Föreläsningar och workshops på förmiddagen 9.00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreläsningar och workshops på förmiddagen 9.00"

Transkript

1 Föreläsningar och workshops på förmiddagen 9.00 MA - Fantasifull och engagerande matematik Sten Rydh , sal M12/Huddingegymnasiet Hur man med hjälp av laborativ matematik, spel och problemlösning kan göra matematikundervisningen kreativ och spännande för alla elever från tidig ålder upp till högstadiet. Föreläsningen följs av en workshop som bokas separat, kl , i I7/Huddingegymnasiet. OBS! Workshopen har endast 30 platser! IT - Varför Minecraft? Och hur? Emil Wickman , sal H8/Huddingegymnasiet Vad är det för nåt? Hur gör man? Vad ska man ha det till? Måste man? Jo, som lärare MÅSTE du nog känna till Minecraft. Det har funnits ganska länge nu och verkar inte försvinna. Vi går igenom vad det är för något. Har du testat det? Om inte så är det här ett perfekt tillfälle att göra det med dina kollegor och andra. Vad ska man ha det till? Låt oss fundera över det tillsammans. Alla får hjälp att installera Minecraft på sina datorer och så ska vi spela lite. Spela? Jo vi ska faktiskt spela. Men är Minecraft mer än ett spel? Vi pratar om vad man använt det till och varför. Vilka idéer kan vi kläcka tillsammans? IT - Flipped classroom: ett utvidgat rum för lärande Tore Nilsson , sal Aulan/Huddingegymnasiet Är det dags att vända upp och ner på klassrummet? Nej, inte riktigt, men att fundera på hur man på bästa sätt kan utnyttja den klassrumstid man har, är en angelägen fråga. Flipped classroom är en undervisningsmodell som under senare år rönt relativt stor medial uppmärksamhet, till exempel i Svenska Dagbladet den 30 maj i år, där en skola i Helsingborg rapporterar starkt förbättrade resultat i matematik efter att ha använt sig av flipped classroom under cirka ett år. I min presentation kommer jag att tala om teoretiska och praktiska aspekter på flipped classroom: vad innebär modellen och vad är skillnaderna mot annan undervisning? Vad förväntas av lärarna? Vad förväntas av eleverna? Vilka tekniska förutsättningar behövs? Jag kommer också att beskriva två kurser av rätt skiftande natur där jag använt mig av flipped classroom-modellen och diskutera hur jag själv och mina studenter uppfattade detta. IT - Scratch-programmering för små och lite större barn Inger Ekman , sal I6/Huddingegymnasiet Är du nyfiken på att börja programmera med dina elever? I workshopen får du lära dig grunderna för att arbeta med enkel spelprogrammering i klassrummet. Vi bekantar oss med programmeringsomgivningen Scratch och går igenom de basfunktioner du behöver för att komma igång. Du får idéer och exempelprojekt samt exempel över hur de kan användas i samband med den

2 övriga undervisningen för att träna centrala begrepp och koncept inom matematik, SO och NO. SP - Strategier för läsförståelse - stödja, utmana och aldrig släppa taget. Läsförståelsestrategier i praktiken Marie Trapp , sal Sågbäcksgymnasiets café Många tror att när ett barn väl har knäckt läskoden då kommer resten av sig själv, men det stämmer inte. Det är först då som den riktigt stora utmaningen börjar, att förstå det man läser. Monica Reichenbergs ord utgör en viktig utgångspunkt för Marie Trapp. Hon visar hur hon steg för steg leder alla elever till att bli goda läsare med ett lustfyllt förhållande till olika typer av texter. Spågumman, Detektiven, Reportern, Cowboyen och Konstnären strategier för att läsa på, mellan och bortom raderna Texter som passar till de olika strategierna Utvärdering, respons och bedömning naturliga delar i lärandehjulet Workshops/föreläsningar med pedagoger från förskolan SP - Digitala lärplattor och Skype i arbetet med (minoritets)språk Petra Petersen , sal H2/Huddingegymnasiet Hur kan vi använda oss av digitala resurser såsom lärplattor och Skype för att ge barn möjligheter att kommunicera på sina modersmål? I Huddinge genomförs just nu ett forskningsprojekt där minoritetsspråk och lärplattor står i fokus: Digitalisera-Revitalisera! Kom på seminariet och lär dig mer om hur lärplattor kan användas med ett tydligt syfte, där barns lärande, inflytande och utforskande utgör grunden! MA - Utforskande matematik, att se och synliggöra barns matematiska processer på förskolan Maria Klasson , sal H9/Huddingegymnasiet Jag kommer att berätta om vår resa med vårt gemensamma projekt: utforskande matematik i vår enhet. Hur vi genom pedagogisk dokumentation lärt oss att se och synliggöra när barn är inne i matematiska processer, att gripa tag i det vi ser och utmana barnen vidare i det. Jag kommer lite kort att gå igenom Alan Bishops teorier eftersom vi använt oss av dem för att analysera våra projekt. Sedan kommer deltagarna att få analysera en pedagogisk dokumentation utifrån denna teori. Det kommer att bli en kombination av både föreläsning och workshop i form av reflektion i grupp.

3 Workshops/föreläsningar med pedagoger från grundskolan ENT - En skola i samtiden för framtiden Peter Bragner , sal I4/Huddingegymnasiet Jag kommer att tala om skolutveckling och digitalisering. Om friutrymmen och visioner. Om varje elevs rätt att nå sin fulla potential. SP - Skriva sig till läsning (ASL) Amanda Carnlöf , sal C305/Sågbäcksgymnasiet Kom och låt dig inspireras hur du kan entusiasmera dina elever i svenska år f-3. I mitt klassrum finns inget tak, här blandas entreprenöriell undervisning med läsfixarna och ASL. Jag kommer visa/berätta hur jag i min åk 2 arbetar utifrån Arne Tragentons metod "att skriva sig till läsning", hur deras skrivglädje skjutit i höjden och hur IPaden är vårt redskap. Lyssna även till hur ett entreprenöiellt förhållningssätt till eleverna ökar lust och nyfikenhet. Seminariet hålls i form av en föreläsning. Elevexempel kan mailas till de som är intresserade. SP - Språkutvecklande arbete för nyanlända Kristina Svensson , sal C313/Sågbäcksgymnasiet Jag kommer att beskriva hur jag arbetar med nyanlända elever från det att de börjar i svensk skola tills det att de är redo att gå ut i ordinarie klass. Föreläsningen bygger på lång erfarenhet av att arbeta med nyanlända elever i alla åldrar, även vuxna. SP - Språkutvecklande ämnesövergripande samarbete, en win-win för elever och lärare Malin Karlsson och Jenny Lagesson , sal C303/Sågbäcksgymnasiet Vi berättar om vårt språkutvecklande och ämnesövergripande samarbete i svenska och NO. Med hjälp av genrepedagogik, cirkelmodellen och läsförståelsestrategier i vår undervisning ser vi att elevernas förmågor utvecklas, vilket gynnar både svenskämnet och NO-ämnena. Vi märker också att genom ett gemensamt yrkesspråk underlättas och förbättras vårt samarbete. Det är en föreläsning/seminarium.

4 MA - Kan träningen hjälpa? - Om matematiksvårigheter Åsa Bolin , sal H4/Huddingegymnasiet Jag ska hålla en föreläsning med utgångspunkt från min magisteruppsats som jag skrev under min speciallärarutbildning. Jag kommer dels att diskutera matematiksvårigheter i ett bredare perspektiv dels visa på den studie jag hade som grund för min uppsats. Studien utgick från hur elever i matematiksvårigheter som får träna med hjälp av ett digitalt verktyg The Number race utvecklar sina matematiska förmågor. Dessutom undersökte jag vad detta verktyg gjorde möjligt för eleverna att urskilja och vilken betydelse lärarens medverkan hade. Jag kommer också diskutera viktiga kritiska aspekter vad gäller elevers taluppfattning. Förhoppningsvis räcker tiden till för en kort frågestund på slutet. MA - Praktisk matematik - skillnaden mellan teoretisk och praktisk matematik Chimen Ali , sal H5/Huddingegymnasiet I mitt seminarium kommer jag att tala om skillnaden mellan teoretisk och praktisk matematik. Mycket av det som står i dagens matematik bygger på tanken att eleven får en viss mängd information, i form och siffror och enheter, som ska användas till att lösa en specifik uppgift. Informationen eleven får kan ibland vara precis det som behövs för att lösa uppgiften eller, i lite bättre fall, innehålla lite överflödig information så att eleven får sålla bort det oväsentliga. Detta är i mitt tycke att börja i fel riktning; man får informationen som behövs men utan att veta varför just denna information behövs. IT - En introduktion till ItunesU, flippat klassrum, appar Anders Enström , sal I2/Huddingegymnasiet Ta med egen ipad och fungerade Apple-ID för att kunna delta fullt ut i workshopen. IT - SMART Board-inspiration Annie Westman , sal FRAM (nära aulan)/huddingegymnasiet Hur använder man sin SMART Board så att den blir mer än en dyr whiteboard eller filmduk? Under detta seminarium får du ta del av lektionsupplägg där mjukvaran Notebook används för att förbereda lektioner och få till interaktiviteten i klassrummet. Lektionsexemplen är hämtade från år 1-6, men kan naturligtvis omvandlas till såväl yngre som äldre elevgrupper. Kom och låt dig inspireras!

5 10.15 IT- Förenkla, fördjupa och förändra med digitala verktyg Jakob Jennische , sal Sahara/Huddingegymnasiet Det ställs utan tvekan stora krav på skolor idag. Vi är tvungna att förändra vår undervisning och det traditionella sättet att se på lärande för att möta de utmaningar som samhället ställer på oss genom bland annat Skolverkets förmågor, de entreprenöriella kompetenserna och 21st Century Skills. Föreläsningen kommer att handla om hur vi använder IT i ett pedagogiskt syfte på Vistaskolan. Jag kommer att prata om vilka erfarenheter vi har gjort efter att ha implementerat 700 ipads, men också om hur vi ser på framtiden. Jag tänkte ge exempel på hur digitala verktyg och ett entreprenöriellt förhållningsätt kan vara ett stöd i elevernas studier för ett nå ett fördjupat lärande. SP - Språket, texten och hjärnan hur vi lär och förstår Anna Tebelius Bodin , sal Aulan/Huddingegymnasiet Föredraget kommer att handla om hur språket påverkar hjärnans förmåga att lära. Vad är skillnad på att se, höra och läsa jämfört med att själv tala, skriva och agera? Varför är det lika livsviktigt som oväntat att vi lär oss läsa? På vilket sätt påverkar språket hos 6-åringar deras framtida framgång i skolan? Och vilken enskild insats kan förskolan och grundskolan göra för att fler ska lyckas. SP - Att kvalitetssäkra läs-skrivinlärning Lina Rahm Hallberg , sal Sågbäcksgymnasiets café Forskning och framgångsfaktorer för att säkerställa läs- och skrivutveckling i en förstagångsinlärning såväl som i återinlärning. Att med språkliga mönster säkerställa att alla elever lyckas! Workshops/föreläsningar med pedagoger från förskolan IT - Dokumentationer i multimodala sammanställningar - att dokumentera med olika verktyg Kenneth Axelsson , sal H2/Huddingegymnasiet Ett seminarium om hur man med olika verktyg kan arbeta med dokumentation/pedagogisk dokumentation i sin verksamhet. Hur man med hjälp av enkla digitala hjälpmedel kan presentera och visa, samt reflektera kring verksamheten på ett intressant och spännande sätt för barn, pedagoger och föräldrar. Jag kommer att visa på exempel på hur man kan använda datorer, videokamera samt ipad med enkel programvara för att på ett ganska enkelt och snabbt sätt arbeta med dokumentationer i projekt, till föräldramötet, digitalt veckobrev, i reflektion osv.

6 SP - Det magiska språket Riina Lundell , sal H9/Huddingegymnasiet Föreläsningen tar upp projektet Namnens känsla där 25 femåringar utforskar och experimenterar med språket, läsandet och skrivandet av sina egna och kompisar namn. Kan detta projekt utmana våra tankar om vad språk kan vara och bli? Workshops/föreläsningar med pedagoger från grundskolan SP - Författarverkstad Från idé till tryck Segeltorpsskolans arbetslag åk 3 (Anna, Halima, Ola och Marie) , sal C305/Sågbäcksgymnasiet Segeltorpsskolans arbetslag åk 3 berättar om våra goda erfarenheter från ett spännande Skapande Skola-projekt Författarverkstad Från idé till tryck. Projektet genomfördes under våren 2014 tillsammans med illustratören och barnboksförfattaren Erika Eklund Wilson. Du som besöker vår workshop kommer stegvis få ta del av den arbetsprocess vi använde oss av då våra elever skapade egna böcker och illustrationer med IT som stöd, för att slutligen skicka till dem till tryckeriet. Du kommer även ha möjlighet att prova på denna arbetsprocess själv. I workshopen kommer förutom lärarna från arbetslaget även Erika Eklund Wilson (författare till bla Märtaböckerna) att delta och delge sina insatser och upplevelser av projektet. Målgrupp: F-klass högstadiet. Ta med egen PC eller ipad för att kunna delta i workshopen! ENT - Hur får man barn och ungdomar att förstå samhällssystem och ekonomi? Carina Hafrén , sal C313/Sågbäcksgymnasiet Det är tydligt att samhällskunskap i allmänhet och ekonomi i synnerhet, inte ligger som prioritet på låg-och mellanstadiet. Var inte rädd att undervisa om ekonomi med små och mellanstora barn och varför inte starta företag på högstadiet som en del av progressionen? här kommer några handfasta tips! Och ta gärna med dig tips på hur du har gjort så byter vi med varandra! Föreläsning med tips från mellanstadiet till högstadiet. SP- En bok- språkutvecklande för alla stadier! Grindstuskolans lärare år 1-3 (Katarina och Mathias, Ingalill, Tania, Anna, Soz, Helena, Frida) , sal C303/Sågbäcksgymnasiet I Grindstuskolan har vi under fem års tid arbetat med Barbro Westlunds prisbelönade bokprojekt; SALT - En skola där alla läser tillsammans. Arbetssättet är både språkutvecklande, ämnesövergripande och inkluderar läsförståelsestrategier. Det blir en föreläsning med konkreta tips och idéer.

7 MA - MyiMath - IKT i praktiken Petra Berggren och Ulrika Wijkmark , sal H4/Huddingegymnasiet Vi tycker att ett IKT-verktyg ska ge mervärde till lärare, elever och föräldrar. Det ska underlätta i undervisningen, dokumentationen och planeringen. MyiMath har gett oss färdigt lektionsmaterial (med oändlig variation) med god progression och möjlighet att enkelt dokumentera och följa upp elevernas kunskapsutveckling i matematik. Vi ser ett explosionsartat engagemang för ämnet i klassrummet, där elever som tidigare upplevts som svaga och omotiverade kliver fram och skiner. Alltså spännande gemensamt arbete och individuell undervisning, lätt att ge utmaningar på rätt nivå, motivationshöjande! Ett fantastiskt verktyg för att jobba ämnesövergripande, då allt är på engelska (våra åk 4 klarar det galant!). Vi kommer visa dig vad MyiMath är och vilka möjligheter det ger dig och dina elever i undervisningen. Föreläsning IT - SMART Board-inspiration Annie Westman , sal FRAM (nära aulan)/huddingegymnasiet Hur använder man sin SMART Board så att den blir mer än en dyr whiteboard eller filmduk? Under detta seminarium får du ta del av lektionsupplägg där mjukvaran Notebook används för att förbereda lektioner och få till interaktiviteten i klassrummet. Lektionsexemplen är hämtade från år 1-6, men kan naturligtvis omvandlas till såväl yngre som äldre elevgrupper. Kom och låt dig inspireras! MA - Workshop som följer den föregående föreläsningen Fantasifull och engagerande matematik Sten Rydh , sal I7/Huddingegymnasiet Denna workshop bokas lämpligen av besökare som deltagit på föreläsningen Fantasifull och engagerande matematik tidigare under dagen. OBS! Workshopen har endast 30 platser!

8 11.30 ENT - Inspirationsföreläsning om entreprenörskap, motivation och verklighet Richard Gerver , sal Aulan/Huddingegymnasiet Richard Gerver har blivit utsedd till Årets skolledare i Storbritannien. Han har varit rådgivare i utbildningsfrågor till Tony Blair och är numera föreläsande guru på området entreprenörskap i skolan. Richard Gervers egen filosofi bygger mycket på Live a little, learn a little, laugh a lot. Richard föreläser om entreprenörskap, motivation och verklighet MA - Utmaningar inom matematikundervisningen Madeleine Löwing , sal Sågbäcksgymnasiets café Föreläsningen handlar om hur vi genom didaktiska ämnesanalyser bygger upp enkla strukturer för skolans grundläggande matematik från förskolan till och med gymnasiet. Kunskaper om strukturer i matematikinnehållet hjälper läraren att få progression i undervisning, vilket är avgörande för att få eleverna att förstå matematiken. Aktuella forskningsresultat och konkreta exempel utgör stommen i föreläsningen. IT - I paddornas tidsålder - om lärande med ipads i förskolan Lena Gällhagen , sal M12/Huddingegymnasiet Det investeras i surfplattor som aldrig förr runt om i landets förskolor. Detta sätter fokus på att både pedagoger och ledare hänger med i den snabba teknikutvecklingen. En föreläsning om nya perspektiv kring hur surfplattor kan bidra till motivation och lärande i förskolan, men också hur enkelt det kan vara att komma igång. Vilka utmaningar och möjligheter som följer med den snabba teknikens intåg? Lena Gällhagen, berättar och inspirerar i denna föreläsning hur surfplattor kan användas som ett pedagogisk redskap i förskolan. ENT - Entreprenöriellt förhållningssätt- drivkraft för elevers lärande Åsa Falk Lundqvist , sal Sahara/Huddingegymnasiet Föreläsningen kommer att handla om hur vi kan arbeta för att utveckla en förskole- och skolkultur där alla barn känner sig välkomna och får möjlighet att utvecklas maximalt. Bemötande och motivation står i centrum.

Workshops/föreläsningar med pedagoger från grundskolan

Workshops/föreläsningar med pedagoger från grundskolan Föreläsningar och workshops på eftermiddagen 13.00 Inspirationsföreläsning om entreprenörskap, motivation och verklighet Richard Gerver - 13.00-14.00, sal Aulan/Huddingegymnasiet Richard Gerver har blivit

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Utbildning Vår 2019 Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Hands-On Workshop! Få tips till din undervisning! Digga

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 11 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 11 augusti 2015 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN ATT GÖRA EN SKILLNAD SOM GÖR EN SKILLNAD Lin Education lever efter mantrat Att göra en skillnad som gör en skillnad. För oss är det inte tekniken som utvecklar skolan, snarare är det så att förändrad pedagogik

Läs mer

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Barnet/eleven, språket och pedagogiken KAPITEL 1 1. Pratar vi om språkstörning på vår förskola/skola? Hur förstår vi det begreppet/den diagnosen?

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE VARBERGS KOMMUN & LIN EDUCATION PRESENTERAR: STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE 24 SEPTEMBER - ÅK F-5 PÅSKBERGSSKOLAN & PINGSTKYRKAN Välkomna till en heldag kring IT och lärande. Du får under dagen en gemensam

Läs mer

Matematikutvecklingsprogram Förskolorna i Vingåkers kommun

Matematikutvecklingsprogram Förskolorna i Vingåkers kommun Matematikutvecklingsprogram Förskolorna i Vingåkers kommun Sammanställt av Mattepiloterna Reviderad 2017-02-16 Förord Detta matematikutvecklingsprogram vänder sig till alla pedagoger i Vingåkers kommuns

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund Ansökan till Pedagogpriset Bakgrund Hösten 2013 skulle det komma en större grupp ettor till oss på Slottsskolan. Detta gjorde att ledningen beslutade att vi skulle övergå till ett tre-parallellt system

Läs mer

Datum: 2015-01-18 För revidering ansvarar: Förskolechef May Seffon-Hård Dokumentet gäller för: Förskolan

Datum: 2015-01-18 För revidering ansvarar: Förskolechef May Seffon-Hård Dokumentet gäller för: Förskolan Strategi för lärplattan i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av lärplattan i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 2015-01-18 För revidering ansvarar:

Läs mer

STOCKSÄTTERSKOLAN. F - 6 skola. Stocksätterskolans digitala resa. Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats

STOCKSÄTTERSKOLAN. F - 6 skola. Stocksätterskolans digitala resa. Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats STOCKSÄTTERSKOLAN F - 6 skola Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats 320 elever varav 60 % med annat modersmål En mångkulturell skola som arbetar med ett språkutvecklande

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Bild 1 1 ta bort. Få in i ny bild om begrepp och definition istället. Jenny Jonasson;

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal Har du frågor om om ipad i skolan? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! INNEHÅLLSFÖRTECKNING Frågor om problem Vad händer

Läs mer

Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A. Carro Östberg Jenny Stockhaus

Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A. Carro Östberg Jenny Stockhaus Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A Carro Östberg Jenny Stockhaus Arbetslag A Norrtullskolan Bred kompetens i arbetslaget både formell och informell Entreprenörskapets didaktik,

Läs mer

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total Kvalitet 2014 Resultat: Ängelholm total 1 Innehåll: 2 INLEDNING 3 Om TÄNK OM KVALITET Denna rapport redovisar resultat från studien TÄNK OM KVALITET 2.0. Studien avser fånga elevers respektive lärares

Läs mer

Lokaler måndagen den 27 oktober 2014

Lokaler måndagen den 27 oktober 2014 Lokaler måndagen den 27 oktober 2014 A1:1 8.15-9.00 Blogga med Webbstjärnan Arenan A1:2 9.15-10.00 VASS-projektet, vi väver ihop Utomhuspedagogik med ny teknik Arenan A2 8.15-11.45 Invigning följt av "Ny

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap. Simon klarade skolan mot alla odds

Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap. Simon klarade skolan mot alla odds Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap Simon klarade skolan mot alla odds Fotografering, ljud- eller bildinspelning under föreläsningen är inte tillåtet. Presentationen är skyddad enligt upphovsrättslagen

Läs mer

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 Ärende Tilldelning projektmedel läsåret 2018/2019 Bildnings- och omsorgsförvaltningens

Läs mer

Program för studiedagen den 19 september 2011

Program för studiedagen den 19 september 2011 Program för studiedagen den 19 september 2011 PASS 1 kl 8 9:45 Språkbiten Lina Rahm Hallberg och Anders Gransö Platengymnasiets aula Antal personer ca 250 Målgrupp: Alla lärare F 6 Fika i Platens café!

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Handlingsplan 2014-2015

Handlingsplan 2014-2015 2014-08-11 Handlingsplan 2014-2015 Använd bifogade blankett, fyll i. Rutorna växer vartefter ni skriver. Utgå ifrån: Åses mål: Synligt lärande-digitalt lärande-kollegialt lärande-ledarskap Ökad måluppfyllelse

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14 Värdegrund Språkprojekt Pedagogisk dokumentation IKT Treälvens förskola Arbetsplan 2013/14 Årshjul Pedagogiska året Samla kunskap Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplan för förskolan,

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan Språkutvecklande arbetssätt i förskolan -resurser i samverkan Barn- och ungdomsförvaltningen & Kulturförvaltningen Rutin för arbete med barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling ATT alla verksamheter

Läs mer

Underlag för självvärdering

Underlag för självvärdering Underlag för självvärdering Se nedanstående rubriker och frågor som stöd när du gör din självvärdering. Det är inte vad du bör tänka/göra/säga utan det du verkligen tänker/gör/säger/avser. Skriv gärna

Läs mer

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun KURSKATALOG HÖSTTERMINEN 2017 resurscentrum staffanstorps kommun Vi på Resurscentrum erbjuder utbildningar inom olika områden. Den här kurskatalogen innehåller ett axplock av vad vi kan erbjuda, men vi

Läs mer

Matematiklyftet. Uppföljning och utvärdering av kompetensutveckling Angelina Briggner och Jenny Sonesson

Matematiklyftet. Uppföljning och utvärdering av kompetensutveckling Angelina Briggner och Jenny Sonesson Matematiklyftet Uppföljning och utvärdering av kompetensutveckling 2008 Angelina Briggner och Jenny Sonesson Innehållsförteckning Introduktion sid 2 Resultat sid 3 Sammanfattning sid 8 Introduktion Under

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt?

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Fokus på nyanlända Citat från Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Andraspråkstalande elevers behov av språkutveckling innebär inte att de ska få allt för enkla uppgifter, utan att de ska få

Läs mer

Surfplatta i förskolan

Surfplatta i förskolan Bakgrund I vår förskola så arbetar vi utifrån läroplanen som är vår lag. All personal som jobbar inom förskola i Sverige har skyldighet att följa dessa när man arbetar. Därför så utformar vi även vårt

Läs mer

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2015 våren 2016. Medioteket

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2015 våren 2016. Medioteket Kompetensutveckling Förskola hösten 2015 våren 2016 Medioteket 2 KOMPETENSUTVECKLING FÖRSKOLA HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 Förskolan, Medioteket och det livslånga lärandet Förskolan lägger grunden till ett livslångt

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan Matematik - en handlingsplan för grundskolan april 2015 Inledning Bland förskolans, förskoleklassens och grundskolans viktigaste uppgifter är att se till att alla elever utvecklar god taluppfattning, god

Läs mer

Lärplattor i Katrineholms förskolor Nämnden 26 augusti 2014. Lisa Eriksson och Perra Jansson

Lärplattor i Katrineholms förskolor Nämnden 26 augusti 2014. Lisa Eriksson och Perra Jansson Lärplattor i Katrineholms förskolor Nämnden 26 augusti 2014 Lisa Eriksson och Perra Jansson Syfte och mål Syfte Syftet är att använda lärplattan som ett pedagogiskt verktyg för att stödja barnets lärande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Sjötorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Instruktioner Matematik Under det gångna läsåret har ett av målen varit att öka en i matematik. et ökar men inte tillräckligt. I årskurs

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Årsberättelse 2015-2016 Valbo förskoleområde Det Du tänker om Mig, Så Du ser på Mig, Som Du är mot Mig, Sådan blir jag Anci Rehn Förskolechef Jessica Peter Mia Lind Kristina Hjertberg Helena Baggström

Läs mer

Temadag - Öka läsförståelsen 2014-01-30 1

Temadag - Öka läsförståelsen 2014-01-30 1 Ersdungen F-6 skola i Umeå Temadag - Öka läsförståelsen 2014-01-30 1 Vad jag kommer att prata om: Varför projektet kom till Reciprok undervisning, vad är det? Hur vi konkret jobbar med RU Resultatet av

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

inga maj.eliasson@umea.se Ersdungen F 6 skola i Umeå

inga maj.eliasson@umea.se Ersdungen F 6 skola i Umeå inga maj.eliasson@umea.se Ersdungen F 6 skola i Umeå 1 Föreläsningens innehåll Varför projektet kom till Reciprok undervisning, vad är det? Hur vi konkret jobbar med RU Resultatet av interventionsstudien

Läs mer

Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass

Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass Vad är läsförståelse? Redskap / strategier för förståelse En läsande klass-materialet Anita Jönsson Läs- och skrivutvecklare, Helsingborg

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning 2017/2018 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Sörgårdens arbetsplan 14-15

Sörgårdens arbetsplan 14-15 Sörgårdens arbetsplan 14-15! Svenska Vi kan använda oss utav 4 olika diagnos- undervisningsmaterial. Skolverkets Nya språket lyfter, Stärk språket stärk lärandet (Cirkelmodellen), God läsutveckling, God

Läs mer

Protokoll FÖ RSKÖLERÅ D & SKÖLRÅ D

Protokoll FÖ RSKÖLERÅ D & SKÖLRÅ D Protokoll FÖ RSKÖLERÅ D & SKÖLRÅ D Bureå 2016-04-18 Närvarande; Pär Parbring (1B), Elisabeth Wiberg (6AB), Sara Sjöstedt (Sjöstugan), Carola Forsell (Mygg ans förskola), Charlotte Lundgren (Klossens förskola),

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 13 augusti 2014 Restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola!

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola! Digitala verktyg Spaning Bölets förskola Vi fick i uppdrag att undersöka hur man använder olika digitala hjälpmedel på vår förskola. På vår förskola är vi fem avdelningar med två yngre avdelningar och

Läs mer

Huddinges här är rubrik pedagogiska för en broschyr plattform. Underrubrik 1 Så här arbetar förskolan och skolan

Huddinges här är rubrik pedagogiska för en broschyr plattform. Underrubrik 1 Så här arbetar förskolan och skolan Det Huddinges här är rubrik pedagogiska för en broschyr plattform Underrubrik 1 Så här arbetar förskolan och skolan I Huddinge ska alla för skolor och skolor arbeta utifrån en pedagogisk platt form. Den

Läs mer

Huddinges här är rubrik pedagogiska för en broschyr plattform. Underrubrik 1 Så här arbetar förskolan och skolan

Huddinges här är rubrik pedagogiska för en broschyr plattform. Underrubrik 1 Så här arbetar förskolan och skolan Det Huddinges här är rubrik pedagogiska för en broschyr plattform Underrubrik 1 Så här arbetar förskolan och skolan I Huddinge ska alla för skolor och skolor arbeta utifrån en pedagogisk platt form. Den

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Från utvärdering till utveckling ett projekt om att leda utvecklingsprocesser i förskolan med fokus på naturvetenskap Tylösand 140926 2014-10-04 1

Från utvärdering till utveckling ett projekt om att leda utvecklingsprocesser i förskolan med fokus på naturvetenskap Tylösand 140926 2014-10-04 1 Från utvärdering till utveckling ett projekt om att leda utvecklingsprocesser i förskolan med fokus på naturvetenskap Tylösand 140926 2014-10-04 1 SKÅNE NORDVÄST Samverkan mellan 11 kommuner 2014-10-04

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING

DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING Pilotutvärdering 7 juli 2017 DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING En utvärdering av samverkan mellan Uddevallas grundskolor och Innovatum Science Center När och var? Läsåret 16/17 har Uddevalla kommun

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster Tid 09.00-10.00 Storgrupp Aktivitet Förändringsprocesser Analys och systematisk kunskapsbildning Att se mönster, Att skapa kategorier Pedagogisk verksamhetsidé Lärområden utifrån helhetsidén 10.00-10.30

Läs mer

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 7,5 hp VFU inom ramen för 37,5 hp Kurs: Matematik för grundlärare åk 4-6 Kursplan: MA3006 VT2017

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 Lyans förskola Övergripande tema Arlanda - närmiljön Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla

Läs mer

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning?

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Singapore tillhör sedan länge toppnationerna i internationella undersökningar som Pisa och TIMSS. Deras framgångar har gjort att många andra

Läs mer

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering Konferens: SYV i vid bemärkelse 2.0 Hej framtid! 21 november 2017 i Stockholm Mer SYV i vid bemärkelse Hjärnan & Digitalisering Systematiskt - Likvärdigt Hela skolans ansvar Elevernas behov Hela skolans

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG ATT UNDERVISA I PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG SYFTE Lärarna ska känna sig redo! Datalogiska kunskaper Pedagogiska kunskaper Utveckla

Läs mer

Presentation Rektorskonferens 30 mars Samarbete matematik - svenska

Presentation Rektorskonferens 30 mars Samarbete matematik - svenska Presentation Rektorskonferens 30 mars 2012 Samarbete matematik - svenska I dag ska vi presentera: Våra uppdrag/ vårt samarbete Läsa, skriva, räkna Satsning år 1 Handlingsplan i matematik Handlingsplan

Läs mer

Förhållningssätt till ämnet

Förhållningssätt till ämnet Förhållningssätt till ämnet Förståelse Kompetensutveckling / nätverksträffar i matematik Lägesbeskrivning Bedömning och kunskapskvaliteter Matriser Självvärdering Dokumentation kunskapsutveckling Iup Algoritmer

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

Förskoleserien Surfplattan utomhus - lärande, lek och utforskande PDF LÄSA ladda ner

Förskoleserien Surfplattan utomhus - lärande, lek och utforskande PDF LÄSA ladda ner Förskoleserien Surfplattan utomhus - lärande, lek och utforskande PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Eva-Mari Kallin. Surfplattan utomhus - Lärande, lek och utforskande Kan man verkligen

Läs mer

Integrerad IKT. en strategi för skolutveckling i Sollentunas kommunala förskolor och grundskolor.

Integrerad IKT. en strategi för skolutveckling i Sollentunas kommunala förskolor och grundskolor. Integrerad IKT en strategi för skolutveckling i Sollentunas kommunala förskolor och grundskolor www.sollentuna.se IKT betyder informations- och kommunikationsteknik. IKT är ett prioriterat utvecklingsområde

Läs mer

Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar

Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar Hasseludden 6 november 2006 Marielle Peterson & Christer Westlund Betydelsefulla kompetenser Med utgångspunkt i det samhälle som finns idag. Vilka 10 kompetenser

Läs mer

Ståthållaregatan 35 Kalmar. 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332

Ståthållaregatan 35 Kalmar. 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332 Stensbergs förskola Ståthållaregatan 35 Kalmar 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332 Teknikcentrum, förskolan som inspirerar barnen i Naturvetenskap och teknik genom experiment, upplevelser, laborationer

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Läs- och skrivutvecklarnas uppdrag syftar till att främja tidig läs- och skrivutveckling inom Kunskapsstaden Helsingborg. Margaret Berglund Lågstadielärare, Specialpedagog/Talpedagog

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift Språkande förskoleklass en bro mellan tal & skrift 13.00-14.00: föreläsning 14.00-14.30: fika 14.30-15.15: tvärgrupper 15.15-15.30: återsamling 15.30-16.00: arbetslag Språkande förskoleklass ordverket.blogspot.se

Läs mer

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Lite kort om Ljungby Invånarantal: 27 411 varav drygt hälften i Ljungby stad Yta: 2 000 kvkm Sjöar och vattendrag: 178 I Ljungby kommun finns 13 kommunala grundskolor

Läs mer

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016 Åtagandeplan Sorgenfriskolan Läsår 2015/20 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Beskrivning av skolan... 3 3 Sammanfattning: Skolans lägesbedömning... 3 4 Skolans utvecklingsområden/ åtaganden för läsåret...

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Det övergripande syftet med kompetensutvecklingen beskrivs som:

Det övergripande syftet med kompetensutvecklingen beskrivs som: Elisabeth Rystedt, Madeleine Löwing & Lena Trygg Matematikundervisning för nyanlända elever del 2 I en artikel i förra numret beskrevs planeringsarbetet mellan NCM och tre skolor i Borås inför pilotprojektet

Läs mer