Förstudie: möjliggöra elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar från hela hälso- och sjukvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förstudie: möjliggöra elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar från hela hälso- och sjukvården"

Transkript

1 Förstudie: möjliggöra elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar från hela hälso- och sjukvården Rapport från Läkemedelsverket Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0) Fax: +46 (0) Internet:

2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande rekommendationer Uppdraget Samråd Bakgrund Redovisning av uppdraget (9)

3 1. Sammanfattande rekommendationer Rapportering av läkemedelsbiverkningar är en viktig del av läkemedelssäkerhet och patientsäkerhet som en av förutsättningarna för säkerhetsövervakningen av läkemedel (farmakovigilans). Det behövs moderna och smidiga metoder för rapportering så att hälsooch sjukvårdspersonalen ska motiveras och stimuleras till fortsatt rapportering. Biverkningsrapportering är förvisso en aktivitet som utförs sällan, men dock kan en enskild rapport leda till regulatorisk åtgärd och den får därför inte utebli p.g.a. en osmidig rapportlösning. Rapporten ska vara enkel att skriva och enkel att skicka. Läkemedelsverket rekommenderar ett användarvänligt sätt för hälso- och sjukvårdspersonal (rapportör) att rapportera läkemedelsbiverkningar direkt i rapportörens journalsystem eller i andra relevanta vårdsystem. Man ska fortsätta att arbeta i sitt vanliga system utan att behöva lämna det och byta till ett annat fönster eller ett annat program. För att åstadkomma detta behövs det samarbete mellan Läkemedelsverket, sjukvårdshuvudmän och deras systemleverantörer under planerings- och införandeprocessen. Stora vinster med kostnader och i tid kan nås genom att i största möjliga mån använda sig av den befintliga infrastrukturen som byggs upp i den nationella tjänsteplattformen och med intygstjänsten som utnyttjar den. För att undvika dubbelregistrering av t.ex. rapportörens och patientens grunduppgifter, kommer dock integrationsarbete behövas i det avsändande systemet (rapportörens system). En annan fördel är då att biverkningsblanketten bara finns på ett ställe (hos intygstjänsten), till skillnad mot att man ska behöva bygga en blankett i varje system. Biverkningsrapporterna från hela landets hälso- och sjukvård skall skickas på ett säkert sätt till Läkemedelsverket. Från 1 juli 2012 kommer även farmaceuter att uppmanas till rapportering på samma sätt som sjukvårdspersonal. Då rapportörer har olika system hos olika sjukvårdshuvudmän och apotek, är det väsentligt med ett standardiserat sätt att införa detta i alla berörda system. Denna funktionalitet finns redan i den nationella tjänsteplattformen och fungerar t.ex. med sjukskrivningsblanketter inklusive säker överföring till Försäkringskassan. När det gäller informationsformat, bör man använda E2B, en gängse EU-standard. Det bör påpekas att implementeringen hos sjukvårdshuvudmän och andra system ska utföras och bekostas av respektive systemägare, eventuellt med hjälp av implementeringsstöd. Här är Läkemedelsverkets roll endast informativ och samordnande. Då projektet kommer att täcka i princip samtliga vårdadministrativa system, apotekssystem och kvalitetsregister, rekommenderas att man startar med några pilotprojekt i begränsad omfattning. I en första fas på ett sjukhus och/eller vårdcentral, senare i pilotprojekt för ett apotek och ett kvalitetsregister. Efter att pilotprojekt har gett erfarenheter, startas införande på en bredare front. 3(9)

4 Projektet innefattar inte konsumentrapporteringen, ej heller rapporter från veterinärmedicin men erfarenheter från projektet kan lätt tillämpas även på dessa områden. Det är slutmålet att skapa goda förutsättningar för införandet av en säker, högkvalitativ elektronisk biverkningsrapportering i landets samtliga relevanta system där biverkningsrelaterad information förekommer och att stimulera rapporteringen med ett användarvänligt gränssnitt. 2. Uppdraget Regeringen har den 20 december 2011 (S2011/11229/VS) uppdragit åt Läkemedelsverket (LV) att genomföra en förstudie som redovisar vilka åtgärder som måste vidtas för att möjliggöra elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar från hälso- och sjukvården. I förstudien ingår också att redovisa kostnaderna för ett sådant arbete och när arbetet kan slutredovisas. Läkemedelsverket ska redovisa förstudien senast den 30 juni 2012 till Regeringskansliet (Socialdepartementet). Enligt Nationella läkemedelsstrategin (S ) är Läkemedelsverket huvudansvarig för att möjliggöra elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar. Detta innebär utredning av möjliggörande av elektronisk biverkningsrapportering från hela hälso- och sjukvården. Uppdraget innefattar också vidareutveckling vad gäller återkoppling av biverkningsrapporter till sjukvården och diskussion med läkemedelsindustrin för att undersöka hur denna förändring kan förbättra företagens farmakovigilansarbete. 3. Samråd LV har samrått med CeHis, Centrum för e-hälsa i samverkan. Kontaktpersonen är Karina Tellinger, strateg läkemedelsstöd. 4. Bakgrund I dag rapporteras läkemedelsbiverkningar från hälso- och sjukvården med en pappersblankett eller med ett motsvarande webbformulär. På Läkemedelsverket (och på regionala biverkningscentra) lägger biverkningshandläggare in dessa rapporter i Swedis, den nationella databas för biverkningar som Läkemedelsverket äger. Denna databas är grunden till farmakovigilansarbetet med biverkningsrapporterna och därifrån skickas data vidare till EU:s gemensamma databas (EudraVigilance) och till WHO:s databas (VigiBase). Vid 4(9)

5 utvärderingen av en potentiell signal relaterad till inkommande rapporter gör man också sökningar i dessa databaser. Swedis kommer att ersättas med en ny databas som beräknas vara i drift februari Denna databas är en grund för mottagningen av elektroniska biverkningsrapporter enligt det här uppdraget. Regionala biverkningscentra kommer att upphöra med hanteringen av biverkningsrapporter från 1 juli Därefter centraliseras detta arbete helt till Läkemedelsverket vilket kommer att underlätta hanteringen av rapporterna enligt de fastställda reglerna. En biverkningsrapport behöver ofta kompletteras, antingen direkt vid mottagandet av rapporten eller vid eftergranskning i samband med signalarbetet. En rapportör uppskattar också återkoppling i form av kliniskt relevant feedback från Läkemedelsverket efter att rapporten har mottagits. Därför är det viktigt att det finns möjligheter till en bra kommunikation mellan Läkemedelsverket och rapportören. 5. Redovisning av uppdraget Infrastruktur Genom att man utnyttjar den infrastruktur som omfattas av nationella tjänsteplattformen, kommer berörda landsting, kommuner och andra intressenter endast att behöva koppla sig till denna tjänsteplattform. Arbete kring detta pågår redan då de flesta landsting kopplar upp andra funktioner till plattformen. Tjänsteplattformen är en nationell teknisk plattform som förenklar, säkrar och effektiviserar informationsutbytet mellan olika IT-system inom vård och omsorg. Varje tjänst som vill ansluta till Tjänsteplattformen följer så kallade Tjänstekontrakt, som specificerar regelverket för hur informationsöverföringen ska gå till mellan de olika systemen/tjänsterna. Beställningar angående plattformen går via CeHis och utföraren är Inera AB som ägs av alla landsting och regioner. Intressenter Uppdraget innefattar all personal inom hälso- och sjukvården som rapporterar läkemedelsbiverkningar, inklusive farmaceuter och tandläkare. Därmed är samtliga sjukvårdhuvudmän och de organisationer och myndigheter som är kopplade till dem intressenter i projektet. Systemleverantörer är också nyckelaktörer när det gäller implementering på rapportörens sida. SKL, Vårdföretagarna, Famna, Apotekens service och Sveriges Apoteksförening är några exempel. Även motsvarande fackliga organisationer och deras IT-grupperingar bör kontaktas. 5(9)

6 Enkel rapportering När biverkningsblanketten är kopplad till tjänsteplattformen, tas de befintliga uppgifterna med från egna systemet. T.ex. behöver man inte dubbelregistrera data om patienten, läkemedlet eller rapportören utan dessa data följer med automatiskt till blanketten. Därmed kan rapportören på ett snabbt sätt gå igenom den delvis redan ifyllda blanketten och skicka iväg den när den är klar. Här finns dock en balansgång mellan enkelhet och vissa grundläggande krav för biverkningsrapporten. T.ex. kan inte biverkningsdiagnos eller berört läkemedel utelämnas. Man bör ta hänsyn till eventuella kopplingar till avvikelsehantering också, även om man normalt utgår ifrån patientjournalen vid rapportering. Juridiska förutsättningar Den viktigaste anledningen till att Läkemedelsverket behöver ha hela personnumret registrerat i den nya databasen är att det är nödvändigt för att kunna få exakta och kontrollerbara uppgifter samt för att hämta kompletterande information från rapportör och journalsystemen om biverkningen för en individuell patient. Tidigare har man löst detta på olika sätt genom att personal på regionala biverkningscentra själva har läst i patientjournalen eller begärt journalkopior. Även där har man fått problem med avpersonifierade rapporter, då det har blivit svårt att koppla rapport till rätt patient. Läkemedelsverkets jurister och ombud för Datainspektionen har gett klartecken för att använda fullständiga persondata i den nya databasen då det behövs för att Läkemedelsverket ska kunna fullgöra sitt uppdrag inom säkerhetsövervakningen på ett optimalt sätt. Det har också diskuterats att skifta det juridiska ansvaret för rapportering av biverkningar från sjukvårdshuvudmannen till enskilda rapportörer. Den ändringen kan om genomförande sker medföra lag-/författningsändringar vid införandet. Informationsarbete Förutom det vanliga informationsarbetet som Enheten för farmakovigilans driver angående övervakning av läkemedelssäkerhet, kommer man att bygga ett informationspaket för implementering av elektronisk rapportering som man kan använda sig av vid kontakt med sjukvårdshuvudmän. Man fortsätter samarbete med CeHis när det gäller tjänsteplattformen. 6(9)

7 Pilotprojekt Pilotprojekt planeras först i liten skala för rapportering av biverkningar från landsting, t.ex. en sjukhusavdelning eller en vårdcentral. Under pilotprojektets gång sparar man erfarenheter för fortsatt implementering. Kvalitetsregister Man kommer att undersöka möjligheten för stora och små kvalitetsregister att ansluta sig till tjänsteplattformen när det gäller biverkningsrapportering. Ett lämpligt pilotprojekt väljs ut. Apotekssektorn Inom förstudien har man inte haft direktkontakt med apotekssektorn. Principiellt enligt CeHis finns det inga hinder för att utnyttja tjänsteplattformen här också. Övriga källor för biverkningsrapporter Tack vare generella tillämpningar med standardplattform och befintliga standardprotokoll och lösningar, kan i princip vilken datakälla som helst anslutas till den elektroniska biverkningsrapporteringen. Övriga ställen där biverkningsinformation kan finnas är t.ex. Giftinformationscentralen och vaccinationsdatabaser. Projektets organisation Om resultatet från pilotprojektet är positivt och rekommendationen blir att modellen från piloten kan implementeras i övriga landet, blir projektet omfattande. Man kommer att behöva ett stort referensnätverk, förutom projektgruppen och styrgruppen. Styrgruppen kommer att vara intern för Läkemedelsverket medan externa aktörer ingår i projektgruppen och i referensnätverket. 7(9)

8 Tidplan Interimsrapportering till socialdepartementet vid behov under projektets gång. Utredning av arkitektur/infrastruktur pågår, fortlöpande. Informationsplan om vikten av spontanrapportering och till sjukhus som ingår i pilotprojektet, hösten Första pilot påbörjas hösten 2012/våren Utvärdering hösten Generell informationsplan för införandet i hela landet hösten/vintern Implementering i större skala kan eventuellt startas under Slutrapportering sker efter att pilotprojektet är klart och utvärderat samt informationspaket är levererade. Uppföljning 1-2 år efter starten av nationella implementeringen. Det bör nämnas att i de fall där man behöver göra anpassningar i rapportörens journalsystem kan det tillkomma fördröjningar i tidplanen på grund av tidskrävande kvalitetssäkring, testning och versionshantering i dessa system (Take Care, Mellior, Cosmic mm). Kostnader Projektkostnader utgörs av projektledarens, styrgruppens och projektgruppens löner. Kostnaden för projektledare (heltid, LV), styrgrupp (deltid, 2 personer, LV) och projektgrupp (deltid, 4 personer varav 2 från LV och 2 externa personer) uppskattas till 1,7 milj kr per år. Kostnaden för tjänstekontrakt med nationella tjänsteplattformen och andra IT-kostnader behöver beräknas efter en diskussion med berörda parter då beslut tagits om att genomföra pilotstudien. En uppskattning görs till ca kr per år i uppstartskostnader. Informationsmaterial till sjukvårdshuvudmän och andra intressenter beräknas vara marginella då den största delen av informationen ska distribueras elektroniskt via befintliga nätverk. Här har inte inkluderats kostnader för sjukvårdshuvudmän då Läkemedelsverket inte kommer att bära dem. Huruvida det behövs implementeringsstöd/stimulansbidrag är en annan fråga. Pilotprojekt kan behöva en särfinansiering till deltagande sjukhus för att kunna genomföras. Sammantaget uppskattas kostnaden till ca 2 miljoner kronor/år för att genomföra pilotprojektet med elektronisk rapportering direkt från sjukvårdens journalsystem. Viss del av kostnaden framför allt lön till projektledaren kan täckas av finansiering från Nationella läkemedelsstrategin, dvs. den del av regeringsuppdraget som behandlar den elektroniska rapporteringen. 8(9)

9 Indikatorer Projektet och det efterföljande nationella införandet kommer att följas upp fortlöpande på Läkemedelsverket. Anslutningen till den nya e-rapporteringen ska följas på landstings- och kommunnivå och man ska mäta hur många apotek, kvalitetsregister och övriga system blir klara med detta. Därtill sker det årlig mätning av biverkningsrapportering preparatvis. Här kan det initialt ske en minskning i rapporteringen vid övergång från befintligt sätt att rapportera till det nya sättet. Därför påpekas det att effekterna på spontanrapportering kommer att nås på lång sikt, inte omedelbart vid införandet. Teknik Med nationella tjänsteplattformen får man en säker anslutning mellan rapportör och Läkemedelsverket. Rapportören är identifierad med SITHS-kortet som nu används i hela landet. Fördelarna med att rapportblanketten ligger på plattformen är att man vid behov av förändringar i den inte behöver utföra ändringar på ett antal platser i olika system. Man är också oberoende av versionsförändringar i journalsystem och andra berörda register. Informationstrafik från plattformen till Läkemedelsverket sker via en säker kanal (SHS). Slutsats Ett läkemedels hela biverkningsprofil kan inte vara känd vid tidpunkten för godkännandet då antalet patienter som deltar i de kliniska prövningarna före godkännandet aldrig kan vara tillräckligt stort för att upptäcka en del av de sällsynta och ofta allvarliga biverkningarna. Möjligheten för hälso- och sjukvården att på ett enkelt sätt dvs. via journalsystemet rapportera misstänkta biverkningar till ansvarig myndighet är ett stort steg framåt för att öka förutsättningarna för att så snabbt som möjligt detektera nya och tidigare okända risker med läkemedel. Rapportering av läkemedelsbiverkningar är alltså en viktig del av läkemedelssäkerheten och patientsäkerheten. Ett säkert och enkelt sätt att rapportera biverkningar ska förhoppningsvis motivera och stimulera hälso- och sjukvårdspersonalens rapportering. Elektronisk rapportering från hälso- och sjukvården finns redan som funktion via Läkemedelsverkets hemsida. Ovan beskrivna metod att rapportera direkt från det system som sjukvårdspersonalen använder i sin vardag och därför direkt har tillgång vid behov av att rapportera, ökar ytterligare enkelheten i att rapportera den misstänkta biverkningen. Med tanke på den kostnad som biverkningar orsakar samhället i form av exempelvis inläggning på sjukhus, ytterligare vård- och läkemedelskostnad och personligt lidande, bör kostnaden initialt för pilotprojektet och sekundärt för nationellt införande kunna motiveras. 9(9)

Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar

Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Delredovisning: elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Rapport från Läkemedelsverket 2013-11-30 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

SEBRA-projektet Direktrapportering från journalsystem

SEBRA-projektet Direktrapportering från journalsystem SEBRA-projektet Direktrapportering från journalsystem Farmakovigilansdagen 2017-07-30 Topi Laajoki Topi.Laajoki@regionuppsala.se EPJ, Elektronisk patientjournal information som fanns tillgänglig vid presentationstillfället.

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket 2011-12-13 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Ca dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare

Ca dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare Martin Bäckström Regionala biverkningsfunktionen Läkemedelscentrum Norrlands Universitets sjukhus, Umeå Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare

Läs mer

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Komplettering till tidigare Rapport från Läkemedelsverket 2012-09-14 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03

Läs mer

Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare

Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans) behöver stärkas ytterligare Martin Bäckström och Marit Danell Boman Regionala biverkningsfunktionen Läkemedelscentrum Norrlands Universitets sjukhus, Umeå Ca 197 000 dör årligen inom EU En god säkerhetsövervakning (pharmacovigilans)

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Sprutor och kanyler. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.8-2014-018890

ÅR: 2014. Område: Sprutor och kanyler. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.8-2014-018890 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Sprutor och kanyler Dnr: 6.8-2014-018890 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Projektdirektiv Biverkningsrapportering

Projektdirektiv Biverkningsrapportering Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Stefan Gustavsson Ursprungsversion 0.2 Förenkling av direktivet. Ex planen flyttas till projektplan 0.3 Anders Ferrari Uppdaterat effektmål och projektmål

Läs mer

Biverkningsrapportering i teori och praktik Ebba Hallberg Gruppchef Biverkningsgruppen Enheten för läkemedelssäkerhet

Biverkningsrapportering i teori och praktik Ebba Hallberg Gruppchef Biverkningsgruppen Enheten för läkemedelssäkerhet Biverkningsrapportering i teori och praktik 2016-03-18 Ebba Hallberg Gruppchef Biverkningsgruppen Enheten för läkemedelssäkerhet Varför ny organisation? Ny farmakovigilanslagstiftning 1 juli 2012 initierad

Läs mer

Elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar

Elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar Rapport från Läkemedelsverket 2014-12-20 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Marknadsföring av humanläkemedel. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.9-2014-016259

ÅR: 2014. Område: Marknadsföring av humanläkemedel. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.9-2014-016259 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Marknadsföring av humanläkemedel Dnr: 6.2.9-2014-016259 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr:

ÅR: Område: Godkända läkemedelsprodukter. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedelsprodukter Dnr: 6.2.11-2014-018866 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Förbättringsförslag för säkerhetsuppföljning

Förbättringsförslag för säkerhetsuppföljning Sidan 1 Förbättringsförslag för säkerhetsuppföljning av läkemedel Rapport December 2006 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Att patientens delaktighet i vården ska kunna öka genom ett för denna uppgift anpassat ITstöd.

Att patientens delaktighet i vården ska kunna öka genom ett för denna uppgift anpassat ITstöd. Policydokument ehälsa TANDLÄKARFÖRBUNDET ANSER Att användandet av IT-stöd ska bidra till en bättre och säkrare tandvård genom att ge underlag för kvalitetsutveckling och förenkla kommunikation och överföring

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Avtal om Kundens användning av

Avtal om Kundens användning av Avtal om Kundens användning av Informationsutlämning till NKRR Bilaga 1 Specifikation av tjänsten Informationsutlämning till NKRR Mellan Inera och Kund Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Referenser...

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Apoteksombud. Delredovisning från Läkemedelsverket 2013-11-29

Apoteksombud. Delredovisning från Läkemedelsverket 2013-11-29 Apoteksombud Delredovisning från Läkemedelsverket 2013-11-29 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone:

Läs mer

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg.

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Nationell e-hälsa Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Vår verksamhet är inriktad på att skapa delaktighet för invånare samt ge stöd

Läs mer

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort Högkostnadskort och frikort administreras sedan länge med olika lösningar i landstingen, trots att högkostnadsskyddet gäller nationellt. När några landsting nu har övergått från pappersbaserad till elektronisk

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger Dnr: 6.5.2-2014-012305 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Vaccinationsregistret Start 1/1 2013

Vaccinationsregistret Start 1/1 2013 Vaccinationsregistret Start 1/1 2013 Eva Netterlid Susanne Andrén SMI-dag Stockholm 23/4 2013 Sjukdomar Mikrobiell typning Vaccinations - register Vaccinations täckning Attityder /Omvärldsbevakning/ Hemsida

Läs mer

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter.

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter. Läkemedelssäkerhet 1(6) Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Sveriges Farmaceuter Döp det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Läs mer

Inrättande av nationellt substansregister för läkemedel

Inrättande av nationellt substansregister för läkemedel Inrättande av nationellt substansregister för läkemedel Rapport från Läkemedelsverket 2012-09-21 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Vaccinationsregistret Start 1/1 2013

Vaccinationsregistret Start 1/1 2013 Uppföljning av det nationella Vaccinationsregistret Start 1/1 2013 Seroimmunitet Sjukdomar Vaccinationstäckning Eva Netterlid Mikrobiell typning Vaccinations - register Attityder /Omvärldsbevakning/ Hemsida

Läs mer

Insamling av hälsodata i hemmet

Insamling av hälsodata i hemmet Insamling av hälsodata i hemmet Bakgrund/problemområde Idag i sker ett antal olika initiativ kring vård på distans, omvårdnad på distans, digitaliseringen av trygghetslarmen och olika typer av hälsosatsningar.

Läs mer

Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel

Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel Planeringsenheten Läkemedelssektionen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(3) Datum 2015-03-25 Diarienummer 150097 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska

Läs mer

Läkemedelssäkerhetsrapport

Läkemedelssäkerhetsrapport Läkemedelssäkerhetsrapport Rapport från Läkemedelsverket 2015-04-27 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone:

Läs mer

Kommunikationslösning för licensansökningar

Kommunikationslösning för licensansökningar Kommunikationslösning för licensansökningar Uppdrag angående anpassning till elektroniskt system för ansökningar om tillstånd enligt 5 tredje stycket läkemedelslagen (1992:859) Rapport från Läkemedelsverket

Läs mer

Nationellt utvecklingsarbete kring valfrihetsinformation i hälso- och sjukvård

Nationellt utvecklingsarbete kring valfrihetsinformation i hälso- och sjukvård Nationellt utvecklingsarbete kring valfrihetsinformation i hälso- och sjukvård Sofia Tullberg Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting 8 april 2014 kl. 14.00-14.30 Innehållsförteckning Bakgrund Sammanhang,

Läs mer

ÅR: Område: Farmakovigilans. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr:

ÅR: Område: Farmakovigilans. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Farmakovigilans Dnr: 6.4-2014-017743 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253

ÅR: 2014. Område: Öppenvårdsapotek. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.2.4-2014-016253 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Öppenvårdsapotek Dnr: 6.2.4-2014-016253 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

Läs mer

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringsbeslut I:4 2013-05-08 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Säker meddelandehantering (SMED) ersätter telefax

Säker meddelandehantering (SMED) ersätter telefax (SMED) ersätter telefax En omfattande användning av telefaxutrustning sker idag inom landsting och kommuner. Kommunikation med hjälp av telefax utgör en stor risk när det gäller säkerhet avseende bristande

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; LVFS 2012:14 Utkom från

Läs mer

Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika

Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika Remiss Rättsenheten Lizette Jorlin Datum: 2018-06-14 Dnr: 3.1.1-2018-044955 Sändlista Ett nytt ämne i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:10) om förteckningar över narkotika Läkemedelsverket avser

Läs mer

Förvaltningsplan för Elektronisk remiss 2014

Förvaltningsplan för Elektronisk remiss 2014 Förvaltningsplan för Elektronisk remiss 2014 FÖRVALTNINGSPLAN Förvaltningsobjekt Elektronisk remiss Utförare Inera AB Tjänsteansvarig Uppdragstagare Bilagor Erica Määttä Lindblad Johan Assarsson Sid 1/8

Läs mer

ÄR KVALITETSREGISTREN EN GIVEN KÄLLA? Tveksamt

ÄR KVALITETSREGISTREN EN GIVEN KÄLLA? Tveksamt VÅRDEN I SIFFROR ÄR KVALITETSREGISTREN EN GIVEN KÄLLA? Tveksamt Öppen dataplattform Nationell tjänsteplattform Innovatörer 1177 Vårdguiden Vården i siffror VÅRDEN I SIFFROR Vardenisiffror.se Enklare tillgång

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket 2012-12-10 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det?

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? ewa.jerilgard@cehis.se Dagens nyheter vintern 2012 Drygt 200 vårdenheter allt från sjukhus till vårdcentraler

Läs mer

23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN

23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 2018-1406 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1406 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-02-01

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Tillsynsplan 2013 narkotika, narkotikaprekursorer samt sprutor & kanyler

Tillsynsplan 2013 narkotika, narkotikaprekursorer samt sprutor & kanyler Tillsynsplan 2013 narkotika, narkotikaprekursorer samt sprutor & kanyler Rapport från Läkemedelsverket Datum 2013-05-20 4.1.1-2013-047073 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN

Läs mer

Beslutsstöd som svarar mot vårdens behov

Beslutsstöd som svarar mot vårdens behov Beslutsstöd som svarar mot vårdens behov Öppna data kan öppna upp för för nya kreativa lösningar Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI & Rikard Lövström, distriktsläkare och medlem av Läkarförbundets

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen.

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. Socialdepartementet Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. (SOU 2018:53) Landstingen och regionerna inom Uppsala-Örebro

Läs mer

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland 1 (6) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på remiss om Remiss av slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m m Landstingen och regionerna

Läs mer

Journal som e-tjänst. Införandeplan FÖRSLAG. Landstinget i Kalmar län. Sida 1(15) Datum 2014-05-08. Organisationsnr 232100-0073

Journal som e-tjänst. Införandeplan FÖRSLAG. Landstinget i Kalmar län. Sida 1(15) Datum 2014-05-08. Organisationsnr 232100-0073 FÖRSLAG 1(15) Journal som e-tjänst Införandeplan Landstinget i Kalmar län Webbplats Ltkalmar.se E-post landstinget@ltkalmar.se Organisationsnr 232100-0073 Postadress Box 601 391 26 Kalmar Besöksadress

Läs mer

Sjuksköterskerapportering av läkemedelsbiverkningar

Sjuksköterskerapportering av läkemedelsbiverkningar Sjuksköterskerapportering av läkemedelsbiverkningar 2(16) Innehållsförteckning Bakgrund...3 Vem ska rapportera läkemedelsbiverkningar?...4 Varför rapportera biverkningar?...5 Hur ska biverkningar rapporteras?...6

Läs mer

Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra

Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra David Svärd 2014-10-21 Nuvarande projekt 1. Direktåtkomst till ett registret för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-15 LS 2015-0263 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedelsverkets rapport, Förutsättningar för och konskevenser av att införliva

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Narkotikaprekursorer Dnr: 6.7.4-2014-018887 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (M) frfattningssam lingföreskrifter Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

NPL i Hälso och sjukvården

NPL i Hälso och sjukvården Nationellt Produktregister för Läkemedel mm i Hälso och sjukvården Tillverkare MAH/Ombud Läkemedels förmånsnämnden Läkemedelsverket Grosshandel Sluten vård Apotek Övriga intressenter Öppen vård och Kommunal

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedel Dnr: 6.2.11-2014- 029254 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Regeringsuppdrag om översyn av årsavgifterna för öppenvårdsapotek

Regeringsuppdrag om översyn av årsavgifterna för öppenvårdsapotek Regeringsuppdrag om översyn av årsavgifterna för öppenvårdsapotek Rapport från Läkemedelsverket 2011-09-06 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo

Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på internet Läkemedelsverket i samarbete med TNS Sifo Mars 2015 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Läkemedelshantering. och. Patientsäkerhet. Läkemedelsstämman 2016 Carina Träskvik

Läkemedelshantering. och. Patientsäkerhet. Läkemedelsstämman 2016 Carina Träskvik Läkemedelshantering och Patientsäkerhet Läkemedelsstämman 2016 Carina Träskvik Vilka är de största orsakerna till att läkemedelsfel uppstår? När patienten byter vårdform! - I vårdens övergångar faller

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Tjänsteplattformen nationell integration

Tjänsteplattformen nationell integration Tjänsteplattformen nationell integration 2013-02-12 Lars Erik Röjerås e lars.erik.rojeras@inera.se Innehåll Bakgrund och historia Så funkar det Hur förvaltas det idag Hur ser framtiden ut 2 Resan V-boken

Läs mer

Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag

Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag Karina Tellinger McNeil, SKL Andreas Namslauer, SSCi Ordnat införande av digitala tjänster och produkter

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister 1 1 Bakgrund Statens och landstingens femåriga satsning på Nationella Kvalitetsregister avslutas 2016. Styrgruppen för Nationella Kvalitetsregister behöver

Läs mer

LIF:s samlade synpunkter angående ehälsokommitténs arbete med S2013:17

LIF:s samlade synpunkter angående ehälsokommitténs arbete med S2013:17 ehälsokommittén Sören Olofsson soren.olofsson@regeringskansliet.se Stockholm den 17 februari 2015 LIF:s samlade synpunkter angående ehälsokommitténs arbete med S2013:17 LIF de forskande läkemedelsföretagen

Läs mer

Uppdrag att genomföra en förstudie om tillgång till information om vaccinationer

Uppdrag att genomföra en förstudie om tillgång till information om vaccinationer Regeringsbeslut I:2 2019-08-15 S2019/03409/FS (delvis) Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar Uppdrag att genomföra en förstudie om tillgång till information om vaccinationer Regeringens

Läs mer

Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg. Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin

Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg. Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin 1 Syftet med uppdraget Förankring av den nationella IT-strategin Framtagning av en handlingsplan

Läs mer

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården Regeringsbeslut I:4 2014-09-04 S2014/6503/FS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Gallring av information på invånarsidan i 1177 Vårdguidens e-tjänster

Gallring av information på invånarsidan i 1177 Vårdguidens e-tjänster Gallring invånarsidan 1177 Vårdguidens e-tjänster.docx v 1.0 Senast ändrad 2017-08-30 Gallring av information på invånarsidan i 1177 Vårdguidens e-tjänster Inledning och bakgrund Detta ärende avser gallring

Läs mer

Att fylla i blankett för licensansökan via webb

Att fylla i blankett för licensansökan via webb Ev dokumenttitel Datum: ÅÅÅÅ-MM-DD Att fylla i blankett för licensansökan via webb Lathund 2012-01-20 Fastställare: Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 Gäller 03 Uppsala, fr.o.m.: SWEDEN 1(1)

Läs mer

Källor till läkemedelsinformation. Klinisk farmakologi Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Medicin Solna

Källor till läkemedelsinformation. Klinisk farmakologi Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Medicin Solna Källor till läkemedelsinformation Klinisk farmakologi Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Medicin Solna Vanliga åkommor tag hjälp av Kloka Listan! Beslutas årligen av Stockholms Läns

Läs mer

Distanshandel vid öppenvårdsapotek

Distanshandel vid öppenvårdsapotek Distanshandel vid öppenvårdsapotek Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:10) om distanshandel vid öppenvårdsapotek (version 1, juni 2009) Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Särskilda receptblanketten

Särskilda receptblanketten Särskilda receptblanketten Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1-2016-005868 Datum: 2016-12-29 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år och Läkemedelsverket.

Läs mer

Nationella läkemedelsstrategin. Avrapportering: Förberedande aktivitet - Svensk pilotstudie av digitala bipacksedlar (epilot)

Nationella läkemedelsstrategin. Avrapportering: Förberedande aktivitet - Svensk pilotstudie av digitala bipacksedlar (epilot) Nationella läkemedelsstrategin Avrapportering: Förberedande aktivitet - Svensk pilotstudie av digitala bipacksedlar (epilot) - 2019-01-29 Avrapportering av förberedande aktivitet i NLS handlingsplan 2018

Läs mer

Konsekvensutredning avseende ändring av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:29) om utfärdande av intyg inom hälsooch sjukvården m.m.

Konsekvensutredning avseende ändring av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:29) om utfärdande av intyg inom hälsooch sjukvården m.m. 2014-07-09 Dnr 33272/2014 1(13) Avdelningen för regler och behörighet Förvaltningsjuridik Jenny Gaudio jenny.gaudio@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning avseende ändring av Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Redovisning av aktiviteter kopplade till genomförandet av PSI-direktivet

Redovisning av aktiviteter kopplade till genomförandet av PSI-direktivet Redovisning av aktiviteter kopplade till genomförandet av PSI-direktivet Rapport från Läkemedelsverket 10 juni 2013 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516050 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

Säkerhetsrapportering i klinisk prövning

Säkerhetsrapportering i klinisk prövning Säkerhetsrapportering i klinisk prövning Farmakovigilans Innebär säkerhetsövervakning av läkemedel för att säkerställa att riskerna inte är oproportionerliga i förhållande till nyttan. EU har ett system

Läs mer

Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik

Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik Ärendebeskrivning Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik Namn Efternamn Senast ändrad 2017-04-24 Nationell nätbaserad utbildning inom medicinsk teknik En nationell nätbaserad utbildning

Läs mer

Sverige behöver en öppen teknisk lösning för kunskaps- och beslutsstöd inom hälso- och sjukvård!

Sverige behöver en öppen teknisk lösning för kunskaps- och beslutsstöd inom hälso- och sjukvård! Sverige behöver en öppen teknisk lösning för kunskaps- och beslutsstöd inom hälso- och sjukvård! Det behövs en nationell satsning på en gemensam plattform som möjliggör att kunskaps- och beslutsstöd på

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status. November 2015

Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status. November 2015 Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status November 2015 Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Det finns nu förslag på övergripande koncept och utvecklingsstrategi för tjänsten

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Uppdrag att utveckla en nationell källa för ordinationsorsak

Uppdrag att utveckla en nationell källa för ordinationsorsak Regeringsbeslut I:4 2012-06-14 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att utveckla en nationell källa för ordinationsorsak Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Projektet Patientjournal 08 Införande av datorjournal

Projektet Patientjournal 08 Införande av datorjournal Projektet Patientjournal 08 Införande av datorjournal Seminarium 6:4 Föreläsare: Anders Bernholtz, Landstinget i Östergötland anders.bernholtz@lio.se Projektet Patientjournal 08 en resa för Östergötland

Läs mer

(delvis) utvärdering Box nalaa vården och. till hälso- också innehålla. steg. vänder sig. att. och. väga. som.

(delvis) utvärdering Box nalaa vården och. till hälso- också innehålla. steg. vänder sig. att. och. väga. som. Regeringsbeslut I:3 Socialdepartementet 2012-05-24 S2012/3010/FS (delvis) Statens beredning för medicinsk utvärdering Box 3657 103 59 Stockholm Uppdrag att föreslå hur ettt nationellt Hälsobibliotek ska

Läs mer

Projektdirektiv. Säker e-post

Projektdirektiv. Säker e-post 1/7 Projektdirektiv Säker e-post 2/7 Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare 0.1 2016-03-11 Upprättande inför dialog med Anne Gustavsson förstudieledare 0.2 2016-03-14 Revidering inför förslag

Läs mer

Struktur i journal och kvalitetsregister tar bort dubbelregistrering

Struktur i journal och kvalitetsregister tar bort dubbelregistrering Struktur i journal och kvalitetsregister tar bort dubbelregistrering Nationella Kvalitetsregister, Nationella programmet för datainsamling, NPDi, Staffan Winter, programansvarig Nationellt program för

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Gunnar Alvan Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av läkemedel; Utkom från trycket den 15 november

Läs mer

Apotekens Service. Ett nationellt informationsnav för apotek och vård. 2011-12-07 Gunnel Bridell, Apotekens Service

Apotekens Service. Ett nationellt informationsnav för apotek och vård. 2011-12-07 Gunnel Bridell, Apotekens Service Ett nationellt informationsnav för apotek och vård 2011-12-07, Vår uppgift Aktiebolag ägt av svenska staten Bildades i samband med omregleringen av apoteksmarknaden Skapa förutsättningar för en väl fungerande

Läs mer

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN för arbetet med standardiserade vårdförlopp enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKL om kortare väntetider i cancervården 2016 Handlingsplanerna ska vara

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o. Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.m: 120925 Avvikelserutin Fastställd av: Eva Augustsson, förvaltningschef

Läs mer

Rapport NLS 1.10 Informationsmaterial till vårdnadshavare om iordningställande och administrering av läkemedel till barn Rapport från Läkemedelsverket

Rapport NLS 1.10 Informationsmaterial till vårdnadshavare om iordningställande och administrering av läkemedel till barn Rapport från Läkemedelsverket Rapport NLS 1.10 Informationsmaterial till vårdnadshavare om iordningställande och administrering av läkemedel till barn Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1.2-2017-025793 Datum: 2018-03-11 Sammanfattning

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer