En motståndsrörelse på mitt skrivbord

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En motståndsrörelse på mitt skrivbord"

Transkript

1 En motståndsrörelse på mitt skrivbord I april 2013 reste sex svenska poeter till Teheran för att möta sex iranska poeter, samtliga kvinnor ur en yngre generation. Tillsammans skulle de, trots brist på gemensamma språk, överföra de iranska poeternas dikter till svenska. I det nummer av tidskriften Kritiker som utkommer i samband med festivalen kallar de svenska deltagarna arbetet för en övning i oöversättbarhet. Likväl finns nu översättningar, och dikterna kommer under festivalen att framföras på både persiska och svenska. Gruppen skriver vidare: Det man inte förstår kan man inte översätta. Men om vi redan förstod skulle vi inte behöva försöka. Orden kan också sägas ligga till grund för vårt arbete med festivalen. Översättning innebär en möjlighet att hitta till den litteratur man inte sedan tidigare har kunskap om och tillgång till, läser och ställer frågor utifrån. Årets fokus på samtida kvinnlig iransk poesi innebär att frågorna ställs till och ifrån en plats där en kraftigt kringskuren offentlighet, tillsammans med en hård repression av kvinnor, utgör några av skrivandets villkor. Samtidigt frågar vi oss hur dessa omständigheter hanteras i en svensk kontext, och ställer frågor om exilens premisser och politik. I relation till de maktordningar som försvårar eller omöjliggör skrivande och liv blir de alternativa nätverk, distributionskanaler och kollektiv man upprättar avgörande. Årets festival är resultatet av ett antal kollektiva processer: skrivande, läsande, lyssnande, resande, redigerande, talande. De samtal som påbörjades i Teheran i april har sedan brev- och telefonledes blivit till dikter, frågor, förbindelser. Vilka i sin tur har manat oss att bjuda in andra, fler poeter, konstnärer, dj:s, sångerskor, redaktörer och regissörer för att upprätta ett tillfälligt kollektiv, en provisorisk gemenskap, under en helg i Göteborg Varmt välkommen till Göteborgs 2013, Sofia Gräsberg och Linn Hansén

2 PROGRAM Fredag 6 september 18:00 Festivalen öppnar 18:30 20:00 Hela dagen försökte jag beskriva tjuren, som sedan visade sig vara en ko: ett samtal om översättning 20:30 21:15 Läsningar av Aida Amidi & Helena Boberg, Azita Ghahreman, Naeimeh Doostdar 21:15 21:45 Roxy Farhat & Ahang Bashi bakom skivspelarna 21:45 22:30 Läsningar av Bahareh Rezaee & Hanna Nordenhök, Maryam Hooleh, Anna Lamsoo & Athena Farrokhzad Lördag 7 september 13:00 15:00 Ung poesi: workshop 15:00 16:30 Som att vara född utan mor & Den censurerade ögonoperationen: två samtal om exil och poesi 17:00 18:30 En motståndsrörelse på mitt skrivbord: ett samtal om iransk litterär offentlighet 19:00 21:00 Läsningar av Rosa Jamali & Jenny Tunedal, Roya Zarrin & Sofia Stenström, Golnaz Hashemzadeh, Homa Badpa, Fateme Ekhtesari & Linn Hansén, sång av Aida Manouchehrpour 21:00 01:00 Gemensam middag för publik och medverkande. Festivalen bjuder på persisk buffé, musik och bar. Roxy Farhat & Ahang Bashi bakom skivspelarna Måndag 9 september Glashuset, Akademin Valand 19:00 21:00 Ett paket Bahman, tack: Marjaneh Bakhtiari i samtal med Khashayar Naderehvandi

3 Fredag 6 september 18:30 20:00 Hela dagen försökte jag beskriva tjuren, som sedan visade sig vara en ko Ett samtal om översättning När man översätter från ett språk man inte behärskar, vad är det då man översätter? En situation, en dikt, ett rum, ett möte? När man blir översatt till ett språk man inte behärskar, blir dikten bara en oläslig kopia? Vad händer med dikten när det språk man översätter till inte är ens modersmål? Är vissa tankar bara möjliga på ett visst språk, och vad händer i så fall när tankarna tar form i ett annat språk? Översättarna och författarna Rosa Jamali och Azar Mahloujian samtalar med poeterna och översättarna Sofia Stenström och Jenny Tunedal om vad som händer när dikten byter språk och kontext. Samtalet hålls på engelska, och inleds och avslutas med konstnären Mehraneh Atashis två kortfilmer Golestan och In-out, varav den senare premiärvisas på festivalen.

4 Fredag 6 september 20:30 22:30 Lördag 7 september 19:00 21:00 Nasim Aghili, konferencier (Jag befinner mig i en diktatur som har utropat sig till en demokrati. Var är du? Om du också är här kanske du också vet men ändå händer det ingenting.) Var uppstår det dramatiska? Vilka är publiken? Vad är en iscensättning utan repetition? Utan fiktion? Vem berättar? Nasim Aghili frågar dramatiken, journalistiken, litteraturen och konsten. I tidskriften FUL och scenkonstprojekt, video- och ljudverk granskar och bråkar hon med vita, straighta sätt att leva och strider för andra berättelser och verkligheter, saknade och efterlängtade kroppar och vittnesmål. Ett tidskriftsnummer kan vara en kollektiv iscensättning av en redaktion, ett annat en stor hud som måste vecklas ut för att läsas. En scenisk framställning slutar i persiska sötsaker och slagord på Sergels torg. I Aghilis arbeten är konsten aldrig skild från politiken och praktiken. Jag vill inte säga att det är konstens fel att Europa ser på när människor dör. Men jag vill påstå att det är konstens uppgift att se till att detta inte händer.

5 Fredag 6 september 20:30 21:15 AIDA AMIDI tillsammans med Helena Boberg Säg: Min mor förväxlar ännu doften av färsk mjölk med blod Säg: Alla hennes stämband har lossnat Vågorna i hennes hår gör staden döv Aida Amidis lågfrekvent pulserande dikt rör sig med smeksamma ord över pappret, full av brutala konnotationer till krig, modersuppgörelse och bråddjup förlust. Det är en uthärdandets estetik där den skälvande, begärande kroppen får hålla tillbaka och besvärja med språket istället för att brista eller få sina behov tillgodosedda. I den enkla syntaxen, full av mytologiska motiv, intertextuella och historiska referenser på ett ofta metaforiskt språk, sprängs brutala missfall in, krigets lemlästade kroppar, bombräder och samtal med omkomna. Skönhet, eller kvinnlig fägring, är ett av Amidis återkommande teman. I hennes dikt är skönheten inte ett ämne att besjunga tvärtom är skönheten en last som kringskär det kvinnliga subjektets handlingsfrihet, genom att locka till sig män som tar sig rätten att dominera och inskränka. Dikten smeker medhårs men lämnar, likt en falskt tröstande mor, blodspår på skinnet.

6 Fredag 6 september 20:30 21:15 AZITA GHAHREMAN smärtan som inte dödar drar ut oss så att vi blir bredare tar oss med sig har gått sin väg med asparna och kommer tillbaka Hos Azita Ghahreman tycks tingen interagera med varandra utan mänsklig inblandning. Det mindre rymmer det större stjärnorna spottar plötsligt ut himlen och samtalet faller ur orden, ett hav drabbas av en gata. Det är ofta oklart vad som är villkorat av vad, om jag inte föll fanns det ingen hand som kunde hålla mig. Men oklarheten gör inte dikten handfallen: Ghahremans texter är en görandets och rörelsens poesi. Dikten tycks sluka sin omgivning med glädje, är en hungrande mun. Mytologiska och religösa motiv omsätts på samma sätt som färg och doft, osentimentalt och nyfiket, längtande. Diktens början är en lila punkt, där tveksamhetens ögonblick blir möjlighetens ögonblick. Över alla mina namn / hade det snöat så märkligt. Kroppar, ögon, rötter växlar plats i ett spel där begäret självt tycks vara subjekt. Andra gånger är det poeten som står i obestridlig relation till världen: Hur kunde det regna så mycket / innan jag hann växa upp?

7 Fredag 6 september 20:30 21:15 NAEIMEH DOOSTDAR Min herre! Jag ska inte störa dig så värst länge Kan du ha vänligheten att ge mig häftet med vinrött omslag som ligger i er skrivbordslåda? Jag vill lämna dina gränser. Hos Naeimeh Doostdar är regimen en han, som skär brösten av den sjungande kvinnan och hotar själva kyssarna till livet. En tullstämpel trycks över jagets mun. Framtidens livmoder bär ett dött foster, det är för sent att fråga den kvinna som avrättas i korsningen mellan Frihetens och Revolutionens torg vad hon heter. Dikterna utspelar sig på båda sidor flyktens gränslinje: diktjaget slåss för att ge sig av, i nästa dikt minns hon de gränder och bakgator hon lämnat bakom sig. Utför om och om igen den omöjliga beräkningen av det pris som måste betalas för att ge sig av, genom priset det skulle kostat att stanna kvar. I Doostdars poesi är migrationen märkt omväxlande av tillbakahållandets våld och våldet i att lämna en plats. Längtan tillbaka till dammiga moln, väckt av en cola och två starka cigaretter. Samtidigt minnet av de batongslag som följer på kyssar. Doostdar är fristadsförfattare i Malmö, och samlingen Så småningom gick jag inte hem har just utkommit på svenska. Du tänker inte återvända / innan det blåser en vind / som lämnar någon luft kvar åt din dotter.

8 Fredag 6 september 21:15 21:45 ROXY FARHAT & AHANG BASHI En iransk kvinna på ålderdomshemmet Paradiset där ingen pratar persiska, ett öppet brev till tv-personligheten Kim Kardashian. Självporträtt, undersökningar av det egna namnet och ironiska speglingar av västerländska föreställningar om iransk kvinnlighet. Ahang Bashis och Roxy Farhats respektive arbeten förenas i sättet de angriper frågor om migration och identitet utifrån en personlig vinkel som i samma rörelse är politisk, och med en humor med dörren öppen mot allvaret. Bashi är dokumentärfilmare och arbetar just nu med långfilmsprojektet När allt faller samman, Farhat är video- och performancekonstnär och gjorde nyligen tillsammans med mångsysslaren Kakan Hermansson videon till The Knifes A tooth for an eye. På Göteborgs är de dock dj:s, och lovar att spela extremt mycket iransk pop från olika årtionden.

9 Fredag 6 september 21:45 22:30 BAHAREH REZAEE tillsammans med Hanna Nordenhök Längs linjerna i denna anteckningsbok i ordens flakvagnar från streckets första början och vidare på varannan rad I Bahareh Rezaees dikter smugglas världen över gränser i lastbilar av bläck. På ett vardagligt och avskalat men också mycket innerligt poetiskt språk bedriver Rezaee en milt satirisk samhällskritik, där försvaret av diktens och skapandets frihet många gånger står i centrum. Även om hon ofta låter utropet, och utropstecknet, vara en självklar del av sin lyriska tonart är gesterna aldrig yviga: den litterära blick och förhållandet till det mänskliga som ger sig tillkänna i hennes dikter är av det ömsint anspråkslösa slaget. Liksom en varmblodig och självironisk humor tycks rymmas i varje sorg eller vrede som drar genom hennes poetiska bilder. Här samsas populärkulturella referenser med Flaubert och Homeros i en underfundig jordnärahet.

10 Fredag 6 september 21:45 22:30 MARYAM HOOLEH Jag har inga fickor Kan ni bjuda på något från er civilisation? Kanske en plastpåse Har den inga handtag? Det gör inget Hos Maryam Hooleh är alla profeter falska. Hennes konfrontativa, ofta halsbrytande poesi svämmar över av kroppsvätskor och gudsförakt, och ställer i en närmast karnevalisk omkastning den iranska regimens maktfullkomliga retorik på ända. Dikterna utspelar sig på Teherans torg, mellan kroppar, i förbannelsernas kiosk. Ett statslöst, megalomant jag dånar över världen. Den sax som en gång klippte jagets navelsträng klipper nu alla världens band. Men till och med den jord i vilken man begravs kommer till slut att förråda en, och att man vägrar underkasta sig en förtryckande ordning betyder inte att man kan upprätta avstånd till den för ju mer man förändras, desto mer hävdar samhället att det liknar en. I Hoolehs vidsträckta vardagslandskap är det bara lyktstolparna som väntar, och martyr blir den kvinna som går lättklädd på talibaners gator. Och de döda på bottenvåningen dör aldrig. Rättigheter betyder ingenting såvida du inte har dem, och står inför de som har.

11 Fredag 6 september 21:45 22:30 ANNA LAMSOO tillsammans med Athena Farrokhzad Som en nyfödd sliter du dig ut ur livmodern med en napp blir du dragen vid näsan Som en man lever du och ändå tvingar de på dig en slöja i slutändan Anna Lamsoo skriver på chaharpare, ett versmått bestående av fyraradingar. Lamsoo, som också är verksam som advokat, leker med en juridisk terminologi när hon skildrar de ordningar som oupphörligen begränsar kvinnors liv i Iran, och refererar inte sällan till sin föregångare, modernisten Forough Farrokhzad. Den miljö som framträder i Lamsoos rinnande vers kan vara ett nattligt Teheran där motorvägen gråter ihop med diktjaget lika gärna som bergen och skogarna i Mazandaran. I samlingen Jag är bara en elektron utnyttjar hon det faktum att egennamn ofta har dubbla betydelser på persiska exempelvis torget Azadi, vars namn också betecknar frihet för att på samma gång prata om konkreta platser och abstrakta, ofta ouppnåeliga, tillstånd. I ett landskap av omöjlig eller förlorad kärlek vandrar poeten omkring med sina cigaretter, samtalar med mytologiska gestalter och med en död moder, vars kött ätits upp av myror och vars klänningar gråter i garderoben.

12 Lördag 7 september 13:00 15:00 UNG POESI Workshop Tillsammans med tidskriften ponton bjuder Göteborgs in till en workshop för unga skrivande. Prova-på-översätt texter från engelska eller persiska, prata skrivande, fika och lär känna andra unga poeter. Ingen erfarenhet av översättning behövs! Under ledning av poeten och översättaren Sofia Stenström, och romanaktuella poeten Khashayar Naderehvandi, får du under två timmar använda dig av översättningen för att närma dig det egna skrivandet. Att översätta poesi är ett sätt att tänka kring skrivandet och ställa frågor om hur andra texter påverkar dina egna. Översättandet övergår under dagen, med hjälp av skrivuppgifter, i ett friare skapande. Festivalen står för resebidrag för dig som bor utanför Göteborg, bjuder på boende och mat samt fritt inträde till festivalen. Anmäl dig till Är du sent ute går det bra att dyka upp även utan föranmälan.

13 Lördag 7 september 15:00 16:30 Två samtal om poesi och exil Som att vara född utan mor Jila Mossaed i samtal med Athena Farrokhzad Vilka möjligheter och omöjligheter innebär det att skifta från ett skriftspråk och en litterär tradition till en annan? Vad betyder förlusten av en plats och erövrandet av en annan för poesin? Poeten Jila Mossaed, som skriver både på persiska och svenska, samtalar med Athena Farrokhzad om exilpoesins förutsättningar. Samtalet sker på svenska och inleds med en läsning av Jila. Den censurerade ögonoperationen Azita Ghahreman i samtal med Elnaz Baghlanian Vilken identitet tillskrivs exilpoeten, hur tolkas exilpoesin? När Azita Ghahreman skriver om sjukdomen grön starr läses det som en kritik av mullornas makt och censureras i Iran, och när hon skriver om erotik tolkas det i Sverige som en längtan efter det land hon lämnat. Men vad betyder exilen för skrivandet? Poeten Azita Ghahreman samtalar med Elnaz Baghlanian, redaktör för Dissidentbloggen, om vad det innebär att skriva på persiska i Sverige, om exilbegreppets bredd och begränsningar, och om att vara del av en svensk respektive en iransk litterär offentlighet. Samtalet sker på engelska.

14 Lördag 7 september 17:00 18:30 En motståndsrörelse på mitt skrivbord Ett samtal om iransk litterär offentlighet Hur ser det litterära offentliga samtalet ut i ett land som tillämpar censur? Vad innebär en kringskuren yttrandefrihet för poesin och kritiken, vad betyder poesin och kritiken för den politiska kampen? Behöver poesin kritiken, behöver kritiken tidningarna, behöver tidningarna poesin? Fateme Ekhtesari, poet och aktivist, Roya Zarrin, poet, och Bahareh Rezaee, poet och kritiker, samtalar med Hanna Nordenhök och Helena Boberg, också de poeter och kritiker, om iranska litterära offentligheter. Samtalet inleds med en reflektion av Fateme Ekhtesari och sker på svenska och persiska, med svensk tolkning av Azar Mahloujian.

15 Lördag 7 september 19:00 21:00 AIDA MANOUCHEHRPOUR Som kvinna tillåts du inte sjunga solo i Iran, om publiken inte består uteslutande av kvinnor. Därför finns det få samtida operasångerskor som sjunger på persiska. Aida Manouchehrpour är lyrisk sopran, bosatt i Rom och har framträtt i ett antal olika roller på italienska scener. Operan, säger hon, svarar mot de många gånger dramatiska erfarenheter av krig och revolution man gör som iransk kvinna. Operans stora rörelser och generösa register blir ett sätt att tala om dessa saker. Manouchehrpour sjunger under festivalen tonsatta dikter på persiska, speciellt inövade för detta tillfälle. Hon framträder vid två tillfällen under lördagskvällens program.

16 Lördag 7 september 19:00 21:00 ROSA JAMALI tillsammans med Jenny Tunedal Trött De spelar trumma Så högt som möjligt Men jag är döv! Den enda som bor här är den dystra höken Geometri är viktigt för mig, säger Rosa Jamali. Hon säger också klassiska myter, modernistisk poesi, persisk kultur, arkitektur, azurblått. Hon säger Hafez och Yeats i samma andetag. Hon säger staden och öknen, hon säger partikulärt och universellt, klädedräkt och kropp, förklädnad och ursprung, filosofi och fenomen, lingvistik och romantik, tal och skrift. Poesin som en möjlighet att smälta samman enskildheter och olikheter. Men inte till någon harmoniserande enhet, utan till något som förblir fragmentariskt, fullt av sprickor, vidgande, våghalsigt, svindlande. Det finns något hänsynslöst i hennes sätt att skapa, länka samman och slita sönder bilder, en djupt originell opposition mot det för givet tagna. Alltsedan debuten med Den döda är inte ett äpple, utan antingen en gurka eller ett päron (1997) har Rosa Jamali stått fram som en unik röst i den iranska samtidspoesin. 1997

17 Lördag 7 september 19:00 21:00 ROYA ZARRIN tillsammans med Sofia Stenström och jag vet inte hur jag visste att barnen inte var barn att barnen var marsträdens svepskäl att börja andas och jag var alltid glad att jag inte blev en sparv till och med när det inte var tal om att bli en häst Roya Zarrins poesi ligger nära besvärjelsen, bönen och tacksägelsen. Den är rik på bilder och bibliska motiv, och kretsar ofta kring identitet, förändring, moderskap, liv och död. Jag är Roya, skriver Zarrin i sin dikt, vilket på persiska även betyder Jag är dröm. Och Zarrins dikt är verkligen drömlikt associativ, lätt i vändningarna men med en självklar tyngd och existentiell smärta i övergångarna: Jag vill svälja mina barn heter hennes tredje av fem utgivna böcker. Jaget reser, glider igenom olika roller, dör flera dödar, återföds. Diktens metapoetiska plan förstärker upplevelsen av att befinna sig mitt i en akut skapelseprocess. I Zarrins poesi finns ett intensivt tilltal som pockar på närhet och kontakt, mellan människa och människa, poet och läsare, språk och poet. Existensen blir en kort lucka i tiden där vi möjligen kan snudda vid varandra: Vi började inte tillsammans / Vi kommer inte att sluta tillsammans / Och detta får mig att längta än mer / Men du, drick ditt te.

18 Lördag 7 september 19:00 21:00 GOLNAZ HASHEMZADEH Vrålet fastnade i hennes hals. Hon hade inte råd att skrika ut sin alldeles begynnande saknad. Muren var markerad med ett stort rött kryss, det betydde att de skulle komma tillbaka. Så den Rivna solstrålen lyfte den oförstående lilla i sin famn, vände ryggen till och sprang. Bakom henne flöt livet som hon kände till det ihop i en saltad pöl av damm och lag. I den saggiga rörans mitt låg en uppsvälld tunga och lipade mot allt de fram tills minuten innan varit. Hon, dokhtar, anländer med sin mor och sin far till den svenska Fabriksortens åttiotal. Den politiska kampen i Iran ersätts av kampen om att bemästra vardagen, om att tillsammans ta sig vidare genom den, i ett Sverige som tycks påstå att kamp inte existerar. Hennes, den namnlösa dotterns, tillvaro bestäms av kompensation för de drömmar som berövats föräldrarna, och för allt det den nya platsen, det svenska samhället, inte tror dem om. Medan moderns och faderns konflikter våldsamma och sprungna ur de omöjligheter, den rasistiska verklighet, de ställs inför skär som ett larm genom talltopparna strävar hon sig fram mot en ensam och skrämmande framgång. Golnaz Hashemzadehs debutroman Hon är inte jag (2012) är en roman om kampen som inte går att lämna bakom sig, för gick den att lämna vore den ingen kamp. 2012

19 Lördag 7 september 19:00 21:00 HOMA BADPA Om ni insisterar på att reducera varenda politisk fråga till en polisiär fråga får vi väl helt enkelt börja välja poliser istället för politiker. Ännu en del av samhället dog i den där lägenheten i Husby. Det är därför det brinner. Men det vet ni redan. Homa Badpa är en av Pantrarna i Biskopsgården, en organisation för upprustning av förorten. De senaste åren har de genom direkta aktioner, utbildning och sociala program organiserat Biskopsgårdens unga, och samtidigt stridit för dessa ungas röster i ett många gånger rasistiskt offentligt samtal, såväl lokalt som nationellt. Tillsammans med andra pantrar och på egen hand skriver Badpa texter som med en uppfordrande poetisk kraft gjort sig oumbärliga i den svenska debatt som enträget talar om, men mindre gärna med, invånare i landets underprivilegierade områden. I samband med händelserna i Husby våren 2013 skrev Homa Badpa tillsammans med Murat Solmaz texten Till en nation som brinner, vilken efter att den publicerades i Aftonbladet har översatts till engelska och spridits i en mängd forum. Vi ska inte vara tysta, vi ska tala, tillsammans. Om de syr ihop era munnar får ni sprätta upp styngnen med era röster. Våra fickor är fattiga men våra ögon är rika. All makt åt folket. 2013

20 Lördag 7 september 19:00 21:00 FATEME EKHTESARI tillsammans med Linn Hansén Spring till de två skuggor som närmar sig bakifrån till rädslan och den gröna tygbiten i din knutna hand Spring till dig själv svedd av en kula Spring till segertecknets två bittra fingrar till natten, vår natts sorgsna fortsättning till blodet som torkat i våra mungipor En röst drar förbi och manar dig att återvända till gatans folkmassor. Burens dörr slår upp och kringspridda fjädrar vittnar om de som lämnat den här platsen för en annan. Under bakgårdens päronträd sitter en grupp kvinnor, uppehållna av meningslöst skvaller, i bakbunden längtan därifrån. Rörelsen bortåt, mot något annat än detta, är bärande i Fateme Ekhtesaris dikter. Ekhtesari skriver på ghazal, ett traditionellt persiskt versmått, men på ett samtida språk som ofta är kvinnornas, fyllt av graviditeter, aborter och förlossningar. Men också av den kvinnornas värld som är gatans, motståndets. Diktens insisterande ton är musikalisk, och hos rapparen Shahin Najafi har Ekhtesaris poesi blivit låttexter. Hennes första bok, En feministisk diskussion innan potatisen kokar, censurerades och fick publiceringstillstånd Tillståndet drogs dock tillbaka när det upptäcktes att Ekhtesari lämnat platsen för de censurerade orden tom, för att istället fylla i dem för hand. 2010

21 Måndag 9 september 19:00 21:00 Glashuset, Akademin Valand Ett paket Bahman, tack Marjaneh Bakhtiari i samtal med Khashayar Naderehvandi Hur påverkas skrivandet av att den miljö man berättar om är främmande för majoriteten av de som kommer att läsa? Hur undviker man att texten blir en instruktionsbok när man behöver redogöra för historiska skeenden som är bärande referenser i berättelsen, eller måste förklara att Bahman är billiga iranska cigaretter? Vad för sorts översättningar, kompromisser, tillkomster inte bara av språk, utan av vardag och erfarenheter innebär sådana överföringar? Författarna Marjaneh Bakhtiari och Khashayar Naderehvandi samtalar om de problem och möjligheter som formulerandet av erfarenheter som har sin första tillblivelse i en annan språkvärld innebär. Bakhtiari har tidigare gett ut böckerna Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet? Hennes kommande roman är en berättelse om tre generationer av revolutionärer i Iran. Naderehvandis diktsamling Om månen alls syntes följdes i våras av romanen Vilar i era outtröttliga händer.

22 BILJETTER Festivalpass (gäller för hela programmet) 200 kr Endagspass fredag/lördag 120 kr Festivalpass eller inträde i dörren gäller för fredagens och lördagens kvällsprogram. Fri entré gäller för lördagens dagsprogram (Ung poesi-workshop och samtal) samt för måndagens samtal. Biljetter säljs från och med 15 augusti på Kulturhuset Blå stället, Högaffelsgatan 10, Angered, och Pusterviksbiljetter, Järntorgsgatan 12, Göteborg, pusterviksbiljetter.com, samt via ticnet.se. Det går också bra att köpa biljetter i dörren. ADRESSER, Triörgatan 1, Angered Glashuset, Akademin Valand, Göteborgs universitet (ingång hörnet Storgatan/Chalmersgatan) Göteborgs, Stigbergsliden 5B, Göteborg SAMARBETEN Översättningsprojektet En motståndsrörelse på mitt skrivbord, döpt efter en rad hämtad ur en dikt av Bahareh Rezaee, är fortsättningen på ett konstnärligt utbyte mellan kvinnliga poeter som påbörjades 2011, och som Göteborgs från och med 2013 med stor stolthet och glädje är en del av. Den 2 4 september genomförs även ett samtals- och läsningsprogram i Stockholm under samma namn. Projektet genomförs med stöd av Svenska Institutet. Festivalen görs också i samarbete med tidskriften ponton, ABF Göteborg, Angereds teater, en Merci Poesi, Akademin Valand, och arrangeras med stöd av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Svenska Akademien. Programbladets presentationer har skrivits i samarbete med poeterna i En motståndsrörelse på mitt skrivbord-projektet, och översatts till persiska av Aslan Manouchehrpour. Programbladet är formgivet av Richard Lindmark. Vårt varmaste tack till Helena Boberg, Athena Farrokhzad, Aslan Manouchehrpour, Hanna Nordenhök, Kholod Saghir, Sofia Stenström och Jenny Tunedal, utan vilka årets festival inte hade varit möjlig. Tack även till festivalens styrelse: Victoria Greve, Johan Lindblom, Khashayar Naderehvandi och Malin Schiller. Festivalen arrangeras av Sofia Gräsberg och Linn Hansén.

23 Kulturhuset Blå stället, Högaffelsgatan 10, Angered, Pusterviksbiljetter, Järntorgsgatan 12, Göteborg, pusterviksbiljetter.com, ticnet.se, Triörgatan 1, Angered Glashuset, Akademin Valand, Göteborgs universitet, (ingång hörnet Storgatan/Chalmersgatan) Göteborgs, Stigbergsliden 5B, Göteborg Tidskriften ponton, ABF Göteborg, Angereds Teater, en Merci Poesi, Akademin Valand,Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Svenska Akademien

The Work av Byron Katie

The Work av Byron Katie The Work av Byron Katie En introduktion Ingen kan ge dig frihet utom du själv. Denna lilla bok visar hur man gör. Byron Katie Det här häftet presenterar kärnan av The Work av Byron Katie. Tusentals häften

Läs mer

alt Sociala forum i fokus European Social Forum kommer till Malmö Rädda Stockholm Vatten På besök i Världsförbättrarbyn #1 2007 30kr ISSN 1654-6067

alt Sociala forum i fokus European Social Forum kommer till Malmö Rädda Stockholm Vatten På besök i Världsförbättrarbyn #1 2007 30kr ISSN 1654-6067 alt En annan värld är möjlig! Röster från en global rättviserörelse. #1 2007 30kr ISSN 1654-6067 Sociala forum i fokus European Social Forum kommer till Malmö Rädda Stockholm Vatten På besök i Världsförbättrarbyn

Läs mer

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK popcorn Unga tankar om film och filmvåld innehåll Förord 5 Inledning 9 Wow! Puh! Film! 17 Action, skräck, porr och tecknat 51

Läs mer

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET »Någon måste ta första steget. Men kampen har alltid ett pris.«2003 Integrationsverket

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan Helt i Guds hand Reflektioner kring Bibeln och människan Här följer några tankar kring Bibelns sätt att beskriva detta att vara en människa. Något om glädjen, kampen och det unika värde som människan bär

Läs mer

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu!

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! FÖR PEDAGOGEN/DEN VUXNA Information om föreställningen En föreställning för barn 7 12 år. Manus, text och musik är skapad av de medverkande:

Läs mer

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4)

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) Om medlemskap i Frälsningsarmén En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) I varje armé finns två sorters människor: Den ena sorten är de som övertalats att ställa upp. De kämpar bara därför att de måste.

Läs mer

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer?

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Med utgångspunkt från Moderna Museets utställning Konstplaneten Bild: Moderna Museet, Stockholm 1 Rapport i Konstpedagogik, Stockholms Universitet

Läs mer

»Europa är mer splittrat än någonsin«sidorna 10 19

»Europa är mer splittrat än någonsin«sidorna 10 19 elisabeth hjorth:»vem ska kunna ta emot litteraturen från den plats där vi står nu?«sid. 13 författarförbundet:»regeringens tvåöresbud oacceptabelt lågt.«sid. 5 #3 2014 tidskrift för sveriges författare

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

S&B. Smått och Blandat. Tidningen för dig som är uttråkad

S&B. Smått och Blandat. Tidningen för dig som är uttråkad S&B Smått och Blandat Tidningen för dig som är uttråkad Romantisk läsning -Det vackraste ögonblicket Ta reda på hur ditt år kommer se ut! Facebook -Fact or fiction? Tjejers tips till bra betyg! Bästa fredagsmyset!!!

Läs mer

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se)

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Innehållsförteckning Inledning I. Det största äventyret Andliga kristnas inflytande

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Lennart Matikainen. Rena relationer. Fri från rädsla och skuld. Forum

Lennart Matikainen. Rena relationer. Fri från rädsla och skuld. Forum Lennart Matikainen Rena relationer Fri från rädsla och skuld Forum Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Lennart Matikainen 2008 Omslagsdesign Anders Timrén Omslagsfoto Thron

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet.

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker BRIS, SOS Barnbyar 2012 Form. Susann Karlsson Nemirovsky Redaktör. Agnete Dannenberg Texter.

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand

thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand Så att det går att fortsätta, sen Copyright Thomas Tidholm 2004 Tryckt hos XXX, XXX 2004 isbn 91-46-20468-7 Han kommer ridande genom Hälsinglands

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

HANDBOK för en ny KULTUR- MINISTER

HANDBOK för en ny KULTUR- MINISTER 15 HANDBOK för en ny KULTUR- MINISTER RAPPORTFÖRFATTARE: STINA OSCARSON OCH MATS SÖDERLUND Katalys Institut för facklig idéutveckling No: 15 HANDBOK FÖR EN NY KULTURMINISTER RAPPORTFÖRFATTARE: STINA OSCARSON

Läs mer

Att öppna nya världar. En handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola

Att öppna nya världar. En handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola Att öppna nya världar En handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola INNEHÅLL Några ord från Riksteatern... sid 3 Teater i förskola och skola... sid 5 Teater för de allra yngsta om att

Läs mer

Brev sammanställda av Muhammed Muadi

Brev sammanställda av Muhammed Muadi DE NYA AMERIKABREVEN 12 jönköpingsbor skriver till hemländerna Brev sammanställda av Muhammed Muadi Ett samarbetsprojekt mellan Biblioteken, Kultur Jönköpings kommun och Stadskontoret Adress: Dag Hammarskjölds

Läs mer