Korrelationerna slås sönder, inflationen i fokus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Korrelationerna slås sönder, inflationen i fokus"

Transkript

1 Stockholm Momentum/fundamenta: Korrelationerna slås sönder, inflationen i fokus Förra veckans minikrasch inom råvaror bör rimligen tynga sentimentet kommande veckor. USA och i Europa är i upptrend men tillväxtmarknaderna är svaga när Kina, Indien, Brasilien och Ryssland har börjat trenda neråt En stark inledning på den amerikanska rapportsäsongen har brutits och rapporterna har blivit sämre de senaste två veckorna. S&P 500 klänger sig dock fortsatt kvar vid stöd och tidigare försök att bryta trenden har misslyckats Ett år från förra Greklandskrisen som fick börserna att vända ner, överväger Grekland överväga att lämna EMU. Klokt tycker vi, men kan tynga euron och därmed stärka USD Der Spiegel har legat i framkant i bevakningen av Greklandskrisen Tvåårsräntan i Grekland har nått 25 procent. Med en inflation kring 4 procent är detta ohållbart. Samtidigt kommer uppgifter att Grekland inte klarar av att skära ned budgetunderskottet och kommer att behöva låna upp ytterligare 30 miljarder euro i början av Tyskland försöker få till stånd ett paket som baserar sig på att de existerande lånen förlängs istället för att de skrivs ner. Lösningen är förmodligen helt otillräcklig och det är tveksamt om Tyskland får med sig Finland som har blivit den mest militanta aktören emot nya stöd. Euron har hittills fått styrka ifrån att ECB har varit med hökaktig än amerikanska Fed. Men förnyad oro om Grekland tämligen exakt ett år efter förra Greklandskrisen, skapar press på euron och riskviljan. Greklandskrisen var en bidragande orsak till att börsen gick ner från april till

2 augusti förra året. Direkt utlösande var Fat Finger Thursday den 6 maj Orsakerna bakom det kraftiga raset denna dag är fortfarande oklara. Den största orsaken var förmodligen ändå att Fed under denna period inte var aktiv köpare av statspapper. Nuvarande program ska upphöra i juni, men det är oroande att den senaste statistiken för penningmängden i USA redan nu visar att denna sjunker ihop efter att ha varit i stadig upptrend sedan årsskiftet. Det är för tidigt att säga om detta bara är en tillfällig dipp, men en krympande penningmängd kommer säkerligen att minska efterfrågan på aktier och råvaror. Den amerikanska rapportsäsongen inleddes starkt men har successivt svalnat av. De senaste siffrorna från Bespoke visar att det kvartal som snart stängs med Wal-Mart nästa vecka, kommer att bli tämligen mediokert. När alla bolag räknas in hamnar beat-rate på 60 procent. För S&P 500 är siffran mer imponerande 75 procent.

3 Lägg till detta att makrosiffrorna har varit tiltade åt det svagare hållet senaste tiden med svaga inköpschefsindex i USA. Jobbsiffrorna har varit mer blandade där en mycket stark jobbsiffra i fredags vägde upp en svag ADP-siffra och veckosiffra. Men vi bedömer trots allt att den officiella sysselsättningssiffran är behäftad med för många säsongsjusteringar för att man ska våga sätta allt för stor tilltro till den. Trots allt steg arbetslösheten återigen till 9 procent. Fokus har legat på råvarumarknaden där CRB-index fallit igenom ett kraftigt stöd som funnits sedan i september. Vi var tidigt ute och lyfte fram silvret som en intressant placering och lyckades även i god tid varna för att marknaden hade gått upp allt för snabbt. Den stora frågan är var botten för silverpriset ligger. Råvaran studsade upp från den långa trendlinjen, men förutsatt att inte JP Morgan eller någon annan stor aktör har växlat över från sälj till köpsidan så lär säljarna snart komma tillbaka. Den långa trendlinjen som brutits har i vilket fall som helst övergått från stöd till motstånd. Långsiktigt är vi fortsatt positiva till de ädla metallerna. Inflationen har återvänt för att stanna och ett av få sätt att skydda sig emot denna är att äga råvaror där guld, silver, palladium, etc är de mer intressanta. Trots nedgången i silver är guld även i fortsatt upptrend.

4 Även oljepriset har fallit igenom stöd och har fallit ner mot den långa trendlinjen. I detta fall sammanfaller denna med MA150. Från och med idag höjer CME marginalkraven även på oljeoptioner med 25 procent. Det är svårt att veta hur mycket av oljekonsumtionen som beror på ren spekulation och på faktiskt efterfrågan. Den senare är inte allt för lysande i USA varför man bör vara försiktig.

5 Bland industrimetallerna är koppar viktigast. Dess förmåga att spegla och föregripa konjunkturen har gett den namnet Dr Copper. Det långa chartet för koppar ovan visar hur metallen arbetar med topparna från Den korta trenden är fallande och koppar har nu nått ner till MA200 som hittills har lyckats fungera som stöd. Senast koppar handlades under MA200 var i april till augusti förra året.

6 Ovan är ett chart som visar S&P 500 (röd) mot och koppar (blå). Dessa har följts väl åt senaste åren men differensen mellan dem ökar nu stadigt. Chartet är från årsskiftet till igår. S&P 500 handlas trots allt i fortsatt stigande trend, ovan MA20 och i botten av en stigande kanal. Notera att MACD får en svag säljsignal men att den ännu inte har brutit den stigande trendlinjen (grön). Dollarn lyfts upp när euron försvagas. En fortsatt stärkning av US-dollarn kommer att tynga råvarorna och därmed börserna. UUP nedan är ETFen för US-dollarn. Den bryter upp ur en fallande kanal vilket är ett trendbrott.

7 I dagschartet framgår att kopparn kämpar för att inte bryta ner under MA200. Momentum talar för ett brott nedåt vilket skulle vara en allvarlig signal för hela marknaden. Veckan som kommer Inflationen står i fokus kommande vecka. Det börjar med inflationssiffror från Kina på onsdag morgon som väntas landa på 5,2 procent. Högre siffror kommer omedelbart att skapa oro för nya räntehöjningar. Kina har sagt att de vill se åtminstone tre månaders fallande inflation innan de upphör med åtstramningarna. Kinasiffran följs därefter av en inflationsrapport från England och därefter en inflation i Sverige på torsdag, USA på fredag och Euro-zonen på måndagen som följer. Inflationen har naturligtvis fått extra kraft från de stigande råvarupriserna. Men jordbävningen i Japan har haft motsatt effekt vilket syns i chartet nedan för Japan. Ett tag såg det ut som om USAs inflation skulle trenda neråt igen efter den japansak jordbävningen, men priserna stiger återigen i snabb takt allt med att råvarupriserna slår igenom på varor allt närmare konsumenterna. Förväntningarna för inflationen i april har sjunkit till 0,4 procent från 0,5 procent i mars. Att döma utifrån nedanstående chart från MIT som mäter inflationen på varor som bjuds ut över internet, är detta ett fortsatt underskattande. Inflationen är i stadig upptrend vilket inte minst Wal-Mart vittnar om.

8 I övrigt kommer Cisco med rapport imorgon onsdag och Ericsson har kapitalmarknadsdag i New York på torsdag. Ifrån USA kommer detaljhandelssiffror på torsdag och konsumentförtroende på fredag. På fredag publiceras BNP för euro-zonområdet där Tyskland är den fortsatta motorn. Fed fortsätter stödköpa enligt följande schema: Fed släpper schemat för nästa program imorgon onsdag. Anders Elgemyr Disclaimer: CMC Markets UK Plc Filial Stockholm (CMC) sprider endast bifogade marknadsrapport och har inte deltagit i utarbetandet av rapporten. Rapporten är inte menad att uppfattas som en uppmaning till investeringsbeslut som köp eller försäljning av finansiella instrument. CMC tar inte ansvar för direkta eller indirekta förluster eller utgifter som skylls på användandet av marknadsrapporten Informationen i detta nyhetsbrev och på denna websajt baserar på vad vi bedömer som tillförlitliga källor. Vi kan dock inte garantera dess innehåll. Ingenting som skrivs på denna sajt ska betraktas som en rekommendation eller uppmaning att investera i något som helst finansiellt instrument, option eller liknande. Åsikter och slutsatser som uttrycks på dessa sidor är inte heller avsedda för någon enskild individ eller ska uppfattas som avsedd för någon enskild individ. Market Action Point eller dess ägarbolag AO Analys AB ska inte göras ansvarig för några som helst förluster som orsakats av beslut fattade på grundval av information på denna sajt. Historisk avkastning ska inte betraktas som en indikation för framtida avkastning. Förändringar i utländsk valuta kan påverka värdet, priset eller avkastningen på en investering som skett i utlandet eller i en utländsk valuta. Informationen på denna sajt eller kopior av innehållet på denna, får inte distribueras i USA eller Kanada eller till mottagare som är medborgare i USA eller Kanada vilka bryter mot restriktioner i amerikansk eller kanadensisk lag. Distribution av innehållet på dessa sidor till USA eller Kanada kan bryta mot dessa lagar.