Mänskliga möjligheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mänskliga möjligheter"

Transkript

1 Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser i Varnhem 2010 Sommarkurs 1, 27 juni 3 juli Rekreation och inspiration Sommarkurs 2, 4 juli 10 juli Mänskliga möjligheter

2 Om Kosmosgården Kosmosgården har varit ett svenskt centrum för Martinus andliga vetenskap sedan början av 1950-talet. År 1965 invigdes den av Martinus personligen. Här har Martinus hållit många föredrag och uppskattade frågestunder. Under senare år har kursgården renoverats och moderniserats samtidigt som den genuina prägeln bevarats. Det är en relativt liten kursgård som ligger i en vacker och rofylld miljö på berget Billingen i Västergötland. Den natursköna omgivningen bidrar till att ge kurserna en behaglig inramning, och många reagerar spontant positivt på den speciella atmosfären här. Inkvarteringen är enkel, men fullvärdig, och därmed också billig. All mat från frukost till kvällsfika är inkluderad i kurspriserna. Då vi äter och bor tillsammans under kursveckorna erbjuder kursgården naturliga möjligheter till samtal, gemenskap och otvungen samvaro. Till kurserna kan vem som helst komma som är intresserad av eller nyfiken på den världsbild som Martinus presenterar. Det krävs inga speciella förkunskaper. Välkommen! För mer information om kosmosgården, bilder, anmälan till kurser, anmälan för informationsbrev mm, besök

3 Sommarkurs 1 Rekreation och inspiration Under sommarens första kursvecka umgås vi och samtalar kring Martinus verk utifrån deltagarnas egna önskemål. Vi ägnar förmiddagarna åt aktiviteter såsom kortare föredrag, frågestunder, läsning av litteratur, diskussioner och samtal kring valfria teman med andra ord inspiration! Eftermiddagarna är fria och ägnas åt rekreation, vilket kan vara allt från egna aktiviteter av olika slag, enskilda studier, fortsatta diskussioner och samtal, till vila, avkoppling, skogspromenader, eller utflykter. All Martinuslitteratur finns tillgänglig och vi hjälper gärna till att finna texter om du söker information kring något speciellt område. Om det finns önskemål, kan vi arrangera mer organiserade studie- eller delningsgrupper (se sommarkurs 2) på eftermiddagarna. Jämfört med sommarkurs 2, innehåller denna vecka något mindre organiserade aktiviteter och mer tid för egen rekreation. Vi är inte lika många deltagare (alla bor på Kosmosgården) och vi lever mer som ett kollektiv där det finns möjlighet att hjälpa till praktiskt med den vegetariska matlagningen om man vill. Detta skapar möjlighet till naturligt umgänge. Kursarrangörer: Harald Berglund, Magdalena Rosell, Ulf Sandström. Kursens upplägg Ankomst till Kosmosgården sker under söndagen från klockan Klockan 17:00 serveras soppa och smörgås. På söndagskvällen samlas vi för att planera veckans innehåll och kommer överens om övergripande hållpunkter. Man är fri att delta i gemensamma aktiviteter i den utsträckning man vill. Liksom i det verkliga livet där vi alla är lärare och elever präglas den här veckan av gemensamma aktiviteter där vi alla kan vara med och bidra. Avresa sker på lördag förmiddag. Varje kursdeltagare städar sitt eget rum efter kursen. Vi hjälps åt med gemensamma utrymmen.

4 Sommarkurs 2 Mänskliga möjligheter I takt med att vårt medvetande utvecklas från ett djuriskt tillstånd, där instinkter och självbevarelsedriften dominerar, till ett mänskligt tillstånd, där vår fria vilja är utvecklad, ökar våra möjligheter att medvetet ta del av denna förvandlingsprocess. Det mänskliga inom oss ger oss friheten att välja. Denna frihet växer inom oss liksom vår potential att tänka, handla och skapa på ett sätt som vi inte gjort tidigare. Även då vi upplever svårigheter och motgångar, kan vi med vårt gryende mänskliga medvetande se på vår livssituation i nytt ljus. I år fortsätter vi med så kallade delningsgrupper (eng. sharing groups ) i kursen, där vi inbjuds att mer personligt dela våra tankar och känslor med varandra. Den som har ordet får tala till punkt och de som lyssnar gör det utan att kommentera innehållet i det som sägs. På så vis skapar vi en trygg form för personliga samtal och utbyte av erfarenheter. I delningen utgår vi från dagens tema, men man är fri att tala om det som i stunden känns mest angeläget. Vill man bara vara tyst och lyssna, går det också bra. För den som vill erbjuds det vanliga samtalsgrupper. Kursarrangörer: Harald Berglund, Susanne Berglund, Claus Möller, Magdalena Rosell, Ulf Sandström och Micael Söderberg. Kursens upplägg Ankomst till Kosmosgården sker under söndagen från klockan 12:00. Klockan 17:00 serveras soppa och smörgås och på kvällen är det välkomst och introduktion. De följande kursdagarna inleds med ett morgonföredrag med tid för efterföljande frågor och diskussion. (Se nästa uppslag för varje dags tema.) Efter lunch fortsätter vi i mindre grupper. Senare på eftermiddagen finns det möjlighet att delta i genomgångar av Martinus symbolbilder. På kvällen arrangeras föredrag, filmvisning och utflykt om vädret tillåter. Under kursen finns också tid för samvaro, promenader och spontana aktiviteter. Du kan också ägna dig åt självstudier. All Martinuslitteratur finns tillgänglig. Avresa sker på lördag förmiddag. Varje kursdeltagare städar sitt eget rum efter kursen. Vi hjälps åt med gemensamma utrymmen.

5 Mänskliga möjligheter: kursdagarnas teman Måndag: Människans frigörelse Vi befinner oss just nu i en brytningstid där vi befriar oss från vårt forntida inhumna vanemedvetande. På område efter område blir vi allt mer självständiga i vår relation till omgivningen för att till sist bli helt suveräna i vårt framträdande. Att bli medveten om denna process är att se möjligheterna i vårt växande som människa. Tisdag: Vårt förhållande till döden Döden är för de flesta människor något skrämmande och okänt, något som vi helst inte talar om. Martinus ger oss en helt annan bild av denna naturliga del i vår utveckling. Han ser döden som en födelse in i en ljus och behaglig tillvaro och inte något som man behöver vara rädd för. Onsdag: Att finna mening i svårigheter Att hantera smärta, lidanden, sorg och bekymmer handlar om livskonst. Om konsten att kunna se mening och ha tålamod. Tredje testamentet hjälper oss få perspektiv även på livets svårigheter. Torsdag: Manligt, kvinnligt, mänskligt Det färdiga mänskliga medvetandet utgör en harmonisk sammansmältning av manligt och kvinnligt. Vägen dit är kantad av uppgörelser med vår traditionella identitet som man respektive kvinna, vilket får återverkan på relationer och allmänmänskligt skapande. Hur kan vi förstå och bemöta dessa förändringar? Vilka konflikter brottas vi med och vilka möjligheter inryms i denna förvandlingsprocess? Fredag: Optimistisk livssyn Samtidigt som vårt vanemedvetande gärna vill övertyga oss om att vi lever i en hotfull och meningslös värld, kan vi aktivt välja att uppmärksamma tecken som visar att världen i själva verket utgör något ljust och levande. I slutändan är det vi själva som har makten att bestämma vilken syn vi vill ha på tillvaron och livet.

6 Praktisk information Mat och boende I Kosmosgården finns flera dubbelrum och några enkelrum. Toaletter och duschar finns i en byggnad i direkt anslutning till huvudbyggnaden. På Billingegården, som ligger ca 200 meter från Kosmosgården (där också måltiderna serveras vecka 2), finns sovalkover. Därutöver finns möjlighet att tälta. Bilder på rummen finns på Kosmosgårdens hemsida. Alla mat ingår i priset och är vegetarisk/vegansk. Vi hjälps åt med disken. Kursavgifter Boende Kursvecka 1 Kursvecka 2 Enkelrum i Kosmosgården kr kr Dubbelrum i Kosmosgården kr kr Sovalkov i Billingegården * kr Camping kr kr Eget boende kr kr * Under kursvecka 1 används endast kosmosgården Samtliga priser gäller per person. Sängkläder och handduk tar du med själv. Inga ytterligare kostnader tillkommer. All mat (frukost, lunch, middag, kvällsfika) är inkluderad. Om du kommer med tåg eller buss till Skövde kan vi ordna hämtning med bil; för detta tar vi 50 kr. Anmälan Anmälan till kurserna görs direkt på Kosmosgårdens hemsida Där finns också bilder på hus och rum. Alternativt kan du anmäla dig genom att ringa till Ulf Sandström på eller e-posta till ulf.sandstroem@gmail.com. Frågor? Har du frågor angående kurserna eller behöver vägbeskrivning är du välkommen att kontakta Ulf Sandström (se ovan).

7 Övrig allmän information Kurserna arrangeras ideellt av ett nätverk av privatpersoner, se kursarrangörer för respektive kurs. Kosmosgården förvaltas av Kosmos kollektiv ekonomisk förening, som också administrerar kursavgifterna åt kursarrangörerna. Kosmoshelger Allt arbete på Kosmosgården bedrivs ideellt, varför både praktisk och ekonomisk hjälp tacksamt tas emot. Det finns också möjlighet att komma och vara med på så kallade Kosmoshelger. Tanken med dessa är att de ska ersätta det som vi tidigare kallade arbetshelger. Du är mycket välkommen att hjälpa till med praktiskt arbete under dessa kosmoshelger samtidigt som vi umgås och samtalar om Martinus andliga vetenskap och lyssnar på bandföredrag med Martinus. Om du är intresserad, kontakta Claus Möller på tel eller e-post KOSMOSGÅRDEN Skarke, Kosmosgården Varnhem Telefon: Pg:

8 Vem är Martinus? Martinus föddes 1890 på norra Jylland i Danmark. Efter att ha levt ett vanligt och obemärkt liv fram till trettioårsåldern gick han igenom en omvälvande inre andlig upplevelse som blev upprinnelsen till hans 60 år långa författarskap. Hans verk Tredje Testamentet omfattar ett 40- tal böcker, varav Livets Bog, som består av sju delar, är huvudverket. Med en logik som talar till såväl intelligensen som känslan öppnas nya perspektiv för den moderna människa som inte längre kan finna inspiration vare sig i religionen eller den gängse naturvetenskapen. Människans behov av att tänka själv och verkligen förstå och inte bara tro, blev vägledande för hans sätt att skriva. Martinus verk lägger grunden till en vetenskap om livet och inrymmer mer än vad vi idag vanligtvis menar med vetenskap. Människan själv är en oundgänglig del av den verklighet som hon försöker beskriva och förståelsen av verkligheten kan därför inte enbart baseras på studiet av den synliga, yttre sidan av livet. Man måste också beakta de principer som ligger till grund för vår egen upplevelse av livet. Martinus fick genom sin upplevelse tillgång till en obegränsad kunskapskälla. Detta tillstånd kallar han kosmiskt medvetande, som innebar att han på direkt, intuitiv väg kunde erhålla grundläggande kunskap om verkligheten. Det är denna kosmiska syn som ligger till grund för hans författarskap. Martinus visar på logiken i ett humant och kärleksfullt uppträdande hos människan. Med samlingsnamnet Tredje Testamentet för sitt författarskap visar han att den tidigare humana religiösa impulsen idag kan införlivas i en vetenskap om livet. Martinus vill att läsaren av hans böcker skall vara absolut fri. Han uppmanar läsaren att förhålla sig prövande och inte acceptera något bara för att han skriver det. Det självständiga tänkande som leder till förståelse är nödvändigt för att man skall kunna uppfatta det kosmiska perspektivet på tillvaron. Alltså kan läsaren känna sig helt fri att acceptera eller förkasta vad han eller hon möter i Martinus verk.