Göran Svensson, sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göran Svensson, sekreterare"

Transkript

1 Kultur/fritidsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Länsmuseet Jönköping, onsdag , kl. 14:00-18:00 Beslutande Övriga deltagande Thore Ohlsson, fp Ola Persson, s Jan Gustavsson, s Lars Ljungqvist, kd Christina Torstensson, c Ann-Katrin Löfstedt, m Tuula Torkkeli-Ström, s Sonia Tencic-Andersson, s Frida Jafari, m Bernt Ekfeldt, s, ers Elisabeth Staberg, kd, ers Torbjörn Gunnarsson, s, er Göran Svensson, sekreterare Utses att justera Tuula Torkeli-Ström Paragrafer Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare... Göran Svensson Ordförande... Thore Ohlsson Justerande... Tuula Torkeli-Ström ANSLAG / BEVIS Organ Kultur- och fritidsnämnden Anslaget sätts upp Förvaringsplats för protokollet Skillingehus, Skillingaryd Anslaget tas ner Underskrift... Anette Österholm

2 Sida 2 Kultur/fritidsnämnden Dnr Projekt Aurora 205 Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden konstaterar att projekt Aurora 205 inte är möjligt att genomföra i den omfattning som ursprungligen var tänkt eftersom det finns svårigheter att finna externa finansiärer till projektet. 2. Arbetet mot trafficing är ett angeläget tema för barn och ungdomar och som skulle kunna utvecklas till något konstruktivt bla inom ramen för skolans arbete. Frågan är därför lämplig att ta upp till diskussion i SAMS-gruppen. 3. Nämnden anser vidare att Patricia Grönblad bjuds in till den planerade konstrundan hösten 2008 för att vid detta tillfälle visa något som associerar till temat Arbetet mot trafficing. 4. Slutligen ett tack till Bengt-Åke Thelin för ett väl genomfört utredningsarbete. En projektbeskrivning av Aurora 205 Gala mot trafficing har inlämnats till kultur- och fritidsnämnden. Genom en konstutställning i Skillingaryd, under augusti till oktober, med tema arbete mot trafficing, pornografi och prostitution, vill konstnären Patricia Grönblad, belysa dessa frågor ur ett internationellt perspektiv. Ett antal konstnärer i Sverige och utomlands kommer att inbjudas medverka. För projektets genomförande är en projektledare, en ekonomiansvarig samt en projektmedarbetare en nödvändig förutsättning under % av förberedelsetiden som beräknas pågå från april till augusti Andra utgifter beräknas vara administrativa kostnader, utlägg för dokumentation samt konsulthjälp. Detta är planerat att delvis finansieras genom ett bidrag från allmänna arvsfonden och delvis genom kommunala medel. En ansökan till Allmänna Arvsfonden kan bara sändas av Vaggeryds kommun, vilket innebär att kommunen också måste stå som projektägare. Projektbeskrivningen lyfter upp frågan om kommunens förvaltningar är intresserade av att satsa på projektet, hur stor ekonomisk del som kommunen är villig att stå för och hur stor ansökan till Allmänna Arvsfonden följaktligen skall vara?

3 Sida 3 Kultur/fritidsnämnden Socialförvaltningen kan tänka sig att låta Bengt Åke Thelin utreda projektets bärighet. Det är i första hand möjligheten till extern medverkan och finansiering som behöver undersökas närmare. Kostnaden för detta arbete beräknas bli kronor. Ärendets tidigare handläggning Vid möte med Kultur- och fritidsnämndens beredning gavs förvaltningen i uppdrag att undersöka projektets bärighet då Kultur- och fritidsnämnden inte var beredd att utlova några löften för deltagande i projektet. Beredningen menade också slutligt ställningstagande bör fattas av Kommunstyrelsen. Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning beslutades att anslå kronor från kontot Övrig kulturverksamhet för att låta utreda förutsättningarna för projekt Aurora 205. Resultatet av utredningen redovisas för nämnden. Utredningen kommer att ligga till grund för nämndens ställningstagande om projektets fortsättning. Vid mötet med kultur- och fritidsnämnden beslutades att Kultur- och fritidsnämnden anslår kronor från kontot Övrig kulturverksamhet för att låta utreda förutsättningarna för projekt Aurora 205. Resultatet av utredningen redovisas för nämnden. Utredningen kommer att ligga till grund för nämndens ställningstagande om projektets fortsättning. Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning förslogs följande till kultur- och fritidsnämnden: 1. Kultur- och fritidsnämnden konstaterar att projekt Aurora 205 inte är möjligt att genomföra i den omfattning som ursprungligen var tänkt eftersom det finns svårigheter att finna externa finansiärer till projektet. 2. Arbetet mot trafficing är ett angeläget tema för barn och ungdomar och som skulle kunna utvecklas till något konstruktivt bla inom ramen för skolans arbete. Frågan är därför lämplig att ta upp till diskussion i SAMS-gruppen. 3. Nämnden anser vidare att Patricia Grönblad bjuds in till den planerade konstrundan hösten 2008 för att vid detta tillfälle visa något som associerar till temat Arbetet mot trafficing. 4. Slutligen ett tack till Bengt-Åke Thelin för ett väl genomfört utredningsarbete.

4 Sida 4 Kultur/fritidsnämnden Dnr Biblioteksdatasystem - Övergång till Libra.se Kultur- och fritidsnämnden beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden godkänner att avtal tecknas med Axiell Bibliotek AB om övergång till Libra.se under år 2008 och då i enlighet med redovisat avtalsförslag daterat Vidare godkänner nämnden att 2 nya dataservrar köps in för att kunna hantera bibliotekssystemet. 3. Kostnaden för Libra.se och nya servrar beräknas till kronor, vilket finansieras inom ramen för bibliotekets budget år Biblioteket har aktualiserat frågan om en uppgradering av nuvarande biblioteksdatasystemet, från nuvarande LIBRA 3 till Libra.se som är ett helt Windowsbaserat system. Kostnaden för övergången till Libra.se är en engångskostnad beräknad till kronor exklusive utbildning. För att klara uppgradering och driftssäkerhet behöver nuvarande server också ersättas med två nya, kostnaden för detta beräknas uppgå till kronor. Bibliotekets förslag är att uppgraderingen görs under 2008, men att man redan nu tecknar avtal med leverantören Axiell. Finansieringen av projektet förväntas i huvudsak kunna klaras inom ramen för driftsbudget Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning togs beslut om att beredningen är positiv till att teckna avtal med Axiell Bibliotek AB för uppgradering från LIBRA 3 till Libra.se. Men innan nämnden tar slutlig ställning till frågan tas ärendet upp på nytt i beredningen. Vid detta tillfälle närvarar representanter för biblioteket och IT-enheten. Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning förslogs följande till kultur- och fritidsnämnden:

5 Sida 5 Kultur/fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden godkänner att avtal tecknas med Axiell Bibliotek AB om övergång till Libra.se under år 2008 och då i enlighet med redovisat avtalsförslag daterat Vidare godkänner nämnden att 2 nya dataservrar köps in för att kunna hantera bibliotekssystemet. 3. Kostnaden för Libra.se och nya servrar beräknas till kronor, vilket finansieras inom ramen för bibliotekets budget år 2008.

6 Sida 6 Kultur/fritidsnämnden Dnr Sim- och sporthall - Skillingaryd Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden godkänner det redovisade lokalprogrammet, kompletterat med ett förtydligande om linjering av sporthallsgolv. 2. Förvaltningen får i uppdrag att inhämta uppgifter från berörda föreningar och skolan om de föreslagna ytorna för förråd stämmer med brukarnas behov. A-Gruppen Flensborns skissförslag till en ny sporthall redovisas för nämnden. Förslaget diskuteras och nämnden utrycker en positiv inställning till förslaget. Till grund för skissförslaget ligger det lokalprogram som tagits fram. Nämnden konstaterar att ytterligare några kompletteringar behöver göras av skissförslaget innan det överensstämmer med lokalprogrammets punkter. Vidare är sammanbindningen mellan nuvarande anläggning och en ny sporthall inte slutligt löst. Bengt-Olof Magnusson, kommundirektör medverkar för att redovisa kommunledningens syn på en framtida funktion och utformning av nuvarande sim- och sporthall. Tankar på ett Friskvårdens Hus med olika aktiviteter för att utveckla ett friskvårdskoncept har fötts fram. Detta som ett led i att öka attraktionsvärdet på anläggningen. Avsikten är att undersöka möjligheten att finna externa intressenter som är villiga att finansiellt och verksamhetsmässigt medverka till att utveckla konceptet Friskvårdens Hus. För att kunna påbörja arbetet med ny sporthall om --- och samtidigt utreda friskvårdstanken med nuvarande anläggning behöver en etappindelning göras, och då med ny sporthall som etapp 1. Totalt finns 27 miljoner avsatta till projektet. Ärendets tidigare handläggning Vid möte med kultur- och fritidsnämndens beredning diskuterades ärendet ingående varvid det särskilt betonades: Att den gamla sporthallens yta måste finnas kvar som verksamhetsyta.

7 Sida 7 Kultur/fritidsnämnden Att utrymmen för dusch- och omklädning måste dimensioneras ur ett verksamhetsmässigt perspektiv som gör att de räcker till för både den gamla och den nya sporthallens verksamheter. 4 omklädningsrum är sammantaget för lite för att klara framtida behov. Vid mötet med Kultur- och fritidsnämnden diskuterades om den nya sporthallen bör byggas samman med den gamla, samt vad som är viktigt att prioritera inom projektets budget. Det beslutades att arbetet med planering av ny sporthall fortsätter och att kultur- och fritidsnämnden återkommer till ärendet vid senare möten. Vid mötet med Kultur- och fritidsnämndens beredning beslutades att ärendet skall redovisas för nämnden vid nästa sammanträde. Förvaltningen fick i uppdrag att sammankalla berörd personal i sim- och sporthallarna för att redovisa ärendet. Kommundirektören bjöds in att medverka vid nämndes sammanträde den 23 maj. Vid mötet med Kultur- och fritidsnämnden beslutades att Kultur- och fritidsnämnden godkänner huvuddragen i den lämnande redovisningen för ny sporthall i Skillingaryd. Som en första etapp i projektet föreslås sporthallsbyggnationen. Ärendet överlämnas därmed till kommunstyrelsen för fortsatt hantering med projektering och kostnadsberäkning. Arbetsgruppen som ansvarar för lokalprogrammets utformning slutför sitt uppdrag med utgångspunkt från synpunkter som framkommit vid dagens diskussion i nämnden. Kultur- och fritidsnämnden ställer sig även bakom förslaget att undersöka möjligheten att finna externa intressenter som är villiga att finansiellt och verksamhetsmässigt medverka till att utveckla konceptet Friskvårdens hus i Skillingaryd med nuvarande anläggning som utgångspunkt för verksamheten. Vid mötet med Kultur- och fritidsnämndens beredning beslutades att lokalprogrammet kompletteras med Anki Lövstedts förslag om sammanbindning av byggnaderna samt att ärendet redovisas för nämnden. Vid dagens mötet med Kultur- och fritidsnämnden redovisades lokalprogram och skisser över sporthallsbygget för nämnden. Synpunkter framkommer på att lokalprogrammet skall kompletteras med ett förtydligande om linjering av sporthallsgolv. Vidare behöver förrådsutrymmena ses över så att ytorna tillgodoser verksamheternas behov.

8 Sida 8 Kultur/fritidsnämnden Dnr Motion Gunnar Svenssons samlade verk i Bissefäll Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden delar motionens inriktning att Vaggeryds kommun medverkar till att en lämplig lokal ställs till förfogande i Skillingaryd för Gunnar Svenssons samlingar. 2. Motionen stämmer väl överens med en tidigare motion om ett Skillingaryds museum där bland annat Gunnar Svenssons samlingar skulle kunna visas. 3. Kultur- och fritidsnämnden föreslår därför att en arbetsgrupp tillsätts som får i uppdrag att komma med förslag på museum där bland annat Svenssons samlingar ingår. 4. Nämnden framhåller vikten av Gunnar Svensson själv medverkar i arbetet med planeringen av hur samlingen skall bevaras. 5. Kultur- och fritidsnämnden tillstyrker alltså motionen. En motion har inkommit från fullmäktigeledamöterna Gullevi Alkemark (s), Sonja Kling (s) och Lars Erik Joakimson (s). Motionsskrivarna föreslår att Gunnar Svenssons samlade konstverk från Bissefäll skall finnas tillgängligt för allmänheten i lämplig lokal, då han är en av kommunens mest välkända och etablerade konstnärer. Gunnar Svensson är också beredd att låna ut sin privata samling till Vaggeryds kommun om en lämplig utställningslokal kan ordnas där verken är tillgängliga och till glädje för allmänheten. Motionen har remitterats till kultur- och fritidsnämnden för yttrande. Vid mötet med Kultur- och fritidsnämnden diskuteras ärendet. I diskussionen betonas vikten av att Gunnar Svensson själv måste medverka i arbetet med planeringen av sin samling. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med Kultur- och fritidsförvaltningens beredning föreslogs följande till kultur- och fritidsnämnden:

9 Sida 9 Kultur/fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden delar motionens inriktning att Vaggeryds kommun medverkar till att en lämplig lokal ställs till förfogande i Skillingaryd för Gunnar Svenssons samlingar. 2. Motionen stämmer väl överens med en tidigare motion om ett Skillingaryds museum där bland annat Gunnar Svenssons samlingar skulle kunna visas. 3. Kultur- och fritidsnämnden föreslår därför att en arbetsgrupp tillsätts som får i uppdrag att komma med förslag på museum där bland annat Svenssons samlingar ingår. 4. Nämnden framhåller vikten av Gunnar Svensson själv medverkar i arbetet med planeringen av hur samlingen skall bevaras. 5. Kultur- och fritidsnämnden tillstyrker alltså motionen.

10 Sida 10 Kultur/fritidsnämnden Dnr Medborgarmotion Belysning av konstverk på torget i Skillingaryd Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden föreslår att fullmäktige i nuläget avslår medborgarmotionen om belysning av konstverket på torget i Skillingaryd. 2. Förvaltningen får i uppdrag att göra en inventering av konstverk som kan vara aktuella att förse med belysning, Nämnden prioriterar sedan sina insatser bland dessa konstverk. 3. Samtidigt med att Kultur- och fritidsnämnden genomför en inventering och prioritering utreds frågan om vem som skall ansvara för tillsyn och skötsel av kommunens konstverk. En medborgarmotion har inlämnats till Vaggeryds kommun angående belysning av Gunnar Svensson konstverk på torget i Skillingaryd. Motionsskrivarna menar att konstverken på torget är svåra att urskilja på kvällstid och att belysning av konstverken därför är önskvärt. Motionen har remitterats till kultur- och fritidsnämnden och tekniska utskottet för yttrande. Vid mötet med Kultur- och fritidsnämnden informeras att förvaltningen har tillsammans med Tekniska kontoret tagit fram tre olika alternativ till belysning av konstverket på torget i Skillingaryd. Förlagen redovisas för nämnden. Jan Gustavsson (s) påtalar att motionen väckt en väsentlig fråga om belysning av konstverk. Ola Persson (s) anser att en inventering behöver göras av alla offentliga konstverks som finns utomhus och kan behöva belysas. Yrkande Ola Persson (s) och Jan Gustavsson (s) föreslår att motionen avslås men att en inventering görs av de konstverk som kan vara aktuella att belysas. Inventeringen redovisas för nämnden som prioriterar insatserna.

11 Sida 11 Kultur/fritidsnämnden Proposition Ordförande ställer proposition på förslaget från Ola Persson (s) och Jan Gustavsson (s). Förslaget antas av nämnden. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med Kultur- och fritidsnämndens beredning föreslogs följande till Kultur- och fritidsnämnden: 1. Förvaltningen får i uppdrag att diskutera ärendet med tekniska kontoret innan nämnden tar ställning till motionen.

12 Sida 12 Kultur/fritidsnämnden Dnr Stiftelsen Vaggeryds idrottsplats Ansökan om ekonomiskt stöd till lönekostnader Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Vaggeryds IP ett bidrag på kronor för att täcka lönekostnader avseende gemensam vaktmästartjänst på Vaggeryds IP och Movalla. 2. Anslaget anvisas ur nämndens resultatregleringsfond. 3. Nämnden beslutar att bjuda in representanter för stiftelsen Movalla och Vaggeryds IP till diskussioner om personalsituationen på idrottsplatserna. Stiftelsen Vaggeryds IP ansöker om ett kommunalt engångsbidrag på kronor för att täcka lönekostnader för den gemensamma vaktmästartjänst som finns för Vaggeryds IP och Movalla. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med Kultur- och fritidsnämndens beredning föreslogs följande till Kultur- och fritidsnämnden: 1. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Vaggeryds IP ett bidrag på kronor för att täcka lönekostnader avseende gemensam vaktmästartjänst på Vaggeryds IP och Movalla. 2. Anslaget anvisas ur nämndens resultatregleringsfond. 3. Nämnden beslutar att bjuda in representanter för stiftelsen Movalla och Vaggeryds IP till diskussioner om personalsituationen på idrottsplatserna.

13 Sida 13 Kultur/fritidsnämnden Dnr Stiftelsen Vaggeryds idrottsplats Begäran om bidrag till vattenskada Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden är beredd att anslå pengar till den del av reparationsåtgärderna i duschrummet som direkt är föranledda av vattenskadan. Reparationsåtgärder som är att betrakta som rena underhållsåtgärder eller förbättringsarbeten svarar stiftelsen själva för inom ramen för förvaltningsbidraget. 2. Det exakta belopp som nämnden är beredd att anslå fastställs när de slutgiltiga kostnaderna är kända och försäkringsfrågan är löst. 3. Stiftelsen måste vara beredd att avsätta minst ett basbelopp till arbetet. Kultur- och fritidsnämndens insats kan max uppgå till kronor. 4. Förvaltningen får i uppdrag att undersöka möjligheten till försäkringspengar från kommunens centrala förvaltning. Under vintern 2007 upptäcktes en vattenläcka i ett av duschrummen på Vaggeryds IP. Ett rör hade sprungit läck och orsakat en vattenskada. Stiftelsen Vaggeryds IP har fört diskussioner med Kultur- och fritidsförvaltningen om vilka åtgärder som lämpligen vidas för att reparera skadan och hur en finansiering skall ordnas. Kostnaden för att återställa vattenskadan beräknas till kronor. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning föreslogs följande till kultur- och fritidsnämnden: 1. Kultur- och fritidsnämnden är beredd att anslå pengar till den del av reparationsåtgärderna i duschrummet som direkt är föranledda av vattenskadan. Reparationsåtgärder som är att betrakta som rena underhållsåtgärder eller förbättringsarbeten svarar stiftelsen själva för inom ramen för förvaltningsbidraget.

14 Sida 14 Kultur/fritidsnämnden Det exakta belopp som nämnden är beredd att anslå fastställs när de slutgiltiga kostnaderna är kända och försäkringsfrågan är löst. 3. Stiftelsen måste vara beredd att avsätta minst ett basbelopp till arbetet. Kultur- och fritidsnämndens insats kan max uppgå till kronor. 4. Förvaltningen får i uppdrag att undersöka möjligheten till försäkringspengar från kommunens centrala förvaltning.

15 Sida 15 Kultur/fritidsnämnden Dnr Lokala ordningsföreskrifter för Vaggeryds kommun - Översyn Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden föreslår följande förändringar av de lokala ordningsföreskrifterna: 15 Ridning och löpning Följande motions- och skidspår omfattas av förbudet mot ridning: - Friluftsgården, Vaggeryd Elljusspår 3 km samt övriga markerade motionsspår 5 och 8 kilometer. - Grönelund, Skillingaryd Elljusspår 2.5 km samt övriga markerade motionsspår 5 respektive 7.5 km. - Bäckalyckan, Vaggeryd Samliga markerade motionsspår 2, 2.5, 6 och 10 km. - Lindevallen, Hok elljusspår 2.5 km. 2. Gatumusik: I ordningsföreskrifterna bör finnas reglerat vilka regler som gäller för musik på offentlig plats. Var och när du får spela, ljudvolym, samt hur stor gruppen får vara som framträder. 3. Bilaga till 3 områden som skall jämställas med offentlig plats. Badplatser: Sandsjön ersätter Hokasjön, som inte längre har någon kommunal badplats. Kommunledningskontoret har påbörjat en översyn av Vaggerydskommun lokala ordningsföreskrifter. I samband med detta efterfrågas nu förslag på ändringar i nuvarande ordningsföreskrifter. Ändringsförslag ska vara kommunledningskontoret tillhanda senast Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning föreslogs följande till kultur- och fritidsnämnden: 1. Kultur- och fritidsnämnden föreslår följande förändringar av de lokala ordningsföreskrifterna:

16 Sida 16 Kultur/fritidsnämnden Ridning och löpning Följande motions- och skidspår omfattas av förbudet mot ridning: - Friluftsgården, Vaggeryd Elljusspår 3 km samt övriga markerade motionsspår 5 och 8 kilometer. - Grönelund, Skillingaryd Elljusspår 2,5 km samt övriga markerade motionsspår 5 respektive 7.5 km. - Bäckalyckan, Vaggeryd Samliga markerade motionsspår 2, 2.5, 6 och 10 km. - Lindevallen, Hok elljusspår 2.5 km. 2. Gatumusik: I ordningsföreskrifterna bör finnas reglerat vilka regler som gäller för musik på offentlig plats. Var och när du får spela, ljudvolym, samt hur stor gruppen får vara som framträder. 3. Bilaga till 3 områden som skall jämställas med offentlig plats. Badplatser: Sandsjön ersätter Hokasjön.

17 Sida 17 Kultur/fritidsnämnden Dnr Handikappolitiskt program 2006 Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Beredningens synpunkter på programmet redovisas för nämnden. Nämnden godkänner synpunkterna, som därmed överlämnas till socialnämnden för vidare hantering. 2. Nämndens synpunkter framgår av dokument daterat Ett förslag till reviderat handikappolitisk program för Vaggeryds kommun har översänts till kultur- och fritidsnämnden för yttrande. Det handikappolitiska programmet har som syfte att underlätta till delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder i Vaggeryds kommun. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning togs följande beslut: Beredningens synpunkter på programmet redovisas för nämnden.

18 Sida 18 Kultur/fritidsnämnden Dnr Dulebäcks hemvärnsförening Begäran om att få driva biografverksamhet i Skillingaryd Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden ser av kulturpolitiska skäl det är angeläget att filmverksamheten i Skillingaryd kan komma igång på nytt. Särskilt då bra film för barn och ungdomar. 2. Nämnden ser gärna att filmverksamheten drivs i föreningsform. Innan nämnden tecknar avtal med en ny förening om filmvisning erbjuds föreningslivet i kommunen möjlighet att komma med en intresseanmälan att driva verksamheten. 3. Dulebäck hemvärns intresseanmälan kommer därför att behandlas samtidigt med övriga eventuella inkomna intressenter. 4. Kultur- och fritidsnämnden ger beredningen i uppdrag att utse och teckna avtal med lämplig förening för att driva biografverksamheten i Skillingaryd. En intresseanmälan har inkommit från Dulebäcks hemvärnsförening om att få driva biografverksamheten i Skillingaryd. Ärendet är överlämnat till kultur- och fritidsnämnden för handläggning. Skillingaryds IS hockeysektion, som till och med 31 maj 2007 har haft avtal med kommunen att visa film på Skillingehus har sagt upp avtalet om fortsatt visningsrätt. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning föreslogs följande till kultur- och fritidsnämnden: 1. Kultur- och fritidsnämnden ser av kulturpolitiska skäl det är angeläget att filmverksamheten i Skillingaryd kan komma igång på nytt. Särskilt då bra film för barn och ungdomar. 2. Nämnden ser gärna att filmverksamheten drivs i föreningsform. Innan nämnden tecknar avtal med en ny förening om filmvisning erbjuds föreningslivet i kommunen möjlighet att komma med en intresseanmälan att driva verksamheten.

19 Sida 19 Kultur/fritidsnämnden Dulebäck hemvärns intresseanmälan kommer därför att behandlas samtidigt med övriga eventuella inkomna intressenter. 4. Kultur- och fritidsnämnden ger beredningen i uppdrag att utse och teckna avtal med lämplig förening för att driva biografverksamheten i Skillingaryd.

20 Sida 20 Kultur/fritidsnämnden Dnr Svenarums Ekumeniska råd Begäran om bidrag till aktivitets dag Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Svenarums Ekumeniska råd ett bidrag på kronor till den planerade aktivitetsdagen. 2. Bidraget finansieras ur kontot för studieförbundens ungdomsbidrag och betalas ut så snart verksamhets- och ekonomisk rapport lämnats in. Utbetalning kan ske under förutsättning att verksamheten genomförts i den omfattning som angivits i ansökan. 3. Kultur- och fritidsnämnden uppmanar även Svenarums Ekumeniska råd att om aktivitetsdagen skall genomföras under kommande år och kommunala bidrag kommer att sökas, så bör studieförbundet Sensus stå som bidragssökande part. Anledningen är att de medel nämnden har att tillgå för denna verksamhetsform finns inom ramen för bidraget till studieförbunden. Svenarums Ekumeniska råd ansöker om ett ekonomiskt stöd till Påängen i Hok/Svenarum lördagen den 1 september Påängen är en aktivitetsdag som Svenarums Ekumeniska råd anordnar tillsammans med bland annat studieförbundet Sensus, för barn och ungdomar. Kultur- och fritidsnämnden har tidigare år anslagit ett bidrag på kr till arrangemanget. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning föreslogs följande till kultur- och fritidsnämnden: 1. Kultur- och fritidsnämnden beviljar Svenarums Ekumeniska råd ett bidrag på kronor till den planerade aktivitetsdagen. 2. Bidraget finansieras ur kontot för studieförbundens ungdomsbidrag och betalas ut så snart verksamhets- och ekonomisk rapport lämnats in. Utbetalning kan ske under förutsättning att verksamheten genomförts i den omfattning som angivits i ansökan. 3. Kultur- och fritidsnämnden uppmanar även Svenarums Ekumeniska råd att om aktivitetsdagen skall genomföras under kommande år och kommunala bidrag kommer att sökas, så bör studieförbundet Sensus stå som bidragssökande part. Anledningen är att de medel nämnden har att tillgå för denna verksamhetsform finns inom ramen för bidraget till studieförbunden.

21 Sida 21 Kultur/fritidsnämnden Dnr Budgetuppföljning april 2007 Kultur- och fritidsnämndens beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden godkänner den redovisade budgetuppföljningen och förvaltningens bedömning av det ekonomiska och verksamhetsmässiga läget för En budgetuppföljning som redovisar det ekonomiska och verksamhetsmässiga läget till och med april månad har överlämnats till Kultur- och fritidsnämnden. Uppföljningen omfattar även en prognos för halvåret Prognosen visar på ett ekonomiskt resultat i linje med budget. Se vidare budgetuppföljning april 2007.

22 Sida 22 Kultur/fritidsnämnden Dnr Budgetramar för 2008 Kultur- och fritidsnämnden beslut: 1. Kultur- och fritidsnämnden ger beredningen i uppdrag att presentera ett budgetförslag med utgångspunkt från tilldelad budgetram. 2. Kultur- och fritidsnämnden tar ställning till budget 2008 vid sammanträdet i augusti. Kommunfullmäktige har fastställt 2008 års budgetramar för nämnder och styrelser. Beslutet innebär att Kultur- och fritidsnämnden tilldelats en budgetram på kronor, en ökning med kronor. Av den summan avser kronor ökade lokalhyror kronor kompensation för inflation, 1,5% kronor minskade arbetsgivaravgifter Till ramen kronor kommer sedan kompensation för löneökningar upp till 4,3%. Vidare kostnader för nya lokalytor i Skillingaryds nya sporthall. Ärendets tidigare handläggning Vid mötet med kultur- och fritidsnämndens beredning togs följande beslut: 1. Ärendet redovisas för kultur- och fritidsnämnden.

23 Sida 23 Kultur/fritidsnämnden Dnr Anmälningar 1. Kommunfullmäktige Budgetförutsättningar för år 2008 och budgetramar för nämnder och styrelser samt förslag till skattesats för år 2008 m.m. 2. Kommunfullmäktige Miljöbokslut för Vaggeryds kommun år Kommunfullmäktige Motion - Museifunderingar 4. Miljö- och byggnämnden Bygglovansökan nybyggnad av toalettbyggnad vid Långasjön. 5. Länsstyrelsen i Jönköpings län Beslut om utbetalning av stöd enligt förordningen (2005:205) till investeringar i energieffektivisering Stiftelsen Vaggeryds idrottsplats. 6. Boverket Beslut om bidrag enligt förordningen (1996:1593) om bidrag till allmänna samlingslokaler. Gäller fastighet Vaggeryd Plätt 1:8 Bäckalyckan, Vaggeryd. 7. Boverket Beslut om bidrag enligt förordningen (1996:1593) om bidrag till allmänna samlingslokaler. Gäller fastighet Vaggeryd Marielund 1:6 Grönelund, Skillingaryd. 8. Länsstyrelsen i Jönköpings län Beslut om avslag på ansökan om bidrag till kulturmiljövård för restaurering av förrådslänga på fastigheten Horshaga 1:10 i Svenarums socken, Vaggeryds kommun. 9. Kultur- och fritidsnämndens beredning Studieförbundet NBV Ansökan om projektbidrag. 10. Kultur- och fritidsnämndens beredning Bondstorps Missionsförsamling Ansökan om särskilt bidrag.

24 Sida 24 Kultur/fritidsnämnden Dnr Rapporter A) Ordförande rapporterar från den träff presidiet haft med stiftelserna Vaggeryds idrottsplats och Movalla angående personalläget, vattenskada, fastighetsunderhållet och utredning/granskning av stiftelsernas verksamhet. B) Ola Persson informerar om det språkprojekt som Fågelforsskolan arbetat med och som resulterat i diktboken Barn och ungdomar i Skillingaryd skriver.

25 Sida 25 Kultur/fritidsnämnden Dnr Folkliv i trä Gunnar Svenssons utställning på Länsmuseet Kultur- och fritidsnämnden inleder dagens sammanträde, som är förlagt till Länsmuseet i Jönköping, med visning av utställningen Folkliv i trä. Gunnar Svensson medverkar själv och berättar på ett inlevelsefullt sätt om sin utställning. Kultur- och fritidsnämnden framför ett stort tack till träsnidare Gunnar Svensson för hans medverkan och visningen av utställningen.

26 Sida 26 Kultur/fritidsnämnden Dnr Vaggeryds Lottakår medverkan i Nationaldagsfirandet Kultur- och fritidsnämndens beslut: Kultur- och fritidsnämnden beslutar att i samband med utvärderingen av årets nationaldagsfirande undersöka möjligheten att finna lämpliga former för där alla föreningar, inklusive Lottakåren, ges möjligheter att medverka med sina fanor. En skrivelse har inkommit från Vaggeryds Lottakår där de vill få svar på varför de inte fick möjlighet att medverka vid årets nationaldagsfirande i Byarums hembygdsgård.

27 Sida 27 Kultur/fritidsnämnden Dnr Hembygdsrådet i Vaggeryds kommun angående budgetramar för kulturverksamhet. Kultur- och fritidsnämndens beslut: Kultur- och fritidsnämnden ger presidiet i uppdrag att bjuda in Hembygdsrådet för överläggningar i ärendet. Vaggeryds kommun har fått en skrivelse från kommunens Hembygdsråd, där hembygdsrådet begär att få träffa företrädare från kommunen för att få diskutera en rad frågeställningar. Inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde gäller ärendet budgetramarna för kulturverksamheten. Hembygdsrådet önskar få svar på om det finns medel för ett ökat stöd till kulturföreningarna, samt även anvisat medel för utökad museiverksamhet, dokumentation och bevarandekultur.