Här är Folkpartiet Hallstahammars program gällande äldre i Hallstahammar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Här är Folkpartiet Hallstahammars program gällande äldre i Hallstahammar."

Transkript

1 Hej SPF Herrevad och SPF klubb 65 Halstahammar Tack för era frågor inför höstens val. Vi har försökt att sammanställa Folkpartiets ställning i de olika frågorna som sträcker sig över ett brett fält och berör såväl riks- landstings- och kommunala frågor. Eftersom vi främst arbetar med de lokala frågorna är det där vi försökt att utveckla svaren mest. MVH/Folkpartiet Hallstahammar Anna Lundberg & Sigge Synnergård Vård och omsorg 1.Vår vision för äldre i Hallstahammar Här är Folkpartiet Hallstahammars program gällande äldre i Hallstahammar. Äldre med makt i Hallstahammar Hallstahammar får allt fler äldre. Därför behöver kommunen satsa på fler boenden och insatser som gör att kommunens äldre får den service de behöver och kan känna sig trygga att bli äldre i Hallstahammar. Vi behöver bla skapa boenden dit äldre kan flytta när de inte längre orkar med sin villa, men fortfarande inte behöver äldreboendets dygnet runt tjänster. Bra boende för äldre i Kolbäck är högsta prioritet för oss. Bra boende för äldre behövs i hela kommunen. Därför vill vi bygga bra boende för äldre på Myrans tomt och Cementgjuteriet i Kolbäck, IOGT- tomten i Herrskogen och centralt i Hallstahammar. Folkpartiet vill införa en äldregaranti i Hallstahammar. Denna garanti kan innehålla till exempel att parboendegarantin (som är lag men som inte kan efterföljas i Hallstahammar) ska vara självklart på våra äldreboenden. Det ska finnas en garanti för andra insatser som gör att våra äldre får den service de behöver för att känna sig trygga. Inför en trygghetsgaranti i äldrevården! Folkpartiet vill mer! Vi vill inte bara att äldre i Hallstahammar ska vara trygga och trivas, vi vill också att de ska bli äldre med makt över sin vardag! Folkpartiet Hallstahammar vill: Skapa bra boende för äldre där man kan bo bra och ha lite extra service och gemenskap. Införa Valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänsten så att den som behöver hemtjänst själv ska kunna välja utförare och ge äldre makten över vem som ska komma in över tröskeln. Mer vardagsmakt för äldre!

2 Införa en äldregaranti som tydligt slår fast vad äldre i Hallstahammar kan förvänta sig av äldreomsorgen. Att äldre i Hallstahammar ska erbjudas en bra service och omsorg. Ingen ska behöva känna oro över att inte få plats i särskilt boende eller få tillgång till bra hemtjänst. Att varje Hallstahammarsbo som söker äldreomsorg ska bemötas med stor respekt för sina individuella behov. Att alla över 75 år ska kunna få hemtjänstservice i upp till 8 timmar/månad utan biståndsbedömning. Det är vi övertygade om kan förhindra många olyckor och göra livet lite enklare för våra äldre som vill bo kvar hemma. Att parboendegaranti ska vara en självklarhet i Hallstahammar 2. Äldres roll i samhället Vi tycker att äldre fyller en viktig roll i samhället. 3. Tar äldre allt för stora resurer i anspråk? Nej 4. Är den vård och omsorgsmodell den bästa? Nej vi vill utöka valfriheten och egenmakten ska öka ( se svar på fråga 1). 5. I vilket skede av livet ska rätten till eget boende fastställas? Vi vet inte riktigt vad frågan avser och har därför svårt att besvara den. Det vi kan belysa är dock: Det behövs fler vård- och omsorgsboenden, för dem som behöver omsorg dygnet runt, men också fler trygghetsboenden, med gemensamma utrymmen för sällskap och umgänge. Partierna till vänster förespråkar mer makt till politiken och mindre valfrihet. För oss liberaler kommer i stället kvalitet, mångfald och den äldres rätt att bestämma i första rummet. Den som vill bo kvar i det egna hemmet ska kunna göra det, men när krafterna tryter måste det finnas alternativ. Därför behövs fler vård- och omsorgsboenden, men också fler trygghetsboenden som riktas till äldre som visserligen inte behöver vård- och omsorgsboende men däremot önskar en boendeform som är mer tillgänglig och där det finns gemensamma utrymmen i huset för sällskap och umgänge. Folkpartiet har varit pådrivande för att införa och förlänga investeringsstödet för att om- och nybyggnation av äldrebostäder. Ett av Folkpartiets viktigaste vallöften 2010 var att införa en parboendegaranti, som ger äldre par rätt att bo tillsammans i äldreboende även om deras vård- och omsorgsbehov ser olika ut. Från den 1 november 2012 har den rätten slagits fast i socialtjänstlagen. En god äldreomsorg är en rättighet för alla som behöver den, oavsett ekonomi. Detta ska tydliggöras i en omsorgsgaranti med mätbara kvalitetskrav. Om omsorgsgarantin inte uppfylls ska den äldre få ersättning. Individens egna önskningar ska tydliggöras i ett Leva livet-kontrakt som ska ligga till grund för innehållet i den dagliga omsorgen.

3 Anhöriga som ger vård och hjälp till äldre ska få det anhörigstöd de har rätt till från kommunen. De ska också kunna påverka stödets utformning. Kommuner bör stimulera etablering av frivilligcentraler och vårdgivare bör öka sitt samarbete med den civila sektorn. De kan hjälpa till sätta guldkant på tillvaron, t.ex. vid promenader. 6. Hur planerar vi inför framtiden gällande valfritt boende för äldre? Ni tar i er fråga upp tomten vid förskolan Myran som en möjlig tomt för boende för äldre och det håller vi med om. I Hallstahammar ska det finnas möjligheter för Hela livets boende. Vi behöver också fler aktörer på bostadsmarknaden i kommunen. Folkpartiet vill Bygga fler lägenheter framför allt i Kolbäck Bygg på Myrans tomt och på flera centralt belägna tomter i Hallstahammar Öka variationen mellan hyresrätter och bostadsrätter Att det ska finnas valfrihet och alternativ för hela livets boende i både Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholm Sälj Cementgjuteritomten i Kolbäck för en krona så den kan bebyggas med bostäder Förlänga tiden för försäljning av tomträtter Bygga trygghetsboende i Kolbäck Rusta Hallstahems lägenheter det är hög tid för en uppdatering i flera områden 7. Hur planerar vi för vården i livets slutskede? Folkpartiet vill införa en äldregaranti som tydligt slår fast vad äldre i Hallstahammar kan förvänta sig av äldreomsorgen. Personalens kompetens är helt avgörande för en god vård och omsorg. Därför har Folkpartiet varit pådrivande för de kompetenssatsningar som regeringen genomfört för äldreomsorgspersonal. Det det ska finnas goda möjligheter att vidareutbilda sig, ta större ansvar och utvecklas i sin yrkesroll för den som arbetar i äldreomsorgen. Det måste bli ett slut på att de mest sjuka äldre skickas runt mellan olika vård- och omsorgsgivare utan att det finns en helhetssyn. Därför har regeringen satsat 4,3 miljarder kronor denna mandatperiod för att få omsorgen och vården (i form av hemsjukvård, äldreomsorg, vårdcentral och sjukhusvård) att samverka bättre kring de äldre. Folkpartiet driver på för att äldre multisjuka så långt det är möjligt ska slippa bli hänvisade till akutmottagningar. Kommunerna ska ha hög beredskap att ta emot äldre som behöver fortsatt omsorg. 8. Är matlådor för hela veckan ett värdigt sätt att ge de äldre mat- ensamma och övergivna? Behöver de inte känna den härliga doften av hemlagad mat? På sättet frågan är ställd kan man inte svara annat än javisst borde alla få känna doften av hemlagad mat och aldrig behöva äta i ensamhet eller bli övergivna. För oss som liberaler är det självklart att även årsrika personer sa få bestämma över sin vardag.

4 9. Vilken betydande resurs anser ni de anhöriga, vilka ofta är pensionärer är för samhället? Folkpartiet anser att anhörigvårdare är en otroligt viktig resurs i samhället som många gånger underskattas. Vi vill göra mer för anhörigvårdare i Hallstahammar och vill därför se över hur detta skulle kunna ske. Det kanske skulle kunna handla om bättre möjligheter för avlastning, samordning, gemensamam aktiviteter osv. Vi vill därför tillsätta en utredning som kommer med förslag på hur det skulle kunna ske och att utrredningen involverar de som idag är anhörigvårdare så att de får bidra med sina åsikter. Pensioner Till att börja med vill vi bara belysa att pensioner är en fråga som vi som kommunpolitiker har väldigt lite att säga till om. Vi redogör dock här för Folkpartiets åsikter kring de olika frågeställningarna. Vill ni har mer uttömmande svar kan ni med fördel vända er till Folkpartiets riksorgansisation eller valcenter alt info@folkpartiet.se Detta vill Folkpartiet Värna arbetslinjen för att få trygga pensioner. Ju fler som arbetar och betalar in avgifter till pensionssystemet, desto bättre blir pensionerna. Fortsätt att sänka skatten för pensionärer när det finns utrymme. Alliansen har sänkt skatten på pension fem gånger vi går gärna vidare. Gör det lättare för äldre att arbeta. Du ska bestämma själv när du går i pension, men rätten att vara kvar i arbete ska höjas till 69 år. Sverige har ett av världens mest stabila pensionssystem. Enkelt uttryckt finansieras dagens pensioner av dem som jobbar i dag, bortsett från premiepensionen som var och en sparar till själv. Ju mer man betalar in och ju senare man går i pension, desto mer får man i pension. Medborgarna skyddas mot politiska nycker och tjänar på att arbeta mer och betala in skatt. Sedan 2006 har alliansregeringen sänkt skatten för pensionärer fem gånger, vilket sammanlagt med andra förstärkningar har gett en garantipensionär kronor mer i disponibel inkomst per månad jämfört med När det finns utrymme vill vi sänka skatten på pensioner mer. Det som på lång sikt avgör hur pensionerna utvecklas är hur många som arbetar och betalar in till systemet. Därför är arbetslinje viktig både för dagens och morgondagens pensionärer. Om inbetalningarna till pensionssystemet sjunker kraftigt under en lågkonjunktur inträffar en tillfällig sänkning genom den automatiska balanseringen, "bromsen". Bromsen är viktig för att garantera att även framtidens pensionärer ska få rimliga pensioner, men den har slagit till oftare än avsett. Folkpartiet arbetar för att bromsen används mindre framöver.

5 Äldre människors kunskap, kompetens och erfarenhet måste tas bättre tillvara i arbetslivet. Därför vill vi att åldersgränsen för hur länge man har rätt att vara kvar på arbetet bör höjas från 67 till 69. På sikt bör pensionsålder och rätten att stanna kvar i arbetslivet knytas till medellivslängdens utveckling. Folkpartiet har också varit med om att göra det förmånligt att arbeta för dem som är över 65 år genom ett extra högt jobbskatteavdrag. Vi har också gjort det mer lönsamt för arbetsgivare genom att slopa den särskilda löneskatten för anställda över 65 år. Allt detta har bidragit till att sysselsättningen bland personer äldre än 65 år har ökat rejält sedan vi tillträdde i regeringen. Dagens pensionssystem bygger på en överenskommelse mellan Allianspartierna och Socialdemokraterna. Att systemet är stabilt skapar trygghet för både dagens och morgondagens pensionärer. Vid en vänsterseger kommer Socialdemokraterna att bli beroende av två eller tre partier (V, MP och FI) som vill förändra systemet mer eller mindre radikalt. Ett sådant brott mot pensionsöverenskommelsen vore mycket allvarligt eftersom det då inte längre skulle gå att lita på pensionerna. 1. Hur ställer ni er till den konfiskation av våra pensionspengar som gjordes tidigare? Tyvärr förstår vi inte frågan. Förtydliga gärna så återkommer vi med ett svar. 2. Hur länge ska pensionärer betala mer skatt än löntakagre? Vill vi återställa skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer? Sverige har ett av världens mest stabila pensionssystem. Enkelt uttryckt finansieras dagens pensioner av dem som jobbar i dag, bortsett från premiepensionen som var och en sparar till själv. Ju mer man betalar in och ju senare man går i pension, desto mer får man i pension. Medborgarna skyddas mot politiska nycker och tjänar på att arbeta mer och betala in skatt. Sedan 2006 har alliansregeringen sänkt skatten för pensionärer fem gånger, vilket sammanlagt med andra förstärkningar har gett en garantipensionär kronor mer i disponibel inkomst per månad jämfört med När det finns utrymme vill vi sänka skatten på pensioner mer. 3. Enligt skattebetalarnas förening har pensionärerna sedan 2006 tappat kr i köpkraft jämfört med löntagarna. Hur ser vi på detta? Äldre människors kunskap, kompetens och erfarenhet måste tas bättre tillvara i arbetslivet. Därför vill vi att åldersgränsen för hur länge man har rätt att vara kvar på arbetet bör höjas från 67 till 69. På sikt bör pensionsålder och rätten att stanna kvar i arbetslivet knytas till medellivslängdens utveckling.

6 Folkpartiet har också varit med om att göra det förmånligt att arbeta för dem som är över 65 år genom ett extra högt jobbskatteavdrag. Vi har också gjort det mer lönsamt för arbetsgivare genom att slopa den särskilda löneskatten för anställda över 65 år. Allt detta har bidragit till att sysselsättningen bland personer äldre än 65 år har ökat rejält sedan vi tillträdde i regeringen. 4. Vad anser vi om pensionsbromsen för pensionärer? Det som på lång sikt avgör hur pensionerna utvecklas är hur många som arbetar och betalar in till systemet. Därför är arbetslinje viktig både för dagens och morgondagens pensionärer. Om inbetalningarna till pensionssystemet sjunker kraftigt under en lågkonjunktur inträffar en tillfällig sänkning genom den automatiska balanseringen, "bromsen". Bromsen är viktig för att garantera att även framtidens pensionärer ska få rimliga pensioner, men den har slagit till oftare än avsett. Folkpartiet arbetar för att bromsen används mindre framöver. 5. Många pensionärer har eget hus och lever på marginalen. Hur ställer vi oss till en höjd fastighetesskatt? Detta vill Folkpartiet Nej till återinförd fastighetsskatt. Skatten på boende ska vara stabil och förutsägbar. Därför vill Folkpartiet behålla dagens system med en låg och stabil kommunal fastighetsavgift. Den låga kommunala fastighetsavgiften ger alla boende en låg och förutsägbar kostnad. Den måste behållas. Den statliga fastighetsskatt som fanns under Socialdemokraternas tid var hög och ökade snabbt om bostaden steg i värde. Skatten tog ingen hänsyn till hur höga eller låga inkomster som de boende hade. Dessutom fick personer som amorterat ner sina bostadslån även betala förmögenhetsskatt på bostadens taxeringsvärde. Detta drabbade framförallt pensionärer med låga inkomster och tvingade bokstavligen människor att flytta från hus och hem. År 2008 avskaffade Alliansregeringen därför den statliga fastighetsskatten och ersatte den med en kommunal fastighetsavgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet. En särskild takregel gör att fastighetsavgiften är låg. En småhusägare betalar idag högst kr om året i fastighetsavgift och en lägenhetsägare högst kr om året. Avgiften höjs enbart med den allmänna prisutvecklingen. Samtidigt togs även förmögenhetsskatten bort vilket innebar en tydlig skattelättnad för allt boende. Den nya fastighetsavgiften har två stora fördelar. För det första ger den en förutsägbar låg årlig kostnad som både boende och nya husköpare kan ta hänsyn till i sina kalkyler. För det andra tillfaller avgiften kommunen. Det ger alltså bättre villkor för kommuner som vill underlätta byggande av nya bostäder och fritidshus.

7 Reavinstskatten på försäljning av fastighet är 22 procent, jämfört med reavinstskatten på andra kapitalinkomster som är 30 procent. I båda fallen är det en form av beskattning av kapital. Folkpartiet vill på lång sikt sänka kapitalbeskattningen för att uppmuntra till sparande och investeringar. När detta kan bli aktuellt måste dock bero på det ekonomiska utrymmet för reformer. Vänsterpartiet går till val på att återinföra fastighetsskatten för dyrare villor. Det skulle slå särskilt hårt mot storstadsbor som redan lägger en stor andel av lönen på boende. Om kostnaden för att bo ska förbli låg och förutsägbar är det viktigt att säga nej till alla försök att smygvägen återinföra den gamla orättvisa fastighetsskatten. 6. Många av våra pesnsionärer i Hallstahammar lever under EU s fattigdomsgräns som i Sverige är kr/månaden i nettolön. Vad är vår åsikt om det? Givetvis är det inte bra att många lever på en låg pension. Långsiktigt är vår lösning på att fler ska ha ett arbete och vi har som vi beskrivit vid annan fråga sänkt skatten för pensionärer. Regeringen har också underlättat för äldre som vill, kan och orkar att arbeta längre. På det området vill Folkpartiet: Rätt att jobba längre. Rätten att stanna kvar i arbetslivet, som i dag gäller till 67 års ålder, ska stärkas till att i ett första steg gälla upp till 69 års ålder. Bättre möjlighet att utbilda sig senare i arbetslivet. Åldersgränserna för studiemedel bör successivt höjas i takt med att vi arbetar längre. Bättre arbetsmiljö. Många skador avfärdas med att de har med ålder att göra. Vi måste ändra attityder och bekämpa diskriminering. 7. Pensionärerna utgör 25% av valmanskåren, men representeras endast av 4% i riksdagen. Är kryssning det bästa sättet att öka vårt inflytande? Att kryssa representanter till riksdagen eller att själv engagera sig i ett politiskt parti och föra fram sina åsikter är två sätt att påverka den politik som drivs. Alla partiet behöver fler engagerade medlemmar och vi välkommnar alla som delar våra liberala åsikter att engagera sig i Folkpartiet oavsett ålder. 8. Hur många över 60 år finns på valbar plats på våra listor inför kommun, lanstings och riksdagsval i september? I Hallstahammar har Folkpartiet idag 4 mandat och 2 ersättare. På plats 1-6 på vår kommunlista inför höstens val finns 3 personer över 60 år. På landstingslistan: I landstinget har vi idag 6 mandat och 4 ersättare. På plats 1-10 har vi 5 personer över 60 år På riksdagslistan: I riksdagen har vi en ledamot och han står även överst denna gång och är inte över Anser vi att pensionärerna behandlas orättvist? I vilket avseende avses?

8 Generellt tycker vi inte att pensionärer behandlas orättvist. MVH// Anna Lundberg, Sigge Synnergård sigge

9 Hej igen Har fått lite kompletterande information kring pensioner som jag bifogar nedan: 1. Hur ställer ni er till den konfiskation av våra pensionspengar som gjordes tidigare? I samband med skapandet av det nya pensionssystemet överfördes 260 miljarder 9ll statskassan. Orsaken är a= innan överföringen ingick även sjuk- och ak9vitetsersä=ningen (9digare för9dspension), garan9pensionen, äldreförsörjningsstödet och bostads9llägget i pensionen. Alla dessa delar fly=ades över 9ll statsbudgeten år 2003 och därmed fly=ades även den summa pengar som 9llhörde dessa delar över 9ll statsbudgeten. SyKet var a= kostnaden för de=a inte skulle belasta pensionssystemet utan betalas av staten via statsbudgeten. Kostnaderna har blivit högre än väntat, så flertalet pensionärer har tjänat på a= staten betalar de=a utan a= det belastar pensionssystemet. Garan9pensionen och äldreförsörjningsstödet är 9ll för dem som inte tjänat ihop 9ll allmän pension och nivåerna är lägre än den intjänade pensionen som de flesta har. 2. Hur länge ska pensionärer betala mer skatt än löntagare? Vill vi återställa skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer? Totalt har Alliansen sänkt ska=en för pensionärer med 16,45 miljarder sedan Det är den första rik9ga ska=esänkningen för pensionärer eker 12 års socialdemokra9sk regering. Den totala ska=esänkningen i sni= för pensionärer sedan 2006 ligger nu på mellan 9000 kr och kr per år. Folkpar9et anser a= skillnaden i ska= mellan pensionärer och arbetande måste minskas mera nästa mandatperiod. 3. Enligt skattebetalarnas förening har pensionärerna sedan 2006 tappat kr i köpkraft jämfört medlöntagarna. Hur ser vi på detta? Folkpartiet vill som sagt fortsätta att sänka skatten för pensionärerna. Samtidigt kan vi konstatera att det trots allt skett en ökning av köpkraften för pensionärerna, även om den varit lägre än för löntagarna. Högre löner innebär också högre pensioner. Pensionerna räknas upp med löneindex minus 1,6%. Avdraget på 1,6 procent från lönestindex görs på grund av att man vid beräkningen av en individs första pensionsutbetalning tar hänsyn till en tänkt framtida tillväxt på 1,6 procent. Detta förskott får pensionärerna för att skillnaden mot löneinkomsten inte ska bli för stor vid pensioneringen. 4. Vad anser vi om pensionsbromsen för pensionärer?

10 Alla par9er i pensionsgruppen, som består av Allianspar9erna och Socialdemokraterna, är överens om a= bromsen är e= vik9gt verktyg för a= säkra a= pensionspengarna räcker också 9ll fram9da genera9oner. Sverige ska inte, som 9ll exempel Grekland, lova pensioner, som inte kan betalas ut. Vi i Folkpar9et anser a= det är vik9gt a= vi har en broms, men balanseringen mellan gas och broms behöver jämnas ut, så a= inte upp- och nedgångarna blir onödigt stora. Nu är vi i pensionsgruppen överens om e= förslag på en jämnare balansering. För nästa år är det redan klart a= inkomstpensionen s9ger med i sni= 0,9%. Pensionerna väntas s9ga även de närmast följande åren. Det finns heller inget som hindrar regeringen a=, så som vi gjort, göra ska=esänkningar som är kvar när pensionen går upp framöver. Vi har också höjt bostads9llägget vilket förbä=rat den ekonomiska situa9onen för pensionärer med låg pension. 5. Många pensionärer har eget hus och lever på marginalen. Hur ställer vi oss till en höjd fastighetesskatt? Folkpar9et var med på Alliansens avskaffande av den gamla orä=visa fas9ghetsska=en. Vi har inga planer på a= höja den nuvarande fas9ghetsavgiken. 6. Många av våra pensionärer i Hallstahammar lever under EU s fattigdomsgräns som i Sverige är kr/månaden i nettolön. Vad är vår åsikt om det? Det är vik9gt a= alla pensionärer har e= tryggt liv. Alliansens förbä=ringar av pensionärernas inkomster har procentuellt gynnat de sämst ställda mest. Bostads9lläget för pensionärer har höjts och ska=esänkningarna har särskilt gynnat de med låga pensioner. De år som bromsen minskade pensionerna något, drabbades inte garan9pensionärerna av sänkta pensioner. Glädjande nog minskar nu antalet nya pensionärer, som inte tjänat ihop 9ll mer än den lägsta garan9pensionen.