Verksamhetsberättelse för den ideella föreningen Barnkörveckan på Fårö år 2011.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för den ideella föreningen Barnkörveckan på Fårö år 2011."

Transkript

1 1 Verksamhetsberättelse för den ideella föreningen Barnkörveckan på Fårö år Den ideella föreningen Barnkörveckan på Fårö har under genomfört sitt tredje verksamhetsår. Styrelsens sammansättning och fördelning av uppdrag Styrelsen har under året bestått av Sven Winberg, ordförande och kassör och ansvarig för kontakterna med de medverkande och har också arbetat med övergripande planering, sponsring och bidragsansökningar etc; Karin Blomquist, vice ordförande och ansvarig bl. a för förankringen på Gotland av föreningens verksamhet och för kontakter och arbetet kring författarmedverkan under barnkörveckan; Nina Wormbs, sekreterare och bl. a ansvarig för föreningens hemsida och för hanteringen av anmälningarna till barnkörveckan; Cecilia Katzeff som bl. a medverkat i sponsringsfrågor, ansökningar och utformning av informationsmaterial; Sylvia Hörling som bl. a arbetat med logistikfrågor, inte minst under barnkörveckan; Lars Lagerstedt som bl. a arbetat med de medverkandes resor och boende; samt Annica Grönhagen och Katarina Stennert som har deltagit i styrelsearbetet under året och under barnkörveckan, v 28. Inga arvoden utgår till styrelsen, allt arbete är ideellt. Endast utlägg för genomförande av verksamheten har betalats mot kvitto. Övrigt frivilligt arbete Det har varit många volontärer bland deltagarna i barnkörveckan, men även andra frivilliga, som gjort viktiga insatser som varit avgörande för att 2011 års barnkörvecka fungerade väl. Utan de frivilliga insatserna skulle det inte gå att genomföra Barnkörveckan. T ex ordnade Kerstin och Erik Blomstrand för andra året i rad ett uppskattat kvällsprogram för deltagarna i ungdomskören. Birgitta du Rietz öppna och positiva hållning till att barnkörveckan genomfördes på Stora Gåsemora har bidragit till att det blev en mycket uppskattad plats att genomföra 2011 års repetitioner och samtliga konserter på. Till den positiva helhetsupplevelsen bidrog också PAkompaniets professionella ljud och ljus.

2 2 Styrelsens arbetsformer Styrelsen har under verksamhetsåret haft tio protokollförda sammanträden. Protokollen har omgående lagts ut på föreningens hemsida, Åtta av mötena har genomförts via Skype och med deltagande av styrelsemedlemmarna från den egna hemorten. Kostnaderna för genomförande av styrelsemötena har därigenom kunnat hållas nere. Det har varit en fördel men samtidigt har det varit en nackdel att styrelsemedlemmarna inte har hunnit lära känna varandra så väl för att kunna fungera optimalt tillsammans. Före v 28 träffades styrelsen i sin helhet personligen endast en gång, i Visby den 7 november och i Stockholm utan två av styrelsemedlemmarna den 29 januari. Övriga möten var Skypemöten. Nackdelen med detta arbetssätt framgår av styrelsemedlemmarnas egen utvärdering av sitt arbete. Gotlandsdelen av styrelsen har samlats hos Karin Blomquist och genomfört styrelsemötet tillsammans därifrån. Gruppen har också träffats några gånger mellan styrelsesammanträdena. I Stockholm har en grupp frivilliga, Stockholmsgruppen, träffats ett par gånger hemma hos Sven Winberg till stöd för styrelsens arbete. Många direktkontakter har också tagits mellan enskilda styrelsemedlemmar via telefon och mail för att lösa olika arbetsuppgifter. Tidigare år har styrelsen arbetat mer kollektivt i betydelsen att alla har varit mer informerade om det mesta, även om detaljer, via kopior till alla på mailväxling som bara indirekt berörde hela styrelsen. Under det gångna året har en tydligare uppdelning av uppdragen inom styrelsen gjorts och betydligt färre mailkopior utväxlats. Detta överensstämmer också med vad som framfördes i förra året verksamhetsberättelse. Fördelen är förstås en minskning av arbetsbelastningen för alla och en effektivisering av arbetet. Nackdelen är att känslan av tillhörighet, gemenskap och delaktighet som omnämndes i styrelsens utvärdering, i viss mån kan ha påverkats negativt av detta och av att det varit alltför få personliga möten. Det är en svår balansgång att hitta vilken nivå på gemensam information som är den rätta. Dokumentationen av styrelsens arbete har samlats i Dropbox en plats på nätet där styrelsen kan lägga in och läsa dokument som rör arbetet. Den utgör samtidigt en kunskapsbank och ett slags arkiv för föreningen. Föreningen Barnkörveckans verksamhet på Gotland under vinterhalvåret I enlighet med Barnkörveckans stadgar har styrelsen försökt utveckla lämpliga aktiviteter som kunnat genomföras under vinterhalvåret. I oktober 2010 genomfördes det seminarium med Georg Riedel och Ulf Stark om att skriva musik och text för barn som fick skjutas upp föregående år.

3 3 Seminariet som föreningen Barnkörveckan på Fårö genomförde i samarbete med Visby stift, Gotlands Körförbund, Kulturskolan på Gotland, Almedalsbiblioteket och Sensus samlade över 50 deltagare. Kvällen innan hölls på Almedalsbiblioteket en välbesökt konsert för allmänheten i samarbete med Kulturskolan på Gotland och med bl. a Georg Riedel, Ulf Stark och Linn Klintberg i programmet. Arbetsbördan för styrelsen med att förbereda barnkörveckan v 28 har dock gjort att det inte har blivit några fler arrangemang än det i oktober Kontakter med bl. a Gotlands Körförbund, Visby Stift, UNGiKÖR på Gotland och Länsmusiken på Gotland har ändå tagits under året för att se vilka möjligheter det finns för att få till stånd samarrangemang under vintertid där föreningen Barnkörveckan på Fårö skulle kunna bidra med sitt kontaktnät av körledare, författare och musiker och sin erfarenhet av körmusik för barn och unga. Det är viktigt att just deras behov av bra musik och texter uppmärksammas i Gotlands musik- och kulturliv. Samtal med dessa organisationer har också förts om ett närmare samarbete för att stärka långsiktigheten i föreningen Barnkörveckans verksamhet genom en starkare lokal förankring, stabilare ekonomi och ev. administrativ avlastning. Samtliga större bidragsgivare och sponsorer har under vinterhalvåret fått brev med bl. a en skriftlig redovisning av utvecklingen i barnkörveckan och års verksamhetsberättelse. Genomförande av barnkörveckan v års barnkörvecka på Fårö samlade 278 deltagare varav 224 barn. 24 i gruppen minisar (födda ); 46 i bubblorna (födda ); 45 i barnkör 1 (födda ); 57 i barnkör 2 (födda ); 52 i ungdomskören (födda ); samt 54 i vuxenkören. Av deltagarna hade 21 procent adress på Gotland. Det är en minskning i förhållande till tidigare år då c 1/3 haft adress på Gotland. Det är svårt att säkert veta vad förändringen beror på och det finns anledning att försöka ta reda på det eftersom det finns med som en ambition i föreningens stadgar. Årets medverkande var: Maria Kellström körledare minisar och bubblor Maja Malmström pianist minisar och bubblor Rigmor Bådal basist minisar, bubblor samt ungdomskören Helena Parrow körledare barnkör 1 och 2

4 4 Stefan Nilsson pianist barnkör 1 och 2 samt vuxenkörens konsert Hans Larsson basist barnkör 1 och 2 samt vuxenkören konsert Lena Björk Franzén körledare ungdomskören Lotta Hasselquist pianist ungdomskören Håkan Sund körledare vuxenkören Mårten Melin årets författare Förutom tre av ungdomskörens repetitioner som ägde rum i Fårö Bygdegård genomfördes alla övriga repetitioner och konserter på Stora Gåsemora Gård. Stora och lilla matsalen i huvudbyggnaden användes till repetitioner liksom höladan där också samtliga fem konserter genomfördes. Barnkörveckans kansli var inrymt i konferensrummet i ladugårdslängan där också årets bibliotek var placerat. Konserterna som ägde rum i slutet av veckan var välbesökta, särskilt barnkörs- och ungdomskörernas konserter. De gav deltagare, medverkande och åhörare härliga musikaliska upplevelser av mycket bra kvalitet, särskilt med tanke på att allt repeterats in under en knapp vecka. Repertoaren utgjorde en blandning av klassiska sånger för barnkörveckan men också av nytt material. Maria Kellström, Stefan Nilsson och Lotta Hasselquist hade med sig åtta nyskrivna sånger med texter av årets författare Mårten Melin. Under vuxenkörens konsert gjorde Håkan Sund en minnesvärd improvisation på Summertime. Mårten Melin gästade körerna under repetitionerna och medverkade också på konserterna. En lyckad grillkväll på Fårö Bygdegård för ungdomskörens deltagare lade grunden för en bra körvecka för dem. Det övriga programmet under veckan var välbesökt. I samarbete med Bergmancentret ordnades en visning av Kerstin Blomberg av den aktuella utställningen om Bergman och Fåröborna. En mycket lyckad allsångskväll i kvällssolen vid lammhuset på Gåsemora samlade många av Barnkörveckans deltagare och förgylldes av musiker och körledare som generöst bjöd på sig själva. Mårten Melin höll i två skrivarverkstäder för barnen och en uppskattad författarkväll. Som ett led i Barnkörveckans kontakter med Fotbollsveckan på Fårö inbjöds Mårten Melin att vara prisutdelare. En förbättrad ömsesidig anpassning av tider gjorde det möjligt för många kördeltagare som att delta både i fotbollsveckan och i barnkörveckan. Barnkörveckan gynnades även i år av härligt sommarväder, vilket bidrog till att deltagare, medverkande, anhöriga och åhörare kunde njuta av allt det vackra som miljön på Stora Gåsemora erbjuder och lätt knyta nya kontakter.

5 5 Det långa samarbetet som Barnkörveckan har haft med Rädda Barnen hade en paus i år men vi hoppas att det kommer att återupptas kommande år. Utvärderingar Utvärderingsblanketter har delats ut till samtliga deltagare och sammanställts av styrelsen. Utvärderingarna visar att deltagarna är mycket positiva till hur 2011 års Barnkörvecka har genomförts. Styrelsen har också fått många synpunkter på hur Barnkörveckan bör utformas i framtiden. Även styrelsen har genomfört en egen utvärdering av sitt arbete. Slutligen har också de medverkande ombetts att ge sina synpunkter på Barnkörveckan Tack till bidragsgivare och sponsorer En förutsättning för genomförandet av Barnkörveckan på Fårö är styrelsens och andras omfattande frivilligarbete men utan generösa bidrag från bidragsgivare och sponsorer skulle verksamheten inte vara möjlig att genomföra. Barnkörveckan på Fårö vill särskilt tacka Kronprinsessan Margaretas Minnesfond, Region Gotland, Destination Gotland, Kulturskolan på Gotland och Sparbanksstiftelsen Alfa. Vi vill också tacka PA-kompaniet, GotlandsMusiken, Sällskapet DBW, Gotland, Sudersands Semesterby, Kulturens Bildningsverksamhet Region Öst, Eskelunds bageri, Keges grosshandel, Löfbergs Lila, Montessori Friskola Gotland, Sylvis Döttrar, ICA Nära Fårö, Kastås Reklam och Länsförsäkringar Gotland. Sven Winberg Karin Blomquist Nina Wormbs Cecilia Katzeff Sylvia Hörling Katarina Stennert Annica Grönhagen Lars Lagerstedt.