Förslag till föreskrifter om riksväg 66 i Dalarnas län och konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till föreskrifter om riksväg 66 i Dalarnas län och konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning"

Transkript

1 Konsekvensutredning för riksväg Airi Tamminen Kundnära tjänster Telefon: Direkt: Förslag till föreskrifter om riksväg 66 i Dalarnas län och konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning Karta Karta som visar aktuella vägsträcka för riksväg 66, se bilaga 1 och 2. Bakgrund och målbild Regeringen har den 1 december 2011, N2008/1311/TE, gett Trafikverket i uppdrag att genomföra en omskyltning av väg E16 mellan riksgränsen vid Hejdröset (Norge) och Gävle. Trafikverket har med anledning av beslutet om E16 för avsikt att under hösten 2012 märka ut E16 i dess sträckning. Till följd av detta påverkas vissa riksvägar och länsvägar vad gäller vägnummerändring och ny vägvisning. Trafikverket etablerar E16 mellan riksgränsen vid Hejdröset (Norge) och Gävle via Torsby, Malung, Djurås, Borlänge och Falun med följande delsträckor: Riksgränsen vid Hejdröset (Norge) Torsby (f.d. lv239) Torsby Malung (gemensam sträckning med E45) Malung Djurås (nuvarande rv71 utgår) Djurås Borlänge (gemensam sträckning med rv70, rv 71 utgår) Borlänge Falun (gemensam sträckning med rv50) Falun-Gävle (nummer 80 utgår). Det är viktigt att vägvisningen i landet är entydig och lättbegriplig. Därför har Trafikverket sett över vägnummer för kringliggande vägar som är berörda med anledning av införandet av E16 och föreslår följande 1(7) TDOK 2010:314 Mall Beredningsunderlag och Konsekvensutredning v.1.0

2 förändringar av vägnumrering i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs och i Västmanlands län: Nuvarande lv 237 ändras till E16 mellan riksgränsen vid Hejdröset (Norge) och Torsby. Nuvarande E45 mellan Torsby och Malung löper gemensamt med E16. Numrering på nuvarande rv 80 ändras till E16 mellan Falun och Gävle och ändras till 69 mellan Falun och Rättvik. Numrering på nuvarande rv 71 ändras till 66 mellan Malung och riksgränsen vid Stöa (-Norge, Östby). Numrering på nuvarande rv 71 mellan Malung och Borlänge ändras till E16. Rv 66 går gemensamt med E16 mellan Björbo och Malung. Nuvarande lv mellan Ludvika och Björbo upphör och blir riksväg. Nuvarande rv 66 mellan Västerås Ludvika, förlängs via lv och rv 71 vidare till norska gränsen vid Stöa (Norge, Östby). Etablering av ny rv 69 mellan Fagersta och Rättvik via Norberg, Hedemora och Falun till korsning med rv 70 söder om Rättvik. Nuvarande lv 266 mellan Hedemora och Falun upphör och blir riksväg. Nuvarande lv 270 förkortas så att sträckan mellan Norberg och Hedemora upphör och blir riksväg. Denna konsekvensutredning behandlar att lv mellan Ludvika och Björbo i Dalarnas län föreslås bli riksväg och får vägnummer 66. Övriga vägsträckor mellan Västerås och Ludvika och mellan Björbo och riksgränsen vid Stöa (Norge) via Malung är redan riksväg. Förslag till föreskrifter om riksväg Trafikverket avser att, med stöd av 1 vägkungörelsen(1971:954), meddela föreskrifter om att nuvarande länsväg mellan Ludvika (50) och Björbo (568,567,71) i Dalarnas län ska vara riksväg 66. Vad är problemet och vad vill Trafikverket uppnå? Eftersom väg E16 kommer att gå mellan riksgränsen vid Hejdröset (Norge) och Gävle via Torsby, Malung, Djurås, Borlänge, Falun är den återstående delen av riksväg 71 för kort mellan Malung och riksgränsen vid Stöa (Norge) 2(7)

3 för att vara kvar som en riksväg med eget nummer. Därför vill Trafikverket förlänga riksväg 66 för att få ett sammanhängande vägnummer från Västerås i Mälardalen till fjällvärlden. Riksväg 7o är redan idag en sammanhängande förbindelse från Mälardalen till fjällvärlden. Med förlängning av riksväg 66 får vi nu två riksvägar mellan Mälardalen och fjällvärlden. Trafikverket har för avsikt att under år 2012 meddela föreskrifter om riksväg för sträckan mellan Ludvika och Björbo i Dalarnas län. Det innebär att nuvarande riksväg 66 mellan Västerås och Ludvika, förlängs via lv och rv 71 vidare till riksgränsen vid Stöa (Norge). Trafikverket har också för avsikt att besluta om enhetligt vägnummer för hela sträckan från Västerås till riksgränsen, nummer 66. Det innebär att nuvarande rv 66 mellan Västerås och Ludvika förlängs via väg lv och väg rv 71 vidare till riksgränsen vid Stöa (Norge). Det innebär i Dalarnas län att rv 71 kommer att byta vägnummer till 66 mellan Björbo och riksgränsen vid Stöa (Norge) via Malung. Lv utgår mellan Ludvika och Björbo och blir riksväg 66. Sträckan mellan Västerås E18, tpl 130 (Bäckbymotet) och Dalarnas länsgräns vid Björsbo och mellan Västmanlands länsgräns och Ludvika är redan riksväg. Med anledning av ovanstående skickas konsekvensutredning och förslag om föreskrifter för riksväg 66 ut på remiss till berörda. Motivering En väg kan vanligtvis förklaras som riksväg om den anses vara av intresse för trafik mellan större regionala centra och att regional utveckling rörande handel, industri och turism främjas. Vägen och kommunerna längs vägsträckan kommer med på kartan. En riksväg bör också passera länsgräns. Sträckan mellan Västerås E18, tpl 130 (Bäckbymotet) och riksgränsen vid Stöa (Norge) har redan idag riksvägsstatus, med undantag för sträckan mellan Ludvika och Björbo i korsning med väg 71 som idag är lv i Dalarnas län. Den främsta motiveringen med att klassa vägförbindelsen mellan Ludvika och Björbo som riksväg är att förbättra regional utveckling och främja handel, industri och turism samt att det är viktigt att vägvisningen i landet är entydig och lättbegriplig. Därför föreslår Trafikverket att lv mellan Ludvika och Björbo ska vara riksväg. Det finns dock inga medel i nuvarande plan för att förbättra standarden på lv. 3(7)

4 Alternativa lösningar Det finns inga alternativa lösningar. Förslaget innebär att vi får än mer enhetlig och tydligare vägvisning och enhetlig riksväg sträckning. Om inget görs kommer vägsträckan mellan Ludvika och Björbo att vara kvar som länsväg med nuvarande vägnummer. Vilka som berörs av regleringen Berörda kommuner är Västerås, Surahammar, Fagersta, Smedjebacken, Ludvika, Gagnef, Vansbro och Malung kommun som utmed sitt vägnät eventuellt måste ändra på vägvisning och vägnummer märken med anledning av att riksväg 66 förlängs. Trafikverkets region Mitt, Väst och Öst berörs vad gäller utmärkning av aktuella vägmärken och övrig geografisk vägvisning. För att samordna utmärkningen av riksväg 66 kommer Trafikverkets region Mitt, Väst och Öst att kontakta respektive berörd kommun. För trafikanterna blir skillnaden att det kommer att mötas av ny vägvisning. Kostnader och andra konsekvenser De direkta kostnadsmässiga konsekvenserna av föreskrifterna som berör Trafikverkets regioner är kostnader för utmärkning av hela sträckan för riksväg väg 66. Kostnaden beräknas till ungefär kr. I kostnaderna ingår rivning och demontering av stolpfundament, stolpe och vägmärke, trafikanordningar, TMA bilar. I kostnaderna ingår också inköp av nya märken och stolpe, fundament där det behövs och uppsättning. Andra kostnadsmässiga konsekvenser är administrativa kostnader som projektadministration och projektledning, besiktningar och förvaltningshandlingar. Trafikverkets region Mitt, Väst och Öst ansvarar för utmärkning och kostnaden på det statliga vägnätet. Utöver den statliga vägen kommer Trafikverkets regioner att ansvara för behovet och kostnaden för ändring av vägvisning, som är placerad på kommunens väg i direkt anslutning till den statliga vägen. Berörda kommuner ansvarar för utmärkning och kostnad i övrigt på sitt vägnät. Detta gäller både vägmärken men också vägvisning från angränsande vägnät. Utmärkning med vägmärken kommer att genomföras under hösten 2012 och kommer att påbörjas i mitten av augusti 2012 och beräknas vara klart oktober Trafikverkets regioner kommer att kontakta berörda kommuner för samordning av utmärkningen. För berörda kommuner kommer förändring av riksväg 66 innebära kostnader för eventuell ny utmärkning på det kommunala vägnätet. Dessa kostnader tas fram av berörd kommun och eventuell utmärkning på det kommunala vägnätet bekostas av berörd kommun med undantag för 4(7)

5 vägvisning som är placerad på kommunens väg i direkt anslutning till statlig väg. Andra konsekvenser med anledning av den föreslagna föreskriften är att följande vägnummer kommer att utgå och vissa vägar får nya vägnummer enligt nedan: Rv 71 i Dalarnas län utgår och föreslås bli rv 66. Lv i Dalarnas län utgår och föreslås bli rv 66. Föreskrifterna bedöms inte få några effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt. Ikraftträdande och informationsinsatser Föreskriften föreslår träda i den 1 augusti Det bedöms inte finnas behov av att ta särskild hänsyn när det gäller tidpunkten för föreskrifternas ikraftträdande. Särskilda informationsinsatser kommer att genomföras via olika media som lokal TV, lokal tidning och pressmeddelande för att informera allmänheten/trafikanterna om förändringar i vägnätet med anledning av införandet ny väg E16. Trafikverkets informationscentraler informerar via Läget på vägarna. Informationsbrev om förändringarna kommer att skickas till berörda kommuner, polis och räddningstjänst. Föreskrifterna kungörs i Trafikverkets författningssamling. Airi Tamminen 5(7)

6 Bilaga 1: Karta 6(7)

7 Bilaga 2: Karta Björbo Holarna Forsen Handbacken Gåsholmen Källbäcken Holsåker Hagen Sälje Forsgärdet Borgsheden Mockfjärd Myrholen Väst t järnlindan Risåsarna N Tansbodarna Floda Hyttings fäbodar Murbo Lövberget Tyrsberget Fagerberget Bast berget S Tansbodarna Spånsf äbodarna Idkerberget Laxsjön Hästberg Tuna- Myggsjön Lövsjön Kullen Karlsänget Grangärdes Hästberg St orslät t en Rämsbyn Rämshytt an 50 Gänsen Ny hammar Saxhytt an berget St äll- Öst er Saxen Brädberget Norrbo Rönnäset Öst anbjörka Grangärde Morberget Fallet St. B råf all Norsån Norhytt an N Västansjö Järnst a S Västansjö St ensbo Bot åker Fors- t äppan 245 Sunnansjö 245 Norrvik Brunnsvik Gräsberg Skisshyt tan Persbo Skisskolningen Källbott en 245 Skat t lösberget Torsberg Abborrberg Rävvåla Brit tsand Snöklint en Sjöfallet Gonäs Ån Slogsveden Gonäsheden Blötberget Konst dammen Sörv ik 50 Håksberg Landf orsen I ckorbot ten Sax dalen Ludvika66 Öv Marnäs Gubbo Silvhytt an 2389 m Lernbo 7(7)