Med ett urval av programpunkterna. Skolforum Stockholmsmässan oktober skolforum.com

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med ett urval av programpunkterna. Skolforum 2014. Stockholmsmässan 27-28 oktober skolforum.com"

Transkript

1 Med ett urval av programpunkterna. Skolforum 2014 Stockholmsmässan oktober skolforum.com

2 Digitalt Datorer och internet har funnits länge i skolans värld. Ersätter de pennan, papperet och boken? Nej, säger Patricia Diaz. Skolan ska vara både digital och analog. Men hur och vad innebär det? Plattan i mattan. Elever i 1:1-skolor visar sina kunskaper i bilder, animeringar, ljud och layout. Men vid prov plockas ofta penna och papper fram. Mätbara resultat är det som efterfrågas medan samhället skriker efter förmågor som multitasking, kommunikation, kreativitet och produktion. Filosofie doktor Susanne Kjällander, Stockholms universitet IKT och lärande vad lär vi ut på lärarutbildningen vid Linköpings universitet? Vad måste dagens och framtidens lärare kunna? Anna Söderström och Linnea Björk Timm, Linköpings universitet Lunchmingel kring skolans digitalisering. Hur ska man komma igång? Måste det vara så svårt? Kom på mingel, ät lunch och resonera analogt med andra digitalt intresserade UR en pedagogisk resurs kring medie- och informationskunnighet (MIK). Medieutvecklingen ställer nya krav på att kritiskt kunna granska information och ta till sig kunskap. Om hur UR kan stödja pedagoger i arbetet med Medie- och informationskunnighet. Helena Dahl, Utbildningsradion Vad händer när läromedel och delningskultur möts? Kan professionellt framställda och kvalitetssäkrade läromedel samspela med lärarens önskan om att sätta sin egen prägel på sitt undervisningsmaterial? Helena Kvarnsell, lärare och Marcus Ander, utvecklare på Gleerups Ett formativt arbetssätt med digitala verktyg. Hur kan it bidra till ett synligt, tydligt och ökat lärande för eleverna? Patricia Diaz, språklärare på Mikael Elias Gymnasium i Stockholm och utbildare och föreläsare inom IT i undervisningen Lärare i en uppkopplad tid. Digitala medier som konkreta verktyg i undervisning och lärande. Grundläggande strategier för att utveckla en medveten och reflekterande inställning. Annika Lantz-Andersson, Göteborgs universitet Hur kan du använda multi-modalt innehåll i din undervisning (bild/ ljud/video)? En workshop om creative commons, bildkritik och källkritik. Hur kan man använda multi-modalt innehåll i olika ämnen. Vilka vinster finns det med att sätta skapandeprocessen i händerna på eleverna? Anna Söderström och Linnea Björk Timm, Linköpings universitet. dag 1 dag 2

3 Läsförståelse dag 1 09:00-09:20. Läraren, eleven och språket. Vilka är fördelarna med integrerad språkutveckling och vad kan lärarna vinna på att utveckla sitt gemensamma lärarspråk? Professor Maaike Hajer, University of Applied Sciences i Utrecht, Holland. 09:30-09:50. Läsförståelsestrategier i praktiken. Många tror att när ett barn väl har knäckt läskoden då kommer resten av sig själv, med det stämmer inte. Det är först då som den riktigt stora utmaningen börjar, att förstå det man läser. Strategier och tips för ökad läsförståelse. 12:00-12:50. Att väcka läslust med serier. Kan serier vara ett recept mot den minskade läslusten och försämrade läsförmågan? Diskussionen leds av Johan Unenge och i panelen medverkar lärare och pedagoger som framgångsrikt använt serier i undervisningen. 12:30-13:20. Lärare lyfter läsning. Med sjunkande resultat i läsförståelse är utmaningarna många. Vilka är möjligheterna? Lärare berättar hur de har utvecklat läsundervisningen och Skolverket lyfter fram Läslyftet som startar dag 2 09:30-10:20. Skriv vidare! Att kombinera läsande och skrivande ger resultat. 900 elever har läst böcker och skrivit fortsättningar och nya slut och haft lärande roligt under tiden. Projektledaren Lena Lundgren berättar om metoden och reflekterar över resultatet. 11:30-12:20. Att skriva sig till läsning. Om en metod, ASL, som har spridit sig som en löpeld över landets skolor. Här presenteras bland annat det lyckade arbetet i Sandvikens kommun. 13:00-13:20. Strategier för läsförståelse i f-3 stödja, utmana och aldrig släppa taget. Hur går det till att steg för steg leda elever till att bli goda läsare med ett lustfyllt förhållande till olika typer av texter? Marie Trapp berättar om strategierna Spågumman, Detektiven, Reportern, Cowboyen och Konstnären. 13:30-14:20. Kreativ grammatik. Hur kan man göra grammatikundervisning rolig och meningsfull? När lärare blir säkrare i de grammatiska frågorna, får de också bättre möjligheter att arbeta med elevers språkutveckling på ett friare sätt. Med ökad språklig säkerhet utvecklas elevernas skriv- läsförståelse. Om du nu nickar jakande så är det ett hett tips att möta mellanstadieläraren Malin Hugander. Hon tror passionerat på dialog och högläsning för att nå verklig läsförståelse. Gör du också det?

4 Betyg och bedömning dag 1 10:00-10:50. Formativ bedömning i praktiken. Hur kan man få undervisning och bedömning att gå hand i hand? Med utgångspunkt i olika konkreta undervisningsoch bedömningssituationer ges här praktiska förslag. 11:00-11:50. Konsten att göra bra prov - vad lärare behöver veta om kunskapsmätning. Många gånger kan proven ge ett värdefullt bidrag. Men alla prov är inte bra prov, och alla tolkningar är inte helt genomtänkta. Vad kännetecknar ett bra prov och bör man tänka när man vill utveckla ett eget prov? 11:30-12:20. Tidiga insatser, bedömning och betygssättning i årskurs 6. Ska du sätta betyg för första gången? Om bedömningens roll i planeringen och genomförandet av undervisningen, betydelsen av tidiga insatser och vad som är viktigt att tänka på vid betygssättning. 13:30-13:50. IUP - ett levande dokument i undervisningen? Om hur individuella utvecklingsplaner kan vara ett användbart verktyg för att jämna ut arbetsbördan för lärarna, samtidigt som föräldrar och elever får insyn i den pågående lärandeprocessen. 14:30-15:50. Lektionsobservationer och handledning i praktiken. Att ge och ta emot respons är ett effektivt sätt att utveckla undervisningen. Utgångspunkt är ett autentiskt fall med efterföljande diskussion om hur handledningen kan genomföras. 15:00-15:50. Bedömning och betygsättning. Sambedömning används för att öka likvärdigheten. Men hur går det till i praktiken? Vilka är de vanligaste missuppfattningarna kring betygssättning vilka stöd erbjuder Skolverket? dag 2 09:30-10:20. Att bedöma och sätta betyg. Föreläsningen utgår från boken Att bedöma och sätta betyg. Tio utmaningar i lärarens vardag. Hur kan man exempelvis samla in ett allsidigt bedömningsunderlag, ge effektiv återkoppling och ta ställning i frågor om digitala bedömningsstöd? Digitala diagnoser som stöd för din undervisning. Hur kan vi hjälpa eleverna utifrån den nivå de befinner sig? Om väl utprövade och validerade digitala diagnoser i matematik och svenska. Med tydliga kunskapsprofiler för både elev och klass är det lättare att planera och lägga upp undervisningen. Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, menar att varje lärare, i varje klassrum, har varje dag ett fantastiskt uppdrag. Ta chansen att mingla och resonera med henne på Skolforum!

5 Missa inte! 09:30-10:20. Lärare och sociala medier, ur ett yrkesetiskt perspektiv. Lärarnas Yrkesetiska råd resonerar och ger rekommendationer om hur lärare kan förhålla sig till ny teknik och sociala medier. 10:00-10:50. One way to Pisa? Debatten om svensk skola pågår för fullt. Vad säger egentligen Pisa-underöskningen? Vilken väg framåt är den rätta? Vad säger Andreas Schleicher, OECD, ansvarig för Pisa-undersökningen? dag 1 11:00-11:50. Utmana dig i Vi i femman! Den klassiska kunskapstävlingen som varje år lockar över elever. Programledaren Kim Ohlsson och domaren Josefine Sundström utmanar dig att testa dina kunskaper i frågor som är skrivna för femteklassare. Vill du tävla? Hör av dig till magnus.anclair@stockholmsmassan.se. 11:00-11:50. Förskoleklassens möjligheter och utmaningar om undervisningens inriktning. Utifrån forskning och beprövad erfarenhet ges exempel på undervisningsaktiviteter som kan bidra till en framgångsrik läs- och skrivinlärning, och detta med förankring i förskolan och med fokus på målen i årskurs 3. Skolverkets nya stödmaterial utgör presentationens ram. Det är en central fråga som den belönade pedagogen Anne-Marie Körling kommer att ställa under sina spaningar på Skolforum. Vad kommer du att svara när du samtalar med henne och ett antal kolleger? 11:30-11:50. Hur höjer karriärlärarna undervisningens kvalitet? Vad innebär det att göra karriär i skolan? Är förstelärartjänsterna ett steg i rätt riktning? Ett samtal kring möjligheter och utmaningar. 13:00-13:50. Läraren och relationer. Läraren är beroende av fungerande relationer med elever, kolleger och föräldrar. Läraren Magnus Blixt berättar om några sätt att förhålla sig och konsten att arbeta med relationer i det dagliga skolarbetet. 13:00-13:20. Med fokus på Anne-Marie Körling: pedagogiska observationer för att skapa mening för eleven. Om hur pedagogiska observationer hjälper eleven att bli medveten om sitt lärande. En effekt är att tilliten till den egna undervisningen stärks. 13:30-14:20. Hjärnkoll på skolan ett tvärvetenskapligt perspektiv på lärande. Att all inlärning av färdigheter och kunskaper måste utgå från hur hjärnan fungerar, kan tyckas självklart. Dessvärre har den insikten länge varit frånvarande i diskussionen om skolan. Livet i klassrummet och behöver nytt syre från den moderna neuro- och kognitionsvetenskapen och inlärningspsykologin!

6 Missa inte! 09:00-09:20. Den dummaste jävla idé jag någonsin hört! När Johan Wendt startade Mattecentrum 2008 hade han en dröm om att göra gott och skapa något eget. Det resulterade i en ideell förening som varje månad hjälper barn och unga med matematik, gratis. dag 2 09:30-10:20. Ett samtal med Lena Andersson om skolan och Sverige skillnader, strukturer och sprickor. I boken Var det bra så? ger Lena Andersson en mörk bild av skolan. Hur ser hon på skolan som avspegling av och aktör i samhällsbygget? 09:30-10:20. Jakten på framtidens skola - med Magnus Blixt som guide. Följ med läraren och skolutvecklaren Magnus Blixt på en upptäcktsfärd bland några av Skolforums utställare. Vilka trender kan du och de andra i gruppen se? OBS! Få platser. Anmäl dig för att vara säker på att få plats. För Magnus Blixt är det precis vad lärarrollen handlar om. Helt enkelt vara öppen och lyssnade och samtidigt vara den som bestämmer. Hur gör han? Varför och vad händer? Vilka är knepen? 10:30-11:20. Motivation för en bättre skola. Vad är det som driver oss att skapa en bättre skola? Vad motiverar oss och vad gör att vi tappar sugen? Diskussion med Anna Ekström, generaldirektör Skolverket, Magnus Blixt, lärare Skapaskolan och Johan Wendt, entreprenör och skapare av Mattecentrum. 12:00-12:50. Lunchmingel: första året som lärare. Mingla med andra lärare, lärarstudenter, utställare, myndighetsfolk och politiker! En kort välkomsthälsning av Anna Ekström och introduktion av ordföranden för lärarorganisationernas studentföreningar. Lunchsmörgås och dricka finns i anslutning till minglet. 12:30-13:20. Alla i mål skolutveckling på evidensbaserad grund. Med utgångspunkt i forskning om skolutveckling kommer Per Kornhall att ge tips och råd om hur man kan skapa en positiv utveckling i skolor. En utveckling som gör att man når dit som lagstiftningen faktiskt kräver att alla elever lyckas! 15:00-15:50. Slaget om läraren & arbetsgivaren ett samtal om att vilja bli anställd och vilja anställa. En lärare, en personalchef och en debattör möts i ett samtal om vad som gör lärare och arbetsgivare attraktiva i varandras ögon. 16:00-16:50. WOW-factor 2.0. As one of this years key note-speakers, professor Anne Bamford will share with us her thoughts of the educational systems. Through her international studies, what trends can she see? And what has happended since she published the WOW-factor?

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund Ansökan till Pedagogpriset Bakgrund Hösten 2013 skulle det komma en större grupp ettor till oss på Slottsskolan. Detta gjorde att ledningen beslutade att vi skulle övergå till ett tre-parallellt system

Läs mer

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE Svensklärare 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du med skönlitteratur skapa läslust och framgångar i elevernas läsutveckling? Hur kan du undervisa formativt utan att bedömningshögarna växer och

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor Center för Skolutveckling i samarbete med #lärdig Lära digitalt En föreläsningsserie med forskande kollegor Fem forskande kollegor presenterar sina avhandlingar med fokus på hur vi designar vår undervisning

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN ATT GÖRA EN SKILLNAD SOM GÖR EN SKILLNAD Lin Education lever efter mantrat Att göra en skillnad som gör en skillnad. För oss är det inte tekniken som utvecklar skolan, snarare är det så att förändrad pedagogik

Läs mer

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Om mig själv Felix Gyllenstig Serrao Förstelärare, projektledare och bloggare Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Har arbetat i Flexgruppen i Askim-Frölunda-Högsbo, Göteborg med elever

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER 1 Att kunna läsa och skriva Verksamhetsområde Utbildning genomgick år 2007 en organisationsförändring med syfte att underlätta för verksamheten

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Så svarade 128 lärare

Så svarade 128 lärare Så svarade 128 lärare Under Berättarministeriets Lärardag, den 16 nov 2015 på Fotografiska museet, fick deltagarna svara på frågor på ipads gällande konferensens tema berättande i undervisningen och digitalt

Läs mer

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Lite kort om Ljungby Invånarantal: 27 411 varav drygt hälften i Ljungby stad Yta: 2 000 kvkm Sjöar och vattendrag: 178 I Ljungby kommun finns 13 kommunala grundskolor

Läs mer

Förskolans eventdag. 14 november Medioteket

Förskolans eventdag. 14 november Medioteket Förskolans eventdag 14 november 2018 Medioteket Ledarspår med föreläsningar på förmiddagen Digital kompetens, äntligen ett uppdrag i förskolan! Efter en lång process är äntligen de nya skrivningarna beslutade

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

Formativ bedömning 2014

Formativ bedömning 2014 Formativ bedömning 2014 kunskap utveckling inspiration Formativ bedömning från teori till praktik Nyckelstrategierna som hjälper eleverna att komma igång med det formativa tänkandet steg för steg Vilka

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Stödjande observationer

Stödjande observationer Bilaga 11. Stödjande Observationer Stödjande observationer Varför stödjande observationer? En framgångsfaktor för att utveckla undervisningen och öka förutsättningarna för att kunna bemöta elevernas behov

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

Motivation Prestation Engagemang

Motivation Prestation Engagemang Lust att lära! Motivation Prestation Engagemang Entreprenöriellt lärande Samarbete utmaningar och möjligheter Den entreprenöriella läraren mer koll, mindre kontroll Företagande och företagsam samma sak?

Läs mer

Digitalisering i skolan

Digitalisering i skolan Digitalisering i skolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset, så

Läs mer

Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något?

Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något? Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något? Läsförståelsen sjunker dramatiskt. Kan vi göra något? Många elever i den svenska skolan klarar av att lära sig läsa ordentligt på de vanliga sätten.

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

När skolan lyfter! En dag i Köping med skolutveckling i fokus

När skolan lyfter! En dag i Köping med skolutveckling i fokus När skolan lyfter! En dag i Köping med skolutveckling i fokus De flesta av oss är överens om att skola och utbildning är i behov av stora förändringar. Det handlar om ledarskap, pedagogik, individualisering,

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2017

Kvalitetsredovisning förskola 2017 Kvalitetsredovisning förskola 2017 RÅGEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Övrigt arbete inom läroplansområdet...

Läs mer

IT i skolan. Vem är jag? Förstelärare, lärare i historia och religion på Bromma gymnasium. Föreläsare, lärarutbildare. Skribent, läromedels författare

IT i skolan. Vem är jag? Förstelärare, lärare i historia och religion på Bromma gymnasium. Föreläsare, lärarutbildare. Skribent, läromedels författare IT i skolan Ulf Jämterud Vem är jag? Förstelärare, lärare i historia och religion på Bromma gymnasium Föreläsare, lärarutbildare Skribent, läromedels författare 1 2 Källa: Småungar och medier 2013 3 Källa:

Läs mer

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 Ärende Tilldelning projektmedel läsåret 2018/2019 Bildnings- och omsorgsförvaltningens

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal Har du frågor om om ipad i skolan? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! INNEHÅLLSFÖRTECKNING Frågor om problem Vad händer

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift Språkande förskoleklass en bro mellan tal & skrift 13.00-14.00: föreläsning 14.00-14.30: fika 14.30-15.15: tvärgrupper 15.15-15.30: återsamling 15.30-16.00: arbetslag Språkande förskoleklass ordverket.blogspot.se

Läs mer

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE VARBERGS KOMMUN & LIN EDUCATION PRESENTERAR: STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE 24 SEPTEMBER - ÅK 6-9 HÅSTENSSKOLAN & PINGSTKYRKAN Välkomna till en heldag kring IT och lärande. Du får under dagen en gemensam föreläsning

Läs mer

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE VARBERGS KOMMUN & LIN EDUCATION PRESENTERAR: STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE 24 SEPTEMBER - ÅK F-5 PÅSKBERGSSKOLAN & PINGSTKYRKAN Välkomna till en heldag kring IT och lärande. Du får under dagen en gemensam

Läs mer

Digitaliseringens möjligheter i förskola och skola

Digitaliseringens möjligheter i förskola och skola Digitaliseringens möjligheter i förskola och skola Stort tack för Ert deltagande under Vetenskapsfestivalen Varmt välkomna att kontakta GR Läromedel Lärmiljö för processtöd för just er verksamhet: förskola,

Läs mer

Framgångsrik matematikundervisning

Framgångsrik matematikundervisning Innovativt och nytänkande! Framgångsrik matematikundervisning på gymnasiet Inbjudan till konferens i Stockholm 12-13 april 2011 TALARE V к 2009 Stockholms Stad Attila Szabo Rudbecksskolan Kicki Thorell

Läs mer

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering Konferens: SYV i vid bemärkelse 2.0 Hej framtid! 21 november 2017 i Stockholm Mer SYV i vid bemärkelse Hjärnan & Digitalisering Systematiskt - Likvärdigt Hela skolans ansvar Elevernas behov Hela skolans

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

Digitala verktyg i skolan 2018

Digitala verktyg i skolan 2018 Digitala verktyg i skolan 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du framgångsrikt arbeta med digitala verktyg som stödjer den formativa bedömningen och återkopplingen? Så arbetar du inkluderande med

Läs mer

Textkompetenser, Genre och Literacitet

Textkompetenser, Genre och Literacitet Textkompetenser, Genre och Literacitet Interaktiva tavlor och IT i Svenska utvecklingsarbete i Uddevalla NORDIC SMART SCHOOL PROJECT SYLVANA SOFKOVA HASHEMI, FIL. DR. Institutionen för Individ och samhälle

Läs mer

Individanpassad och formativ sfi-undervisning Digitala verktyg för ökad språkinlärning Genrepedagogik för skriftlig produktion

Individanpassad och formativ sfi-undervisning Digitala verktyg för ökad språkinlärning Genrepedagogik för skriftlig produktion Individanpassad och formativ sfi-undervisning Digitala verktyg för ökad språkinlärning Genrepedagogik för skriftlig produktion UR KURSENS INNEHÅLL: Det flippade klassrummet så lägger du upp din undervisning

Läs mer

Verktyg för Individanpassad SFI

Verktyg för Individanpassad SFI Verktyg för Individanpassad SFI Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 januari 2011 TALARE Lunds kommun Eva Leijon Burlövs kommun Thérèse Stringer och författare Nacka kommun Viveca Schön Utbildningscentrum

Läs mer

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Nätverk/kompetensutveckling Elevers lärande i matematik Samarbetsprojekt mellan: Salem, Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn, Tyresö, Nynäshamn

Läs mer

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Att skriva sig till läsning Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare

Läs mer

Wifi: CLARION CONNECT

Wifi: CLARION CONNECT Wifi: CLARION CONNECT 1 Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Samarbetet mellan förskola och hem har ökat liksom vårdnadshavarnas medvetenhet kring hur viktig läsning och

Läs mer

It-strategi för ett bättre lärande med målbilder Verktyg för självskattning

It-strategi för ett bättre lärande med målbilder Verktyg för självskattning It-strategi för ett bättre lärande med målbilder Verktyg för Claes Johannesson Rektorsträff 23 maj 2014 It-strategi för ett bättre lärande med 12 målbilder 1 Förbättrad digital kompetens hos alla 1.1 Förtrogenhet

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Slöjdlärare några av konferensens talare. Datum och plats: oktober 2017, Stockholm

Slöjdlärare några av konferensens talare. Datum och plats: oktober 2017, Stockholm Slöjdlärare 2017 kunskap utveckling inspiration Utveckla dina kunskaper för en likvärdig bedömning och betygsättning i slöjdundervisningen Hur kan du bättre arbeta praktiskt med förmågorna i klassrummet?

Läs mer

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor.

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Plats: Rodengymnasiet Tid: 15 augusti 8.00-16.30 "digital kompetens innefattar säker och kritisk användning av informationssamhällets

Läs mer

Tina Sundberg

Tina Sundberg Tina Sundberg tina.sundberg@kronoberg.se Twitter:@tinasundberg www.avmedia.kronoberg.se Aktuellt Inslag i TV4 Nyheterna 5 mars Arne Trageton Skandinavien 2006 Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning:

Läs mer

Skapande och lärande med medier och it i skolan

Skapande och lärande med medier och it i skolan Skapande och lärande med medier och it i skolan Tisdag den 2 november 2004 på Skolforum, Älvsjömässan Program vid Skolforum 2 november 2004 9.30-12.30 Visioner om skapande och lärande med it och medier

Läs mer

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN 2015/16 Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN Läslyftet Bakgrund Läslyftet är en av regeringen beslutad insats (2013) Målet för insatserna är att ge lärare vetenskapligt väl underbyggda

Läs mer

Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel.

Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel. Rådgivning, Kom igång och Fortbildning ingår alltid vid test och användning av våra digitala läromedel. Så jobbar du med NOKflex i tre steg är ett digitalt läromedel som ger läraren stöd att undervisa

Läs mer

IKT - handlingsplan Vartoftaenhet 2014-2015

IKT - handlingsplan Vartoftaenhet 2014-2015 IKT - handlingsplan Vartoftaenhet 2014-2015 BAKGRUND OCH NULÄGE Vartoftaenheten arbetar för att integrera och naturalisera användningen av it i skolan och att hitta sätt att fortsätta arbeta framåt med

Läs mer

Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap. Simon klarade skolan mot alla odds

Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap. Simon klarade skolan mot alla odds Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap Simon klarade skolan mot alla odds Fotografering, ljud- eller bildinspelning under föreläsningen är inte tillåtet. Presentationen är skyddad enligt upphovsrättslagen

Läs mer

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE NO-läraren 2017 kunskap utveckling inspiration Entreprenöriellt lärande så kan du arbeta för att utveckla elevernas kreativa och företagsamma förmågor Nyansera din undervisning med ny spännande forskning

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

LIAkalendern. Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig

LIAkalendern. Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig LIAkalendern Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig Det gäller att känna produkten du skall marknadsföra, dvs. DU! Det är absolut största vikt att

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN Syftet med den här IT-planen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att göra användandet av IT till en naturlig del av den dagliga undervisningen.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Att skriva sig till läsning Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare

Läs mer

FB/NAUTILUS. Föräldramöte 9 september 2015

FB/NAUTILUS. Föräldramöte 9 september 2015 FB/NAUTILUS Föräldramöte 9 september 2015 FÖRSKOLEKLASSENS UPPDRAG 2 skollagen Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda de för fortsatt utbildning. Utbildningen ska utgå

Läs mer

Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun

Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun Östersund 2018 11 22 Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun Barn och ungdomar har rätt att få utveckla förutsättningar för en

Läs mer

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun KURSKATALOG HÖSTTERMINEN 2017 resurscentrum staffanstorps kommun Vi på Resurscentrum erbjuder utbildningar inom olika områden. Den här kurskatalogen innehåller ett axplock av vad vi kan erbjuda, men vi

Läs mer

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Varför stödmaterial för förskoleklassen? Ny skollag och ny läroplan Förbättra likvärdigheten Tydliggöra rektorns ansvar Bidra till kompetensutveckling diskussionsfrågor

Läs mer

Bild i skolan 2015. talare

Bild i skolan 2015. talare inspiration utveckling kunskap Bild i skolan 2015 Bildanalys och bildkommunikation fördjupa dina kunskaper och öka elevernas förståelse för bildens integrering med andra uttrycksformer Ta del av det senaste

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 13 augusti 2014 Restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER. Kvalitetsgranskning. Undervisningen i särskolan 2009/2010

FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER. Kvalitetsgranskning. Undervisningen i särskolan 2009/2010 1 FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER Kvalitetsgranskning Undervisningen i särskolan 2009/2010 2 Av denna PM framgår vilka tre centrala frågor som ska granskas och bedömas i denna kvalitetsgranskning. Dessa frågor

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Praxisnära forskning. TITLE Cover page

Praxisnära forskning. TITLE Cover page Praxisnära forskning TITLE Cover page En lärares lyckade lopp till ett lockande lektorat Helena Sagar Lärare NO och teknik Lektor Kullaviksskolan Lopp? En kommentar på Facebook från en joggingkompis i

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan Språkutvecklande arbetssätt i förskolan -resurser i samverkan Barn- och ungdomsförvaltningen & Kulturförvaltningen Rutin för arbete med barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling ATT alla verksamheter

Läs mer

DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING

DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING Pilotutvärdering 7 juli 2017 DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING En utvärdering av samverkan mellan Uddevallas grundskolor och Innovatum Science Center När och var? Läsåret 16/17 har Uddevalla kommun

Läs mer

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Att skriva sig till läsning Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare

Läs mer

Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass

Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass Vad är läsförståelse? Redskap / strategier för förståelse En läsande klass-materialet Anita Jönsson Läs- och skrivutvecklare, Helsingborg

Läs mer

Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet!

Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet! Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet! Så här enkelt är det! Köp A...B på köpet 1. Gå in på liber.se/uppdragmatte och fyll i dina kontaktuppgifter

Läs mer

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande TILL ÄMNESGRUPPEN Tycker du att det skulle vara givande att läsa och arbeta med boken tillsammans med andra? Detta kapitel är tänkt som ett underlag för det kollegiala arbetet med att utveckla läsundervisningen.

Läs mer

Välkomna! Närträff 4 april Samordnareen. nyckelfunktion för att stärka utbildningens kvalitet

Välkomna! Närträff 4 april Samordnareen. nyckelfunktion för att stärka utbildningens kvalitet Välkomna! Närträff 4 april 2017 Samordnareen nyckelfunktion för att stärka utbildningens kvalitet Dagplanering 4 april 2017 10.00 Inledning - Dagens planering kort genomgång - Spridning av broschyr (vi

Läs mer

Matematik med QR-koder

Matematik med QR-koder Matematik med QR-koder PML18 2018-09-26 Carina Bognäs Matematikutvecklare Pedagogisk Inspiration Malmö Dagens workshop Vad är en QR-kod? Varför QR-koder? QR-koder som pedagogiskt verktyg Att upptäcka matematik

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 11-12 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Nyanlända elevers lärande Bedömningsmaterialet Längre gruppdiskussioner Viktigt att

Läs mer

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014 GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar 32 FOTO MIKAEL M JOHANSSON tänkandet Retorikundervisningen blir en chans för eleverna att träna och utveckla sitt språk menar Linnéa Skogqvist-Kasurinen. Genom undervisning

Läs mer

Anna Olsson. Anna Maria Åkerberg

Anna Olsson. Anna Maria Åkerberg Anna Olsson UE i Mölndal Anna Maria Åkerberg Glasbergsskolan Mölndal Ett förändrat arbetssätt kräver kompetens och adekvata mätmetoder Forskning Utbildning Drakrosetter PIRLS-rapporten 2006 (Progress in

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE ÅK F

FÖRÄLDRAMÖTE ÅK F FÖRÄLDRAMÖTE ÅK F-3 2019-2020 Kort presentation av personalen Rektor har ordet Specialpedagogerna informerar IT-samordnaren berättar om Skolplattformen Nationella prov, bedömningsstöd, kartläggning Brukarundersökning

Läs mer

@rystads #framtidenslaromedel. Michael Rystad. Kvalitet och utveckling

@rystads #framtidenslaromedel. Michael Rystad. Kvalitet och utveckling @rystads #framtidenslaromedel Michael Rystad Kvalitet och utveckling Vad har vi för fokus för vårt utvecklingsarbete och varför har vi just detta fokus? Lärmoduler och förstelärare bloggar Hur stöd för

Läs mer

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö!

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö! kurskatalog vt-13 SIKTA står för Skolans IKT- Arbete i Lund. Det är en fortbildning som erbjuds kommunens pedagoger och skolledare. I fortbildningspaketet kan man välja bland kurser som på olika sän visar

Läs mer

Skolbibliotekarien 2018

Skolbibliotekarien 2018 Skolbibliotekarien 2018 kunskap utveckling inspiration Hur gör vi skolbiblioteket till en pedagogisk funktion? Bli uppdaterad med de senaste ändringarna i läroplanen Så arbetar du framgångsrikt med informationssökning

Läs mer

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016 Åtagandeplan Sorgenfriskolan Läsår 2015/20 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Beskrivning av skolan... 3 3 Sammanfattning: Skolans lägesbedömning... 3 4 Skolans utvecklingsområden/ åtaganden för läsåret...

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018.

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. Enhet Varför sjunker resultaten över tid? Vilka åtgärder kommer respektive skola år 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Angelstad Astradskolan

Läs mer

Exempel på ämnen för examensarbete inom kurserna UÖÄ007, HOA400, UÖÄ008: (Se också DIVA: http://mdh.diva-portal.org/smash/search.

Exempel på ämnen för examensarbete inom kurserna UÖÄ007, HOA400, UÖÄ008: (Se också DIVA: http://mdh.diva-portal.org/smash/search. MÄLARDALENS HÖGSKOLA Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Exempel på ämnen för examensarbete inom kurserna UÖÄ007, HOA400, UÖÄ008: (Se också DIVA: http://mdh.diva-portal.org/smash/search.jsf)

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

EN NY VERKLIGHET MED NYA UTMANINGAR - FÅR VI HJÄLP AV DIGITALA VERKTYG?

EN NY VERKLIGHET MED NYA UTMANINGAR - FÅR VI HJÄLP AV DIGITALA VERKTYG? EN NY VERKLIGHET MED NYA UTMANINGAR - FÅR VI HJÄLP AV DIGITALA VERKTYG? Bildspel: www.steinberg.se www.facebook.com/ johnsteinberg1 www.kvartssamtal.se JOHN STEINBERG JOHN STEINBERG USA, bosatt i Sverige

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 LÄSA 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL OM EN FABEL 1 UPPGIFT I ett ämnesöverskridande temaarbete om däggdjur

Läs mer