Sviskonets Samfällighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sviskonets Samfällighet"

Transkript

1 Sviskonets Samfällighet Sammanfattning av fiberlösningen. Fiberlösningen bygger på två offerter en från Centralradio-Service AB (CRS) och en från Telia. CRS offererar följande: Anpassning av kopplings-rummet i föreningslokalen. Framdragning av fiber i området fram till utrymmet under trappan i respektive hushåll. Installation av all utrustning som behövs för att nätet och tjänsterna ska fungera i såväl samfällighetslokalen som i de enskilda hushållen. Test och dokumentation. 2 års entreprenadgaranti och 10 års funktionsgaranti på fibernätet. Ansvarsförsäkring som täcker de eventuella skador som kan uppkomma. Kostnad för CRS leverans: CRSs offertpris är :- ex moms. ( :- ink moms) Kostnaden finansieras genom att samfälligheten tar ett banklån på 10 år till 5-6% ränta preliminärt. Förslag på hur finansieringen ska se ut tas tacksamt emot av Styrelsen. Detta ger respektive husägare en månadskostnad på mellan :-/mån vilket läggs på samfällighetsavgiften. Beroende på låne avbetalning! Telia offererar följande: Framdragning och anslutning av stamfiber till området/samfällighetslokalen. Tjänster och all teknisk apparatur som behövs för att leverera: o Bredband 50/8 100/10 med WLAN router o IP-telefoni med prisplan Mini o Tv med programutbud Lagom + 1 tv box o On demand tjänster och Spotify Premium (1år) o Support under hela avtalstiden. Projektplanering för installation av fibernätet Fibergruppens arbete slutar inte i och med omröstningen utan det är egentligen då det börjar. Styrelsen kommer att tillsätta en projektledare (samordnare) som koordinerar arbetet under hela installationstiden. I projektledarens uppgifter ligger att samplanera mellan husägarna och Telia/CRS så att arbetet går så problemfritt som möjligt. En informationsplan kommer att upprättas så att alla boende i god tid får veta när de olika delaktiviteterna startar, hur man påverkas, vad man behöver förbereda och när CRS behöver access till hushållet. Det kommer också att sättas upp ett forum där alla kan få svar på frågor som uppkommer under resan.

2 Ytterligare frågor besvaras av: Frågor om teknik och tjänster Fråga: Har offererat fibernät rätt teknisknivå så att det är framtidssäkrat och möter samfällighetens gemensamma behov. Svar CRS: CRS levererar ett passivt single-mode fibernät från en gemensam punkt till samtliga hushåll. Till varje hushåll dras två fibrer där en är aktiv och en är reserv. Den aktiva fibern ger en stor överkapacitet. Prestanda i fibernätet bestäms av aktiv utrustning i föreningshuset och hushållen och denna utrustning kommer troligen att behöva uppgraderas inom en 20-års period. Dock är fibernätet det samma. Med fiber som bärare av Internetbaserade tjänster kommer samfälligheten att kunna åtnjuta befintliga, nya och utökade tjänster både nu och i framtiden. Fråga: Vilken prisplan ingår i IP-telefonin? En granne ringer mycket till Finland och England på kvällar och helger och har idag ett optimerat abonnemang för detta. Svar Telia: Den som ingår är Mini men man kan köpa till alla Telias prisplaner precis som på vanlig koppar telefoni. Information om prisplaner finns på Ett urval nedan. Prisavtal mini 20 öre/min till fasta 69 öre/min till mobiler 69 öre i öppning 0: -/mån Prisavtal plus 15 öre till fasta och samma för övrigt 0: -/mån för dem som är över 60 Prisavtal K & H 0kr/fasta kväll/helg och 20 öredag och samma för övrigt 30: -/mån Prisavtal Dygnet runt 0kr/min alltid till fasta och samma för övrigt 65: -/mån Prisavtal Maxi ingen kostnad alls till fasta och 300 min till mobiler 300: -/mån Fråga: Finns det stöd för tv-apparater som har inbyggd kortplats så att man slipper ha en extern digitalbox? Svar Telia: Nej vi har endast externa digital boxar. Fråga: Kan 112 se varifrån man ringer även med IP-telefoni. Telia: Sedan en tid tillbaka har vi börjat punktid sätta alla adresser som vi installerar fiber till och det gör att 112 kan se varifrån man ringer. Fråga: Går det att få en fast IP-adress för de som har en server hemma? Svar Telia: Nej det här är tänkt som en privat tjänst så därför erbjuder vi inte det. Fråga: Varför finns inte TV4HD med i något kanalpaket? Svar Telia: Det har varit så att ett bolag har haft ensamrätt på dessa sändningar. Det pågår en förhandling och så vi borde ha det snart.

3 Fråga: Är Telias HD-sändningar i 720p fastän att vissa kanaler sänder i 1080i? Svar Telia: vi sänder i 720p vilket många uppfattar är bättre än 1080i. Enligt vår tv avdelning så vidare sänder vi den signal som vi får från våra tv leverantörer Kommentar från Ulf: Telia sänder bara 720p. 10 av de 13 HD-kanaler som Telia distribuerar sänds ut i 1080i t.ex av Viasat. Det råder dock delade meningar om vilket som är bäst. Mycket rörelse (typiskt film) är 720p troligen något bättre medan 1080i är bättre för stillbilder/bildvisning. 1080i kräver ca 2 ggr högre bandbredd, men skickas alltså inte ut. Vill vi ha det får vi ta det via blu-ray eller nedladdat. Fråga: Den inspelningsbara boxen är relativt gammal och får inget vidare betyg om man läser testerna. Är det någon ny box på gång? Svar Telia: Ja det kommer att komma en ny box under året jag har dock inte fått nån spec på den än men den skall vara motsvarande den vi har men ett annat fabrikat. Fråga: Vilken nivå på HDMI har den enkla tv boxen VIP1003? Svar Telia: Versionen på HDMI är HDCP v1,2. Kommentar från Ulf: HDMI 1.2 är 7 år gammal och är en uppgradering mest avseende full specificering och tester. Tyder på att boxen också har några år på nacken. I HDMI 1.3 har man infört något som heter lip sync som synkar bild och ljud. Möjligheten att kunna fördröja ljud fungerar ibland, bildprocessning beror av bilden och är inte konstant. Bättre med synk alltså. 1.3 är även förbered för högre hastighet, har bättre färgdjup och färgrymd Fråga: Finns det några planer på att byta ut den enkla tv boxen VIP1003? Svar Telia: Boxen är relativt ny för oss ca ett år har vi haft den tror jag. Vad jag vet har vi inga planer på att byta ut den här boxen. Fråga: Vilket fabrikat och modell är det på Gatewayen? Svar Telia: Gatewayen är Thomson TG789 Fråga: Kan man koppla in både telefonianslutningen från gatewayen och ett larm i första jacket utan att de på något vis stör ut varandra? Svar Telia: Det ska gå men vi rekommenderar att man kollar med sitt larmbolag också, och tänker på att det inte fungerar under strömavbrott vilket gör att en gsm anslutning kan vara bättre. Kommentar från Ulf: Förstår inte svaret om larm. Menar de att gatewayen kan sitta i samma jack (galvaniskt ihop så att säga via dubbeljack) eller att det är ok för gatewayen att sitta som nr 2, givet att det är ett larm som är nr 1. Jag menar larmet lär ju inte gå om man är hemma, och gör det, då har man annat att tänka på än att titta på TV. Och om man inte är hemma och larmet går, ja då kan det möjligtvis vara tjuven som inte kan titta på TV... Jag kan inte tänka mig annat än att larmet ska vara nr 1, och då kvarstår de 2 alternativen/frågorna jag inledde stycket med.

4 Svar2 Telia: Gatewayen måste sitta innerst på första jacket för att den skall fungera, det så att larmföretag vill att deras larm skall sitta på första jacket för om en tjuv går in i ett hus skall det inte spela någon roll om han lyfter på luren. Man kan sätta larmet i dubbel kontakten som ingår till gatewayen. Kommentar från Andreas: Jag kollade om IP-telefonilarm i första eller senare jack: Oavsett IP-telefoni eller gammal analog telefoni så är det som man ska undvika att någonting sitter mellan larm och utgående signal, vilket då kan bryta förbindelsen. Om man sätter larmet direkt i IP-telefonins telefonbox så blir det så säkert som det blir med IP-telefoni (alltså icke fungerande vid strömavbrott). Om man låter klippa av husets utgående telelina för att koppla in IP-telefonin till husets interna telenät så ska man inte sätta larm på andra telekontakter än den första om man inte är säker på att man aldrig kommer att bryta vägen dit av misstag. Vill man att det ska funka även under strömavbrott så är det larm med GSM och batteribackup som gäller. Kommentar från Björn: Det verkar lite oklart vad som gäller med larm så jag rekommenderar därför var och en att ta kontakt med sitt larmbolag för att få svar på denna fråga. Fråga: Vad är det för priser och principer som gäller för respektive husägare vid utökning av programpaket och om man har fler tv apparater? Svar Telia: Följande gäller: Programpaket Lagom, som ingår, kan man se på flera tv apparater utan tvilling avgift eller krypteringsavgift. Man behöver dock en box för varje tv. Uppgraderar man till programpaket Stor tillkommer en krypteringsavgift och vill man kunna se Stor även på en andra tv tillkommer en tvillingavgift. Ni har ett specialpris på Stor och betalar för den 129 kr/månad. Man behöver aldrig betala för mer än en (1) krypteringsavgift. Avgiften tillkommer inte förrän man gör den första utökningen av sitt kanalutbud. För övriga kanalpaket gäller den information som står på Telias hemsida. Exempelvis kostar det inget extra att se de olika Canal+ paketen på flera tv apparater men väljer man något Viasat paket tillkommer en tvillingavgift. Är man osäker på vad det exakta priset är för de kanalpaket man är intresserad av kan man ringa Telias Kundtjänst så tar de fram uppgifterna.

5 Fråga: Kan programutbudet komma att förändras under avtalstiden? Svar Telia: Tv kanaler kommer och går, de byter namn och köps upp av konkurrerande bolag. Detta innebär att innehållet i programpaketen kan förändras eller att programpaketen ersätts av andra likvärdiga paket. Telias filosofi är att våra kunder vid förändring ska få likvärdiga tjänster eller bättre. Frågor om leverans och installation Fråga: Hur mycket grävning bedömer ni behövs i området för att få fram fiber från samfällighetslokalen till hushållen? Svar CRS: Med erfarenhet från närliggande områden med samma/liknande byggherre/projektör så är det mycket sannolikt att kanalisationen i huvudsak är användbar. Dock kommer draggropar behövas och det kan vara delar av rören som är skadade så att man inte kan dra i fiberkabeln. Det exakta svaret på detta kan bara lämnas när man utför arbetet. Kommentar från Björn: I offertpriset ingår grävning till en kostnad av kr ink moms. CRS kommer löpande under installationen redovisa grävkostnaden till samfällighetens projektledare. Vi betalar bara för den faktiska grävkostnaden vilket betyder att om den blir lägre än kr minskar den totala kostnaden och blir den högre ökar den totala kostnaden. Det är därför vi har lagt på 20% när vi beräknat maxkostnad. Fråga: Räcker garantierna för CRS del av leveransen eller tillkommer det ett drift- och underhållsavtal? Svar CRS: Eftersom det inte finns någon utrustning längs nätet är det i princip bara ändutrustningen som kan gå sönder och den står Telia för. Vi anser inte att ni behöver skriva ett serviceavtal med oss utan händer det något är det ett är garantijobb. Om fibern skulle grävas av blir det troligtvis en försäkringsfråga. De garantier vi lämnar är 2 års entreprenadgaranti och 10 års funktionsgaranti på fibernätet. När vi byggt färdigt ert nät kommer vi att mäta upp signalen för respektive hushåll och dokumentera detta i en pärm som levereras till er tillsammans med ritningar över nätet mm. Om Telia pekar på att problemet ligger i fibernätet är det enkelt att mäta upp om det är fel på nätet eller utrustningen och därmed åberopa vem som äger problemet. Om något skulle hända och ni ringer oss så kommer vi normalt ut samma dag eller dagen efter ni ringt in. Fråga: Vad säger Trumpetvägen som redan installerat fiber med CRS? Svar Björn: Ordförande på Trumpetvägen Nils-Olov säger följande om hur deras fiberanslutning har fungerat. Offerten höll måttet förutom att rören låg lite djupare på något ställe samt att de fick spränga på ett ställe. Centralradio- Service var mycket bra och de hade ett fungerande samarbete hela installationstiden. Blev en liten fördröjning av utlovat klardatum men ändå inom ramen för vad som kan accepteras i projekt av denna kaliber. Vi var också mycket nöjda med CRS dokumentation av allt, föredömligt och perfekt gjort.

6 Fråga: Om CRS råkar skada el, vatten eller avlopp när man måste gräva hål för att komma vidare, vem står för denna kostnad och var är det reglerat? Svar CRS: Både CRS och de eventuella under entreprenörer som vi kopplar in har ansvarsförsäkring som täcker de eventuella skador som kan uppkomma. Vi arbetar även efter ABT 06, allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten. ABT 06 är avsedd att användas vid upphandling och avtal avseende entreprenader som ska utföras som totalentreprenad. Fråga: Vem står för kostnaden om det finns hinder på tomterna? Kan man verkligen tvinga någon att riva ett trädäck, mur eller liknande? Svar Björn: Om det medför större arbeten får husägaren själv så för den kostnaden. Förhoppningsvis kan man arbeta sig runt de flesta hinder men det kan bli så att exempelvis en del av ett trädäck måste sågas upp. Detta är inte unikt för fiberdragningen utan gäller även om vi i området skulle behöva reparera el-nätet eller vatten/avlopps systemen. CRS återställer grus, jord och asfalt efter grävarbete men inte återbyggnad av ex trädäck, stenläggning, mur eller liknande. Frågor om kostnader Fråga: Vad är vårt specialpris om man vill beställa flera tv boxar? Svar Telia: Alla boende får ett utskick där de kan beställa boxarna till reducerat pris, att observera är att det här är ett tidsbegränsat erbjudande. Ett annat alternativ att få boxar är att teckna utökade kanalpaket på 24 månader och då följer standard boxen med. Erbjudandet om boxar är 495 kr för den vanliga och 1295 kr för den inspelningsbara sen tillkommer det ca 100 kr i frakt kostnad. Fråga: Var/hur faktureras kostnaden om man hyr en film on demand från Telia? På telefonräkningen? Svar Telia: Den faktureras separat till det enskillda hushållet. För att man skall kunna hyra film krävs det att man ringer till vår kundtjänst och registrerar sig så vi vet vem det är som hyr, man får då en kod som man skall använda. Fråga: Kan kostnaden bli lika oavsett typ av hus för inkoppling av tv-uttag? Vissa hus kan ju använda befintliga rör, andra måste få utvändiga dragningar. Svar Björn: Kostnaden är samma oavsett typ av hus även om monteringssättet är olika kr ink moms/st. Fråga: Vad kostar det att få hjälp med att koppla in IP-telefonin till första jacket? Svar Björn: CRS tar för detta 250 kr förutsatt telefonledningen kommer in där de sätter upp operatörens utrustning och att det är första uttaget i slingan.

7 Fråga: Vad kostar det att få ett eluttag installerat i utrymmet under trappan? Svar Björn: CRS samarbetar med en elektriker som är med i deras projekt och priset är ca 500 kr 600 kr förutsatt att det blir många. Fråga: Kan Telias pris på 244 kr i månaden ändras? Svar Telia: Nej priset är fast under hela avtalstiden. Övriga frågor Fråga: Hur och var felanmäler man? Svar Telia: Felanmälan och felsökningshjälp kan man erhålla via Telias supportsida eller så ringer man till vår support. Fråga: Kan de som sitter i långa avtal med Telia för ADSL och fast telefoni komma ur dessa i förtid om vi väljer Telia via fiber? Svar Telia: Ja om de ringer till vår kundtjänst och förklarar att föreningen har köpt upp tjänsterna kollektivt och att det vill aktivera de och samtidigt säga upp sina gamla koppar tjänster går det bra. Fråga: Kan de som sitter i långa avtal med Canaldigital eller Viasat komma ur dessa i förtid om man tecknar motsvarande kanalpaket via Telia. Svar Patrik: Har kollat med både Canadigital och Viasat. Båda bolagen säger NEJ då Telia är en direkt konkurrent till dem även om Telia säljer deras TV kanaler. Men, var och en som har ett abonnemang kan ändå ringa in och tjata på dem då olika hantering kan förekomma och det är från handläggare till handläggare som beslut fattas. Fråga: Hur fungerar det när jag ska säga upp exempelvis mitt Boxerabonnemang? Ger jag en fullmakt till Telia som sköter det eller gör jag det själv? Svar Telia: Alla abonnemang som man har idag måste man ringa och säga upp själv.

8 Hur tjänsterna levereras i hushållet och vad man behöver göra själv Dessa saker är: Montering av eluttag i utrymmet under trappan. CRS pris för detta är 500 kr 600 kr beroende på hur många hushåll som saknar uttag. Arbetet kan dock göras av vilken elfirma som helst. Anslutning av routern till tv/datauttag. För detta tar CRS 1375 kr/st. Normalt vill man nog få två tv/datauttag anslutna vilket ger en kostnad på 2 x 1375 kr. Vill man inte dra kabel i huset finns ett trådlöst alternativ för överföring av bild och ljud till tv. Den trådlösa utrustningen kostar 1385 kr för att ansluta en (1) tv och ytterligare 785 kr för att ansluta en andra tv. Denna utrustning (Ruckus) köps från Telia. Anslutning av routern till första telefonjacket för IP-telefoni. CRS tar för detta arbete 250 kr förutsatt att telefontrådarna kommer in under trappan i respektive hushåll vilket de normalt gör. Ifall annan lösning behövs p.g.a. avvikelse kostar arbetet 593 kr/timme + material. Utbildning eller annan hjälp i samband med att komma igång med de nya tjänsterna kostar från CRS 593 kr/timme.

Bredbandsnät Z-väg förslag till årsstämma 2013

Bredbandsnät Z-väg förslag till årsstämma 2013 Uppdaterat 2013-11-14 Bredbandsnät Z-väg förslag till årsstämma 2013 Sammanfattning Styrelsen föreslår att det gamla nuvarande kabel-tv-nätet i området ersätts med ett modernt fiberbaserad nätverk som

Läs mer

Härryda Stadsnät bygger ut fiber till villor

Härryda Stadsnät bygger ut fiber till villor Härryda Stadsnät bygger ut fiber till villor Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabba bredbandstjänster; Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över

Läs mer

Varför skulle jag skaffa fiber?

Varför skulle jag skaffa fiber? Varför skulle jag skaffa fiber? Händige Ja varför skulle du skaffa fiber? Framförallt för att redan dagens tjänster på internet kräver allt mer bandbredd. För att inte tala om framtidens tjänster videosamtal,

Läs mer

Uppsala Stadsnät bygger ut fiber till villor

Uppsala Stadsnät bygger ut fiber till villor Uppsala Stadsnät bygger ut fiber till villor Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över Internet

Läs mer

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se STADSNÄT Frågor och svar stadsnat.dalaenergi.se Innehåll Vad är egentligen ett öppet nät?...3 Vad är ett fibernät?...3 Är nätet framtidssäkert?...3 Villaanslutning...4 Flerbostadshus...8 Företagsfastigheter...9

Läs mer

TRÖSKVÄGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 2014-02-28

TRÖSKVÄGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 2014-02-28 FIBERANSKAFFNING STYRELSENS REKOMMENDATION TILL STÄMMAN 2014-03-25 SAMMANFATTNING Styrelsen rekommenderar att stämman ger styrelsen i uppdrag att upphandla fibernät inom de kostnadsramar som specificeras

Läs mer

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Grävning ingår Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer. Dvd 1gb ADSL 2

Läs mer

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber och varför ska man ha det? Fiberoptik är en modern teknik som ersätter traditionell koppar med glas. Det innebär att information kan skickas med ljusets

Läs mer

Tidsresa: från svartvit TV till supersnabbt fiber

Tidsresa: från svartvit TV till supersnabbt fiber Kom igång med tv Koppla in din tv Test bredband Fördelar med fiber o koppling Nytt bredband via fiber 2014/2015 Tidsresa: från svartvit TV till supersnabbt fiber Den 31 mars 2015 släcks kabel-tv-nätet

Läs mer

Fiber till landsbygden

Fiber till landsbygden Fiber till landsbygden Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över Internet behöver äldre teknik

Läs mer

Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT

Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens

Läs mer

Föreningen har beviljats bidrag. Bidragssumman är taksatt, m.a.o. begränsad mot en maxsumma.

Föreningen har beviljats bidrag. Bidragssumman är taksatt, m.a.o. begränsad mot en maxsumma. Innehåll 1. Bidrag? 2. Strukturomvandling sker redan nu! 3. Vad kostar det nu eller om jag anmäler mig senare? 4. Kan jag förlora mina pengar? 5. Måste jag använda anslutningen eller kan den vara vilande?

Läs mer

Uppgradering av central antennanläggning för Samfälligheten Ollonborren. Material inför extra årsmöte den 20 september

Uppgradering av central antennanläggning för Samfälligheten Ollonborren. Material inför extra årsmöte den 20 september Uppgradering av central antennanläggning för Samfälligheten Ollonborren Material inför extra årsmöte den 20 september Vårt analoga nät behöver uppgraderas Det analoga TV-nätet minskar i betydelse hos kabel-tv

Läs mer

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer. Sid 1/5 Frågor och svar Om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber? Fiber eller fiberoptik består av överföring av ljus eller data via optiska fibrer. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring

Läs mer

Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar

Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar Internet Vad kostar det? Se http://www.bredband2.com/skanor-falsterbo Vilken hastighet får jag via den nya anslutningen? 100Mbit/s i båda riktningarna dvs. både upp och

Läs mer

Information och inspiration för er som planerar att framtidssäkra fastigheten med fiber

Information och inspiration för er som planerar att framtidssäkra fastigheten med fiber Information och inspiration för er som planerar att framtidssäkra fastigheten med fiber Så går det till när ni får fiber i huset När ni väljer att teckna fiberavtal med Telia får er fastighet ett kraftfullt,

Läs mer

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ I DAG SÅ KAN DU KOPPLA AV I MORGON Att vara uppkopplad innebär i dag så mycket mer än att slå på datorn och öppna en webbläsare. På tjugo år har internet utvecklats från

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och när? Församlingshemmet i Amnehärad måndag 18 februari 2013 kl. 18.30

Läs mer

Fiber till Mörtfors. Väl fungerande samhällsservice förutsätter i allt högre grad höghastighetsbredband. *** Varför just fiberkabel?

Fiber till Mörtfors. Väl fungerande samhällsservice förutsätter i allt högre grad höghastighetsbredband. *** Varför just fiberkabel? Fiber till Mörtfors Mörtfors är en livskraftig by, där vi som bor här själva tar hand om allt från vatten och avlopp till badplats, fotbollsplan och vår mötesplats, Folkets Hus. För att kunna fortsätta

Läs mer

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är:

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är: Frågor och svar om installation av höghastighetsnät i BRF STÄMJÄRNET Vi i styrelsen hoppas att du genom att läsa nedan frågor och svar, ska få den information du behöver om höghastighetsinstallationen

Läs mer

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden!

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! INSTALLERA BÄSTA BREDBANDET I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! Blixtsnabbt, stabilt bredband Bättre TV 3 Prisvärd telefoni Nu kan du ansluta Bredband via fiberoptik

Läs mer

Framtiden för TV, Internet och telefoni. Har du myror i TV:n? TV-gruppen Styrelsen Balderslev

Framtiden för TV, Internet och telefoni. Har du myror i TV:n? TV-gruppen Styrelsen Balderslev Framtiden för TV, Internet och telefoni Har du myror i TV:n? TV-gruppen Styrelsen Balderslev Varför? Vår nuvarande leverans av TV som sker via kopparnätet är hotad av gamla kablar. TV bilden kommer succesivt

Läs mer

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10 Bredband Gotland sockenmodellen Version 2011-05-10 Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

Information Strongnet Byanät

Information Strongnet Byanät 1( 6) INFORMATION 2010-11-28 Information Strongnet Byanät Det här dokumentet riktar sig till dig som överväger att ansluta en fastighet till Strongnets fiberoptiska nät. Här hittar du information om vad

Läs mer

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från Ett fibernät... så mycket mer än bara data och internet Information från KOS Fiber ek. förening Varför vill vi bygga fibernät i Okome, Köinge och Ätrafors? TELEFONI Fibern läggs ned i marken och är därför

Läs mer

Söderort. www.familjebostader.com/bredband

Söderort. www.familjebostader.com/bredband Söderort www.familjebostader.com/bredband Felanmälan Behöver du göra en felanmälan är det alltid din bredbandsleverantör som du vänder dig till, oavsett om felet gäller nätet eller din tjänst. Kundtjänst

Läs mer

Varför installera bredband?

Varför installera bredband? Varför installera bredband? så här ser det ut i framtidens kommunikationsnät Släpp inte in vem som helst! Som fastighetsägare sitter du på en tillgång som är mycket åtråvärd för bredbandsoperatörer de

Läs mer

Landsbygden ska leva och utvecklas

Landsbygden ska leva och utvecklas Från första informationen till färdiginstallerad fiber. 1 - Stormöte Bynet informerar om FFH - Projekt på din lokala ort 2 - Projektgrupp En projektgrupp bildas av deltagarna på stormötet. Entrepenad grupp

Läs mer

Mienet föreningsinfo februari 2011

Mienet föreningsinfo februari 2011 1 Mienet föreningsinfo februari 2011 Hej alla medlemmar i Mienet! Här kommer lite information om vad som händer på fiberfronten. Men först en liten vädjan om pengar. Inträdesavgift Som ni väl kom ihåg

Läs mer

Utred fibernät nu! Beslutsunderlag inför extrastämman om samfällighetsföreningens. Gylleröds samfällighetsförening. tv-anläggning den 24 oktober 2009

Utred fibernät nu! Beslutsunderlag inför extrastämman om samfällighetsföreningens. Gylleröds samfällighetsförening. tv-anläggning den 24 oktober 2009 Utred fibernät nu! Beslutsunderlag inför extrastämman om samfällighetsföreningens tv-anläggning den 24 oktober 2009 Bakgrund till stämman 2 Därför är formalia viktiga 3 Gylleröds tv-enkät 4 Den nuvarande

Läs mer