Elsäkerhetsverkets deltagande i elektrotekniska standardiseringen 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Elsäkerhetsverkets deltagande i elektrotekniska standardiseringen 2015"

Transkript

1 BILAGA 1 1 (7) Horst Blüchert Generaldirektörens stab Sid 5 rev 1/3-15 (ARt) Dnr 15EV773 Elsäkerhetsverkets deltagande i elektrotekniska standardiseringen 2015 Elsäkerhetsverkets deltagande ska bli nästan oförändrat under 2015 i nationella och internationella standardiseringsarbeten och ska ske med 13 personer. Vi kommer att bli representerade i 17 kommittéer och ställer 4 funktionärer (2 ordföranden och 2 sekreterare). Prestationsmål Verket ska delta i 63 nationella och 35 internationella möten samt i SEKstyrelse, SEK-fullmäktige och SEK-elektrotekniska rådet. Vi ska vara representerade i temagruppen (TG) för smarta elnät och TG för smarta hus och städer. Bakgrund Elsäkerhetsverket har genom åren aktivt deltagit i standardiseringsarbetet på det elektrotekniska området. Deltagandet har skett med egen personal och genom konsulttjänster samt i samarbetsprojekt inom den ideella föreningen SEK Elstandard. Vår personal deltog som experter i standardiseringen men även i utbildningssyfte. Elsäkerhetsverket har sedan 2002 bedrivit ett övergripande föreskriftsarbete på anläggningsområde. Arbetshypotesen var att de föreskrifter som på olika sätt reglerar en starkströmsanläggning skall vara av ramföreskriftskaraktär med övergripande säkerhetskrav. Det ska vara så få detaljkrav som möjligt. Ett sätt att följa de övergripande säkerhetskraven är att tillämpa svensk standard. Arbetet slutfördes med införande av föreskrifterna i ELSÄK-FS 2008:1 till 4. Med den nya typen av föreskrifter driver verket inte längre elsäkerhetsutvecklingen genom sina föreskrifter utan det är i standardiseringsarbetet som utvecklingen äger rum. Därför har Elsäkerhetsverket intensifierat sitt deltagande i nationell och internationell standardisering. För elektrisk materiel har motsvarande ordning redan införts genom Sveriges inträde i EU. Verket bestämde 2009 att öka deltagandet i standardiseringen med egen personal och att minska externa konsulter. För att höja kompetensen hos egna den personalen minskades antalet personers som deltar i standardiseringsarbetet med oförändrat engagemang, dvs. ett antal personer bevakar fler kommittéer än förut. Därmed frigjordes inspektörskompetens för tillsyn och andra områden. Från och med 2012 ska det normalt bara finnas en person från verket i en kommitté utom i TK 64 och TK EMC. E L S Ä K E R H E T S V E R K E T T E L E - P O S T registrator@elsakerhetsverket.se O R G. N R Box 4, Kristinehamn F A X W E B B

2 2 (7) Resurser Maximalt 238 dagar var av 230 dagar för arbete i tekniska kommittéer. Nationella möten har antagits som en (1) heldag och internationella möten med två (2) dagar. Varje möte har en (1) förberedelsedag. (63+2*35+97=230). Det finns ett antal nationella möten som tar bara en (½) halvdag och därför finns ett visst utrymme som kan behövas för längre möten (plenarmöten). I övrigt tillkommer tid för valberedning och deltagande på Fullmäktige, Styrelse och Elektrotekniska rådet, ca 8 halvdagsmöten dvs. 8 dagar inklusive förberedelsetid. Budget Fasta kommittéavgifter, avgiften för Fullmäktige och Elektrotekniska rådet blir kronor enligt tabell 3. Denna fasta kostnad budgeteras på staben. En uppskattning av resekostnader finns i tabell 4 som antas bli kronor och budgeteras på enheterna enligt tabell 4. Det föreslås även att kronor budgeteras på staben för resor till andra orter än Stockholm för personal som är stationerat i Stockholm, för tillkommande viktiga internationella resor och som buffert för en eventuell höjning av avgifterna. Summan blir kronor. Indikatorer Antal möten.

3 3 (7) Beskrivning av arbetet i de tekniska kommittéerna Från och med 2013 sker allt standardiseringsarbete med egen personal. I nedanstående tabell 1 finns kommentarer till standardiseringskommittéerna och våra bedömningar. Tabell 1 Kommitté 8 Elenergiförsörjningssystem 9 Elutrustning för järnvägar och järnvägsfordon 11 Elektriska luftledningar för starkström 17 AC Kopplingsapparater och kopplingsutrustningar för högspänning Kommentar Kommittén har läge haft mycket lågt aktivitet men har fått ökande betydelse med smarta elnät, nya energikällor och elkvalitet vid överföring av el. Kommittén har även betydelse för EMC-regelverket. Ökat bevakning. Trafikverket klarar självt arbetet. 90 % av standarder rör annat än elsäkerhet. Enbart bevakning av standarder som kompletterar föreskrifterna. Elsäkerhetsverkets deltagande är inriktat på främst elsäkerhetsfrågor för luftledningar. Kommittén har haft hög aktivitet under senare år, bl.a. gällande sammanslagning av luftledningsstandarder till en gemensam standard. Arbete med anpassning till nationella avvikelser och nu gällande lagstiftning pågår. I denna kommitté är industrisidan stark. Vi bevakar utvecklingen. 121 B (17 D) Kopplingsutrustningar för spänningar högst 1 kv I denna kommitté är industrisidan stark. Inom IEC kommer kommittén att slås ihop med 17 B, kopplingsapparater med en ny beteckning. Vi bevakar utvecklingen. 23 Installationsmateriel En av de viktigaste kommittéerna med avseende på elektrisk materiel. Här ställer verket ordförande och deltar i plenarmöten på IEC och CENELEC nivå. Vi deltar även i IEC TC 23Bs MT 4 : Maintenance of IEC , , , , , , tester av stickproppar och uttag med tanke på vår kommande föreskrifter på området. 31 Elmateriel för explosiv atmosfär 34 Ljusarmatur med tillbehör 61 Säkerhet hos elektriska hushållsapparater Behandlar både standarder för produkter och installationer. Vi bevakar standarder som kompletterar föreskrifterna. Med införande av nya ljuskällor har kommittén fått ökande betydelse och delta idag med Martin G deltar i den nybildade internationella arbetsgruppen 34A PRESCO som tar fram en ny standard om ledljusrör. Martin behöver avlastning och Birgitta ska gå parallell med Martin samt avlasta honom i framtiden. Birgitta bevakar även 96 småtransformatorer som har anknytning till 34. En av de viktigaste kommittéerna med avseende på konsumentprodukter och vi deltar på plenarmötet på IEC nivå.

4 4 (7) Kommitté Kommentar 64 Elinstallationer i för lågspänning samt skydd mot elchock En av de viktigaste kommittéerna inom anläggningsområdet med ett övergripande ansvar för skydd mot elchock inom den elektrotekniska standardiseringen. Elsäkerhetsverket ställer ordförande och har en extra ledamot för att klara av arbetet. Verket deltar i arbetsgrupper på internationell nivå inom IEC (MT 9 disconnection times and related matters, MT 4 Effects of current passing through the body, PT 722 supply of electrical vehicle) och CENELEC (WG 27 supply of electrical vehicle). Från och med 2012 deltar vi även i IEC MT 17 protection against electrical shock som ska ta fram en ny version av IEC Common aspects for installation and equipment. Från och med 2013 har även Lars Hansson deltagit i MT 17 som representant för 99, högspänningsställverk. 78 Säkerhet vid arbete - metoder, verktyg och materiel 96 Småtransformatorer 99 Högspänningsställverk 106 Elektromagnetiska fält Gränsvärden och mätmetoder 108 Säkerhet hos hemelektronik och IT-utrustning 115 Högspänd likströmsöverföring för spänningar över 100 kv EMC Elektromagnetisk kompatibilitet Viktig kommitté som hanterar arbete på och nära elektriska anläggningar och verket ställer från och med 2014 sekretär som deltar på plenarmöten på IEC och CENELEC nivå. Vi deltar även i arbetsgrupper i IEC (PT ) och i CENELEC (BTTF 62-3) har hand om EN Skötsel av elektriska anläggningar. Kommittén har hand om produkter som används i många andra apparater eller strömförsörjer dessa. Bevakning. Viktig kommitté som hanterar utförande av elektriska högspänningsanläggningar och verket ställer ordförande som deltar på plenarmöten på IEC och CENELEC nivå. Vi deltar även i en internationell arbetsgrupp på IEC nivå (MT 4) och som högspänningsexpert i TC 64 MT17. Internationell revidering till omröstning. Arbete med implementering av kommande IEC/CLC ändringar på nationell nivå under 2014 Elsäkerhetsverket bevakar området med tanke på ellagens bestämmelser och gränsdragningar mot övriga berörda myndigheter. Viktig kommitté som hanterar konsumentprodukter och verket deltar på plenarmöten på IEC och CENELEC nivå. Kommittén är rätt så ny och ska hantering av framtidens teknik som blir en del i smarta elnät. Viktig omvärldsbevakning för kommande ändringar i ellagen. Mycket viktig kommitté som hanterar elektromanetisk kompatibilitet och verket ställer sekreterare som deltar på plenarmöten på IEC CISPR (International Special Committee on Radio Interferense) och TC 77 samt på CENELEC nivå (TC 210).

5 5 (7) Tabell 2: Elsäkerhetsverkets deltagande i standardisering 2015/28 oktober 2014 Snabböversikt [Reviderad 1 mars 2015] TK Deltagare Funktionär Kommitténs namn Plenarmöten Intern. Arbetsgrupp 8 Anders Richert Elenergiförsörjningssystem Vid behov 9 Peter Lindberg Elutrustning för järnvägar och järnvägsfordon 11 Lars Hansson Elektriska luftledningar för starkström 17 AC Anders Petersson Kopplingsapparater och kopplingsutrustningar för högspänning 121B (17 D) Martin Gustafsson Kopplingsutrustningar för spänningar högst 1 kv 23 Katarina Olofsson Ordförande Installationsmateriel Ja TC 23B MT 4 (Provning) 31 Fredrik Kagerud Elmateriel för explosiv atmosfär 34 Birgitta Andersson Ljusarmatur med tillbehör 34A PRESCO 61 Margareta Willbergh Säkerhet hos elektriska hushållsapparater Ja 64 Fredrik Sjödin Elinstallationer för lågspänning samt skydd mot elchock Ja Rolf Källkvist Ja 78 Peter Lindberg Sekreterare Säkerhet vid arbete metoder, verktyg och materiel Ja BTTF Birgitta Andersson Småtransformatorer MT4,PT722, WG27, MT 17, MT 9,MT 3 passiv (EMC del 444) [även Per H och Henrik O deltar i dessa undergrupper] 99 Lars Hansson Ordförande Högspänningsställverk Ja MT 4, TC 64 MT Per Höjevik Elektromagnetiska fält Gränsvärden och mätmetoder Ja 108 Joca Kostic Säkerhet hos hemelektronik- och IT-utrustning Ja 115 Per Höjevik Högspänd likströmsöverföring för spänningar över 100 kv Ja inom IEC EMC Henrik Olsson Sekreterare Elektromagnetisk kompatibilitet Ja Ja Martin Gustavsson SEK Styrelse: Elisabet Falemo SEK Fullmäktige: Lars Hansson SEK Valberedning: Lars Hansson SEK Certifieringsrådet: SEK Elektrotekniska rådet: Anders Richert SEK-TG "Smarta hus och städer : Per Höjevik SEK-TG "Smarta elnät": Anders Petersson Tabell 3: Deltagande i standardisering 2015/28 oktober Fasta avgifter som ska budgeteras på staben. [Denna lista stämmer ej med de modifieringar som gjorts under 2015 utan är budget!!!]

6 6 (7) Deltagare Funktionär/Kommentar Avgift 2015 Kommitténs namn 8 Anders Richert Elenergiförsörjningssystem 9 Peter Lindberg Elutrustning för järnvägar och järnvägsfordon 11 Lars Hansson Elektriska luftledningar för starkström 17AC Anders Petersson Kopplingsapparater och kopplingsutrustningar för högspänning 17D Martin Gustafsson Kopplingsutrustningar för spänningar högst 1 kv 23 Katarina Olofsson Ordförande Installationsmateriel 31 Fredrik Kagerud Elmateriel för explosiv atmosfär 34 Martin Gustafsson Ljusarmatur med tillbehör Birgitta Andersson Margareta Willbergh Säkerhet hos elektriska hushållsapparater 64 Per Höjevik Elinstallationer för lågspänning samt skydd mot elchock Fredrik Sjödin Henrik Olsson 78 Peter Lindberg Sekreterare Säkerhet vid arbete metoder, verktyg och materiel 96 Birgitta Andersson Småtransformatorer 99 Lars Hansson Ordförande Högspänningsställverk 106 Per Höjevik Elektromagnetiska fält Gränsvärden och mätmetoder 108 Joca Kostic Säkerhet hos hemelektronik- och IT-utrustning 115 Per Höjevik Högspänd likströmsöverföring för spänningar över 100 kv EMC Henrik Olsson Sekreterare Elektromagnetisk kompatibilitet Martin Gustafsson SEK Styrelse: Elisabet Falemo 0 SEK Fullmäktige: Lars Hansson SEK Valberedning: Lars Hansson 0 SEK Certifieringsrådet: Ingen 0 SEK Elektrotekniska rådet: Anders Richert Engångsavgift per person (13 *2000) Totala kostnader för kommittéavgifter egen personal Maximala kostnader som ligger på staben

7 7 (7) Tabell 4 Standardiseringsresor 2015/28 oktober 2014 [Denna lista stämmer ej med de modifieringar som gjorts under 2015 utan är budget!!!] TK Deltagare Funktionär Summa resor Antal nationella resor Antal internationella resor Enhet 8 Anders Richert Peter Lindberg Lars Hansson AC Anders Petersson B Martin Gustafsson Katarina Olofsson Ordförande Fredrik Kagerud Martin Gustafsson Birgitta Andersson Margareta Willbergh Per Höjevik Fredrik Sjödin Peter Lindberg Sekreterare Birgitta Andersson Lars Hansson Ordförande Per Höjevik Joca Kostic Per Höjevik EMC Henrik Olsson Sekreterare Martin Gustafsson Reskostnader egen personal Förutsättningar Nationell resa: 0 kr för personal som är placerad i Stockholm, kr för övriga. Summa Internationell resa: kr för alla Summa Summa Summa Summa Summa

Elsäkerhetsverkets deltagande i elektrotekniska standardiseringen 2016

Elsäkerhetsverkets deltagande i elektrotekniska standardiseringen 2016 BILAGA 1 TILL VP 1 (7) Anders Richert Generaldirektörens stab 010-168 05 02 2015-12-04 15EV4027 Elsäkerhetsverkets deltagande i elektrotekniska standardiseringen 2016 Elsäkerhetsverkets deltagande under

Läs mer

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets Vår roll Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde. Elsäkerhetsverket är ansvarig myndighet för tekniska frågor inom områdena elsäkerhet och

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets Vår roll Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde. Elsäkerhetsverket är ansvarig myndighet för tekniska frågor inom områdena elsäkerhet och

Läs mer

SEK Handbok 449 Utgåva 1

SEK Handbok 449 Utgåva 1 Potentialutjämning i industriella elanläggningar SEK Handbok 449 Utgåva 1 SEK Handbok 449 Utgåva 1 Mars 2009 Potentialutjämning i industriella elanläggningar En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard.

Läs mer

Om vikten av enhetliga definitioner, t.ex. i föreskrifter

Om vikten av enhetliga definitioner, t.ex. i föreskrifter Om vikten av enhetliga definitioner, t.ex. i föreskrifter TNC, van der Nootska palatset, Stockholm, 25 maj 2010 Magnus Olofsson Agenda 1. Kort om Elsäkerhetsverket 2. Terminologi inom standardiseringen

Läs mer

FÖRTECKNING 1 (5) ELSÄKERHETSVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgivare: Kim Reenaas Dnr 16EV1415

FÖRTECKNING 1 (5) ELSÄKERHETSVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgivare: Kim Reenaas Dnr 16EV1415 FÖRTECKNING 1 (5) Utgivare: Kim Reenaas 2016-06-01 Dnr 16EV1415 ELSÄKERHETSVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Enligt 18 c författningssamlingsförordningen (1976:725) ska det hos varje myndighet finnas en förteckning

Läs mer

Regelverk om elektriska anläggningar

Regelverk om elektriska anläggningar Regelverk om elektriska anläggningar Horst Blüchert / Elsäkerhetsverket 1 Ellagen (1997:857) 1 kap. 1 I denna lag ges föreskrifter om elektriska anläggningar, om handel med el i vissa fall samt om elsäkerhet.

Läs mer

Elinstallationer i badrum

Elinstallationer i badrum Elinstallationer i badrum SEK Svensk Elstandards kansli får många frågor om hur man kan använda el på ett säkert och ändamålsenligt sätt i våta miljöer. Förändringarna i 2009 års utgåva av Elinstallationsreglerna

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Elseminarium 2004 14.30-15.00 15.00-15.15 15.15-16.00 16.00-16.20 Kaffe och registrering Voltimum presenterar sig och kvällens program Elsäkerhet och standarder Minimässa 16.20-17.05 17.05-17.20 17.20-18.05

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

Bosse Johansson RPS 2010-11-01

Bosse Johansson RPS 2010-11-01 Bosse Johansson Vår organisation Generaldirektör Elsäkerhetsrådet Stab Verksamhetsstöd Elektrisk materiel Behörighet Elektriska anläggningar Regionkontor Nord, Syd, Väst, Öst VÅRA KONTOR Umeå Kristinehamn

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-IEC

SVENSK STANDARD SS-IEC SVENSK STANDARD SS-IEC 60092-401 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2017-11-23 1 1 (1+34) SEK TK 18 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Elinstallationer i fartyg

Läs mer

Konsekvensutredning. Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ersättning och avgifter vid marknadskontroll av viss elektrisk utrustning

Konsekvensutredning. Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ersättning och avgifter vid marknadskontroll av viss elektrisk utrustning Konsekvensutredning Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ersättning och avgifter vid marknadskontroll av viss elektrisk utrustning 16EV1484 1 Allmänt 1.1 Inledning Denna konsekvensutredning

Läs mer

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar Innehåll Förord 5 7 Elsäkerhet vid arbete 10 ELSÄK-FS 2006:1 12 Utförande av elektriska starkströmsanläggningar 17 ELSÄK-FS 2008:1 23 ELSÄK-FS 2008:2 52 Innehavarens kontroll 63 Starkströmsförordning (2009:22)

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer

Säkrare jordfelsbrytare

Säkrare jordfelsbrytare Säkrare jordfelsbrytare Syftet med detta möte är att informera och diskutera åtgärder för att uppnå mer tillförlitliga jordfelsbrytare som används för personskydd. Namn www.elsakerhetsverket.se 2008-xx-xx

Läs mer

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Nytt regelverk ikraft 1 juli 2017 Egen lag för elsäkerhet (SFS 2016:732) Ny förordning för

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET Margareta Willbergh Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 26 BESLUT 2017-02-09 Dnr 16EV3857 1 (4) Honey Pot Garden AB JURSTA 8 151 96 Enhörna Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

SEK Handbok 413 Utgåva 4

SEK Handbok 413 Utgåva 4 Skyddsutjämning i byggnader SEK Handbok 413 Utgåva 4 SEK Handbok 413 Utgåva 4 November 2012 Skyddsutjämning i byggnader En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard. 2012, SEK Svensk Elstandard SEK Svensk

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis PM 1(5) Leena Haabma Hintze 2009-09-22 (rev 2009-01-12, 2008-09-30) Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis Sammanfattning En byggplatscentral med uttagsdon som en gång tillverkats i

Läs mer

SVENSK STANDARD SS

SVENSK STANDARD SS SVENSK STANDARD SS 437 01 02 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2014-09-16 1 1 (1+51) SEK TK 64 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Elinstallationer för lågspänning

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-08-19 Dnr15EV2166 TattoSuperstore Per Eriks Gatan 25A 703 58 Örebro Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-27 Dnr 15EV2232 Hornbach Byggmarknad AB ARÖDS INDUSTRN ÄG 66 422 43 Hissings Backa Försäljningsförbud

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

Nya direktiv Nya föreskrifter

Nya direktiv Nya föreskrifter Nya direktiv Nya föreskrifter Bakgrund Nya direktiv från EU som ska implementeras i svensk lagstiftning som föreskrifter. Lågspänningsdirektivet Direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet ATEX-direktivet

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50191

SVENSK STANDARD SS-EN 50191 SVENSK STANDARD SS-EN 50191 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2011-03-09 2 1 (1+20) SEK TK 78 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Uppställning och skötsel av

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL. SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL. SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo Våra mål Förebygga skador på person och egendom orsakade av el. Upprätthålla och vidareutveckla en god säkerhetsnivå för

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Thomas Nilson Avdelningen för produkter 010-168 05 28 2015-06-24 Dnr 15EV1498 Gekås Ullared AB 311 85 Ullared Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet Vårt

Läs mer

Läs mer... Läs mer...

Läs mer... Läs mer... Elsäkerhetsverkets nyhetsbrev för elinstallatörer. Ser nyhetsbrevet konstigt ut, klicka här. Elsäkerhetsverket tar hjälp av er i regeringsuppdrag I dagarna har du som är elinstallatör fått en enkät från

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-08-19 Dnr 15EV1673 Swedmatt Aktiebolag INDUSTRIV ÄGEN 14 13 5 40 Tyresö Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Kim Reenaas Utkom från trycket den 6 oktober 2015 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om stickproppar och uttag för allmänbruk beslutade den

Läs mer

SVENSK STANDARD SS

SVENSK STANDARD SS SVENSK STANDARD SS 437 01 02 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2018-06-13 2 1 (1+52) SEK TK 64 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Elinstallationer för lågspänning

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-04-01 Dnr 15EV2571 Jula Sverige AB BOX 363 532 24 Skara Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader @ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-09-14 Dnr 15EV1931 Motortinnan Holger Duell Aktiebolag Box 6093 400 60 Göteborg Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1 Solceller Råd och regler för elinstallationen SEK Handbok 457 Utgåva 1 SEK Handbok 457 Utgåva 1 Februari 2019 Solceller Råd och regler för elinstallationen En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard.

Läs mer

Innehållsförteckning. 3 Trygg och störningsfri el 4 GD har ordet 5 Året i korthet 6 Elsäkerhetsverkets organisation

Innehållsförteckning. 3 Trygg och störningsfri el 4 GD har ordet 5 Året i korthet 6 Elsäkerhetsverkets organisation Årsredovisning 2014 Innehållsförteckning 3 Trygg och störningsfri el 4 GD har ordet 5 Året i korthet 6 Elsäkerhetsverkets organisation 7 Resultatredovisning 8 Verksamhetens kostnader 9 Normgivning och

Läs mer

SEK Handbok 450 Utgåva 1

SEK Handbok 450 Utgåva 1 Elinstallationer i medicinska utrymmen SEK Handbok 450 Utgåva 1 SEK Handbok 450 Utgåva 1 Mars 2008 Elinstallationer i medicinska utrymmen En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard 2008, SEK Svensk Elstandard

Läs mer

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF,

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Fredrik Kagerud Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Elsäkerhetsverket 2014-04-15 Produkten Användarens skyldigheter Installationen Produkten Säkerhetskraven är angivna i " Förordning

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet (@ ELSÄKERHETSVERKET Thomas Nilson Avdelningen för produkter 010-168 05 28 Thomas.Nilson@Eisakerhetsverket.se BESLUT 2015-11 -30 Dnr 15EV2683 1 (3) Netto Marknad i Sverige AB 311 84 Falkenberg Beslut om

Läs mer

Klassning av explosionsfarliga områden

Klassning av explosionsfarliga områden Klassning av explosionsfarliga områden Områden med explosiv gasatmosfär SEK Handbok 426 Utgåva 4 SEK Handbok 426 Utgåva 4 April 2011 Klassning av explosionsfarliga områden Områden med explosiv gasatmosfär

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÅRSREDOVISNING 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING GD har ordet.................................... 3 Organisation..................................... 4 Verksamhetens kostnader........................... 5 RESULTATREDOVISNING

Läs mer

Uppföljning av marknadskontrollplan 2016

Uppföljning av marknadskontrollplan 2016 1 (4) Margareta Willbergh Avdelningen för produkter 010-168 05 00 2017-03-15 Dnr 17EV3643 Uppföljning av marknadskontrollplan 2016 Målen för marknadskontrollen är uppfyllda Under 2016 har särskilt fokus

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-03-21 Dnr 15EV2570 HPV SCHOU AB ÅSVÄGEN2 281 37 Hässleholm Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1(6) Carina Larsson KONSEKVENSANALYS Generaldirektörens stab 2011-06-01 Dnr 11EV1250 0550-851 22 carina.larsson@elsakerhetsverket.se KONSEKVENSANALYS AVSEENDE ELSTÄNGSELAPPARATER OCH ELSTÄNGSEL 1. Beskrivning

Läs mer

SEK Handbok Högspänningshandboken - SS-EN och SS-EN med Högspänningsguiden PDF ladda ner

SEK Handbok Högspänningshandboken - SS-EN och SS-EN med Högspänningsguiden PDF ladda ner SEK Handbok 438 - Högspänningshandboken - SS-EN 61936-1 och SS-EN 50522 med Högspänningsguiden PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Dessutom ingår en guide med kommentarer och vägledning

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

DLE Oslo Lars Hansson

DLE Oslo Lars Hansson DLE Oslo Lars Hansson Något om dagen Hur ser elsäkerhetsmyndigheten ut i Sverige Hur arbetar vi i Sverige Hur ser lagstiftningen ut i Sverige Hur ser hjälpmedlen ut i Sverige Hur når vi elsäkerhet i Sverige

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Thomas Nilson Avdelningen för produkter 010-168 05 28 2015-07-30 Dnr 15EV1192 Star trading i Svenljunga AB Box 94 512 22 Svenljunga Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Utgåva (15) 1 (5) Svagströmsanläggningar är inte definierade i lagen och syftar inte på något gränsvärde i volt eller ampere.

Utgåva (15) 1 (5) Svagströmsanläggningar är inte definierade i lagen och syftar inte på något gränsvärde i volt eller ampere. TSN Utgåva (15) 1 (5) Meddelanden från TELESTÖRNINGSNÄMNDEN NR 1 2018-04-25 Utgåva 15 Information om Telestörningsnämndens verksamhet 1 Allmänt Elsäkerhetslagen (2016:732) innehåller den sammanhållna regleringen

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet.

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet. Bilaga 1 1 (6) Förslag till Elinstallatörslag 1 Syftet med denna lag är att förebygga person- eller sakskada till följd av felaktigt eller bristfälligt elinstallationsarbete på elektriska anläggningar

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Göran Beckert Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om behörighet för elinstallatörer; beslutade den 4 juni 2013. ELSÄK-FS 2013:1

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om nationellt likvärdigt innehåll för utbildningar som uppfyller utbildningskraven för fullständig

Läs mer

Byggnader nära... Kraftledning.

Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära... Kraftledning. 2 Byggnader nära kraftledningar Byggnader nära kraftledningar Med kraftledningar menas luftledningar för låg- och högspänning. Lågspänning avser högst 1000 V växelspänning

Läs mer

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Inledning Vad gör en verksjurist? Vad gör Elsäkerhetsverket? Vad gör VI? PROPORTIONALITET OBJEKTIVITET LEGALITET SNABBT ENKELT

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare

Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare BESLUT 1 (3) Thomas Nilson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 28 2017-12-11 Dnr 17EV15269 Netto Marknad Sverige AB 311 84 Falkenberg Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet (@ ElSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Thomas Nilson Avdelningen för produkter 010-168 05 28 201 5-06-24 Dnr 15EV861 Swedeltaco AB A lfred Nobels Alle l 09 146 48 Tull inge Beslut om försäljningsförbud och

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för myndighetens kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för myndighetens kostnader @ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2017-08-04 Dnr17EV6309 Billebro Eventure AB Frejgatan 27 11 349 Stockholm Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50522

SVENSK STANDARD SS-EN 50522 SVENSK STANDARD SS-EN 50522 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2011-03-09 1 1 (1+64) SEK TK 99 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Starkströmsanläggningar med

Läs mer

Anvisning 12/2015 16.12.2015 0 (7) Dnr 49/00.00.02/2015

Anvisning 12/2015 16.12.2015 0 (7) Dnr 49/00.00.02/2015 Anvisning 12/2015 16.12.2015 0 (7) -anvisning 12/2015 Standarder Standarder om om elanläggningars elanläggningars säkerhet och om säkerheten vid säkerhet och om säkerheten vid elarbeten (S10-2015) elarbeten

Läs mer

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (5) Martin Gustafsson Inspektör Marknadskontroll Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2018-03-02 Dnr 17EV15826 Al-Shakir AB Kungsgatan 38 681 30 Kristinehamn Beslut om

Läs mer

Byggnader nära... Kraftledning.

Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära kraftledningar Byggnader nära kraftledningar Med kraftledningar menas här luftledningar för lågspänning, högst 1 000 V och högspänning, mer än 1 000 V. Kraftledningar

Läs mer

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 2

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 2 Elbasen Vägledning för elinstallationer Utgåva 2 SEK Handbok 436 Utgåva 2 Maj 2009 Elbasen - Vägledning för elinstallationer En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard. 2009, SEK Svensk Elstandard SEK

Läs mer

Dokumentation av elanläggningar

Dokumentation av elanläggningar Dokumentation av elanläggningar Strukturering, dokumentation och märkning av elutrustningar i byggnader SEK Handbok 419 Utgåva 3 2013, SEK Svensk Elstandard SEK Svensk Elstandard svarar för standardiseringen

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-04-14 Dnr 15EV2575 Husqvama Aktiebolag Drottninggatan 2 561 31 Huskvama Försäljningsförbud och

Läs mer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter. om hur elektriska starkströmsanläggningar. utförda samt allmänna råd om tillämpningen av dessa föreskrifter

Elsäkerhetsverkets föreskrifter. om hur elektriska starkströmsanläggningar. utförda samt allmänna råd om tillämpningen av dessa föreskrifter ELSÄK-FS Elsäkerhetsverkets föreskrifter om hur elektriska starkströmsanläggningar skall vara utförda samt allmänna råd om tillämpningen av dessa föreskrifter Elsäkerhetsverkets föreskrifter om hur elektriska

Läs mer

Kontroll före idrifttagning

Kontroll före idrifttagning Välkommen till Seminarium Kontroll före idrifttagning Föredragshållare Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB 2011-05-13 1 SIS, Swedish Standards Institute ideell förening medlemmar från privat och offentlig sektor

Läs mer

ADMINISTRATIV ANVISNING FÖR ELEKTRISKA NÄMNDEN

ADMINISTRATIV ANVISNING FÖR ELEKTRISKA NÄMNDEN Svenska Brandskyddsföreningen prsbf 1031:1 ANVISNING A101 På gång Produktionsenheten Utgåva 2016-05-20 ADMINISTRATIV ANVISNING FÖR ELEKTRISKA NÄMNDEN 1 Allmänt är en uppdragsenhet inom Brandskyddsföreningen

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÅRSREDOVISNING 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Organisation..................................... 3 GD har ordet..................................... 4 Verksamhetens kostnader........................... 5 RESULTATREDOVISNING

Läs mer

SEK Handbok 435 Utgåva 1

SEK Handbok 435 Utgåva 1 Vägledning vid användning av lågspänningskablar SEK Handbok 435 Utgåva 1 SEK Handbok 435. Digital 2016. ISBN: 978-91-89667-69-3 : Innehåll Förord... 1 Inledning... 3 1 Omfattning... 3 2 Normativa hänvisningar...

Läs mer

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24)

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24) 0 (24) Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket 2019 1 (24) 2 (24) Innehållsförteckning Auktorisation som elinstallatör 3 Till dig som utbildar... 3 Om utbildningsmaterialet...

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet 1 Det nya regelverket Föreskrifter

Läs mer

VIND- OCH SOLEL. Magnus Karlsson / Martin Gustafsson PROJEKT

VIND- OCH SOLEL. Magnus Karlsson / Martin Gustafsson PROJEKT VIND- OCH SOLEL Magnus Karlsson / Martin Gustafsson PROJEKT 26142 magnus.karlsson@elsakerhetsverket.se Vind- och solel martin.gustafsson@elsakerhetsverket.se Dnr/ref: 09EV21 iii Magnus Karlsson / Martin

Läs mer

Standardisering inom SEK/IEC 2012. Elforsk rapport 13:41

Standardisering inom SEK/IEC 2012. Elforsk rapport 13:41 Standardisering inom SEK/IEC 2012 Elforsk rapport 13:41 Susanne Olausson februari 2013 Standardisering inom SEK/IEC 2012 Elforsk rapport 13:41 Susanne Olausson februari 2013 Förord Denna rapport beskriver

Läs mer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer Dokumentet är en konsoliderad version av Elsäkerhetsverkets föreskrifter (ELSÄK-FS 2007:2)om behörighet för elinstallatörer. Föreskrifterna beslutades den 28 september 2007och ändringar är införda till

Läs mer

Europa standardiserar BIM. 25 november, 2014 ULI

Europa standardiserar BIM. 25 november, 2014 ULI Europa standardiserar BIM 25 november, 2014 ULI SIS, Swedish Standards Institute Sveriges medlem i CEN (europastandarder) och ISO (globala standarder) SS Svensk standard Ideell förening, ägs av medlemmar

Läs mer

Upphandling av provningstjänster EMC

Upphandling av provningstjänster EMC ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1 (8) Dnr 16EV764 Upphandling av provningstjänster EMC Elsäkerhetsverket inbjuder er att lämna anbud på rubricerad upphandling i enlighet med detta dokument med bilagor. ELSÄK2000,

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Föreskrifter om ändring i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ( 2007:2) om behörighet för elinstallatörer Utkom från trycket den

Läs mer

Bränder i plastkapslat elmateriel

Bränder i plastkapslat elmateriel Bränder i plastkapslat elmateriel Mest utsatta produkter: Normcentraler och kapslingar med långvarig och hög belastningsström. 1. Industrin 2. Lantbruket 3. Bostäder med direktverkande el. Men även: Armaturer

Läs mer

SEK Handbok 421 Utgåva 4

SEK Handbok 421 Utgåva 4 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning SEK Handbok 421 Utgåva 4 SEK Handbok 421 Utgåva 4 Januari 2005 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning En handbok utgiven

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader @ ElSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Thomas Nilson 2015-11-25 Dnr15EV2674 Avdelningen för produkter 010-168 05 28 Thomas.Nilson@Eisakerhetsverket.se Proove AB Kabelvägen 7, Vinbergs hed 311 50 Falkenberg Försäljningsförbud

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN

SVENSK STANDARD SS-EN SVENSK STANDARD SS-EN 50272-1 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2011-09-07 1 1 (1+17) SEK TK 21 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Laddningsbara batterier

Läs mer

Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar

Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar Näringsutskottets betänkande Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2008/09:57 om vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar.

Läs mer

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 3.1

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 3.1 Elbasen Vägledning för elinstallationer Utgåva 3.1 SEK Handbok 436 Utgåva 3.1 Oktober 2017 Elbasen - Vägledning för elinstallationer En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard. 2017, SEK Svensk Elstandard

Läs mer

BARA FÖR RIKTIGA ELEKTRIKER Visste du att vi har sänkt priserna på alla våra produkter? Så är det i alla fall.

BARA FÖR RIKTIGA ELEKTRIKER Visste du att vi har sänkt priserna på alla våra produkter? Så är det i alla fall. Standarder, handböcker och utbildningar 2011 BARA FÖR RIKTIGA ELEKTRIKER Visste du att vi har sänkt priserna på alla våra produkter? Så är det i alla fall. Smart sökfunktion Tack vare sökbaserad navigering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elsäkerhetsförordning; utfärdad den 16 mars 2017. SFS 2017:218 Utkom från trycket den 28 mars 2017 Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning är meddelad med stöd av

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 3 P O S TA D R E S S

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 3 P O S TA D R E S S Årsredovisning 2013 Innehållsförteckning 3 Trygg och störningsfri el 4 GD har ordet 5 Året i korthet 6 Elsäkerhetsverkets organisation 6 Ledamöter i Elsäkerhetsrådet 2013 7 Resultatredovisning 8 Verksamhetens

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50116

SVENSK STANDARD SS-EN 50116 SVENSK STANDARD SS-EN 50116 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2007-08-13 2 1 (1+6) SEK TK 108 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Elektrisk utrustning för informationsbehandling

Läs mer

SEK TK 88 ÅRSRAPPORT 2002 Svenskt deltagande i standardiseringsarbete inom vindkraftsområdet

SEK TK 88 ÅRSRAPPORT 2002 Svenskt deltagande i standardiseringsarbete inom vindkraftsområdet FOI, Flygteknik - FFA, Vindenergi Dokumentnamn/Document SEK TK 88 ÅRSRAPPORT 2002 Svenskt deltagande i standardiseringsarbete inom vindkraftsområdet Datum/Date Utgåva/Issue Sida/Page Reg nr/reg no. 3:e

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2017-06-30 Dnr 17EV4092 NKMAB Bussvägen 2 896 32 Husum Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer