Trygghetslarm. Trygghetslarm är till för att skapa trygghet för dig och dina anhöriga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trygghetslarm. Trygghetslarm är till för att skapa trygghet för dig och dina anhöriga"

Transkript

1 Trygghetslarm Trygghetslarm är till för att skapa trygghet för dig och dina anhöriga

2 Ansökan av trygghetslarm Du som har behov av trygghetslarm kan ansöka om det med hjälp av förenklad biståndsbedömning. Kontakta kommunens biståndshandläggare på telefonnummer om du vill ansöka om larm. Du kan också hämta hem en ansökningsblankett från kommunens hemsida (www.hjo.se) eller i kommunens växel. Då ansökningsblankett inkommer till biståndshandläggare tar de telefonkontakt med dig. Efter fattat beslut Inom fem vardagar efter fattat beslut kommer personal från hemvården att kontakta dig för att komma överens med dig om lämplig tid för installation av trygghetslarmet. I samband med uppstart av insatsen kommer en genomförandeplan att upprättas Nycklar För att hemvårdens personal skall kunna komma in när Du larmat måste Du lämna två nycklar till din bostad. Nyckelkvittens skrivs och nycklarna förvaras i ett låst nyckelskåp i hemvårdens lokaler. Nyckeln kan inte härledas till din bostad av obehöriga. Vissa försäkringsbolag kräver att du kompletterar din hemförsäkring med allriskförsäkring när du lämnat ut nyckeln till din bostad för att du skall få full ersättning vid ev. stöld i din bostad. Kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad som gäller i ditt fall. Larmet installeras först när nycklarna lämnats.

3 Vilken typ av telefonabonnemang krävs för att kunna ha ett larm? Du kan ansluta dig till trygghetslarm om du har fast telefoni (via analoga nätet) eller IP-telefoni (via bredband). Högsta säkerhet för att larmet ska fungerar nås i nuläget genom att sända larm via det analoga telenät med Telia som operatör. Om du har IP-telefoni är det viktigt att du uppger detta i samband med ansökan, eftersom denna larmtyp har en längre installationstid. Vid elbortfall/strömavbrott och datanätsbortfall kommer larmet via IPtelefonin att sluta fungera eftersom telefoniförbindelsen slutar att fungera. Trygghetslarm fungerar inte via mobiltelefoni eftersom Hjo kommun i nuläget inte har någon teknisk lösning för detta. Placering Hemvårdens personal kopplar in trygghetslarmets telefon i huvudjacket. Flytta inte på trygghetslarmet. Vi kan inte garantera att larmet fungerar vid inkoppling i sidojack. Kom ihåg att aldrig flytta trygghetstelefonen utan samråd med hemvårdens personal. Larm som är kopplat till huvudjacket kommer alltid fram. Att tänka på Om du byter telefonoperatör eller teknisk lösning för telefoni (fast telefoni via analogt nät/ip-telefoni) meddela hemvården eftersom det troligen kan behövas omprogrammering av utrustningen för att trygghetslarmet ska fungera. Tänk på att installation av ny teknik i hemmet, så som basstation för bärbar telefon och klockradio, kan störa trygghetslarmet om de är placerade för nära trygghetstelefonen. Provlarma alltid efter installation av ny teknik.

4 När du larmar Alla larmsamtal spelas in och ljudfilerna sparas i sex månader. När du larmar svarar personal på den larmmottagning som Hjo kommun anlitar. Larmmottagaren förhör sig om vad du behöver hjälp med och tar vid behov kontakt med hemvårdens personal som åker hem till dig. Larm som skett av misstag hanteras på samma sätt, meddela då larmmottagaren att du larmat av misstag. Provlarm Ett automatiskt provlarm sker dagligen för att kontrollera att larmet fungerar. Apparaten blinkar då rött och grönt. Det dagliga provlarmet kommer att visas på din telefonräkning som en markering per dygn (en öppningsavgift). Om larmet endast blinkar rött ombeds Du att utlösa ett anrop genom att trycka på larmklockan. Provlarma gärna själv genom att trycka på larmknappen 1-2 ggr/ månad. Ha som vana att du själv provlarmar efter åskoväder och elbortfall/strömavbrott. Strömavbrott Vid allmänt strömavbrott, eller om trygghetslarmets elanslutning har varit bruten mer än 3-4 timmar, får larmcentralen ett larm om att det är fel på strömtillförseln. Larmcentralen tar då kontakt med dig per telefon och ber dig kontrollera alla anslutningar. Om strömavbrottet varar länge får larmcentralen ytterligare ett larm när det inbyggda batteriet i trygghetslarmet håller på att ta slut. Normalt håller batteriet i timmar. Vid elbortfall/strömavbrott och datanätsbortfall slutar telefoniförbindelsen vid IP-telefonin att fungera och ingen larmsignal kommer därför att sändas iväg till larmmottagningen om man larmar.

5 Skötsel- och användningsråd för trygghetstelefon och larmklocka Trygghetstelefonen är fuktkänslig, torkas därför av med en torr trasa. Larmklockan är vattentät och kan användas vid dusch. Tvättråd för elastiska armband och halsband Ta bort larmknappen. Tvätta armbandet eller halsbandet i maskin i 40º. Vid behov av nytt armband eller halsband, så köper du det av kommunen. Betalning sker via faktura från kommunen enligt separat prislista. Avgift för trygghetslarm Du får betala en avgift till kommunen för trygghetslarmet, den fastställs årligen enligt gällande avgiftstaxa. Borttappat trygghetslarm/larmklocka Vid borttappad larmklocka får man låna en ny i en vecka. Om klockan ej återfinnes fakturerar kommunen kostnad enligt separat prislista. Saknas trygghetslarmet samt larmklocka, fakturerar kommunen kostnad enligt separat prislista. Saknas trygghetslarmet och larmklocka finns, fakturerar kommunen kostnad enligt separat prislista.

6 Värdighetsgarantier I socialtjänstlagen finns sedan 1 januari 2011 en nationell värdegrund. Innebörden av den är att äldre människor ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Hjo kommun har därför beslutat att införa värdighetsgarantier inom hela Vård och Omsorg, för att tydliggöra att vi vill erbjuda dig ett värdigt liv och välbefinnande. Garantierna är utformade i samråd med brukare och anhöriga. Här är de tre värdighetsgarantier som gäller för hela Vård och Omsorg. Att få ett gott bemötande och bli sedd och lyssnad till som människa är nyckeln till ett värdigt liv. Vi garanterar att vi bemöter dig med vänlighet, värdighet och respekt. Det innebär t e x att vi som arbetar i Vård och Omsorg inte använder mobiltelefoner och datorer för privat bruk under arbetstid. Vi arbetar aktivt med värdegrundsfrågor på vår enhet för att hålla värdegrunden vid liv. Att känna sig trygg med hjälpen man får och att inte behöva byta personal alltför ofta är viktigt. Vi garanterar att vi alltid behåller 50% av känd och van personal i tjänst när vi planerar semesterledigheterna. Att ha inflytande över sin vardag och ha möjlighet att påverka innehållet i sina insatser är nyckeln till ett värdigt och meningsfullt liv. Vi garanterar att vi lyssnar på dig och skriver ned dina egna önskemål i en genomförandeplan. Om du vill kan du ha med dig god man eller en anhörig när vi träffas för att skriva din genomförandeplan. Genomförandeplanen ska vara skriven inom två veckor efter att insatsen påbörjats. Genomförandeplanen ska ändras när dina behov förändras, så att personalen alltid kan se i planen hur vi ska arbeta för ditt bästa. Vi garanterar vidare att du får ett kontaktombud som månar extra om dig och ser till att hjälpen ges på det sätt du önskar.

7 Hjälp oss bli bättre! Har du förslag, synpunkter eller klagomål på vår verksamhet är vi tacksamma om du delger oss detta! Det ger oss möjlighet att förbättra och utveckla vår verksamhet. Delge oss dina tankar direkt eller använd synpunkten. Mer information om kommunens förbättringsarbete finns i folder vid entrén till boendet eller via kommunens hemsida:

8 Kontakt Vid ytterligare frågor kring ansökan kan du kontakta kommunens biståndshandläggare via Hjo kommuns växel på telefon Vid ytterligare frågor kring larmet och dess installation samt funktionalitet ta kontakt med ansvarig enhetschef för hemtjänsten via Hjo kommuns växel på telefon Hjo kommun oktober 2011 Hjo kommun Hjo Tfn

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp.

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp. Trygghetslarm Trygghetslarm Med trygghetslarm kan du få kontakt med personal i situationer då du inte kan nå fram till din vanliga telefon. Du använder larmet för att kalla på hjälp om du blir hastigt

Läs mer

Trygghetslarmen installeras av personal från vård och äldreomsorgens larmgrupp. De ger dig råd om vilken lösning som fungerar hos dig.

Trygghetslarmen installeras av personal från vård och äldreomsorgens larmgrupp. De ger dig råd om vilken lösning som fungerar hos dig. Trygghetslarm Allmänt Efter beslut från biståndshandläggare kan du hyra ett trygghetslarm av Alingsås kommun. Larmet är personligt och ska användas av dig i din bostad. Du ska använda trygghetslarmet vid

Läs mer

Du ska kunna leva ditt liv som du vill!

Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Vi lyssnar på dig och respekterar din rätt att bestämma själv. Örebro kommuns lokala värdegrund Vad innebär den för dig? Enligt ett tillägg i socialtjänstlagen ska

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Hjälp hemma. för dig som behöver extra stöd i vardagen

Hjälp hemma. för dig som behöver extra stöd i vardagen Hjälp hemma för dig som behöver extra stöd i vardagen Innehåll Så söker du hjälp 3 Servicetjänster 6 Personlig omvårdnad 7 Fixartjänster 8 Trygghetslarm 8 Hemsjukvård 9 Rehabilitering i hemmet 9 Annan

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Trygghetslarm. Uppföljning av funktion och säkerhet

Trygghetslarm. Uppföljning av funktion och säkerhet Trygghetslarm Uppföljning av funktion och säkerhet ISBN 978-91-85999-95-8 Artikelnr 2009-126-25 Publicerad www.socialstyrelsen.se, januari 2009 Sättning Maj-Len Sjögren 2 Förord Under hösten 2006 blev

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Servicetjänster

För dig som vill veta mer om. Servicetjänster För dig som vill veta mer om Servicetjänster Innehåll Servicetjänster - så fungerar det sidan 3 Vad ingår i servicetjänsterna? sidan 3 Personlig omvårdnad sidan 3 Vad kan man inte få hjälp med? sidan 3

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Vård och omsorg

Verksamhetsplan 2015 Vård och omsorg Verksamhetsplan 2015 Vård och omsorg Enhetens uppdrag: Vård och omsorg ansvarar för att tillgodose kommunens äldres och funktionshindrades behov av stödinsatser, omvårdnad och sjukvård i eget och särskilt

Läs mer

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun falun.se/omvårdnadsförvaltningen Trygghet Inflytande Gott bemötande Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun Innehåll Anvisning av lägenhet...5 Att ansöka om och få lägenhet...4 Att bo i vård- och

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

Information om hjälp, stöd och omsorg i Karlshamns kommun

Information om hjälp, stöd och omsorg i Karlshamns kommun Information om hjälp, stöd och omsorg i Karlshamns kommun Omsorgsförvaltningen ansvarar för äldreomsorg, LSS stöd och service, social psykiatri samt individ- och familjeomsorg. I den här broschyren hittar

Läs mer

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få stöd av boendestödet. Det är svårt att beskriva exakt hur

Läs mer

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen Äldreboende Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen 1 Äldreboende När man inte längre klarar av att bo kvar hemma finns möjlighet att söka till ett äldreboende. Boendet är till för Dig som

Läs mer

Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm.

Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm. Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm. Omsorgsinsatser Du kan få hjälp med din personliga hygien och med på och avklädning.

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Det är svårt att berätta exakt hur det

Läs mer

Telia Delad faktura. Handbok

Telia Delad faktura. Handbok Telia Delad faktura Handbok Telia Delad faktura Handbok 2 Handbok. Telia Delad faktura 2011 TeliaSonera Sverige AB TSP-3012_1-1108 Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och ändringar i denna upplaga

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Välkommen till. Vikadamms särskilda boende

Välkommen till. Vikadamms särskilda boende Välkommen till Vikadamms särskilda boende Vikadamms särskilda boende Vikadamm är ett särskilt boende i Älvängen som sammanlagt har 26 lägenheter för personer med ett omfattande omvårdnadsbehov. Lägenheterna

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Äldreomsorgen i Södertälje. Hemtjänsten VI GÖR DET MÖJLIGT FÖR DIG ATT BO HEMMA

Äldreomsorgen i Södertälje. Hemtjänsten VI GÖR DET MÖJLIGT FÖR DIG ATT BO HEMMA Äldreomsorgen i Södertälje Hemtjänsten VI GÖR DET MÖJLIGT FÖR DIG ATT BO HEMMA Vad kan vi hjälpa dig med? Hemtjänstens viktigaste uppgift är att göra det möjligt för dig att kunna bo kvar i din invanda

Läs mer

Socialförvaltningens grundsyn

Socialförvaltningens grundsyn Strömsborg Strömsborg Strömsborgs vårdboende erbjuder boende för dig med omfattande behov av vård, omsorg, stöd och service. Vi arbetar utifrån kontaktmannaskap. Det innebär att din kontaktman har ett

Läs mer