SÅ HÄR GÖR VI för att få det som VI VILL HA DET PÅ ÄLDRE DAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÅ HÄR GÖR VI för att få det som VI VILL HA DET PÅ ÄLDRE DAR"

Transkript

1 HSB STOCKHOLMS PENSIONÄRSRÅD SLUTRAPPORT från 2010 års arbetsgrupp SÅ HÄR GÖR VI för att få det som VI VILL HA DET PÅ ÄLDRE DAR Pensionärsrådet inom HSB Stockholm har att besluta och fastställa strategi och handlingsplan för genomförande av de mål som framgår av rapporten SÅ VILL VI HA DET PÅ ÄLDRE DAR. Den av 2008 års Vårkonferens utsedda arbetsgruppen presenterade rapporten SÅ VILL VI HA DET PÅ ÄLDRE DAR vid Vårkonferensen Pensionärsrådet utsåg härefter en ny arbetsgrupp som fick uppgiften att till 2010 års Vårkonferens presentera ett åtgärdsprogram för att nå de uppsatta målen. De direktiv om arbetsgruppens uppdrag som beslutades av Pensionärsrådet i oktober 2009 har legat till grund för den nya gruppens verksamhet. Denna Slutrapport följer i princip den struktur som presenterades VÄRDERINGAR De grundläggande värderingar som redovisas måste prägla genomförandet av alla åtgärder inom programmet. Värderingarna kan ses som en utveckling av HSB Stockholms värdegrund ETHOS. Värderingarna ska ligga till grund för Pensionärsrådets och klubbarnas verksamhet. Information till klubbarna ska höja kvalitén på all seniorverksamhet inom HSB. Ta hand om dig själv är inte alltid det bästa. Den enskilde individens uppfattningar och situation ska alltid vara utgångspunkt för livet även på äldre dar. Men omtanke, stöd och engagemang från omvärlden är alltmer nödvändigt ju äldre man blir. Vi människor har behov av varandra. Ibland vill vi vara ensamma. Ibland och ofta vill vi ha kontakter, samtal och samspel med andra människor gärna jämnåriga men ibland även med yngre.

2 2 Attityder och reaktioner ska vara positiva. Nedsättande och diskriminerande attityder mot äldre måste motverkas. Åldersdiskriminering måste bekämpas. Åldersdiskriminering på alla områden måste bekämpas, stoppas och förbjudas. Ej enbart i arbetslivet utan i alla situationer där åldern är den diskriminerande faktorn. Positivt tänkande måste stimuleras. Med en positiv grundsyn är ingenting omöjligt. Även svåra situationer på äldre dar måste angripas på ett positivt sätt. Ett meningsfullt liv. Vi måste ha förutsättningar för att kunna träffas, för meningsfulla aktiviteter, känna oss trygga och ha roligt känna mening med livet. Vi måste även ha ekonomiska förutsättningar för ett meningsfullt liv. Livskvaliteten måste sättas i fokus. Vi måste alla visa vänlighet och förståelse. Ett vänligt ord i trapphuset, att stanna för att byta några ord, betyder ofta så mycket. DETTA KAN VI GÖRA SJÄLVA Att ge stöd till och medverka till bildande av klubbar är en av Pensionärsrådets viktigaste uppgifter. Vidare bör bostadsrättsföreningarnas styrelser uppmanas att positivt medverka till bildande av klubbar och stödja dessa. Seniorklubbar. För att stimulera trivsel och samverkan bör klubbar bildas och vi alla medverka till en meningsfull äldretillvaro. UPPGIFTER FÖR SENIORKLUBBEN Nedanstående punkter utgör exempel på angelägna uppgifter och aktiviteter för klubbarna. Samtliga klubbar ska genom t ex Seniorklubbsaktuellt samt på konferenser uppmanas och stimuleras att utveckla den egna verksamheten. Impulser och möjlighet till erfarenhetsutbyte ska ske årligen genom olika arrangemang. Pensionärsrådet bör inför varje årskonferens göra en enkel uppföljning av hur verksamheten utvecklas och redovisa denna. Uppföljningen kan göras utifrån insända verksamhetsberättelser. Inom klubbarna bör temamöten arrangeras där medlemmarna får möjlighet att medverka till utveckling av sin egen verksamhet. Öppet hus. Ge möjlighet att berätta om vunna livserfarenheter, sin hobby, resor, läsa noveller. Viktigt för äldre att få berätta minnen, att få dela med sig av sina minnen i en mindre grupp. En uppgift för klubben att organisera och göra möjligt på ett trevligt sätt. Ensamheten är vår tids värsta sjukdom. En självklar och mycket viktig huvuduppgift för klubbarna är att arrangera kontaktverksamhet och aktiviteter för att motverka ensamhet.

3 3 Social gemenskap Väntjänst. Att organisera och erbjuda social gemenskap är även detta en grundläggande uppgift. Det handlar även om att ge en hjälpande hand vid t ex sjukdom, att handla, gå till apoteket och liknande. Arrangera gemensamma måltider. Där det är praktiskt möjligt har gemensamma måltider visat sig vara ett uppskattat innehåll i klubbverksamheten. Även enstaka tillfällen såsom jul- och påsklunch är av stort värde. Gemensam matlagning, soppluncher och grillkvällar är andra värdefulla aktiviteter. Gemensamma aktiviteter. Stavgång, sittgympa, qi gong, linedance, boule och bordtennis är exempel på aktiviteter för de äldres bästa. Utveckling av klubbarnas verksamhet. Verksamheten i många klubbar har utvecklats starkt under senare år från prat med kaffe och kaka till ett antal utvecklande aktiviteter. Detta måste fortsätta. P-rådet har här en viktig uppgift att svara för erfarenhetsöverföring. Utflykter och resor. Utflykter, studiebesök och resor som anordnas av klubbarna kräver ofta samverkan för att få tillräcklig anslutning. Denna nödvändiga samordning måste effektiviseras och organiseras på ett professionellt sätt. Samverkan mellan klubbar. Samverkan mellan klubbar kan vara av stort värde även i andra sammanhang än vid utflykter och resor. Att gästa varandra, samverka och samarbeta inom flera delar av aktivitetsutbudet kan vara mycket utvecklande. Invandrare. I bostadsrättsföreningar med många äldre invandrare bör speciella insatser göras för att få med dessa i verksamheten, medverka till att överbrygga språksvårigheter och liknande. IT-kunskap Introduktion för seniorer för att stifta bekantskap med ny teknologi på ett ändamålsenligt pedagogiskt sätt är mycket angeläget. Förebyggande brandskydd Förebyggande brandsäkerhet är ett område som fordrar en seriös behandling i bostadsrättsföreningen som helhet inte minst vad avser seniorer. Trygghet Säkerhetsfrågor i anslutning till boendet måste uppmärksammas både genom information och konkreta åtgärder. Stölder och ovälkomna besök i lägenheten är alltför vanliga. Rutiner måste utarbetas i samverkan med bostadsrättsföreningen.

4 4 UPPGIFTER FÖR HSB För att förverkliga dessa punkter måste en löpande dialog föras med HSB Stockholm. Ett första tillfälle med denna inriktning kommer att genomföras i slutet av mars Konkreta kommentarer ges i anslutning till varje punkt. Lämpliga gemensamhetslokaler. Lämpliga lokaler för gemensamma aktiviteter inom våra bostadsområden även nyprojekterade är en grundläggande förutsättning för att kunna bedriva en meningsfull verksamhet bland våra seniorer. En oerhört viktig uppgift för HSB och våra bostadsrättsföreningar. Kommentar: Alla berörda både inom HSB Stockholm och inom berörda bostadsrättsföreningar måste agera så att denna grundläggande förutsättning föreligger vid såväl nybyggnation som inom existerande bostadsområden. Pensionärsrådet (P-rådet). HSB Stockholms P-råd har en synnerligen viktig uppgift att medverka till utveckling av seniorverksamheten inom HSB. Att vara kontaktorgan, utbilda, samordna och medverka till rimliga ekonomiska förutsättningar för klubbarnas arbete. Vidare att medverka vid start av nya klubbar och vid behov ge stöd till gamla. Medverkan vid erfarenhetsutbyte och stimulans till verksamhetsutveckling är andra grundbultar. Med anledning av rapporten Så vill vi ha det på äldre dar har P-rådet även fått uppgiften att i än högre utsträckning engagera sig i utvecklingen av vissa äldrefrågor. Utmaningen är att medverka till ett meningsfullt liv för äldre i allmänhet och medlemmarna i seniorklubbarna i synnerhet. Kommentar: P-rådet ska vid lämpliga tillfällen medverka i diskussioner då aktiviteter, som berörs i denna rapport, behandlas och diskuteras. Av verksamhetsberättelsen till årskonferensen ska framgå vad som hänt under året. HSB Omsorg. HSB Omsorg är en viktig och professionell aktör inom äldreomsorgen. En kontinuerlig dialog mellan seniorverksamheten och HSB Omsorg är av stort värde. HSB Omsorg har framfört önskemål om att få samverka med en referensgrupp med representanter från seniorverksamheten för att göra avstämningar ett par gånger per år. Kommentar: En gemensam referensgrupp har bildats under början av Pensionärsrådet representeras av 5 personer. Gruppen har dock inte startat något konkret arbete då denna rapport skrivs. Utveckling av äldreboende. Vårt boende måste ge äldre möjlighet att utvecklas inte att känna sig inlåst. Serviceboende, seniorboende och trygghetsboende måste utvecklas såväl i nyproduktion som inom äldre bostadsområden. Därtill även boende för de som har större behov av vård och omsorg samt korttidsboende. Kommentar: P-rådet erbjuder berörda inom HSB Stockholm att två gånger årligen möta

5 5 5 personer från seniorverksamheten för att diskutera utvecklingen och ta del av uppföljning. Fritt val av boende. Fritt val av boende borde vara en rättighet för alla. För äldre måste då även finnas alternativ såsom väl fungerande serviceboende och trygghetsboende med såväl bostadssom hyresrätt. Kommentar: Samma åtgärd som ang Utveckling av äldreboende. Riktiga servicehus. Riktiga servicehus måste få komma tillbaka varför är så många servicehus nedmonterade och stängda de som finns kvar är oftast sjukinrättningar med stängda dörrar. Orminge och Danvikshem seniorboende är gyllene undantag och bör kunna stå som föredömen. Hemtjänst med god service i bottenplanet på ett antal hus med många äldre är en tänkbar modell. Trygghetsboende är ett begrepp som måste få innehåll. Kommentar: Samma åtgärd som ang Utveckling av äldreboende. Hemservice. Även utveckling av hemservice är angeläget. Kommentar: Handläggs av samma referensgrupp som beskrivs vid HSB Omsorg. Trygghet. Tillgänglighet till och trygghet i den egna bostaden/lägenheten är avgörande för trivsel och harmoni i boendet. Kommentar: Samma åtgärd som ang Utveckling av äldreboende Kvalitet. Kvalitetsbegrepp och kvalitetskrav måste utvecklas och fastställas inom alla områden som berör insatser riktade till äldre. Gäller även samhället som helhet. Kommentar: Samma åtgärd som ang Utveckling av äldreboende De punkter som i rapporten Så vill vi ha det på äldre dar redovisats under rubriken Samhällets ansvar har förutom punkten om krav på gratis resor inom kollektivtrafiken inte behandlats i denna arbetsgrupps verksamhet. Arbetsgruppen vill med denna rapport tacka för sig och överlämna till Pensionärsrådet och årskonferensen att besluta om eventuellt fortsatta åtgärder. Arbetsgruppen har under januari 2010 överlämnat ett antal åtgärdsförslag till Pensionärsrådet. Dessa har samtliga behandlats på ett positivt sätt och kommer att realiseras under året. Arbetsgruppen har bestått av Birgit Höglund Eklövens pensionärsklubb, Saltsjö-Boo Kerstin Savio Husby/Lofoten seniorklubb Barbro Jansson Ritstiftets pensionärsklubb, Vällingby Birgitta Kulling-Nyqvist Taffelberget, Kungsholmen

6 6 Kerstin Hanell Ritstiftets pensionärsklubb, Vällingby Ina Brokmar Hamnkaptenen, Södermalm Väinö Jokela Minnebergsseniorerna, Bromma Rune Hedman Tanto veteranklubb Runo Carlsson gruppledare från P-rådet (Höstlöven, Bergshamra, Solna) /Sammanställt av Runo Carlsson /