Avhärdningsanläggningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avhärdningsanläggningar"

Transkript

1 Byggnadsstyrelsen 11 Tekniska byråns information Avhärdningsanläggningar

2 á

3 I samband med projektering av främst laboratorier vid orter med hårt vatten ställs ofta krav på att avhärdat vatten distribueras. I denna T-information redovisas avhärdningsfilters funktion och regenereringsprocess samt övervakningssystem och dimensioneringsunderlag. I bilaga presenteras underlag för uppgifter som skall anges i beskrivningen och underlag för uppgifter från anbudsgivare. Rapporten har utarbetats av B Davin och B-G Hellström i samarbete med tekniska byråns vvs- och driftsektion. INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. VATTENHÅRDHET 3 2. AVHÄRDNINGSFILTRETS FUNKTION 4 3, DIMENSIONERING 5 4. REGENERERING 6 5. STYRNING. ÖVERVAKNING 7 6. SALTFÖRRÅD 8 7. KORRISIONSRISKER 9 Bilaga 1 Formulär för U ifter till entre renören Bilaga 2 Formulär för U if ter från anbuds ivaren

4 á

5 3 1. VATTENHÅRDHET Ett grundvatten kan variera starkt,i sin sammansättning beroende på den kringliggande berggrunden. Inom flera områden i Sverige består berggrunden av kalkhaltigt material och inom dessa områden har man. ofta problem med ett hårt vatten, vilket innebär att vattnet innehåller höga halter av kalcium och magnesiunjoner. Man talar om två olika sorters vattenhårdhet nämligen dels karbonathårdhet eller temporär hårdhet dels permanent hårdhet. Tillsammans utgör dessa två hårdheter totalhårdheten som uttrycks i tyska hårdhetsgrader, dh. 10dH motsvarar 7,14 mg kalcium per liter vatten. Konsumtionsvatten kan med avseende på totalhårdheten klassificeras enligt följande mycket mjukt 0-2,1 dh mjukt 2,1-4,9 dh medelhårt 4,9-9,8 dh hårt 9,3-21 dh mycket hårt över 21 dh Den temporära hårdheten är den. del av totalhårdheten son man besväras av i form av utf ällningar. Vid uppvärmning av vatten avgår koldioxid varvid vattnets ph-värde ökar och kalcium och magnesit arbonat fälls ut. En avhärdning av vattnet innebär att man minskar halten av kalcium och magnesiumjoner så att en utfällning av dessa undviks. Det vanligaste tillvägagångssättet för avhärdning är jonbyte i avhärdningsfilter. 3 länder där hårdheten kan vara mycket högre än vad som är vanligt i Sverige används även andra behandlingsmetoder, varvid kemikalier doseras och en utfällning av kalcium och magnesium åstadkoms. För konsumtionsvatten kan det börja bli aktuellt med avhärdning vid en temporär hårdhet av cirka 3 dh. Vatten för speciella ändamål, t ex matarvatten måste avhärdas även vid betydligt lägre hårdheter.

6 4 2. AVHÄRDNINGSFILTRETS FUNKTION Ett avhärdningsfilter består av en behållare innehållande en jonbytarmassa av små runda korn. Dessa korn har en förmåga att binda positiva joner. Vid en regenerering av jonbytaren pumpas en ca 10 %-ig natriumkloridlösning (NaC1) genom jonbytaren varvid natriumjonerna binds till jonbytarkornen. Vid själva avhärdningsprocessen passerar ett vatten med höga halter av kalcium- och magnesiumjoner genom jonbytaren varvid dessa joner byts ut mot natriumjonerna i jonbytaren. På detta sätt minskas koncentrationen av de joner som har en benägenhet att falla ut i fast form som karbonater. Då alla natriumjoner i filtret. är utbytta mot kalcium- och magnesiumjoner kan inget mer jonbyte ske varvid filtret ej fungerar. Man är då tvungen att på nytt pumpa natriumklorid genom filtret varvid kalcium och magnesiumjoner på nytt utbyts mot natrium och jonbytaren är regenererad. Vid regenereringen kommer en koncentrerad lösning av kalciurn och magnesiumjoner att spolas ut i avloppet.

7 5 3. DIMENSIONERING vid en..dirensionering av ett avhärdningsfilter skall mani första hand ta hänsyn till den maximala monen tana förbrukningen av avhärdat vatten och önskat re genereringsintervall (se nedan). För att minska filtrets dimensi oner och minska kost nader na för avhärdning kan man välja att endast av härda varmvattnet. Denna del utgör ofta cirka 30 % av den totala vattenförbrukningen. Nian bör dock tänka på att ett flertal hushållsmaskiner, som tvätt och diskmaskiner förbrukar kallvatten och värmer detta till önskad temperatur i maskinen varvid utfällningar av kalcium och magnesium kan ske där. Utfällningsrisken minskar är dock tillsatt. i de arbetsmoment där tvätt och diskme-del

8 6 4. REGENERERING Efter det att man har fastställt filtrets minsta storlek med hänsyn till den maximala momentana förbrukningen dimensioneras filtret efter ett lämpligt rege nereringsintervall, dvs en lämplig gångtid mellan regenereringarna. Hänsyn måste tas till om regenereringen sköts automatiskt eller manuellt eftersom ett manuellt filter aldrig bör ha ett kortare regenereringsintervall än 24 timmar. Ett automatiskt filter kan regenereras oftare, dock ej mindre intervall än 12 timmar. För mindre filter, typ för enfamiljshus, räcker ofta en regenerering per vecka. Eftersom en regenerering tar cirka 2 timmar måste tidpunkten för regenerering väljas så att den äger rum då förbrukningen är liten, exempelvis nattetid. Om man är i behov av att alltid ha avhärdat vatten bör en förrådstank med tillräcklig volym installeras. Ett annat alternativ är att ha dubbla filter och regenerera med relativt korta intervall. Dessa filter arbetar växelvis varvid normalt inga driftavbrott erhålles. Vid dimensioneringen bör filtret väljas så stort att det ej behöver utnyttjas fullständigt för att vattenbehovet skall täckas. Det är nämligen ur ekonomisk synpunkt fördelaktigt att hålla en låg..regenereringsnivå i filtret, det vill säga, att man vid regenereringen ej byter ut alla de kalcium- och magnesiumjoner som bundits i filtret mot natriumjoner från saltlösningen. Det fordras nämligen ett stort överskott av natriumjoner för att samtliga platser där jonbyte kan ske skall komma i kontakt med natriumjonerna i regenereringslösninen då denna passerar genom filtret. Som exempel kan nämnas att en vanlig re enereringsmängd av salt är 40 g natriumklorid per m och odh. Detta ger ett utbyte av cirka 24 g kalci /l jonbytarmassa. En höjning av saltmängden med 50 % ger endast en ökning av utbytet i jonbytaren med 18 En jonbytare med en låg regenereringsnivå släpper dock igenom kalcium- och magnesiumjoner på grund av att platserna i jonbytaren där jonbyte kan ske till viss del redan från början är upptagna. Detta är vid t ex matarvattenframställning oacceptabelt medan det vid konsumtionsvattenframställning inte har någon negativ betydelse utan närmast är positivt från korrosionssynpunkt (se nedan). Det är vanligt att använda en lägre regenereringsnivå vid automatisk regenerering eftersom man då kan använda sig av korta regenereringsintervall, och för större anläggningar där driftskostnaderna är av stor betydelse. Av ovan angivet exempel framgår klart den ekonomiska vinst som görs genom saltbesparingen vid låg regenereringsnivå i jämförelse med en högre nivå.

9 7 5. STYRNING. ÖVERVAKNING Vid en helautomatisk avhärdningsanläggning måste rege nereringsintervallen styras genom något övervaknings system. Det enklaste och billigaste är ett tidur där vecka, dag och klockslag för regenereringen kan förin ställas. Denna automatik används då råvattenkvaliteten och vattenförbrukningen ej varierar i någon större grad. Med detta system kan lämplig tidpunkt för regenerering väljas, t ex vid lågförbrukning. Systemet används ofta på mindre anläggningar. För större anläggningar kan en vattenmätare installeras. Denna ger impuls för regene rering då en viss vattenmängd passerat. Om råvattenkva liteten är jämn. kan sal tmängden utnyttjas mycket ekono etiskt. För att erhålla en viss reservkapacitet, som kan utnyttjas för att förflytta regenereringstillfället till lågförbruningsperiod, kan impulsen för regenereringen ges innan jonbytaren är helt förbrukad. Vill man däremot utnyttja avhärdningsfiltrets hela kapacitet bör dubbla filter eller renvattentank installeras eftersom man annars står utan avhärdat vatten under regenereringstiden. På grund av vattenmätarens höga pris används denna lösning endast vid större anläggningar. Ett tredje system som ger god ekonomi, är övervakning av det utgående vattnets hårdhet med en elektrod. Denna elektrod kan placeras antingen på utgående ledning från filtret eller inne i filterbehållaren på ett sådant sätt att viss kapacitet finns kvar i filaret när elektroden ger inpuls för regenerering. Om man väljer det senare alternativet har man möjlighet att förskjuta regenereringstillfället till lämplig tidpunkt, t ex kommande natt utan att. hårdhetsgeno rott erhålles. Installeras däremot axkännaren å den utgående ledningen finns ingen reservkapacitet kvarö filtret utan regenereringen måste ske omedelbart. Man är i sådana fall beroende av en renvattentank eller dubbla filter.

10 8 6. SALTFÖRRÅD Saltförrådet, där natriumkioriden förvaras och löses upp, utförs i plast eller något annat korrosionsbeständigt material för mindre anläggningar och i betong för större anläggningar. Några generella regler för saltförrådets volym är svårt att ge. Storleken bör bestämmas i varje enskilt fall med hänsyn till valt regenereringsintervall och så att ekonomiska inköp och transporter av salt kan göras. Dock bör saltförrådet minst rymma en saltmängd som räcker till 10 regenereringar. Vid projektering av saltförrådet bör även problemen i samband med intransport av saltet beaktas (transportväg, transportsätt m m).

11 9 7. KORROSIONSRISKER Vid en avhärdning förändras inte vattnets totala s.lthalt men genom att kalciumhalten minskas ändras kalk - kolsyrabalansen på ett ur korrosionssynpunkt ogynnsamt sätt. Detta kan motverkas genom att vattnets ph-värde höjs genom en alkalisering. Ett hårt vatten har en "läkande" effekt på gamla korrosionsangrepp genom att kalciumkarbonat faller ut och täcker korrosionsskadan. Släpper man igenom mjukt, av härdat vatten genom en ledning med kalkavlagringar kommer dessa att lösas upp och de underliggande korrosions skadorna exponeras på nytt för vattnet. Om ursköljningen av saltlösningen ur filtren efter rege nereringen är otillräcklig kommer kloridhalten i det första vattnet som passerar filtret att förhöjas vilket ökar korrosionsrisken. För ett konsumtionsvatten som ej skall utnyttjas till speciella ändamål, ex matarvatten eller kylvatten, kan en lämplig hårdhet vara 3-5 odh. Denna hårdhet erhålls genom att behandlat och obehandlat vatten blandas,i lämpligt förhållande. Den utrustning som behövs för detta ändamål, i form av flödesmätare som proportionerar flödet, är relativt dyr och ko mmer endast i fråga för större anläggningar. Någon enkel, billig och driftsäker anordning med samma funktion som skulle kunna användas vid mindre anläggningar finns ej tillgänglig.

12 á

13 Bilaga 1 Blad 1 UPPGIFTER ATT ANGE I BESKRIVNINGEN Beskrivningen av avhärdningsutrustningen bör ligga som en separat del i rörbeskrivningen. Konsumtionsvatten Matarvatten Kylvatten a e e. e o eräknad_ f ärbrukrln_o1 kvå_badl_van Maximal momentan förbrukning... 1/min Dygnsförbrukning Hårdhet på behandlat vatten... dh Rå!attnv_ t tlgärligt_van) Totalhårdhet odh,... Temporär hårdhet odh... ph... Alkalitet HCO3 mg/l,... Kolsyra, aggr CO2 mg/l... Järn Fe mg/1... Mangan Mn mg/1... Suspenderat material mg/l Vattentryck i tillförande ledning... kpa Automatiserinsrad Ange den automatiseringsgrad som krävs vid regenereringarna, regenereringsintervallen samt om behov av avhärdat vatten finns under regenereringsperioderna.

14 E i 1

15 Bilaga 1 Blad 2 Ange vad som skall ingå i leveransen Behållare för saltförråd övervakningssystem: tidur, vattenmätare, elektro der för hårdhetsavkäning Provtagnings utrustning Tappventil vid leveransgräns för provtagning. Prning ov 0 _ Provning och utvärdering av vattenkvaliteten vid leverans-' gräns ingår i entreprenaden och utförs av entreprenören i samråd med beställarens representant. För större entreprenader bör motsvarande provning även utföras i samband med garantibesiktningen. Protokoll w w w w w w Protokoll från provning av anläggningen som visar att ställda krav innehålls överlämnas senast vid besiktningen. örrigt eller sluten upp- Al Upphanlingsföreskrif ter Ange om förhandlingsupphandling handling skall tillämpas. A1.22 Förteckning över förfrågningsunderlag ge att ABT-74 gäller för denna naläggningsdel. A1.31 Anbudsform och innehåll Ange eventuella separata priser eller alternativpriser. A1.314 Kompletteringar till anbud Ange tekniska uppgifter som skall redovisas efter anbud men under utvärderingsperioden. (se bilaga 2) A2.13 Tillhandahållande av handlingar och uppgifter från entreprenören under entreprenadtiden. Ange omfattning av handlinga'r och uppgifter. A3 Allmänna hjälpmedel A4 Allmänna arbeten Ange vem som tillhandahåller elförsörjning, utför håltagning m m.

16 *

17 Bilaga 2 Blad 1 UPPGIFTER FRÅN ANBUDSGIVAREN (Att ifyllas inom en vecka efter anmodan) För att uppfylla krav enligt förfrågningsunderlaget kommer följande att levereras. Antal avhärdningsfilter... st Anläggningens storlek; längd... bredd... höjd... Kaacitet_hs_anläggninqen Maximal genomströmningskapacitet... 1/min Kontinuerlig kapacitet... 1/min Behandlad vattenvolym vid hög regenereringsnivå m 3 3 låg regenereringsniv å Arbetstryck..., kpa Arbetstemperatur... C Elektrisk anslutning... Energiförbrukning..., kwh/mån Vattenåtgånq_ vid_reqrererinq 1 Salåtqnq_vid_rgeneerinq hög regenereringsnivå låg regenereringsnivå Tidsåtgång för regenerering... kg... kg.... min Saltförråd material volym kg salt lxbxh Saltförråd ingår i leverans JA NEJ a E1

18 1

19 Bilaga 2 Blad 2 Bufferttank volym 1 storlek 1... b... h... Övrig kontrollutrustnin Behov av kringutrustning som ej ingår i offererad leverans. o e e e o a e o o o. o e o o. s o e

20 i

21 n

22 1

23 f

24 Garnisonstryckeriet- Stockholm- 1979

!" # $ %&%%'% &%&(%%

! # $ %&%%'% &%&(%% !"#$%&%%'% &%&(%% &)*+,-+./-010/*+223 *+223... 3 ()21442... 3 2.1 ANSLUTNINGAR:... 3 2.2 RÖRLEDNINGAR:... 3 2.3 UPPACKNING:... 3 2.4 INSTALLATIONSPLATS:... 3 2.5 FYLLNING OCH START AV UTRUSTNINGEN... 4

Läs mer

SKÖTSELINSTRUKTION Avhärdningsfilter CAB

SKÖTSELINSTRUKTION Avhärdningsfilter CAB SKÖTSELINSTRUKTION Avhärdningsfilter CAB H2O s helautomatiska avhärdningsfilter (mjukvattenfilter) är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar i tex varmvatten beredare eller rörledningar.

Läs mer

SKÖTSELINSTRUKTION Avhärdningsfilter CAB

SKÖTSELINSTRUKTION Avhärdningsfilter CAB SKÖTSELINSTRUKTION Avhärdningsfilter CAB H2O s helautomatiska avhärdningsfilter (mjukvattenfilter) är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar i tex varmvatten beredare eller rörledningar.

Läs mer

SKÖTSELINSTRUKTION Vattenmätarstyrt avhärdningsfilter CAB / CAB DOU

SKÖTSELINSTRUKTION Vattenmätarstyrt avhärdningsfilter CAB / CAB DOU SKÖTSELINSTRUKTION Vattenmätarstyrt avhärdningsfilter CAB / CAB DOU H2O s helautomatiska avhärdningsfilter (mjukvattenfilter) är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar i tex varmvatten

Läs mer

Grundvattenrening

Grundvattenrening Grundvattenrening 2010-09-14 1 2010-09-14 2 Järn Livsnödvändigt, kan fås från annan föda Max 0,1 mg/l i utgående dricksvatten Kan ge slambildning som kan orsaka bakterietillväxt och missfärgning av tvätt

Läs mer

Kemikaliehandbok för saltvattensakvarister. utgåva 2003-10-22

Kemikaliehandbok för saltvattensakvarister. utgåva 2003-10-22 Marinakvariets Kemikaliehandbok för saltvattensakvarister utgåva 2003-10-22 Innehållsförteckning 1. Kemikalier 3 1.1 Kalciumhydroxid, Ca(OH) 2 3 1.2 Kalciumklorid dihydrat, CaCl 2 2H 2 O 3 1.3 Magnesiumklorid

Läs mer

Pannpartner AB Box 100 76 100 55 Stockholm Tel: 08-664 40 50 Fax: 08-664 40 51 hemsida: www.pannpartner.se e-mail: info@pannpartner.

Pannpartner AB Box 100 76 100 55 Stockholm Tel: 08-664 40 50 Fax: 08-664 40 51 hemsida: www.pannpartner.se e-mail: info@pannpartner. Pannpartner AB Box 100 76 100 55 Stockholm Tel: 08-664 40 50 Fax: 08-664 40 51 hemsida: www.pannpartner.se e-mail: info@pannpartner.se Innehåll Innehåll Produkt Sida Avhärdningsfilter M9000V 2 ECO 3 Dosermedelskärl

Läs mer

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN FÖRKLARING TILL ANALYSRESULTATEN Karlskrona kommuns laboratorium Riksvägen 48 371 62 LYCKEBY tel. 0455-30 33 18 e-post: va-lab@karlskrona.se - 1 - INLEDNING Detta dokument

Läs mer

Bestämning av vattens korrosiva egenskaper

Bestämning av vattens korrosiva egenskaper Publikation 1993:32 Bestämning av vattens korrosiva egenskaper Metodbeskrivning 905:1993 1. Orientering... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Provtagning... 3 4. Provning... 4 4.1 ph-värde... 4 4.2 Vattenhårdhet

Läs mer

1 Högåsen vattenverk.

1 Högåsen vattenverk. Högåsen vattenverk. 1 Högåsen vattenverk. 2 Vattenverket vid Högåsen ägs av Nyköpings- och Oxelösunds kommuner gemensamt genom NOVF (Nyköping Oxelösund Vattenverks Förbund). Vattenverket producerar cirka

Läs mer

Hårdhet & Avhärdning -Luftning & Oxidation

Hårdhet & Avhärdning -Luftning & Oxidation Hårdhet & Avhärdning -Luftning & Oxidation Hårdhet Ca & Mg Hårdheten på ett vatten mäts som bekant med Tyska hårdhetsgrader. Det är summan av Magnesium och Kaciumjoner i vattnet där Kacium är den dominerande

Läs mer

Dricksvatten & dess sammansättning

Dricksvatten & dess sammansättning Dricksvatten & dess sammansättning 2011-10-11 1 Vattnets kretslopp 2011-10-11 2 Tillgång Typ Andel % Oceaner 97 Glaciärer 2 Sötvatten 1 Sötvatten Glaciärer 69 Grundvatten 30 Sjöaroch vattendrag 2011-10-11

Läs mer

Installationsanvisning Multi 10 vattenfilter

Installationsanvisning Multi 10 vattenfilter Installationsanvisning Multi 10 vattenfilter Viktig information före installation Kontrollera att godset inte har skadats under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Installationsanvisning Multi Maxi vattenfilter

Installationsanvisning Multi Maxi vattenfilter Installationsanvisning Multi Maxi vattenfilter Viktig information före installation Kontrollera att godset inte har skadats under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Installationsanvisning Multi 10 vattenfilter

Installationsanvisning Multi 10 vattenfilter Installationsanvisning Multi 10 vattenfilter Viktig information före installation Kontrollera att godset inte har skadats under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Grundvattenkvaliteten i Örebro län

Grundvattenkvaliteten i Örebro län Grundvattenkvaliteten i Örebro län I samband med en kartering som utförts (1991) av SGU har 102 brunnar och källor provtagits och analyserats fysikaliskt-kemiskt. Bl.a. har följande undersökts: Innehåll...

Läs mer

INSTRUKTION ARSENIKFILTER - TYP NS MANUELL BACKSPOLNING ENKELT FILTER MED 4 ANSLUTNINGAR FIGURFÖRTECKNING... 2 TEKNISK SPECIFIKATION...

INSTRUKTION ARSENIKFILTER - TYP NS MANUELL BACKSPOLNING ENKELT FILTER MED 4 ANSLUTNINGAR FIGURFÖRTECKNING... 2 TEKNISK SPECIFIKATION... VATTENRENING INSTRUKTION ARSENIKFILTER - TYP NS MANUELL BACKSPOLNING ENKELT FILTER MED 4 ANSLUTNINGAR FIGURFÖRTECKNING... 2 TEKNISK SPECIFIKATION... 2 INSTALLATION MELLAN PUMP OCH HYDROFOR... 4 INSTALLATION

Läs mer

Kalk korrosion och metallmigration vanliga avhärdningsfilter kan klara av kalken men orsakar ofta korrosion, rost och metallmigration

Kalk korrosion och metallmigration vanliga avhärdningsfilter kan klara av kalken men orsakar ofta korrosion, rost och metallmigration Kalk korrosion och metallmigration vanliga avhärdningsfilter kan klara av kalken men orsakar ofta korrosion, rost och metallmigration I områden med hårt vatten ökar surhetsgraden vid användning av avhärdare

Läs mer

INSTRUKTION AVSYRNINGSFILTER HF 21. Our World is Water

INSTRUKTION AVSYRNINGSFILTER HF 21. Our World is Water Instructions D1E-30Aver3 INSTRUKTION AVSYRNINGSFILTER HF 21 Our World is Water INSTALLATION OCH SKÖTSELANVISNING AVSYRNINGSFILTER HF 21 FIGURLISTA... 2 TEKNISK SPECIFIKATION... 2 Tabell 1... 2 ALLMÄN INFORMATION...

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 5 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 11 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING

DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING Utg 2009-09, ALcontrol AB INLEDNING Denna folder är en vägledning vid tolkning av analysprotokollet. För att man säkrare skall kunna bedöma ett vattens kvalitet krävs

Läs mer

PROCESS EL ENTREPRENAD INSTALLATION - AUTOMATION. Ytvattenrening

PROCESS EL ENTREPRENAD INSTALLATION - AUTOMATION. Ytvattenrening Ytvattenrening 1 2 Förbehandling Ofta används en förbehandling på inkommande vatten för att avskilja grövre partiklar så som alger, kvistar samt fisk. En teknisk lösning på detta är grovgaller samt silar.

Läs mer

Purotap. Installation - Funktion - Drift - Underhåll

Purotap. Installation - Funktion - Drift - Underhåll Information från Impreva Purotap Installation - Funktion - Drift - Underhåll Mineraler och salter i tekniska vattenanläggningar leder till korrosion och avlagringar. Purotap filtrerar bort aggressiva ämnen

Läs mer

FERMAWAY vattenreningssystem - i korthet -

FERMAWAY vattenreningssystem - i korthet - FERMAWAY 1 2 FERMAWAY vattenreningssystem - i korthet - Renar vatten miljövänligt, utan tillsatta kemikalier, genom en kombination av: Intensivluftning Kemisk oxidation med naturligt syre Biologisk oxidation

Läs mer

INSTRUKTION ARSENIKFILTER S-41. Our World is Water

INSTRUKTION ARSENIKFILTER S-41. Our World is Water Instructions D1E-30Aver3 INSTRUKTION ARSENIKFILTER S-41 Our World is Water INSTALLATION OCH SKÖTSELANVISNING ARSENIKFILTER S-41 FIGURLISTA... 2 TEKNISK SPECIFIKATION... 2 Tabell 1... 2 ALLMÄN INFORMATION...

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Skagersviks vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller

Läs mer

BRUKSANVISNING CORRECT RIVER

BRUKSANVISNING CORRECT RIVER BRUKSANVISNING CORRECT RIVER Correct River CORRECT RIVER vid svårbehandlade halter av järn och mangan. Reducerar även svavelväte (berggas) och vissa tungmetaller. RIVER har automatisk backspolning av filtermassan

Läs mer

Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov

Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov Inledning Denna folder är en vägledning vid tolkning av analysprotokollet. För att man säkrare skall kunna bedöma ett vattens kvalitet krävs både mikrobiologisk

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Lindholmens vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller

Läs mer

INSTRUKTION TEKNISKA DATA

INSTRUKTION TEKNISKA DATA INSTRUKTION Vi gratulerar till ert köp av Callidus reningsfilter av typ NF/DD med automatik. Dessa filter hör till marknadens förnämsta och är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan erfaret branschfolk

Läs mer

Varmvattenberedare med batterislinga för uppvärmning med värmevatten

Varmvattenberedare med batterislinga för uppvärmning med värmevatten AQS/Fiorini SMART-HP 4 storlekar 300 1000 l Varmvattenberedare med batterislinga för uppvärmning med värmevatten Produktinformation Innehållsförteckning Innehåll Börjar på sidan Funktion...3 Utrustningsspecifikation

Läs mer

INSTRUKTION. Mjukvattenfilter-tidstyrt. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 120816 Sid 1

INSTRUKTION. Mjukvattenfilter-tidstyrt. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 120816 Sid 1 INSTRUKTION Mjukvattenfilter-tidstyrt Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120816 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett

Läs mer

EKA-projektet. Analysmetoder, mätkrav och provhantering av grundvatten

EKA-projektet. Analysmetoder, mätkrav och provhantering av grundvatten EKA-projektet. er, mätkrav och provhantering av grundvatten Tabell 1. Grundämnen Kvicksilver, Hg 0,1 ng/l +/- 5 % Metod 09 vatten USA EPA-metoden 1631:revision B Metyl-Kvicksilver, Me-Hg 0,06 ng/l +/-

Läs mer

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post:

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post: Information 1 januari 2014 flyttas ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar från Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17)

Läs mer

Avhärdningsfilter NF/DD 268-Logix-742/762 Instruktion

Avhärdningsfilter NF/DD 268-Logix-742/762 Instruktion Avhärdningsfilter NF/DD 268-Logix-742/762 Instruktion Vi gratulerar till ert köp av Callidus avhärdningsfilter av typ NF/DD med automatik 268-Logix Dessa filter hör till marknadens förnämsta och är resultatet

Läs mer

Vi hjälper dig med tips och råd! Vattenfilter Vattenanalyser Service & skötsel

Vi hjälper dig med tips och råd! Vattenfilter Vattenanalyser Service & skötsel Produktbeskrivning för AA-36 filter Hämtad från E-handel hemsida www.europevattenrening.se Filmlänk tryck här Avsyrningsfiltret AA36 Vi hjälper dig med tips och råd! Vattenfilter Vattenanalyser Service

Läs mer

Kurs i Matarvattenteknik för lågtrycksanläggningar

Kurs i Matarvattenteknik för lågtrycksanläggningar Matarvattensektionen 1987 / Göteborgs Mässan Kurs i Matarvattenteknik för lågtrycksanläggningar 20161005 Bo Ramsbäck Ramsbäck Matarvattenteknik AB Norberg bosse@bramava.se 072745 02 86 Bo Ramsbäck 1 Vattenångcykel

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

Joner Syror och baser 2 Salter. Kemi direkt sid. 162-175

Joner Syror och baser 2 Salter. Kemi direkt sid. 162-175 Joner Syror och baser 2 Salter Kemi direkt sid. 162-175 Efter att du läst sidorna ska du kunna: Joner Förklara skillnaden mellan en atom och en jon. Beskriva hur en jon bildas och ge exempel på vanliga

Läs mer

Regelbundet underhåll

Regelbundet underhåll Regelbundet underhåll För att säkra en korrekt funktion av filtret skall följande punkter utföras 1 2 ggr om året, beroende på vattenkvalité. Kontakta din återförsäljare för bedömning av servicebehov och

Läs mer

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde Vattenkvalitet vid Nånö vattenverk, Norrtälje (Försörjer även Bergshamra, Finsta, Furusund, Gräddö, Köpmanholm/Yxlan, Nysättra, Rimbo, Rånäs, Spillersboda och Svanberga) Koliforma bakt 35 C cfu/100ml 39

Läs mer

VVS. Vattenrening. EL & VVS - för din säkerhet

VVS. Vattenrening. EL & VVS - för din säkerhet Vattenrening VVS Med rätt vattenfilter kan du ta bort sand, sediment, grövre partiklar, utfällt järn samt dålig lukt och smak. Filter finns också om du behöver avkalka vattnet. EL & VVS - för din säkerhet

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

Anläggning. VA Inledning Vatten. Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten

Anläggning. VA Inledning Vatten. Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten Anläggning VA Inledning Vatten Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten Jordens vatten 27 maj 2013 Sara Bäckström 3 Vattentillgång 27 maj 2013 Sara Bäckström 4 Gott om

Läs mer

VATTEN MÅSTE BEHANDLAS VÄL!

VATTEN MÅSTE BEHANDLAS VÄL! Vattenbehandling VTTN MÅST HNLS VÄL! Vattenbehandling MW, R-MW, MV Ver.0/05-se TILLÄMPNING nvändning en initiella fyllningen av systemet utförs av oftast av systeminstallatören. ärför brukar man skilja

Läs mer

Provtagning av dricksvatten 2011

Provtagning av dricksvatten 2011 Provtagning av dricksvatten 2011 Vattenprover på vårt sommarvatten ska tas med jämna mellanrum. Nedan framgår när och var vi tagit proverna samt vilka resultat som uppnåtts. Förkortningar: VV = vattenverk

Läs mer

DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ

DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ VA-UTREDNING DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ 2016-09-29 1 BAKGRUND Inom 1:45 m.fl. upprättas en detaljplan med syftet att kunna uppföra ett antal fritidshus. Med avseende på detta har en VA-utredning upprättats.

Läs mer

INSTRUKTION. Uranfilter - tidstyrt. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se

INSTRUKTION. Uranfilter - tidstyrt. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se INSTRUKTION Uranfilter - tidstyrt Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 12-1 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 4 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 12 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

INSTRUKTION MÄNGDSTYRD AUTOMATISK AVHÄRDNINGSANLÄGGNING TYP SM/CSD - (KALLVATTENUTFÖRANDE) TYP SG/CSD - (VARMVATTENUTFÖRANDE) EN-KOLONNANLÄGGNING

INSTRUKTION MÄNGDSTYRD AUTOMATISK AVHÄRDNINGSANLÄGGNING TYP SM/CSD - (KALLVATTENUTFÖRANDE) TYP SG/CSD - (VARMVATTENUTFÖRANDE) EN-KOLONNANLÄGGNING VATTENRENING INSTRUKTION MÄNGDSTYRD AUTOMATISK AVHÄRDNINGSANLÄGGNING TYP SM/CSD (KALLVATTENUTFÖRANDE) TYP SG/CSD (VARMVATTENUTFÖRANDE) ENKOLONNANLÄGGNING FIGURFÖRTECKNING... 2 ANLÄGGNINGENS FUNKTION...

Läs mer

Vattnets egenskaper och innehåll

Vattnets egenskaper och innehåll Vattnets egenskaper och innehåll 2010-09-14 1 Några egenskaper hos vatten Större volym i fast fas Hög ytspänning Hög förmåga att lösa salter och polära molekyler pga vattnets struktur (dipol). Transportör

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G CORRECT OCEAN

B R U K S A N V I S N I N G CORRECT OCEAN B R U K S A N V I S N I N G CORRECT OCEAN Correct Ocean CORRECT OCEAN vid svårbehandlade halter av järn och mangan där också ph-värde, alkalinitet och marmoraggressiv kolsyra behöver korrigeras. Reducerar

Läs mer

Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3

Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3 Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3 Nr C 5 Reviderad oktober 2013 Rekommendation angående förebyggande

Läs mer

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten Jordens vatten Vattenförsörjning Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3 97% saltvatten 3% sötvatten 2012-06-04 2 Sötvatten Ytvatten och atmosfäriska vatten 71% grundvatten 28,5% polarisar, glaciärer 0,5

Läs mer

Installationsanvisning Greensandfilter

Installationsanvisning Greensandfilter Installationsanvisning Greensandfilter Viktig information före installation Kontrollera att godset inte har skadats under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget. Kontrollera

Läs mer

DRIFTERFARENHETER KEMIKALIEFRI VATTENRENING

DRIFTERFARENHETER KEMIKALIEFRI VATTENRENING DRIFTERFARENHETER KEMIKALIEFRI VATTENRENING Anders Wik 2003-01-20 Drifterfarenheter Kemikaliefri vattenrening Från Rapportdatum Rapportnr Vattenfall Utveckling AB, Industriella processer 2003-01-22 U 03:06

Läs mer

Förslag till vattenrening i Lynäs fritidsområde

Förslag till vattenrening i Lynäs fritidsområde Förslag till vattenrening i Lynäs fritidsområde Innehåll Sammanfattning... 2 Problem med vattnet... 3 Vattenkvalité... 3 Förslag till vattenrening... 4 Alternativa reningar som ej föreslås... 5 Callidus...

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde Vattenkvalitet vid Hallstavik vattenverk (Försörjer även Häverödal, Skebobruk och Älmsta) Koliforma bakt 35 C cfu/100ml 73

Läs mer

Ballingmetoden. Jonas Roman. En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik. Utgåva 2.0

Ballingmetoden. Jonas Roman. En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik. Utgåva 2.0 Ballingmetoden Jonas Roman En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik Utgåva 2.0 Innehållsförteckning Inledning 3 Teoretisk bakgrund 4 Uträkning av doseringarna 6 Recept 10 BALLING CLASSIC 10 BALLING

Läs mer

Bufferttankar för köldbärarsystem

Bufferttankar för köldbärarsystem AQS/Fiorini VKX 12 storlekar 100 5000 l Bufferttankar för köldbärarsystem Konstant flöde Rostfri mantel Produktinformation för projektörer Innehållsförteckning Innehåll Börjar på sidan Systemflödesschema...3

Läs mer

Rent vatten. är ingen självklarhet. Vi på Dahl har ett brett lagerlagt sortiment av vattenreningsprodukter

Rent vatten. är ingen självklarhet. Vi på Dahl har ett brett lagerlagt sortiment av vattenreningsprodukter Rent vatten är ingen självklarhet Vi på Dahl har ett brett lagerlagt sortiment av vattenreningsprodukter Dahl erbjuder en bekymmerlös process för vattenanalyser... I Sverige får cirka 1,2 miljoner människor

Läs mer

Kontaktperson RISE Datum Beteckning Sida. Thomas Ljung P (7) Energi och cirkulär ekonomi

Kontaktperson RISE Datum Beteckning Sida. Thomas Ljung P (7) Energi och cirkulär ekonomi Kontaktperson RISE Thomas Ljung 2019-09-02 9P00154 1 (7) Energi och cirkulär ekonomi 010-516 55 22 thomas.ljung@ri.se Villaägarnas Riksförbund Box 7118 192 07 SOLLENTUNA Provning Jämförande provning av

Läs mer

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002 R-02-16 Brunnsinventering i Tierp Norra Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB Januari 2002 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Co Box 5864 SE-102 40 Stockholm Sweden Tel 08-459

Läs mer

Kalcium, magnesium och karbonater kalkskelettets byggstenar och deras inverkan på akvariets ph stabilitet

Kalcium, magnesium och karbonater kalkskelettets byggstenar och deras inverkan på akvariets ph stabilitet Kalcium, magnesium och karbonater kalkskelettets byggstenar och deras inverkan på akvariets ph stabilitet Claes Andréasson ver. 2.0 Kalcium, magnesium och karbonater är tre viktiga ämnen i saltvatten som

Läs mer

INSTRUKTION FeMn-R. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 120816. Sid 1

INSTRUKTION FeMn-R. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 120816. Sid 1 INSTRUKTION FeMn-R Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120816 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande företag i

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Vetlanda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-19

ABVA. Allmänna bestämmelser för användande av Vetlanda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-19 ABVA Allmänna bestämmelser för användande av Vetlanda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-19 Innehållsförteckning Inledning 2 Inkoppling till den allmänna

Läs mer

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans bestämning) 97 kr 290 kr Analysspecifika

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Rapport Nr 13226656 Sida 1 (2) : Fyrbrunn Provtagningstidpunkt : 1030 : Bo Lundgren SS-EN IS 7027-3 Turbiditet FNU 0.34 ±0.05 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art

Läs mer

Värmepump vätska-vätska/53 C

Värmepump vätska-vätska/53 C AQS/Climaveneta NECS/W/H/B0152 1204 19 storlekar Värmeeffekt 50 426 kw Kyleffekt 38 327 kw Värmepump vätska-vätska/53 C Produktinformation Beteckningsnyckel NECS/W/H = Värmepump vätska-vätska B = Standard

Läs mer

Påfyllningsstationen PUROTAP compenso

Påfyllningsstationen PUROTAP compenso Demineraliserat vatten för uppvärmningsanläggningar Påfyllningsstationen PUROTAP compenso Installation Funktion Drift Service Säkerhet genom avsaltat vatten för uppvärmningsanläggningar enligt VDI 205

Läs mer

Allmänna bestämmelser för användande av Ekerö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

Allmänna bestämmelser för användande av Ekerö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Nummer: 13:1 Blad: (1) Allmänna bestämmelser för användande av Ekerö kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar För definitioner se Information till fastighetsägare A Inledning 1 För fastighetsägares

Läs mer

Krav och tips för Kemikalieförvaring

Krav och tips för Kemikalieförvaring Krav och tips för Kemikalieförvaring INVALLNING, VOLYM Grundkrav Största behållarens volym + 10 % av övriga behållares volym. För fatförråd gäller 10 % av volymen av maximalt antal fat på platsen. Mildrat

Läs mer

Instruktion. Automatik 255 för NF/DD. Vi gratulerar till ert köp av Callidus reningsfilter av typ NF/DD med automatik 255.

Instruktion. Automatik 255 för NF/DD. Vi gratulerar till ert köp av Callidus reningsfilter av typ NF/DD med automatik 255. Automatik 255 för NF/DD Instruktion Vi gratulerar till ert köp av Callidus reningsfilter av typ NF/DD med automatik 255. Dessa filter hör till marknadens förnämsta och är resultatet av ett flerårigt samarbete

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Test av ditt Brunnsvatten

Test av ditt Brunnsvatten Test av ditt Brunnsvatten Innehåller: - Provtagningsinstruktioner - Guide till testresultaten - Adresser och öppettider INLEDNING Tack för att du väljer ALcontrol AB och www.brunnsvatten.se för kontroll

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) ABVA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR ANVÄNDANDE AV BOTKYRKA KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagna av kommunfullmäktige, 51, och gäller fr o m 2014-03- 27. Inledning 1. Lagen om allmänna

Läs mer

VIESMANN VITOCELL 100-V Stående varmvattenberedare 160 till 1 000 liter

VIESMANN VITOCELL 100-V Stående varmvattenberedare 160 till 1 000 liter VIESMANN VITOCELL 1-V Stående varmvatteneredare 16 till 1 liter Datalad Best.nr och priser: se prislistan VITOCELL 1-V Typ CVA/CVAA/CVAA-A Stående varmvatteneredare av stål, med Ceraprotect-emaljering

Läs mer

Vätskekylt vätskekylaggregat

Vätskekylt vätskekylaggregat AQS/Climaveneta NECS/W/B1304 2406 8 storlekar 390 696 kw Vätskekylt vätskekylaggregat Produktinformation Innehållsförteckning Innehåll Börjar på sidan Tekniska data/allmänt...3 Tekniska data/arbetsområden...5

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende VVS-konsulttjänster, och anger

Läs mer

Monomerer och Polymerer

Monomerer och Polymerer Monomerer och Polymerer Mono = en Monomer = Är en kortare molekyl med få atomer Poly = många Polymerer är uppbyggda av många små molekyler som sitter ihop som en kedja Det finns både naturliga och syntetiska

Läs mer

Tekniska byråns information 1979-1. Specialvatten FÖRBEHANDLINGS - CENTRALANLÄGGNING SLUTBEHANDLINGS- Anläggningstyp Användningsområde

Tekniska byråns information 1979-1. Specialvatten FÖRBEHANDLINGS - CENTRALANLÄGGNING SLUTBEHANDLINGS- Anläggningstyp Användningsområde Byggnadsstyrelsen 12 Tekniska byråns information 1979-1 Specialvatten FÖRBEHANDLINGS - CENTRALANLÄGGNING SLUTBEHANDLINGS- ANLÄGGNING Anläggningstyp Användningsområde ANLÄGGNING för behandlat vatten Dubbel

Läs mer

Installationsanvisning Mjukvattenfilter 12,5 liter Automatik TM.F82B

Installationsanvisning Mjukvattenfilter 12,5 liter Automatik TM.F82B Installationsanvisning Mjukvattenfilter 12,5 liter Automatik TM.F82B Viktig information före installation Kontrollera att godset inte har skadats under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas

Läs mer

Värmepump vätska-vätska

Värmepump vätska-vätska AQS/Climaveneta NECS/W/H/B1304 2406 8 storlekar Värmeeffekt 386 849 kw Kyleffekt 270 668 kw Värmepump vätska-vätska Produktinformation Beteckningsnyckel NECS/W/H = Värmepump vätska-vätska B = Standard

Läs mer

Råvatten- och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader

Råvatten- och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader - och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader Bo Thunholm Lars-Ove Lång, Lena Maxe, Liselotte Tunemar, Helena Whitlock, Robin Djursäter Nationella konferensen 15 april 2015 Nationella konferensen,

Läs mer

INSTRUKTION. Mjukvattenfilter-vattenmätarstyrt. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 120926.

INSTRUKTION. Mjukvattenfilter-vattenmätarstyrt. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 120926. INSTRUKTION Mjukvattenfilter-vattenmätarstyrt Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120926 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert

Läs mer

FILTERBEHÅLLARE KRANFILTER KALKLÖSARE

FILTERBEHÅLLARE KRANFILTER KALKLÖSARE VATTENRENING FILTERBEHÅLLARE KRANFILTER KALKLÖSARE 1 2 RENT VATTEN RENT VATTEN Rent vatten är det viktigaste livsmedlet som vi har. Om du inte har kommunalt vatten, gör då en kontinuerlig analys av ditt

Läs mer

Länsvattenhantering och upphandling

Länsvattenhantering och upphandling Länsvattenhantering och upphandling Johan Magnusson NCC Teknik 1 Hantering av länsvatten Recipient Halter Funktionskrav Metoder att skydda recipienten Erosionsskydd, sedimentationsdammar, oljeavskiljare,

Läs mer

Indikation på fekal påverkan på enskilda brunnar 100%

Indikation på fekal påverkan på enskilda brunnar 100% Indikation på fekal påverkan på enskilda brunnar 100% E. coli bakterier Resultat från Tillsynsprojektet mm (ca 13000 vattenanalyser) 90% 80% 70% 60% 50% 40% Otjänligt Tj m anm Tjänligt 30% 20% 10% 0% Brunn

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende Ventilationskonsulttjänster, och anger

Läs mer

ABVA 09 Allmänna bestämmelser för användande av Hagfors kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning H A G F O R S

ABVA 09 Allmänna bestämmelser för användande av Hagfors kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning H A G F O R S ABVA 09 Allmänna bestämmelser för användande av Hagfors kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Fastställd av kommunfullmäktige 2009-01-27 8 H A G F O R S K O M M U N Innehållsförteckning ABVA 09

Läs mer

ALLT HANDLAR OM VATTEN!

ALLT HANDLAR OM VATTEN! ALLT HANDLAR OM VATTEN! Vatten i världen! Över 700 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten. Den största dödligheten i världen är smutsigt vatten (krig ej inräknat). I Sverige använder vi

Läs mer

BRUKSANVISNING CORRECT LAKE

BRUKSANVISNING CORRECT LAKE BRUKSANVISNING CORRECT LAKE Correct Lake CORRECT LAKE vid lättfällda mängder av järn och mangan. Reducerar även vissa tungmetaller. LAKE har volymstyrd automatik för initsiering av backspolning och regenerering

Läs mer

Bufferttank för köldbärarsystem med konstant flöde

Bufferttank för köldbärarsystem med konstant flöde AQS/Fiorini VKG* 15 storlekar 100 10000 l Bufferttank för köldbärarsystem med konstant flöde Produktinformation Innehållsförteckning Innehåll Börjar på sidan Systemflödesschema...3 Utrustningsspecifikation

Läs mer

Installationsanvisning Mjukvattenfilter Midi-Maxi Vattenmätarstyrt

Installationsanvisning Mjukvattenfilter Midi-Maxi Vattenmätarstyrt Installationsanvisning Mjukvattenfilter Midi-Maxi Vattenmätarstyrt Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart

Läs mer

Delta Duplex avhärdningsfilter Installationsanvisning

Delta Duplex avhärdningsfilter Installationsanvisning Delta Duplex avhärdningsfilter Installationsanvisning STEG 1 Förbered installationen 1. Förvissa dig om att du har nödvändiga verktyg inklusive 5 mm insexnyckel. 2. Kontrollera att vattentrycket i systemet

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

AllmännA Bestämmelser för BrukAnde AV den AllmännA VAtten- OCH AVlOPPsAnläGGnInGen I stockholm OCH HuddInGe ABVA 2007

AllmännA Bestämmelser för BrukAnde AV den AllmännA VAtten- OCH AVlOPPsAnläGGnInGen I stockholm OCH HuddInGe ABVA 2007 allmänna bestämmelser för brukande AV DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN I STOCKHOLM OCH HUDDINGE ABVA 2007 ABVA 2007 Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer

1995 ISO/IEC Datum Kundnr

1995 ISO/IEC Datum Kundnr Uppsala Vatten och Avfall AB 751 44 Uppsala ISO/IEC 17025 Datum Kundnr 11-05-20 815 11-1711-1 Upp drags givare C/O 11-05-09 10:20 ANSATTNINGSDAG TEMP VID ANKOMST ODLINGSBARA MIKROORGANISMER VID 22 COLIFORMA

Läs mer