Uppdragsspecifikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsspecifikation"

Transkript

1 Uppdragsspecifikation 1.1 Bakgrund Nya lokaler och driftbyggnader för busservice verksamhet är nödvändig av framförallt tre skäl: 1) Expansion av flygfrakt, 2) Slitna byggnader och lokaler 3) Safetyaspekten. Bussavdelningens utrymmen består idag en barack från 1988 för kontor och personalutrymme, samt ett garage som är byggt 1976 och flyttat 1990 till dagens läge på airside i fraktområdet Cargo Syd, vilket är under expansion Bussgaraget från 1976 som har plats för 10 bussar uppfördes 1990 vid en tidpunkt då busservice hade ett drygt tiotal bussar. Nu har busservice 24 bussar, inkl landsidebussar, och vid parkering så får flera bussar parkeras utanför garaget. Det större antalet bussar innebär också att uppvärmningen av bussarna inte är tillfredställande då elsystemet i garaget är underdimensionerat. Serviceverkstaden som finns inrymt i garaget har dålig arbetsmiljö, dåligt golv samt dålig värme på vintern. Det finns ingen golvvärme i garaget. Det finns en tvättanläggning för bussar i garaget som dock inte kan användas pga. att avloppet inte är godkänt. I garaget så går avrinningen från snö och is på bussarna direkt ut i avloppet orenat, vilket skulle orsaka utsläpp av tungmetaller. LFV köper därför idag all busstvätt i SAS anläggning. På grund av att bussar idag måste parkeras utanför garaget så innebär det att bussarna står parkerade endast ca 3 m från röda spärrlinjen för intaxande flygplan. När man ska hämta en buss från garageytan så måste man backa ut i taxningsområdet in till ramp S. Eftersom sikten ofta är skymd så innebär denna manöver en stor risk för tillbud med in/uttaxande flygplan. Det har varit några mindre tillbud, men ännu inget allvarligt. 1.2 Objektets omfattning En ny bussdepå ska uppföras söder om brandstation öst. Bussdepån ska bestå av personallokaler i befintlig brandstation, en manöveryta på 3000kvm, ett nytt bussgarage med fyra platser som kan inhysa ledbussar samt en utbyggnad av befintlig biltvätt i brandstationen. Bussdepån kommer alltså vara delvis integrerad med befintlig brandstation. Anläggningen ska klara av att omhänderta bussarnas verksamhet (24 platser) idag och en expansion av bussarnas verksamhet, (tillgång på ytterligare 5 platser) Depån ska m.a.o. klara minst 29 bussar. Vakanta utrymmen i brandstationen ska anpassas till personallokaler. Projektet kan uppdelas i följande anläggningsdelar 1. Ett bussgarage med 4 varmgarageplatser (2+2) anläggs söder om brandstation Öst. Bussgaraget ska vara tillräckligt stort för att inhysa ledbussar på de fyra platserna. Utöver 1(5)

2 detta ska garaget även bestå av tillhörande serviceverkstad, förråd och kontorsdel. Vi har uppskattat att byggnaden kommer vara ca: 800m2 i areal. 2. Övriga bussar parkeras utomhus på hårdgjord yta och bussarna ska kunna anslutas till s.k. rampkoppling för värme och tryckluft på anvisade platser. Skärmtak som väderskydd över motorvärmaruttag och tryckluftsanslutningar ska finnas. Manöverytan och uppställningsplatserna för bussar ska projekteras för i anslutning till serviceverkstad/garage. Utöver detta ska det projekteras för en kompletterande manöveryta på m2 vilken ska tillskapas i anslutning till brandstationens område för sammanlagringseffekter. I denna del ingår projektering för in- och utfarter. 509 Bana Nytt bussgarage 4 pl Manöveryta och uppställningspl för 30 bussar 432 Benstockslund Busstvätten samordnas i nuvarande tvätthall i brandstationen. Befintlig tvättanläggning med tillhörande reningsanläggning byggs ut och anpassas för att utöver brandbilar och personfordon även klara av bussarna. Tvättanläggningen ska även kompletteras med en borsttvätt. I projekteringsuppdraget ingår att komplettera och anpassa brandstation med underlag från tvättleverantören. 2(5)

3 Förslag på Utbyggnad av tvätthall 4. Ny personallokal i brandstationen Förslag på läge och åtgärder i brandstationen Röda tråden, entrétillgång Säkerställa att Interference med brandavdelningens verksamhet inte uppkommer Datakablage i kontorsrum, Ett omklädningsrum damer i korridor plan 2 för damer brand (Inga duschar) Ett omklädningsrum för herrar brand i två kontorsrum som öppnas till ett. Plan 2. (Inga duschar). 3 nya dörrpartier, En vägg i korridor Förrådsyta. Vägg i vägg damer brand omklädning. En ny lättvägg runt nytt omklädnadsrum för flyttade brandmän 3(5)

4 Personallokalernas läge i brandstationen: Omklädningsrum damer brand, skapas Buss service nya lokal Omklädningsrum herrar brand, skapas Förrådsyta skapas Övrig information: Interference mellan verksamheter. En mer detaljerad utredning kan med stor sannolikhet komma fram till en optimalare nivå på tillkommande hårdgjord yta. Uppställning av bussar i 45 graders vinkel mot motorvärmarrampen och restriktioner om var ledbussarna skall stå kan ge besparingar på ytbehovet. En riktig utvärdering om hur ytorna kan samnyttjas utan att interference mellan brukarna ingår i projektet. Faciliteter för fordon i befintlig brandstation. Fordonsdelen inom befintlig byggnad kan samnyttjas till viss del dock inte i en sådan utsträckning att delar av brandförsvarets lokaler förhandlas bort. Överenskommelse om att få tina upp frusna bussar i ett par av garagen (vagnhall i brandstationen och kallgarage på stationens norra sida) vid behov bör räcka. Dock måste röda tråden* vara löst. *Röda tråden: Vid en ev etablering av busstrafiken vid brandstationen ska inom projektet även problemet med röda linjen lösas på ett effektivt sätt. Idag är brandstationen en landside anläggning och och gränsen mot airside är en speciallösning för brandförsvaret genom passerbehörighet genom dörrar och radiokommunikation mot driftväg till bana. En lösning med stationen på airside och en egen inpasseringskontroll ska utredas ytterligare, då en högre frekvens av passeringar är en konsekvens av en etablering vid brandstationen. Idag gör bussarna ca: 40 passeringar per dag och behovet kan komma att öka i och med att en uppslotning av flygtrafik sannolikt ger fler remote hanteringar och tätare busstrafik som följd. 4(5)

5 Staketanpassning mot landside för avgränsning av airside kommer göras vid behov inom projektets. Konsulten ska medverka i denna utredning tillsammans med ansvarig för skalskydd hos beställaren. Konsulten ska även ta fram underlag från tvättleverantören på flöden och föroreningar för ev. uppgradering av reningsverket. Effluenten från reningsverket skickas vidare till det allmänna spillvattennätet. Själva studien av uppgraderingen kommer att utföras av annan konsult. 1.3 Precisering av omfattningen Följande teknikområden kan komma ifråga Arkitektur Byggkonstruktion Geoteknik Mark Elteknik VA VVS Kalkylering Datasamordning inom CAD Uppdraget ska uppdelas i ett system och bygghandlingsskede med utgångspunkt vad som angivits i denna uppdragsspecifikation. Efter upphandling av bygg och markentreprenad så ska konsult vara tillgänglig för tekniska frågor under byggskedet samt datera upp bygghandlingarna till relationshandlingar efter entreprenadernas färdigställande. 5(5)