Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut!"

Transkript

1 BOKCIRKELN LÄSLUSTAN Välj bland 60 NYA böcker! 399:- Du får behålla en bok när cirkeln är slut!

2 1) Blodbokens tid Bodil Mårtensson Kung Magnus Eriksson reser med sin hird mot ett bröllop där kungens kusin ska gifta sig med den danske kungen Valdemar Atterdags syssling i ett försök att stärka banden mellan länderna och bevara den bräckliga fred som råder. Kungen är ovetande om att en grupp svenska adelsmän planerar ett blodigt uppror där kungen ska mördas på själva bröllopet. 2) Brilliance Marcus Sakey De superbegåvade människorna kallas briljanter och utgör sedan 1980 en procent av världens befolkning. Den federale agenten Nick Cooper är en av dem. Hans gåvor gör honom enastående skicklig på att jaga terrorister. Hans nya uppdrag är att hitta den farligaste mannen i världen en skoningslös briljant som går över lik i kampen mot samhället och har som mål att starta ett inbördeskrig i USA. Men för att få tag på honom och rädda sin egen familj måste Cooper glömma sin egen moral och dessutom svika sina egna. 3) Mellan fyra ögon Denise Rudberg Vädla Läroverk är Sveriges mest exklusiva och välrenommerade privatskola, där rektor Jane Eden styr såväl elever som lärare med järnhand. När skolans styrelseordförande mördas kopplas åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kollegor in på det känsliga fallet. Snart upptäcker de att Jane Eden har haft ett hemligt kärleksförhållande med den mördade mannen och hon blir genast huvudmisstänkt. 4) Jaktmark Helene Tursten Embla Nyström är 28 år och jobbar som polis. Dessutom är hon nordisk mästarinna i lätt weltervikt. När hon som vanligt åker hem till sin barndoms Dalsland för att vara med i årets älgjakt bryts semestern brutalt när två av medlemmarna i ett annat jaktlag försvinner spårlöst.

3 5) Svarta vatten Attica Locke När de passerar Houstons ruffigare kvarter hör de plötsligt en kvinnas skrik på hjälp, sedan pistolskott och ljudet av en kropp som faller i floden. Jay inser att han måste rädda kvinnan från att drunkna och dyker ner i det dunkla, svarta vattnet. Kvinnan är chockad men inte skadad, och uppenbarligen rädd. Jays räddningsinsats visar sig få oanade konsekvenser och han hamnar mitt i en mordutredning med minst sagt oklar utgång. 6) Handlaren från Omsk Camilla Grebe & Paul Leander Engström En kvav sommarnatt hittas den svenske ambassadörens son, Oscar Rieder, död inne på den svenska ambassaden i Moskva. Bredvid honom ligger en svårt skadad prostituerad, som mot alla odds överlever. Tom får reda på att det ryska bolaget Maratech letar efter en svensktalande efterträdare till den avlidne Rieder. Tom får tjänsten, men inser snart att Maratech är inblandat i illegal vapenhandel. Till slut hänger Toms liv på att han kan hitta bevis som avslöjar Maratech och dess svenska samarbetspartners. 7) Jonny Liljas skuld Olle Lönnaeus Jonny Lilja, knarkspanare i Malmö, har nått botten. Hans fru har lämnat honom och speldjävulen är hans enda kvarvarande följeslagare. Efter ett förlorat pokerparti med skyhöga insatser står han dessutom i skuld till den jugoslaviske maffiabossen Jokovic. Efter att en kväll ha druckit ett par flaskor vin beger sig Jonny till Ravlunda skjutfält på Österlen för att göra slut på allt elände. Men när han förbereder sitt självmordsförsök får han syn på en likblek flicka som sitter lutad mot ett träd.

4 8) Tripoli Clive Cussler Den ökände piraten Al-Jama hamnar i en blodig batalj och räddas från drunkning av en av sina amerikanska fiender. Drygt 200 år senare ska ett internationellt toppmöte hållas i Tripoli. Men en terroristledare, som även han kallar sig Al-Jama, gör allt i sin makt för att sätta käppar i hjulet och kidnappar USA:s utrikesminister. Frågan är vilken terroristledaren Al-Jamas verkliga identitet är. 9) Svart gryning Rolf & Cilla Börjlind När den lilla orten Arild drabbas av ett fruktansvärt barnmord dras Olivia in i utredningen. Några dagar senare begås ett nytt barnmord. Denna gång på Värmdö. Sjuårige Aram har fått sin nacke avvriden på samma sätt som treåriga Emelie i Arild. De brutala morden ger eko över hela landet. 10) Den stumma flickan Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth En familj hittas mördad i sitt hem och Sebastian Bergman och Riksmord kalllas in. Det är en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas mördad, skjuten med samma vapen som familjen. Det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tolvåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner, och hennes fotspår försvinner in i den stora skogen bakom huset. 11) Bombmannens testamente Lena Ebervall & Per E Samuelson Lars Tingströms öde är ett av den senare delen av 1900-talets mest märkliga. Han blev känd som Bombmannen och gjorde en unik livsresa från välbeställd tjänsteman till Kumlabunkern. Där fann han en vän, den för dråp dömde Bajonettmördaren. En udda och livsfarlig vänskap växte fram mellan fängelsets väggar. Det blev starten till det mest omtalade brottet i modern tid i Sverige.

5 12) Fyrtio dagar utan skugga Olivier Truc Kautokeino, Lappland. Polarnatt och iskallt. Snart ska solen stiga igen, efter fyrtio dagars mörker. En flera hundra år gammal trumma har nyligen återlämnats till ett museum och det sägs att trummans kraft kan hjälpa nåjder samernas schamaner att kommunicera med de döda. Men trumman försvinner och det finns många misstänkta. 13) Lotus Blues Kristina Ohlsson En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död. Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. I tidningarna kallades hon seriemördare och gavs namnet Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio. 14) Lejonet från Zagros Lena Matthijs Under en kanottur en vacker sommardag görs ett fruktansvärt fynd. De styckade kroppsdelarna av en man anträffas förpackad i svarta sopsäckar och flytande i ån Ätran, norr om Ulricehamn. Den dödes huvud saknas och ingen anmäler offret försvunnet och utan känd identitet blir polisens arbete tungrott. Några dagar senare görs ännu en fasansfull upptäckt. Samtidigt som polisen utreder vad som inledningsvis verkar vara en serie av brott kämpar en syskonskara för att överleva i Zagrosbergens otillgängliga natur. 15) Stjärnklart Lars Wilderäng Johan jobbar på en butikskedja för mobilreparationer. Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefoner som har lämnats in den senaste tiden. De är stendöda, men fyllda med damm som snabbt sprider sig och irriterar luftvägarna. Efter ännu ett strömavbrott förändras allt.

6 16) Gården Tom Rob Smith GÅRDEN är en psykologisk thriller, en annorlunda och nervkittlande historia som fastnar och dröjer sig kvar länge. Många obehagliga ämnen berörs och efterhand tar berättelsen en oväntad vändning. Handlingen utspelar sig växelvis i London och på en gård utanför svenska Falkenberg. 17) Leona: Tärningen är kastad Jenny Rogneby En liten flicka går naken och blodig in på en bank och lyckas få med sig ett miljonbelopp därifrån. Rånet väcker stort uppseende och brottsutredaren Leona Lindberg får ärendet på sitt bord. Utredningen innehåller en rad märkliga omständigheter och spåren visar sig leda till självaste polishuset. 18) Den fallande detektiven Christoffer Carlsson Den fallande detektiven är den fristående fortsättningen på Den osynlige mannen från Salem, 2013 års bästa kriminalroman. Carlsson hyllas ständigt av kritikerna för sin säregna röst och skickligt formulerade intriger. 19) Livet Ken Ring Memoarer och biografier Samtidigt som pressen rapporterade om gripande och fängelsestraff så var Ken Ring en av de första som förstod den nya teknologins möjligheter. Han tryckte och distribuerade skivor på egen hand och byggde en publik i skymundan. Livet är hans egen fascinerande berättelse om allt som hänt honom. Här ryms historier om hur han som trettonåring, helt på egen hand, tog sig från Afrika till Sverige.

7 20) Mitt liv som gift Anna Mannheimer Memoarer och biografier Anna Mannheimer har varit gift med Peter Apelgren i ett decennium och nu bjuder hon generöst på dråpliga scener ur livet som gift. Det här är en bok i konsten att leva tillsammans med någon man älskar och att arbeta tillsammans med någon man är gift med. En bok som får dig att skratta högt och vrida dig generat av igenkänning. 21) Nordkorea - Nio år på flykt från helvetet Eusun Kim Memoarer och biografier Eusun är elva år och utsvulten när hungersnöden i Nordkorea 1998 redan kostat hundratusentals människor livet. Hennes mamma är borta på jakt efter mat. Mamma, jag väntar på dig. Jag har väntat i sex dagar nu. Jag känner att jag snart kommer att dö. Varför kommer du inte? När mamman återvänder blir det starten på en farlig flykt för att slippa svälten och om möjligt ta sig till grannlandet Kina. 22) Din för evigt Damien Echols & Lorri Davis Memoarer och biografier Genom sin outtröttliga kamp, sin förmåga att engagera människor och inte minst genom den starka kärlek som uppstod när Lorri och Damien fick kontakt 1996 lyckades hon befria sin man och hämta hem honom från dödscellen i augusti Han hade då suttit fängslad i 18 år, oskyldigt dömd för trippelmord i det uppmärksammade West Memphis 3-fallet. 23) Dö inte nyfiken! Leif Eriksson & Martin Svensson Memoarer och biografier Vad innebär det att vara sann mot sig själv? Är det att vara en god far, make och vän, eller är det att i varje vaket ögonblick följa sin nyfikenhet och lust? För Johannes Brost har det handlat om det sistnämnda - en inställning som har fört honom in i många märkliga och underhållande situationer.

8 24) Mitt liv med Bob James Bowen Memoarer och biografier I Mitt liv med Bob fortsätter James på deras berättelse. Vägen var alltjämt skakig när den första boken kom ut, men med en klok katt vid sin sida kan man komma långt. James berättar öppenhjärtligt om hur Bob fortsatt att vara hans skyddsängel, hjälpt honom genom tuffa perioder och t o m livsfarliga situationer. 25) Jag ska inte dö idag Pamela Andersson Memoarer och biografier Det här är Pamela Anderssons berättelse om en resa med okänt slut. En resa hand i hand med ödet, där skelettsmärtor och hårbortfall blivit en del av vardagen. Men det är också en historia om en vilja som kan försätta berg. Och om hur mental styrka, fysisk träning och en spirande kärlek tillsammans kan jämna ut oddsen mot en till synes överlägsen motståndare. 26) En enda tår Angèle Lieby Memoarer och biografier Snart förstår hon att alla runt henne är övertygade om att hon är hjärndöd. Hon hör en läkare tala om för familjen att det är dags att stänga av respiratorn och planera för begravning. Och hon kan inte protestera. Men en dag när hennes dotter kommer in i rummet rinner en tår nerför Angèles kind, och plötsligt förstår alla att hon fortfarande lever. 27) Du skulle sagt som det var Ulla-Maria Andersson Memoarer och biografier En dag står en liten flicka i en vuxen kvinnas hall. De börjar samtala, och fram växer berättelsen om en barndom kantad av övergrepp och svek. Flickan berättar om mamma som står vid diskbänken med städrocken oknäppt och mumlar för sig själv. Att pappa inte finns där när hon behöver honom och att storebror Benke bara gör allt värre.

9 Författare och titel 1. Bodil Mårtensson Blodbokens tid 2. Marcus Sakey Brilliance 3. Denise Rudberg Mellan fyra ögon 4. Helene Tursten Jaktmark 5. Attica Locke Svarta vatten 6. Camilla Grebe & Paul Leander Engström Handlaren från Omsk 7. Olle Lönnaeus Jonny Liljas skuld 8. Clive Cussler Tripoli 9. Rolf & Cilla Börjlind Svart gryning 10. Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth Den stumma flickan 11. Lena Ebervall & Per E Samuelson Bombmannens testamente 12. Olivier Truc Fyrtio dagar utan skugga 13. Kristina Ohlsson Lotus blues 14. Lena Matthjis Lejonet från Zagros 15. Lars Wilderäng Stjärnklart 16. Tom Rob Smith Gården 17. Jenny Rogneby Leona: Tärningen är kastad 18. Christoffer Carlsson Den fallande detektiven 19. Ken Ring Livet 20. Anna Mannheimer Mitt liv som gift 21. Eusun Kim Nordkorea - Nio år på flykt från helvetet 22. Damien Echols & Lorri Davis Din för evigt 23. Leif Eriksson & Martin Svensson Dö inte nyfiken! 24. James Bowen Mitt liv med Bob 25. Pamela Andersson Jag skall inte dö idag 26. Angèle Lieby En enda tår 27. Ulla-Maria Andersson Du skulle sagt som det var 28. Elsie Johansson Sagas bok - En trovärdig historia 29. Louise Boije af Gennäs Folk av en främmande stam 30. Marie Hermanson Skymningslandet Datum

10 Författare och titel 31. Theodor Kallifatides Med sina läppars svalka 32. Björn Ranelid Kärleken och de sista människorna på jorden 33. John Grisham I mullbärsträdets skugga 34. Nora Roberts Nyårskyssen 35. Paulo Coelho Otrohet 36. Maria Ernestam Öga för öga, tass för tass 37. Johanne Hildebrandt Sigrid 38. Carin Hjulström Irene Panik 39. Linda Olsson I skymningen sjunger koltrasten 40. Majgull Axelsson Jag heter inte Miriam 41. Peo Bengtsson Så länge du är min syster 42. Christie Watson Älskade Elijah 43. Marianne Cedervall Solsvärta 44. Klas Östergren Twist 45. Fredrik Backman Britt-Marie var här 46. Lauren Beukes Flickor som skimrar 47. Rachel Joyce Två sekunder i Byron Hemmings liv 48. Christian Jungersen Du försvinner 49. Siri Hustvedt Den lysande världen 50. Anna Jansson Ödesgudinnan på salong d Amour 51. John Ajvide Lindqvist Himmelstrand 52. Lars Pettersson Slaktmånad 53. Jan Guillou Att inte vilja se 54. Morgan Larsson Det opålitliga hjärtat 55. Anna Laestadius Larsson Pottungen 56. Sara Kadefors Hon som älskade honom 57. Britt-Marie Mattsson När kriget kom till Lyckhem 58. Jojo Moyes Etthundra mil 59. David Nicholls Vi 60. Romain Puértolas Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp Datum

11 28) Sagas bok - En trovärdig historia Elsie Johansson Utifrån betraktad är Saga Modig en driven journalist. Men innanför skalet har hon lagrat flera traumatiska upplevelser från sin fattiga barndom med en hyssjande mamma och en kuvad, misskänd pappa. Gåtorna är många; en av dem är frågan om Sagas eget ursprung. 29) Folk av en främmande stam Louise Boije af Gennäs Folk av en främmande stam är den avslutande delen i Louise Boije af Gennäs trilogi om en grupp nära vänner under 2000-talets första decennium. Tio år har gått sedan vännerna firade in det nya millenniet. Inget har blivit som de tänkt sig. Men livet tar fortfarande dramatiska vändningar och plötsligt väntar den stora lyckan där man minst anar det. 30) Skymningslandet Marie Hermanson Tjugotvååriga Martinas valmöjligheter är lätt räknade. Så när hon träffar sin gamla kompis Tessan, som erbjuder henne ett boende på en herrgård i närheten säger hon inte nej. Det visar sig att hon är anställd av en gammal dam som husa. Husa på fyrtiotalet. Det är i den tiden den gamla damen befinner sig mentalt. Hon lever sitt liv som under andra världskriget och bjuder verserade herrar på inbillade middagar. Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. 31) Med sina läppars svalka Theodor Kallifatides Berättelsen om Elenas liv blir en parallell till Greklands historia. Samtidigt är den en skildring av ett äktenskap. Elena gifter sig som mycket ung med skolläraren Giannis och de håller ihop trots alla påfrestningar. Deras långa samvaro ställs i kontrast till deras dotters bittra skilsmässa.

12 32) Kärleken och de sista människorna på jorden Björn Ranelid Stockholm ligger i ruiner. Döda människor flyter i vattnen, bråte hopas på gatorna, skadade människor syns överallt. Genom denna katastrofdrabbade stad går Björn Ranelid med sitt barnbarn, och för honom berättar Björn om sin egen barndom. Trots förödelsen finns det ljuspunkter. 33) I mullbärsträdets skugga John Grisham Den förmögne Seth Hubbard har hängt sig i ett träd på sina ägor i Mississippi. Hans testamente förklarar otvetydigt att ingen i familjen kommer att få ta del av arvet. Istället ska den enorma förmögenheten gå till hans hushållerska. Seths sista vilja väcker fler frågor än svar. 34) Nyårskyssen Nora Roberts Hope Beaumont trivs med sitt nya liv som föreståndare för familjen Montgomerys värdshus. Här har hon allt hon vill ha, men på kärleksfronten är det stiltje. Den enda närkontakt med det motsatta könet hon får är när hon råkar i luven på äldste brodern Montgomery, Ryder, som alltid lyckas gå henne på nerverna. 35) Otrohet Paulo Coelho Linda är lyckligt gift med en välbärgad man, har två barn och arbetar som journalist. Hon vet att hon är lyckligt lottad, något som gör det ännu mer förvirrande att hon är så olycklig. Samtidigt som hon är rädd för förändring är hon livrädd för att livet ska fortsätta i samma spår som förut. Otrohet är en tankeväckande roman om den otydliga skillnaden mellan kärlek och förälskelse, äventyr och självdestruktion.

13 36) Öga för öga, tass för tass Maria Ernestam En katt går sin egen väg. Ingen kan välja sina grannar. Två sanningar som Sara och Björn får erfara när de flyttar ut på landet med sin katt. Grannparet verkar trevliga, men snart utbryter ett krig mellan familjernas katter. Samtidigt uppdagas att de båda ensligt belägna husen delar en spöklik historia. 37) Sigrid Johanne Hildebrandt Sigrids far vill gifta bort henne med Erik, Svitjods kung, för att säkra den fred som slutits mellan götar och svear. Först när Freja, den främsta av Valhallas gudinnor, lovar henne ett barn som ska rädda Norden från kristendomen går hon med på giftermålet. Snart inser hon att Freja kräver mer av henne än hon kan ge. 38) Irene Panik Carin Hjulström Irene längtar efter att vidga sina vyer och bygga upp en egen identitet utanför hemmet. Ett antal besynnerliga sammanträffanden ger henne plötsligt kraft och mod att säga upp sig som familjens projektledare och ge sig ut på en äventyrlig resa. När hon avslöjar sin plan berättar Björn att han träffat en ny kvinna. 39) I skymningen sjunger koltrasten Linda Olsson En mörk vinterkväll flyttar Elisabeth in i en lägenhet vid Katarina kyrka på Söder i Stockholm. Hon vill bli lämnad ifred och håller sig undan grannarna. Men Elisabeths närvaro har uppmärksammats av grannen Elias. Han börjar teckna av henne i hemlighet och hon blir en figur i hans bilder som han kalllar Koltrasten. I samma trappuppgång bor även änkemannen Otto. Det är tre ensamma människor som håller sig undan omvärlden. Långsamt närmar de sig varandra och öppnar sitt innersta på ett sätt de aldrig gjort tidigare.

14 40) Jag heter inte Miriam Majgull Axelsson När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden. 41) Så länge du är min syster Peo Bengtsson De två syskonen fick klara sig själva redan som barn, när föräldrarna svek. Det gick faktiskt bra ja, över förväntan men som vuxna har de båda svårt med sina relationer. William har en affär med en gift kvinna. Han vet att han borde avstå, men det förbjudna lockar. Betty däremot tröttnar alltid på sina förhållanden så fort förälskelsefasen är över. Men när Betty träffar den karismatiske Christian, faller hon pladask. Sakta men säkert glider syskonen isär. 42) Älskade Elijah Christie Watson Sjuårige Elijahs pappa dör i en bilolycka kort efter flytten till England. Elijahs mamma faller offer för en präst som övertygar mamman och så småningom även Elijah om att en elak trollkarl intagit Elijahs kropp och att pojken därför är roten till allt ont som händer, däribland pappans död. Elijahs mamma tvångsintas på mentalsjukhus. Där skriver hon hjärtskärande brev till sin lille son.

15 43) Solsvärta Marianne Cedervall Femte och avslutande delen i den älskade serien om Mirjam och Hervor! Mirjam har lämnat sommartillvaron på Gotland och följt med sin älskade Calle till Västerås där han ska arbeta med ett projekt till stöd för den hotade pilgrimsfalken. 44) Twist Klas Östergren Twist är en berättelse om att utnyttja och bli utnyttjad. Den handlar om pengar som bytte händer när centrala Stockholm förvandlades för femtio år sedan. Men om mutor är en gråzon så har bedrägeriet i Twist också en verkligt svart sida, som berättaren bit för bit blir varse; de rörelser av pengar, information och inflytande som frigörs när muren mellan öst och väst faller i slutet av åttiotalet. 45) Britt-Marie var här Fredrik Backman En roman om att förlora sig, förälska sig och att sparka på det som rullar. Borg är ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Hon har lämnat storstan och sin otrogna man efter 40 års äktenskap. 46) Flickor som skimrar Lauren Beukes Den våldsamme luffaren Harper Curtis hamnar i ett hus som ger honom möjlighet att resa i tiden. Han använder det till att förfölja sina flickor som skimrar - unga kvinnor med hela livet framför sig. Tills han förgör dem.

16 47) Två sekunder i Byron Hemmings liv Rachel Joyce När tiden flyttas fram sker det ofattbara. När Byrons mor kör honom till skolan den morgonen är hon stressad. Hon gör ett oförlåtligt misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. Går det att skylla på de två sekunderna? Kan det som hände någonsin rättas till? 48) Du försvinner Christian Jungersen Mia jobbar som lärare och hennes make Fredrik är en välkänd och högt uppskattad rektor på en privatskola. Under en semester på Mallorca med deras son Niklas börjar Fredrik plötsligt uppträda märkligt. När de åker bil börjar han att köra så vårdslöst att Mia undrar om de kommer att överleva. Under det efterföljande grälet kollapsar Fredrik och hamnar på sjukhus. 49) Den lysande världen Siri Hustvedt Konstnärinnan Harriet Burden känner uppgivenhet inför att ständigt förbises av New Yorks konstnärselit. Då bestämmer hon sig för att genomföra ett experiment; hon döljer sin identitet bakom tre påhittade manliga konstnärsalias. Men när hon till sist träder fram får hon inte den reaktion hon förväntat sig. 50) Ödesgudinnan på Salong d Amour Anna Jansson På Södertorg i Visby ligger Salong d Amour. När du kommer in på min frisersalong och jag frågar: Vad kan jag göra för dig? menar jag inte bara ditt hår. Jag menar: Vad kan jag göra för dig i ditt liv?

17 51) Himmelstrand John Ajvide Lindqvist Himmelstrand är en häpnadsväckande originell historia om tio människor som är så tragiska, absurda och modiga som väldigt vanliga människor ofta är. Och som alla tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap. 52) Slaktmånad Lars Pettersson I oktober 2013 hittas en man i en bil på en avlägsen fjällväg utanför Kautokeino i Nordnorge, skjuten med ett prickskyttegevär. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet. Omständigheterna gör att det klassas som terrordåd och säkerhetspolisen i både Oslo och Stockholm kopplas in. 53) Att inte vilja se Jan Guillou Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också en familj, och varje gång det ser ut att ljusna blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden kan man skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva fysiskt och moraliskt. 54) Det opålitliga hjärtat Morgan Larsson När Love äntligen får beskedet han drömt om i hela sitt liv reagerar han inte alls med den eufori han trott. Tvärtom. Han får panik och drabbas av ett hjärtstillestånd. Som genom ett under överlever han, men förbjuds av läkaren att ha sex eftersom det kan få hjärtat att stanna för alltid. Istället för att ta det lugnt börjar Love leva som om varje dag vore den sista, och plötsligt vill alla ha honom. Läkaren vill åt hans hjärta i forskningssyfte. Kvinnor attraheras som aldrig förr.

18 55) Pottungen Anna Laestadius Larsson På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur? 56) Hon som älskade honom Sara Kadefors Detta är en roman om kärlekens kraft, dess förmåga att läka och lindra men också att söndra och förgöra. Är det värt att göra andra människor olyckliga för att tillfredsställa egna behov? 57) När kriget kom till Lyckhem Britt-Marie Mattsson Året är En ung man flyter i land vid stranden nedanför Frida och Oskars hem i Bohuslän och det stora kriget blir verkligt. Mannen är inte den ende. Under ett dygn dör åttatusen sjömän vid slaget på Skagerrak. Fridas syskon har redan lämnat nödår och förtryck för att prova lyckan i Amerika. Men livet i det nya landet blir inte som de hoppats.

19 58) Etthundra mil Jojo Moyes Jess Thomas man har stuckit och hon tvingas ha dubbla jobb för att försörja sina två barn. IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en tillfällighet deras riddare i skinande rustning. När han erbjuder sig att köra den lilla familjen, inklusive illaluktande hunden Norman, tvärsigenom England till Skottland är det hans första osjälviska gärning på åratal, kanske någonsin. 59) Vi David Nicholls En berättelse om en familj under det som kan vara deras sista veckor tillsammans. Det är en komedi om de krav som ett långt äktenskap ställer. Det är också berättelsen om ett äktenskap från dess romantiska början till dess möjliga slut. En roman som är såväl episk som intim, rolig och hjärtskärande. 60) Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEAskåp Romain Puértolas En fakir från Rajasthan reser till Paris för att köpa en spikmattesäng på Ikea. Planen går om intet och han gömmer sig i en garderob - som paketeras och skickas iväg på en galen resa jorden runt.

20 BOKCIRKELN LÄSLUSTAN Så här fungerar vår bokcirkel: Du väljer bland 60 NYA böcker! Du lånar boken ca 3 veckor. Bokcirkeln pågår i ca 1 år. Du får behålla en bok när cirkeln är slut. För detta betalar Du endast 399 kr. Välkommen in till oss så berättar vi mer!

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis.

Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis. Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis. Bauer, Belinda. Det slutna ögat. Kriminalaren John Marvel kopplar samman fallet med en försvunnen

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

NYA ROMANER PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2014

NYA ROMANER PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2014 NYA ROMANER PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2014 Ahern, Cecilia. Mitt liv & jag. Familjerelationer, separationer och kärlek. Axelsson, Majgull. Jag heter inte Miriam. En romsk kvinna antar namnet Miriam

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Anne Charlotte Leffler var en av 1880-talets mest framgångsrika författare. Hennes pjäser drog stor publik och hennes böcker såldes

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Boktips år 3-5 Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Pernilla Stalfelts nya bok handlar om tolerans i alla dess former. Om likheter, om olikheter, om rädsla och utanförskap.

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Enskild fördjupningsuppgift realism och

Enskild fördjupningsuppgift realism och Enskild fördjupningsuppgift realism och naturalism Denna epok var en tid där det industriella började växa vilket gjorde att både liv och landskap började förändras. Det här gjorde så att små städer blev

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN

SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är glada att vi får komma ut i ert klassrum och spela vår föreställning HAMLET - en monolog där alla dör. För dig som vill förbereda dig och

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

DECKARKORT. Något har hänt i Valleby, men vad? Och vem är skurken? Hjälp Lasse och Maja lösa mysteriet med staden!

DECKARKORT. Något har hänt i Valleby, men vad? Och vem är skurken? Hjälp Lasse och Maja lösa mysteriet med staden! DECKARKORT Något har hänt i Valleby, men vad? Och vem är skurken? Hjälp Lasse och Maja lösa mysteriet med staden! 1 2 Inne i Valleby finns fem uppdrag för dig att lösa. Uppdragen finns på fem olika arbetsplatser.

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

1. Drömkåken X. Huset som gud glömde 2. Kåkens hemlighet.

1. Drömkåken X. Huset som gud glömde 2. Kåkens hemlighet. 1 I den här filmen från 1993 får vi följa med Göran, som precis blivit stolt husägare. Huset har han köpt på auktion utan hans frus eller barns vetskap, det ska nämligen bli en stor överaskning. Problemet

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Vilka andra ord var nya för dig i boken? Skriv upp dem och slå upp vad de betyder. Mina ord:

Vilka andra ord var nya för dig i boken? Skriv upp dem och slå upp vad de betyder. Mina ord: ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA gotter (sida 12, rad 12) ett annat ord för godis plikt (sida 16, rad 2) sådant som måste göras fasansfullt (sida 29, rad 11) hemskt, fruktansvärt pampigt (sida 32, rad

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift.

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift. en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Röda rummet - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift. Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux, Lektionstyp:

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Predikan 5 okt 2008 Värnamo Allianskyrka

Predikan 5 okt 2008 Värnamo Allianskyrka Predikan 5 okt 2008 Värnamo Allianskyrka Det är Mikaeliidagen idag, och denna söndagen så är det Änglar som är temat i kyrkoåret. När jag läste texterna så var det en av dem som genast fångade min uppmärksamhet.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

Ödesgudinnan på Salong D amour

Ödesgudinnan på Salong D amour ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNA JANSSON INFÖR LÄSNINGEN Titta på omslaget, läs titeln och baksidestexten. Vad får du veta om boken? Varför tror du att den heter Ödesgudinnan på Salong d Amour? Vilka ledtrådar

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer