Vapenlagstiftningen m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vapenlagstiftningen m.m."

Transkript

1 1 (16) RAPPORT Polisavdelningen (POA) Datum Polismästare Claes Johansson POA /06 Justitiedepartementet Polisenheten Stockholm Vapenlagstiftningen m.m. Regeringen har gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att årligen under perioden lämna rapporter om tillämpningen av vapenlagstiftningen och andra förhållanden av betydelse på vapenområdet. En motsvarande rapportering har lämnats även åren Rikspolisstyrelsen tar i denna rapport upp följande. 1. Tillämpningen av vapenlagstiftningen och behovet av författningsändringar. 2. Rikspolisstyrelsens deltagande i det internationella arbetet för att motverka illegal spridning av skjutvapen. 3. Möjligheterna att förebygga och bekämpa brottslighet med anknytning till skjutvapen. 1. Tillämpningen av vapenlagstiftningen och behovet av författningsändringar 1.1 Tidigare förslag Inledningsvis konstaterar Rikspolisstyrelsen att större delen av de förslag till författningsändringar som styrelsen fört fram i tidigare rapporter om vapenlagstiftningen nu medfört förslag till lagändringar. Det gäller inte bara vapenlagen (1996:67) utan även andra lagar samt vapenförordningen (1996: 70) och andra förordningar. E-post rikspolisstyrelsen@rps.police.se Hemsida Org.nr Postadress Besöksadress Telefax Telefon Box Polhemsgatan STOCKHOLM STOCKHOLM (direkt)

2 2 Rikspolisstyrelsen vill dock särskilt peka på vikten av att förslagen i punkt 1.1 i rapporten år 2003 (POL /03) angående sammanslutningars vapeninnehav bereds vidare för att kunna leda till tydligare regler om såväl skyttesammanslutningars som enskilda medlemmars vapeninnehav. Även Rikspolisstyrelsens förslag i punkt 1.6 i rapporten år 2005 angående omhändertagande av hemvärnsmans skjutvapen bör snarast beredas vidare för att få till stånd en lagändring. En sådan möjlighet behövs som komplement till den underrättelseskyldighet till Försvarsmakten beträffande en hemvärnsman som anses olämplig som vapeninnehavare, som Polisen föreslås få (prop. 2005/06:113). 1.2 Påföljd för brott mot föreskrifter om transport av skjutvapen Rikspolisstyrelsen föreslår att det i 9 kap. 2 b vapenlagen införs en bestämmelse som kriminaliserar överträdelser av Rikspolisstyrelsens föreskrifter om transport av skjutvapen. Enligt 9 kap. 2 vapenförordningen bemyndigas Rikspolisstyrelsen att meddela föreskrifter om vad som skall iakttas utöver bestämmelserna i 5 kap. vapenlagen i fråga om transport av skjutvapen och ammunition. Med stöd av bemyndigandet har styrelsen i 16 kap. 12 Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9, FAP 551-3) närmare föreskrivit vad som skall gälla vid transport av skjutvapen. Enligt Rikspolisstyrelsens uppfattning är det av mycket stor betydelse att föreskrifterna beträffande transport av vapen efterlevs så att risken för tillgrepp av kompletta vapen under transport minimeras. En kriminalisering kan vara ett verksamt medel att påverka efterlevnaden i positiv riktning. Av 9 kap. 2 b vapenlagen framgår att brott mot Rikspolisstyrelsens föreskrifter om transport av skjutvapen, i motsats till vad som gäller beträffande brott mot styrelsens föreskrifter om förvaring av skjutvapen, inte är förenat med någon påföljd. Förslag Rikspolisstyrelsen anser att överträdelse av föreskrifterna om transport av skjutvapen bör kriminaliseras och att påföljden bör vara böter. 1.3 Värdering av skjutvapen som lösts in av staten Rikspolisstyrelsen föreslår att skjutvapen som värderats i samband med ett beslut om inlösen skall skrotas, om värdet på vapnet understiger eller marginellt överskrider kostnaden för att skicka ersättningen till den från vilken vapnet lösts in. I dessa fall skall någon ersättning inte betalas ut.

3 3 Av 7 kap. 1 vapenlagen framgår i vilka fall staten skall lösa in skjutvapen. Antalsmässigt löses de flesta skjutvapen in av staten i samband med handläggning av ärenden där vapeninnehavaren avlidit eller där ett tillstånd att inneha vapnet återkallats. I dessa fall har dock ägaren till vapnet, dödsboet eller den från vilken tillståndet återkallats, enligt 7 kap. 2 möjlighet att under viss tid själv överlåta vapnet till någon som har rätt att inneha det. Ofta löser staten in vapen som värderas mycket lågt av den opartiske värderingsman som utför värderingen åt Polisen. Det innebär att kostnaderna för att skicka ersättningen till vapenägaren inte sällan överstiger det åsatta värdet på vapnet. Förslag Rikspolisstyrelsen föreslår att skjutvapen som lösts in av staten och som värderats till högst några tiotal kronor utöver kostnaden för att skicka ersättningen till ägaren, skall skrotas och inte säljas vidare. Någon ersättning skall i ett sådant fall inte utbetalas till ägaren. 1.4 Centrala vapenregister Rikspolisstyrelsen föreslår att samkörning av det centrala vapenregistret och det centrala vapeninnehavarregistret får ske i ett enskilt ärende oavsett var vapeninnehavaren är bosatt eller vid vilken polismyndighet vapnet är registrerat. De centrala vapenregistren består av ett vapenregister, ett innehavarregister och ett vapenhandlarregister. Av 2 kap. 19 vapenlagen framgår att de centrala vapenregistren inte får samköras med varandra. Det innebär i praktiken att man vid en polismyndighet kan koppla vapen och innehavare till varandra endast om dessa är registrerade i det egna polisdistriktet. Vid beredning av vapenärenden i det datoriserade vapenärendesystemet VÄS föranleder bestämmelsen om att de centrala vapenregistren inte får samköras med varandra en onödig förlängning av handläggningstiden för ett enskilt vapenärende. I de fall ett vapenärende behandlas vid en polismyndighet och ett vapen överlåtits från en person i ett annat polisdistrikt till en person i det egna distriktet bör det enligt Rikspolisstyrelsens mening vara möjligt att lättvindigt kontrollera i de centrala vapenregistren att de uppgifter om vapnet som överlåtaren uppgivit är riktiga. Om denna kontroll skall göras med nuvarande rutiner krävs att handläggaren per telefon kontaktar den polismyndighet där överlåtaren är registrerad för att kontrollera om uppgifterna är korrekta. Förfarandet förlänger därmed handläggningstiden. Syftet med bestämmelsen att de centrala vapenregistren inte får samköras med varandra är att det av säkerhetsskäl inte skall vara möjligt att lokalisera samtliga vapen och vapeninnehavare i landet. Enligt Rikspolisstyrelsens

4 4 mening äventyras inte denna säkerhet genom att man i ett enskilt ärende, där man för övrigt redan genom ansökningshandlingen har tillgång till såväl uppgifter om innehavare som vapen, får möjlighet att kontrollera dessa genom att samtidigt få tillgång till både vapenregister och innehavarregister. Förslag Rikspolisstyrelsen föreslår att 2 kap. 19 vapenlagen ändras så att Polisen i ett enskilt ärende, när en person från en annan polismyndighet överlåtit ett skjutvapen till en person som är bosatt i den egna polismyndigheten, får möjlighet att samköra de centrala vapen- och vapeninnehavarregistren. 1.5 Påföljd för vissa grova vapenbrott Rikspolisstyrelsen föreslår att maxstraffet för grovt vapenbrott som innebär innehav av ett enhandsvapen eller ett helautomatiskt vapen eller överlåtelse eller utlåning av ett sådant vapen till någon som inte har rätt att inneha vapnet höjs från fyra till sex år. Enligt Brottsförebyggande Rådets statistik för tiden april 2005 mars 2006 användes skjutvapen vid mord, dråp och misshandel med dödlig utgång vid 70 brott. Motsvarande siffra året innan var 23 brott. Den utveckling av våld där skjutvapen används i samhället är helt oacceptabel. Enligt Polisens erfarenhet beväpnar sig allt fler personer kvälls- och nattetid med enhandsvapen när de vistas på bl.a. allmänna platser och restauranger. I de flesta fall när Polisen påträffar vapen hos personer som vistas på sådana platser är det fråga om enhandsvapen som innehas illegalt. Den som beväpnar sig med ett illegalt enhandsvapen när han beger sig ut på allmänna platser en kväll gör det sannolikt i syfte att vapnet eventuellt kan komma till användning. Rikspolisstyrelsen anser att det är viktigt att samhället reagerar kraftigare än vad fallet är i dag när personer beväpnar sig när man vistas ute i samhället. Påföljden för ett sådant beteende bör därför skärpas beträffande enhandsvapen och helautomatiska vapen som innehas illegalt eftersom det är dessa vapentyper som är mest attraktiva bland kriminella och därför oftast förekommer i dessa sammanhang. Även beträffande grova vapenbrott som innebär att någon tillhandahåller vapen åt kriminella kretsar är det, enligt Rikspolisstyrelsens mening, viktigt att samhället reagerar kraftigt framförallt vad gäller vapen av synnerligen farlig art och som ofta används vid mycket allvarlig brottslighet.

5 5 Förslag Rikspolisstyrelsen föreslår att 9 kap. 1 vapenlagen ändras så att maxstraffet för grovt vapenbrott med enhandsvapen eller helautomatiska vapen höjs till sex år. 1.6 Anmälan enligt 6 kap. 6 vapenlagen Den 1 juli 2000 skärptes läkares anmälningsskyldighet till polismyndigheten i fråga om patienter som vårdas för psykiska störningar och som av läkaren bedöms vara olämpliga som vapeninnehavare. Rikspolisstyrelsen har följt upp antalet anmälningar under andra halvåret Styrelsen noterar att efterlevnaden av bestämmelsen fungerar allt bättre. En av anledningarna till detta torde vara att Socialstyrelsen i december 2003 utfärdade föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2003:18) om läkares skyldighet att göra anmälan enligt 6 kap. 6 vapenlagen. En annan anledning torde vara att allt fler polismyndigheter tar initiativ till dialoger med vårdgivarna för att skapa förståelse för bestämmelsen och vikten av att polismyndigheten får kännedom om när någon är olämplig som vapeninnehavare. En förteckning över hur inkomna anmälningar fördelar sig mellan polismyndigheterna finns i bilaga 1. Rikspolisstyrelsen kommer även fortsättningsvis att bevaka frågan. Anmälningar enligt 6 kap. 6 vapenlagen (avser tiden 1 juli 31 december

6 6 1.7 Övrigt För att handlägga vapenärenden vid landets 21 polismyndigheter åtgår ca 140 årsarbetskrafter. Till större delen utgörs dessa av civilanställd personal. Viss polispersonal tas dock i anspråk, främst för att fatta beslut i ärenden där den civilanställda personalen inte har delegation att göra detta. Även vid granskning av vapenhandlare tas polispersonal i anspråk. Tillståndsgivning, dödsbohantering, granskning av vapenhandlare och omprövningsärenden är de områden beträffande vapenärendehantering där de största resurserna tas i anspråk. Under senare år har allt större resurser måst tas i anspråk för att se till att tillstånd inte meddelas till innehav av skjutvapen som inte är lämpade för det ändamål som anges i ansökan. Ett ökande intresse hos allt fler personer att skaffa sig vapen som är mer lämpade i krig än för jakt eller målskjutning har noterats. Tillståndssökandes syn på hur ett civilt vapen ser ut eller vad ett skjutvapen skall användas till i civila sammanhang har, enligt Rikspolisstyrelsens mening, kraftigt förändrats under senare år. Uppfinningsrikedomen för att få importera och inneha utpräglade krigsvapen t.ex. Kalashnikov är stor. Motiveringar som att vapnet är pluggat, konverterat till halvautomatiskt eller är att betrakta som skrot är allmänt förekommande, allt för att förmå handläggaren att meddela tillstånd till innehav av vapnet. Det finns även klara tendenser till att det viktiga i första hand är att få inneha ett vapen och inte för att det finns ett behov av vapnet för något av ändamålen i vapenlagstiftningen. Rikspolisstyrelsen är negativ till denna utveckling på vapenområdet men hoppas med stöd av en tydlig och restriktiv lagstiftning kunna bromsa och påverka den fortsatta utvecklingen. Det förslag från styrelsen som nämns i avsnitt 1.1 andra stycket ovan är ett led i detta arbete. Antalet vapenhandlare i landet fortsätter att sjunka. Från att i mitten av talet ha varit ca fanns det i januari 2004 ca 525 och i slutet av år 2005 ca 375 handlare. Anledningen till de sjunkande siffrorna torde främst vara vapenlagstiftningens krav på yrkesmässighet i handelsverksamheten. När antalet transaktioner inte är tillräckligt stort omprövas numera regelmässigt vapenhandlartillstånden. Även Rikspolisstyrelsens föreskrifter med ökade krav beträffande vapenhandlares förvaring av skjutvapen kan ha inneburit att en del handlare under de senaste två åren valt att upphöra med sin verksamhet.

7 7 2. Rikspolisstyrelsens medverkan i det internationella arbetet för att bekämpa illegal spridning av skjutvapen 2.1 National Contact Point I varje land som tillhör EU skall finnas en s.k. Contact Point där vapenfrågor inom det europeiska vapensamarbetet handläggs. Sveriges Contact Point är landets kontaktyta gentemot övriga medlemsländer när det gäller bland annat allmänna vapenfrågor av gemensam natur samt flyttning av skjutvapen och ammunition mellan medlemsländer. Contact Point-verksamheten finns vid Rikspolisstyrelsen. Under år 2005 har till Contact Point anmälts att det i Sverige eller i annat EU-land utfärdats sammanlagt tillstånd eller deklarationer att föra skjutvapen eller ammunition till eller från Sverige. Det är 165 fler än år I genomsnitt omfattar varje tillstånd ca 7 vapen. Av anmälningarna framgår att det under år 2005 förts 443 fler vapen till Sverige än från Sverige till andra EU-länder. Flest skjutvapen förs från Sverige till Danmark och till Sverige från Tyskland. Eftersom i stort sett varje land inom EU lämnar information om överföring av skjutvapen till Sverige på sitt eget språk uppstår dock ofta svårigheter att tyda informationen. 2.2 FN:s vapenprotokoll Rikspolisstyrelsen har under år 2005 medverkat i arbetet med FN:s vapenprotokoll. Arbetet har främst rört frågor om märkning och spårning av skjutvapen. 2.3 Östersjösamarbetet Det i tidigare rapporter nämnda projektet mot vapensmuggling inom ramen för östersjösamarbetet mot organiserad brottslighet (OPC) fortlöper enligt planeringen. Efter det att den av Tullverket och Rikskriminalpolisen framtagna förstudien presenterats har beslut fattats att inleda den operativa fasen av projektet. Under hösten 2005 bildades därför ett Joint Analysis Team (JAT). Ett första möte under hösten samlade representanter från samtliga länder som deltar i östersjösamarbetet. Samarbetsparterna kommer att utbyta information om vapensmugglingen mellan östersjöländerna samt föreslå gemensamma aktioner mot smuggling av vapen. 2.4 Europol Det arbete som tidigare inletts vid Europol för att skapa en operativ databas, Analyst Work File, rörande illegala vapen avstannade under år 2005 trots

8 8 de tidigare positiva signalerna från den förstudie som gjorts. Europol har dock förklarat att man avser att göra ett nytt försök att sätta igång arbetet med att skapa denna databas rörande illegala vapen. Ett andra vapenrelaterat EU-projekt bedrivs inom ramen för European Police Chiefs Task Force. Där genomfördes under år 2005 en s.k. High Impact Operations (HIO) under vilken postpaket kontrollerades under ett dygn för att utröna om de innehöll skjutvapen. Kontrollerna utfördes av Tullen med bistånd av bl.a. tekniker från Polisen. Några vapen påträffades dock inte i Sverige men det konstaterades att organisationen och rapporteringen från Sverige fungerade bra. Fler liknande aktioner planeras under år Nordiskt vapensamarbete Rikspolisstyrelsen har tillsammans med Justitiedepartementet deltagit i det årliga nordiska vapenmötet som främst behandlar vapenlagstiftningsfrågor. Samarbetet har bland annat som syfte att så långt som möjligt verka för en samlad nordisk syn i vapenfrågor. Samarbetet som pågått under ett flertal år har medfört att vapenlagstiftningarna i de nordiska länderna numera bygger på i huvudsak liknande grunder. Det nordiska vapenmöte som hölls under hösten 2005 hade Sverige som värdland. En stor del av tiden under mötet ägnades åt de frågeställningar som finns runt målskyttet i de nordiska länderna. Det visade sig att dessa är gemensamma för flera av länderna. 3 Möjligheterna att förebygga och bekämpa brottslighet med anknytning till skjutvapen 3.1 Bakgrund Antalet vapeninnehavare i Sverige uppgår till ca , varav det i Västra Götalands län finns ca , i Stockholms län ca och i Skåne län ca vapeninnehavare. Antalet registrerade tillstånd till innehav av skjutvapen och tillståndspliktiga vapendelar uppgår till sammanlagt ca , varav ca kulgevär, ca hagelgevär, ca kombinationsgevär, ca pistoler, ca revolvrar, ca helautomatiska vapen samt ca extra pipor eller andra tillståndspliktiga vapendelar. Antalet vapenhandlare har under åren 2004 och 2005 sjunkit med ca 150 stycken. Som tidigare nämnts är orsakerna sannolikt dels kravet på yrkesmässighet i handlarverksamheten, dels de skärpta vapenförvaringsbestäm-

9 9 melserna. Flest vapenhandlare, 47 stycken, finns i Västra Götaland, i Skåne finns 45 stycken och i Norrbotten 30 stycken. Vid underhandskontakter med polismyndigheterna samt av den inspektion som Rikspolisstyrelsen genomfört vid en polismyndighet under 2005 har framgått att i huvudsak samtliga vapenhandlare, i enlighet med bestämmelsen i 5 kap. 8 vapenförordningen, hade granskats av Polisen under det senaste året. Under år 2005 registrerades ca vapenärenden vid polismyndigheterna. Det är en minskning med ca ärenden jämfört med år Av dessa ärenden utgjordes ca av ansökningar om tillstånd till innehav av skjutvapen eller ammunition. Under samma tid registrerades ca dödsboärenden, ca ärenden rörande förvaring av skjutvapen och ca ärenden angående omprövning av tillstånd m.m. Av de sammanlagt skjutvapen som förverkats eller inlösts av staten samt vapen som lämnats till Polisen för att skrotas har Statens kriminaltekniska laboratorium skrotat stycken. Övriga vapen har lämnats vidare för försäljning. 3.2 Stulna och förkomna vapen samt beslag av vapen Rikspolisstyrelsen har sammanställt de anmälningar som det senaste året gjorts till landets polismyndigheter och som avser stulna eller förkomna vapen. Även jämförelser med de senaste sex åren redovisas. En sammanställning har gjorts även av ärenden rörande skjutvapen som beslagtagits av polismyndigheterna under det senaste året. Även jämförelser med de senaste sju åren redovisas för polismyndigheterna och med de senaste tolv åren för Tullverket. I tabellerna har följande vapentyper uteslutits: kolsyre-, luft- och fjädervapen, gasvapen, startvapen, mynningsladdare samt slag- och flintlåsvapen.

10 10 Stulna eller förkomna skjutvapen Statistiken härrör från den uppföljning som sker vid Rikskriminalpolisen och som utgår från datum för brottet. Det innebär att antalet redovisade vapen kan komma att ändras i efterhand eftersom ytterligare anmälningar kan göras beträffande brott som begåtts under tidigare år. De siffror som redovisas hänför sig till läget den 26 jan Antalet skjutvapen som under år 2005 anmälts som stulna eller förkomna uppgår till stycken. Det innebär nästan exakt lika många vapen (2 214) som anmäldes som stulna eller förkomna under år Även antal och fördelning mellan olika vapentyper är i huvudsak oförändrat. Av de skjutvapen som anmälts stulna eller förkomna under år 2005 utgörs st. av kulgevär (47,5 %), 778 st. av hagelgevär (35 %), 241 st. av pistoler (11 %), 111 st. av revolvrar (5 %), 20 st. av automatkarbiner (1 %), 4 st. av kulsprutepistoler (0,25 %) och 5 st. av övriga vapen (0,25 %). Från och med år 2003 redovisas t.ex. signalpistoler under rubriken pistoler i stället för som tidigare under rubriken övriga vapen. Anledningen till detta är att det då blir överensstämmelse mellan de vapentyper som redovisas som stulna eller förkomna och de som redovisas som beslagtagna. De ur polisiär synpunkt mest intressanta vapentyperna, automatvapen och enhandsvapen, svarar för ca en sjättedel av de stulna och förkomna vapnen. Antalet stulna eller förkomna pistoler har ökat något medan antalet revolvrar har minskat. Antalet stulna och förkomna enhandsvapen var under åren 2003

11 11 och 2004 i stort sätt konstant, ca 400 stycken. Motsvarande antal är för år 2005 ca 350 stycken. År 2005 anmäldes 24 helautomatiska skjutvapen som stulna eller förkomna, i stort sett samma antal som under år 2004 (23). Antalet skjutvapen som anmälts stulna eller förkomna från skyttesammanslutningar (32) har minskat från 53 år 2004 och ligger nu på den nivå som det låg år 2003 (36). Kommentarer Den minskning av antalet stulna och förkomna skjutvapen som skedde år 2004 jämfört med år 2003 bibehålls även Det kan vara ett tecken på att de bestämmelser som infördes år 2000 angående förvaring av skjutvapen i säkerhetsskåp, år 2004 angående vapenhandlares och sammanslutningars förvaring av skjutvapen och de inspektioner som görs av Polisen för att kontrollera enskilda personers vapenförvaring nu börjar ge effekt. Även Försvarsmaktens förbättrade vapenförvaring torde bidra till att siffrorna sjunker. Den uppmärksamhet som bland annat förvaringsfrågorna fått under senare år torde ha medfört att vapeninnehavare i allmänhet har blivit mer medvetna om vikten av att förvara sina skjutvapen på ett säkert sätt. Att antalet stulna eller förkomna militära skjutvapen, automatkarbiner och kulsprutepistoler, visar en minskning är positivt eftersom det är fråga om särskilt farliga vapen. Detta kan tyda på att det är svårare för kriminella att komma över dessa vapen i Sverige. Även om antalet minskar något anmäls fortfarande alltför många skjutvapen (391) som stulna och förkomna från bostadshus. Mot bakgrund av de bestämmelser som gäller för enskildas vapenförvaring är detta ett oacceptabelt högt antal. Att 29 skjutvapen anmälts stulna eller förkomna från fritidshus tyder på en viss nonchalans gentemot förvaringsbestämmelserna. Antalet har dock sjunkit jämfört med år 2004 då 48 vapen stals från fritidshus. Den minskning av antalet skjutvapen som anmälts stulna eller förkomna från skyttesammanslutningar kan bero på att de bl.a. från skyttehåll kritiserade föreskrifterna och allmänna råden (RPSFS 2003:13, FAP 556-2) om bl.a. sammanslutningars vapenförvaring m.m. har haft avsedd effekt och att sammanslutningars skjutvapnen nu i större utsträckning än tidigare förvaras på ett säkrare sätt. Föreskrifterna har medfört att s.k. föreningsvapen nu allt oftare förvaras i bostäder hos föreningsfunktionärer. Erfarenheter från tidigare år har visat att av de vapen som anmälts stulna eller förkomna utgörs merparten av sådana vapen som anmälts förkomna. Det handlar främst om sådana vapen som saknas i dödsbon. Om ett skjutvapen är stulet eller förkommet saknar emellertid betydelse så tillvida att

12 12 vapnet i de flesta fall blir att betrakta som illegalt eftersom det innehas av någon som inte har rätt att inneha det Polisens beslag av skjutvapen Pmynd Tullen Antalet skjutvapen som Polisen beslagtagit under år 2005 (1 417) är ca 25 färre än år Av de beslagtagna skjutvapnen utgörs 613 st. av pistoler (43 %), 302 st. av kulgevär (21,5 %), 241 st. av hagelgevär (17 %), 189 st. av revolvrar (13,5 %), 28 st. av kulsprutepistoler (2 %), 17 st. av automatkarbiner (1 %) och 27 st. av odefinierade vapen (2 %). Totalt utgjorde antalet beslagtagna enhandsvapen - pistoler och revolvrar - 56,5 % av samtliga beslagtagna vapen. Andelen enhandsvapen utgör således även fortsättningsvis över hälften av samtliga beslagtagna vapen. Antalet beslagtagna helautomatiska vapen (45) är i stort sett lika många som år Kommentarer Det faktum att skjutvapen som beslagtas ofta har tillverkningsnumret bortslipat gäller fortfarande. På hälften av de beslagtagna enhandsvapnen har tillverkningsnumret slipats bort. Det innebär svårigheter för Polisen att spåra dessa vapnen och därmed avgöra om de har anmälts stulna i Sverige eller om de är införda illegalt i landet. Det kan dock antas att intresset att slipa bort

13 13 tillverkningsnumret på ett illegalt vapen är större beträffande vapen som tillgripits i Sverige, och därmed är registrerat här, än beträffande sådana som tillgripits utomlands och sedan smugglats in i landet. Om detta antagande är riktigt tyder det på att en stor del av de enhandsvapen som beslagtas av Polisen och där tillverkningsnumret är bortslipat har tillgripits i Sverige. Den omständigheten att 352 (17 %) enhandsvapen anmäldes stulna eller förkomna under år 2005 medan det samma år beslagtogs mer än dubbelt så många, 802 stycken (56,5 %), sådana vapen tyder dock på att även en stor del av de beslagtagna enhandsvapnen införts illegalt i Sverige. Beträffande jaktvapen - hagelgevär och kulgevär - är förhållandet det motsatta. Under år 2005 beslagtogs 543 sådana vapen medan tre gånger så många, stycken, anmäldes stulna eller förkomna. Sannolikt är orsaken härtill att större delen av de stulna eller förkomna gevären saknas i samband med avveckling av dödsbon samt att dessa vapen inte är speciellt attraktiva i kriminella kretsar där de flesta beslagen görs. Polismyndigheternas ökade benägenhet att ta skjutvapen i beslag i samband med avveckling av dödsbon där innehavaren saknade tillstånd att inneha vapnet, kan ha bidragit till ökningen av det totala antalet beslagtagna skjutvapen. Tullverkets beslag av skjutvapen Tullverket genomför endast stickprovsvisa kontroller av transporter respektive försändelser av vapen. En stor del av vapenbeslagen görs i samband med kontroller och husrannsakningar i andra ärenden än de som föranleds av misstanke om illegal införsel av vapen. Tullverket har beslagtagit illegala skjutvapen enligt följande: År vapen vid 29 tillfällen År vapen vid 12 tillfällen År vapen vid 23 tillfällen År vapen vid 15 tillfällen År vapen vid 17 tillfällen År vapen vid 26 tillfällen År vapen vid 20 tillfällen År vapen vid 21 tillfällen År vapen vid 18 tillfällen År vapen vid 12 tillfällen År vapen vid 10 tillfällen År vapen vid 16 tillfällen

14 14 Kommentarer Även om antalet skjutvapen som Tullverket beslagtagit under år 2005 är mer än dubbelt så stort som året innan utgör de dock en relativt liten numerär. Tillgänglig underrättelseinformation talar dock fortfarande om aktiv vapensmuggling. Denna information analyseras numera dagligen gemensamt av Tull och Polis. Det ökande antal skjutvapen som beslagtagits av Tullverket styrker det tidigare påståendet om en aktiv och kanske ökande smuggling av vapen till Sverige. Med anledning härav koncentreras Tullens och Polisens insatser på området särskilt på den underrättelseinformation som finns beträffande smuggling av vapen särskilt vad gäller enhandsvapen och helautomatiska vapen. 3.3 Rikspolisstyrelsens synpunkter Allmänt Skjutvapen används fortfarande i stor utsträckning i samband med våldsbrottslighet. Brottsförebyggande rådets statistik för tiden april 2005 mars 2006 visar på en svag uppgång jämfört med år Statistiken visar emellertid endast antalet våldsbrott där skjutvapen kommit till användning i samband med mord, mordförsök och rån. Enkel sökbar statistik för brottskategorier som olaga hot, grov misshandel och framkallande av fara för annan där skjutvapen använts finns inte med i detta material. Det totala antalet våldsbrott där skjutvapen använts är därför sannolikt betydligt högre. Under tiden april 2005 mars 2006 kom skjutvapen till användning vid mord, mordförsök och rån vid sammanlagt brott. Motsvarande siffror för kalenderår 2004 var 1 187, för kalenderår och för kalenderår brott. Det innebär att i genomsnitt drygt tre grova våldsbrott med skjutvapen begicks varje dag i Sverige under aktuell tid. Under perioden april 2005 mars 2006 ökade, jämfört med motsvarande period året dessförinnan, följande brott där skjutvapen kommit till användning, - fullbordat mord, dråp och misshandel med dödlig utgång från 23 till 70 brott (204 %), - postrån från 5 till 15 brott (200 %) och - bankrån från 22 till 50 brott (136 %). Under aktuell tidsperiod anmäldes brott mot vapenlagstiftningen varav 878 brott avsåg olaga innehav av enhandsvapen och helautomatiska vapen medan 422 brott avsåg olaga innehav av jaktvapen.

15 15 Att avgöra hur många brott som begås med illegala vapen är inte möjligt. Det är dock inte orimligt att anta att den absolut största delen av de vapen som används vid brott är illegala i den meningen att innehavaren inte har rätt att inneha dem. Legala respektive illegala skjutvapen Införsel av illegala skjutvapen till Sverige utgår i huvudsak från områden i världen där det skett stora omvälvningar eller väpnade konflikter. Dessa förhållanden har bidragit till att det oftast finns stora mängder vapen vilka ligger utanför myndigheternas kontroll i dessa områden. Den tidigare trenden att en stor del av de illegalt införda skjutvapnen i Sverige kommer från Balkan fortsätter. Andelen Jugoslavientillverkade vapen bland de beslag som görs i Sverige är fortfarande påfallande stor. I första hand gäller detta enhandsvapen och automatkarbiner. Den omständigheten att skjutvapen stulits eller förkommit från tillståndshavare i Sverige innebär att antalet illegala vapen ökat med i stort sett det antalet. Enligt Rikspolisstyrelsens bedömning har skjutvapen som betraktas som illegala i regel tidigare varit legala. De har sannolikt blivit illegala främst på tre olika sätt. De kan ha åtkommits genom stöld eller genom att de är förkomna i Sverige eller utomlands, förts in illegalt till Sverige eller köpts genom okontrollerbara affärer inom den legala vapenhandeln. Åtgärder för att begränsa antalet illegala vapen måste därför enligt styrelsens mening utgå även från de legala vapnen. En omständighet som är mycket betydelsefull i sammanhanget är att kraven på förvaring av skjutvapen är höga samt att dessa efterlevs. Det avgörande för vilken säkerhetsnivå förvaringen skall ha är, enligt Rikspolisstyrelsens mening, främst det antal vapen som förvaras och hur farliga de bedöms vara. Vem som förvarar vapnen är i detta sammanhang av mindre betydelse. För att bidra till en bättre efterlevnad av bestämmelserna om förvaring av skjutvapen, är det viktigt att Polisen använder de möjligheter till kontroll av förvaringen som finns i vapenlagstiftningen. Allt fler polismyndigheter utnyttjar den möjlighet som finns i 5 kap. 7 vapenlagen för att göra dessa kontroller. De kontroller som hittills genomförts visar på vissa brister beträffande enskildas vapenförvaring. In- och utförsel Contact Point vid Rikspolisstyrelsen har under år 2005 mottagit anmälningar om att sammanlagt skjutvapen förts över svensk gräns till eller från ett land som tillhör EU. Det är ca färre vapen än år Under år 2005 har drygt 400 fler vapen anmälts införda till Sverige jämfört med antalet

16 16 vapen som förts ut. Detta antal kan dock antas vara för lågt på grund av att det inte inkommit några anmälningar om införsel av vapen från italienska vapenhandlare till svenska vapenhandlare under året. Antagandet om brister i rapporteringen grundar sig på att Italien sannolikt är världens främsta tillverkare av hagelvapen och att Italien under föregående år (2004) överförde drygt vapen till Sverige. De flesta transaktionerna skedde mellan Sverige och Tyskland och mellan Sverige och Danmark. Fördelningen mellan olika vapen framgår av bilaga 2. Med hänsyn till den stora mängd skjutvapen som förs till och från Sverige samt för att förhindra att legala vapen blir illegala, är det viktigt att kontrollen vid gränsen samt registrering av samtliga vapen sker på sådant sätt som Rikspolisstyrelsen föreslagit i en tidigare rapport (år 2002) och som nu föreslås träda i kraft den 1 juli 2006 genom en förordning om Tullverkets uppgiftsskyldighet beträffande införsel eller utförsel av skjutvapen. Rikspolischefen Stefan Strömberg har beslutat detta ärende. I den slutliga handläggningen har deltagit chefsjuristen Lotta Gustavsson, chefsjuristen Ulf Berg och polismästaren Claes Johansson, föredragande. RIKSPOLISSTYRELSEN Stefan Strömberg Claes Johansson Kopia till: Rikspolisstyrelsens styrelse Rikspolisstyrelsens ledningsgrupp Rikskriminalpolisen Övriga arbetsenheter vid Rikspolisstyrelsen Säkerhetspolisen Samtliga polismyndigheter Statens kriminaltekniska laboratorium Socialstyrelsen Tullverket /HK/ Inspektionen för strategiska produkter Försvarsmakten /HK/MUST/ Akten

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vapenlagen (1996:67); SFS 2006:386 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 11 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vapenlagen (1996:67)

Läs mer

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Promemoria 495 2015-11-17 Ju2015/08872/P Justitiedepartementet Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Bakgrund Under senare tid har det inträffat ett oroväckande stort antal

Läs mer

Huddinge kommuns remissyttrande rörande promemorian Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv (Ds 2018:1)

Huddinge kommuns remissyttrande rörande promemorian Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv (Ds 2018:1) 1 (2) Handläggare Björn Rosborg Bjorn.Rosborg@huddinge.se 2018-04-11 KS-2018/359.109 Ert datum Er referens 2018-01-17 Ju2018/00480/L4 Huddinge kommuns remissyttrande rörande promemorian Genomförande av

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:3078 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) med anledning av prop. 2014/15:108 Några ändringar i vapenlagen

Motion till riksdagen: 2014/15:3078 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) med anledning av prop. 2014/15:108 Några ändringar i vapenlagen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:3078 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) med anledning av prop. 2014/15:108 Några ändringar i vapenlagen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Ju2009/2604/P

Ju2009/2604/P Promemoria 152 2009-03-18 Ju2009/2604/P Justitiedepartementet Enheten för polisfrågor samt allmän ordning och säkerhet Uppdrag att utreda vissa frågor rörande vapenlagstiftningen Bakgrund FN antog i maj

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vapenlagen (1996:67); SFS 2000:147 Utkom från trycket den 18 april 2000 utfärdad den 30 mars 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vapenlagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vapenlagen (1996:67); Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vapenlagen (1996:67) 2

Läs mer

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen)

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen) SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2016-06-14 Dnr 163-2015 och 165-2015 Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen)

Läs mer

Vissa frågor om vapenlagen

Vissa frågor om vapenlagen Ds 2010:6 Vissa frågor om vapenlagen Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer på uppdrag av Regeringskansliets

Läs mer

Vapenlag (1996:67) [Fakta & Historik]

Vapenlag (1996:67) [Fakta & Historik] Vapenlag (1996:67) [Fakta & Historik] 1 kap. Lagens tillämpningsområde 1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen. 2 Med skjutvapen förstås i denna

Läs mer

Vapenlag (1996:67) 1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen.

Vapenlag (1996:67) 1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen. Vapenlag (1996:67) 1 kap. Lagens tillämpningsområde 1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen. 2 Med skjutvapen förstås i denna lag vapen med

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenhandlares och vissa sammanslutningars förvaring

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 juni 2016 KLAGANDE Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 10 april

Läs mer

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Fskr och allm. råd om skjutvapen och ammunition [7461] Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Med stöd av 14 förordningen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-08

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-08 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-08 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ökad kontroll av vapen Enligt en

Läs mer

Användningen av kvalificerade skyddsidentiteter inom det särskilda personsäkerhetsarbetet

Användningen av kvalificerade skyddsidentiteter inom det särskilda personsäkerhetsarbetet Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-06-14 Dnr 139-2011 Användningen av kvalificerade skyddsidentiteter inom det särskilda personsäkerhetsarbetet 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vapenförordningen (1996:70); SFS 2006:509 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 24 maj 2006. Regeringen föreskriver i fråga om vapenförordningen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM Mål nr 5580-15 1 (6) meddelad i Stockholm den 13 december 2016 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Peter Bredelius Advokatfirman Lindahl KB Box 143 701 42 Örebro MOTPART Polismyndigheten

Läs mer

Uppdrag att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område (Ju 2017:E)

Uppdrag att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område (Ju 2017:E) Promemoria 2017-04-03 Ju2017/03110/LP Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap (L4) Uppdrag att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 77 Möjligheten att få tillstånd att förvara vapen hos någon annan förutsätter inte att vapeninnehavaren är bosatt i Sverige och inte heller att förvaringen är en tillfällig lösning. 5 kap.

Läs mer

1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen.

1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen. 1 kap. Lagens tillämpningsområde 1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen. 2 Med skjutvapen förstås i denna lag vapen med vilka kulor, hagel,

Läs mer

1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen.

1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i lagen jämställs med skjutvapen. SFS 1996:67 Källa: Rixlex Utfärdad: 1996-02-08 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2006:386 Vapenlag (1996:67) 1 kap. Lagens tillämpningsområde 1 Denna lag gäller skjutvapen och ammunition samt vissa föremål som i

Läs mer

Redovisning av Regeringsuppdrag. Vapenamnesti Slutredovisning och utvärdering. Rikspolisstyrelsen, Rättsavdelningen

Redovisning av Regeringsuppdrag. Vapenamnesti Slutredovisning och utvärdering. Rikspolisstyrelsen, Rättsavdelningen Redovisning av Regeringsuppdrag Vapenamnesti 2013 Slutredovisning och utvärdering Rikspolisstyrelsen, Rättsavdelningen 2014-12-07 RAPPORT 2 (12) Vapenamnesti 2013 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BAKGRUND

Läs mer

Yttrande angående utredningen Skärpningar i vapenlagstiftningen, SOU 2013:7

Yttrande angående utredningen Skärpningar i vapenlagstiftningen, SOU 2013:7 Yttrande angående utredningen Skärpningar i vapenlagstiftningen, SOU 2013:7 Svenska Skyttesportförbundet (SvSF) och Svenska Skidskytteförbundet (SSSF) vill mot bakgrund av de förslag som lämnas i utredningen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 juli 2018 KLAGANDE Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm MOTPART AA Ombud: Advokat Sebastian Scheiman Scheiman Advokatbyrå AB Box

Läs mer

Law (1996-67) on weapons

Law (1996-67) on weapons SFST Law (1996-67) on weapons Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 2 av 2 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 20 maj 2013 KLAGANDE Polismyndigheten i Värmland Box 157 651 05 Karlstad MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den

Läs mer

Redovisning av Regeringsuppdrag Vapenamnestin 2013 Redovisning och utvärdering

Redovisning av Regeringsuppdrag Vapenamnestin 2013 Redovisning och utvärdering Redovisning av Regeringsuppdrag Vapenamnestin 2013 Redovisning och utvärdering Rikspolisstyrelsen, Rättsavdelningen 2014-12-19 RAPPORT 2 (12) Vapenamnestin 2013 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BAKGRUND...

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens och andra statliga myndigheters förvaring och

Läs mer

Vapenlag (1973:1176) Författningen är upphävd, se Fakta & Historik. [Fakta & Historik] Inledande bestämmelser

Vapenlag (1973:1176) Författningen är upphävd, se Fakta & Historik. [Fakta & Historik] Inledande bestämmelser Vapenlag (1973:1176) Författningen är upphävd, se Fakta & Historik. [Fakta & Historik] Inledande bestämmelser 1 Med skjutvapen förstås i denna lag ett vapen med vilket kulor, hagel, harpuner eller andra

Läs mer

Möte med politiskt sakkunnige Johan Moström och inrikesminister Anders Ygeman Justitiedepartementet

Möte med politiskt sakkunnige Johan Moström och inrikesminister Anders Ygeman Justitiedepartementet 2015-12-02 1 Möte med politiskt sakkunnige Johan Moström och inrikesminister Anders Ygeman Justitiedepartementet 2015-12-01 Mike Winnerstig, Svenska Pistolskytteförbundet 2015-12-02 2 Skyttesporten i siffror

Läs mer

2 kap. 3 första stycket vapenförordningen (1996:70) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 juli 2018 följande dom (mål nr ).

2 kap. 3 första stycket vapenförordningen (1996:70) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 juli 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 53 Fråga om vapentillstånd för en enskild som är medlem i en sammanslutning för målskytte, när sammanslutningen inte är auktoriserad men ansluten till en sammanslutning som är det. Tillstånd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, m.m.; SFS 2002:444 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

Förord. Linköping i december 2004. Olof Egerstedt. /Katarina Adolfson

Förord. Linköping i december 2004. Olof Egerstedt. /Katarina Adolfson Skärpta vapenregler Förord Regeringskansliet har uppdragit åt chefen för Statens kriminaltekniska laboratorium, överdirektören Olof Egerstedt, att biträda Justitiedepartementet med att utreda vissa vapenfrågor

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Förslag till ändringar i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9, FAP 551-3)

Förslag till ändringar i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9, FAP 551-3) Öster Malma 2006-09-25 Rikspolisstyrelsen Polisavdelningen Box 12256 102 26 STOCKHOLM Förslag till ändringar i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9, FAP

Läs mer

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel.

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fredrik Reinfeldts jultal 16 december 2013 Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet

Läs mer

Regeringens proposition 1999/2000:27

Regeringens proposition 1999/2000:27 Regeringens proposition 1999/2000:27 En skärpt vapenlagstiftning Prop. 1999/2000:27 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 18 november 1999 Ingela Thalén Britta Lejon (Justitiedepartementet)

Läs mer

Charlotte von Essen (Justitiedepartementet)

Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremiss Vissa åtgärder mot illegala vapen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 19 januari 2012 Beatrice Ask Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom grovt vapenbrott

Överklagande av hovrättsdom grovt vapenbrott ÖVERKLAGANDE Sida 1 (10) Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom grovt vapenbrott Klagande Riksåklagaren Motpart L Ombud

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om brandfarliga och explosiva varor; SFS 2010:1075 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 30 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Polismyndigheten i Västra Götaland Box 429 401 26 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 30

Läs mer

Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (RPSFS 2000:59) om europeiskt skjutvapenpass m.m.

Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (RPSFS 2000:59) om europeiskt skjutvapenpass m.m. Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (RPSFS 2000:59) om europeiskt skjutvapenpass m.m. Rikspolisstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

Läkares anmälningsskyldighet enligt vapenlagen. Vägledning för rättstillämpning

Läkares anmälningsskyldighet enligt vapenlagen. Vägledning för rättstillämpning Läkares anmälningsskyldighet enligt vapenlagen Vägledning för rättstillämpning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

10.1 De allmänna förvaringsbestämmelserna

10.1 De allmänna förvaringsbestämmelserna SOU 1998:44 185 10 Förvaring 10.1 De allmänna förvaringsbestämmelserna 10.1.1 Gällande rätt I 1973 års vapenlag angavs att skjutvapen eller en för vapnets funktion vital del samt ammunition skulle förvaras

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vapenförordningen (1996:70); utfärdad den 20 november 2014. SFS 2014:1361 Utkom från trycket den 2 december 2014 Regeringen föreskriver i fråga om vapenförordningen

Läs mer

Tidsbegränsad vapenamnesti 2018

Tidsbegränsad vapenamnesti 2018 Tidsbegränsad vapenamnesti 2018 Innehåll 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 2 Författningsförslag... 7 2.1 Förslag till lag (201X:XXX) om ansvarsfrihet vid vissa vapenbrott... 7 3 Regler för innehav

Läs mer

Fråga om förutsättningar för att meddela en person som har gjort sig skyldig till försök till dråp tillstånd att inneha skjutvapen.

Fråga om förutsättningar för att meddela en person som har gjort sig skyldig till försök till dråp tillstånd att inneha skjutvapen. HFD 2016 ref. 33 Fråga om förutsättningar för att meddela en person som har gjort sig skyldig till försök till dråp tillstånd att inneha skjutvapen. 2 kap. 4 vapenlagen (1996:67) Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Val-extra. Pistolskyttet och valet 2014

Val-extra. Pistolskyttet och valet 2014 Val-extra Pistolskyttet och valet 2014 I år är det valår och den parlamentariska situationen efter valet ser ut att bli lite mer spännande eller rörigare än vanligt. SPSF tar som bekant aldrig någon partipolitisk

Läs mer

Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6)

Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6) Yttrande Diarienr 2010-08-19 838-2010 Ert diarienr Ju 2010/3907/L4 Justitiedepartementet Enheten för allmän ordning och säkerhet Att: NN 103 33 STOCKHOLM Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6)

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt den s.k. inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt den s.k. inhämtningslagen SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2013-05-22 Dnr 207-2012 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt den s.k. inhämtningslagen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vapenförordningen (1996:70); SFS 2000:149 Utkom från trycket den 18 april 2000 utfärdad den 30 mars 2000. Regeringen föreskriver i fråga om vapenförordningen

Läs mer

Skärpningar i vapenlagstiftningen

Skärpningar i vapenlagstiftningen Skärpningar i vapenlagstiftningen Betänkande av Utredningen om skärpningar i vapenlagstiftningen Stockholm 2013 SOU 2013:7 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och

Läs mer

Transitregler rörande vapen gentemot Danmark, Finland och Norge

Transitregler rörande vapen gentemot Danmark, Finland och Norge Transitregler rörande vapen gentemot Danmark, Finland och Norge Förord Regeringskansliet har uppdragit åt chefen för Statens kriminaltekniska laboratorium, överdirektören Olof Egerstedt, att biträda Justitiedepartementet

Läs mer

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Inledande bestämmelser 1 [7531] Denna förordning gäller brandfarliga och explosiva varor enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Tullverkets författningssamling i elektronisk form

Tullverkets författningssamling i elektronisk form Tullverkets författningssamling i elektronisk form Detta är en återgivning av innehållet i den tryckta versionen av Tullverkets författningssamling. Om innehållet i återgivningen skiljer sig från innehållet

Läs mer

Användning av kvalificerade skyddsidentiteter inom Polismyndighetens undercoververksamhet

Användning av kvalificerade skyddsidentiteter inom Polismyndighetens undercoververksamhet Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2018-01-24 Dnr 98-2017 Användning av kvalificerade skyddsidentiteter inom Polismyndighetens undercoververksamhet 1. SAMMANFATTNING Säkerhets-

Läs mer

Lag (1992:1300) om krigsmateriel

Lag (1992:1300) om krigsmateriel SFS 1992:1300 Källa: Rixlex Utfärdad: 1992-12-10 Omtryck: SFS 1997:689 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2000:1248 Lag (1992:1300) om krigsmateriel Inledande bestämmelser 1 Denna lag har avseende på vapen, ammunition

Läs mer

Rättsväsen. Anmälda brott Statistiken över anmälda brott redovisar brottslighetens

Rättsväsen. Anmälda brott Statistiken över anmälda brott redovisar brottslighetens 20 Sedan den 1 juli 1994 ansvarar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för den officiella kriminalstatistiken. Tidigare hade Statistiska Centralbyrån, SCB, detta ansvar. Brottsstatistiken har förts sedan 1950.

Läs mer

Legala vapen för jakt- och skytteändamål

Legala vapen för jakt- och skytteändamål Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3233 av Beatrice Ask m.fl. (M) Legala vapen för jakt- och skytteändamål Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Remiss JU2015/09714/PO: EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s vapendirektiv

Remiss JU2015/09714/PO: EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s vapendirektiv REMISSYTTRANDE 2016-01-03 Erik Walltin Vistakullevägen 215 561 92 HUSKVARNA Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss JU2015/09714/PO: EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s vapendirektiv Nedan

Läs mer

RIKSÅKLAGAREN 2005-09-07 RÅ-A Agneta Blidberg, överåklagare RIKSPOLISSTYRELSEN RKP-102- Stefan Erlandsson, kriminalkommissarie

RIKSÅKLAGAREN 2005-09-07 RÅ-A Agneta Blidberg, överåklagare RIKSPOLISSTYRELSEN RKP-102- Stefan Erlandsson, kriminalkommissarie RIKSÅKLAGAREN 2005-09-07 RÅ-A Agneta Blidberg, överåklagare RIKSPOLISSTYRELSEN RKP-102- Stefan Erlandsson, kriminalkommissarie Regeringen Justitiedepartementet Hemlig teleavlyssning m.m. vid förundersökning

Läs mer

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition 1 kap. Inledande bestämmelser [7461]

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vapenförordningen (1996:70); SFS 2014:1149 Utkom från trycket den 7 oktober 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver i fråga om vapenförordningen

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Tullverkets föreskrifter om viss införsel, utförsel och återutförsel av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor; SFS 2008:1006 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten - Kartläggning och analys (SOU 2007:22)

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten - Kartläggning och analys (SOU 2007:22) 1 (5) YTTRANDE Verkssekretariatet Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Rättsenheten 2007-08-21 Verksjurist Aimée Jillger Er referens Ju2007/3589/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet Grundlagsenheten

Läs mer

SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y

SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y 251658240 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2013-07-04 Ärendenr: NV-03490-13 Regeringskansliet Justitiedepartementet Registrator 103 33 Stockholm ju.kansliet-lagstiftningsenhet4

Läs mer

Datum: D.nr:

Datum: D.nr: Datum: 2018-04-17 D.nr: 011-18 Kopia till Ju.L4@regeringskansliet.se Till ju.registrator@regeringskansliet.se Jägarnas Riksförbunds remissvar, Ju 2018/00480/L4, Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv

Läs mer

Uppföljning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen

Uppföljning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-11-15 Dnr 83-2013 Uppföljning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen 1 SAMMANFATTNING Nämnden har följt upp sin tidigare granskning

Läs mer

Inspektion av Polismyndigheten, rättsavdelningen, rättsenhet Väst, den 9 och 10 november 2016

Inspektion av Polismyndigheten, rättsavdelningen, rättsenhet Väst, den 9 och 10 november 2016 PROTOKOLL Aktbil Dnr 6229-2016 Sid 1 (6) Inspektion av Polismyndigheten, rättsavdelningen, rättsenhet Väst, den 9 och 10 november 2016 Inledning Den 9 och 10 november 2016 genomförde justitieombudsmannen

Läs mer

Polismyndighetens författningssamling

Polismyndighetens författningssamling Polismyndighetens författningssamling ISSN 2002-0139 Utgivare: Martin Valfridsson Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om hantering av skjutvapen och ammunition enligt lagen (2017:807) om ansvarsfrihet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:109

Regeringens proposition 2011/12:109 Regeringens proposition 2011/12:109 Vissa åtgärder mot illegala vapen Prop. 2011/12:109 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 mars 2012 Fredrik Reinfeldt Beatrice Ask

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-03-27 Dnr 14-2013 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om internationellt polisiärt samarbete; SFS 2000:343 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om polisens allmänna spaningsregister; SFS 2010:362 Utkom från trycket den 1 juni 2010 utfärdad den 20 maj 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänt spaningsregister

Läs mer

Grovt vapenbrott. - praxis och utvecklingsbehov. Promemoria

Grovt vapenbrott. - praxis och utvecklingsbehov. Promemoria Grovt vapenbrott - praxis och utvecklingsbehov Promemoria RättsPM 2007: 5 Utvecklingscentrum Malmö Mars 2007 2 Innehållsförteckning 1 Brottsstatistik och brottsutveckling...3 2 Förarbetena till bestämmelsen

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-03-25 Dnr 46-2014 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skärpningar i vapenlagstiftningen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skärpningar i vapenlagstiftningen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-04-10 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Olle Stenman. Skärpningar i vapenlagstiftningen Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i underrättelseverksamheten

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i underrättelseverksamheten Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-09-02 Dnr 31-2015 Polismyndighetens behandling av personuppgifter i underrättelseverksamheten vid Polisregion Nord 1. SAMMANFATTNING Nämndens granskning

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss

Läs mer

Justitiedepartementet. Reglering av vapenmagasin

Justitiedepartementet. Reglering av vapenmagasin Justitiedepartementet Reglering av vapenmagasin Juli 2019 1 2 1 Sammanfattning Denna promemoria kompletterar den tidigare upprättade och remitterade promemorian Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-28 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 12 februari

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen

Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-09-04 Dnr 117-2012 Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen 1 SAMMANFATTNING Nämnden har granskat de 83 beställningar

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om videoupptagning i polisfordon vid trafikövervakning m.m.;

Läs mer

Karin Erlingsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Karin Erlingsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Några ändringar i vapenlagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 mars 2015 Peter Hultqvist Karin Erlingsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-06-18 Dnr 82-2013 Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning 1 SAMMANFATTNING Syftet med Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens granskning

Läs mer

Minska införseln av illegala skjutvapen

Minska införseln av illegala skjutvapen Minska införseln av illegala skjutvapen Redovisning av regeringsuppdrag Rikspolisstyrelsen, dnr: RKP 060-7828/12 Tullverket, dnr: STY 2013-3 2014-10-31 Innehåll Sammanfattning... 2 1 Inledning... 3 1.1

Läs mer

Rättsväsen. Anmälda brott Statistiken över anmälda brott redovisar brottslighetens

Rättsväsen. Anmälda brott Statistiken över anmälda brott redovisar brottslighetens 20 Sedan den 1 juli 1994 ansvarar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för den officiella kriminalstatistiken. Tidigare hade Statistiska Centralbyrån, SCB, detta ansvar. Brottsstatistiken har förts sedan 1950.

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

Ökad kontroll av vapen

Ökad kontroll av vapen Justitieutskottets betänkande 2005/06:JuU29 Ökad kontroll av vapen Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2005/06:113 Ökad kontroll av vapen jämte 4 motioner som väckts med anledning

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om polismyndigheternas lokala personsäkerhetsverksamhet;

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204)

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) BESLUT Dnr 2005-04-27 1917-2004 Advokatfirman Glimstedt Catarina Granell-Hagsten Box 16108 103 22 Stockholm Såsom ombud för: AB Svensk Pantbelåning Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen

Läs mer

Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter

Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-06-14 Dnr 56-2012 Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter 1 SAMMANFATTNING Nämnden har, utifrån de 21 polismyndigheternas svar

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:9) om kontroll av narkotika

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:9) om kontroll av narkotika Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2011:9) om kontroll av narkotika Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller

Läs mer