#s16. PBL och verkligheten - en presentation av två nationella utvecklingsprojekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "#s16. PBL och verkligheten - en presentation av två nationella utvecklingsprojekt"

Transkript

1 #s16. PBL och verkligheten - en presentation av två nationella utvecklingsprojekt Maria Rundqvist Boverket Elin Solvang, Strömstads kommun, Gunnar Gustafsson, Region Gotland, Jamal Esfahani, Danderyds kommun

2 Regeringsuppdrag PBL Kompetens Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen. Bild: Boverket

3 Nationella utvecklingsprojekt Stöd till kommuner för att utveckla metoder och arbetssätt för en mer enhetlig och effektiv tillämpning av PBL Totalt 12 miljoner under projekt har fått stöd och totalt samverkar 79 kommuner Boverket ska analysera och sprida resultatet och erfarenheterna från projekten

4 Stöd har delats ut till: Höganäs Processkartläggning inom PBL-området Gnosjö Lathunden för bygglovs- och anmälningspliktiga åtgärder Torsby PBL-projekt planläggningsrutiner och introduktion nyanställda Trollhättan Jönköping Lomma Ekerö Strömstad Växjö Södertälje Botkyrka Danderyd Nacka Gemensam tillsynsorganisation och samordning av tillsynsplaner inom PBL Identifiering och analys av de mest kritiska momenten i plan- och expl.processen 5-Yeskommunernas riktlinjer för bygglovsbefriade åtgärder Utveckling av behovsbedömning utifrån nya PBL Handledning för anläggande och utveckling av campingplatser Hur genomför vi översiktsplanen? Effektivare samhällsbyggnadsprocess med fokus på enhetlig kommunikation Stadsbyggnadsbenchen Tillämpning av 9:4 d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhangen God arkitektur inom ramen för PBL Höör Skellefteå Malmö Vellinge Sundsvalls kommun Effektivare och tydligare förmedling av planbestämmelser Tillsyn, arbetsgång, metoder och tydliga mallar BEST (Boverket och EkoSystemTjänsterna) Erfarenhetsutbyte kring digitalisering av PBL-processen Handläggarstöd för hantering av ovårdade tomter och byggnader

5 Handledning för anläggande och utveckling av campingplatser Elin Solvang, plan- och byggchef Strömstads kommun och Gunnar Gustafsson, sakkunnig bebyggd miljö Region Gotland. Huvudsökande kommun Strömstad Medsökande kommuner Region Gotland

6 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Till camping hör en lätt utrustning av tält,kokkärl,proviantochreservplagg, som kan medföras på fotvandring, på cykel eller i bil!

7 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Projektgruppen: Elin Solvang Strömstad Jenny Sandberg Gotland Joel Bruks/Michael Olson Strömstad Gunnar Gustafsson Gotland

8 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser att skapa en lönsam, långsiktig verksamhet i branschen kräver mer än att luta sig tillbaka mot de senaste semestertrenderna, det är stenhårt arbete som gäller!

9 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Det finns ingen förståelse för branschen! Jag upplever att reglerna sätts av tjänstemän som drömmer om sin ungdoms campingromantik och tycker att den nostalgin skall leva kvar. att skapa en lönsam, långsiktig verksamhet i branschen kräver mer än att luta sig tillbaka mot de senaste semestertrenderna, det är stenhårt arbete som gäller!

10 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Campare trivs och mår bra bland sina olikformade plasthusvagnar i olika färger runt hela landet. Det finns ingen förståelse för branschen! Jag upplever att reglerna sätts av tjänstemän som drömmer om sin ungdoms campingromantik och tycker att den nostalgin skall leva kvar. att skapa en lönsam, långsiktig verksamhet i branschen kräver mer än att luta sig tillbaka mot de senaste semestertrenderna, det är stenhårt arbete som gäller!

11 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Campare trivs och mår bra bland sina olikformade plasthusvagnar i olika färger runt hela landet. Det finns ingen förståelse för branschen! Jag upplever att reglerna sätts av tjänstemän som drömmer om sin ungdoms campingromantik och tycker att den nostalgin skall leva kvar. Glamping ligger verkligen i tiden, säger Lena Larsson, VD HUI Research. Efterfrågan på camping och friluftsliv ökar stadigt samtidigt som vi kräver komfort även på semestern och dessutom vill uppleva så mycket som möjligt på kort tid.

12 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Campare trivs och mår bra bland sina olikformade plasthusvagnar i olika färger runt hela landet. Sverige är husvagnstätast i Europa och kommer på en god andraplats när det gäller husbilar, visar en färsk studie från HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund). Glamping ligger verkligen i tiden, säger Lena Larsson, VD HUI Research. Efterfrågan på camping och friluftsliv ökar stadigt samtidigt som vi kräver komfort även på semestern och dessutom vill uppleva så mycket som möjligt på kort tid.

13 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Om 1930 talets beslutsfattare hade varit kvar i livet skulle de möjligen ansett att deras värsta farhågor med semester och fritid hade blivit verklighet. Sverige är husvagnstätast i Europa och kommer på en god andraplats när det gäller husbilar, visar en färsk studie från HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund). Glamping ligger verkligen i tiden, säger Lena Larsson, VD HUI Research. Efterfrågan på camping och friluftsliv ökar stadigt samtidigt som vi kräver komfort även på semestern och dessutom vill uppleva så mycket som möjligt på kort tid.

14 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Om 1930 talets beslutsfattare hade varit kvar i livet skulle de möjligen ansett att deras värsta farhågor med semester och fritid hade blivit verklighet. Sverige är husvagnstätast i Europa och kommer på en god andraplats när det gäller husbilar, visar en färsk studie från HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund). Campingplatser bör planeras på ett sätt som långsiktigt säkerställer grunderna i campingändamålet, d.v.s. att det finns plats för tält och husvagnar. Planering för camping är en fråga om grundläggande resurshushållning och därmed ett viktigt allmänt intresse för kommunen att bevaka.

15 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser Om 1930 talets beslutsfattare hade varit kvar i livet skulle de möjligen ansett att deras värsta farhågor med semester och fritid hade blivit verklighet. Många attraktiva campingplatser ligger i strandnära lägen. Nya strandnära lägen för nya campingplatser får nog sägas vara en bristvara. Lämpliga platser att anlägga nya campingplatser med den kvaliteten måste nog anses vara en mer eller mindre ändlig resurs, eller åtminstone nästan oåtkomlig. Campingplatser bör planeras på ett sätt som långsiktigt säkerställer grunderna i campingändamålet, d.v.s. att det finns plats för tält och husvagnar. Planering för camping är en fråga om grundläggande resurshushållning och därmed ett viktigt allmänt intresse för kommunen att bevaka.

16 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Camping Förslag till handledning för planering, anläggande och utveckling av campingplatser En hel del av de problem vi ser kopplade till planeringen av campingplatser hänger samman med det otydliga bostadsbegreppet i PBL. Det gäller även problemet med utbredningen av bostadsrätts föreningen som ägandeform av campingstugor på landets campingplatser. Många attraktiva campingplatser ligger i strandnära lägen. Nya strandnära lägen för nya campingplatser får nog sägas vara en bristvara. Lämpliga platser att anlägga nya campingplatser med den kvaliteten måste nog anses vara en mer eller mindre ändlig resurs, eller åtminstone nästan oåtkomlig. Campingplatser bör planeras på ett sätt som långsiktigt säkerställer grunderna i campingändamålet, d.v.s. att det finns plats för tält och husvagnar. Planering för camping är en fråga om grundläggande resurshushållning och därmed ett viktigt allmänt intresse för kommunen att bevaka.

17 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! I projektarbetet har vi, Försökt sätta in campingen i sitt sammanhang. Studerat campingens rötter och utveckling. Satt oss in i trender och tendenser, vart campingbranschen respektive camparna är på väg och vad deras behov är! Likheter och olikheter! Sorterat i hur campingbegreppet bör användas i PBL sammanhang och i andra sammanhang. Analyserat andra viktiga campingbegrepp och till dessa närliggande begrepp.

18 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! I projektarbetet har vi även, Pekat ut sådant som kan utgöra hot mot campingens grundläggande idéer och möjligheter att få finnas. Tittat på möjligheterna att komma tillrätta med de delar av campingverksamheten som idag lever utanför lagen. Resonerat kring möjligheten att i större utsträckning använda miljöbalken vid reglering av campingverksamhet. Skissat på en handledning för planering av nya campingplatser och utveckling av befintliga.

19 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk!

20 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Vart är campingen på väg? Branschens behov av kapital och lönsamhet Marknadens efterfrågan Kreativa lösningar i lagens utkant Samhällsutveckling och hög levnadsstandard! Otydlig lagstiftning + Oflexibel lagstiftning Myndigheterna hamnar på efterkälken Lagstiftningen har inte hängt med! Tillsynen fungerar dåligt! Campingstugor Fritidshus/fritidsbostäder Permanentbostäder Inga tydliga gränser! Är inte längre självreglerande! Campingplatser Fritidshusområden? Bostadsområden Gränserna håller på att lösas upp! Är inte längre självreglerande!

21 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Tillfälligt uppställda husvagnar Vad är problemet? Säsongsuppställda husvagnar Fritidshusområden Permanentbostäder? Gränserna håller på att lösas upp! Tillsynen fungerar dåligt! bostad och sommarställe Begreppen suddas ut! Bor på två ställen! Sker i allt större omfattning! Är inte längre självreglerande! Samhället ställer krav på bostäder!? Vars och ens ensak?? Campingplatser upplåts till Social housing? Det pågår en diskussion på olika platser i samhället! Vilket oroar!

22 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Från Camping BRON idag? till B R O N Husvagn BRON Husbil Villavagn N 1 Tält Leklancamping Åretrunt Vatten Fritidsbostad Camping landår noll! Långliggare Husvagn Campingstuga Bostadsrätter Normal Säsongscamping B N Husvagn period semester 3 Tält Säsongslov Tält Långliggare Normal Husbil semester Säsongscamping N O period Säsongscamping Flyktingmottagning Åretruntcamping R Campingstuga Säsongslov Permanentbostad O Villavagn Studentbostäder Hotell Normal semester period B = Bostadsändamål N= Friluftsliv och Camping O = Tillfällig Vistelse R = Besöksanläggningar N 2 B R O N Friluftsliv och Camping B N O R B Tillfällig Vistelse R O N

23 Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Sammanfattningsvis:

24 Med den här utvecklingen är det tur att universum expanderar! /Rocky Campen går vidare!

25 Tillämpning av 9:4 d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhangen Jamal Esfahani, stadsarkitekt Danderyds kommun Huvudsökande kommun Danderyd Medsökande kommuner Lidingö, Sigtuna, Upplands Väsby, Vaxholm

26 Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 26

27 Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 27

28 Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 28

29 Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 29

30 Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 30

31 Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 31

32 Boverkets utvecklingsprojekt för tillämpning av plan och bygglagen(2010:900) Attefallsåtgärder inom kulturmiljöområde I samverkan: Danderyds kommun Upplands Väsby kommun Vaxholms stad Lidingö stad Sigtuna kommun Byggnadsnämnden i Danderyds kommun Projekttid : sep 2014 sep

33 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Syfte: Projektet syftade till att i samverkan diskutera och jämföra tolkningen samt tillämpningen av paragrafen 9:4d i plan och bygglagen, PBL. Paragrafen, 9:4 d PBL: reglerar olika situationer där bygglov för de nya bygglovsbefriade åtgärderna, s.k. Attefallsåtgärder, krävs. T.ex.: om kommunen i detaljplan har bestämt att åtgärden kräver bygglov. Bygglov krävs även om åtgärden söks för en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som avses i 8 kap. 13 PBL, eller i anslutning till flygplatser och övnings eller skjutfält. Konsekvensen av tillämpningen av 9:4 d PBL blir att starbesked som sökts för bygglovsbefriade åtgärder enligt 9:4 a 4 c PBL nekas med hänvisning till att bygglovsplikt infaller Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 33

34 Fokus: Bygglov krävs även om åtgärden söks för en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som avses i 8 kap. 13 PB 8:13 PBL reglerar förbudet mot förvanskning av särskilt värdefulla byggnader och bebyggelseområden, utifrån historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Problematiken: Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Vilka område är område som avses i 8:13 PBL? Synpunkter som beskrivs i lagen är svåra att identifiera, specificera och hantera. Ordet särskilt som en gradering av värdefull gör det svårare att bedöma det exakta värdet som objektet i fråga kan ha Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 34

35 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Arbetssätt: 8 träffar samt protokollsföring vid varje träff varav 5 träffar var tematräffar samt 1 introduktions, 1 avslutnings och 1 slutrapportsträffen. vid tematräffar presenterades kommunernas situationer, utgångspunkter och styrdokument Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 35

36 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Kommunerna har konstaterat: Olika förutsättningarna som finns hos kommunerna gör det svårt att komma till en enda och gemensam slutsats samt till en enhetlig tillämpning av lagen. Olika förutsättningar är en kombination av två olika faktorer; dels handlar det om olika, speciella eller sällsynta byggnader och bebyggelseområden med ett visst representativt värde för varje kommun, och dels handlar det om hur dessa värden är skyddade i befintliga styrdokument. Kombinationen av dessa två faktorer leder till att situationen ser väldigt olika ut från kommun till kommun. konsekvenserna av de nya bygglovsbefriade åtgärderna blir olika för de olika kommunerna. i områden som är tättbebyggda blir påverkan av Attefallsåtgärder större än i glesbebyggdområden Behovet av en uppdatering och aktualisering av de dokument som berör särskilt värdefulla objekt och miljöer. De nuvarande styrdokumenten som finns hos kommunerna inte är tillräckligt aktualiserade och anpassade till den lagändring som trädde i kraft den 2 juli Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 36

37 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Danderyds kommun har konstaterat: Det är otydligt var gränser för riksintresset ligger och det är svårt att avgöra om området är värdefullt eller särskilt värdefullt. Det uppstår även vita fläckar, med oinventerad och oskyddad bebyggelse, mellan de utpekade områdena. Denna osäkerhet är anledningen till att kommunens tolkning av lagstiftningen skiljer sig från övriga kommuners och att Attefallsåtgärden prövas mot förvanskningsförbudet. Lovplikten faller först in när en skyddsbestämmelse enligt 8:13 PBL har tillämpats för en byggnad eller ett bebyggelseområde, eller när risk för förvanskning föreligger. Motivet till tolkningen är att inte i onödan inskränka den enskildes rätt till att uppföra en bygglovsbefriad åtgärd Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 37

38 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Övriga kommuner har konstaterat: Övriga kommuner anser dock att lovplikten med stor sannolikhet infaller för byggnader och bebyggelseområden som ligger inom gränserna för riksintresset. Därav bedöms byggnader eller bebyggelseområden inom riksintresseområdena som särskilt värdefulla. Detta för att säkerställa att ansvaret för att skydda kulturmiljöer som ligger hos kommunen efterlevs. Nyanser i styrdokumenten och de olika förutsättningarna skulle kunna vara en förklaring till att bedömningar samt tillämpning av lagen skiljer sig mellan de medverkande kommunerna. Områden som är bedömda som riksintressen kan ha mycket stora skillnader i hur stor påverkan Attefallsåtgärder medför på det kulturhistoriska värdet. Om det är stora tomter och byggnader som i Danderyd eller om det är mycket tät och komprimerad bebyggelse som i centrala Sigtuna Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 38

39 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Stutsatser: Den juridiska statusen av styrdokumenten spelar roll: o Detaljplaner med skyddsbestämmelsen 8:13 PBL: är frågan avgjord och detta medför en enklare hantering av Attefallsanmälningar. o Översiktsplanen: är inte juridiskt bindande men vägledande. o Riksintresset för kulturmiljövård: råder det en viss ovisshet och osäkerhet i gruppen. Vissa kommuner prioriterar att förhindra förvanskning genom att meddela att bygglov krävs, andra väger fastighetsägarens rätt till att nyttja de så kallade Attefallsåtgärderna högre och bedömer om åtgärden förvanskar i det enskilda fallet. Denna bedömning kan av handläggarna upplevas som krävande och riskabel ur ett rättssäkerhetsperspektiv. o Byggnader och bebyggelseområden, som sannolikt är särskilt värdefulla men saknar skyddsbestämmelsen 8:13 PBL i en detaljplan, eller inte är utpekade i andra styrdokument riskerar förvanskning Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 39

40 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Det återstår att hitta den rätta avvägningen mellan skyldigheten att skydda särskilt värdefulla objekt och områden mot förvanskning och risken att inskränka kommuninvånarens rätt till de fördelar som den nya lagändringen medför. Den rätta balansgången och avvägningen konstateras först och främst vara kopplad till en korrekt bedömning av vad som är särskilt värdefull bebyggelse, som avses i 8:13 PBL, och hur det sedermera ska tillämpas genom 9:4 d PBL. Tydliga riktlinjer och förklaringar behövs i lagtexten och i andra styrdokument för en enhetlig tillämpning i alla kommuner. Ansvaret liggerhos kommuner att se de långsiktiga konsekvenserna som Attefallsåtgärder innebär och hitta en strategi för att långsiktigt trygga kulturmiljön i en hållbar planering Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 40

41 Tillämpning av 9:4d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Det är idag svårt att förutspå konsekvenserna som Attefallsåtgärder innebär med utgångspunkt i att förutsättningarna är så olika för olika områden i en och samma kommun. Detta innebär att varje enskild kommun måste ta fram en unik lösning som säkrar byggnaders och bebyggelseområdens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värden från förvanskning samtidigt som hantering, bedömningar och beslutfattande sker rättssäkert och utan onödiga inskränkningar av fastighetsägarens rätt att använda sin mark. Att ta fram en strategi, anpassad för en enskild kommun ställer höga krav på kompetens inom flera områden. Förutom stor juridisk kompetens och kännedom om lagen krävs betydande kompetens kring värdering av bebyggelse och bebyggelseområden samt stor lokalkännedom om kommunens bebyggelse och landskapskaraktär Byggnadsnämnden i Danderyds kommun 41

42 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för PBL vägledning: PBL Kompetens PBL kunskapsbanken Webbseminarier

Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk!

Campingprojektet En resa i tid, rum och regelverk! Till camping hör en lätt utrustning av tält, kokkärl, proviant och reservplagg, som kan medföras på fotvandring, på cykel eller i bil! Projektgruppen: Elin Solvang Strömstad Jenny Sandberg Gotland Joel

Läs mer

Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter

Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter Lina Magnusson Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter Krångliga formler Tidstjyv Felaktiga uträkningar beslut upphävs i högre instans. http://www.boverket.se/secure/cms/#context=epi.cms.contentdata:///15793

Läs mer

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Olika sorters bindande regler Lag Riksdagen (bindande) t ex Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken Förordning Regeringen (bindande)

Läs mer

#s25. Digitalisering av ärendehantering. Johan Lingebrant, Höganäs kommun Maria Rydqvist, Boverket Maria Rundqvist, Boverket

#s25. Digitalisering av ärendehantering. Johan Lingebrant, Höganäs kommun Maria Rydqvist, Boverket Maria Rundqvist, Boverket #s25. Digitalisering av ärendehantering Johan Lingebrant, Höganäs kommun Maria Rydqvist, Boverket Maria Rundqvist, Boverket dpbl - digitalt sammanlänkad plan- och bygglovsprocess eller Daniel Antonsson

Läs mer

Projektkatalog. Nationella utvecklingsprojekt

Projektkatalog. Nationella utvecklingsprojekt Projektkatalog Nationella utvecklingsprojekt PBL-dagen 2016 A. GOD ARKITEKTUR INOM RAMEN FÖR PBL Medverkande: Nacka kommun och Gävle kommun Fråga: Hur arbetar kommunerna med gestaltningsfrågor och god

Läs mer

Regeringsuppdrag Kompetensinsatser kring PBL 2014-2016

Regeringsuppdrag Kompetensinsatser kring PBL 2014-2016 Regeringsuppdrag Kompetensinsatser kring PBL 2014-2016 Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring planoch bygglagen Maria Rundqvist Carl-Magnus Oredsson 2014-11-18 Sida 2 Uppdrag att genomföra kompetensinsatser

Läs mer

Lina Magnusson, Klara Falk och Karl Evald

Lina Magnusson, Klara Falk och Karl Evald Lina Magnusson, Klara Falk och Karl Evald Regeringsuppdrag PBL Kompetens Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen. Bild: Boverket Del 1 nationella utvecklingsprojekt Syftet med

Läs mer

Nytt att ta del av och sådant som är på väg

Nytt att ta del av och sådant som är på väg Nytt att ta del av och sådant som är på väg Bild: Boverket Regeringsuppdrag PBL Kompetens Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen Del 1 nationella utvecklingsprojekt Syftet med

Läs mer

Tillämpning av 9:4 d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget

Tillämpning av 9:4 d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget Sluttrapport till Boverkets utvecklingsprojekt för tillämpning av plan- och bygglagen (2010:900) Tillämpning av 9:4 d PBL samt tillgänglighetsfrågor i sammanhanget I samverkan: Danderyds kommun Upplands

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Miljö- och stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Tillämpning av plan- och bygglagen 9 kap. 4a-d, åtgärder

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Stadsarkitektkontoret Sida 1 (5) SOLFÅNGARE OCH SOLCELLER. riktlinjer för hantering av bygglov gäller alla typer av byggnader

Stadsarkitektkontoret Sida 1 (5) SOLFÅNGARE OCH SOLCELLER. riktlinjer för hantering av bygglov gäller alla typer av byggnader informerar Stadsarkitektkontoret 03-2017 Sida 1 (5) SOLFÅNGARE OCH SOLCELLER riktlinjer för hantering av bygglov gäller alla typer av byggnader Kommunen vill verka för en omställning till förnyelsebar

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Lagförändringar januari 2015 Prop. 2013/14:126 Förenklingar i detaljplaneprocessen underlättar byggandet 1/1-2015 Plan- och bygglagen görs tydligare för bättre tillämpning

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla områden som kan komma att undantas från lovfria åtgärder i Nacka kommun

Kulturhistoriskt värdefulla områden som kan komma att undantas från lovfria åtgärder i Nacka kommun 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-09-22 B 2014-001281 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kulturhistoriskt värdefulla områden som kan komma att undantas från lovfria åtgärder i Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL)

Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL) Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL) Staden om sommaren på kvällen är en annan än den som vaknade på morgonen. Något har byggts och något har

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

Vad ska göras i uppdraget?

Vad ska göras i uppdraget? Ökad kompetens Vad ska göras i uppdraget? Kompetensplattform För utbyte av erfarenheter, kunskap och information. Utbildningsinsats för ledare och nämnder Lantmäteriet ska genomföra en utbildningsinsats

Läs mer

Kulturvärden & PBL. Emma Rosenblom Örebro 21 nov 2018

Kulturvärden & PBL. Emma Rosenblom Örebro 21 nov 2018 Kulturvärden & PBL Emma Rosenblom Örebro 21 nov 2018 Allmänna och enskilda intressen PBL 2 kap. 2 Planläggning och / / ska syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena

Läs mer

Även om det du vill bygga uppfyller kraven för bygglovsbefrielse behövs det ändå bygglov om:

Även om det du vill bygga uppfyller kraven för bygglovsbefrielse behövs det ändå bygglov om: Den 1 juli 2017 ändras plan- och bygglagen (PBL) så att ytterligare åtgärder undantas från kravet på bygglov. I vissa fall behöver du dock göra en anmälan till kommunen och få startbesked innan du börjar

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Tommy Åström, tekniskt råd Intressanta och aktuella rättsfall från MÖD Grunderna för prövning av bebyggelsen Att bygga på jordbruksmark - vad avgör om marken är

Läs mer

Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014

Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 Datum 2014-06-25 Diarienummer 1(17) Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 Fråga 1 Får tillbyggnad innehålla kök/våtrum? Utan KA? Svar 1 Boverket: Ja

Läs mer

B17, B27, B28, B42, B43, B44, B45, B46

B17, B27, B28, B42, B43, B44, B45, B46 1(5) Avbryta planuppdragen för detaljplan för område B17, B27, B28, B42, B43, B44, B45, B46 och B48, skydd av kulturmiljöer i Djursholm, inom Djursholm, Danderyds kommun Ärendet Kommunstyrelsen gav 2011-04-14

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef Kommande regeländringar Yvonne Svensson Rättschef Fem aktuella lagändringar och lagförslag Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen och ny lag om färdigställandeskydd Fler bostäder åt unga

Läs mer

Gestaltad livsmiljö och levande städer

Gestaltad livsmiljö och levande städer Gestaltad livsmiljö och levande städer Jan Persson 12 november 2018 Nationellt mål för arkitekturpolitiken Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110 Arkitektur form och design ska bidra till ett

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Boverket Vattenfrågorna i PBL Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Att planera är att flytta framtiden till nutiden så att man kan göra något åt den A. Lakein Boverkets uppdrag Boverket

Läs mer

Bygga utan bygglov. Till dig som planerar att bygga. Bilaga 1 Riktlinjer

Bygga utan bygglov. Till dig som planerar att bygga. Bilaga 1 Riktlinjer Bygga utan bygglov Till dig som planerar att bygga Bilaga 1 Riktlinjer 151130 Viktigt för dig som vill utföra bygglovsbefriade åtgärder! Från och med 2 juli 2014 gäller förändringar i plan- och bygglagen

Läs mer

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GRANSKNINGSSHANDLING 2018-06-13 Dnr: 2018-000154 UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING O2- EKSJÖHOLMSOMRÅDET EKSJÖ, EKSJÖ KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING Eksjöholm 1(11) HANDLINGAR

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Värdering, ändring och energieffektivisering Växjö 19 mars 2013 Tomas Örn Kulturmiljö [fysisk] miljö som påverkats och formats av mänsklig aktivitet och som därigenom

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Stockholm

Regelförenkling på kommunal nivå. Stockholm Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 85% Nej 15% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig?

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig? Den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen (PBL) så att det inte längre behövs bygglov för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. I de allra flesta fall behöver du göra en anmälan till kommunen och

Läs mer

Campingpolicy för Strömstads kommun

Campingpolicy för Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE Campingpolicy för Strömstads kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2006-09-21, 77 Miljö- och byggförvaltningen Utredning 1 (9) 2006-04-11 Elin Solvang tele 0526-19 477

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND Foto: Kajsa Reimers HANDLÄGGARSTÖD FÖR UTVÄNDIGA ÄNDRINGAR 1 Inledning Denna handledning är framtagen under 2018 och 2019 av handläggare från Ulricehamns kommun och Bollebygds kommun i samverkan med Länsstyrelsen

Läs mer

Områden i Luleå kommun som är undantagna de bygglovsbefriade åtgärderna

Områden i Luleå kommun som är undantagna de bygglovsbefriade åtgärderna LULEÅ KOMMUN Områden i Luleå kommun som är undantagna de bygglovsbefriade åtgärderna POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON/ VÄXEL Luleå kommun Rådstugatan 11 0920-29 30 00 Bygglovsavdelningen BYGGLOVSEXPEDITIONEN

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

Processen för detaljplan från 1 januari 2015 Planbestämmelser AR DPB. Klara Falk

Processen för detaljplan från 1 januari 2015 Planbestämmelser AR DPB. Klara Falk Processen för detaljplan från 1 januari 2015 Planbestämmelser AR DPB Klara Falk Prop. 2013/14:126, En enklare planprocess Detaljplanekravet begränsas 1/7-2015 Ökad betydelse för ÖP Byggnadsnämnden kan

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2017-05-29 Stockholm Mål nr P 1588-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-01-31 i mål P 4395-16,

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN BESKRIVNING Handlingar Till områdesbestämmelserna hör följande handlingar: Karta Områdesbestämmelser Denna beskrivning Områdesbestämmelsernas

Läs mer

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016. Kommunstyrelsens arbetsutskottskövde kommun PROTOKOLLSUTDRAG KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.0436 Behandlat

Läs mer

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder?

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Förord SKL har i en enkätstudie ställt frågor till ett sextiotal kommuner om deras beredskap med planer för nya bostäder. Kommunerna har också fått frågor

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Nätverksträff plan 27 november 2017 Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Allmän info Landshövding Länsöverdirektör Enheten för samhällsplanering Enhetschef Vad händer hos

Läs mer

Information från Boverket. Josefin Hane

Information från Boverket. Josefin Hane Information från Boverket Josefin Hane Regeringsuppdrag Uppdrag att utreda ytterligare undantag från krav på bygglov samt se över kraven på anmälan Del 1 rapporterades 30 oktober 2017 Utreda förutsättningarna

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Dnr KF/2013:222. Kultur- och fritidsnämnden antar kulturmiljöprogrammet.

Kultur- och fritidsförvaltningen Dnr KF/2013:222. Kultur- och fritidsnämnden antar kulturmiljöprogrammet. TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Åsa Anderljung Mottagare Kultur- och fritidsnämnden Kulturmiljöprogram Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden antar kulturmiljöprogrammet. Sammanfattning 2011 fick

Läs mer

God morgon! Välkomna till Länsstyrelsen och en heldag om samverkan mellan byggnadsnämnderna. Tillsammans blir vi så mycket bättre!

God morgon! Välkomna till Länsstyrelsen och en heldag om samverkan mellan byggnadsnämnderna. Tillsammans blir vi så mycket bättre! Tillsammans blir vi så mycket bättre! God morgon! Välkomna till Länsstyrelsen och en heldag om samverkan mellan byggnadsnämnderna Andreas Lidholm Länsarkitekt/funktionschef Länsstyrelsen Västra Götaland

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för Oskarströms fd stationshus, del av Oskarström 3:153 Bildkälla: Kulturmiljö Halland, Bebyggelseinventeringen i Halland Oskarström, HALMSTADS

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL Kommunstyrelsen 2018-01-24 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:589 Malai Bierfeldt 016-710 10 18 1 (2) Kommunstyrelsen Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport

Läs mer

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214 PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet. Underliggande

Läs mer

Minnesanteckningar från byggnätverksträff

Minnesanteckningar från byggnätverksträff Minnesanteckningar från byggnätverksträff Den 22 maj 2015 i Åseda Göran Bergstrand, Alvesta kommun Elin Johansson Nilsson, Lessebo kommun Lina Mohager, Lessebo kommun Helena Larsson, Ljungby kommun Therese

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen Granskningshandling Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen 1974-10-17 Nordingrå församling Kramfors kommun Byggrätt för befintliga komplementbyggnader Standardförfarande Dnr Mob-2017-303 PLANBESKRIVNING

Läs mer

EXAMENSARBETE. 25 kvm Komplementbyggnad (Attefallshus) Jesper Torstensson 2014. Högskoleexamen Samhällsbyggnad

EXAMENSARBETE. 25 kvm Komplementbyggnad (Attefallshus) Jesper Torstensson 2014. Högskoleexamen Samhällsbyggnad EXAMENSARBETE 25 kvm Komplementbyggnad (Attefallshus) Jesper Torstensson 2014 Högskoleexamen Samhällsbyggnad Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Förord Detta

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen Granskningshandling Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen 1973-01-29 Nordingrå församling Kramfors kommun Byggrätt för befintliga komplementbyggnader Standardförfarande Dnr Mob-2017-303 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Planbestämmelser. Allmänt råd, vägledning, rättsfall och exempel

Planbestämmelser. Allmänt råd, vägledning, rättsfall och exempel Planbestämmelser Allmänt råd, vägledning, rättsfall och exempel Planbestämmelser på Boverket Vägledningstexter - PBL kunskapsbanken Allmänt råd - BFS 2014:5 DPB 1 Frågor och svar Programvaruleverantörer

Läs mer

Den femte myten och den första sanningen om bostadsplaneringen

Den femte myten och den första sanningen om bostadsplaneringen Den femte myten och den första sanningen om bostadsplaneringen En regions attraktionskraft kan definieras som dess förmåga att locka till sig människor och företag. Genom företagen skapas en arbetsmarknad

Läs mer

Tidigare ställningstagande

Tidigare ställningstagande 2(5) Tidigare ställningstagande Översiktsplan I översiktsplan 1990 redovisas aktuellt område som planerat bostadsområde. Motiv anges här för att pröva ekologiskt byggande. För Kullön har en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Kulturmiljövårdens riksintressen. Ulf Lindberg Riksantikvarieämbetet

Kulturmiljövårdens riksintressen. Ulf Lindberg Riksantikvarieämbetet Kulturmiljövårdens riksintressen Ulf Lindberg Riksantikvarieämbetet Projektet Kulturmiljövårdens riksintressen Övergripande syfte Förbättra förutsättningarna att tillvarata och utveckla landskapets kulturvärden

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

Arkitekter Ingenjörer. Bjerking presentati on

Arkitekter Ingenjörer. Bjerking presentati on Arkitekter Ingenjörer 1 Bjerking presentati on SJUTTIO ÅR AV HÅLLBARA LÖSNINGAR Bevarandevärt i domstolsprövning plan- och bygglagens egentliga skydd ur bebyggelseantikvarisk synvinkel Maria Ros Annika

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN

MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN Plats Forumet hölls fredagen den 26 jan på Scandic Crown vid Polhemsplatsen i Göteborg. Antal anmälda deltagare va ca 140 st. Inbjudna talare var Alf Karlsson,

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15. Peter Kristensson Kjell Dahlberg

Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15. Peter Kristensson Kjell Dahlberg 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Öppna sammanträdet börjar kl. 08:30 Ärenden 2-4 Plats och tid Centrumhuset,

Läs mer

EIR 1 (STRANDVÄGEN 21) Ansökan om rivningslov för huvudbyggnad

EIR 1 (STRANDVÄGEN 21) Ansökan om rivningslov för huvudbyggnad DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(8) Anna Modin Dnr BN 2018-000009 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden EIR 1 (STRANDVÄGEN 21) Ansökan om rivningslov för huvudbyggnad Ärendet

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kråkebacken 7:161-7:193 samt del av 7:138 i Kågeröds samhälle Svalövs kommun, Skåne län. Antagen 2003-08-18 Laga kraft 2003-09-08 Tillägg till PLANBESKRIVNING Planområdet markeras med skraffering

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Tillägg till Planbeskrivning 2012-08-27. Ändring av detaljplan för Magra, Bostäder vid Furulundsvägen. Dnr 2012.108/211 Antagandehandling

Tillägg till Planbeskrivning 2012-08-27. Ändring av detaljplan för Magra, Bostäder vid Furulundsvägen. Dnr 2012.108/211 Antagandehandling Handläggare: Job van Eldijk, tfn 010 615 33 17 Dnr 2012.108/211 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Magra, Bostäder vid Furulundsvägen Tillägg till Planbeskrivning 2012-08-27 1 1. Inledning Syfte

Läs mer

4 Trots 2 och 3 behöver reglering inte göras med en detaljplan, om tillräcklig reglering har gjorts med områdesbestämmelser.

4 Trots 2 och 3 behöver reglering inte göras med en detaljplan, om tillräcklig reglering har gjorts med områdesbestämmelser. Plan- och bygglag (2010:900) 4 kap. Reglering med detaljplan och områdesbestämmelser 1 Inom kommunen får mark- och vattenområdens användning, bebyggelse och byggnadsverk regleras med detaljplaner eller

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2017-08-24 PBN 2016 003010 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för del av kv. S:t Johannes (del av Fjärdingen

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i planeringen Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i samhällsplaneringen Översiktsplan PBL 3 kap Detaljplan PBL 4 kap Plan- och lovsystemet

Läs mer

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Tillsynsvägledning av OVK- regelverk Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Vägledning till Boverkets nya webb och kunskapsbanken Den nya webben från 30 september:

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

TOMTINDELNING FÖR KV. VRÅKEN PLANKARTA & PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

TOMTINDELNING FÖR KV. VRÅKEN PLANKARTA & PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län Ändring av detaljplan för TOMTINDELNING FÖR KV. VRÅKEN i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANKARTA & PLANBESKRIVNING Plankarta: Utsträckningen av tomtindelningen som upphävs är markerad i grönt.

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Dnr: KS.2018.0362 ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Ändring av detaljplan för fastigheten Druvan 11 Eslöv kommun, Skåne Län Upprättad: Figur 1. Orienteringskarta för planområdet.

Läs mer

Trafikbullerförordningen

Trafikbullerförordningen Trafikbullerförordningen Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse. ~ Tomas Tranströmer Mats Hammarqvist, ÅF Ljud & Vibrationer 2015-03-26 1 Presentation Ljud

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

Så arbetar Boverket med stöd för kontrollplaner. Thomas Norman Byggnadsingenjör Plan & bygg - Boverket

Så arbetar Boverket med stöd för kontrollplaner. Thomas Norman Byggnadsingenjör Plan & bygg - Boverket Så arbetar Boverket med stöd för kontrollplaner Thomas Norman Byggnadsingenjör Plan & bygg - Boverket Bakgrund 18 mars 2010 Regeringens proposition 2009/10:170 En enklare plan- och bygglag Bild: Boverket

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-5526 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bofinken 5 Fastighetens adress: Unionsgatan 1 Sökande: Kalmarbygg AB Ärende: Fasadändring, takkupa Förslag

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Unik kartläggning visar: Här har bostadspriserna i Sverige stigit minst de senaste tio åren

Unik kartläggning visar: Här har bostadspriserna i Sverige stigit minst de senaste tio åren PRESSMEDDELANDE 2017-06-27 Unik kartläggning visar: Här har bostadspriserna i Sverige stigit minst de senaste tio åren Bostadspriserna har över de senaste tio åren stigit rejält i hela landet. Men i vissa

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

9 Ikraftträdande och genomförande

9 Ikraftträdande och genomförande 9 Ikraftträdande och genomförande Förslag: Lagen om regional fysisk planering och övriga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2019. 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och lagen (1987:147) om regionplanering

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer