Kultur- och fritidsnämndens Verksamhetsplan med budget 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur- och fritidsnämndens Verksamhetsplan med budget 2010"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningsledningen KFN/2009:377 Eva Königsson, (11) Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens Verksamhetsplan med budget 2010 Sammanfattning Kultur- och fritidsverksamheten i Eskilstuna är bred och mångsidig. Här finns en mängd anläggningar för idrotts- och friluftsliv och föreningslivet stöds både med lokaler och med bidrag. Konstmuseet, musikskolan, stadsarkivet, stadsbiblioteket, stadsmuseet och ung fritid är andra viktiga delar och dessutom finns ett flertal arenor för teater, musik, dans och andra evenemang. Förutom att erbjuda bildning, upplevelser och aktiviteter av olika slag ryms också ansvaret för att samla, vårda och visa kulturarvet. Barn och ungdomar är särskilt prioriterade målgrupper. Ambitionen är att verksamheten ska bedrivas i nära samarbete med övriga nämnder och förvaltningar i Eskilstuna samt med Landstinget Sörmland. Kultur- och fritidsutbudet i Eskilstuna är rikligt. Det övergripande långsiktiga målet är att alla erbjuds ta del. Utbudet kommer år 2010 att påverkas av de besparingar och omprioriteringar som har beslutats. I tider med hög arbetslöshet ökar efterfrågan på kultur- och fritidsaktiviteter. Därför är det viktigt att fortsatt ha ett brett och kvalitativt utbud för Eskilstunaborna samt ge Eskilstuna den attraktionskraft som en kommun av denna storlek bör ha kommer att präglas av två övergripande åtaganden som kommunfullmäktige beslutat. Det ena är integration och det andra är effektivisering och besparingar. Integration är i fokus i hela kommunkoncernen under 2010 och ska prioriteras av alla nämnder och bolag. Därför finns i kultur- och fritidsnämndens verksamhetsplan 2010 flera åtaganden som bidrar till att skapa goda förutsättningar för att alla ska ha lika möjligheter och rättigheter oavsett bakgrund. Effektiviseringar och besparingar är nödvändiga på grund av den ekonomiska nedgången. Redan 2009 har arbetet inletts för att anpassa organisationen och uppdragen till de nya ekonomiska ramarna fortsätter effektiviseringsarbetet för att frigöra resurser till prioriterad verksamhet. Omvärldsanalys Krisen i världsekonomin Finanskrisen och lågkonjunkturen påverkar hela Eskilstuna och hela kommunorganisationen är ett år som till stor del kommer att präglas av besparingar och omställning. Globalisering är en stark drivkraft för samhällsutvecklingen som också har betydelse för kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde.

2 Eskilstuna kommun (11) Klimatförändringar ökar ansvaret Den pågående globala klimatförändringen påverkar alla verksamhetsområden. Koldioxidutsläppen måste minskas kraftigt de närmaste åren. Ökad individualisering och valfrihet Människor gör allt fler individuella val och agerar allt mindre kollektivt. De individuella kraven stiger med en allt mer välutbildad och välinformerad befolkning. Detta skapar både utmaningar och möjligheter för verksamheterna. Det blir viktigt att kunna möta invånarnas olika önskemål och erbjuda ett utbud som kan attrahera Eskilstunas invånare, brukare och kunder. Utvecklingen av tillgången till kultur på nätet är något som går mycket fort och det är en utmaning för verksamheterna att följa med i alla de nya sätt att ta till sig kultur som utvecklas. Pensionsavgångar de stora pensionsavgångar som väntar de närmaste åren ställer stora krav på strategisk rekrytering. Eskilstunas vision för år 2020 Eskilstuna den stolta Fristaden - Vi är modiga och utmanar - Vi välkomnar olikheter och idéer - Vi tar ansvar för en trygg och hållbar framtid Till oss kommer du för att uppleva, inspireras och lära Hållbar utveckling Social dimension Delaktiga och engagerade invånare Tillgång till information är en demokratisk rättighet. Invånares deltagande och delaktighet i utvecklingen av demokratin är beroende av god utbildning samt fri tillgång till kunskap och information. Det är viktigt att kultur- och fritidsutbudet berör, entusiasmerar, väcker tankar och bidrar till människors delaktighet och bildning. Förståelsen av allas kulturarv är viktig ur ett delaktighetsperspektiv. Hela kulturarvet ska göras tillgängligt för alla invånare. Ett aktivt föreningsliv är en förutsättning för att få delaktiga och engagerade invånare. 1.1 Invånarna tar aktivt ansvar 1. Temautställningar om demokratiutveckling och allmänna val ska inom ramen för ABM (Arkiv, Bibliotek, Museer) göras i syfte till att bidra till ökat valdeltagande i valet 2010.

3 Eskilstuna kommun (11) 2. Stadsmuseet ska under perioden inventera och digitalt registrera museets samlingar i syfte att öka tillgängligheten till det gemensamma kulturarvet. 3. Stadsarkivet ska se över formerna och utarbeta riktlinjer för tillsyn kopplat till offentlighetslagstiftningen (tryckfrihetsförordningen, offentlighets- och sekretesslagen, arkivlagen) i kommunkoncernen. Arbetet ska ske i samverkan med övriga nämnder och bolagsstyrelser. 4. Påbörja en bred dialog med medborgarna om framtidens bibliotek och dess innehåll samt säkerställa att biblioteksverksamhet finns i Alberga, Kjula, Fröslunda och Skogsängen Invånarna är stolta över Eskilstuna 5. Under förutsättning av extern finansiering ska den nordiska triennalen med samtidskonst genomföras. 6. I bibliotekshuset ska ett Eskilstunarum öppnas med gemensam information och forskarservice inom ramen för ABM (Arkiv, Bibliotek, Museer). Nya åtaganden: 7. Goda exempel ska ges på hur allmänhet, näringsliv och organisationer involveras i visionsarbetet. Varje nämnd och bolagsstyrelse ska redovisa hur visionen konkretiseras i genomförda aktiviteter. (Alla nämnder och bolagsstyrelser) 8. Utreda om en kommuntidning kan ges ut genom koncernsamverkan. Syfte, målgrupp, innehåll, organisation, periodicitet och finansiering utreds kvartal 1. (KS, alla nämnder och bolagsstyrelser) Goda livsvillkor Kultur, fritid och idrott är väsentliga för det goda samhället. De är i hög grad samhällsbyggnadsfaktorer. Kultur skänker livskvalitet och idrott i alla dess former ger ökat välbefinnande både för utövare och för åskådare. Utifrån FN:s barnkonvention ska barns och ungdomars grundläggande behov vägas in i allt arbete och i alla beslut. Under 2010 stärks hälsofrämjande verksamheter för ungdomar utifrån resultatet av Ung Fritids ungdomsenkät. Arbetet med att införa Biblioteksplan för Eskilstuna kommun fortsätter. Detsamma gäller arbetet med jämställdhetsintegrering som är en strategi där ett jämställdhetsperspektiv integreras i alla politik- och verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter inom dessa områden. God tillgänglighet innebär brukar- och kundanpassade öppettider, snabba svarstider, e-tjänster samt insyn i beslut och verksamheter. God tillgänglighet

4 Eskilstuna kommun (11) handlar dessutom om de anställdas goda kunskaper och goda bemötande gentemot brukare. 2.1 Ett tryggt och säkert Eskilstuna 9. Ta fram och införa en barnchecklista för nämndbeslut för att koppla besluten till ambitionerna i FN:s barnkonvention. 10. Ung Fritid ska i samverkan med barn- och utbildningsnämnden, Torshälla stads nämnd och arbetsmarknads- och familjenämnden ta fram en samverkansmodell för pedagogiska insatser vid områdesbaserad ungdomsproblematik knuten till ungdomars fritid. 11. Ändras till: Ung Fritid ska i samverkan med barn- och utbildningsnämnden, Torshälla stads nämnd och arbetsmarknads- och familjenämnden ta fram en samverkansmodell för pedagogiska insatser vid områdesbaserad ungdomsproblematik knuten till ungdomars fritid. Modellen ska finnas framme till delår Ett jämställt Eskilstuna 12. Antalet flickor i Ung Fritids verksamheter ska öka med 10 procentenheter jämfört med Alla chefer ges en grundläggande utbildning om jämställdhet och jämställdhetsintegrering i syfte att sätta specifika mål för sitt verksamhetsområde för att utbud av service och tjänster ska genomsyras av jämställdhet. 2.3 God tillgänglighet 14. Handikappanpassa Hugelsta skjutfält. 15. Ytterligare en av ingångarna i MunktellArenan handikappanpassas. 16. En ny bokbussverksamhet ska etableras för att ge biblioteksservice utifrån ett brukarbehov. Ändras till: För att ge biblioteksservice i kommunen ska en förändrad bokbussverksamhet etableras, kopplad till mötesplatser på landsbygden. 2.4 Berikande mångfald 17. Biblioteksverksamheten på Palatzet ska utvecklas i samverkan med övriga verksamheter för att nå nya målgrupper.

5 Eskilstuna kommun (11) 18. Vid nyrekrytering ska språklig kompetens tillföras till den förvaltningsgemensamma receptionen i bibliotekshuset. 19. För att öka kunskapen om mångfaldens olika områden ska alla anställda genomgå en utbildning under året. Ändras till: Samtliga förvaltningar och bolag ska genomföra utbildningsinsatser i kulturmötesfrågor utifrån egna verksamhetsspecifika behov. (KS, alla nämnder och bolagsstyrelser) 20. Musikskolan och Konstmuseet ska utifrån ett integrationsperspektiv ta fram arbetsmetoder och handlingsplan för att nå nya grupper av barn och unga i Årby, Sal, Skiftinge, Nyfors, Fröslunda, Lagersberg och Råbergstorp. 21. Utbilda kulturombud i invandrarorganisationer i syfte att nå nya målgrupper. 22. Nyanlända ska erbjudas information och kunskap om det svenska samhället från kommunkoncernens olika verksamhetsområden. (KS, alla nämnder och bolagsstyrelser) 2.5 Stimulerande fritid och god folkhälsa Tas bort: Utveckla en mötesplats enligt Palatzet-modellen i Lagersberg. Detta ska ske i samverkan med Kommunfastighet AB och övriga nämnder. 23. Förbättra information och standard på motionsspåren i kommunen. Ändras till: Ta fram en skötselplan för att förbättra standarden på motionsspåren i kommunen. 24. En ny mötesplats och en spontanidrottsplats ska skapas i Fröslunda första halvåret (KS, KFN, SBN, BUN, KFAST) 2.6 Bra service och gott bemötande 25. Servicefunktionerna nyckelutlämning och ansökan till musikskolan flyttas till den nya receptionen i bibliotekshuset. 26. Servicedeklarationer upprättas enligt kommunens riktlinjer, minst en per verksamhet.

6 Eskilstuna kommun (11) Arbete åt alla och god utbildningsnivå Kultur- och fritidsverksamheter är viktiga resurser för människors bildning i det livslånga lärandet. För formell utbildning finns institutionerna inom utbildningsväsendet. Bildningen däremot pågår hela livet och är viktig för att ta ytterligare steg. Kultur, idrott och fritid har ett eget värde när det gäller barns och ungdomars utveckling och främjar såväl hälsa som studieresultat. 3.2 God utbildningsnivå 27. Bibliotekarier, pedagoger vid konstmuseet och stadsmuseet ska samarbeta med skolans alla utbildningsnivåer. Arbetet ska ske i samråd med förvaltningens kultursamordnare för barn och ungdom samt barn- och utbildningsnämnden. Miljömässig dimension En god miljö Kultur- och fritidsverksamheten i Eskilstuna ska bedrivas i linje med Eskilstuna kommuns ambitioner när det gäller en god miljö. Verksamheterna ska följa de riktlinjer och rutiner som antagits av kommunfullmäktige. 4.1 Minskad klimatpåverkan 28. Källsortering ska införas i alla verksamheter. 29. En ny miljörådgivning ska öppnas i anslutning till nya förvaltningsgemensamma receptionen i bibliotekshuset i samverkan med Eskilstuna Energi & Miljö. 30. I samarbete med Kommunfastigheter och Eskilstuna Energi & Miljö ta fram en handlingsplan för att minska energiförbrukningen i nämndens verksamheter. Nya åtaganden: 31. En bred klimatstrategi för Eskilstuna som geografiskt område ska tas fram i partnerskap med Mälardalens högskola, näringsliv och organisationer. Utgångspunkten är kommunens medverkan i Energimyndighetens Uthållig kommun. En klimatplan utarbetas för kommunkoncernen. (KS, alla nämnder och bolagsstyrelser) 32. En kommunal bilpool ska bildas. Förvaltningens bilar med låg nyttjandegrad ska lämnas till bilpoolen. Alternativt ska nyttjandegraden höjas genom bättre samordning av förvaltningens transporter. (AMN, alla nämnder)

7 Eskilstuna kommun (11) Ekonomisk dimension Hållbar tillväxt Kultur-, idrotts- och fritidsutbud är väsentliga faktorer för att göra en ort attraktiv. Det bidrar även till hållbar ekonomisk tillväxt. Ett attraktivt utbud och en vacker och estetisk livsmiljö har en utomordentligt viktig funktion för att göra platsen lockande för såväl boende som besökare. 5.1 Eskilstuna ett centrum i en expansiv region 33. Utveckla och etablera Världskulturfestivalen i Mälardalsregionen tillsammans med flera aktörer. 34. Sundbyholms fritidsområde ska utvecklas med byggnation av en ny servicebyggnad i båthamnen. En effektiv organisation Effektiva och tydliga tjänster Kultur- och fritidsverksamhet består i huvudsak av tjänsteproduktion. Det innebär att medarbetarnas insatser och kompetens är en avgörande framgångsfaktor för Eskilstunas utveckling. En fungerande kommunikation är ett strategiskt styrverktyg för att nå kommunkoncernens mål. Att samtliga medarbetare bidrar till att uppfylla Eskilstunas vision för år 2020 och känner till vilka mål som ska nås är en förutsättning för att verksamheten bedrivs effektivt med en gemensam långsiktig inriktning. För att utveckla en effektiv organisation krävs att uppdrag, ansvar och befogenheter är tydliga och kommunicerade. En effektiv organisation är en förutsättning för en hållbar utveckling. Genom administrativ samordning och effektivisering frigörs resurser till angelägen verksamhet. 6.1 Effektiva arbetsmetoder 35. En översyn ska göras av det samlade stödet till föreningsliv och fria utövare av kultur- och fritidsverksamhet. Utredningen ska påbörjas under år 2010 och ett nytt förslag presenteras Tillägg: Översynen ska integreras i framtagandet av nya handlingsplaner för idrott och kultur i samverkan med kommunstyrelsen och Torshälla Stads nämnd. (KS, KFN, TSN) 36. Alla verksamhetsansvariga chefer ska genomgå en utbildning i processkartläggning, fem medarbetare utbildas till processhandläggare och

8 Eskilstuna kommun (11) varje enhet ska identifiera sina huvudprocesser. 37. Konstmuseet ska under perioden inventera och digitalt registrera Eskilstuna kommuns depositionskonst. Attraktiv arbetsgivare Förändringar sker idag i allt snabbare takt och omställning blir i allt högre grad ett inslag i vår vardag. Våra verksamheter måste ständigt utvecklas för att erbjuda tjänster med rätt kvalitet, varför organisationen kontinuerligt behöver arbeta med anpassning och dimensionering. Omställning handlar bland annat om att ta till vara medarbetarnas kompetens och matcha den mot de behov som finns i verksamheterna. 7.1 Bra ledarskap 38. Alla chefer har en chefsöverenskommelse enligt riktlinjen för chef- och ledarskap. (Alla nämnder och bolagsstyrelser) 7.4 Ökad jämställdhet och mångfald 39. Kartlägga och dokumentera alla medarbetares kompetens för att matcha mot de behov som finns i verksamheten. 40. Inför varje rekrytering ska det i kravprofilen prövas om flerspråkighet är meriterande för tjänsten. (Alla nämnder och bolagsstyrelser) Ekonomi i balans Verksamhetsområde mnkr Bokslut 2008 Budget 2009 Prognos 2009 Budget 2010 Kulturverksamhet 88,7 84,7 84,7 78,3 Fritidsverksamhet 103,4 110,5 110,5 107,2 Övrigt 8,5 16,1 16,1 21,3 Summa 200,6 211,3 211,3 206,8 En förutsättning för att kunna bedriva en bra verksamhet är en stabil ekonomi i balans. En långsiktig planering och en stark ekonomi ger möjlighet till offensiva satsningar, att hantera förändrade förutsättningar och att klara lågkonjunkturer. På såväl kort som lång sikt är det av yttersta vikt att ha balans mellan intäkter och kostnader. På lång sikt är det viktigt att fokusera på driftkonsekvenser av investeringar och långsiktiga åtaganden. Varje generation ska bära sina kostnader.

9 Eskilstuna kommun (11) Alla verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt. Skattepengarna ska användas för invånarnas bästa. 8.1 Positivt resultat 41. En lokalrevision ska genomföras med syfte att effektivisera lokalanvändningen. Eventuellt ändras till: Lokalrevisioner vid samtliga förvaltningar ska genomföras för att minska lokalkostnaderna. Målet är att ge förslag på hur kvadratmeter, varav kvadratmeter i externa lokaler, kan frigöras. (KS, alla nämnder, KFAST) 42. Öka kunskapen hos samtliga chefer om budgetprocessen för att uppnå en ekonomi i balans vid slutet av år Stärka ekonomistyrningen genom att införa periodiserad budget på förvaltnings- och verksamhetsnivå samt tillhandahålla ett enkelt verktyg för chefer avseende budget, uppföljning och prognos. (KS, alla nämnder) Ekonomiska konsekvenser Kommunens ekonomi har kraftigt försämrats under år 2009 och kommer att försämras ytterligare år 2010 på grund av den snabbt fallande konjunkturen och därmed minskade skatteintäkter. Den snabba förändringen i kommunens ekonomiska förutsättningar gjorde att förvaltningarnas budgetramar korrigerades under innevarande budgetår. Den budget för 2009 som beslutades i nämnden i december 2008 revs upp och ett nytt budgetbeslut togs i april års budget har minskat på ett för verksamheterna kännbart sätt och inför 2010 minskas budgeten ytterligare genom beslut om kraftiga ramminskningar. Ett omfattande åtgärdsprogram inför budget 2010 beslutades av kultur- och fritidsnämnden i maj Åtgärdsprogrammet innebar bland annat stora sänkningar av föreningsbidrag och kraftiga personalnedskärningar. Ett stort omställningsarbete påbörjades under våren. Totalt drogs 35,5 årsarbetare in. Omplaceringar, pensionsuppgörelser och överenskommelser löste merparten av personalförändringarna. Trots detta krävdes uppsägning av 10 personer. Arbetet med anpassning och effektivisering av organisationen fortsätter under Förändringar i budget efter nämndens majbeslut Nämndens beslut i maj ( ) innebar att Eskilstuna kultur skulle upphöra som egen enhet. Detta beslut har upphävts och en utredning om den framtida organisationen för Eskilstuna kultur och berörda funktioner inom föreningsstöd/uthyrning och teknik/service påbörjas under 2010 (kultur- och fritidsnämnden ).

10 Eskilstuna kommun (11) Kommunfullmäktige beslutade i november om komplettering av årsplan som innebär att kultur- och fritidsnämnden tilldelas förstärkt ram med 2,8 mkr. Ramförstärkningen är direkt riktad till att återställa bidraget till pensionärsorganisationer som får i uppdrag att arbeta aktivt för att nå nya grupper som exempelvis äldre invandrare 0,2 mkr påbörja en bred dialog med medborgarna om framtidens bibliotek och dess innehåll samt säkerställa att biblioteksverksamhet, exklusive lokalkostnader, finns i Alberga, Kjula, Fröslunda och Skogsängen 1,2 mkr skapa en ny mötesplats i Fröslunda. Ramförstärkningen är exklusive lokalkostnader 1,4 mkr Investeringsbudget De största investeringarna som ska genomföras under år 2010 är etapp två av nyoch ombyggnationen i kvarteret Våghalsen (15 mkr) och införskaffande av inventarier och utrustning till ABM Eskilstuna (7 mkr). För dessa investeringar har nämnden fått driftmedel tilldelade i budgeten för år miljoner kronor kommer att investeras i ny informationsteknologi. Till exempel kommer en RFID teknik att införas som möjliggör bättre sök- och sorteringsfunktioner på biblioteket och konstmuseet. RFID (Radio Frequency Identification) är en teknik som gör det möjligt att läsa information på avstånd från transpondrar och minnen som kallas för taggar. För att kunna hantera de ekonomiska neddragningarna är nya teknikinvesteringar nödvändiga. När hela projektet i kvarteret Våghalsen är genomfört kommer verksamheterna inom arkiv, bibliotek och museer att kunna arbeta både effektivare och mer samlat. Nyckeltal för verksamheten Besöksfrekvens bibliotek (år) Andel elever av grundskoleelever i Musikskolan Andel flickor/pojkar i Musikskolans verksamhet Flickors andel av aktivitetsbidrag Besöksantal på Konstmuseet (år) Besöksantal på MunktellArenan (år) Besöksantal fritidsgårdar (år) Besöksantal på Stadsmuseet (år) Bokslut 2007 Bokslut 2008 Prognos 2009 Budget % 32 % 32% Ej mätt Pojkar 42% Flickor 58 % Pojkar 42% Flickor 58 % 46 % 45,7 % 45,7 %

11 Eskilstuna kommun (11) Resultaträkning Prognos 2009 Budget 2010 Belopp i mkr Verksamhetens intäkter 36,6 32 Verksamhetens kostnader -247,9-238,8 Varav personalkostnader -101,0-97 lokalkostnader ,7 avskrivningar -8,4-11,4 interna räntor -4,2-4,5 Verksamhetens nettokostnader 211,3 206,8 Kommunbidrag 211,3 206,8 Resultat 0 0 Personalkostnader Antal tillsvidareanställda (31/12) Nettoinvesteringar anläggningar -23,5-29,7 Nettoinvesteringar inventarier -6-11,7 Nettoinvesteringar totalt -28,5-41,4 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Eva Königsson tf förvaltningschef

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsplan 2011

Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsplan 2011 Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsplan 2011 Kff Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattning... 4 Omvärldsanalys... 5 Hållbar utveckling... 7 Effektiv organisation... 14 Inledning Kultur- och

Läs mer

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Förslag till organisation för kultur- och fritidsnämndens mötesplatser

Förslag till organisation för kultur- och fritidsnämndens mötesplatser Kultur- och fritidsnämnden 2016-09-29 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:173 Mattias Berglund 016-710 32 54 Kultur- och fritidsnämnden Förslag till organisation för kultur-

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Detaljerad investeringsbudget och kompletteringar till 2020

Detaljerad investeringsbudget och kompletteringar till 2020 Kultur- och fritidsnämnden 2019-10-09 Kultur- och fritidsförvaltningen Ekonomi KFN/2019:123 Annika Einarsson 3193 1 (5) Kultur- och fritidsnämnden Detaljerad investeringsbudget och kompletteringar till

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Svar på medborgarförslag - Bygg en liten fotbollsplan för barn att leka på i Fröslunda

Svar på medborgarförslag - Bygg en liten fotbollsplan för barn att leka på i Fröslunda Kultur och fritidsnämnden 2017-12-21 Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2017:287 Sara Nordlund 1 (2) Kultur och fritidsnämnden Svar på medborgarförslag - Bygg en liten fotbollsplan

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Torshälla stads nämnds preliminära verksamhetsplan 2018

Torshälla stads nämnds preliminära verksamhetsplan 2018 Kommunstyrelsen 2017-10-03 Kommunledningskontoret Välfärd TSN/ 2017:53 Ulrika Hansson 1 (3) Torshälla stads nämnd Torshälla stads nämnds preliminära verksamhetsplan 2018 Förslag till beslut Preliminär

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden föreslås anta kultur- och fritidskontorets förslag till verksamhetsplan för 2011.

Kultur- och fritidsnämnden föreslås anta kultur- och fritidskontorets förslag till verksamhetsplan för 2011. 1 (1) 2011-01-14 Tjänsteskrivelse Dnr Skriv här Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Olle Lindström 08-523 031 10 olle.lindstrom@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Mål&Budget 2011 - Verksamhetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Verksamhetsidé Ung Fritid

Verksamhetsidé Ung Fritid Torshälla stads nämnd 2016-02-01 Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2016:19 Rina Oord-Lundh 016-710 73 48 1 (5) Torshälla stads nämnd Verksamhetsidé Ung Fritid Förslag till beslut

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet Kultur och fritidsnämnden 2016-05-25 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:109 Sara Nordlund 016 710 7032 Kultur och fritidsnämnden Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Åtaganden 2019 Åtagandeförslag 2019 Totalt 21 åtaganden Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Effektiv organisation: 9 åtaganden Koncernövergripande: 7 Socialnämnden:

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Delårsrapport. Viadidakt

Delårsrapport. Viadidakt Delårsrapport Viadidakt 2011 Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Finansiella mål och ekonomisk analys... 3 1.2 Framtiden... 3 2 Verksamhetsområden... 5 2.1 Samhällsutveckling... 5 2.2

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016 Nämndsbudget 2014-2016 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 5 PERSONAL... 5 VISION... 5 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg.

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Verksamhetsplan - För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Välkommen Kulturen har en betydande roll för Helsingborgs identitet och samhällsutveckling. Stadens befolkning beräknas

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek...

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek... Innehåll 1. Oskarshamns kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Bibliotekets verksamhet... 4 1.2.1. Folkbibliotek... 5 1.2.2. Skolbibliotek... 5 1.3. Biblioteksplanens fokusområden och

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. VISIONER... 3 3. NÄMNDSMÅL... 3 3.1 Nämndsmål 1, övergripande 4 3.2 Nämndsmål 2, fritidsgård och

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Riktlinjer för integration av nya svenskar Dokumentet har skapats i samverkan med förvaltningar och bolag i Alingsås kommun samt med Arbetsförmedlingen

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Utökad budgetram till kultur- och fritidsnämnden för täckande av uppkomna hyres- och driftkonsekvenser för hyra av idrottslokaler i Skjulsta

Utökad budgetram till kultur- och fritidsnämnden för täckande av uppkomna hyres- och driftkonsekvenser för hyra av idrottslokaler i Skjulsta Kommunledningskontoret 2015-02-25 1 (5) Ekonomi och kvalitet Benny Larsson 016-710 87 26 KSKF2015:135 Kommunstyrelsen Utökad budgetram till kultur- och fritidsnämnden för täckande av uppkomna hyres- och

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatu m Kultur- och fritidsnämnden 2015-02-19

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatu m Kultur- och fritidsnämnden 2015-02-19 Sida 1(11) Plats och tid Mötesplats, MunktellArenan Klockan 13:00-15:40 KFN/2015:/281 ande Mona Kanaan (S), ordförande Annelie Klavins Nyström (M), ej närvarande 16-20 Anette Stavehaug (V) Martin Gunnarsson

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-13 196 2 Biblioteksplan för Vänersborgs kommun Inledning och syfte Biblioteksplanen för Vänersborgs kommun reglerar Vänersborgs biblioteksverksamhet.

Läs mer

1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget

1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget 1 (7) Datum Kultur- och turismnämndens handling nr 5/2007-09-04 Antagen av kultur- och turismnämnden 2007-09-04 26 Bilaga 1 Verksamhetsbudget 1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Strategisk inriktning 2011-2014

Strategisk inriktning 2011-2014 Strategisk inriktning 2011-2014 Antagen av kommunfullmäktige KF 41/2011-06-20 Strategisk plan för Degerfors kommun 2011-2014 Kommunfullmäktiges prioritering Kommunens strategiska inriktning beskriver vilka

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018 1 Kulturnämndens verksamhetsplan Säffle kommun -10-25 --------------------------------------- Katarina Kristoffersson, kulturchef 2 Innehåll Innehåll... 2 Verksamheten i huvuddrag... 3 Övergripande mål

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åsa Nilsson Bjervner Datum 2019-01-19 Diarienummer VLN-2018-0098 Valnämnden Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

62 Rätt att ingå tilläggsavtal avseende idrottslokaler i Skjulsta samt anvisning om finansiering till kulturoch fritidsnämnden i (KSKF/2016:237)

62 Rätt att ingå tilläggsavtal avseende idrottslokaler i Skjulsta samt anvisning om finansiering till kulturoch fritidsnämnden i (KSKF/2016:237) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-04-12 Sida 1(4) 62 Rätt att ingå tilläggsavtal avseende idrottslokaler i Skjulsta samt anvisning om finansiering till kulturoch fritidsnämnden i

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Budgetdialog

Budgetdialog KULTUR OCH FRITID Budgetdialog 2017-2019 2016-04-05 Budget 2016 Fördelning kostnader Totalt 158 mkr, finansieras 84 % av kommunbidrag, 133 mkr 16 % av övriga intäkter, 25 mkr Omvärldspåverkan Hur möter

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsplan

Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsplan * Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsplan - Antagen av kultur- och fritidsnämnden -12-06 Reviderad av kultur- och fritidsnämnden -02-27 Inledning Kommunfullmäktige (KF) har beslutat om Mål och budget

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till biblioteksplan (KS19/81)

Förslag till biblioteksplan (KS19/81) Sammanträdesprotokoll 2019-05-21 Kommunfullmäktige 60 Förslag till biblioteksplan 2019-2023 (KS19/81) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslag till biblioteksplan 2019-2023. Yrkanden Helena

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-01-25 1 (2) Kommunstyrelsen Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 Förslag till beslut Godkänna den framtagna integrationsplanen för Sunne kommun. Sammanfattning av

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan 2016 KFN 2015/

Verksamhetsplan Kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan 2016 KFN 2015/ Verksamhetsplan 2015-12-15 Kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan KFN 2015/0440-1 012 Antagen av kultur- och fritidschefen 15 december 2015. Detta är kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Missiv - Strategisk kompetensförsörjningsplan

Missiv - Strategisk kompetensförsörjningsplan Kultur och fritidsnämnden 2018-02-13 Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2018:58/222 Sara Nordlund 1 (2) Kultur och fritidsnämnden Missiv - Strategisk kompetensförsörjningsplan Förslag

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Vision Arvika kommun

Vision Arvika kommun Vision Arvika kommun Arvika - en attraktivare kommun Vision Arvika en attraktivare kommun Visionen beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. Den konkretiseras i strategiska mål och

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer