Texter och religiös praktik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Texter och religiös praktik"

Transkript

1 Jainism Jainism

2 Jainism Jainismen grundades av Mahāvîra på 500-talet f.v.t. Det var nästan samtidigt som Buddha Shakyamuni. Jainismen har i motsats till buddhismen överlevt i Indien och har omkring 2,6 miljoner anhängare i dagens Indien. År 79 e.v.t. splittrades Jaina i två delar: Digambara (de himmelsklädda, nakna. Och Śvetambara (de vitklädda, inte nakna). Då var grundlärorna redan fixerade. Organisationen var uppbyggd i församlingar, grenar och familjer. Munk- och nunneförsamlingarna leddes i början av elva huvudlärjungar. Sudharma organiserade den jainistiska kanon. En synod (koncilium) hölls omkring 200 år efter Mahāvîra. Candragupta Maurya (c:a 300 f.v.t.) lär ha stött jaina-församlingen. Śvetambaras hade n blomstringstid i Gujarat på 1000/1100-talen. Där finns också idag församlingar av digambaras (se Gandhi!!)

3 Texter och religiös praktik Śvetambaras kanon (āgama och siddhānta) består av 46 texter och är en sammanställning av texter från olika epoker. Digambaras kanon är från omkr e.v.t. med Anuyoga-texter från 1400-talet. Jaina har en fyrdelad sangha bestående av munkar och nunnor, lekmän och lekkvinnor. Man ska bli fri från bundenhet och tro på triratna (de tre juvelerna): rätt tro, rätt kunskap, rätt uppförande. Munkar och nunnor tar 5 stora löften. Avstå från: 1) skada liv, 2) falskt tal, 3) ta det som inte är givet, 4) okyskhet, 5) stöld, 6) Avstå från att äta och dricka på natten.

4 Forts. Det finns en stark hierarki i Jaina. Upādhyāyan undervisar i skrifterna och ācārya är den andlige mästaren. För att bli munk tas man upp som novis efter en test. Munkar kallas nirgrantha bhik¼u eller sādhu. Nunnor bhik¼unî etc. Nunnorna är alltid religiöst underställda munkarna. Sanghan försörjs av lekmännen. Lekmännen (¹ravakaslyssnare eller upāsakas) tar 5 mildare löften som ahiμsa (icke-döda), satya (tala sanning), dāna (givande), icke stjäla, inga olämpliga sexuella aktiviteter, inte för mycket materiell välfärd.

5 Mytologi och kosmologi Kosmologin liknar den hinduiska. Uppställd efter lägremedel-övre världar (se figur). Människorna lever i medelvärlden (Madhyaloka) i Jambudvîpa. I den övre världen är allt renare och i toppen finns platsen där siddhas (de fullkomliga) bor. Jaina-profeter (tîrthaμkaras) finns bland människorna. Det ska leva 23 tîrthaμkaras i vår kalpa.

6 Läran - doktrinen Det finns en jaina-logik och kunskapsteori. Förändringen är grundläggande och det finns 5 astikāyas: Jiva (själ), materia, rymd, rörelse och vila. Man är bunden till en av de 4 världarna: människa, gudomliga varelser, djur och helvete. Det finns 7 kategorier i processen från bundenhet till befrielse (s.103). Jaina-etik: Munkar och nunnor utövar saμvara, den andliga vägen definierad som upphörandet av karmiskt inflytande. Det finns 5 punkter med många regler, sammanlagt 60 munklöften. Lekmännen tar de 5 små löftena. Det finns 14 stadier till mok¼a. Det finns en kult i templen. Man offrar mat etc till den tirthamkara som templet är helgat till.

7 Ikonografi etc Stupas byggdes i början men övergavs och det finns senare endast klippskulpturer och strukturella tempel. I västra Indien finns de största templen en del från 500/600-talen. Man har en stor skicklighet i träsniderier. Viktiga personligheter är t ex Haribhadra (700-t) och Hemacandra. M.K. Gandhi har tagit upp många jaina-element i sin lära. Han kom också från Gujarat där jaina-religionen var och är stark.

8 Shinto Den japanska traditionella religionen.

9 Shinto Shinto kan definieras som kamis väg. Kami är själva livsprincipen. Förf. definierar Shinto som den traditionella inhemska religiösa praktiken liksom också världsåskådningen baserad på Kami. Det är den nationella religionen praktiserad av japaner. Shinto kan klassificeras i tre breda grupper som alla kan interrelatera, Shrine Sinto som består främst av dyrkan av kami i lokala tempel. Sektshinto är 13 olika grenar som uppstod på 1800-talet och grundades p g a personliga upplevelser av grundarna. Folklig Shinto är förknippad med olika folkliga trosuppfattningar kombinerade med shinto.

10 Shintos Historia Det finns en religionsförhistoria som är dåligt känd i Japan. På 600/700-talen e.v.t. uppträder Shinto som religion, då som gammal Shinto dvs innan på verkan från buddhismen och Konfucianismen. Kami står för något som är övernaturligt och heligt. Gammal kami bestod av naturgudomligheter, antropomorfiska gudomligheter och gudomligheter som stod för vissa begrepp. Den viktigaste kami var dock ujigami som beskyddar klanen.

11 Forts. Historia I början fanns inga kultplatser, men det utvecklades snart tempel där gudarna fanns och utsattes för dyrkan. När Japan enades på 600-talet blev Amaterasu Omikami, tidigare skyddsgud för den kejserliga klanen, till en skyddsgudomlighet för hela nationen Japan. Från 700-talet blev det buddhistiska inflytandet på Shinto märkbart. Kami blev till beskyddare av Buddhismen och shintogudomar dyrkades i buddhistiska tempel. Kami blev till buddhistiska gudar och placerades i gudavärlden i den buddhistiska kosmologin. Det fanns omkr. år 1000 en buddhistisk shinto och den stod för hälften av alla shinto tempel på 1800-talet. Det utvecklades även en konfuciansk shinto i den tidiga Edoperioden ( ).

12 Forts. Historia En rörelse för att återuppliva den gamla Shinto på börjades på 1700-talet. Man ska lita på kami som styr människorna och världen. Kejsaren är en ättling till Amaterasu. Sekterna i Shinto utvecklades senare och kan indelas i 5 grupper (s.286), bl a med dyrkan av heliga berg. Heliga texter är inte enhetliga eftersom det inte finns någon enhetlig Shinto kanon. Det närmaste man kommer är en samling från 720. Den japanska mytologin är mycket centrerad kring Amaterasu som är en gudinna som beskyddar kejsaren och landet.

13 Trosföreställningar i Shinto. Kamibegreppet är centralt, det är en kraft, men ses oftast som en polyteistisk företeelse. Kami kan svara på böner. Mänskligheten är Kamis barn. Människan har i sig gudomligheten från kami. De etiska idealen är uppriktighet och ärlighet. Det är en gruppinriktad etik, icke-individualistisk. I kulten finns mängder av ritualer. Många rites-de-passage som börjar med ett besök i templet för den nyfödde. 80 % av bröllopen i Japan är Shintobröllop. Buddhismen har däremot hand om begravningarna. Många i Japan kan sägas både ägna sig åt Shinto och Buddhism. Det finns många festivaler i Shinto, strukturen kan återges i elva punkter.

14 Shintotempel finns över hela Japan och det typiska är ingångsporten som är det mest storslagna. I nutiden finns en rad olika organisationer inom Shinto för ungdomar och andra grupper. Shintos funktion kan indelas i två kategorier: 1) man söker livets mening och lösningar på sociala och familjeproblem. 2) Man understöder folket i deras strävan att tillhöra samhället på alla nivåer, det sociala sammanhanget. Shinto är i nutiden mycket utbredd i Japan, t ex har tempel Shinto 75 miljoner anhängare. Det finns 13 Shintosekter. Shinto har oftast inga problem att leva tillsammans med de andra många religionerna i Japan.

15 Sikhismen Av C. Shackle

16 Guru Nanak ( ) Sikhismen är den nyaste av de indiska religionerna och har idag omkring 10 miljoner anhängare, de flesta i delstaten Punjab. Guru Nanak föddes av hinduiska föräldrar i en by nära Lahore. Det finns endast religiösa hagiografier om hans liv. Punjab erövrades tidigt av muslimerna norrifrån och inflytandet från Islam i religionen var starkt på 1500-talet under sultanatet i Delhi (Mogulimperiet). Det fanns redan en tradition av muslimska mystiker, sufier. I Punjab fanns även en stark tradition av Nath-yogier och olika bhaktirörelser inom hinduismen. Det fanns även en rörelse, Sants, som dyrkade en opersonlig gud som inspirerade Guru Nanak.

17 Guru Nanak forts. Vid 30 års ålder hade han en upplevelse av Guds närvaro och sedan yttrade han orden: There is neither Hindu nor Muslim. Han blev därefter en kringvandrande helig man och installerade sig så småningom i Kartarpur där han fick lärjungar och grundade läran. Guru Nanaks läror placerar honom i Sant-traditionen med dyrkan av en icke-antropomorf gud. Hans teologi går ut på att det gäller att nå frälsning. Man måste övervinna dikotomin mellan en skapargud och den som övervakar och kontrollerar skapelsen. Guru Nanak vill inte ha något klosterväsen eller många präster. Alla ska verka i världen. Det gäller att höra kallelsen av Gud i hjärtat. Till slut kan man nå lyckan i friheten från cyklerna med födelse och död. Efter Guru Nanaks död så fick man en rad av Sikh Gurus fram till 1664 och därefter dyrkar man den heliga skriften Adi Granth som gurun i sikhismen.

18 Ådi Granth Guru Arjan byggde Det gyllene templet i Amritsar år Han sammanställde också sikhismens heliga skrift Ådi Granth som innehåller grunderna för deras religion. Det är en samling hymner av de tidiga gurus. Guru Arjan har själv bidragit med de flesta. På 1600-talet blev det en del problem med mogulhärskarna och sikherna och flera av gurus led martyrdöden. På 1600-talet grundades Khalsa-rörelsen av Guru Gobind Singh ( ). Det var en halvmilitär order som skulle medverka till att försvara sikherna. Man gav tillnamnet Singh till alla sikher och då infördes seden med de fem kännetecken som en Khalsa sikh skulle ha: hår i en hårknut med turban, en kam, en dolk osv. Det var ständiga strider med Mogulerna och när Guru Gobind Singh dog 1708 så blev Adi Granth till Guru Granth Sahib och dyrkades som sikhernas guru.

19 Forts. Strider fortsatte på 1700-talet och man bildade en egen sikhisk stat ( ) i Punjab. Denna stat erövrades av britterna år Efter oroligheter så kunde sikherna fortfarande ha kontroll över sina tempel Efter Indiens och Pakistans självständighet 1947 så fick så småningom sikherna självstyre i den indiska delstaten Punjab blev en stor kris när den indiska armén stormade det gyllene templet i Amritsar.

20 Taoismen De visa männen och grundtexterna.

21 Lao-tzu och Tao-te Ching Lao-tzu och hans text Tao-te Ching ligger bakom den grundläggande taoismen. Lao-tzu brukar dateras till 500-talet f.v.t. Tao te Ching sammanställdes på 200-t. f.v.t. Den var avsedd som en handbok för härskaren vars styre idealiskt sett inte ska märkas och inte skapa en mängd förbud. Krig fördöms också. Taos mening: Tao framställs som ett socialt ideal. Varje härskare och varje skola har sin Tao (Väg). Texten är på vers och svårförståelig. Chuang tzu (300/200-talet f.v.t.) var nästa stora mästare inom taoismen. Han ville inte delta i samhällets spel. Han var mera hemlighetsfull och mystiker. Det finns enligt traditionen magiker som är perfektionerade män som kan flyga och göra andra magiska förmågor.

22 Grundbegrepp i Taoismen. Kosmologi. Det Lao-tzu kallar permanent Tao är i verkligheten namnlös Tao. Inget positivt kan egentligen sägas om tao-begreppet. Mikrokosmos-Makrokosmos: Man har i kinesisk filosofi ofta en magisk eller alkemistisk syn på universum. Den minsta delen av kosmos motsvarar den största delen. Det finns en relation som kan användas av magikerna i taoismen. I den religiösa taoismen är de gudar som är inuti kroppen (mikrokosmos) motsvarade av de gudar som finns ute i världen (makrokosmos). Återvändandet till tao innebär att Taos lag säger att allt återvänder till motsatsen av avd det är. Alla varelser kommer från Tao och kommer att återvända dit. Civilisationen har gått bakåt och det gäller att återvända till en ursprunglig renhet.

23 Allt är påverkat av principen om förändringen. I boken I Ching kan man få en idé om hur förändringen går till genom att fråga boken som är ett orakel (Förvandligarnas bok!) Wu-wei betyder icke-handling och är det ideala sätt som en taoist ska leva. Det betyder att man är i verklig samklang med naturen så att det inte finns något spår av honom själv kvar. I idealsamhället finns det inga böcker, de har blivit överflödiga. I den mystika upplevelsen finns inte liv och död. De är bara två aspekter av samma verklighet. Den som vet talar inte. Chuang tzu förklarade ändå taoistiska ideal som att den perfekta människan har identifierat sin livsrytm så fullständigt med rytmen hos naturkrafterna att han är oskiljbar från dessa och delar deras egenskaper av odödlighet.

24 Idén om yin och yang. Chi-begreppet (Qi). Yin och yang betyder egentligen språkligt att de är den mörka sidan och den soliga sidan, och det är också kvinnligt och manligt. Allt i universum är en blandning av dessa två principer. Chi (Qi) betyder luft, andning eller ånga. Det betyder senare fr a kosmisk energi. Alla människor har sedan födseln en del av denna ursprungliga livskraft.

25 Taoismens historia. Taoism i Chin och Han perioderna (221 f.v.t e.v.t. och fram till 500-t) av Kinas historia. Många ägnade sig åt alkemi och sökte livselixiret för evigt liv. Många tidiga Han-ämbetsmän ägnade sig åt wu-wei. Utvecklingen av taoismen e.v.t. Man organiserade religionen som den inte hade varit förut. Alkemin utvecklades mera och man försökte utvinna flytande guld som skull leda till odödlighet. Det kom en ny utveckling av läran under 400-t. e.v.t. Där finns en sexuell typ av praktik. Det blev också en blandning med buddhismen.

26 Taoismen under Tang, Sung och senare dynastier. Tang ( ) var en blomstringstid för Taoismen och den spreds till Japan, Tibet och norra Indien där Tao te ching översattes till sanskrit. Taoistiska texter hittades i Tun Huang-grottorna i Kansu. Under Sung och Yuan-dynastierna ( ) var utvecklingen sämre för taoismen. Fortfarande var alkemin stark. Folklig taoism utvecklades med olika mediciner och beskyddande ritualer. Det utvecklades en tradition av hemliga sällskap där taoismen spelade en viss roll.

27 Taoismens inflytande. Taoistiska alkemister utvecklade en medicinsk kunskap som berikade farmakologin starkt. I estetiken påverkade konsten av taoismen. Även kalligrafin hade en stark ställning. Buddhismen påverkades märkbart av taoismen och hjälpte till att utforma den kinesiska varianten av buddhismen. Buddhismen påverkade också taoismen. Taoismen kunde lätt samleva med konfucianismen eftersom den ägnade sig åt samhället och de olika levnadsreglerna medan taoismen var en mystik som gick bortom detta. Taoismen spreds till Japan och har påverkat buddhistiska skolor där. I modern tid är Taiwan ett centrum för taoismen och där inflerat västerländska forskare (K.M. Schipper).

28 Buddhism by Nancy Schuster Barnes I Women in World Religions, p

29 Kvinnor i tidig indisk buddhism c:a f.v.t. Egentlige var buddhismen ganska jämlik från början. Samma undervisning gavs av Buddha till alla. Buddha grundade en munk- och en nunneorden. Nunnor i den tidiga sanghan: I Buddhas regler för nunneorden ingick 8 extra regler för nunnorna som gjorde att de var i en underordnad position i förhållande till munkarna. Sanghan skulle bli försvagad enligt Buddha därför att kvinnor tilläts bli nunnor. Annars ansåg han att kvinnor kan nå arhat-skap, alltså nå nirvana. Ändå var det så att munkarna hade all makt och kontroll över sanghan.

30 Forts. Lekmännen : Kvinnor bland lekmännen var ofta mer aktiva än männen i att stödja sanghan. Det fanns ingen direkt skillnad i undervisningen till män och kvinnor. Buddhismen har alltid varit en religion där man avsäger sig världen. Det finns få tidiga texter som talar om kvinnan som hatad eller föraktad. En syn som finns är att kvinnorna anses mer involverade i den världsliga existensen därför att de producerar och sköter om livet. Schuster Barnes betvivlar att buddhismen ska betraktas som antifeministisk bara därför att man värdesätter asketism högt, vilket är en åsikt som många forskare har

31 Tidig Mahayanabuddhism (c:a 100 f.v.t. 400 e.v.t. I Mahayana menas att alla, inklusive kvinnor, har möjlighet att nå nirvana. En Buddha är enligt traditionen alltid en man. I Kina har man dock funnit texter där Gautama Buddha skulle ha varit kvinna i några tidigare liv. Det finns kvinnliga bodhisattvas. Kvinnor är kvinnor därför att de inte har avancerat så långt på upplysningsvägen. I Prajñaparamitatexterna framhålls att alla karakteristika är illusoriska, så det är inte så väsentligt med manligt och kvinnligt.

32 Forts. Under denna tid, ett par hundra år omkring år 0 åt båda håll så utvecklades den teistiska hinduismen i epos som Mahabharata. Detta påverkade buddhismen att börja se Buddha som en gud. Det finns en historia i Lotussutran där en flicka ändrar kön till en manlig bodhisattva. I en annan Mahayana-text ändrar en annan flicka kön, men säger att könet inte har betydelse och man kan uppnå befrielse som man eller kvinna. Det finns kvinnliga bodhisattvas och kvinnliga buddhas. Prajñaparamita deifieras till en gudomlig varelse som personifierar perfekt vishet och är kvinnlig.

33 Mahayana och Vajrayanabuddhismen utanför Indien (efter c:a 400 e.v.t.) En nunneorden etablerades i Kina på 300-talet e.v.t. och har överlevt till våra dagar. Det finns fortfarande nunnor i Taiwan och Kina. Nunnorna har kunnat fungera som ideal för kvinnor med oberoende och personligt ansvar. Det har hela tiden funnits lärda nunnor som även skrivit böcker. Från omkr. år 0 har de buddhistiska texterna översatts till kinesiska. Tientai-skolan (500-t.) hävdade att kvinnor kan nå upplysningen.

34 Forts. Kina och Vajrayana i Indien och Tibet. Chanskolan uppstod på 500-talet. Den betonar disciplinerad, intensiv meditation under en guru. I Chanbuddhismen kan en kvinna bli en buddha och en religiös lärare. I Vajrayana lärs det att man kan nå buddhaskap under ett liv med de tantriska metoderna. Vajrayana uppkom i norra Indien omkring 400 e.v.t. och försvann sedan på 1200-talet. I Vajrayana finns ett stort antal kvinnliga gurus. Det finns en dualism i tantrismen mellan manligt och kvinnligt som uttrycker en större acceptans för kvinnliga yogier, lamor etc. Målet är att ena motsatserna.

35 Vem bestämmer traditionen? Varför har inte kvinnor skrivit om sin roll i buddhismens historia? En del har skrivits. I Kina skrev Bao Chang om de första kinesiska nunnorna. Kvinnor i Tibet skrev ibland, bl a Yeshe Tshogyal som skrev Padmasambhava s biografi. Förf. anmärker på att det troligen är mycket mer som är gjort av kvinnor i buddhismen än som har framkommit idag.

36 Slutsatser Det verkliga motståndet mot kvinnor i sanghan är motståndet mot att de får verkliga auktoritetspositioner inom den. I senare utvecklingar av buddhismen i Mahayana och Vajrayana har kvinnor kunnat bli religiösa lärare och ledare, men det är fortfarande männen som dominerar. Doktrinärt är buddhismen i princip för likställdhet mellan könen, men det är kanske mer de traditionella sociala strukturerna som förhindrat kvinnorna från att delta fullt ut på religionens alla nivåer.

37 Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher

38 Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen. Den äldre konfucianismen behandlas och hon ägnar mindre utrymme åt den s k neo-konfucianismen från 1200/1300-talen och framåt. Konfucianismen presenterar en kosmisk ordning som det gäller att följa. Den består av himmel, jord och människorna. Himmel och jord är livgivande till människorna. Allt i tillvaron är beroende av relationer. Det går inte att finnas i isolering. Den tredje aspekten av Konfucianismen är att det finns en harmoni i världen som också är en harmoni i samhället när det fungerar enligt den ordning som existerar i tillvaron. Eftersom konfucianismen saknar en ordentlig gudavärld är familjen och samhället det centrum som livet kretsar kring.

39 Det finns de fem relationerna i samhället som gör att det fungerar. Tre av dem är i familjen: man-hustru, föräldrar-barn och äldre-yngre syskon. Det gäller att upprätthålla dessa relationer på ett korrekt sätt. Man fullgör kort sagt de konfucianska idealen i familjen och i samhället inte i något transcendent sammanhang. För kvinnorna är det bara familjen som gäller. De deltar inte i samhällslivet utanför familjen. En kvinna uppfostrades på det sättet. Giftermålet är en extremt viktig händelse. Mannen kopplas till Himlen som är aktiv och initiativtagande medan kvinnan kopplas till jorden som är passiv och föremål för mannens aktivitet. Det fanns ingen möjlighet till skilsmässa. Vid allvarliga brott från kvinnans sida kunde hon sändas tillbaka till sin ursprungsfamilj, men kvinnan kunde aldrig ha en orsak att skiljas. Hon förväntades tvärtom leva som änka och aldrig gifta om sig efter hans död. I familjen umgicks män och kvinnor för sig i hushållet.

40 Det finns en text från 100-talet e.v.t. av den kvinnliga författaren Pan Chao som återger de ideal som gäller för en kvinna och som haft stort inflytande på kvinnans roll genom historien. Pan Chao beskriver kvinnans roll när det gäller religionen att hon måste helt underkasta sig mannen och hans familj, vilket är bestämt i den kosmiska ordningen. Kvinnan har ett moraliskt ansvar för att den kosmiska ordningen upprätthålls i hushållet. På 100-talet f.v.t. presenterade Liu Hsiang ett antal biografier över kvinnor som sedan har tjänat som ideal för kvinnan i konfucianismen. Flera av dessa kvinnor är starka och ger råd åt sina män, fast det bör inte märkas av männen. Kvinnorna har också mycket starka moraliska principer som de inte överger ens inför döden. Under den klassiska konfucianismens tid hade kvinnorna alltså vissa möjligheter till att hävda sig inom familjen.

41 Den neokonfucianska tiden efter 1200-talet. Konfucianismen hade en nedgångstid från 200-t. till 1200-t. då buddhismen och taoismen blomstrade. Därefter revitaliserades konfucianismen och fick ett nytt uppsving under Mingdynastin. Neo-konfucianismen ägnade sig mer åt religiösa praktiker än tidigare och ägnade sig mer åt självdisciplin och med att kontrollera sinnena. Kyskhet för kvinnorna blev en extremt viktig del av deras lära och praktik. Ett exempel är att det var bättre för en kvinna att svälta ihjäl än att gifta om sig när hon blivit änka.

42 Neo-konfucianismen etablerades som statsortodoxi under Mingkejsarna på 1400-talet. Kvinnornas kyskhet betonades än mer och t ex utfärdade den förste Mingkejsaren en bestämmelse att kvinnr som blev änkor före 30 års ålder skulle få ett minnesmärke uppsatt och sin familj befriad från skatt om hon höll sig kysk tills hon var 50. Många självmord begicks av kvinnor under Ming-dynastin. Kvinnan skulle också under denna tid vara kallade till att bli helgon och vara en viktig del av moralens upprätthållande. Under denna tid och senare var många kvinnor både Konfucianer och Buddhister, vilket går bra att kombinera eftersom Konfucianismen egentligen är en sekulär moralisk rörelse. Slutsatsen i artikeln blir att trots allt så är konfucianismen en rörelse där kvinnor kunde ha en bättre roll i gamla tider och att detta skulle kunna vara en framtid för rörelsen om man arbetade mer för jämställdhet.

43 Taoismen. Av Barbara E. Reed

44 Kvinnor i taoistisk filosofisk litteratur. Enligt Tao te Ching så kommer alla ting från Moderns livmoder. Tao-begreppet kallas ibland Moder, det mörka, det mystiska, dörröppningen. Icke-varandet och varandet beskrivs i Taoismen med kvinnliga symboler. Modern är icke-varande. Chuang tzu nämner en myt om ett matrilineärt samhälle där man kände till sin mor men inte sin far. I taoismen är man ointresserad av sociala hierarkier.

45 Yin och Yang, den religiösa taoismens historia Yin är den mörka, kalla, fuktiga kvinnliga sidan. Yang är den soliga, heta, torra, manliga sidan. Dessa två sidor av tillvaron är komplementära. Det ska finnas en balans. Taoismen som religion kan föras tillbaka till 100-talet e.v.t. och Chang Tao-ling som då på ett övernaturligt sätt gav honom ny undervisning. Chang Tao-ling blev sedan känd som den förste himmelske mästaren där ledarskapet sedan gick i arv. Ledarskapet i mindre församlingar kunde vara både män och kvinnor. Det finns kända kvinnliga ledare. Denna relativt starka ställning hos kvinnorna kan delvis förklaras av att det inte var eliten i det kinesiska samhället som var taoister. De var mera lägre klasser där kvinnorna kunde ha en större roll.

46 Taoism, folkliga kulter och shamanism. De kinesiska traditionerna, konfucianism, Buddhism och Taoism är ofta svåra att separera. Taoistprästerna har ofta haft rollen som rituella specialister. Shamanismen, som var central i äldre kinesisk religion, var centrerad kring kvinnor. Det kinesiska ordet wu syftade ursprungligen på en kvinna. C:a 1000 år f.v.t. hade man fruktbarhetsrite med kvinnliga shamaner. Det finns idag fortfarande kvinnliga shamaner på Taiwan och i Hong Kong. De kan kommunicera med de dödas andar från byns familjer.

47 Syn på kroppen, kvinnliga adepter och kvinnliga gudar. Taoismen har inte kropp/ande dualism. Den fysiska kroppen är högt värderad. Universum är förvandling mellan yin och yang. Detta är också en uppdelning i Himmel och Jord. Det finns en positiv syn på sexualiteten i taoismen eftersom man där ägnar sig förening mellan yin och yang. Den kvinnliga kroppen representerar den skapande kraften hos Tao. Det fanns många kvinnliga adepter som genomförde olika magiska handlingar som att gå på vatten. Det finns en annan historia om en kvinna som ägnade sig alkemi eller en anna kvinna som blev 200 år.

48 Forts. Mycket uppmärksamhet ägnas åt sexuella tekniker för att uppnå mer energi och för att utöva en sorts inre alkemi för att nå ett långt liv. Mannens essens är säden och kvinnans menstruationblodet. Det finns ett stort antal gudinnor i taoismen, En av de mest kända är Nu-kua, en drakgudinna som skapade människorna och reparerade världen. Andra gudinnor som himlens kejsarinna fortsätter att beskydda världen. Taoismen överlever idag, mestadels utanför folkrepubliken. Det finns också intresse i väsvärlden.

Siddharta var en prins som bodde i Indien för 2500 år sedan. Han bodde på ett slott och levde i lyx och hans pappa kungen ville en dag att han skulle

Siddharta var en prins som bodde i Indien för 2500 år sedan. Han bodde på ett slott och levde i lyx och hans pappa kungen ville en dag att han skulle Siddharta var en prins som bodde i Indien för 2500 år sedan. Han bodde på ett slott och levde i lyx och hans pappa kungen ville en dag att han skulle ta över kungariket. Hans pappa försökte skydda honom

Läs mer

BUDDHISMEN. Buddhismen växte fram i Indien på 400-talet fvt

BUDDHISMEN. Buddhismen växte fram i Indien på 400-talet fvt BUDDHISMEN Buddhismen växte fram i Indien på 400-talet fvt BUDDHISMEN Buddhismens grundare var Siddhartha Gautama som kom att kallas Buddha den upplyste BUDDHISMEN Buddha sägs ha kommit från en rik familj,

Läs mer

Föreläsning 7. Buddhismen efter Buddhas död.

Föreläsning 7. Buddhismen efter Buddhas död. Föreläsning 7 Buddhismen efter Buddhas död. ,,,,, Buddhas död Efter Buddhas död Efter Buddhas död kallades munksamfundet till olika konsilier Buddha hade utsett en av sina följeslagare Ananda - som ansvarig

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

2. Vad menas med begreppet bhaktidyrkan inom hinduismen. Vilka gudar dyrkas och hur går det till?

2. Vad menas med begreppet bhaktidyrkan inom hinduismen. Vilka gudar dyrkas och hur går det till? Tentamen i Religionskunskap med didaktisk inriktning, termin 1 Delkurs 2: Syd- och Östasiens religioner (7,5p) Lördag 20.8.2011 Del 1: Hinduismen Besvara 3 av de följande frågorna (1-4) och 3 av de fyra

Läs mer

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och Japan. Hindusimen och buddhismen har mycket

Läs mer

Buddhistisk tempel i Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand.

Buddhistisk tempel i Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand. Buddhism Buddhistisk tempel i Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand. Buddha Den upplyste i tempel Phitsanulok, Thailand. Siddharta Gautama Buddha Buddhismen: - Buddhismen tillhör en av världsreligionerna

Läs mer

Hinduism och Buddhism

Hinduism och Buddhism och En snabbgenomgång av dessa religioner Av: Alice Vahlén Dessa punkter tas upp: Uppståndelse; Plats och Tid Gudar Heliga skrifter Traditioner Religionerna i samhället Genusperspektiv Levnadsregler och

Läs mer

BUDDHISMEN. - Genom lidande till lycka

BUDDHISMEN. - Genom lidande till lycka BUDDHISMEN - Genom lidande till lycka BUDDHISM - RELIGION UTAN GUDAR Det finns ingen början och inget slut - födelse och död pågår hela tiden. Cyklisk världsuppfattning Tydligt fokus på freds och kärleksbudskap

Läs mer

HINDUISMOCHBUDHISM FÖRDJUPNING

HINDUISMOCHBUDHISM FÖRDJUPNING 2018 HINDUISMOCHBUDHISM FÖRDJUPNING Hinduism och buddhism - Fördjupning/Handledning/Arbetsmaterial Skolprogrammet kan genomföras som en visning eller en visning och en workshop. Det kan fungera som en

Läs mer

Hinduismen. Hinduer behöver inte besöka ett tempel för att be. De flesta hinduiska familjer har ett husaltare där de kan offra och be till sina gudar.

Hinduismen. Hinduer behöver inte besöka ett tempel för att be. De flesta hinduiska familjer har ett husaltare där de kan offra och be till sina gudar. Hinduer behöver inte besöka ett tempel för att be. De flesta hinduiska familjer har ett husaltare där de kan offra och be till sina gudar. En mångskiftande religion Hinduismen är en mångskiftande religion

Läs mer

En religion och en filosofi

En religion och en filosofi Buddhismen Film En religion och en filosofi Buddhismen tillhör en av världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare

Läs mer

Buddhism. "Gå den gyllene medelvägen"

Buddhism. Gå den gyllene medelvägen Buddhism "Gå den gyllene medelvägen" Buddhism ca 400 miljoner i världen! ca 20 000 i Sverige Vad tror en buddhist på? 1. Jag tar min tillflykt till Buddha. 2. Jag tar min tillflykt till läran. 3. Jag tar

Läs mer

torsdag 7 februari 13 Buddhismen

torsdag 7 februari 13 Buddhismen Buddhismen Religion försöker förstå världen, tolka den och göra den begriplig - ge namn åt krafter som påverkar oss och förklara orsakssammanhang Buddhismen gjorde en ny analys av världen och människans

Läs mer

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen.

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. Syfte Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper

Läs mer

Atman, den gudomliga själen, finns inte enligt Buddha. Buddha tog bort kastsystemet, alla människor är lika värda.

Atman, den gudomliga själen, finns inte enligt Buddha. Buddha tog bort kastsystemet, alla människor är lika värda. Hur skiljer sig Buddha från hinduismen? Buddha trodde inte på någon gud, Buddha är ateist. Atman, den gudomliga själen, finns inte enligt Buddha. Buddha tog bort kastsystemet, alla människor är lika värda.

Läs mer

torsdag 25 oktober 12 BUDDHISMEN

torsdag 25 oktober 12 BUDDHISMEN BUDDHISMEN Legenden om Buddha Föddes som son till en furste i norra Indien ca 500 f.kr och fick namnet Siddharta Gautama Spåddes att antingen bli stor furste eller stor religiös ledare Överbeskyddades

Läs mer

FÖRELÄSNING BUDDHISMEN SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA

FÖRELÄSNING BUDDHISMEN SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA FÖRELÄSNING BUDDHISMEN Buddhismen är vid sidan av kristendom, islam och hinduismen bland de största världsreligionerna. Buddhismen uppstod för 2000 år sedan i området kring floden Ganges i norra Indien.

Läs mer

Buddism och hinduism. Religioner i öst

Buddism och hinduism. Religioner i öst Buddism och hinduism Religioner i öst Hinduismens början Den religiösa tron i Indien är uråldrig, vi vet inte hur gammal den är. Människor som funnits på den indiskahalvön har tillsmmans genom årtusende

Läs mer

onsdag den 1 februari 2012 Buddhismen

onsdag den 1 februari 2012 Buddhismen Buddhismen Religion försöker förstå världen, tolka den och göra den begriplig - ge namn åt krafter som påverkar oss och förklara orsakssammanhang Buddhismen gjorde en ny analys av världen och människans

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Hinduismens rötter. Ingen vet exakt när hinduismen kom till, men den anses vara mycket gammal ca 4000 år.

Hinduismens rötter. Ingen vet exakt när hinduismen kom till, men den anses vara mycket gammal ca 4000 år. Hinduismen Film Hinduismens rötter Ingen vet exakt när hinduismen kom till, men den anses vara mycket gammal ca 4000 år. Hinduismen har ingen grundare utan är istället resultatet av att många olika religioner

Läs mer

Tantrisk Buddhism allmän information.

Tantrisk Buddhism allmän information. Tantrisk Buddhism allmän information. Den tantriska buddhismen uppstod i Indien på 400 talet e.kr.den är en del av Mahayana,känd också som Vajrayana (sanskit: Vajra = diamant),diamant farkosten,eller mantryana,mantras

Läs mer

Tibetansk buddhism är en blandning av gammal inhemsk tibetansk naturreligion, mahayana och vajrayana (diamantvagnen).

Tibetansk buddhism är en blandning av gammal inhemsk tibetansk naturreligion, mahayana och vajrayana (diamantvagnen). Tibetansk buddhism Växte fram på 600 talet e v t i Tibet De religiösa ledarna kallas lamor (=lärare) Tibetansk buddhism är en blandning av gammal inhemsk tibetansk naturreligion, mahayana och vajrayana

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng.

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng. Religionshistoria I Abrahamitiska religioner, 7,5 hp Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att

Läs mer

Heliga skrifter. Andra viktiga texter är Upanishaderna och Mahabharata.

Heliga skrifter. Andra viktiga texter är Upanishaderna och Mahabharata. Hinduismen del 4 Heliga skrifter Inom hinduismen finns ett stort antal heliga skrifter av varierande ålder varav de äldsta (Vedaskrifterna) härstammar från omkring 1200 f.kr. Andra viktiga texter är Upanishaderna

Läs mer

Etik & Moral. Kopplingen till religionen

Etik & Moral. Kopplingen till religionen Etik & Moral Kopplingen till religionen Syfte Ge förutsättningar för att du ska kunna resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller Det här

Läs mer

Hinduismens utbredning i världen

Hinduismens utbredning i världen Hinduismen Hinduismens utbredning i världen Centrala tankegångar Kunskapskrav 1 Cirkulär livssyn, polyteistisk (?) Brahman, atman, reinkarnation, samsara, moksha, karma Synen på Gud och människa: Urkunder

Läs mer

Grundaren av religionen Buddhism heter Siddharta Gautama. Var prins i Indien för mer än 2500 år sedan. Blev sedan Buddha. Buddhismen grundar sig på

Grundaren av religionen Buddhism heter Siddharta Gautama. Var prins i Indien för mer än 2500 år sedan. Blev sedan Buddha. Buddhismen grundar sig på Mikael C. Svensson Grundaren av religionen Buddhism heter Siddharta Gautama. Var prins i Indien för mer än 2500 år sedan. Blev sedan Buddha. Buddhismen grundar sig på Buddhas tankar och erfarenheter. Om

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Högtider

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Högtider L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Högtider Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen.

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA KRISTENDOMEN Kristendomen är en av de stora världsreligionerna. Kristna tror på en Gud. Men de tror också att Gud kan visa sig så som Fadern, Sonen och den heliga Anden. De tror

Läs mer

Kast är en social indelning

Kast är en social indelning Hinduismen del två Kast är en social indelning Kastväsendet uppstod i samband med ariernas invasion av Indien på 1500- talet f.kr då de besegrade draviderna som bodde på den indiska halvön. Den klassiska

Läs mer

Sv Kort orientering Alla religioner i världen har fått sitt namn antingen efter deras grundare eller efter det samhälle och nation i vilket respektive religion föddes. Kristendomen, till exempel, har fått

Läs mer

Livsfilosofins ursprung

Livsfilosofins ursprung Livsfilosofins ursprung Idag vet vi med ganska stor säkerhet att det för cirka 50 000 år sedan uppstod en stor förändring av människosläktets gener. En helt ny ras av människor fanns plötsligt på vår planet.

Läs mer

Nordostasien I Religion. 2007-09-10 Nordostasien I, HT07 Göran Lindgren (rev 081007)

Nordostasien I Religion. 2007-09-10 Nordostasien I, HT07 Göran Lindgren (rev 081007) Religion 1 Religion Tidig religiös tro Daoismen Konfucianismen? Buddhismen Lamaismen Andra religioner 2 Tidig religiös tro Världsbild Världen ett levande system Människan naturlig och nödvändig Människan

Läs mer

Hinduism Buddhism år9 Stenkulan

Hinduism Buddhism år9 Stenkulan Hinduism Buddhism år9 Stenkulan Grundskola 7 9 LGR11 Re Under detta arbetsområde kommer vi att studera två världsreligioner som var och en är ganska olika jämfört med de vi tidigare läst om. Kan det finnas

Läs mer

5.15 Religion. Mål för undervisningen

5.15 Religion. Mål för undervisningen 5.15 Religion Uppdraget för undervisningen i religion är att stödja de studerande att utveckla sin allmänbildning i religion och livsåskådning. I religionsundervisningen får de studerande kunskap om religioner,

Läs mer

Upptäck Religion. Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11

Upptäck Religion. Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11 Upptäck Religion Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11 DEL 1 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL VAD ÄR RELIGION? KRISTENDOMEN JUDENDOMEN ISLAM TEMA: ETIK HINDUISMEN BUDDHISMEN Religioner och andra ANALYS

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Tao och mindfulness - om hållbar livsstil

Tao och mindfulness - om hållbar livsstil Tao och mindfulness - om hållbar livsstil Det gamla Pali-ordet "sati", mindfulness, betyder att aktivt minnas den kunskap vi behöver - för att gå livets väg. Tao betyder vägen och beskriver hur naturens

Läs mer

Världens äldsta nu levande religion Ingen grundare och ingen trosbekännelse

Världens äldsta nu levande religion Ingen grundare och ingen trosbekännelse Hinduism Världens äldsta nu levande religion Ingen grundare och ingen trosbekännelse Hinduismen är en mycket gammal religion vilken har sina rötter 4000 år tillbaka i tiden. Hinduerna kallar sin religion

Läs mer

onsdag den 1 februari 2012 Hinduism

onsdag den 1 februari 2012 Hinduism Hinduism Hinduism och buddhism liksom flera andra religioner har sitt ursprung i Indien Cirkulära religioner Buddhismen är en gren som vuxit från hinduismens träd Indien: mångfald, en tendens att blanda

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga skrifter

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga skrifter L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Heliga skrifter Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Paraihopövning - Buddhism

Paraihopövning - Buddhism Paraihopövning - Buddhism 1. Samsara Gudarna som finns frälser ej. Inom mahayanainriktningen har bodhisattvor fått samma roll som Gudar. ( ) 2. Karma Buddhismens heliga skrifter. ( ) 3. Kalpas Buddhas

Läs mer

söndag den 30 mars 2014 HINDUISMEN

söndag den 30 mars 2014 HINDUISMEN HINDUISMEN VILKA HELIGA PLATSER FINNS? HELIGA BYGGNADER. Hinduer går ibland till olika tempel för att be. Deras böner är oftast om att dom ska få lycka och välgång. Det kändaste templet är Madurai i Indien.

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Det mangreligiösa Sverige

Det mangreligiösa Sverige Daniel Andersson & Ake Sander (red.) Det mangreligiösa Sverige - ett landskap i förändring ^Studentlitteratur Innehåll Ingång 9 Daniel Andersson och Åke Sander Några centrala frågeställningar 13 Förutsättningar

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I ISLAM

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I ISLAM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I ISLAM Eftersom Gud är människornas och universums absolute och ende Härskare, så är Han den högste Herren, Upprätthållaren, Livgivaren och den Barmhärtige, vars barmhärtighet omfattar

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

Vägen till Livet. (Ett litet för ord om mig själv)

Vägen till Livet. (Ett litet för ord om mig själv) Vägen till Livet. (Ett litet för ord om mig själv) Jag heter Dietmar Dh Kröhnert och mitt Buddhistiska namn är Dhammamitra,Karunavajra Kröhnert.När jag tog tillflykt (konverterade till Buddhismen 1997

Läs mer

Koncentrerad Theravada-Buddhism

Koncentrerad Theravada-Buddhism Koncentrerad Theravada-Buddhism En förenkling och kort sammanställning Vad är Buddhismen? En väg till sann lycka. De fyra ädla sanningarna I Buddhismen så definieras lycka som avsaknad av motsatsen, nämligen

Läs mer

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning ISLAM Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning FRÅGOR JAG SKA KUNNA BESVARA! Vem var Mohammed? När levde han, var levde han, vad gjorde han? Viktiga årtal? Vad hände med islam efter Mohammeds död?

Läs mer

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism. Tideräkning börjar år 622. e.v.t. Allah visar sin vilja. genom Koranen. och Muhammeds ed.

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism. Tideräkning börjar år 622. e.v.t. Allah visar sin vilja. genom Koranen. och Muhammeds ed. Grundare (Abraham) och Moses Apostlarna,Paulus och Muhammed Ingen känd. Siddharta Gautama Petrus Hur Grundad ca 1400 f.v.t. Grundad mellan år 30 Tideräkning börjar år 622 Mellan 2500 f.v.t. till Uppstår

Läs mer

JAPANSKULTUROCHHISTORIA

JAPANSKULTUROCHHISTORIA 2018 JAPANSKULTUROCHHISTORIA Japans kultur och historia Fördjupning och handledning Skolprogrammet kan genomföras som en visning eller en visning och en workshop. Det kan fungera som en introduktion till

Läs mer

Pranayama Yogisk Andning

Pranayama Yogisk Andning Pranayama Yogisk Andning I alla former av traditionell yoga är andningen den rödaste av alla trådar. Den yogiska kunskapen om andningen och dess mekanismer är stor och djup. För dig som går denna utbildning

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Om Johannesevangeliet

Om Johannesevangeliet Evangelium enligt Johannes 2016 Frank Lorentzon lorentzon.info 1 Om Johannesevangeliet Skiljer sig mycket från övriga, samsynta, evangelier. Skrevs troligen strax efter 90, då de kristna uteslutits ur

Läs mer

ERIC BERGIN - HÄSSLÖGYMNASIET & CARLFORSSKA GYMNASIET

ERIC BERGIN - HÄSSLÖGYMNASIET & CARLFORSSKA GYMNASIET Genom seklerna har kvinnan fungerat som en spegel med magisk kraft att avbilda mannen dubbelt så stor som han är.. - Virginia Woolf ALLMÄNT OM ARV, MILJÖ OCH SYNEN PÅ KVINNAN Genus = könet är en social

Läs mer

Hösten 2015 i klass 8a och 8b på Vasaskolan. Hinduism & Buddhism. Läxförhör. torsdag v.35 hinduismen torsdag v. 36 buddhismen

Hösten 2015 i klass 8a och 8b på Vasaskolan. Hinduism & Buddhism. Läxförhör. torsdag v.35 hinduismen torsdag v. 36 buddhismen Hösten 2015 i klass 8a och 8b på Vasaskolan Hinduism & Buddhism Planering Läxförhör Inlämning v. 34-35 Hinduism v. 36 Buddhism v. 37 Jobba med inlämningar (textanalys och jämförande text) torsdag v.35

Läs mer

Prövning i Religion 1 50 poäng

Prövning i Religion 1 50 poäng Prövning i Religion 1 50 poäng Rekommenderat läromedel En Mosaik av Olov Jansson och Linda Karlsson. Andra religionsböcker för gymnasiet fungerar bra. Så går prövningen till: Efter att du anmält dig till

Läs mer

KINASKULTUROCHHISTORIA

KINASKULTUROCHHISTORIA KINASKULTUROCHHISTORIA Kinas kultur och historia Fördjupning och handledning Skolprogrammet kan genomföras som en visning, en workshop, eller en visning och en workshop. Det kan fungera som en introduktion

Läs mer

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Samhällskunskap Religion Biologi Familjen och olika samlevnadsformer. Sexualitet, könsroller och jämställdhet. (bib) Vardagliga moraliska frågor

Läs mer

Några tankar om medkänsla. som jag ser det.

Några tankar om medkänsla. som jag ser det. Några tankar om medkänsla. som jag ser det. Frasen medkänsla och att släpa taget toppar säkert listan på 2000 talets New-age klichéer och den används även flitigt i den västerländska Buddhismen. Den används

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Heliga skrifter

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Heliga skrifter L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Hinduism, Heliga skrifter Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Vad är en Mukti Deeksha?

Vad är en Mukti Deeksha? Vad är en Mukti Deeksha? HISTORIA I alla antika traditioner och speciellt inom skolan Guru Sishya Sampradhaya (tradition där kunskap ges från Mästare till lärjunge, direkt uppenbarelse) har Deeksha-cermonin

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

LPP i religion vt. 2016

LPP i religion vt. 2016 LPP i religion vt. 2016 Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 1.Vi ser på film Världsreligionerna Vi antecknar

Läs mer

världsreligioner och livsfrågor En introduktion

världsreligioner och livsfrågor En introduktion världsreligioner och livsfrågor En introduktion Detta vet vi om världsreligioner och livsfrågor Listan finns i klassrummet:) DETTA VILL ÅK 4 LÄRA SIG MER OM + DETTA SÄGER LGR 11: Det här vill åk 4 lära

Läs mer

Prö vning i Relrel01 50 pöä ng

Prö vning i Relrel01 50 pöä ng Prö vning i Relrel01 50 pöä ng Prövningsansvarig lärare: Karin Bråberg (ht15) Anders Larsson (vt16) email: Karin.G.Braberg@vellinge.se Anders.M.Larsson@vellinge.se Så går prövningen till: Efter att du

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Buddhism. Marit Nygårds 2

Buddhism. Marit Nygårds 2 1 Buddhism 2 Buddhism 3 Birth of Siddharth Gautama http://en.wikipedia.org/wiki/file:birth_of_siddharth_gautam.jpg Hämtad: 2012-02-26 4 Siddhartas tre stadier 1. Växte upp i lyx och överflöd 29 år ålder

Läs mer

3. Vilken etik förespråkade Immanuel Kant respektive Jeremy Bentham? 7. Vad menas med begrepp som människovärde och skyddsvärde?

3. Vilken etik förespråkade Immanuel Kant respektive Jeremy Bentham? 7. Vad menas med begrepp som människovärde och skyddsvärde? Repetitionsfrågor till kapitlet Etik modet att välja 1. Vad är moral? 2. Vad är etik? 3. Vilken etik förespråkade Immanuel Kant respektive Jeremy Bentham? 4. Vad kännetecknar pliktetiken? 5. Vad har egoism,

Läs mer

vad är buddhismen? MEMENTO

vad är buddhismen? MEMENTO Vad är buddhismen? För cirka 2500 år sedan i Indien nådde Siddharta Gautama under djup meditation upplysning och blev en Buddha. Det var grunden för buddhismen. Till skillnad från andra världsreligioner

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta.

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta. Fråga 2 Hur ser religioner ut? Det är inte så lätt att förstå vad religion är. Begreppet flyter ut för mig ju mer jag försöker fixera det. Därför vill jag att du hjälper mig förstå vad religion är genom

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING GS1. Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper. Läs varje beskrivning och ringa in det alternativ på varje rad som visar hur mycket varje person liknar eller

Läs mer

Hösten 2017 i klass 8a och 8b på Vasaskolan. Hinduism & Buddhism. Läxförhör. tisdag v. 48 hinduismen tisdag v. 49 buddhismen

Hösten 2017 i klass 8a och 8b på Vasaskolan. Hinduism & Buddhism. Läxförhör. tisdag v. 48 hinduismen tisdag v. 49 buddhismen Hinduism & Buddhism Planering Läxförhör Inlämning v. 46-47 Hinduism v. 48 Buddhism v. 49 Jobba med inlämningar (textanalys och jämförande text) tisdag v. 48 hinduismen tisdag v. 49 buddhismen Analysen

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

~~:~,~:,:::h :~.: bm"

~~:~,~:,:::h :~.: bm Innehåll Bra på att vara människa ~~:~,~:,:::h :~.: bm" Tjuv och hjälte 14 79 Gott hjärta och totalt ouppfostrad 15 Heliga krig och andra krig 84 Människor är både och 16 På låtsas och på riktigt 89 Önska

Läs mer

Kalachakra. For World Peace. hela världens tibetaner samlas. 4 tidningen tibet 1 2012

Kalachakra. For World Peace. hela världens tibetaner samlas. 4 tidningen tibet 1 2012 4 tidningen tibet 1 2012 Kalachakra For World Peace hela världens tibetaner samlas Mer än 250 000 människor från hela världen samlades i Bodh Gaya, Bihar, i nordöstra Indien för att delta i Dalai lamas

Läs mer

Film. Islams framväxt

Film. Islams framväxt Islam del 3 Film Islams framväxt Muhammed ville förändra samhället Muhammed föddes omkring 570 e.kr. Det är svårt att veta närmare exakt eftersom historiekällorna vid den här tiden inte är helt och hållet

Läs mer

Livets slut. Begravning

Livets slut. Begravning Livets slut De flesta av oss går inte ständigt omkring och tänker på döden. Vi är fullt upptagna av att leva våra liv. Men ibland händer det något som får oss att börja fundera över att livet ska ta slut

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Dana att ge en Gåva.

Dana att ge en Gåva. Dana att ge en Gåva. När jag har rest runt i Thailand så har jag lärt mig hur viktigt givmildheten är inom Therevada Buddhism. När de första munkarna och nunnorna vigdes för 2500 år sedan,tog de avstånd

Läs mer

Religioner och andra livsåskådningar

Religioner och andra livsåskådningar Ritualer, levnadsregler och heliga platser Världsreligionerna Kristendom,, islam, judendom, hinduism och buddhism Fornskandinavisk och äldre samisk religion Religion och livsåskådning Religion åk 4-6 -

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser:

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser: 2. Kulturrelativism KR har flera problematiska konsekvenser: Ingen samhällelig praxis kan fördömas moraliskt, oavsett hur avskyvärd vi finner den. T.ex. slaveri. Vi kan inte heller meningsfullt kritisera

Läs mer

Den gamla läran och den stora vagnen

Den gamla läran och den stora vagnen Olika former av buddhism Den gamla läran och den stora vagnen Redan tidigt utkristalliserades två huvudgrenar av buddhismen. De var varandra helt olika i vissa frågor men ansåg sig trots det båda representera

Läs mer

Buddhismen. 500 miljoner anhängare

Buddhismen. 500 miljoner anhängare Buddhismen 1 Buddhismen 500 miljoner anhängare Buddhismen Förekommit en spådom: Han kunde antingen bli rik och ha materiell framgång, eller bli en vis man och fattig. Men om han skulle nå framgång i världen,

Läs mer

Politisk teori 1 Föreläsning 3. Den västerländska politiska teorins ursprung och natur II. Aristoteles. Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.

Politisk teori 1 Föreläsning 3. Den västerländska politiska teorins ursprung och natur II. Aristoteles. Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu. Politisk teori 1 Föreläsning 3. Den västerländska politiska teorins ursprung och natur II. Aristoteles. Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se Kort om Aristoteles Föddes 384 f.kr. i Stagira i norra Grekland

Läs mer

Delkursansvarig Niklas Foxeus, e-post: tel , rum B531

Delkursansvarig Niklas Foxeus, e-post: tel , rum B531 Religionshistoriska avdelningen Religionshistoria I Delkurs 3: Syd- och Östasiens religioner (7,5 hp), Delkursanvisningar HT 2011 Delkursansvarig Niklas Foxeus, e-post: niklas.foxeus@rel.su.se, tel. 08-16

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

Världsreligionerna i sammanfattning

Världsreligionerna i sammanfattning Världsreligionerna i sammanfattning Gud Kristendom, judendom och islam är monoteistiska religioner, det vill säga det finns bara en gud. (Mono betyder en, och tei betyder ungefär gud.) Buddhismen har egentligen

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Syfte I dagens samhälle, som är präglat av mångfald, är kunskaper och analysen om religioner och andra livsåskådningar, i det egna samhället och på andra håll

Läs mer

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7 Tidslinjetexter åk 7 Konstbevattning 2000 år f. Kr så började vi med konstbevattning för att det fanns ett problem. Problemet var att det inte regnade regelbundet utan det regnade ofta för lite vilket

Läs mer