Kommunstyrelsens förslag budget 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens förslag budget 2016"

Transkript

1 Kommunstyrelsens förslag budget 2016 Budgetförutsättningar Befolkningsprognos Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en befolkningsprognos som sträcker sig fram till I prognosen räknar vi med ett negativt födelsenetto men ett positivt flyttningsnetto. Vi räknar totalt sett med en befolkningsökning med 60 personer 2015 och 77 personer De åldersgrupper som ökar mest är år och år. Kompensation för demografi Nämnderna kompenseras för ökade kostnader på grund av ökat invånarantal i olika åldersgrupper. En justering har gjorts för 2014 och För 2014 är invånarantalet definitivt och för 2015 finns en ny prognos. Totalt sett kompenseras förvaltningarna med 17 mkr, varav barn- och utbildningsnämnden står för 5 mkr och socialnämnden 8 mkr. Inflationskompensation Nämnderna kompenseras med 2,7 procent för kostnad för köp av tjänst, t.ex. interkommunal ersättning och LOV inom hemtjänsten. Totalt ligger inflationskompensationen på 3,5 mkr, varav barn- och utbildningsnämnden 1,8 mkr och socialnämnden 1,4 mkr. Övriga budgetförändringar Löneökningar är kompenserat efter tidigare höjning av olika ersättningar, exempelvis OB-tillägg. Minskning av ramen har skett för anslag som höjdes tillfälligt 2015; servicetekniker, översiktsplan, socialsekreterare barn och energi- och klimatanpassningsplan. Den nya politiska organisationen har kompenserats med sammantaget 500 tkr. Det har tidigare funnits en post för fastighetsbesparing på tkr för 2015 och tkr för 2016 och framåt. Efter en genomgång konstateras att det inte går att genomföra besparingen då det bland annat kräver att andra fastigheter rustas upp. Investeringsbudget I beräkningen av kostnad för avskrivning, ränta och upplåningsbehov har vi utgått från investeringsplanen som antogs i budget Investeringsnivån låg inför budgetberedningens arbete på 113 mkr för En ökad investeringsnivå innebär ökade kostnader för avskrivningar och ränta. Budgetanpassning Kommunen har ett finansiellt mål om att resultatet ska motsvara 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Detta motsvarar ett överskott på ca 29 mkr. Efter att beräkning gjorts av pensioner, skatter, statsbidrag och nämnderna kompenserats för demografi och inflation visade det sig att det behövdes en budgetanpassning på 31 mkr för att det finansiella målet skulle kunna uppnås. En budgetanpassning handlar antingen om ökade intäkter eller minskade kostnader med 31 mkr. För 2017 ökar budgetanpassningen med ytterligare 5 mkr. Nämnderna inkom med äskanden på sammantaget 55 mkr till budgetberedningen vilket innebar att det fanns en differens mellan nämndernas behov och de ekonomiska målen på 86 mkr.

2 Förslag till driftbudget per förvaltning Budgetberedningen har tillstyrkt vissa av äskandena från förvaltningarna men har samtidigt lagt en budgetminskning på 2 procent på respektive nämnd för att klara de finansiella målen. Kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen får utökad budget med 700 tkr för Sydarkivera. Kostnaden kommer att stiga framöver; 2019 beräknas kostnaden uppgå till ca tkr. Agunnaryds bygdegårdsförening har sökt investeringsbidrag på tkr. Föreningen beviljas bidrag på tkr under förutsättning att även Boverket beviljar bidrag. Kommunledningsförvaltningen får tkr i tillfällig utökning En utökning av budgeten för årlig genomlysning av nämnderna görs med 100 tkr. Den verkliga kostnaden ligger på närmare 200 tkr. Budgeten för färdtjänst minskas med 250 tkr. Kostnaderna har varit lägre än budgeterat under 2014/ Ansvaret för skolskjuts flyttas från kommunledningsförvaltningen till barn- och utbildningsnämnden. Kommunledningsförvaltningen har i budgeten fått en kompensation för demografi med tkr. Tidigare år har förvaltningen fått avdrag för demografi. Kompensationen avser dels verksamheter som färdtjänst där det finns en direkt koppling till ökning av antalet äldre. Dels avser det administrativa verksamheter som kompenseras enligt schablon för genomsnittet av totala demografiska kompensationen i kommunen. Det är framför allt IT-avdelningen som har behov av kompensation i och med ökning av antalet datorer i kommunen. IT-avdelningen kompenseras med 500 tkr och resterande del av demografiska kompensationen på 800 tkr tas bort. Budgeten för näringslivsavdelningen minskas med 200 tkr. En omorganisation ska göras som innebär att säkerhetsarbetet ska omfatta 0,75 tjänst istället för som idag ligga på två olika halvtidstjänster. Det innebär en besparing på 130 tkr. Budgeten för personalavdelningen minskas med 250 tkr. Kommunledningsförvaltningen har idag en budget för Hertzbergs fotosamling på 130 tkr. Den faktiska kostnaden låg på 620 tkr För att minska kostnaderna kommer inte tjänster återbesättas om någon slutar. Eventuellt kan två personer få anställning på Migrationscentret. Beräknad besparing mot budget 10 tkr. Konsekvensen blir att digitaliseringen av fotosamlingen kommer att ta längre tid. Personalavdelningen har budget för 0,5 traineetjänst. En besparing på 180 tkr görs genom att inte tillsätta tjänsten.

3 Inom verksamheten anställda med rehabåtgärd finns en kommande pensionsavgång under 2015 eller Besparing 150 tkr. Tekniska nämnden Planeringsavdelningen har personal som jobbar mot investeringar utan att det bokförs som investering. Omfördelning görs så att personalen bokförs på respektive investeringsprojekt. Budgeten minskas med tkr. Alla nämnder fick minskad budget för elkostnader 2014 och Budgeten för gatubelysning minskades för mycket och kompenseras därför genom en utökad budget med 400 tkr. Ljungby kommun ska hyra Aspebacken av Ljungby Utveckling AB i avvaktan på beslut om vad som ska göras med området. Tekniska nämnden kompenseras med 500 tkr i budgetökning för hyra och ökade driftkostnader. Åsiktens kök behöver få en budget i balans för det arbete som utförs till det särskilda boendet. Verksamheten behöver ha samma förutsättningar som övriga kök i kommunen, som har likvärdiga uppdrag. Utökad budget med 900 tkr, motsvarande 2 årsarbetare. Offentliga kök förväntas vara ett föredöme i klimatfrågor och behöver även fortsättningsvis arbeta med ekologiska inköp, minskat matsvinn, inköp av fisk från hållbara bestånd samt säsongsanpassning av grönsaker och frukt. Att minska konsumtion och att använda klimatsmart kött är viktigt utifrån djurhållning- och miljöaspekt. Från våren 2014 har det prioriterats inköp av svenskt kött/ mat i stället för importerat. Kostnadsökning för det svenska köttet/ maten uppskattas till cirka 850 tkr och för detta får kostavdelningen utökad budget. Fastighetsavdelningen fick i budget 2014 en besparing på tkr. Besparingar har bara delvis kunnat genomföras, genom rivningar av olika fastigheter. Fastighetsavdelningen får en utökad budget med tkr, vilket innebär att tkr av besparingen återstår. Tekniska nämnden återbesätter inte vakant tjänst som verksamhetsresurs för gatuavdelningens planering, inköp, avrop och uppföljning. Innebär att arbetsuppgifter fördelas på andra medarbetare, framförallt arbetsledare. Besparingen medför minskade kostnader på 600 tkr per år. Exploateringsavdelningen har personalkostnader som kan omfördelas från drift till investeringar. Detta medför en minskad driftbudget med 90 tkr. Kostavdelningens budget minskas med 330 tkr genom att begränsa budgetramen för frukt och grönsaker och ekologisk andel av livsmedel. Innebär ingen näringsmässig försämring men en anpassning till säsong och kilopris. Anpassning av referensportionslistor, som är mer anpassade för behovet. Öka interna och externa intäkter med tydligare rutiner för debitering. Förslag på översyn av nyckeltal för bemanning i de olika typerna av köken för att eftersträva så lika villkor som möjligt.

4 Tekniska nämnden skulle fått demografisk kompensation med tkr, men kompensationen tas bort av besparingsskäl. Miljö- och byggnämnden Genom att ta bort arbetsutskottet minskad arvodeskostnaden med ca 65 tkr. På förvaltningen innebär borttagandet av arbetsutskottet en besparing i tid på cirka 40 arbetsdagar. Miljö- och byggnämnden skulle fått demografisk kompensation med 88 tkr, men kompensationen tas bort av besparingsskäl. Utöver ovanstående punkter får miljö- och byggnämnden en minskad budget med 35 tkr. Barn- och utbildningsnämnden I utredningen Förutsättningar för chefskap i Ljungby kommun framkom det att det behövs fler chefstjänster inom barn- och utbildningsförvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden får utökad budget med tkr vilket motsvarar 2 tjänster. Behovet av SFI har ökat de senaste åren. Det är den frivilliga invandringen som står för ökningen. Budgeten ökas med 500 tkr. Barn- och utbildningsnämnden har påtalat behov av mer medel till gymnasieskolan, för bygg- och anläggningsprogrammet inriktning anläggningsmaskiner med 1,8 mkr, högskolebehörighet för alla elever på yrkesprogrammen 1,5 till 2 mkr samt att enligt utredningen Ljungby kommunala gymnasieskola 2020 ska gymnasiet tillföras tkr för 2016 extra utöver demografimodellen. Budgetberedningen föreslår att gymnasiet tillskjuts 1,8 mkr inklusive komvux och SFI samt att man tillförs tkr enligt gymnasieutredningen. Ansvaret för skolskjuts flyttas från kommunledningsförvaltningen till barn- och utbildningsnämnden. I samband med detta minskas budgeten med 750 tkr. Barn- och utbildningsnämnden får minskad budget med 2,2 mkr eftersom fler elever har valt Sunnerbogymnasiet och med billigare program. Höjd taxa för förskola och fritidshem ger ökade intäkter med 4,4 mkr. Strukturella geografiska förändringar av förskolelokaler ska ge kostnadsminskningar på 2 mkr. Statsbidrag från Migrationsverket som tidigare har gått till socialnämnden kommer från och med 2015 att fördelas mellan socialnämnd, kultur- och fritidsnämnd och arn- och utbildningsnämnd. Det innebär att barn- och utbildningsnämnden får ökade intäkter från Migrationsverket med ca 4 mkr. Budgeten minskas med 2 mkr. De generella statsbidragen ökar för ökad undervisningstid matematik (4-6) med 687 tkr och minskning sker genom effektivisering av gymnasieskolan med tkr.

5 Socialnämnden I utredningen Förutsättningar för chefskap i Ljungby kommun framkom det att det behövs fler chefstjänster inom socialförvaltningen. Socialnämnden får utökad budget med tkr vilket motsvarar 2 tjänster. Socialnämnden fick i budget 2015 ett tillskott på 500 tkr för att finansiera en tjänst som socialsekreterare på individ- och familjeomsorgen (IFO) för utredning av barn och unga. Behovet av socialsekreterartjänsten kvarstår och socialnämnden får permanent tillskott för tjänsten med 500 tkr. Regionfullmäktige har beslutat uppdra åt regionstyrelsen att bereda förslag till utredningsuppdrag gällande ett eventuellt framtida Barnahus i Kronobergs län. Utgångspunkten för ett framtida Barnahus i Kronobergs län ska uppfylla de nationellt framtagna kriterierna för Barnahus. Detta innebär bl.a. att samverkansavtal skall ingås mellan parterna där bl.a. ekonomi och kostnadsfördelning skall framgå. Socialnämnden får utökad budget med 270 tkr vilket motsvarar beräknad kostnad. Minskning av platser för särskilt boende på Ljungberga ger minskad kostnad och budget med tkr. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden får utökad budget med 275 tkr för drift- och kapitalkostnad för servicehus vid Kronoskogsbadet. En taxehöjning för musikskolan beräknas ge ökade intäkter med 80 tkr. Budgeten minskas med samma belopp. Genom att flytta fritidsgården i Ljungby till Kungshögsskolan minskas kommunens hyreskostnad med 184 tkr. Besparingen genomförs när hyreskontrakt på befintlig lokal löper ut. En avgiftshöjning för hyra av sporthallar med 20 kr/timme ger en beräknad intäktsökning på 188 tkr. Budgeten minskas med samma belopp. En minskning med ett arbetsutskott och ett nämndssammanträde per år ger minskade kostnader med 50 tkr. Budgeten för bidrag till studieförbund minskas med 200 tkr. Investeringsbidragen till föreningar tas bort, vilket ger minskad kostnad med 200 tkr. Kultur- och fritidsnämnden subventionerar ett antal föreningars lokalhyra genom gamla avtal. Genom att säga upp eller förnya avtalen beräknas kostnaderna minska med 100 tkr per år. Leasingavtal för möbler på biblioteket löper ut vilket ger minskade kostnader med 110 tkr.

6 Utökad hyra av Eskilsgård beräknas ge ökade hyresintäkter med 40 tkr. Kapitalkostnaden för bokbussen minskar genom förlängning av avskrivningstiden. Budgeten minskas med 120 tkr. Kultur- och fritidsnämnden får inte full kompensation för demografi vilket ger minskad budget med 200 tkr. Överförmyndarnämnden Överförmyndarverksamheten är lågt bemannad jämfört med andra kommuner samtidigt som kostnaden för gode män har stigit kraftigt de senaste åren. Överförmyndarnämnden får utökad budget med tkr. Gemensamma nämnden Gemensamma nämnden för familjerätt tillsammans med Markaryd och Älmhults kommuner har behov av utökning med en årsarbetare. Ljungby kommun står för 52 procent av nämndens budget vilket ger en kostnadsökning med 230 tkr. Finansiering Övergång till komponentavskrivning kommer att leda till att mycket av det som tidigare bokförts som driftkostnad/ underhåll i fortsättningen ska bokföras som investering. Hälften av fastighetsavdelningens underhållsbudget överförs till investeringsbudgeten, motsvarande tkr. Driftbudgeten kan därför minska med samma belopp. Beloppet ska fördelas på samtliga förvaltningar genom minskade internhyreskostnader. Ökade kostnader för förtroendevaldas arvoden kompenseras med tkr. Budgeten ligger på finansieringen och fördelas ut senare till nämnderna. Budgeten för medfinansiering fiber har utökats från tkr till tkr. Budgeten ska täcka bredbandsutbyggnad under De rörliga elkostnaderna kommer att minska med ca 25 procent Budgeten för förvaltningarnas elkostnader minskas med 3 mkr. De finansiella intäkterna beräknas ligga på tkr årligen. Intäkterna består huvudsakligen av intäkter från kapitalförvaltningen och borgensavgifter från kommunala bolag. De finansiella kostnaderna beräknas minska från tkr 2015 till tkr 2016 genom lägre räntesats på lånen. Årets resultat Årets resultat för 2016 ligger på tkr.

7 För 2017 finns en budgetanpassning på tkr för att nå det finansiella målet och tkr för Investeringsbudget Nämnderna har lämnat in begäran om investeringar på sammantaget tkr för 2016, tkr exkl VA och renhållning. Kommunstyrelsens förslag ligger på tkr, tkr exkl VA och renhållning. Det finansiella målet är att investeringar ska självfinansieras, exkl VA och renhållning. Den upplåning som beräknas ske 2016 på tkr är framför allt avseende VA. Kommunledningsförvaltningen Budgeten för IT-verksamhet utökas med tkr genom ändrad hantering av licensavgifter för system. Projekten nytt ekonomisystem och nytt personalsystem minskas med tkr. Budgeten för exploateringsverksamhet tas bort under 2016 eftersom budgeten finns inom tekniska nämnden. Tekniska nämnden Budgeten för reinvesteringar har höjts på grund av övergång till komponentavskrivning. Mycket av det som tidigare bokförts som underhåll kommer att bokföras som investering. Budgeten för trafiksäkerhetshöjande åtgärder minskas som en anpassning till tidigare års utfall. Rune B Johanssons gata är framflyttad till Asfaltering gator, tkr, är ett nytt investeringsprojekt. Tekniska nämnden hade begärt medel i driftbudgeten men bokföring ska ske som investering istället på grund av övergång till komponentavskrivning. För projekt Sohlbergsrondellen avsätts tkr. En förutsättning för att projektet ska kunna genomföras är att finansiering även sker från andra intressenter i området. Projekt markförvärv minskas från tkr till tkr som anpassning till tidigare års utfall. För VA och renhållning budgeteras sammantaget tkr. De stora posterna är ledningsförnyelse, tkr, VA-plan nya verksamhetsområden, tkr samt optisk sorteringsanläggning, tkr. Miljö- och byggnämnden Budgeten har utökats med 300 tkr för IT-systemet EDP Vision.

8 Socialnämnden Budgeten har utökats med 250 tkr för möbler till boenden och 300 tkr till inventarier LSS. Budgeten utökas med 500 tkr för utredning av boende till äldre. Kultur- och fritidsnämnden Budgeten har utökats med bland annat 150 tkr till utegym, tkr till RFID-teknik biblioteket och servicehus till Kvarteret Fritiden tkr. Budgeten för Grand har flyttats fram till Plan För finns totalt planerade investeringar på tkr. Stor del av de planerade investeringarna ligger under 2017; tkr. Av detta så avser hela tkr VA och renhållning. Den stora posten är överföringsledning Ljungby Bolmsö på tkr. Listan Ej beslutade investeringar men som är begärda av nämnderna ligger på en separat lista. För att de ska komma in i investeringsbudgeten krävs att de genomgår de första faserna i investeringsprocessen, idéfas, förstudiefas och programfas. Uppdrag Resultatbalansering Resultatbalanseringen hanteras olika på de olika förvaltningarna. Det är viktigt att enheterna får del av resultatet för att få incitament att jobba effektivt. Enheterna ska få med sig en tredjedel av det resultat som enheterna kan påverka. En tredjedel av resultatet hanteras av respektive nämnd och en tredjedel av resultatet går till kommunstyrelsen. Varje nämnd ska gå igenom resultatet med sina enheter innan bokslutsgenomgång med kommunchef och ekonomichef. Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att ta fram regelverk för resultatbalansering för beslut senast Examensjobb För att visa upp Ljungby kommun som arbetsgivare och locka framtida medarbetare uppmanas förvaltningarna att ta emot studenter för examensjobb. Hur många man har haft ska redovisas i det personalekonomiska bokslutet. Informatörer Flera nämnder har lyft behovet av informatörer. Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att utreda om det går att lösa inom befintlig budget.

9 Säkerhetsfrågor Säkerhetsfrågorna är idag uppdelade på framför allt räddningstjänsten, brottsförebyggande rådet och beredskapssamordnaren. Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att göra en översyn av organisationen för trygghets-, säkerhets- och beredskapsarbetet. Uppdraget ska vara klart Återbruk Socialnämnden och tekniska nämnden får i uppdrag att tillsammans med personal- och arbetsmarknadsutskottet införa Återbruket på Bredemad som en arbetsmarknadsåtgärd. System för kundfakturering Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att se över om det behövs tre olika system för kundfakturering eller om samordning kan göras. Biståndsbedömning särskilt boende Socialnämnden får i uppdrag att utreda möjligheterna att förenkla eller ta bort biståndsbedömningen när det gäller särskilt boende. TES Socialnämnden får i uppdrag att utreda tidsrapporteringssystemet TES. Återrapportering görs till kommunfullmäktige. Taxor Alla kommunens taxor ska ses över med jämförelser med länets övriga kommuner och övriga jämförbara kommuner. Återrapportering till budgetberedningen ska ske senast Övriga beslut Budgetberedningen ställer sig bakom nämndernas förslag till övergripande mål. Målen är oförändrade jämfört med Förutom tidigare finansiella mål tillkommer följande mål: Soliditeten för kommunen inklusive pensionsåtaganden ska överstiga 30 procent. Det finansiella målet att resultatet ska motsvara 2 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag sänks för 2016 till 1,5 procent. Nämnderna ska följa den beslutade investeringsprocessen. Inga investeringar över 5 mkr ska begäras innan man har genomfört idéfas, förstudiefas och programfas.

10 Inom central löneökningspott ska finnas 500 tkr till omställningspengar. Medlen ska användas när personal flyttar mellan förvaltningar och det skiljer i lönenivå. Budgeten hanteras av personal- och arbetsmarknadsutskottet. Regelverket för kapitalkostnadskompensation kompletteras med följande punkter: Ingen kompensation för investeringar understigande 5% av nämndens driftbudget. Vid kompensation ges endast kompensation för belopp överstigande 5% av nämndens driftbudget. Endast kompensation för kapitalkostnadsdelen av internhyran, ej underhåll, drift, administration m.m. Kompensation ges på genomsnittlig kapitalkostnad under avskrivningstiden. En översyn har gjorts av demografimodellen. Budgetberedningen föreslår att inga justeringar görs av modellen. Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att ta fram en detaljerad beskrivning av hur modellen fungerar. Det finns sedan tidigare ett beslut om att det ska ske en årlig genomlysning av olika nämnder. För 2016 ska genomlysning ske av tekniska nämndens verksamhet. Tillståndsgivning för brandfarliga och explosiva varor flyttas från miljö- och byggnämnden till tekniska nämnden, räddningstjänsten. Kostnaderna ska täckas av avgifterna. Budgetansvar för systemet TimeCare flyttas från socialnämnden till kommunledningsförvaltningen.

Kommunfullmäktiges beslut

Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktiges beslut Inflationskompensation Nämnderna kompenseras med 2,7 procent för kostnad för köp av tjänst, t.ex. interkommunal ersättning och LOV inom hemtjänsten. Totalt ligger inflationskompensationen

Läs mer

Kommunfullmäktiges beslut om budget 2020

Kommunfullmäktiges beslut om budget 2020 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-06-17 Kommunledningsförvaltningen Magnus Johansson Ekonomichef Tel. 0372-78 91 53 magnus.g.johansson@ljungby.se Ks2019/0152.041 Kommunfullmäktige Kommunfullmäktiges beslut om budget

Läs mer

Kommunfullmäktiges beslut budget 2018

Kommunfullmäktiges beslut budget 2018 Kommunfullmäktiges beslut budget 2018 Budgetförutsättningar Befolkningsprognos Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en befolkningsprognos som sträcker sig fram till 2026. I prognosen räknar vi med

Läs mer

BUDGET Plan

BUDGET Plan BUDGET 2016 Plan 2017-2018 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Driftbudget per förvaltning sammanfattning... 8 Budgetförändringar... 12 Resultatbudget... 15 Finansieringsbudget...16 Balansbudget...

Läs mer

Kommunfullmäktiges beslut budget 2019

Kommunfullmäktiges beslut budget 2019 Kommunfullmäktiges beslut budget 2019 Budgetförutsättningar Befolkningsprognos Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en befolkningsprognos som sträcker sig fram till 2027. I prognosen räknar vi med

Läs mer

Budget 2016 och plan

Budget 2016 och plan 17(36) Kf 69 Ks2015/0167 041 Budget 2016 och plan 2017-2020 Beslut beslutar att anta kommunstyrelsens förslag till budget 2016 och plan 2017-2020, förutom att arbetsutskottet i miljö- och byggnämnden ska

Läs mer

Verksamhetsförändringar 2020 och framåt

Verksamhetsförändringar 2020 och framåt Verksamhetsförändringar 2020 och framåt 2020 jämfört med 2019 Inflationskompensation 5 000 Inget val -450 Politikerutbildning -200 Nödvattenplan -300 Muntligt berättande o sagobygden -1 000 Anläggningsinriktning

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Ekonomiberedningen förslag till förbättringar av ekonomin

Ekonomiberedningen förslag till förbättringar av ekonomin 2012-05-09 Ekonomiberedningen förslag till förbättringar av ekonomin Bakgrund Kommunstyrelsens ordförande föreslog i en skrivelse den 28 november 2011 att en ekonomiberedning bildas. Uppdraget för gruppen

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen 2-11 Kallelse/Underrättelse 1(1) 2018-04-17 Plats och tid Kommunhuset i Älmhult, sammanträdesrum Möckeln, klockan 08:30 Eva Ballovarre (S) Ordförande Daniel Nilsson Sekreterare Offentlighet Sammanträdet

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

Ekonomisk rapport april 2019

Ekonomisk rapport april 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2019-04-24 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (3) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2019/KS 0022 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 20,6 mnkr vilket är 15,6 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Underlag för revidering av årsplan 2020

Underlag för revidering av årsplan 2020 Dnr: 2019/00362 Underlag för revidering av årsplan 2020 Fastighetsnämnden Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Annika Andersson Annika.andersson@vasteras.se

Läs mer

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 Verksamhetsplan 2014-2016 8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 8.1. DRIFTBUDGET...14 8.2 RESULTATBUDGET...21 8.3 BALANSBUDGET...22 8.4. NOTER...23 Verksamhetsplan 2014-2016 14 8. Kommuntotalt

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 92 Begäran från socialnämnden om utökat kommunbidrag KS-2015/256 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att utöka socialnämndens

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari april med årsprognos visar på ett resultat på 25,2 mnkr vilket är 20,2 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-11-12 KS/2015:140 Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2015-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

Resultat budget 2014-2017 0,0-10,3 30,1 14,2

Resultat budget 2014-2017 0,0-10,3 30,1 14,2 2013-09-23 08:59 Driftbudget (mnkr) Aktuell balans BU 2014-2017 2014 2015 2016 2017 Intäkter Skatteintäkter 5167,9 5396,2 5677,3 5945,3 Kommunalekonomisk utjämning 1502,4 1511,7 1532,5 1552,3 Finansnetto

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 Ekonomiavdelningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det

Läs mer

Sverigedemokraterna Skurup budget 2017 för Skurup kommun

Sverigedemokraterna Skurup budget 2017 för Skurup kommun 1 Innehållsförteckning Sida 2: Allmänt, skattesats, Kommunövergripande stab Sida 3: Skolan Sida 4: Service förvaltningen Sida 5: Individ och omsorgsförvaltningen Sida 6- Budget i siffror Sverigedemokraterna

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -10-31 Övergripande ekonomiska händelser Driftbudgetavräkning Det budgeterade resultatet för år uppgår till 27 134. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat

Läs mer

HR-strateg Christina Bengtsson informerar om sjukfrånvaro för 2012.

HR-strateg Christina Bengtsson informerar om sjukfrånvaro för 2012. Bilaga till ksau 2013-02-20 23 Ekonomichef Angela Birnstein informerar om internkontrollarbetet. De flesta avdelnings- och förvaltningschefer har lämnat in rapporter och nya planer. Det kan dock noteras

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2012-03-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt verksamhetsplan för år 2012 är 10,5 mkr.

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2019-05-16 KS/2019:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2019-04-30 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Uppföljning per 2006-03-31

Uppföljning per 2006-03-31 Uppföljning per -03-31 Ekonomisk rapport Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 849. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +32 677. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2017-2019 Budget 2017 Dokumentnamn Strategisk plan 2017-2019 Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Dokumenttyp Plan Version Ver 4 Fastställd/upprättad 2016-09-19/KS 2016/484 Senast

Läs mer

Resultat budget ,0 0,0 0,0 0,0

Resultat budget ,0 0,0 0,0 0,0 2015-09-25 14:08 Driftbudget (mnkr) Aktuell balans BU 2016-2019 2016 2017 2018 2019 Intäkter Skatteintäkter 5 811,0 6 060,8 6 321,5 6 587,0 Kommunalekonomisk utjämning 1 659,3 1 689,0 1 710,5 1 730,3 Finansnetto

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2017-2019 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 19 december 2016 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Förslag S, V, Mp driftbudgetramar 2011-2013

Förslag S, V, Mp driftbudgetramar 2011-2013 Förslag S, V, Mp driftbudgetramar 2011-2013 Nämnd 2011 2012 2013 Kommunfullmäktige Revisionen -1 127-707 -1 155-725 -1 184-743 Valnämnd -72-74 -75 Överförmyndare -603-618 -634 Kommunstyrelse Barn- & utbildningsnämd

Läs mer

Preliminär Bokslutsrapport December 2016

Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Resultatet uppgår till 59 mkr Nämndernas resultat är sammanlagt 22 mkr bättre än budget Kommunen har investerat för 175 mkr. Samtliga fyra finansiella mål nås.

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med oktober i barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 KRISTINA DAHL SID 1/8 CONTROLLER KRISTINA.DAHL@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen och godkänner

Läs mer

Månadsuppföljning. Maj 2012

Månadsuppföljning. Maj 2012 A Månadsuppföljning Maj 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31 maj 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för 2011

Läs mer

Bokslutsprognos per

Bokslutsprognos per Kommunstyrelsens förvaltning 1(4) Tjänsteskrivelse 2013-09-18 KS/2013: Handläggare Patrik Hjalmarsson Tfn 0142-853 73 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos per 2013-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 6,5 mnkr vilket är 2,9 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos och budget

Läs mer

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015:

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015: 1 Budget 2015-2017 Budgetprocessen under valår Budgeten fastställdes av kommunfullmäktige den 18 december. Som regel beslutar kommunfullmäktige om budget vid sitt sammanträde i juni. Härmed är processen

Läs mer

Information om preliminär bokslutrapport 2017

Information om preliminär bokslutrapport 2017 Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-29 16 Information om preliminär bokslutrapport 2017 KS 2018/3 Beslut Kommunstyrelsen noterar informationen. Sammanfattning av ärendet Ekonomikontoret

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se 8 1 0 2 t e Budgrsplan 2019-2020 och flerå kumla.sd.se Sverigedemokraterna i Kumla lämnar en ansvarsfull budget i balans, vårt mål är att så snart som möjligt börja amortera på den höga belåning kommunen

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 217 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: Övriga avgifter och ersättningar Finansiella intäkter,1% 78,8 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter,

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-12 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Investeringsbudget Alla belopp i tusentals kronor

Investeringsbudget Alla belopp i tusentals kronor Sida 1 av 5 TN övergrip Inventarier 1 500 1 750 1 100 1 300 1 600 1 150 TN övergrip Maskiner och fordon, inkl räddningstjänsten 3 075 5 800 2 600 2 000 7 050 2 050 TN övergrip Projekteringskostnader 1

Läs mer

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011.

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011. Information Datum 2011-02-17 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Stefan Bergdoff 0346-886408 stefan.bergdoff@falkenberg.se Info-ärende på BUN 2011-02-23 Internbudget 2011 Uppdrag från Kommunfullmäktige

Läs mer

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 1(9) Plats och tid Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 Beslutande Ledamöter Lars Molin (M), Ordförande Sören Görgård (C), 1:e vice ordförande Harald Noréus (L) Peter Engdahl (S), ersättare

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-09-18 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2018 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 18 december 2017 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med september i barn- och

Läs mer

Överföring av centrala budgetmedel. KS 2015-120

Överföring av centrala budgetmedel. KS 2015-120 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-22 253 Överföring av centrala budgetmedel. KS 2015-120 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2017-2019 Nybro kommun Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning. Denna ska omfatta beräknade skatteintäkter,

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2017-11-13 1 (4) Sida 265 Dnr KS/2017:99 Bokslutsprognos per 2017-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Tid och plats Beslutande övriga deltagare 20 april2015 kl. 09:00-16:00-21 april2015 kl. 09:00-14:00 Sammanträdesrummet, kommunkontoret Torsby Ann-Kah in Järåsen (S), ordförande

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Innehållsförteckning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning... 3 Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Självfinansieringsnivå för nya investeringar 5 Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Månadsuppföljning. April 2012

Månadsuppföljning. April 2012 A Månadsuppföljning April 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 30 april 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Tertialuppföljning Januari april 2014

Tertialuppföljning Januari april 2014 Tertialuppföljning Januari april Resultat januari april och prognos Storumans kommun Resultaträkning Tkr Kommunen Budget Kommunen ens jan-apr jan-apr 2013 avvikelse mot budget Verksamhetens intäkter 51

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2014 - med helårsprognos

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2014 - med helårsprognos Kommunledningsförvaltningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2014 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige

Läs mer

Mål- och resursplan 2019

Mål- och resursplan 2019 Mål- och resursplan 2019 Politisk viljeinriktning Framtiden är ljus. Lilla Edets kommun är en kommun med fantastiska möjligheter. Vi har en geografiskt attraktiv placering med närhet till Göteborg men

Läs mer

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Handläggare Per Malmquist Tel. 0152-293 48 Kommunstyrelsen Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Driftredovisning Driftredovisningen omfattar ekonomiskt utfall för aktuell uppföljningsperiod samt helårsprognos.

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

Månadsuppföljning. Oktober 2012

Månadsuppföljning. Oktober 2012 A Månadsuppföljning Oktober 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31oktober 2012 Skatteunderlagsprognosen per oktober pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både

Läs mer

Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014. Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen!

Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014. Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen! Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014 Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen! Beslutspunkter Skattesats Finansiell mål och verksamhetsmål för GEH

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 000 tkr. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat på +47 900 tkr. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen.

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen. BUDGETEN I SAMMANDRAG Resultat Det budgeterade resultatet uppgår till 8,8 mkr varav 3,8 mkr avser intäkter från exploateringsverksamheten. Resultatet är tillräckligt för att nå kommunens övergripande ekonomiska

Läs mer

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Definitiv Budget 2015 Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Kommunallagen om budget Förslag till budget ska upprättas av kommunstyrelsen (KS) före oktober månads utgång Budgeten ska fastställas av

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Handläggare: Håkan Wahlgren Telefon: 0176-712 60 E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag Förslag

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Ändring av Kommunplan 2016-2018

Ändring av Kommunplan 2016-2018 Ändring av Kommunplan 2016-2018 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-21 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 17 Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -03-31 Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +40 034 tkr. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +19 429 tkr.

Läs mer

Övergripande ekonomiska mål

Övergripande ekonomiska mål BUDGETDIREKTIV OCH PRELIMINÄRA RAMAR 2019-2021 Övergripande ekonomiska mål Överkalix kommun ska ha en stabil ekonomi över tiden. En stabil ekonomi är en grundläggande förutsättning för att kommunen ska

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Sida s arbetsutskott 2009-11-20 1(7) Plats och tid Åsele Centralskola, kl 08 30 09 00 Beslutande Maria Hakamäki (S) ordförande Brage Sundberg (Kd) vice ordförande Urban Lindström (S)

Läs mer

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017 Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Utmaningar som bakgrund till prioriteringarna Arbetslösheten ligger fast på

Läs mer

Förslag till revidering av drittbudget 2014

Förslag till revidering av drittbudget 2014 Handläggare: Marie Eriksson/Hans Ivarsson Ekonomi- och upphandlingsavdelningen Reviderad driftbudget 2014 godkänns Förslag till beslut Förslag till revidering av drittbudget 2014 Nedan följer kommentarer

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer