BLI LIVSVIKTIG var med oss i kampen mot cancer

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLI LIVSVIKTIG var med oss i kampen mot cancer"

Transkript

1 BLI LIVSVIKTIG var med oss i kampen mot cancer

2 Cancersjukvården inom Västra Götalandsregionen innefattar många specialistområden. För att illustrera bredden av möjliga arbetsuppgifter för dig som funderar på en framtid hos oss, har vi valt att i denna broschyr, presentera några av våra medarbetare: Ulrica Langegård, specialistsjuksköterska inom onkologi på Jubileumskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Evangelos Mourtos, ST-läkare och blivande radiolog vid Kärnsjukhuset i Skövde. Charlotte Örndal, specialistläkare i patologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Carina Blomqvist, sjuksköterska på den palliativa enheten på Uddevalla sjukhus. Maria Olsson, sjuksköterska vid barncancercentrum på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Samt Shahin Hajizadeh, biomedicinsk analytiker, BMA, på Laboratoriet för klinisk patologi och cytologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

3 Cancer berör många människor på något sätt. De flesta av oss känner någon som har eller har haft cancer. Var tredje person i Sverige drabbas någon gång under sin livstid av cancer. Cancer är den näst vanligaste dödsorsaken, efter hjärt- och kärlsjukdomar. TILLSAMMANS FORMAR VI DET GODA LIVET Tack vare forskning, bättre behandling och större möjlighet att upptäcka cancer på ett tidigt stadium har chansen att överleva ökat avsevärt under de senaste årtiondena. Vill du vara med och skapa framtidens cancersjukvård? Vi behöver medarbetare till cancersjukvården inom alla yrkeskategorier, från dig som vill arbeta patientnära, till dig som utmanas av forskning och teknik. Var med oss i kampen mot cancer tillsammans formar vi det goda livet. Läs mer på

4 CANCERSJUKVÅRDEN 04 För dig som vill ha ett roligt, intressant och meningsfullt jobb i vårdsektorn väntar en spännande framtid inom cancersjukvården i Västra Götalandsregionen. Här arbetar idag ett stort antal specialister med att diagnostisera och behandla de cancerpatienter som kommer till oss. Vi vill ha fler engagerade och kunniga kollegor, och vi behöver dig! Vi är många som vill besegra cancern. Bli en av oss! Ända sedan 1970-talet har antalet cancerfall i Sverige ökat stadigt. Detta kan delvis förklaras med att befolkningen blir allt äldre. Samtidigt verkar många typer av cancer bli allt vanligare. Men det finns hopp. Att få en cancerdiagnos är inte detsamma som att få en dödsdom. Fler cancersjukdomar går att besegra idag än för fyrtio år sedan. Många patienter blir botade. I de flesta andra fall kan sjukdomen hejdas och lindras så att patienten kan leva ett bra liv med sin cancer i många år. Cancersjukvården är ett lagarbete Framgångsfaktorerna inom cancervården handlar framför allt om två saker: Dels att upptäcka cancern, det vill säga att ställa en säker diagnos, så tidigt som möjligt. Dels att utveckla så effektiva och skonsamma behandlingsmetoder som möjligt. De främsta behandlingsmetoderna inom cancersjukvården är kirurgi och onkologisk behandling till exempel strålbehandling, cytostatika och målriktade terapier. Även om grundprinciperna länge har varit desamma, sker en ständig förbättring och förfining av dessa metoder. Ofta kombineras de på ett sådant sätt att ingreppen kan göras skonsammare, samtidigt som behandlingsresultatet blir bättre. Till exempel följs kirurgi ofta av cytostatika- och/eller strålbehandling för att minska risken för återfall. De olika stegen i behandlingen bildar en vårdkedja som innebär ett nära lagarbete mellan de olika yrkeskategorierna bland annat inom onkologi, kirurgi samt patologi och övrig laboratoriemedicin. Hos oss ligger du i utvecklingens framkant Att utvecklingen av diagnostik och behandlingsformer går framåt beror till stor del på de dagliga insatser som görs av våra kompetenta och engagerade specialister inom cancersjukvården. Här ligger Västra Götalandsregionen i framkant, inte minst tack vare den forskning som bedrivs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Men våra framsteg är som sagt beroende av våra medarbetare, i alla led inom vårdkedjan. Därför behöver vi ditt engagemang och din kompetens. Vare sig du redan är, eller siktar på, att bli läkare, sjuksköterska eller forskare, finns det möjligheter för dig som specialist inom cancersjukvården i Västra Götalandsregionen. Här väntar intressanta arbetsuppgifter, kompetenta kollegor och en dynamisk, utvecklande arbetsmiljö!

5 OM CANCER 05 CANCERSJUKVÅRDEN CANCERSJUKVÅRDEN I VÄSTRA GÖTALANDS- REGIONEN Västra Götalandsregionen är en av Sveriges största arbetsgivare inom vården. Här finns 18 sjukhus och cirka 200 vårdcentraler som tar hand om tiotusentals patienter varje dag. OM CANCERVÅRDEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Det finns cirka 200 olika cancersjukdomar som alla har varierande svårighetsgrad. Prostatacancer den vanligaste cancerformen i Sverige bland män, och bland kvinnor bröstcancer. Den näst vanligaste cancerformen hos både män och kvinnor är kolorektal cancer där cirka 3970 fall av koloncancer och 1916 nya fall av rektalcancer diagnosticeras årligen. Källa: Onkologiskt Centrum, Västra Sjukvårdsregionen, OLIKA DISCIPLINER INOM CANCERSJUKVÅRDEN Onkologin i Västra Götalandsregionen har sitt centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. Där bedrivs medikamentell och radioterapeutisk cancerbehandling. Medikamentell behandling bedrivs på nästan alla sjukhus i Västra Götalandsregionen men styrs i huvudsak från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en av de största onkologklinikerna i Sverige med cirka 90 slutenvårdsplatser för allmän- och gynekologisk onkologi. Strålbehandlingen är en av landets största kliniker och här strålbehandlas cirka 250 patienter/dag. Fotograf: Miriam Carlsson, Fotomedia SÄS Cancerbehandling är i dag oftast en multidisciplinär uppgift där många olika medicinska specialiteter involveras, till exempel: ONKOLOGI RADIOLOGI KIRURGI PATOLOGI OCH ÖVRIG LABORATORIEMEDICIN Våra framsteg är beroende av våra medarbetare i alla led inom vårdkedjan. Därför behöver vi ditt engagemang och kompetens. Vi bedriver världsledande forskning inom ett flertal områden och ligger i den högteknologiska framkanten. Det innebär att vi inte bara utför vård, vi utvecklar den också. Det ställer stora krav på oss som arbetar här, samtidigt som det innebär fantastiska möjligheter! Tillsammans formar vi det goda livet.

6 ONKOLOGI 06 Min främsta uppgift är att lindra de symtom som våra patienter upplever och att minska begränsningar som kan inverka på livskvalitet och funktion. Vårt område förenar omvårdnad, psykologi, pedagogik och ledarskap med tekniska sysslor. Det är ett mångsidigt yrke med stora möjligheter till forskning och personlig utveckling. En god och säker vård och behandling i alla stadier av sjukdomen Jag vill inte att människor skall se mig som en Florens Nightingale utan som en specialistsjuksköterska inom onkologi med ett mångsidigt arbete. ONKOLOGI (av grekiska ónkos, svulst ) är läran om tumörsjuk-domar. En medicinsk specialitet huvudsakligen inriktad på diagnos, prevention och icke-kirurgisk behandling av elakartade tumörsjukdomar. Ulrica Langegård är specialistsjuksköterska inom onkologi på avdelning 69 vid Jubileumskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här behandlas olika former av cancerdiagnoser och även om både glädje och sorg är ständiga gäster här, så strävar personalen efter att hela tiden bevara det friska hos patienten. Vi vill att de i möjligaste mån hanterar sjukdomen på bästa sätt, så att de kan leva ett drägligt liv, säger hon Ulrica Langegård. Hon förklarar att det är hennes uppgift som specialistsjuksköterska att informera och utbilda patienten om symtom som uppkommer till följd av behandling med cellgifter och strålning. Cancer är ett laddat ord, men det är inte lika med döden. Jag vill verkligen framhålla, att många patienter som behandlas hos oss faktiskt går härifrån friska. Dessutom är det väldigt många av våra patienter som lever med sin cancersjukdom i många år, säger Ulrica Langegård Utvecklingen av verksamheten är en ständigt pågående process vid Jubileumskliniken och som specialistsjuksköterska inom onkologi finns det goda möjligheter till både forskning och personlig utveckling. Ulrica Langegård ingår i en grupp som fått resurser att utveckla omvårdnaden baserat på vetenskapligt beprövad erfarenhet. Gruppens uppgift är att ta fram gemensamma klinikövergripande riktlinjer för lindring av biverkningar, vilket innebär att patienterna ska få samma bemötande oavsett var de hamnar på Jubileumskliniken. Jag känner verkligen stolthet över att ledningen satsar på oss sjuksköterskor, för det här är ett viktigt projekt. En annan betydelsefull del i det ordinarie arbetet är handledningen av nya kollegor, som ger oss möjligheter till personlig utveckling, att bli en god förebild, säger hon. En specialistsjuksköterska på Jubileumskliniken ska ha förmågan att vara empatisk och kunna förmedla att de hela tiden finns där för patienten. Vi gör ett gott arbete och det är väl känt att vi har mycket att göra. Men man måste ändå ha förmågan att stanna upp och lyssna på en patient som i just det ögonblicket kanske har något väldigt viktigt att säga, säger Ulrica Langegård.

7 07 ONKOLOGI RÖSTER FRÅN VERKSAMHETEN fakta: JUBILEUMSKLINIKEN Jubileumskliniken bedriver högspecialiserad vård inom allmän- och gynekologisk onkologi. Alla cancerformer bedöms och behandlas under någon fas av sjukdomsförloppet. Drygt 50 procent av verksamheten utgörs av behandling av patienter från Västra Götalandsregionen eller från andra landsting. Genom ett regelbundet konsultarbete befrämjas vården av cancersjuka på regionens övriga sjukhus. Verksamhetens målsättning är att vara ett högkvalitativt regionalt och nationellt centra för sjukvård, forskning och utbildning. Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ulrikas utbildning: Sjuksköterskeexamen, utbildning till specialistsjuksköterska inom onkologi på Göteborgs universitet.

8 RADIOLOGI 08 Vårt arbete är som en detektiv som försöker avslöja kroppens hemligheter. Magnetresonanstomografi (MR) är ett sätt att avbilda kroppens olika delar. Evangelos utbildning: Läkarutbildning på Atens universitet i Grekland. Pågående specialistläkarutbildning inom radiologi.

9 För den som vill arbeta med och utbilda sig inom radiologi så är Sverige absolut rätt. Det är ett föregångsland inom radiologi och har en central plats i röntgens historia. Man kan beskriva vårt arbete som en detektiv som försöker avslöja kroppens hemligheter. Jag har alltid tänkt arbeta utomlands och ser det som en fantastisk chans att lära känna andra människor och jobba inom ett annat sjukvårdssystem. RÖSTER FRÅN VERKSAMHETEN Radiologi en bild säger mer än tusen ord Evangelos Mourtos är ST-läkare och blivande radiolog vid Kärnsjukhuset i Skövde. Radiologi är en högteknologisk specialitet och vetenskapen samarbetar med och jobbar mycket nära medicinsk industri. Den avancerade teknologin avbildar kroppens olika delar med olika metoder och är till stor hjälp för att få en bättre patientbunden diagnostik. Det är inte vi som hanterar tekniken. Men du måste ha minst basal kunskap om hur den fungerar annars kan du inte bedöma eller granska bilderna, säger Evangelos. Han beskriver sitt arbete som en uppgift som fortsätter även efter den ordinarie arbetstidens slut. Då funderar han, googlar på Internet och bläddrar i tidskrifter för läkare. Allt syftar till att finna så bra behandling som möjligt för de patienter som kommer till radiologin. Belöningen kommer när man ger en snabb och korrekt diagnos, vilket gör att patienten får rätt behandling. Den känslan är fantastisk. Om jag skulle använda ett ord för att beskriva mitt arbete så är det meningsfullt. Även om han beskriver sitt arbete som stressigt och krävande, så att dagens radiologer ibland nästan kippar efter andan, så kan han inte tänka sig någon annan uppgift som är lika intressant, inspirerande och varierad. Det krävs mycket tålamod och många års utbildning innan man kan arbeta självständigt. Men det finns stora utvecklingsmöjligheter och jag tror inte att det finns någon annan specialitet som har gjort lika stora framsteg de senaste åren, säger Evangelos. Läkekonsten och läkarkåren har alltid bestått av innovativa människor. Evangelos Mourtos kallar radiologerna för diagnostikens hörnpelare och beskriver hur dessa kan ge stöd åt sina kliniska läkarkollegor, som ofta har ont om tid att fundera på en diagnos. Där kommer vi in och kan hjälpa till. Förutom diagnostik kan radiologin också erbjuda kvalificerade behandlingsmetoder, interventionell radiologi. Dagens sjukvård handlar om samarbete och kräver teamarbete, ingen i en vårdkedja kan ta hand om allting. fakta: RADIOLOGI Radiologin har i den kliniska sjukvården en mycket central roll vid utredning, diagnostik och uppföljning av många olika sjukdomstillstånd, men också i ökande grad för behandling av olika tillstånd med minimalinvasiva, bildstyrda behandlingsmetoder. Radiologin har således gått från att vara en rent diagnostisk disciplin till att även innefatta olika terapeutiska metoder. Källa: Göteborgs universitet

10 PATOLOGI 10 Jag tillhör de personer som är bildmusikaliska. Jag tycker det är oerhört roligt att titta i mikroskop och jag och mina kollegor är speciellt duktiga på att titta på bilder. Vi har lättare än de flesta människor att komma ihåg bilder och mönster. Patologer är ofta duktiga på att lägga pussel och att känna igen fåglar och blommor. Det är ungefär som att vara musikalisk fast när det gäller bilder. Patologi löser kroppens mysterier I framtiden kommer man att titta på digitala bilder av preparaten med hjälp av en dator istället för att titta i mikroskop. Charlotte Örndal är specialistläkare i patologi och arbetar vid Laboratoriet för klinisk patologi och cytologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Hennes uppdrag är att studera preparerade cell- och vävnadsprover från människor i mikroskop och utifrån dessa ge en korrekt onkologisk diagnos. Det vill säga, hon fastställer vilken typ av tumör det handlar om. Utan patologi har man ingen cancersjukvård, det fungerar helt enkelt inte. Vi är en viktig del av cancersjukvårdens vårdkedja, även om vi inte syns så mycket, säger Charlotte Örndal. Hennes motpart är inte patienten utan den behandlande läkaren. Det svar som Charlotte och hennes kollegor får fram överlämnas till den behandlande läkaren, som i samråd med patienten bestämmer vidare vård och behandling. Däremot är Charlotte, i sin roll som specialistläkare i patologi, med på behandlingskonferenser där hon tillsammans med andra specialistläkare bestämmer hur vården ska gå vidare med en patient. Jag kan något jätteviktigt som inte så många kan och det är jag ganska stolt över, faktiskt. Jag är en av Västra Götalandsregionens två neuropatologer. Det finns bara nio i hela landet, det är lite häftigt, säger Charlotte. Hon betonar hur viktigt det är att patologen kan hålla rimliga svarstider. Vissa gånger är det bråttom, då läkaren vill påbörja den onkologiska behandlingen så snabbt som möjligt. En patolog bör därför ha lätt för att fatta beslut. Det finns en humanitär sida av arbetet, eftersom detta att vänta på besked är obehagligt. Dagarna som går mellan provtagning och provsvar är inte roliga för patienten, säger Charlotte. Vi patologer har många olika arbetsuppgifter. Vi har ett omväxlande jobb och har ofta makt över vår egen tid. Jag kan alltså själv lägga upp min dag och det är lite lyxigt.

11 11 PATOLOGI RÖSTER FRÅN VERKSAMHETEN fakta: KLINISK PATOLOGI OCH CYTOLOGI Vi har förmånen att se människor från insidan, så att säga Vid Laboratoriet för klinisk patologi och cytologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset utförs diagnostik av cell- och vävnadsprover från kliniker och mottagningar representerande såväl bassjukvård som högspecialiserad vård. Laboratoriet kännetecknas av hög kompetens, kvalitet och effektivitet. Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset Charlottes utbildning: Läkarutbildning och forskarutbildning vid Lunds Universitet samt specialistutbildning inom patologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Charlotte Örndal trivs i laboratoriet. Här sitter personalen ofta tätt tillsammans och utför mycket av sitt arbete med händerna.

12 PALLIATIV VÅRD 12 Att arbeta inom den palliativa vården ger väldigt mycket. Jag lär mig hela tiden nya saker, såväl om andra som om mig själv. Även om vi inte kan bota, så kan vi lindra i mångt och mycket. Det är viktigt att patienterna känner att de är delaktiga i sin egen vård, det handlar om värdighet och det är ju patienten som är expert på sin egen smärta. Det är också viktigt att anhöriga har styrka med sig när de går härifrån. Palliativ vård vård i livets slutskede Carina Blomqvist arbetar som sjuksköterska på avdelning 14, som är en del av den palliativa enheten på Uddevalla sjukhus. Hit kommer patienter vars cancersjukdom inte går att bota. Palliativ vård är en aktiv helhetsvård för patienter med obotlig och symtomgivande sjukdom. Huvuduppgiften är att lindra smärta och andra symtom samt stödja patienter och anhöriga på ett psykologiskt, socialt och existentiellt plan. Carina Blomqvist ser sin arbetsuppgift som en förmån. Alla som jobbar här känner på samma sätt; att det är en ära att patienterna tillåter att vi är delaktiga i deras sista tid i livet. På avdelning 14 råder en positiv stämning och här är det alltid nära till skratt. Men bakom stängda dörrar blandas tidvis lättsamheten ut med ångest och förtvivlan över att en älskad människa ska gå bort. Carina och hennes kollegor anser, att det är viktigt att respektera varje individs önskemål. Vi måste vara lyhörda och kunna känna av vibrationerna i ett rum. Det är inte alltid vi behöver säga något för att hjälpa, ibland räcker det med att bara finnas där, säger Carina. Men det handlar också om mod. Om modet att våga ställa frågor om hur patienten känner inför döden. Och att kunna samarbeta. Vi arbetar tillsammans med många yrkesgrupper, som läkare, diakon, kuratorer, undersköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Och nära teamsköterskorna, som har kontakten med patienten i hemmet eller på kommunala boenden. Eftersom samarbetet är så tätt är det bra att ha ett öppet sinne för andras kunskaper, säger Carina. Jag brukar säga, att man ska leva tills man dör och med det menar jag, att allt vi gör här gör vi för att patienten ska ha det bra. Det sägs att den första tiden i livet är viktig, men det gäller också den sista. Man ska leva tills man dör. Med det vill jag säga att vi gör allt vi kan för att patienten skall ha det så bra som möjligt under sin sista tid. Carinas utbildning: Undersköterskeutbildning, sjuksköterskeutbildning på Högskolan i Vänersborg.

13 fakta: PALLIATIV VÅRD 13 PALLIATIV VÅRD RÖSTER FRÅN VERKSAMHETEN När bot för patienten inte längre är möjlig krävs ett klart och medvetet förhållningssätt i omhändertagandet för att kunna hjälpa både patient och närstående. Då är palliativ vård (lindrande vård) aktuell. Under senare år har palliativ vård erkänts och blivit en viktig vårdfilosofi med egen specifik kunskap som kan hjälpa människor i livets slutskede. Källa: Nationella Rådet för Palliativ Vård Tuula miste sin make Ingemar i en cancersjukdom. Men mitt i sorgen upplevde hon hur personalen i den här delen av vårdkedjan också såg henne. Eftersom de frågade hur jag mådde kände jag både stöd och trygghet. Finns det änglar på jorden arbetar de på avdelning 14. Finns det änglar så arbetar dom på avdelning 14

14 BARNCANCERVÅRD 14 Barncancervård med hela familjen i centrum Det är skillnad på att arbeta med barn jämfört med vuxna. En vuxen patient kan du bara säga till att nu är det dags för såromläggning. Barnet, däremot, lägger sig under sängen och vägrar. Då gäller det att kunna lirka. Det är underbart när barn återhämtar sig efter tuff period med svår sjukdom, då de knappt kommit ur sängen. Sedan möter man dem en månad senare och då är de ute med kompisar.

15 Maria Olsson är sjuksköterska vid barncancercentrum på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Hennes funktion finansieras av Barncancerfonden. Barncancercentrum är unikt i sitt slag i Västra Götalandsregionen med ett stort upptagningsområde, som även omfattar Värmland, halva Halland och Jönköpings län. Vid barncancercentrum pågår en ständig utveckling av omvårdnaden, som syftar till att göra livet bättre under vårdtiden för patienterna och deras familjer. Detta är en bra arbetsplats, det är därför jag har stannat så länge. Här uppmuntras personalens kreativitet, säger Maria. Det är något som har gett avtryck runt om i Sverige. Personal vid barncancercentrum i Göteborg ligger, bland annat, bakom två viktiga innovationer: Nationellt antagna förberedelser inför olika undersökningar av barn i varierande åldrar med cancerdiagnos. Det pedagogiska verktyget Se-höra-göra-bilderna, som i dag samtliga barncancercentra i landet har tillgång till. Bildmaterialet är lekfullt och färgglatt och gör att patienterna och deras omgivning lättare förstår cancersjukdomens förlopp. Alla ska förstå, från fyraåringen till morfar, säger Maria Olsson. I sin roll som sjuksköterska ska Maria vara ett stöd för patienterna och deras anhöriga. fakta: BARNCANCERCENTRUM Alla barn som drabbas får sin cancerdiagnos på ett av landets barnonkologiska centrum. Därifrån leds behandlingarna mot barncancersjukdomen, vare sig barnet behandlas på centrat eller på ett hemsjukhus. I Sverige finns sex barnonkologiska centrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm, Linköpings Universitetssjukhus, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund. Källa: Barncancerfonden 15 BARNCANCERVÅRD När ett barn får en cancerdiagnos påverkas många människor. Därför lägger barncancercentrum stor vikt vid att vårda hela familjen. Syskon bjuds in och får, om de vill, träffa läkaren på egen hand. Detta för att de ska våga fråga och för att få svar på allt de funderar på i samband med en bror eller systers insjuknande. Det finns även en anställd syskonstödjare som bekostas av den lokala barncancerföreningen. Vi vill att alla är med och det lär man sig fort när man kommer hit, säger Maria Olsson. Hon vet att hon utför ett viktigt arbete på en värdefull avdelning. Eftersom vi arbetar som ett team i vårdkedjan och möter så många olika människor behöver vi personal med olika egenskaper, säger Maria. Marias utbildning: Sjuksköterskeutbildning vid Hälsohögskolan i Jönköping sedan vidareutbildning inom barn- och ungdomssjukvård och specialistutbildning i barnonkologi, samt magisterexamen i psykologi vid Göteborgs universitet. Pågående forskarutbildning vid Hälsohögskolan i Jönköping. RÖSTER FRÅN VERKSAMHETEN >>

16 >> BMA 16 Jag jobbar i en internationell miljö och kommer därför i kontakt med människor från olika delar av världen, som har samlats här för att bedriva forskning inom cancersjukvården. Det är oerhört stimulerande och spännande. Bidraget jag ger till cancersjukvården och forskningen gör att jag känner mig nöjd när jag kommer hem vid slutet av dagen. Att jag har gjort något meningsfullt. Biomedicinsk analytiker en forskningsintensiv specialitet Personal vid barncancercentrum i Göteborg ligger, bland annat, bakom det pedagogiska verktyget Se-höra-göra-bilderna, som i dag samtliga barncancercentra i landet har tillgång till. Bildmaterialet är lekfullt och färgglatt och gör att patienterna och deras omgivning lättare förstår cancersjukdomens förlopp. Alla ska förstå, från fyraåringen till morfar. Maria Olsson Sjuksköterska, barncancercentrum, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Shahin Hajizadeh är biomedicinsk analytiker, BMA, och arbetar vid Laboratoriet för klinisk patologi och cytologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han tar emot beställningar från forskare som vill ta del av proverna i Sahlgrenska Universitetssjukhusets stora biobank. I Shahins arbete kombineras hantverk med avancerad medicinsk teknisk utrustning. Innan proverna skickas till beställaren prepareras materialet på olika sätt, bland annat via snittning av vävnad. Allt material färgas för att kunna bedömas. Han utför även specialanalyser som immunhistokemiska färgningar. Eftersom mitt yrke är multidisciplinärt och jag samarbetar med olika yrkesgrupper inom området, är det viktigt att kunna jobba i team och att vara tolerant, säger Shahin. Han arbetar självständigt och stimuleras av kraven på att klara olika deadlines. Som BMA behöver han ha en hög prestationsförmåga. Ibland måste han leverera proverna snabbare än vanligt och ändå med bibehållen hög kvalité. Om jag inte gör mitt arbete kan patologen inte heller göra en bedömning för att se om det finns förändringar i vävnadsbiten, säger Shahin.

17 17 BMA Alla avdelningar är en pusselbit i vårdkedjan. Saknas en drabbas de andra. Det är så jag tänker på min egen insats, den är värdefull. RÖSTER FRÅN VERKSAMHETEN Shahin planerar själv att börja forska. Det finns möjligheter att söka nya vägar inom mitt arbetsområde och det räknas som kompetensutveckling. Det är en mycket positiv sida av den här verksamheten, säger Shahin. Han har många internationella kontakter och skickar sitt arbetsmaterial till beställare i olika länder, bland annat till Österrike, Finland och USA. Eftersom tekniken blir allt mer sofistikerad måste även jag vara uppdaterad. Vi försöker korta svarstiden på prover och på det viset kan patienten dra nytta av den snabba utvecklingen, säger Shahin. Alla avdelningar är en pusselbit i vårdkedjan. Saknas en drabbas de andra. Det är så jag tänker på min egen insats den är värdefull. Shahins utbildning: BMA-utbildning, filosofie doktor. Umeå universitet och Göteborgs universitet. fakta: BMA Biomedicinska analyser används för att ställa diagnoser, följa sjukdomsförlopp och bedöma resultat av behandling inom sjukvården. I centrum för analyserna finns biomedicinska analytiker. Arbetet som biomedicinsk analytiker är självständigt med stort eget ansvar att göra bedömningar. Källa: Linköpings universitet

18 Västra Götalandsregionen är en av Sveriges största arbetsgivare inom vården. Oavsett om du lockas av arbetet på en mindre vårdcentral eller av pulsen på ett storsjukhus här finns alla möjligheter. Mer information om oss och våra sjukhus hittar du på

19 Strömstads sjukhus NU-SJUKVÅRDEN Dalslands sjukhus Sjukhuset i Mariestad VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Telefon: Vänersborg SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET Telefon: Sahlgrenska sjukhuset Mölndals sjukhus Östra sjukhuset och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus DET ÄR GOTT ATT LEVA I VÄSTRA GÖTALAND Lysekils sjukhus KUNGÄLVS SJUKHUS Uddevalla sjukhus Norra Älvsborgs Länssjukhus ANGEREDS NÄRSJUKHUS Sjukhuset i Lidköping ALINGSÅS LASARETT Sjukhuset i Falköping SKARABORGS SJUKHUS Kärnsjukhuset i Skövde NU-SJUKVÅRDEN Telefon: Norra Älvsborgs Länssjukhus Uddevalla sjukhus Lysekils sjukhus Strömstads sjukhus Dalslands sjukhus SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS SÄS Borås Telefon: SÄS Skene Telefon: SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS SU Östra SU Mölndal SÄS Skene SÄS Borås SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS SKARABORGS SJUKHUS Kärnsjukhuset i Skövde Telefon: Sjukhuset i Falköping Telefon: Sjukhuset i Lidköping Telefon: Sjukhuset i Mariestad Telefon: KUNGÄLVS SJUKHUS Telefon: ALINGSÅS LASARETT Telefon: FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Telefon: ANGEREDS NÄRSJUKHUS Telefon: (under uppbyggnad, står klart år 2011)

20 Vision Västra Götaland det goda livet är den gemensamma visionen och strategin för utvecklingen i hela Västra Götaland. Visionen har tagits fram av många aktörer med syftet att stärka Västra Götaland som attraktiv och konkurrenskraftig region. Ett gott liv för invånarna i Västra Götaland innebär bland annat: god hälsa arbete och utbildning trygghet, gemenskap och delaktighet i samhällslivet god miljö att barns och ungdomars behov möts uthållig tillväxt rikt kulturliv Västra Götalandsregionen Reportagefoto: Peter Claesson, Adam Lundquist. Verksamhetsidé för Västra Götalandsregionen Vårt uppdrag är att bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland för hälsa och trygghet i vardagen och för ett livskraftigt Västra Götaland nu och i framtiden. Vi har ett ansvar att både se till den enskilda människans behov och till regionmedborgarnas samlade behov.

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET SOM FYLLER ETT TOMRUM KUNSKAP OM SMÄRTA VID CANCER

UTBILDNINGSPROGRAMMET SOM FYLLER ETT TOMRUM KUNSKAP OM SMÄRTA VID CANCER UTBILDNINGSPROGRAMMET SOM FYLLER ETT TOMRUM KUNSKAP OM SMÄRTA VID CANCER NU GÅR STARTSKOTTET FÖR SMÄRTGRÄNS 2000 LANDETS LEDANDE EXPERTER inom smärtbehandling och palliativ vård har i samarbete med Janssen-Cilag

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

Fakta om lungcancer. Pressmaterial

Fakta om lungcancer. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om lungcancer År 2011 drabbades 3 652 personer i Sverige av lungcancer varav 1 869 män och 1 783 kvinnor. Samma år avled 3 616 personer. Det är med än tusen personer fler som dör i

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Flera når långt. GÄVLEBORG Kortast väntetid vid ändtarmscancer. DALARNA Kortast väntetid vid lungcancer

Flera når långt. GÄVLEBORG Kortast väntetid vid ändtarmscancer. DALARNA Kortast väntetid vid lungcancer Cancerkartan Sverige På kommande sidor redovisar vi en bild av hur väl landstingen uppfyller de mål för processer som är satta i de nationella riktlinjerna för bröst-, lung-, tjock- och ändtarmscancer

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Med största kompetens och med fokus på patienten EN PRESENTATION AV och varför välja att arbeta hos oss som undersköterska På sjukvårdskartan Ett av Europas största sjukhus Kombinerar bredd med spets Specialistsjukhus

Läs mer

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen 1 Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen Akutklinik, Kungälvs Sjukhus Akutklinik, Område Medicin och akut, NU-sjukvården Akutklinik, Södra Älvsborgs Sjukhus Akutmedicinklinik, Område

Läs mer

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Trivas och växa Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Att vara här är lärorikt och har utvecklat mig som människa. Martina Eriksson, folkhälsoutvecklare som efter fem veckors praktik fick jobb i Landstinget

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

CANCERGENETISK MOTTAGNING CAP NORR Cancerprevention norra regionen Regionalt Cancercentrum norr Norrlands Universitetssjukhus 901 85 UMEÅ

CANCERGENETISK MOTTAGNING CAP NORR Cancerprevention norra regionen Regionalt Cancercentrum norr Norrlands Universitetssjukhus 901 85 UMEÅ CAP NORR Cancerprevention norra regionen 2(5) Inför utredning för misstänkt ärftlig cancer Detta informationsblad skickas till Dig som antingen genom egen begäran eller genom remiss från Din läkare skall

Läs mer

FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN VÄRDEGRUND

FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN VÄRDEGRUND FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN VÄRDEGRUND INLEDNING... 4 PATIENTEN FÖRST... 9 RESPEKT FÖR INDIVIDEN... 13 UNDVIK SLÖSERI... 17 SAMHÄLLSANSVAR... 19 FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN INNEHÅLL 3 INLEDNING. Idag har

Läs mer

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress:

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress: Besöksadress: Brämhultsvägen 53, Borås Postadress: Televäxel: 033-616 10 00 Trainee sjuksköterska Besöksadress: Varbergsvägen 50, Skene Postadress: 511 81 Skene Televäxel: 0320-77 80 00 E-post: sas@vgregion.se

Läs mer

Cancerrehabilitering 2012

Cancerrehabilitering 2012 Succé! Nu för andra gången! Cancerrehabilitering 2012 Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och livskvalitet Att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Hur påverkas kroppsuppfattning

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Onkologi. Henning Karlsson Akademiska universitetssjukhuset Uppsala universitet

Onkologi. Henning Karlsson Akademiska universitetssjukhuset Uppsala universitet Onkologi Henning Karlsson Akademiska universitetssjukhuset Uppsala universitet 2017-10-10 Onkologi Onkos = klump Logos = lära Cancer Epidemiologi statistik Patofysiologi vad är cancer? Symptom Diagnos

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL enheter i VGR och år 2015 Uppdaterad 150922 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Högsbo - avdelning 604 Kompetenscentrum / Utvecklingsenheten för palliativ vård SU/Högsbo ASIH-team Område Väster Område Öster

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS

Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS 2014 01 20 Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS 1. Antal föreningarna, Den 1 januari hade de 26 patientföreningarna 8 200. Målet för helåret 2013 var att nå 8 000 och det målet överträffades

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och ARBETA MED OSS stockholms Sjukhems ändamålsparagraf är densamma idag som vid grundandet 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Information från Socialstyrelsen i samarbete med: Sveriges Kommuner och Landsting Sjukvårdsrådgivningen Svensk Urologisk Förening Svensk Onkologisk Förening

Läs mer

Enkät: tarmcancer. Frågor om dig. E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Enkät tarmcancer, maj 2013

Enkät: tarmcancer. Frågor om dig. E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Enkät tarmcancer, maj 2013 Enkät: tarmcancer E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Denna enkät skickas ut till de medlemmar i Mag- och tarmföreningen i Stockholm som har som har tarmcancer angiven som diagnos i medlemsregistret.

Läs mer

Personalvision Polykemi AB

Personalvision Polykemi AB Personalvision Polykemi AB I ett företag som Polykemi anser vi att teknik står för 30 % och att människan står för 70 % av företagets framgång. Medarbetarna är alltså den viktigaste resursen för att kunna

Läs mer

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Tidig upptäckt Marcela Ewing Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Disposition av föreläsning Bakgrund Alarmsymtom och allmänna symtom Svårigheten

Läs mer

CANCERGENETISK MOTTAGNING CAP NORR Cancerprevention norra regionen Regionalt Cancercentrum norr Norrlands Universitetssjukhus UMEÅ

CANCERGENETISK MOTTAGNING CAP NORR Cancerprevention norra regionen Regionalt Cancercentrum norr Norrlands Universitetssjukhus UMEÅ CAP NORR Cancerprevention norra regionen 2(5) Inför utredning för misstänkt ärftlig cancer Detta informationsblad skickas till Dig som antingen genom egen begäran eller genom remiss från Din läkare skall

Läs mer

Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus

Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus Sara Magnusson Leg. Sjuksköterska Neuro - Strokeenheten Östersundssjukhus Neuro-Strokeenheten Stroke / Hjärntumörer / Neurologiska sjukdomar 20 vårdplatser 45 Dödsfall på Neuro-Strokeenheten år 2012 Du

Läs mer

Vision för Alingsås Lasarett

Vision för Alingsås Lasarett Vision för Alingsås Lasarett april 2011 Inledning 3 1. Alingsås lasaretts självständighet ett föredöme 4 2. Basutbud på närsjukhuset 4 3. Specialiteter på närsjukhuset 5 4. En starkt utbyggd ambulanssjukvård

Läs mer

Var 3:e svensk får cancer under sin livstid. men alla drabbas.

Var 3:e svensk får cancer under sin livstid. men alla drabbas. 1 Var 3:e svensk får cancer under sin livstid men alla drabbas 2010 startade Lions Cancerfond Väst med syftet: Att samla in medel till cancerforskning vid sjukhus och vårdinrättningar i västra Sverige

Läs mer

Vad är en genetisk undersökning?

Vad är en genetisk undersökning? 12 Vad är en genetisk undersökning? Originalet framtaget av Guy s and St Thomas Hospital, London, UK, och London IDEAS Genetic Knowledge Park, januari 2007. Detta arbete är finansierat av EuroGentest,

Läs mer

HND-centrum. DANDERYDS SJUKHUS Sveriges första integrerade centrum för personer med samtidig hjärt-, njur- och diabetessjukdom

HND-centrum. DANDERYDS SJUKHUS Sveriges första integrerade centrum för personer med samtidig hjärt-, njur- och diabetessjukdom HND-centrum DANDERYDS SJUKHUS Sveriges första integrerade centrum för personer med samtidig hjärt-, njur- och diabetessjukdom Hjärtsjukdom, njursjukdom och diabetes (HND) är tre stora kroniska folksjukdomar

Läs mer

ård Josefin hittade rätt Vårdbilden.

ård Josefin hittade rätt Vårdbilden. Vårdbilden. Josefin Mirsch. I mediernas rapportering om vård och vårdpersonal framställs det mesta som svart eller vitt. Fotografen Josefin Mirsch ville se vid sidan av den gängse bilden och bjöd in Vårdförbundsmedlemmar

Läs mer

Cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och fysisk rehabilitering Livskvalitet att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Så här kan ett rehabiliteringsprogram

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Möjligheternas hus Bild- och interventionscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Möjligheternas hus Bild- och interventionscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset Möjligheternas hus Bild- och interventionscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset Vem är framtidens patient? Vad kommer sjukvården att kunna göra för honom eller henne? Vilken teknik och vilka lokaler

Läs mer

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER INNEHÅLL En ny situation 1 Be om hjälp och stöd 2 Var medmänniska 4 Låt inte er omgivning styra 6 Ta hand om dig själv 8 Hitta saker att uppskatta 10

Läs mer

Västra Götalandsregionens plattform. Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter

Västra Götalandsregionens plattform. Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter Västra Götalandsregionens plattform Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter Johan Assarsson Västra Götalandsregionens plattform vår gemensamma grund Som medarbetare i Västra Götalandsregionen har vi

Läs mer

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för Västra regionen. Maj Nationella prostatacancerregistret (NPCR)

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för Västra regionen. Maj Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Prostatacancer Regional kvalitetsrapport för 2016 Maj 2017 Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Regionalt cancercentrum, Uppsala Örebro Akademiska sjukhuset SE-751 85 UPPSALA PROSTATACANCER - REGIONAL

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

Sammanfattning ISM-rapport 10

Sammanfattning ISM-rapport 10 1 Redaktör och ansvarig utgivare: Gunnar Ahlborg jr Författarna och Institutet för stressmedicin Omslag: IBIZ 2 Förord Detta är sammanfattningen av den femte ISM-rapporten från KART-studien sedan starten

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - Fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Mars 2010. Detta är en uppdatera version av den som utkom 2007. Uppdateringen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1) Graduate Diploma in General Health

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv?

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Anna-Karin Dahl och Anki Delin Eriksson Regionalt Cancercentrum Väst och Verksamhet onkologi, SU Bakgrund Cytostatika utgör en stor

Läs mer

Centrum för kardiovaskulär genetik med familjen i fokus

Centrum för kardiovaskulär genetik med familjen i fokus Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Centrum för kardiovaskulär genetik med familjen i fokus Centrum för kardiovaskulär genetik (CKG)

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

Roche AB. Sociala och ekonomiska konsekvenser av cancersjukdom. Bröstcancer och övriga cancerformer. Juni 2010

Roche AB. Sociala och ekonomiska konsekvenser av cancersjukdom. Bröstcancer och övriga cancerformer. Juni 2010 Roche AB Sociala och ekonomiska konsekvenser av cancersjukdom Bröstcancer och övriga cancerformer Juni 1 Bakgrund och syfte Roche har tillsammans med BRO genomfört en undersökning bland personer som har

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Anders Wallner Kerstin Dolfe, 0-09 8 0 BESLUTSFÖRSLAG Datum 00-05-7 Dnr 080 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för utveckling av den specialiserade palliativa vården

Läs mer

Stora skillnader för drabbade av tarmcancer

Stora skillnader för drabbade av tarmcancer Stora skillnader för drabbade av tarmcancer Aftonbladet skriver 21 november 2011. Läkare struntar i riktlinjerna Varje dag får 20 svenska män och kvinnor veta att de har tarmcancer. Hälften dör. En tidigare

Läs mer

Tidig understödd utskrivning från strokeenhet

Tidig understödd utskrivning från strokeenhet Tidig understödd utskrivning från strokeenhet En fallstudie av ett förbättringsarbete inom rehabilitering Charlotte Jansson Bakgrund Stroke 30 000 personer drabbas årligen i Sverige Flest vårddagar inom

Läs mer

Vad är en genetisk undersökning? Information för patienter och föräldrar

Vad är en genetisk undersökning? Information för patienter och föräldrar Vad är en genetisk undersökning? Information för patienter och föräldrar 2 Vad är en Genetisk Undersökning? Denna informationsskrift berättar vad en genetisk undersökning är, varför Du skall överväga en

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45. Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede)

Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45. Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede) Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45 Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede) Palliativ vård Kommittén om vård i livets slutskede 2000 har beslutat sig för att använda begreppet palliativ

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Patientinformation ärftlig cancer

Patientinformation ärftlig cancer Patientinformation ärftlig cancer Misstänkt ärftlig bröstcancer 1 Universitetssjukhuset i Lund Adresser till onkogenetiska mottagningar i Sverige Lund Göteborg Linköping Stockholm Uppsala Umeå Genetiska

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen. Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd

Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen. Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd Klinisk patologi Obduktioner Diagnostik av sjukdomar, tumörsjukdomar Viktig del av

Läs mer

Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede.

Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede. Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede. medfödda missbildningar kromosomdefekter metabola sjukdomar neurologiska sjukdomar onkologiska sjukdomar SABH fungerar som ett kompetenscentrum

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Regionalt cancercentrum sydöst

Regionalt cancercentrum sydöst Regionalt cancercentrum sydöst Vi finns för att cancer finns Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867:

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: ARBETA MED OSS STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

Lena Lemethy, barnmorska vid Barnmorskorna Gamla stan, Stockholm

Lena Lemethy, barnmorska vid Barnmorskorna Gamla stan, Stockholm Lena Lemethy, barnmorska vid Barnmorskorna Gamla stan, Stockholm Möten med alla fantastiska människor; kvinnor i livets olika skeden och blivande föräldrar som jag har förmånen att stödja och ledsaga genom

Läs mer

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats.

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Välkommen till en av vårdens trevligaste arbetsplatser. Med cirka 4300 anställda är Södersjukhuset Södermalms största arbetsplats. Vi är

Läs mer

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården

Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården De 10 först anmälda erhåller boken Perspektiv på onkologisk vård av Maria Hellbom och Bibbi Thomé. Gå 4 betala för 3! Onkologisk omvårdnad för sjuksköterskan i cancervården Cancerrelaterad smärta symtomkontroll

Läs mer

Bilagor hemtenta. Personbeskrivningar

Bilagor hemtenta. Personbeskrivningar Bilagor hemtenta Bilaga 1 Personbeskrivningar Leif Nyberg säljare Ad Farma Leif började arbeta på Ad Farma för fem år sedan. Han arbetade tidigare själv som läkare inom allmänmedicin under 7 år, men blev

Läs mer

Få sjukhus har genomgått en lika

Få sjukhus har genomgått en lika kliniken i fokus entraliserad ancervård Sjukhuset i Örebro har genomgått en snabb utveckling från region- till universitetssjukhus med läkarutbildning. Det har också delat riksansvar med Malmö universitetssjukhus

Läs mer

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Om PSA-prov för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen: April 2010. Detta är en uppdaterad version av den broschyr som utkom 2007.

Läs mer

Vad är viktigast för just Dig? PER-ANDERS HEEDMAN, PROJEKTSAMORDNARE, RCC SYDÖST

Vad är viktigast för just Dig? PER-ANDERS HEEDMAN, PROJEKTSAMORDNARE, RCC SYDÖST Vad är viktigast för just Dig? PER-ANDERS HEEDMAN, PROJEKTSAMORDNARE, RCC SYDÖST Nicolas Rolin grundar Hôtel-Dieu Hospices de Beaune i Frankrike (1443) Medicinska kliniken Lunds lasarett, 3 4 september

Läs mer

Vi bygger för cancervården

Vi bygger för cancervården Vi bygger för cancervården Enligt nationella beräkningar kommer antalet personer som lever med cancer fördubblas fram till år 2030, vilket leder till att behovet av strålbehandling ökar. De patienter som

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

Palliativ vård. Vård vid. slutskede

Palliativ vård. Vård vid. slutskede Palliativ vård Vård vid slutskede Grafisk produktion: Mediahavet Foto: Cia Lindkvist/Mediahavet att leva tills man dör Palliativ vård handlar om sjukdomar som vi inte kan läka och hela. Inför svår sjukdom

Läs mer

Adresser till sjukhusskolor Uppdaterad nov 2013

Adresser till sjukhusskolor Uppdaterad nov 2013 Adresser till sjukhusskolor Uppdaterad nov 2013 MELLERSTA REGIONEN: Dalarnas län 3 enheter Falu kommun Skolkontoret 791 83 Falun Tfn 023-832 38 (behandlingshem) Falu kommun Skolkontoret 791 83 Falun Tfn

Läs mer

Barnsköterskan, en viktig resurs inom barnsjukvården

Barnsköterskan, en viktig resurs inom barnsjukvården Barnsköterskan, en viktig resurs inom barnsjukvården presenterar en yrkesgrupp som gör vården bättre. www.kommunal.se Barnsköterskan, en viktig yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården presenterar en yrkesgrupp

Läs mer

Vision för Kärnsjukhuset Skövde

Vision för Kärnsjukhuset Skövde Vision för Kärnsjukhuset Skövde maj 2011 Vision för Skaraborgs Sjukhus 2011-05-04 Inledning 3 Kärnsjukhuset i Skövde ett viktigt nav 4 Större självständighet för alla sjukhus 4 Brett basutbud på närsjukhusen

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust?

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust? Spelet om hälsan Vägval för neurosjukvården - vinst eller förlust? Landsting Sjukhus Aktuellt väntetidsläge Aktuellt väntetidsläge till neurologisk specialistsjukvård Väntetider i vården. SKLs hemsida.

Läs mer

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503 Hospice och andra vårdformer i livets slutskede LD-staben/planeringsavdelningen 2016-11-25 Ärende: 2016/01503 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Palliativ vård... 3 Vård i livets

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Kortsvar Onkologi 10 poäng. Fråga E

Kortsvar Onkologi 10 poäng. Fråga E Kortsvar Onkologi 10 poäng Fråga E 1 Kod:. Fråga E. Kortsvar Onkologi, 10 poäng 1. Strålbehandling utgör en av onkologins terapeutiska hörnstenar. Patienterna får träffa onkolog i samband med att behandling

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Vi tar uppdraget på allvar Hemtjänsten i Mörbylånga kommun har till uppgift att se till att du kan bo kvar hemma så länge som möjligt och känna dig trygg i ditt hem.

Läs mer

Ett gott liv för alla i Östergötland

Ett gott liv för alla i Östergötland Ett gott liv för alla i Östergötland 2014 www.lio.se Hej! Det här är ditt och alla andra länsinvånares landsting. Den skatt du betalar finansierar vården. Vårt uppdrag är att ge dig bästa möjliga hälso-

Läs mer

Sprida leenden. Folktandvården Skånes varumärke och företagskultur.

Sprida leenden. Folktandvården Skånes varumärke och företagskultur. 1 Sprida leenden. Folktandvården Skånes varumärke och företagskultur. 2016 Vi människor ler av många anledningar. När vi är glada, när vi känner tacksamhet, när vi känner sympati. Det finns också anledningar

Läs mer

Norlandiavärderingar i vardagen

Norlandiavärderingar i vardagen Norlandiavärderingar i vardagen Tack! BÄSTA MEDARBETARE! Kvalitet uppstår i möten mellan människor. Den skapas av oss, samtliga medarbetare på Norlandia, genom våra arbetsinsatser för våra barn, hotellgäster

Läs mer

Framtidens hälsoundersökning redan idag

Framtidens hälsoundersökning redan idag Framtidens hälsoundersökning redan idag Din hälsa är din största tillgång Vi använder den senaste generationens magnetkamerateknik (MR) från Philips Medical Systems för bästa bildkvalitet och patientkomfort.

Läs mer

Information till barn, ungdomar och närstående

Information till barn, ungdomar och närstående 0 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 334 Information till patient och närstående Information till barn, ungdomar och närstående Erfarenheten visar att barn och ungdomar känner mindre

Läs mer

Antagen av samverkansnämnden 2014-10-17

Antagen av samverkansnämnden 2014-10-17 Politisk viljeinriktning för vården av patienter med bröst-prostata- och tjock- och ändtarmscancer i Uppsala-Örebroregionen, baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av samverkansnämnden

Läs mer

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv?

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Anna-Karin Dahl och Anki Delin Eriksson Regionalt Cancercentrum Väst och Verksamhet onkologi, SU Bakgrund Projekt inom ramen för

Läs mer

Sammanställning av grupparbete från de fyra scenarierna: Sammanhanget, Vårdlogistikern, Styckevis och Delt, Superspecialisten

Sammanställning av grupparbete från de fyra scenarierna: Sammanhanget, Vårdlogistikern, Styckevis och Delt, Superspecialisten Sammanställning av grupparbete från de fyra scenarierna: Sammanhanget, Vårdlogistikern, Styckevis och Delt, Superspecialisten Sammanhanget, person, partnerskap, hälsa Andra krav på teamet. Samverkan med

Läs mer

Specialist i Internmedicin

Specialist i Internmedicin Specialist i Internmedicin Heltid, tillsvidare, tillträde enligt Överenskommelse. Angereds Närsjukhus, Angered, Göteborg Ett nytt närsjukhus i Angered ska stå klart 2012. Sjukhuset ska vara en central

Läs mer