EUNIC (European Union National Institutes of Culture) presenterar: Litteraturnatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EUNIC (European Union National Institutes of Culture) presenterar: Litteraturnatten"

Transkript

1 EUNIC (European Union National Institutes of Culture) presenterar: Litteraturnatten Torsdagen den 9 maj 2013 kl. 18:00 Moriska Paviljongen Malmö, Norra Parkgatan 2 Fri entré! Baren håller öppet! Upptäck Europas litterära landskap! Under en helkväll presenterar EUNIC Stockholm nya och spännande författarskap från nio olika länder: Frankrike, Italien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Tjeckien, Tyskland och Österrike. Därmed introduceras för första gången i Sverige ett koncept som startades år 2005 i Prag och som sedan dess har genomförts framgångsrikt i 22 länder! Malmö Stadsteaters skådespelare Fredrik Gunnarson, Mattias Linderoth, Cecilia Lindqvist och Karin Lithman läser texter av Radka Denemarková (Tjeckien), Giulia Fazzi (Italien), Dea Loher (Tyskland), Tiago Patrício och André Oliveira (Portugal), Emmanuelle Pireyre (Frankrike), Angelika Reitzer (Österrike), Milan Rúfus och Štefan Pecho (Slovakien), Varujan Vosganian (Rumänien) och Michał Witkowski (Polen). Konferencier är Per Svensson, författare och journalist. EUNIC Stockholm (European Union National Institutes for Culture) är en plattform för samarbete mellan 16 Sverigebaserade europeiska kulturinstitut och ambassader. Nätverket återspeglar och erkänner vikten av Europas gemensamma kulturarv. Litteraturnatten är ett samarbete mellan Franska Institutet, Goethe-Institut, Italienska Kulturinstitutet, Polska institutet, Portugals Ambassad i Institut Camões, Tjeckiska Centret, Rumänska kulturinstitutet, Slovakiens Ambassad och Österrikes Ambassad. Kontaktpersoner: Alena Schagen, Tjeckiska Centret Eva Leonte, Rumänska kulturinstitutet Stefan Pluschkat, Goethe-Institut Schweden I samarbete med Moriska Paviljongen, Malmö Stadsteater, Malmö stadsbibliotek, Rámus Förlag

2 Litteraturnatten Torsdagen den 9 maj 2013 kl. 18:00, Moriska Paviljongen FRANKRIKE Emmanuelle Pireye: Allmän Förtrollning (Féerie Générale, 2012) Översättning: Magdalena Sørensen Emmanuelle Pireye (f. 1969) är en fransk författarinna och poet. Hon erhöll Prix Médicis 2012 för Féerie générale, sin fjärde bok. Denna roman är mindre att betrakta som en berättelse än som ett lekfullt uttryck eller en installation av samtida konst med datorer och videos, som likt skönlitterära speglar återger verkligheten. Vi tycks inte ha något annat grepp om denna verklighet, eller, som författaren uttrycker det: "Vi kan inte förbli i sakernas skepnad, även om de utgör vår största kärlek (...). Vi kan inte dröja oss kvar. Hur mycket glädjen än uppfyller oss, är det omöjligt att hålla sig fast på en bergssluttning för att betrakta ytan på en nattblank sjö." Detta är inte heller en av dessa romaner i vilka handlingen är självklar; bläcket utgör här inte en olja som sprutats in i alla de hjul som fastnat i världen. Litteraturen som utformare av verklighetens fiktion utgör här inte längre en illusion. Men om Emmanuelle Pireye hånar och utmanar de som fortfarande envisas med att tro detta, vet hon ändå att man kan känna nostalgi, en saknad liknande den efter förlusten av ett förlorat paradis... - Eric Chevillard, Le Monde. ITALIEN Giulia Fazzi: Krigsskadad (Ferita di guerra, 2005) Oversättning: Barbro Andersson I m not here / This isn t happening. Med dessa två rader från Radiohead som musikalisk nyckel börjar Giulia Fazzis roman som handlar om ett personligt krig: i ett mindre klädföretag blir arbetaren Lisa Accorsi våldtagen av företagsledaren Sandro Ferrari. Vi befinner oss i Carpi, nära Modena: paduansk slätt, en medelstor medeltida stad, ett välmående som grundats på textilindustrin. Namnen är vilka som helst, utbytbara: How to disappear completely. Och att försvinna innebär i denna bok även att plötsligt byta från tredje till första person, att bryta av fraserna i början eller slutet. Giulia Fazzi (f. 1972) låter Lisa berätta till en början med varsamhet, och sedan ta rösten i besittning i full hastighet, utan längre vare sig versaler eller interpunktion. Med samma hastighet som händelserna själva springer hon genom just den oordning som inte låter sig förstås. Hon begriper inte denna tingens ondsinta ordning, men vi läsare erfar den och bär den med oss efter läsakten.

3 POLEN Michał Witkowski: Skogshuggaren (Drwal, 2011) Översättning: Stefan Ingvarsson Utkommer på svenska under 2014 på Natur och Kultur Michał Witkowski (f. 1975) slog igenom med romanen Lubiewo som snabbt översattes till femton språk. På svenska kom den ut 2008 i översättning av Stefan Ingvarsson. Svenska Dagbladets recensent kallade den för "årets roman" och i dag betraktas den som en modern hbt-klassiker. Även hans roman Margot har översatts till svenska och utkom I romanen Skogshuggaren återknyter vi bekantskapen med Michaśka, författarens alter-ego från Lubiewo. Han kommer till en semesterort vid Östersjökusten i lågsäsong, inbjuden av en hemlighetsfull man som han knappt känner. Det ensliga huset i skogen är fyllt av obesvarade frågor och vissa av dem leder till en gammal semesteranläggning för partieliten som står och förfaller. Witkowski leker medvetet med stämningar hämtade ur nordiska kriminalromaner, men på sitt eget omisskännliga sätt. Boken blev en succé i hemlandet. PORTUGAL Tiago Patrício: Bortom bergen (Trás-os-Montes, 2012) Översättning: Inger Alves Tiago Patrícios (f. 1978) text Trás-os-Montes har fått sitt namn av ett område i nordöstra Portugal. Där bor fyra barn i en liten by med två kyrkor, två begravningsplatser, två järnvägsstationer och ett tåg som med ett ånglok gör sin sista resa. Barnen är ute till långt in på natten och det är skuggorna som drar till sig deras uppmärksamhet. Då tar de vuxnas tidsfördriv sig form av en hotande fara. Det är då som barn kan frestas att gå över gränsen när de i sitt vuxenblivande ska imitera de vuxnas göranden, som att köra bil, röka cigaretter, läsa det som de vuxna läser eller lägga något i en grav. André Oliveira: Maraton till Evigheten (Corro para a eternidade, utkommer i år) Översättning: Inger Alves Utkommer på svenska under 2013 på Ekerlids Förlag I André Oliveiras text (f. 1978) går ambitionen och passionen hand i hand genom Stockholms gator 1912 och får näring av den unge Francisco Lázaros drömmar. Den unge snickaren drömde om att vinna maraton under Stockholms första Olympiska Spel. Från att han anländer till Sverige tills han efter den trettionde kilometern far till evigheten i sitt livs lopp, berättar författaren ur Lázaros synvinkel om den mytomspunne löparen den snabba ansträngningen och de ambivalenta känslorna med inslag från det hundraåriga bilaterala samarbetet mellan Portugal och Sverige. Antingen vinner jag, eller så dör jag, lovade Lázaro sin fru och sina närmaste innan han åkte till Stockholm. Han vann inte. Men dog inte heller. Han blev kvar till evigheten.

4 RUMÄNIEN Varujan Vosganian: Viskningarnas bok (Cartea şoaptelor, 2009) Översättning: Inger Johansson Nyligen utkommen på svenska på 2244 Varujan Vosganian (f. 1958) är författare, politiker, ekonom, matematiker, universitetslärare, nuvarande handels- och näringslivsminister. År 2009 gav han ut Viskningarnas bok, en kollektiv berättelse om armeniernas öde under talet. Boken tar sin början bland författarens egna släktingar i den lilla staden Focşani och sedan vidgas till att berätta om armenier i övriga delar av Rumänien och på andra håll i världen. Det är en krönika med en oöverträffad dokumentationsinsats som uppdagar många okända historier och sätter in dem i ett politiskt, historiskt och mänskligt sammanhang. En bok om förföljelser och flykt, deportationer och överlevnad - men också om det vardagliga livet, om mat och hantverk, om urmakare, köpmän och musiker, en värld där föremålen och naturen får en religiöst och symboliskt laddad betydelse för armeniernas öde. Viskningarnas bok fick en enorm uppmärksamhet när den kom ut i Rumänien och är redan översatt till bl. a. tyska, franska och spanska. SLOVAKIEN Milan Rúfus: Epistlar till människor (Epištoly k ľuďom, 1969) Översättning: Naďa Hammarberg I boken vänder sig Rúfus (f. 1928) till den förolämpade nationen efter ockupationen i Han använder sig av ord av nationens samvete. Lång tid har gått sedan dess men hans idéer är fortfarande lika aktuella. Hans teman är permanenta, opåverkbara av modenycker, teman som folket, ödet, sanningen. Rúfus är en av Slovakiens mest kända författare. Hans verk har översatts till över 20 språk och han har flera gånger nominerats till Nobelpriset i litteratur. Štefan Pecho: Boken om självkännedom och kunskap om djupare förbindelser i människans tillvaro (Kniha o poznaní seba a hlbších súvislostiach ľudského bytia, 2012) Översättning: Simona Jánošková Låt oss inte bara vara intelligenta och utbildade utan också kloka. Boken vänder sig till dem som vill ha djupare kunskap om livet. Den talar om den andliga kontinuiteten ur nutidens perspektiv och förbindelser avsedda för integrering i samhällets liv. Läsaren får en begriplig och innovativ syntes av öst- och västliga tänkandet. Štefan Pecho (f. 1958) är en exceptionell slovakisk intellektuell - författare, filosof, innovatör, mentor, pedagog och diplomat.

5 TJECKIEN Radka Denemarková: Kobold (2011) Översättning: Therese Svärdsten Nymans Kobold, senaste titeln från den välkända tjeckiska författaren, översättaren, essäisten och dramatiken Radka Denemarková (f. 1968), är en oberoende fortsättning av The Devil by the Nose (2005), Money from Hitler (2006), och är kronan på författarens trilogi om 1900-talet i centrala Europa. Radka Denemarková säger om titeln till sin senaste roman: "Kobold är en mytologisk karaktär som fallit ur plats men samtidigt lyckats vara en förebild: han är högt intelligent men saknar social kompetens och känslomässig intelligens. Kobold (en övermättnad av ömhet och en övermättnad av människor) är två noveller i en. Det är en bok om formerna som oövervinnlig kärlek och sofistikerat våld antar: om hur människans existens är förutbestämd av familjen inom vilken du föds: om ideologin vi dränker oss i, om samhällets förfall som sprider sig inifrån ut, till sin spets, till dem svagare, till dem känsligare. Karaktärernas lidande är vår tids sjukdom, och det verkar som att Kobolds är en källa till dessa lidanden. TYSKLAND Dea Loher: Bugatti upp till ytan (Bugatti taucht auf, 2012) Översättning: Nina Katarina Karlsson Dea Loher (f. 1964) räknas till en av den samtida tyskspråkiga teaterns viktigaste dramatiker. Hennes pjäser Oskuld, Land utan ord och Tjuvar spelas över hela Europa. Dea Lohers dramatik präglas av en skarp blick för sociala orättvisor och med detaljskärpa skildrar hon tillstånd hos människor som rör sig i samhällets utkanter. År 2012 utkom Dea Lohers debutroman Bugatti taucht auf som nominerades till priset Deutscher Buchpreis. Boken väver samman två huvudhandlingar som båda har verklighetsbakgrund: En ung man i Locarno blir 2008 nedslagen, misshandlad och slutligen dödad av en grupp ungdomar. Ju fler detaljer som träder fram under utredningen desto otydligare blir bilden av vad som verkligen hände och varför. En vän till offrets familj finner andra vägar: Han drar sig till minnes ett bilvrak, som sedan 75 år tillbaka ligger på havsbotten i sjön Lago Maggiore: En Bugatti Brescia 22. Sökandet efter ledtrådar på sjöns botten blir samtidigt en expedition in i den egna identiteten.

6 ÖSTERRIKE Angelika Reitzer: Hos oss (Unter uns, 2010) Översättning: Nina Katarina Karlsson Utkommer på svenska under 2013 på Rámus förlag Angelika Reitzer (f. 1971) räknas till en av de viktigaste rösterna i den yngre österrikiska litteraturen. Hon skriver på ett eget språk som knappast verkar följa några rationella lagar alls. Reitzers verk Taghelle Gegend ( Landskap i dagsljus ) och Frauen in Vasen ( Kvinnor i vaser ) samt pjäsen Ein Kind seiner Zeit ( Ett barn av sin tid ) har vunnit nomineringar och olika internationella priser. Romanen Hos oss som utkom 2010 kan ses som hennes genombrottsverk. Den beskriver situationen för dagens generation praktik : unga människor som försöker överleva i en fragmenterad arbetsmarknad under samtidiga starka krav på att vara lyckade och lyckliga, vilket i själva verket gör dem olyckliga. Hjältinnan Clarissa (namnet leder associationerna till Virginia Woolf) uppvisar alla sin generations symptom som bl.a. orienteringslöshet och perfektionism men också bekvämlighet.

Så grips vi skuggor av en sällsam oro när något säger oss att folk har färdats, att några av de möjliga befriats.

Så grips vi skuggor av en sällsam oro när något säger oss att folk har färdats, att några av de möjliga befriats. En värld är varje människa, befolkad av blinda varelser i dunkelt uppror mot jaget konungen som härskar över dem. I varje själ är tusen själar fångna, i varje värld är tusen världar dolda och dessa blinda,

Läs mer

PETER SVÄRDSMYR OM MÄNNISKANS INNERSTA LÄNGTAN OCH KYRKANS YTTERSTA UPPDRAG

PETER SVÄRDSMYR OM MÄNNISKANS INNERSTA LÄNGTAN OCH KYRKANS YTTERSTA UPPDRAG PETER SVÄRDSMYR ATT BLI TILL OM MÄNNISKANS INNERSTA LÄNGTAN OCH KYRKANS YTTERSTA UPPDRAG Finns det en längtan som alla människor runt om i världen delar? En längtan som går på djupet, under alla religiösa

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Om känslornas inverkan på våra beslut

Om känslornas inverkan på våra beslut Om känslornas inverkan på våra beslut Katarina Gospic, 27 år, har disputerat i neuroekonomi. Hennes avhandling handlar om vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut och hur vi reglerar våra känslor.

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4)

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) Om medlemskap i Frälsningsarmén En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) I varje armé finns två sorters människor: Den ena sorten är de som övertalats att ställa upp. De kämpar bara därför att de måste.

Läs mer

Upp till dans! En etnologisk iakttagelse. Inledning. Av Maria Ek

Upp till dans! En etnologisk iakttagelse. Inledning. Av Maria Ek Upp till dans! En etnologisk iakttagelse Av Maria Ek Ett konstprojekt i samarbete med Östhammars kommuns kultur-och fritidsförvaltning genom kulturrådets satsning Kultur för Äldre, samt Kultur i Länet,

Läs mer

Arbetarlitteratur då och nu

Arbetarlitteratur då och nu Lunds universitet Litteraturvetenskapliga institutionen Handledare: Bibi Jonsson 2009-01-15 Pernilla Tonning SSLK01 Arbetarlitteratur då och nu en jämförelse mellan Kvinnor och äppelträd, Mig äger ingen

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN LITTFEST UMEÅ 2015 ANNONS

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN LITTFEST UMEÅ 2015 ANNONS ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN LITTFEST UMEÅ 2015 ANNONS På Folkets Hus med omnejd 12 14 MARS Jeanette Winterson [UK] Lördag 14/3, 11.30, Idun Jón Kalman Stefánsson [ISL] Lördag 14/3, 13.30,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING HEMLIGT 3 MONOLOG ANGEREDSTEATER.SE ANGEREDS TEATER TRIÖRGATAN 1 424 65 ANGERED

LÄRARHANDLEDNING HEMLIGT 3 MONOLOG ANGEREDSTEATER.SE ANGEREDS TEATER TRIÖRGATAN 1 424 65 ANGERED LÄRARHANDLEDNING HEMLIGT 3 MONOLOG ANGEREDSTEATER.SE ANGEREDS TEATER TRIÖRGATAN 1 424 65 ANGERED VAD KAN DU SOM LÄRARE TÄNKA PÅ FÖRE, UNDER OCH EFTER TEATERBESÖKET Förbered eller bearbeta teaterbesöket

Läs mer

I Tyskland var varenda pappa nazist

I Tyskland var varenda pappa nazist I Tyskland var varenda pappa nazist En mor skickar bort sin halvjudiska dotter mot en trolig död. Flickan var SvD:s mångåriga medarbetare Cordelia Edvardson och det är hennes historia som inspirerat författaren

Läs mer

Elina som om jag inte fanns

Elina som om jag inte fanns filmhandledning Elina som om jag inte fanns Året är 1952. Någonstans i Norrbottens ödemark bor en liten flicka som inte kommer över sin pappas död. Saknaden för henne till en tillvaro i ett gränsland,

Läs mer

Framtiden vi vill ha. Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20

Framtiden vi vill ha. Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20 Framtiden vi vill ha Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20 Produktion: Utrikesdepartementet, Stockholm Redaktör: Daniel Emilson, Politiskt sakkunnig, Ministerkansliet Medredaktör: Jenny Häggmark,

Läs mer

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu!

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! FÖR PEDAGOGEN/DEN VUXNA Information om föreställningen En föreställning för barn 7 12 år. Manus, text och musik är skapad av de medverkande:

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Peter Pohls litterära projekt. En tematisk studie med utgångspunkt i debutromanen. Janne, min vän. Monica Nordström Jacobsson

Peter Pohls litterära projekt. En tematisk studie med utgångspunkt i debutromanen. Janne, min vän. Monica Nordström Jacobsson Peter Pohls litterära projekt En tematisk studie med utgångspunkt i debutromanen Janne, min vän Monica Nordström Jacobsson Doktorsavhandling i litteraturvetenskap Monica Nordström Jacobsson 2008 Tryck:

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer

MÄNNISKOHANDEL I EN OJÄMLIK VÄRLD

MÄNNISKOHANDEL I EN OJÄMLIK VÄRLD MÄNNISKOHANDEL I EN OJÄMLIK VÄRLD Skilda Lilja berättar för Volodja att hon är född på samma dag som Britney Spears. Trots att Lilja och Britney lever i skilda världar finns det något som förenar dem.

Läs mer

Chick lit-genrens vara eller icke vara i skolan

Chick lit-genrens vara eller icke vara i skolan GÖTEBORGS UNIVERSITET Litteraturvetenskapliga institutionen Interdisciplinärt examensarbete Chick lit-genrens vara eller icke vara i skolan Små citroner gula som exempel HT 2008 Författare: Sara Treier

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

TRE SAMTAL ELINA SUOYRJÖ

TRE SAMTAL ELINA SUOYRJÖ ELINA SUOYRJÖ ELINA: Vi kan börja med din utgångspunkt för utställningen Platser Samlingar Namn. Hur skulle du vilja beskriva den? MALIN: Jag blev inbjuden till utställningen hösten 2011 och fick helt

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

I denna rymd möts vi. Ett samtalsmaterial om det nya kyrkohandboksförslaget

I denna rymd möts vi. Ett samtalsmaterial om det nya kyrkohandboksförslaget I denna rymd möts vi Ett samtalsmaterial om det nya kyrkohandboksförslaget 1 2 Gud är här. Evig, öppen, nära. I denna rymd möts vi. (Ur Inledningsord 7) 3 Innehåll Åtta korta frågor till Boel Hössjer Sundman

Läs mer

HIV/AIDS en ödesfråga för facket och hela mänskligheten

HIV/AIDS en ödesfråga för facket och hela mänskligheten HIV/AIDS en ödesfråga för facket och hela mänskligheten Dansmuseet, Gustav Adolf torg 22-24, Stockholm, kl. 9-12, 14 oktober, 2004 Inledning Leif Håkansson, LO:s vice ordförande, ordförande LO-TCO Biståndsnämnd

Läs mer