KalmarSunds. Slutrapport för projekt inom. Slutrapport. Kalmarsunds kustmiljö. Jnr Kalmarsunds kustmiljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KalmarSunds. Slutrapport för projekt inom. Slutrapport. Kalmarsunds kustmiljö. Jnr 2008-3779. Kalmarsunds kustmiljö"

Transkript

1 Slutrapport för projekt inom Jnr KalmarSunds KalmarSundsKustmiljö Kustmiljö Kalmar kommun 1(14)

2 Foto: Sonja Palm, Barometern I kölvattnet på projektledaren Anna Thore följer från vänster Ulf Olderius, Skäggenäs, Olle Rosenquist, Fågelsudd, Ulf Sampson, Skäggenäs, Eva och Johan Hultenheim, Dunö, Harald Stenhag, Skäggenäs, Lars Berg, Kalmar norra miljösektion, Mattias Adolfsson, Boholmarna, Lennart Wennmo, Skäggenäs och kommunalrådet Jonas Löhnn. Kontaktperson. Susanna Minnhagen Kalmar kommun Box Kalmar susanna.minnhagen@kalmar.se Kalmar kommun 2(14)

3 Den sju mil långa kusten med små vikar höll på att växa igen. Därför gick 16 föreningar samman för att röja vassruggar och badstränder, förbättra genomströmningen i vikarna och bekämpa övergödning. På landsbygden utanför Kalmar har innevånarna sakta fått se sitt kustlandskap försvinna av övergödningen. En sammanslutning av lokala föreningar kallad Kalmar Norra Miljösektion ville starta ett miljöprojekt, och projektledare Anna Thore sålde snabbt in tankarna bland andra samfällighetsföreningar, friluftsföreningar och båtklubbar. Man enades under namnet, fick pengar från landsbygdsprogrammet och det stora arbetet påbörjades. I dag 4 år senare är listan lång på vad kustmiljöprojektet har uppnått. - Vi har anlagt åtta våtmarker och fosforfällor och haft två musselodlingar ute för att minska på övergödningen. Vi har förbättrat våra badvikar och röjt bort vass och alger med hjälp av alltifrån krattor och liar till specialbyggda vassklippnings- och algsugningsmaskiner. Vi har också byggt en bro och en vandringsled för att öka tillgängligheten till kusten, säger ordföranden för förening, Göran Fahlberg. På frågan hur projektet kunde samla så många olika föreningar kring ett och samma mål svarar han: - Det var ett omfattande informationsarbete till en början. Vi kallade till många möten där alla verksamma i kustbandet fick tycka till, föreslå åtgärder och bidra med sina kunskaper. Lantbrukarna i området bidrog med mark så att våtmarker kunde anläggas och hade djur ute på bete för att hindra vassen från att växa tillbaks. Utöver naturens förbättringar längs med kusten blev det också andra effekter av projektet. - Jag tycker att vi har skapat en medvetenhet om miljön. Många av våra medlemmar har engagerat sig i de vattenråd som har bildats och försöker nu åtgärda utsläppen uppströms i vattendragen, säger Göran Fahlberg. Han tycker också att ett framgångsrikt samarbete mellan kommunen och ideella föreningar på miljöfronten har vaknat tack vare projektet. Att arbetet varit så framgångsrikt är enligt honom tack vare pengar som möjliggjorts för investeringar, men också naturligtvis de tack vare de nästan arbetstimmar som lagts ned helt ideellt av projektets medlemmar. Agneta Borgström, frilandsjournalist på uppdrag av jordbruksverket Kalmar kommun 3(14)

4 Slutrapport Så började det Bakgrunden till projektidén var att det fanns aktiva föreningar längs kusten som hörde av sig till Kalmar kommun och ville göra något åt igenväxningen av vikar och badstränder. Det sneglades på grannkommunerna Torsås och Mönsterås: Torsås hade sedan länge en etablerad Kustmiljögrupp som har organiserat en massa ideellt arbete, och Mönsterås hade det pågående Leaderprojektet "Mönsterås kustmiljö" där kommunen hjälpte föreningarna med utrustning för vassklippning och gjorde genomströmningar för att förbättra vattnet i vikarna. Kalmar kommun nappade på idén. Man ville få pengar till konkreta åtgärder mot övergödningen, och även till utrustning som skulle underlätta och uppmuntra föreningarnas arbete. En underliggande tanke var att visa att det inte är hopplöst. Genom samarbete och egna initiativ kan vi göra åtgärder som ger oss en bättre kustmiljö lokalt. Föreningarna I projektet samlades samfällighetsföreningar, stugföreningar och båtklubbar längs kusten. Det blev ett forum med regelbundna möten där kunskap, information, resurser och ny teknik blomstrade. Föreningarna skrev kustvårdsplaner för sina egna områden. Utifrån dessa enades 2009 om en gemensam åtgärdslista med våtmarker, fosforfällor och annat som skulle genomföras inom projektet. Kalmar kommun 4(14)

5 Fågelsudd kustmiljögrupp Slakmöre bygdegårdsförening Nyttorps stugförening KNM * Ljungnäs båtklubb Skäggenäs vattenmiljögrupp, Boda vassgrupp Rafshagens camping Hjälmö by samfällighetsförening Boholmarnas vägförening Dunö väg- och samfällighetsförening Hagbyhamns stugförening Boende i Vita sand Sandviks samfällighetsförening Gamla Sandviks samfällighetsförening Kolboda samfällighet förenin Ekenäs samfällighetsförening * KNM = Kalmar Norra Miljösektion Föreningar engagerade i projektet Kalmar kommun 5(14)

6 Slutrapport Maskinpoolen I början fokuserades mycket på att bygga upp en gemensam maskinpool, som skulle underlätta för föreningarna att återställa kusten som den en gång hade sett ut. Nära arbetstimmar lade föreningarna ned i projektet. Det var all den tid som föreningarna arbetade ideellt med att snygga till kusten som sen kunde växlas upp till EU-stöd. Slåtterbalkar och röjsågar, vassklippningsaggregat för båtar, egenutvecklade algflottar med pumpar som kan suga upp lösdrivande alger, en lastare för att ta upptång från stränderna, vassräfsor och vadarbyxor finns nu utspritt hos föreningarna för att underlätta arbetet, Som kronan på verket köptes en amfibiegående vassklippare, så kallad Truxor, in. Truxorn har den stora fördelen att vassen som klipps fångas upp i en skopa och enkelt kan forslas bort. Därmed tas näringen från vassen upp ur havet. Kalmar kommun 6(14)

7 Slutrapport Våtmarker Under 1900-talet skedde en omfattande utdikning av våtmarker, som är en av de största anledningarna till de problem vi ser idag. Stora områden torrlades, och slingrande åar rätades ut för att få mera jordbruksmark. I de grävda diken som nu går kors och tvärs genom jordbrukslandskapet spolas gödsel och näringsämnen rätt ut i havet. I de gamla våtmarkerna fick vattnet istället stanna upp, så att partiklar kunde sedimentera, och det sker dessutom bakteriella processer en våtmark som gör att kväve återförs till luften. Genom projektet blev många markägare medvetna om våtmarkernas fördelar, och intresset väcktes att anlägga nya våtmarker. Med projektets och inhyrda entreprenörers hjälp kunde så småningom åtta nya våtmarker bli verklighet. Våtmarkerna gör nu sitt till för att stoppa övergödningen innan den når havet. Dämme vid Hossmo Våtmark i Rydkulla, Rockneby Bild från våtmarkskurs Kalmar kommun 7(14)

8 Slutrapport Musselodlingar Ett annat av symptomen på övergödning är de algblomningar som varje sommar drabbar Östersjön. Ett sätt att fånga upp algerna är att anlägga odlingar med blåmusslor, som filtrerar stora mängder vatten från olika plankton. När sedan musslorna vuxit klart och skördas kan näringen de samlat på sig föras bort från vattnet och användas som till exempel jordförbättringsmedel eller hönsfoder. Projektet anlade pilotmusselodlingar vid Ljungnäs och Drag, som sköttes av ideella föreningar. Genom samarbete med Högskolan i Kalmar provades olika odlingstekniker, och miljögifter i musslorna mättes. Resultaten härifrån ansågs så intressanta att de ledde till ett långtgående samarbete med stiftelsen Baltic 2020, som resulterade i att Östersjöns första fullskaliga musselodling kunde anläggas vid Hagby norra fiskeläge Skörd av musselodlingen i Ljungnäs. Musselodlingen i Ljungnäs (uppe, nere) Kalmar kommun 8(14)

9 Slutrapport Samarbete med Högskolan i Kalmar Det framgångsrika samarbetet med dåvarande Högskolan i Kalmar (numera Linnéuniversitetet) är en av förklaringarna till att Kalmarsunds kustmiljö kunnat dra igång så många sidoprojekt. Förutom musselodlingar testades till exempel fosforfällor, en teknik att rena vatten med kalksten. Det har sedan anlagts likadana fällor inom flera andra projekt och, och resultaten håller nu på att utvärderas vetenskapligt. Ett annat försök med högskolan var att spärra av en vik i Ljungnäs med finmaskigt nät för att utesluta spigg. Eftersom spigg äter yngel av andra fiskar, och även konkurrerar om födan, ville man se om uteslutningen av spigg ledde till en bättre uppväxt av abborr- och gäddyngel. Resultaten visade bland annat att antalet djurplankton som fiskynglen lever av var mycket högre i den vik som var skyddad från spigg, än i jämförbara vikar. Ett annat mål med projektet var att stärka fiskbestånden av abborre och gädda, som minskat kraftigt i Kalmarsund. Ett sätt att göra det är att skapa miljöer, till exempel översvämfosforfälla överst, spiggavspärrning underst ningsvåtmarker, där ynglen får skydd från rovdjur och det finns mycket mat. Men för att fisken ska kunna ta sig upp till våtmarkerna måste det finnas fria vägar till havet, och man måste förstås ta bort alla av människan skapade vandringshinder. Till flera av de nya våtmarker och dämmen som anlades inom, byggde eller röjde man därför fiskvägar. Man mätte också antalet vandrade fiskar och yngel i ett forskningsprojekt som visade att den här typen av åtgärder verkligen kan fungera för att få ett kraftigt ökande antal gäddyngel. Kalmar kommun 9(14)

10 Märkning av lek-vandrande gädda Konkreta åtgärder Inte bara vassklippning har förbättrat badvikar och gjort kusten mer tillgänglig. Genomströmningar, som ger en bättre vattenomsättning, har grävts vid Trälsö och Långö för att öppna upp sund som människan tidigare fyllt ut och satt igen. Kor går på bete vid Bodaviken för att förhindra återväxt av vass. Kolboda samfällighetsförening har byggt en vandringsled, och Boholmarnas vägförening har byggt en bro. I Sandvik har samfällighetsföreningen köpt in en lastare, med vilken man nu regelbundet kör bort tång från stränderna. Man har även åtgärdat avloppet till badplatsens pissoar och flyttat en pir för att undvika att stora mängder tång ansamlas i ett dike vid stranden. Dessa åtgärder gjorde snabbt en synlig skillnad på den lokala kustmiljön. Vassklippning vid Rafshagen med truxorn Anna T Genomströmning vid Drag Kalmar kommun 10(14)

11 Slutrapport Hög med bortskyfflad tång vid Sandviks badstrand Fortsättning följer! Föreningarna klipper nu vass på 11 platser utmed kusten, en yta på 10 ha per år. Genom detta slit har de själva tagit tillbaks sin havsutsikt och sina strandängar, och tidigare igenväxta vikar och båtleder har öppnats upp. Vassklippningen blev mycket effektivare när projektet köpte in den populära vassklippar-truxorn Anna T, som är en amfibiemaskin som klipper både på land och i vatten, och den lite mindre slåtterbalken Rapid för klippning på land. Klipparna finns till utlåning, om man har gått en särskild förarutbildning. förening har nu ett långtgående samarbete med Kalmar Kalmar sportfiskeklubb har gjort en risvase, kommun, där kommunen servar och en fiskevårdsåtgärd inom fortsättningsanvänder maskinerna i veckorna medan projektet Ostkustens vattensamling. föreningarna klipper på helgerna. Många av föreningarnas medlemmar har också engagerat sig i de vattenråd som har bildats under projekttiden. Vattenråden har egna Leader-projekt som bedriver informationsverksamhet, försöker åtgärda utsläpps-källor och göra fiskevårdsplaner uppströms i vattendragen. Kalmar kommun 11(14)

12 Bilaga 1. Miljöåtgärder av och med föreningarna 1* Våtmarker Musselodlingar 13 Föreningarna klipper vass Förbättrad genomströmning Fosforfällor 16 Annan åtgärd 17 * Förteckning över åtgärder, se sida 13 Kalmar kommun 12(14)

13 1. Våtmark vid Nävraån, Fågelsudd 2. Musselodling utanför Fågelsudd 1 3. Utvidgning av befintlig våtmark vid Snäckö 2 4. Tre våtmarker i Nyttorp vid Danesjökanalen 3 5. Pilotanläggning för musselodling utanför Ljungnäs 4 6. Våtmark i Rydkulla vid Snärjebäcken 5 7. Genomströmning och bro vid Trälsö 6 8. Genomströmning vid Långö, nedläggande av vägtrummor 7 9. Vasslåtter, stängsling och betning vid Bodaviken Rensning och muddring i Drags kanal Bro vid Boholmarna för ökad tillgänglighet Fosforfälla vid Dunö Dämme med kanal vid Hossmo Säteri Serpentindike vid Ljungbylund/Mellanmon Fosforfälla i Bottorp Musselodlingar utanför Norra Hagby Flyttning av stenpir, kopplat på gammal pissoar på befintligt avloppsnät, satt galler vid dikesuttapp och borttagning av alger från stranden i Sandvik 16 1 Fågelsudd 1:123 2 Slakmöre 4:2, 3:3 3 Danerum 1:5, 2:4 och Nyttorp 4:1 4 Ljungnäs 8:1 5 Rockneby 3:4 6 Rockneby 7:1 7 Rockneby 3:4 8 Vadstena 1:3 9 Söregärde S:3 10 Bo 1:16 11 Hossmo 6:1, Dunö 1:1 12 Hossmo 1:53 13 Ljungby 2:13 14 Bottorp 2:29, Hagby 2:2 15 Hagby 11:3 16 Hagby 25:4 Kalmar kommun 13(14)

14 1. Utrustningslista från maskinpoolen Maskinerna har köpts in och flyttas runt mellan de olika föreningarna för att kunna användas maximalt. 1 hjullastare (för tång) 1 traktor 4 slåtterbalkar 3 båtmotorer 3 röjsågar 1 frontklipp 1 släpvagn 11 algflottar + en kraftig algsug 26 vass-räfsor 10 par vadarstövlar 1 vass-kärra Alg-lastaren i Sandvik Kalmar kommun 14(14)

Leader KalmarÖland. Projektplan för projekt inom Leader KalmarÖland.

Leader KalmarÖland. Projektplan för projekt inom Leader KalmarÖland. Projektplan för projekt inom Leader KalmarÖland. 1. Projektnamn. Leaderprojektet Kalmarsunds vattenråd 2. Projektidé. Vi har en tradition av lokalt, ideellt vattenvårdsarbete i Kalmar län. Sedan 1997 när

Läs mer

Kampen började i Torsås. närmare bestämt i Ragnabo, 1997

Kampen började i Torsås. närmare bestämt i Ragnabo, 1997 Kampen började i Torsås. närmare bestämt i Ragnabo, 1997 Byalag och samfällighetsföreningar började gemensamt röja upp vikar och stränder Press på politiker! Initiativet spred sig till grannkommunerna:

Läs mer

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna 50 000 medlemmar Ideell naturvårds- och intresseorganisation Livskraftiga fiskbestånd i friska vatten Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter

Läs mer

Ledningsgruppsmöte 24 april 2014

Ledningsgruppsmöte 24 april 2014 Ledningsgruppsmöte 24 april 2014 Dagordning: 1. Kalmarsundskommissionens VP 2014 2. Årets kustvattenturné riktas mot näringslivet. Kalmar 1 okt, Västervik 2 okt 3. Viktiga möten kring Kalmarsund och Östersjön

Läs mer

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna Ideell naturvårds- och intresseorganisation 50 000 medlemmar Livskraftiga fiskbestånd i friska vatten Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter

Läs mer

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage Handläggare Datum Renate Foks 2015-03-01 0480 450173 Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage från Slakmöre dike Introduktion Norra Möre Vattenråd och Kalmar Norra Miljösektion (en sektion i

Läs mer

Kustnära våtmarker = fler gäddor i Östersjön?

Kustnära våtmarker = fler gäddor i Östersjön? Kustnära våtmarker = fler gäddor i Östersjön?? Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) Ideell naturvårds- och intresseorganisation Livskraftiga bestånd i friska vatten Sätta fiskevården

Läs mer

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken- biotopvård för ökad biologisk mångfald Bakgrund Antalet rovfiskar minskar längst med kusten och påverkar ekologin i havet. När antalet

Läs mer

Något om LOVA, LONA och SÅP

Något om LOVA, LONA och SÅP Något om LOVA, LONA och SÅP Foto: PM Jönsson Många vattenåtgärder i Kalmar län! Anlagda våtmarker (LB+LOVA) Sanering Oskarshamns hamn Gamlebyviksprojekt (LOVA) Biogas av marint substrat Musselodlingar

Läs mer

Den pedagogiska nöten "ingen övergödning": att motivera fortsatta åtgärder när effekter är långsamma och otydliga

Den pedagogiska nöten ingen övergödning: att motivera fortsatta åtgärder när effekter är långsamma och otydliga Den pedagogiska nöten "ingen övergödning": att motivera fortsatta åtgärder när effekter är långsamma och otydliga Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å och Kävlingeåns vattenråd Tekniska

Läs mer

Grisbäckens avrinningsområde

Grisbäckens avrinningsområde EU-projektet Grisbäckens avrinningsområde Torsås kommun Bakgrund Vattnet har stor betydelse för den regionala utvecklingen. En säkrad tillgång på vatten av hög kvalitet stärker både industrin, jordbruket

Läs mer

Jordbrukets tekniska utveckling.

Jordbrukets tekniska utveckling. /BOD Inläsningsfrågor i ämnet: Jordbrukets tekniska utveckling. För cirka 6000 år sedan började de första invånarna i Sverige bruka jorden. Dess för innan var de jakt och samlare. Då började de även bli

Läs mer

Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö

Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö Naturskyddsföreningens arbete för havs- och vattenmiljö Rinnande vatten Vattenkraft Havsmiljön Fisk och fiskemetoder + Ren båtbotten Lokal vattenmiljö

Läs mer

Medlemsbrev hösten 2007

Medlemsbrev hösten 2007 Smara/Burvik den 7 oktober 2007 Medlemsbrev hösten 2007 Innehåll: Utvärdering av klipp-erfarenheter. Medlemsläget. Planering för 2008. Brev från Klipp-Peter. Kära Sottern-vänner! Vi har satt oss ner och

Läs mer

Kustmiljögruppens höstträff. Carina Pålsson, vattenenheten Länsstyrelsen Kalmar Jonas Nilsson, kustvattengruppen Linnéuniversitet

Kustmiljögruppens höstträff. Carina Pålsson, vattenenheten Länsstyrelsen Kalmar Jonas Nilsson, kustvattengruppen Linnéuniversitet Kustmiljögruppens höstträff Carina Pålsson, vattenenheten Länsstyrelsen Kalmar Jonas Nilsson, kustvattengruppen Linnéuniversitet Uppföljning anlagda våtmarker i Kalmar län - Fältbesiktning och effektuppföljning

Läs mer

Släketäkt gynnar gäddlek

Släketäkt gynnar gäddlek Släketäkt gynnar gäddlek LOVA-projekt Ett försök att förbättra lekmiljön för gädda Vattenrådet Snoderån Gotland 1 978-91-980886-2-5 2 Förord I miljösammanhang har myndigheter och experter under flera pår

Läs mer

Rädda Burgsviken 2 ett åtgärdsprojekt genomfört av Forum Östersjön med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen på Gotland.

Rädda Burgsviken 2 ett åtgärdsprojekt genomfört av Forum Östersjön med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen på Gotland. Rädda Burgsviken 2 ett åtgärdsprojekt genomfört av Forum Östersjön med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen på Gotland. Bakgrund Burgsviken är Gotlands största vik. Viken kännetecknas av att den är mycket

Läs mer

Rädda Burgsviken. Forum Östersjön 2015-01-15. Summarisk rapport. Burgsviken 1976/D.Edmar

Rädda Burgsviken. Forum Östersjön 2015-01-15. Summarisk rapport. Burgsviken 1976/D.Edmar Rädda Burgsviken Summarisk rapport Burgsviken 1976/D.Edmar Forum Östersjön 2015-01-15 Summarisk slutrapport avseende projektet Rädda Burgsviken samt beräkning av kostnader för en total miljöåtgärd i Burgsviken.

Läs mer

Olof Engstedt, 2014-09-22 Vattenorganisationernas riksmöte, Lund

Olof Engstedt, 2014-09-22 Vattenorganisationernas riksmöte, Lund Olof Engstedt, 2014-09-22 Vattenorganisationernas riksmöte, Lund Rekryteringsstörningar Orsaker till populationsnedgångar av Övergödning gädda i Östersjön Predation av spigg Förlust av lekhabitat Fintrådiga

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt LOVA-bidraget Lokala vattenvårdsprojekt Det är inte längre så lätt att fånga en stor torsk eller en fin ål. Bottnarna dör, vikar växer igen och giftiga algblomningar är något vi fått vänja oss vid. Våra

Läs mer

Uppföljning av gäddfabriken vid Kronobäck i Mönsterås kommun våren 2013

Uppföljning av gäddfabriken vid Kronobäck i Mönsterås kommun våren 2013 Institutionen för biologi och miljö Uppföljning av gäddfabriken vid Kronobäck i Mönsterås kommun våren 2013 Jonas Nilsson Oktober 2013 ISSN 1402-6198 Rapport 2013:10 Uppföljning av gäddfabriken vid Kronobäck

Läs mer

Östersjön - ett evolutionärt experiment

Östersjön - ett evolutionärt experiment Östersjön - ett evolutionärt experiment Matte/NO-biennette 26 januari 2013 Professor Lena Kautsky, även känd som Tant Tång Stockholms Universitets Östersjöcentrum Presentationens struktur Först om Varför

Läs mer

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön SLUTRAPPORT 2010-12-22 Dnr 10BMN288-6 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gäv le Slutrapport för Restaurering av Hillesjön Ur förordningen (2003:598) om statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt:

Läs mer

Vattenrening i naturliga ekosystem. Kajsa Mellbrand

Vattenrening i naturliga ekosystem. Kajsa Mellbrand Vattenrening i naturliga ekosystem Kajsa Mellbrand Naturen tillhandahåller en mängd resurser som vi drar nytta av. Ekosystemtjänster är de naturliga processer som producerar sådana resurser. Till ekosystemtjänster

Läs mer

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker FISKVANDRINGSSPELET Detta spel har utvecklats som en del av projektet Vattendetektiver. Spelet kan spelas på många olika sätt och med olika målgrupper. Spelet syftar på at öka kunskap kring biologin i

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

LOVA, lokala vattenvårdsprojekt

LOVA, lokala vattenvårdsprojekt LOVA, lokala vattenvårdsprojekt Foto: PM Jönsson Södra Östersjöns vattendistrikt-åtgärdsprogram för perioden 2009-2015. www.vattenmyndigheterna.se Åtgärdsprogram riktat till myndigheter och kommuner Vattenmyndigheten

Läs mer

Rädda Burgsviken - medborgardriven havsförvaltning

Rädda Burgsviken - medborgardriven havsförvaltning Rädda Burgsviken - medborgardriven havsförvaltning Allan Larsson, styrelsemedlem, Forum Östersjön Välkomna till Östersjön, till Holmhällar på Gotlands södra udde.... till blåeldens förlovade land till

Läs mer

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Föglö, 12.10.2011, kl. 19.00 Europeiska Unionen Europeiska fiskerifonden(eff) Varför är vi här? Torbjörn Engman, Kumlinge

Läs mer

Information från. Informationsbrev 8, den 24 oktober 2016

Information från. Informationsbrev 8, den 24 oktober 2016 Kan musselodling kan vara ett sätt att rädda den övergödda Östersjön och samtidigt skapa en ny näring för foderproduktion i kustområdena? Välkommen till en informationsträff tisdag den 13/12 kl 13:00 16:30

Läs mer

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Vårdö, 14.10.2011, kl. 19.00 Europeiska Unionen Europeiska fiskerifonden(eff) Varför är vi här? Torbjörn Engman, Kumlinge

Läs mer

Djupa sedimentlager på botten Fintrådiga alger täcker vattenytan. Igenväxta stränder

Djupa sedimentlager på botten Fintrådiga alger täcker vattenytan. Igenväxta stränder Djupa sedimentlager på botten Fintrådiga alger täcker vattenytan Igenväxta stränder there were 7 municipalities who got together KSK evolutionstrappa??? Östersjö Initiativet 76 milj Kalmarsundskommiss

Läs mer

Rädda Kustmiljön! Torsås Kustmiljögrupp TORSÅS KUSTMILJÖGRUPP

Rädda Kustmiljön! Torsås Kustmiljögrupp TORSÅS KUSTMILJÖGRUPP Rädda Kustmiljön! Torsås Kustmiljögrupp TORSÅS KUSTMILJÖGRUPP En paraplyorganisation för ideella föreningar i Torsås kommun som arbetar med att förbättra kustmiljön Bildades april 2004 Vattendagar Kristianstad

Läs mer

Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU. Riksmöte för vattenorganisationer,

Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU. Riksmöte för vattenorganisationer, Jens Olsson 1 Ulf Bergström Bild: BIOPIX Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU Riksmöte för vattenorganisationer, 2012-09-17 Bild: BIOPIX Fyra frågor Varför skall

Läs mer

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Lemland, 18.10.2011, kl. 19.00 Europeiska Unionen Europeiska fiskerifonden(eff) Varför är vi här? Torbjörn Engman,

Läs mer

LJUSTERÖ VATTEN- OCH FISKEVÅRDSFÖRENING. Styrelsen önskar alla välkomna till

LJUSTERÖ VATTEN- OCH FISKEVÅRDSFÖRENING. Styrelsen önskar alla välkomna till LJUSTERÖ VATTEN- OCH FISKEVÅRDSFÖRENING Styrelsen önskar alla välkomna till detta öppna årsmöte. LJUSTERÖ VATTEN- OCH FISKEVÅRDSFÖRENING Agenda. Information om arbetet med miljö/kanalfrågan. Arbete under

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

Samverkansgruppsmöte 3 nov 2014, protokoll

Samverkansgruppsmöte 3 nov 2014, protokoll 2014-11-03 Bergkvara Samverkansgruppsmöte 3 nov 2014, protokoll Tid: 9:30-12:30 Plats: Bergkvara båtklubb, Dalskärsvägen 4, Bergkvara 1. EUs vattendirektiv: Ny åtgärds- och förvaltningsplan på remiss hur

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Bakgrund Kalmarsundskommissionen bildades när övergödningen konsekvenser blev påtagliga och allmänheten började engagera sig för att förbättra situationen. Kustmiljögrupper bildades och även politiker,

Läs mer

Levande vatten & bygd

Levande vatten & bygd Levande vatten & bygd Tämnarens Vattenråd 1 Tämnarens ursprung Sjön Tämnaren är fortfarande Upplands största sjö, trots att sjösänkningar minskat dess yta. Tämnaren, som idag har en yta på 38 kvadratkilometer,

Läs mer

Anvisningar för blankett Slutrapportering av bidrag för lokala vattenvårdsprojekt

Anvisningar för blankett Slutrapportering av bidrag för lokala vattenvårdsprojekt Anvisningar för blankett Slutrapportering av bidrag för lokala vattenvårdsprojekt Fält Fråga Anvisning Projektbeskrivning 1.1 Projektbenämning Ange samma projektnamn som angavs i ansökan. 1.2 Typ av projekt

Läs mer

Prioritering av detaljplaner

Prioritering av detaljplaner TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-04 KS 2014/0528 Kommunstyrelsens planutskott Prioritering av detaljplaner Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott godkänner

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden.

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. Kustnära avlopp Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. I Mönsterås kommun finns ca 1000 enskilda avloppsanläggningar.

Läs mer

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014 MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP I SAMVERKAN Torsås kommun Vattenrådet Kustmiljögruppen Länsstyrelsen i Kalmar län LOVA -Lokala vattenvårdsprojekt NOKÅS

Läs mer

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte Naturvårdsenheten Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Inledning och bakgrund Rapporten redovisar den avsänkning som gjordes av Forserumsdammen samt de biotopvårdsåtgärder

Läs mer

För fisken i tiden praktiska åtgärder i akvatisk miljö

För fisken i tiden praktiska åtgärder i akvatisk miljö För fisken i tiden praktiska åtgärder i akvatisk miljö Markus Lundgren, Sportfiskarna En av Sveriges största folkrörelser 1,6 milj. pers. i åldrarna 16-80 år fritidsfiskar/år Omsätter 5,8 miljarder kr

Läs mer

Åtgärdsplan. Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden. Foto våtmark i Snärjebäcken

Åtgärdsplan. Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden. Foto våtmark i Snärjebäcken Åtgärdsplan Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden 2012 Foto våtmark i Snärjebäcken Innehåll 1 Beskrivning av Nävraåns avrinningsområde... 2 2 Beskrivning av Snärjebäckens

Läs mer

Översiktliga resultat från inventering av yngel och abborrom vid Blekingekusten

Översiktliga resultat från inventering av yngel och abborrom vid Blekingekusten Antal gäddor per skott Täckningsgrad i genomsnitt per intervall (%) Översiktliga resultat från inventering av yngel och abborrom vid Blekingekusten 2010 2011 Länsstyrelsen i Blekinge, maj 2012 METODER

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Naturvårdande jordbruk/utvald miljö i Ammarnäs Journalnummer:

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten?

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Varje droppe är värdefull Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Vad använder du vatten till? Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Du använder vatten till mycket, till

Läs mer

Lokala Vattenvårdsprojekt - LOVA

Lokala Vattenvårdsprojekt - LOVA Lokala Vattenvårdsprojekt - LOVA Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön I första hand avsett för konkreta åtgärder för att minska övergödningen i Östersjön och Västerhavet Söks

Läs mer

Ansökan om havsmiljöanslag för projektet Åtgärdsgenomförande i samverkan. Ansökan om projektmedel för 2012.

Ansökan om havsmiljöanslag för projektet Åtgärdsgenomförande i samverkan. Ansökan om projektmedel för 2012. Ansökan om havsmiljöanslag för projektet Åtgärdsgenomförande i samverkan. Ansökan om projektmedel för 2012. Kalmarsundskommissionen har tidigare ansökt om havsmiljöanslag för ett flerårigt åtgärdsprojekt.

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda. Sommaren 2010 En medlemstidning från Svenska Gäddklubben Nicka filosoferar Det är hugget som lockar, så att ryggmärgen vibrerar. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 TUSENTALS SJÖAR Sjörikt land Sverige Drygt 100 000 sjöar större än 1 ha = 0,01 km 2 = 0,1 km x 0,1 km 80 000 sjöar mindre än 10 ha Cirka en tiondel av sveriges yta.

Läs mer

SKOGENS VATTEN-livsviktigt

SKOGENS VATTEN-livsviktigt 2015-02-26 SKOGENS VATTEN-livsviktigt 2014-01-22 2 Körskador som leder till ökad slamtransport till sjöar och vattendrag Inget nytt för Södra att engagera sig i vatten! Vattendemoslingor Om markskoning,

Läs mer

Vilka stöd finns att söka?

Vilka stöd finns att söka? För en levande, smart och hållbar landsbygd Vill du starta eller investera i ett företag på landsbygden? Vill du tillsammans med andra utveckla bygden där du bor? Då kan du söka företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda

Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda RÄDDA ÖSTERSJÖN Många åtgärder för att minska övergödning av sjöar och kustvikar har gjorts de senaste decennierna. Bland annat har reningsverken blivit effektivare,

Läs mer

Det befruktade ägget fäster sig på botten

Det befruktade ägget fäster sig på botten Kautsky presentation Del 2: Förökningen hos tång Det befruktade ägget fäster sig på botten Äggsamlingarna släpps ut i vattnet Äggen sjunker till botten och fäster sig En normal groddplanta ca 14 dagar

Läs mer

LONA projekt Vattendetektiver

LONA projekt Vattendetektiver LONA projekt Vattendetektiver 2015-2017 2(9) Bakgrund Idén bakom Vattendetektiver var att utveckla grunden till ett långsiktigt samarbete mellan tre vattenråd och skolor i Kalmar och Nybro kommun. Vattendetektiver

Läs mer

Åtgärdsbehov för gädda och abborre

Åtgärdsbehov för gädda och abborre Åtgärdsbehov för gädda och abborre Åtgärdsbehov och pågående åtgärder längs ostkusten Rapport 2012:5 Åtgärdsbehov för gädda och abborre Åtgärdsbehov och pågående åtgärder längs ostkusten Sportfiskarna

Läs mer

LOVA. Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön. Lokala Vattenvårdsprojekt. Sofie Palmquist

LOVA. Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön. Lokala Vattenvårdsprojekt. Sofie Palmquist LOVA Lokala Vattenvårdsprojekt Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön Sofie Palmquist Syfte med LOVA Förordning (2009:381) om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt I första

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

Fiskguiden 2014. Frågor & svar

Fiskguiden 2014. Frågor & svar Fiskguiden 2014 Frågor & svar 1 Vilka är de största nyheterna i årets Fiskguide? Nordhavsräkan blir rödlistad överallt utom i Barents hav vilket innebär att vår svenska västkusträka får rött ljus. Orsakerna

Läs mer

Forum Östersjön. 1. Vad är meningen med föreningen?

Forum Östersjön. 1. Vad är meningen med föreningen? Forum Östersjön 1. Vad är meningen med föreningen? Forum Östersjön, i dag en ideell förening, har fokus på följande tre uppgifter: - Att utgöra en innovationsplattform för hållbar blå tillväxt, dvs synergi

Läs mer

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se Sportfiske Catch and Release www.blekingearkipelag.se BLEKINGE Olofström Karlshamn Ronneby Sölvesborg Karlskrona Att återutsätta en fisk, även kallat Catch and Release (C&R), är en metod med syfte att

Läs mer

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?)

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?) 1 2014-03-XX Torsås Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 385 25 Torsås Utkast 2014-03-16 Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?) Dnr 2013/bmn 0518 Torsås

Läs mer

Slutrapport juni 2007 Innehållsförteckning

Slutrapport juni 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Slutrapport juni 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ORDFÖRANDE HAR ORDET 3 UPPDRAGET 4 RAPPORTENS STRUKTUR 5 ANALYS AV MILJÖTILLSTÅNDET I KALMARSUND 5 Kustsituationen 5 Rekryteringsproblem

Läs mer

Konsekvenser av människans verksamhet och skyddet för den finsk svenska skärgården vad anser du?

Konsekvenser av människans verksamhet och skyddet för den finsk svenska skärgården vad anser du? Konsekvenser av människans verksamhet och skyddet för den finsk svenska skärgården vad anser du? Helsingfors universitet, Göteborgs universitet, Finlands miljöcentral, Coastal Research and Planning Institute

Läs mer

Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun

Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2014-11-28 KS 2014/0865 Björn Strimfors Kommunstyrelsen Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun Förslag till

Läs mer

Landsbygdsprogrammet. Inga riktade stöd för kulturmiljöer i odlingslandskapet Inga riktade stöd för natur- och kultur vid/i åkermark

Landsbygdsprogrammet. Inga riktade stöd för kulturmiljöer i odlingslandskapet Inga riktade stöd för natur- och kultur vid/i åkermark Landsbygdsprogrammet Flera förändringar för Ett rikt odlingslandskap Miljöersättningen för natur- och kulturmiljöer försvinner Utvald miljö försvinner Men vissa delar blir nationella Andra tas bort: Restaurering

Läs mer

VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE. Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen

VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE. Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen VÅTMARKER MED MÅNGA EFFEKTER -FUNKTION OCH BETYDELSE Miljö och naturresurser, Vattendragens tillstånd, Anni Karhunen 8.12.2011 Utmärkt Gott Acceptabelt Försfarligt Dåligt VARFÖR VÅTMARKER? Ekologisk klassificering

Läs mer

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du?

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Spännande fakta om Kattegatt och några av de djur och växter man hittar i havet. Havet vid den svenska västkusten kallas Västerhavet. Det består av två delar, Skagerrak

Läs mer

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010 RESULTAT FRÅN FISKEVÅRDSARBETET I TESTEBOÅN 2010 Testeboån mellan havet och Oslättfors ingår i aktionsplanen för lax i Östersjön - IBSFC Salmon Action Plan 1997-2010. I praktiken innebär det att all fiskevård

Läs mer

Uppföljande provfiske i Snäckstaviksåns avrinningsområde. Botkyrka

Uppföljande provfiske i Snäckstaviksåns avrinningsområde. Botkyrka Uppföljande provfiske i Snäckstaviksåns avrinningsområde Botkyrka Sportfiskarna Tel: 08-704 44 80, fax: 08-795 96 73 E-post: rickard.gustafsson@sportfiskarna.se Postadress: Svartviksslingan 28, 167 39

Läs mer

Slutrapport för projekt inom. Båtmiljöstationer. i Kalmar och på Öland nr: 2013-01

Slutrapport för projekt inom. Båtmiljöstationer. i Kalmar och på Öland nr: 2013-01 Slutrapport för projekt inom Båtmiljöstationer i Kalmar och på Öland nr: 2013-01 - 1 Slutrapport för projekt inom båtmiljöstationer i Kalmar och på Öland Jnr: 2010-571 Kontaktperson Kristin Bertilius Box

Läs mer

Badvattenprofil Sibbarp, Barnviken

Badvattenprofil Sibbarp, Barnviken Badvattenprofil Sibbarp, Barnviken Sammanfattning Kommun Län Badplatsen Barnviken är en skyddad, grund vik belägen i södra Malmö. Själva badplatsen sträcker sig längs vikens östliga och norra del och består

Läs mer

Vattenverksamhet

Vattenverksamhet Vattenverksamhet Upplägg Definitioner Prövning av vattenverksamhet Eventuella frågor Definitioner 11 kap. miljöbalken, MB Lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet, LSV Förordningen

Läs mer

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården

Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Offentligt samrådsmöte om eventuell storskalig musselodling i den åländska skärgården Brändö kommunkansli, 26.10.2011, kl. 19.00 Europeiska Unionen Europeiska fiskerifonden(eff) Varför är vi här? Torbjörn

Läs mer

Under överläggningen med styrelsen framkommer följande tankar.

Under överläggningen med styrelsen framkommer följande tankar. 13044 Genomgång av verksamhetsplan 201206 201305 Sekreteraren går igenom innehållsförteckningen till upprättad verksamhetsplan för perioden 201206 201305 dvs. den verksamhetsperiod som ligger mellan årsmötena

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Guidade turer vid Bulls måse

Guidade turer vid Bulls måse Guidade turer vid Bulls måse 2003-2007 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund Bakgrund Sedan början av 1700-talet har en mycket stor del av våtmarkerna i Sverige dikats ut för att öka

Läs mer

Musselodling en lönsam miljöåtgärd. Odd Lindahl, Vetenskapsakademien

Musselodling en lönsam miljöåtgärd. Odd Lindahl, Vetenskapsakademien Musselodling en lönsam miljöåtgärd Odd Lindahl, Vetenskapsakademien Långline odling 4 8 m Cirka 200 m Photo; Pia & Karl Norling En musselodling är en del av ekosystemet Försök med långlineodling X X X

Läs mer

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd Hur kan kommunerna organisera sitt vattenarbete -Exemplet Kävlingeåns vattenråd Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Avrinningsområdet

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Forum Östersjön. 1. Vad är meningen med föreningen?

Forum Östersjön. 1. Vad är meningen med föreningen? Forum Östersjön 1. Vad är meningen med föreningen? Forum Östersjön, i dag en ideell förening, har fokus på följande tre uppgifter: - Att utgöra en innovationsplattform för hållbar blå tillväxt, dvs synergi

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial IDAN 1 Boken handlar om: Turbo är en kille på tio år. Varje sommar brukar Turbo, och hans familj, åka till Åland. Turbo tycker om att vara där. Han kan bada, och fiska, hur mycket han vill.

Läs mer

ett arbetsmaterial i tre nivåer

ett arbetsmaterial i tre nivåer Lärarhandledning till BYGG ÖSTERSJÖNS EKOSYSTEM ett arbetsmaterial i tre nivåer Det här är ett lektionsmaterial om Östersjöns ekosystem och hur det påverkas av olika mänskliga aktiviteter. Materialet är

Läs mer

ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA NÄRINGSLÄCKAGET FRÅN GRISBÄCKENS DELAVRINNINGSOMRÅDE TILL KALMAR SUND.

ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA NÄRINGSLÄCKAGET FRÅN GRISBÄCKENS DELAVRINNINGSOMRÅDE TILL KALMAR SUND. BILAGA 1 GRISBÄCKEN STEG 2 ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA NÄRINGSLÄCKAGET FRÅN GRISBÄCKENS DELAVRINNINGSOMRÅDE TILL KALMAR SUND. Bilder från Grisbäckens avrinningsområde som togs vid vattendragsvandring ut med

Läs mer