Entreprenörskap som utvecklar Afrika ÅRSREDOVISNING 2010 NAVPARTNERS, IDEELL FÖRENING ORGANISATIONSNUMMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Entreprenörskap som utvecklar Afrika ÅRSREDOVISNING 2010 NAVPARTNERS, IDEELL FÖRENING ORGANISATIONSNUMMER 852 000 8924"

Transkript

1 Entreprenörskap som utvecklar Afrika ÅRSREDOVISNING 2010 NAVPARTNERS, IDEELL FÖRENING ORGANISATIONSNUMMER

2 Årsredovisning 2010 INNEHÅLL FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten Finansiella instrument Resultat och ställning Väsentliga händelser under året Viktiga externa faktorer som påverkar oss Styrelsens arbete med framtidsfrågor Medlemmar Förvaltning Anställda Partnerorganisationer Information Den fortsatta utvecklingen EKONOMISK REDOVISNING Resultaträkning 2010 Balansräkning Noter ÖVRIGT Inför framtiden Underskrifter Revisionsberättelse Omslagsbild: Öppet Forum i Mölndal, oktober 2010 Grafisk form: k.art, k.art@karinbaljeu.se Foto: Sven foto, (Kenya och Uganda, januari 2011)

3 Årsredovisning FÖRVALTNINGS BERÄTTELSE INFORMATION OM VERKSAMHETEN är en ideell förening som: vill skapa och förmedla resurser för att åstadkomma bestående förändring för fattiga och utsatta i Afrika. Genom att i samverkan med lokala partnerorganisationer stödja start och utveckling av nya företag och därigenom skapa nya arbetstillfällen samt tillväxt i samhället. att i samverkan med lokala partnerorganisationer utbilda fattiga och utsatta om hiv och aids samt lindra sjukdomens medicinska och sociala effekter. att samverka till ökad förmåga hos lokala organisationer att klara av sina uppgifter. är en del av ett internationellt nätverk i samverkan med The Navigators. Detta nätverk finns i 27 länder i Afrika och i över 110 länder globalt. har nu samarbeten i Kenya, Uganda, Elfenbenskusten och Burkina Faso. Huvudinriktningen är att bidra till samhällsutveckling i Afrika genom att mobilisera och stärka företagande. Detta sker bland annat genom utveckling av system för entreprenörsutbildning, företagsrådgivning och mentorskap. Målgruppen är i huvudsak ungdomar (kvinnor och män under 35 år, vilka utgör cirka 75 % av befolkningen). Vi är också engagerade i arbete för att motverka hiv och aids samt i en holistisk respons för att lyfta människor ur fattigdom. Under det gångna året har fokus fortsatt legat på aktivt organisatoriskt lärande för relevans och hållbarhet och på att flytta den strategiska fokuseringen av roll från att vara finansiär av utvecklingsinsatser till att bli en möjliggörare (facilitator) av utveckling. Detta innebär att vi söker att bygga våra partnerorganisationers förmåga att mobilisera och samordna lokala resurser och initiativ för att få större genomslag och kostnadseffektivitet.

4 04 Årsredovisning 2010 RESULTAT AV VÅRT ARBETE 2010 ENTREPRENÖRSUTBILDNINGEN I KENYA Nio entreprenörsutbildningar har genomförts i städerna Nairobi, Machakos, Mombasa, Kisumu och Eldoret där 280 personer deltagit, varav närmare hälften kvinnor. Detta har resulterat i 31 nystartade och 89 vidareutvecklade företag under året. Dessa har gett upphov till 329 arbetstillfällen och 987 personer har indirekt påverkats av utbildningarna. Under året har fokus legat på en breddad finansiering av utbildningarna, så att beroendet av minskar inför utfasning av stödet till själva genomförandet av utbildningarna. Utfasning kommer att ske under Genom detta har både lokal finansiering genom kyrkor, organisationer och enskilda samt genom samarbeten med andra internationella givare initierats. Fortsatt arbete har gjorts för systematisering av mentorskap och för gruppstöd efter utbildningarna, vilket är viktigt för att entreprenörerna och deras företag skall bli långsiktigt framgångsrika. Även arbetet med att involvera och organisera alumni (de som tidigare utbildats) har utvecklats väl. Alla dessa insatser har bidragit till att skapa en god grund för både hållbarhet och fortsatt expansion av arbetet. ENTREPRENÖRSUTBILDNINGEN I ELFENBENSKUSTEN Fyra utbildningar har hållits i tre olika delar av Abidjan samt i den administrativa huvudstaden Yamoussoukro. Sammanlagt 210 personer deltog i kurserna varav 54 % kvinnor. Detta har resulterat i 33 nystartade och 22 vidareutvecklade företag under året. Arbete påbörjades för att expandera arbetet till orter utanför Abijdanregionen genom att en utbildningsomgång genomfördes i Yamoussoukro, vilken föll väl ut. Ungdomar ur målgruppen har fortsatt att engagera sig aktivt i arbetet med planering, koordinering, kommunikation och logistik. I slutet av året förvärrades dock säkerhetsläget i landet efter presidentvalet i november, vilket skapar osäkerhet inför expansionen av arbetet under Det osäkra läget kan innebära behov av kompletterande insatser. Utbildningarna i Elfenbenskusten har besökts av representanter från Navigatörerna i Burkina Faso och Kongo-Brazzaville, vilka genom detta har fått inspiration till pågående och upphov till nya liknande lokala initiativ i deras hemländer.

5 Årsredovisning RESULTAT AV VÅRT ARBETE 2010 HIV OCH AIDS PROJEKTET PÅ MASENOUNIVERSITETET I VÄSTRA KENYA Under året avslutades finansiering av insatsen I Choose Life gjort på Masenouniversitetet som startade Under året har 101 kamratutbildare (peer educators) utbildats och 24 klubbar (Behaviour Change Communication Groups) med 200 medlemmar initierats eller hållits igång. Genom dessa och kampanjer de genomfört har studenter på universitetet gjorts medvetna om hiv- och aids, verkat för minskad stigmatisering kring sjukdomen och fört fram vikten av att göra ansvarsfulla och medvetna val både avseende sexualitet, relationer och andra viktiga områden i livet. Ett stort antal, cirka 900, har mobiliserats till VCT (att testa sig - Voluntary Counselling and Testing). Studenter har också genomfört kampanjer på andra håll i regionen. Insatsen fortsatte att ta viktiga steg för att skapa hållbarhet. Vi bedömer att det finns goda förutsättningar för arbetet att fortgå även framöver. Ägarskap för den fortsatta processen finns hos universitetet, studenter och alumniföreningen. HIV OCH AIDS PILOTPROJEKT PÅ GYMNASIER I KENYA Ett pilotinitiativ i Kenya för gymnasieungdomar åren har fallit väl ut. Att undvika hiv och aids genom att göra medvetna och ansvarsfulla val är temat. Drygt 120 ungdomar på två skolor i Nairobi rekryterades och utbildades till kamratutbildare (peer educators) i frågor som rör ansvarstagande avseende sexualitet, relationer och val i livet, så kallade life skills (livskunskap). Dessa kamratutbildare nådde ut med sitt budskap till cirka elever. I pilotinsatsen gjordes en studie på fyra gymnasieskolor i Nairobi, och en faktisk insats gjordes på två av dessa skolor. Målgruppen är strategiskt viktig att arbeta med utifrån ett helhetsperspektiv på barn och ungdomars väg ut i vuxenlivet. Insatsen har varit mycket värdefull och har uppmärksammats av skolor, myndigheter och media och gett mandat för partnerorganisationen I Choose Life att arbeta vidare med målgruppen i skolorna. Insatsen övergår under 2011 till en insats som skall påverka skolor i hela Nairobi-regionen och de gör också en parallell insats i en annan region med en annan finansiär. Insatsen har gett I Choose Life och viktiga insikter för det fortsatta utvecklingsarbetet.

6 06 Årsredovisning 2010 RESULTAT AV VÅRT ARBETE 2010 HIV OCH AIDS PROJEKTET I UGANDA samarbete med Centre for Evangelism i Busoga-regionen i hiv och aids projekt har pågått sedan Fokus har varit att skapa medvetenhet om hiv och aids och motverka pandemins effekter bland annat genom att länka behövande till vård och minska fattigdom, genom förbättring av jordbruk för bättre avkastning och trygghet i livsmedelsförsörjning samt för att utveckla små inkomstgenererande näringsverksamheter. Under 2010 bildades 13 byföreningar vilka kommer att ta över ansvar och initiativ i det lokala utvecklingsarbetet. Arbete i tre nya centra drogs också igång med uppmuntran till lokal organisering och initiativkraft. Detta fortsätter under 2011 i ytterligare två nya centra. I december påbörjades ett samarbete med Skandinaviska Barnmissionen i Malmö. Detta innebär att getter kommer att skänkas till fattiga familjer i samma region och därmed möjliggöra en start av inkomstgenererande verksamheter. Huvuddelen av projektet sker under FINANSIELLA INSTRUMENT Föreningen har ingen framtagen policy för placeringar i aktier etc. De enda placeringar vi haft var en gåva i en aktiefond av ringa omfattning samt aktier i Nibe. Samtliga har avyttrats under året. Föreningen äger ingen fast egendom.

7 Årsredovisning RESULTAT OCH STÄLLNING Årets intäkter ligger 35 % över föregående års beroende främst på att insamlade medel ökat med 32 % och att Sidabidragen har ökat med 22 %. Bland övriga intäkter finns en ny post i form av en gruppresa till Kenya som gav visst överskott. Bland kostnaderna ökade de som går till ändamålet med 41 %, medan de som avser insamling och administration i stort sett var oförändrade. Årets resultat uppvisar ett överskott på 57 tkr, vilket förstärkt likviditeten. Gåvor från enskilda till projekt steg med 38 % mot året innan. Gåvor och bidrag från organisationer och företag steg med hela 78 %. Medlemsavgifterna ligger på oförändrad nivå. Under året har samtliga värdepapper sålts och lett till en bokföringsmässig förlust på 29 tkr. På grund av den kraftiga ökningen av insamlade medel förändrades relationen mellan Sidamedel och egna insamlade från 74/26 till 67/33 vilket alltså betyder att 67 % var Sidamedel och 33 % var insamlade medel under året. S E K S E K VERKSAMHETSINTÄKTER Bu FÖRDELNING KOSTNADER Bu Medlemsavgifter Insamlade medel Försäljning Övriga bidrag och intäkter Administrationskostnader Insamlingskostnader Ändamålskostnader I och med att årets administrations- och insamlingskostnader kunde hållas på i stort sett oförändrad nivå trots ökad projektvolym åstadkoms en förbättring av relationstalen, så att insamlingskostnaderna utgjorde 3 % (4 %) och administrationskostnaderna 7 % (9 %) av de totala kostnaderna. Siffrorna inom parentes avser föregående år. De låga nivåerna förklaras av att föreningen åtnjuter en betydande del ideellt arbete.

8 08 Årsredovisning 2010 VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET Under året gjorde vi en ungdomssatsning genom att synas på ungdomsfestivalen Frizon utanför Örebro i augusti månad under fyra dagar. Vi hade en monter där fyra ungdomar med stor frimodighet informerade om arbete i Afrika. Där inbjöds också ungdomar att delta i affärsidétävlingen AfVenture Business cup for Africa. Första priset i tävlingen var en resa till Kenya och deltagande i entreprenörsutbildningen där. Genom denna satsning upplever vi att vi lyckats engagera ungdomar på ett nytt sätt i vår förening. Vi vill nu bygga vidare på detta. Under två dagar i slutet av oktober inbjöd föreningen medlemmar och andra intressenter att delta i ett Öppet Forum för bearbetning av frågeställningen Vad krävs på hemmaplan för att säkra ett högkvalitativt bidrag i Afrika? 50 personer deltog varav tio personer från fem av våra partnerorganisationer i Afrika. Mycket kreativitet och engagemang frigjordes som har lett till att flera arbetsgrupper har bildats som är beredda att vara med och ta ansvar för föreningens fortsatta utveckling. VIKTIGA EXTERNA FAKTORER SOM PÅVERKAR OSS Våra samarbeten i Afrika är beroende av viss politisk och säkerhetsmässig stabilitet. Vi har sedan 2006 samarbetat med Fonds Pour les Micro- Projects i Elfenbenskusten trots att säkerhetsläget där varit ganska osäkert, men tillräckligt stabilt för att genomföra projekten. I skiftet november december 2010 hölls andra valomgången i presidentval i landet. Enligt det internationellt erkända valresultatet vann Alassane Ouattara, men sittande presidenten Laurent Gbagbo har vägrat lämna ifrån sig makten. Detta har lett till allvarliga sammandrabbningar i landet, vilket påverkar insatsens genomförande under Insatsen påverkades dock inte under 2010.

9 Årsredovisning STYRELSENS ARBETE MED FRAMTIDSFRÅGOR Styrelsen vill driva ett arbete som är långsiktigt och ger bestående resultat. Därför är det viktigt att vår organisation förändras och utvecklas för att fungera väl i en föränderlig omgivning och klara de nya krav som en sådan ställer. Sedan några år arbetar styrelsen med frågor kring hur ska ledas. Nuvarande verksamhetsledare behöver dra ner på sitt administrativa engagemang och fokusera på extern kommunikation och marknadsföring Styrelsen fortsätter därför att undersöka hur ett möjligt samarbete/ samverkan skulle kunna utformas där föreningens fokus och varumärke bevaras och utvecklas, medan delar av eller hela administrationen kan läggas i en annan organisation. En sådan förändring av organisation skulle göra det möjligt för verksamhetsledaren Per-Olof Edström att ägna sin tid åt att informera om föreningens verksamhet och rekrytera ökat finansiellt stöd från företag, organisationer och enskilda givare. Under det gångna året har styrelsen fortsatt fört samtal med potentiell partner för att på sikt om möjligt kunna bygga djupare samverkan med annan organisation alternativt nå ett samgående

10 10 Årsredovisning 2010 MEDLEMMAR Medlemsantalet för 2010 var 203 personer, vilket är en ökning med sju medlemmar från föregående år. De ideella insatser som görs av medlemmar är som tidigare år av stor betydelse för föreningen. Förutom stora ideella insatser som flera styrelsemedlemmar gör har Torbjörn Hult fortsatt att ge stöd till kontoret för att datorerna skall fungera. Under två veckor i oktober gjorde 16 medlemmar ett minnesvärt besök i Kenya. Vi fick starka upplevelser i möten med människor vi mötte genom våra samarbetsorganisationer. Djur och natur bidrog också till ljusa minnen. Alla medlemmarna kom tillbaka med större förståelse av vårt arbete och ökat engagemang att bidra till behoven i Afrika. Vad får våra trofasta medlemmar genom sitt medlemskap i vår förening? Möjligheten att genom vår förening vara med om att förändra världen till det bättre. Regelbunden information om arbetet genom nyhetsbrev som sänds ut varannan månad. Inbjudan till årsmöte, informationsträffar och resor till Afrika.

11 Årsredovisning FÖRVALTNING ANSTÄLLDA FÖRVALTNING Styrelsens sammansättning har under verksamhetsperioden varit: Ledamöter: Rinus Baljeu (ordförande), Barbro Andreasson, Per-Olof Edström (verksamhetsledare) Knut Ekdahl (kassör) Ragnar Smittberg och Karin Woxlin Ersättare: Ann Brodén (sekreterare) och Krister Jallén Styrelsen har haft sju protokollförda sammanträden under verksamhetsperioden varav ett varit konstituerande möte. Ledningsgruppen bestående av Knut Ekdahl, Nisse Lindh och Per-Olof Edström har haft fyra separata möten. Rinus Baljeu har deltagit i dessa möten. Inga arvoden eller andra ersättningar har betalats ut till styrelsemedlemmarna. Valberedningen har bestått av Per-Olof Lindqvist, Tord Dahlén och Jörgen Lindh. Revisor har varit Johan Gabre och revisorsersättare Ingemar Cederlund. ANSTÄLLDA Verksamhetsledare: Per-Olof Edström har haft en anställning på 80 % under året. Administrativ assistent: Lena Edströms tjänst har under året varit på 15 %. Projektsamordnare: Nisse Lindh har arbetat 70 % med att utveckla och samordna partnerskap och projekt.

12 12 Årsredovisning 2010 PARTNERORGANISATIONER INFORMATION PARTNERORGANISATIONER Vår kärnverksamhet är vårt internationella utvecklingssamarbete med våra afrikanska partnerorganisationer. Dessa är: The Navigators-Kenya Economic Projects Trust Fund, EPTF. Vi stöder dem i entreprenörsutbildningsprojekt i fem städer i Kenya. I Choose Life-Africa. Vi stöder dem i hiv- och aidsprojekt på Masenouniversitetet i västra Kenya och i ett hiv- och aidspilotprojekt på gymnasier i Kenya. Centre for Evangelism (The Navigators-Uganda Rural Ministry). Vi stöder dem i hiv- och aidsprojekt på landsbygden i sydöstra Uganda. Fonds Pour Les Micro-Projets i Elfenbenskusten. Vi stöder dem i entreprenörsutbildningsprojekt på två ställen i Abidjan och har startat på tre nya orter ute i landet. The Navigators-Africa. Vi samarbetar med dem i utvecklingsprojekt i afrikanska länder. Förutom dessa partners i Afrika samarbetar vi med Erikshjälpen i två av projekten ovan i Kenya och Uganda och med Skandinaviska Barnmissionen i ett nystartat projekt i Uganda. Vi har också regelbundet informationsutbyte med Africa Partners som är en del av The Navigators i USA gällande våra insatser. INFORMATION Vår webbmaster Karin Baljeu har hjälpt oss att hålla vår webbsida uppdaterad. Vi har förbättrat den en del under året med Karins hjälp och avser att gå vidare i detta arbete. THE NAVIGATORS-KENYA ECONOMIC PROJECTS TRUST FUND EPTF I CHOOSE LIFE-AFRICA CENTRE FOR EVANGELISM (THE NAVIGATORS-UGANDA RURAL MINISTRY) FONDS POUR LES MICRO-PROJETS THE NAVIGATORS-AFRICA

13 Årsredovisning 2010 DEN FORTSATTA UTVECKLINGEN Vi kommer under 2011 att fortsätta utveckla våra samarbeten med nuvarande partnerorganisationer i följande projekt: ENTREPRENÖRSUTBILDNING, KENYA kommer under 2011 att avsluta det Sidastödda projektet med The Economic Projects Trust Fund (EPTF) i vilket vi i cirka tio år bidragit till att utveckla och expandera entreprenörsutbildningen Youth Enterprise Development Programme, YEDP. kommer att fortsätta partnerskapet med EPTF och bland annat stärka organisationen i dess samverkan med andra aktörer för att vidareutveckla entreprenörskap i Kenya på bred front. Lärande och långsiktighet kommer fortsätta att vara fokusområden. ENTREPRENÖRSUTBILDNING, ELFENBENSKUSTEN På grund av det osäkra politiska och säkerhetsmässiga läget i Elfenbenskusten fördröjs den planerade pågående insatsen tills situationen stabiliserats. Under 2011 kan det bli aktuellt att göra insatser som skall verka för fredskapande och försoning i de områden Fond pour les Micro-projets hittills bedrivit entreprenörsutbildning. Om möjligt fortsätter den planerade insatsen sedan under Då skall entreprenörsutbildning påbörjas i ytterligare en ort långt från det nuvarande centrat. Man kommer att på dessa nya orter utveckla team som ansvarar för rekrytering av elever och utbildare, logistik, mentorskap och uppföljning. Denna typ av team kommer också att förstärkas på de orter där utbildningen genomförts hittills. Genom denna organisering möjliggörs uppbyggnad av lokalt förankrad och finansierad kapacitet. FÖREBYGGANDE AV HIV OCH AIDS PÅ GYMNASIER I KENYA Under 2011 påbörjas ett initiativ i vilket vi fortsätter att samarbeta med I Choose Life-Africa på cirka 45 gymnasier i Nairobiregionen i Kenya. Detta sker som en fortsättning på pilotprojektet Initiativet syftar till att bearbeta sociala, fattigdoms- och rättighetsfrågor som ligger till grund för exponering av gymnasieelever för riskfyllt sexuellt beteende. Insatsen syftar vidare till kapacitetsuppbyggnad hos lärare på gymnasier i Nairobi att utbilda elever i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och i livskunskap inom sina 13

14 14 Årsredovisning 2010 DEN FORTSATTA UTVECKLINGEN skolor samt förbättra tillgången till SRHR tjänster och information i skolor. Som en del i utveckling av en holistisk respons och för ökat lärande kommer pilotinsatser i två slumområden att genomföras. Här kommer utbildning i SRHR att kompletteras med utbildning i entreprenörskap för elever, deras föräldrar/vårdnadshavare och lärare. Entreprenörskapsutbildningen sker i samarbete med EPTF. Vi ser ett mycket stort behov av att arbeta ännu mer med ungdomar under 18 år, som utgör halva Afrikas befolkning. Eftersom arbetslösheten och fattigdomen är mycket stor bland ungdomar måste frågan om försörjning vägen till arbete och företagande integreras för att de skall kunna arbeta med SRHR på ett långsiktigt och relevant sätt. UTÖKAD KAPACITET FÖR ATT MOTVERKA HIV OCH AIDS OCH LINDRA DESS EFFEKTER PÅ LANDSBYGDEN I SYDÖSTRA UGANDA Under 2011 kommer en strategi för det fortsatta arbetet i Busogaregionen i östra Uganda att tas fram. Tidigare fokus på motverkande av hiv och aids och lindring av dess effekter kommer ersättas av ett tydligt fokus på byutveckling (community development) och på entreprenörskap. Detta följer som en frukt av att det under åren lagts ner mycket arbete på att förstärka den lokala förmågan till organisering och lärande i de byarna och att insatsen hela tiden burit med sig frågan om entreprenörskap och inkomstgenerering som en bärande komponent. UTVECKLING I ÖVRIGA AFRIKA Utöver de ovan beskrivna projekten för vi en löpande dialog med Navigatörerna i Afrika om hur vi på bästa sätt samverkar med dem och andra aktörer för att stödja goda utvecklingsinitiativ som växer fram inom Navigatörerna och för att möta de behov som identifieras genom dem. För närvarande ser vi inte någon ekonomisk möjlighet att starta omfattande samarbeten med nya partners i nya länder under de närmaste åren. Vi för samtal med Navigatörerna om hur vi bäst stöder utvecklingen på ett strategiskt sätt. En genomgående betoning i vår utvecklingsstrategi är att rikta vårt stöd till att möjliggöra och underlätta nya initiativ och till systematiskt lärande snarare än att

15 Årsredovisning DEN FORTSATTA UTVECKLINGEN finansiera omfattande implementering av enskilda program. Vi ser detta som en väg för att skapa hållbar kapacitet. Det finns stort intresse att få igång entreprenörsutbildning i flera länder där Navigatörerna är verksamma. Ett exempel är det nya initiativet i Burkina Faso i västra Afrika. Vi kommer under 2011 att stödja detta initiativ både finansiellt och med konsultativ hjälp för att bygga upp hållbar lokal kapacitet för att bedriva entreprenörsutbildning och mentorskap. Vi kommer också se hur vi kan stödja liknande initiativ i t.ex. Kongo Brazzaville och Malawi. Detta stöd kan komma att ske i samarbete med andra organisationer.

16 16 Årsredovisning 2010 EKONOMISK REDOVISNING RESULTATRÄKNING 2010 VERKSAMHETSINTÄKTER Not Utfall 2009 Utfall Medlemsavgifter Insamlade medel Försäljning Övriga bidrag och intäkter SUMMA VERKSAMHETSKOSTNADER Not 3 Ändamålskostnader Insamlingskostnader Administrationskostnader SUMMA Verksamhetsresultat Resultat från finansiella investeringar Resultat från värdepapper och fordringar som är anläggningstillgångar Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter Räntekostnader och liknande resultatposter Förvaltningskostnader Summa resultat från finansiella investeringar Utfall Resultat efter finansiella poster Skatt Årets resultat Resultatpåverkande förändringar av mottagna ej utbetalda gåvomedel Insamlade medel Övriga bidrag och intäkter Resultat enligt bokföringen

17 Årsredovisning EKONOMISK REDOVISNING BALANSRÄKNING TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Inventarier och fordon Not Finansiella anläggningstillgångar Långfristiga värdepappersinnehav Not Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Övriga fordringar Kortfristiga placeringar Likvida medel för särskilda ändamål Kassa och bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAPITAL OCH SKULDER Eget kapital Ändamålsbestämda medel Balanserat kapital Not Kortfristiga skulder Leverantörsskulder Skatteskuld Övriga skulder Summa SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER Ställda säkerheter Inga Inga Inga

18 18 Årsredovisning 2010 NOTER NOT 1 LÖNER OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR SAMT SOCIALA KOSTNADER Löner och andra ersättningar 508, ,565 Sociala kostnader 100,639 94,458 Summa 609, ,023 Två av de anställda är pensionärer, därav de relativt sett låga sociala kostnaderna. Styrelsens medlemmar får inga arvoden för sitt arbete. De anställa utgörs av tre deltidspersoner omräknat till heltid 1,65 1,7 NOT 2 VERKSAMHETSINTÄKTER Gåvor från enskilda personer 653, ,506 Gåvor från företag/organisationer 285, ,196 Mottagna bidrag 2,756,937 2,262,600 Övriga intäkter 446, ,140 Summa intäkter 4,142,696 3,074,442 Samtliga bidrag som mottagits kommer från Sida. Bland övriga intäkter finns de medel som medlemmarna betalade för resan till och uppehälle i Kenya. NOT 3 KORTFRISTIGT VÄRDEPAPPERSINNEHAV Aktierna från Nibe som mottogs som gåva under 2007 har sålts under året med en bokföringsmässig förlust på 9,049 kr. Aktiefonden har även den sålt och med en bokföringsmässig vinst på 1,321 kr.

19 Årsredovisning NOTER NOT 4 INVENTARIER Ingående anskaffningsvärde 30,556 30,556 Inköp Utgående ack. anskaffningsvärde 6,148 36,704 30,556 Ingående avskrivningar 23,128 19,313 Årets avskrivningar 5,310 3,815 Utgående ackumulerade avskrivningar 28,438 23,128 Utgående restvärde 8,266 7,428 NOT 5 FÖRDELNING AV KOSTNADER Fördelningen av kostnader återspeglar verkliga förhållanden för respektive år. NOT 6 EGET KAPITAL Ingående balans Disposition Årets resultat Utgående balans BALANSERAT KAPITAL 125,801 87, ,136 ÅRETS RESULTAT 87,334-87,334 57,655 57,655 TOTALT EGET KAP 213, , ,791

20 20 Årsredovisning 2010 INFÖR FRAMTIDEN ENTREPRENÖRSUTBILDNING Vi kommer fortsatt att ha fokus på att flytta den strategiska fokuseringen från att vara finansiär av utvecklingsinsatser till att bli en möjliggörare (facilitator) av utveckling. Detta innebär att vi söker stärka våra partnerorganisationer att verka tillsammans med andra aktörer för att utveckla entreprenörskap på bred front. Lärande och långsiktighet kommer fortsatt att vara i fokus. UNGDOMSSATSNING Vi ser ett mycket stort behov av att arbeta ännu mer med ungdomar under 18 år som utgör halva Afrikas befolkning. Vårt arbete på gymnasieskolor kommer att mobilisera lärare och elever på 45 skolor i Nairobiregionen för att bearbeta sociala, fattigdoms- och rättighetsfrågor. NYA INITIATIV Vårt hiv och aids projekt på landsbygden i Uganda får gradvis mer en betoning på byutveckling och entreprenörskap. Människorna växer i förmåga att skydda sig mot hiv och aids genom kunskap och ökade resurser att ta hand om sig själva. Nya initiativ inom entreprenörsutbildning finns redan i Burkina Faso och Kongo Brazzaville som vi vill fortsätta att uppmuntra och stödja. Ytterligare länder pockar på vår uppmärksamhet. FÖRENINGENS FRAMTID Samtalen som styrelsen fört under de senaste två åren med potentiella partners för att på sikt kunna bygga djupare samverkan med annan organisation alternativt nå ett samgående, hoppas vi ska leda till resultat under innevarande år.

21 Årsredovisning UNDERSKRIFTER MÖLNDAL Rinus Baljeu Per-Olof Edström Barbro Andreasson Ordförande Verksamhetsledare Knut Ekdahl Ragnar Smittberg Karin Woxlin Revisionsberättelse har avgivits Johan Gabre, godkänd revisor

22 22 Årsredovisning 2010 REVISIONS BERÄTTELSE

23 VI STÖDER NAVPARTNERS ORGANISATIONER BIFROSTKYRKAN Lantbruksgatan 2, Mölndal ERIKSHJÄLPEN Box 1, Bergmossevägen 5, Holsbybrunn KYRKORNAS SECONDHANDBUTIK I TÄBY Kometvägen 63, Täby PINGSTKYRKANS BISTÅNDSCENTER Ågatan 10, Mölndal SIDA Vallhallavägen 199, Stockholm SKANDINAVISKA BARNMISSIONEN Strömgatan 14, Malmö SKÖVDE BAPTISTFÖRSAMLING Badhusgatan 27, Skövde SVENSKA MISSIONSRÅDET Sundbyberg FÖRETAG ADVOKATFIRMAN WOXLIN Kristinehöjdsgatan 10, Göteborg GRAFISK KONSULT AB Box 7, Partille HOTEL ROYAL Drottninggatan 67, Göteborg LDP ENGINEERING AB Anbudsvägen 5, Täby MARK & LANDSKAP Sturegatan 31, Borås NILCON ENGINEERING AB Bangårdsvägen 25, Kållered NILTON AB Älgvägen 1, Kållered SAMKO Mjölnesjögatan 155, Angered STENUNGA INTERNATIONAL AB Hulegården 2, Stenunga TOTALINSTALLATION I GBG AB Nämndemansgatan 3, Mölndal För mer information angående företagen se annonser på

24 Entreprenörskap som utvecklar Afrika Skrittgatan 6D MÖLNDAL Telefon/fax har 90-konto och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll PLUSGIRO BANKGIRO

Utveckling genom företagande ÅRSREDOVISNING 2011

Utveckling genom företagande ÅRSREDOVISNING 2011 Utveckling genom företagande ÅRSREDOVISNING 2011, ideell förening Organisationsnummer 852 000 8924 Årsredovisning 2011 INNEHÅLL FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten finansiella instrument

Läs mer

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra!

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra! Entreprenörskap som utvecklar Afrika Nu kan jag försörja mig själv och andra! Ungt entreprenörskap en väg ut ur fattigdom NavPartners engagerar sig i utveckling av företag och företagare i Afrika. Uppgiften

Läs mer

NavPartners arbete under 2012

NavPartners arbete under 2012 NavPartners arbete under 2012 I januari 2012 integrerades NavPartners utvecklingsarbete i Barnmissionen som alltså sedan dess står som huvudman för projekten som bedrivs i NavPartners namn i Afrika. Därför

Läs mer

Sida 1 (15) Sida 2 (15) Sida 3 (15) Sida 4 (15) Sida 5 (15) Sida 6 (15) Sida 7 (15) Sida 8 (15) Sida 9 (15) Sida 10 (15) RESULTATRÄKNING 1 Not 2014 2013 Verksamhetsintäkter Medlemsavgifter 150 250 136

Läs mer

Årsredovisning verksamhetsåret 2014

Årsredovisning verksamhetsåret 2014 Årsredovisning verksamhetsåret 2014 Resultaträkning Not År 2014 År 2013 Verksamhetsintäkter 2 Medlemsavgifter 501 922,00 534 289,00 Gåvor 940 148,90 3 069 000,00 Bidrag 2 322 752,20 1 961 000,00 Nettoomsättning

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2007

Årsredovisning för räkenskapsåret 2007 1(7) Pan Asia Cooperation Society Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2007 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 -

Läs mer

Föreningen Svalorna Latinamerika

Föreningen Svalorna Latinamerika Årsredovisning för räkenskapsåret 2007-01-01-2007-12-31 Styrelsen för Föreningen Svalorna Latinamerika avger härmed årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning - kostnadsslagsindelad

Läs mer

HJÄLP TILL LIV INTERNATIONAL

HJÄLP TILL LIV INTERNATIONAL ÅRSREDOVISNING för Räkenskapsåret 2013-01-01 - - 2013-12-31 Årsredovisningen omfattar Sid -Förvaltningsberättelse 1 -Resultaträkning 2 -Balansräkning 3-4 -Tilläggsupplysningar med noter 5-8 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Årsredovisning. för MDM Sverige Läkare i Världen Räkenskapsåret

Årsredovisning. för MDM Sverige Läkare i Världen Räkenskapsåret Sida 1 av 10 Årsredovisning för 802016-1306 Räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31 Innehåll Sida - verksamhetsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - tilläggsupplysningar 6 - noter 8 - underskrifter

Läs mer

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK Årsredovisning Styrelsen får härmed avge årsredovisning för avseende räkenskapsåret 2013 (Org nr 802004-7802) Resultaträkning, kr 2013 2012 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 2 069 593 1 706 453 Summa

Läs mer

Årsredovisning för BRF EGEN HÄRD 775000-0155. Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31

Årsredovisning för BRF EGEN HÄRD 775000-0155. Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 Årsredovisning för BRF EGEN HÄRD Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 BRF EGEN HÄRD 2(9) Resultaträkning Belopp i kr Not 2009-01-01-2008-01-01- Nettoomsättning 1 4 348 675 4 140 571 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Årssammanställning för räkenskapsåret 2014-01- 01 2014-12- 31

Årssammanställning för räkenskapsåret 2014-01- 01 2014-12- 31 Årssammanställning för räkenskapsåret 2014-01- 01 2014-12- 31 Styrelsen för SparbanksAkademin avger härmed följande årssammanställning. Innehåll Förvaltningsberättelse Ekonomi Resultaträkning Balansräkning

Läs mer

Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2014 Organisationsnummer 802408-4934

Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2014 Organisationsnummer 802408-4934 Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) 5 år i sammandrag (tkr) 2014 2013 2012 2011 2010 Verksamhetens intäkter Anslag och bidrag 4 679 4 209 4 295 3 949 3 784 Gåvor 90-konto

Läs mer

Årsredovisning. Skellefteå Golfklubb

Årsredovisning. Skellefteå Golfklubb 1 (8) Årsredovisning för Skellefteå Golfklubb 894700-4423 Räkenskapsåret 2017 2 (8) Styrelsen och verkställande direktören för Skellefteå Golfklubb får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017.

Läs mer

Räkenskapsåret 2013. Gävle Cancerfond

Räkenskapsåret 2013. Gävle Cancerfond Räkenskapsåret 2013 Gävle Cancerfond Verksamhetsberättelse BERÄTTELSE ÖVER 2013 ÅRS VERKSAMHET VID STIFTELSEN GÄVLE CANCERFOND Allmänt om verksamheten Stiftelsen Gävle Cancerfond tillkom 1969 genom en

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm. Årsbokslut

Hörselskadades förening i Stockholm. Årsbokslut Org nr Årsbokslut för räkenskapsåret 2016 Styrelsen avger följande årsbokslut. Innehåll Sida - resultaträkning 2 - balansräkning 3, 4 - noter 5, 6 Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i

Läs mer

Styrelsen avger följande årsredovisning för verksamhetsåret Redovisningen omfattar. - Förvaltningsberättelse 2

Styrelsen avger följande årsredovisning för verksamhetsåret Redovisningen omfattar. - Förvaltningsberättelse 2 1(8) OTTSJÖ LIFT AKTIEBOLAG Årsredovisning för räkenskapsåret 2008 Styrelsen avger följande årsredovisning för verksamhetsåret 2008-01-01-- 2008-12-31 Redovisningen omfattar sid - Förvaltningsberättelse

Läs mer

2 3 4 5 6 - - - - - - - - 7 Årsredovisning för Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund 845000-2871 Räkenskapsåret 2014 8 Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund Org.nr 845000-2871 Styrelsen för Södra Sveriges

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 1 (8) Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Styrelsen för Borås Golf AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4

Läs mer

Årsbokslut. Svensk Förening För Allmänmedicin

Årsbokslut. Svensk Förening För Allmänmedicin Årsbokslut för 802009-5397 Räkenskapsåret 2015 Styrelsen får härmed avlämna årsbokslut för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31 Resultaträkning Not 2015-01-01-2015-12-31 1 (6) 2014-01-01-2014-12-31 Föreningens

Läs mer

Årsredovisning för Svenska Islandshästförbundet 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för Svenska Islandshästförbundet 2012-01-01-2012-12-31 Sida 1 av 8 Årsredovisning för Svenska Islandshästförbundet för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Innehåll Sida - Förvaltningsberättelse - Resultaträkning - Balansräkning - Noter 2 3 4 5 Om inte annat

Läs mer

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a.

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. Årsredovisning för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. 769000-0356 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a., med säte i Lidköping, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

HANDELSKLUBBEN.SE BORÅS INDUSTRI- OCH HANDELSKLUBB ÅRSREDOVISNING 2015

HANDELSKLUBBEN.SE BORÅS INDUSTRI- OCH HANDELSKLUBB ÅRSREDOVISNING 2015 BORÅS INDUSTRI- OCH HANDELSKLUBB ÅRSREDOVISNING 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse...4 Resultaträkning...7 Balansräkning...8 Noter...10 Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp

Läs mer

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap Årsredovisning för Täby Ryttarsällskap 802412-2593 Räkenskapsåret 2016 01 01 2016 12 31 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Tilläggsupplysningar 5 Underskrifter

Läs mer

Årsredovisning. Järna Ridklubb

Årsredovisning. Järna Ridklubb Årsredovisning för Järna Ridklubb 815600-7505 Räkenskapsåret 2016 1 (7) Styrelsen för Järna Ridklubb, med säte i Järna, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Fritiof Jonsson Konsult AB

Fritiof Jonsson Konsult AB Sid 1 (5) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 24-5-1-25-4-3 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VERKSAMHETEN Kvalitet Inga uppdrag har varit aktuell utan kunskaper

Läs mer

Årsredovisning för Insamlingsstiftelsen Rotary Hjälper

Årsredovisning för Insamlingsstiftelsen Rotary Hjälper Årsredovisning för Insamlingsstiftelsen Rotary Hjälper (802425-6086) Räkenskapsåret 150701-160630 Org.nr: 802425-6086 150701-160630 Sida 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Styrelsen för Insamlingsstiftelsen Rotary

Läs mer

Årsredovisning Brf Samson 16

Årsredovisning Brf Samson 16 Årsredovisning Brf Samson 16 Räkenskapsår 2016-01-01-2016-12-31 1 (9) Årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Styrelsen för Brf Samson 16 avger härmed följande årsredovisning. Innehåll

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 1(13) Skellefteå Golfklubb Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 1(13) Skellefteå Golfklubb Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2

Läs mer

Delårsrapport för januari-mars 2015

Delårsrapport för januari-mars 2015 Delårsrapport för januari-mars 2015 Swedish National Road Consulting AB Delårsrapport 2015-03-31 Delårsrapport för perioden 2015-01-01 2015-03-31 Postadress: Box 4021 171 04 Solna Besöksadress: Hemvärnsgatan

Läs mer

Räkenskapsåret 2009. Gävle Cancerfond

Räkenskapsåret 2009. Gävle Cancerfond Räkenskapsåret 29 Gävle Cancerfond Verksamhetsberättelse BERÄTTELSE ÖVER 29 ÅRS VERKSAMHET VID STIFTELSEN GÄVLE CANCERFOND Allmänt om verksamheten Stiftelsen Gävle Cancerfond tillkom 1969 genom en testamentsdonation

Läs mer

Årsbokslut. Saltsjöbadens Idrottsförening

Årsbokslut. Saltsjöbadens Idrottsförening Årsbokslut för Saltsjöbadens Idrottsförening Räkenskapsåret 2013 1(8) Årsbokslut Styrelsen för Saltsjöbadens Idrottsförening avger härmed årsbokslut för räkenskapsåret 2013. Verksamhet När det gäller verksamheten

Läs mer

Swedwatch. Års redovisning. Org nr för räkenskapsåret (8) Styrelsen avger följande årsredovisning. Sida.

Swedwatch. Års redovisning. Org nr för räkenskapsåret (8) Styrelsen avger följande årsredovisning. Sida. 1(8) Swedwatch Org nr 802415-4737 Års redovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse - resultaträkning - balansräkning - noter 2 3 4

Läs mer

Årsredovisning. Röda Korset Storsjökretsen 893203-4880

Årsredovisning. Röda Korset Storsjökretsen 893203-4880 1(8) Årsredovisning Röda Korset Storsjökretsen Styrelsen för Röda Korset Storsjökretsen får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2014-01-01 -. Om inte annat särskilt

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 1(12) Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5 - noter 7 Om inte annat särskilt

Läs mer

Årsbokslut. Socialdemokraterna i Stockholm

Årsbokslut. Socialdemokraterna i Stockholm Årsbokslut Socialdemokraterna i Stockholm 2008 1 Stockholms arbetarekommun Organisationsnummer 802000-1627 Årsbokslut för räkenskapsåret 2008 Styrelsen för Stockholms arbetarekommun avger härmed följande

Läs mer

Årsredovisning. Onsjö Golfklubb

Årsredovisning. Onsjö Golfklubb Årsredovisning för Onsjö Golfklubb 862500-5403 Räkenskapsåret 2015 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar 5-8 1 (8) Styrelsen för Onsjö Golfklubb,

Läs mer

Årsredovisning. Ung Företagsamhet

Årsredovisning. Ung Företagsamhet Årsredovisning för 825001-8572 Räkenskapsåret 2018 2 (7) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Förvaltningsberättelse Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK.

Läs mer

Ekonomi på Bröstcancerförbundet

Ekonomi på Bröstcancerförbundet Ekonomi på Bröstcancerförbundet 2019-05-19 Vart får vi våra pengar ifrån? Statsbidrag Medlemsavgifter Gåvor från allmänheten Företagssamarbeten Försäljning av våra produkter, reflex, pennor, pins m m Sponsring

Läs mer

ÅRSBOKSLUT. KFUK-KFUMs idrottsförbund

ÅRSBOKSLUT. KFUK-KFUMs idrottsförbund ÅRSBOKSLUT för KFUK-KFUMs idrottsförbund RÄKENSKAPSÅRET 2015 Styrelsen för KFUK-KFUMs idrottsförbund avger härmed följande årsbokslut. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning - kostnadsindelad

Läs mer

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2010-09-01-2011-08-31

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2010-09-01-2011-08-31 Årsredovisning för PRfekt Kontor AB Räkenskapsåret 2010-09-01-2011-08-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Föreningen Svenska Tecknare. Årsredovisning för räkenskapsåret 2014

Föreningen Svenska Tecknare. Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Föreningen Svenska Tecknare Org nr 802003-4495 Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll förvaltningsberättelse resultaträkning balansräkning noter Om inte

Läs mer

Räkenskapsåret Gävle Cancerfond

Räkenskapsåret Gävle Cancerfond Räkenskapsåret 28 Gävle Cancerfond Verksamhetsberättelse BERÄTTELSE ÖVER 28 ÅRS VERKSAMHET VID STIFTELSEN GÄVLE CANCERFOND Allmänt om verksamheten Stiftelsen Gävle Cancerfond tillkom 1969 genom en testamentsdonation

Läs mer

Svenska Dövidrottsförbundet

Svenska Dövidrottsförbundet Årsbokslut för Svenska Dövidrottsförbundet Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida Ekonomisk redovisning 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Läs mer

- förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

- förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 1(10) Botkyrka Ridsällskap Org nr Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte annat särskilt anges, redovisas

Läs mer

Hillareds Fibernät Ek. För

Hillareds Fibernät Ek. För Årsredovisning för Hillareds Fibernät Ek. För. Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 1(8) Innehållsförteckning: Sida Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Årsredovisning. Brf Kolletorp

Årsredovisning. Brf Kolletorp Årsredovisning för 769633-3686 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

ALFA VISION EKONOMISK FÖRENING

ALFA VISION EKONOMISK FÖRENING ALFA VISION EKONOMISK FÖRENING 1(7) ALFA VISION EKONOMISK FÖRENING Org. nr ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2013 ALFA VISION EKONOMISK FÖRENING 2(7) Styrelsen för ALFA VISION EKONOMISK FÖRENING får härmed

Läs mer

Delårsrapport. för. januari-september 2015

Delårsrapport. för. januari-september 2015 Delårsrapport för januari-september 2015 Swedish National Road Consulting AB Delårsrapport 2015-09-30 Delårsrapport för perioden 2015-01-01 2015-09-30 Postadress: Box 4021 171 04 Solna Besöksadress: Hemvärnsgatan

Läs mer

Årsredovisning. Kode Norra Bredband Ekonomisk förening

Årsredovisning. Kode Norra Bredband Ekonomisk förening Årsredovisning för Kode Norra Bredband Ekonomisk förening Räkenskapsåret 2006 Kode Norra Bredband Ekonomisk förening Styrelsen för Kode Norra Bredband Ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning

Läs mer

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP Årsredovisning För THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP 829502-2472 Räkenskapsår 2018 1 (8) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Allmänt om verksamheten är

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET

ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2013-01-01-2013-12-31 Förvaltningsberättelse Styrelsen för Svenska Celiakiförbundet, 802010-4504 får härmed avge årsredovisning för 2013. Allmänt om verksamheten Förbundsstyrelsen

Läs mer

Riksförbundet Bokslut (Bilaga nr 3) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2013 Organisationsnummer

Riksförbundet Bokslut (Bilaga nr 3) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2013 Organisationsnummer Riksförbundet Bokslut (Bilaga nr 3) Sida 1(6) 5 år i sammandrag (tkr) 2013 2012 2011 2010 2009 Verksamhetens intäkter Anslag och bidrag 4 209 4 295 3 949 3 784 4 024 Gåvor 90-konto 37 18 39 1 5 Medlemsavgifter

Läs mer

Årsredovisning. Västra Kållandsö VA ekonomisk förening

Årsredovisning. Västra Kållandsö VA ekonomisk förening Årsredovisning för Västra Kållandsö VA ekonomisk förening 769622-6120 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Västra Kållandsö VA ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013.

Läs mer

Årsredovisning HUMANA People to People Sverige 2014 Organisationsnummer:

Årsredovisning HUMANA People to People Sverige 2014 Organisationsnummer: Årsredovisning HUMANA People to People Sverige 2014 Organisationsnummer: 802412-9408 Belopp anges i tusental kr Not RESULTATRÄKNING 1 2014-01- 01 2013-01- 01 Verksamhetens intäkter Medlemsavgifter 8 8

Läs mer

Föreningen HOPP Stockholm

Föreningen HOPP Stockholm Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01 2012-12-31 Styrelsen för föreningen HOPP Stockholm avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Styrelsen avger följande årsredovisning för verksamhetsåret Redovisningen omfattar. - Förvaltningsberättelse 2

Styrelsen avger följande årsredovisning för verksamhetsåret Redovisningen omfattar. - Förvaltningsberättelse 2 1(8) OTTSJÖ LIFT AKTIEBOLAG Årsredovisning för räkenskapsåret 2004/2005 Styrelsen avger följande årsredovisning för verksamhetsåret 2004-09-01-- 2005-08-31 Redovisningen omfattar sid - Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsbokslut. Föreningen för Hjärt- och Lungsjuka Stockholms län

Årsbokslut. Föreningen för Hjärt- och Lungsjuka Stockholms län Årsbokslut för Föreningen för Hjärt- och Lungsjuka Stockholms län 802001-4547 Räkenskapsåret 2017 2 (9) Förvaltningsberättelse Flerårsöversikt 2015 2014 2013 Föreningens intäkter (tkr) 2 420 2 169 2 244

Läs mer

Å R S B O K S L U T. för Svensk Förening För Allmänmedicin. Org.nr. 802009-5397

Å R S B O K S L U T. för Svensk Förening För Allmänmedicin. Org.nr. 802009-5397 Å R S B O K S L U T för Svensk Förening För Allmänmedicin Styrelsen får härmed avlämna årsbokslut för verksamhetsåret 2009-07-01--2010-06-30. Innehåll Sida - resultaträkning 2 - balansräkning 3 - ställda

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse Org.nr 556383-6856 1 (8) Styrelsen och verkställande direktören för Åkarnas Service i Mellansverige AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Verksamhet Bolaget

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Tvätteriförbundets Service AB Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30

Årsredovisning för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30 UTKAST för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30 Styrelsen och verkställande direktören för Lyxklippare Aktiebolag avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Svensk Biblioteksförening Org.nr

Svensk Biblioteksförening Org.nr Org.nr 845000-2624 Årsredovisning för räkenskapsåret 2002-01-01 2002-12-31 Styrelsen för Svensk Biblioteksförening avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Föreningen Edsätras Vänner

Föreningen Edsätras Vänner Föreningen Edsätras Vänner Föreningen Edsätras Vänner är en ideell förening utan vinstdelning och leds av en styrelse som inte är arvoderad. Föreningen hade per 31 december 2014 totalt 144 medlemmar. Här

Läs mer

Föreningen Svenska Tecknare. Förvaltningsberättelse

Föreningen Svenska Tecknare. Förvaltningsberättelse Föreningen Svenska Tecknare Org nr 802003-4495 Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i kronor. Uppgifter inom

Läs mer

Årsredovisning. Make a Change

Årsredovisning. Make a Change 1(7) Årsredovisning Make a Change Styrelsen för Make a Change får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Om inte annat särskilt anges, redovisas

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Grythyttan Whisky AB (publ) Org.nr. 556727-3684 Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll

Läs mer

Styrelsen för Grafikgruppen Visby ekonomisk förening avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 1/1 2009--31/12 2009

Styrelsen för Grafikgruppen Visby ekonomisk förening avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 1/1 2009--31/12 2009 1 ÅRSREDOVISNING Styrelsen för Grafikgruppen Visby ekonomisk förening avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 1/1 2009--31/12 2009 Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen har som ändamål att

Läs mer

Visita Västra. Org nr Årsredovisning 2017

Visita Västra. Org nr Årsredovisning 2017 Visita Västra Org nr 857200-7386 Årsredovisning 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor om inget annat anges. Uppgifter

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND

ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND 2014 Styrelsen för Posithiva Gruppens Stödfond får härmed avge följande årsredovisning för 2014 Förvaltningsberättelse Inledning Posithiva Gruppens Stödfond

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2015/2016

ÅRSREDOVISNING 2015/2016 ÅRSREDOVISNING 2015/2016 Styrelsen för Lions Forskningsfond mot Folksjukdomar får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-07-01 2016-06-30. Årsredovisningen omfattar: 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Årsredovisning för. Convictus 802012-1581. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31. Innehållsförteckning:

Årsredovisning för. Convictus 802012-1581. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31. Innehållsförteckning: Årsredovisning för Convictus Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 5 Redovisningsprinciper

Läs mer

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2009-09-01-2010-08-31

Årsredovisning för. PRfekt Kontor AB 556735-8014. Räkenskapsåret 2009-09-01-2010-08-31 Årsredovisning för PRfekt Kontor AB Räkenskapsåret 2009-09-01-2010-08-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan 838800-5517 Räkenskapsåret 2009 07 01 2010 06 30 Org.nr 838800-5517 1 (9) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Årsredovisning 2002/2003

Årsredovisning 2002/2003 OTTSJÖ LIFT AKTIEBOLAG 1(8) Årsredovisning 2002/2003 Styrelsen för Ottsjö Lift AB får härmed avge årsredovisning för verksamhetsåret 2002-09-01 2003-08-31. Årsredovisningen omfattar sid - Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016 1(14) Handelskammaren Mittsverige Org nr 262000-0352 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum

Årsredovisning. Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum Årsredovisning för Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum 802008-4102 Räkenskapsåret 2014 1 (8) Styrelsen för Ideella Föreningen Svenskt ProjektForum får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Sparbanksstiftelsernas Barn- och Ungdomsstiftelse Org nr 802424-7986 Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 3 Innehåll: Sid 2-3 Sid 4 Sid 5 Sid 6-8 Sid 9 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning

Läs mer

SVENSKA FRISBEESPORTFÖRBUNDET

SVENSKA FRISBEESPORTFÖRBUNDET 802008-1587 ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2015-01-01 2015-12-31 Förbundsstyrelsen för Svenska Frisbeesportförbundet avger härmed följande årsredovisning Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2-3 Resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK Årsredovisning Styrelsen får härmed avge årsredovisning för avseende räkenskapsåret 2016 (Org nr 802004-7802) Förvaltningsberättelse Verksamheten under 2016 Verksamheten redovisas i separat verksamhetsberättelse.

Läs mer

Svenska Roddförbundet Organisationsnummer

Svenska Roddförbundet Organisationsnummer Organisationsnummer Årsbokslut för räkenskapsåret 2016 Styrelsen för avger härmed följande årsbokslut. Innehåll Sida Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Tilläggsupplysningar (noter) 4-6 Namnteckningar 7

Läs mer

S T I F T E L S E N A T E N E U M Org nr 802400-1383 Å R S R E D O V I S N I N G F Ö R S T I F T E L S E N A T E N E U M

S T I F T E L S E N A T E N E U M Org nr 802400-1383 Å R S R E D O V I S N I N G F Ö R S T I F T E L S E N A T E N E U M Å R S R E D O V I S N I N G F Ö R S T I F T E L S E N A T E N E U M 2011-01-01-2011-12-31 Innehåll Sid Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar 5-7 Organisationsnummer:

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för AB Maleviks Villasamhälle Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Detta sker genom att bolaget bedriver utveckling, utbildning, försäljning och service inom arbetsmiljöområdet samt därmed förenlig verksamhet.

Detta sker genom att bolaget bedriver utveckling, utbildning, försäljning och service inom arbetsmiljöområdet samt därmed förenlig verksamhet. 1 (6) FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Allmänt om verksamheten Bolaget är helägt dotterbolag till Föreningen Sveriges Företagshälsor, org.nr. 829501-5468, vars syfte är att verka för utveckling av företagshälsovården,

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Målaren 3

Bostadsrättsföreningen Målaren 3 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Målaren 3 Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016 1(10) Styrelsen för ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 2016 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Styrelsen för Svenska Fallskärmsförbundet avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning

Läs mer

Årsredovisning. Svensk Privatläkarservice AB

Årsredovisning. Svensk Privatläkarservice AB Årsredovisning för Svensk Privatläkarservice AB 556794-9408 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Svensk Privatläkarservice AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Svenska Roddförbundet Organisationsnummer

Svenska Roddförbundet Organisationsnummer Organisationsnummer Årsbokslut för räkenskapsåret 2015 Styrelsen för Svenska Roddförbundet avger härmed följande årsbokslut. Innehåll Sida Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Tilläggsupplysningar (noter)

Läs mer

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB Årsredovisning för 556251-3985 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen och verkställande direktören för avger följande årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor,

Läs mer

Årsredovisning. Boberg-Dotetorp VAF Ekonomisk förening

Årsredovisning. Boberg-Dotetorp VAF Ekonomisk förening Årsredovisning för 769631-3498 Räkenskapsåret 2018 1 (7) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsförening Bydalen 1

Årsredovisning. Bostadsrättsförening Bydalen 1 Årsredovisning för Bostadsrättsförening Bydalen 1 769620-3939 Räkenskapsåret 2014 1 (9) Styrelsen för Bostadsrättsförening Bydalen 1 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2014. Årsredovisningen

Läs mer

Årsbokslut per 2007-12-31

Årsbokslut per 2007-12-31 1(8) KFUK-KFUM Ängsholmen Org nr Årsbokslut per 2007-12-31 Innehåll Sida - resultaträkning 2 - balansräkning 3 - noter 5 2(8) Resultaträkning 2007 2006 Verksamhetens intäkter Deltagaravgifter 1 866 405

Läs mer

www.qicon.se Årsredovisning 2011

www.qicon.se Årsredovisning 2011 www.qicon.se www.qicon.se Årsredovisning 2011 Styrelsen och verkställande direktören för QI Construction AB (556521-7352) får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse

Läs mer

HJÄLP TILL LIV INTERNATIONAL

HJÄLP TILL LIV INTERNATIONAL ÅRSREDOVISNING för Räkenskapsåret 2009-01-01 - - 2009-12-31 Årsredovisningen omfattar Sid -Förvaltningsberättelse 1 -Resultaträkning 2 -Balansräkning 3-4 -Tilläggsupplysningar med noter 5-7 3 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Styrelsen för Föreningen Pensionärshemmet Skogshill får härmed avge årsredovisning för räkenskapsår

Styrelsen för Föreningen Pensionärshemmet Skogshill får härmed avge årsredovisning för räkenskapsår Föreningen Pensionärshemmet Skogshill 1 (7) Årsredovisning Styrelsen för Föreningen Pensionärshemmet Skogshill får härmed avge årsredovisning för räkenskapsår 2012-01-01-2012-12-31. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap Årsredovisning för Täby Ryttarsällskap Räkenskapsåret 2012 Täby Ryttarsällskap 1(6) Styrelsen för Täby Ryttarsällskap får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Verksamhet

Läs mer

Räkenskapsåret Gävle Cancerfond

Räkenskapsåret Gävle Cancerfond Räkenskapsåret 21 Gävle Cancerfond Verksamhetsberättelse BERÄTTELSE ÖVER 21 ÅRS VERKSAMHET VID STIFTELSEN GÄVLE CANCERFOND Allmänt om verksamheten Stiftelsen Gävle Cancerfond tillkom 1969 genom en testamentsdonation

Läs mer