Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17)"

Transkript

1 Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Plats och tid Valhall, Hultsfred kl ande Ann Persson, s Ove Johansson, m Göte Eklund, c Lars Lundgren, c Lars Rundgren, s Stig Andersson, s Silva Andersson, s Carola Nilsson, s Dragan Vujasinovic, v Fredrik Karlsson, c Gunilla Nilsson, c ersättare för Runa Pettersson, kd Övriga deltagande Inger Frööjd, kd John Christensen, v Per-Arne Lagerbäck 49 Jan-Erik Johansson 50 Göran Ehn, Förvaltningschef Utses att justera Fredrik Karlsson Underskrifter Paragrafer Sekreterare. Ann-Marie Blixt Ordförande. Ann Persson Justerande. Fredrik Karlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Datum för anslags Datum för anslags uppsättande nedtagande Förvaringsplats av protokollet Underskrift Kultur- och fritidskontoret. Ann-Marie Blixt

2 2 Kfn 49 dnr 45/ Presentation av förstudie till Kulturskola Per-Arne Lagerbäck, musikledare vid kommunens musikskola och kultursekreterare Katarina Genberg presenterade den förstudie som är gjord av projektledaren Birgitta Karlsson på uppdrag av BUN finansierad av medel från Leader, Astrid Lindgrens hembygd. Förstudien tas upp till behandling i BUN den 16 oktober 2003.

3 3 Kfn 50 dnr 46/ Hultsfred Handbollsförenings verksamhet Jan Erik Johansson ordförande i Hultsfred handbollsförening berättade för nämnden om föreningens verksamhet. Föreningen har för närvarande 450 medlemmar varav ca 250 är ungdomar. Och har 2 seniorlag, 8 ungdomslag anmälda till seriespel. Föreningen är Kultur- och fritidsförvaltningens största hyresgäst i Lindlomshallen och föreningen har alla sina seniorträningar och matcher i Hagadal. Föreningens största kostnader är resekostnader och lokalhyror. Man betalar ca kronor i lokalhyror. Och uppbär ca kr i olika bidrag från kommunen. Föreningens största inkomstkälla är försäljning av Bingolotter, men tyvärr så är den försäljningen på väg ned. Man har även intäkter från försäljning och städning under Festivalen men att man får betala kr till Rockparty för försäljningstillståndet. Intäkterna från föreningens matcher under förra säsongen har uppgått till kr. Föreningen har även höga kostnader för arvoden till domare till sina senior matcher. Föreningens sponsorpengar uppgår till kr.

4 4 Socialförvaltningen Kfn 51 dnr 43/ Förslag till alkohol- och drogpolitiskt program för Hultsfreds kommun Socialnämnden skickar förslaget till alkohol- och drogpolitiskt program på remiss till kommunens samtliga förvaltningar och politiska partier. Dokumentet är framtagit i samråd med representanter socialförvaltningen, barn-och utbildningsförvaltningen, kultur-och fritidsförvaltningen, landstinget, polisen, migrationsverket och näringslivet. Programmet innehåller både förslag till policy för Hultsfreds kommun, samt förslag till konkreta åtgärder. I samband med remissförfarandet ber socialförvaltningen samtliga nämnder att beräkna kostnaderna för genomförandet av de föreslagna åtgärderna. Kultur och fritidsnämnden beslutar att anta följande yttrande; Ett ambitiöst program som förutsätter en hel del arbete och att många av samhällets resurser samverkar. En viktig grupp i arbetet med att förverkliga programmet är Nattvandrarna som inte finns namngivna i förslaget. En synpunkt från kultur- och fritidsnämnden är att det är mycket som skall hinnas med under relativt kort tid. Vi föreslår därför att en delutvärdering görs efter ungefär halva tiden för att utröna hur långt man kommit och hur mycket som återstår att göra. För att inte programmet skall bli en hyllvärmare så bör den integreras i den kommunala budgeten. Startdatum anges i flera fall till hösten men eftersom programmet förmodligen kommer att antas i kommunfullmäktige i oktober eller november föreslår vi att startdatum ändras till början av På sid 5 under punkten Gemensamt ställningstagande anges att alla kommunens lokaler skall vara drogfria. Vi föreslår dock ett undantag för Valhall, som i många avseenden kan jämföras med en samlingslokal, där flera privata arrangemang anordnas som t ex 50-årsfester. I övrigt har vi inget att erinra mot programmet

5 5 Emil Wedenhjelm Kfn 52 dnr 47/ Åtgärder inom Hammarsjöområdet Till nästa säsong bör en del åtgärder ordnas vi Hammarsjöområdet. Markägaren där våra stugor i Kallersebo står uppställda har sagt upp kontraktet, och därmed så måste vi flytta på dessa. Ett förslag är att flytta stugorna till närområdet till Stora Hammarsjöns badplats. Flyttningen av stugorna medför en del kostnader bland annat för installation av tre-kammar brunn och borrning av vattenbrunn samt en del underhåll av stugorna. Man kan även uppskatta en intäktsökning vad det gäller ökad uthyrning av stugorna, samt att kostnaderna för bil och gräsklippare minskar. Miljö- och byggnadsnämnden kräver också att vi förbättrar avloppsanläggningarna vid Åsen och Kulla stugorna inom en tvåårsperiod genom att installera en tre-kammar brunn på varje plats. beslutar att hänskjuta ärendet till sammanträdet i oktober. Presidiet får i uppdrag att undersöka möjligheten att lägga ut Stora Hammarsjöområdet på entreprenad.

6 6 Svensk Jugoslaviska Föreningen Kfn 53 dnr 40/ Ansökan om ekonomiskt bidrag till Ungdoms - Integrationsprojektet Lumbus En mötesplats för alla Svensk-Jugoslaviska föreningen i Hultsfred inkom med en ansökan den 17 juni 2003 där man ansöker om ett ekonomiskt bidrag med kr till Ungdoms-Integrationsprojektet Lumbus En mötesplats för alla. Till projekt Lumbus har föreningen ansökt om pengar hos Leader Astrid Lindgrens hembygd. Kultur-och fritidsnämnden beslutar att återremittera ärendet till presidiet.

7 7 Rockparty Kfn 54 dnr 41/ Ansökan om medfinansiering till Rookiefestivalen 2003 Föreningen Rockparty och ledningsgruppen för Rookiefestivalen ansöker om medfinansiering med kr för genomförandet av Rookie 03. Festivalen äger rum i Rockcity Allhelgonahelgen 31/10-1/11. Festivalen är en mötesplats för oetablerade musiker och musikintresserade mellan 15 och 25 år och ska ge dem en möjlighet att visa upp sig inför publik. För att hålla svenskt musikliv levande och få fram nya artister och band krävs träning, inspiration och möjligheter till erfarenhetsutbyte. Evenemanget kommer liksom tidigare år bjuda på seminarier kring musik samt några större artister som förebilder till Rookiebanden. Diskussioner pågår för att få ett samarbete med filmfestivalen Popcorn. Med på festivalen finns pressfolk och branchfolk från skivbolag, förlag och stödorganisationer. Ett samarbete med STIM är under utveckling. Festivalen genomförs för tredje året i rad och har tidigare år fått kr i bidrag från kultur- och fritidsnämnden. Kultur-och fritidsnämnden att i enlighet med tidigare år bevilja Rookiefestivalen ett bidrag på kr. Pengarna tas från föreningskontot till nämndens förfogande. Nämnden beslutar att Lars Rundgren,s och Gunilla Nilsson,c representerar nämnden på festivalen.

8 8 Kfn 55 dnr 48/ Målilla GoIF Bandy Presidiet har haft träffat Målilla GoIF Bandy där de presenterade sin verksamhet och berättade om sin dåliga ekonomi som enligt beräkningen kommer att gå kr minus i år. beslutar att hänskjuta ärendet till kommande nämnd sammanträde.

9 9 Tommy Carlsson Kfn 56 dnr 49/ Öppettider Hagadal sommaren 2004 Förändring av öppettiderna sommaren 2004 i Hagadal då efterfrågan på ökade öppettider under sommaren har framkommit på grund av det rådande väderleksförhållandet som var i år. Förslaget är att man varannan dag håller öppet samt kl beslutar att man godkänner de förändrade öppettiderna under sommaren 2004 i Hagadal.

10 10 Kfn 57 dnr 32/ Reklam i sporthallar och övriga anläggningar Under vårens brukarråd har det diskuterats ett tänkt förslag gällande reklam i kommunens anläggningar. Förslagets huvudsyfte är tänkt att ge rättvisare förhållande för de olika föreningarna, samt att få föreningarna att samarbeta med att sälja reklam, för att förhoppningsvis på så sätt kunna öka inkomsterna på försäljningen. Det är önskvärt att samma regler för sporthallen i Virserum som i Hagadal eller Mörlunda. Övriga anläggningar som Kultur-och fritidsnämnden äger bör omfattas av samma regler. Omkostnaderna för hallarnas drift är större än budgeterade medel, därför föreslås intäkterna delas mellan förening och kommunen efter avdrag för omkostnaderna. Den förening som anskaffar reklamen erhåller 90 %, hur de 10 % ska användas beslutas vid brukarråd för respektive sporthall. Reklamen ska vara samlad till en kortsida eller liknande. Uppsättning ska ske i samverkan med förvaltningens personal. Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att förslaget tas tillbaka och de får teckna avtal med berörda föreningar. Beredning Kfn 40/2003 beslutar att upphäva beslutet gällande reklam i sporthallar och övriga anläggningar 40/2003. Förvaltningskontoret får i uppdrag att teckna avtal med Hultsfreds handbollsförening och Hultsfreds simsällskap.

11 11 Kfn 58 Diskussion angående anläggningar inom kommunen Kultur och fritidsnämnden beslutar att lyfta bort ärendet från föredragningslistan.

12 12 Kfn 59 dnr 50/ Rapporter Sven-Gunnar Sporback har gett ut boken Hagelsrums masugnar Bidrag kr och köp av 10 böcker, kr. Smalspåret Åseda- Hultsfred kulturhistorisk utredning av räls, banvallar, broar, signalsystem m.m. Kalmar läns museum Skrifter från Svenska kommunförbundet: Tillgänglighet inom fritid-idrottkultur Vem tar hand om kultur och fritid i Sveriges kommuner? Kultur-fritidschefsträff i länet Kultur-fritidschefsträff i landet med hälsa, ungdomsinflytande och Farum bl.a. Elevförbundets inflytandekonferens i Hultsfred 31/10-2/11 Avsiktsförklaring Virserums konsthall Bidrag till Träbiennalen 2004 Lokala föreningsträffar i Hultsfred, Virserum och Målilla Träff med samhällsföreningar Guldplaketter till Stefan Andersson och Mikael Max - Par SM i Speedway samt Peter Ljung och Mikael Max som lagvärldsmästare i Speedway Ungdomsålder i Hagadal enhetlig taxa t.o.m. 18 år. 19 år är man vuxen Kultur-och fritidsvaneundersökningen påbörjad. Turistsäsongen Ungdomskultursamverkan med grannkommuner och UKM Kultur-fritidsguide utdelad till hushållen Aktivitetsaffisch tillsammans med Dag för dag-affischen september Synskadades Riksförbund återbetalar bidrag till syntolkning 12 augusti Ansöka om tilläggsanslag med kr till handikapphiss i Hagadal Nytt golv i Lindblomshallen Skateboardhallen färdigställd Mjuka Nämnderna den 8 september 2003 Rikskonferens om Folkhälsa den september Kultur och fritid öppnar för det goda livet Kompetensutveckling för förvaltningens anställda har påbörjats med grund- och fortbildning i Windows, Word och Excel. Fortsätter med bildhantering i Photoshop, föreläsning i kommunikation samt föreläsning om stress under november månad Friskvårdsvecka i Hultsfreds kommun vecka 45/03. Föreläsning om

13 13 Bunkeflomodellen. Folkhälsostämma i Borgholm den november 2003 Lokala Hälsorådets centrala arbetsgrupp träff den 29 september Ny bok kommer att ges ut om Viktor Haak i Lönneberga Presidiet beslutade att ej ansöka om att bli 2003 års kultur kommun

14 14 Turism fler väljer att besöka området Säsongen startade försiktigt med mycket regn, men hämtade sig snabbt och blev till slut en bra sommar. Eftersäsongen något kortare i år. Turistbyrån har tagit emot färre förfrågningar på korttidsboende jämfört med året innan. Istället ökar långtidsbokningarna, vilket medför att stugbokningen ökat med 15 %. Ökningen är ett resultat av satsning på bättre bokningssystem TurBo (tillsammans med Vimmerby), bokning on-line på internet och gemensam stugkatalog i Kalmar län. Övernattande gäster i kommunen är till 74.4% svenskar, 8,9% danskar, 8.4% tyskar. Källa: Turistdelegationen och SCB Vena Vandrarhem och Hotell Hulingen har dock lyckats bibehålla samma siffror som förra året. Virserums Turistbyrå har haft mycket folk och lång för- & eftersäsong. En ökning besöksmässigt på 57%. Virserums Konsthallen har haft besök på textilutställning. Mycket nöjda! Telemuseet har haft ovanligt många tyska besökare. Anders Joelsson tror att cirka 8000 personer har gått in i Telemuseets reception men bara % av dessa har löst biljett för att titta på samlingen. Detta problem måste man lösa till nästa år. Virserums Möbelindustrimuseum har haft en intressant säsong med besökare utav dessa kom i samband med skogs- och träfackets 5- årsjubileum. Ökat intresse för kanotuthyrning i Järnforsen, ca 50 % sedan förra året. Positiv utveckling för samhället. Bra samarbete mellan samhällsföreningen Hultsfreds Turistbyrå Alseda bygdegård Bed & Breakfast Järnforsens Bensin & Bil. Dressin har blivit en mycket populär aktivitet som spridits över gränserna. Ökat antal cyklar till säsongen. Trög start med dåligt väder runt midsommar. Trots detta lyckas man öka med ca 100%. Motorns Dag fortsätter att slå besöksrekord. Målilla Hembygdsförening summerar sommaren med sammanlagt antal besökare. Bästa säsongen! Överraskande mycket barn. Över 1000 barn har besökt parken. Anledning

15 15 till detta tros vara satsning på fler levande djur i parken. Nytt för i år är fordonshallen på 480 kvm som för övrigt redan är full. Lönneberga Vandrarhem har haft fullt men inte med samma tryck som förra året. Stugorna i Stora Hammarsjöområdet har haft ungefär lika många gästnätter som förra året. Många av gästerna är återkommande eller med rekommendationer från släkt och vänner. Stora Hammarsjöns friluftscamping ett alternativ som fler väljer, allt från tyskar och danskar till besökare från närområdet. HultsfredsHäftet har sålt betydligt mer i år. Redovisning av häftet sker i oktober. Smalspåret Hultsfred-Västervik har haft en bra säsong. Mycket p.g.a. att man har kunnat köra ända in till Västervik station. Kombinationsresa tåg-båt har även slagit väl ut. Smalspåret har även fått brun/vit skyltning. Hultsfredsfestivalen håller fortfarande måttet att vara Sveriges största musikfestival. Virserums Musikdagar drog inte samma stora publik i år. Arrangörerna är dock nöjda. Besökssiffrorna i Hultsfreds kommun fortsätter än en gång uppåt. beslutar att lägga rapporterna till handlingarna.

16 16 Kfn 60 dnr 51/ Delegationsbeslut Konstinköp 2003 Brita Molin Skuggspel, färgetsning Inköpt av Konstfrämjandet i Kalmar län i februari kr Ingvar Nilsfelt I trädgården, litografi Inköpt av Konstfrämjandet i Kalmar län i februari kr Ria Roes Schwartz Huset på ön III, akvarell, kr Huset på ön V, akvarell, kr Inköpt på Kopparslagaren i mars kr Lars-Göran Ljungdal Fat, blå-brun keramik, kr Äpple, blå keramik, 450 kr Inköpt på Kopparslagaren i mars kr Kjartan Slettemark 2 Stk datagrafik à kr Inköpt på Österlen under påsken kr Gunilla Dahl Stämning, blandteknik, kr Fader Berg, blandteknik, 400kr Fader Bergström, blandteknik, 400kr Ulla Winblad, blandteknik, 400kr Inköpt på Stinsen i juni kr Jesper Eriksson Silverkvinna, skulptur i rakukeramik Inköpt på Kopparslagaren i september kr

17 17 Ett nytt passersystem till Lindblomshallen med tillhörande uppgradering för vårt bokningssystem FRI har inköpts för :- Avtal för skötsel har träffats med följande föreningar: IOGT-NTO LÖNNEBERGA: Järnemåla (3km N. Lönneberga) Stolpen (Ö. Silverdalen) 20km Vena Scoutkår: Stolpen (Ö. Silverdalen) Västrahult (V. Vena) 23km Vena hembygdsförening: Västrahult (V. Vena) Kvarntorpet (4km S.Vena) 11km Emådalens naturskyddsförening: Kvarntorpet (4km S.Vena Ostkustleden (Kommungränsen) 13km Hultsfreds brukshundklubb: Korsning N. Råsbråten (SV. Hultsfred) - Västrahult (V. Vena) 16km Hultsfreds orienteringsklubb: Kalvkätte (V. Hultsfred) Badplatsen St:Hammarsjön (10kmV. Hultsfred) 10km Red Boule M H: Badplatsen St:Hammarsjön (10kmV. Hultsfred) Järnforsenrundan samt leden runt St:Hammarsjön 13km Järnforsens samhällsförening: Järnforsenrundan 12km Målilla orienteringsklubb: Järnforsen Virserum 20km Teaterföreningen Blanda och Ge: Led runt Hjortesjön och Virserumssjön 21km Totalt vandringsleder: 159km x 110:-/km = 17490:- En begagnad städmaskin har hyr/köps fr.o.m. Maj till Lindblomshallen kostnaden är 2100:-/månad, 80% av erlagd hyra avgår vid köp. Maskinen kostar :- Kultur och fritidsnämnden beslutar att lägga rapporten över delegationsbeslut till handlingarna.