En motståndsrörelse på mitt skrivbord

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En motståndsrörelse på mitt skrivbord"

Transkript

1 En motståndsrörelse på mitt skrivbord I april 2013 reste sex svenska poeter till Teheran för att möta sex iranska poeter, samtliga kvinnor ur en yngre generation. Tillsammans skulle de, trots brist på gemensamma språk, överföra de iranska poeternas dikter till svenska. I det nummer av tidskriften Kritiker som utkommer i samband med festivalen kallar de svenska deltagarna arbetet för en övning i oöversättbarhet. Likväl finns nu översättningar, och dikterna kommer under festivalen att framföras på både persiska och svenska. Gruppen skriver vidare: Det man inte förstår kan man inte översätta. Men om vi redan förstod skulle vi inte behöva försöka. Orden kan också sägas ligga till grund för vårt arbete med festivalen. Översättning innebär en möjlighet att hitta till den litteratur man inte sedan tidigare har kunskap om och tillgång till, läser och ställer frågor utifrån. Årets fokus på samtida kvinnlig iransk poesi innebär att frågorna ställs till och ifrån en plats där en kraftigt kringskuren offentlighet, tillsammans med en hård repression av kvinnor, utgör några av skrivandets villkor. Samtidigt frågar vi oss hur dessa omständigheter hanteras i en svensk kontext, och ställer frågor om exilens premisser och politik. I relation till de maktordningar som försvårar eller omöjliggör skrivande och liv blir de alternativa nätverk, distributionskanaler och kollektiv man upprättar avgörande. Årets festival är resultatet av ett antal kollektiva processer: skrivande, läsande, lyssnande, resande, redigerande, talande. De samtal som påbörjades i Teheran i april har sedan brev- och telefonledes blivit till dikter, frågor, förbindelser. Vilka i sin tur har manat oss att bjuda in andra, fler poeter, konstnärer, dj:s, sångerskor, redaktörer och regissörer för att upprätta ett tillfälligt kollektiv, en provisorisk gemenskap, under en helg i Göteborg Varmt välkommen till Göteborgs 2013, Sofia Gräsberg och Linn Hansén

2 PROGRAM Fredag 6 september 18:00 Festivalen öppnar 18:30 20:00 Hela dagen försökte jag beskriva tjuren, som sedan visade sig vara en ko: ett samtal om översättning 20:30 21:15 Läsningar av Aida Amidi & Helena Boberg, Azita Ghahreman, Naeimeh Doostdar 21:15 21:45 Roxy Farhat & Ahang Bashi bakom skivspelarna 21:45 22:30 Läsningar av Bahareh Rezaee & Hanna Nordenhök, Maryam Hooleh, Anna Lamsoo & Athena Farrokhzad Lördag 7 september 13:00 15:00 Ung poesi: workshop 15:00 16:30 Som att vara född utan mor & Den censurerade ögonoperationen: två samtal om exil och poesi 17:00 18:30 En motståndsrörelse på mitt skrivbord: ett samtal om iransk litterär offentlighet 19:00 21:00 Läsningar av Rosa Jamali & Jenny Tunedal, Roya Zarrin & Sofia Stenström, Golnaz Hashemzadeh, Homa Badpa, Fateme Ekhtesari & Linn Hansén, sång av Aida Manouchehrpour 21:00 01:00 Gemensam middag för publik och medverkande. Festivalen bjuder på persisk buffé, musik och bar. Roxy Farhat & Ahang Bashi bakom skivspelarna Måndag 9 september Glashuset, Akademin Valand 19:00 21:00 Ett paket Bahman, tack: Marjaneh Bakhtiari i samtal med Khashayar Naderehvandi

3 Fredag 6 september 18:30 20:00 Hela dagen försökte jag beskriva tjuren, som sedan visade sig vara en ko Ett samtal om översättning När man översätter från ett språk man inte behärskar, vad är det då man översätter? En situation, en dikt, ett rum, ett möte? När man blir översatt till ett språk man inte behärskar, blir dikten bara en oläslig kopia? Vad händer med dikten när det språk man översätter till inte är ens modersmål? Är vissa tankar bara möjliga på ett visst språk, och vad händer i så fall när tankarna tar form i ett annat språk? Översättarna och författarna Rosa Jamali och Azar Mahloujian samtalar med poeterna och översättarna Sofia Stenström och Jenny Tunedal om vad som händer när dikten byter språk och kontext. Samtalet hålls på engelska, och inleds och avslutas med konstnären Mehraneh Atashis två kortfilmer Golestan och In-out, varav den senare premiärvisas på festivalen.

4 Fredag 6 september 20:30 22:30 Lördag 7 september 19:00 21:00 Nasim Aghili, konferencier (Jag befinner mig i en diktatur som har utropat sig till en demokrati. Var är du? Om du också är här kanske du också vet men ändå händer det ingenting.) Var uppstår det dramatiska? Vilka är publiken? Vad är en iscensättning utan repetition? Utan fiktion? Vem berättar? Nasim Aghili frågar dramatiken, journalistiken, litteraturen och konsten. I tidskriften FUL och scenkonstprojekt, video- och ljudverk granskar och bråkar hon med vita, straighta sätt att leva och strider för andra berättelser och verkligheter, saknade och efterlängtade kroppar och vittnesmål. Ett tidskriftsnummer kan vara en kollektiv iscensättning av en redaktion, ett annat en stor hud som måste vecklas ut för att läsas. En scenisk framställning slutar i persiska sötsaker och slagord på Sergels torg. I Aghilis arbeten är konsten aldrig skild från politiken och praktiken. Jag vill inte säga att det är konstens fel att Europa ser på när människor dör. Men jag vill påstå att det är konstens uppgift att se till att detta inte händer.

5 Fredag 6 september 20:30 21:15 AIDA AMIDI tillsammans med Helena Boberg Säg: Min mor förväxlar ännu doften av färsk mjölk med blod Säg: Alla hennes stämband har lossnat Vågorna i hennes hår gör staden döv Aida Amidis lågfrekvent pulserande dikt rör sig med smeksamma ord över pappret, full av brutala konnotationer till krig, modersuppgörelse och bråddjup förlust. Det är en uthärdandets estetik där den skälvande, begärande kroppen får hålla tillbaka och besvärja med språket istället för att brista eller få sina behov tillgodosedda. I den enkla syntaxen, full av mytologiska motiv, intertextuella och historiska referenser på ett ofta metaforiskt språk, sprängs brutala missfall in, krigets lemlästade kroppar, bombräder och samtal med omkomna. Skönhet, eller kvinnlig fägring, är ett av Amidis återkommande teman. I hennes dikt är skönheten inte ett ämne att besjunga tvärtom är skönheten en last som kringskär det kvinnliga subjektets handlingsfrihet, genom att locka till sig män som tar sig rätten att dominera och inskränka. Dikten smeker medhårs men lämnar, likt en falskt tröstande mor, blodspår på skinnet.

6 Fredag 6 september 20:30 21:15 AZITA GHAHREMAN smärtan som inte dödar drar ut oss så att vi blir bredare tar oss med sig har gått sin väg med asparna och kommer tillbaka Hos Azita Ghahreman tycks tingen interagera med varandra utan mänsklig inblandning. Det mindre rymmer det större stjärnorna spottar plötsligt ut himlen och samtalet faller ur orden, ett hav drabbas av en gata. Det är ofta oklart vad som är villkorat av vad, om jag inte föll fanns det ingen hand som kunde hålla mig. Men oklarheten gör inte dikten handfallen: Ghahremans texter är en görandets och rörelsens poesi. Dikten tycks sluka sin omgivning med glädje, är en hungrande mun. Mytologiska och religösa motiv omsätts på samma sätt som färg och doft, osentimentalt och nyfiket, längtande. Diktens början är en lila punkt, där tveksamhetens ögonblick blir möjlighetens ögonblick. Över alla mina namn / hade det snöat så märkligt. Kroppar, ögon, rötter växlar plats i ett spel där begäret självt tycks vara subjekt. Andra gånger är det poeten som står i obestridlig relation till världen: Hur kunde det regna så mycket / innan jag hann växa upp?

7 Fredag 6 september 20:30 21:15 NAEIMEH DOOSTDAR Min herre! Jag ska inte störa dig så värst länge Kan du ha vänligheten att ge mig häftet med vinrött omslag som ligger i er skrivbordslåda? Jag vill lämna dina gränser. Hos Naeimeh Doostdar är regimen en han, som skär brösten av den sjungande kvinnan och hotar själva kyssarna till livet. En tullstämpel trycks över jagets mun. Framtidens livmoder bär ett dött foster, det är för sent att fråga den kvinna som avrättas i korsningen mellan Frihetens och Revolutionens torg vad hon heter. Dikterna utspelar sig på båda sidor flyktens gränslinje: diktjaget slåss för att ge sig av, i nästa dikt minns hon de gränder och bakgator hon lämnat bakom sig. Utför om och om igen den omöjliga beräkningen av det pris som måste betalas för att ge sig av, genom priset det skulle kostat att stanna kvar. I Doostdars poesi är migrationen märkt omväxlande av tillbakahållandets våld och våldet i att lämna en plats. Längtan tillbaka till dammiga moln, väckt av en cola och två starka cigaretter. Samtidigt minnet av de batongslag som följer på kyssar. Doostdar är fristadsförfattare i Malmö, och samlingen Så småningom gick jag inte hem har just utkommit på svenska. Du tänker inte återvända / innan det blåser en vind / som lämnar någon luft kvar åt din dotter.

8 Fredag 6 september 21:15 21:45 ROXY FARHAT & AHANG BASHI En iransk kvinna på ålderdomshemmet Paradiset där ingen pratar persiska, ett öppet brev till tv-personligheten Kim Kardashian. Självporträtt, undersökningar av det egna namnet och ironiska speglingar av västerländska föreställningar om iransk kvinnlighet. Ahang Bashis och Roxy Farhats respektive arbeten förenas i sättet de angriper frågor om migration och identitet utifrån en personlig vinkel som i samma rörelse är politisk, och med en humor med dörren öppen mot allvaret. Bashi är dokumentärfilmare och arbetar just nu med långfilmsprojektet När allt faller samman, Farhat är video- och performancekonstnär och gjorde nyligen tillsammans med mångsysslaren Kakan Hermansson videon till The Knifes A tooth for an eye. På Göteborgs är de dock dj:s, och lovar att spela extremt mycket iransk pop från olika årtionden.

9 Fredag 6 september 21:45 22:30 BAHAREH REZAEE tillsammans med Hanna Nordenhök Längs linjerna i denna anteckningsbok i ordens flakvagnar från streckets första början och vidare på varannan rad I Bahareh Rezaees dikter smugglas världen över gränser i lastbilar av bläck. På ett vardagligt och avskalat men också mycket innerligt poetiskt språk bedriver Rezaee en milt satirisk samhällskritik, där försvaret av diktens och skapandets frihet många gånger står i centrum. Även om hon ofta låter utropet, och utropstecknet, vara en självklar del av sin lyriska tonart är gesterna aldrig yviga: den litterära blick och förhållandet till det mänskliga som ger sig tillkänna i hennes dikter är av det ömsint anspråkslösa slaget. Liksom en varmblodig och självironisk humor tycks rymmas i varje sorg eller vrede som drar genom hennes poetiska bilder. Här samsas populärkulturella referenser med Flaubert och Homeros i en underfundig jordnärahet.

10 Fredag 6 september 21:45 22:30 MARYAM HOOLEH Jag har inga fickor Kan ni bjuda på något från er civilisation? Kanske en plastpåse Har den inga handtag? Det gör inget Hos Maryam Hooleh är alla profeter falska. Hennes konfrontativa, ofta halsbrytande poesi svämmar över av kroppsvätskor och gudsförakt, och ställer i en närmast karnevalisk omkastning den iranska regimens maktfullkomliga retorik på ända. Dikterna utspelar sig på Teherans torg, mellan kroppar, i förbannelsernas kiosk. Ett statslöst, megalomant jag dånar över världen. Den sax som en gång klippte jagets navelsträng klipper nu alla världens band. Men till och med den jord i vilken man begravs kommer till slut att förråda en, och att man vägrar underkasta sig en förtryckande ordning betyder inte att man kan upprätta avstånd till den för ju mer man förändras, desto mer hävdar samhället att det liknar en. I Hoolehs vidsträckta vardagslandskap är det bara lyktstolparna som väntar, och martyr blir den kvinna som går lättklädd på talibaners gator. Och de döda på bottenvåningen dör aldrig. Rättigheter betyder ingenting såvida du inte har dem, och står inför de som har.

11 Fredag 6 september 21:45 22:30 ANNA LAMSOO tillsammans med Athena Farrokhzad Som en nyfödd sliter du dig ut ur livmodern med en napp blir du dragen vid näsan Som en man lever du och ändå tvingar de på dig en slöja i slutändan Anna Lamsoo skriver på chaharpare, ett versmått bestående av fyraradingar. Lamsoo, som också är verksam som advokat, leker med en juridisk terminologi när hon skildrar de ordningar som oupphörligen begränsar kvinnors liv i Iran, och refererar inte sällan till sin föregångare, modernisten Forough Farrokhzad. Den miljö som framträder i Lamsoos rinnande vers kan vara ett nattligt Teheran där motorvägen gråter ihop med diktjaget lika gärna som bergen och skogarna i Mazandaran. I samlingen Jag är bara en elektron utnyttjar hon det faktum att egennamn ofta har dubbla betydelser på persiska exempelvis torget Azadi, vars namn också betecknar frihet för att på samma gång prata om konkreta platser och abstrakta, ofta ouppnåeliga, tillstånd. I ett landskap av omöjlig eller förlorad kärlek vandrar poeten omkring med sina cigaretter, samtalar med mytologiska gestalter och med en död moder, vars kött ätits upp av myror och vars klänningar gråter i garderoben.

12 Lördag 7 september 13:00 15:00 UNG POESI Workshop Tillsammans med tidskriften ponton bjuder Göteborgs in till en workshop för unga skrivande. Prova-på-översätt texter från engelska eller persiska, prata skrivande, fika och lär känna andra unga poeter. Ingen erfarenhet av översättning behövs! Under ledning av poeten och översättaren Sofia Stenström, och romanaktuella poeten Khashayar Naderehvandi, får du under två timmar använda dig av översättningen för att närma dig det egna skrivandet. Att översätta poesi är ett sätt att tänka kring skrivandet och ställa frågor om hur andra texter påverkar dina egna. Översättandet övergår under dagen, med hjälp av skrivuppgifter, i ett friare skapande. Festivalen står för resebidrag för dig som bor utanför Göteborg, bjuder på boende och mat samt fritt inträde till festivalen. Anmäl dig till Är du sent ute går det bra att dyka upp även utan föranmälan.

13 Lördag 7 september 15:00 16:30 Två samtal om poesi och exil Som att vara född utan mor Jila Mossaed i samtal med Athena Farrokhzad Vilka möjligheter och omöjligheter innebär det att skifta från ett skriftspråk och en litterär tradition till en annan? Vad betyder förlusten av en plats och erövrandet av en annan för poesin? Poeten Jila Mossaed, som skriver både på persiska och svenska, samtalar med Athena Farrokhzad om exilpoesins förutsättningar. Samtalet sker på svenska och inleds med en läsning av Jila. Den censurerade ögonoperationen Azita Ghahreman i samtal med Elnaz Baghlanian Vilken identitet tillskrivs exilpoeten, hur tolkas exilpoesin? När Azita Ghahreman skriver om sjukdomen grön starr läses det som en kritik av mullornas makt och censureras i Iran, och när hon skriver om erotik tolkas det i Sverige som en längtan efter det land hon lämnat. Men vad betyder exilen för skrivandet? Poeten Azita Ghahreman samtalar med Elnaz Baghlanian, redaktör för Dissidentbloggen, om vad det innebär att skriva på persiska i Sverige, om exilbegreppets bredd och begränsningar, och om att vara del av en svensk respektive en iransk litterär offentlighet. Samtalet sker på engelska.

14 Lördag 7 september 17:00 18:30 En motståndsrörelse på mitt skrivbord Ett samtal om iransk litterär offentlighet Hur ser det litterära offentliga samtalet ut i ett land som tillämpar censur? Vad innebär en kringskuren yttrandefrihet för poesin och kritiken, vad betyder poesin och kritiken för den politiska kampen? Behöver poesin kritiken, behöver kritiken tidningarna, behöver tidningarna poesin? Fateme Ekhtesari, poet och aktivist, Roya Zarrin, poet, och Bahareh Rezaee, poet och kritiker, samtalar med Hanna Nordenhök och Helena Boberg, också de poeter och kritiker, om iranska litterära offentligheter. Samtalet inleds med en reflektion av Fateme Ekhtesari och sker på svenska och persiska, med svensk tolkning av Azar Mahloujian.

15 Lördag 7 september 19:00 21:00 AIDA MANOUCHEHRPOUR Som kvinna tillåts du inte sjunga solo i Iran, om publiken inte består uteslutande av kvinnor. Därför finns det få samtida operasångerskor som sjunger på persiska. Aida Manouchehrpour är lyrisk sopran, bosatt i Rom och har framträtt i ett antal olika roller på italienska scener. Operan, säger hon, svarar mot de många gånger dramatiska erfarenheter av krig och revolution man gör som iransk kvinna. Operans stora rörelser och generösa register blir ett sätt att tala om dessa saker. Manouchehrpour sjunger under festivalen tonsatta dikter på persiska, speciellt inövade för detta tillfälle. Hon framträder vid två tillfällen under lördagskvällens program.

16 Lördag 7 september 19:00 21:00 ROSA JAMALI tillsammans med Jenny Tunedal Trött De spelar trumma Så högt som möjligt Men jag är döv! Den enda som bor här är den dystra höken Geometri är viktigt för mig, säger Rosa Jamali. Hon säger också klassiska myter, modernistisk poesi, persisk kultur, arkitektur, azurblått. Hon säger Hafez och Yeats i samma andetag. Hon säger staden och öknen, hon säger partikulärt och universellt, klädedräkt och kropp, förklädnad och ursprung, filosofi och fenomen, lingvistik och romantik, tal och skrift. Poesin som en möjlighet att smälta samman enskildheter och olikheter. Men inte till någon harmoniserande enhet, utan till något som förblir fragmentariskt, fullt av sprickor, vidgande, våghalsigt, svindlande. Det finns något hänsynslöst i hennes sätt att skapa, länka samman och slita sönder bilder, en djupt originell opposition mot det för givet tagna. Alltsedan debuten med Den döda är inte ett äpple, utan antingen en gurka eller ett päron (1997) har Rosa Jamali stått fram som en unik röst i den iranska samtidspoesin. 1997

17 Lördag 7 september 19:00 21:00 ROYA ZARRIN tillsammans med Sofia Stenström och jag vet inte hur jag visste att barnen inte var barn att barnen var marsträdens svepskäl att börja andas och jag var alltid glad att jag inte blev en sparv till och med när det inte var tal om att bli en häst Roya Zarrins poesi ligger nära besvärjelsen, bönen och tacksägelsen. Den är rik på bilder och bibliska motiv, och kretsar ofta kring identitet, förändring, moderskap, liv och död. Jag är Roya, skriver Zarrin i sin dikt, vilket på persiska även betyder Jag är dröm. Och Zarrins dikt är verkligen drömlikt associativ, lätt i vändningarna men med en självklar tyngd och existentiell smärta i övergångarna: Jag vill svälja mina barn heter hennes tredje av fem utgivna böcker. Jaget reser, glider igenom olika roller, dör flera dödar, återföds. Diktens metapoetiska plan förstärker upplevelsen av att befinna sig mitt i en akut skapelseprocess. I Zarrins poesi finns ett intensivt tilltal som pockar på närhet och kontakt, mellan människa och människa, poet och läsare, språk och poet. Existensen blir en kort lucka i tiden där vi möjligen kan snudda vid varandra: Vi började inte tillsammans / Vi kommer inte att sluta tillsammans / Och detta får mig att längta än mer / Men du, drick ditt te.

18 Lördag 7 september 19:00 21:00 GOLNAZ HASHEMZADEH Vrålet fastnade i hennes hals. Hon hade inte råd att skrika ut sin alldeles begynnande saknad. Muren var markerad med ett stort rött kryss, det betydde att de skulle komma tillbaka. Så den Rivna solstrålen lyfte den oförstående lilla i sin famn, vände ryggen till och sprang. Bakom henne flöt livet som hon kände till det ihop i en saltad pöl av damm och lag. I den saggiga rörans mitt låg en uppsvälld tunga och lipade mot allt de fram tills minuten innan varit. Hon, dokhtar, anländer med sin mor och sin far till den svenska Fabriksortens åttiotal. Den politiska kampen i Iran ersätts av kampen om att bemästra vardagen, om att tillsammans ta sig vidare genom den, i ett Sverige som tycks påstå att kamp inte existerar. Hennes, den namnlösa dotterns, tillvaro bestäms av kompensation för de drömmar som berövats föräldrarna, och för allt det den nya platsen, det svenska samhället, inte tror dem om. Medan moderns och faderns konflikter våldsamma och sprungna ur de omöjligheter, den rasistiska verklighet, de ställs inför skär som ett larm genom talltopparna strävar hon sig fram mot en ensam och skrämmande framgång. Golnaz Hashemzadehs debutroman Hon är inte jag (2012) är en roman om kampen som inte går att lämna bakom sig, för gick den att lämna vore den ingen kamp. 2012

19 Lördag 7 september 19:00 21:00 HOMA BADPA Om ni insisterar på att reducera varenda politisk fråga till en polisiär fråga får vi väl helt enkelt börja välja poliser istället för politiker. Ännu en del av samhället dog i den där lägenheten i Husby. Det är därför det brinner. Men det vet ni redan. Homa Badpa är en av Pantrarna i Biskopsgården, en organisation för upprustning av förorten. De senaste åren har de genom direkta aktioner, utbildning och sociala program organiserat Biskopsgårdens unga, och samtidigt stridit för dessa ungas röster i ett många gånger rasistiskt offentligt samtal, såväl lokalt som nationellt. Tillsammans med andra pantrar och på egen hand skriver Badpa texter som med en uppfordrande poetisk kraft gjort sig oumbärliga i den svenska debatt som enträget talar om, men mindre gärna med, invånare i landets underprivilegierade områden. I samband med händelserna i Husby våren 2013 skrev Homa Badpa tillsammans med Murat Solmaz texten Till en nation som brinner, vilken efter att den publicerades i Aftonbladet har översatts till engelska och spridits i en mängd forum. Vi ska inte vara tysta, vi ska tala, tillsammans. Om de syr ihop era munnar får ni sprätta upp styngnen med era röster. Våra fickor är fattiga men våra ögon är rika. All makt åt folket. 2013

20 Lördag 7 september 19:00 21:00 FATEME EKHTESARI tillsammans med Linn Hansén Spring till de två skuggor som närmar sig bakifrån till rädslan och den gröna tygbiten i din knutna hand Spring till dig själv svedd av en kula Spring till segertecknets två bittra fingrar till natten, vår natts sorgsna fortsättning till blodet som torkat i våra mungipor En röst drar förbi och manar dig att återvända till gatans folkmassor. Burens dörr slår upp och kringspridda fjädrar vittnar om de som lämnat den här platsen för en annan. Under bakgårdens päronträd sitter en grupp kvinnor, uppehållna av meningslöst skvaller, i bakbunden längtan därifrån. Rörelsen bortåt, mot något annat än detta, är bärande i Fateme Ekhtesaris dikter. Ekhtesari skriver på ghazal, ett traditionellt persiskt versmått, men på ett samtida språk som ofta är kvinnornas, fyllt av graviditeter, aborter och förlossningar. Men också av den kvinnornas värld som är gatans, motståndets. Diktens insisterande ton är musikalisk, och hos rapparen Shahin Najafi har Ekhtesaris poesi blivit låttexter. Hennes första bok, En feministisk diskussion innan potatisen kokar, censurerades och fick publiceringstillstånd Tillståndet drogs dock tillbaka när det upptäcktes att Ekhtesari lämnat platsen för de censurerade orden tom, för att istället fylla i dem för hand. 2010

21 Måndag 9 september 19:00 21:00 Glashuset, Akademin Valand Ett paket Bahman, tack Marjaneh Bakhtiari i samtal med Khashayar Naderehvandi Hur påverkas skrivandet av att den miljö man berättar om är främmande för majoriteten av de som kommer att läsa? Hur undviker man att texten blir en instruktionsbok när man behöver redogöra för historiska skeenden som är bärande referenser i berättelsen, eller måste förklara att Bahman är billiga iranska cigaretter? Vad för sorts översättningar, kompromisser, tillkomster inte bara av språk, utan av vardag och erfarenheter innebär sådana överföringar? Författarna Marjaneh Bakhtiari och Khashayar Naderehvandi samtalar om de problem och möjligheter som formulerandet av erfarenheter som har sin första tillblivelse i en annan språkvärld innebär. Bakhtiari har tidigare gett ut böckerna Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet? Hennes kommande roman är en berättelse om tre generationer av revolutionärer i Iran. Naderehvandis diktsamling Om månen alls syntes följdes i våras av romanen Vilar i era outtröttliga händer.

22 BILJETTER Festivalpass (gäller för hela programmet) 200 kr Endagspass fredag/lördag 120 kr Festivalpass eller inträde i dörren gäller för fredagens och lördagens kvällsprogram. Fri entré gäller för lördagens dagsprogram (Ung poesi-workshop och samtal) samt för måndagens samtal. Biljetter säljs från och med 15 augusti på Kulturhuset Blå stället, Högaffelsgatan 10, Angered, och Pusterviksbiljetter, Järntorgsgatan 12, Göteborg, pusterviksbiljetter.com, samt via ticnet.se. Det går också bra att köpa biljetter i dörren. ADRESSER, Triörgatan 1, Angered Glashuset, Akademin Valand, Göteborgs universitet (ingång hörnet Storgatan/Chalmersgatan) Göteborgs, Stigbergsliden 5B, Göteborg SAMARBETEN Översättningsprojektet En motståndsrörelse på mitt skrivbord, döpt efter en rad hämtad ur en dikt av Bahareh Rezaee, är fortsättningen på ett konstnärligt utbyte mellan kvinnliga poeter som påbörjades 2011, och som Göteborgs från och med 2013 med stor stolthet och glädje är en del av. Den 2 4 september genomförs även ett samtals- och läsningsprogram i Stockholm under samma namn. Projektet genomförs med stöd av Svenska Institutet. Festivalen görs också i samarbete med tidskriften ponton, ABF Göteborg, Angereds teater, en Merci Poesi, Akademin Valand, och arrangeras med stöd av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Svenska Akademien. Programbladets presentationer har skrivits i samarbete med poeterna i En motståndsrörelse på mitt skrivbord-projektet, och översatts till persiska av Aslan Manouchehrpour. Programbladet är formgivet av Richard Lindmark. Vårt varmaste tack till Helena Boberg, Athena Farrokhzad, Aslan Manouchehrpour, Hanna Nordenhök, Kholod Saghir, Sofia Stenström och Jenny Tunedal, utan vilka årets festival inte hade varit möjlig. Tack även till festivalens styrelse: Victoria Greve, Johan Lindblom, Khashayar Naderehvandi och Malin Schiller. Festivalen arrangeras av Sofia Gräsberg och Linn Hansén.

23 Kulturhuset Blå stället, Högaffelsgatan 10, Angered, Pusterviksbiljetter, Järntorgsgatan 12, Göteborg, pusterviksbiljetter.com, ticnet.se, Triörgatan 1, Angered Glashuset, Akademin Valand, Göteborgs universitet, (ingång hörnet Storgatan/Chalmersgatan) Göteborgs, Stigbergsliden 5B, Göteborg Tidskriften ponton, ABF Göteborg, Angereds Teater, en Merci Poesi, Akademin Valand,Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Svenska Akademien

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani * Sätt locket på! * Poet: Soleyman Ghasemiani * Första upplagan, Oktober 1997 * ISBN. 91-973239 - 0 - x * Hanaförlaget Box 6040 424 06 Angered * Omslag: Simko Ahmad

Läs mer

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG Jag behöver vara ensam med mina tankar lämna mig inte ensam Det talas om språket där jag vandrar jag vet inte vad jag ska säga Om jag behärskar språket vad

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Anita Nilsson. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Anita Nilsson. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Anita Nilsson Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 50 Livet bygger ju på vardagliga rutiner, varför inte

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Det blodiga slutet Den tjugoförsta maj 1989 landade Torbjörn Andersson och jag i Peking för att skildra demonstrationerna på Himmelska fridens torg. De var en del av en frihetsvåg som det året sköljde

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch.

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Varulven Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Jag bor ute på landet så det är ganska långt till skolan så jag

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Päron.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Päron. HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Päron. Päron är ungefär en timme lång, och behandlar på ett lekfullt sätt relationen mellan föräldrar och barn. Pjäsen

Läs mer

Till dig som förlorat di barn

Till dig som förlorat di barn Till dig som förlorat di barn Spädbarnsfonden Till dig som förlorat ditt barn Vi som skrivit den här foldern är mammor och pappor som också har förlorat ett barn. Ett ögonblicks skillnad, från en sekund

Läs mer

KLASSISK GREKISKA SPRÅK OCH KULTUR

KLASSISK GREKISKA SPRÅK OCH KULTUR KLASSISK GREKISKA SPRÅK OCH KULTUR Ämnet klassisk grekiska språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Grekiska har varit gemensamt språk för befolkningen

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

Arash Eslami: En flitig poet, författare, målare och skulptör

Arash Eslami: En flitig poet, författare, målare och skulptör Arash Eslami: En flitig poet, författare, målare och skulptör Ahad Ghorbani Göteborg 2000 1 Arash Eslami: En flitig poet, författare, målare och skulptör Att springa tills i morgon Med varje andning Spricker

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

Rivstarta ditt skrivprojekt!

Rivstarta ditt skrivprojekt! Rivstarta ditt skrivprojekt! Introduktionsbrev Välkommen till distanskursen för dig som vill rivstarta ditt skrivprojekt! Du vill skriva men har troligen inte kommit igång än eller så kanske det tagit

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Vahák erbjuder helande rum för dubbla minoriteter

Vahák erbjuder helande rum för dubbla minoriteter FOTO: SARA LINDQUIST Vahák erbjuder helande rum för dubbla minoriteter PUBLICERAD: ONSDAG 16 SEPTEMBER 2015, 8:20 UPPDATERAD: TORSDAG 17 SEPTEMBER 2015, 9:34 Vahák betyder våld på samiska och scenkonstverket

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Dövforum. Följ vår kamp! Manifestation på Teckenspråk. Regler och tips på Teckenspråk. Info City. Macro fotografen Jenny Karlsson från Skurup

Dövforum. Följ vår kamp! Manifestation på Teckenspråk. Regler och tips på Teckenspråk. Info City. Macro fotografen Jenny Karlsson från Skurup Dövforum Nr 1 2008 Följ vår kamp! Manifestation på Teckenspråk Regler och tips på Teckenspråk Info City Macro fotografen Jenny Karlsson från Skurup 1 I tidningen finns alla artiklar som funnits på Dövforum

Läs mer

Kan man förstå dans, poesi, kärlek och musik rent intellektuellt?

Kan man förstå dans, poesi, kärlek och musik rent intellektuellt? Kan man förstå dans, poesi, kärlek och musik rent intellektuellt? Handlar det bara till sist och synes om ren känsla. Förnuftet finns inte utan du ger dig in i en dröm som är lika mystisk och oförklarlig

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Bera ttelsen om en timme Kate Chopin. Läs novellen Berättelsen om en timme.

Bera ttelsen om en timme Kate Chopin. Läs novellen Berättelsen om en timme. Bera ttelsen om en timme Kate Chopin Läs novellen Berättelsen om en timme. Bera ttelsen om en timme Kate Chopin Då man visste att Mrs. Mallard plågades av hjärtproblem, var man mycket försiktig när man

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Svenska Rum 1 PROVLEKTION. Svenska Rum 1 (47-10427-7) Författarna och Liber AB Får kopieras 1

Svenska Rum 1 PROVLEKTION. Svenska Rum 1 (47-10427-7) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Svenska Rum 1 PROVLEKTION Svenska Rum 1 (47-10427-7) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Provlektion Svenska rum 1 Kapitlet Besök i författarverkstaden ger eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING APOKALYPSEN DET KOMMER ATT GÅ DÅLIGT LINDHOLMEN HISINGEN WWW.BACKATEATER.SE 031 708 71 01

LÄRARHANDLEDNING APOKALYPSEN DET KOMMER ATT GÅ DÅLIGT LINDHOLMEN HISINGEN WWW.BACKATEATER.SE 031 708 71 01 LÄRARHANDLEDNING APOKALYPSEN DET KOMMER ATT GÅ DÅLIGT LINDHOLMEN HISINGEN WWW.BACKATEATER.SE 031 708 71 01 HEJ När du var 11 år, vad var du rädd för då? Vad hände i världen? Vad hände i ditt liv? Berättade

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin!

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! Nr 7163 november april 2007 2009 Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! En nystartad barngrupp med teaterövningar mixade med sång! Björn Stoltz, Agneta Ljungström och Sylvi Viberg är ledare.

Läs mer

Fortsättningskurs i litterär gestaltning

Fortsättningskurs i litterär gestaltning Fortsättningskurs i litterär gestaltning Ystad 29 okt 3 nov Fördjupningskurs. Att skriva färdigt. Fördjupningskursen vänder sig till dig som har kommit en bit i ditt skrivande och vill få djuplodande feedback

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer

Innanför Mina rosa Små väggar. En självbiografi av Cassandra Solback

Innanför Mina rosa Små väggar. En självbiografi av Cassandra Solback Innanför Mina rosa Små väggar En självbiografi av Cassandra Solback 2 Denna bok innehåller bara sanningar och nästan alla sanningar i mitt liv. Det som är alldeles för privat har fått stanna kvar i privatlivet,

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan! Kapitel 1 Ljuden Arga Johanna spände ögonen i både Erik och Karl. -Sluta upp med det där genast. -Men, sa Erik och Karl, vi gör ju ingenting. -Hör du det där ljudet, säger Erik till Karl. Det låter som

Läs mer

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson Atlingbo Resarve 122, 622 40 Romakloster matilda222@live.se, tel. 0720062382 Wisbygymnasiet Söder 621 82 VISBY Rektorsassistent Karin

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning

Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Jag var 20 år när jag smittades av HIV Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar.

Läs mer

HJÄLTEN ÄR DÖD. av Hannele Mikaela Taivassalo. Personer: MUSSE PIGG CLARK KENT SNÖVIT SKÖTERSKAN

HJÄLTEN ÄR DÖD. av Hannele Mikaela Taivassalo. Personer: MUSSE PIGG CLARK KENT SNÖVIT SKÖTERSKAN HJÄLTEN ÄR DÖD av Hannele Mikaela Taivassalo Personer: SKÖTERSKAN Pjäsen utspelar sig i huvudsak i ett väntrum på en plastikkirurgisk enhet. Men denna miljö är föränderlig och glider ibland över i något

Läs mer

UTEDASSET PÅ MIN GRAV

UTEDASSET PÅ MIN GRAV 1 En diktsamling från cirka hundra år sedan, hittad på ett antikvariat, väckte mitt intresse för medveten kalkon prosa och kalkonlyrik. Dikten Totalt förtryck, halv kalkon, dikten skogsdöden, helkalkon.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Vad är rättvisa skatter?

Vad är rättvisa skatter? Publicerad i alt., #3 2008 (med smärre redaktionella ändringar) Vad är rättvisa skatter? Det är uppenbart orättvist att många rika privatpersoner och företag genom skatteplanering och rent fusk lägger

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

Livets slut. Begravning

Livets slut. Begravning Livets slut De flesta av oss går inte ständigt omkring och tänker på döden. Vi är fullt upptagna av att leva våra liv. Men ibland händer det något som får oss att börja fundera över att livet ska ta slut

Läs mer

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 1 Swedish www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 15 april 2013 Hur känns det att bli upplyst? (What Does Enlightenment Feel Like?)

Läs mer

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid.

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid. Ansökan VG regionen mars 2010 Makt och maktlöshet nio röster från Västra Götaland Ett skrivprojekt för ny dramatik. Sammanfattning Under 2010 2011 vill Barnteaterakademin utveckla sitt uppdrag vad gäller

Läs mer

NATIONEN FRAMFÖR ALLT. Förslag till Sverigedemokratisk Ungdoms idéprogram

NATIONEN FRAMFÖR ALLT. Förslag till Sverigedemokratisk Ungdoms idéprogram NATIONEN FRAMFÖR ALLT Förslag till Sverigedemokratisk Ungdoms idéprogram Sverigedemokratisk Ungdoms idéprogram Förbundets yttersta intresse är nationens välgång och fortlevnad. Förbundet sätter nationen

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

bärkraft Snäckan Klintehamn Ida-Maria Brengesjö Peter Halldorf Klintehamn Terese Fredenwall Terese Fredenwall sång musik talare sång & musik GOTLAND

bärkraft Snäckan Klintehamn Ida-Maria Brengesjö Peter Halldorf Klintehamn Terese Fredenwall Terese Fredenwall sång musik talare sång & musik GOTLAND bärkraft 2014 2014 Ida-Maria Brengesjö Peter Halldorf talare 18-20 17-20 juli Snäckan Klintehamn Klintehamn sång & musik sång musik Hanna Hanna Lewin Lewin Samuel Samuel Hector Hector konsert konsert med:

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR LÄRARHANDLEDNING Välkommen till kreativt samspel med Göteborgs Symfoniker och GSOPULS. Detta är en lärarhandledning som är indelad

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Papi Tolfte/Trettonde numret, AnnaLina Hertzberg, 2011

Papi Tolfte/Trettonde numret, AnnaLina Hertzberg, 2011 SPELREGLER För obegränsat många läsare (man kan också sitta i ensamhet). Från 0 år. Speltid ett helt liv (eller bara några få minuter av det, livet alltså). Innehåller 16 kort med 16 olika motiv. FÖRBEREDELSER

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer