Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 2014"

Transkript

1 Landskrona stad Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna Kulturnämnd

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Nämndens ansvar och omfattning Måluppfyllelse Ekonomi och budget Årets viktigaste händelser Prioriterade områden - utfall Skola för kunskap med arbetsro Landskrona den arbetande staden Näringsliv Boende Mål för god ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Målstyrning - samlad analys av nämndens måluppfyllelse Uppdrag - uppföljning Ekonomi och budget tabeller Ekonomi och budget - analys och kommentar Framtid och utveckling Investeringsplan Förslag till beslut Bilagor Bilaga 1: Verksamhetsberättelse Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 2(12)

3 1 Sammanfattning 1.1 Nämndens ansvar och omfattning Kulturnämnden ansvarar för stadens bibliotek, museer, konsthall och teater. Alla verksamheter arbetar för ett varierat och brett kulturliv. Kulturförvaltningens verksamhet sträcker sig från att se till att barn och unga får del av kulturlivet och eget skapande, till konstutställningar, teaterföreställningar, stora som små arrangemang, arkivfrågor, bred musei- och biblioteksverksamhet samt ger stöd till det fria kulturlivet. Sammanlagt arbetar cirka 51 årsarbetare med stadens kulturliv. 1.2 Måluppfyllelse Genom den 2013 antagna Kulturplanen har nämndens verksamheter fått gemensamma mål vilket medfört starkare styrning, en ökad samverkan mellan institutionerna och bättre redskap för uppföljning. De mål som rör barnkultur, arbetsplatspraktik, integration och kulturella näringar har i stort uppfyllts. Samverkan med Utbildningsnämnden för Skapande skola behöver dock förbättras. Nämndens verksamheter bidrar starkt till den positiva bilden av Landskrona. Kvalitén på utställningsverksamheten har stärkts påtagligt. Besökssiffrorna har ökat generellt. Prioriteringen av kultur för barnfamiljer har nu satt tydliga avtryck. Genom Lab och samarbete med Tellus har biblioteksverksamhet återupptagits i Karlslund. Stadsbiblioteket har vänt den utveckling som några år inneburit minskade utlån och besök. Genom ett aktivare programutbud, ett bra café och särskilt avdelad personal som arbetar med verksamhet för ungdomar (Österbryggan) har bibliotekets besöks- och arbetsmiljö starkt förbättrats. 1.3 Ekonomi och budget Kulturnämnden har under haft en årsbudget på 40,4 mnkr och en negativ avvikelse mot budget med 276 tkr, vilket motsvarar 0,7 % av den totala budgeten. Omsättningen är 2 mnkr högre än 2013, som kan härledas till Fotofestivalen. De viktigaste orsakerna till den negativa budgetavvikelsen är dels avdrag i det EU-bidrag som var förväntat för Leader-projektet på Ven. Avdraget berodde på att kommunen inte har någon upphandling av byggmateriel. Dessutom har Tycho Brahe museet en underbalanserad budget och oenighet mellan kommunen och Statens fastighetsverk om kostandsansvar har gjort att det årliga underskottet ökat. 1.4 Årets viktigaste händelser Ett flertal kvalitativa utställningar har visats på museet och i konsthallen med god besökstillströmning Trädgårdslandet har blivit en stor succé. Teatern har upprustats och fått teknik för digitala sändningar. Österbryggan och Lab är nystartad verksamhet bland barn och unga. Landskrona Foto får alltmer nationell uppmärksamhet och realiserandet av dess mål ser mycket positivt ut. Fotofestivalen drog liksom trädgårdsgillet en stor publik. Projekteringen av Fröfabriken är en viktig framtidssatsning. Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 3(12)

4 2 Prioriterade områden - utfall 2.1 Skola för kunskap med arbetsro Nämndmål Indikatorer Periodens utfall Målvärde Fler kreativa aktiviteter som stärker elevers läroprocesser. Antal elever som deltagit. Antal genomförda aktiviteter minst minst 230 Fler kreativa aktiviteter som stärker elevers läroprocesser. Museet Museets pedagogiska verksamhet erbjuder skolan stora möjligheter att pröva på, få inspiration till och kunskap om estetiska lärprocesser. Sammanlagt kom det 4202 elever till museet, vilket är en ökning med 583 elever sedan Mest bokade utställning var Människor som vi stenåldern i Tågerup (792 elever), följd av den tillfälliga utställningen Vardagens trassligheter (589 förskolebarn). 17 av Landskronas 20 grundskolor har besökt museet under. Två olika Skapande skola-projekt anordnades på museet under året: Ett där elever fick fördjupade program kring basutställningarna Landskrona 1413 och Nya Staden med workshops i berättande, film, dans och bild och ett tillsammans med åk 8 på Västervångskolan, Berätta med foto. Sammanlagt deltog 348 elever i Skapande skola-projekt på museet under året. Biblioteket Biblioteken samarbetar med skolan främst genom läsfrämjande arbete som boktipsande och läsecirklar. Under perioden har två klasser haft läsecirklar i halvklass på biblioteken. Som avslutning träff med författaren och workshop med bildlärare. Under sommarlovets sista vecka hölls ett skriv och skapaläger i samarbete med museet för 11 st åringar. Ca 100 barn deltog i årets Sommarboken, läs 5 få Landskrona den arbetande staden Nämndmål Indikatorer Periodens utfall Målvärde Erbjuda arbetslösa sysselsättning och arbetsmarknadspraktik inom förvaltningens olika avdelningar. Ge invånare med annat modersmål än svenska bättre förutsättningar till arbete och förståelse av det svenska samhället och god hälsa. Antalet sysselsatta från Fas3 program. Antalet sysselsatta ungdomar med särskilt anställningsstöd. Antal genomförda aktiviteter Antal deltagare i processerna minst minst Erbjuda arbetslösa sysselsättning och arbetsmarknadspraktik inom förvaltningens olika avdelningar. Museets projekt med personer från arbetsförmedlingens sysselsättningsfas har löpt på bra. Digitalisering, registrering, scanning, fotografering och inventering av arkiv och samlingar har under bra arbetsledning fortsatt i jämn takt. Exempel: 545 reklamobjekt registrerade/scannade, Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 4(12)

5 ca 400 poster uppdaterade i konstdatabasen, ca 300 föremål fotograferade. Inför 2015 utvidgas projektet med Fotoarkivet på Rådhuset. 1 ungdom med sysselsättningsstöd, som jobbar med den tekniska gruppen, har anställts under hösten. Ge invånare med annat modersmål än svenska bättre förutsättningar till arbete och förståelse av det svenska samhället och god hälsa. Museet och biblioteket samarbetar med SFI-organisationen för att ge de studerande där språkträning och kunskap om den svenska kulturen. På museet avslutas varje besök med fika som utvecklats till en lika värdefull del av språkinlärningen som arbetet med utställningarna. Avgörande för ett gott resultat är museipedagogens kunskaper och erfarenhet. Under kom 26 SFI-grupper till museet med smmanlagt 337 elever. Språk-kultur-identitet. Under året har Landskrona museum och Malmö museer deltagit i ett projekt på uppdrag av Region Skåne. Det syftar till att museerna i samverkan ska utveckla en metod där kulturinstitutioner används för att stimulera språkinlärning, hälsa samt identitetsbyggande hos SFI-deltagare. Metoden ska sedan vara tillämpbar i hela regionen. En rapport har skrivits och möjliga vägar till fortsatt finansiering för projektet diskuteras med Region Skåne och Länsstyrelsen. I samarbete med IM genomför biblioteken varje vecka språkcafé för språkträning och för att skapa en mötesplats för nyanlända. Språkcaféet har haft deltagare vid varje veckoträff. Varje vecka handleder biblioteket någon SFI-klass som är på besök. Innehållet i lektionen varierar från högläsning och bokprat till hur man använder ett bibliotek. 2.3 Näringsliv Nämndmål Indikatorer Periodens utfall Målvärde Etablering av ett Kreativt hus. Etablering av ett residenscenter för scenkonst på teatern. Fotostad Landskrona. Antalet etablerade företag i Landskronas kreativa hus. Antalet etablerade utbildningar i Landskronas kreativa hus. Antalet genomförda residens i Kelanätverket Etablering av ett Kreativt hus. Verksamheten inom Kreativt entreprenörsskap i Landskrona har utvecklats vidare. Det externa intresset för projektet är stort. Under året har insatserna inriktats på att stabilisera verksamheten inom Kela-kollektivet, att skapa ett ateljé- och verkstadscenter i Weibulls fd jordbruksmagasin samt att vidmakthålla och utvidga olika nätverksabildningar. Avtal om ateljeér och verkstäder har tecknats med fastighetsägaren Serneke och ombyggnationen startat med sikte på inflyttning mot slutet av året. Projektet bidrar starkt till att bilden av Landskrona som en framtida kulturstad håller på att sprida sig inom branschen i regionen. Etablering av ett residenscenter för scenkonst på teatern. Ombyggnaden av teatern har gjort att residens där ej varit möjliga under våren. I höstas besökte en tatergrupp från Balkan Landskrona i stiftelsen Prosperos regi. Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 5(12)

6 Fotostad Landskrona. Fotostad Landskroa är ett projekt som ingår i Kulturplanen och syftar till att etablera fotografi som en stark kulturprofil för Landskrona. Under året har projektet varit verksamt inom följande områden: etablera en varumärkesplattform, ta initiativ till att Landskrona får en ställning som nationell aktör inom det fotografiska kulturarvet, utställningsverksamhet och fotofestivalen. Under året har fotografen Jean Hermanssons samling förvävats. Hermanssons var en av svensk fotografis viktigaste arbetslivsskildrare och gjorde dokumentation på bland annat Öresundsvarvet. Samlingen är omfattande och kommer att kräva flera års arbete med uppordning. En del av samlingen är högst intressant för en kommande stor utställning och bokutgivning. Två stora utställningar inom fotografi har presenterats under året. Focus Turkey i Exercishallen är det första försöket att etablera Landskrona för en årlig presentation av ett annat lands fotografi under sommarperioden. Utställningen fick ett mycket gott mottagande av recencenter och besökare. Totalt besöktes utställningen av cirka 4000 besökare vilket är något mindre än förväntat. Under fotofestivalen var besökstalet stort, medan de första fyra veckorna var lägre 'än förväntat. Att utställningen hade entréavgift (vilket Landskronapubliken är ovan vid), att det var första året för denna satsning samt det ovanligt varma vädret under utställningsperioden är del av förklaringen till detta. Fotofestivalen genomfördes för andra året och har fått ett mycket gott motagande. En fotofestival av denna omfattning vad gäller kvalitet och utbud av utställningar och föredrag har aldrig visats i Sverige tidigare och man kan redan nu säga att Landskrona Fotofestival etablerats som en kommande viktig mötesplats för svensk fotografi. Den mediala uppmärksamheten i tryckta media och på nätet har varit stort. Även internationellt är nu festivalen uppmärksammad. Utvärderingen - verksamhetsmässigt och ekonomiskt - kommer att föreligga under oktober. 2.4 Boende Nämndmål Indikatorer Periodens utfall Målvärde Kulturprogram för barnfamiljer. Antal utställningar mot målgruppen barnfamiljer. Antal program mot målgruppen barnfamiljer. Antal verkstäder mot målgruppen barnfamiljer. 2 minst 2 16 minst minst 40 Kulturprogram för barnfamiljer. Museets nya permanenta lekutställning Trädgårdslandet öppnade i mitten av december. Vernissagen drog mycket folk och en hel del barnfamiljer besökte utställningen under jullovet. Utställningen verkar locka. Museet kommer att jobba vidare med program och olika aktiviteter kring utställningen. Den öppna verkstaden Ateljé Nell har haft färre besökare och kommer att förnyas med koppling till Trädgårdslandet. I våras visades Vardagens trassligheter- också det en utställning för de yngsta. Biblioteket erbjuder sago- eller sångstund för förskolegrupper och föräldralediga varje vecka. För att fler föräldrar ska kunna dela upplevelsen med sina barn har utbudet utökats med 8 lördagsföreställningar, 6 med musik, 1 teater och 1 med boktips. Dessutom blev det ett författarbesök under sportlovet. Uppslutningen har skiftat mellan 6 och 30 deltagare/gång. Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 6(12)

7 3 Mål för god ekonomisk hushållning 3.1 God ekonomisk hushållning Nämndmål Indikatorer Periodens utfall Målvärde Systematiskt kvalitetsarbete. Egen utvärdering enligt SIQ modell. Systematiskt kvalitetsarbete. Karaktären på nämndens verksamhet gör att den viktiga uppgiften är att kunna skapa så mycket verksamhet som möjligt för pengarna. Det skapar en naturlig drivkraft hos verksamheterna att hushålla med de anslag man har. Några enskilda projekt att redovisa på området där bestämda ekonomiska effekter kan redovisas finns inte för. Det långsiktiga kvalitetssäkringsarbetet har dock detta mål. 4 Målstyrning - samlad analys av nämndens måluppfyllelse Under 2013 fastställdes en ny Kulturplan för Landskrona av kommunfullmäktige. Planen tar sikte på utvecklingen fram till år Den del i programmet som utgör handlingsplan har följande rubriker/avdelningar: Det goda värdskapet, Kreativt entreprenörskap i Landskrona, Fotostaden, Residenscenter, Kulfam, Digital delaktighet, Tematiskt arbetssätt, Citykultur, Utställningar och program i stjärnklass, Stärka föreningslivets roll samt Utveckling av infrastrukturen för digital media. Förändrings och utvecklingsarbetet inom avdelningarna utgår ifrån dessa delområdens mål. Publikt och verksamhetsmässigt har varit ett framgångsrikt år. Såväl biblioteken, museet som konsthallen har fått ökat antal besökande. Trädgårdsgillet och Landskrona Foto Festival uppnådde även de stora publika framgångar. Kela (Kreativt entreprenörskap i Landskrona) har fått uppmärksamhet regionalt och nationellt som exempel på intressant utvecklingsarbete för kulturella näringar. En stor del av årets arbete har varit inriktat på projektering av det konstnärscentrum som nu etableras i Weibulls fd. jordbruksmagasin och som kommer att bedrivas under namnet Fröfabriken. Här kommer ett tal konstnärer att vara verksamma och ambitionen är att skapa ett dynamiskt konstnärscentrum med projektverksamhet och internationella kontakter. Ett flertal av de konstnärer som etablerar sig här flytta från andra städer i Västra Skåne. Landskrona Foto har, genom framförallt fotofestivalen, etablerat en bild i kultursverige av att Landskrona är ett intressant centrum för fotografi. Projektet skapar mycket uppmärksamhet i media och många institutioner och enskilda fotografer vill samverka kring utveckling av Landskrona Fotos verksamheter. Residensverksamhet har bedrivits inom områdena scenkonst och fotografi. Genom Fröfabriken skapas ytterligare en arena för visuell konst, där sådan verksamhet blir möjlig. Att vara värd för residens är ett sätt att få inspiration, ny kunskap och stimulera de lokala kulturutövarna och kulturverksamheterna. Med Kulfam menas att nämndens institutioner skall prioritera att skapa bra och utvecklande aktiviteter för små barn och deras familjer. En stor mängd nya aktiviteter har introducerats under året såsom Trädgårdslandet på museet och Österbryggan och Lab inom biblioteken. Biblioteket har bedrivit ett flertal kurser i digital delaktighet för äldre och nyinflyttade. Tematiska arbetssätt har prövats på stadsbiblioteket och mellan museet och konsthallen. Med Citykultur avses samarbete med utbildningsförvaltningen kring framför allt Skapande skola. Inom detta område har vi inte lyckats nå de resultat som borde vara möjlig och en nystart planeras inför Målet med att Landskrona skall bli känt för att ha en hög kvalitet på utställnings- och Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 7(12)

8 programverksamhet måste betraktas som uppfyllt. Biblioteket och Fotofestivalen är verksamhetsområden där programverksamheten blir omnämnd med mycket positiva omdömen. Utställningar som Naivisterna, Konstrundan, Liv Strömqvist, Regeneration 2, Non Violence och fotofestivalens utbud är exempel på utställningar som väckt nationell uppmärksamhet och lockat stor publik. Stöd till föreningslivet är en prioriterad uppgift. Detta särskilt som allt fler föreningar har problem med ledarrekrytering. Att hitta former som gör deras arbete enklare är därför angeläget, Under senaste år har verksamheten haft en olöst konflikt med Landskrona Teaterförening. Föreningen har nu upphört med sin utåtriktade verksamhet, men dess roll som arrangör av musikteaterförening har med framgång kunnat överföras till Landskrona Kammarmusikförening. Genom installation av digital teknik på Teatern och genom att en ny flersalongsbiograf öppnat har Landskrona fått en infrastruktur för digital media som breddar kultutbudet väsentligt. Filmutbudet ökar nu stort med möjlighet att tillfredsställa olika intressegrupper och Landskrona Teater kan nu erbjuda livesända teater- och operaevenemang. 5 Uppdrag - uppföljning Kulturnämnden har inte i handlingsplanen inför haft några andra uppdrag än de som varit en följd av de kommungemensamma målen och nämndens egen verksamhetsplan. Resultaten utifrån nämndens kommungemensamma mål har varit goda och uppfyllts med något enstaka undantag. Genom samarbete med vuxenpsykiatrin har verksamhet för denna angelägna målgrupp skapats som en del i kommunens gemensamma folkhälsoarbete. Verksamhetsutveckling inom detta område fortsätter under Ekonomi och budget tabeller Resultaträkning Resultaträkning, tkr Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Budget Avvikelse Budget Kapitalkostnader Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Årets resultat Verksamhetsindelad budget Verksamhetsind elad budget, netto, inkl kapitalkostnader, Budget Avvikelse Budget 2015 Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 8(12)

9 tkr Nämnd och gemensam administration Museum Bibliotek Kulturstöd Summa Investeringar Objekt, tkr 2013 Budget Avvikelse Re-investeringar Önskad överföring till 2015 Fotohistorisk utställning Instalation av digital tekniki teatern Summa Effektiviseringsuppdrag Åtgärd Belopp, tkr Summa Volymmått Volymmått Utfall 2013 Budget Utfall Plan 2015 Biblioteket - Antal besök Biblioteket - Antal utlån Museum - Antal besök Museum - Antal webbesök TB - Antal besök Nyckeltal Nyckeltal Utfall 2013 Budget Utfall Plan 2015 Biblioteket - Mediekostnad per invånare (kr) Biblioteket - Antal aktiva låntagare per invånare (%) Museum - Digitaliserade antal samlingar (%) Museum - Andel barn i total antal registrerade besök (%) TB Museum - Självfinansieringsgrad (%) 32, , ,4 19,5 19,7 20, , , ,6 85 Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 9(12)

10 7 Ekonomi och budget - analys och kommentar I förhållande till uppsatta mål och besökarnas efterfrågan så är kulturnämndens drifts- och investeringsbudget ansträngd. Förutom anslaget för Landskrona Foto har inte kulturnämnden fått några ekonomiska tillskott de senaste åren och de årliga effektiviseringskraven i budgeten är svåra att uppnå genom rationaliseringar. Den budgetanpassning som varit nödvändig har då lett till att vissa verksamheter och anslag har varit nödvändiga att avveckla. Till en del kan detta båda varit möjligt och bra eftersom en omprövning av verksamhet alltid är lättare att utföra under tvång. Men resursbristen i förhållande till mål och ambitioner börjar nu bli besvärande och nämnden har de senaste åren fått allt svårare att nå ett 0-resultat. Ett stort problem är också att medel för att stödja ett fritt kulturliv i form av enskilda konstnärer, konstnärskollektiv och föreningar är för litet. När "kostymen" har fått anpassas till den tillgängliga budgeten så har det varit nödvändigt att prioritera institutionerna eftersom där finns de fasta kostnaderna. Kulturnämnden har under förbrukat knappt 4 miljoner på investeringsprojekt. En ny föreställning i observatoriet Stjärneborg på Tycho Brahemuseet har visat ett överskridande på 206 tkr. Projektet i sig rörde större belopp, men huvuddelen finansierades genom EU-anslag. Anslaget för Landskrona Foto och den fotohistoriska utställningen har ej utnyttjade medel på miljoner vilka måste föras över till kommande år eftersom det rör sig om ett flerårsprojekt. Den nya utställningen på museet för små barn och deras familjer Trädgårdslandet - invigdes före jul och kostnader på cirka 350 tkr återstår som nu måste budgeteras i 2015 års investeringsbudget. Under året uppkom ett akut behov av att förnya larmet på stadsbiblioteket till en kostnad av 170 tkr. Denna investering gjordes möjligt genom att annan förnyelse av biblioteksinventarier har fått skjutas på framtiden. Övriga anslag redovisar smärre variationer i förhållande till planen. Den låga nivån för investeringsbudgeten gör att nödvändig förnyelse nu är svår att åtgärda. Årets ekonomiska utfall visar på ett underskott på 276 tkr. Av detta utgör en del ett avdrag i det EU-bidrag som var förväntat för Leader-projektet på Ven. Avdraget berodde på att kommunen inte har någon upphandling av byggmateriel. Tycho Brahe museet har en underbalanserad budget och oenighet mellan kommunen och Statens fastighetsverk om kostandsansvar har gjort att det årliga underskottet ökat. Ett problem inför framtiden är det låga löneläget. Vid jämförelse med andra förvaltningar inom kommunen är skillnaden mellan likvärdiga arbeten och kompetenskrav den att lönen för de som är anställda inom fritid- och kulturverksamheterna är betydligt lägre än för övriga. Särskilt tydligt är detta för ledningspersonal. 8 Framtid och utveckling Verksamhetsmässigt är situationen för kulturverksamheterna väldigt positiv. Besökssiffror och brukarbetyg är mycket goda. Arbetet med Kela, Landskrona Foto och utställningarna på museet och konsthallen har gjort att intresset för Landskronas kulturliv är starkt i regionen och det som utförs får allt större uppmärksamhet även nationellt. Till en del kan man säga att ryktet blivit bättre än verksamheten. Detta är dock ett motsatt problem mot vad som varit den normala situationen för Landskrona. Det goda ryktet kan nu utnyttjas till en fördel genom att det ökar möjligheterna till att få extern stöd till olika satsningar. Det skapar också till att ge förutsättningar till en inflyttning av såväl kulturutövare och av hushåll där ett dynamiskt kulturliv är en faktor som attraherar. En annan fördel som redan är påtaglig är att våra institutioner har lätt att rekrytera kompetent personal. Kulturnämndens mål harmonierar mycket bra med en positiv stadsutveckling. Fokuseringen på ett bra utbud och goda upplevelser för barnfamiljer och Landskronas rykte av att vara en intressant kulturstad kan bidra till en inflyttning av hushåll som staden behöver. Institutionernas arbete och engagemang för nyanlända flyktingar. Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 10(12)

11 Samarbetet mellan stadens olika förvaltningar är i allmänhet prestigelöst och bra. Det är viktigt att det bibehålls eftersom det underlättar att lösa de uppgifter verksamheterna står inför. 9 Investeringsplan Den låga nivån för investeringsbudgeten gör att nödvändig förnyelse nu är svår att åtgärda. Ett ökat re-investeringsanslag behövs för att kvalitetsnivå på våra institutioner kan behållas. Förslag investeringsobjekt, tkr Re-investeringar Meröppet Häljarps bibliotek -400 Ökat re-investeringsanslag Utställning museum Týcho Brahe Meröppet bibliotek i Borstahusen Digital orienteringstavla på stadsbiblioteket Digital bibliotek/makerspace Nytt konstmagasin Klimatsäkring och upprustning arkivet SUMMA Meröppet bibliotek i Borstahusen I samband med att en ny grundskola etableras i Borstahusen bör det skolbibliotek som enligt lag måste finnas projekteras till ett meröppet kombinerat folk- och skolbibliotek. Investeringskostnaden för meröppetfunktionen är ca 400 tkr. Biblioteket bör bemannas av bibliotekarie 40 t/v varav 20 t/v finansieras av skolan. Årlig driftskostnad: Personal 20 t/v: 250 tkr, Medie/programbudget: 150 tkr, Licenser: 30 tkr Digital orienteringstavla 2018 En väl utbyggd platsguide ökar tillgänglighet för alla biblioteksbesökare. Guiden består av en orienteringstavla i entrén, fysiska hyllskyltar samt mobil orienteringshjälp anpassad för såväl smartphone som surfplatta. Årlig driftskostnad: Licens: under 10 tkr Digitalt bibliotek/makerspace Biblioteken ska uppmuntra till kreativitet och delaktighet och främja utveckling av kunskaper och färdigheter. I takt med att digitala medier ersätter tryckta måste också biblioteken ställa om sin verksamhet. På flera bibliotek både i Sverige och i Danmark har man med gott resultat bygg upp sk makerspace eller fablab, där besökare får experimentera med bla olika digitala uttryck. Idén bygger på kunskapsdelning men också på social innovation som tex hur mobilspel kan användas för att utforska miljonprogramsområden. Biblioteket står för lokal, utrustning tex datorer, skärmar och 3D-skrivare och handledning. Exakt hur verksamheten ska utformas i Landskrona vet vi inte än. Vi följer de projekt som är igång och lär av deras erfarenheter. Årlig driftskostnad: Licenskostnader ca 100 tkr Upprustning museets arkiv foto, a-arkiv och reklamhistoria Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 11(12)

12 Landskrona museum har idag stora lokalsamlingar av fotografi.bilder av Landskronamiljöer, foton av landskronabaserade fotografer och amatörer, porträtt av Landskronabor, foton från olika verksamheter och dokumentationer från sent 1800-tal fram till idag. På museet finns också ett allmänt arkiv med olika slags dokument samt ett stort arkiv med svensk reklamhistoria. Förvaringen av dessa arkiv måste ses över vad gäller material, temperatur, luftfuktighet och ljus, för att på ett antikvariskt rätt sätt bättre säkra detta viktiga lokalhistoriska material för framtiden. En upprustning görs i befintliga arkiv i Kasernen och en investering av arkiv på museet rymmer kostnader för klimatreglering, kompletterande inredning, packmaterial mm. Årlig driftskostnad: eventuellt en hyreshöjning för extrainsatser på fastigheter. Servicekostnader för klimatanläggning ca Nytt konstmagasin 2019 I Landskrona museums förvar finns idag stadens konstsamling, donerad eller inköpt. Samlingen består av Landskronarelaterad konst, konst av lokala konstnärer, motiv från Landskrona, porträtt av landskronabor och betydande samlingar av framförallt svenska konstnärer.i museets samling ingår Nell Waldens donation, bestående av konstverk av Nells hand, samt delar av hennes egen internationella konstsamling. Sedan några år kompletterades museets samling med Non Violence-verk av Carl Fredrik Reutersvärd. Konstmagasin finns idag i trånga lokaler på museets översta våning. En ny större lokal för konsten, med jämn temperatur och luftfuktighet och med mer ändamålsenligt förvaringssystem, skulle säkerställa att stadens samlade konstnärliga skatter förvarades på ett för framtiden mer hållbart sätt. Överblicken skulle bli betydligt bättre och konstsamlingen i förlängningen bli mer tillgänglig för invånarna och besökare. En investering i nytt konstmagasin innebär kostnader för inredning, klimatreglering, packmaterial mm. Årlig driftskostnad: Hyreskostnad ca , Servicekostnader för klimatanläggning ca Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta: att anhålla om kompensation för det indragna Leaderbidrag som orsakades av frånvaron av upphandling av byggmateriel med 180 tkr. att anhålla om kompensation för underskottet på Tycho Brahe museet med 96 tkr. att resterande budgetmedel om tkr för oavslutade objekt inom investeringsbudgeten överförs till påföljande budgetår. samt att godkänna verksamhetsrapporten. Kulturnämnd, Nämndernas uppföljning av verksamhetsplanerna 12(12)

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelse 2013. Kulturnämnd

Nämndernas verksamhetsberättelse 2013. Kulturnämnd Nämndernas verksamhetsberättelse 2013 Kulturnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Nämndens ansvar och omfattning Kulturnämnden ansvarar för den offentligt drivna kulturverksamheten i staden samt stöd till kulturella

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun Bibliotekets verksamhetsplan 2016 Analys och årsberättelse Årsberättelse Förutsättningar för en mobil biblioteksverksamhet i Simrishamns kommun utreddes

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Ny biblioteksplan för Landskrona stad 2015-2018

Ny biblioteksplan för Landskrona stad 2015-2018 1 Ny biblioteksplan för Landskrona stad 2015-2018 Inledning Föreliggande plan är en uppdatering av den biblioteksplan som antogs 2011 och avser Landskrona folk- och skolbibliotek. Planen fokuserar endast

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008 Folkbiblioteken i Lund Årsberättelse 2008 Viktiga händelser 2008 Ny organisation Från 1 januari trädde en ny organisation i kraft. Biblioteksplan En plan för biblioteksverksamheten i Lunds kommun fastställdes

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Uppdragsplan 2016 Kulturnämnden

Uppdragsplan 2016 Kulturnämnden Uppdragsplan 2016 Kulturnämnden Strategisk plan Kulturnämnden Nämnd: Kulturnämnd Ordförande: Tomas Wennström(S) Uppdrag - Biblioteksverksamhet - Programverksamhet - Stöd till studieförbund, festivaler

Läs mer

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva bibehållen

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018 1 Kulturnämndens verksamhetsplan Säffle kommun -10-25 --------------------------------------- Katarina Kristoffersson, kulturchef 2 Innehåll Innehåll... 2 Verksamheten i huvuddrag... 3 Övergripande mål

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete.

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete. BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN INLEDNING Folkbiblioteken är en lagstadgad verksamhet som är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Den 1 januari 2014 träder den nya bibliotekslagen i kraft.

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Kulturpolitik för hela landet

Kulturpolitik för hela landet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2950 av Per Lodenius m.fl. (C) Kulturpolitik för hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun 2017-2019 Ystads utbildningsverksamheter vilar på tre ben: det digitala benet, kultur samt utepedagogik. I arbetet med att möjliggöra högre måluppfyllelse

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

Ökat stöd till det fria kulturlivet

Ökat stöd till det fria kulturlivet Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-11 Handläggare Monica Christensen Luotsinen Birgitta Granbacka Niclas Lindblad Nadja Åhlström Till Kulturnämnden 2015-02-17

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

Förslag till biblioteksplan (KS19/81)

Förslag till biblioteksplan (KS19/81) Sammanträdesprotokoll 2019-05-21 Kommunfullmäktige 60 Förslag till biblioteksplan 2019-2023 (KS19/81) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslag till biblioteksplan 2019-2023. Yrkanden Helena

Läs mer

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv KULTURPLAN Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv 2011 FÖRORD Kulturen är näring för själen. Kulturen ger oss medel att lära känna oss själva, växa, utvecklas, förändra, öppnar våra sinnen, ger nya perspektiv

Läs mer

1. Mission. 2. Vision. 3. Värderingar. 4. Verksamhetsidé

1. Mission. 2. Vision. 3. Värderingar. 4. Verksamhetsidé Strategisk verksamhetsplan för Kulturförvaltningen Kompletterar Kulturpolitiska mål för Värnamo kommun 2011 2014 och Biblioteksplan för Värnamo kommun 2011 2014. Kn 2014-02-19 19 Bilaga 3 1. Mission Kulturnämnden

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 4 Mål och måluppfyllelse...

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869 SIGNERAD Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-09 Vår referens Anna Lyrevik kulturstrateg anna.lyrevik@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Att främja kvalitet och konstnärlig förnyelse. Att särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur

Att främja kvalitet och konstnärlig förnyelse. Att särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur Våra kulturpolitiska mål: Att främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor Att främja kvalitet och konstnärlig förnyelse Att främja ett levande kulturarv

Läs mer

Internbudget kulturnämnden 2018

Internbudget kulturnämnden 2018 -10-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN /141 Kulturnämnden Internbudget kulturnämnden 2018 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer internbudget till 138,8 miljoner kronor, enligt figur 1. 2. Kulturnämnden

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Ekonomisk prognos Kulturnämnden

Ekonomisk prognos Kulturnämnden Ekonomisk prognos 2019 Kulturnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Analys av avvikelse i förhållande till nämndens driftbudget...4 Analys

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Eleverna kunskaper utvecklas genom

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 ESLÖVS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sida 4 (11) Sammanträdesdatum 2013-09-04 Kultur- och fritidsnämnden 62 KoF.2013.0241 Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 Ärendebeskrivning

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Fördelning av kultur- och utvecklingsstöd till det fria kulturlivet från 2013

Fördelning av kultur- och utvecklingsstöd till det fria kulturlivet från 2013 KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-10-29 Handläggare: Monica Christensen Luotsinen Nadja Åhlström Kerstin Gustafsson Robert Brodén Christoffer Reichenberg Andersson

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN

BIBLIOTEKSPLAN FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK www.norrkoping.se BIBLIOTEKSPLAN FÖR 1.Bibliotekslagen Av bibliotekslagen (2013:801) framgår att kommunerna ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

Läs mer

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande.

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande. Tanums kommun Biblioteksplan Tanums bibliotek 2014-2016 Kommuner är skyldiga enligt bibliotekslagen att anta en plan för sin biblioteksverksamhet. I denna biblioteksplan finns strategier för kommunens

Läs mer

Biblioteksplan för Bollebygds kommun

Biblioteksplan för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-11-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-12-07, 184 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kultur- och fritidschef Dnr : KS2017/268 Biblioteksplan 2018 2021

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Enhetsplan 2016. Biblioteket

Enhetsplan 2016. Biblioteket Enhetsplan 2016 Biblioteket 2 Innehållsförteckning 1 Biblioteket...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och fritid (inklusive fritidsgårdar)...3 1.1.1 Verksamhet och syfte...3 1.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Faktablad KKV och SITE bildar det gemensamma Konsthuset. I Teliastaden, Farsta

Faktablad KKV och SITE bildar det gemensamma Konsthuset. I Teliastaden, Farsta Faktablad 2017-03-27 KKV och SITE bildar det gemensamma Konsthuset I Teliastaden, Farsta 1 Konsthuset - Framtida verksamhet Konsthuset (arbetsnamn) SITE och KKV har under flera år arbetat med en konstnärlig

Läs mer

Verksamhetsplan för kulturnämnden

Verksamhetsplan för kulturnämnden Verksamhetsplan för kulturnämnden 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 2018-xx-xx, xxx Fastställd av: Kulturnämnden 2018-04-04, 32 Dokumentet gäller från: 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Kulturnämnden

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Ks 63 2015/1111. Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015. Ärendeberedning Stadsledningskontorets tjänsteskrivelse daterad 2015-03-03, anmäles.

Ks 63 2015/1111. Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015. Ärendeberedning Stadsledningskontorets tjänsteskrivelse daterad 2015-03-03, anmäles. Kommunstyrelsen 15(55) Datum 2015-03-12 Ks 63 2015/1111 Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015 Ärendebeskrivning Nämnder och styrelser har tagit beslut om uppföljning av verksamhetsplaner 2014 (verksamhetsberättelse

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer