TERACOM Dnr EJ 12/05

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TERACOM 2005-08-23 Dnr EJ 12/05"

Transkript

1 TERACOM Dnr EJ 12/05 Post och Telestyrelsen Avdelningen för marknadsfrågor Box Stockholm Per brev och e-post Yttrande över preliminära beslutsutkast av den 22 juni 2005 Dnr /23, Dnr /23 och Dnr 8677/23 Post & Telestyrelsen ( PTS ) har i preliminära beslutsutkast av den 22 juni 2005 föreslagit fastställande av särskilda skyldigheter för Teracom enligt 8 kap 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation ( EkomL ) avseende analog TV (Dnr 8674/23), digital TV (Dnr 8675/23), analog ljudradio (Dnr 8676/23). Teracom har givits tillfälle att yttra sig över förslagen fram till den 22 augusti Förslagen är mycket långtgående och inverkar på ett genomgripande sätt på i stort sett hela den verksamhet Teracom bedriver. Förslagen omfattar också frågor av skiftande karaktär. För att kunna bereda ett yttrande på förslagen i företagsledning och styrelse har Teracom hemställt om ytterligare tid för att inkomma med yttrande. PTS har dock meddelat att Teracom inte bereds ytterligare tid för att inkomma med yttrande såvitt avser frågan om skyldigheten att tillgodose tillträde. Föreliggande yttrande är bland annat av ovanstående skäl begränsat och avser i första hand förslaget avseende digital TV. Avseende detta förslag är yttrandet av skäl som anges nedan begränsat till beslutets utformning. Teracom vill dock för ordningens skull uppmärksamma PTS på att Teracom anser att de beslut som förslagen bygger på PTS beslut om fastställande av relevanta marknader av den 22 juni 2005 för analog respektive digital TV är felaktiga. Teracom har därför överklagat PTS beslut om Teracoms SMP status avseende digital TV och analog TV. 1 Beslutets utformning avseende digital TV, Dnr 8675/ Grundläggande krav på beslut PTS har i förslaget utformat tillträdesförpliktelsen enligt följande Teracom AB Esplanaden 3C, Box 1366, SUNDBYBERG Tel Fax Styrelsens säte: Sundbyberg Org nr

2 2 (7) att till den som har förutsättningar för och avser att distribuera TVsändningsinnehåll till slutanvändare i det digitala marknätet tillgodose varje rimlig begäran om tillträde till detta nät. PTS redogör i sina skäl bl.a. för proportionalitetsprincipens innebörd och tolkning, bl.a. enligt det s.k. Barsebäcksmålet (RÅ 1999 ref. 76). Teracom ser ingen anledning att upprepa redogörelsen utan hänvisar till PTS egen redogörelse om att ett ingrepp från det allmännas sida mot en enskild skall vara ändamålsenligt, nödvändigt och proportionellt. Vidare följer bl.a. av propositionen till EkomL (bl.a. s 171) att det är viktigt vid åläggande av en skyldighet om tillträde att skyldigheten utformas på ett sätt som inte långsiktigt minskar företagens incitament att investera i ny teknik och infrastruktur eller som hämmar företagens innovationsförmåga och produktutveckling. Slutligen följer det av allmänna principer avseende förvaltningsrättsliga beslut som ålägger enskilda skyldigheter att besluten skall vara tillräckligt preciserade för att den som åläggandet riktar sig till skall kunna förstå vad denne har att vidta för att åläggandet skall kunna följas. Särskilda krav ställs på ålägganden som omfattar vite. Denna princip, som ytterst syftar till att garantera rättssäkerheten för den enskilde, kommer till uttryck i såväl rättspraxis från Regeringsrätten som i doktrin. På sätt som utvecklas nedan är det Teracoms uppfattning att beslutsförslaget i dess nuvarande utformning strider mot krav som ställs enligt dessa principer. 1.2 Beslutets nuvarande utformning leder till rättsosäkerhet Utformningen av beslut om tillträdesskyldighet är synnerligen vittgående och opreciserat och ställer Teracom utan möjlighet att med någon säkerhet i förväg avgöra vad Teracom skall vidta för åtgärder för att uppfylla skyldigheten. Enligt Teracom ankommer det istället på PTS som regleringsmyndighet, att i ett beslut om skyldigheter om tillträde, precisera vad tillträde skall bestå i. Detta regleringsansvar har PTS genom förslaget i realiteten skjutit över på Teracom. PTS har istället för att fatta ett preciserat beslut skrivit av delar av lagtexten i EkomL, närmast 4 kap 8. Förslagets utformning är vidare särskilt allvarligt då PTS enligt 7 kap 4-5 EkomL har möjlighet att förena ett föreläggande om att Teracom bryter mot ålagda skyldigheter med vite.

3 3 (7) Det måste också framhållas att förslaget har långtgående konsekvenser för Teracom och tredje part eftersom frekvenser och teknik i det aktuella nätet samutnyttjas av olika programbolag på ett komplext avtalsmässigt och tekniskt sätt i ett samspel mellan olika aktörer, vars intresse skyddas av förvaltningsrättsliga tillstånd. Skyldigheter enligt beslutet kommer troligen beroende på vad de avser att ha följdverkningar för tredje part som nyttjar nätet. Även tredje part har således ett behov och ett intresse av en preciserad och förutsägbar reglering. Teracom vill också påpeka att Teracom inte heller kan falla tillbaka på någon praxis från PTS angående hur rekvisiten i beslutet ( till den som har förutsättningar, tillgodose varje rimlig begäran om tillträde ) skall tolkas för att de skall uppfylla PTS krav. Till skillnad från PTS förslag innefattar den aktuella lagbestämmelsen EkomL 4 kap 8, en preciserad förslagskatalog som räknar upp exempel på skyldigheter som kan åläggas. Även om katalogen inte är uttömmande visar den på den precisionsnivå som ett beslut skall uppfylla. Det skall framhållas att PTS redogörelse för skälen till beslutet och de exempel på skyldigheter som anges i skälen inte medför att kravet på ett preciserat beslut förändras eller kan sättas lägre. Med den vida utformning beslutet har fått, dvs. utan någon form av precisering, får beslutet bl. a. den effekten att beslutet omfattar tillträdesalternativ som den av PTS företagna utredningen (Netlights rapport, Bedömning av tillträdesalternativ för digital TV-sändning via marknätet av den 11 april) förkastat. I denna rapport anges såvitt avser fysiskt tillträde enligt alternativ 1 att lösningen är inte tekniskt rimlig. För stora anpassningar krävs. Vidare Kostnaden för att realisera detta alternativ är sannolikt orealistisk. Även om PTS inte är lika klar i skälen till sitt beslutsförslag kan Teracom inte förstå annat än att PTS delar denna utredningens bedömning. Enligt Teracoms uppfattning får ett tillträdesbeslut inte omfatta sådana alternativ till tillträde som bedömts orealistiska. Sker detta får det till följd att Teracom tvingas avsätta resurser och därmed lägga ner kostnader på att ta ställning till begäran om tillträde som formellt faller inom beslutsramen men som kan avslås eftersom de är orimliga. I stället skall beslutet om tillträde vara preciserat och endast omfatta tillträdesalternativ som är realistiska.

4 4 (7) Sammanfattningsvis saknar förslagets utformning till beslut handlingsdirigerande effekt och leder till betydande rättsosäkerhet för Teracom. 1.3 Beslutet går utöver lagbestämmelsen I beslutsförslaget (punkt 1) anges att Teracoms förpliktelse att erbjuda tillträde skall omfatta att erbjuda tillträde till den som har förutsättningar för och avser att distribuera TV-sändningsinnehåll till slutanvändare Detta rekvisit innebär att Teracom har att göra en bedömning av det bolag, eller annat subjekt, som önskar tillträde vad gäller förutsättningarna för bolaget i fråga att erbjuda programutsändningstjänster och bolagets avsikt. Enligt Teracoms uppfattning finns det inget stöd i lagen för att ålägga Teracom att göra en sådan bedömning. Såvitt Teracom förstår är PTS uppfattning att bedömningen i denna del närmaste är formell eftersom den som kommer att efterfråga tillträde antingen kommer att ha frekvenstillstånd för utsändning meddelat av PTS eller kommer att baserar sin verksamhet på avtal med programföretag och därmed på de tillstånd programföretagen har. Ett sådant synsätt är dock förenklat eftersom det utgår ifrån att ett bolag som önskar tillträde har erforderligt eget tillstånd eller har träffat avtal med programföretagen redan då de vänder sig till Teracom med sin tillträdesbegäran. Så behöver dock inte alls vara fallet utan om ett bolag önskar tillträde kan detta i stället komma ske redan innan bolaget i fråga ens har påbörjat någon verksamhet. (detta är bl. a. fallet i det ärende avseende tillträde som för närvarande handläggs av konkurrensverket, ärende nr Dnr 948/2003.) I en sådan situation får Teracom bedöma om det bolag som har begärt tillträde har förutsättningar för att bedriva en programutsändningsverksamhet och t ex förutsättningar att erhålla de egna tillstånd som kan krävas eller förutsättningar att träffa avtal med programföretag. Teracom får närmast uppfattningen att PTS utvidgat Teracoms prövning till att omfatta även frågan om sökandens förutsättningar för att mildra effekten av beslutets oprecishet i övrigt. En sådan ordning är dock inte förenlig med lagen. Härutöver omfattar förslaget ett särskilt åtagande för Teracom i förhållande till programföretagen avseende ansvar vid övergång till annan leverantör av utsändningstjänst (dvs. inte med nödvändighet i förhållande till den som begärt tillträde). Förslaget i denna del finns fogad en bilaga 1 (Åläggande av särskild betydelse för Teracom AB på den svenska grossistmarknaden för programutsändningstjänster, vad avser digitala TV-sändningar via marknätet, för distribution av TV-sändningsinnehåll till slutanvändare.).

5 5 (7) Bilagans status är oklar för Teracom och det framgår inte om den är avsedd att utgöra en del av beslutet eller om den närmast är att uppfatta som en del av skälen till beslutet och då närmast en form av sammanfattning. I bilagan anges i punkt 1.3 att Teracom skall ha ett rättsligt ansvar i förhållande till programföretagen vid övergång av utsändningstjänst till annan. Ansvaret skall bestå i att svara för att programföretaget inte drabbas av avbrott i utsändningarna i samband med övergången. Enligt Teracoms uppfattning avser ett sådant åtagande vare sig tillträde till eller användning av nät på sätt som avses i EkomL 4 kap 8 och en sådan skyldighet kan därför inte lagligen åläggas Teracom enligt denna lagbestämmelse. 1.4 Beslutets utformning strider mot proportionalitetsprincipen och hämmar investeringsviljan Genom att underlåta att tydligt specificera ett eller ett par alternativ till tillträde omöjliggör eller i vart fall väsentligt försvårar PTS nödvändig planering för Teracom för att uppfylla förpliktelserna. Förslaget innehåller ingen reglering om huruvida olika operatörer kan begära olika former av tillträde och inte heller om samma operatör kan begära olika former av tillträde (med undantag av vad som framgår av punkt 10 st. 1 i förslaget). Det är Teracoms uppfattning att den höga grad av teknisk samordning som är nödvändig i marknätet för att ge utrymme för det antal programbolag och program som i tillstånd givits rättighet att verka i nätet inte är förenlig med ett stort antal samtidiga och olikformade tillträdesalternativ. Förslaget innehåller inte heller någon kvantitativ gräns för tillträdesbegäran. PTS beslut om SMP-status baseras bl.a. på att den relevanta marknaden kännetecknas av höga inträdesbarriärer i form av investeringar i ett parallellt nät. Kostnaderna för ett nytt nät är såpass stora att det inte framstår som sannolikt att en ny aktör skulle välja att bygga upp ett parallellt nät. Förslaget lämnar dock ingen vägledning avseende hur stor del av Teracoms nät en förfrågan om tillträde skall avse (tillträdesalternativ 1-3), för att Teracoms tillträdesskyldighet skall aktiveras. Rimligen kan Teracom inte anses skyldigt att uppfylla en operatörs begäran om tillträde avseende t. ex. nätelement inom ett begränsat geografiskt område. Det kan inte vara ouppnåeligt för en tillträdande operatör att på egen hand bekosta byggandet av ett begränsat nät, exempelvis inom ett tätbebyggt område. När det gäller fråga om investeringar innebär förslaget att Teracom vid varje förändring av sitt nät eller utformning av produkter måste fråga sig vilka förberedelser som måste vidtas för uppfyllandet av eventuella

6 6 (7) förfrågningar om tillträde på master, i stationsbyggnader eller som olika former av grossistprodukter. Vidare måste Teracom vid varje förfrågan om tillträde göra en bedömning om beviljande av tillträde just i det specifika fallet är rimligt med hänsyn till tillgänglig kapacitet, säkerhet och kostnader. Teracoms bedömning måste härvid också omfatta en bedömning av vilka tekniska och andra följder det begärda tillträdet medför för nätets helhetsfunktion, Teracoms avtalsåtaganden mot andra aktörer i nätet och regeringens reglering av sändningstillstånden av övergripande tekniska frågor. Sådana överväganden är en ofrånkomlig följd av att nätet är byggt som en enhet och att ingen frekvens, multiplex eller enskild sändare är oavhängiga övriga dito i nätet. En bedömning från Teracoms sida måste även beakta frågor om hur stor del av Teracoms nät som förfrågan avser. Förslagets utformning kommer med stor sannolikhet leda till betydande utredningskostnader för Teracom och tvister avseende dessa bedömningar. Värre är att det riskerar att få till följd att Teracom hamnar i ett beslutsvakuum vid överväganden av nya investeringar och utformning av produkter. I slutändan riskerar detta att påverka Teracoms investeringsplaner och resultera i förseningar i den av Riksdagen beslutade utbyggnaden av det digitala marknätet till nackdel för konsumenterna och berörd tredje part, t. ex. programbolag. I PTS skäl till beslutsförslaget anges på sidan 15 att De aktuella skyldigheterna är samtidigt de minst ingripande åtgärderna som bedöms kunna säkerställa målen med lagstiftningen. Teracom kan inte se hur denna skrivning, som indikerar att PTS angivit ett eller möjligen några få tillträdesalternativ, är förenlig med förslaget till beslut. Sammanfattningsvis råder inte proportionalitet med förslagets utformning om tillträde och Teracoms skada och förslaget beaktar inte heller berörd tredje parts intressen av en förutsebar och preciserad reglering. 2 Förslagens utformning avseende analog TV, Dnr 8674/23 och analog ljudradio, Dnr 8677/23 Vad gäller förslagen till beslut avseende analog TV och analog ljudradio har besluten till skillnad från vad som gäller förslaget till beslut avseende digital TV preciserats enligt EkomL 4 kap 8. När det gäller analog TV är på sätt som framgått Teracoms uppfattning att PTS gjort en felaktig bedömning av marknadsuppdelningen enligt EkomL 4 kap 4.

7 7 (7) För analog TV tillkommer vidare frågan om lämpligheten att ålägga skyldigheter som avser ett distributionsnät som det redan är känt kommer att upphöra inom en kortare tid, mindre än två och ett halvt år. Tanken med EkomL är att skapa förutsättningar för konkurrens i ett framåtriktat perspektiv, dvs. på viss tids sikt. Att såsom PTS gjort sträva efter att införa en reglering enligt EkomL avseende en verksamhet som kommer att upphöra inom en snar framtid och där det aldrig kan hinna utvecklas någon konkurrens innan verksamheten upphör strider enligt Teracoms uppfattning mot syftet med EkomL och det Ramdirektiv som den utarbetats efter. De extra kostnader som ett åläggande av skyldigheter i detta sena skeende medför för Teracom kan inte uppvägas av några fördelar under det korta tidsspann som återstår innan det analoga nätet släcks ner. Teracom yttrar sig för närvarande inte särskilt över förslaget till beslut för analog ljudradio. 3 Sammanfattning Som framgår är Teracoms uppfattning att PTS beslutsförslag avseende digital TV i nuvarande utformning inte uppfyller de krav som ställs på ett förvaltningsrättsligt beslut utan skyldigheten att erbjuda tillträde måste vara preciserad. Mot denna bakgrund hemställer Teracom att PTS omarbetar förslaget till beslutstext och att Teracom därefter bereds möjlighet att yttra sig över detta nya förslag. När det gäller analog TV är det Teracoms uppfattning att skyldigheter till tillträde inte skall föreläggas Teracom. Stockholm den 23 augusti 2005 Teracom AB Bengt Broman Verkställande direktör

Tekniska stödtjänster

Tekniska stödtjänster Sveriges Television AB:s (SVT) och Sveriges Utbildningsradio AB:s (UR) samrådsyttrande över PTS andra förslag till beslut avseende grossistmarknaden för programutsändningstjänster för distribution av TV-sändningsinnehåll

Läs mer

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm.

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm. 1661 BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-03-12 Dnr: 08-1331/23 Konkurrensavdelningen Barbro Svensson 08-678 56 50 barbro.svensson@pts.se Teracom AB Att: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-03 Dnr 142/2012 1 (5) Post- och Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Er referens 11-9384

Läs mer

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK.

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK. FÖRELÄGGANDE 1(6) Datum Vår referens 2015-04-23 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST FÖRELÄGGANDE 1 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Sofie Berg Cormier Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 55 85 sofie.berg-cormier@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 september 2005 05-8713 TeliaSonera

Läs mer

Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor FARSTA

Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor FARSTA FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 9 maj 2005 04-13230 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 57 82 jakob.rutberg@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik,

Läs mer

Samråd angående förslag till SMP-beslut avseende grossistmarknaden för utsändning av fri-tv via marknät (dnr )

Samråd angående förslag till SMP-beslut avseende grossistmarknaden för utsändning av fri-tv via marknät (dnr ) Post- och telestyrelsen epost: smp@pts.se 2019-04-26 Samråd angående förslag till SMP-beslut avseende grossistmarknaden för utsändning av fri-tv via marknät (dnr 18-1759) Teracom har tagit del av PTS beslutsutkast

Läs mer

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning.

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 5560 lars.erik.axelsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 23 februari 2005 04-12593 TeliaSonera AB

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2527 10 Canal Digital Sverige AB org. nummer 556039-8306 Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre

Läs mer

Samråd angående förslag till SMP-beslut avseende utsändning av analog ljudradio via marknät (dnr )

Samråd angående förslag till SMP-beslut avseende utsändning av analog ljudradio via marknät (dnr ) Post- och telestyrelsen epost: smp@pts.se 2019-04-26 Samråd angående förslag till SMP-beslut avseende utsändning av analog ljudradio via marknät (dnr 18-1760) Teracom har tagit del av PTS beslutsutkast

Läs mer

Vissa frågor om kommersiell radio

Vissa frågor om kommersiell radio MTG Radio remissvar på Ds 2016:23 Vissa frågor om kommersiell radio MTG Radio ( MTG ) har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på DS 2016:23 Vissa frågor om kommersiell radio. Med anledning av

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 12 juli 2006 05-13745/79 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Adrienne Adilz Administrativa avdelningen 08-678 58 90 Vattenfall AB 162

Läs mer

2T Broadcasting AB 1. Ang diarienr 05-8675/23 - Remissvar kring fastställandet av särskilda skyldigheter vad avser digitala Tv-sändningar via marknät

2T Broadcasting AB 1. Ang diarienr 05-8675/23 - Remissvar kring fastställandet av särskilda skyldigheter vad avser digitala Tv-sändningar via marknät 2T Broadcasting AB 1 Ang diarienr 05-8675/23 - Remissvar kring fastställandet av särskilda skyldigheter vad avser digitala Tv-sändningar via marknät 2T Broadcasting AB 2T Broadcasting AB 2 Ang diarienr

Läs mer

Misstanke om att Teracom AB handlar i strid med företagets skyldigheter att tillämpa kostnadsorienterad prissättning

Misstanke om att Teracom AB handlar i strid med företagets skyldigheter att tillämpa kostnadsorienterad prissättning UNDERRÄTTELSE 1(4) Datum Vår referens 2015-03-27 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 UNDERRÄTTELSE 1(4) Datum Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se TeliaSonera AB TeliaSonera Network Sales

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS UNDERRÄTTELSE DATUM VÅR REFERENS 14 mars 2007 07-585 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Anna-Karin Falkenstrand Enhet för Tillsyn 08-678 56 03 anna-karin.falkenstrand@pts.se

Läs mer

GGARE, AVDELNING, TELEFON

GGARE, AVDELNING, TELEFON BESLUTSUTKAST DATUM DIARIENR 20 oktober 2005 05-8675/23 HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON Mattias Viklund Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 55 00 Teracom AB Box 1366 172 27 Sundbyberg Saken Fastställande

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. R-2015/0394 Stockholm den 4 juni 2015 Till Näringsdepartementet N2015/2228/ITP Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

Beslut om avskrivning

Beslut om avskrivning BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-06-16 Dnr: 16-357 Beslut om avskrivning Part Telia Company AB, org.nr. 556103-4249 Stab Juridik, Regulatoriska frågor 169 94 Solna Saken Tillsyn avseende nedläggning

Läs mer

TeliaSonera skall tillhandahålla samlokalisering enligt ovan utan dröjsmål.

TeliaSonera skall tillhandahålla samlokalisering enligt ovan utan dröjsmål. UNDERRÄTTELSE DATUM 22 december 2004 VÅR REFERENS 04-14965 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 57 82 jakob.rutberg@pts.se TeliaSonera AB Stab

Läs mer

Tillståndshavare för digital kommersiell radio, se sändlista. Förnyad prövning av tillståndsvillkor 1, 3 och 5 för digital kommersiell radio

Tillståndshavare för digital kommersiell radio, se sändlista. Förnyad prövning av tillståndsvillkor 1, 3 och 5 för digital kommersiell radio 1/6 BESLUT 2018-10-11 Dnr:18/02728 PARTER Tillståndshavare för digital kommersiell radio, se sändlista ÄRENDET Förnyad prövning av tillståndsvillkor 1, 3 och 5 för digital kommersiell radio BESLUT Tillståndsvillkor

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2528 13 Viasat AB Org. nummer 556304-7041 Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24

Läs mer

FRÅGOR & SVAR TILLSTÅNDSPROCESSEN INNEHÅLL.

FRÅGOR & SVAR TILLSTÅNDSPROCESSEN INNEHÅLL. FRÅGOR & SVAR TILLSTÅNDSPROCESSEN INNEHÅLL 1. VEM KAN FÅ TILLSTÅND? 3 2. NÄR FATTAS BESLUT OM TILLSTÅND? 4 3. HUR LÅNG KOMMER TILLSTÅNDSPERIODEN VARA? 4 4. HUR GÅR TILLSTÅNDSPROCESSEN TILL? 4 5. VAD INNEBÄR

Läs mer

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde

Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2014-12-04 Dnr 704/2014 1 (5) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Samråd angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde 11-9306, 11-9313 och 14-1253

Läs mer

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-21 Dnr: 08-10862 17 Konkurrensavdelningen Tove Källberg 08-678 56 63 tove.kallberg@pts.se Telenor Sverige AB Box 4247 102 65 Stockholm Saken Beslut om avslag

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

Återkallelse av tillstånd att sända programtjänsten Viasat Fotboll i marknätet

Återkallelse av tillstånd att sända programtjänsten Viasat Fotboll i marknätet 1/5 BESLUT 2011-05-19 Dnr: 11/00271 Viasat Broadcasting UK Limited Att: Jonny Searle Floor 2, Building 11 566 Chiswick High Road London W4 5 XR United Kingdom Återkallelse av tillstånd att sända programtjänsten

Läs mer

Samråd nr 2, PTS förslag till beslut dnr: 08-11308 - Förslag till beslut Fast tillträde, Fast samtalsoriginering och Fast samtalsterminering

Samråd nr 2, PTS förslag till beslut dnr: 08-11308 - Förslag till beslut Fast tillträde, Fast samtalsoriginering och Fast samtalsterminering Post & Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Samråd nr 2, PTS förslag till beslut dnr: 08-11308 - Förslag till beslut Fast tillträde, Fast samtalsoriginering och Fast samtalsterminering Nummerupplysningsföretagen

Läs mer

Yttrande. Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät

Yttrande. Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät Malmö stad Tekniska nämnden 1 (5) Datum 2015-04-1302 Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN-2015-786 Yttrande Till Kommunstyrelsen Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar senast 5 juni 2015

Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar senast 5 juni 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2015-05-27 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-325 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare

Läs mer

GGARE, AVDELNING, TELEFON

GGARE, AVDELNING, TELEFON BESLUT DATUM DIARIENR 15 december 2005 05-8674/23 HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON Mattias Viklund Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 55 00 Teracom AB Box 1366 172 27 Sundbyberg Saken Fastställande av

Läs mer

Angående TeliaSoneras skyldighet att tillhandahålla bitström för tv och funktionalitet för distributed multicast replication

Angående TeliaSoneras skyldighet att tillhandahålla bitström för tv och funktionalitet för distributed multicast replication PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-06-27 Dnr: 10-8138 1(6) Konkurrensavdelningen Susanne Severin Tedborn Lena Töregård 08-678 55 00 susanne.tedborn@pts.se lena.toregard@pts.se Angående TeliaSoneras

Läs mer

GGARE, AVDELNING, TELEFON

GGARE, AVDELNING, TELEFON BESLUT DATUM DIARIENR 15 december 2005 05-8675/23 HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON Mattias Viklund Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 55 00 Teracom AB Box 1366 172 27 Sundbyberg Saken Fastställande av

Läs mer

GGARE, AVDELNING, TELEFON

GGARE, AVDELNING, TELEFON BESLUT DATUM DIARIENR 15 december 2005 05-8677/23 HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON Mattias Viklund Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 55 00 Teracom AB Box 1366 172 27 Sundbyberg Saken Fastställande av

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK Underrättelse 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-04-17 Dnr: 19-2313 1 Bahnhof AB (publ) 556519-9493 Skickas endast med e-post Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten

Läs mer

Anders Brogren Sankt Lars kyrkogata 4 Falkenberg

Anders Brogren Sankt Lars kyrkogata 4 Falkenberg Anders Brogren Sankt Lars kyrkogata 4 Falkenberg Till Svenska kyrkans överklagandenämnd Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar Anmälan ang. vägran att utlämna handling I sin s.k. blogg skriver komminister

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64 UNDERRÄTTELSE DATUM VÅR REFERENS 24 oktober 2007 06-4616/23, a ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Maria Aust Marknadsavdelningen/KK2 08-678 56 64 maria.aust@pts.se Teracom

Läs mer

Överklagande av Förvaltningsrätten i Stockholms dom angående vitesföreläggande

Överklagande av Förvaltningsrätten i Stockholms dom angående vitesföreläggande Utbildningsförvaltningen Ledningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2014-11-27 Överklagande av Förvaltningsrätten i

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer Underrättelse 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-04 Dnr: 16-5176 26 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala Underrättelse

Läs mer

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP)

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) YTTRANDE 2009-11-26 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) Den Nya Välfärden bedriver verksamhet i bland annat näringspolitiska

Läs mer

Vår referens Dnr:

Vår referens Dnr: BESLUT 1(4) Datum Vår referens 2009-10-09 Dnr: 09-9138 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se TeliaSonera AB TeliaSonera Network Sales AB Att:

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-18. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-18. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-18 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 7 februari

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät; SFS 2016:534 Utkom från trycket den 3 juni 2016 utfärdad den 26 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Förnyad prövning och förlängning av vissa tillståndsvillkor för marksänd tv

Förnyad prövning och förlängning av vissa tillståndsvillkor för marksänd tv 1/4 BESLUT 2015-09-30 Dnr: 15/01995 TILLSTÅNDSHAVARE Se sändlista SAKEN Förnyad prövning och förlängning av vissa tillståndsvillkor för marksänd tv BESLUT Tillståndsvillkoren 1, 5 och 8 i respektive beslutsbilaga

Läs mer

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-24 Dnr: 16-9900 37 Spektrumavdelningen Teracom AB, org. nr 556441-5098 Box 30150 104 25 Stockholm Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor

Läs mer

31/1 31/3 31/5. Underrättelse enligt 7 kap. 4 LEK avseende beställningsrutinen för fullt tillträde (s.k. hel ledning) till kopparaccess (LLUB).

31/1 31/3 31/5. Underrättelse enligt 7 kap. 4 LEK avseende beställningsrutinen för fullt tillträde (s.k. hel ledning) till kopparaccess (LLUB). UNDERRÄTTELSE ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET,, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Viktoria Arwinge 19 december 2007 07-12195 Konkurrensavdelningen Accessnätsenheten viktoria.arwinge@pts.se TeliaSonera AB Att:

Läs mer

Säkerhetspolisen har i sitt yttrande hit anfört bl.a. följande (vissa namn ersatta med initialer här).

Säkerhetspolisen har i sitt yttrande hit anfört bl.a. följande (vissa namn ersatta med initialer här). BESLUT Datum Dnr 2008-07-23 813-08-22 INITIATIVÄRENDE FÖR GRANSKNING AV SÄKERHETS- POLISENS HANTERING AV ETT ÄRENDE ANGÅENDE UT- LÄMNANDE AV ALLMÄNNA HANDLINGAR Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern

Läs mer

11-6823, 25, 26, 27 Yttrande från Tele2 på 3:e samråd om förslag til beslut på relevanta marknaderna 1, 2, 3 och 7

11-6823, 25, 26, 27 Yttrande från Tele2 på 3:e samråd om förslag til beslut på relevanta marknaderna 1, 2, 3 och 7 Post- och telestyrelsen Smp@pts.se, Peter von Wovern 2013-03-22 11-6823, 25, 26, 27 Yttrande från Tele2 på 3:e samråd om förslag til beslut på relevanta marknaderna 1, 2, 3 och 7 Tele2 Sverige AB (Tele2)

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad

Underrättelse om misstanke att Tele2 Sverige AB:s prissättning på mobil samtalsterminering inte är kostnadsorienterad UNDERRÄTTELSE 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-07-03 Dnr: 13-7974 4 Konkurrensavdelningen Fredrik Lundberg 08-678 56 33 fredrik.lundberg@pts.se Tele2 Sverige AB org.nr 556267-5164 Att: Gustaf Ehrner

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-10-01 Dnr: 14-4682 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall ComHem AB Org. nr 556181-8724 Bo Bredby FE 521 833 84 Strömsund Föreläggande om efterlevnad av

Läs mer

Kritik mot en lantmätare för handläggningen av en ansökan om ledningsförrättning

Kritik mot en lantmätare för handläggningen av en ansökan om ledningsförrättning BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2017-05-22 Dnr 4002-2016 Sid 1 (5) Kritik mot en lantmätare för handläggningen av en ansökan om ledningsförrättning Beslutet i korthet: I ett ärende om

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 12 oktober 2011 KLAGANDE Socialnämnden i Luleå kommun Box 212 971 07 Luleå MOTPART AA Vårdnadshavare: BB Vårdnadshavare: CC ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Komplettering av sändningstillstånd för Sveriges Television AB med rätt att sända tv i hd-tv-kvalitet

Komplettering av sändningstillstånd för Sveriges Television AB med rätt att sända tv i hd-tv-kvalitet Regeringsbeslut 87 2013-12-19 Ku2013/2333/MFI (delvis) Ku2013/2529/MFI Kulturdepartementet Sveriges Television AB 105 10 Stockholm Komplettering av sändningstillstånd för Sveriges Television AB med rätt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 22 februari 2019 i ärende 80-2019/54 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

20 oktober Bakgrund VÅR REFERENS

20 oktober Bakgrund VÅR REFERENS DATUM 20 oktober 2005 VÅR REFERENS Sammanställning av remissvar och PTS kommentarer avseende skyldigheter enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation, på grossistmarknader för programutsändningstjänster

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 22 februari 2019 i ärende Adm dnr 87/19 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-05 Dnr: 08-9691 Konkurrensavdelningen Ingela Cronberg 08-678 57 47 ingela.cronberg@pts.se Telemar Scandinavia AB Box 9304 400 97 GÖTEBORG Part Telemar Scandinavia

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2003 Ö 4190-03 KLAGANDE Hydraulkranar Sverige Aktiebolag, 556439-2172, Produktvägen 12 C, 246 43 LÖDDEKÖPINGE Ombud: jur.

Läs mer

Post- och telestyrelsen avvisar Vodafones begäran. Post- och telestyrelsen avvisar Hi3G:s begäran. Post- och telestyrelsen avslår Oranges ansökan.

Post- och telestyrelsen avvisar Vodafones begäran. Post- och telestyrelsen avvisar Hi3G:s begäran. Post- och telestyrelsen avslår Oranges ansökan. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Hans Brändström Telefrågor 08-678 55 97 hans.brandstrom@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2003-04-23 03-2918 Orange Sverige AB att. Pontus Nylander Stora Varvsgatan

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Utbyggnadslagen Om lagen, vilka som berörs och skyldigheter Innehåll Syfte med lagen Vilka berörs

Läs mer

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG BESLUT DATUM DIARIENR 14 oktober 2004 04-10068 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd 08-678 55 46 fredrik.ohlstrom@pts.se Teracom

Läs mer

FSR FAMILJERÄTTSSOCIONOMERNAS RIKSFÖRENING FSR Familjerättssocionomernas Riksförening c/o Gunilla Cederström Braxengränd Järfälla

FSR FAMILJERÄTTSSOCIONOMERNAS RIKSFÖRENING FSR Familjerättssocionomernas Riksförening c/o Gunilla Cederström Braxengränd Järfälla FSR Familjerättssocionomernas Riksförening c/o Gunilla Cederström Braxengränd 40 175 55 Järfälla Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän Förmögenshetsrätt 103 33 STOCKHOLM Betänkandet

Läs mer

Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg

Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg KAMMARRÄTTEN I T^OA /T 1JU1V1 Avdelning 2 2011 "10-2 ^ Meddelad i Göteborg Mål m 5147 ' 11 Sida l (4) KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg Ombud: Advokaten William

Läs mer

2. Tillståndet gäller för Uppsala län.

2. Tillståndet gäller för Uppsala län. BESLUT DATUM DIARIENR 29 september 2005 05-11171 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jan Boström Spektrum / Fast radio och satellit tillstånd 08 678 58 86 jan.bostrom@pts.se Digiweb Ltd IDA

Läs mer

Föreläggande till TeliaSonera att tillhandahålla tillträde till svart fiber i accessnätet

Föreläggande till TeliaSonera att tillhandahålla tillträde till svart fiber i accessnätet BESLUT 1(11) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-02-10 Dnr: 10-10678 21 Konkurrensavdelningen Peter Thörnqvist 08-678 57 93 peter.thornqvist@pts.se TeliaSonera AB, org.nr 556103-4249 och berörda dotterbolag

Läs mer

Yttrande 2012-05-04. Post- och telestyrelsen. smp@pts.se

Yttrande 2012-05-04. Post- och telestyrelsen. smp@pts.se myndigheten för radio och tv Yttrande 2012-05-04 Dnr 12/00522 Post- och telestyrelsen smp@pts.se Yttrande över Post- och telestyrelsens samrådsdokument avseende grossistmarknaden för programutsändningstjänster

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Adressat Malmö Aviation AB, 556458-3101 Saken Information om passagerares rättigheter Åläggande att lämna information Konsumentombudsmannen

Läs mer

Fax: Angående: Ärende SE/2005/0188: Programutsändningstjänster i Sverige Yttrande enligt artikel 7.3 i direktivet 2002/21/EG 1

Fax: Angående: Ärende SE/2005/0188: Programutsändningstjänster i Sverige Yttrande enligt artikel 7.3 i direktivet 2002/21/EG 1 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 08.06.2005 SG-Greffe (2005) D/202544 Post & Telestyrelsen Box 5398 SE-102 49 STOCKHOLM ATT: Marianne Treschow Generaldirektör Fax: 0046-8-678 57 03 Angående: Ärende

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. PTS process med reglering av bredbandsmarknaderna En introduktion Reglering av bredbandsmarknaderna

Läs mer

Yttrande över utkast på strategi inför tillståndsgivning för marksänd tv från 2020

Yttrande över utkast på strategi inför tillståndsgivning för marksänd tv från 2020 Myndigheten för press, radio och tv Att: Eva Bengtsson Åström Box 33 121 25 Stockholm-Globen Insänt via e-post till följande adress: eva.bengtsson@mprt.se Yttrande över utkast på strategi inför tillståndsgivning

Läs mer

Underrättelse om att Halebops villkor för registrering av kontantkort strider mot 5 kap. 9 lagen (2004:389) om elektronisk kommunikation (LEK).

Underrättelse om att Halebops villkor för registrering av kontantkort strider mot 5 kap. 9 lagen (2004:389) om elektronisk kommunikation (LEK). UNDERRÄTTELSE 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-01-23 Dnr: 08-10523/23 15 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1895-2014 Pay Solutions Sweden AB Kaserntorget 7 411 18 Göteborg Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Pay Solutions

Läs mer

Grundlagarna. Rättsliga principer för socialt arbete. Rättskällorna 11/6/2012. EU-rätt. Per-Ola Ohlsson. Författningar. Förarbeten.

Grundlagarna. Rättsliga principer för socialt arbete. Rättskällorna 11/6/2012. EU-rätt. Per-Ola Ohlsson. Författningar. Förarbeten. Rättsliga principer för socialt arbete Per-Ola Ohlsson Grundlagarna Författningar EU-rätt Rättskällorna Förarbeten Rättspraxis Sedvänja Doktrin 1 Författningar Grundlag Riksdag Lag Riksdag Förordning Regeringen

Läs mer

Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz

Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2017-12-06 Dnr: 17-7474 1(6) Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz Inledning Post- och telestyrelsen (PTS) har i form av

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr P 4488-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-12 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR)

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) 1 (5) Näringsdepartementet Enheten för konkurrens, statsstöd och ramvillkor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) Inledande kommentarer Hovrätten,

Läs mer

Härmed överlämnas remissyttrande från Modern Times Group MTG AB (MTG) gällande PTS utkast till beslut:

Härmed överlämnas remissyttrande från Modern Times Group MTG AB (MTG) gällande PTS utkast till beslut: Post- och telestyrelsen Enheten för samtrafik Box 5398 102 49 STOCKHOLM Härmed överlämnas remissyttrande från Modern Times Group MTG AB (MTG) gällande PTS utkast till beslut: (Dnr: 08-120446/23) Skyldigheter

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10 BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Sökande B2 Bredband Holding AB, 556557-5825 B2 Bredband AB,

Läs mer

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMSinnehållstjänster

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMSinnehållstjänster Post- och telestyrelsen Susanne Chennell Sidnr 1 (5) Handläggare Per Hemrin per.hemrin@teliasonera.com Tel: 08-504 522 47 Ert datum Tillhör objekt Er referens 2013-11-22 13-11551 Hantering av nummerserierna

Läs mer

Post- och telestyrelsen Box 5398 SE-102 49 Stockholm Sverige 31.08.2004 11.06.2004

Post- och telestyrelsen Box 5398 SE-102 49 Stockholm Sverige 31.08.2004 11.06.2004 Post- och telestyrelsen Box 5398 SE-102 49 Stockholm Sverige Vår dato 31.08.2004 Deres dato 11.06.2004 Vår referanse Deres referanse Vår saksbehandler INFORMELLT SAMRÅD AVSEENDE FÖRSLAG TILL MARKNADSAVGRÄNSNING

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) hantering av personnummer i samband med prisförfrågan

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) hantering av personnummer i samband med prisförfrågan Datum Dnr 2007-10-08 246-2007 TeliaSonera AB Att: Conny Larsson Mårbackagatan 11 123 86 Farsta Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) hantering av personnummer i samband med prisförfrågan Datainspektionens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (Ert diarienummer N2019/00192/D)

Yttrande över betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (Ert diarienummer N2019/00192/D) 1/5 2019-06-05 Dnr 19/00852 Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se kopia till: ingrid.karlsson@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (Ert diarienummer

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

10 mars Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor

10 mars Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor BESLUT DATUM VÅR REFERENS 10 mars 2006 05-002068 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Torsten Löfvenholm Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 56 78 torsten.lofvenholm@pts.se Begäran om tillsyn

Läs mer

DOM. Meddelad i Stockholm. SAKEN Rätt att ta del av allmän handling KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE. 2. Kammarrätten avslår överklagandet.

DOM. Meddelad i Stockholm. SAKEN Rätt att ta del av allmän handling KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE. 2. Kammarrätten avslår överklagandet. Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) Mål nr 1979-16 KLAGANDE A ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatteverkets beslut den 10 mars 2016, dnr 131-116944-16/263 SAKEN Rätt att ta del av allmän handling KAMMARRÄTTENS

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen-Allmänt Prop. 2016/17:180 SFS 2017:900 Trädde i kraft 2018-07-01 Förvaltningslagen omfattar

Läs mer

Angående förslag till reviderade riktlinjer för insatser enligt SoL och LSS

Angående förslag till reviderade riktlinjer för insatser enligt SoL och LSS HSO Stockholms stad Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms stad 29 föreningar i samverkan Angående förslag till reviderade riktlinjer för insatser enligt SoL och LSS Dessa två lagstiftningar

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 7 juni 2006 05-11843/23 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Alev Yeter Avdelningen för marknadsfrågor Tillsyn konsumentfrågor 08-6785691

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1(5) Mål nr 8309-13 meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE Tom Ryltenius Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i

Läs mer

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att

MISSIV. Post- och telestyrelsen (PTS) har bl.a. till uppgift att genomföra marknadsanalyser för att MISSIV Datum Vår referens 2015-12-17 Dnr: 15-4801 1(7) 15-4802 Konkurrensavdelningen Enheten för samtrafik Rebecka Frisk di Meo Christian Blomberg Till berörd part Första samråd av förslag till beslut

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 februari 2017 KLAGANDE Strömstads kommun 452 80 Strömstad MOTPART Eurocash Food AB, 556503-6141 Skogar Svinesund 452 93 Strömstad ÖVERKLAGAT

Läs mer

21 kap. 7 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), 9 första stycket a) personuppgiftslagen (1998:204)

21 kap. 7 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), 9 första stycket a) personuppgiftslagen (1998:204) HFD 2016 ref. 40 Personuppgiftslagens krav på att personuppgifter får behandlas bara om det är lagligt innebär att behandlingen ska vara förenlig med bestämmelserna i den lagen och i föreskrifter som har

Läs mer

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE KKV1001, v1.1, 2009-04-24 2010-02-18 Dnr 137/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag N2010/1026/TE Sammanfattning Konkurrensverket har allmänt sett

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-10-29 Dnr 07-2086 27

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-10-29 Dnr 07-2086 27 11818 BESLUT 1 (16) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-10-29 Dnr 07-2086 27 Konkurrensavdelningen Jonas Nordström 08-678 57 84 jonas.nordstrom@pts.se Sökande Viasat Broadcasting UK Limited, 2228654 Broadcast

Läs mer