En motståndsrörelse på mitt skrivbord

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En motståndsrörelse på mitt skrivbord"

Transkript

1 En motståndsrörelse på mitt skrivbord I april 2013 reste sex svenska poeter till Teheran för att möta sex iranska poeter, samtliga kvinnor ur en yngre generation. Tillsammans skulle de, trots brist på gemensamma språk, överföra de iranska poeternas dikter till svenska. I det nummer av tidskriften Kritiker som utkommer i samband med festivalen kallar de svenska deltagarna arbetet för en övning i oöversättbarhet. Likväl finns nu översättningar, och dikterna kommer under festivalen att framföras på både persiska och svenska. Gruppen skriver vidare: Det man inte förstår kan man inte översätta. Men om vi redan förstod skulle vi inte behöva försöka. Orden kan också sägas ligga till grund för vårt arbete med festivalen. Översättning innebär en möjlighet att hitta till den litteratur man inte sedan tidigare har kunskap om och tillgång till, läser och ställer frågor utifrån. Årets fokus på samtida kvinnlig iransk poesi innebär att frågorna ställs till och ifrån en plats där en kraftigt kringskuren offentlighet, tillsammans med en hård repression av kvinnor, utgör några av skrivandets villkor. Samtidigt frågar vi oss hur dessa omständigheter hanteras i en svensk kontext, och ställer frågor om exilens premisser och politik. I relation till de maktordningar som försvårar eller omöjliggör skrivande och liv blir de alternativa nätverk, distributionskanaler och kollektiv man upprättar avgörande. Årets festival är resultatet av ett antal kollektiva processer: skrivande, läsande, lyssnande, resande, redigerande, talande. De samtal som påbörjades i Teheran i april har sedan brev- och telefonledes blivit till dikter, frågor, förbindelser. Vilka i sin tur har manat oss att bjuda in andra, fler poeter, konstnärer, dj:s, sångerskor, redaktörer och regissörer för att upprätta ett tillfälligt kollektiv, en provisorisk gemenskap, under en helg i Göteborg Varmt välkommen till Göteborgs 2013, Sofia Gräsberg och Linn Hansén

2 PROGRAM Fredag 6 september 18:00 Festivalen öppnar 18:30 20:00 Hela dagen försökte jag beskriva tjuren, som sedan visade sig vara en ko: ett samtal om översättning 20:30 21:15 Läsningar av Aida Amidi & Helena Boberg, Azita Ghahreman, Naeimeh Doostdar 21:15 21:45 Roxy Farhat & Ahang Bashi bakom skivspelarna 21:45 22:30 Läsningar av Bahareh Rezaee & Hanna Nordenhök, Maryam Hooleh, Anna Lamsoo & Athena Farrokhzad Lördag 7 september 13:00 15:00 Ung poesi: workshop 15:00 16:30 Som att vara född utan mor & Den censurerade ögonoperationen: två samtal om exil och poesi 17:00 18:30 En motståndsrörelse på mitt skrivbord: ett samtal om iransk litterär offentlighet 19:00 21:00 Läsningar av Rosa Jamali & Jenny Tunedal, Roya Zarrin & Sofia Stenström, Golnaz Hashemzadeh, Homa Badpa, Fateme Ekhtesari & Linn Hansén, sång av Aida Manouchehrpour 21:00 01:00 Gemensam middag för publik och medverkande. Festivalen bjuder på persisk buffé, musik och bar. Roxy Farhat & Ahang Bashi bakom skivspelarna Måndag 9 september Glashuset, Akademin Valand 19:00 21:00 Ett paket Bahman, tack: Marjaneh Bakhtiari i samtal med Khashayar Naderehvandi

3 Fredag 6 september 18:30 20:00 Hela dagen försökte jag beskriva tjuren, som sedan visade sig vara en ko Ett samtal om översättning När man översätter från ett språk man inte behärskar, vad är det då man översätter? En situation, en dikt, ett rum, ett möte? När man blir översatt till ett språk man inte behärskar, blir dikten bara en oläslig kopia? Vad händer med dikten när det språk man översätter till inte är ens modersmål? Är vissa tankar bara möjliga på ett visst språk, och vad händer i så fall när tankarna tar form i ett annat språk? Översättarna och författarna Rosa Jamali och Azar Mahloujian samtalar med poeterna och översättarna Sofia Stenström och Jenny Tunedal om vad som händer när dikten byter språk och kontext. Samtalet hålls på engelska, och inleds och avslutas med konstnären Mehraneh Atashis två kortfilmer Golestan och In-out, varav den senare premiärvisas på festivalen.

4 Fredag 6 september 20:30 22:30 Lördag 7 september 19:00 21:00 Nasim Aghili, konferencier (Jag befinner mig i en diktatur som har utropat sig till en demokrati. Var är du? Om du också är här kanske du också vet men ändå händer det ingenting.) Var uppstår det dramatiska? Vilka är publiken? Vad är en iscensättning utan repetition? Utan fiktion? Vem berättar? Nasim Aghili frågar dramatiken, journalistiken, litteraturen och konsten. I tidskriften FUL och scenkonstprojekt, video- och ljudverk granskar och bråkar hon med vita, straighta sätt att leva och strider för andra berättelser och verkligheter, saknade och efterlängtade kroppar och vittnesmål. Ett tidskriftsnummer kan vara en kollektiv iscensättning av en redaktion, ett annat en stor hud som måste vecklas ut för att läsas. En scenisk framställning slutar i persiska sötsaker och slagord på Sergels torg. I Aghilis arbeten är konsten aldrig skild från politiken och praktiken. Jag vill inte säga att det är konstens fel att Europa ser på när människor dör. Men jag vill påstå att det är konstens uppgift att se till att detta inte händer.

5 Fredag 6 september 20:30 21:15 AIDA AMIDI tillsammans med Helena Boberg Säg: Min mor förväxlar ännu doften av färsk mjölk med blod Säg: Alla hennes stämband har lossnat Vågorna i hennes hår gör staden döv Aida Amidis lågfrekvent pulserande dikt rör sig med smeksamma ord över pappret, full av brutala konnotationer till krig, modersuppgörelse och bråddjup förlust. Det är en uthärdandets estetik där den skälvande, begärande kroppen får hålla tillbaka och besvärja med språket istället för att brista eller få sina behov tillgodosedda. I den enkla syntaxen, full av mytologiska motiv, intertextuella och historiska referenser på ett ofta metaforiskt språk, sprängs brutala missfall in, krigets lemlästade kroppar, bombräder och samtal med omkomna. Skönhet, eller kvinnlig fägring, är ett av Amidis återkommande teman. I hennes dikt är skönheten inte ett ämne att besjunga tvärtom är skönheten en last som kringskär det kvinnliga subjektets handlingsfrihet, genom att locka till sig män som tar sig rätten att dominera och inskränka. Dikten smeker medhårs men lämnar, likt en falskt tröstande mor, blodspår på skinnet.

6 Fredag 6 september 20:30 21:15 AZITA GHAHREMAN smärtan som inte dödar drar ut oss så att vi blir bredare tar oss med sig har gått sin väg med asparna och kommer tillbaka Hos Azita Ghahreman tycks tingen interagera med varandra utan mänsklig inblandning. Det mindre rymmer det större stjärnorna spottar plötsligt ut himlen och samtalet faller ur orden, ett hav drabbas av en gata. Det är ofta oklart vad som är villkorat av vad, om jag inte föll fanns det ingen hand som kunde hålla mig. Men oklarheten gör inte dikten handfallen: Ghahremans texter är en görandets och rörelsens poesi. Dikten tycks sluka sin omgivning med glädje, är en hungrande mun. Mytologiska och religösa motiv omsätts på samma sätt som färg och doft, osentimentalt och nyfiket, längtande. Diktens början är en lila punkt, där tveksamhetens ögonblick blir möjlighetens ögonblick. Över alla mina namn / hade det snöat så märkligt. Kroppar, ögon, rötter växlar plats i ett spel där begäret självt tycks vara subjekt. Andra gånger är det poeten som står i obestridlig relation till världen: Hur kunde det regna så mycket / innan jag hann växa upp?

7 Fredag 6 september 20:30 21:15 NAEIMEH DOOSTDAR Min herre! Jag ska inte störa dig så värst länge Kan du ha vänligheten att ge mig häftet med vinrött omslag som ligger i er skrivbordslåda? Jag vill lämna dina gränser. Hos Naeimeh Doostdar är regimen en han, som skär brösten av den sjungande kvinnan och hotar själva kyssarna till livet. En tullstämpel trycks över jagets mun. Framtidens livmoder bär ett dött foster, det är för sent att fråga den kvinna som avrättas i korsningen mellan Frihetens och Revolutionens torg vad hon heter. Dikterna utspelar sig på båda sidor flyktens gränslinje: diktjaget slåss för att ge sig av, i nästa dikt minns hon de gränder och bakgator hon lämnat bakom sig. Utför om och om igen den omöjliga beräkningen av det pris som måste betalas för att ge sig av, genom priset det skulle kostat att stanna kvar. I Doostdars poesi är migrationen märkt omväxlande av tillbakahållandets våld och våldet i att lämna en plats. Längtan tillbaka till dammiga moln, väckt av en cola och två starka cigaretter. Samtidigt minnet av de batongslag som följer på kyssar. Doostdar är fristadsförfattare i Malmö, och samlingen Så småningom gick jag inte hem har just utkommit på svenska. Du tänker inte återvända / innan det blåser en vind / som lämnar någon luft kvar åt din dotter.

8 Fredag 6 september 21:15 21:45 ROXY FARHAT & AHANG BASHI En iransk kvinna på ålderdomshemmet Paradiset där ingen pratar persiska, ett öppet brev till tv-personligheten Kim Kardashian. Självporträtt, undersökningar av det egna namnet och ironiska speglingar av västerländska föreställningar om iransk kvinnlighet. Ahang Bashis och Roxy Farhats respektive arbeten förenas i sättet de angriper frågor om migration och identitet utifrån en personlig vinkel som i samma rörelse är politisk, och med en humor med dörren öppen mot allvaret. Bashi är dokumentärfilmare och arbetar just nu med långfilmsprojektet När allt faller samman, Farhat är video- och performancekonstnär och gjorde nyligen tillsammans med mångsysslaren Kakan Hermansson videon till The Knifes A tooth for an eye. På Göteborgs är de dock dj:s, och lovar att spela extremt mycket iransk pop från olika årtionden.

9 Fredag 6 september 21:45 22:30 BAHAREH REZAEE tillsammans med Hanna Nordenhök Längs linjerna i denna anteckningsbok i ordens flakvagnar från streckets första början och vidare på varannan rad I Bahareh Rezaees dikter smugglas världen över gränser i lastbilar av bläck. På ett vardagligt och avskalat men också mycket innerligt poetiskt språk bedriver Rezaee en milt satirisk samhällskritik, där försvaret av diktens och skapandets frihet många gånger står i centrum. Även om hon ofta låter utropet, och utropstecknet, vara en självklar del av sin lyriska tonart är gesterna aldrig yviga: den litterära blick och förhållandet till det mänskliga som ger sig tillkänna i hennes dikter är av det ömsint anspråkslösa slaget. Liksom en varmblodig och självironisk humor tycks rymmas i varje sorg eller vrede som drar genom hennes poetiska bilder. Här samsas populärkulturella referenser med Flaubert och Homeros i en underfundig jordnärahet.

10 Fredag 6 september 21:45 22:30 MARYAM HOOLEH Jag har inga fickor Kan ni bjuda på något från er civilisation? Kanske en plastpåse Har den inga handtag? Det gör inget Hos Maryam Hooleh är alla profeter falska. Hennes konfrontativa, ofta halsbrytande poesi svämmar över av kroppsvätskor och gudsförakt, och ställer i en närmast karnevalisk omkastning den iranska regimens maktfullkomliga retorik på ända. Dikterna utspelar sig på Teherans torg, mellan kroppar, i förbannelsernas kiosk. Ett statslöst, megalomant jag dånar över världen. Den sax som en gång klippte jagets navelsträng klipper nu alla världens band. Men till och med den jord i vilken man begravs kommer till slut att förråda en, och att man vägrar underkasta sig en förtryckande ordning betyder inte att man kan upprätta avstånd till den för ju mer man förändras, desto mer hävdar samhället att det liknar en. I Hoolehs vidsträckta vardagslandskap är det bara lyktstolparna som väntar, och martyr blir den kvinna som går lättklädd på talibaners gator. Och de döda på bottenvåningen dör aldrig. Rättigheter betyder ingenting såvida du inte har dem, och står inför de som har.

11 Fredag 6 september 21:45 22:30 ANNA LAMSOO tillsammans med Athena Farrokhzad Som en nyfödd sliter du dig ut ur livmodern med en napp blir du dragen vid näsan Som en man lever du och ändå tvingar de på dig en slöja i slutändan Anna Lamsoo skriver på chaharpare, ett versmått bestående av fyraradingar. Lamsoo, som också är verksam som advokat, leker med en juridisk terminologi när hon skildrar de ordningar som oupphörligen begränsar kvinnors liv i Iran, och refererar inte sällan till sin föregångare, modernisten Forough Farrokhzad. Den miljö som framträder i Lamsoos rinnande vers kan vara ett nattligt Teheran där motorvägen gråter ihop med diktjaget lika gärna som bergen och skogarna i Mazandaran. I samlingen Jag är bara en elektron utnyttjar hon det faktum att egennamn ofta har dubbla betydelser på persiska exempelvis torget Azadi, vars namn också betecknar frihet för att på samma gång prata om konkreta platser och abstrakta, ofta ouppnåeliga, tillstånd. I ett landskap av omöjlig eller förlorad kärlek vandrar poeten omkring med sina cigaretter, samtalar med mytologiska gestalter och med en död moder, vars kött ätits upp av myror och vars klänningar gråter i garderoben.

12 Lördag 7 september 13:00 15:00 UNG POESI Workshop Tillsammans med tidskriften ponton bjuder Göteborgs in till en workshop för unga skrivande. Prova-på-översätt texter från engelska eller persiska, prata skrivande, fika och lär känna andra unga poeter. Ingen erfarenhet av översättning behövs! Under ledning av poeten och översättaren Sofia Stenström, och romanaktuella poeten Khashayar Naderehvandi, får du under två timmar använda dig av översättningen för att närma dig det egna skrivandet. Att översätta poesi är ett sätt att tänka kring skrivandet och ställa frågor om hur andra texter påverkar dina egna. Översättandet övergår under dagen, med hjälp av skrivuppgifter, i ett friare skapande. Festivalen står för resebidrag för dig som bor utanför Göteborg, bjuder på boende och mat samt fritt inträde till festivalen. Anmäl dig till Är du sent ute går det bra att dyka upp även utan föranmälan.

13 Lördag 7 september 15:00 16:30 Två samtal om poesi och exil Som att vara född utan mor Jila Mossaed i samtal med Athena Farrokhzad Vilka möjligheter och omöjligheter innebär det att skifta från ett skriftspråk och en litterär tradition till en annan? Vad betyder förlusten av en plats och erövrandet av en annan för poesin? Poeten Jila Mossaed, som skriver både på persiska och svenska, samtalar med Athena Farrokhzad om exilpoesins förutsättningar. Samtalet sker på svenska och inleds med en läsning av Jila. Den censurerade ögonoperationen Azita Ghahreman i samtal med Elnaz Baghlanian Vilken identitet tillskrivs exilpoeten, hur tolkas exilpoesin? När Azita Ghahreman skriver om sjukdomen grön starr läses det som en kritik av mullornas makt och censureras i Iran, och när hon skriver om erotik tolkas det i Sverige som en längtan efter det land hon lämnat. Men vad betyder exilen för skrivandet? Poeten Azita Ghahreman samtalar med Elnaz Baghlanian, redaktör för Dissidentbloggen, om vad det innebär att skriva på persiska i Sverige, om exilbegreppets bredd och begränsningar, och om att vara del av en svensk respektive en iransk litterär offentlighet. Samtalet sker på engelska.

14 Lördag 7 september 17:00 18:30 En motståndsrörelse på mitt skrivbord Ett samtal om iransk litterär offentlighet Hur ser det litterära offentliga samtalet ut i ett land som tillämpar censur? Vad innebär en kringskuren yttrandefrihet för poesin och kritiken, vad betyder poesin och kritiken för den politiska kampen? Behöver poesin kritiken, behöver kritiken tidningarna, behöver tidningarna poesin? Fateme Ekhtesari, poet och aktivist, Roya Zarrin, poet, och Bahareh Rezaee, poet och kritiker, samtalar med Hanna Nordenhök och Helena Boberg, också de poeter och kritiker, om iranska litterära offentligheter. Samtalet inleds med en reflektion av Fateme Ekhtesari och sker på svenska och persiska, med svensk tolkning av Azar Mahloujian.

15 Lördag 7 september 19:00 21:00 AIDA MANOUCHEHRPOUR Som kvinna tillåts du inte sjunga solo i Iran, om publiken inte består uteslutande av kvinnor. Därför finns det få samtida operasångerskor som sjunger på persiska. Aida Manouchehrpour är lyrisk sopran, bosatt i Rom och har framträtt i ett antal olika roller på italienska scener. Operan, säger hon, svarar mot de många gånger dramatiska erfarenheter av krig och revolution man gör som iransk kvinna. Operans stora rörelser och generösa register blir ett sätt att tala om dessa saker. Manouchehrpour sjunger under festivalen tonsatta dikter på persiska, speciellt inövade för detta tillfälle. Hon framträder vid två tillfällen under lördagskvällens program.

16 Lördag 7 september 19:00 21:00 ROSA JAMALI tillsammans med Jenny Tunedal Trött De spelar trumma Så högt som möjligt Men jag är döv! Den enda som bor här är den dystra höken Geometri är viktigt för mig, säger Rosa Jamali. Hon säger också klassiska myter, modernistisk poesi, persisk kultur, arkitektur, azurblått. Hon säger Hafez och Yeats i samma andetag. Hon säger staden och öknen, hon säger partikulärt och universellt, klädedräkt och kropp, förklädnad och ursprung, filosofi och fenomen, lingvistik och romantik, tal och skrift. Poesin som en möjlighet att smälta samman enskildheter och olikheter. Men inte till någon harmoniserande enhet, utan till något som förblir fragmentariskt, fullt av sprickor, vidgande, våghalsigt, svindlande. Det finns något hänsynslöst i hennes sätt att skapa, länka samman och slita sönder bilder, en djupt originell opposition mot det för givet tagna. Alltsedan debuten med Den döda är inte ett äpple, utan antingen en gurka eller ett päron (1997) har Rosa Jamali stått fram som en unik röst i den iranska samtidspoesin. 1997

17 Lördag 7 september 19:00 21:00 ROYA ZARRIN tillsammans med Sofia Stenström och jag vet inte hur jag visste att barnen inte var barn att barnen var marsträdens svepskäl att börja andas och jag var alltid glad att jag inte blev en sparv till och med när det inte var tal om att bli en häst Roya Zarrins poesi ligger nära besvärjelsen, bönen och tacksägelsen. Den är rik på bilder och bibliska motiv, och kretsar ofta kring identitet, förändring, moderskap, liv och död. Jag är Roya, skriver Zarrin i sin dikt, vilket på persiska även betyder Jag är dröm. Och Zarrins dikt är verkligen drömlikt associativ, lätt i vändningarna men med en självklar tyngd och existentiell smärta i övergångarna: Jag vill svälja mina barn heter hennes tredje av fem utgivna böcker. Jaget reser, glider igenom olika roller, dör flera dödar, återföds. Diktens metapoetiska plan förstärker upplevelsen av att befinna sig mitt i en akut skapelseprocess. I Zarrins poesi finns ett intensivt tilltal som pockar på närhet och kontakt, mellan människa och människa, poet och läsare, språk och poet. Existensen blir en kort lucka i tiden där vi möjligen kan snudda vid varandra: Vi började inte tillsammans / Vi kommer inte att sluta tillsammans / Och detta får mig att längta än mer / Men du, drick ditt te.

18 Lördag 7 september 19:00 21:00 GOLNAZ HASHEMZADEH Vrålet fastnade i hennes hals. Hon hade inte råd att skrika ut sin alldeles begynnande saknad. Muren var markerad med ett stort rött kryss, det betydde att de skulle komma tillbaka. Så den Rivna solstrålen lyfte den oförstående lilla i sin famn, vände ryggen till och sprang. Bakom henne flöt livet som hon kände till det ihop i en saltad pöl av damm och lag. I den saggiga rörans mitt låg en uppsvälld tunga och lipade mot allt de fram tills minuten innan varit. Hon, dokhtar, anländer med sin mor och sin far till den svenska Fabriksortens åttiotal. Den politiska kampen i Iran ersätts av kampen om att bemästra vardagen, om att tillsammans ta sig vidare genom den, i ett Sverige som tycks påstå att kamp inte existerar. Hennes, den namnlösa dotterns, tillvaro bestäms av kompensation för de drömmar som berövats föräldrarna, och för allt det den nya platsen, det svenska samhället, inte tror dem om. Medan moderns och faderns konflikter våldsamma och sprungna ur de omöjligheter, den rasistiska verklighet, de ställs inför skär som ett larm genom talltopparna strävar hon sig fram mot en ensam och skrämmande framgång. Golnaz Hashemzadehs debutroman Hon är inte jag (2012) är en roman om kampen som inte går att lämna bakom sig, för gick den att lämna vore den ingen kamp. 2012

19 Lördag 7 september 19:00 21:00 HOMA BADPA Om ni insisterar på att reducera varenda politisk fråga till en polisiär fråga får vi väl helt enkelt börja välja poliser istället för politiker. Ännu en del av samhället dog i den där lägenheten i Husby. Det är därför det brinner. Men det vet ni redan. Homa Badpa är en av Pantrarna i Biskopsgården, en organisation för upprustning av förorten. De senaste åren har de genom direkta aktioner, utbildning och sociala program organiserat Biskopsgårdens unga, och samtidigt stridit för dessa ungas röster i ett många gånger rasistiskt offentligt samtal, såväl lokalt som nationellt. Tillsammans med andra pantrar och på egen hand skriver Badpa texter som med en uppfordrande poetisk kraft gjort sig oumbärliga i den svenska debatt som enträget talar om, men mindre gärna med, invånare i landets underprivilegierade områden. I samband med händelserna i Husby våren 2013 skrev Homa Badpa tillsammans med Murat Solmaz texten Till en nation som brinner, vilken efter att den publicerades i Aftonbladet har översatts till engelska och spridits i en mängd forum. Vi ska inte vara tysta, vi ska tala, tillsammans. Om de syr ihop era munnar får ni sprätta upp styngnen med era röster. Våra fickor är fattiga men våra ögon är rika. All makt åt folket. 2013

20 Lördag 7 september 19:00 21:00 FATEME EKHTESARI tillsammans med Linn Hansén Spring till de två skuggor som närmar sig bakifrån till rädslan och den gröna tygbiten i din knutna hand Spring till dig själv svedd av en kula Spring till segertecknets två bittra fingrar till natten, vår natts sorgsna fortsättning till blodet som torkat i våra mungipor En röst drar förbi och manar dig att återvända till gatans folkmassor. Burens dörr slår upp och kringspridda fjädrar vittnar om de som lämnat den här platsen för en annan. Under bakgårdens päronträd sitter en grupp kvinnor, uppehållna av meningslöst skvaller, i bakbunden längtan därifrån. Rörelsen bortåt, mot något annat än detta, är bärande i Fateme Ekhtesaris dikter. Ekhtesari skriver på ghazal, ett traditionellt persiskt versmått, men på ett samtida språk som ofta är kvinnornas, fyllt av graviditeter, aborter och förlossningar. Men också av den kvinnornas värld som är gatans, motståndets. Diktens insisterande ton är musikalisk, och hos rapparen Shahin Najafi har Ekhtesaris poesi blivit låttexter. Hennes första bok, En feministisk diskussion innan potatisen kokar, censurerades och fick publiceringstillstånd Tillståndet drogs dock tillbaka när det upptäcktes att Ekhtesari lämnat platsen för de censurerade orden tom, för att istället fylla i dem för hand. 2010

21 Måndag 9 september 19:00 21:00 Glashuset, Akademin Valand Ett paket Bahman, tack Marjaneh Bakhtiari i samtal med Khashayar Naderehvandi Hur påverkas skrivandet av att den miljö man berättar om är främmande för majoriteten av de som kommer att läsa? Hur undviker man att texten blir en instruktionsbok när man behöver redogöra för historiska skeenden som är bärande referenser i berättelsen, eller måste förklara att Bahman är billiga iranska cigaretter? Vad för sorts översättningar, kompromisser, tillkomster inte bara av språk, utan av vardag och erfarenheter innebär sådana överföringar? Författarna Marjaneh Bakhtiari och Khashayar Naderehvandi samtalar om de problem och möjligheter som formulerandet av erfarenheter som har sin första tillblivelse i en annan språkvärld innebär. Bakhtiari har tidigare gett ut böckerna Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet? Hennes kommande roman är en berättelse om tre generationer av revolutionärer i Iran. Naderehvandis diktsamling Om månen alls syntes följdes i våras av romanen Vilar i era outtröttliga händer.

22 BILJETTER Festivalpass (gäller för hela programmet) 200 kr Endagspass fredag/lördag 120 kr Festivalpass eller inträde i dörren gäller för fredagens och lördagens kvällsprogram. Fri entré gäller för lördagens dagsprogram (Ung poesi-workshop och samtal) samt för måndagens samtal. Biljetter säljs från och med 15 augusti på Kulturhuset Blå stället, Högaffelsgatan 10, Angered, och Pusterviksbiljetter, Järntorgsgatan 12, Göteborg, pusterviksbiljetter.com, samt via ticnet.se. Det går också bra att köpa biljetter i dörren. ADRESSER, Triörgatan 1, Angered Glashuset, Akademin Valand, Göteborgs universitet (ingång hörnet Storgatan/Chalmersgatan) Göteborgs, Stigbergsliden 5B, Göteborg SAMARBETEN Översättningsprojektet En motståndsrörelse på mitt skrivbord, döpt efter en rad hämtad ur en dikt av Bahareh Rezaee, är fortsättningen på ett konstnärligt utbyte mellan kvinnliga poeter som påbörjades 2011, och som Göteborgs från och med 2013 med stor stolthet och glädje är en del av. Den 2 4 september genomförs även ett samtals- och läsningsprogram i Stockholm under samma namn. Projektet genomförs med stöd av Svenska Institutet. Festivalen görs också i samarbete med tidskriften ponton, ABF Göteborg, Angereds teater, en Merci Poesi, Akademin Valand, och arrangeras med stöd av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Svenska Akademien. Programbladets presentationer har skrivits i samarbete med poeterna i En motståndsrörelse på mitt skrivbord-projektet, och översatts till persiska av Aslan Manouchehrpour. Programbladet är formgivet av Richard Lindmark. Vårt varmaste tack till Helena Boberg, Athena Farrokhzad, Aslan Manouchehrpour, Hanna Nordenhök, Kholod Saghir, Sofia Stenström och Jenny Tunedal, utan vilka årets festival inte hade varit möjlig. Tack även till festivalens styrelse: Victoria Greve, Johan Lindblom, Khashayar Naderehvandi och Malin Schiller. Festivalen arrangeras av Sofia Gräsberg och Linn Hansén.

23 Kulturhuset Blå stället, Högaffelsgatan 10, Angered, Pusterviksbiljetter, Järntorgsgatan 12, Göteborg, pusterviksbiljetter.com, ticnet.se, Triörgatan 1, Angered Glashuset, Akademin Valand, Göteborgs universitet, (ingång hörnet Storgatan/Chalmersgatan) Göteborgs, Stigbergsliden 5B, Göteborg Tidskriften ponton, ABF Göteborg, Angereds Teater, en Merci Poesi, Akademin Valand,Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Svenska Akademien

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG Jag behöver vara ensam med mina tankar lämna mig inte ensam Det talas om språket där jag vandrar jag vet inte vad jag ska säga Om jag behärskar språket vad

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani * Sätt locket på! * Poet: Soleyman Ghasemiani * Första upplagan, Oktober 1997 * ISBN. 91-973239 - 0 - x * Hanaförlaget Box 6040 424 06 Angered * Omslag: Simko Ahmad

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE Om jag kunde skulle jag skriva om kärleken: om hur den har påverkat mig, satt igång mig, utmanat mig. Jag skulle skriva om det kroppsliga också: om utbytandet

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Översättarnytt. Massor av inbjudningar! #2 MARS Översä5arsek7onen i Sveriges Förfa5arförbund.

Översättarnytt. Massor av inbjudningar! #2 MARS Översä5arsek7onen i Sveriges Förfa5arförbund. Översättarnytt Översä5arsek7onen i Sveriges Förfa5arförbund styrelse@oversattarsektionen.se www.oversa5arsek7onen.se #2 MARS 2017 Massor av inbjudningar Ulf Peter Hallberg diskuterar översä5andets lycka

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Anita Nilsson. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Anita Nilsson. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Anita Nilsson Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 50 Livet bygger ju på vardagliga rutiner, varför inte

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD SOPHIE ZETTERMARK INLAGD INLAGD AKT ETT: RÖSTERNA Patienten Doktorn Sjukdomen Platsen Heartlife Patienten: Jag går sönder, och sedan går jag sönder igen. Så brukar jag beskriva det när jag blir inlagd.

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi Dikter: Robab Moheb Översättning från persiska: Sohrab Rahimi 1 Skorpion på månen i dimma skorpion i taket i dimma skorpion på husets tak i dimma i skorpionens dimma förbryllad garnnystan faller mellan

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 ritade en karta. vann människorna på min sida. pekade ut mål. tuggade efterbörden. spottade ut den. jag; en börda. hopplösa är fingrarna. vill rinna över

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Håkan Elofsson Flamenco 1

Håkan Elofsson Flamenco 1 Håkan Elofsson Flamenco 1 2 Flamenco Sol y Sombra Flamenco är livsfarligt!! Den är på riktigt. Den är utbränd vit eller som svartaste skugga. I skuggan lurar Duenden. Duenden är närvaron av döden, det

Läs mer

Jörgen Jalmo OÄNDLIGHETSBLÅ. Dikter AKFEO FÖRLAG

Jörgen Jalmo OÄNDLIGHETSBLÅ. Dikter AKFEO FÖRLAG Jörgen Jalmo OÄNDLIGHETSBLÅ Dikter AKFEO FÖRLAG DU gav mig mig det rödaste av band ur din luva jag skrev kärleken med fjäder i längtans sand flyg i hoppets vind min duva om natten färdas du med vingen

Läs mer

Dikter. Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi

Dikter. Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi Dikter Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkutveckling... 4 Skolprogrammets förankring i Lgr 11, reviderad 2016... 4 Förmågor...

Läs mer

Till dig som förlorat di barn

Till dig som förlorat di barn Till dig som förlorat di barn Spädbarnsfonden Till dig som förlorat ditt barn Vi som skrivit den här foldern är mammor och pappor som också har förlorat ett barn. Ett ögonblicks skillnad, från en sekund

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Kapitel 1. Lotten Min lott var väl synlig. I varje fall stack den ut. I varje fall tyckte jag det. Ingen annan hade golfbyxor i skolan (inte

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar Ett vanligt hem Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar Alla barn har rätt till föräldrar vuxna som fi nns och har tid och kärlek för sina barn. Men alla har det inte så. Många barn och ungdomar

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Staffan Bergsten, aktuell med en ny biografi om Tranströmer, berättar om vad som rör sig i poetens värld.

Staffan Bergsten, aktuell med en ny biografi om Tranströmer, berättar om vad som rör sig i poetens värld. Den 15 april fyller Sveriges främste poet och ständige Nobelpriskandidat Tomas Tranströmer 80 år. Vi bad fem författare och poeter välja en favoritdikt ur hans rika produktion och berätta varför den följt

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Lovisa Ulrika en föreställning

Lovisa Ulrika en föreställning Ulrika en föreställning Musikalisk introduktion ( kommer till Sverige och det är bröllopsfest) Roman - Sinfonia halva sats 1 Roman - Sinfonia halva sats 2 Roman - Drottningholmsmusiken, del av sats 1 (Pergolesi

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek Program hösten 2013 Sjöbo bibliotek Biblioteket - allt från böcker till barnteater Biblioteket erbjuder böcker inom många olika ämnesområden. Här finns ljudböcker, e-böcker, film, tv-spel, tidningar och

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Välkommen till Superkommunikatören Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Spåna fritt och hämta upp dina djupt dolda drömmar. Låt dem se ljuset och överdriv dem gärna. Inga begränsningar, full frihet.

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf Lidandets befriare Av: Johannes Djerf Under vår kvällsgudsjänst som vi hade här i Törestorp sist så predikade jag utifrån ett bibelstudium som jag senare skulle ha på vårt UV-läger. Och jag tänkte även

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

FÖRORD - 7 - Stockholm (oktober 2013) Andreas Björsten

FÖRORD - 7 - Stockholm (oktober 2013) Andreas Björsten FÖRORD Lukas Moodysson var ung, 17 år, när han debuterade med "Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner" (W&W 1987). Ändå finns det en ännu yngre Lukas Moodysson. Han möter oss i dikter som varit publicerade

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Underjorden. Då ses vi i underjorden Där ingen kan hitta oss I underjorden Som irrande, sprakande bloss I underjorden Där kan vi gömma oss

Underjorden. Då ses vi i underjorden Där ingen kan hitta oss I underjorden Som irrande, sprakande bloss I underjorden Där kan vi gömma oss Underjorden Det kunde vara förbjudet Och det kanske det är Ett brott mot 6:e budet Ändå går vi här Det kunde vara farligt Det kunde vara fel Det kunde vara oförsvarligt Men det gör mig hel Så mycket det

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström Dagens evangelietext är ur Lukas evangelium, kap 17, vers 20-30 De första verserna lyder : Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han (Jesus):Guds rike kommer inte på ett sådant

Läs mer

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Kejsarsnitt Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Innehållsförteckning: 1 Inledning... 2 2 Varför ett kejsarsnitt?... 2 3 Planerat snitt... 3 4 Akut snitt... 3 5 Olika ärr... 3 6

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET 1(7) LÄNGTAN TILL LANDET Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö. Snart är sommarn här. I purpurvågor,

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer