Styrdokument. Forsknings- och utbildningsstrategier. för Högskolan i Gävle Fastställt av Högskolestyrelsen Dnr /07

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrdokument. Forsknings- och utbildningsstrategier. för Högskolan i Gävle 2009 2012. Fastställt av Högskolestyrelsen 2007-12-14 Dnr 10-491/07"

Transkript

1 Styrdokument Forsknings- och utbildningsstrategier för Högskolan i Gävle Fastställt av Högskolestyrelsen Dnr /07

2 Dnr /07 Uppdrag att utarbeta forsknings- och utbildningsstrategier , U 2007/2147/UH HÖGSKOLAN i GÄVLE Forsknings- och utbildningsstrategier U 2007/2147/UH Sammanfattning Högskolan i Gävle (HiG) avser under perioden att koncentrera forskningen inom de två forskningsområdena Byggd miljö respektive Hälsofrämjande arbetsliv för att vid utgången av nämnda period ha utvecklat dessa områden till två tydliga forskningsprofiler med rätten att examinera för licentiat- och doktorsexamen inom för forskningsprofilerna relevanta discipliner. HiG kommer parallellt härmed att utveckla strategier dels för ökad externfinansiering, dels för uppbyggnad av program på avancerad nivå. I samverkan med bl.a. UU och KTH avser därför HiG att utveckla masterutbildningar som är av strategisk vikt för de existerande forskningsprofilerna men också för framtida profiler. Arbetet med utformningen av en humanistisk masterutbildning - i samverkan med UU - sker på sådant sätt att tydlig koppling föreligger mellan denna masterutbildning och HiGs ambition att utveckla forskning och utbildning inom det didaktiska/ämnesdidaktiska området till en kommande forskningsprofil. Utformningen av de generella strategierna för forskning och utbildning beaktar regionala och nationella behov; inom forskningsområdena Byggd miljö och Hälsofrämjande arbetsliv kan HiG även fortsättningsvis uppfylla internationella behov. HiGs strategiska överväganden kring den forskning, forskarutbildning samt utbildning på grund- och avancerad nivå som planeras för i första hand perioden fokuserar sammantaget den nya högskolans uppgift och roll i såväl det regionala tillväxtarbetet som i arbetet att i samverkan med andra lärosäten bygga kompletterande, starka forskningsmiljöer för utveckling av forskningsprofiler vilka i sin tur gagnar regionens utveckling. I strategier för en framtida akademisk verksamhet ingår även att i all forskning och utbildning anlägga ett kritiskt perspektiv som kan skapa förutsättningar för en politisk, kulturell och social medvetenhet hos individen.

3 2 Vision Mål och strategier för forsknings- och utbildningsstrategin för Högskolan i Gävle utgår från tanken på Högskolan som ett demokratiskt projekt. Grunden är respekten för dialogen mellan studenter, lärare, forskare och annan personal. Ytterst handlar verksamheten om att utifrån ett kritiskt perspektiv utveckla och förmedla kunskaper kring olika aspekter av vårt samhälle som kan ligga till grund för beslut i olika frågor. All forskning utgår från tanken om att ge ett bidrag som gör skillnad. Att involvera människor i sitt eget kunskapssökande är en del i det demokratiska projektet. Forskning och utbildning ska också skapa förutsättningar för människor att forma en grund för den egna försörjningen, antingen genom en anställning eller som entreprenör och egen företagare. Visionen bygger på en god förankring i det lokala samhället. Högskolans utveckling är både beroende av och ger förutsättningar för det lokala samhällets utveckling. 2. Målsättning Inom 3 5 år ska Högskolan i Gävle ha utvecklat minst två forskningsprofiler inom vilka forskarutbildning kan erbjudas. 2.1 Byggd miljö Den ena forskningsprofilen Byggd miljö omfattar mångvetenskaplig forskning med anknytande utbildningsprogram kring bland annat: energisystem ventilations- och strömningsteknik materialteknik kemi experimentell psykologi I forskningsprofilen finns utrymme för samhällsvetenskapliga discipliner att medverka i den forskning som tydligt koncentreras mot Byggd Miljö. 2.2 Hälsofrämjande arbetsliv Den andra forskningsprofilen - Hälsofrämjande arbetsliv - omfattar forskning och utbildning med inriktning mot olika hälsoaspekter på arbetslivet. Vid Högskolan i Gävle finns Centrum för belastningsskadeforskning som på en vetenskaplig nivå ägnar sig åt uppkomsten av arbetsrelaterad ohälsa samt hur den kan förebyggas och behandlas. Forskningsprofilen innehåller även forskning och utbildning med inriktning mot vård, idrott och socialt arbete liksom mot funktionshindrades speciella problem. Från en hälsofrämjande utgångspunkt fokuseras hälsopedagogiska insatser för att förebygga skador och ohälsa samt använda de möjligheter arbetslivet erbjuder för att främja individens hälsa.

4 3 2.3 Satsning inom forskningsprofilerna Högskolans satsningar inom dessa forskningsprofiler har goda förutsättningar att bidra till lokal och global samhällsnytta. Naturvetenskapliga och humanistisk-samhällsvetenskapliga forskare strävar efter att ha ett strategiskt interdisciplinärt samarbete för att utveckla utbildningar på grund- och avancerad nivå samt på forsknings- och forskarutbildningsnivå i samverkan med andra lärosäten. Målet är att inom ramen för de två presenterade forskningsprofilerna realisera de tre leden Excellence Relevance Growth. Högskolan i Gävle kommer att göra strategiska satsningar för att till kommande fyraårsperiod ( ) ha utvecklat utbildning och forskning inom en ämnesdidaktisk forskningsprofil. Grunden utgörs av den praxisnära forskningen knuten till lärarutbildningen. En masterutbildning med ämnesdidaktisk inriktning har förutsättningar att bli en särpräglad profil för Högskolan i Gävle. Satsningar riktas också mot det strategiskt viktiga området elektronik med inriktning mot radiomätteknik för att tillgodose samhällets behov av utbildad arbetskraft på grund- och avancerad nivå samt av forskarutbildad personal. Samverkan med andra lärosäten fördjupas. Forsknings- och utbildningsinsatser inom humaniora och samhällsvetenskap kommer de närmaste åren att koncentreras mot regionala identiteter och medier i nära samverkan med externa aktörer, respektive en humanistisk masterutbildning i samverkan med Uppsala universitet. Med Mittuniversitetet finns ett samarbete om forskarutbildning i ämnet företagsekonomi, som bland annat resulterat i att en forskarskola ( Mittalliansen ) och ett gemensamt vetenskapligt råd har bildats. Arbete pågår för att söka rätten att ge masterexamen i företagsekonomi. Den långsiktiga satsningen på forskning och utbildning med inriktning mot arbetslivs- och företagsutveckling fortsätter även i en naturlig intern samverkan med det arbete som bedrivs inom forskningsprofilen Hälsofrämjande Arbetsliv. Tillgången till akademisk utbildning på grundnivå är en viktig byggsten i regionens tillväxt. Studenterna ska tillägna sig ett förhållningssätt till kunskap som gör dem väl rustade för ett flexibelt arbetsliv som främjar såväl studentens egna möjligheter som förser regionen med intellektuellt kapital. 3. Strategier För att nå de uppsatta målen inriktar sig Högskolan i Gävle på följande strategier att stödja existerande starka forskningsmiljöer för fortsatt framgångsrik forskning och utbildning med målet att på regional, nationell och internationell nivå bidra till hälsa, livskvalitet, jämställdhet, hållbar utveckling och tillväxt att identifiera, utveckla och förstärka blivande forskningsmiljöer med tydlig profilering i samarbete med externa aktörer att erhålla rätten till egen forskarutbildning inom befintliga och planerade forskningsmiljöer/-profiler och att parallellt utveckla masterutbildningar

5 4 att fortsätta utvecklingen av fund-raising-modellen för långsiktigt hållbar finansiering av såväl de forskningsprofiler som finns som de som ska byggas upp att utveckla miljön för avancerad utbildning, utbildning på forskarnivå samt forskning genom att dels bygga ut samarbeten med andra lärosäten av strategisk vikt, dels utveckla de interna förutsättningarna särskilt för dem som deltar i utbildning på forskarnivå vid andra lärosäten att stödja de entreprenöriella processer som leder fram till nya utbildningar eller sätt att organisera utbildning samt utveckling av nya forskningsmiljöer eller sätt att organisera forskning i interaktion med interna och externa forskningsmiljöer att möjliggöra internationell närvaro i samtliga utbildningsprogram genom samarbeten och utbyten att vidareutveckla distansutbildning på samtliga utbildningsnivåer, både ur pedagogiskt och tekniskt perspektiv; att slå vakt om centrala värden i de europeiska universitetens Magna Charta om moraliskt och intellektuellt oberoende av politiska, ideologiska och ekonomiska maktgrupperingar att i all forskning och utbildning anlägga ett kritiskt perspektiv som kan skapa förutsättningar för individens politiska, kulturella och sociala medvetenhet att låta studenterna med utgångspunkt i sina studier kritiskt diskutera sin roll i en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling med hjälp av de verktyg som bland annat miljöledningssystemet vid Högskolan i Gävle tillhandahåller. 4. Utgångspunkter Sedan mitten av 1990-talet bedriver Högskolan i Gävle omfattande till övervägande delen tillämpad forskning inom områdena datavetenskap, elektronik, energi- och inneklimatteknik, geomatik, industriell ekonomi, materialteknik och miljöpsykologi. Forskarutbildning inom samtliga dessa ämnen genomförs i samverkan med andra lärosäten (t.ex. Linköpings universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Uppsala universitet). Grundforskning inom biologi, fysik, kemi och matematik är viktig för att behålla forskningsaktiva lärare och säkra forskningsanknytningen av grundutbildningen. Lärare inom dessa ämnesområden undervisar inom lärar- respektive ingenjörsutbildningen och ett magisterprogram i matematik. Det är därför angeläget att där bedrivs forskning med god vetenskaplig nivå. En del av forskningen sker i samarbete, både inom Högskolan och med andra lärosäten. Forskningen inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området innefattar disciplinforskning dels med inriktning mot grundforskning, dels i form av samverkansprojekt med såväl andra lärosäten som externa intressenter. Forsknings- och andra insatser riktas mot projektet Regionala identiteter och medier respektive att etablera en humanistisk masterutbildning i samverkan med Uppsala universitet. Högskolan i Gävle bedömer att en sådan masterutbildning med ämnesdidaktisk inriktning (svenska, religionsvetenskap, historia) har förutsättningar att bli en särpräglad profil för Högskolan och ett attraktivt alternativ till pedagogisk, psykolo-

6 5 gisk och ämnesdidaktisk fördjupning på avancerad nivå för blivande gymnasielärare. Den fria forskningen värnas samtidigt som konkurrensen om forskningsmedel i framtiden kräver etablering av större forskningsmiljöer för att på sikt kunna etablera forskningsprofiler som är intressanta regionalt, nationellt och internationellt. Forskare från humaniora och samhällsvetenskap deltar i omfattande utsträckning i lärarprogrammen. Forskningen inom vårdvetenskap har utvecklats på grundval av de utbildningar som Högskolan erbjuder med inriktning mot vård, familje- och äldreomsorg och som utgör en betydande andel av professionsutbildningarna. Forskningen är förankrad i regionala, nationella och internationella samverkansprojekt. En arena, Humanparken, har skapats för samverkan, regional utveckling och forskning mellan Högskolan, kommunerna i regionen, landstinget och näringslivet. Forskarutbildning bedrivs tillsammans med Örebro universitet, där Högskolan ansvarar för två forskningsplattformar. En forskningsmiljö inom Lärarutbildningsnämndens område utgörs av forskningssamarbete i en tematisk forskningsgrupp. Gemensamt för forskningsmiljöerna är att de binder samman grund- och forskarutbildning, forskning och kommunsamarbete. Forskningsmiljön består av ett tillräckligt antal handledarkompetenta forskare, doktorander, studenter och lärare från regionens skolor. I forskningsmiljön finns en levande seminarietradition; forskningsmiljön har ett gott internationellt och nationellt kontaktnät. Lärarutbildningsnämndens strategi är att uppmuntra deltagande i internationella och nationella forskningskonferenser och att utveckla projekt i samverkan med forskare inom och utanför landet. 5. Forskningsprofiler 5.1 Byggd Miljö Nationella och internationella utmaningar och trender Några övergripande prioriterade teman som väl beskriver nationella och internationella trender och drivkrafter för forskning, utveckling och tillväxt är bland annat EU-kommissionens direktiv för energieffektivitet i byggd miljö, kraftig minskning av energianvändningen och koldioxidutsläppen, hållbar utveckling, funktionssynsätt i byggprocess och förvaltning samt utvecklad/förändrad bygg- och förvaltningsprocess. Inomhusmiljö är ett annat område: energi är ett av de mest prioriterade områdena både inom och utom Sverige. Det nationella intresset för ny kunskap inom inomhusmiljöområdet är påtagligt. Byggsektorns storlek och omfattande miljöpåverkan innebär att kunskapsutveckling och samarbete med branschen snabbt kan ge betydande bidrag till en hållbar utveckling. Högskolan i Gävle har som en av få internationella forskningsmiljöer under ett decennium byggt upp en ansenlig mångvetenskaplig forskningsvolym inom Byggd miljö. Därmed har Sverige fått ett internationellt försteg i forskningen om inomhusmiljö, energisystem, materialteknik och miljöpsykologi. I denna miljö finns kompetenta medarbetare som har tillgång till omfattande laboratorier med avancerade vetenskapliga utrustningar och datorbaserad visualisering, delvis internationellt ackrediterade laboratoriefaciliteter samt ett omfattande kontaktnät inom akademien och näringslivet. Miljön byggs upp av ett antal forskargrupper som är fokuserade på att utveckla nya teorier och metoder, tekniska system- och helhetslösningar grundade på innovation, kommersialiser-

7 6 barhet och hållbara lösningar. Från 2006 görs en förstärkt satsning på forskning kring inomhusmiljö och energisystem med betydande extern långsiktig medfinansiering. Forskningsmiljön Byggd Miljö har från samma tidpunkt förstärkts med ytterligare discipliner, datavetenskap med inriktning mot visualisering samt GIS/geomatik. Utgångspunkt är att människans hälsa, komfort, prestation och kognition är de slutgiltiga och nödvändiga kriterierna för inomhusmiljöer. Synsättet är helt i samklang med de internationella utmaningar som beskrivits ovan. Ett sådant mångvetenskapligt initiativ innebär en kraftsamling för att utveckla system och helhetslösningar av centrala miljöfrågor grundade på innovation, kommersialiserbarhet och hållbara lösningar i bred disciplinär samverkan. Akademiska resultat Forskargrupperna avser, avhängigt finansiering, att anställa minst 10 doktorander med målet att examinera minst så många forskare inom en sexårsperiod. Samhälleliga resultat Med lämplig resursförstärkning och med genomtänkt strategi kan HiG lansera begreppet Byggd Miljö som ett eget varumärke med specifik innebörd, vilket ger nya förutsättningar för visioner, samarbete, profilering, finansiering och marknadsföring. Högskolans roll och placering som forskningsutförare Högskolan i Gävle är starkt engagerad i de internationella trender som driver utvecklingen i samhällsbyggandet, i flera fall genom central och ledande roll i internationella och europeiska organisationer. Forskare från Byggd Miljö leder till exempel väsentliga delar av det standardiseringsarbete som bedrivs av Int. Standards Organisation (ISO) och Comité Européen de Normalisation (CEN) inom området Kretslopp och livslängdsplanering. Detta arbete medför förutom marknadsimplementering av FoU-resultat även prioriteringar för fortsatt forskning. Flera forskare har central placering i olika internationella och europeiska forskningsstödjande och planerande organisationer; i oktober 2007 undertecknades till exempel ett avtal mellan Politecnico di Milano och Högskolan i Gävle primärt gällande forskar- och lärarutbyte/- samverkan från masternivå och uppåt inom området Byggd Miljö. Denna ledande roll har uppnåtts genom mångårig fokuserad forskning på inneklimat, materialteknik och miljöpsykologi. Det internationella arbetet och närvaron har över åren resulterat i ett 15-tal europeiska forskningskontrakt primärt inom EU:s ramprogram för forskning samt program som EUREKA och COST. För närvarande genomförs sex forskningsprojekt med finansiering från olika europeiska program. Ett av dessa, med fokus på ekobyggnader, koordineras från Högskolan i Gävle. Tre större ansökningar till EU:s sjunde ramprogram för forskning är godkända. Inom ramen för Kungliga Tekniska Högskolans forskarskola vid Högskolan i Gävle med inriktning på byggd miljö har sedan år 2000 producerats ett 20-tal forskarexamina (tekn. lic och tekn. dr). Förestående stora pensionsavgångar påkallar strategiska överväganden för att dels förebygga kompetensförluster, dels förstärka existerande forskningsmiljöer.

8 Hälsofrämjande Arbetsliv Centrum för belastningsskadeforskning (CBF) Högskolan i Gävle fortsätter satsa på att Centrum för belastningsskadeforskning (CBF) utvecklas enligt sina mål och etableras som strategisk och nationellt ansvarstagande aktör för forskning, utveckling och utbildning inom belastningsskadeområdet. CBF är den största forskningsmiljön i Sverige med inriktning mot belastningsskador och en av de största i Europa. En målinriktad nationell insats är nödvändig för att Sveriges ledande position inom FoU på arbetsmiljöområdet och inom belastningsskadefrågor i synnerhet inte ska gå förlorad. Centrumbildningens nationella ansvar är tydlig, i synnerhet efter nedläggningen av Arbetslivsinstitutet. CBF:s forskning är mångvetenskaplig och inkluderar egen kompetens inom medicin, fysiologi, psykologi, pedagogik, ekonomi och statistik. CBF bygger en betydande del av sin verksamhet på FoU-samarbeten med lokala aktörer i Gävleborg och har många och breda vetenskapliga samarbeten med nationella och internationella FoU-grupper. I en extern utvärdering 2005 konstaterades att forskningen vid CBF inom vissa områden ligger i den internationella frontlinjen. Högskolan i Gävle betraktar CBF som en nationell och internationell resurs, som kan och bör ta ett ansvar för att bevaka och utveckla forskning och utbildning i belastningsskadors uppkomstmekanismer, förebyggande och rehabilitering. CBF har redan tagit ett nationellt ansvar genom att vara sammankallande i ett nätverk av svenska forskargrupper inom belastningsskador och vara drivande vid tillkomsten av ett nationellt samarbete om forskarutbildning inom hälsofrämjande arbete. I det interna nätverket av discipliner med inriktning mot hälso- och arbetsmiljöområdet inom Högskolan kommer CBF att spela en strategiskt viktig roll som forskningsutförare och koordinator av insatser i samverkan med utbildning och forskning inom vård- och lärarutbildningarna. Inom området Arbetslivs- och företagsutveckling, med idrottslärarutbildningen och det hälsopedagogiska programmet finns utvecklingsmöjligheter som ska prövas. Med Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott (SUH) finns stora möjligheter att bygga upp ny forskning och utbildning kring förebyggande av belastningsskador hos rörelsehindrade. Det är av strategisk vikt att de multidisciplinära forsknings- och utbildningsinsatser som finns inom dessa angränsande områden länkas samman i en arena där samverkan med externa aktörer bland annat kommunerna i Gävleborgsregionen, Landstinget Gävleborg och näringslivet kan ske. Detta är avgörande både för att effektivt överföra kunskap och för en gemensam forskningsbaserad utveckling. 6. Utbildning Högskolan i Gävle eftersträvar ett nära samband mellan forskning och utbildning. Ett attraktivt och eftersökt utbildningsutbud skapas i samverkan med arbetsmarknaden och präglas av ett nära samarbete med andra lärosäten. En hög grad av internationalisering eftersträvas. Programutbildningarna på grundnivå ska till exempel ges som högskoleingenjörsprogram inklusive den breda högskoleingenjörsutbildning där den projektbaserade ingenjörsutbild-

9 8 ningen utgör en stark profilering. Projektbaserade utbildningar initieras även inom humaniora och samhällsvetenskap. Det ska alltid gå att studera vidare på avancerad nivå efter grundexamen. Efter kortare akademisk utbildning ska det vara möjligt att studera till kandidatexamen. Möjligheten att studera på distans ska säkerställas och distributionsformer och pedagogik ska vidareutvecklas. Högskolan i Gävle har en roll att se till att hela regionen kan ta del av den samlade kunskap som finns inom akademin. Det livslånga lärandet ska via Högskolan vara en naturlig del oavsett var i regionen man bor. Utbildningarna ska vara forskningsanknutna. Flera professionsutbildningar lärar-, ekonom-, ingenjörs- och vårdutbildningar utgör grunden i Högskolans utbildningsutbud. Högskolan i Gävle erbjuder designutbildning inom fyra olika program. Det finns även ett antal breda utbildningar där studenter tillägnar sig kunskaper inom många olika ämnesområden. Det ger studenterna stora valmöjligheter efter examen, både för fortsatt forskning och i ett flexibelt arbetsliv. Programutveckling, kvalitetsgranskning och revidering är av strategisk betydelse för att nya utbildningsprogram som svarar mot kommande behov kan växa fram. Programmen ska också baseras på ett vetenskapligt förhållningssätt och ett kritiskt tänkande, som förmår blicka framåt. Nya utbildningar ska kunna etableras i den mån de stödjer utvecklingen av de profiler som formuleras. Utbildningsmiljön ska kännetecknas av att erfarna och högt kvalificerade lärare undervisar och att regelbundna kontakter tas med näringsliv och samhälle. Utbildningarna ska vara forskningsanknutna och ha nödvändig progression. Utbildningen ska bedrivas i lokaler och med utrustning som stödjer genomförandet. Studentinflytande utgör en av grundpelarna för Högskolans arbete på alla områden. Forskningsanknytning garanteras genom att aktiva forskare och doktorander undervisar och belyser aktuella forskningsprojekt. Detta stimulerar studenterna till fortsatta studier på avancerad nivå och forskarutbildning. Kvalitetsnivån på examensarbetena är ett viktigt mått på en utbildnings kvalitet och forskningsanknytning. Det är därför av stor betydelse att handledning bedrivs av forskningsaktiva lärare, ofta i samverkan med näringslivet. Utbildningen inom Lärarutbildningsnämndens område fortsätter att vårda och utveckla det goda kommunsamarbetet och kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen. Ett särskilt väl fungerande och utvecklingsbart samarbete utgör de så kallade nätverk inom inriktningar och allmänt utbildningsområde som består av lärarutbildare vid Högskolan och lokala lärarutbildare. Nätverken och dess motsvarighet när det gäller forskning temagrupperna utgör viktiga kanaler för att utveckla utbildningen och på så sätt kan forskningsresultat nå ut till och uppfattas som angelägna för regionens skolor. Temagrupperna stärker också kopplingen mellan utbildning och forskning genom att självständiga examensarbeten genomförs och avrapporteras inom temagrupperna. Det ämnesteoretiska innehållet i lärarutbildningens fyra hörnstenar - ämnesteori, ämnesdidaktik, didaktik och verksamhetsförlagd utbildning ska vidareutvecklas, så att relevansen för läraryrket blir tydligare och svarar mot lärarens behov i relation till olika elevkategorier. Högskolans strategiska strävan är att forskningsanknytningen i lärarutbildningen ska genomsyra hela utbildningen.

10 9 Högskolan i Gävle har målmedvetet satsat på att förstärka forskningskompetensen inom lärarutbildningen. Antalet forskar- och doktorandanställningar ska öka, fler lärare knutna till lärarutbildningen ska utveckla sin forskningskompetens. Lärare med doktorsexamen ska erbjudas möjlighet till docentmeritering. I samverkan med andra lärosäten kan Högskolan medverka i forskarkurser; Lärarutbildningsnämndens strategiska mål är att aktivt delta i forskarskolor och andra samarbeten runt forskarutbildning. Den ämnesdidaktiska forskningsprofilen ska på sikt stärkas genom utökat forskningssamarbete mellan de institutioner som idag ger kurser inom grundutbildningen. Forskning i samverkan med tio kommuner, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund och med extern finansiering från Vetenskapsrådet kring lärares första tid i yrket är det enskilt största forskningsprojektet inom Lärarutbildningsnämndens område. Via Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) finansieras ett nordiskt nätverk. Två ämnesdidaktiska forskningsprojekt har fått betydande anslag från VR. Vidare bedrivs forskning kring bland annat förskolan, läsutveckling, ungdomars identitetsskapande och genus i lärarutbildningen, mobbning och skolrelaterat våld. Ett flertal forskningsprojekt drivs utifrån ämnesdidaktiska perspektiv, till exempel i ämnena litteraturvetenskap, matematik, naturorientering, biologi, kemi, fysik, datavetenskap och engelska. 7. Utbildning på avancerad nivå Högskolan i Gävle har masterexamensrätt i elektronik och strävar efter att bygga upp två nya utbildningar på masternivå knutna till forskningsprofilerna Byggd Miljö respektive Hälsofrämjande Arbetsliv. I takt med att områdena datavetenskap, geomatik/gis och industriell ekonomi ytterligare förstärks som utbildnings- och forskningsmiljöer kommer masterexamensrätt att eftersträvas även där. I samverkan med Uppsala universitet planerar Högskolan en humanistisk masterutbildning. Samtidigt fortsätter den strategiska satsningen på internationella magisterprogram. För att tillgodose de behov av avancerad utbildning som Högskolan inte uppfyller på egen hand krävs ett utökat samarbete med andra lärosäten. Samarbetet fordrar omfattande internt utvecklingsarbete där utbildningsutbudet förnyas och förändras i takt med samhällets krav. Högskolan kan bedriva en kvalitetsmässigt god grundutbildning inom valda områden från vilket studenter kan fortsätta studera på avancerad nivå vid till exempel Uppsala universitet. Områden där studentefterfrågan är svag kan drivas som en samlad utbildning i samarbete med andra lärosäten. Högskolan strävar efter att erhålla nationella uppdrag inom valda områden där det finns en stor efterfrågan och där Högskolan har befintlig kompetens. Ett sådant uppdrag är en dramapedagogutbildning för lärare där det idag inte finns någon motsvarande nationell utbildning. 8. Samarbetsstrategi med andra lärosäten Idag finns forskarutbildnings- och forskningssamarbete med forskarskolan Byggd Miljö vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), forskarskolan i telekommunikation (likaledes vid

11 10 KTH), med Linköpings Universitet (forskarskolan för naturvetenskapens och teknikens didaktik, Campus Norrköping). Umeå Universitet är värd för Genusforskarskolan; genom Mittalliansen deltar Högskolan i forskarskola med Mittuniversitetet i företagsekonomi. Med Örebro universitet har Högskolan forskningssamarbete med ansvar för två forskningsplattformar avseende vård, familje- och äldreomsorg. Högskolan formaliserade under 2007 samarbetet med Stockholms Universitet genom magister- och masterprogrammet Besluts-, risk- och policyanalys. Högskolan i Gävle fortsätter att ta nya initiativ till samarbete med andra lärosäten för utbildning på avancerad nivå genom att ge del av eller hela kurser i utbildningarna. Under 2006 och 2007 har ett lärosätesövergripande avtal mellan Uppsala universitet och Högskolan avseende forskningssamverkan, samverkan på avancerad nivå, inom masterutbildning samt utbildning på forskarnivå förberetts för beslut. I samverkan med övriga lärosäten i PentaPlus (Örebro respektive Karlstads universitet, Mälardalens högskola och Högskolan Dalarna) har ett projekt för granskning av examensarbeten genomförts. Det kommer att vidareutvecklas till gemensamma kvalitetsgranskningar av andra delar av utbildningen. 9. Internationaliseringsstrategi Högskolan i Gävle fortsätter att verka för en ökad internationalisering av utbildning och forskning. Särskild vikt läggs vid samarbete med Kina, Indien och länder i Europa. Forskningen inom NT-området, i synnerhet forskningsprofilen Byggd Miljö, har stora möjligheter till internationellt forskningssamarbete till exempel inom fokusområden som inomhusmiljö, energi, miljö, materialteknik med dess särskilda inriktning på funktion över tid, geografisk informationsteknologi, visualisering, innovation, kommunikationsteknik och outsourcing. Centrum för belastningsskadeforskning har redan ett vidsträckt forskningssamarbete med internationella grupper, som kan byggas ut till att även omfatta utbildningsinsatser. Den ökade internationaliseringen omfattar även utbildning på grund- och avancerad nivå. Detta sker genom internationellt rekryteringsarbete och genom att utbildningarna erbjuds på engelska. Internationaliseringen inom högskoleingenjörsutbildningen stöds av att kurser ges på engelska, vilka samläses med internationella studenter. På avancerad nivå ska program och kurser, där det är möjligt, ges på engelska. Studenterna vid Högskolan ska i ökad omfattning stimuleras att delta i utbytesstudier inom Högskolans avtal. 10. Kvalitetssäkringsstrategi Ett kvalitetssäkringssystem för att kontinuerligt utvärdera programutbildningarna tas fram under perioden Självvärderingar görs inom särskilt utvalda program för att genomlysa kvaliteten på en hel utbildning. Högskoleverkets sexåriga cykel för att utvärdera nationella utbildningar ska ligga till grund för hur utvärderingarna planeras. Forskningen utvärderas enligt internationellt accepterade normer; disputations-, publicerings- och citeringsfrekvens utgör sedan 2004 några av nyckeltalen vid den interna fördelningen av statliga medel för forskning, forskarutbildning m.m. Framgångar med ansökningar om externa medel hos forskningsråd och andra finansiärer utgör ytterligare en utvärderingsnorm.

12 Strukturella förutsättningar Laboratorieresurserna vid Högskolan är mycket goda. De innefattar laboratorier för strömningsteknik och ventilationsstudier med flera fullskaleanläggningar för bland annat studier av ventilationseffektivitet, materialtekniska laboratorier för analys och tung provning, laboratorier för experimentell psykologi samt vindtunnel för aerodynamiska studier av byggnader och bebyggelse. De materialtekniska laboratorierna är ackrediterade, det vill säga står under oberoende kvalitetskontroll (Swedac). Tillgången till laboratorieutrustning för kemi och fysik är god; elektronikforskningen stöds av goda delvis externfinansierade laboratorieresurser. Den datavetenskapliga utbildningen och forskningen har tillgång till ett nyinvigt (september 2007) laboratorium med mycket hög standard. Ett nytt bibliotek på Campus-området invigdes i mars 2006 med god tillgång till litteratur i såväl pappers- som elektroniskt format, god tillgång till tysta läsplatser inklusive grupprum. Studenterna har tillgång till välutrustade och uppdaterade datasalar dygnet runt. 12. Analys av utvärderingsmetodik Egeninitierade utvärderingar av forskning och utbildning inom naturvetenskap-teknik respektive humaniora-samhällsvetenskap har genomförts vid flera tillfällen sedan millennieskiftet. Dessa utvärderingar har utgjort ett viktigt redskap i det interna kvalitetsarbetet med påtagliga effekter vid bland annat nämndernas årliga fördelning av medel för forskning och forskarutbildning. En av nämnderna har utvecklat ett prestationsrelaterat bedömningssystem som väl kompletterar nämndens övriga kriteriesystem vid fördelning av så kallade basanslag. Produktionen av examina liksom av publikationer har märkbart ökat. En utvärdering av verksamheten vid Centrum för belastningsskadeforskning utförd av skandinaviska sakkunniga presenterades i maj Den var ett led i en omfattande rekonstruktion, och resulterade i att Centrum för belastningsskadecentrum utarbetade ett strategi- och organisationsdokument med inriktning mot att ytterligare öka statusen som stark forskningsmiljö fram till år Samverkan med näringslivet och med övriga delar av samhället Merparten av utbildningarna vid Högskolan i Gävle utgörs av professionsutbildningar. Samverkan med näringslivet utvecklas på många fronter, till exempel i form av arbetslivsintegrerad utbildning eller i form av projektbaserad utbildning. Både adjungerade professorer och adjunkter har kopplingar till näringslivet. Vid i stort sett samtliga utbildningar finns lärare med erfarenheter från näringsliv och offentlig förvaltning. För att ytterligare stärka kontakterna mellan arbetsliv och utbildning bedrivs uppdragsutbildning och projektverksamhet tillsammans med näringslivet. Exjobbsdagar, seminarier och av studenter arrangerade arbetsmarknadsdagar utgör andra exempel på samverkan med näringslivet. Ett viktigt inslag i kontaktutbytet är näringslivets medverkan i program- och branschråd. På den internationella arenan har kontaktutbytet med Kina ökat avsevärt under de två senaste åren. Omkring 130 kinesiska studenter studerar vid Högskolan i Gävle. Under 2007 etablera-

13 12 des ett gemensamt utbildnings- och forskningsinstitut mellan Högskolan i Gävle och Zhuhai College of Jilin University, Zhuhai. Ett strategiskt övervägande är att utveckla samverkan på områden som energieffektivisering, inomhusmiljö, geografisk informationsteknologi, visualisering, innovation, kommunikationsteknik m.m. I denna strävan gynnas Högskolan av det nära samarbete med Lantmäteriet. Med Lantmäteriet samverkar Högskolan även i finansieringen av en professur i geomatik. GISfrågor behandlas även i centrumbildningen Future Position X, som har initierats av Lantmäteriet, Gävle kommun och Högskolan. Ericssons verksamhet med radiobasstationsutveckling i Gävle har skapat grunden för en mångårig och förtroendefull samverkan mellan Högskolan, Ericsson och Gävle kommun. En adjungerad professor finansieras av Ericsson. Med Länsstyrelsen Gävleborg, Landstinget Gävleborg och Region Gävleborg förs regelbundna överläggningar för att analysera förutsättningar och villkor för tillväxt och sysselsättning genom ökade och nya utbildnings- och forskningsinsatser lokalt, regionalt och internationellt. 14. Särskild analys av lärosätets samverkan med näringslivet, insatser för kommersialisering Merparten av aktiviteterna inom de forskningsprofiler som vuxit fram vid Högskolan i Gävle karakteriseras av att de omgående går att tillämpa i industri och offentlig sektor. Detta gäller bland annat forskning inom centrumbildningar samt i nätverk med kommersiellt syfte. Exemplen är många: GIS-institutet i samverkan med Future Position X inom GIS-området, Centrum för Radiomätteknik tillsammans med Ericsson och andra elektronikföretag samt Gävle kommun, Centrum för belastningsskadeforskning i samarbete med bland annat Alfta Rehab Center samt forskning knuten till nätverket Triple Steelix tillsammans med Sandvik och andra verkstadsföretag i regionen. I en rapport i november 2006 redovisade Högskolan sina strävanden efter kommersialisering och medverkan i det regionala innovationsarbetet. På innovationsområdet deltar Högskolan i Gävle mycket aktivt i att utveckla innovationssystem och teknikparker i regionen.

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

Forskning och utbildning inom ITS-området

Forskning och utbildning inom ITS-området Forskning och utbildning inom ITS-området Jan Lundgren, Linköpings universitet 2016-06-23 Inledning I arbetet med en nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS betonas vikten av samarbete

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete Dnr HS2018/125 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete (Doctoral studies in Educational Work) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Handlingsplan för

Handlingsplan för TEKNAT 2015/6 Handlingsplan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 2016-2017 Utgående från Mål och strategier för teknisknaturvetenskapliga fakulteten (TEKNAT 2015/6) Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

HÖGSKOLAN i Gävle bil 45:

HÖGSKOLAN i Gävle bil 45: HÖGSKOLAN i Gävle bil 45:12 07 11 20 Målsättning Excellens relevance growth! Inom 3 5 år ska Högskolan i Gävle (HiG) ha utvecklat minst två forskningsprofiler inom vilka forskarutbildning kan erbjudas.

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 695-16 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2017-2019 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsliv vid Högskolan i Gävle Forskning och forskarutbildningar, samverkan och framtid Sam Larsson

Hälsofrämjande arbetsliv vid Högskolan i Gävle Forskning och forskarutbildningar, samverkan och framtid Sam Larsson Högskolan i Gävle Hälsofrämjande arbetsliv vid Högskolan i Gävle Forskning och forskarutbildningar, samverkan och framtid 2016-11-22 Sam Larsson Verksamhetsidé: Högskolan i Gävle sätter människan i centrum

Läs mer

Allmänna bestämmelser för utbildning på forskarnivå finns i Högskolelagen och Högskoleförordningen.

Allmänna bestämmelser för utbildning på forskarnivå finns i Högskolelagen och Högskoleförordningen. Dnr HS2017/803 Studieplan för utbildning på forskarnivå Forskarskolan för undervisningens digitalisering Doctoral studies for digitization of teaching Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd av

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH 1. Ämnesbeskrivning samt mål för utbildningen 1.1 Syfte och mål för utbildningen Syftet med

Läs mer

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap BESLUT 2010-12- 02 KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER Inledning Linnéuniversitetet etablerades 2010-01- 01, och under våren 2010 har bl.a. Linnéuniver-

Läs mer

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Högskolans utbildning och forskning Högskolan i Gävle

Högskolans utbildning och forskning Högskolan i Gävle Högskolans utbildning och forskning Högskolan i Gävle Maj-Britt Johansson Rektor Högskolan i Gävle Etablerad 1977 Cirka 17 000 studenter Cirka 50 program Cirka 500 kurser 700 medarbetare Två forskarutbildningsrätter

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning Grundutbildningsberedningen Sven-Åke Lindgren Karin Kjellgren Maxim Fris FÖRSLAG 1 / 5 2008-08-26 dnr G 8 3348/08 Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

ETT STARKT MDH. Delprojekt: Styrgruppen för Ett starkt MDH

ETT STARKT MDH. Delprojekt: Styrgruppen för Ett starkt MDH ETT STARKT MDH Delprojekt: kraftsamling@mdh Styrgruppen för Ett starkt MDH 2011 12 09 1 UPPDRAG Att möta alla medarbetare för att: informera skapa dialog fånga upp idéer Tidsplan: Våren 2011: rektorsråd

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Förslag till nationellt reglerad specialistutbildning samt masterutbildning i Örebro

Förslag till nationellt reglerad specialistutbildning samt masterutbildning i Örebro Förslag till nationellt reglerad specialistutbildning samt masterutbildning i Örebro Christina Karlsson/Anita Hurtig Wennlöf Institutionen för hälsovetenskaper, Örebro universitet Innehåll Utbildningssystemet

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Master of Practical Theology (Two Year), 120 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp

Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp Master (one year) of Working Life, Health and Rehabilitation, 60 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159.

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159. Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 2015-2018 Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-12-04, dnr L 2014/159. Dnr: L 2014/159 2014-12-04 Forsknings- och utbildningsnämndens

Läs mer

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå:

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik Bilaga för utbildning på forskarnivå i matematik

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning

Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning Fakultetsnämnden har för avsikt att i kommande möten resonera kring vad som kännetecknar god kvalitet inom forskning. Under 2018 kommer därför forskningsledarna

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl.

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl. Mittuniversitetets årsredovisning 2012 Dnr: MIUN 2013/199 Omslagsbild: Bland Mittuniversitetets studenter finns en hög andel som studerar via nätet. En stor del av dem genomför sina studier på distans,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen

Läs mer

Strategi för internationalisering

Strategi för internationalisering Dnr: ORU 1.3.2-823/2014 Strategi för internationalisering 2015 2020 Fastställd av: rektor Datum: 2015-09-08 INLEDNING Örebro universitet är ett relativt ungt lärosäte inom svensk högre utbildning. Universitetets

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Bakgrund och inledning Högskolan Dalarnas styrelse fastställde i december 2014 en vision för Högskolan. Visionen är inte tidsatt

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 806-18 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2019-2021 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen BILAGA 2 för om prövning av tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell och konstnärlig masterexamen.

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Högskolan i Gävle. Kompetensförsörjare inom ett av framtidens stora område. Fredrik Ekberg

Högskolan i Gävle. Kompetensförsörjare inom ett av framtidens stora område. Fredrik Ekberg Högskolan i Gävle Kompetensförsörjare inom ett av framtidens stora område Fredrik Ekberg HÖGSKOLAN I GÄVLE AVDELNINGEN FÖR KOMMUNIKATION OCH SAMVERKAN MAJ 2008 Vision Högskolan i Gävle har en ledande position

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Master of Church history (Two Years), 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan Beslut: 2017-12-20

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden Sid 1 (10) Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden 2009-2013 Fastställd av universitetsstyrelsen den 11 juni 2009 Sid 2 (10) Innehåll sid. 1. Uppdraget att samverka 3 2. Umeå

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade utbildningsmiljöer vid nya lärosäten, dels

Läs mer

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans 1 STRATEGI 09 Vilka är vi? Vad vill vi 2 VISION Vår vision beskriver vad vi vill och även vad vi vill uppnå, vi som arbetar på Hälsa och samhälle.

Läs mer

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet Sid 1 (17) Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå Civilingenjör- bioteknik energiteknik, interaktionsteknik och design teknisk datavetenskap teknisk fysik Högskoleingenjör-

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Master of Theology (Two Years) With Specialization in Systematic Theology 120 higher education credits Teologiska högskolan

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i. omvårdnad

Studieplan för utbildning på forskarnivå i. omvårdnad Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT Rektor UPPDRAG 2017-12-20 Dnr HSK 2017/28 Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT 1 Inledning Dessa strategiska direktiv baseras på de mål som uttrycks i INFINIT:s verksamhetsplan

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng Master of Practical Theology (One Year), 60 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet.

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Program den 18 mars Högskolesystemet och Högskolans profil Forskningen Utbildningen Samverkan Paneldiskussion och frågor Vad

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14 1. Ämnesbeskrivning Arbetslivsvetenskap avser det

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2013-04-17 Dnr HIG-STYR 2013/64 1 Inneha ll Inrättande av huvudområde...2 Huvudområden på olika

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologisk institutionen Utbildningsplan för Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi S2PSA 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master Programme

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Innehållsförteckning Skolan 4 Högre utbildning 5 Forskning och forskarutbildning 6 Kompetensutveckling 7 Utbildningspolitiska programmet / 2008-05-09 Skolan Allt börjar i skolan.

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade -- RE G E R l N G S KAN S L l E T Utbildningsdepartementet 2014-06-24 U2014/4167/UH Enligt sändlista statssekreteraren Peter Honeth Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/521 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Occupational therapy 1.

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i. socialt arbete

Studieplan för utbildning på forskarnivå i. socialt arbete Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete (Doctoral studies in Social Work) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för

Läs mer