Nötknäpparen 27 m.fl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nötknäpparen 27 m.fl."

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (33) Planbeskrivning Detaljplan för Nötknäpparen 27 m.fl. (Ny arena med bostäder) Norr Eskilstuna kommun Planprocessen normalt planförfarande utan program I detaljplanen ges en samlad bild av markanvändningen och hur miljön är tänkt att förändras eller bevaras. Under plansamrådet ges berörda möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Därefter sker en bearbetning av planförslaget som sedan ställs ut för granskning av allmänheten. Detaljplanen godkänns av stadsbyggnadsnämnden innan den antas av kommunfullmäktige. Efter antagandet har ej tillgodosedda sakägare möjlighet att överklaga detaljplanen innan den kan vinna laga kraft.

2 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 2 (33) INLEDNING Handlingar Till planförslaget hör: - Planbeskrivning med konsekvensbeskrivning och genomförandebeskrivning - Fastighetsförteckning - Behovsbedömning/ Avgränsning - Plankarta med bestämmelser samt illustrationsplan Utredningar Bakgrund Under planarbetet har följande utredningar/ rapporter utgjort underlag för planförslaget: - Trafiken i Eskilstuna 2011, Stadsbyggnadsförvaltningen, Eskilstuna kommun - Risker med närliggande verksamheter, WSP - Västra stadsdelen, Eskilstuna. Bedömning av åtgärdsbehov och uppskattning av kostnader för markföroreningar, Structor Miljöteknik AB Kv. Nötknäpparen 27, Eskilstuna. Översiktligt markmiljöundersäkning Structor Miljöteknik AB inkl. PM Kompletterande undersökning av oljeföroreningar och PM Bedömning av laktester för metaller I maj 2010 gav kommunstyrelsen i uppdrag åt kommundirektören att utreda och analysera förutsättningarna för att skapa en arena för idrott, mässor och konserter i Eskilstuna. En arbetsgrupp bildades och i samverkan med olika intressenter genomfördes en förstudie. I juni samma år inbjöd kommunen till en öppen hearing för att lyssna till olika infallsvinklar på arenafrågan. Arbetet fortsatte med samtal med ungdomar och turistsidan, studieresor tillsammans med bland annat representanter från idrotten och kontakter med samorganisationen och föreningar. Representanter för arbetsgruppen fanns också på plats i Sporthallen i samband med att GUIF spelade hemma. På ett öppet möte den 21 oktober 2010 presenterades en färdriktning med några tänkbara alternativ i arenafrågan. Utifrån behovsanalysen beslutade Eskilstunas kommunfullmäktige i mars 2011 om inriktning för det fortsatta arbetet med en fördjupad studie utifrån följande punkter: Arenan är avsedd för idrott, konserter samt mässor med hög tillgänglighet för alla. Arenan ska innehålla en huvudarena för ca sittplatser samt i eller i anslutning till huvudarenan en hall med två träningsplaner. I arenan ska det dessutom finnas lokaler för administration, service och kommersiella ändamål. Arenan ska placeras i eller i anslutning till Munktellstaden. Arenan ska ha en hög miljöprofil och miljöprestanda avseende såväl

3 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 3 (33) utformning, drift och arrangemang. Arbetet med den fördjupade förstudien påbörjades. En projektgrupp bestående av tjänstemän från kommunledningskontoret, Eskilstuna Kommunfastighet AB, kultur- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen har arbetat med en fördjupad analys utifrån kommunfullmäktiges beslut. Arbetet leddes av kommundirektören och en konsult från Ramböll var knuten till arbetet. Dialogen med föreningarna var också ett viktigt stöd i arbetet. En slutrapport lämnades av projektgruppen till kommunstyrelsen i september Planens syfte och huvuddrag Planens syfte är att pröva möjligheten för placering av arena och bostäder i anslutning till Munktellstaden. Förutsättningarna för arenans utformning och omfattning har utgått från politiska beslut ang. arenans innehåll och storlek som är fattade i dagsläget. Plandata Läge och areal Planområdet ligger nordväst om Munktellstaden, ca 1 km nordväst om Eskilstuna centrum. Området omfattar ca 10 ha. Stadskarta med markering av planområdet. Copyright Eskilstuna kartan. Planområdets avgränsning Planområdet gränsar i sydväst mot Eskilstunaån och avgränsas av Nordwalls gatan i nordväst, Gustafsvägen i nord öst, Munktells gatan i öst och Västra Storgatan samt John Engellaus gata i sydöst.

4 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 4 (33) Detaljplanen omfattar följande fastigheter: Nithammaren 4 och 8, Nötknäpparen 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, del av Eskilshem 4:1 och del av Gredby 1:1. Markägande Gator och allmän platsmark ägs av kommunen. Nötknäpparen 26, 27 och 31 ägs av kommunen. Nithammaren 8 ägs av Eskilstuna kommunfastigheter AB. Nötknäpparen 25, 30 och Nithammaren 4 ägs av kommunen och är tomträtt. Nötknäpparen 23, 24, 29 är privatägt. Kommunala ställningstaganden Översiktsplan Årsplan Detaljplan Miljöbedömning Planområdet ligger inom omvandlingsområde Väster som utpekas för ändrad markanvändning i Fördjupning av översiktsplanen för stadsbygden antaget av KF Därefter har kommunen tillsammans med fastighetsägare och andra verksamma i ett fördjupat programarbete med seminarier och workshops tagit fram en långsiktig gemensam vision om en levande stadsdel på Väster. Det fördjupade programmet har godkänts av Stadsbyggnadsnämnden SBN tillsammans med miljökonsekvensbeskrivning av förslaget och ligger som grund för kommande detaljplanarbeten. I kommunens Årsplan 2011 ska en blandad bebyggelse eftersträvas vid nybyggnationer för att bidra till ökad integration. Det innebär att en stadsdel ska innehålla olika typer av bostäder för att bidra till att skapa förutsättningar för integration mellan olika grupper av människor. För området finns två gällande detaljplaner. Del av kvarteret Nötknäpparen samt Nithammaren 8 m.fl. omfattas av detaljplan laga kraftvunnen Återstående del av kvarteret Nötknäpparen omfattas av detaljplan laga kraftvunnen För att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning enligt PBL har en behovsbedömning gjorts av planförslaget. Planen är förenlig med hushållningsbestämmelserna i kap 3, 4 och 5 i miljöbalken. Planförslaget bedöms inte innebära någon betydande påverkan på miljön. En miljökonsekvensbeskrivning enlig PBL upprättas därför inte. Istället införs i planbeskrivningen en konsekvensbedömning, benämnd Konsekvenser av planens genomförande, som underlag för politiska ställningstaganden. Behovsbedömningen har kommit fram till att konsekvensbedömningen bör behandla följande aspekter på miljö, hälsa och hushållning med mark, vatten och andra resurser: kulturmiljö buller/ störningar risk/ skyddsavstånd markföroreningar Konsekvensbeskrivningen utvecklas i takt med att planprocessen fortskrider och kunskapsunderlag tillkommer.

5 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 5 (33) FÖRUTSÄTTNINGAR Ortofoto med planområdet markerat Copyright Eskilstuna kartan Natur och kultur Mark och vegetation Området består i huvudsak av redan ianspråktagen mark för industri. Den vegetation som finns inom planområdet är träd längs Munktells gatan samt buskvegetation och sly utmed ån. Karaktäristisk för området är eken i rondellen.

6 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 6 (33) Foto eken i rondellen Västra Storgatan/ Norra Hamn I angränsning till planområdet, i norr, ligger Ekbacken en naturpark med ekar. Väster om planområdet, längs Norra Hamn och ån, är strandkanten bevuxen med buskar, träd och sly. På motsatta södra sidan om ån sträcker sig ett bredare grönt stråk mellan gasverksbron och Rothoffsparken. Markradon Geotekniska förhållanden Planområdet ligger utanför det i Översiktplan för stadsbygden 2005 utpekade högriskområdet för markradon. Enligt geologisk-geoteknisk karta för centrala Eskilstuna (1974) anges att marken till stor del består av finsediment, huvudsakligen lös lera. Grundvattennivån följer åns vattennivå. Större delen av området är kartlagt med beteckningen skredrisk zon II och delen närmast ån som skredrisk zon I, enligt Miljökonsekvensbeskrivningen för fördjupat planprogram för Väster. Inom Zon I är förekommer risk för ras. Om det sker skred i åkanten (zon I), kan det finnas risk för sekundära skred längre in, vilket kan leda till sättningsskador och raserad e byggnader. Även utan förändringar i området kan ökad frekvens av höga vattenflöden innebära att risk för skred och ras ökar. Den geotekniska utredningen kommer att fördjupas under detaljplaneprocessen och för att motverka effekter av sättningar ska förslag till åtgärder inkluderas i utredningen. Markföroreningar Hela planområdet är inte färdigutrett utan kompletterande undersökningar kommer behövas inför genomförande. Structor Miljöteknik har utfört undersökningar på några av de berörda fastigheterna. Bedömningen är att ingen akut risk föreligger med påträffade förorening och så länge det är industriverksamhet på fastigheten. Nu vid ändrad markanvändning kommer sanering av föroreningar ske enl. gällande lagstiftning.

7 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 7 (33) Bebyggelseområden Historik År 1839 etablerade sig Munktells mekaniska verkstad i det område som idag kallas Munktellstaden. Företaget har sedan bytt namn flera gånger, 1932 till Bolinder-Munktell efter sammanslagning med Bolinders mekaniska verkstad och först 1973 till Volvo BM trots att Volvo köpt Bolinder-Munktell redan Under 1970-talet inleddes flytten från kvarteret Nithammaren till moderna lokaler i Brunnsta. Den sista industriverksamheten flyttade först på 2000-talet. Utsnitt av Stadsplan från 1857 Eskilstuna stadsmuseum Gatunätets riktning inom kvarteret Nithammaren utgår från en plan för utbyggnad av Eskilstuna från När planer senare ritades för Norr och den fortsatta utbyggnaden av industriområdet valdes att ge gatorna en annan orientering. Gatornas riktning inom Nithammaren är vad som finns kvar av 1830-års plan. Avgränsningen av kvarterets västra del har styrts av järnvägsspårens dragning till Norra hamn. Kvarteret Nötknäpparen är tämligen glest bebyggt och med bebyggelse som tillkommit under lång tid. Den första bebyggelsen i kvarteret är Eskilstuna stads offentliga slakthus, Nötknäpparen 26, från 1907 vars byggnader fortfarande ligger kvar. Området sydväst om byggnaderna var marknadsplats för slaktdjur. En ny charkuterifabrik byggdes väster om slakthuset Verksamheten i slakthuset pågick fram till Därefter dröjde det ända till mitten av 1930-talet innan nästa byggnad i kvarteret uppfördes, en putsad

8 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 8 (33) fabriksbyggnad ritad av Frej Klemming på Nötknäpparen 30. Kvarterets yngsta byggnad uppfördes 1978 på Nötknäpparen 23. Utsnitt av Stadsplan från 1876 Eskilstuna stadsmuseum Utsnitt av Stadsplan från 1907 Eskilstuna stadsmuseum

9 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 9 (33) Kulturmiljövärden I samband med Fördjupning av program Väster gjordes en kulturhistorisk inventering av byggnaderna i området. Två fastigheter inom aktuellt planområdet utpekades som kulturhistoriskt värdefulla: Nötknäpparen 26 Slakthusområdets byggnader med dess särpräglade utformning, uppförda i ljust kalksandstegel med mörka fogar, bildar en arkitektoniskt och kulturhistoriskt värdefull bebyggelsegrupp. Foto på Slakthusets karaktäristiska torn. Nötknäpparen 30, tidstypisk industribyggnad från ca 1930 med slätputsade fasader och stora tätspröjsade fönster. Riksintresse Hela planområdet ligger inom riksintresset för kulturmiljövården; Eskilstuna stad, enl. 3 kapitlet 6 miljöbalken. Motiveringen till riksintresset är att det är en smides-, manufaktur- och industristad som speglar flera utvecklingssteg och de sociala förhållandena från medeltiden fram till tiden efter I uttrycket för riksintresset betonas även kopplingen mellan industrierna och bostadsområden för arbetare och tjänstemän från 1900-talet. Aktuellt planarbete omfattar område med gräns mot Munktellstaden, med stark identitet som här möter den karaktär som senare 1900-tals industriområden innehar. Planprocessen har påbörjat ett resonemang kring detta och kommer fortsatt att få hantera detta förhållande. I samband med den översiktlplaneprocess som kommunen nu driver aviserar kommunen en ändring av riksintresseavgränsningen bl.a. med motiveringen att den sena 1900-tals industrikaraktär som dominerar området finns på annan plats inom staden och riksintresset.

10 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 10 (33) Karta som visar riksintresset för kulturmiljövården (lodrät rastrering) med förslag på uteslutande av del med streckad kontur. Länsstyrelsen har ett pågående arbete med översyn av riksintresseområdena. Fornlämningar Strandskydd Inga fornlämningar finns inom området. En gravgrupp (RAÄ 542:1-4) finns nordost om planområdet, inom den så kallade Ekbacken. Vattenområden Del av Eskilstunaån ingår i planområdet. Idag är största delen av åstranden inom planområdet inte tillgänglig för allmänheten. De lagändringar som under senare år genomförts angående strandskydd medför att när befintlig detaljplan upphävs träder automatiskt ett strandskydd ikraft. En ny detaljplan måste därför behandla frågan för delar där det tidigare inte funnits strandskydd. Bebyggelseområden Bostäder Verksamheter Idag finns inga bostäder inom området. Utmed Västra Storgatan, öster om planområdet, finns befintliga bostäder. Området är idag ett industriområde med bland annat mindre industrier, bilförsäljning, köttskola och stora uppställningsplatser. Planområdet angränsar till Munktellstaden, med verksamheter såsom kontor, konstmuseum, folkhögskola, Munktellarenan, badmintonhall, Munktell Science Park, konsertlokal, hotell, restaurang med mera. I området planeras även för ett nytt badhus.

11 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 11 (33) Service Lek och rekreation Naturmiljö Idag finns ingen service inom planområdet. I bostadsområdet och utmed Västra Storgatan finns viss service. Hela Eskilstunas centrum utbud ligger på 5-10 min. gångavstånd Området inhyser idag inga ytor för lek eller rekreation. Norr om området utgör Ekbacken en möjlig plats för lek och rekreation. Området har idag väldigt lite grön yta och det grönstråk som finns närmast vattnet är inte åtkomligt för allmänheten. Gator och trafik Gång- och cykelvägar Kollektivtrafik Idag finns gång- och cykelväg österifrån in till Munktellstaden via Stadsparken. Västerifrån och genom området finns gång- och cykelväg längs Norra Hamn och Västra Storgatan. Genom Munktellstaden på Verkstadsgatan sker cykling i blandtrafik. Cykelparkering finns idag längs Verkstadsgatan utanför Munktellarenan, samt utanför Munktell Science park. I dagsläget går en busslinje (linje 6 - mellan Slagsta och Snopptorp via Centrum och Munktellstaden) genom aktuellt planområde. Två busshållplatser (röd prick) ligger i närheten av planområdet, en på Västra Storgatan och en vid Norra hamn. Karta över planområdet med gatunamn

12 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 12 (33) Gatunät och trafik Parkering De stora gatorna som leder biltrafik in till området är Ståhlbergsvägen, som byter namn till Schröderstiernas väg över Gasverksbron och Torshällavägen via Rinmansgatan. I Trafiken i Eskilstuna anges att det under 2011 uppmättes 6000 fordon per årsvardagsdygn (åvdt) längs Västra Storgatan. Längs Rinmansgatan uppmättes åvdt. (2011) och Gustafsvägen 3200 åvdt. ( ). En parkering finns idag inom planområdet. Den är belägen mellan Lokomotivet, Slakthuset och Munktellarenan. I övrigt är parkeringen inom området inte upp styrd utan sker på varje enskild fastighet samt längs gatorna. Störningar Buller Industrin och transporterna inom området alstrar i dagsläget buller. Teknisk försörjning Vatten och avlopp Eskilstuna Energi och Miljö har befintliga VA-ledningar i området. El, tele, bredband och värme Avfall Dagvatten Det finns fyra transformatorstationer inom planområdet. Stadsnätet är draget genom området längs Västra Storgatan. Fjärrvärmeledningar, som i dag är i drift, finns i Västra Storgatan. Ytterligare ledningar finns i mark och genom vissa byggnader. Idag sker avfallshanteringen enskilt för varje fastighetsägare. Den till planområdet närmast belägna återvinningsstationen finns vid OKQ8 på Västergatan. Idag leds dagvattnet ner i kulvert och ut i Eskilstunaån. Kalkbäcken leds ut kulverterad i Nordwallsgatan och mynnar ut i Eskilstunaån.

13 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 13 (33) FÖRSLAG TILL FÖRÄNDRING Natur och kultur Mark och vegetation Planförslaget ger allmänheten åtkomst till strandkanten genom en ny park anläggs utmed ån. I mjuk övergång från parken in mot bostadsområdet läggs byggnader i parkmiljö och grönskan fortsätter delvis in under huskropparna. Bostadsgårdarna öppnar upp sig mot vattnet. Arenan förses med sedumtak och även växtlighet innanför glas i fasad mot Verkstadsgatan. Markradon Byggnader skall uppföras radonsäkra. Fornlämningar Inga kända fornlämningar finns inom planområdet. Om fornlämningar påträffas under grävning eller annat arbete, skall detta anmälas till Länsstyrelsen enligt kulturminneslagen. Bebyggelseområden Förslag på placering av nya byggnader, samt beskrivning av befintliga i och utanför planområdet.

14 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 14 (33) Bebyggelse Planillustration förslag, Joliark Den nya bebyggelsen delas upp i två delar. En del för verksamheter och arena norr om förlängningen av Verkstadsgatan och en bostadsdel söder om. Kulturmiljövärden Placering och utformning Nötknäpparen 26, Slakthusområdet, förses med bevarandeskydd avseende sin utvändiga utformning. Området upprustas och fylls med nya verksamheter. Nötknäpparen 30 är i stort underhållsbehov och det kan vara svårt att finna en ny lämplig användning. Planförslagets helhetslösning bygger på att förlänga Verkstadsgatan till Nordwallsgatan för att forma ett bra bostadsområde och en fungerande arena. ARENAN Arenan placeras längs den nya föreslagna sträckningen av Verkstadsgatan med sin huvudentré mot ett nytt arenatorg. Viktigt är att byggnaden har en transparent verkan och höjd motsvarande en trevåningsbyggnad i fasadliv. Ytterligare m sticker arenavolymen upp indragen för att ge utrymme till huvudhallen.

15 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 15 (33) Foto Eskilstuna Konstmuseum Stadsbyggnadsförvaltningen Den nya arenan och träningsplanerna inryms i en låg hallbyggnad, som i skala, material och karaktär ska utformas med hänsyn till de äldre industrihallarna och inspireras av Munktellområdets karakteristiska byggnader såsom lokomotivet och konstmuseets fasader. Perspektiv på möjlig utformning av nya Arenan och Verkstadsgatan, Joliark Till hallbyggnaden adderas den uppstickande arenadelen, som lämpligen ges ett eget och karismatiskt gestaltningsuttryck som annonserar sig ut över staden. Fasaderna mot Verkstadsgatan och arenatorget bör bestå av glas till stor del, vilket gör att aktiviteterna i byggnaden annonseras och upplevs ut mot gatan. Den norra fasaden kommer att få en mer varierad karaktär bestämd av de olika funktionerna, såsom kök och inlastning. Mot arenatorget placeras café/restaurang som kan växa ut på torget sommartid. Gavelfasaden placeras så att siktlinje mellan bostadsgårdarna ner mot ån skapas från andra våningen. Byggnaden möjliggör för en rörelse genom kvarteret, vilket samtidigt bryter fasaden längs Verkstadsgatan. Plats för cykelparkering skall ske i närhet till entréerna. BOSTÄDERNA Bostädernas långsmala huskroppar riktar sig med gavlarna mot vattnet och bildar gårdar. Gårdarnas mjuka och gröna inre kontrasterar mot de parallella

16 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 16 (33) bostadsgatornas hårdare utformning. Perspektiv påförslag till utformning av bostadsgata, Joliark Närmast Verkstadsgatans förlängning är gårdarna upplyfta en våning med parkering under. Siktlinjer skapas så kontakt möjliggörs mellan Verkstadsgatan och å-stråket. Perspektiv påförslag till utformning av bostadsgård, Joliark Framtagna skisser på bostadsbebyggelsen inordnar sig i en tydlig struktur som inom sig kan tillåta många olika typologier - byggnad i tre våningar, tre våningar med en indragen takvåning, fyra våningar, stadsradhus med en lägenhet i bottenvåningen och en etagelägenhet ovanpå eller tvåvånings radhus utefter en loftgång ovanpå tvåvånings radhus. Fördelningen mellan

17 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 17 (33) typologierna ska regleras så att en rik variation erhålls utan att kontinuiteten äventyras. Mot vattnet bryts bebyggelsen upp och den första tredjedelen av husen lyfts fem till sex meter ovan mark för att låta parken stråla in under huskroppen. Referensbild på hus med utkragande del på pelare. Bostadshus, ritat av Joliark, från området Annedahl / Stockholm. Karta som visar var vyerna nedan är tagna. Förslag elevation, vy 1 förlängning Verkstadsgatan mot sydväst

18 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 18 (33) Förslag elevation, vy 2 John Engellaus gata utsnitt mot nordväst Integration Grundläggning Markföroreningar Målsättningen är att skapa ett område för både hyres- och bostadsrätter, samt olika storlekar och upplåtelseformer på bostäderna för att ge förutsättningar för integration mellan bland annat åldrar, kön och etnisk bakgrund. Den översiktligt genomförda geotekniska undersökningen kommer att fördjupas under fortsatt planarbete och kommer att innehålla bl.a. förslag till grundläggning. Markföroreningar saneras enligt Miljöbalkens krav vid exploatering. Avvikelser i jordart, utseende och lukt ska rapporteras omgående till Miljöförvaltningen. En fördjupad riskbedömning behövs avseende mark och byggnadsmiljö för varje enskild fastighet. I riskbedömningen ska särskild vikt läggas vid risken för att sanerade områden återförorenas från objekt som ännu inte är sanerade. När en förorening ligger på mer än en fastighet ska i första hand en samordning ske mellan berörda fastighetsägare inom området. I andra hand ska berörd fastighet avskärmas för att undvika återförorening. Delar av planområdet kan komma vara kvar som befintligt vilket innebär lägre krav på sanering men också att större mängd föroreningar lämnas kvar. Kvarvarande föroreningar kan också finnas i närliggande områden. Kvarvarande föroreningar innebär också en risk för återförorening av tidigare sanerade områden. Material och byggnadsteknik Arenan utformas med avseende på hållbara material och smarta samt miljömässigt goda energilösningar. Arenans tak möjliggör för solceller liksom sedumtak. Arenaförslaget har fasader till stor del i glas som kompletteras med förslagsvis tegel. Arenans fasadstruktur och proportioner anknyter till konstmuseet och lokomotivet. Bostädernas sida mot gatorna är av en tuffare karaktär, gärna med tegel och insidan i ljusare, mjukare karaktär.

19 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 19 (33) Verksamheter Service Barnperspektivet Jämställdhet Planförslaget ger utrymme för blandad användning, såsom arena, förskola, verksamheter, mindre butiker, kontor, samlingslokaler och bostäder etc. Inom båda kvarteren arenaområdet samt bostadsområdet möjliggör planen användning så att förskola eller annan samlingslokal kan samordnas med/ i bebyggelsen. Området ger förutsättningar för att kunna rymma mindre verksamheter, butiker(ej dagligvaror) och service. I pågående planarbete för närliggande kvarteret Nätet ingår viss handel och dagligvaror samt samlingslokal. Bostadsgatornas utformning anpassas så att de kan utgöra en nära vistelsezon för de större barnen. De gröna gårdarna ger möjlighet för utrymme för en bra närmiljö och plats för lekplatser till de mindre barnen samt trivsamma vistelseytor för både barn och vuxna. Arenan och även verksamheterna i Munktellstaden är en stor tillgång för ungdomar från hela staden.det tillkommande parkstråket utmed ån kommer att utgöra attraktiva vistelseytor för alla eskilstunabor med möjlighet att promenera utmed ån. Området ska utformas trivsamt och säkert. Det ska upplevas och vara tryggt för alla att vistas i under dygnets alla timmar. Genom möjlighet att kunna använda kollektivtrafik och även lätt ta sig till fots eller med cykel till och från området och arenan blir tillgängligheten för stadens alla invånare stor. Friytor Lek och rekreation Å-stråket med sin nya parkmiljö blir ett grönt rörelsestråk med möjlighet att anlägga mindre bryggor och attraktiva allmänna vistelseytor. Stråket ska utformas så att det ger tillgänglighet för alla att promenera. Sommartid kan bryggor anläggas och en stund i solen kan åtnjutas. Den nya bron knyter området närmare Rothoffsparken, dess lekplatser och utegymmet som finns på södra sidan om ån, vilket ökar möjligheten till rekreation. Sektion Förslag på utformning av å-stråket invid bostäderna Referensbild från Karlstads å-stråk.

20 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 20 (33) Parkmiljö I de detaljplaner som omfattar Eskilstunaån ska möjligheten att utveckla åstråket prioriteras. Genom att möjliggöra åtkomst till åstranden och ån för allmänheten skapas ett attraktivt tillskott för alla eskilstunabor. I planförslaget möjliggörs ett tydligt definierat allmänt parkstråk som ger en direkt tillgång till årummet. Fastigheten ska vara öppen för allmän gångtrafik men inte inbjuda till vistelse närmast husen. Därför är det viktigt med ett tydligt definierat stråk för allmänheten. Det handlar om en avvägning mellan att skapa en god boendemiljö och att tillgodose allmänhetens intresse av platsen. Närheten till ån ska förstärkas och tillgänglighet till ån ska skapas för alla. En ny bro förbinder södra och norra sidan av å-stråket med varandra. Brofästena ska utformas så att de inte stör upplevelsen av årummet eller skapar otrygga platser. Vattenområden Strandskydd Strandskyddet upphävs inom planområdet utom för området med öppet vatten. Enligt miljöbalkens 7 kapitel 18 första punkt motiveras upphävande av strandskyddet inom planområdet; att området redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syfte. Detaljplanen prövar inte den vattenverksamhet som uppförandet av ev. bryggor kan komma att innebära. Färdiga konstruktionsritningar finns ännu inte utan miljöpåverkan och miljöbedömning hanteras i senare bygglovskede. Gatunät och trafik Gator och trafik Planförslaget innebär att en ny koppling av Västra Storgatan mot Nordwallsgatan och Norra Hamn tillkommer. Bilden nedan visar dagens genomfart i blått samt nya föreslagen koppling i rött. Den nya strukturen innebär att ett arenatorg utan biltrafik kan utformas samtidigt som tillgänglighet till samlad parkeringsyta möjliggörs och ett sammanhållet kvarter för bostadsbebyggelse. Bussangöring och hållplats kan även på så vis utformas i nära läge till arenan. Förordad entré för bilburna besökare till arenan är via Torshällavägen/Rinmansgatan/Gustafsvägen/Munktellsgatan.

21 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 21 (33) I planförslaget förlängs Verkstadsgatan till Nordwallsgatan. Gatusektion förslag på utformning av ny sträckning av Verkstadsgatan mellan bostäderna och arenan. Från vänster till höger: bostäder förgårdmark trottoar cykelväg bilväg tidsbegränsad bussangöring för besökare till arenan trottoar arena och arenatorg

22 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 22 (33) Gång- och cykelvägar Karta över befintligt gc-nät samt i detaljplanen tillkommande sträckor. Den nya gång- och cykelbron över ån sträcker sig från Stenmansgatans förlängning och ansluter vid John Engellaus gata. Cykelvägen fortsätter upp till Arenan, längs Arenatorget och utmed Munktellsgatan/ Ekbacken och vidare mot Årby. Längs ån sträcker sig å-stråket som primärt är till för fotgängare, men även tillåter cykling på fotgängares villkor. Kollektivtrafik En busslinje föreslås gå genom området och ett nytt hållplatsläge föreslås på Verkstadsgatan i nära anslutning till den nya Arenan, Munktellarenan och nya badhuset. Bil Karta över befintligt vägnät samt i detaljplanen tillkommande föreslagna sträckor.

23 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 23 (33) Den förlängda och nya delen av Verkstadsgatan, längs arenan, utformas för biltrafik i 30km/h. Tidsbegränsad möjlighet för bussar i s.k. bussfickor föreslås längs med arenan. Besökare kan då släppas av på en bred trottoar och ta sig till arenaentrén. På motstående sida av den nya sträckningen föreslås att en dubbelriktad cykelväg anläggs. Verkstadsgatan längs Munktellarenan utformas så att bilarnas hastighet dämpas med passager som möjliggör för besökare att passera tryggt och säkert över gatan. I bostadsområdet utformas gårdsgatorna för låga hastigheter och möjlighet till besöksparkering. Parkering Arenans besökare är hänvisade till befintlig parkering inom och i anslutning till planområdet, se karta nedan. På gångavstånd min promenad finns flera parkeringsmöjligheter i centrum både som markparkering, men även i p-hus. Planarbetet kommer att tillföras trafikutredning och parkeringsstrategi. Karta över befintligt vägnät samt i detaljplanen tillkommande sträckor. Bostäderna förses med parkeringsgarage i bottenvåningen mot Verkstadsgatan. Besöksparkeringar/ korttidsparkering möjliggörs på bostadsgatorna. Inom och i direkt anslutning till planområdet ska parkering för ca cyklar placeras på strategiska platser, så att de är enkla att nå både från cykelvägar och med avseende på entréer. Delar av cykelparkeringarna ska vara väderskyddade. För de nya bostäderna ska minst två cykelparkeringar per lägenhet anläggas. Störningar Buller Industribuller kommer att minskas i och med ändrad verksamhet. Buller kommer att uppstå vid evenemang och transporter till arenan. Närheten mellan verksamheter i närområdet och de nya bostäderna kan innebära en risk för störningar. I de fall en störning konstateras kan detta leda till krav på skyddsåtgärder och eventuella restriktioner för den störande verksamheten, detta betyder att bostäderna i sig kan komma att innebära en begränsning för

24 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 24 (33) användning av kvarvarande verksamheter inom planområdet och i angränsande områden. Trafikbullerutredning kommer att tillföras planunderlaget i det fortsatta arbetet. För bostäder gäller att om trafikbullernivåer vid fasad överstiger 55 db(a) ekvivalentnivå skall minst hälften av boningsrummen ligga mot tyst sida, högst 45 db(a) ekvivalentnivå. Teknisk försörjning Fastigheterna är anslutna till de tekniska försörjningssystemen. Vid förändringar kontaktas respektive huvudman. Kablar och ledningar skyddas med u- områden i detaljplanen. Vatten och avlopp El, tele, bredband och värme Avfall Dagvatten Anslutning sker till Eskilstuna Energi och Miljö AB:s vatten- och avloppsnät. Befintliga elledningar, som idag är ur bruk skall tas om hand vid utbyggnad. Nya ledningar kan placeras i den nya gatusträckningen av Verkstadsgatan. Placering av nya elnätstationer reserveras i planförslaget. Anslutning sker till Eskilstuna Energi och Miljö Elnät AB:s elnät. Avfallshantering ska ske enligt Eskilstuna Energi och Miljös riktlinjer. Renhållningsförordningen ska beaktas beträffande utformning av vägar, vändplaner och tillgänglighet. Dagvattenutredning kommer att tas fram. Området planläggs för LOD (lokalt omhändertagande av dagvatten) som i huvudsak kommer att utföras med lösningar för fördröjning. Sedumtaket på arenan reducerar mängden dagvatten tidigt. Fördröjning och dagvattenlösningar inom området skall utföras med hög ambition och gestaltningsnivå. I och med skred- och sättningsrisker behövs fortsatta utredningar avseende utformning och genomförbara lösningar tas fram.

25 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 25 (33) KONSEKVENSER AV PLANENS GENOMFÖRANDE Kulturmiljö Nuläge Idag finns inom planområdet ett byggnadsområde (Slakthusområdet) och en byggnad (Nötknäpparen 30) som har identifierats som kulturhistoriskt intressanta. Området har en historia med årsringar från företaget Munktells utbyggnad på 1800-talet och indragningen av järnvägsspåret på 1900-talet. Den sistnämnda är borttagen, men riktningen finns kvar i stadsbilden genom Västra Storgatan placering. Illustration tolkning på karta över Munktellstaden 1800-tal (rosa) 1900-tal (lila) samt tidigare järnvägsspår Planförslag Planförslaget innebär en utvecklingen från ett rent industriområde till område med en blandning av verksamheter, service och bostäder. Utgångspunkten är att värna om det som är identitetsskapande för Eskilstuna. Planförslaget tar avstamp i Munktellområdets specifika karaktär, men sätter en modern tolkning och ny användning till området. En omvandling till bostäder och tillhörande service i ett rent industriområde kommer att innebära en förändring som med omsorgsfull gestaltning fortsatt kan bidra till läsbarheten av platsens historia. Konsekvensen kan bli att förståelsen av Eskilstunas industrihistoriska kulturarv försvåras och att det som är identitetsskapande för Munktellstaden får minskad synlighet. I planförslaget bevaras de identitetsskapande och kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna inom Slakthusområdet. Däremot anses byggnaden på Nötknäpparen 30 svårförenlig med en bra framtida utveckling och struktur för området i ett helhetsperspektiv.

26 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 26 (33) Planförslaget innefattar en arena som har placerats i ett läge där en stor volym bedöms kunna hanteras på ett bra sätt i en stadsmiljö. Arenans fasader gestaltas med inspiration i proportioner och material från konstmuseet för att koppla industriarvet in i nutid. Bostadsdelen möjliggör ett boende i vackert å-läge nära centrum, med volymer som ansluter till Munktellstaden. Stadslandskapet har olika årsringar från och 1900-tal, vars gränser kan framträda för den som kan uttolka dem på karta. Även i gatumiljö och vandring genom staden kan man uppleva dessa. Förslaget föreslår ett sätt att hantera mötet med det karakteristiska och historiskt viktiga Munktellområdet, samtidigt som 2000-talets nya årsring läggs till i och med den nya bebyggelsen på platsen. Buller och störningar Nuläge Området är idag ett verksamhetsområde med småindustri och upplag vars verksamhet och transporter tidvis alstrar buller och störningar. Planförslag Störningar Generellt bedöms störningarna minska, med minskade transporter, godshantering och materialhantering inom och omkring verksamheterna. Däremot kommer den nya arenan innebära att publikflödet till området tidvis blir stort i samband med evenemang. Motorljud från trafik och andra oljud kan då bli momentana störningar. Närheten mellan verksamheter i närområdet och de nya bostäderna kan innebära en risk för störningar. I de fall en störning konstateras kan detta leda till krav på skyddsåtgärder och eventuella restriktioner för den störande verksamheten, detta betyder att bostäderna i sig kan komma att innebära en begränsning för användning av kvarvarande verksamheter inom planområdet och i angränsande områden. Vid ändrad eller ny verksamhet finns alltid en risk för störningar då fastighetsägaren och verksamhetsutövaren inte alltid kan förutse de problem som kan uppstå, till exempel vid tidig lastning och lossning av material och varor. Arenan kommer sannolikt att momentant innebära ökade trafikflöden. Planförslaget bedöms medföra måttliga konsekvenser gällande buller och luftföroreningar från trafik. Trafik och bullerutredning kommer att tillföras fortsatt planarbete. Där det allmänna riktvärdet 55 db(a) ekvivalentnivå vid fasad inte klaras kan avstegsfall med tyst sida tillämpas (Boverkets allmänna råd 2008:1). Det bedöms fördelaktigt att gavlar på bostadshusen samt parkering i bottenvåningen vetter mot den föreslagna förlängningen av Verkstadsgatan och arenan, då det medför att det är enklare att utforma bostadsplanlösningar med tyst sida. Efter värdering av den uppmätta ljudmiljön ska komplettering göras enligt

27 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 27 (33) metodiken i Trafikbuller och planering III. För att uppnå ställda krav i miljöprogrammet ska poängsättning enligt Trafikbuller och planering III användas. Enligt Boverkets allmänna råd (2008:1) bör detaljplaner säkerställa att nya bostäder inte byggs så att ekvivalentnivån vid fasad överskrider 65 db(a). I samband med fortsatt planering av en arena och ett badhus ska trafikprognoser tas fram. Därefter kan konsekvenser för buller och luftföroreningar beräknas. Risk / skyddsavstånd Nuläge Den stora risken, i anslutningen till planområdet, är Värmeverket, som hanterar ammoniak och natriumhydroxid. Utsläpp av ammoniak kan ge hälsofarlig koncentration av ammoniak i luften. Utsläpp av natriumhydroxid kan ge frätskador i direkt anslutning till utsläppet. Planområdet ligger dock inte inom utpekat riskområde enl. Boverkets riktlinjer. Schaktning, pålningsarbeten och konsolidering genom att tillföra nya laster kan komma att påverka området. Markföroreningar kan också frigöras vid byggskede och förorena grundvattnet. Det är viktigt att inte ändra vattenmängden i lermarken på grund av risk för sättningar. Planförslag I och med förändringen av området minskar antalet verksamheter och transporter, vilket medför minskad risk för olyckor. Samtidigt medför ett större antal boende i området att konsekvenser av olyckor i kvarvarande verksamheter kan bli större än idag. Den sammanvägda bedömningen är att konsekvenserna är måttliga i planförslaget. I fortsatt detaljplaneprocess kommer fortsatt utredning avseende risker samt närliggande verksamheter utföras. Översiktlig riskanalys kan fördjupas. Markföroreningar Nuläge Marken och närliggande mark innehar idag markföroreningar som till viss del har kartlagts i översiktliga samt mer detaljerade miljöutredningar. Planförslag Delar av planområdet kan komma att vara kvar som befintligt vilket innebär lägre krav på sanering, men också att större mängd föroreningar lämnas kvar. Kvarvarande föroreningar kan också finnas i närliggande områden. Kvarvarande föroreningar innebär också en risk för återförorening av tidigare sanerade områden. En fördjupad riskbedömning krävs avseende mark och byggnadsmiljö för varje enskild fastighet och kommer att tillföras planarbetet. I riskbedömningen ska särskild vikt läggas vid risken för att sanerade områden återförorenas från objekt som ännu inte är sanerade. När en förorening ligger på mer än en fastighet ska i första hand en samordning ske mellan berörda fastighetsägare inom berört område. I andra hand ska berörd fastighet avskärmas för att undvika återförorening.

28 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 28 (33) GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivningen har till syfte att redovisa de organisatoriska, fastighetsrättsliga, ekonomiska och tekniska åtgärder som behövs för att åstadkomma ett samordnat och ändamålsenligt genomförande av detaljplanen. Denna beskrivning tar upp principiell ansvarsfördelning och möjligheter till genomförande av detaljplanen. Organisatoriska frågor Tidsplan dec feb april 2013 juni 2013 aug./ sept september 2013 sutställning Granskning Beslut om godkännande i SBN Kommunstyrelse och kommunfullmäktige antar detaljplanen Detaljplanen vinner laga kraft förutsatt att den inte överklagas. Genomförande tid Huvudmannaskap Ansvarsfördelning Detaljplanens genomförande tid är 10 år från den dagen planen vinner laga kraft. Efter genomförandetidens utgång fortsätter planen att gälla tills den ändras eller upphävs. Detaljplanen anger att kommunen inom planområdet är huvudman för allmän platsmark. Det innebär att kommunen ska ansvara för anläggande, drift och underhåll samt skötsel av allmänna platser. Exploatören ansvarar för och bekostar samtliga arbeten som ska utföras inom kvartersmark. Kommunen ansvarar för och bekostar anläggande och drift och underhåll av allmän plats mark som t.ex. gator, rondeller, torgytor, gång- och cykelbanor, bro, bussfickor och grönytor. Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) ansvarar för anläggande samt drift och underhåll av vatten och avloppsledningar, fjärrvärmeledningar och bredband fram till anslutningspunkt. Eskilstuna Energi och Miljö Elnät AB ansvarar för anläggande samt drift och underhåll av elledningar fram till anslutningspunkt. Telia Sonera AB ansvarar för anläggande samt drift och underhåll av teleledningar fram till kopplingspunkt. Exploatören ansvarar för och bekostar eventuell borttagande av befintliga vatten-, avlopps-, fjärrvärme och elledningar samt tele/bredbandsledningar inom kvartersmark. Exploatörerna ska samråda med ansvarigt bolag inom Eskilstuna energi och Miljö AB eller annan ledningsägare som berörs.

29 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 29 (33) Exploaterings-avtal Berörda fastigheter Exploateringsavtal ska tecknas mellan kommunen och fastighetsägaren till Nithammaren 8. Fastighetsrättsliga frågor Detaljplanen för Nötknäpparen 27 med flera berör följande fastigheter. Nötknäpparen 22 Nötknäpparen 23 Nötknäpparen 24 Nötknäpparen 25 AB Nötknäpparen 26 Nötknäpparen 27 Nötknäpparen 29 Nötknäpparen 30 Nötknäpparen 31 Nithammaren 4 Nithammaren 8 Del av Eskilshem 4:1 Del av Gredby 1:1 ägare Eskilstuna kommun ägare Tunafastigheter i Eskilstuna AB ägare Dagon Eskilstuna AB ägare Eskilstuna kommun/tomträtt, Skanska Sverige ägare Eskilstuna kommun ägare Eskilstuna kommun/fd tomträtt ägare Håkan Pettersson ägare Eskilstuna kommun/tomträtt Lars Stensson ägare Eskilstuna kommun ägare Eskilstuna kommun/tomträtt EKFAB ägare Eskilstuna kommunfastigheter AB ägare Eskilstuna kommun ägare Eskilstuna kommun Fastighetsbildning Bildande och ombildande av fastigheter inom enskild kvartersmark ombesörjer och bekostar respektive fastighetsägare. Fastighetsreglering innebär att mark överförs från en fastighet till en annan genom Lantmäterimyndighetens beslut. I tabellen nedan beskrivs de fastighetsregleringar som ska genomföras inom detaljplaneområdet. Från fastighet Till fastighet Färg på karta Areal Ändamål Kostnadsbärare av fastighetsbildning Nötknäpparen 25, Eskilshem 4:1 Allmän Kommun del av platsmark Nötknäpparen 27. Eskilshem 4:1 Allmän Kommun del av platsmark Nithammaren 8 Eskilshem 4:1 Allmän Kommun platsmark Nötknäpparen 30 Nithammaren 8 Kvartersmark Kommun Nötknäpparen 29 Nötknäpparen 23, del av Nötknäpparen 31 Nötknäpparen 25, del av Nötknäpparen 27 Nötknäpparen 27 Nötknäpparen 27 Nötknäpparen 27 Kvartersmark Kommun Kvartersmark Kommun Kvartersmark Kommun Kvartersmark Kommun

30 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 30 (33) Nötknäpparen 26, del av Nötknäpparen 27. del av Nötknäpparen 27. del av Nötknäpparen 25. del av Nötknäpparen 27 Nötknäpparen 27 Nithammaren 8 Nithammaren 8 Kvartersmark Kommun Kvartersmark Kommunen Kvartersmark Kommunen Kvartersmark Kommunen Fastighetsreglering kan initieras hos Lantmäterimyndigheten av berörda fastigheter då planen vunnit laga kraft. Det vanligaste är att det är den part som önskar genomföra fastighetsregleringen som initierar den. I regel skriver parterna först ett gemensamt avtal som reglerar markersättning m.m. Lantmäterimyndigheten använder sedan avtalet som grund för sitt beslut. Fastigheter för transformatorstationer för el kan bildas genom avstyckning av E-område. Respektive fastighetsägare ansöker därom och ägaren av transformatorstationen bekostar lantmäteriförrättningen. Ledningsrätt Rätt till utrymme för allmänna underjordiska ledningar på kvartersmark säkerställs med ledningsrätt (u-område på plankartan). Respektive ledningsägare ansöker om och bekostar ledningsrätt för sina ledningar. Ekonomiska frågor Planekonomi Kommunala investeringar på gator m.m. Regleringen av kostnaden för att upprätta detaljplan fastställs genom planavtal med exploatörerna. Kartan nedan visar de åtgärder som behöver göras på gator, gång- och cykelvägar m.m. inom detaljplaneområdet. Kartan beskriver också vilka åtgärder som är nödvändiga att göra och i tidsordning.

31 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 31 (33) Kommunala driftskostnader Finansiering av investeringarna Detaljplanen innebär utökade drift- och underhållsytor för Stadsbyggnadsförvaltningen i form av nya allmänna anläggningar. Exploatörerna bekostar och utför de byggnader och anläggningar på kvartersmark som möjliggörs enligt detaljplanen. Utbyggnaden av övriga allmänna platser bekostas av kommunen. Fastighetsbildning Exploatörerna bekostar den fastighetsbildning som behövs för att genomföra detaljplanen. Ägaren av transformatorstationerna bekostar bildandet av fastigheter för dessa. Respektive ledningsägare bekostar bildande av ledningsrätt för sina egna ledningar. Vatten och avlopp El Anslutning till Eskilstuna Energi och Miljö AB:s vatten- och avloppsnät sker enligt gällande taxa. Anslutning till Eskilstuna Energi och Miljö AB:s elnät sker enligt gällande taxa.

32 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 32 (33) Värme Stadsnät Kostnaden för anslutning till Eskilstuna Energi och Miljö AB:s fjärrvärmenät sker enligt gällande taxa. Kostnaden för anslutning till Eskilstuna Energi och Miljö AB:s stadsnät sker enligt gällande taxa. Tekniska frågor El Vatten och avlopp Fjärrvärme Dagvatten Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) är huvudman för elnätet inom planområdet. Eventuell förstärkning av transformatorstationer vid en utbyggnad av kan behövas vid omvandling från högspänning till lågspänning. Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) är huvudman för vatten- och avloppsnätet inom planområdet. Kapaciteten bedöms räcka till enligt Eskilstuna Energi och miljö. Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) är huvudman för fjärrvärmenätet inom planområdet. Planområdet är anslutet till befintligt fjärrvärmenät. Kapaciteten bedöms räcka till enligt Eskilstuna Energi och miljö. Det huvudsakliga syftet med dagvattenhanteringen är att fördröja dagvattnet lokalt. Detta kan ske bland annat med gröna tak och gröna ytor. Fastighetsägarna svarar för att dagvattnet inom kvartersmarken tas om hand lokalt. Inom planområdet skall fördröjning ske så att dimensioneringen 10-årsregn klaras. Parkering Marksanering Övrigt Parkeringsplatser för bostadsområdet ska anordnas på kvartersmark inom respektive fastighet. Inom planområdet förkommer markföroreningar. Exploatören ansvarar för och bekostar eventuell sanering, borttagandet och återställning av föroreningen enligt myndighets krav. I samband med rivning av byggnader ska en rivningsplan upprättas som anger hur rivningsavfall ska tas om hand. Detta sker i samband rivningslovet. Detaljutformning av allmänna platser, dagvattenhantering och teknisk försörjning till området fastställs under projekteringen.

33 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 33 (33) ADMINISTRATIVA FRÅGOR Allmänt Genomförandetid Huvudmannaskap Planbeskrivningen med genomförandebeskrivning har ingen självständig rättsverkan. Avsikten med beskrivningen är att den skall ange planens syfte och förklara plankartan, dess innehåll och konsekvenser vid genomförande. Genomförandetiden är 10 år från den dag planen vinner laga kraft. Kommunen är huvudman för allmän platsmark. ARBETSGRUPP Arbetet med detaljplanen har bedrivits i projektform. Medverkande konsulter, som tagit fram underlag till planarbetet har varit Modellera Arkitekter och Joliark arkitekter. Följande tjänstemän har deltagit i detaljplanearbetet: nna öt linger, Antikvarie, Kultur och fritidsförvalt./stadsmuseét Per Idesten, Markingenjör, Kommunledningskont./Samhällsbygg. Cecilia Knutsson, Landskapsingenjör, Stadsbyggnadsförvalt./Park Erik Pahlbäck, Projekteringsledare, Stadsbyggnadsförvalt./Projekt hera qbal, Trafikplanerare, Stadsbyggnadsförvalt./Plan Joakim Larsson, Distributionschef, Eskilstuna Energi och Miljö/ Värme Petter Skarin, Trafikingenjör, Stadsbyggnadsförvalt./Trafik Michael Eklind, Planeringsingenjör, Eskilstuna Energi och Miljö/Elnät Per Wiig, avdelningschef, Stadsbyggnadsförvalt./Bygg Peter Jensen-Urstad, Miljöinspektör, Miljö och räddningsförv./miljökont. Jörgen Westerlund, planeringschef Vatten och avlopp, Eskilstuna Energi och Miljö/VA Stadsbyggnadsförvaltningen Madeleine Lundbäck Planchef Magdalena Lindfeldt Planarkitekt

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda

Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda Datum 2017-08-30 Diarienummer 2017-000326 1(8) Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft.

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft. Datum Diarienummer Sida 2013-05-15 1/5 Samrådshandling Detaljplan för Ulvesunds Marina Ulvesund 1:206 m fl i Ljungskile Uddevalla kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 1084 Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde Antagen SBN 2010-09-07, 97 Laga kraft 2010-10-06 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde,

Läs mer

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde Tranås kommun Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Upprättad i december 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/09 Planområde Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Dp 616 2016-09-01 2015TK010.56 Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Handlingar Planhandlingarna utgörs av denna beskrivning med tillhörande plankarta

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Gudmundrå församling Kramfors kommun Ändrad användning, från småindustri till bostäder och verksamhet Standardförfarande Dnr Mob-2017-1340 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Ändring av detaljplan för Stjärnholm 5:1, del av, Lastudden etapp 1 i Oxelösunds kommun UPPRÄTTAD PÅ MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Ändring av detaljplan för Stjärnholm 5:1, del av, Lastudden etapp 1 i Oxelösunds kommun UPPRÄTTAD PÅ MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Datum Diarienummer 1 (8) PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Stjärnholm 5:1, del av, Lastudden etapp 1 i Oxelösunds kommun UPPRÄTTAD PÅ MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN HANDLINGAR: Plankarta

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2012/25 Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad: 2012-03-16 Antagen: 2012-06-12 Laga kraft: 2012-07-19 2 (11) Dnr TPN 2012/25

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Dnr: LKS 11-94-214 Upprättad: 2013-01-07 Justerad: 2013-02-28, 2013-05-22 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för GULLMARSSTRAND Skaftö-Fiskebäck 1:480 m.fl. Fiskebäckskil, kommun ANTAGANDE Planen är antagen

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län upprättad 2014-05-20 KS 99-2013 Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län Upprättad 2014-05-20 PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan 519, Stadsplan för del av Billesholmsgård 15:1 m.fl, Dungatan i Billesholm Bjuvs kommun Dnr 2012.0391 Planområdet sett från söder Postadress Besöksadress

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelsen Dnr: LKS 11/253/214 Datum: 2011-11-04 SAMRÅDHANDLING Detaljplan för BANSVIKSBROTTET Del av Kronberget 1:82, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 PLANBESKRIVNING LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2017-05-31 Dnr 00016/2016

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-01 SBN/2017:377 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Granskningshandling Ändring av detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Myggenäs 12:3 samt del av 12:139 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland

Detaljplan för Myggenäs 12:3 samt del av 12:139 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-0-04 NORMALT PLANFÖRFARANDE (UTSTÄLLNINGSHANDLING) Detaljplan för Myggenäs 12: samt del av 12:19 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Detaljplan för Pendlarparkering Lundby 1:1 m.fl. juli 2014

Detaljplan för Pendlarparkering Lundby 1:1 m.fl. juli 2014 Antagandehandling Planbeskrivning för Detaljplan för Pendlarparkering Lundby 1:1 m.fl. juli 2014 VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt bindande dokument mellan kommunen, markägarna

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Antagen av KF 2018-04-26 Laga kraft 2018-05-29 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län Dnr: 16.171 Projektnummer: D7276 Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar: 1 Handling som finns på bygg och miljö Fastighetsförteckning 1 Planbeskrivning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 [7] Plannummer: 10-38x Referens Åsa Hansson LAGA KRAFT den 2015-07-16 Botkyrka kommun Stadsbyggnadsenheten DETALJPLAN FÖR Yrkesskolan 2 och del av 3 m.fl. Tumba, Botkyrka kommun... GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Planbeskrivning. Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2013-06-03 DNR: 13BMN3 HANDLÄGGARE: LOUISE GRANÉR Planbeskrivning Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Upprättad: 2017-09-12

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning PBL 2010:900

Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning PBL 2010:900 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/71.318 0126K-15642 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Detaljplan för Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund PBL 2010:900

Läs mer

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning. genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning. genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av Tingsryd 1:51, Öresund 2 och Tingsmåla 2:5 samt Tingsryd 1:66 och Värmeverket 1 i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning. ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för NAJADEN 7 i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun 2013-10-18 Reviderad 2013-11-18 Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun Planbeskrivning HANDLINGAR Planförslaget består av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck

Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck Utställningshandling Utställning 2 + Detaljplan för Hensta

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Upphävande av del av L 17/43 Avstyckningsplan berörande fastigheten Lösen 5:4

Upphävande av del av L 17/43 Avstyckningsplan berörande fastigheten Lösen 5:4 Dnr: PLAN.2017.247 Granskningshandling 2017-09-01 Planbeskrivning Upphävande av del av L 17/43 Avstyckningsplan berörande fastigheten Lösen 5:4 Lösen socken, Karlskrona kommun 2 Vad är en detaljplan? Denna

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje 2015-00193-214 Upprättad 2016-11-17 GRANSKNINGSHANDLING Planen hanteras enligt PBL 2010:900, i dess lydelse

Läs mer

Planbeskrivning. Södertull 13:11 mfl, Kv Samariten. Detaljplan för utökning av fastighet Gävle kommun, Gävleborgslän SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE

Planbeskrivning. Södertull 13:11 mfl, Kv Samariten. Detaljplan för utökning av fastighet Gävle kommun, Gävleborgslän SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE 2012-11-30 ANTAGEN AV BMN: 2013-12-11 DNR: 12BMN90 LAGA KRAFT: 2014-01-10 HANDLÄGGARE: HENRY GREW Planbeskrivning Södertull 13:11 mfl, Kv Samariten Detaljplan för utökning av fastighet

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20 Antagandehandling Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl, Västra Götalands län 2008-11-20 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Norconsult AB Ref: 1415001 2 (7) INLEDNING En genomförandebeskrivning redovisar

Läs mer

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling Antagandehandling Datum Dnr 2017-02-02 2016-0222 1 (6) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (6) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Förslag till detaljplan för Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Norrviken Sollentuna kommun Samråds-/Underrättelsehandling Syfte Syftet med planarbetet är att möjliggöra att Pensionat Norrviken byggs

Läs mer

Bostäder utmed Oxledsvägen

Bostäder utmed Oxledsvägen 2008-03-18 rev. 2008-11-24 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 ANTAGANDEHANDLING Antagen av KF 27 januari 2009 Laga kraft 19 juli 2010 Diarienummer KS/2003:315 Detaljplan för Bostäder utmed Oxledsvägen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2014-02-03 Diarienummer 0901/07 Sida 1/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR RÖRÖ 1:108 M FL RÖRÖ, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2014-02-03 Diarienummer 0901-11 Sida 2/5 BAKGRUND En genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

HENÅN 1:67 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF Laga kraft Henån, Orust kommun Västra Götalands län

HENÅN 1:67 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF Laga kraft Henån, Orust kommun Västra Götalands län Antagen av KF 2012-02-23. Laga kraft 2012-03-21 Detaljplan för seniorboende inom HENÅN 1:67 m.fl. Henån, Orust kommun Västra Götalands län Upprättad 2011-06-15, rev 2011-12-22 Till detaljplanen hör följande

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-05-28 SBN/2011:233 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Antagandehandling Detaljplan för Mesta 3:3 Borsökna

Läs mer

Detaljplan för del av Svedala 306:16 m fl Nya Stationsområdet etapp 1, i Svedala, Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Svedala 306:16 m fl Nya Stationsområdet etapp 1, i Svedala, Svedala kommun, Skåne län 2011-01-20 Dnr: 08.806 Projektnummer: D7250 Detaljplan för del av Svedala 306:16 m fl Nya Stationsområdet etapp 1, i Svedala, Svedala kommun, Skåne län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SYFTE Syftet med planen är

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/6 Planområdet G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling, 2009-12-14, reviderad 2010-07-14 Laga kraft, 2010-08-30 DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands

Läs mer

Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev

Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev Antagen av Kommunstyrelsen, enl. beslut 2011-06-14, 93. Laga kraft, 2011-07-26. Detaljplan för Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. Munkedal, Västra Götalands län Upprättad 2011-04-14, rev 2011-06-01 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012 Vår beteckning Dnr 2012/124 GRANSKNINGSHANDLING (Enkelt planförfarande) Detaljplan för del av kvarteret Sims inom centrumområdet i Borlänge kommun, Dalarnas län upprättad i september 2012 HANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2007-0743-214 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av NARVA 1 (blivande NEJLIKAN) i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning Plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Rockebro 8:9 och del av Rockebro 8:2 i Sommens samhälle Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 244/12

Läs mer

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr: 0324/09 Genomförandebeskrivning Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7 Tillhör kommunfullmäktiges i Stenungsunds kommun beslut 2012-11-19 200...

Läs mer

Planbeskrivning. Del av Brynäs 86:1, Södra Hamnpiren Detaljplan för centrumändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Del av Brynäs 86:1, Södra Hamnpiren Detaljplan för centrumändamål Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2015-01-15 DNR: 14BMN96 HANDLÄGGARE: JOSEF WÅRDSÄTER Planbeskrivning Del av Brynäs 86:1, Södra Hamnpiren Detaljplan för centrumändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G 1(5) A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för Kv. Hjulet m.fl. Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2012-12-21 Reviderad 2013-05-21 1. INLEDNING Detaljplanens syfte är att möjliggöra

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft Dnr 2011SBN0268 1 (6) Samhällsbyggnadsförvaltningen Christian Blomberg PLANBESKRIVNING Utökad handel i ALUNDA Fastigheterna Marma 1:44, del av 1:67 och del av samfälligheten Marma S:1 Östhammars kommun,

Läs mer