Anteckningar Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen"

Transkript

1 Anteckningar Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen Tid: 6 september kl Plats: Hotell 11, Göteborg Närvarande: Kristina Bengtsson-Boström Jan Carlström Per-Erik Lygner Björn Nilsson (till punkt 8) Lena Gustafsson Christer Printz Lars Klintberg Karin Rignér (till punkt 8) Anders Larsson Elisabeth Stadberg Karin Lendenius Ulrika Wall Ej närvarande: Magnus Kronvall Bengt Petersson Gäster: Carolina Jansson, punkt 4 Claes Ridderbjelke, punkt 8 1. Uppföljning föregående möte samt inledning av höstens arbete Jan Carlström ger en sammanfattning av vad som hänt sedan senaste LKmötet i maj och en översikt av höstens arbete. Anteckningarna från föregående möte godkänns. 2. REKlistan 2014 LK diskuterar frågor som inkommit från terapigrupperna inför förslag till REK Terapigruppernas uppdrag är att rekommendera en substans, inte hela läkemedelsgrupper. Det görs inga större lay-outmässiga förändringar till REK 2014 eftersom arbete med övergång till elektronisk version pågår. Frågan om symboler för exv olämpliga läkemedel samt barn diskuteras på LKmötet 25 oktober. Terapigrupp Ögon har fått i uppdrag att se över rekommendationerna kring behandling av bl.a. AMD även om detta är ett specialistpreparat som inte är med i REKlistan. Denna rekommendation kommer efter den nu pågående upphandlingen är avslutad. De terapigrupper som har rekommendationer för specialistpreparat som finns på hemsidan redovisar också dessa förslag på presentationsdagen. 3. Terapigruppsfrågor - ny terapigruppsmedlem Henrik Nyström, Nötkärnans vårdcentral, är ny medlem i terapigrupp Psykiatri. - nya nomineringar till terapigrupper Terapigrupp Gynekologi behöver ny representant från slutenvården eftersom tidigare medlem slutat. Terapigruppen har förslag på lämplig ersättare som också är intresserad. LK godkänner förslaget och avstämning görs med berörd förvaltning.

2 Terapigrupp Infektion behöver ny representant från slutenvården och en ny representant från primärvården eftersom tidigare medlemmar slutat. Terapigruppen har förslag på lämplig ersättare från slutenvården. LK godkänner förslaget och Elisabeth Stadberg kontaktar nominerad person för att efterhöra intresse. Därefter görs avstämning med berörd förvaltning. Terapigruppen återkommer med förslag på ny representant från primärvården. Terapigrupp Mage-tarm behöver ny representant från slutenvården och en ny representant från primärvården eftersom tidigare medlemmar slutat. Terapigruppen har förslag på lämplig ersättare från slutenvården som också är intresserad. LK godkänner förslaget och avstämning görs med berörd förvaltning. Frågan om representant från primärvården tar Karin Rignér med sig till sektorsrådet för Allmänmedicin. Terapigrupp Smärta behöver ny representant från slutenvården eftersom tidigare medlem slutat. Terapigruppen har förslag på lämplig ersättare. LK godkänner förslaget och Elisabeth Stadberg kontaktar nominerad person för att efterhöra intresse. Därefter görs avstämning med berörd förvaltning. Terapigrupp Tandvård behöver ny representation från sjukhustandvården eftersom tidigare medlem går i pension. Terapigruppen har förslag på två lämpliga ersättare som båda är intresserade. LK godkänner förslagen och avstämning görs med berörda förvaltningar. - läkarrepresentation från Klinisk farmakologi Elisabeth Stadberg presenterar en sammanställning över sekreterare och läkarrepresentanter från Klinisk farmakologi i terapigrupperna. Det har skett en del förändringar eftersom det anställts flera nya läkare på Klinisk farmakologi under året. En uppdaterad lista finns på Antura. Sekreterarna utses av läkemedelschefen i samråd med samordnaren för terapigrupperna. Läkarna från Klinisk farmakologi utses av läkemedelschefen efter förslag från Sektionen för Klinisk farmakologi. - nästa möte med terapigruppsordförandena Till våren är det dags för nästa gemensamma möte för LK och terapigruppsordförandena. Datum bestäms till 11 april på förmiddagen någonstans i Göteborg. 4. Aktuella e-frågor inom läkemedelsområdet Carolina Jansson, objektledare verksamhet ordination och förskrivning, informerar LK om Objekt ordination och förskrivning och vad är som är på gång under beredning och projekt. Krav från förvaltningarna inför 2014 är bl.a. makulering av e-recept och elektroniskt cytostatikastöd. Bilderna som Carolina visar finns på Antura. LK lyfter några frågor rörande exv behörigheter i Sesam läkemedelsnära och åtkomst till läkemedelsförteckningen via NPÖ. Carolina tar med sig frågorna och påpekar också att utvecklingsönskemål av NPÖ och dess innehåll kan framföras via mail till npo@vgregion.se. LK uppmärksammar också behovet av uppföljningsmöjligheter för hjälpmedel som beställs via Sesam läkemedelsnära. Karin Lendenius tar med sig frågan till Johan Flarup.

3 REK-appen Hur säkerställer LK på bästa sätt att detta blir verklighet? Carolina berättar att status för REK-appen är att den frågan är under beredning. I nuläget görs en kontroll av säkerhetskraven för alla appar som VGR har. När detta är klart kan REK-appen gå vidare till ett uppdrag. Carolina återkommer med besked. E-ped Elisabeth Stadberg informerar om e-ped, ett elektroniskt ordinationsstöd för dosering av läkemedel till barn, som tagits fram av barnkliniken vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det finns nu tillgängligt för VGR via en länk på sjukhusens hemsidor. Diskussion pågår om en version som länkar direkt in i journalen. Inget beslut är fattat i denna fråga än. 5. RMR Läkemedel En genomgång görs av de RMR Läkemedel som är på gång. Flera är ute på remiss och några återkommer för godkännande på dagens möte. En uppdaterad lista skickas till PPR efter dagens möte. - revidering av RMR Diabetes typ 2 - revidering av RMR Egenmätning av blodglukos - revidering av RMR KOL - revidering av RMR Lipider LK godkänner terapigruppens förslag på revidering. Revideringen bedöms vara av den karaktären att PPR inte behöver - revidering av RMR Pneumoni LK godkänner terapigruppens förslag på revidering. Revideringen bedöms vara av den karaktären att PPR inte behöver - godkännande av RMR Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse LK godkänner terapigruppens sista justeringar efter kommentarer på PPRs möte i juni. Terapigruppen har förslag på utbildningsaktiviteter som framför allt riktar sig till primärvården. Utbildningstillfällena omfattar en halvdag och föreslås genomföras på olika ställen i regionen. LK uppskattar och stödjer det förslag terapigruppen har tagit fram.

4 6. RMR förskrivning av läkemedel vid utskrivning från sjukhus LK ställer sig bakom det förslag som arbetsgruppen har tagit fram. Riktlinjerna skickas nu till PPR för godkännande. 7. Antikoagulantia vid förmaksflimmer - lägesrapport expertseminarium 24 september Planering pågår tillsammans med terapigrupp Hjärta-Kärl och sektorsrådet Hjärtsjukvård. Målet med seminariet är att få en samsyn kring hur vi ska kunna öka andelen personer som behandlas med antikoagulantia vid förmaksflimmer. Representanter från berörda terapigrupper och sektorsråd är inbjudna. - rapport till Läkemedelsverket Ulrika Wall redogör för den rapport hon har sammanställt på uppdrag av Läkemedelsverket och projektet OISU, ordnat införande och strukturerad uppföljning. 8. Remiss handlingsplan sömn- och lugnande medel Claes Ridderbjelke, projektledare på HSA, presenterar förslaget på handlingsplan för att minska förskrivningen av sömn- och lugnande medel, se även bilder på Antura. LK diskuterar och lämnar synpunkter. Handlingsplanen behandlas på HSU 9 oktober. 9. Regional läkemedelsdag - återkoppling 22 maj Utvärdering av läkemedelsdagen i våras finns på Antura. LK konstaterar att innehållet på dagen återigen var uppskattat. - planering 19 november Arbetsgruppen redogör för hur planeringen fortgår. Innan sommaren gick det ut en förvarning om dagen. Slutligt program kommer i september. - läkemedelsdag våren 2014 Bestämdes att nuvarande arbetsgrupp fortsätter att ansvara för programmet till vårens läkemedelsdag som blir den 25 mars. 10. Subvention av preventivmedel till ungdomar Karin Lendenius redogör för förslaget om förändrad subvention av preventivmedel till ungdomar. SKLs styrelse beslutade i juni att rekommendera alla landsting att anta en gemensam enhetlig modell för preventivmedelssubvention. Syftet är att få det lika i hela landet. Förslaget innebär för VGRs del en höjd åldersgräns och att enbart preventivmedel inom förmånen subventioneras. Avgiften blir för oförändrad. LK tar del av tjänsteutlåtandet och har möjligheter att lämna synpunkter. Terapigrupp Gynekologi, sektorsrådet Kvinnosjukvård och regionala läkemedelsgruppen bereds också möjlighet att lämna synpunkter. Förslaget ska behandlas i HSU 9 oktober. 11. Korta rapporter - Öppna jämförelser Läkemedel I juni publicerades för första gången Öppna Jämförelser Läkemedel. Denna omfattar 29 indikatorer. Under hösten kommer en handlingsplan tas fram. Ett förslag skickas till LK för synpunkter via mail.

5 - ny leverantör dosexpedierad läkemedel Karin Lendenius och Lena Gustafsson berättade om den senaste tidens turbulens kring regionens avtal med Apotekstjänst och tjänsten dosexpedierade läkemedel i öppenvården. Regionen har ett pågående samarbete med både kommuner och Apotekstjänst för att säkra kvaliteten i tjänsten. Mer information om detta kommer i nyhetsbrev och på hemsidan, - utkast till projektdirektiv läkemedelhantering till barn Karin Lendenius informerar om den politiska motion som ligger bakom uppdraget till hälso- och sjukvårdsdirektören att arbeta med denna fråga. Förslaget till projektdirektiv presenteras och LK har möjlighet att lämna synpunkter. Ärendet ska behandlas i koncernledningen i oktober och därefter startar arbetet. I arbetet kommer sannolikt elektroniskt cytostatikastöd och e-ped att definieras. - Micromedex Ulrika Wall redogör för det nya förslaget kring finansiering av Micromedex. Förslaget innebär att förvaltningarna delar på kostnaden och kommer upp på nästa möte med regionala läkemedelsgruppen. 12. Övriga frågor - Zostavax Zostavax är ett vaccin mot herpes zoster. Vaccinet har varit registerat i flera år och ingår även i läkemedelsförmånen för patienter 50 år och äldre enligt beslut från TLV i maj TLV inleddet i våras en omprövning för att utreda om Zostavax även fortsättningsvis ska ingå i läkemedelsförmånen. LK konstaterar att även NLT-gruppen håller på med en rekommendation kring användningen av Zostavax och beslutar att invänta NLTs rekommendation. 13. Nästa möte 17 oktober är det ett heldagsmöte där terapigrupperna presenterar sina förslag till REKlistan Nästa ordinarie LKmöte är den 25 oktober, förmiddag. Vid anteckningarna Lena Gustafsson sekreterare Justeras Jan Carlström ordförande

Anteckningar Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen

Anteckningar Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen Anteckningar Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen Tid: 23 september 2010 kl. 9.15-16 Plats: Rälsen, Gullbergsvass Konferens, Göteborg Närvarande: Kristina Bengtsson-Boström Karin Lendenius Jan

Läs mer

Ordförandekonferens 111124. Ann Söderström

Ordförandekonferens 111124. Ann Söderström Ordförandekonferens 111124 Ann Söderström Uppdrag i och med de nya vårdöverenskommelserna (1) Samverkan med kommunerna Gränssnitt och vårdnivåer inom vår egen organisation nivåstrukturering Minska inflödet

Läs mer

Agenda Anteckning/ställningstagande Ansvarig

Agenda Anteckning/ställningstagande Ansvarig Mötesanteckning Funktionsgrupp chefläkare Koncernkontoret Mötesdatum: 2017-02-24 Tid: 09:00 12:00 Plats: Godset, Gullbergsvass konferens, Göteborg Deltagare Agneta Hamilton Karin Rignér punkt 1 Agneta

Läs mer

Bengt Petersson Projektledare Offentlig upphandling Läkemedel och läkemedelstjänster Västra Götalandsregionen. Bengt Petersson

Bengt Petersson Projektledare Offentlig upphandling Läkemedel och läkemedelstjänster Västra Götalandsregionen. Bengt Petersson Bengt Petersson Projektledare Offentlig upphandling Läkemedel och läkemedelstjänster Västra Götalandsregionen Bengt Petersson Föredragningen Del 1, allmänt om läkemedelsområdet Del 2, Uppföljningen av

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer i Västra Götal an dsregi on en

An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer i Västra Götal an dsregi on en Beslutad av : Hälso - och sjukvårdsdirektören, 2018-03 - 28 Diarienummer: HS 2018 00092 Giltighet: från 2018-03 - 28 till 2023-03 - 28 Riktlinje An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer

Läs mer

Läkemedelskommitté PROTOKOLL

Läkemedelskommitté PROTOKOLL Tid: 2013-11-19,kl 13-16 Plats: sal B, Landstingets kansli Närvarande: Lars Abrahamsson Mats Bojestig Jonatan Buhr Juris Marie Bäckström-Andersson Sören Hansen Helene Frisk-Carlsson Jörgen Kuylenstierna

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Läkemedelskommitté PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: , kl Plats: sal E, landstingets kansli

Läkemedelskommitté PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: , kl Plats: sal E, landstingets kansli PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: sal E, landstingets kansli Närvarande: Ej närvarande: Mårten Lindström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Thomas Axelsson Jonatan Buhr Juris AnnSofie Fyhr Sören

Läs mer

Slutrapport avseende projektet minskad förskrivning av sömnoch lugnande läkemedel i Västra Götalands regionen, samt förslag till fortsatt arbete

Slutrapport avseende projektet minskad förskrivning av sömnoch lugnande läkemedel i Västra Götalands regionen, samt förslag till fortsatt arbete 1 (7) Rapport Datum 2016-01-11 Diarienummer RS 1490-2013 Västra Götalandsregionen Handläggare: Claes Ridderbjelke Telefon: 033 6164788 E-post: claes.ridderbjelke@vgregion.se Till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015 Dnr HSS 2015-0008 Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015 Läkemedelskommittén arbetar på uppdrag av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Enheten för kunskapsstyrning utgör kommitténs administrativa stöd i

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Mars 2012 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Arbetsgrupp... 3 Läkemedelsdokumentation...

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland Leg. apotekare Rim Alfarra Leg. apotekare Cecilia Olvén Läkemedelskommittén Sörmland Läkemedel och äldre LMK - satsning på äldre och läkemedel MÅL Öka kunskapen

Läs mer

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna YTTRANDE 1(2) Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna Att Landstinget tillskriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att läkemedlet

Läs mer

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet:

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet: Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 2014-04-09 Protokollsutdrag

Läs mer

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 0.4 Utkast 1 (11) Projektplan Utfärdat av: Utf. datum: Godkänt av: Godk. datum: S Torstensson/G Augustsson 2016-12-16

Läs mer

1. Val av mötesordförande, sekreterare samt justerare

1. Val av mötesordförande, sekreterare samt justerare 1(5) Protokoll Läkemedelskommitténs möte Datum: 2018-05-09 Tid: 8.30 12.00 Plats: Laxbutiken Närvarande: Johan Bergström (JB), Magnus Bengtsson (MB), John- Anders Ohlsson (JAO), Katarina Möller Fornander

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 1, 2013. Vad får ett nytt läkemedel kosta? HÄLSOEKONOMISKA NÄTVERKET I VÄSTSVERIGE www.henv.se

Nyhetsbrev Nr 1, 2013. Vad får ett nytt läkemedel kosta? HÄLSOEKONOMISKA NÄTVERKET I VÄSTSVERIGE www.henv.se HÄLSOEKONOMISKA NÄTVERKET I VÄSTSVERIGE www.henv.se Nyhetsbrev Nr 1, 2013 Vad får ett nytt läkemedel kosta? Årets första nätverksträff ägde rum den 20 februari. Mötet inleddes med att moderator Krister

Läs mer

Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel

Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel Presenterades 16 februari 2010 Besluten träder i kraft den 15 maj

Läs mer

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader 1 (5) Beslut Vuxenpsykiatrins anslutning till Journal via nätet Datum 2018-01-24 Diarienummer RS 2017-01214-2 Handläggare: Christina Fagerberg Telefon: 073-660 15 63 E-post: christina.fagerberg@vgregion.se

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin Pensionärsrådet Vänersborg 2 november 2018 Peter Amundin Fråga från PRO: Vad vi har erfarit, är överförskrivning av läkemedel en viktig fråga för individen. Det är svårt att förändra situationen för individen,

Läs mer

Västra Götalandsregionen 1 (3) Yttrande Datum 2015-01-14 Diarienummer RS 1705 2014 Ärende 4 och HS 150-2015 Regionstyrelsen Yttrande över motion av Linn Brandström m.fl. (M) om mödrahälsovård och gynekologi

Läs mer

Ordnat införande av nya läkemedel, metoder och kunskapsunderlag etapp

Ordnat införande av nya läkemedel, metoder och kunskapsunderlag etapp 1 (6) Tjänsteutlåtande Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Anna Lindhé, Anna Wallman Telefon: 0703-93 08 37, 0700-82 46 70, E-post: anna.lindhe@vgregion.se, anna.wallman@vgregion.se Till

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS 1 Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS Tid: 27 maj 2016 kl 09-12 Gothia Science Park Skövde Närvarande Linn Brandström Styrelsen för beställd primärvård Michael Melby Styrelsen för beställd

Läs mer

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre 1(6) 2019-06-12 HSN/568/2019 Karin Lindgren Läkemedelsenheten, Hälso- och sjukvårdspolitiska avd Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre Övergripande kommentarer Hälso- och sjukvårdsnämnden delar

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Regional medicinsk riktlinje. Syfte

Regional medicinsk riktlinje. Syfte Regional medicinsk riktlinje Överföring av medicinsk vård från Barn- och ungdomshabiliteringen till vuxensjukvården Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2017-00262 giltigt till maj 2019. Utarbetad

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

eped Gör det lätt att göra rätt Christiane Garnemark Drottning Silvias Barn och ungdomssjukhus Göteborg Terapigrupp Barn och ungdom

eped Gör det lätt att göra rätt Christiane Garnemark Drottning Silvias Barn och ungdomssjukhus Göteborg Terapigrupp Barn och ungdom eped Gör det lätt att göra rätt Christiane Garnemark Drottning Silvias Barn ssjukhus Göteborg Terapigrupp Barn eped redaktion VGR Vad är eped? Erfarenhet och evidensbaserad databas för barnläkemedel med

Läs mer

Protokoll fört vid Läkemedelskommitténs i Blekinge sammanträde

Protokoll fört vid Läkemedelskommitténs i Blekinge sammanträde Protokoll fört vid Läkemedelskommitténs i Blekinge sammanträde den 3/6 2014 Närvarande Familjeläkare Anna Janson, ordförande Avdelningschef Marie Schmidt Privatläkare Ingela Juth Apotekare Mats Josefsson

Läs mer

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar Läkemedelsgenomgångar nya riktlinjer i Stockholm Monica Bergqvist Leg. Sjuksköterska, med.dr Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting Läkemedelsgenomgången bör utformas och genomföras

Läs mer

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Håbo kommun Region Uppsala: Primärvården i Håbo, Psykiatrimottagningen i Håbo och Enköpings lasarett Fastställt av: Tjänstemannastyrgruppen för närvårdsamverkan Datum:

Läs mer

eped i VGR Introduktion av eped - nationell barnläkemedelsdatabas i Västra Götalandsregion

eped i VGR Introduktion av eped - nationell barnläkemedelsdatabas i Västra Götalandsregion eped i VGR Introduktion av eped - nationell barnläkemedelsdatabas i Västra Götalandsregion eped Erfarenhet och evidensbaserad databas för barnläkemedel - Innehåller information om doseringar, biverkningar,

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017 Superkontaktombudsträff 10 oktober 2017 Agenda Förmiddag Aktuell SAMSA information Informationsvägar Trygg och säker utskrivning från slutenvården Patientfall Lunch Kl. 11.30 12.30 Eftermiddag Fortsättning

Läs mer

Arbetsprocesser för NT-rådet

Arbetsprocesser för NT-rådet 2015-11-10 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Sofie Alverlind Arbetsprocesser för NT-rådet NT-rådets arbetsprocesser är under kontinuerlig utveckling varför detta skall betraktas som ett levande dokument

Läs mer

Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 25 april 2014

Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 25 april 2014 1 (10) Protokoll Protokoll från Styrelsen för beställd primärvård den 25 april 2014 Tid: 11.00-15.40 Plats: Mötesplats Kungshöjd, Kaserntorget 11A, Göteborg Närvarande Beslutande Jim Aleberg (S) ordförande

Läs mer

:30-15:30

:30-15:30 Pensionärsrådet Tid Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera 2017-05-17 13:30-15:30 Lokal Vidöstern, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup (SPF Seniorerna)

Läs mer

Axplock: > landstingens rekommendationer > artiklar i vårdpersonaltidningar > feedback från läkemedelskommittéer och vårdpersonal

Axplock: > landstingens rekommendationer > artiklar i vårdpersonaltidningar > feedback från läkemedelskommittéer och vårdpersonal Axplock: > landstingens rekommendationer > artiklar i vårdpersonaltidningar > feedback från läkemedelskommittéer och vårdpersonal Kostnadsfria påminnelsekort och informationsfoldrar distribueras till kliniker/sjukhus,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:2 av Aram El Khoury m.fl. (kd) om farmacevten i vården - sjukvårdsintegrerad farmaci Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Odnat införande av nya läkemedel i VGR. 2013-02-20 Karin Lendenius

Odnat införande av nya läkemedel i VGR. 2013-02-20 Karin Lendenius Odnat införande av nya läkemedel i VGR 2013-02-20 Karin Lendenius Det är mycket som surrar Nationellt ordnat införande utifrån Nationella Läkemedelsstrategin. Nytt projekt startar Nationella Cancerstrategin

Läs mer

NRL Norrlandstingens Regionala Läkemedelsråd

NRL Norrlandstingens Regionala Läkemedelsråd NRL Norrlandstingens Regionala Läkemedelsråd Medlemmar i NRL 2018 Norrbotten Linda Grahn (LK Ordförande) Anders Bergström (läkemedelschef) Jämtland/Härjedalen Kristina Seling (LK Ordförande) Karin Lindgren

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:110 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:43 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp) om web-plats för bättre läkemedelsanvändning Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPL-projektet inom ReKo Sjuhärad i Borås

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPL-projektet inom ReKo Sjuhärad i Borås Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPL-projektet inom ReKo Sjuhärad 2008-11-25 i Borås Närvarande: Eva Claesson, Projektledare Ingrid Björkman, Tranemo kommun Gun Carlsson, Primärvården

Läs mer

Nyheter i korthet: Sjukhusnära vårdcentral avlastar akuten i Malmö Ny vårdcentral öppnar på sjukhusområdet i Lund Region Skåne

Nyheter i korthet: Sjukhusnära vårdcentral avlastar akuten i Malmö Ny vårdcentral öppnar på sjukhusområdet i Lund  Region Skåne Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 28 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder

Läs mer

Beskrivning av uppdrag och mandat

Beskrivning av uppdrag och mandat Beskrivning av uppdrag och mandat Antaget av Ledningsgruppen för samverkan 2014-03-27 Reviderad: 2014-12-19/2016-02-25/2017-05-17 Bakgrund Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet är till för

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Stadshuset Borås 14.00 16-00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson, v ordf. Gert-Inge Andersson Björn Bergquist Jan Gunnarsson Inga-Lill Andersson Stefan

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017 LS2017-0070 Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2017-01-25 Enheten för kunskapsstöd Agneta Eklund Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017 Läkemedelskommittén verkar på uppdrag av regionstyrelsen. Läkemedelsteamet

Läs mer

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 Bakgrund Vuxna med funktionsnedsättningar behöver ofta olika vårdinsatser från olika vårdgivare och vårdnivåer. Det finns oklarheter om ansvarsfördelning

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Staben Hälso- och sjukvård, Lennart Frommegård Datum 2019-04-25 Dnr: 19RS1972 Externt diarienummer S2019/00100/FS s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Patientfall: Olivia Process utan behov av samordning efter utskrivning Uppdaterad 2018-10-05 Version 1.1 AU Dokumentation Processkarta

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Datum: Tid: Plats: Banvallen, Gullbergsvass

Datum: Tid: Plats: Banvallen, Gullbergsvass Datum: 2017-05-30 Tid: 15.00 17.00 Plats: Banvallen, Gullbergsvass Deltagare Deltar via skype Förhinder Jan Carlström Jerker Isaksson Noomi Holmberg Jörgen Samuelsson Charlotta Wilhelmsson Anders Glansén

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

Patienten i centrum Att vara distiktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning

Patienten i centrum Att vara distiktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning Patienten i centrum Att vara distiktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning Malin Nystrand, Närhälsan Lövgärdets Vårdcentral 2015-10-24 FUB Upplägg! Några av mina patienter! Bakgrund!

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 Struktur Aktivitet Tidplan Roller och ansvar Uppföljning Styrning och ledning Utvecklingsarbetet om Bättre liv för sjuka äldre ska förankras i de strukturer för styrning, ledning och samverkan som finns

Läs mer

Läkemedelskommitté och läkemedelsråd

Läkemedelskommitté och läkemedelsråd PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Hooks Herrgård Närvarande: Anne Hiselius Thomas Axelsson Anders Sjögren Anna Wiberg Anne-Marie Suutari Björn Westerlind Erik Nilzén Lars Abrahamsson Mårten Lindström

Läs mer

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN Nationella Kvalitetsregister 2018-05-15 PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPENS MÖTE 2018-05-15 NÄRVARANDE Marie Lawrence, (ordf.) SKL (Kansliansvarig för Nationella Kvalitetsregister)

Läs mer

Uppföljning målområde läkemedel 2017

Uppföljning målområde läkemedel 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde läkemedel 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Andel av leverantörer med avtal där miljökrav

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

och Frölunda Specialistsjukhus Dnr:

och Frölunda Specialistsjukhus Dnr: Plats: Bergabo hotell & konferens, Tjörn Datum och tid: Onsdag 24 augusti Beslutande Joakim Larsson (MP), ordförande Lisbeth Sundén Andersson, (M) vice ordförande Morgan Hedman (S) Ann-Britt Svensson (S)

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen VästKom Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Nääs slott, Lerum. Kl. 09.00 14.00 Beslutande Ej närvarande Göran Johansson, ordf Lena Facht Peter Hemlin Ulf Sjösten Rune Forsdahl Christer Aronsson Thomas

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö

Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Pensionärsrådet Tid 2015-05-04 10:00 12:00 Plats Freja, Emil Lindells v. 15 Växjö Beslutande ledamöter Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), vice ordförande Ingemo Gustafsson Barbro Karlsson

Läs mer

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 1(9) Plats och tid ande Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra

Läs mer

Slutrapport. Säker Läkemedelsprocess avseende Barn inom VGR s sjukhusvård. RS 1572-2013 1.0 Beslutad 1(12)

Slutrapport. Säker Läkemedelsprocess avseende Barn inom VGR s sjukhusvård. RS 1572-2013 1.0 Beslutad 1(12) RS 1572-2013 1.0 Beslutad 1(12) Slutrapport Säker Läkemedelsprocess avseende Barn inom VGR s sjukhusvård RS 1572-2013 1.0 Beslutad 2(12) Sammanfattning Regionfullmäktige beslutade 2012-01-22 om en översyn

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland

Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland Emelie Fagerberg, apotekare Eva Oskarsson, geriatriker 141030 Smarta råd om läkemedel för äldre Samarbete LVN, SPF och PRO Information till äldre och anhöriga

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

17 Yttrande över motion 2019:1 av Tara Twana m fl (S) om ökat behov av klimakterierådgivare HSN

17 Yttrande över motion 2019:1 av Tara Twana m fl (S) om ökat behov av klimakterierådgivare HSN 17 Yttrande över motion 2019:1 av Tara Twana m fl (S) om ökat behov av klimakterierådgivare HSN 2019-0763 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0763 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-29

Läs mer

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi 2017-2020 FÖR EN ÄNNU BÄTTRE LÄKEMEDELSANVÄNDNING 1 1. Effektiv och säker läkemedelsanvändning Övergripande mål enligt Region Skånes Läkemedelsstrategi

Läs mer

Mobil hemsjukvårdsläkare Överenskommelse Primärvård - hemsjukvården Marks Kommun

Mobil hemsjukvårdsläkare Överenskommelse Primärvård - hemsjukvården Marks Kommun Mobil hemsjukvårdsläkare Överenskommelse Primärvård - hemsjukvården Marks Kommun Vården ges i möjligaste mån i hemmet och utgår från patientens behov Kommunens sjuksköterska och mobil hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Samordnad individuell plan vid utskrivning enligt regeringens proposition Version 1.0 Datum 2017-04-07 Framtaget

Läs mer

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Palexia Depot Depottablett 50 mg 30 tabletter ,09 203,50.

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Palexia Depot Depottablett 50 mg 30 tabletter ,09 203,50. 1 (5) 2011-06-09 Vår beteckning SÖKANDE Grunenthal Sweden AB Frösundaviks allé 15 169 70 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer