Likabehandlingsplan - Gråbo förskolor 2012-

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan - Gråbo förskolor 2012-"

Transkript

1 1 (10) Lärande Gråbo förskolor Likabehandlingsplan - Gråbo förskolor I Gråbo förskolor ingår: Fågelkärrs förskola, Parasollens förskola, Rösekullens förskola, Olstorps förskola, Bäckamadens förskola och Ljungviks förskola. De är olika stora men har alla barn från 1-5 år. I enheten ingår också dagbarnvårdare vilka i dagsläget är fyra stycken. Vår vision är: På våra förskolor möts du av barn som hjälper varandra att lyckas, de har en tillit till sin egen förmåga och ser framtiden som något de skapar tillsammans för en hållbar utveckling Uppdraget Förskolans uppdrag är att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. För detta finns lagar och förordningar att följa. Enligt 6 kap i Skollagen angående kränkande behandling samt 3 kap i Diskrimineringslagen ska huvudmannen (Lerums kommun) se till att: LERUM100, v 1.0, I Gråbo förskolor har vi en gemensam likabehandlingsplan men olika årliga planer. En gemensam likabehandlingsplan syftar till att öka likvärdigheten bland våra förskolor, höja kompetensen på likabehandlingsarbetet samt stärka känslan av att vi tillhör samma enhet och arbetar tillsammans. I likabehandlingsplanen beskrivs det som gäller för alla förskolor och det som är gemensamt, t.ex. uppdrag, rutiner och dokumentation. Den årliga planen skiljer sig från förskola till förskola då den bygger på respektive förskolas kartläggningar vilka kan resultera i olika målsättningar och åtgärder. Postadress Besöksadress Telefon/ fax Webb/ e-post Org.nr Box 4062 Röselidsvägen Pg Gråbo (fax) larande@lerum.se Bg

2 2 (10) Då det är en årlig plan, analyseras kartläggningsmetoderna och målen utvärderas vilket sedan ska resultera i en ny årlig plan. Likabehandlingsplanen revideras vid behov, t.ex. om uppdraget ändras eller om vi på enheten ändrar gemensamma beslut. Definitioner Diskriminering definieras i Diskrimineringslagen 4 och är ett övergripande begrepp för negativ behandling av individer och grupper som leder till att de missgynnas utifrån olika diskrimineringsgrunder. Diskriminering är när förskolan på osakliga grunder behandlar barn sämre än andra barn enligt någon av diskrimineringsgrunderna. Diskriminering kan vara antingen direkt eller indirekt. De sju diskrimineringsgrunderna är: Eftersom diskriminering handlar om missgynnande förutsätter det någon form av makt hos den som utför diskrimineringen. I verksamheten är det huvudmannen eller personalen som kan göra sig skyldig till diskriminering/trakasserier. Barn kan inte diskriminera varandra i juridisk bemärkelse. Enligt läroplanen för förskolan ska inget barn i förskola utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan religionsuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling (SKOLFS 1998:16). Trakasserier innebär ett handlande av en individ som kränker någons värdighet och har samband med någon av diskrimineringsgrunderna.

3 3 (10) Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier: Kön: När barnen leker på gården berättar Peter för sin förskollärare Gunilla att han vill ha en likadan röd mössa som Fatima. Han tycker de är väldigt fin med små glitterhjärtan på. Gunilla säger skrattande Då kanske vi kan kalla dig för Petra, så att de andra inte tror att du är Fatima. Hon berättar för andra de andra barnen om det och alla skrattar åt Peter. Könsidentitet eller könsuttryck: Sedan ett år tillbaka markerar Erik, 5 år, tydligt att han vill vara flicka och kallas hon och henne. Föräldrarna har gått med på hennes önskemål att bära klänning. En dag är Erik ledsen när pappa kommer till förskolan för att hämta henne. Hon berättar att hon inte fick följa med på utflykt eftersom hon vägrade att ta på sig ett par byxor. Pappa frågar personalen varför Erik skulle byta till byxor och får svaret: Det får vara någon måtta med tramset. Pappan blir också uppmanad att i fortsättningen klä Erik i riktiga kläder eftersom några barn har börjat reta henne för att hon bär klänning. Etnisk tillhörighet: En förskola med många barn med annan etnisk tillhörighet än svensk ger förtur åt etniskt svenska barn när man tar in nya barn för att inte få en alltför segregerad barngrupp. Religion eller annan trosuppfattning: Salima blir ledsen eftersom några av de andra barnen brukar skratta åt hennes mamma som bär muslimsk huvudduk när hon kommer och hämtar henne. En av pedagogerna tröstar Salima, men vidtar inga andra åtgärder. Funktionsnedsättning: Anna som har ADHD får inte börja på samma förskola som sin storebror. Kommunen som tillämpar syskonförtur, tycker i detta fall att Anna ska börja på en annan förskola. Där finns det andra barn med samma diagnos och personalen har därför kunskap om denna. Sexuell läggning: Det har gått bra på förskolan tills James äldre bror kommer på besök. Några av barnen har hört när deras storasyskon i negativa ordalag kallat James bror för bög. Nu får James inte vara med och leka eftersom han har en äcklig storebror. Eftersom en av de vuxna på förskolan hör ordväxlingen utan att reagera känner James att han inte har någon att vända sig till. Ålder: Malte är den enda sexåringen som går kvar i förskolan och inte har börjat i förskoleklass. Det är hans föräldrar som har valt det. De andra barnen retar honom för det.

4 4 (10) Man kan också i vissa fall diskriminera genom att behandla alla lika, så kallad indirekt diskriminering. Det betyder att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse eller förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken missgynnar ett barn av skäl som har samband med en viss diskrimineringsgrund. Med begreppet likabehandling menas att barn ska behandlas så att de har lika rättigheter och möjligheter oavsett någon av diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier innebär ett handlande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Sexuella trakasserier behöver inte ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. I Skollagen 6 kap 3 definieras kränkande behandling som ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringsgrunderna, kränker ett barns värdighet. Trakasserier och kränkande behandling kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. Mobbning är en form av kränkande behandling eller trakasserier som innebär en upprepad negativ handling när någon eller några medvetet och med avsikt tillfogar eller försöker tillfoga en annan skada eller obehag. En handling benämns som kränkande om den upplevs så av den enskilda individen. Främja och förebygga Arbetet med att främja lika rättigheter och möjligheter riktar sig till alla och ska genomföras utan att det föranleds av något särskilt problem. Arbetet med att främja likabehandling och förebygga trakasserier och kränkande behandling är en del av det systematiska kvalitetsarbetet som ska prägla arbetet i verksamheterna. För att arbetet ska bli systematiskt sätter respektive förskola upp utvärderingsbara mål för det främjande arbetet. Dessa skrivs i varje förskolas årliga plan. Attityder och föreställningar, uttalade eller outtalade, om vad som är att betrakta som normalt eller onormalt ligger ofta bakom kränkningar och diskriminering av barn i verksamheten. Ett sätt att hantera detta i Gråbo förskolor är att personalgruppen återkommande reflekterar och synliggör både egna normer och attityder samt sådana som genomsyrar den pedagogiska verksamheten. Varje förskola har en eller två pedagoger som är delaktiga i Gråbo förskolors gemensamma Likabehandlingsgrupp. Gruppen har som uppgift att tillsammans med specialpedagogen fördjupa sig i likabehandlingsarbetet och driva fortbildning och uppdrag på sin förskola. Ansvaret för likabehandlingsarbetet delas av alla som arbetar i förskolan. Det främjande arbetet ska vara en del av det dagliga arbetet, baseras på kunskap, omfatta kompetensutveckling, genomsyras av diskussioner om normer och attityder samt omfatta delaktighet och inflytande för barnen. I mål och insatser för det främjande arbetet ska alla diskrimineringsgrunder finnas med.

5 5 (10) Mål och insatser i det främjande arbetet kan skilja från förskola till förskola. Flertalet insatser är dock gemensamma för alla förskolor, t.ex.! "!!!! $$ % &%! ' Det förebyggande arbetet står att skilja det främjande genom årlig kartläggning av verksamheten och hur barn och pedagoger uppfattar sin situation. Kartläggningen ska leda till att verksamheten får förståelse för varför och i vilka sammanhang kränkningar uppstår, samt hur de tar sig uttryck, så att verksamheten kan sätta in relevanta åtgärder. Det som kartläggningen visar ska ligga som grund för kommande års mål med likabehandlingsarbetet och skrivs i den årliga planen. Den årliga planen är specifik för respektive förskola då kartläggningen kan visa på olika saker. Mål och åtgärder i det förebyggande arbetet behöver inte innefatta diskrimineringsgrunderna. Upptäcka/kartlägga Ett sätt att motverka diskriminering och kränkande behandling är att återkommande kartlägga förhållandena i den egna verksamheten. En kartläggning kan bland annat innebära att se över om verksamheten genom sin organisation, regler, gruppindelningar, rutiner, schemaläggning och andra inslag kan leda till att barn blir diskriminerade eller utsätts för kränkande behandling. Gemensamma kartläggningsmetoder för Gråbo förskolor är:

6 6 (10) Utöver dessa har respektive förskola egna kartläggningsmetoder beroende på mål i den årliga planen. Det är avgörande att alla barn och vuxna känner att de har någon på förskolan till vilka de med förtroende kan vända sig när de själva eller något annat barn blir utsatt för trakasserier eller kränkande behandling. Ett barn som långvarigt blir utsatt för kränkningar kan: $$ Utreda och åtgärda Ur Skollagen: Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling 10 En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller elev känner sig utsatt för kränkande behandling i amband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.

7 7 (10) För rapportering till huvudmannen gäller samma rutin för alla förskolor i Lerums kommun. Anmälan görs skyndsamt via särskild blankett av rektor eller förskolechef. Detta gäller alltså när personal har kränkt eller trakasserat ett barn eller elev. Personalen har skyldighet att anmäla till sin chef om han/hon upptäcker att en annan personal kränker eller trakasserar ett barn. Det krävs inga bevis för att en kränkning ska ha ägt rum för att en utredning ska inledas. Utredningsskyldigheten är också oberoende av om det förelåg en avsikt att kränka eller inte. Skyldigheten att utreda föreligger även om vårdnadshavare, barn eller elev uppger att de inte vill att händelsen ska utredas. I Lerums kommun tillämpas följande rutin för ett första utredningssamtal och för information till vårdnadshavare: När skol- eller förskolepersonal får information om att ett barn eller en elev känt sig utsatt för kränkande behandling genomför förskolan eller skolan ett utredningssamtal inom 24 timmar. De tar också kontakt med vårdnadshavarna, både till den som blivit utsatt för kränkande behandling och den som utsatt någon för kränkande behandling. Detsamma gäller för barn eller elev som anser sig ha blivit utsatt för trakasserier på sätt som avses i diskrimineringslagen (2008:567). Utredningen ska alltid dokumenteras. På Gråbo förskolor sker all dokumentation och utredningsrutiner på samma sätt, oavsett förskola. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling:! ( ) & % %

8 8 (10) Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra barn: * " % +, - -,, " Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av personal:. " % - / % Rutiner för uppföljning och dokumentation Varje gång det tecknas åtgärder ska det också anges när och hur uppföljningen ska ske. Vid behov tecknas sedan nya åtgärder och ytterligare uppföljning. Förfaringssättet är lika för alla förskolor i Gråbo. Längst bak i likabehandlingsplanen finns tre bilagor som beskriver förskolans förfaringssätt: % När barn kränker barn ska förskolechefen få del av denna dokumentation. När personal kränker barn dokumenterar förskolechefen. I den skriftliga dokumentationen ska det klart framgå vem som är ansvarig för varje åtgärd.

9 9 (10) Delaktighet och förankring Delaktighet och förankring går hand i hand. Är du delaktig sker förankringen automatiskt. För att alla pedagoger ska bli väl insatta i likabehandlingsarbetet har Gråbo förskolor en gemensam arbetsgrupp som enbart arbetar med likabehandlingsarbetet och tillika fördjupar sig i det. Diskussioner förs kontinuerligt på arbetslagsträffar, pedagogerna har enskilda ansvarsuppdrag vad det gäller kartläggningsmetoder. Utvärdering av den årliga planen sker gemensamt av alla på förskolorna, likaså de nya målen för kommande år. Själva utformandet av likabehandlingsplanen och den årliga planen skrivs av utvalda representanter. Information om gemensamma förhållningssätt och förfaranden sker på arbetsplatsträffar och studiedagar. Förankringen startar hos pedagogerna för att sedan spridas till barn och vårdnadshavare. För att vårdnadshavarna ska känna dig delaktiga och ha kunskap om likabehandlingsarbetet görs de delaktiga i olika kartläggningsmetoder, t.ex. enkäter, ges enkel och tydlig information om pågående arbete på respektive förskola och ges information och tillfälle till diskussion på föräldramöten och enhetsråd. Likabehandlingsplanen och den årliga planen ska finnas väl synlig och vara lättåtkomlig på Gråbo förskolors hemsida och respektive enskild förskolas hemsida. Barnen involveras genom att pedagogerna hittar lämpliga metoder för att informera barnen om likabehandlingsarbetets syfte, planens innehåll och betydelse. Likabehandlingsarbetet kan brytas ner till olika områden där bilderböcker, spel, handdockor, teckningar kan användas som medel för att ta upp olika teman som berör likabehandling eller belysa orättvisor som berör diskrimineringsgrunderna. Barnen görs också delaktiga och medvetna om när olika kartläggningsmetoder pågår, t.ex. enkäter och observationer. Den viktigaste förutsättningen för små barns delaktighet och inflytande likväl som för oss vuxna är att vi blir lyssnade på och att vi blir medvetna om hur vi lyssnar! Kompetensutveckling De kompetensutvecklingsinsatser som genomförs varje år och är inriktade på likabehandlingsarbetet, kan skilja sig förskolorna emellan beroende på var respektive förskola befinner sig i sitt arbete. I Gråbo förskolor är det dock förskolecheferna och specialpedagogen som ansvarar för att personal kontinuerligt utbildas inom området diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Ett sätt för oss att göra det på är att vi har en gemensam likabehandlingsgrupp med representanter från varje förskola och som har i sitt uppdrag att driva utvecklingen med likabehandlingsarbetet och fördjupa sig i det. Kompetensutvecklingsinsatser kan vara föreläsningar på APT, arbetsuppgifter utdelade av likabehandlingsgruppen och studiecirklar. På varje förskola ska det finnas flertalet

10 10 (10) exemplar av Skolverkets allmänna råd i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Kvalitetssäkring Likabehandlingsgruppen träffas 2-3 gånger per termin där bla uppdraget är att följa upp respektive förskolas arbete med den årliga planen. Varje förskola har pedagoger som har direkt ansvar för likabehandlingsarbetet. Den årliga planen löper över skolans höst -och vårtermin och startar veckan efter sommaruppehållet, vanligtvis vecka 32 och gäller ett år framöver. Utvärdering av planen påbörjas i april/maj för att sedan mynna ut i en ny årlig plan. Den nya planen ska vara klar vecka 25 men redo att tas i bruk först v.32. när den gamla inte gäller längre. Detta för att förskolorna stänger några veckor under sommaren med undantag för en utvald förskola. Den förskola som har öppet under stängningsveckorna tar emot barn från alla förskolor i Gråbo och personal från de olika förskolorna arbetar tillsammans. Detta gör i praktiken att respektive förskolas årliga plan inte kan fullföljas under sommaren utan måste utvärderas och revideras redan i vecka 25. Den personal som arbetar under sommaren har dock fortsatt ansvar och skyldighet att följa likabehandlingsplanen. De nya årliga planerna som skrivs, diskuteras och gås igenom av likabehandlingsgruppen. På så sätt säkerställs kvaliteten och förskolorna får insyn i varandras arbete. All personal som nyanställs på Gråbo förskolor ska delges och involveras i likabehandlingsarbetet och ta del av respektive förskolas årliga plan. Ansvarig är specialpedagogen och den pedagog som sitter med i likabehandlin

Likabehandlingsplan Östad förskolor

Likabehandlingsplan Östad förskolor 1 (10) Likabehandlingsplan Östad förskolor I Östad förskolor ingår: Björkhyddans förskola, Björnens förskola och familjedaghem omfattande åldrarna 1-5 år. Vår vision är: På vår enhet möts du av barn och

Läs mer

Likabehandlingsplan Östad förskolor och familjedaghem

Likabehandlingsplan Östad förskolor och familjedaghem 1 (13) 2014-11-24 Lärande Östad enhet: Björkhyddans förskola Björnens förskola Familjedaghem Likabehandlingsplan Östad förskolor och familjedaghem I Östad enhets förskoleverksamhet ingår: Björkhyddans

Läs mer

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete Lärande Gråbo förskolor 2014-08-11 Gråbo förskolors likabehandlingsarbete En plan för hur vi motverkar kränkningar samt arbetar för barns lika rättigheter och lika möjligheter i vår verksamhet 1 Varför

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete Lärande Gråbo förskolor 2014-08-11 Gråbo förskolors likabehandlingsarbete En plan för hur vi motverkar kränkningar samt arbetar för barns lika rättigheter och lika möjligheter i vår verksamhet 1 Varför

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan Östad förskolor

Likabehandlingsplan Östad förskolor 1 (14) Lärande Östad enhet: Björkhyddans förskola Björnens förskola Likabehandlingsplan Östad förskolor I Östad enhets förskoleverksamhet ingår: Björkhyddans förskola, Björnens förskola omfattande åldrarna

Läs mer

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete Lärande Gråbo förskolor 2014-08-11 Gråbo förskolors likabehandlingsarbete En plan för hur vi motverkar kränkningar samt arbetar för barns lika rättigheter och lika möjligheter i vår verksamhet 1 Varför

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Granbacka förskoleområde Förskolan Påfågeln. Upprättad 100521

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Granbacka förskoleområde Förskolan Påfågeln. Upprättad 100521 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Granbacka förskoleområde Förskolan Påfågeln Upprättad 100521 Inledning Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk, diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan plan mot mobbning och kränkande behandling Majas förskola

Likabehandlingsplan plan mot mobbning och kränkande behandling Majas förskola Likabehandlingsplan plan mot mobbning och kränkande behandling Majas förskola Upprättad Reviderad Gäller till 2013-07-31 Fastställd av: Personal Skolledning Förskoleråd Samverkan - 1 - Till dig som förälder

Läs mer

Likabehandlingsplan. Parkrinken avdelning röd

Likabehandlingsplan. Parkrinken avdelning röd Likabehandlingsplan Parkrinken avdelning röd 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 5 Kartläggning 6 Förebyggande åtgärder 7 Områden som berörs av åtgärden 7

Läs mer

Hamregård förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år.

Hamregård förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år. Hamregård förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskolan Mumindalen och Fritidshemmet Snusmumrikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Mumindalen och Fritidshemmet Snusmumrikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Mumindalen och Fritidshemmet Snusmumrikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola, Fritids Ansvariga för planen All

Läs mer

Nyhedsbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nyhedsbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nyhedsbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2017/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling FÖRSKOLAN SOLROSEN Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling FÖRSKOLAN SOLROSEN Ägogången 26, 602 11 Norrköping. Telefon: 011-15 77 69 http://www.solrosensforskola.blogspot.se/ Innehållsförteckning

Läs mer

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete

Gråbo förskolors likabehandlingsarbete Lärande Gråbo förskolor 2014-08-11 Gråbo förskolors likabehandlingsarbete En plan för hur vi motverkar kränkningar samt arbetar för barns lika rättigheter och lika möjligheter i vår verksamhet 1 Varför

Läs mer

Likabehandlingsplan Östad förskolor och familjedaghem

Likabehandlingsplan Östad förskolor och familjedaghem 1 (14) 2015-11-24 Lärande Östad enhet: Björkhyddans förskola Björnens förskola Familjedaghem Likabehandlingsplan Östad förskolor och familjedaghem I Östad enhets förskoleverksamhet ingår: Björkhyddans

Läs mer

Förskolan Solbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Solbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef och all annan personal

Läs mer

Diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (1985:1100) kap 14 a Definitioner Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och att missgynnandet har samband med

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Stora Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pitholms förskola stigen/trädets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pitholms förskola stigen/trädets plan mot diskriminering och kränkande behandling Pitholms förskola stigen/trädets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15 1 av 7 2015-02-13 08:33 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår vt15/ht15 2 av 7 2015-02-13 08:33 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Samtliga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling FÖRSKOLAN VILLA EKEN 2015-03-19 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling FÖRSKOLAN VILLA EKEN Sandbyhovsgatan 15, 602 15 Norrköping. Telefon: 011-15 25 12 Innehållsförteckning Grunduppgifter...

Läs mer

Pitholms förskola Bäcken, Spirans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pitholms förskola Bäcken, Spirans plan mot diskriminering och kränkande behandling Pitholms förskola Bäcken, Spirans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Morups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Morups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Morups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Ansvariga för planen Pernilla Falkenström Vår vision Visionen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR

LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 2016 LIDINGÖ FÖRSAMLINGS FÖRSKOLOR Lidingö församling POSTADRESS: Box 1029, 181 21 Lidingö BESÖKSADRESS: S:ta Annagården, Kvarnvägen

Läs mer

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg Läsår 2015/2016 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Valen Valles plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Valen Valles plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Valen Valles plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Svanetorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Svanetorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Svanetorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Förskolans ledning tar avstånd från all kränkande behandling och kommer aktivt arbeta för att vara ett föredöme för våra barn

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen Lilla Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Skede förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skede förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skede förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Alviks Förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Alviks Förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Alviks Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Ansvariga för planens upprättande Karin Hult, Britt-Inger Granström och Eva Sandberg Vår vision En förskola som

Läs mer

Lorensborgs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lorensborgs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Lorensborgs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fågelvägens förskola. Avd. Myggan

Likabehandlingsplan. Fågelvägens förskola. Avd. Myggan Likabehandlingsplan Fågelvägens förskola Avd. Myggan 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 5 Kartläggning 6 Förebyggande åtgärder 7 Områden som berörs av åtgärden

Läs mer

Klossdammens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klossdammens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klossdammens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Eva-Britt

Läs mer

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Inledning Varje kommun har enligt skollagen 1 och diskrimineringslagen 2 en skyldighet att skydda barn och elever mot kränkningar. I framtagna

Läs mer

Sinntorp och Kyrkängens förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sinntorp och Kyrkängens förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Sinntorp och Kyrkängens förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 18/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Sunnanäng

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Sunnanäng PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Sunnanäng Planen omfattar förskola, och gäller från 2015-09-01 till 2016-08-30 Vision EN FÖRSKOLA SOM SJUDER AV LIV, ENGAGEMANG, GLÄDJE OCH GEMENSKAP.

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Vindögatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-14

Vindögatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-14 Vindögatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-14 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen: Förskolechef Vår vision:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Hagens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskoleverksamhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Hagens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskoleverksamhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Hagens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Sinntorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sinntorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sinntorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Vetlanda här växer människor och företag Grunduppgifter

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Trollstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Fåglarna

Likabehandlingsplan Fåglarna Likabehandlingsplan 2016 Fåglarna 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 5 Kartläggning 6 Förebyggande åtgärder 7 Områden som berörs av åtgärden 7 Rutiner för

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Ilsbo förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen

Läs mer

Förskolan Fröhusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Fröhusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fröhusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Fröhusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Älvsjö stadsdelsförvaltning

Älvsjö stadsdelsförvaltning SID 1 (14) 2016-01-01 Likabehandlingsplan för Innehåll 1. Grunduppgifter 2. Utvärdering 3. Främjande insatser 4. Rutiner för akuta situationer 5. Begrepp 6. Skollagen 7. Dokumentationsmall 8. Anmälan till

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Likabehandlingsplan. Holken

Likabehandlingsplan. Holken Likabehandlingsplan Holken 2016 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 5 Kartläggning 6 Förebyggande åtgärder 7 Områden som berörs av åtgärden 7 Rutiner för akuta

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Campus fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling

Campus fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Campus fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola La sa r 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer

Campus fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling

Campus fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Campus fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling MALL 2013-09-20 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller för Västerledens förskola. Ansvariga för planen Förskolechef Marie-Louise Westring-Andersson Planen gäller under perioden

Läs mer

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Datum Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. 1 1 (14) Datum 2018-08-17 Lärande Aspenäsenheten Förskolor Likabehandlingsplan Aspenäsenhetens förskolors handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Aspenäsenhetens

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

Björktjära förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björktjära förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björktjära förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Snöveltorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Snöveltorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Snöveltorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Maria Andersson (trygghetspilot)

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Annikas BarnOmsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Annikas BarnOmsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Annikas BarnOmsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Familjedaghem Läsår: Ht 15/Vt 16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Familjedaghem

Läs mer

Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Brynstenens Förskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Biträdande Förskolechef och likabehandlingsgruppen.

Läs mer

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Sjunnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjunnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjunnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Kohagens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kohagens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kohagens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Arbetslagen för förskolan Kohagen avd Kohagen Ann Tjulander

Läs mer

Krongatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krongatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Krongatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola Bjuvs förskolor En känsla av härlighet! Återupprättad dec 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Prästkragens Förskola 151210-161210 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Skärgårdens förskolor Dalarö Ornö Utö Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Fax/e-post Bankgiro Box 94 Odinsvägen 31 Dalarö Växel: 08-50150416 137 70

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Dal-Jerk Vision På förskolan Dal-Jerk förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRSUNDA FÖRSKOLA 20130101-20131231 Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

Östra Karups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1-6 år.

Östra Karups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1-6 år. 2014-10-08 Östra Karups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1-6 år. Fotograf: Matilda Jönsson Vår vision Alla ska vara välkomna till förskolan. Olikheter skall ses som en tillgång

Läs mer

Lejonströms förskoleområde

Lejonströms förskoleområde Del 1 Lejonströms förskoleområde Orkesterns förskola (avd. Svalan) Förskolans namn Läsåret 2017-2018 2017-09-15 Gemensam plan för Lejonströms förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 6 kap. i skollagen. De har ersatt den tidigare

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Regnbågens förskola Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

Kungsfågelns och Topasens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsfågelns och Topasens plan mot diskriminering och kränkande behandling Handläggare Datum Mats Carnesten 170703 0480-45 33 43 Kungsfågelns och Topasens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision Alla våra förskolor ska vara välkomnande. En plats där barns

Läs mer

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björna förskola 2012/2013 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Förskoleverksamhet, Ekorren barn 1-3 år & Räven

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17 I samarbete med enhetens Likabehandlingsgrupp, Nina Holmberg specialpedagog och Andrea Skoglund förskolechef. Varför

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Förskolan Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvariga för planen: Arbetslaget på Nyckelpigan. Vår vision: Vi

Läs mer