Kristdala Samhällsförening Mötesanteckningar vid informationsmöte om asylboendet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kristdala Samhällsförening Mötesanteckningar vid informationsmöte om asylboendet"

Transkript

1 Kristdala Samhällsförening Mötesanteckningar vid informationsmöte om asylboendet Tid kl. 19:00 Plats NTO-lokalen Panel Mats Ström, Kristdala Samhällsförening Benoni Ingelsjö, Byggebo Lars Borgemo, Migrationsverket Lennart Lindström, Migrationsverket Lars Ljung, Kommunledningen Eva Lundin, Barn- och utbildningsförvaltningen Ingvar Jansson, Socialförvaltningen 1. Mötet öppnande 2. Presentation av Migrationsverket och kommunen Migrationsverket Lars Borgemo presenterar Migrationsverkets uppdrag och vad det innebär för Kristdala. Alla som bor utanför EU och vill bo här, arbeta, studera, flytta hit pga kärlek behöver uppehållstillstånd utreds av Migrationsverket och Migrationsverket i Högsby är en del av den verksamheten. Människor har rätt att söka asyl och under asylsökningstiden behövs tak över huvudet. 25- tal boenden i Sverige varv ett i Kalmar län. När folk kommer till Malmö och söker asyl startar en process basboende platser för asylsökande i Kalmar län och då räknas inte campingplatserna på Öland. Utredningen sker i Malmö och slutligen kommer ett beslut 3-4 månader. Kan överklagas vid nej och då utreds det ytterligare vilket kan ta 7-8 månader. Sverige har en högre tillströmning av asylsökande än vad man beräknat. Migrationsverket måste därför utöka sitt boendeutbud och då är Oskarshamn och Kristdala ett bra alternativ. Många gamla bruksorter har lediga lägenheter och dessa kan då användas. En del av de asylsökande har rätt att söka arbete och praktikplats om de avslöjar sin identitet. De flesta får SFI efter ett par månader för att lära sig svenska och det svenska samhället. Barn har rätt att få förskola och skola men ingen skolplikt. Kommunen har skyldighet att ordna detta asylsökande i år varav 30 % får uppehållstillstånd. Den största gruppen är anhöriginvandring. Under tiden får man ett bidrag som man ska leva på. Bidraget gör ingen rik, 71 kr per dag som ska räcka till mat, kläder etc. Två boende i varje rum. I processen som varit under hösten har anskaffandet av boende varit intensiv då vintern är annalkande. Migrationsverket kontaktade Byggebo för att fråga om boende att hyra. Under tiden man väntar på att få besked så har man rätt till SFI och information om Sverige, rättigheter och skyldigheter, information om sjukvård, skola, återvinning mm. Praktiska frågor. De med tillfälligt arbetstillstånd har möjlighet att skaffa sig arbete. Prövningen av asyl ska gå fort och de som får nej ska snabbt skickas tillbaka till hemlandet.

2 Kommunen Kommunen är positiv till asylboendet. Det handlar om humanitet och vi kan inte sitta här i vårt hörn av Sverige utan vi måste göra vår del av detta humanitära arbete. Den intressanta frågan för kommunen är vad som händer efter asylsökningsprocessen. De som får uppehållstillstånd kanske bosätter sig i kommunen men de har rätt att bosätta sig var som helst. Vi bör se det som en möjlighet då befolkningsutvecklingen i kommunen är katastrofal. Det är viktigt med invånare och speciellt unga. I hela Europa ger invandring dynamik i samhället och det önskar vi även för vår kommun. Saker och ting tar dock tid. Integration tar tid och kan i vissa fall ta generation. Invånarna i Kristdala har ju utvandrat till USA av ekonomiska skäl. Vi svenskar har också lämnat vår hembygd för att få det bättre. Socialförvalningen och Barn- och ungdomsförvaltingen kommer att bli mer indragna. 3. Allmänna frågor som panelen besvarar: Kommer kommunen skapa resurser? Kristdala samhälle kan utvecklas och positiv utveckling kan gynna samhället. Samhällsservicen ska förbättras men kommunen arbetar sakta. På vilket sätt är det försvarbart att sätta så pass många asylsökande i Kristdala rent demokratiskt? Kristdalaborna tvingas till detta utan att ha blivit tillfrågade. Vart ligger det demokratiska beslutet? Lars Ljung svarar att det demokratiska ligger på regeringsplanet och Lars Borgemo svarar att det är demokratiskt valda politiker som gett ett uppdrag till Migrationsverket att lösa situationen. Det finns en demokratisk process i detta. Boendet i Kristdala, kommer att bli ett långtidsboende. Kommer det då att utökas? I Kristdala finns en osynlig gräns och den gränsen kommer att visas under tiden. Kristdalaborna blir överkörda i denna frågan? Folkvalda har beslutat om detta. Språkcafé i Kristdala? Kanske att föreningslivet eller kyrkan kanske kan ordna med detta med bidrag. Röda Korset känner stolthet i det föreningsliv som finns i Kristdala. Samhället dvs. invånarna måste hjälpa till med integration i vårt samhälle och få en positiv syn på vårt samhälle. Vi måste försöka se något positivt ur detta. Röda Korset ska försöka att arbeta för att detta ska bli bra. Kan man tänka sig att de personer som kommer har egna pengar med sig? Rent generellt finns det alla svar. Vid frågan har du pengar svarar 99 % nej. Det beror på vilket land du kommer ifrån. Utvecklingen i landet t.ex. Ryssland har säkert mer pengar medan de från Afghanistan. Kommer pengarna tillbaka till kommunen nu när uthyrning ska ske? Benoni Ingelsjö svarar att det är positivt för Byggebo att uthyrning sker av boenden. Det kan givetvis komma till gagn för Kristdala. Byggebo har haft ett äldreboende som stått tomt i många år och nu ska vi göra något vettigt av även efter en utflyttning av asylboendet.

3 Kommer Byggebo att låna ut eller hyra ut lokaler till föreningslivet? Benoni Ingelsjö svarar att de kommer att låna ut. Vilken ålder har de som kommer? Många barnfamiljer men även ensamstående män och kvinnor. Inte så många äldre. Är det många som har drogproblem? Nästan omöjligt att svara på. Skillnaden är inte så stor gentemot Sverige. Om det uppträder så är det lika tragiskt oavsett vem det drabbar. När kommer de första? I slutet på november, början på december. Lägenheterna står först på tur att fyllas. Steg två, Humlegården, står under renovering. Kylskåp och frysar ställs in då de använts i det övriga beståndet. 1 januari gäller för inflyttning på humlegården. Vet Byggebo om att folk redan har sagt upp sina lägenheter i längorna? Nej, det visste inte Benoni. Jörgen Karlsson, vaktmästare på Byggebo bekräftar att en person inte valt att skriva på hyreskontrakt. Oavsett vem som kommer så har många kanske varit med om hemskheter när de kommer hit. Kommer mer BUP-personal att tillsättas? När Migrationsverket märker detta så är hela den svenska vårdapparaten tillgänglig. Migrationsverket berättar om en man, militär, från Bagdad i Irak såg sin 12-åriga son bli skjuten framför ögonen. Han kom till Sverige med traumatiska händelser och såg fram emot att bo på en liten trygg ort. Detta är en möjlighet för de som kommer och vi bör se det positivt och han är säker på att den positiva andan i Kristdala finns kvar. De är precis som oss och de vill ha en trygg miljö precis som vi. Det är varken svårt eller farligt att möta personer från andra nationaliteter. En av besökarna vill ha en omröstning om vilka som är för eller emot asylboendet. Protester hörs i publiken och beslut tas att detta ska inte göras. Hur många nationaliteter är det som ska komma hit? Migrationsverket försöker anpassa nationaliteterna men de kan inte svara på exakt vilka som kommer hit till Kristdala. Olika kulturer på liten yta kan skapa problem? Migrationsverket sätter inte ihop vilka etniska grupper som helst. Invånarna kan framföra sina kommentarer till bl.a. Samhällsföreningen och Migrationsverket vill gärna lyssna på detta och kommer givetvis att hjälpa till. M kommer att hålla kontakten med samhällsföreningen som är representativt för Kristdala. Områdesansvariga för boendet i Kristdala Inger Hermansson och Boije Hallberg Dygnet-runt-personal på plats? Det kommer inte finnas personal på plats dygnet runt. Asylsökande ska inte bo sammanfösta utan i Sverige har möjligheter, ansvar, skyldigheter och rättigheter. De asylsökande är egenansvariga precis som du och jag.

4 Kommer ni att kalla föreningslivet till ett eget möte? Mycket kommer att landa på föreningarna? Migrationsverket och kommunen måste satsa och ge möjligheter för att ge föreningarna. Kommunen kommer att ordna ett möte med Peter Wretlund och samtliga föreningar för att ta tag i arbetet. Hur ser Sven-Åke Johansson, som lokalpolitiker från Kristdala, på saken? Sven-Åke var utomlands i förra veckan och läste nyheten på OT och Nyheterna på ett internetcafé. Kommunen var oförberedd gällande asylboendet men det avtal som finns görs främst upp mellan Byggebo och Migrationsverket. Röda Korset och Samhällsföreningen ser ju positivt på detta. Hur kan det komma sig att Peter Wretlund inte visste om detta? Han fick inget veta enligt Sven Åke Johansson. Benoni Ingelsjö svarar att Migrationsverket kontaktade Byggebo för en månad sedan med frågan om lägenheter för uthyrning. Varför kontaktades inte kommunen? Fanns det ingen tanke om det. Detta gick väldigt fort och så här i efterhand borde Byggebo ha haft en bättre kommunikation med kommunen om detta. Det har hållits en ägardialog mellan Byggebo och kommunen så nu har dialogen förbättrats. Marijan Francis från Bråbo berättar sin historia om när han kom 1966 till Malmö med sin väska. De var 80 personer från olika nationaliteter. Det var väldigt svårt att komma hit utan att kunna språket. Det är människor vi ska ta emot. Marijan trivs väldigt bra här och han vill inte flytta till en storstad. Han hoppas att vi tänker lite grann. De som kommer hit kommer inte för nöjes skull. Erling Wirsén tog chansen att skriva lite om detta. Tack Marijan för det du berättade. Vi är alla olika hur vi bemöter och hur vi kan ta människor. Erling har alltid tyckt att det är intressant att med folk från andra länder. På ett tidigare arbete träffade han många människor från olika nationaliteter. Han satt ofta med dem och nu när de träffas är det alltid hjärtliga möten. En kram är inte fel att ge. När får de reda på sina rättigheter och skyldigheter? Skyldigheterna har de inte alltid fått reda på då ingen av dem vill betala för att åka buss. Protesterar man så blir man kallad rasist. Lars Borgemo svarar att de får bussbiljetter av Migrationsverket men de kan vara så att de vill åka på eget bevåg. Det är inte rasistiskt att informera om deras skyldigheter. Gunnar Sköld berättar om en kulturkrock som han råkat ut för i sitt arbete som ambulansförare och konstaterar att var och en har sina värderingar. Det här kommer förhoppningsvis att gå bra MEN om det stöter till problem kommer Migrationsverket att hjälpa till då? Ja, Migrationsverket kommer att hjälpa till. M ställer inte högre krav på invandrare som på svenskar. Migrationsverket kommer att hjälpa till och de kommer att lyssna på Kristdalaborna. Vi lever i en värld som krymper och det får vi leva med. Det är inte alltid smärtfritt men att vara exkluderande när man är beroende av export och är ett rikt land. Man kan bli kallad rasist för vilken skitsak som helst och det är inte acceptabelt? Migrationsverket svarar att vi måste våga ställa svåra frågor om detta utan att bli kallade rasism. Man måste ställa svåra frågor.

5 Kommunen måste ta mer ansvar för Kristdala för att hjälpa till att integrera dessa frågor? Kommunen kommer med projektet Ett Oskarshamn att komma till Kristdala efter årsskiftet. Där kommer vi att kunna framföra våra åsikter. 32 barn finns inskrivna på förskolan med fem pedagoger och alla är inte där på heltid. Avdelningen Stjärnan har en begränsad yta, hur ska detta lösas? Frågan ska lösas och kommunen är precis i uppstartsfasen. Skolan kommer att förmedla information till föräldrar vad det lider. Även resursfrågan kommer att lösas. Tidigare har det inte funnits några lokaler när Samhällsförenignen och Brandkåren velat ta del av dem men nu finns det plötsligt det? Byggebo vill ta sitt ansvar för att underlätta integrationen. Låt oss titta på vad vi har för lokaler svarar Benoni Ingelsjö. 70 kr per dag verkar lite? Migrationsverket svarar att det är en kostnadsfråga och man har rätt att söka särskilda bidrag för t.ex. kläder. En familj får mera pengar. Vilka nationaliteter handlar det om? Serbien (visumfrihet), Afghanistan, Iran, Irak, Eritrea, Somalia, forna Sovjetstaterna så det är många nationaliteter. Finns det något de kan/ska göra när de är här? Det finns krav på motprestation. Att delta i asylprocessen för att få fram id-handlingar etc. I Hultsfred finns ett EU-projekt där de renoverar sitt boende. De lär sig något och de får lite erfarenhet. Självförvaltning och några städar. Inget omfattande arbete. De kan få praktikplatser men det ska vara vettigt arbete. Finns det någon erfarenhet från Hultsfred som Kristdala kan ha nytta av? Det Migrationsverket vill göra är att ha ett nära samarbete med samhället, föreningar mm. för att hitta sysselsättning. Arbete är alltid bra. Kontakterna och kommunikation måste skapas. De som söker asyl, har de rätt att välja vart de vill komma? De kan ju vara bra om de vill bo på landsbygden och i så fall vill stanna här. När man får ett u-tillstånd så utreds kunskaper och erfarenhet samt önskemål hos den asylsökande. Många ville till storstäderna men det är på väg att ändras. Hur långt avtal har Migrationsverket med Byggebo? Det är ett vanligt hyreskontrakt som löper med 3 månaders uppsägning. Migrationsverket tänker långsiktigt på detta då Kristdala är en bra strategisk ort. Vad kan Kristdala erbjuda? Vilka resurser har vi? Kollektivtrafiken är obefintlig. Migrationsverket har inte höga krav när han tittar på kollektivtrafiken och nu kan den kanske förhoppningsvis bli bättre. Språket är alltid A och O när det gäller att komma in i samhället. Kollektivtrafiken vill hitta kopplingen till samhället och det är där potentialen finns. Det är kanske inte lättare att få något att göra i Hultsfred.

6 Vad kan vi göra/inte göra? Kristdala kan göra insatser och hjälpande själar kan tänka på. Man hinner inte integreras i Sverige på 7 månader. Ungdomar har lätt för att komma in i samhället medan äldre har det mycket svårare och det tar längre tid. Ett arbete är bra för att då träffar man svenska värderingar. Man ska se det som att finnas till hand och hjälpa till. Visa vad som finns i Sverige, vad är demokrati och grundlagen. Lägger man ner för mycket tid, hjärta och själ så är det lätt att man bränner ut sig. Hitta gärna vägar för att hitta sysselsättning. Kan många engelska? Lars Borgemos svarar att många kan hjälplig engelska eller känner någon som kan engelska. Vi behöver inte vara blyga och kroppsspråket kan hjälpa väldigt långt. De som varit här en längre tid hjälper alltid nytillkomna. Kommer personalen att kunna de asylsökandes hemspråk? Tolkar? Migrationsverkets personal kan vissa språk men de använder sig alltid av telefontolk. Enkla saker kan man lösa men svårare kan lösas med tolk. Förberedelseklasser i skolan? Skolan har startat med förberedelseklasser som kommer att startas från och med nästa läsår. Hur många? Humlegårdens maxbeläggning är 78 st men det är svårt att vara så många då man måste ta hänsyn till nationalitet. Är det en bra siffra med tanke på samhällets storlek? Varje samhälle har en magisk siffra och den beror på vilka erfarenheter man har i det enskilda samhället. Ett 60-tal är nog lagom för Kristdala. Migrationsverkets erfarenhet säger att Migrationsverket och Kristdala kommer att upptäcka var gränsen går. Kommunikation kommer att kunna avgöra detta framöver. Nu är det en akut situation. Kommer Migrationsverket att finnas med i inledningsfasen vid inflyttning? Migrationsverket kommer att finnas med och tolkar kommer att vara på plats för att ge information där de förklarar allt från sjukvård till sophantering dvs. all praktisk information. Hjälpen från Migrationsverket är behovsstyrt. 95 % av de asylsökande vill anpassa sig, arbeta och integreras i samhället. 5 % är dysfunktionella familjer och individer som har andra syften än att söka asyl. En i publiken replikerar att bara för att det ligger en cykel eller står en skyffel så måste Migrationsverket göra klart att de inte är deras. Kristdalaborna har haft problem med det tidigare. Brist på äldreboendeplatser i kommunen, varför har inte kommunen använt detta? Just nu är det brist på äldreboendeplatser. 15 platser saknas men de kommer att arbetas fram enligt handläggningsplanen. Hur tror ni att de anhöriga känner sig när det är långa handläggningsplaner? Socialchefen svarar att kommunen känner sig trygga med handläggningsplanen och anhöriga finns med i processen och de brukar få bra feedback men ibland även konstruktiv kritik.

7 Bemanning? Utbilda personal? Migrationsverket har en personalgrupp med 11 personer som snart kommer att bli st. deras uppgift är att ge information, besikta lägenheter, finnas till hands och ge information om man ska till Högsby eller Malmö för utredning. Den omfattning som Migrationsverket tänkt sig idag är två dagar per vecka. Migrationsverket ser det som rimligt utifrån de förutsättningar som finns. En i publiken berättar att han bor i Hultsfred och där har det varit tre våldtäktsförsök bara under året av boende på förläggningen och undrar om Migrationsverket ser Hultsfred och Kristineberg som lyckade integrationsprojekt? Migrationsverket tror att integration sker på lång sikt och de som är i Sverige på kort sikt hoppas han kan få med sig något härifrån. Om du kommer från Elfenbenskusten som har mest korruption. Myndigheterna där håller endast på med att skapa rädsla. När de kommer till Sverige måste de få en helt ny bild över hur det funkar här. Lyckas Migrationsverket med så har de lyckats hjälpa till på Elfenbenskusten. Detta är ett exempel på hur Migrationsverket kan hjälpa till. Ja eller nej? Integration är något som sker under lång tid. För yngre människor går det fortare och för äldre människor tar det längre tid. Så Migrationsverkets svar är Ja. Har barn rätt till skola och barnomsorg från dag ett? Inom en månad och de flesta föräldrar vill att barnen ska gå i skolan. Sätts extra resurser in för detta? Bidrag finns för en omställningsprocess för att få igång verksamheten. Vem tar ansvar om någonting händer? Lars Borgemo svarar att han har lika stort intresse som vi att detta ska fungera. Givetvis kan det hända saker och det finns alltid dysfunktionella personer och de har socialtjänsten hand om. Polisen tar vid om det handlar om kriminalitet. En viktig sak som måste betonas är att det finns personer som kommer hit av andra själ än att bo här. Migrationsverket gillar inte att dessa kommer hit för att utnyttja systemet men de brukar inte bli långvariga. De flesta som kommer hit vill dock ha ett bra liv. Vad finns det för resurser kring detta? Sporthallen är fullbokad i dagsläget. Kyrkan bedriver viss ungdomsverksamhet men det finns inte resurser för Kristdalas föreningsliv att kunna ta hand om detta. Migrationsverket vill inte lova guld och gröna skogar men Migrationsverket har möjlighet att ge bidrag till vissa föreningar som har en verksamhet som kan nyttjas av de asylsökande. 4. Publiken har inga fler frågor. 5. Mötet avslutas

Anteckningar vid möte med Oskarshamns kommun och Kristdalas föreningsliv

Anteckningar vid möte med Oskarshamns kommun och Kristdalas föreningsliv Kristdala Samhällsförening Anteckningar vid möte med Oskarshamns kommun och Kristdalas föreningsliv Tid 2010-12-14 18:30 Plats NTO-lokalen Inledning Ordförande i Samhällsföreningen Mats Ström hälsar alla

Läs mer

Kristdala Samhällsförening Mötesanteckningar vid informationsmöte med anledning av fönsterkrossning vid asylboendet

Kristdala Samhällsförening Mötesanteckningar vid informationsmöte med anledning av fönsterkrossning vid asylboendet Kristdala Samhällsförening Mötesanteckningar vid informationsmöte med anledning av fönsterkrossning vid asylboendet Tid 2011-12-07 kl. 18:30 Plats Pelarsalen Närvarande Mats Ström (Samhällsföreningen),

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Flyktingbarometern Trelleborg

Flyktingbarometern Trelleborg Flyktingbarometern Trelleborg Maj 2016 Innehåll: Bakgrund och metod Varför Sverige? Och varför Trelleborg? Hur har de blivit bemötta? Framtidsplaner? Kännedom om samhället och språket Vilka problematiska

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Invandrarindex november 2015. Utdrag ur rapport

Invandrarindex november 2015. Utdrag ur rapport Nyanlända invandrares syn på att leva och bo i Sverige. Invandrarindex november 15 Utdrag ur rapport Invandrarindex 1 (94) 1 Är du. Bas total: 3.1 % 8 6 4 44 56 Kvinna Man Invandrarindex 2 (94) 2 % 7 6

Läs mer

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert Juni 2015 Leif Andersson verksamhetsexpert leif.andersson@migrationsverket.se 0703 04 68 53 Migrationsverkets uppdrag verka för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten underlätta

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 1 [5] Referens Alexander Szögi Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 Dag och tid Torsdag 15 oktober 2015 kl. 19 Plats Närvarande Trädgårdstadsskolans matsal 56 medborgare

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden Intervju Guide Europeiska flyktingfonden Egna anteckningar 1. Presentation 4 2. Grundregler 4 3. Inledning av intervjun 5 4. Substantiella fasen 5 5. Paus 8 6. Kompletterande frågor 9 7. Förtydliganden

Läs mer

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist 37 Asylsökande Anna Eriksson Arne Holmqvist Asylansökningar och flyktinginvandring reflekterar händelser i omvärlden; den vanligaste anledningen till flykt är väpnad konflikt i hemlandet. Sverige har tagit

Läs mer

Invandring till jobb 2016 Frågeformulär Slut

Invandring till jobb 2016 Frågeformulär Slut Hej! Kommunen vill veta hur de skall göra för att det ska bli bättre och enklare att komma till vår kommun. Om du svarar på frågorna här får de veta hur ni tycker att det är att komma hit. Ingen vet vad

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 1 Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 2 Fritid Det traditionella föreningslivet upplevs som ett hinder med stora krav för medverkan, ibland annat vad gäller långsiktiga åtaganden och

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar November 2016 SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar METOD OCH

Läs mer

asylsökande och flyktingar?

asylsökande och flyktingar? tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige prövar asylansökningar Hur arbetar ansvarar Migrationsverket för boendet med asylsökande och flyktingar? anvisar kommunplats för nyanlända ansvarar

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

Så var det dags igen att summera året som gick och se fram emot det nya med

Så var det dags igen att summera året som gick och se fram emot det nya med Nyårstalet i Vänersborg 2015 Marianne Barrljung Ordförande i Röda Korset Vänersborg Kära nyårsfirare Så var det dags igen att summera året som gick och se fram emot det nya med förhoppningar, ambitioner

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Ingvar TH Karlsson kommunchef, Robert Svensson samhällsbyggnadschef och

Läs mer

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET ABF MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET rollspel Upplägget: Det finns 4 roller i varje scen, en roll som uttrycker sig främlingsfientligt, en cirkelledare/föreningsledare och en som ger stöd åt respektive

Läs mer

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT EGET BOENDE Antalet asylsökande som söker sig till Sverige är rekordhögt. Det ställer krav på mottagandet,

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande 1 [8] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-12-02 Frågor och svar Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Q1 Vilket år kom du till Sverige?

Q1 Vilket år kom du till Sverige? Q1 Vilket år kom du till Sverige? ade: 365 Hoppade öv er: 0 2014 2013 2012 2011 2010 eller tidigare 2014 2013 2012 2011 2010 eller tidigare 4,38% 16 38,08% 139 27,40% 100 10,96% 40 19,18% 70 Totalt 365

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Mottagandet av asylsökande Migrationsverket ska se till att de sökande som inte kan ordna sitt boende själva också har någonstans att bo. Under tiden som asylansökan

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Vågar du möta dina fördomar?

Vågar du möta dina fördomar? Vågar du möta dina fördomar? 1 Sanningen i fickformat Med den här broschyren vill vi på Bodens kommun ta aktiv roll i de diskussioner som förs om invandrare och integration i vår kommun. Vi har uppmärksammat

Läs mer

Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån!

Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån! Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån! Intervjuer med blivande flyttare Normalt och naturligt att flytta Man vill ju ut, det är ju så. Om man reser ut, till Stockholm eller så, från Söderhamn

Läs mer

Flyktingbarometern DEL 1 AV 2. Resultat från studiens enkätundersökning med 319 personer som sökt asyl i Sverige Juni 2016

Flyktingbarometern DEL 1 AV 2. Resultat från studiens enkätundersökning med 319 personer som sökt asyl i Sverige Juni 2016 Flyktingbarometern DEL 1 AV 2 Resultat från studiens enkätundersökning med 319 personer som sökt asyl i Sverige Juni 2016 Sammanfattning Flyktingbarometern är en studie som byggts på en kombination av

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ 11 februari 2016 Nösnäsgymnasiet, Aulan Moderator: Ulla-Carin Moberg, Social resursförvaltning Göteborg Närvarande: Peter Galatius, Uddesten

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder

Du är nyckeln till fler bostäder Du är nyckeln till fler bostäder Integration Alla människor har lika rättigheter och skyldigheter oavsett bakgrund. Integration handlar om att människor kan leva tillsammans med respekt för varandras olikheter,

Läs mer

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Livsmiljön i Dalarna En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Sammanfattning Region Dalarna har utfört en stor enkätstudie som undersöker hur människor i Dalarna

Läs mer

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken.

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken. ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN UNNI DROUGGE ORD forna (s 5, rad 8) tidigare, vi säger forna Jugoslavien då landet inte finns längre vågigt (s 6, rad 5) hår som inte är lockigt eller rakt, utan lite böjt som

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 2006-10-03 1 (5) Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 Plats Närvarande Presidium: Bohus Servicehus Rolf Engström, ordförande Bengt Levin, 1:e vice ordförande Stina Kajsa Melin, 2:e vice ordförande

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 9 Kollektivtrafik April Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1. Svarsfrekvens Det är 85 personer 57 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av dem som

Läs mer

FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE. Vad ska en god man hjälpa mig med?

FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE. Vad ska en god man hjälpa mig med? FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE Vad ska en god man hjälpa mig med? 1 Min rätt Din roll Projektet Min rätt Din roll drivs av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, RFS, under

Läs mer

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Lektion 26 SCIC 28/03/2014 TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Besök mellan 10:00 11:00 av... Ur mitt brev till Catrine: Mina frågor: A. Rädda barnen kritiska till asylregler

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen För ett år sedan, nästan exakt på dagen, genomförde Aftonbladet/Inizio en av sina mätningar om svenska folkets

Läs mer

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende

Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende Kvalitetsuppföljning, Pilegården (juli 2010) Bilaga 1. 1(5) Bilaga 1 Enkät till/intervju med boende NKI (Nöjd-Kund-Index) NKI (Nöjd-Kund-Index) är ett sammanfattande mått på hur nöjda kunderna är med en

Läs mer

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den.

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Ensamhet En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Den upplevda ensamheten är störst bland unga och i våra större städer Händer det att du känner dig

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 2015-10-14 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

En undersökning om Pitebors attityder kring invandring och invandrare

En undersökning om Pitebors attityder kring invandring och invandrare En undersökning om Pitebors attityder kring invandring och invandrare Ungdomarna i STOPP ett projekt mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering Inledning Under våren 2010 beslutade Inga Johansson

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Gruppbostad. - Vad är det?

Gruppbostad. - Vad är det? Gruppbostad - Vad är det? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet och skyldigheter som gäller

Läs mer

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Svenskundervisning trots skrotat bidrag NYHETER.

Svenskundervisning trots skrotat bidrag NYHETER. NYHETER. 2015-03-21 17:01 Asyl. Yemane Kidane, Biniam Yemene och Awet Weldelasie har alla flytt från Eritrea för att söka asyl i Sverige. Förutom lektionerna tittar de på tv och läser böcker för att lära

Läs mer

Göran Fredriksson Integrationskoordinator.

Göran Fredriksson Integrationskoordinator. Göran Fredriksson Integrationskoordinator Kontaktpersoner inom kommunen: Kultur, Fritids och Utbildningsförvaltningen Carl Forsblad, rektor Georgshillsskolan Birgitta Andersson, rektor Frostaskolan Lisbeth

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Bilaga 3. Sammanställning Fokusgrupp Gislaved

Bilaga 3. Sammanställning Fokusgrupp Gislaved Bilaga 3 Sammanställning Fokusgrupp Gislaved Deltagare: 7 personer Kön Ursprungsland Ankomstår Ålder idag Ålder vid ankomst År i Sverige Kvinna Chile 2006 23 19 4 Kvinna Chile 2006 31 27 4 Man Bosnien

Läs mer

Att bo i en LSS-bostad. Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där

Att bo i en LSS-bostad. Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där Att bo i en LSS-bostad Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där Vad är en LSS-Bostad? Här får du information om vad en LSS-bostad är och hur det kan fungera att bo där.

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Boendeenkät 2008. Enkätundersökningen har gjorts hösten 2008. Den har lämnats in antingen på papper eller via hemsidan.

Boendeenkät 2008. Enkätundersökningen har gjorts hösten 2008. Den har lämnats in antingen på papper eller via hemsidan. Boendeenkät Enkätundersökningen har gjorts hösten. Den har lämnats in antingen på papper eller via hemsidan. Kommentarerna som visas är ett urval och ska visa på de olika uppfattningar som finns om de

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Ansökan medel från Europeiska flyktingfonden

Ansökan medel från Europeiska flyktingfonden Ansökan medel från Europeiska flyktingfonden Praktisk yrkesinriktad OS integration Projektbeskrivning 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Bakgrund 3 Huvudmål 4 Delmål 5 Indikatorer 5 Genomförande

Läs mer

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Gruppbostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en gruppbostad? En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet. I det gemensamma utrymmet

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Genomförandet av mätningen 2015

Genomförandet av mätningen 2015 Genomförandet av mätningen 015 I sammanställningen redovisas resultaten från den enkät som genomfördes vid Socialförvaltningens Vuxensektion under 015. Enkäten utförs årligen. Enkäten riktades till alla

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande

Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande 1 [10] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-15 Frågor och svar Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter

Läs mer

Frågor och svar om evakueringen av förskolor

Frågor och svar om evakueringen av förskolor Uppdaterad 2014-03-10 Frågor och svar om evakueringen av förskolor Här sammanställer vi de frågor Nynäshamns kommun får om evakueringen av förskolor i Nynäshamns tätort. Vi fyller löpande på med nya frågor

Läs mer

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Servicebostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en servicebostad? Du som bor i servicebostad har en egen lägenhet, oftast i ett vanligt hyreshus. Personalen finns nära dig, i samma hus eller

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Umeå på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende För dig som vill veta mer om Särskilt boende Innehåll Särskilt boende - så fungerar det... sidan 3 Så här söker du särskilt boende...sidan 3 Bo tillsammans...sidan 3 Så här fattas beslutet...sidan 4 Beslut...sidan

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Malmö är sedan 2006 en av fyra mottagningskommuner för ensamkommande flyktingbarn i Sverige. De senaste åren har över 1400 ensamkommande flyktingbarn

Läs mer

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker Barns helse og egenopplevelse som asylsøker http://www.cergu.gu.se/publikationer/ NSH-konferanse om minoritetshelse Oslo 6 mai 2011 Henry Ascher MD, docent i barnmedicin, universitetslektor Flyktingbarnteamet,

Läs mer

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden Minnesanteckningar från dialogsamtal om fiber, NTO-lokalen 2014-03-24

Ett Oskarshamn - Kristdalabygden Minnesanteckningar från dialogsamtal om fiber, NTO-lokalen 2014-03-24 Ett Oskarshamn - Kristdalabygden Minnesanteckningar från dialogsamtal om fiber, NTO-lokalen 2014-03-24 Introduktion Kristdalabygdens fiberförening har bjudit in lokala politiker och länsstyrelsen till

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson PiteåPanelen Rapport nr 13 Europaförslag November 2010 Eva Andersson Kommunledningskontoret Europaförslag Europaparlamentet vill utöka möjligheten för Europas medborgare att påverka Europeiska unionen.

Läs mer

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba 1 [8] Referens Kommunikationsenheten Informationsmöte om modulbostäder i Tumba Dag och tid Onsdag 1 mars, kl. 18.30-20.30 Plats Tumba gymnasium, matsalen Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande Ebba

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V49. Vecka 49 20121208-09. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V49. Vecka 49 20121208-09. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V49 Vecka 49 20121208-09 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer