Kyrkviken, Lidingö. Miljöteknisk mark- och grundvattenundersökning. Författare. Elin Andersson, Karin Pehrson och David Engdahl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kyrkviken, Lidingö. Miljöteknisk mark- och grundvattenundersökning. Författare. Elin Andersson, Karin Pehrson och David Engdahl."

Transkript

1 Grap Kyrkviken, Lidingö Miljöteknisk mark- och grundvattenundersökning Författare Elin Andersson, Karin Pehrson och David Engdahl Reviderad version Geosigma AB

2 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsnr Grap nr Version Antal sidor NN Uppdragsledare Beställares referens Beställares ref.nr. Antal bilagor David Engdahl Beställare Lidingö stad Rapporttitel Datum Kyrkviken, Lidingö. Miljöteknisk mark- och grundvattenundersökning Eventuell undertitel Författad av Datum Karin Pehrson och Elin Andersson Granskad av Datum David Engdahl Godkänd av Datum David Engdahl GEOSIGMA AB Bankgiro: PlusGiro: Org.nr: Uppsala Box 894, Uppsala Vattholmavägen 8, Uppsala Tel: Teknik & Innovation Seminariegatan Uppsala Tel: Göteborg St. Badhusg Göteborg Tel: Stockholm S:t Eriksgatan Stockholm Tel: Sidan 2 (25)

3 Innehåll 1 Inledning 4 2 Områdesbeskrivning Tidigare utförda undersökningar 6 3 Genomförande Allmänt Undersökning av mark Provgropar Laboratorieanalyser, provgropar Ytlig jordprovtagning Laboratorieanalyser, ytlig jordprovtagning Undersökning av grundvatten Installation Fältanalyser Laboratorieanalyser Riktvärden Jord Grundvatten 11 4 Resultat Fältobservationer, mark Fältobservationer, grundvatten Kemiska analyser - jord i provgropar Petroleumkolväten PAH:er Metaller PCB Kemiska analyser ytjord Analysresultat grundvatten Alifatiska och aromatiska kolväten, BTEX Metaller i grundvatten 23 5 Sammanfattande bedömning 23 6 Principiella rekommendationer 24 7 Referenser 25 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Situationsplaner med undersökningspunkter Fältanteckningar - Provgropslogg Fältanteckningar Installation av grundvattenrör samt provtagning Grundvattennivåer och koordinater Fotodokumentation provgropsgrävning Fotodokumentation ytlig jordprovtagning Analysrapporter Sidan 3 (25)

4 1 Inledning På uppdrag av Lidingö stad har Geosigma AB utfört miljötekniska mark- och grundvattenundersökningar vid inre Kyrkviken på Lidingö, se områdets läge i ffigur 1-1. Denna undersökning fyller flera syften. Dels har förekomst av fyllnadsmassor, samt markoch grundvattenföroreningar undersökts för att utgöra underlag för hur förorenade massor ska hanteras i samband med anläggandet av dagvattendammarna Lidingö stad planerar i området, dels har ytliga jordlager undersökts för att klargöra om människor som vistas inom området kan exponeras för ytligt förekommande föroreningar. Tidigare genomförda undersökningar har visat att det förekommer fyllnadsmassor som innehåller ställvisa föroreningar av olja, PAH och metaller i områdena för de planerade dammarna (ÅF, 2014; WSP, 2010). Dels har ytjord undersökts för att bedöma om det förekommer ytligt liggande föroreningar som riskerar att påverka de människor som besöker parken. Undersökningen har genomförts i två etapper. Den första etappen bestod av undersökning med grävmaskin och provtagning av jord och grundvatten och den andra etappen av ytlig jordprovtagning. Baserat på resultaten av undersökningen har en förenklad riskbedömning gjorts med fokus på rådande markanvändning som park, och den planerade byggnationen av dagvattendammar. Figur 1-1. Översiktskarta (källa: Sidan 4 (25)

5 2 Områdesbeskrivning Norra Lidingöbanan togs i bruk 1907 och hade sin ändstation och vändplats strax norr om den inre delen av Kyrkviken. Sträckningen finns utmärkt på Häradsekonomiska kartan från , se Figur 2-1 nedan. Enligt kartan tycks spårvägen vara anlagd tvärs över den västligaste delen av viken, sannolikt på en uppbyggd bank. Figur 2-1. Häradsekonomiska (källa: På Ekonomiska kartan från 1951 i figur 2-2 nedan verkar den avskurna delen av viken ha fyllts ut och spårvägen går nu längs med en ny strandlinje, liknande dagens utformning. Figur 2-2. Ekonomiska kartan 1951 (källa: Sidan 5 (25)

6 Lidingöbanans norra sträckning lades ner 1971 och banken längs viken är idag en gång- och cykelbana. Området är flackt och består av en idrottsplats och stora gräsytor mellan Kyrkvägen i väster, Kyrkviken i öster och Lidingö kyrka i söder. Den norra delen av undersökningsområdet består av gräsytor mellan Elfviksvägen i norr och Kyrkviken i söder. En förskola, ett litet båtvarv och bygghandel gränsar till den norra delen av undersökningsområdet. Figur 2-3. Området kring inre Kyrkviken idag (källa: Tidigare utförda undersökningar Under 2008 utförde WSP en geoteknisk undersökning inför en planerad tennisbana. I samband med sonderingarna noterades oljelukt i en provpunkt, se markerad punkt i Figur 2-4 nedan. Fyllning förekom ned till ca 2,2 meters djup under markytan i punkten. Figur 2-4. Sonderingspunkt där oljelukt noterats (WSP, 2010) Sidan 6 (25)

7 Under april 2014 utförde ÅF en detaljerad miljöteknisk markundersökning i en del av inre Kyrkviken där Lidingö stad planerar att bygga en dagvattendamm. Proverna togs som samlingsprover i ett antal rutor i området för den planerade dagvattendammen och analyserades med avseende på innehåll av alifatiska och aromatiska kolväten, PAH:er och metaller. Föroreningar påträffades i fyllnadsmassor, främst bestående av jord och byggnadsavfall. I figuren nedan visas en klassning av föroreningsgrad i det undersöka området. Figur 2-5. Klassificering av massor inom området för den planerade dagvattendammen (ÅF, 2014) Sidan 7 (25)

8 3 Genomförande 3.1 Allmänt Geosigma har gjort undersökningar av mark och grundvatten i och kring det område som Lidingö stad avser att använda för dagvattendammar och övrig dagvattenhantering. Fältundersökningarna gjordes i två etapper. Den första bestod i jordprovtagning från progropar grävda med grävmaskin, installation av grundvattenrör och grundvattenprovtagning. Den andra etappen bestod av ytlig jordprovtagning med handhållen utrustning. Provtagningsplaner för provgropar och grundvattenrör samt för den ytliga jordprovtagningen redovisas i Bilaga 1A respektive bilaga 1B. 3.2 Undersökning av mark Provgropar Den första etappen av undersökningen utfördes den och 26 november Provgropar grävdes av Lidingö Grävtjänst AB med en hjulgående grävmaskin, och jordprovtagningen från groparna utfördes av Geosigmas fältpersonal. Sammanlagt 14 provgropar (14GS01-14GS14) grävdes, fördelat över gräsytorna och längs med strandlinjen. Groparna grävdes till djup mellan 1 och 3 meter, beroende jordart, eventuell grundvatteninträngning eller stopp mot block/berg. Från varje provgrop uttogs mellan två och sex jordprover, antingen från varje halvmeter av markprofilen eller vid skifte av jordart. Varje jordprov delades upp i två delprover, ett prov i en gastät påse med hälften luft och hälften provmaterial för analys med fotojonisationsdetektor (PID), och ett prov i en gastät påse för analys på laboratorium. Provgropsloggar och resultat från fältmätningarna bifogas i Bilaga 2. I Bilaga 5 redovisas en fotodokumentation av samtliga provgropar. Fältproverna placerades i en gastät påse och värmdes upp till rumstemperatur. Därefter analyserades luften i påsen med PID-instrument. PID:en mäter flyktiga organiska ämnen som kan förångas och joniseras av instrumentets 10,6 ev-lampa, och ger därmed en indikation på eventuell förekomst av volatila ämnen såsom bensin, lösningsmedel etc Laboratorieanalyser, provgropar Ett till två prover från varje provgrop ut för laboratorieanalys, baserat på PID-mätningar och fältobservationer. Sammanlagt var det 16 prover som skickades för kemisk analys på det Swedac-ackrediterade laboratoriet Eurofins. Proverna analyserades med avseende på bensen, toluen, etylbensen och xylener (BTEX), alifatiska och aromatiska kolväten, polycykliska aromatiska kolväten (PAH) samt metaller (arsenik, barium, bly, kadmium, kobolt, koppar, krom, kvicksilver, nickel, vanadin och zink). Två prover (14GS07 1,5m och 14GS10 1,4 m) analyserades även med avseende på polyklorerade bifenyler (PCB) Ytlig jordprovtagning Den andra etappen genomfördes den februari 2015 och bestod av ytlig jordprovtagning i ett stort antal punkter inom området som delats in i fem egenskapsområden enligt figuren nedan. Sidan 8 (25)

9 Figur 3-1. Områdesindelning undersökning av ytjordar Den ytliga jordprovtagningen baserades på en undersökningsmetod som kallas ISM (Incremental Sampling Methodology). Metoden finns beskriven i Technical and Regulatory Guidance Incremental Sampling Methodology (ITRC, 2012) och innebär kortfattat att representativa medelhalter kan erhållas genom att ett stort antal stickprover tas inom egenskapsområden för att sedan blandas till samlingsprov. För att möjliggöra statistisk analys av resultaten analyseras tre replikat. Metoden har visat sig ge mer representativa resultat än traditionella diskreta provtagningsmetoder. I denna undersökning har ISMmetodiken inte tillämpats exakt så som den är beskriven i ITRC (2012), utan metoden har anpassats efter de givna förutsättningarna. Bland annat förordar ISM-metodiken särskild provtagningsutrustning som är tillgänglig i Sverige. Området kring Kyrkviken delades in i fem egenskapsområden (bilaga 1B), baserat på områdenas utseende, läge och resultatet av provgropsgrävningen. I vart och ett av de fem delområdena togs 30 stickprover, jämnt fördelade över området. I var och en av de 30 punkterna uttogs tre prover, det vill säga tre replikat (figur 3-1). Provtagningen gjordes med hjälp av skruvborr (40 mm i diameter) till ca 20 cm djup. Proverna togs direkt från skruvens flänsar till en provtagningshink. För vart och ett av de tre replikaten blandades de 30 stickproverna i var sin hink. Proverna blandades sedan ännu en gång och det stora samlingsprovet spreds ut på en plan yta, varpå jämnt fördelade stickprover togs ut och blandades i nya provbehållare som skickades till ALS för analys. Sidan 9 (25)

10 Figur 3-2. Metodik vid ISM-provtagning (ITRC, 2012). Se bilaga 6 för fotodokumentation Laboratorieanalyser, ytlig jordprovtagning De tre replikaten av samlingsproverna från vart och ett av de fem delområdena (det vill säga totalt 15 prover) skickades till ALS laboratorium för kemisk analys med avseende på metaller och PAH:er. Proverna som skulle analyseras avseende metaller siktades och splittades inför analysen, medan proverna som skulle analyseras avseende PAH:er kryomaldes före analys. 3.3 Undersökning av grundvatten Installation Grundvattenrör förpreparerade med sandfilter installerades i fem av provgroparna. Samtliga rör bestod av 1 m filter, och slätt rör upp till strax under markytan. Rören är installerade så att de inte syns från markytan och inmätta med precisions-gps för att kunna återfinna dem. Efter installation renspumpades rören med bailer. Installations- och provtagningsdata bifogas i Bilaga 3. För grundvattennivåer och koordinatlista, se Bilaga Fältanalyser Grundvattenytan lodades med två-faslod innan omsättning och provtagning. Idealt skall rören omsättas med minst tre brunnsvolymer, och så skedde i samtliga rör utom 14GS07 där tillrinningen var mycket långsam. 14GS07 omsattes endast en brunnsvolym. Prover uttogs för fältanalys och analyserades med avseende på ph med en Hanna Instrument phep-tester, konduktivitet och temperatur analyserades med en Hanna Instruments HI Sidan 10 (25)

11 3.3.3 Laboratorieanalyser Samtliga fem grundvattenprover analyserades Eurofins med avseende på BTEX, alifatiska och aromatiska kolväten samt metaller (arsenik, barium, bly, kadmium, kobolt, koppar, krom, kvicksilver, nickel, vanadin och zink). Proverna dekanterades av laboratoriet innan analys med avseende på kolväten, och filterades innan analys med avseende på metaller. 3.4 Riktvärden Jord De uppmätta halterna i mark jämförs mot Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (KM) respektive mindre känslig markanvändning (MKM) (Naturvårdsverket, 2009). Naturvårdsverket beskriver de två olika typerna av markanvändning enligt nedan: Känslig markanvändning, KM, där markkvaliteten inte begränsar val av markanvändning. Alla grupper av människor (barn, vuxna, äldre) kan vistas permanent inom området under en livstid. De flesta markekosystem samt grundvatten och ytvatten skyddas. Mindre känslig markanvändning, MKM, där markkvaliteten begränsar val av markanvändning till t.ex. kontor, industrier eller vägar. De exponerade grupperna antas vara personer som vistas i området under sin yrkesverksamma tid samt barn och äldre som vistas i området tillfälligt. Markkvaliteten ger förutsättningar för markfunktioner som är av betydelse vid mindre känslig markanvändning, till exempel kan vegetation etableras och djur tillfälligt vistas i området. Grundvatten på ett avstånd av cirka 200 meter samt ytvatten skyddas. Geosigma bedömer i samråd med Lidingö stad att riktvärden för MKM kan vara tillämpbara för det aktuella området Grundvatten För bedömning av föroreningsgrad i grundvatten har Naturvårdsverkets haltkriterier avseende skydd av markekosystem och vattenlevande växter och djur i närbelägna Kyrkviken använts (NV Rapport 5976). En konservativ utspädningsfaktor mellan grundvatten och ytvatten har satts till 100 gånger. Sidan 11 (25)

12 4 Resultat 4.1 Fältobservationer, mark De ytliga jordlagren bestod till största delen av sandig eller lerig mull, och endast enstaka bitar av antropogent material såsom tegelrester eller metallbitar noterades. Det noterades ingen lukt eller missfärgning som skulle kunna indikera förorening. Se fältanteckningar och provgropsloggar i Bilaga 3. I de djupare marklagren påträffades fyllmassor bestående av sand, grus och sten men även byggavfall i området mellan Lidingöbanans tidigare sträckning och Kyrkvägen. I två av provgroparna (14GS07 och 14GS10) markerade i mörk orange i Figur 4-1 nedan bestod fyllningen nästan uteslutande av byggnadsavfall, dvs. betong, tegel, glas, trä, keramik, och kabel. I dessa provgropar noterades även svart missfärgning kring grundvattenytan och lukt av olja. I 14GS07 flöt en hinna fri fas av olja på grundvattenytan. Analys med PID-instrument gav ett litet utslag, kring 4 ppm, på 1,5 meters djup i provgrop 14GS07 och 14GS10. Detta indikerar att den observerade oljeföroreningen är äldre och till viss del nedbruten. I övriga prov gav PID-mätningen inget utslag (<1 ppm). I den ljusare orangemarkerade delen var andelen av avfall mindre, där påträffades enstaka bitar av betong, tegel, etc. ned till djup av ca 1-2,5 m, därunder påträffades naturlig lera. I de norra och södra delarna av undersökningsområdet (14GS01-14GS05 samt 14GS09) påträffades inget avfall i provgroparna. Fyllnadsjord/omlagrad naturlig jord bestående av framför allt sandig lera påträffades ned till 0,5 1,3 m, överlagrande naturlig lera. I 14GS01 påträffades berg vid 1,0 m. Figur 4-1. Utbredning av påträffat fyllnadsmaterial med inslag av bestående av byggavfall. Mörk orange indikerar hög andel avfall, ljus orange indikerar lägre andel avfall. Sidan 12 (25)

13 Fotona nedan visar delar av undersökningsområdet kring den del där dagvattendammen ska anläggas. Figur 4-2. Vy mot sydväst. Kyrkan ligger längst till vänster i bilden och Kyrkvägen skymtar längst till höger i bilden. Figur 4-3. Vy mot nordväst från södra delen av inre Kyrkviken. En elledning i luft korsar undersökningsområdet, och i nära anslutning ligger även en markliggande högspänningsledning. Sidan 13 (25)

14 Figur 4-4. Vy mot nordost. Gång- och cykelväg på banvallen längs med Lidingöbanans tidigare sträckning. Till höger i bild, öster om banvallen, ligger en parallell gång- och cykelbana. 4.2 Fältobservationer, grundvatten Vid provgropsgrävningen observerades olja i fri fas på vattnet i provgrop 14GS07, och oljeblänk på vattenytan i provgrop 14GS10, i övrigt noterades inga tecken på förorening i grundvattnet. Vid provtagningen av grundvattnet noterades ingen fri fas, oljelukt eller oljeblänk i något av rören vilket indikerar att oljan inte är särskilt mobil utan sannolikt frigjorts av grävningen. Resultat av fältmätningarna av grundvattnet presenteras i Tabell 4-1 nedan. Konduktiviteten i samtliga rör är högre än vad som vanligtvis förväntas i opåverkat grundvatten i naturlig jord. Den höga konduktiviteten i rör 14GS05 indikerar att grundvattnet är tydligt påverkat av havsvatten, de övriga rören kan vara påverkade av salt från havsvatten och/eller förorening. Tabell 4-1 Fältmätningar, grundvatten 14GS05 14GS07 14GS08 14GS09 14GS10 Temperatur C 9,4 7,7 8,2 6,5 7,7 Konduktivitet µs/cm > ph 6,3 7,7 7,4 7,5 7,7 Mätningen av ph i i de fem rören indikerar genomgående nära neutrala värden. 4.3 Kemiska analyser - jord i provgropar I styckena nedan presenteras en sammanfattning av analysresultaten från jordprover jämförda med Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM) (Naturvårdsverket, 2009). I figurerna och tabellerna är halter överstigande KM gulmarkerade, och överstigande MKM rödmarkerade. Laboratoriets analysrapporter återfinns i bilaga 7. Sidan 14 (25)

15 4.3.1 Petroleumkolväten Petroleumkolväten påträffades i fyra provpunkter (14GS07, 14GS10, 14GS11 och 14GS14), alla belägna väster om banvallen i det utfyllda området. I två av provpunkterna, markerade i Figur 4-5 nedan, förekom halter över riktvärden för KM (gult), respektive MKM (rött). Analysresultaten är listade i Sidan 15 (25)

16 Tabell 4-2 nedan. I 14GS07 (1,5 m) bestod föroreningen främst av tunga alifatiska kolväten och medeltunga aromatiska kolväten, av laboratoriet angett som lätt smörjolja. I 14GS14 (1,5 m) bestod föroreningen av medeltunga och tunga aromatiska kolväten, samt även av PAH:er (se stycke nedan) vilket tyder på förorening av kreosot/tjära. Figur 4-5. Alifatiska och aromatiska kolväten i halt över Naturvårdsverkets riktvärden. Gult > KM, Rött > MKM. Sidan 16 (25)

17 Tabell 4-2 Petroleumkolväten i jord (mg/kg TS) Provpunkt 14GS01 14GS02 14GS03 14GS04 14GS05 14GS06 14GS07 14GS07 Provtagningsdatum Djup (m) 0,5 1 0,4 0,4 0,3 0,3 1 1,5 PID (ppm) <1 <1 <1 <1 <1 <1 <1 4,3 Jordart Lukt/synliga tecken på förorening F: sagrle F: sale F: sagrle F: lesisa grle F: grsa F: avfall och grus Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej F: avfall och grus Oljelukt, svartfärgat, olja i fri fas Riktvärden KM MKM TS (torrsubstans) (%) 72,8 59,6 70, ,1 77,1 42,9 - - Oljetyp lätt smörjolja - - Bensen < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 0,012 0,04 Toluen < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0, Etylbensen < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0, Xylener, summa < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0, Alifater >C5-C8 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5, Alifater >C8-C10 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3, Alifater >C10-C12 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5, Alifater >C12-C16 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5, Alifater >C16-C35 < 10 < 10 < 10 < 10 < 10 < 10 < Aromater >C8-C10 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4, Aromater >C10-C16 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 7, Aromater >C16-C35 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 < 1,0 1, Provpunkt 14GS08 14GS09 14GS10 14GS10 14GS11 14GS12 14GS13 14GS14 Provtagningsdatum Djup (m) 2 0,5 0,9 1,4 1,5 0,5 1 1,5 PID (ppm) <1 <1 <1 4,4 <1 <1 <1 <1 Jordart Lukt/synliga tecken på förorening F: sagr och avfall F: grsa F: avfall och grus Nej Nej Nej F: avfall och grus Oljelukt, svartfärgat, oljeblänk F: Sa och avfall F: grsa F: grsa F: grsa och avfall Nej Nej Nej Nej Riktvärden KM MKM TS (torrsubstans) (%) 88,5 55,1 69,9 30,9 95, ,1 91,3 - - Oljetyp tung olja tjära - - Bensen < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 0,0091 < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 < 0,0035 0,012 0,04 Toluen < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0, Etylbensen < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0, Xylener, summa < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0,10 < 0, Alifater >C5-C8 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5, Alifater >C8-C10 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3, Alifater >C10-C12 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5, Alifater >C12-C16 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5,0 < 5, Alifater >C16-C35 < 10 < 10 < < 10 < 10 < 10 < Aromater >C8-C10 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4,0 < 4, Aromater >C10-C16 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3,0 < 3, Aromater >C16-C35 < 1,0 < 1,0 < 1,0 4,7 4,7 < 1,0 < 1, Riktvärden för förorenad mark, Naturvårdsverket Rapport 5967, september Fet stil: Detekterade halter. Gult: Halt över riktvärde för känslig markanvändning, KM Rött: Halt över riktvärde för mindre känslig markanvändning, MKM PAH:er PAH:er detekterades i varierande omfattning i majoriteten av provgroparna, i tre av dem översteg halten riktvärden för KM och i två av dem överskreds även riktvärden för MKM, se markeringar i Figur 4-6 nedan. PAH-föroreningen uppträder främst i samband med fyllnadsmaterialet på västra sidan om banvallen. Sidan 17 (25)

18 Figur 4-6. PAH i halt över Naturvårdsverkets riktvärden. Gult > KM, Rött > MKM. Tabell 4-3 Analysresultat för PAH:er i jord (mg/kg TS) Provpunkt 14GS01 14GS02 14GS03 14GS04 14GS05 14GS06 14GS07 14GS07 Provtagningsdatum Djup (m) 0,5 1 0,4 0,4 0,3 0,3 1 1,5 PID (ppm) <1 <1 <1 <1 <1 <1 <1 4,3 Jordart F: sagrle F: sale F: sagrle F: lesisa grle F: grsa F: avfall och grus Lukt/synliga tecken på förorening Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej F: avfall och grus Oljelukt, svartfärgat, olja i fri fas PAH, summa L < 0,30 < 0,30 < 0,30 < 0,30 < 0,30 < 0,30 < 0,30 < 0, PAH, summa M < 0,30 < 0,30 < 0,30 < 0,30 0,7 < 0,30 0, PAH, summa H < 0,30 < 0,30 < 0,30 < 0,30 0,7 < 0,30 1, Provpunkt 14GS08 14GS09 14GS10 14GS10 14GS11 14GS12 14GS13 14GS14 Provtagningsdatum Djup (m) 2 0,5 0,9 1,4 1,5 0,5 1 1,5 PID (ppm) <1 <1 <1 4,4 <1 <1 <1 <1 Jordart Lukt/synliga tecken på förorening F: sagr och avfall F: grsa F: avfall och grus Nej Nej Nej F: avfall och grus Oljelukt, svartfärgat, oljeblänk F: Sa och avfall F: grsa F: grsa F: grsa och avfall Nej Nej Nej Nej Riktvärden hämtade från Riktvärden för förorenad mark, Naturvårdsverket Rapport 5967, september Fet stil: Detekterade halter. Gult: Halt över riktvärde för känslig markanvändning, KM Rött: Halt över riktvärde för mindre känslig markanvändning, MKM Metaller Metaller detekterades i halter över riktvärdena för KM i 4 punkter av 14 och överstigande riktvärdet för MKM i en punkt. Förekomster av bly, kadmium och kvicksilver påträffas över KM samt zink också överstigande MKM. Metallhalterna var förhöjda främst i 14GS07, 14GS10 och 14GS14 där jorden även var påverkade av olja och PAH:er. Riktvärden PAH, summa L < 0,30 < 0,30 < 0,30 1,3 1,1 < 0,30 < 0,30 2, PAH, summa M < 0,30 < 0,30 1,2 7,4 10 < 0,30 1, PAH, summa H < 0,30 < 0,30 1,3 7,4 14 < 0,30 1, KM Riktvärden KM MKM MKM Sidan 18 (25)

19 Figur 4-7. Metallhalter över Naturvårdsverkets riktvärden. Gult > KM, Rött > MKM. Tabell 4-4 Analysresultat för metaller i jord (mg/kg TS) Provpunkt 14GS01 14GS02 14GS03 14GS04 14GS05 14GS06 14GS07 14GS07 Provtagningsdatum Djup (m) 0,5 1 0,4 0,4 0,3 0,3 1 1,5 PID (ppm) <1 <1 <1 <1 <1 <1 <1 4,3 Jordart F: sagrle F: sale F: sagrle F: lesisa grle F: grsa F: avfall och grus F: avfall och grus Synliga tecken på metallförorening Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Riktvärden KM MKM Arsenik As 8 8,1 6,5 6,1 6,5 2, Barium Ba , Bly Pb , Kadmium Cd < 0,20 0,27 < 0,20 < 0,20 < 0,20 < 0,20 0,51 1,1 0,5 15 Kobolt Co ,9 11 8,5 3,1 5,1 4, Koppar Cu , Krom Cr Kvicksilver Hg 0,024 0,038 0,038 0,048 0,33 < 0,010 1,1 0,2 0,25 2,5 Nickel Ni Vanadin V Zink Zn Provpunkt 14GS08 14GS09 14GS10 14GS10 14GS11 14GS12 14GS13 14GS14 Provtagningsdatum Djup (m) 2 0,5 0,9 1,4 1,5 0,5 1 1,5 PID (ppm) <1 <1 <1 4,4 <1 <1 <1 <1 Jordart Synliga tecken på metallförorening F: sagr och avfall F: grsa F: avfall och grus F: avfall och grus F: Sa och avfall F: grsa F: grsa F: grsa och avfall Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Riktvärden KM MKM Arsenik As < 2,1 9,7 6,1 < 5,9 2,1 < 2,0 < 2,0 4, Barium Ba Bly Pb 7, , Kadmium Cd < 0,20 < 0,20 < 0,20 0,71 < 0,20 < 0,20 < 0,20 0,53 0,5 15 Kobolt Co 2,9 12 8,2 7,1 3,8 2,6 3,9 2, Koppar Cu 8, , Krom Cr , Kvicksilver Hg 0,04 < 0,017 0,037 0,26 0,025 0,12 < 0,010 0,073 0,25 2,5 Nickel Ni 6, ,7 4,3 6,7 5, Vanadin V Zink Zn Riktvärden för förorenad mark, Naturvårdsverket Rapport 5967, september Fet stil: Detekterade halter. Sidan 19 (25)

20 Gult: Rött: Halt över riktvärde för känslig markanvändning, KM Halt över riktvärde för mindre känslig markanvändning, MKM PCB De två prover som enligt fältobservationerna bedömdes vara förorenade av petroleumkolväten analyserades även med avseende på PCB:er då ämnena vanligen kan associeras till förekomst av olja. Tabell 4-5 Analysresultat: PCB (mg/kg TS) Provpunkt 14GS07 14GS10 Provtagningsdatum Djup (m) 1,5 1,4 PID (ppm) 4,3 4,4 Jordart F: avfall och F: avfall och Lukt/synliga tecken på förorening Oljelukt, svartfärgat, olja i fri fas Oljelukt, svartfärgat, oljeblänk KM Riktvärden MKM PCB 101 < 0,0020 < 0, PCB 118 < 0,0020 < 0, PCB 138 < 0,0020 < 0, PCB 153 < 0,0020 < 0, PCB 180 < 0,0020 < 0, PCB 28 < 0,0020 < 0, PCB 52 < 0,0020 < 0, S:a PCB (7st) < 0,0080 < 0,0080 0,008 0,2 Riktvärden för förorenad mark, Naturvårdsverket Rapport 5967, september Ur tabellen framgår att det inte detekterades PCB:er i något av proverna och att de påträffade oljorna därmed sannolikt inte är PCB-innehållande. 4.4 Kemiska analyser ytjord Analysresultaten från provtagningen av ytjord bedöms genom beräkningar av 95 % konfidensintervall för de tre replikaten i varje delområde och för respektive ämne. De övre gränsen för konfidensintervallen (UCL95) antogs vara möjliga föroreningshalter vid bedömningen av föroreningsgraden i delområdena. Beräkningarna av UCL95 gjordes med två olika metoder (Student s t och Chebychev) som båda lämpar sig för data från ISMprovtagning (ITRC, 2012). En sammanställning av analysresultaten samt beräkningarna av UCL95 redovisas i tabell 4-4. Fullständiga analysresultat finns i bilaga 7. Resultaten har jämförts med Naturvårdsverkets riktvärden för KM och MKM. Sidan 20 (25)

21 Tabell 4-4. Analysresultat (mg/kg TS) för respektive delområde och ämne, samt de beräknade UCL95-värdena med hjälp av Student s t och Chebychevs metoder. Nederst i tabellen finns Naturvårdsverkets riktvärden för KM och MKM. Gulmarkerade värden överstiger KM och rödmarkerade värden överstiger MKM. Delområde 1 As Ba Cd Co Cr Cu Hg Ni Pb V Zn PAH-L PAH-M PAH-H A ,19 7, , ,2 0,7 1.6 B ,23 7, , , C ,20 6, , ,2 1,2 1.8 Student's t ,24 8, , , Chebychev ,26 8, , , Delområde 2 As Ba Cd Co Cr Cu Hg Ni Pb V Zn PAH-L PAH-M PAH-H A ,10 4, , ,2 0,3 0,3 B ,11 4, , ,2 0,1 0,1 C ,14 4, , ,2 0,4 0,7 Student's t ,15 5, , ,2 0,6 0,9 Chebychev ,17 5, , ,2 0,7 1,1 Delområde 3 As Ba Cd Co Cr Cu Hg Ni Pb V Zn PAH-L PAH-M PAH-H A ,27 5, , ,2 0,3 0,5 B ,25 5, , ,2 0,1 0,3 C ,20 4, , ,2 0,4 0,6 Student's t ,30 6, , ,2 0,5 0,7 Chebychev ,33 6, , ,2 0,7 0,8 Delområde 4 As Ba Cd Co Cr Cu Hg Ni Pb V Zn PAH-L PAH-M PAH-H A , , ,2 1,1 1,2 B , , ,2 0,7 0,7 C , , ,2 0,8 1,0 Student's t , , ,2 1,2 1,4 Chebychev , , ,2 1,4 1,6 Delområde 5 As Ba Cd Co Cr Cu Hg Ni Pb V Zn PAH-L PAH-M PAH-H A , , ,2 2,8 1,8 B , , ,2 1,5 1,7 C , , ,2 1,0 1,3 Student's t , , ,2 3,3 2,0 Chebychev , , ,2 4,1 2,3 NV Riktvärden As Ba Cd Co Cr Cu Hg Ni Pb V Zn PAH-L PAH-M PAH-H KM , , MKM , Undersökningsresultaten visar sammanfattningsvis följande: Uppmätta medelhalter i de fem delområdenas ytjord understiger genomgående Naturvårdsverkets generella riktvärden för mindre känslig markanvändning (NV- MKM). Sidan 21 (25)

22 Riktvärdena för känslig markanvändning överstigs av medelvärdena för ett eller flera ämnen i 4 av de fem undersökta delområdena där främst PAH-H observeras i måttlig förhöjda koncentrationer över riktvärdet. I en jämförelse med framtagna konfidensintervall (UCLM95) för undersökta ämnen underskrids riktvärdena för mindre känslig markanvändning med stor sannolikhet i delområden 2-5 medan det i område 1 ställvis kan förekomma föroreningskoncentrationer av främst arsenik och PAH-M i ytjorden i halter som överstiger NV-MKM även om medelhalterna ligger under riktvärdena. I delområde 1 indikerar resultaten också att förekomster av bly, kvicksilver och PAH:H förekommer i halter som överstiger riktvärdena för känslig markanvändning (NV-KM) men understiger riktvärdet för NV-MKM. 4.5 Analysresultat grundvatten I styckena nedan presenteras en sammanfattning av analysresultaten för tagna grundvattenprover i en jämförelse med haltkriterier för skydd av markmiljö och vattenlevande växter och djur i närbeläget ytvatten. Då riktvärdena avser prover tagna i ytvatten har en konservativ utspädningsfaktor mellan grundvattnet och ytvatten antagits vara 100 gånger Alifatiska och aromatiska kolväten, BTEX I tabellen nedan redovisas uppmätta analysresultaten av grundvattenproverna, inga petroleumkolväten har detekterats i något av proverna. Tabell 4-6 Petroleumkolväten i grundvattenprover (µg/l) Provpunkt 14GS05 14GS07 14GS08 14GS09 14GS10 Provtagningsdatum Oljetyp Ej påvisad Ej påvisad Ej påvisad Ej påvisad Ej påvisad Naturvårdsverket Haltkriterier för skydd av markmiljö och ytvatten. Utspädning 1:100 Alifater >C5-C6 250 Alifater >C6-C8 300 < 30 < 30 < 30 < 30 < 30 Alifater >C8-C Alifater >C10-C Alifater >C12-C < 50 < 50 < 50 < 50 < 50 Alifater >C16-C Aromater >C8-C10 < 70 < 70 < 70 < 70 < Aromater >C10-C16 < 10 < 10 < 10 < 10 < Aromater >C16-C35 < 5 < 5 < 5 < 5 < 5 5 Bensen < 0,50 < 0,50 < 0,50 < 0,50 < 0, Toluen < 1 < 1 < 1 < 1 < Etylbensen < 1 < 1 < 1 < 1 < Xylener, summa < 1 < 1 < 1 < 1 < Det kan nämnas att oljeblänk noterats i två provgropar (14GS07 och 14GS10) under provgropsgrävningen men att eventuella oljefraktioner som mobiliserats i samband med grävningen sannolikt avlägsnats i den renspumpning som gjordes av rören efter installationen. Slutsatsen kan dras att de oljor som noterats i jorden inte verkar vara vattenlösliga och torde därför ha låg mobilitet. Sidan 22 (25)

23 4.5.2 Metaller i grundvatten I tabellen nedan redovisas analysresultat avseende lösta metaller i grundvattenprover. Tabell 4-7 Analysresultat metaller i grundvatten (µg/l) Provpunkt 14GS05 14GS07 14GS08 14GS09 14GS10 Provtagningsdatum Naturvårdsverket Haltkriterier för skydd av markmiljö och ytvatten. Utspädning 1:100 Arsenik As (filtrerat) 4,5 3,1 1,3 7,8 2,3 30 Barium Ba (filtrerat) Kadmium Cd (filtrerat) <0,10 < 0,020 < 0,020 < 0,020 < 0,020 2 Kobolt Co (filtrerat) 6 2,1 0,93 1, Krom Cr (filtrerat) 4 0,43 0,27 0,21 1,3 30 Koppar Cu (filtrerat) 6,9 1,8 7,3 4,4 3,9 100 Nickel Ni (filtrerat) 10 5,8 2,3 4 2,4 100 Bly Pb (filtrerat) 0,53 0,22 <0,050 0,097 1,4 50 Vanadin V (filtrerat) 2,7 0,5 1,3 2,4 0,37 50 Zink Zn (filtrerat) 18 7,2 4, Ur tabellen framgår att de uppmätta metallhalterna genomgående är låga och ligger under riktvärdena med god marginal för samtliga metaller. 5 Sammanfattande bedömning Miljöteknisk undersökningar har genomförts inom ett markområde om ca m 2 beläget kring de innersta delarna av Kyrkviken. Ett område i storleksordningen m 2 av den undersökta ytan har visat sig bestå av utfyllnader som i stort sammanfaller med det låglänta område som under 1900-talets början vallades in då Lidingöbanan byggdes i området (se figur 2.1). Undersökningarna visar att fyllnadsmassorna främst består av grus, sand och sten med inslag av byggnadsavfall men att det även förekommer massor som domineras av byggnadsavfall. Den totala volymen av utfyllnader kan baserat på undersökningsresultaten grovt uppskattas till ca m 3 fast volym eller ca ton massor. Resultaten av nu genomförd undersökningar och tidigare undersökningar av området visar att utfyllnaderna innehåller ställvisa och heterogent fördelade föroreningar som antas ha sitt ursprung i de material som tillförts platsen som utfyllnad någon gång under 1900-talets första hälft. Med undantag av några områden med höga koncentrationer av petroleumkolväten och PAH:er (sannolikt tyngre oljor och kreosot/tjära) påträffas endast metallen zink i halter överstigande det generella riktvärdet för mindre känslig markanvändning (MKM) i några av de provgropspunkter som Geosigma undersökt. Resultaten av undersökningen av ytliga jordlager i fem delområden visar att det ställvis kan förekomma arsenik och PAH:er överstigande riktvärdena för MKM inom det norra delområdet (område 1) men att halterna sannolikt inte överskrider akuttoxiska nivåer. Förekomsten av arsenik och PAH:er kan sannolikt förknippas med den tidigare sträckningen av Lidingöbanan som ligger i den västra kanten av området. Sidan 23 (25)

24 Inom övriga undersökta delområden understiger föroreningshalterna riktvärdena för NV-MKM och oftast även riktvärdena för NV-KM vilket antyder att den ytliga jorden inte är allvarligt förorenad. I en tidigare detaljerad undersökning av det tänkta läget för en dagvattendamm, se figur 2.5, har mer påtagliga föroreningar av metaller, petroleumkolväten, PCB.er och PAH:er påträffats i fyllningarna där halterna för enstaka eller flera ämnen i regel överstiger MKM. I undersökningen har grundvattenprover tagits i fem grundvattenrör för att undersöka förekomsten av vattenburna föroreningar av petroleumkolväten och metaller. Tre av rören är placerade i det utfyllda området och två rör i naturligt avlagrad jord. Analysresultaten visar entydigt att det inte förekommer några betydande föroreningar vare sig av petroleumkolväten eller metaller i de undersökta punkterna och slutsatsen kan dras att grundvattnet generellt inte är allvarligt förorenat. Det sker därför sannolikt heller inte några betydande läckage av föroreningar till Kyrkviken med grundvatten från de undersökta områdena. Undersökning av ytligt förekommande föroreningar som potentiellt skulle kunna orsaka hälsorisker för människor som vistas på platsen visar att det inte förekommer betydande föroreningar inom merparten av de undersökta området. Inom ett delområde (område 1) påträffas dock vad som bedöms vara spårrelaterade föroreningar bestående främst av PAH:er men även av arsenik. Dessa ämnen är vanligt förekommande i mark där spårtrafik bedrivits då impregneringen av slipers förr gjordes med både kreosot (PAH:er) och med metallhaltiga vätskor innehållande bland annat arsenik. Vid rådande markanvändning inom de undersökta områdena med öppna gräsbevuxna ytor och flertalet gångvägar bedöms inga akuta hälsorisker förekomma förknippade med de identifierade föroreningarna som ofta förekommer en bit ner i den utfyllda marken. 6 Principiella rekommendationer Med underlag av resultaten av undersökningarna bedöms det inte vara miljömässigt motiverat och ekonomiskt rimligt att vidta saneringsåtgärder i de omfattande fyllningarna som identifierats så länge markanvändningen inte avsevärt förändras. En sådan åtgärd skulle omfatta urgrävning, deponering av förorenade massor samt återfyllnad till kostnader om flera tiotals miljoner kronor. Undersökning av ytligare jordlager har vidare inte identifierat några föroreningar som vid rådande markanvändning skulle medföra några hälsorisker på platsen. I den norra delen av de undersöka området (delområde 1) påträffas både PAH:er och arsenik i ytjord och det kan inte med undersökningarna som underlag uteslutas att det ställvis kan förekomma högre föroreningshalter. Då området frekventeras av barn rekommenderas att ytterligare åtgärdsinriktade undersökningar genomförs för att i mer detalj identifiera föroreningarnas utbredning och förekommande koncentrationer. Inför byggnationen av dagvattendammen och läggning av ledningar bedöms schaktsanering av berörda områden dock behöva genomföras i samband med anläggningsarbetena. Förslagsvis sker urgrävningen under ledning av en markmiljökunnig kontrollant som på plats assisterar med att separera ut avfallsmassor från övrig jord genom visuell inspektion och verifierande provtagningar. Merparten av urgrävda massor kommer sannolikt behöva tas omhand vid en extern mottagningsanläggning då de sannolikt innehåller för höga föroreningskoncentrationer för att kunna återanvändas och det är tveksamt om massorna har rätt tekniska kvalitet. Vid urgrävning av fyllnadsmassor under grundvattenytan inför anläggning av dammen kommer sannolikt förorenat schaktvatten att uppkomma. Om detta vatten behöver avledas, tex om dammen ska byggas inom en länshållen spontkonstruktion, kommer en Sidan 24 (25)

25 vattenreningsanläggning att temporärt behöva anläggas. Preliminärt kan anläggningen genomföras med oljeavskiljning och ett partikelavskiljningssteg. Även om undersökningarna som genomförts inte uppvisar några betydande föroreningar i grundvatten bör planerad dagvattendam göras tät så att dagvattnet i dammen och grundvattnet i kring- och underliggande mark inte kommunicerar. 7 Referenser ITRC, Technical and Regulatory Guidance Incremental Sampling Methodology. [ ]. Lantmäteriverket. Historiska kartor. Naturvårdsverket, Riktvärden för förorenad mark, modellbeskrivning och vägledning. Rapport WSP, PM Lidingö Stad. Utvärdering av utförd provtagning av jord och sediment, inre Kyrkviken. ÅF, Lidingö, inre Kyrkviken. Miljöteknisk markprovtagning (utkast). Sidan 25 (25)

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Grap 15220 ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Geosigma AB November 2015 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: David Engdahl Uppdragsnr: 604044 Grap nr: 15220 Version:

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka PM miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Sida 1 (5) PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsnamn Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka VAP VA-projekt

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun

Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun RAPPORT Miljöteknisk markundersökning, fastigheten Maskinisten 1, Ystad kommun Sydslipers AB 2012-07-04 Uppdragsnr: 410805 Dokumentnr: 353012 Vår kontakt: Johan Kleman Tel: 0706-171 091 E-post: johan.kleman@dge.se

Läs mer

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10 Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, 1 Inledning Skjutbanan vid Trumtorp i Eskilstuna

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge.

RAPPORT. Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. NORRKÖPINGS KOMMUN Redovisning av miljökontroll och utförda efterbehandlingsåtgärder på fastigheten Nöbble 3:8 i Kvillinge. UPPDRAGSNUMMER 1181099100 2016-04-25 SWECO ENVIRONMENT AB MILJÖ NYKÖPING/NORRKÖPING

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun.

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun. PM UPPDRAG Markundersökning Hejaren UPPDRAGSNUMMER 1155638 UPPDRAGSLEDARE Leo Mille UPPRÄTTAD AV Leo Mille DATUM 2010-11-25 Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna

Läs mer

Djursholm 2:447 Kompletterande översiktlig miljöteknisk markundersökning

Djursholm 2:447 Kompletterande översiktlig miljöteknisk markundersökning Grap Djursholm 2:447 Kompletterande översiktlig miljöteknisk markundersökning Geosigma AB 2016-04-29 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : 1.1 Antal Sidor: 13 Antal Bilagor: 3 Beställare:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf PM UPPDRAG Magelungsvägen Masshantering UPPDRAGSNUMMER 1170048100 UPPDRAGSLEDARE My Ekelund UPPRÄTTAD AV Anders Lindelöf DATUM 2017-05-04 PM avseende hantering av upplagda fyllnadsmassor Bakgrund På fastigheten

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 Bilaga 4 PM Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 2015-09-02 1 Bakgrund Tyréns har på uppdrag av Klippans kommun utfört en provtagning inom fastigheterna Klippan 3:107 och Klippan 3:115

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun

Vallentuna-Mörby 1:115 Vallentuna kommun Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Vallentuna kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. Sida 1 (6) Uppdragsnamn Vallentuna

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

Miljötekniskt PM. Lunds Kommun. Helgonagården 7:10. Slutversion. Malmö 2014-12-16

Miljötekniskt PM. Lunds Kommun. Helgonagården 7:10. Slutversion. Malmö 2014-12-16 Lunds Kommun Slutversion Malmö 2014-12-16 Datum 2014-12-16 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion Anna Falk Ida Sandberg Sofia Bergström Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Uppdragsnr: 10211646 1 (11) LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Sammanställning av utförda miljöundersökningar Innehåll 1. Inledning... 2 2. Tidigare undersökningar... 2 3. Områdesbeskrivning... 2 4. Undersökningsresultat...

Läs mer

FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD

FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD GEOSIGMA MARK BERG VATTEN Grap 8261 FASTIGHETSKONTORET, GÖTEBORGS STAD Miljöteknisk markundersökning av båtuppläggningsplats på fastigheten Brottkärr 2:68, Göteborgs kommun Uppdragsgivare: Göteborgs Stad,

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD Järnbrottsmotet, Västra Frölunda UPPDRAGSNUMMER 13004398.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SWECO ENVIRONMENT AB FÖRORENADE OMRÅDEN OCH KEMIKALIER, GÖTEBORG

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG

TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG Miljöteknisk markundersökning TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG SLUTRAPPORT 2018-04-30 UPPDRAG 274009, Helsingborgs stad, Triangelskogen Titel på rapport: Triangelskogen, Talldungen

Läs mer

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande provtagning och riskbedömning Fastighets AB Sökvabäck Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Stockholm 2014-05-14 Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Detaljplan Rökland 1:156, 1:157 samt del av 1:144 Beställare: Drakfastigheter

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN

ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN ARVIKA FASTIGHET AB A Ar ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN 2018-05-11 ÖVERSIKTLIG MARKPROVTAGNING VID KVARTERET HJORTEN KUND Arvika Fastighets AB Administration 671 81 Arvika (Besöksadress:

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Särö centrum, Kungsbacka kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2015-01-30 Beställare: Kungsbacka Kommun 434

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa PM Sida: 1 (5) Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2012-10-17 602817 Handläggare Ert datum Er beteckning Sofie Lücke PM Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor Uppdragsnr: 10139020 1 (6) PM Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad Innehåll 1 Bakgrund 2 2 Undersökningens omfattning 2 3 Områdes- och verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m)

Delområde 1/parkmark (mg/kg Ts) Platsspecifika riktvärden beroende på djup (m) Sammanställning av platsspecifika riktvärden jord, Mölnlycke fabriker Fördjupad riskbedömning och platsspecifika riktvärden. ÅF Infratsructure AB. Uppdragsnr: 712855 Bilaga 2.1 Delområde 1/parkmark KM

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2 PM UPPDRAG Sandtorp, kompletterande miljöundersökning UPPDRAGSNUMMER 13004897 UPPDRAGSLEDARE Yvonne Stiglund UPPRÄTTAD AV Ingrid Franzen, Hilda Björn DATUM 2018-03-21 GRANSKAD AV Anna Munktell Flarup Kompletterande

Läs mer

Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin

Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin Sida 1 (10) Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin De prover som markerats med färg har inlämnats till laboratorium för analys.

Läs mer

Miljöteknisk provtagning och kompletterande utredning av nickel inom programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun

Miljöteknisk provtagning och kompletterande utredning av nickel inom programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun Grap 15004 PM Miljöteknisk provtagning och kompletterande utredning av nickel inom programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun Januari 2015 Geosigma AB Grapnummer 15004 Uppdragsnummer Version 1.0

Läs mer

Rapport Mellingeholm, Norrtälje

Rapport Mellingeholm, Norrtälje Mellingeholm Rapport Mellingeholm, Norrtälje Resultat och bedömning från miljötekniska markundersökningar Grontmij AB Västerås Vår referens Västerås Mark & Miljö, Anna Berg Rapport Namnteckning Granskad

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4)

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Objekt Gamla Slottsbrons sågverk ID nr F1764-0023 Kommun Grums Upprättad Björn Nilsson 2006-01-23 Senast reviderad Björn Nilsson 2006-03-08 Mark Antal prov 16*

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Tekniska kontoret, Danderyds Kommun Elevverket Djursholm Fastställd handling 2013-11-06 Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Uppdragsnummer: 7178507-3000 Rapport Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

Verksamheter vid Rosersberg C

Verksamheter vid Rosersberg C KILENKRYSSET Stockholm 2012-12-19 Datum 2012-12-19 Uppdragsnummer 61261254727 Utgåva/Status Utredning Annika Lundkvist Filip Kumlin/Sarah Graaf Anders Westin Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult

SANDSTRÖM. Miljö & Säkerhetskonsult SANDSTRÖM Miljö & Säkerhetskonsult Översiktlig miljöteknisk markundersökning Borås Solrosen 7 och 8, Borås Stad sandström.se Datum: 08-06-12 Projektnummer: 18080 Uppdragsgivare: PEAB Sverige AB Upprättad

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Vadstena kommun 2017-06-16 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 2017-06-16 Medverkande Maria Sandström, VoS, handläggare,

Läs mer

Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport

Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport Hifabs uppdragsnummer: 318 097 Upprättad: 2010-11-19 Reviderad: 2010-11-26 Uppdragsnamn Hörneå 76:6, MMU Beställare Fameva AB Uppdragsansvarig:

Läs mer

BILAGA 1a Provpunktskarta Område sydväst om Lidingö sjukhus. Lidingö stad. Elin Andersson. David Engdahl. Se figur. Nov GS03 15GS04 15GS02

BILAGA 1a Provpunktskarta Område sydväst om Lidingö sjukhus. Lidingö stad. Elin Andersson. David Engdahl. Se figur. Nov GS03 15GS04 15GS02 Ü 15GS02 15GS04 15GS01 15GS03 Provgrop Samlingsprov äldre asfalt Samlingsprov nyare asfalt Ytlig samlingsprovtagning 0-0,3 m 15GS05 BILAGA 1a Provpunktskarta Område sydväst om Lidingö sjukhus Uppdragsgivare:

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-07-31 Upprättad av Granskad av: Hanna Hällstrand Uppdragsnr: 1015 4949 Daterad: 2015-07-31 Reviderad: Handläggare Detaljplan

Läs mer

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL 6 MAJ 2013 Uppdrag:, Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Köpmanberget område N Status: Färdig rapport Datum: 2013-05-06

Läs mer

BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning

BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning BÄCKASLÖV ETAPP 2, VÄXJÖ KOMMUN PM 2015-04-08 Upprättad av: Jerry Forsberg Granskad av: Mats Waern Godkänd av: Jerry Forsberg KUND Växjö kommun Planeringskontoret Box 1222 351 12 Växjö KONSULT WSP Environmental

Läs mer

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER FALAB Lindesbergsbostäder AB Kristinaskolan Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö 2018-10-29 AB TERRAFORMER Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: FALAB Lindesbergsbostäder AB Jesper

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise.

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise. Nacka, Nya Gatan PM / Miljö Nacka Kommun 30 oktober 2016 Atkins Ltd except where stated otherwise. The Atkins logo, Carbon Critical Design and the strapline Plan Design Enable are trademarks of Atkins

Läs mer