FÖRHANDLINGSORDNING. med tillhörande delegeringsordning. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg. Antagen av styrelsen den

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRHANDLINGSORDNING. med tillhörande delegeringsordning. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg. Antagen av styrelsen den 2013-10-16"

Transkript

1 FÖRHANDLINGSORDNING med tillhörande delegeringsordning Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den Författare: Vinita Myrvoll förbundsombudsman avdelning Gävleborg Datum: Senast reviderad:

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. LOKALT FÖRTROENDEVALD PÅ ARBETSPLATSEN 1.1 Förutsättningar för uppdraget 1.2 Utbildning 1.3 Rätten till ledighet 2. LOKALT FÖRTROENDEVALD ANSVAR OCH BEFOGENHETER 2.1 Lagen om medbestämmande (MBL) 2.2 Samverkan på arbetsplatsen 2.3 Arbetsmiljölagen (AML) 2.4 Löneöversyn 2.5 Lagen om anställningsskydd (LAS) 2.6 Studieledighetslagen 2.7 Lokala kollektivavtal 3. ATT TÄNKA PÅ VID FÖRHANDLING 3.1 Undvik ordet jag 3.2 Rätten att ajournera sig 3.3 Förhandlingen är avslutad när protokollet är justerat 3.4 Enig eller oenig 3.5 Oenig vad händer sen? 3.6 Rätten att fatta beslut 4. AVDELNINGSSTYRELSEN OCH FÖRBUNDSOMBUDSMAN 4.1 Förutsättningar för uppdraget 5. AVDELNINGSSTYRELSEN OCH FÖRBUNDSOMBUDSMAN ANSVAR OCH BEFOGENHETER 5.1 Lagen om medbestämmande (MBL) 5.2 Lagen om anställningsskydd (LAS) 5.3 Allmänna bestämmelser (AB) 5.4 Rehabilitering 5.6 Kollektivavtal om fackliga förtroendemän (AFF/LAF) Denna förhandlingsordning syftar till att klargöra ansvaret utifrån delegeringsordningen för avdelningens lokala lokalt förtroendevalda och styrelseledamöter. Den ska vara ett hjälpmedel i det fackliga uppdraget vid samverkan, överläggningar, avtalstecknande och förhandling.

3 Inledning Vårdförbundet Avdelning Gävleborg ansvarar för förbundets verksamhet inom Gävleborgs län. Våra medlemmar är verksamma inom landstinget, kommuner, privata vårdgivare, stat, kyrka och som egna företagare och studenter. Avdelning Gävleborgs förhandlingsordning bygger på följande nivåer: Styrelsens ordförande, vice ordförande och förbundsombudsman 2.Styrelseledamot = områdesansvarig styrelseledamot 3.Lokalt förtroendevald= lokalt förtroendevald på verksamhet/kommunövergripande nivå 4. 4 M 4. Medlemmarna LOKALT FÖRTROENDEVALD PÅ ARBETSPLATSEN 1.1 Förutsättningar för uppdraget Lokalt förtroendevalda har som uppgift att informera medlemmarna samt vara stöd och ge råd i olika situationer vad gäller förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare på den egna arbetsplatsen. Uppdraget förutsätter att den lokalt förtroendevalda fått medlemmarnas förtroende och är vald av dem. Val av lokalt förtroendevald (mandattiden är tre år): Inom Landstinget väljs lokalt förtroendevald tillika av medlemmarna på arbetsplatsen. Inom kommunerna väljs lokalt förtroendevald tillika av medlemmarna på arbetsplatsen/verksamhetsområdet. Inom privat sektor väljs lokalt förtroendevald tillika av medlemmarna på arbetsplatsen Inom Gävleborgs avdelningsstyrelse utses områdesansvarig styrelseledamot/ledamöter (nedan kallat samordnare). Dessa personer är den lokalt förtroendevaldas kontaktperson och deras främsta uppgift är att fungera som stöd och bollplank. Som lokalt förtroendevald har man ett ansvar att informera sin samordnare om vad som sker på sin arbetsplats. Detta för att Vårdförbundet ska kunna tillgodose medlemmarnas behov och att arbetet planeras utifrån det. 1.2 Utbildning Som lokalt förtroendevald är det obligatoriskt att genomgå en grundutbildning, vilket sker i 6 olika steg. Efter grundutbildningen har den lokalt förtroendevalda rätten att förhandla i vissa frågor på den egna arbetsplatsen/verksamheten enligt denna förhandlingsordning. Vidareutbildning sker sedan genom inbjudan till olika träffar. För att lyckas i sitt arbete som lokalt förtroendevald krävs det att man prioriterar dessa möten för att utvecklas och öka sin kunskap och kompetens. På dessa träffar informeras det även om vad som är på gång inom Vårdförbundet Gävleborg, tillika fokusfrågor, vilket den lokalt förtroendevalda bör känna till och informera vidare till medlemmarna på arbetsplatsen.

4 1.3 Rätten till ledighet Som lokalt förtroendevald har man rätt att vara ledig i den omfattning som krävs för uppdraget. Denna rättighet får man genom Förtroendemannalagen (FML) med tillhörande avtal (AFF/LAFF) och Arbetsmiljölagen. För frågor som handlar om förhållandet på den egna arbetsplatsen/förhållandet hos sin arbetsgivare har man som förtroendevald rätt till ledighet med lön. Även utbildning som krävs för sitt uppdrag har man rätt att medverka vid på betald arbetstid. För frågor som handlar om internt fackligt arbete, har man rätt till ledighet men inte med lön. Det kan t.ex. vara utbildningar utöver sådant som krävs för uppdraget och medverkan på Vårdförbundets kongress. Som lokalt förtroendevald har man ett ansvar att ta reda på vilka rutiner som gäller på arbetsplatsen för ledighet och finns ytterligare frågor ska man vända sig till sin närmaste chef eller sin samordnare. 2. LOKALT FÖRTOENDEVALD ANSVAR OCH BEFOGENHETER Som lokalt förtroendevald är man ansvarig och har rätt att förhandla enligt nedanstående paragrafer med vissa begränsningar som även de anges nedan. 2.1Lagen om medbestämmande (MBL) Tillsammans med arbetsmiljölagen (AML) utgör lagen om medbestämmande (MBL) grunden för inflytande på arbetsplatsen. 11 MBL Större förändringar Arbetsgivaren ska på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation inför viktigare förändringar av verksamheten eller viktigare förändringar av arbets- eller anställningsförhållande för medarbetare. Finns samverkansavtal förhandlas det som inte gäller enskilda anställningsförhållanden i samverkansgrupp istället för MBL-förhandling. Protokoll ska skickas till samordnare för kännedom. Denna paragraf föregås av 19 MBL. (Obs! Se även nedan punkt 2.5) 12 MBL- Förhandlingsrätt När arbetstagarorganisation, i detta fall lokalt förtroendevald, påkallar det skall arbetsgivare förhandla med arbetstagarorganisationen innan han fattar beslut som rör medlem. Innan lokalt förtroendevald kallar till förhandling ska kontakt tas med samordnare. Protokoll skickas till samordare för kännedom. 19 MBL Rätt till information Arbetsgivare skall fortlöpande hålla arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal underrättad om hur hans verksamhet utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken. Finns samverkansavtal tas detta i respektive samverkansgrupp. 38 MBL Förhandlingsrätt vid anlitande av entreprenör Innan arbetsgivare anlitar någon att utföra visst arbete ska han förhandla med arbetstagarorganisation. Lokalt förtroendevald ska ta kontakt med samordnare innan förhandling och protokoll skickas efter förhandling till samordnare för kännedom. 2.2 Samverkan på arbetsplatsen Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML) utgör grunden för vår rätt till inflytande på arbetsplatsen. På de flesta arbetsplatser finns det ett samverkansavtal som ger arbetstagarna ett större inflytande än vad lagen medger. Detta innebär att arbetsgivaren är

5 skyldig att samverka på olika nivåer innan de fattar beslut vilket innebär mer inflytande och chans till påverkan för medarbetare innan beslut fattas. Samverkans nivåer kan benämnas olika beroende på verksamhetsområde men bygger i det stora hela på liknande struktur. Samverkan på Centralnivå Samverkan på Division/Förvaltning/ Nämndnivå Samverkan på Verksamhetsnivå Arbetsplatsträffar Medarbetarsamtal Som lokalt förtroendevald har man en nyckelroll utifrån samverkansavtalet vilket såklart också innebär att den lokalt förtroendevalda måste vara väl införstådd i det samverkansavtal som gäller för den arbetsplats där denne verkar. Vilka lokalt förtroendevalda som sitter i samverkan på verksamhetsnivå, divisionsnivå och centralnivå bestäms att avdelningsstyrelsen. Oavsett vilken samverkansnivå lokalt förtroendevald verkar på så är det den lokalt förtroendevaldas uppgift att vara uppmärksam på att beslut tas på rätt nivå och se till att protokoll skrivs. 2.3 Arbetsmiljölagen (AML) Lokalt förtroendevald tillika bevakar och handlägger arbetsmiljöfrågor. 6 kap AML reglerar samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare och ger fackförbunden rätt till information och delaktighet i arbetsmiljön. Där samverkansavtal finns behandlas arbetsmiljöfrågorna i samverkansgruppen. Huvud inom Landstingets divisioner samt kommunerna utses av avdelningsstyrelsen och är i regel den som sitter i divisionernas/förvaltningarnas samverkansgrupp. Regionalt för privata arbetsgivare utses av avdelningsstyrelsen. 6kap 6a AML Större brister i arbetsmiljön I de fall det är stora brister i arbetsmiljön och medarbetarna efter att ha påtalat/samverkats och dokumenterats till arbetsgivaren inte ser någon förändring kan lokalt förtroendevald om det inte ser någon annan utväg skriva en 6:6a och överlämna till arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska skriftligen besvara att denne mottagit begäran. Innan en 6:6a lämnas ska lokalt förtroendevald alltid ta kontakt med sin samordnare för att informera denne om vad som sker.

6 Samordnaren har tillgång till mall som arbetsmiljöverket gjort där det framgår vad som ska finnas med i en 6:6a. Den lokalt förtroendevalda bör följa mallen för bästa resultat. 2.4 Löneöversyn Lönesättning genomförs som regel en gång per år utifrån de riktlinjer som följer av det centrala kollektivavtalet. Enligt kollektivavtalet tillämpas individuell lönesättning för alla medlemmar. Som lokalt förtroendevald är man delaktig i löneprocessen på sin arbetsplats i samråd med sin samordnare. Detta innebär att man som lokalt förtroendevald är väl införstådd i Vårdförbundets lönepolitik och har redan från tidig början en väl etablerad kontakt med sin samordnare. Det är viktigt att man som lokalt förtroendevald ser till att alla medlemmar (inkl chefer) är med på lönelistan genom att dubbelkolla mot Vårdförbundets medlemsregister. Protokoll skickas till samordnare. 2.5 Lagen om anställningsskydd (LAS) Det som regleras i lagen om anställningsskydd handläggs av förbundets ombudsman eller ordförande. Därför är det viktigt att ta kontakt med sin samordnare i de fall arbetsgivaren kallar på förhandling enligt 11 MBL vid viktigare förändringar som gäller enskild medlem. 2.6 Studieledighetslagen Enligt denna lag finns rätten att få ledigt från arbetet för studier dock enligt vissa begränsningar. 4 Studieledighetslagen Rätten till överläggning Arbetsgivaren har i vissa fall rätt att skjuta på rätten till studieledighet men ska då varsla arbetstagarorganisationen som har rätt till överläggning om det påkallas inom en vecka. Ta kontakt med samordnare för vägledning i de fall arbetsgivaren skickar ut varsel. 2.7 Lokala kollektivavtal (LOK) I allmänna bestämmelser (AB) finner vi de centrala anställningsvillkoren. Motsvarigheten på den privata sidan är allmänna villkor. Här finns avsteg från de flesta arbetsrättliga lagarna men även andra regler. Mycket av det som finns reglerat kan man göra avsteg ifrån i lokala kollektivavtal (LOK) och främst vad gäller arbetstid det kan vara t.ex. måltidsuppehåll, flextid, årsarbetstid etc. Vänder sig arbetsgivaren till lokalt förtroendevald i dessa frågor för tecknande av ett lokalt kollektivavtal ska denne ta kontakt med sin samordnare. Som lokalt förtroendevald har man inte teckningsrätt för lokala kollektivavtal. Finns intresse av att skriva LOK tar lokalt förtroendevald kontakt med sin samordnare. Samordnare informerar förbundsombudsman och övriga styrelseledamöter på nästkommande styrelsemöte. På styrelsemötet skapas en arbetsgrupp med minst förbundsombudsman, ansvarig samordnare och en till styrelseledamot som tillsammans jobbar vidare med detta tillsammans med lokalt förtroendevald. LOK ska alltid undertecknas av förbundsombudsman och ansvarig samordnare och diarieföras i Vårdförbundets avtalsregister. Inkommer från arbetsgivare uppsägning av LOK ska dessa alltid diarieföras av administratör på avdelningen. 3. ATT TÄNKA PÅ VID FÖRHANDLING Nedan finns en del saker som man bör tänka på när man som lokalt förtroendevald förhandlar med arbetsgivaren.

7 3.1 Undvik ordet jag Lokalt förtroendevalds främsta uppgift är att vara representant för Vårdförbundet och dess medlemmar. Därför bör den lokalt förtroendevalda alltid påtala att Vårdförbundet tycker si och så i frågor för att det inte ska bli några missförstånd och undvika ordet jag. Detta innebär såklart att man som lokalt förtroendevald alltid bör fråga sin samordnare eller sina medlemmar på arbetsplatsen i de fall man inte är säker. 3.2 Rätten att ajournera sig Oavsett om det är samverkan eller förhandling har man alltid rätt att ta emot information eller förslag till beslut för att sedan återkoppla eller rådfråga sina medlemmar på arbetsplatsen eller sin samordnare innan man uttalar sig i frågan. Rätten att ajournera sig har man alltid! 3.3. Förhandlingen är avslutad när protokollet är justerat Som lokalt förtroendevald har man ansvar att se till att protokoll skrivs (av arbetsgivaren). Det är viktigt att läsa igenom protokollet innan undertecknande och man bör därför alltid påtala att förhandlingen är avslutad när protokollet är justerat. 3.4 Enig eller oenig När det gäller protokoll, oavsett om det är förhandling, APT eller på samverkansnivå, har man vid sittande bord påtalat att Vårdförbundet inte är enig eller oenig i frågan ska det alltid stå i protokollet. Det är också jätteviktigt att det alltid framgår vad vi anser i de olika frågor som tas upp oavsett om det är förslag till beslut eller information. Står det inget i protokollet är det likadant som att vi är eniga. Detta innebär att frågan inte kan tas på en högre nivå och arbetsgivaren kan ensidigt fatta beslutet och i vissa fall till och med komma undan med rättigheter vi som fackförbund har i lag och avtal. Genom att vara passiva i protokollet har vi godkänt tillväga gångsättet och försatt vår chans att tvista i frågan. 3.5 Oenig vad händer sen? I det fall man som lokalt förtroendevald hamnar i läget att man blir oenig ska alltid kontakt tas med samordnare. Detta för att samordnare då kan prata med förbundsombudsman för att se om frågan kan lyftas och förhandlas enligt till exempel 14 MBL. Begäran om förhandling enligt 14 MBL måste göras inom en vecka från det att förhandlingen/samverkan är avslutad. 3.6 Rätten att fatta beslut Var uppmärksam på att frågor tas på rätt ställe och om man som lokalt förtroendevald har mandat att fatta beslut i frågan. Beslut som fattas på fel ställe och av fel personer är inte giltiga och kan i vissa fall få förödande konsekvenser genom skadestånd. Dubbelkolla därför alltid i denna förhandlingsordning och/eller med samordnare. 4. AVDELNINGSSTYRELSEN OCH FÖRBUNDSOMBUDSMAN 4.1 Förutsättningarna för uppdraget Ledamöter i avdelningsstyrelsen är utsedda av medlemmarna på en mandatperiod av tre år. Alla medlemmar har rätt att nominera och valberedningen ger därefter ett förslag på avdelningsstyrelse. På årsmöte väljs sedan avdelningsstyrelsen.

8 Förbundsombudsman är anställd av Vårdförbundet och är främst rådgivare åt avdelningsstyrelsen i arbetsrättsliga frågor och är den som förhandlar med arbetsgivaren i frågor som rör lagen om anställningsskydd och tvisteförhandlingar. 5. AVDELNINGSSTYRELSEN OCH FÖRBUNDSOMBUDSMAN ANSVAR OCH BEFOGENHETER Som ledamot i avdelningsstyrelsen och som förbundsombudsman är man ansvarig och har rätt att förhandla enligt nedanstående med vissa begränsningar som även de anges nedan. 5.1 Lagen om medbestämmande (MBL) 10 MBL Rätten till förhandling Arbetstagarorganisationens grundrätt att förhandla för medlem med arbetsgivaren. Handläggs av ordförande, vice ordförande, avdelningsstyrelsen eller förbundsombudsman enligt Gävleborgs avdelningsstyrelses delegeringsordning. 14 MBL - Inflytande vid oenighet Vid oenighet i lokala förhandlingar kan central förhandling påkallas. Begäran om central förhandling enligt denna ska vara arbetsgivaren tillhanda inom sju dagar efter lokal förhandling avslutas. Innan ledamöter i avdelningsstyrelsen överlämnar ärendet till förbundsombudsman ska följande tänkas igenom: - Vad är anledningen till oenigheten? - Finns det något i lag och avtal som strider mot arbetsgivarens ståndpunkt? - Vad är målet med denna förhandling? Handläggs i första hand av förbundsombudsman, ordförande eller vice ordförande. I andra hand av styrelseledamot dock efter att ett delegeringsbeslut i avdelningsstyrelsen har tagits. 39 MBL Vetorätt vid anlitande av entreprenör Anser arbetstagarorganisationen att förhandling enligt 38 MBL strider mot lag och avtal kan det läggas in om vetorätt. Lokalt förtroendevald ska ta kontakt med samordnare innan förhandling enligt 38 MBL då samordnare informerar om att denna finns. Handläggs av förbundsombudsman. 33,34,35 MBL - Tolkningsföreträde Reglerar det fackliga tolkningsföreträdet avseende tvist om tillämpning av medbestämmande avtal (33 ), tvist om arbetsskyldigheten (34 ) och tvist om lön eller annan ersättning (35 ) Handläggs av förbundsombudsman i samråd med förbundsjurist. 64 MB - Tvisteförhandling Förhandlingen måste påkallas 4 månader efter det att fackligt lokalt förtroendevald på arbetsplatsen fått kännedom om omständigheterna. Handläggs av förbundsombudsman i första hand. I andra hand ordförande eller vice ordförande. 5.2 Lagen om anställningsskydd (LAS) 30a LAS Varsel om att tidsbegränsad anställning upphör Arbetstagare som är anställd på begränsad tid; sammanlagt mer än 12 månader under senaste treårsperioden, skall (15 ) senast en månad före anställningens upphörande få skriftligt besked om detta (16 ). Samtidigt skall arbetsgivaren (30 a LAS) varsla lokal

9 arbetstagarorganisation och denne har rätt till överläggning inom en vecka från det att varslet lämnats. Handläggs av förbundsombudsman i första hand. I andra hand ordförande eller vice ordförande 29 LAS - Uppsägning på grund av arbetsbrist och driftinskränkning Skyldighet för arbetsgivaren att förhandla enligt MBL före beslut om uppsägning på grund av arbetsbrist. Handläggs av förbundsombudsman i första hand. I andra hand ordförande eller vice ordförande 22 LAS - Turordning vid uppsägning Handläggs av förbundsombudsman i första hand. I andra hand ordförande eller vice ordförande. 7 och 30 LAS - Uppsägning av personliga skäl Underrättelse ska vara arbetstagaren tillhanda senaste två veckor före beslut. Varsel lämnas till lokal arbetstagarorganisation som har möjlighet att begära överläggning inom en vecka. Handläggs av förbundsombudsman i första hand. I andra hand ordförande eller vice ordförande LAS - Avskedande Underrättelse ska vara arbetstagaren tillhanda senast en vecka före beslut. Varsel lämnas till lokal arbetstagarorganisation som har möjlighet att begära överläggning inom en vecka. Handläggs av förbundsombudsman i första hand. I andra hand ordförande eller vice ordförande. 6b LAS, 28 MBL - Verksamhetsövergång Vid verksamhetsövergång sker inrangeringsförhandlingar. Handläggs av förbundsombudsman i första hand. I andra hand ordförande eller vice ordförande 5.3 Allmänna bestämmelser (AB) 10 AB - Avstängning En arbetstagare kan på grund av förseelse tillfälligt tas ur arbetet av arbetsgivaren. Handläggs av ordförande, vice ordförande eller förbundsombudsman. 11 AB - Disciplinpåföljd En arbetstagare som gjort sig skyldigt till fel eller försummelse kan meddelas disciplinpåföljd i form av skriftlig varning. Innan frågan avgörs har lokal arbetstagarorganisation rätt till överläggning som ska begäras inom 7 dagar från att underrättelsen lämnats. Handläggs av ordförande, vice ordförande eller förbundsombudsman. 12 AB - Omreglering på grund av sjukersättning Innan frågan om ändring av anställningsvillkor ska arbetstagaren meddelas skriftligt minst en månad i förväg. Lokal arbetstagarorganisation har rätt till överläggning. Handläggs av lokalt förtroendevald på arbetsplatsen i samråd med områdesansvarig. Vid oenighet handläggs ärendet av ordförande, vice ordförande eller förbundsombudsman.

10 27 AB - Semester Förläggning av huvudsemester från maj-september ska förhandlas. Handläggs av styrelseledamot/samordnare. 5.4 Rehabilitering Enskild medlem söker stöd i en rehabiliteringsprocess. Handläggs av styrelseledamot/samordnare eller lokalt förtroendevald Kollektivavtal om fackliga förtroendemän (AFF/LAFF) Förhandling om förläggning av fast facklig tid. Handläggs av ordförande, vice ordförande eller förbundsombudsman Diskrimineringslagen Enskilda medlemsärenden. Handläggs av förbundsombudsman i samråd med förbundsjurist.

11 Delegeringsordning Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Senast reviderad:

12 Landstinget Gävleborg huvud Ulrika Nilsson, Gunilla Melin ers Anna Bergström Division Diagnostik huvudskuddsombud Erica Kaptens, Ann-Britt Eriksson Division Medicin/Psykiatri huvud Anna Bergström, Sara Nordenhjälm Division Operation huvud Gunilla Melin, Sandra Johansson, Camilla Fröjdman Ahltin Division Primärvård huvud Charlotte Ridling, Jenny Jonsson Gävle-Dala Företagshälsa huvud Vakant Lednings-och verksamhetsstöd huvud Anna Bergström

13 Gävle kommun/csg huvud Claes Sundvik Omvårdnad Gävle/Samverkan Eva Lundgren / Borde vara huvud Utbildning Gävle/Samverkan Eva Wallinder / Borde vara huvud Kommunledningskontoret /KLK) Hit hörde Kommunhälsan, efter 1/5 tillhör de Landstinget Socialtjänst Gävle Mindre än 5 medlemmar Näringsliv och Arbetsmarknad Gävle Mindre än 5 medlemmar Bollnäs kommun huvud Yvonne Nilsson Socialförvaltning Yvonne Nilsson Skolförvaltning Anna-Karin Hedberg/Helene Alftberg Ovanåkers kommun

14 huvud Ann Tigerstrand Socialförvaltning Ann Tigerstrand Skolförvaltning Vakant Söderhamns kommun huvud Åsa Leander Omsorgsförvaltning Monika Nilsson Skolförvaltning Åsa Leander/ Kerstin Wedin Hudiksvalls kommun Kommuncentralt övergripande MBL/Samverkan CESAM och huvud Margareta Jonsson Omsorgsförvaltning Margareta Jonsson/Gun Svensson Hemsjukvård; Åsa Winholm/ Ulrika Nordin Westling Lärande- och kulturförvaltningen Anna-Karin Ånevall Söderblom Vakant Socialpsykiatriska omsorgsförvaltningen

15 Omsorgsförvaltningen Ytterområdet (Frejagården, Edshammar, Rosenborg) Margareta Jonsson Omsorgsförvaltningen Ytterområdet ( Tryggebo, Lyckbacken, Edsbacka, Forsagården, Forsa Rehab) Vakant Omsorgsförvaltningen Centrala området (Fredens kulle, Ingsta, Tunbacka, Håsta Helenedal) Gun Svensson, Ninni Molin Omsorgsförvaltningen Administration Vakant Ljusdals kommun huvud Irene Hylander Äldreomsorg Christina Sundell Skolförvaltning Irene Hylander, Carin Martinsson Psykiatri- och omsorgsförvaltning Vakant Nordanstigs kommun huvud Vakant Äldreomsorg Martin Mattsson

16 Skolförvaltning Vakant Sandvikens kommun huvud Marianne Jonsson Äldreomsorg Pia Linde/ Kristina Eriksson Salander/ Åsa Kalliomäki Skolförvaltning Marianne Jonsson Hofors kommun huvud Cecilia Hedwall Äldreomsorg Cecilia Hedwall Skolförvaltning Eva Hedman Ockelbo kommun huvud Marianne Molnå Äldreomsorg Marianne Molnå Skolförvaltning Sirpa Kuja-Halkola

17 Privata arbetsgivare MBL-förhandlingar i förekommande fall Suzanne Jansson Regionalt MBL-förhandlingar i förekommande fall Suzanne Jansson Gävleborg Statliga arbetsgivare MBL-förhandlingar i förekommande fall Avdelningens ordförande Avdelningens ombudsman Svenska kyrkan MBL-förhandlingar i förekommande fall Avdelningen ordförande Avdelningens ombudsman Aleris Karin Molin, Suzanne Jansson ers Annelie Nilsson

Delegeringsordning Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

Delegeringsordning Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Delegeringsordning Vårdförbundet Avdelning Gävleborg. Delegeringar för Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Avdelningens styrelse fastställer delegeringsordning för avdelningens verksamhet. Delegeringsordning

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon Vårdförbundet Direkt 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2013-10-23 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån

Läs mer

Avdelning Västerbottens mål med att delegera teckningsrätten:

Avdelning Västerbottens mål med att delegera teckningsrätten: INLEDNING Vårdförbundets kongress 1993 beslutade att ge avdelningarnas styrelse rätten att teckna kollektivavtal. Som en följd av detta har Avdelningens styrelse fattat beslut om vidaredelegation av teckningsrätten

Läs mer

Förhandlingsverksamheten Vårdförbundet avdelning Västra Götaland

Förhandlingsverksamheten Vårdförbundet avdelning Västra Götaland 2018 Förhandlingsverksamheten Vårdförbundet avdelning Västra Götaland Februari 2018 Inledning Förtroendevaldas uppdrag är i stor utsträckning inriktat på att ge medlemmarna kunskap och stöd i frågor som

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA

Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA Innehåll Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? 3 Tvist 3 Skydd av skyddsombudet. 6 kap. 10 arbetsmiljölagen 4 Skydd av skyddskommittéledamot.

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Parterna sluter lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun enligt bilaga. 2 Avtalet gäller fr o m 060701 tills vidare med en

Läs mer

Samverkansavtal Utgångspunkter

Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal för Lidköpings kommun har sin grund i Fas 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan i kommuner, landsting och regioner. För att kunna tillämpas på en förvaltning

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

Projekt privata 2012-06-15

Projekt privata 2012-06-15 VÅRDFÖRBUNDET Samverkansavtal Ett stöd vid framtagande Projekt privata 2012-06-15 Medbestämmande för de anställda i företagen är en självklarhet i dagens samhälle. De anställda ska har rätt och möjlighet

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN ORSA KOMMUN KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN 1 (6) INLEDNING Allmänt Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna är genom detta samverkansavtal överens om att gemensamt sträva efter att främja den kommunala

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Samverkansavtal för Malmö högskola

Samverkansavtal för Malmö högskola Samverkansavtal för Malmö högskola Inledning Dnr Mahr 19-2012/488 Malmö högskolas samverkansavtal har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

Kollektivavtal dialog och samverkan Gäller för: Region Kronoberg

Kollektivavtal dialog och samverkan Gäller för: Region Kronoberg Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: 2.4.1 RGK Samverka och förhandla Område: Arbetsgivarfrågor Giltig fr.o.m: 2018-06-18 Faktaägare: Monica Ranstad, förhandlingschef HR Fastställd av: Caroline

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkan Mölndal AML MBL ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkansavtal för Mölndals stad. Avtalet gäller från 1 september 2014. 1 Förutsättningar för samverkan Mål Parterna som tecknar samverkansavtalet

Läs mer

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8) Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8) MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser...

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun. för att öka inflytande och delaktighet

LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun. för att öka inflytande och delaktighet VERKSAMHETSUTVECKLING 2013 LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun för att öka inflytande och delaktighet Innehåll Inledning... 3 Bakgrunden till nuvarande samverkansavtal... 4 Samverkanssystemet...

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Inledning Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering,

Läs mer

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN ULRICEHAMNS KOMMUN Gäller fr o m 2011-01-01 1 1 Gemensamma utgångspunkter 2 Samverkansnivåer 3 Samverkansgruppernas uppgifter 4 Arbetsformer för samverkansgrupp 5 Arbetsmiljö

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE Partssamverkan för nybörjare Det är inte helt lätt att förstå sig på alla delar av Samverkan Göteborg om du för första gången har fått ett fackligt uppdrag. Komplexiteten beror

Läs mer

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Klicka här Välkommen! för att ändra format Företaget och facket på Program Presentation Inledning Medbestämmandelagen (MBL) Facklig förtroendeman (FML) på Den svenska modellen på Förhandlingsmotparter

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02 Parter: Polismyndigheten i Stockholms län OFR/P OFR/S Jusek SEKO Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND 1 En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen 1 Denna lag tillämpas på den som har utsetts av en arbetstagarorganisation

Läs mer

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF LFF Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF Innehåll Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen...3 26 1 02

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Skellefteå kommuns Samverkansavtal

Skellefteå kommuns Samverkansavtal 2017 Skellefteå kommuns Samverkansavtal för att öka inflytande och delaktighet www.skelleftea.se Innehåll Inledning... 3 Bakgrunden till nuvarande samverkansavtal... 4 Samverkanssystemet... 5 Medarbetarsamtalet...

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu.

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Daniel! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd! Du svarade mycket bra på de frågor som du kompletterade och du har överlag bra koll på det fackliga

Läs mer

Förhandlingar enligt MBL. Förhandling enligt Information enligt 19

Förhandlingar enligt MBL. Förhandling enligt Information enligt 19 Förhandlingar enligt MBL Förhandling enligt 10 11-14 Information enligt 19 Allmän förhandlingsskyldighet 10 Ömsesidig förhandlingsrätt/förhandlingsskyldighet Part är skyldig att ställa upp till förhandling

Läs mer

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1(6) Antagen: KS 2007-11-26 156 Delegation av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1. Kommunstyrelsen 1.1 Tillsvidareanställning av förvaltningschef och motsvarande 1 1.2 Beslut

Läs mer

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal Regelverket Enskilt anställnings- avtal Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok Centralt kollektivavtal Svensk lag EU-regler FML Förtroendemannalagen Lag ( 1974 :358) om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal FACKLIG HANDBOK om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal Akademikerförbundet SSR, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Naturvetarna, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad SAMVERKAN MÖLNDAL Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad Avtalet gäller från den 1 mars 2008 Samverkan Mölndal, förnyat avtal, giltigt från och med 1 mars 2008 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna SAMVERKAN mellan landstinget och de fackliga organisationerna (Detta avtal ersätter samverkansavtalen 1992-02-28 och 1995-12-07) Inledning

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Personaldelegationen Personalchef Anne Elgmark 2014-12-09 1 (5) Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Läs mer

MBL anvisning vid Göteborgs universitet

MBL anvisning vid Göteborgs universitet Anvisning DNR P 2016/301 Personalenheten MBL anvisning vid Göteborgs universitet Syftet med lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) är att ge medarbetarna medinflytande och medbestämmande i viktiga

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun 1 2013-08-26 Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har

Läs mer

Delegationsordning för Avdelning 229 ST inom Migrationsområdet. Fastställd av avdelningsstyrelsen den 8 mars 2012

Delegationsordning för Avdelning 229 ST inom Migrationsområdet. Fastställd av avdelningsstyrelsen den 8 mars 2012 Delegationsordning för Avdelning 229 ST inom Migrationsområdet Fastställd av avdelningsstyrelsen den 8 mars 2012 Innehållsförteckning 1. Förhandlingar... 4 Avtalsförhandlingar... 4 MBL-förhandlingar...

Läs mer

Medbestämmande-, arbetsmiljö- och hälsofrågorna integreras i Samverkanssystemet

Medbestämmande-, arbetsmiljö- och hälsofrågorna integreras i Samverkanssystemet Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2007-10-11 Cesam Ansvarig: Personalchef Revideras: Följas upp: SAMVERKANSAVTAL Vårt lokala avtal bygger på synsättet från

Läs mer

KS 2008/10 Hidnr

KS 2008/10 Hidnr KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2008-02-01 KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2 Samverkansavtal i Håbo kommun Övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän

Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Handläggare Ulf Åkesson Telefon 08-123 146 02 E-post ulf.akesson@sll.se Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän Inledning En

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx Förtroendemannalagen En fråga som ofta aktualiseras i ett företag är frågor rörande fackliga förtroendemäns rätt till ledighet för att bedriva facklig verksamhet. Rätten till ledighet för fackliga förtroendemän

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser FAS Samverkansgrupper Mötesplatser Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan KÖSAM FÖSAM LOSAM APT Verksamhetsmöte Utvecklingssamtal 1 Samverkansavtalet FAS Samverkansavtalet FAS är ett kollektivavtal som undertecknats

Läs mer

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING 1 6.1 Förhandlingsordning vid 6.1.1 MBL och dess tillämpning Allt fackligt medinflytande i gällande arbetsrättslig lagstiftning och andra för statsförvaltningen gemensamma lagar och avtal har sin grund

Läs mer

Samverkansavtal i Kungsörs kommun

Samverkansavtal i Kungsörs kommun Samverkan ska utmärka alla verksamheter Samverkan syftar till lösningar i samförstånd Samverkan är allas ansvar Samverkansavtal i Kungsörs kommun Samverkan ska utmärka alla verksamheter För att uppnå kommunens

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Välkommen som skyddsombud i Pappers

Välkommen som skyddsombud i Pappers Välkommen som skyddsombud i Pappers Du är nu vald av dina arbetskamrater till ett av de finaste uppdragen som man kan få inom Pappers SKYDDSOMBUD, vi kan bara säga GRATTIS, till uppdraget. Varför då? Du

Läs mer

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Sidan 1 av 4 2012-03-21 Dnr: 2012-114-127 SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Lokalt kollektivavtal om medbestämmande (MBA) Högskolans personalpolitik framgår av detta avtal samt de personalpolitiska

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16)

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) SAMVERKANSAVTAL Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) Innehåll 1. Gemensamma utgångspunkter... 3 2. Samverkan... 3 3. Arbetsplatsträff... 4 4. Samverkansgrupp...

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar

ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar September 2005 Reviderad februari 2012 2 INNEHÅLL: sid Viktiga paragrafer i MBL... 3 Information.. 4 Informationsmottagning 4-5 Begäran om förhandling 5 Kallelse till förhandling..

Läs mer

Förhandling vs samverkan

Förhandling vs samverkan Förhandling vs samverkan MBL- förhandling Arbetsgivaren förhandlar med arbetstagarorganisationen. Förhandling ska ske inför beslut. Verksamhetsfrågor och arbetsmiljöfrågor hanteras separat via MBL respektive

Läs mer

För Örebro läns landsting: Maria Åkesson och Monika Lindkvist

För Örebro läns landsting: Maria Åkesson och Monika Lindkvist PROTOKOLL 2014-05-08 Plats Förhandlingsparter Örebro För Örebro läns landsting: Maria Åkesson och Monika Lindkvist För XXX: Ärende Lokalt samverkansavtal 1 Parterna träffar överenskommelse i kollektivavtal

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Valdemarsviks kommun och fackliga organisationer. Närvarande: Enligt bilaga 1. för de fackliga organisationerna enligt bilaga 2

Valdemarsviks kommun och fackliga organisationer. Närvarande: Enligt bilaga 1. för de fackliga organisationerna enligt bilaga 2 VALDEMARSVIKS - 1 - PROTOKOLL Parter: och fackliga organisationer enligt bilaga Närvarande: Enligt bilaga 1 Justerare: för kommunen Bertil Lindström Tid: 2001-08-21 för de fackliga organisationerna enligt

Läs mer

Missgynnande av fackligt förtroendevald. hanteringsordning

Missgynnande av fackligt förtroendevald. hanteringsordning Missgynnande av fackligt förtroendevald hanteringsordning Mars 2013 Grunden för Läkarförbundets verksamhet är trygga, kunniga och engagerade fackligt förtroendevalda. För att kunna rekrytera, behålla och

Läs mer

Välkommen till en heldag för förtroendevalda

Välkommen till en heldag för förtroendevalda Välkommen till en heldag för förtroendevalda Program 08:30 09:30 Välkomna och inledning 09:30 10:00 Fika 10:00 12:00 Två parallella seminarier; arbetsmiljö och varför gjorde vi så då? 10:00 10:45 Seminarium,

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

Definitioner 3.1 Medarbetarnas ansvar

Definitioner 3.1 Medarbetarnas ansvar www.sigtuna.se 1. INLEDNING Sigtuna kommuns fortsatta framgång som attraktiv arbetsgivare ligger i hur väl arbetsgivare, fackliga företrädare och medarbetare bidrar för att skapa arbetsplatser som kännetecknas

Läs mer

Avtal om Samverkan inom

Avtal om Samverkan inom Avtal om Samverkan inom Sidan 1 av 7 Företagscentralt samverkansavtal inom TraffiCare AB 1 Bemyndigande Detta avtal sluts med stöd av avtalet Utvecklingsavtal tecknat den 15 april 1982. SAF-LO- PTK. 2

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL ORSA KOMMUN

SAMVERKANSAVTAL ORSA KOMMUN SAMVERKANSAVTAL ORSA KOMMUN Samverkansavtal i Orsa kommun LEIF JOHANSSON/BILDARKIVET.SE FAS står för Förnyelse, Arbetsmiljö och Samverkan. Det är ett centralt avtal som slutits mellan Sveriges Kommuner

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

Ändrades: :15. Avtal om samverkan och arbetsmiljö

Ändrades: :15. Avtal om samverkan och arbetsmiljö Ändrades:2017-06-15 16:15 Avtal om samverkan och arbetsmiljö Innehåll Avtal om samverkan och arbetsmiljö... 3 Samverkansavtal, bilaga 1... 7 1 Mål och syfte... 7 2 Rättslig grund... 7 3 Lokalt samverkansavtal...

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

Micke Svedemar Kontaktombudsman

Micke Svedemar Kontaktombudsman Micke Svedemar Kontaktombudsman E-mail: ms@sulf.se http://www.sulf.se Äntligen måndag. Eller! Hjärnan är ett underbart organ. Det börjar arbeta så fort du vaknar på morgonen och slutar inte fungera förrän

Läs mer

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund.

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. Samverkansavtal Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. SAMVERKANSAVTAL Parter: Praktiska Sverige AB och Movant AB

Läs mer

Uppdraget som arbetsgivarföreträdare. Politikerutbildning 2015-03-30

Uppdraget som arbetsgivarföreträdare. Politikerutbildning 2015-03-30 1 Uppdraget som arbetsgivarföreträdare Politikerutbildning 2015-03-30 2 Kommunallagen Fullmäktige ansvarar för att nämnderna får resurser och ett tydligt uppdrag för att kunna bedriva verksamheterna enligt

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

Delegationsbestämmelser för Regionala utvecklingsnämnden. Version: 3. Beslutsinstans: Regionala utvecklingsnämnden

Delegationsbestämmelser för Regionala utvecklingsnämnden. Version: 3. Beslutsinstans: Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Version: 3 Beslutsinstans: 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-02-02 Nyutgåva 2. 2016-03-01 3. 2016-04-05 Anpassningar till gemensamma regler

Läs mer

Lokal samverkansöverenskommelse. för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010

Lokal samverkansöverenskommelse. för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010 Lokal samverkansöverenskommelse för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010 SAMVERKAN GÖTEBORG 1 Samverkan Göteborg är ett lokalt kollektivavtal igenom vilket formella rättigheter och skyldigheter enligt medbestämmandelagen

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01 Lokalt kollektivavtal om samverkan 2010 Smedjebackens kommun 1. Samverkan - Utgångspunkter...1 1.1. Uppsägning av avtal...2 1.2. Syfte med samverkan...2 1.3. Mål för samverkan...3 1.4. Samverkanssystemet...3

Läs mer

Ledighet för facklig förtroendeman 2007-09-13

Ledighet för facklig förtroendeman 2007-09-13 Ledighet för facklig förtroendeman 2007-09-13 Anmälan av facklig förtroendeman Anmälan av facklig förtroendeman till arbetsgivaren är en förutsättning för att förtroendemannalagen och avtalet om fackliga

Läs mer

Förhandlingsprotokoll gällande samverkan i Sandvikens Kommun. Parter Sandvikens Kommun och de kollektivavtalsbundna parterna

Förhandlingsprotokoll gällande samverkan i Sandvikens Kommun. Parter Sandvikens Kommun och de kollektivavtalsbundna parterna Förhandlingsprotokoll gällande samverkan i Sandvikens Kommun Parter Sandvikens Kommun och de kollektivavtalsbundna parterna 1 Innehåll Parterna träffar lokalt samverkansavtal. 2 Bilagor I avtalet ingår

Läs mer

Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer UNDERLAG TILL ARBETSORDNING FÖR BESLUT INOM HR-OMRÅDET tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Läs mer

Samverkansavtal. Kunskapskolan i Sverige AB Lärarförbundet Lärarnas Riksförbund. Giltighet from 2010-08-01 tills vidare med 3 månaders uppsägningstid.

Samverkansavtal. Kunskapskolan i Sverige AB Lärarförbundet Lärarnas Riksförbund. Giltighet from 2010-08-01 tills vidare med 3 månaders uppsägningstid. Samverkansavtal Kunskapsklan i Sverige AB Lärarförbundet Lärarnas Riksförbund Giltighet frm 2010-08-01 tills vidare med 3 månaders uppsägningstid. Kunskapssklan i Sverige AB 1 (9) Innehåll SAMVERKANSAVTAL

Läs mer

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist vägen framåt En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist Denna vägledning gäller vid arbetsbrist i företag som är medlemmar och har kollektivavtal i förbund inom Almega steg för steg INGRESS

Läs mer

4 Förutsättningar för väl fungerande samverkan och arbetsmiljö- och hälsoarbete. 5 Former/struktur för samverkan och arbetsmiljöarbete

4 Förutsättningar för väl fungerande samverkan och arbetsmiljö- och hälsoarbete. 5 Former/struktur för samverkan och arbetsmiljöarbete Oktober 2017 Förhandlingsprotokoll 2017-10-24 Innehåll Avtal om samverkan och arbetsmiljö Samverkansavtal, bilaga 1 1 Mål och syfte 2 Rättslig grund 3 Lokalt samverkansavtal 4 Förutsättningar för väl fungerande

Läs mer

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans Kursprogram 2017 FTF facket för försäkring och finans Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse

Läs mer

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Kommunstyrelsens FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 Lokalt avtal om samverkan i Lunds Kommun 1 Mellan Lunds kommun genom kommunstyrelsens

Läs mer