MANUAL. PIAplus. Manual för externa användare av Jernkontorets projektuppföljningssystem

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MANUAL. PIAplus. Manual för externa användare av Jernkontorets projektuppföljningssystem"

Transkript

1 MANUAL PIAplus Manual för externa användare av Jernkontorets projektuppföljningssystem

2 Innehåll 1. Allmänt om PIAplus Logga in i PIAplus Viktiga begrepp Grupper Dokument Meta-data Medlemmar Arbetsflöde Relationer Behörighetshantering i PIAplus Läs- och skrivrättigheter till grupper där du är medlem Läsrättigheter till grupper där ditt företag är medlem Flikar i övre länkfält Min sida Genvägar Rapportsökning Manualer Mallar Att läsa i PIAplus Kugghjulsmenyn Listor Filtrera i listor Exportera listor till Excel Att backa i systemet Att skriva i PIAplus Att lägga in dokument Distributionslista Namngivning av dokument i PIAplus Arbetsflöde dokument (30)

3 8. Att skapa och skicka kallelser Inledning Att skicka en kallelse med samma funktionalitet som gamla PIA Fyll i kallelsens meta-data ( konfigurera kallelsen) Gör kallelsen till en definitiv kallelse E-postmeddelandet som kommer till den inbjudne deltagaren Se vilka som svarat och vilka som kommer att delta Utökad funktionalitet i jämförelse med gamla PIA Skicka påminnelser Ändra i en kallelse Bifoga en fil (t.ex. en dagordning) till kallelsen Ändra i annan inbjuden deltagares svarsformulär Samla information om önskemål, t.ex. kost Mötesplanering i PIAplus Att skicka en preliminär kallelse Kallelser från gamla PIA (30)

4 1. Allmänt om PIAplus Nya PIAplus är ett sharepointbaserat projekt- och dokumenthanteringssystem, med en väsentligt större funktionalitet än vårt tidigare PIA-system. Grundläggande för systemet är att det inte har en fast mapp-struktur (som exempelvis gamla PIA) utan att samma information kan nås på flera olika sätt. Alla dokument, grupper, användare osv. karakteriseras av ett antal meta-data (i andra system kallade attribut, taggar eller liknande) som gör att de kan hållas ordning på i systemet. Ett viktigt metadata för användare i PIAplus är vilket företag de tillhör. Ordet företag i systemet betyder snarare organisation vilket innebär att även t.ex. KTH kallas företag. Teknikområdenas princip att betrakta orter snarare än juridiska enheter som företag är också bevarad. Det betyder t.ex. att SSAB Luleå är ett annat företag än SSAB Borlänge. Den utökade funktionaliteten i PIAplus gör att verktyget efterhand kommer att byggas ut med fler och fler funktioner. Inför lanseringen har vi emellertid fokuserat på att uppnå samma funktionalitet som fanns i gamla PIA. Av programmeringsskäl finns dock de flesta menyer redan på plats. Det betyder att mycket av det du kan se och klicka på i menyerna inte ännu har full funktionalitet! Vi har säkrat de vägar som behövs för att uppnå tidigare funktionalitet, övriga delar kommer att tas i bruk efter hand. Om du får problem eller hittar konstigheter hör av dig till Elisabeth Källgren, som administrerar teknikområdena 31, 32, 33, 34, 41 och 51 samt råd och kommittéer inom energi, miljö och bergshistoria. Armi Kortelainen, som administrerar teknikområdena 21, 23, 24, 43, 44, 45, 55 och 80 samt Stålkretsloppets projekt, FoU-rådet och forskningsprogrammens styrelser. 2. Logga in i PIAplus PIAplus finns på följande adress: Systemet kan också nås från Jernkontorets hemsida. För att logga in använder du din e-postadress som användarnamn och ditt gamla PIAlösenord. Notera att den enda webbläsare som fungerar för PIAplus är Internet Explorer! 3. Viktiga begrepp 3.1. Grupper Teknikområden Forskningskommittéer 4 (30)

5 3.2. Dokument Systemet skiljer på en rad olika dokumenttyper. De typer som externa användare oftast kommer att komma i kontakt med är Kallelse, Dagordning, Protokoll och Rapporter av olika slag (samt bilagor till dessa). För att det ska bli lätt att orientera sig i PIAplus är det viktigt att använda sig av den fastställda nomenklaturen, se avsnitt Meta-data Varje informationsenhet i PIAplus är karakteriserad av en uppsättning etiketter, så kallad meta-data, som underlättar strukturering av och sökning i den databas som PIAplus utgör. Du som användare har bland annat ditt för- och efternamn samt dina kontaktuppgifter som metadata Medlemmar Alla som är med i någon av PIAplus grupper ska vara medlem i systemet och ha inloggningsuppgifter (användarnamn = e-postadress, lösenord = samma som i gamla PIA; vid problem att logga in kontakta Armi Kortelainen eller Elisabeth Källgren ) Arbetsflöde En del av funktionaliteten i systemet bygger på arbetsflöden. På det viset kan du göra olika saker med ett dokument beroende på var i arbetsflödet det befinner sig. Så kan du t.ex. skicka en preliminär kallelse, med flera valbara tider, för att kontrollera när deltagarna har möjlighet. När dagen är vald förvandlar du kallelsen till slutlig. Ett protokoll, en rapport eller något annat dokument kan vänta på granskning, på godkännande eller på publicering och beroende på vilket ser menyerna och därmed valmöjligheterna lite olika ut för den som arbetar med dokumentet Relationer I systemet byggs relationer mellan olika objekt upp. Exempelvis skapas relationer mellan ett protokoll och den grupp protokollet tillhör och mellan protokollet och dess bilagor. Det är dessa relationer som gör att du kan hitta ett dokument via flera olika vägar. 4. Behörighetshantering i PIAplus Behörighetsprinciperna är förändrade i förhållande till vad som gällde i gamla PIA. Principerna är följande: 4.1. Läs- och skrivrättigheter till grupper där du är medlem Oavsett om du är ledamot från ett medverkande företag eller adjungerad forskningsutförare har du både läs- och skrivrättigheter i de grupper i vilka du personligen är medlem. Ditt eventuella medlemskap i ett teknikområde ger läs- och skrivrättigheter i alla underliggande kommittéer, även de där du personligen inte är medlem. 5 (30)

6 4.2. Läsrättigheter till grupper där ditt företag är medlem Tillhör du ett företag som är medlem i ett eller flera teknikområden eller bidrar med naturainsatser i någon kommitté kommer du att ha läsrättigheter i alla de grupper där någon från ditt företag är medlem (detta är nytt i förhållande till gamla PIA) Flikar i övre länkfält Min sida är landningssida för deltagare i teknikområden och forskningskommittéer. Liknar gamla PIA. Rapportsökning är för att söka fram alla sammanfattningar och för att kunna se alla de rapporter du är behörig att läsa. Manualer är manualer och styrdokument för PIAplus och för forskningen i allmänhet. Mallar är mallar för office-dokument. Jernkontoret är landningssida för Jernkontorets medarbetare (kan endast öppnas av dessa) Min sida Under Min sida kan du i presentationsfönstret via knappar ta genvägar till information av olika slag. i navigationsträdet (spalten till vänster) även kallad kugghjulsmenyn navigera dig fram till de teknikområden och forskningskommittéer som du är behörig att se. 1 Undantaget är några grupper med speciell behörighet (exempelvis programstyrelser) som inte kan läsas av några andra än de som personligen är medlemmar i gruppen. 6 (30)

7 Genvägar De vanligaste sökvägarna finns som grå knappar i en blå ruta som heter Genvägar. Under Mina grupper hittar du de grupper (styrelser, kommittéer) där du som individ har läsoch/eller skrivrättigheter. Längst till höger hittar du de dokument du själv har att hantera, d.v.s. dokument som du är författare till eller granskare eller godkännare av. Om du väljer genvägen Mina dokument får du upp samtliga dessa dokument i en bild. Genom att klicka på Mina grupper och sedan välja en grupp ur listan får du upp en ny bild med genvägar. Där kan du se gruppens verksamhet och medlemmar och alla de dokument och kallelser som hör till gruppen, och även skapa nya, förutsatt att du har skrivrättigheter. Det finns också en knapp under vilken du kan byta lösenord Rapportsökning Om du istället för Min sida väljer Rapportsökning kan du få fram rapporter med hjälp av sökord. I listorna kan du filtrera för att sortera ut delmängder av informationen. Du kan antingen välja att skriva in ditt sökord direkt i sökfältet över respektive kolumn, eller klicka fram ett sökfilter (symbolen till höger i sökfälten). Asterisk (*) används för att få med alla varianter av ett visst namn eller uttryck, t.ex. Beräkning* får med Beräkningar, Beräknings-, och andra varianter. Viktigt: Notera att ett filtervärde tas bort först när du klickat på filtersymbolen och valt Rensa filter. Det räcker alltså inte att ta bort filtervärdet från teckenfönstret Manualer Under denna flik hittar du Jernkontorets olika manualer. 7 (30)

8 5.4. Mallar Under denna flik hittar du Jernkontorets olika dokumentmallar. 6. Att läsa i PIAplus 6.1. Kugghjulsmenyn Till vänster i den bild du får upp när du loggat in finns en meny kallad kugghjulsmenyn, som påminner om filträden i Windows-programmet Utforskaren. Där ser du, utöver de grupper du själv deltar i, även de grupper som andra från din organisation deltar i. Via länkarna i kugghjulsmenyn kan du se samma saker som via genvägarna på Min sida, men informationen är filtrerad på gruppen istället för på dig som individ Listor Informationen i PIAplus presenteras oftast i listor där olika meta-data (etiketter) presenteras i kolumner. Genom att använda de filter som finns högst upp i kolumnerna kan du sortera ut just den information du letar efter Filtrera i listor Det finns två olika sätt att filtrera i listor: 1. Tryck på den lilla trattikonen i den kolumn du vill filtrera och följ instruktionen. 8 (30)

9 2. Skriv sökordet direkt i rutan ovanför kolumnen. Tryck sedan på tangentbordets enterknapp 2. Asterisk (*) används för att få med alla varianter av ett visst namn eller uttryck Exportera listor till Excel Alla listor går att exportera till Microsoft Excel. Detta görs genom att trycka på knappen Export till Excel. Genom att klicka på dokumentets titel får du fram själva dokumentet. Om du klickar på dokumentets ID så får du fram meta-data för dokumentet. Även från den vyn kan du öppna själva dokumentet, genom att klicka på VISA. 2 Det kan fortfarande på enstaka ställen i systemet förekomma att enter-knapptryckningen inte fungerar. Om du råkar ut för detta vill vi att du anmäler det till oss, så att vi kan rätta till felet. 9 (30)

10 Att backa i systemet Det finns en stor flexibilitet i hur du kan komma åt information. Du kan alltså nå samma information via olika vägar. Detta innebär samtidigt att det finns olika sätt att backa tillbaka. I de flesta listor (men inte alla) finns knappen Tillbaka. Högst upp finns en synlig sökväg, så kallade brödsmulor, (se bild till höger), med vars hjälp du kan backa genom att klicka på bakomliggande nivåer. Ibland kan du backa med hjälp av webbläsaren. Det finns dock ett sätt på vilket du alltid kan backa: Genom att högerklicka och välja Backa. 7. Att skriva i PIAplus Om du har skrivrättigheter i PIAplus kan du lägga in dokument av olika typer och skapa kallelser Att lägga in dokument Ett nytt dokument börjar sin tillvaro på din egen dator. Där sparar du ner den dagordning eller rapport eller det protokoll du vill skapa i PIAplus. OBS! Notera att namngivningen av filer i PIAplus är föreskriven, se avsnitt För att flytta dokumentet till PIAplus trycker du på knappen Skapa dokument på Min sida eller på knappen Ny ovanför någon dokumentlista. När du i PIAplus väljer att skapa ett nytt dokument ska du först välja typ: Är det en dagordning, en rapport eller något annat? För ett dokument som inte låter sig katalogiseras under någon av de tillgängliga, specifika typerna kan du helt enkelt välja typen Dokument. När du har valt typ kommer du vidare till en meny där du kan bläddra på din dator efter dokumentet. Då hamnar du i följande vy: 10 (30)

11 Utöver författare (du själv) och ägare (gruppen) måste du ange en godkännare för att dokumentet ska kunna färdigställas, dvs. godkännas och publiceras. I rullgardinsmenyn kan du välja dig själv, eller någon annan i gruppen som godkännare. OBS! Välj annan person än dig själv endast när du behöver ett kvitterat dokument", t.ex. ett justerat protokoll eller en slutgodkänd rapport. Om du väljer någon annan person än dig själv, så kan du nämligen inte på egen hand färdigställa dokumentet. Du har också möjlighet att välja granskare, publiceringsformat och -dag, distributionslista och annat genom att välja Visa på Fler uppgifter. Efter att ha fyllt i nödvändiga och eventuellt ytterligare attribut meta-data kan du Spara. Observera att det i fältet Rubrik ska stå namnet på dokumentet (enligt regler nedan). Då laddas dokumentet upp i PIAplus. För att dokumentet ska synas för andra än dig själv och godkännaren måste du dock via knappen Arbetsflöde i menyraden ovanför först se till att godkännaren godkänner dokumentet och sedan publicera dokumentet. Därefter sker all hantering inom systemet, som också håller reda på versioner av dokumentet. Mer om detta nedan Distributionslista Du kan alltid koppla en distributionslista till dokumentet. De som står i distributionslistan kommer att få information om att dokumentet publicerats. Om dokumentet registrerats under en grupp så kommer gruppens medlemmar att finnas under TO/FK. För att tanka in dessa i distributionslistan ska du klicka på knappen Uppdatera Namngivning av dokument i PIAplus PIAplus ger en helt annan överblick än gamla PIA t.ex. kan ju alla representanter från ett visst företag (ort) utöver sina egna numera se varandras grupper och dessas dokument. För att denna överblick ska vara klar och tydlig och minimera risken för sammanblandningar inför vi en nomenklatur för namngivning av dokument enligt nedan. (Notera att namngivning sker i fältet Rubrik när ett dokument laddas upp i PIAplus. Vad dokumentet heter på moderdatorn spelar ingen roll). Varje dokumentnamn ska inledas med gruppens femställiga sifferkombination (för styrelser är detta TO:ts nummer följt av tre nollor). Därefter ska följa ett understreck. 11 (30)

12 För dokument som är kopplade till ett möte ska efter understrecket följa datum för mötet på formen ÅÅÅÅMMDD. Därefter ett nytt understreck, följt av en av tre följande bokstäver, i versal form: D (för dagordning), P (för protokoll) eller R (för rapport). Bokstaven ska följas av mötets serienummer, i treställig form. Om dokumentet ifråga är en bilaga anges detta efter serienumret med understreck följt av bokstaven B (versal) och bilagans nummer. Därefter en kort beskrivning av bilagans innehåll. Kallelser hanteras helt och hållet inom systemet. Kallelsens namn styrs av mötesdag och -typ. Rapporter som inte är kopplade till ett möte, liksom andra typer av dokument än dagordning och protokoll, ska istället för mötesdatum ha annat lämpligt datum, t.ex. när dokumentet skapades eller publicerades i PIAplus. Därefter kan följa ett beskrivande namn. Några exempel: Protokollet från forskningskommittés möte nr 27 den 15 januari 2012 ska alltså ges namnet ( Rubriken ): 31034_ _P027 Bilaga två till protokollet en presentation av ett förslag till projekt kring användning av restvärme, får namnet: 31034_ _P027_B2_restvärme En rapport beställd av styrelsen för teknikområde 23, Styrning av slagger i ljusbågsugn och levererad av forskningsutföraren den 15 december 2011 kan t.ex. ges namnet: 23000_ _slagg i ljusbågsugn Genom att följa denna nomenklatur så kommer dokumenten att listas på ett logiskt, samlat vis, och bilagorna kommer att listas i ordningsföljd omedelbart under respektive moderdokument. Det blir dessutom enkelt att se var ett dokument hör hemma. Denna nomenklatur gäller per omgående. Dokument som förts över från gamla PIA kommer att ges nya namn enligt nomenklaturen i den takt vi hinner med Arbetsflöde dokument PIAplus är ett dokumenthanteringssystem med versionshantering av dokumenten. Varje dokument följer alltså ett arbetsflöde: 1. Dokumentet registreras i systemet. När författaren registrerar dokument pekar han ut godkännare (det finns även möjlighet att peka ut granskare men den kommer att tas i bruk först senare). På detta stadium kan bara författaren och godkännaren se och ändra i dokumentet. Dokumentet är en arbetsversion. 2. När författaren känner sig tillräckligt klar med dokumentet skickar han det för godkännande. Detta gör han genom att i arbetsflödet välja Klart för godkännande. 12 (30)

13 3. När dokumentet har satts klart för godkännande förändras rullgardinsmenyn under Arbetsflöde. Längst ner i rullgardinen kan författaren lämna ett meddelande till godkännaren. Nu kan godkännaren välja att godkänna eller inte godkänna dokumentet. I båda fallen finns möjligheter att i ett kommentarfält lämna synpunkter till författaren. (Godkännaren kan också gå in och ändra direkt i dokumentet.) 4. När godkännaren godkänner dokumentet hamnar han/hon i en vy där godkännandet bekräftas genom att trycka på knappen Godkänns. 5. Nu måste dokumentet publiceras för att det ska bli synligt för alla medlemmar med läsrättighet i gruppen. Detta görs av författaren (eller godkännaren) genom att välja Publicera i arbetsflödet. 6. Dokumentet publiceras som pdf eller html (beroende på vad du valt). När dokumentet är publicerat kan du inte längre ändra. Då får du istället göra en ny version. Detta görs genom att du i Arbetsflöde väljer Ny version. 13 (30)

14 8. Att skapa och skicka kallelser 8.1. Inledning PIAplus kallesefunktion är tänkt att kunna användas både för att kalla till möten och för mötesplanering (via en så kallad preliminär kallelse med olika datumalternativ). Arbetsflödet i de båda fallen illustreras nedan. I det fall mötesdatum redan är bestämt följer du den gröna linjen i figuren. I sin enklaste användning motsvarar detta den funktionalitet som fanns i gamla PIA. Hur du skickar en sådan kallelse beskrivs i avsnitt 8.2 nedan. Det finns i kallelsefunktionen dock även vissa möjligheter som inte fanns i gamla PIA. Hur du använder dessa beskrivs i avsnitt 9. I det fall du behöver undersöka vilket av flera mötesdatum som passar gruppen bäst, följer du den blå linjen i figuren och går via en så kallad preliminär kallelse. Hur du använder dig av en preliminär kallelse beskrivs i avsnitt 9.6. Kallelsen registreras Kallelsen görs om till en definitiv kallelse Kallelsen skickas Kallelsen skickas som preliminär kallelse Oavsett om du ämnar följa det gröna eller det blå flödet i figuren börjar du på gruppens sida genom att trycka på knappen Kallelse i skapa-kolumnen Att skicka en kallelse med samma funktionalitet som gamla PIA Fyll i kallelsens meta-data ( konfigurera kallelsen) När du har tryckt på Kallelse-knappen, öppnas kallelsen i konfigureringsläge, det vill säga det läge där kallelsens metadata fylls i. Detta görs via ett formulär som fylls i enligt följande: 14 (30)

15 Lägg till aktivitetens namn enligt PIAplus namngivningsregler Välj mötestyp i rullgardinen Välj start och slutdatum OBS: Tiden fylls i för hand (default är 00:00) Välj ansvarig genom att klicka på namnet: OBS! Den ansvariga är den enda som kan administrera kallelsen: Välj dig själv!!!! OBS! Nedanför deltagarrutan finns flera fält under rubriken Preliminär kallelse (syns ej på denna skärmdump). Lämna dessa tomma. Kalla gruppen till mötet (ta bort bocken om någon inte ska kallas) genom att klicka på Lägg till och sedan OK. När alla fält är ifyllda trycker du på knappen Spara. Då skapas kallelsen i systemet. Kallelsen har dock inte skickats än Gör kallelsen till en definitiv kallelse När kallelsen har sparats öppnas fönstret nedan. För att kunna skicka ut kallelsen måste den göras om till en definitiv kallelse. Välj Arbetsflöde i menyraden och Gör om till definitiv kallelse i rullgardinen. När detta är gjort kommer innehållet i rullgardinen under arbetsflöde att förändras och du får fem nya alternativ. Välj det första: Skicka kallelse. 15 (30)

16 Nu kommer du in i det läge där du har möjlighet att redigera själva e-postutskicket (se bilden nedan). När du är klar trycker du på Skicka. Systemet lägger in e-postadresserna till alla kallade deltagare. Du kan ta bort oönskade adresser med ta bort-knappen. Vill du kalla någon utomstående, skriv e-postadressen i rutan. Tryck Lägg till. Du kan ändra vad som ska stå i e-postkallelsens ämnesrad om du vill. Du kan också ändra vad som står i själva meddelandet. Vad systemet plockat in automatiskt är den information om mötet som du givit när du skapade kallelsen E-postmeddelandet som kommer till den inbjudne deltagaren Ändras ingenting i bilden ovan så kommer e-postkallelsen att se ut så här i den inbjudne deltagarens e-postlåda: OBS! Det är den mötesansvarige som står som e-postkallelsens avsändare. Eventuellt svar på meddelandet hamnar alltså i den mötesansvariges e-postlåda. Själva e-postmeddelandet innehåller information om mötet och två länkar: 16 (30)

17 När den inbjudne deltagaren klickar på länkarna i meddelandet kommer han/hon att se en av följande sidor: OBS! Det är den senaste tryckta länken som gäller som svar på kallelsen i systemet. Den inbjudne deltagaren kan alltså när som helst ändra en tidigare avbokning eller bokning genom att gå in i e-postmeddelandet igen och trycka på den andra länken Se vilka som svarat och vilka som kommer att delta Den mötesansvarige kan se vilka som har anmält sig till mötet genom att gå till gruppens sida och trycka på knappen Kallelser i Visa-rutan. Då öppnas följande vy: 17 (30)

18 OBS! För varje kallelse skapar systemet en svarsblankett per deltagare. Därför syns flera rader med samma länk i kolumnen Aktivitetsnamn (en länk som leder till själva kallelsen), med olika länkar i kolumnen Deltagare (länkar som leder till respektive deltagares svarsblankett). I kolumnen Status ses vilka som anmält sig till mötet: 9. Utökad funktionalitet i jämförelse med gamla PIA 9.1. Skicka påminnelser PIAplus kan skicka påminnelser om att inbjudna deltagare ska svara på kallelsen. Detta görs via arbetsflödet enligt nedan: Det enda som skiljer en påminnelse från en kallelse är den förvalda (men redigerbara) texten i e-postmeddelandet som sänds ut. Både kallelser och påminnelser kan skickas hur många gånger som helst. I PIAplus kan du också i konfigureringsläge välja ett datum för en automatisk påminnelse. Det görs i rutan under slutdatum. 18 (30)

19 Möjligheten att skicka samma kallelse och/eller påminnelse flera gånger gör det möjligt att redan tidigt gå ut med kallelsen till de inbjudna deltagarna, för att sedan påminna om att svara på kallelsen när mötet börjar närma sig (alternativt skicka kallelsen en gång till). Deltagarna kan också ändra sitt svar från det att den första kallelsen skickas fram tills att mötet äger rum genom att använda länkarna i e-postmeddelandet Ändra i en kallelse I PIAplus kan du när som helst ändra i en skapad kallelse genom att öppna kallelsen (till exempel från lista över gruppens kallelser) och trycka på knappen Ändra (se figuren nedan). Då öppnas kallelseformuläret i konfigureringsläge och det går att ändra namn, datum, dagordning och så vidare. När du är klar med dina ändringar trycker du på Spara-knappen uppe i det högra hörnet. OBS! Den ändrade kallelsen skickas därmed inte. Om du vill skicka ut en kallelse med de genomförda ändringarna måste du göra det via arbetsflödets Skicka kallelse Bifoga en fil (t.ex. en dagordning) till kallelsen OBS! Vill du bifoga ett dokument ska du först se till att dokumentet finns publicerat under den aktuella gruppen. Hur detta går till kan du läsa om i avsnitt 7.1. Att bifoga ett dokument till kallelsen innebär i PIAplus att du i systemet skapar en relation mellan dokumentet och kallelsen. Relationen skapas i det läge där kallelsen har gjorts om till en definitiv kallelse. Då ser fönstret ut så här: 19 (30)

20 För att skapa relationen, skrollar du nedåt tills raden Dokument syns. Där tycker du på knappen Ny. I det fönster som då öppnas söker du bland gruppens dokument genom att välja dokument-typ i rullgardinen (vid behov används även andra filter för att snäva ner sökningen och hitta rätt dokument). Det dokument som ska bifogas e-postkallelsen bockas för varpå du trycker på knappen Spara. Nu syns dokumentet i kallelsens metadata. I och med att du har skapat relationen mellan kallelsen och dokumentet kan du nu låta dokumentet gå med som en bilaga till e-postkallelsen. Detta gör du genom att i Skicka kallelse -läget bocka för rutan Bilagor : Dokumentet kommer nu att bifogas e-postkallelsen. OBS! Filnamnet är inte det namn som du givit dokumentet, utan ett unikt automatgenererat namn skapat av systemet (i detta fall DD0044). 20 (30)

21 9.4. Ändra i annan inbjuden deltagares svarsformulär Den mötesansvarige har tillgång till de enskilda deltagarnas svarsformulär. Funktionen kan utnyttjas när en inbjuden deltagare meddelar den mötesansvarige muntligen eller via vändande e-post (e-postkallelsen skickas ju med mötesansvarig som avsändare). En inbjuden deltagares svarsformulär öppnas genom att du klickar på det aktuella personnamnet i kolumnen längst till vänster i listan över gruppens kallelser. Då öppnas fönstret nedan. Genom att använda rullgardinen under arbetsflöde kan deltagarens status anges som Kan ej delta eller Deltar. För att komma tillbaka till listan trycker du på knappen Avbryt. (OBS! Knappen Avbryt har ingen annan funktion än att leda tillbaka till listan som du kom från. Ändringen i deltagarens status sparas nämligen redan när det väljs i rullgardinen. Ett annat sätt att lämna formuläret är att använda kugghjulsträdet till vänster för att landa direkt på gruppens sida) Samla information om önskemål, t.ex. kost PIAplus ger också möjlighet att samla information från deltagarna om speciella önskemål avseende mötet, till exempel om kost och logi, genom att kallelseblanketten som deltagarna får rymmer fler svarsalternativ än bara deltar och deltar inte. Den utökade kallelseblanketten skapas i det läge där kallelsen gjorts om till en definitiv kallelse innan den skickas (se ovan). I detta läge är vyn som i figuren nedan. Klicka på knappen Ändra för att komma in i kallelsens konfigureringsläge. 21 (30)

22 Genom att skrolla nedåt kommer du till vad som kallas Konfigurering av kallelseblanketten. Här skapas svarsfälten till deltagarnas svarsblanketter (nedan beskrivs hur dessa kommer att se ut) genom att det i rutorna anges vilka fält som ska finnas i blanketten. Svarsfält kommer bara att skapas för de dagar för vilka du valt hel- heller halvdagsaktivitet. I exemplet nedan skapas en kallelse för ett heldagsmöte med lunch. När du är klar, skrollar du upp igen och sparar kallelsen med Spara-knappen, varefter kallelsen skickas via arbetsflödets rullgardin som vanligt. Precis som i fallet med en enkel kallelse kommer den inbjudne deltagaren att få ett e-postmeddelande med två länkar, en för att delta och en för att inte delta på mötet. När den inbjudne deltagaren nu klickar på länken för att delta kommer han/hon att hamna i sin egen svarsblankett där han/hon kan lämna sina svar, varpå han/hon trycker på Boka: 22 (30)

23 Mötet är i detta fall ett heldagsmöte Deltagaren kan välja att delta heldag eller halvdag, eller inte alls. Deltagaren kan kryssa i om han/hon vill delta i lunchen samt lämna önskemål om exempelvis specialkost i kommentarsfältet. I och med att deltagaren tryckt Boka, fås följande bekräftelse på skärmen: Om den inbjudne deltagaren anger att han/hon inte kommer att delta i mötet genom att klicka på länken i e-postmeddelandet, fås (precis som i fallet med en enkel kallelse) följande meddelande: Den mötesansvarige kan följa hur deltagarna har svarat genom att gå till gruppens sida och trycka på knappen Kallelser i Visa-rutan. 23 (30)

24 Då visas en lista över samtliga kallelser. Genom att 1) filtrera på den aktuella kallelsen 3 och 2) skrolla åt höger kan den mötesansvarige se hur deltagarna har svarat. OBS! Det är lättare att få en överblick om du exporterar listan till Excel, då fönstret tyvärr inte låser vänsterkolumnen med deltagarnas namn när du skrollar Mötesplanering i PIAplus Att skicka en preliminär kallelse Genom att använda den så kallade preliminära kallelsen kan du skicka ut en förfrågan om mötesdatum innan du gör om kallelsen till en definitiv kallelse. Det går till på följande vis: Precis som när en enkel kallelse skapas, börjar du med att på gruppens sida trycka på knappen Kallelse i skapa-kolumnen. 3 OBS: Bugg filtret fungerar inte i dagsläget. Rapporteras till RMT för lösning. 24 (30)

25 Då öppnas konfigureringsläget. Formuläret fylls i enligt bilden nedan. Lägg till aktivitetens namn enligt PIAplus namngivningsregler. Välj mötestyp i rullgardinen. Lämna fälten för start och slutdatum tomma! Välj ansvarig genom att klicka på namnet: OBS! Den ansvariga är den enda som kan administrera kallelsen: Välj dig själv!!!! Kalla gruppen till mötet (ta bort bocken om någon inte ska kallas) genom att klicka på Lägg till och sedan OK. 25 (30)

26 För att komma till de fält där du kan ange ett alternativ för mötesdatum så måste du skrolla nedåt: Lägg in dina datumförslag med hjälp av Ändra-knapparna OBS! Tiden fylls i för hand (default är 00:00). När samtliga datumförslag för möte har lagts in skrollar du upp och trycker på Sparaknappen. Därpå väljs Skicka preliminär kallelse i arbetsflödets rullgardin. Därefter fungerar det som när du skickar ut en definitiv kallelse, d.v.s. du hamnar i ett läge där du kan redigera e-postkallelsen varpå du skickar den genom att trycka på Skicka-knappen: 26 (30)

27 Den inbjudne deltagaren kommer nu att få ett e-postmeddelande med två länkar, precis som när du skickar en definitiv kallelse. När han/hon klickar på länken för att delta i mötet kommer han/hon in i detta formulär: Deltagaren anger i formuläret vilka dagar som passar genom att bocka för i rutorna och trycker sedan på knappen Boka för att spara sina svar i PIAplus. I och med att deltagaren tryckt Boka, fås som vanligt följande bekräftelse på skärmen: 27 (30)

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning 2016-09-15 Skapat av: Fältström Ingrid 1 (31) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaringar... 3 1.1.1 Kolumn... 3 1.1.2 Lista... 3 1.1.3 Posttyp...

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Snabbstartsguide Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Det här dokumentet har tagits fram för att hjälpa dig att snabbt kunna administrera utvärderingar

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare

Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare Innehållsförteckning 1. Översikt... 4 2. Målgrupp... 4 3. Åtkomst till Mina sidor... 4 4. Logga in... 5 5. Glömt lösenord... 5 6. Ändra

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 :

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : Handledning Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : 2017-06-13 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 3 2.1 Logga in på

Läs mer

Lägga in ett protokoll i en Dokumentlista i SharePoint

Lägga in ett protokoll i en Dokumentlista i SharePoint Lägga in ett protokoll i en Dokumentlista i SharePoint Så här loggar du in protokoll i SharePoint dokumenthanteringssystem Den röda texten tillsammans med de röda pilarna på bilderna visar vad du ska fylla

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

1. 17. Administrera betalningar

1. 17. Administrera betalningar 17. Administrera betalningar version 2006-11-29 17.1 1. 17. Administrera betalningar Den här dokumentationen beskriver hur man kan administrera betalningar av medlemsavgiften för sin förenings medlemmar

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Doxcentral. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.9 2012-02-20

Doxcentral. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.9 2012-02-20 Doxcentral Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v..9 0-0-0 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och filer.

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Logga in i Episerver 6: Logga in genom att skriva http://rfs.se/gui i webbläsaren. Skriv ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. Klicka

Läs mer

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.1.1

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.1.1 Manual Enkät Senselogic AB Version 2.1.1 Innehållsförteckning 1 Användningsområde...1 2 Inställningar för enkät...1 2.1 Fliken Allmänt...1 2.2 Fliken frågor...2 2.2.1 Gemensamma inställningar:... 2 2.2.2

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Användarhandbok. Trafikverkets Chemsoft 2015

Användarhandbok. Trafikverkets Chemsoft 2015 Användarhandbok Trafikverkets Chemsoft 2015 Innehållsförteckning 1. Inloggningsuppgifter... 3 1.1 Var hittar jag Chemsoft?... 3 1.2 Hur får jag inloggningsuppgifter?... 3 1.3 Hur byter jag lösenord?...

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Webbmanual hittaut.nu

Webbmanual hittaut.nu Webbmanual hittaut.nu - Webbmanual för hittaut.nu Manualen är sammanställd av hittaut.nu-kansliet. Saknas något eller är det något som inte stämmer? Kontakta då hittaut.nu-kansliet på info@hittaut.nu!

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14)

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Manual Interbook Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare och underanvändare... 3 2. Hitta

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Linda Höglund Pulsen Application AB 1 Innehållsförteckning Logga in på projektkontoret... 3 Startsida Projektkontoret... 4 Funktioner på projektkontorets startsida...

Läs mer

Instruktion fo r inrapportering

Instruktion fo r inrapportering Instruktion fo r inrapportering Av Ola Langvall (ola.langvall@slu.se) Innehåll Snabbstart... 3 Startsidan... 4 Mitt konto... 5 Mina observationer... 7 Visa registrerade observationer... 7 Registrera nytt

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet Manual valwebb Förskole- och lärarutbildningarna Linköpings universitet 2017/2018 VFU-teamet INNEHÅLL Inloggning... 3 Inställningar, tecken och symboler... 3 Hitta ditt VFU-område med dina studenter...

Läs mer

AKTIVITETSSTÖD. Användardokumentation. Föreningsadministratör

AKTIVITETSSTÖD. Användardokumentation. Föreningsadministratör AKTIVITETSSTÖD Användardokumentation Föreningsadministratör 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Om denna dokumentation... 3 Terminologi och förkortningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Användarmanual. Fakturaspecifikation. Trafikverkets system för fakturaspecifikation. Version 1.4, 2010-12-20

Användarmanual. Fakturaspecifikation. Trafikverkets system för fakturaspecifikation. Version 1.4, 2010-12-20 Användarmanual Fakturaspecifikation Trafikverkets system för fakturaspecifikation Version 1.4, 2010-12-20 0 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Manual Ledningssystemet Edda

Manual Ledningssystemet Edda 1 (15) Manual Ledningssystemet Edda Innehåll 1 Syfte... 2 2 Ansvar och Befogenheter... 2 3 Beskrivning av Ledningssystemet... 2 3.1 Vilka dokument ska finnas i Edda?... 2 3.2 Hitta och läsa dokument...

Läs mer

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line Elisabeth Banemark, Pedagogiskt center, Kristianstad 08-07-05 Innehållsförteckning Logga in Användarnamn och Lösenord...

Läs mer

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb Kom igång med Riksbyggen Kundwebb På din nya kundwebb får du tillgång till information, hjälp och uppgifter kopplat till ditt boende samt en rad olika verktyg som underlättar i kommunikationen med Riksbyggen.

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03 Handledning Biträdessidan Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från biträdessidan... 5 3 Biträdets administration av assistenter...

Läs mer

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.3

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.3 Manual Enkät Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Användningsområde... 1 2 Inställningar för enkät... 1 2.1 Fliken Allmänt... 1 2.2 Fliken Frågor... 2 2.2.1 Textfråga... 3 2.2.2 Envalsfråga...

Läs mer

Logga in För att förenkla och ge bättre överblick över sin arbetstid har var och en som tidrapporterar sina unika inloggningsuppgifter.

Logga in För att förenkla och ge bättre överblick över sin arbetstid har var och en som tidrapporterar sina unika inloggningsuppgifter. Inledning Bakgrunden till införandet av systemet har bl a varit att minska dubbelarbete och automatisera sammanställningen av tidrapporterna samt överföringen av underlaget för kostnadsfördelningen till

Läs mer

E-läromedel Manual Version 3

E-läromedel Manual Version 3 Manual 1 (18) E-läromedel Manual 31.08.2015 Version 3 Kirjavälitys Oy 2015 Manual 2 (18) Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Uppgifter om organisationen... 3 2 Skapa användare... 4 2.1 Allmänt... 4 2.2 Skapa en

Läs mer

Administrera behörighet IdrottOnline Klubb Administrera behörighet

Administrera behörighet IdrottOnline Klubb Administrera behörighet Uppdaterad 2011-03-09 Administrera behörighet IdrottOnline Klubb Administrera behörighet Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Sida 2 av 21 Innehåll Inledning 3 Välkommen till Kompetenskoll 4 Logga in - Byt lösenord Godkänn lagring av uppgifter och cookies 4 Del 1: Överblick

Läs mer

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IDROTTONLINE KLUBB MEDLEMSREGISTRET... 2 Så loggar du in... 2 Systemets uppbyggnad... 2 Medlemmar... 3 Vad är medlemsfliken?/medlemmar... 3 Lägg till ny medlem/medlemmar...

Läs mer

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera.

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Lathund. Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21

Lathund. Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21 Lathund Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21 1 2 Dessa lathundar är utformade för att underlätta för Föreningen Nordens medlemmar att administrera i det nya medlemssystemet

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

IdrottOnline Förbund Administrera behörighet. Administrera behörighet

IdrottOnline Förbund Administrera behörighet. Administrera behörighet IdrottOnline Förbund Administrera behörighet Administrera behörighet Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN

GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN Sida 1 av 9 Version: 1 (EL) GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN Användarhanteringen sker i ett verktyg som heter Användaradmin och man kan också göra en del saker direkt på intranätet. I användarhanteringen

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

Manual för ledare. Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER...

Manual för ledare. Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER... Manual för ledare Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER... 11 Allmän info Uppe till höger finns ett frågetecken. Ställer

Läs mer

2013-10-31. Så här beställer du. Raindanceportalen version 2013 vår. Stockholms universitet. E-post: portalen@eko.su.se

2013-10-31. Så här beställer du. Raindanceportalen version 2013 vår. Stockholms universitet. E-post: portalen@eko.su.se 1 2013-10-31 Så här beställer du Raindanceportalen version 2013 vår Stockholms universitet E-post: portalen@eko.su.se 2 Innehåll Så här beställer du 1 1. Introduktion av beställningsportalen 3 1.1 Varukorgen...

Läs mer

Manual för webportalen

Manual för webportalen Manual för webportalen Innehållsförteckning Manual för webportalen... 1 1.Startsida:... 1 2.Beställa/Förflytta:... 1 2.1 Beställa pallar och lådor... 2 2.2 Rapportera Godsleverans... 3 2.3 Hämtning av

Läs mer

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram Sida 1 (9) SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram SBR-Net är en informations- och mötesplats på webben för SBR:s plusmedlemmar och förtroendevalda samt för

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 1 (19) Projektledare Godkänd av (beställare/projektägare) ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 2 (19) Innehåll 1. Applikation

Läs mer

Föreningen Nordens medlemsregister KomMed

Föreningen Nordens medlemsregister KomMed 1 Guide till Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2017-02-17 2 Denna lathund är utformad för att underlätta för Föreningen Nordens medlemmar att administrera medlemsregistret KomMed. KomMed

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE 1 KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE Söka kursplan i KIWAS Sök efter skapade kursplaner genom att klicka på Lista kursplaner i menyn under fliken Kurser. Listan som visas är begränsad till de kursplaner som

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

E-läromedel Manual Version 3

E-läromedel Manual Version 3 Manual 1 (19) E-läromedel Manual 31.08.2015 Version 3 Kirjavälitys Oy 2015 Manual 2 (19) Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Hur man använder e-läromedlen... 3 3 Hantera användarrättigheter... 3 3.1 Uppgifter om

Läs mer

manual interbook SKOLOR

manual interbook SKOLOR manual interbook SKOLOR Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Huvudanvändare och underanvändare 2. Hitta Interbook 2.1 Hjälp-funktion 3. Logga in 3.1 Glömt lösenord 3.2 Byta lösenord 4. Boka lokal 5.1

Läs mer