Allmänna anvisningar för användningen av PX-Web-Statfin-tjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänna anvisningar för användningen av PX-Web-Statfin-tjänster"

Transkript

1 Allmänna anvisningar för användningen av PX-Web-Statfin-tjänster Tjänster på sidan Databaser Avgiftsbelagda tjänster; användaridentifikation och inloggning Hur används tjänsten; exempel Ladda ner en hel PC-Axis-fil Diagram snabbgrafik Skriv ut kartor Begränsningar i webbläsarvyn Statistikcentralens statistikdatabaser har byggts upp med hjälp av gränssnittet PX-Web. I PX-Webtjänsten kan du göra tabelluttag genom att välja önskade grupper i menyerna med enskilda variabler och då får du som resultat i webbläsaren en tabell enligt de val du gjort. Tabellen kan sedan ytterligare ställas om och granskas utifrån olika vyer. Dessutom kan tabellen väljas i olika format för filöverföring. Tabeller som är för stora för att öppnas på webbläsaren kan flyttas till arbetsstationen i ett flertal olika filformat. För att använda tjänsten behöver du bara en webbläsare. Från Statistikcentralens förstasida kommer du till PX-Web-Statfin-tjänsten på två olika sätt: Figur 1.

2 2 Val av statistiktabell, alternativ 1: På sidan Statistik via länken Statistik efter ämne kommer du till en statistikförteckning, där du kan välja statistik inom ämnesområdet. Till de avgiftsfria (Statfin) databastabellerna för olika statistikområden kommer du från statistikens ingångssida genom att välja Tabeller /Databastabeller. Du kan då göra ett tabelluttag från vald tabell (exempel, bild 2). Val av statistiktabell, alternativ 2: På sidan Statistik kommer du via länken Statistikdatabaser till sidan med databastjänster, där du kan välja en tjänst och göra ett tabelluttag från det ämnesområde/den statistik du valt (exempel, bild 4). Den tabell du valt innehåller alltid också anknytande beskrivningar eller länkar till beskrivningarna. I följande exempel har Statistik / Statistik efter ämne / Befolkning / Befolkningsprognos Bild 2.

3 3 Via länken Tabeller på ingångssidan till statistiken öppnas statistikens tabellsida, där det bl.a. finns länkar till Databastabellerna. Bild 3.

4 4 Genom att välja en databastabell, får du fram en tabellförteckning, där du ser innehållet i tabellerna i huvuddrag. Se exemplet på tabelluttag på bild 7. Du kan välja en deltabell eller ladda ner hela tabellen i PC-Axis-format, t.ex. om tabellen är för stor för att den skall kunna öppnas på skärmen. Tjänster på sidan Statistikdatabaser Bild 4.

5 5 Från sidan Statistikdatabser kommer du till följande tjänster: Till den avgiftsfria PX-Web Statfin-tjänsten; Via länken Till tjänsten öppnas en förteckning med de olika ämnesområdena, där du kan välja ämnesområde / statistik. Till den avgiftsbelagda PX-Web Statfin-tjänsten. Avgiftsbelagda tjänster; användaridentifikation och inloggning För att kunna använda avgiftsbelagda tjänster behöver du en användaridentifikation och ett lösenord, som vi levererar i samband med orderbekräftelsen. Se punkten beställningar och avtalsvillkor på presentationssidan för varje avgiftsbelagd tjänst. Bild 5.

6 6 Om användaridentifikationen och lösenordet inte fungerar eller om det uppstår andra problem med uppgifterna, kontakta användarstöd. Lägg märke till att de stora och små bokstäverna i användaridentifikationen och lösenordet är olika tecken. Skriv dem i exakt samma form som de har i leveransen i samband med avtalet. Obs! Hos vissa organisationskunder kan tjänsten ha identifiering via IP-adress direkt via en länk som syns på kundorganisationens intranät. Då frågar programmet inte efter användaridentifikation och lösenord när kunden loggar in i databasen i servicepaketet. Bild 6.

7 7 Skriv din användaridentifikation och ditt lösenord. Hur används tjänsten; exempel I PX-Web-tjänsten kan du välja önskad tabell efter ämnesområde/statistik. I följande exempel väljs en tabell i statistiken Familjer, ämnesområdet Befolkning, via den avgiftsfria Statistik / Statistikdatabaser / PX-Web Statfin-tjänsten. Bild 7.

8 8 Du kan söka tabeller via ämnesområdet eller också genom att använda textsökning, då tjänsten hämtar alla sådana tabeller, där ordet ifråga förekommer. Vid textsökning finns den eller de variabler som du använt som sökvillkor, t.ex. bostäder, färdigt i tabellen. Välj sedan Befolkning / Familjer Bild 8.

9 9 I följande exempel väljs en tabell i statistiken Familjer. När du valt ämnesområde/statistik får du fram en tabellförteckning, där du ser innehållet i tabellerna i huvuddrag. Du kan välja en deltabell eller ladda ner hela tabellen på din dator i PC-Axis-format t.ex. om tabellen är för stor för att den skall kunna öppnas på skärmen. Bild 9. Välj del, så får du fram sidan med begränsningar i uttag. (I den avgiftsbelagda tjänsten kan du i tabellmenyn välja egenskapen Ladda ner hela tabellen i PC- Axis filformat, om du vill behandla hela databastabellen utan någon begränsning av storleken. Se punkten Ladda ner hela PC-Axis-filen.) I följande exempel behandlas de olika funktionerna som finns på sidan för begränsningar i uttag.

10 10 Bild 10. Vid punkten Information får du fram information om tabellen Vid Markeringstips får du noggrannare anvisningar Områdesinledningen kan väljas i boxen Område (variabelgruppering) Variabelkategori kan väljas i listboxen Du kan välja alla i listboxens lista eller tömma valet med de separata knapparna Textens bredd kan ställas in med knapparna De listvisa sökfunktionerna kan väljas under själva listan Storleksbegränsningen syns som rader och kolumner Antalet valda rader och kolumner syns på bilden I de avgiftsbelagda tabellerna visas också priset Du kan välja att visa tabellen på skärmen eller också kan du välja överföringsformat, om du vill att tabellen skall ha fler rader eller kolumner än vad som kan visas på skärmen I följande exempel har man först valt Län som områdesindelning och därefter gjort övriga tabelluttag. Bild 11.

11 11 När du gjort dina val tryck på knappen Fortsätt. Bild 12

12 12 I menyn Redigera och beräkna kan du redigera tabellen, t.ex. byta ordningsföljd för rad- och kolumnvariablerna och göra beräkningar (snabblänkar) I menyn Spara som kan du välja överföringsformat (snabblänkar) I menyn Diagram och kartor kan du visa tabellen som snabbgrafik eller som tematisk karta, om det är fråga om material för tematiska kartor. Via snabbknapparna får du fram fotnoter, information och denna informationssida. Du kan också skriva ut och sortera tabellen. I följande exempel har Excel valts som överföringsformat för föregående tabellval. Bild 13.

13 13 Via länken Öppna filen kan du med musens högerknapp välja om du öppnar filen eller sparar den på en disk. Bild 14. Tabell som öppnats i Excel.

14 14 Ladda ner en hel PC-Axis-fil ( funktionen är i bruk bara i den avgiftsbelagda tjänsten) Om du vill bearbeta hela tabellen, kan du flytta över den i PC-Axis-format till din arbetsstation genom att klicka på länken Ladda ner hela tabellen i PC-Axis-format. Du kan öppna tabellen direkt i PC-Axisprogrammet för vidarebearbetning med kommandot Öppna, om PC-Axis finns installerad på din dator. Du kan också spara tabellen på din arbetsstation med Spara. Det är enkelt att bearbeta tabellen på din dator med PC-Axis-programmet, som du kan ladda ner gratis från vår supportsida för PC-Axis-programmet. Efter bearbetningen kan tabellen också konverteras till olika filformat, t.ex. Excel eller xml. I vissa webbtjänster går det inte att flytta en hel tabell till den egna arbetsstationen. Det beror på att de största tabellerna i databasen är upp till tio megabyte stora, vilket kan försvåra bearbetningen av tabellen på arbetsstationen. Bild 15.

15 15 Du kan välja om du vill öppna filen i PC-Axis-programmet eller spara den på en diskett. Diagram snabbgrafik Du kan också titta på en vald tabell med snabbgrafik (diagram). Snabbgrafik är ett verktyg för en snabb granskning i diagramform eller då annan grafik inte finns att tillgå. Observera ändå att du måste tänka på hur du lägger upp bilden redan vid avgränsningen av uttaget. Om tabellen är för omfattande eller inte avgränsas blir diagrammen inte bra. Gör uttaget ur databasen genom att bara välja de uppgifter som du vill ha med i diagrammet. Vanligen består underlaget för ett bra diagram av ett rätt så litet siffermaterial. Om tabellen inte ryms på skärmen som en vy kan den redan vara för stor att granskas i form av ett diagram. Vid avgränsning av uttag undvik flerval gällande fler än 2 variabler. Ju fler rad- eller kolumnhierarkiska nivåer det finns i tabellen, desto svårare är det att hitta en tabelluppställning (pivot) eller typ av diagram som är lämplig för tabellpresentationen. Om bilden inte ser ut så som du önskar, pröva först med olika diagramtyper via funktionerna Inställningar och Pivot. Om du fortfarande inte har hittat en lämplig tabelltyp, stäng fönstret, pivotera sedan (Redigera och beräkna/pivot ) tabellen. Gör sedan ett diagram av den nya tabelluppställningen och pröva åter olika typer av diagram. Efter lite testande och övning går det i allmänhet allt snabbare att hitta uppställning och typ av diagram, som det lönar sig att tillämpa på varje material. Kom dock ihåg att snabbgrafiken inte är avsedd att ersätta egentliga statistikgrafikprogram eller ens tabellkalkylgrafik. För att producera högklassig grafik erbjuder PX-Web-tjänsten goda möjligheter att överföra uppgifterna i lämpligt filformat till just det verktyg med vilka du är van att producera diagram.

16 16 Exempel I följande exempel beskrivs hur du genom att redigera diagrammet kan välja önskat diagramalternativ. Gör ett tabelluttag. Bilder Gör en tabell genom uttag ur databasen. och standarddiagrammet för tabellen är

17 17 ett stapeldiagram.. samma exempel som linjediagram och på följande bild samma diagram efter pivotering,..

18 18.. och vidare samma exempel av ett kombinerat stapel- och linjediagram. Bild 21.

19 19 Skriv ut kartor Funktionen med tematiska kartor har bara kopplats till en del regional statistik, t.ex. inom ämnesområdet Befolkningsprognos / Material för temakartor Bild

20 20 För utskriften av kartor måste materialet avgränsas så att det finns uppgifter på bara 1 regional nivå. Om alla kommuner och summan för hela landet finns i tabellen, välj alla kommuner och lämna bort summauppgifterna för hela landet. Om det utöver region är möjligt att välja uppgifter om flera andra variabler, går det att göra ett flerval beträffande bara ett av dem av alla andra variabler skall bara en grupp väljas. (Exempel: Befolkningen efter kön som tidsserie. Det går att skriva ut en karta, om du väljer båda könen och bara 1 år. Likaså om du väljer endera könet och flera år.) Fler anvisningar för utskriften av kartor finns i den separata anvisningen för kartor.

21 21 Begränsningar i webbläsarvyn På grund av begränsningar i webbläsaren är den maximala visningsstorleken rader och 250 kolumner. När du gör val ser du hela tiden antalet valda rader och kolumner i tabellvyn. Begränsningar efter filformat Excel-filerna får ha högst rader och 250 kolumner. För andra filformat är begränsningen för deltabeller som ut på en gång rader och 500 kolumner. Hela PC-Axis-tabeller I en del av databaserna är det möjligt att också ladda ner hela fildatabastabeller som PC-Axis-filer som inte har några storleksbegränsningar. Hela tabeller i PC-Axis hämtas genom att förbigå alla val för deltabell genom att klicka på Ladda ner hela tabellen i PC-Axis-format i tabellförteckningen. För att en fil skall kunna öppnas och bearbetas i PC-Axis-format samt konverteras till andra filformat krävs att PC-Axis-programmet har installerats på datorn.

Bruksanvisning för Px-Web-StatFin-statistikdatabaserna

Bruksanvisning för Px-Web-StatFin-statistikdatabaserna 1 Bruksanvisning för Px-Web-StatFin-statistikdatabaserna 1. Om statistikdatabasernas användargränssnitt 2. Så här hittar du Px-Web-statistikdatabaserna 3. Så här hittar du tjänsten StatFin 3.1. Val på

Läs mer

Anvisning för statistikdatabaserna PX-Web- StatFin

Anvisning för statistikdatabaserna PX-Web- StatFin Anvisning för statistikdatabaserna PX-Web- StatFin Statistikdatabasernas användargränssnitt PX-Web-statistikdatabastjänster Inloggning på avgiftsbelagda statistikdatabastjänster Länkar från statistikens

Läs mer

Diagram. Tips för utformning av diagram

Diagram. Tips för utformning av diagram Diagram En ur Uljas uttagen tabell kan också granskas som statistikdiagram. Även om grafiken i Uljas är avsedd för snabb gestaltning och åskådliggörande av data, kan du genom att pröva de olika reglagen

Läs mer

Så ånvå nder du Jordbruksverkets ståtistikdåtåbås

Så ånvå nder du Jordbruksverkets ståtistikdåtåbås Så ånvå nder du Jordbruksverkets ståtistikdåtåbås Statistikdatabasen är gratis att använda. Du kan nu få tillgång till Jordbruksverkets statistikdatabas som öppna data, API (Application Programming Interface).

Läs mer

Handledning till statistikdatabas Göteborg

Handledning till statistikdatabas Göteborg Handledning till statistikdatabas Göteborg (http://statistikdatabas.goteborg.se) Innehåll Grundläggande funktioner Öppna databasen... 2 Välj geografisk nivå... 2 Välj statistikområde... 3 Välj tabell...

Läs mer

Från PCAXIS till Statistikatlasen

Från PCAXIS till Statistikatlasen Statistiska centralbyrån Från PCAXIS till Statistikatlasen Ladda statistik i PC-Axisformat Inledning I Statistikatlasen ingår ett litet urval av statistiska variabler ur den stora mängd data som produceras

Läs mer

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen Statistiska centralbyrån Statistikatlasen Introduktion till Statistikatlasen När Statistikatlasen startas Statistikatlasen startas med en vy som i kartan visar befolkningstillväxten i Sveriges kommuner

Läs mer

Att hämta raps-data via Internet

Att hämta raps-data via Internet Att hämta raps-data via Internet I detta kapitel visas hur man kan hämta hem statistik från raps internetdatabas och bearbeta uppgifterna i programmet PC-Axis. 69 Figur.1 Flyttningsöverskott per LA-region

Läs mer

Excel Online Version 1.0 Skolkontoret

Excel Online Version 1.0 Skolkontoret Excel Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Excel?... 3 Arbeta i Excel Online... 4 Logga in... 4 Skapa en Excel-fil via OneDrive... 4 Öppna en redan skapad Excel-fil i Excel Online... 4 Byt

Läs mer

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse, Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare en introduktion till analysvyn Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

PC-Axis 2004, Handledning

PC-Axis 2004, Handledning 1 PC-Axis 2004, Handledning Innehåll PC-AXIS 2004, HANDLEDNING... 1 LITE OM PC-AXIS OCH DESS HJÄLPFUNKTIONER... 2 EN KORT GENOMGÅNG AV VERKTYGSRADEN... 3 ÖPPNA EN DATABAS I PC-AXIS... 4 GÖR EN TABELL I

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas

Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas Datum 2017-12-01 1(3) Så använder du Skogsstyrelsens statistikdatabas Statistikdatabasen är gratis att använda. Om du använder uppgifter ur databasen anger du Skogsstyrelsen som källa. Om du gör egna bearbetningar

Läs mer

Att använda Saco Lönesök

Att använda Saco Lönesök Manual Saco Lönesök 2010 Att använda Saco Lönesök - presentation av funktionerna. Vad är Saco Lönesök? Saco Lönesök är en webbapplikation kopplad till Sveriges största databas för akademikerlöner. Den

Läs mer

Använda Limesurvey. Efter inloggning kommer du till startsidan för Limesurvey. Nedan visas en bild på de val som kan göras från startsidan.

Använda Limesurvey. Efter inloggning kommer du till startsidan för Limesurvey. Nedan visas en bild på de val som kan göras från startsidan. Skapa konto För att använda Limesurvey måste du ansöka om ett separat datakonto, d.v.s. det är inte samma användaruppgifter som ditt datakonto vid HiG. Ansökan görs genom att kontakta Mats Brenner alt.

Läs mer

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund S2S SECRETS TO SPORTS Lathund BARKARÖ SK Hans Nehrman 2016-02-17 Detta dokument är en instruktion för användare av S2S Secrets to Sports 1. Logga in i S2S Syftet med dokumentet är att beskriva de vanligaste

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Importera och använda en textdatabas i Excel

Importera och använda en textdatabas i Excel Importera och använda en textdatabas i Excel I denna beskrivning tänkte jag visa hur man kan hantera information från en databas, som är sparad som en semikolonseparerad textfil. Textfilen kommer att behandlas

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8)

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) Utöver dessa anvisningar är det viktigt att föräldrarna diskuterar internettryggheten och strävar att tillsammans skapa egna spelregler för

Läs mer

Manual för chefer om hur man hanterar organisationen via hälsoportalen AHA

Manual för chefer om hur man hanterar organisationen via hälsoportalen AHA Manual för chefer om hur man hanterar organisationen via hälsoportalen AHA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANTERA ORGANISATIONEN INSTRUKTIONER TILL CHEFER... 3 1. INLOGGNING... 3 2. PERSONLIGT LÖSENORD... 3 3.

Läs mer

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE 1 (20) ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 10.8.2011, 28.9.2011 Pia Vilen Evira Godkänd av: 29.9.2011 Matti Huttunen Evira 2 (20) DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 1. Inloggning och val av företag... 2 2. Val av företag... 2 3. Val av språk... 3 4. Aktivering och hantering av lunchförmåns beställningar...

Läs mer

Guide för behörighetssystemet i Matilda

Guide för behörighetssystemet i Matilda Guide för behörighetssystemet i Matilda Guiden är uppdaterad t o m Matildaversion 4.7.0. Eftersom olika personer med olika arbetsuppgifter och funktioner inom kostverksamheten använder Matilda på olika

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.1 Sidan 2 av 10 Innehåll Att logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Push - installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Weblogin Innehåll Startsida Språkinställning Efter inloggningen Ändra egna data - Personuppgifter Ändra egna data - Inställningar Ändra egna data - Ange lösenordsfråga Ändra lösenord Lösenordet har ändrats

Läs mer

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Du loggar in på Mina Sidor via förbundets hemsida med ditt medlemsnummer och postnummer. Sedan klickar du på Regional Medlemsservice. Sedan väljer

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

Webbklient för användare

Webbklient för användare Webbklient för användare Time Care Planering 4.2.30xx Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 1 (23) Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 2 (23) Innehållsförteckning

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Innan bokföring Redovisningsansvariga kommer att få ett mail med en mall utskickad från EA. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

Hur du använder My easyfairs. En guide för utställare

Hur du använder My easyfairs. En guide för utställare Hur du använder My easyfairs En guide för utställare My easyfairs En guide för utställare Page 2 Innehåll Hur du använder My easyfairs... 1 Hur du loggar in... 3 Hur du anger namn på din monter och läger

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Användarmanual. Inrapportering lönestatistik

Användarmanual. Inrapportering lönestatistik Användarmanual Inrapportering lönestatistik 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLOGGNING 2 INRAPPORTERING 2 Företagsuppgifter 3 Registrering 3 SUPPORT 7 1 INLOGGNING I år sker all rapportering av lönestatistik

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

tclogin.com Service Desk Tillgång till TeleComputing TCAnyWare

tclogin.com Service Desk Tillgång till TeleComputing TCAnyWare tclogin.com Tillgång till TeleComputing TCAnyWare Service Desk Tel: Supportväxeln: 020-22 29 20 alt. 08-55 61 09 30 Fax: +46 (08) 56791199 E-post: support@telecomputing.se Web: http://support.telecomputing.se

Läs mer

Manual för Isave, Staples beställningssida för tryck & profilartiklar.

Manual för Isave, Staples beställningssida för tryck & profilartiklar. Manual för Isave, Staples beställningssida för tryck & profilartiklar. Isave har ett smidigt och enkelt användargränssnitt som förenklar och kvalitetssäkrar inköpsprocessen av trycksaker och profilartiklar

Läs mer

Manual dinumero Webb

Manual dinumero Webb Hugo Hallqvist Innehållsförteckning 1. Inloggning... 2 2. Välj företag... 3 3. Fakturalista... 4 3.1. Avancerad... 5 4. Visa faktura... 6 4.1. Attest... 7 4.2. Kontering... 9 4.3. Logg...

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

MEBS MediCarriers elektroniska beställningssystem

MEBS MediCarriers elektroniska beställningssystem MEBS MediCarriers elektroniska beställningssystem www.medicarrier.se - 2 - Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Välkommen till MEBS... 4 Förutsättningar... 4 Start och inloggning... 5 Användarprofilen...

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnemang på inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnemang på inlästa läromedel Sidan 1 av 15 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnemang på inlästa läromedel Sidan 2 av 15 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga in...

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg

Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg Systemet är tänkt att användas av den ombord som är ansvarig för den rapporterade arbetstiden, alltså befälhavaren ombord. Start av programmet och inloggning...

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

lokalnytt.se Manual kundadministration

lokalnytt.se Manual kundadministration lokalnytt.se Manual kundadministration version 2.0 2012-08-23 Innehåll Inledning... sidan 2 Rekommendationer... sidan 2 Gemensamma funktioner... sidan 3 Inloggning... sidan 4 Startsida... sidan 5 Objekt...

Läs mer

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015 Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser April 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGISTRERING... 1 Klinikens och kontaktpersonens uppgifter... 2 Lägg till ny CT-skanner... 3 Begäran om ny skannermodell...

Läs mer

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Innehåll 1 Importera fil till utgiftsansökan... 2 1.1 Exportera data från ekonomisystemet till Excelark... 2 1.2 Sortera korrekt kolumnordning...

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

Så använder du Socialstyrelsens statistikdatabas

Så använder du Socialstyrelsens statistikdatabas Dnr 5.2.5-269/2013 2015-07-01 1(8) Statistik och jämförelser statistikdatabasen@socialstyrelsen.se Så använder du Socialstyrelsens statistikdatabas Här beskriver vi hur du går till väga för att göra ett

Läs mer

Användarguide för EOLIS

Användarguide för EOLIS Användarguide för EOLIS Introduktion till EOLIS 1. Ansökan om kreditlimit 3 2. Nedladdning av limitlista - alla limitbeslut 6 3. Nedladdning av limitlista - särskild period 7 4. Nedladdning av limitlista

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 3.5. Användare & Roller. RIW Software Technology AB

Användarmanual. VisitLog 3.5. Användare & Roller. RIW Software Technology AB Användarmanual VisitLog 3.5 Användare & Roller Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad är VisitLog?... 3 3 Innan du börjar... 3 4 Översiktssidan... 4 5 Användare (lösenord)... 5 6 Registrera besök

Läs mer

Lathund - Redaktörer

Lathund - Redaktörer Lathund - Redaktörer 1. Logga in sid 3 2. Ladda upp/publicera dokument...sid 4-6 2.1 Att lägga till ett dokument...sid 5 2.2 Var publiceras mitt dokument...sid 6 3. Jobba i befintligt dokument...sid 7

Läs mer

Löneenkät för den privata sektorn: Anvisning för bearbetning av CSV-filer. Innehåll: 1(9)

Löneenkät för den privata sektorn: Anvisning för bearbetning av CSV-filer. Innehåll: 1(9) 1(9) Löneenkät för den privata sektorn: Anvisning för bearbetning av CSV-filer Innehåll: 1. Att omvandla en Excel-fil till en CSV-fil och överföra den till enkäten 2. Att öppna en CSV-fil som skapats av

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Webmail instruktioner

Webmail instruktioner Sida 1 av 7 Webmail instruktioner Med hjälp av webmailtjänsten på ITN, så är det möjligt att läsa och skicka epost över hela världen. Det enda som krävs är en dator med internet anslutning och en webläsare

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Kårkulla samkommun. Moodle

Kårkulla samkommun. Moodle Kårkulla samkommun Moodle Manual 1 Vad är Moodle?...2 1.1Användarnamn och lösenord...3 1.2Programvara för att ta del av t.ex. nätföreläsningar...3 2.1Logga in på kursen...3 3 BLI BEKANT MED SYSTEMET...4

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile.

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile. Kom igång med Näsgård Mark online Generellt Detta avsnitt visar: Skapar administrator konto Hur du överför data från din lokala dator upp till servern. Skapar inloggningsuppgifter till medarbetare Delar

Läs mer

QlikView - Lathund för Flödesmodellen bas

QlikView - Lathund för Flödesmodellen bas QlikView - Lathund för Flödesmodellen bas För att komma åt en applikation i QlikView (hädanefter QV) krävs QV-pluginlicens samt behörighet till applikationen. Beställning av både licens och behörighet

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 1. Ny version 2013-09

F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 1. Ny version 2013-09 F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 1 Ny version 2013-09 F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 2 Innehåll Ny menystruktur... 3 Fordon... 3

Läs mer

Norrköpings Statistikatlas - användarhandledning

Norrköpings Statistikatlas - användarhandledning 2012-11-27 FOKUS: STATISTIK Norrköpings Statistikatlas - användarhandledning Norrköpings statistikatlas är ett verktyg för att presentera data på delområdesnivå inom Norrköping nås via kommunens hemsida

Läs mer

Arbeta i Qlikview. Grundkurs i Qlikview- enkel Exempel och beskrivning av grundläggande funktioner

Arbeta i Qlikview. Grundkurs i Qlikview- enkel Exempel och beskrivning av grundläggande funktioner Arbeta i Qlikview Grundkurs i Qlikview- enkel Exempel och beskrivning av grundläggande funktioner Ekonomi- och planeringsavdelningen/ Qlikview Systemförvaltning Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Lär känna

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL 1. INTRODUKTION TILL EXCEL 2008... 5 A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9 F. Elementgalleriet...10 G. Verktygslådan...11

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Distansåtkomst via webaccess

Distansåtkomst via webaccess Distansåtkomst via webaccess Innehåll Syftet med tjänsten distansåtkomst via webbaccess... 1 Förutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst... 1 Så här gör du för att ansluta till tjänsten distansåtkomst...

Läs mer

Manual. Kursplan. Astrakan. ESF Edition Publikt användargränssnitt. Artisan Global Media

Manual. Kursplan. Astrakan. ESF Edition Publikt användargränssnitt. Artisan Global Media Manual Astrakan Kursplan ESF Edition Publikt användargränssnitt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehållsförteckning Publikt användargränssnitt... 3 Allmän... 3 Personlig... 4 Presentation av Kurstillfälle...

Läs mer

Lathund för webbshop

Lathund för webbshop Lathund för webbshop Ocay.se version 2014-12 Nu har vi lanserat nya ocay.se och därför släpper vi en ny guide för hur sidan används. Även om mycket uppdaterats layoutmässigt och under skalet kommer mycket

Läs mer

Användarhjälp Imyr myndighetsrapportering

Användarhjälp Imyr myndighetsrapportering Användarhjälp Imyr myndighetsrapportering Innehåll Om Imyr... 2 Logga in... 2 Byt lösenord... 4 Aktuella rapporteringar... 4 Formuläret... 6 En sida... 6 Flera sidor... 6 Frågetyper... 8 Obligatoriska

Läs mer

PC-WISU ANVÄNDARE ÖVERGÅR TILL WEBWISU

PC-WISU ANVÄNDARE ÖVERGÅR TILL WEBWISU PC-WISU ANVÄNDARE ÖVERGÅR TILL WEBWISU INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. INLEDNING... 3 2. INLOGGNING TILL WEBWISU... 3 2.1 Inloggning till webwisu med lösenord... 3 2.1.1 Licensnummer... 3 2.1.2 Lösenord... 4

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan skriftligt

Läs mer

Manual till bt. bildbank

Manual till bt. bildbank Manual till bt. bildbank Denna pdf är klickbar. Kursiv text betyder att ordet är en länk till mer information. Menyn på vänster sida som följer med dig under hela tiden visar de olika ämnen som du kan

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Lathund för Avelsdata

Lathund för Avelsdata Lathund för Avelsdata Börja med att registrera dig! Skriv i en signatur som är lätt att komma ihåg och välj sedan ett lösenord. Lösenordet ska skrivas i två gånger och innehålla minst 6 tecken! När du

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer