Information och skyltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information och skyltning"

Transkript

1 Information och skyltning Information måste lämpa sig för alla Skyltar och information som gjorts enbart med tanke på hörsel eller syn skall alltid kompletteras på så sätt, att personer som saknar någotdera sinnet också har nytta av skylten eller informationen. Skyltar i stil med hus- eller trappnummer, namnskylt och summertavla, planeras med hänsyn till olika handikappgruppers funktionella krav. Likaså skall skyltarna inomhus planeras så att alla utrymmesanvändare har nytta av dem. Att lägga märke till en visuell skylt Det måste vara lätt att hitta en skylt, den skall bilda en kontrast mot bakgrunden och vara välbelyst. Skyltarnas bokstäver, siffror och symboler skall vara tydliga och lätta att urskilja. I skyltarna kan bildsymboler användas i tillägg till eller istället för text. Akustik och ljudåtergivning Om guidning eller information ges via ljudåtergivningsapparater måste akustiken vara bra. Det får inte finnas för mycket eko eller ljuddämpning. Det är bättre med flera högtalare och lägre volym än endast en högtalare och hög volym vilket gör att ljudet ofta spricker, i synnerhet i ekande utrymmen. Information som ges via ljudåtergivningsapparater måste också ges visuellt för hörselskadade. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

2 Material- och färgkontraster på gångstråk Det är svårt för en synskadad person att orientera sig genom ett stort tomt utrymme, t.ex. en vestibul. Möbler kan användas som stöd för att bilda en klart avgränsad fri passage. I golvytan går det också att använda vägledande kontrastmaterial- och färgzoner som går att följa med vita käppen eller med svag syn. Ytmaterial som ligger bredvid varandra skall ha samma friktion för att undvika halkning eller snubbling vid förflyttning från en yta till en annan. Mellan ingången och informationspunkten eller informationstavlan kan det också finnas en korridormatta som stöd för orienteringen. Mattan får inte ha tjock lugg för att en rullstol skall kunna köras på den. Därför skall mattan också hållas bra på plats. Lederplattor I passageytan kan reliefmönster användas för att visa riktning eller varna. Internationell praxis är att markera riktning med reliefränder eller varna om trappnedgång eller plattformkant med reliefprickar i form av klotkalotter. Reliefmönstret är 5 mm högt. Skyltarnas placering på eller bakom en glasyta Det är svårt att urskilja en skylt med bokstäver på genomskinlig botten. Om skylten är bakom en glasruta får ljus inte reflekteras via glaset och förorsaka bländande glans. En synskadad person har ingen nytta av en skylt bakom glas eftersom den inte har reliefbokstäver. Skylt ovanför en passage Om skylten sitter högt ovanför en dörr eller en passage, skall tillräckligt stora och synliga bokstäver, siffror och symboler användas. Bokstavsstorleken beror på synavstånd. Skylten måste vara välbelyst eller belyst inifrån. Fri höjd mellan passagen och nedre kanten av skylten ovanför den är minst 2200 mm. Denna typ av skylt räcker inte för en synskadad person eftersom den inte går att läsa på nära håll eller med fingrarna. Den information den ger måste för en synskadad person upprepas med stöd av en fungerande lösning.

3 Hur en synskadad person läser en skylt En synskadad person måste kunna läsa en skylt på helt nära håll både med svag syn och genom att känna på den med fingrarna. Svart text på vit botten syns bäst. Om skylten är belyst inifrån skall texten vara ljus och bottnen mörk för att förhindra bländning. Placeringshöjd för skyltar Siffror och namnskyltar placeras i ögonhöjd mm från golvet, tryckknappar, summertavlor och dörrklockor åter så att de kan nås av rullstolsanvändare, på mm:s höjd från golvet och minst 400 mm från hörnet. Upphöjda och graverade mönster i en skylt Upphöjda eller graverade mönster och klara kontraster skall användas i en skylt. Bokstavshöjden i relieftext skall vara mm och mönstret 1 mm upphöjt från ytan. Genomskärningen av en reliefbokstav har formen av en uppochnedvänd rundad v-bokstav vilket gör det lätt och behagligt att läsa bokstäverna med fingertopparna. Graverat mönster måste vara betydligt större än reliefmönster för att bättre kunna urskiljas med känselsinnet. Bokstavshöjden i graverad text är t.ex mm, då kan fingrarna föras över dem. Bredden på den graverade fåran är 6-10 mm och djupet minst 1 mm. Upphöjda och graverade mönster får inte ha vassa kanter. Akustisk signal För synskadade kan ljudsignalsapparater monteras vid ingångarna. Ibland är det skäl att placera den även vid porten. En synskadad person kan också orientera sig efter en annan ljudkälla, t.ex. en porlande fontän.

4 Punktskrift Med punktskrift kompletteras i synnerhet sådana skyltar som inte har upphöjt eller graverat mönster. I punktskrift formas bokstäverna och siffrorna av små upphöjda punkter som läses med fingertopparna. Korta texter placeras rakt under en visuell skylt, på mm:s höjd från golvet eller marken. Långa punktskriftstexter och reliefkartor placeras i pulpetform, vända i sned vinkel på mm:s höjd från golvet/marken. Reliefkartor och punktskriftstexter för synskadade I synnerhet skyltar som är avsedda att läsas med fingrarna av synskadade, t.ex. reliefkartor, bottenplaner och punktskriftstexter, placeras i lutande pulpetställning på mm:s höjd från golvet/marken. Då dimensionering passar också på barn och rullstolanvändare. Upprätt ställning, t.ex. på väggen, placeras skyltar så att nederkanten är på mm:s höjd från golvet/marken. Skylten måste placeras på ett sådant ställe att en person som läser den inte är i vägen för förbipasserande. Det är bra om det finns en reliefbottenplan av byggnaden; denna kan informationen ge åt en synskadad person när han eller hon rör sig i byggnaden. Förutom relieffigurer och punktskriftstext måste den också ha bra färgkontraster. Summertavla Summern skall ge ifrån sig en ljudsignal och dessutom en ljussignal. Lägenhetsnumren skall i summertavlan markeras som reliefsiffror. Summertavlan skall vara välbelyst, helst från insidan.

5 Skyltar till ett rum Rummen skall utrustas med tydliga skyltar som även synskadade personer har nytta av. I kontorsbyggnader skall rumsnumren placeras i ögonhöjd på väggen vid dörrens öppningssida, knackningsapparater åter på lagom höjd för rullstolsanvändare, mm från golvet. Om informationstavlan innehåller mycket text, måste lättläst språk användas. Om punktskrift används, placeras denna under den visuella skylten. Hygienutrymmetsskylt Toalettutrymmen skall markeras med entydiga bildsymboler, det är lätt att urskilja en pepparkaksgubbe och -gumma. Däremot är bokstäverna M och N svåra att urskilja, likaså tupp och höna. Även i detta fall rekommenderas att symbolen placeras i ögonhöjd på väggen vid dörrens öppningssida för att en synskadad person som tittar på den på nära håll eller känner på den, inte skall kollidera med en dörr som öppnas. Symbolerna skall vara relieffigurer. Den internationella rullstolssymbolen ISA Den internationella tillgänglihetssymbolen ISA (International Symbol of Access) är en vit rullstolssymbol på mörkblå eller svart botten. Den kan användas för att visa en tillgänglig entré, hiss, ett toalettutrymme eller en parkeringsplats. En tillgänglig toalett markeras med den internationella rullstolssymbolen och med bokstäverna WC eller dessutom med en symbol för herr- eller damrum. En parkeringsplats för rörelsehindrade personer markeras likaså med ISA-symbolen som målas i stort format i parkeringsrutan och dessutom fästs den också på väggen eller på en pelare vid parkeringsplatsen. Könummerapparater En könummerapparat vid en servicedisk måste lämpa sig även för synskadade personer. Nummerlappen skall vara tydlig. Blinda personer och en del av personerna med svag syn kan inte tyda numret ifall inte apparaten säger det syntetiskt. I allmänhet måste numret frågas av en närvarande person som ser. Visningstavlan som anger turnumret skall placeras i ögonhöjd för att synas på nära avstånd. Numret skall vara tydligt och enhetligt, ett nummer som bildas av ljuspunkter är svårt att urskilja. I tillägg till nummervisning skall numret utropas.

6 1. Tillgängliga sanitetsutrymmen och parkeringsplatser markeras med den internationella rullstolssymbolen. Punktskriftstext placeras under den visuella skylten. (Iiris - service- och verksamhetscentret för synskadade)

7 2. Skylten på museiväggen visar var den tillgängliga entrén är belägen. (Helsingfors skolmuseum)

8 3. Det är svårt att se en skylt på en glasyta när glaset blänker. Skylten visar vägen till en tillgänglig entré. (Ateneum)

9 4. Skylten placeras bredvid dörren på öppningssidan, på mm:s höjd från golvet. Den skall ha bra kontraster och relieffigurer. (Kuortanegatan 13)

10 5. Skylten skall ha tydliga bokstäver och symboler. En skylt som är belyst inifrån skall ha ljusa figurer på mörk botten för att förhindra bländning. (Tammerforshuset)

11 6. Husnumret har bra kontrast och är på lämplig synhöjd. Sumrar skall ha reliefsiffror, bra kontrast och förutom ljudsignal även ljussignal. (Eira)

12 7. Svart text på vit botten syns bäst. Skylten skall vara välbelyst. (Alexandersgatan)

13 8. Gatunamnskyltar placeras högt för att undvika vandalism. Dessa kan synskadade personer inte läsa på nära håll eller röra med fingrarna. (Alexandersgatan)

14 9. Om skylten finns ovanför passagen, skall den fria höjden under den vara minst 2200 mm. En synskadad person kan inte läsa informationen på en skylt som är placerad på detta sätt. (Kampens centrum)

15 10. Våningsnumret har markerats i golvet i stort format. Det hjälper ändå inte en svårt synskadad person. (Ämbetshuset i Berghäll)

16 11. I tillägg till ljussignalerna som anger rulltrappornas riktning, skulle det för synskadade personer behövas ljudsignaler precis som i trafikljus. (Kampens centrum)

17 12. En liten reliefkarta visar passagen i parken. Kartan har också bra färgkontrast. Den placeras på mm:s höjd från marken i sned ställning. (Månsas)

18 13. Utav våningsplan i Kampens centrum har tillvärkats planlösningar i relief som också har bra färgkontraster. (Kampens centrum)

19 14. De för synskadade personer planerade relieftavlorna i Kampens centrum har placerats i sned ställning för att kunna läsas med fingrarna. (Kampens centrum)

20 15. Tavlorna i Kampens centrum har relieffigurer och dessutom texter i punktskrift. (Kampens centrum)

21 16. Med stöd av reliefmarkeringarna i golvet finner en synskadad person passagerna. (Kampens centrum)

22 17. En synskadad person följer reliefmarkeringarna i golvet med vita käppen. (Kampens centrum)

23 18. En synskadad person kan orientera sig enligt material- och färgkontrasterna i korridoren. (Iiris - service- och verksamhetscentret för synskadade)

Servicediskar, inredning

Servicediskar, inredning Servicediskar, inredning Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om inredning: De utrymmen som tjänar byggnadens huvudsakliga ändamål samt därtill hörande fast inredning,

Läs mer

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Belysning Belysningens betydelse för syn- och hörselskadade personer Bra belysning är speciellt viktig för personer med svag syn. Det beror på belysningens styrka och kvalitet och hur färger används hur

Läs mer

Material, färger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Material, färger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Material, färger Ytmaterialens betydelse med tanke på tillgänglighet Ytmaterialen som används i en byggnad måste väljas med omsorg eftersom de har stor betydelse för säkerheten, ändamålsenligheten och

Läs mer

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Trappor, ledstänger Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om trappor: I byggnader med förvaltnings-, serviceoch affärsutrymmen skall trappsteg i entréhallar och andra utrymmen

Läs mer

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen Hissar Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om nivåskillnader: Då en nivåskillnad som är lika hög eller högre än våningshöjden ordnas med en trappa, skall anordnas en rörelsefri

Läs mer

Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Dörrar, vindfång Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 finns följande föreskrifter om dörrar och öppningar: Med undantag av bostadshus skall den fria bredden vara minst 850 mm för brukare av rullstol

Läs mer

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Ramper Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om ramper: En ramp får luta högst 8 % (1:12,5) och dess fortlöpande längd får vara högst sex meter. Därefter förutsätts att

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Sanitetsutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Sanitetsutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Sanitetsutrymmen Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om sanitetsutrymmen: För personer som rör sig med hjälp av rullstol eller hjulförsett gångredskap skall det finnas

Läs mer

Entréer, gårdsarrangemang

Entréer, gårdsarrangemang Entréer, gårdsarrangemang Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om gårdsarrangemang: "En del av de bilplatser som hör till byggnaden skall lämpa sig för rullstolsbundna.

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Innehåll Angöring, parkering... 3... 3 Entréer... 3 Entrén (befintlig)... 3 Vindfång i den befintliga entrén... 3 Den nya entrén...

Läs mer

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT Checklistan är till hjälp vid bedömningen av kulturobjekts tillgänglighet för personer med rörelse- eller funktionshinder. Rikta gärna eventuella frågor

Läs mer

Skolans skyltar REFERENS

Skolans skyltar REFERENS REFERENS Skolans skyltar Bakgrund SISAB har ansvar för rumsnummerskyltar och SISAB skyltar utomhus. Rumsnummerskyltar är de nummerskyltar som finns vid varje dörr i skolan, t ex. A125. SISAB har även entrénummerskylt,

Läs mer

Ordförklaring. blindskrift som består av upphöjda punkter. upphöjd text eller bild. Används för att göra skylten taktil

Ordförklaring. blindskrift som består av upphöjda punkter. upphöjd text eller bild. Används för att göra skylten taktil Ordförklaring Gemener Piktogram Punktskrift Relief Taktil skylt Typsnitt Versaler Visuell skylt små bokstäver symbol för ett ord eller budskap blindskrift som består av upphöjda punkter upphöjd text eller

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Stockholms läns museum på Järnvägsgatan 25 i Sickla för att identifiera ev. hinder mot

Läs mer

Mötesutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Mötesutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Mötesutrymmen Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om mötesutrymmen: Åskådarläktare, auditorier, fest- och konferensrum, restaurangsalar, undervisningssalar, klassrum och

Läs mer

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler Rapport över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Cirkus Cirkörs lokaler på Värdshusvägen 7 i Alby för att identifiera ev. hinder mot tillgänglighet för

Läs mer

Utomhusskyltning i Landstinget Halland

Utomhusskyltning i Landstinget Halland Bilaga till Skyltprogram Utomhusskyltning i Landstinget Halland Allmänt 2 3 Utseende och innehåll Kort om utomhusskyltning Utomhusskyltars utseende och innehåll En bra skyltning fungerar som en osynlig

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

Riktlinjer för basutformning för bostäder

Riktlinjer för basutformning för bostäder Riktlinjer för basutformning för bostäder BASUTFORMADE BOSTÄDER ÄR BÄTTRE FÖR ALLA Basutformning ökar möjligheten för den som drabbas av nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att bo kvar i sin bostad.

Läs mer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer BRA FÖR ALLA En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer Innehåll Förutsättningar... 1 Handikapparkering... 1 Gångväg till entré... 2 Entré... 3 Dörr... 3 Vindfång... 3 Tröskel...

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Rullstolshissar Rullstolshissar är vertikalhissar eller trapphissar med lätt konstruktion vilka i allmänhet lämpar sig för ganska små nivåskillnader. I nybyggen måste personhiss användas för förflyttning

Läs mer

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster 1 (5) ANVISNINGAR Vänligen skicka den ifyllda blanketten per e-post till adressen esteeton.espoo@espoo.fi Syftet med blanketten är att

Läs mer

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-06-04 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteperson: Kommunikatör Diarienummer:

Läs mer

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter 1 (9) Utfärdad: xx.xx.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 6 4 mom., 15 3 mom., 16 och 23 1 mom.

Läs mer

Vägledning vid beställning av skyltar i Göteborgs Stad

Vägledning vid beställning av skyltar i Göteborgs Stad Vägledning vid beställning av skyltar i Göteborgs Stad Detta material bygger på och har sitt ursprung i Västra Götalandsregionens skyltprogram. De flesta bilderna är också hämtade därifrån. Materialet

Läs mer

Skyltning vid nybyggnation eller större ombyggnation

Skyltning vid nybyggnation eller större ombyggnation Skyltning vid nybyggnation eller större ombyggnation Umeå kommun ska sträva efter långsiktiga skyltlösningar som gör det enkelt för brukare, besökare och personal att orientera sig i våra lokaler. Det

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

Tillgängliga skyltar allmänt Enligt Handisams riktlinjer förutsätter bra skyltning:

Tillgängliga skyltar allmänt Enligt Handisams riktlinjer förutsätter bra skyltning: Tillgängliga skyltar Här presenteras detaljerad information om vad man ska tänka på för att skyltar ska bli tillgängliga. Det är en fördjupning av riktlinjerna som finns i vår publikation Riktlinjer för

Läs mer

3. Checklista för allmänna platser

3. Checklista för allmänna platser 3. Checklista för allmänna platser Nr. KONTROLLPUNKTER 11 MARKBELÄGGNINGAR (12 ) 11.1 Förekommer ojämna markbeläggningar som utgör hinder för personer i rullstol eller med rollator? (T.ex. löst grus eller

Läs mer

MANUAL FÖR SKYLTNING REGION KRONBERG

MANUAL FÖR SKYLTNING REGION KRONBERG MANUAL FÖR SKYLTNING REGION KRONBERG 1 2 INNEHÅLL RIKTLINJER OCH ANSVAR... 4 5 SKYLTAR UTOMHUS...6 SKYLTAR INOMHUS...7 10 TRAFIK- OCH PARKERINGSSKYLTAR... 11 VARSELSKYLTAR... 11 FORDONSDEKOR... 12 SKYLTARS

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

Riktlinjer för bygglovprövning av skyltar

Riktlinjer för bygglovprövning av skyltar Riktlinjer för bygglovprövning av skyltar i Inledning Ett spännande stadsliv bygger på mångfald i former, färger och rörelser både på marken och på omgivande byggnader. Men för att inte mångfalden ska

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Golvbrunnar och -rännor

Golvbrunnar och -rännor Golvbrunnar och -rännor Stålhårt partnerskap innehåll. TORRBRUNNAR..... GOLVBRUNNAR..... SKRÄP- OCH SANDFÅNG... Grovhall och liknande utrymmen.... Storkök..... SPÄRRÄNNOR.... Väggnära brunnar... 6. GOLVRÄNNOR...

Läs mer

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet CHECKLISTA För ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst. För mer information kontakta info@enstarktrost.se eller läs mer på vår hemsida: www.enstärktröst.se. Projektet

Läs mer

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Sida 1 av 8 Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Umeå Kulturhus, Umeå 7:4 Projekt: Uppdragsnummer: Preliminärhandling Upprättad den 4 mars 2015 Reviderad den Granskning utförd av: Solveig

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Skyltar. Fasad. Samhalls logotypskyltar är avsedda att utföras i färg. Vid praktiska problem, kontakta alltid Stab Kommunikation. SAMHALL PROFILMANUAL

Skyltar. Fasad. Samhalls logotypskyltar är avsedda att utföras i färg. Vid praktiska problem, kontakta alltid Stab Kommunikation. SAMHALL PROFILMANUAL 3.8 Skyltar 3.8.1 Fasad 3.8.2 Val av fasad 3.8.3 Val av storlek 3.8.4 Placering på yta 3.8.5 Placering på färg och material 3.8.6 Placering i grupp 3.8.7 Utomhus varumärkesskylt 3.8.8 Utomhus hänvisningsskyltar

Läs mer

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor Sida 1 Toaletten Hur ska toaletten se för att alla kan använda den? För att på bästa sätt kunna svara på den frågan har vi tagit hjälp av byggnadsinspektör Ola Grönås och Handisam. Kyrkan räknas till offentliga

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Regler för skyltning inom- och utomhus

Regler för skyltning inom- och utomhus 1 Regler för skyltning inom- och utomhus VERSION 6: JUNI 2013 Alla ska hitta i Landstinget Gävleborgs lokaler. Skyltningen ska fungera som en osynlig ledstång som för besökaren till sitt mål. De flesta

Läs mer

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014)

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) 1 Innehållsförteckning 12an 3 54an Gruppbostad & gemensamhetsutrymme n 11 Backa 15 Gullvivan 25 Gyllengården 31

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Innehåll Tolkning av åtgärdsförslagen... 3 Angöring, parkering... 3... 3 Entré Järnvägsgatan 25... 3... 3 Kapprum...

Läs mer

Tillgänglighet. Färnas Hjärta Bed & Breakfast

Tillgänglighet. Färnas Hjärta Bed & Breakfast Tillgänglighet Färnas Hjärta Bed & Breakfast Tillgänglighetsinformation Vi tycker det är viktig för gäster att på förhand få veta om våra lokaler är tillgänglig utifrån de behov man har. Det gäller speciellt

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till!

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till! CHECK it out! Alla ska vara välkomna att delta i Studiefrämjandets verksamhet. För att det ska bli verklighet måste vi också göra det möjligt för alla att delta. Det innebär att vi ska ha god tillgänglighet

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

Förmedlingsteknisk tillgänglighet för utställningar och scenkonst

Förmedlingsteknisk tillgänglighet för utställningar och scenkonst Förmedlingsteknisk tillgänglighet för utställningar och scenkonst Bakgrund Kulturnämnden har i sin strategi som ett av de långsiktiga målen att kulturens resurser skall vara tillgängliga för alla. Alla

Läs mer

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4 Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 1992:10 Sjöfartsverkets kungörelse Utkom från trycket med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april

Läs mer

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken.

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken. 1 (18) TRAFIKVERKETS FÖRESKRIFT Datum: 12..11.2010 Dnr 6154/ /040/2010 Innehåll: Normgivnings- bemyndigande Giltighetstid: Sjötrafikmärken och ljussignaler samt deras placering Sjötrafiklagen (463/1996)

Läs mer

Guide för tillämpning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600

Guide för tillämpning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600 Guide för tillämpning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600 Denna guide är avsedd som vägledning för användning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600. Med enhetliga och funktionella bildsymboler i

Läs mer

KLINKER. båda golv och vägg. Alla mörka. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.se

KLINKER. båda golv och vägg. Alla mörka. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.se KLINKER båda golv och vägg Alla mörka EGEUM 10DG GRÅ Art. nr. KK20IM47 Egeum 9,5x9,5 (0,68) cm Mörk grå, matt och strukturerad. 335 kr Egeum 10DG Grå är en färdigpatinerad klinker med en yta som passar

Läs mer

Parkering och entré Reception

Parkering och entré Reception För oss på Quality Hotel Winn i Haninge är det viktigt att alla känner sig välkomna och väntade, därför har vi här listat de punkter där du som gäst kan se vad du kan förvänta dig hos oss. Det här är ett

Läs mer

Ledstråk för personer med synskada

Ledstråk för personer med synskada Ledstråk för personer med synskada Vid byte mellan kollektiva färdmedel En sammanfattning av ett examensarbete med samma namn Håkan Lindström Förord Denna skrift är baserad på Håkan Lindströms examensarbete

Läs mer

TELGE HUSET. arkitektur GRAFISKA RIKTLINJER FÖR TELGEHUSET

TELGE HUSET. arkitektur GRAFISKA RIKTLINJER FÖR TELGEHUSET TELGE GRAFISKA RIKTLINJER FÖR TELGE 1 Innehållsförteckning 1. Telgehusets Grafiska Riktlinjer 2. Butikens Utformning 3. Skyltning 3.1 Exteriört 3.2 Interiört 4. Gemensamma utrymmen 5. Logotyp - se Grafisk

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Så arbetar vi med teknik, färgsättning och skyltning

Så arbetar vi med teknik, färgsättning och skyltning VÄSTERÅSMODELLEN Så arbetar vi med teknik, färgsättning och skyltning Vägledning för dig som planerar eller utför underhållsrenovering, ny- eller ombyggnation av särskilda boenden för äldre. Boendet påverkar

Läs mer

Region Skånes skyltprogram

Region Skånes skyltprogram Region Skånes skyltprogram 8.1 Inledning I den nationella handlingsplanen för handikappolitiken i Sverige har man slagit fast att offentliga lokaler ska vara tillgängliga för alla senast 2010. Dessutom

Läs mer

Slätmossens naturpark

Slätmossens naturpark Naturen på lika villkor Slätmossens naturpark Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 26/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från kommunen: Petra Lindvall Projekt Naturen på lika villkor Utförare

Läs mer

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv.

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Av Grupp 1 Mia Åman ID02 Henrik Andersson ID00 Martin Andréasson ID02 Camilla Lundström ID02 Inledning INLEDNING Följande rapport

Läs mer

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet Biografen Zita Folkets Bio Stockholm INNEHÅLL Angöring, parkering... 3 Entréer... 3 Allmänt om lokaler... 3 Förflyttningsvägar... 3 Biosalonger... 4 Biosalong

Läs mer

Bygg- och anläggningsprocessen Skyltprogram för byggnader

Bygg- och anläggningsprocessen Skyltprogram för byggnader Bygg- och anläggningsprocessen Skyltprogram för byggnader 1 Innehåll 1. Mål och syfte med programmet... 4 2. Ansvar och kostnadsfördelning vid skyltning... 4 2.1 Nybyggnad... 4 2.2 Utbyggnad och ombyggnad...

Läs mer

Checklista gällande teatrarnas tillgänglighet och mångfald

Checklista gällande teatrarnas tillgänglighet och mångfald Checklista gällande teatrarnas tillgänglighet och mångfald Checklistans olika avsnitt A) Strategiskt arbete B) Informationsförmedling C) Biljettförsäljning och val av plats i salongen D) Den byggda miljön

Läs mer

d " li " i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16

d  li  i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16 i 0 0 5 0 d " li " 1 0 0 11 1 i fil ''' 0. 0 a a di dik 0 SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Bygglov Stockholm 2012-05-16 R A Nybyggnad förskola Beckombergavägen SakkunnighetsIntyg

Läs mer

tillgänglighetsstandard

tillgänglighetsstandard Scandics tillgänglighetsstandard Här kan du ta del av vår tillgänglighetsstandard på 110 punkter. Den har tagits fram genom att vi noga följt gästens väg ända från parkeringen och vidare genom hela hotellet.

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052 Tengbomgruppen ab Box 1230, Katarinavägen 15 SE 111 82 Stockholm tel 08-412 52 00 fax 08-412 53 03 www.tengbom.se FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING 2013-03-11 Uppdragsnummer:

Läs mer

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala 1 RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala Vid inventeringen medverkan av: Barbro Mattsson HSO Östhammar Ture Ålander, husläkarmottagningen Datum: 20090507 Tidsåtgång inventering och dokumentation:

Läs mer

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Bakgrund och syfte Prov-inventeringen av Bollhuset i Lunds kommun med avseende

Läs mer

Tillgängliga gästhamnar för besökare med olika funktionsnedsättningar

Tillgängliga gästhamnar för besökare med olika funktionsnedsättningar 20070906 RSK 516 2007 Reviderad 20100118 Tillgängliga gästhamnar för besökare med olika funktionsnedsättningar i samverkan med handikapporganisationerna i Västra Götaland HK 20070906 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter 2015-03-30 Förvaltningsnamn Avsändare Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter Tillgången till ett dynamiskt och mångfacetterat kulturliv berikar

Läs mer

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet CHECKLISTA för ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst med hjälp av projektets organisationer: Förbundet Unga Rörelsehindrade, Unga Reumatiker, Unga Allergiker, Svenska

Läs mer

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare Tillgängligheten i din butik Tips och råd till dig som är butiksinnehavare En stad för alla Jönköping ska vara en stad för alla. En tillgänglig miljö underlättar för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SKYLTNING

RIKTLINJER FÖR SKYLTNING TANUMS KOMMUN RIKTLINJER FÖR SKYLTNING Syfte Riktlinjerna skall vara vägledande för butiks-/fastighets- och skyltägare, skyltdesigner/tillverkare och beaktas med fördel redan i ett tidigt skede. Riktlinjerna

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun Antaget av kommunfullmäktige den 16 september 2010, 86 Basanpassning av bostäder i nyproduktion - gällande i Höganäs kommun 1 Materialet är en sammanställning av tekniska

Läs mer

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 Vad är ett enkelt avhjälpt hinder? Avvägningar Om ett hinder ska anses vara enkelt avhjälpt beror på om Nyttan av åtgärden Förutsättningarna på platsen

Läs mer

Policydokument om tillgänglig närmiljö - framtaget av SRF:s tillgänglighetsnätverk efter principer fastställda av SRF:s förbundsstyrelse

Policydokument om tillgänglig närmiljö - framtaget av SRF:s tillgänglighetsnätverk efter principer fastställda av SRF:s förbundsstyrelse Synskadades Riksförbund 2010-04-30 Policydokument om tillgänglig närmiljö - framtaget av SRF:s tillgänglighetsnätverk efter principer fastställda av SRF:s förbundsstyrelse Innehåll Inledning... 1 Ledstråk...

Läs mer

Tungelsta trädgårdspark

Tungelsta trädgårdspark Naturen på lika villkor Tungelsta trädgårdspark Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från föreningen Folk och Trädgård i Tungelsta: Jan Sandh Projekt

Läs mer

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift.

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift. I Sverige finns ca 1,6 miljoner personer med funktionsnedsättning och i EU ca 80 miljoner. Med en växande grupp av människor med funktionsnedsättning ökar behovet att anpassa offentliga lokaler för att

Läs mer

Utformning för en tillgänglig och användbar utemiljö

Utformning för en tillgänglig och användbar utemiljö Riktlinjer för möblering av offentlig Utformning för en tillgänglig och användbar utemiljö plats inom Hallsbergs kommun Så här söker du tillstånd Du ansöker om tillstånd för uteservering/varustånd hos

Läs mer

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Olika regler för olika byggår Om det uppstår tvist om en lägenhets yta ska lägenheten mätas efter särskilda regler. Det finns olika regler

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder HALLSTAHAMMARS KOMMUN Kultur & Fritid 2006-03-06 F Ö R S L A G Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder BAKGRUND Handikapplan för Hallstahammar kommun

Läs mer

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BFS 2003:19 HIN 1 Utgivare: Sten Bjerström 1 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder

Läs mer

Brukarrevision Stöd- och serviceboende Myntgatan i Hallehuset Lundby SDF

Brukarrevision Stöd- och serviceboende Myntgatan i Hallehuset Lundby SDF Brukarrevision Stöd- och serviceboende Myntgatan i Hallehuset Lundby SDF 2018 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom

Läs mer

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering INSTRUKTIONER Checklistan är framtagen för inventering av Högsby kommuns publika lokaler och platser och är en omarbetning av Handikappombudsmannens

Läs mer

Checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler

Checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler Tillgängliga vallokaler Checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler Om checklistan Detta dokument är framtaget för att vara ett stöd för kommunerna i arbetet med att välja ut och utforma

Läs mer

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S SID 2/14 INNEHÅLL SID 1. SAMMANFATTNING 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING 3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 3 4. FASTIGHET 3 5. FÖRSLAG 5 6. TIDPLAN OCH

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSKARTLÄGGNING av Nya studenthuset

TILLGÄNGLIGHETSKARTLÄGGNING av Nya studenthuset TILLGÄNGLIGHETSKARTLÄGGNING av Nya studenthuset Objekt: Nya studenthuset, Mannerheimvägen 5 och Brunnsgården, Brunnsgatan 10 Närvarande 5.8.2015: Alviina Alametsä, HUS Johanna Hätönen, Kynnys ry. Emi Maeda,

Läs mer

Program för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Sida 1 (35) Program för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Storfors kommun Antagen av kommunfullmäktige Storfors 2018-06-28 Sida 2 (35) Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Grundläggande

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer