Inspirationsmaterial för lärare Stadsvandringar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inspirationsmaterial för lärare Stadsvandringar"

Transkript

1 Inspirationsmaterial för lärare Stadsvandringar En utställning om städer i förändring 4 februari 5 april 2015

2 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser frågeställningar från samtiden. Våra utställningar ger er möjlighet att arbeta enligt skolans läroplan och mål inom en rad olika ämnen. Häftet du håller i din hand är ett inspirationsmaterial för dig som lärare. Det här materialet är tänkt att skapa vägar in i konsten genom att presentera frågeställningar och aktiviteter du kan använda dig av. Sista sidan på häftet kan du kopiera till dina elever som stöd vid tolkningsövningar i utställningen! Vi hoppas att få se dig och dina elever på plats i konsthallen! Besök oss Visningar Bonniers Konsthall erbjuder kostnadsfria visningar till och med åk 3 på gymnasiet. Visningens längd är ca 30 minuter. Max antal deltagare 25 pers/grupp. Vi rekommenderar dock att hålla grupperna mindre för att få möjlighet till fördjupat samtal. Det går jättebra att dela upp klassen i två grupper och boka två visningar efter varandra. Fri entré Sedan 5 februari 2015 är det alltid fri entré för alla till Bonniers Konsthall. Konsthallsvärdar Våra skolvisningar hålls av våra konsthallsvärdar. Alla värdar är verksamma konstnärer eller konstvetare och ger alltid en unik infallsvinkel på våra utställningar. Elevernas egna kommentarer och tankar är en viktig del av visningen, där mötet och samtalet kring konst får en central roll. Öppettider och bokning Konsthallens öppettider är onsdag kl 12 20, torsdag söndag kl För bokning och information vänligen kontakta Katya Sandomirskaja på (mån fre kl 9 17); Ni kan även använda vårt bokningsformulär på: skolvisning Inför ditt besök Berätta gärna för oss om det är något ni vill att vi tar hänsyn till eller vill att vi tar upp under ert besök. Konsthallens värdar hjälper till att hålla rätt på alla besökare, men lärare har ett huvudansvar för de elever de har med sig. Innan besöket kan man som lärare gärna uppmärksamma eleverna på att man inte får röra konstverken. Vi har tyvärr ingen matsäcksrum i konsthallen. Hitta hit Bonniers Konsthall Torsgatan 19 T S:t Eriksplan Buss 3, 4, 70, 72 och 77 stannar vid S:t Eriksplan Promenadavstånd från Karlberg station (900m).

3 Tips för lärare Läs på innan ni besöker konsthallen Vid första besöket på en konsthall kan det vara svårt för eleverna att sortera bland alla nya och kanske främmande intryck. Skapa ett ramverk genom att läsa på om konsthallen, utställningen och konstnärerna tillsammans i klassen för att förbereda för alla nya intryck. Föd idéer Använd öppna frågor som uppmuntrar till reflektion och egna tolkningar och låt diskussionen leva sitt eget liv. Att försöka hitta en slutgiltig förklaring begränsar verket, använd verk och reflektioner som katalysatorer för ytterligare diskussion. Påminn om att konsten väcker känslor och funderingar Konsten kan göra att vi ifrågasätter världen runt oss och att vi får lättare att förstå olika sociala fenomen. Hur man upplever konst är något mycket individuellt. Alla kan inte, och behöver inte, tycka om alla verk. Påminn gärna eleverna om att även om ett verk inte väcker gillande så kanske det skapar känslor och funderingar som är värdefulla. Fånga upp interna diskussioner Många intressanta funderingar och tolkningar viskas ofta mellan elever plocka upp dessa diskussioner! Vill de inte dela med sig inför klassen kanske de kan anförtro sig till dig som lärare och på så vis uppmuntras i sitt reflekterande.

4 Dela upp i grupper Mindre grupper skapar större trygghet för både elever och lärare att dela med sig av sina personliga tankar och känslor. Har ni möjlighet så kom gärna med en halv klass per visning eller fördela klassen på två lärare. Återvänd gärna till samma utställning och diskutera den på nytt Det kan vara svårt att skapa sig en uppfattning om en utställning och ett konstverk vid första anblick om man inte är en van konsthallsbesökare. En utställning kan växa och man kan få en annorlunda upplevelse när man ser om en utställning flera gånger. Återvänd gärna till samma utställning och reflektera över hur upplevelsen av verken och utställningen förändras. En trygghet i miljön skapar även en trygghet för tolkning och reflektion. Ta god tid på er och använd gärna informationsmaterial som finns på konsthallen I utställningen kan elever och lärare låta diskussioner och tolkningar ta omvägar genom grundliga samtal om de olika verken. Våra verkskyltar är en utmärkt ingång till konstverken. I vårt magasin kan ni läsa intervjuer med konstnärer och annat som relaterar till utställningen.

5 Stadsvandringar En utställning om städer i förändring Med Sophie Calle, Hala Elkoussy, Carlos Garaicoa, Jesper Just, William Kentridge och Lisa Torell. 5 februari 5 april 2015 Staden är ledmotivet i vårens första utställning på Bonniers Konsthall. Sex konstnärer skildrar möten med städer runt om i världen. Staden porträtteras som en plats för mellanmänskliga möten, historiska skeenden och global politik. Stadsvandringar ställer framför allt frågor kring vad det innebär att leva sitt liv i en stad som aldrig slutar växa. I en labyrint av raserade väggar och vildvuxen bambu visas videoverket Intercourses. På stora projektioner följer kameran tre män med afrikanska ursprung i en stad som ser ut som Paris. De rör sig runt i staden till ljudet av en ihållande vind, som om självaste staden gav ifrån sig ett oroande läte. Kameran panorerar över boulevarderna och Eiffeltornet, men det är något som inte verkar stämma. Affärsskyltar med kinesiska tecken och skyskrapor som tornar upp bakom de vitputsade fasaderna vittnar om att konstverket inte är filmat i Europa utan i Kina. Den danska konstnären Jesper Just fick idén att filma i Hangzhou när han besökte stadens kopia av Paris. Kina är det land som utmärkt sig mest i denna byggtrend. Kopiorna byggs i rasade fart för en rik medelklass. Det har skapat en mängd spökstäder som står gapande tomma i väntan på att landets tigerekonomi ska ta ännu ett språng. Hala Elkoussy, stillbild ur In Search of a City (in the papers of Sein), 2011

6 Jesper Just är en av många konstnärer som intresserar sig för staden som fenomen. Städer idag förändras oerhört snabbt och det skapar brännande frågor kring migration, urbanisering och kulturell tillhörighet. Hur hanterar vi komplexa relationer som sträcker sig över nationsgränser? Hur påverkar det livet i en stad? 2008 bodde för första gången fler människor i städer och tätorter än på landsbygden. Den aktuella statistiken talar sitt tydliga språk. En angelägen tanke med Stadsvandringar är att bjuda in konstnärer som skildrar hur det är att leva och uppehålla sig i en stad. Jesper Just, Sophie Calle, Hala Elkoussy, Carlos Garaicoa, William Kentridge och Lisa Torell intresserar sig alla för hur stadsrummet upplevs. Det är alltså en levd erfarenhet iscensatt eller självupplevd som vi möter i konstverken. De ser på staden som en mängd effekter som påverkar oss. Konstnärerna visar en stor lyhördhet inför de sinnestillstånd som skapas i en stad. De närmast känner på staden. De lyssnar till vad stadens väggar viskar om, vad lager av historia bär vittne om och vilka sinnesförnimmelser som väcks när en hand känner på en stenmur som rundats av alla de som slagit sig ner för att vila. Här möter vi Kairos vindlade gator, som bär på historier om kolonialstyre. Vi möter Paris i form av en kopia i en världsdel långt från Europa. Johannesburg utgör fonden för berättelser om Sydafrikas politiska historia. Vi besöker New Yorks stadsdel Bronx i början av 1980 talet, långt från det turistmål som staden blivit idag. Havannas arkitektur som påminner om ruiner, ett resultat av landets ekonomiska stillestånd, är grunden i ett visionärt modell och skulpturbyggande. Miljonprogrammens nedslitna miljöer får ny betydelse i en poetisk närläsning.

7 Konstnärer och verk i Stadsvandringar Sophie Calle I över fyra decennier har Sophie Calle (f. 1953, Paris) uppmärksammats för sina fotografiska verk där hon undersöker grundläggande mänskliga erfarenheter som sårbarhet och utsatthet. I flera av hennes tidiga verk från 1980 talet är det staden Paris som utgör scenen för hennes konstnärliga iscensättningar av mellanmänskliga möten. Calle har utvecklat ett konstnärskap som balanserar dokumentärt foto och performance, vilket har gett henne en unik position som konstnär världen över. I utställningen visas två verk av Sophie Calle The Bronx och The Shadow. I The Shadow från 1981 får vi följa konstnären på avstånd när hon rör sig runt i Paris fotad i smyg av en detektiv. Detektiven anlitades av Sophie Calles mamma, som i sin tur blev ombedd av konstnären att iscensätta det hela. Detektiven trodde alltså att konstnären var ovetandes om hans närvaro, medan hon i själva verket hade total kontroll och navigerar genom staden för att få sin egen existens dokumenterad. Verket ger upphov till frågor om kontroll och vem som har makten över vem i ett offentligt rum. I The Bronx från 1980 lät Sophie Calle åtta främlingar, som levde i stadsdel Bronx i New York, att ta henne med till var sin plats i grannskapet. Paris välputsade fasader byttes ut mot en nedgången, sliten och fattig miljö. Trots Bronx tillsynes ogästvänliga uppenbarelse laddar främlingarnas berättelser om platsen verket med hopp om en bättre framtid. Hala Elkoussy Hala Elkoussy (f. 1974, Kairo) arbetar med fotografi, film och installation i relation till sin hemstad Kairo. Hon skildrar den enskilda individens möjlighet att skapa ett livsutrymme i en stad och en stat med bristande socialt engagemang och skyddsnät. Hennes perspektiv är att skapa historia underifrån där den lilla människans erfarenhet i vardagen blir utgångspunkten. Utställningen på Bonniers Konsthall är den första med konstnären i Stockholm. In Search of a City (in the papers of Sein), från 2011, är en film och en samling fotografier och böcker. Här möter vi Kairos historia genom en berättarröst och den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Sein, vars identitet skiftar karaktär genom filmen. Filmen tar oss med genom stadens vindlande gator, offentliga och privata rum. 200 år av historiska möten mellan det lokalt egyptiska och det främmande, i form av britterna och fransmännens kolonialstyre, bildar ramberättelsen. Historien förtäljer bland annat att Kairo byggdes efter europeisk standard för att imponera på Europa. Sein blir en kvinnlig flanös som driver runt i Kairo av idag och framkallar minnen och historier. Filmen har kommit till efter en lång tids efterforskning. Konstnären har använt historiska händelser, reseberättelser, litteratur, tidskrifter och brev som sitt råmaterial. Genomgående i Hala Ekoussys konstnärskap finns en kritisk blick vänd mot vår tids politiska och sociala system. Frågeställningarna gestaltas med ett poetiskt laddad berättarspråk där bortglömda och förbisedda historier lyfts fram.

8 Carlos Garaicoa Carlos Garaicoa (f.1967, Havanna) har varit en del av en internationell konstvärld sedan mitten av 1990 talet. Hemstaden Havanna får ofta tjäna som utgångspunkt. Stadens arkitektur och stadsstruktur, mer eller mindre i ruiner på grund av det ekonomiska tillståndet, används som förlagor till skulpturer och installationer. Faktiska byggnader och huskomplex byggs på och förändras med hjälp av fantasi och oanade tillägg. To transform the Political Speech in Facts, från 2009, är en serie fotografier tagna på specifika byggnader och urbana miljöer i Havanna. Med hjälp av teckning låter konstnären oss se hur huskropparna kunde fortsatt växa om de byggts färdigt. Verken bär på en paradox eftersom de visar upp ruiner, ett fruset historiskt skede, och en vision om ett kommande samhälle. De förhåller sig till nostalgin inför något som gått förlorat och framtidshopp en vilja till förändring, vilket är ett dilemma som många städer idag står inför. Ska man bygga upp och återställa gamla stadskärnor eller bygga nytt? Frågorna som Garaicoa ställer via sina verk riktar också kritik mot specifika historiska utopier som för oss idag verkar daterade. Genom att använda historiska förlagor speglar han vår samtids blinda fläckar i dagens debatt om stadsutveckling. My personal Library Grows up Together with my Political Principles från 2008, och Prête à Porter, från 2011, är två stadsmodeller uppbyggda av enkla vardagsmaterial. Rislampor och sytillbehör får tjäna som byggmaterial för att gestalta idéer och uppslag för byggd miljö. Konstverken kommer alltid till i relation till konstnärens egen upplevelse av en stad, en plats eller en byggnad. Han understryker vikten av att själv erfara både den skönhet och hårdhet som en stad ger upphov till. Carlos Garaicoa, Mi biblioteca personal crece conjuntamente con mis principios políticos / My Personal Library Grows up Together with My Political Principles, 2008

9 Jesper Just Jesper Just (f. 1974, Köpenhamn) tillhör en av sin generations mest internationellt uppmärksammade konstnärer från Danmark. Han har på ett konsekvent sätt utforskat videokonsten som medium. En stor inspirationskälla är spelfilm och filmens unika möjlighet att skapa starka berättelser med ljud och bild. Just intresserar sig för platser som bär på en särskild dragningskraft och låter dem spela huvudrollen komplexa motorvägssystem utanför Los Angeles, utopiska samhällsbyggen ute i den kaliforniska öknen och Detroits övergivna stadskärna. Intercourses från 2013 är Jesper Just mest komplexa videoinstallation och utgör utställningens kärna. På fem projektioner får vi följa tre män med afrikanska ursprung som rör sig runt i en stad som ser ut som Paris. Affärsskyltar med kinesiska tecken och höga huskroppar som tornar upp bakom de vitputsade fasaderna vittnar dock om att verket inte är filmat i den europeiska staden utan i Kina. Jesper Just fick idén att filma i stadsdelen Tianducheng, som ligger i kuststaden Hangzhou, när han skulle representera Danmark på konstbiennalen i Venedig. Utställningsområdet huserar nationella paviljonger vari världens länder ska visa upp den allra främsta konsten från sitt land. Paviljongerna bildar nationer i nationen, vilket Just associerade till alla de stadskopior som växer fram världen över. Kina är det land som utmärkt sig och har under lång tid skapat kopior av framför allt Europeiska städer i sina städer. Intercourses lyfter frågor kring hur städer i dag växter allt fortare och hur detta påskyndar migration och urbanisering. Jesper Just, stillbild ur Intercourses, 2013

10 William Kentridge William Kentridge (f. 1955, Johannesburg) är en av Sydafrikas mest namnkunniga konstnärer. Hans kolteckningar och animerade kortfilmer har väckt stor uppmärksamhet för sitt starka uttryck och sociala patos. Hans utgångspunkt kommer ur egna observationer och skildrar Johannesburg under apartheidtiden innan demokrati infördes. 10 Drawings for Projection är en serie animationer som påbörjades redan 1989 och berättar om Felix och Soho. I de nu sammanlagt tio animationerna, som visas i sin helhet på Bonniers Konsthall, skildras ett för Kentridge typiskt dystopiskt stadslandskap. Med hjälp av kolteckningar som växer fram, suddas ut och omarbetas framför kameran får vi följa de två karaktärerna genom tid och rum. Teckningstekniken, som visar upp hur bilderna ständigt förändras, speglar berättelserna som handlar social och politisk förändring. Teckningstekniken har också beskrivits som att den påminner om det mänskliga minnet, som ständigt förändras och omformas. För Kentridge är det viktigt att hans verk inte direkt avbildar ett exakt historiskt förlopp utan han vill snarare förmedla hur Johannesburg som stad har gett upphov till olika sinnestillstånd, komplexa och mångbottnade. Utifrån det faktum att apartheid skapat enorma klyftor mellan stadens invånare vill han förmedla vad det innebär att leva sitt liv. William Kentridge. History of the Main Complaint, 1996

11 Lisa Torell Lisa Torell (f. 1972, Göteborg) verk Cm by cm, metre by metre, km by km är collage av fotografier, text och måleri som hon själv beskriver som hantverksmässiga översättningar av en stadsmiljö. Konstnären granskar massproducerade material och formgivning på ett varsamt och lyhört sätt. Betong, asfalt, nedklottrade träbänkar samsas med korta reflektioner sakliga beskrivningar av objekten och personligt färgade kommentarer. Konstverken kan ses som ett försök att ge det lågt värderade en annan status. Lisa Torell har arbetat på plats i New Belgrade som är en stadsdel i Serbiens huvudstad Belgrad, som byggdes i slutet på 1940 talet i en typiskt kommunistiskt stil. Idag är det ett av stadens mest expansiva områden som finansiellt centrum. Lisa Torell har i mer än ett decennium intresserat sig för offentliga rum. Hennes utgångspunkt är frågor som kretsar kring hur rummen har skapats, vad de har för funktion och hur de ser ut. Det är ett komplext samspel mellan politik och estetik som hon nystar i. Det är ofta en standardiserad miljö, som har tagits fram utan en särpräglad formgivning, som hon återkommer till. Genom skulptur, collage, installation, text och performance kommenterar hon det offentliga rummets estetik, eller snarare avsaknad av estetik, och varför det kommit att bli så. Lisa Torell arbetar ofta platsspecifikt i nära dialog med utvalda platser och situationer. För utställningen på Bonniers Konsthall har hon arbetat med konsthallens närhet till Torsgatan. Lisa Torell skapar gatureliefer. Foto: Viktor Pedersen

12 Nästa utställning på Bonniers Konsthall Ylva Ogland 22 april 27 juli Våren 2015 avslutas med en omfattande separatutställning med konstnären Ylva Ogland som tidigare var med i utställningen Scenväxlingar på Bonniers Konsthall Konstnärens starka intresse för teatern och teaterns sätt att historiskt samla skådespelare i resande sällskap, som levde och verkade tillsammans, kommer att vara grundstenen i utställningen. Till utställningen skapar Ogland ett nytt verk som är tänkt att ta formen av en performance med målningar och objekt. Utställningen kommer ha ett starkt rituellt inslag där man kommer att få möta konstnären i hennes vardag när hon målar, förbereder sina måltider, umgås med familj, vänner och personer som hon arbetar med för tillfället. Ylva Ogland är en av Sveriges mest erkända samtidskonstnärer i sin generation. Under de senaste åren har hon haft solo och grupputställningar både i Sverige och internationellt. Ylva Ogland är född 1974 i Umeå och baserad i Stockholm. Ylva Ogland förbereder performanceverket Snöfrid och den allseende platsen på Dramaten under utställningen Scenväxlingar på Bonniers Konsthall 2010.

13 Kort om Bonniers Konsthall Bonniers Konsthall öppnade hösten 2006 och är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Med ett program som består av utställningar, seminarier, publikationer, visningar, med mera, stödjer konsthallen tillkomsten av och mötet med samtidskonsten. Bonniers Konsthall introducerar nya konstnärskap i Sverige och arbetar både med konstnärer som befinner sig i början av sin bana och med att ge mer etablerade konstnärer möjlighet att skapa nya verk. Bonniers Konsthall har sitt ursprung i Maria Bonnier Dahlins Stiftelse som bildades 1985 av Jeanette Bonnier till minne av dottern Maria ( ) som omkom i en bilolycka. Stiftelsen delar årligen ut stipendier till unga svenska konstnärer. För mer information besök Bild på omslaget: Jesper Just, stillbild ur Intercourses, 2013; Hala Elkoussy, stillbild ur In Search of a City (in the papers of Sein), 2011

14 Diskussionsfrågor Välj ett verk och berätta om ditt intryck! Använd stödfrågorna och gå runt i utställningen och välj ut verk som du tolkar med hjälp av stödfrågorna. Presentera sedan dina tolkningar för klassen och berätta varför just detta verk tilltalade dig. 1. Beskriv verket du valt! Hur upplever du det? 2. Vilket material och vilken teknik har konstnären använt sig av? 3. Består verket av olika delar? Hur förhåller de sig i så fall till varandra? 4. Hur är konstverket placerat? Har det någon betydelse var du står, sitter eller rör dig för hur du betraktar konstverket? 5. Hittar du någon berättelse i konstverket? 6. Finns det någon tydlig idé bakom konstverket? Försök att formulera den för dig själv! 8. Berättar titeln vad konstverket handlar om? Förändrar titeln vad du upplever? 9. Vilka associationer/känslor får du? 10. Varför valde du det här konstverket?

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

LÄRARMATERIAL BILDEN AV KRIG, 20 SEP - 14 JAN

LÄRARMATERIAL BILDEN AV KRIG, 20 SEP - 14 JAN LÄRARMATERIAL BILDEN AV KRIG, 20 SEP - 14 JAN SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Begreppet samtidskonst används ofta för att

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN Fördjupningsmaterial För högstadiet och gymnasiet Samtidskonsten är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang, den kan ge nya perspektiv på dagsaktuella frågor, öppna upp för reflektion och diskussion

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE SUSAN PHILIPSZ / LOST IN SPACE 22 FEBRUARI - 7 MAJ 2017

INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE SUSAN PHILIPSZ / LOST IN SPACE 22 FEBRUARI - 7 MAJ 2017 INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE SUSAN PHILIPSZ / LOST IN SPACE 22 FEBRUARI - 7 MAJ 2017 SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Begreppet

Läs mer

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover nya media KONST & DESIGn FRIA FÖRBEREDANDE KONSTLINJEN Du söker med 5-10 verk digitalt. Det är valfritt att söka med måleri, skulptur, teckning, video, foto, ljud, objekt osv. Digitala arbetsprover kan

Läs mer

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen?

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Hej Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Vad är kultur? enligt EST14 & ESM14 Länders kultur Främmande

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

BO SAMUELSSON. Byggnad portfolio

BO SAMUELSSON. Byggnad portfolio BO SAMUELSSON Byggnad portfolio behållare,ram, gränssnitt, objekt, rum, definierad plats, lokalitet, byggnad. Byggnaden är en behållare för konstnärlig aktivitet likt en konstinstitution,men här är innehållet

Läs mer

ANNA OLSSON September 2015

ANNA OLSSON September 2015 ANNA OLSSON September 2015 Anna Olsson är textilkonstnär och arbetar främst med bildvävar där berättandet står i centrum. Hon har genom sitt arbete mött människor som befinner sig i en av de mest utsatta

Läs mer

Becoming by Recalling

Becoming by Recalling ACSIS C/O KONSTHALLEN PASSAGEN LINKÖPING Becoming by Recalling ETT SEMINARIUM OM ALTERNATIVA SPELPLATSER FÖR KONST OCH KULTURARV Becoming by Recalling Den 23 maj öppnar utställningen Becoming by Recalling

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Out With a Oooh! Ett samarbete mellan Sveriges Konstföreningar/Konsten att mötas Och Vasaparkens förskolors konstförening

Out With a Oooh! Ett samarbete mellan Sveriges Konstföreningar/Konsten att mötas Och Vasaparkens förskolors konstförening Hamnar i knipa! Att vara läkare eller sjuksköterska och komma för att bo i Sverige då kommer du att känna dig välkommen. Men att vara konstnär då är du i knipa! Hur kan en nyanländ konstnär få tillfälle

Läs mer

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna:

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna: Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Vasagymnasiet har en inriktning VIP (Vasagymnasiets internationella profil) som passar dig som är nyfiken på Europa och tycker det är viktigt med ett

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Skolprogram. Vårterminen 2009

Skolprogram. Vårterminen 2009 1/5 Skolprogram Vårterminen 2009 Välkommen till ett nytt år på Falkenbergs museum med allt från persiska resor till lokal förankring. I vår kommer vi även att öppna upp Hindströmsgården för dramatiserade

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET, INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,, Gustavsbergs Konsthall Gör gruppen sitt första besök på en konsthall eller är det vana vid konsthallar och museum? Det kan vara

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Undervisningen i ämnet historia ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet historia ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan HISTORIA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar sitt historiemedvetande genom kunskaper om det förflutna, förmåga att använda

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Vad är Dokumentär fotografi? Vad är skillnaden mellan Dokumentär foto och Reportage tex?

Vad är Dokumentär fotografi? Vad är skillnaden mellan Dokumentär foto och Reportage tex? Dokumentär fotografi Vad är Dokumentär fotografi? Vad är skillnaden mellan Dokumentär foto och Reportage tex? Enligt Wikipedia: Avser en slags Bildjournalistik där Fotografen försöker skapa en sanningsenlig

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

BRUKSANVISNING. Varje människa kan göra skillnad. www.raoulwallenberg.se

BRUKSANVISNING. Varje människa kan göra skillnad. www.raoulwallenberg.se Varje människa kan göra skillnad www.raoulwallenberg.se VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD Det finns idag en bristande kunskap om de mänskliga rättigheterna bland elever i Sverige, trots att de står inskrivna

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block Arkitekturprojekt - en paviljong i parken Lunds Konst och Designskola 2015 PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik, funktion

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

ReKo Bildanalysen steg för steg

ReKo Bildanalysen steg för steg ReKo Bildanalysen steg för steg Denotation (bildbeskrivning) - Vad är det som skildras? - Vad ser vi i bilden: människor, saker, miljöer etc.? - Hur ser de/det ut? - Hur är bilden tagen: färg, ljus, bildvinkel,

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Sterling Ruby Soft work INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Information och visningar Tips för lärare Om utställningen Praktiska övningar Diskussionsfrågor Kommande utställningar Information Samtidskonstens

Läs mer

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Ett stöd i undervisningen Våra program På Berättarministeriet tror vi på det lustfyllda lärandet. Genom våra skolprogram vill vi uppmuntra elevers nyfikenhet

Läs mer

17 oktober 2015 17 januari 2016

17 oktober 2015 17 januari 2016 KULTURHUSET STADSTEATERN LÄRARHANDLEDNING ANNA ODELL Okänd, kvinna 2009-349701 17 oktober 2015 17 januari 2016 Foto: Pål Sommelius Denna handledning är utformad som ett stöd inför eller efter ett besök

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING LAGOMBRA: OBSTACLE COURSE

LÄRARHANDLEDNING LAGOMBRA: OBSTACLE COURSE LÄRARHANDLEDNING LAGOMBRA: OBSTACLE COURSE 9 NOVEMBER-13 JANUARI GUSTAVSBERGS KONSTHALL OM HANDLEDNINGSMATERIALET Handledningsmaterialet för utställningen Obstacle Course kan användas om du som lärare

Läs mer

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Född och uppvuxen på västkusten, men en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt tillsammans min sambo till nordligare

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Formen i Sverige NRMMOMMM

Formen i Sverige NRMMOMMM ä ê ~ ê Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Formen i Sverige NRMMOMMM Målgrupp gymnasiet Vi lever i en konsumtionskultur där den ena inredningstrenden avlöser den andra i en allt snabbare takt. På nätet, i livsstilsmagasin

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér

Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér När: 9 december 11 mars Var: 81m², Dunkers kulturhus Målgrupp: Går att anpassa efter åldersgrupp För ditt eget bästa

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Dåtid. Nutid. Framtid. Slutuppgift Kultur- och idéhistoria ESM08 och SP08B

Dåtid. Nutid. Framtid. Slutuppgift Kultur- och idéhistoria ESM08 och SP08B Dåtid Nutid Framtid Slutuppgift Kultur- och idéhistoria ESM08 och SP08B Dåtid Nutid Framtid Vi ska under vecka 19-22 arbeta med olika teman i grupper. Ni delar själva in er i grupper (fem grupper). Varje

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan. Hur får vi fatt i barns flöde av tankar?

Pedagogisk dokumentation i förskolan. Hur får vi fatt i barns flöde av tankar? Pedagogisk dokumentation i förskolan Hur får vi fatt i barns flöde av tankar? Barns lärande är interaktivt och relationellt Miljön Barnsyn/människosyn Kunskapssyn Barn blir Barn får Pedagogens förhållningssätt/

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Inledning Du har tidigare fått uppgifter i medieundervisningen där du fått öva på att berätta något för en bestämd målgrupp eller att ditt

Läs mer

Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom bild & form Rut Karin Zettergren - Medverkande i XIX Mänttä Art Festival Mänttä Finland

Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom bild & form Rut Karin Zettergren - Medverkande i XIX Mänttä Art Festival Mänttä Finland Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom bild & form Rut Karin Zettergren - Medverkande i XIX Mänttä Art Festival Mänttä Finland 2014-06-14 till 2014-08-31 Mänttä Art Festival är en

Läs mer

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom?

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom? Backstage folkhögskola och kultur i samarbete Vill du veta mer om arbetet bakom? Bakom en teaterföreställning, bakom en konsert eller bakom en dansföreställning? På riktigt. På djupet. Eller vill du pröva

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

sid 1 och 2 är utvändigt omslag

sid 1 och 2 är utvändigt omslag sid 1 och 2 är utvändigt omslag TRE x RUM 2-24 APRIL 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN TRE x RUM KONSTHALLEN 2-24 april 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN PRODUCENT Daniel Palmberg

Läs mer

På vilket sätt präglar ditt intresse

På vilket sätt präglar ditt intresse Text: Erik Laquist Bild: Felix Gerlach Felix Gerlach: Född 1984 och uppvuxen i Malmö, där han är bosatt även i dag. Utbildning: Fotoskolan i Gamleby, Reklam och magasin, 2004 2006. Karriär: Blandade frilansuppdrag

Läs mer

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet

ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET. Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet ASTRID LINDGRENS NÄS STUDIEMATERIAL FÖR MELLANSTADIET Skapat av Åsa Loven, BARNinitiativet Lektionsprogram Märk världen, Astrid Lindgrens krigsdagböcker än en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

,!$-.&%"'2## #####+!0*6!&#-33#

,!$-.&%'2## #####+!0*6!&#-33# ,!$-.&%"'2## #####+!0*6!&#-33#!""#$%"!&'%(# )*&#%&+!"!#$!,#,!$-.&%"'#-/0# $123.('4%#&1""'40!"!&# '#"&-33%$)52,!2# '22!07(( )89:9;#

Läs mer

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning KURSPLAN 1 år Umeå Konstskola 1 Utbildningen är ettårig med syfte att utveckla den studerandes förmåga att utarbeta, fördjupa och genomföra en konstnärlig idé. Den ger kompetens att söka till högre studier

Läs mer

LPP, Reflektion och krönika åk 9

LPP, Reflektion och krönika åk 9 LPP, Reflektion och krönika åk 9 Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

Vilsen längtan hem. Melissa Delir

Vilsen längtan hem. Melissa Delir Vilsen längtan hem Melissa Delir MELISSA DELIR IDROTT OCH HÄLSA LÄRARE 3 BÖCKER & METODMATERIAL Vilsen längtan hem, Tack för att du finns, Du är född till att göra skillnad. Melissa Delir O O O JAG LYCKADES!

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

Familjerekonstruktion Så gör jag. Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04

Familjerekonstruktion Så gör jag. Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04 Familjerekonstruktion Så gör jag Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04 Ett ord som en människa fäster sig vid kan verka i oberäknelig tid Det kan framkalla glädje till livets slut det kan uppväcka obehag

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013 GALLERI FINAL STÄLLER UT I BÄSTEKILLE Kenneth Gustavsson FOTO Thomas Wågström FOTO Åke Arenhill ILLUSTRATIONER Ulrika Linder TECKNINGAR 6/7-4/8 2013 vernissage lördagen den 6 juli kl 11-17 PER LINDSTRÖM,

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer