LUVIT Education 2.2 Användarmanual

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.luvit.com LUVIT Education 2.2 Användarmanual"

Transkript

1 LUVIT Education 2.2 Användarmanual

2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING TILL MANUALEN VERKTYG I LÄRMILJÖN HUVUDMENY KURSÖVERSIKT FUNKTIONER Personliga inställningar Kalender Nyheter Inlämningsuppgifter Framsteg och resultat Publika grupper Sök Presentation KOMMUNIKATION MEDDELANDEN Verktygsfält Inkorg Skickade meddelanden Sök Läs meddelanden Svara på meddelande Skriv meddelande Ta bort meddelanden Uppdatera DELTAGARE Se personliga presentationer KURSADMINISTRATION INSTÄLLNINGAR MENYER NYHETER GRUPPER KURSARKIV SKAPA OCH REDIGERA MATERIAL Beskrivning av innehållstyperna Hur du publicerar Behörighetsinställningar Ändra egenskaper Ersätt fil Granska/Ladda ned Exportera moduler FRAMSTEG OCH RESULTAT Sätta kursbetyg Markera kursen som avslutad INLÄMNINGSUPPGIFTER Skapa och ändra inlämningsuppgifter Hantera inlämnade uppgifter PRESENTATIONSVERKTYG PRESENTATIONSMALLAR LUVIT Education 2.2 Användarmanual 2(37)

3 6.1.1 Skapa kurssidor i Content Creator Skapa kursstruktur Skapa kurssidor Välj mall Lägg till grafik, filmer och ljud till en sida Arbeta med text och lägg till bilder Presentationsfiler Test/Assessment - mall Testresultat Certifikat Ordlista KURSINNEHÅLL ATT LÄSA OCH ANVÄNDA DOKUMENT Forum Chatt Test LUVIT Education 2.2 Användarmanual 3(37)

4 1 Inledning till manualen LUVIT Education är lärmiljön i LUVIT Learning Centre. Det är i LUVIT Education som kursmaterialet presenteras för kursdeltagarna. LUVIT Learning Centre består även av LUVIT Administration och LUVIT Portal. I LUVIT Education eller lärmiljön som den allmänt kallas, hittar du som kursdeltagare kursmaterialet i dina kurser och du kan kommunicera med andra kursdeltagare och kursansvariga med hjälp av meddelanden, chatt och forum. I kalendern håller du reda på dina kursaktiviteter. Du når lärmiljön via portalen. I LUVIT Portal har du som kursdeltagare möjlighet att förutom öppna en kurs även läsa och skicka meddelande, se kurskatalogen och din kalender samt läsa kurs och portalnyheter. Manualens kapitel följer stort lärmiljöns menyrad. Varje huvudfunktion har ett eget kapitel och i det kapitel beskrivs vad du kan göra och hur du går till väga för att använda de olika funktionerna. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 4(37)

5 2 Verktyg i lärmiljön Logga in i portal och välj aktuell kurs. Du kommer då till första menyvalet i lärmiljön, Kursöversikten, en presentationssida som visar kursinformation som inte direkt är kopplat till kursmaterialet. Funktioner i lärmiljön 1 Portal 5 Toppmeny 6 Logga ut 2 Huvudmeny 3 Navigationsträd 7 Arbetsyta 4 Skapa och redigera För att du ska kunna läsa kursmaterialet och kunna kommunicera finns det olika verktyg tillgängliga. Nedan presenteras kortfattat namnen på de olika verktygen och deras användningsområde. 1. Navigering till portal och dina andra kurser Klicka på Min Portal för att komma tillbaka till portalen. Om du vill byta kurs, välj aktuell kurs i rullgardinsmenyn. 2. Huvudmeny Den här menyn ger dig möjlighet att ställa in personliga inställningar, kommunicera eller skapa material. Några menyer innehåller ett antal submenyalternativ som visas när du klickar på en huvudmeny. 3. Navigationsträd och kursinnehåll Kursinnehållet, själva kursmaterialet, är strukturerat i ett navigationsträd för att underlätta hanteringen och navigeringen av de olika sidorna eller filerna. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 5(37)

6 4. Öppna och stäng navigationsträd och Skapa och redigera kursmaterial För att se alla filer som är upplagda i navigationsträdet går det både att expandera det alternativt stänga ihop det. Det går även att lägga till kurssidor och redigera befintliga. 5. Lärmiljöns toppmeny Toppmenyn är densamma i alla de tre delarna i LUVIT Learning Centre. Start tar dig till inloggningssidan i portalen. Min portal in i portalen. Kurskataloger innehåller presentationer av tillgängliga kurser där du kan registrerar dig om självregistrering är tillåtet. Under Länkar finner du användbara länkar. Hjälp innehåller manualen som dessutom är sökbar. 6. Inloggad som och logg ut knapp Du får här information om vem du loggat in som, och här hittar du även Logga ut knappen. 7. Arbetsytan På arbetsytan arbetar du med de olika funktionerna som finns tillängliga i lärmiljön och med själva kursmaterialet. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 6(37)

7 3 Huvudmeny Huvudmenyn består av fyra menyer för kursdeltagaren och fem för utbildaren. 3.1 Kursöversikt Det första menyvalet i lärmiljön, Kursöversikten, syns alltid då du går in i en kurs men du kan även välja det genom att klicka på den översta menyn. Sidan presenterar information om kursen som inte direkt är kopplat till kursmaterialet. Kursinformation Panelen Kursinformation visar den information som kursskaparen har lagt in när kursen skapades (i LUVIT Administration). Det är start- och slutdatum och kursbeskrivning men kan även vara kontaktinformation som till exempel kursansvarig. Olästa meddelande De meddelande som ej är läs ta syns även på denna sida. Du ser själva meddelandet och vem det är ifrån. Klicka på meddelandet och du får upp hela meddelandet och kan då svara på det eller ta bort det. Vem är online De kursdeltagare i din kurs som är online listas här samt den tid då de loggade in. För att se deltagare i andra kurser, byt kurs eller gå till portalen. Dagens schema Dagens schema visar de aktiviteter du eller utbildaren har fört in i kalender just för idag. Favoriter LUVIT Education 2.2 Användarmanual 7(37)

8 I panelen Favoriter syns de kurssidor du har bestämt ska dirketlänkas härifrån. Du väljer en sida som favorit då du läser just den kurssidan, genom att kryssa i rutan Favoriter längst ned på kursmaterialsidan. Se vidare kapitel 7. Inlämningsuppgifter I panelen Inlämningsuppgifter syns de inlämningsuppgifter som utbildaren har lagt ut och när deadline är. 3.2 Funktioner I Funktioner når du din kalender, och du kan se hur långt du har kommit i kursen via framsteg och resultat. Här hittar du även personliga inställningar och inlämningsuppgifter Personliga inställningar I Personliga inställningar kan du bland annat välja språk för lärmiljön och ändra lösenord. Kursspecifika inställningar Här kan du ändra språkinställning för lärmiljön. Inställningen är personlig och påverkar endast den kurs som är öppen. Kursmaterialet påverkas inte. I Personliga inställningar kan du också välja att Visa kursinformation. Då kommer en panel med kursens titel, beskrivning, kontaktperson och e-postadress att visas i kursöversikten. Välj Ta emot meddelande som e-post om du vill att meddelanden som skickas till dig även skall skickas till din externa e-post. Lösenord Så här gör du för att ändra ditt lösenord som du använder för att logga in: 1. Skriv in ditt gamla lösenord under Nuvarande lösenord 2. Skriv in ditt nya lösenord under Nytt lösenord 3. Bekräfta ditt nya lösenord under Bekräfta lösenord 4. Välj Spara Nu är ditt lösenord ändrat Kalender I kalendern får du en överblick över dina schemalagda aktiviteter inklusive dina egna personliga aktiviteter. Verktygsfältet innehåller funktioner för att hantera kalendern. Dessa är Kalender, Ny aktivitet, Kalenderinställningar, Import/Export och RSS. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 8(37)

9 Kalender De datum som har schemalagda aktiviteter är skrivna med fetstil och rutan som är aktiv är markerad med gult. Dagens datum är markerat med en röd ram runt datumet. Du kan snabbt återgå till dagens datum genom att klicka på knappen Välj dagens datum. Alla datum i kalendern är klickbara. När du klickar på ett datum visas aktiviteterna för denna dag på höger sida. Även aktiviteterna är klickbara. Om du själv har skapat aktiviteten kan du ändra eller ta bort den genom att klicka på den. För att se en annan månad än den som visas, bläddra med hjälp av pilarna vid månadsnamnet. Ny aktivitet Klicka på Ny aktivitet för att lägga till egna aktiviteter i kalendern. Fyll i Titel, Beskrivning, Datum, Start- och eventuellt sluttid. Du kan även välja Ingen tid vilket medför att aktiviteten hamnar ovanför timangivelserna i kalendern. Om du vill att händelsen skall upprepas markerar du Upprepa händelse varefter du kan ställa in tidsintervall och varaktighet. Väljer du som kursadministratör att markera Publik kan alla som är registrerade på kursen se aktiviteten i sina kalendrar. Klicka på Spara. Nu är din aktivitet inlagd i kalendern. Kalenderinställningar I Kalenderinställningar väljer du om kalendern skall visa en dag eller en vecka. Dessutom kan du här anpassa tider och veckodagar i kalendern så att den passar din arbetsvecka. Import/Export Välj Import/Export om du vill importera händelser som du exporterat från din vanliga kalender, eller exportera händelser som du sedan kan importera till din vanliga kalender. Formatet som används är icalendar eller ical som det också kallas och stöds av Microsoft Outlook, Apple ical, Lotus Notes, Windows Calendar, m.fl. Importera händelse Så här gör du för att importera en händelse: 1. Exportera en händelse från din vanliga kalenderapplikation (i Microsoft Outlook väljer du Arkiv Spara som och väljer icalendar format (*.ics)). Se till att filen får ändelsen.ics. 2. Klicka på Bläddra och välj kalenderfilen. 3. Klicka på OK. Nu skall du kunna se den importerade händelsen i kalendern. Exportera alla händelser När du klickar på Exportera skapas en icalendar-fil med namnet my_eventsåååå-mm- DD.ics, där ÅÅÅÅ-MM-DD är dagens datum (t.ex. my_events ics). En LUVIT Education 2.2 Användarmanual 9(37)

10 nedladdningsruta visas och du kan spara filen på din dator. Importera sedan filen till din kalenderapplikation. RSS Du kan prenumerera på förändringar i din kalender och få alla nya kurshändelser till en läsare i din dator. Tekniken LUVIT använder heter RSS-format vilket står för Rich document format Site Summary och som är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar. För att komma igång behöver du ladda ner ett gratisprogram till din dator och ställa in webbadresserna. Klicka på RSS och följ instruktionerna Nyheter Här visas alla kursnyheter som är aktuella. Klicka på titeln för att visa hela nyhetstexten och dess författare Inlämningsuppgifter Här hanterar du dina Inlämningsuppgifter. Om du inte längre kan lämna in visas en bock under Stängd. Annars kan du lämna in genom att klicka på uppgiftens titel. Då öppnas en ny panel med utförligare information om uppgiften. För att lämna in använder du knappen Bläddra Välj ditt dokument, se till att sökväg och filnamn är korrekt och klicka slutligen på Lämna in. Om du redan har lämnat in visas istället information om det dokument du lämnat in. Om något gått fel och du vill byta dokument, måste du meddela den som är kontaktperson för uppgiften. Kontaktpersonen kan då ta bort ditt dokument och du kan ladda upp ett nytt Framsteg och resultat I Framsteg och resultat får du statistik om hur du har använt kursmaterialet samt resultat på tester och inlämningsuppgifter. Verktygsfältet innehåller funktionerna Kursmaterial, Inlämningsuppgifter och Visa rapport. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 10(37)

11 Här visas en lista på allt material i kursen. Material som du ännu inte öppnat är gråtonat. För varje dokument finns information om när du senast öppnade dokumentet och hur många gånger du haft det uppe (Antal klick). Resterande information rör endast tester. För de tester du tagit finns dessutom resultatinformation, dvs. Godkänt eller Icke Godkänt, resultat, gräns för godkänt samt Använd tid, dvs. hur lång tid du lagt ned på att besvara testet. Klickar du på testens titel får du upp detaljerad information om varje försök du gjort. Du får här en översikt över dina inlämningsuppgifter med information om Titel, Inlämningsdatum, Fil, Betyg och Kommentar. Använd funktionen när du vill skriva ut eller exportera informationen från Framsteg och resultat. Rapporten består av tre sidor med information om kursmaterial, inlämningsuppgifter och tester. Längst upp på rapportsidan finns ett verktygsfält där du bland annat kan bläddra mellan sidorna, skriva ut och exportera Publika grupper Här kan du välja att Gå med i eller Lämna de Publika grupper som finns i kursen. En publik grupp innebär att om du anmäler dig till gruppen får du tillgång till material som är avsedd för denna grupp. De grupper du är med i är markerade med en bock under Registrerad. För att gå med i en grupp, markera aktuell grupp och välj Gå med i verktygsfältet. För att lämna en grupp så markera gruppen och välj Lämna i verktygsfältet. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 11(37)

12 3.2.7 Sök Sökfunktionen i lärmiljön möjliggör sökning i kursinnehållet, dvs. material som är publicerat i kursen och finns tillgängligt i navigationsträdet. Både titel på dokument och text söks igenom. Sökfönstret öppnas i ett separat fönster. Skriv in vad du vill söka efter och tryck på sök. Du kan använda ett eller flera sökord. Resultatet av sökningen presenteras som en lista med titlar på de dokument där sökningen gav träffar. Klickar du på en titel visas dokumentet i lärmiljön. I HTML-dokument gulmarkeras dessutom de ord som sökmotorn har hittat. Forum och Chattar innefattas inte av sökfunktionen. Inte heller körbara filer som kan innehålla text, så som material producerat i t.ex. flash, kommer med i resultatet. Forum har dock en intern sökfunktion, se vidare kapitel Presentation I din personliga presentation fyller du i uppgifter om dig själv som visas för andra kursdeltagare i Lärmiljön eller portalen. Du har möjlighet att fylla i adress, telefon- och mobilnummer, e-post, URL och länktitel samt en längre beskrivning. Presentationen kan visas i portalen och i dina kurser. Välj vilka fält du vill fylla i. Beskrivningsfältet har en HTML-editor som gör det möjligt för dig att redigera textens utseende. Du kan ladda upp en bild som visas i presentationen. Klicka på Bläddra och välj en bild från filstrukturen. Du har möjlighet att bestämma var din personliga presentation ska vara aktiverad. Markera i rutorna var du vill att din presentation ska vara synlig. Klicka på Spara för att spara presentationen. För att spara och även förhandsgranska, klicka på Spara och förhandsgranska. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 12(37)

13 4 Kommunikation Via menyn Kommunikation kommunicerar du med andra kursdeltagare, utbildare och kursadministratörer som är registrerade på samma kurs som du. Här har du möjlighet att läsa, besvara och radera dina meddelanden. Du kan också se vilka som är inloggade i portalen och se kursdeltagares personliga presentationer. 4.1 Meddelanden Meddelandefönster Portalmeddelande Kursspecifikt meddelande Är det fönster som öppnas när du läser, skriver eller svarar på ett meddelande. Meddelande som skickas från portalen. Skickas från en kurs. Kursens namn visas i listan Verktygsfält Verktygsfältet innehåller ett antal funktioner som kan användas för att hantera dina meddelanden. Inkorg visar alla dina mottagna meddelanden. Skickade meddelanden visar alla dina skickade meddelanden. Ta bort tar bort markerade meddelanden från din Inkorg eller från Skickade meddelanden. Klicka på Ny för att skriva och skicka nytt meddelande. Klicka på Uppdatera för att uppdatera sidan Inkorg Inkorgen visar dina mottagna meddelanden. Symbolen visar att meddelandet är öppnat/läst. Olästa meddelanden har symbolen och är textade med fetstil. I listan med inkomna meddelanden visas avsändarens namn, meddelandets ämne, när du fick meddelandet och eventuellt vilken kurs det är skickat från. Om du får ett nytt meddelande under tiden du är inne i en kurs ser du symbolen uppe i högra hörnet bredvid namnet du är inloggad som. Klicka på symbolen för att komma till inkorgen. Om du för markören över listan med meddelanden visas ett verktygstips med information om meddelandets titel samt meddelandets inledning Skickade meddelanden I Skickade meddelanden ser du dina skickade meddelanden. Listan visar mottagarens namn, meddelandets ämne, när det är skickat och eventuellt vilken kurs du skickat meddelandet från. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 13(37)

14 Om du för markören över listan med skickade meddelanden visas en verktygstips med information om vem meddelandet har skickats till Sök Du kan söka efter meddelanden i Inkorgen eller i Skickade meddelanden. Skriv in det du vill söka på i sökfältet. Välj i rullgardinsmenyn om du vill att sökningen ska genomföras på avsändarens/mottagarens namn eller på ämnet och klicka på Sök-knappen Läs meddelanden För att läsa ett meddelande i din Inkorg, klicka på avsändarnamnet (namnet i Frånkolumnen). Läs ett meddelande i Skickade meddelanden genom att klicka på mottagarnamnet (namnet i Till-kolumnen). Meddelandet visas i ett separat fönster. I meddelandefönstret ser du även vem som skickat meddelandet, vem eller vilka som är mottagare, meddelandets ämne och när det är skickat. Öppna meddelandets bilaga genom att klicka på bilagans namn. Du får då välja mellan att öppna den bifogade filen eller spara den. Du kan också välja att spara bilagan direkt i Mina filer i portalen. Klicka först på symbolen och svara sedan OK på frågan om du vill spara bilagan. Nu finns bilagan som en fil i Mina filer i portalen. Stäng meddelandefönstret, genom att klicka på Stäng fönstret Svara på meddelande Du svarar på ett meddelande när du befinner dig i det meddelandefönster som öppnas när du valt att läsa ett meddelande. Klicka på Svara eller Svara alla. Ett nytt meddelandefönster öppnas. Skriv meddelandet och klicka på Skicka. Stäng fönstret stänger meddelandefönstret. Du kan bifoga en fil i ditt meddelande. Klicka på Bläddra och sök i filstrukturen efter filen du vill bifoga. Klicka på Öppna. Du kan lägga till eller ta bort mottagare genom att markera eller avmarkera i mottagarlistan. Den eller de som skickat och/eller mottagit meddelandet listas överst i kontaktlistan till höger. Inkorgen och Skickade meddelande visar ett begränsat antal meddelanden per sida. Har du många meddelanden kan du använda bläddringsfunktionen längst ner för att navigera mellan sidorna med meddelanden Skriv meddelande Klicka på Ny i verktygsraden. Ett meddelandefönster öppnas. Fyll i Ämnesfältet och skriv meddelandet i rutan. Välj mottagare i listan med kontakter genom att kryssa i kryssrutan framför namnet. I rullgardinsmenyn med kontakter finns alternativen Alla kontakter, Sändlistor samt Kontakter i kurs. Listorna är baserade på de kurser du är registrerad på. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 14(37)

15 Väljer du Alla kontakter visas namnen på alla dina kurskamrater i de kurser du är registrerad på. Väljer du Sändlistor visas alla kurser du är registrerad på och meddelandet skickas till alla kursdeltagare på de kurser du markerar. Väljer du någon kurs under Kontakter i kurs visas namnen på kursdeltagarna i kursen du valt. Du kan då välja ut vilka av dessa du vill skicka ditt meddelande till. Du kan markera alla kryssrutor genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. Du kan bifoga en fil i ditt meddelande. Klicka på Bläddra och sök i filstrukturen efter filen du vill bifoga. Klicka på Öppna. Om meddelandet även ska skickas som e-post, kryssa i rutan längst ner. När meddelandet är klart för att skickas, klicka på Skicka. Om du väljer att inte skicka meddelandet stänger du fönstret genom att klicka på Stäng fönstret Ta bort meddelanden Du kan ta bort meddelanden från din Inkorg och från dina Skickade meddelanden. Markera de meddelanden som du vill ta bort genom att kryssa i kryssrutan bredvid avsändar- eller mottagarnamnet. Du kan markera alla i listan genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. När du markerat de meddelanden som du vill ta bort, klicka på Ta bort i verktygsfältet. En popup-ruta ber dig bekräfta att du vill ta bort meddelandena. Klicka på OK. Om du väljer att inte ta bort, klicka på Avbryt. Ett kursspecifikt meddelande som tas bort försvinner även från din kurs Uppdatera Klicka på Uppdatera för att uppdatera innehållet i på sidan. 4.2 Deltagare Du kan se vilka kursdeltagare som är inloggade i lärmiljön och när de loggade in. Klicka på Deltagare. I listan visas inloggade kursdeltagare i din kurs. I portalen kan du se deltagare från andra kurser och även välja från vilken kurs du vill se. För att se endast de som är inloggade, klicka i rutan Endast inloggade. Listan kan sorteras på namn eller på tidpunkt för inloggning. Klicka på respektive rubrik för att sortera listan. Om listan är lång delas den upp i flera sidor. Använd bläddringsfunktionen längst ner för att bläddra mellan sidorna. Du kan skicka ett meddelande direkt till någon på listan. Klicka på meddelandesymbolen för att öppna ett meddelandefönster. Skriv meddelandet och klicka på skicka Se personliga presentationer Kursdeltagare som har aktiverat sin personliga presentation visas med understruket namn i listan. För att se på presentationen, klicka på namnet i listan. Presentationen visas i ett separat fönster. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 15(37)

16 5 Kursadministration Från huvudmenyn Kursadministration i lärmiljön hanterar du som kursadministratör Kursinställningar, Menyer, Nyheter, Grupper, Filer och Inlämningsuppgifter. Här kan du även Skapa och redigera material samt följa upp kursdeltagarnas Framsteg och resultat. 5.1 Inställningar Inställningarna är generella, och gäller således för hela kursen och alla användare i kursen oavsett roll. Följande inställningar finns: Börja med innehåll Här väljer du om första dokumentet i kursmaterialet skall visas när kursen öppnas, dvs. istället för kursöversikten. Visa navigationsträdet När detta alternativ är markerat visas kursmaterialet i en hierarkisk struktur under menyn Kursmaterial. Betygsskala Här kan du välja vilken betygskala du vill använda i kursen. Val av betygsskala bestäms per kurs. Följande betygsskalor finns att välja mellan: Betygsskala Möjliga betyg Tvågradig bokstavsskala IG, G Tregradig bokstavsskala IG, G, VG Fyrgradig bokstavsskala U, B, Ba, AB Teknisk betygskala U, 3, 4, 5 ECTS betygskala F, Fx, E, D, C, B, A 5.2 Menyer De olika profilernas behörigheter i lärmiljön avspeglas i vilka menyalternativ som är synliga. Här anpassar du behörigheterna för de olika rollerna i den kurs du har öppen. Grundinställningen görs i LUVIT Administration. Vissa menyalternativ är fasta och kan inte ändras. Dessa är gråtonade. För att ändra behörigheterna för en roll gör du så här: Välj Roll, Markera eller avmarkera menyalternativ och avsluta med att Spara. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 16(37)

17 5.3 Nyheter I lärmiljön kan du skapa nyheter som visas i kursöversikten, dvs. arbetsytan som visas direkt när kursen öppnas och när Kursöversikt i menyn väljs. Nyheterna är kursspecifika och visas alltså endast på den kurs där de skapats. Under menyn Nyheter visas de nyheter som är inlagda i kursen. I listan visas nyheternas Titel, vem som är Författare och Startdatum, dvs. när nyheten skall börja visas. Klicka på titeln om du vill se detaljerad information om nyheten. Förutom Titel, Författare och Startdatum kan du nu se Text och Slutdatum. Observera att Titel och Text är obligatoriska fält. Nyheten tas bort från Kursöversikten det datum som anges i Slutdatum. 5.4 Grupper Du kan använda grupper till att sätta behörigheter till material för grupper av användare, t.ex. kan du styra var olika grupper av kursdeltagare kan publicera eget material. En grupp kan vara Publik, vilket betyder att användare själva kan registrera sig till gruppen. Om du väljer verktyget Visa rapport får du upp en rapport med statistik för gruppen. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 17(37)

18 5.5 Kursarkiv I kursarkivet finns det material i form av filer som du har laddat upp till kursen. Här kan du också ladda upp och ersätta material som redan finns. Du har även möjlighet att bygga upp en mappstruktur för att organisera ditt material. Root är benämningen på den mapp som är högst upp i hierarkin. Den är skapad av systemet och kan inte tas bort eller ändras. Material som är publicerat i navigationsträdet visas med titeln i fetstil. Tänk på att om du tar bort ett dokument som är publicerat så tas det inte bort automatiskt från navigationsträdet. 5.6 Skapa och redigera material Funktionen är uppbyggd kring två fönster. På vänster sida har du Navigationsträdet, dvs. kursens material och struktur, och på höger sida har du Lägg till innehåll, där du hittar de olika typer av material som du kan skapa. Du skapar material genom att dra ett objekt från höger sida och släppa det på önskad plats i trädet till vänster. Därefter följer du den slinga som visas till höger. Redan publicerat material hanterar du med hjälp av en meny som du kommer åt genom att högerklicka på materialets titel. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 18(37)

19 5.6.1 Beskrivning av innehållstyperna Det finns tio olika typer av objekt som du kan skapa i navigationsträdet och de beskrivs här nedanför. Med mappar skapar du en hierarkisk struktur i navigationsträdet. I en mapp kan du lägga kursinnehåll, såsom dokument, chattar, forum med mera. Dessutom kan en mapp innehålla andra mappar. På detta sätt bygger du upp kursens struktur i navigationsträdet. Du kan t.ex. bygga upp strukturen så att det liknar kapitelindelningen i en bok. Med denna innehållstyp skapar du länkar till webbsidor utanför systemet. Det kan vara material och information som finns på ditt intranät eller webbsidor på Internet. LUVIT Education levereras i dagsläget med två HTML-mallar. Blank ger en helt tom HTMLsida och Text with image ger en sida med text och bild. När du väl har skapat din HTMLsida kan du redigera den med hjälp av den inbyggda HTML-editor. Denna når du genom att högerklicka på dokumentet i navigationsträdet. Välj Redigera HTML så startar editorn. Du kan även redigera HTML-sidan när du har materialet öppet genom att klicka på i verktygsfältet längst ned. Presentationsverktyget är ett kraftfullt verktyg för att skapa kursinnehåll. När du drar denna innehållstyp till navigationsträdet skapar du ett tomt skal som du sedan fyller med innehåll i form av sidor. Sidorna skapar du utifrån ett antal mallar som direkt ger dig en snygg layout. Sidorna kan innehålla text, bilder, presentationer, filmer, simuleringar, tester och certifikat. Presentationsmallar är närmare beskrivna i kapitel 6.1. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 19(37)

20 Ett Forum är en plats där kursdeltagare kan diskutera ett eller flera ämnen. Inlägg och svar sparas så att alla deltagare inte behöver vara online samtidigt för att kunna kommunicera. Forum är beskrivet i kapitel Med detta objekt skapar du chattrum där kursdeltagarna kan chatta med varandra i realtid. Chatt är beskrivet i kapitel Välj detta objekt om du vill ladda upp material från din dator och publicera det i navigationsträdet. Alla filtyper som är godkända i systemet kan laddas upp; Det kan t.ex. vara html-sidor, dokument, bilder eller filmer. Endast en fil åt gången kan laddas upp med hjälp av Ladda upp fil. Vill du ladda upp flera filer, eller en hel struktur, måste du använda Importera modul. När du placerar detta objekt på önskad plats i navigationsträdet öppnas ett fönster där du kan välja en fil från Kursarkivet, dvs. material som du redan har laddat upp till din kurs, se vidare kapital Här väljer du material från det centrala materialbiblioteket i LUVIT Administration. Du kan välja mellan tre olika typer av material: Filer, Test och Materialpaket. Endast den typ av material som du väljer visas i listan. Har du tillgång till flera enheter måste du först välja enhet i mappstrukturen till vänster i fönstret. En modul består av material som ligger i en mapp-struktur. Importerar du modulen kommer hela strukturen att publiceras i navigationsträdet. Mappar i modulen blir mappar i navigationsträdet. Följande format stöds av modulimporten: Zip-fil: Har du redan byggt upp en struktur av material i mappar kan du zippa ihop strukturen och importera. LUVIT kursformat: Har du exporterat en modul från en annan kurs i LUVIT Learning Centre, eller från en äldre version av LUVITs system, kan du importera den med modulimporten. IMS: IMS är idag den vanligaste kursstandarden. Den ingår även i SCORM. LUVIT stödjer IMS Content Packaging och SCORM 1.2 För mer information se Hur du publicerar För att publicera t.ex. en chatt drar du chattobjektet från högersidan till önskad plats i navigationsträdet till vänster. Därefter får du möjlighet att ge chatten ett namn och justera inställningar. Vill du publicera ett objekt inuti en mapp håller du nere shift-tangenten medan du drar och släpper objektet. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 20(37)

21 I fönstret Navigationsträdet har du ett antal verktyg och knappar: Klickar du på symbolen med plus-tecknet expanderas alla mappar i trädstrukturen. Symbolen med minustecken gör det motsatta dvs. stänger alla mappar. Knappen Välj alla gör att alla objekt i navigationsträdet markeras, och Avmarkera alla gör det motsatta. Har du valt Markera undernivåer och markerar en mapp kommer hela strukturen av dokument och mappar som ligger i den markerade mappen att markeras, och därmed påverkas av det du sedan väljer att utföra. När du har placerat objektet på önskad plats i navigationsträdet startar en guide i det högra fönstret. I Guiden fyller du i den information som är obligatorisk (stjärnmarkerad) och annan valfri information. Du kan bläddra mellan stegen i guiden med hjälp av knapparna Nästa >> och << Föregående. Om du väljer Från kursarkivet eller Från materialbiblioteket får du upp ett separat fönster där du får välja material innan guiden startas. Viss information är specifik för innehållstypen t.ex. URL för www-länken. Allmänna egenskaper Följande information kan du alltid fylla i oavsett innehållstyp: Titel Detta är objektets titel som syns i navigationsträdet. Synlig Här väljer du om objektet skall synas i navigationsträdet eller ej. Har du avmarkerat Synlig är titeln på dokumentet gråmarkerat i det vänstra fönstret Navigationsträdet. Verktygstips Den text du skriver in här kommer upp när du håller muspekaren över dokumentet i navigationsträdet. Aktivera Datum och tid för när dokumentet skall publiceras. Som förslag kommer här upp dagens datum och tid. Detta betyder att dokumentet publiceras direkt. Det går dock välja att skjuta publiceringstillfället på framtiden genom att ändra datum och tid här. Fram till dess syns dokumentet inte i navigationsträdet och det är överstruket i fönstret Navigationsträdet. Inaktivera Väljer du detta alternativ kan du bestämma datum och tid för när dokumentet skall tas bort från navigationsträdet. Har datum och tid passerat är dokumentet överstruket i navigationsträdet. Kommentarer Markerar du Kommentarer gör du det möjligt att ge kommentarer på dokumentet. När du öppnat materialet kommer du åt Kommentarer i Verktygsfältet längst ned. Antal kommentarer visas som en siffra inom parentes. Om du inte aktiverar Kommentarer är verktyget gråtonat. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 21(37)

22 Kursdeltagare kan läsa Här väljer du om även kursdeltagare skall kunna läsa kommentarer som ges på dokumenten. Detta val är inaktivt om Kommentarer inte är markerat. Specifika egenskaper Följande specifika information kan fyllas i för de olika innehållstyperna: Mapp Kursdeltagare får publicera Välj detta alternativ om du vill att kursdeltagare skall kunna publicera eget material i mappen. WWW-länk URL Adress till länken. Öppna länken i ett nytt fönster Väljer du detta alternativ kommer länken att öppnas i ett nytt fönster i din webbläsare. HTML-mall Mall Här väljer du vilken HTML-mall som skall användas. Forum Beskrivning Texten du skriver här visas längst upp under titeln när du öppnar forumet. Ladda upp fil Välj fil, Bläddra Tryck på Bläddra för att välja den fil du vill ladda upp. Från kursarkivet Vald fil, Bläddra Fönstret där man väljer fil kommer upp automatiskt när guiden startar, men du kan även öppna detta fönster i efterhand för att ändra ditt val genom att klicka på Bläddra. Filens namn visas efter Vald fil. Från materialbiblioteket Vald fil, Bläddra Samma som Från kursarkivet. Prenumerera på förändringar Om du väljer detta alternativ kommer alla förändringar som görs i dokumentet i materialbiblioteket att slå igenom till kursens dokument. Det fungerar alltså på samma sätt som om du hade en länk till dokumentet i materialbiblioteket. Importera modul Välj fil, Bläddra Använd Bläddra för att välja den fil som innehåller modulen du vill importera. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 22(37)

23 De allmänna och specifika egenskaperna kan även ändras via högerklicksmenyn (se avsnitt 5.6.3) Behörighetsinställningar Behörighetsinställningarna bestämmer vem som skall ha tillgång till objekten i navigationsträdet. Om du inte har behörighet till ett objekt kan du varken se eller komma åt det. Du kommer åt behörighetsinställningarna genom att högerklicka på objektets titel i navigationsträdet och välja Ändra behörighet. Behörighetsinställningarna kan göras på tre nivåer: Profil, Grupper och Personer. Inställningen för Profil är huvudinställningen, medan Grupper och Personer är undantag. När du först kommer till behörighetsinställningen har alla profiler behörighet, medan inga Grupper eller Personer har behörighet. Detta betyder då att alla har behörighet och det finns inga undantag. Ett exempel på användning av undantagen skulle kunna vara att ta bort behörigheten för studenter i allmänhet, men göra undantag för en viss grupp av studenter som skall ha behörighet. För profilerna kan du dessutom lägga in datum för när behörigheten börjar och slutar Ändra egenskaper Via högerklicksmenyn kan du ändra egenskaperna för publicerat material. De generella inställningarna som titel, verktygstips, osv. kommer du åt under menyalternativet Ändra egenskaper. För WWW-länk, Forum och Chatt finns ytterligare ett menyalternativ som gäller inställningar i högerklicksmenyn. Här kommer du åt de specifika inställningarna beskrivna i avsnitt Menyalternativen har följande namn: WWW-länk: Redigera www-länk Forum: Ändra i forum Chatt: Ändra Chatt Ersätt fil Material som du laddat upp eller publicerat från kursarkivet kan du ersätta med hjälp av högerklicksmenyn och Ersätt fil. Du får då möjlighet att ladda upp en ny uppdaterad version av materialet. Denna funktion når du även när du har materialet öppet genom att klicka på i verktygsfältet längst ned Granska/Ladda ned Välj Granska/Ladda ned i högerklicksmenyn om du vill öppna material som du publicerat Exportera moduler Om du har byggt upp en struktur med material som du vill använda i fler kurser kan du exportera hela strukturen för att sedan importera till en annan kurs. Markera en eller flera moduler/mappar och välj Exportera moduler. Ladda ned zip-filen som genereras till din dator och använd sedan Importera modul i önskad kurs, se vidare kapitel LUVIT Education 2.2 Användarmanual 23(37)

24 5.7 Framsteg och resultat I Framsteg och resultat under Kursadministration kan du sätta kursbetyg och markera kursen som Avslutad för en eller flera kursdeltagare. Dessutom finns all information som visas i Framsteg och resultat under Funktioner med här. Klicka på namnet på en kursdeltagare för att visa informationen Sätta kursbetyg Klicka på namnet på den kursdeltagare du vill betygsätta och sätt sedan önskat Kursbetyg. Betyget visas sedan för kursdeltagaren i Kurshistorik i portalen när kursen är avslutad. För att bestämma betygsskala, se vidare kapitel Markera kursen som avslutad Du kan markera en kurs som avslutad för kursdeltagarna på två sätt. Det första alternativet lämpar sig om flera kursdeltagare skall avsluta kursen samtidigt, medan det andra alternativet kan användas om betygsättning och kursavslut sker samtidigt. Alternativ 1 Markera de kursdeltagare som du vill avsluta och välj Avslutad i verktygsfältet. Alternativ 2 Klicka på namnet på den kursdeltagare du vill avsluta och markera i rutan Kursen avslutad. När en kurs är avslutad för en kursdeltagare visas den under Kurshistorik i portalen. 5.8 Inlämningsuppgifter Här skapar och hanterar du som utbildare de Inlämningsuppgifter som kursdeltagarna ska lämna in, se vidare kapitel Kursdeltagarna kan lämna in uppgifter som är ännu inte är stängda). Det finns ingen automatik kopplat till Deadline, utan du måste stänga uppgifterna manuellt Skapa och ändra inlämningsuppgifter De inlämningsuppgifter du har skapat visas under Hantera inlämningsuppgifter. Vill du ändra eller stänga en uppgift klickar du på titeln varefter detaljerad information om uppgiften visas under Information. Gör dina ändringar och välj Spara. Väljer du att stänga en uppgift kan inte kursdeltagarna lämna in längre Hantera inlämnade uppgifter När du vill hantera inlämnade uppgifter väljer du Kontrollera status. En lista på alla kursdeltagare visas där de som lämnat in visas med Inlämningsdatum och Fil. De som ännu inte lämnat in är gråmarkerade. Klicka på Kursdeltagarens namn för att kommentera och betygsätta uppgiften. För att meddela kursdeltagaren om betyg och dina kommentarer, kan du välja att antigen Informera via meddelande och/eller via e-post. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 24(37)

25 I verktygsfältet finns tre funktioner: Vill du skicka meddelande till en eller flera av dina kursdeltagare angående en inlämningsuppgift, kan du göra det medan du hanterar uppgiften. Markera de kursdeltagare du vill skicka till och välj Skicka meddelande. Om en kursdeltagare har skickat in en inlämningsuppgift men ska ges möjlighet att skicka in en ny, måste den gamla tas bort. Välj den eller de kursdeltagare som ska återställas och tryck på Återställ. Använd denna funktion när du vill skriva ut information från Inlämningsuppgifter. De uppgifter som återges är först kursnamn, testnamn och slutdatum följt av deltagarens namn, när inlämningsuppgiften skickades in och vilket betyg som gavs. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 25(37)

26 6 Presentationsverktyg Det finns i stort sett ingen begränsning på vad som kan utgöra kursmaterial i lärmiljön. Materialtyperna som tillåts ställs in centralt i administrationen, och det är bara vissa körbara filtyper som du inte bör tillåta av säkerhetsskäl (se närmare manual för LUVIT Administration). Externt producerat material kan importeras till en kurs, och utgöra en del eller hela kursen. Dessutom kan du producera kursmaterial direkt i kursen med hjälp av flera verktyg. I detta kapitel beskrivs viktiga typer av material och verktyg som presentationsmallar, forum, chatt och test. 6.1 Presentationsmallar Om du vill skapa snygga presentationssidor med hjälp av mallar använder du Content Creator. Dra och släpp dokumenttypen Content Creator i vänstra halvan, namnge vad markeringen ska heta i Navigationsträdet Skapa kurssidor i Content Creator Gå tillbaka till kursmiljön och klicka på markeringen i Navigationsträdet. Nu är själva Content Creator tillgänglig och du som administratör kan skapa presentationssidor. Från början innehåller den inga sidor utan strukturering och redigering av kursmaterialet sker direkt i användargränssnittet. Med hjälp av funktionsmenyn når du all funktionalitet. Menyn blir tillgänglig, om du öppnat kursen som administratör, genom att du högerklickar i användargränssnittet. Systemspråket i de olika redigeringsfönstren; Edit text, Edit page, Edit Glossary och Edit course structure är engelska och kan inte ändras. fönstret. När du valt ett redigeringssätt öppnas ett nytt arbetsfönster upp. När du har använt ett av redigeringsfönstren, spara ändringarna och stäng Följande fyra redigeringsmöjligheter finns: 1. Edit course structure Redigera strukturen av kursmaterial. Det är möjligt att skapa, lägga till och flytta moduler, sektioner och sidor. Uppdatera webbläsaren för att se förändringarna. 2. Edit page Här väljer du vilka mallar du vill använda för respektive kurssida och kopplar material såsom grafik och video. Uppdatera webbläsaren för att se förändringarna. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 26(37)

27 3. Edit text Här infogar du text, redigerar text samt lägger till bilder och länkar. Förändringarna visas direkt i gränssnittet. 4. Edit glossary Här skapar du ordlistor med förklaringar som också kan kopplas till kurssidorna. Uppdatera webbläsaren för att se förändringarna. Skapa kursstruktur Det första du gör när du ska skapa kursen är att designa strukturen, det vill säga skapar den grundläggande grupperingen av kursmaterialet i olika nivåer för att underlätta kursdeltagarens navigering i materialet. Det finns tre nivåer i LUVIT Content Creator; Chapter (Kapitel), Section (Sektion) och Page (Kurssida). Du börjar med att skapa kapitel, därefter sektioner. Ett kapitel måste innehålla minst en sektion. Sektionerna fylls sedan med en eller flera kurssidor. Kurssidorna utgör själva innehållet i kursen. De kapitel, sektioner och kurssidor du skapar, och de namn du ger dem, kommer att synas i användargränssnittet. Skapa kurssidor När en kurssida har lagts till i kursstrukturen kan du börja skapa sidlayouten och innehållet. Välj först vilken mall som du vill använda. En mall bestämmer sidlayout; vilken typ av material, som text, grafik, audio och video, som kan presenteras på en specifik sida. I samma redigeringsfönster som du bestämmer mall kopplar du också multimediafiler till sidan. För att arbeta med en kurssida väljer du Edit page i funktionsmenyn. Ett nytt fönster öppnas och här kan du välja mallar och lägga till multimedia-filer. Välj mall Mallen utgör grunden för hur sidan ska se ut vad gäller färger, design, text, bilder etc. Mallen fastställer även vilken typ av material som kan användas t.ex. bilder, video och texter. Mall1 är en standardmall som väljs automatiskt om inget aktivt val för mall görs. LUVIT Content Creator har ytterligare tre standardmallar. Standardmallar Mall1 Text+image. Hela sidan kan användas till text. Grafik kan länkas in i texten. Mall2 Text+one image. Till vänster finns utrymme att skriva text och/eller länka till bilder. Fältet till höger ger plats för bild eller en flashfil (.swf). Mallen har två ytterligare alternativ; mall2left och mall2right (tilläggen left och right måsta skrivas in manuellt). Alternativ left LUVIT Education 2.2 Användarmanual 27(37)

28 har ett smalare textfält till vänster och större grafikutrymme till höger. Alternativ right tvärtom. Multimediamallar Mall3 Video + text, innehåller ett fält för video (.flv). Till höger finns det plats för text och att länka till bilder. Mall4 Simulation and animation, hela sidan (undantaget rubrik) är reserverad för presentation av flash filer (.swf). Avancerade mallar Mall5 Test/assessment ger möjlighet att lägga in multiple choice-frågor. Mall6 PowerPoint+video+text ger plats för en bildspelspresentation i flashformat (.swf) Mall7 är avsedd för hantering av certifikat. Mall8, Test/assessment result page LUVIT Education 2.2 Användarmanual 28(37)

29 Lägg till grafik, filmer och ljud till en sida Om sidan ska innehålla bild, ljud eller film, gå in på Edit page och klicka på Select efter respektive rubrik. Ett nytt fönster öppnas och du kommer till kursarkivet. I kursarkivet finns alla multimediafiler du laddat upp och du kan när som helst ladda upp fler filer som du vill använda. När du laddat upp t ex en bild, välj dokument genom att klicka på filnamnet och du kommer tillbaka till ursprungssidan. För att se att du har valt rätt bild, klicka på pilen ovanför rubriken. Spara inställningarna. Följande format går att använda: Bildformat; jpg, gif samt png Videoformat: flv Flash: swf Ljud: mp3 Arbeta med text och lägg till bilder För att arbeta med texter på en sida, väljer du Edit text i funktionsmenyn och fönstret för redigering öppnas. Funktionalitet liknande andra ordbehandlare såsom Word blir tillgängligt. För att lägga till en länk till en webbsida, markera ordet/orden du vill länka och klicka på länkknappen. Fyll i URL:en. Om du vill att webbsidan ska öppnas i ett eget fönster, välj _blank i listfältet intill Target. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 29(37)

30 För att infoga bild, placera markören lämpligast i början, direkt efter eller mellan textstycke(n) och klicka därefter på infoga bild-knappen. I dialogrutan som öppnas klickar du på Browse-knappen och du kommer till kursarkivet med uppladdade filer. Om du tidigare laddat upp bilden du vill använda, hittar du nu bildens namn i den lista som visas. Välj dokument genom att klicka på namnet (alternativt ladda upp bilden till arkivet och sedan klicka på namnet) och du kommer tillbaka till bildinformationsrutan. Välj Right i listfältet Align om du vill du att bilden ska placeras till höger i textytan/till höger om ett stycke. Om du vill att bilden ska vara klickbar, dvs länka till annan webbplats, fyll då också i URL:en till en denna plats, inklusive För att öppna den länkade webbplatsen i ett nytt fönster, välj _blank i listfältet intill Target. Avsluta genom att klicka på OK. Tips! Ska bilden placeras mellan två stycken, gör först plats för bilden genom att lägga in lämpligt antal tomrader mellan de två styckena. Ändra storleken på bilden genom att öka eller minska värdet i Width- och Height-fälten. Det går att länka text på en sida till en annan sida i samma kursmotorpaket. Syntaxen för länktexten skrivs enligt sida;page @@. Sid-ID till sidan som länkning ska ske till hittar du genom att leta upp sidan och öppna Edit page-fönstret, informationen står längst upp till vänster. Presentationsfiler PowerPoint + video + text Gå in på Edit page och välj mallen PowerPoint+ video + text (6), spara och stäng fönstret. Mallen består av fyra fält. 1. Navigationen för bildspel 2. Bildspelet (.swf) (konverterad ppt-fil) 3. Video (.flv) 4. Text (.txt) Att lägga in bildspel med navigation LUVIT Education 2.2 Användarmanual 30(37)

31 PowerPoint-fil (.ppt) görs om till Macromedia flash-fil. (.swf). (Kryssa i include outline i Options i konverteringen för att få med navigationen i filen.) Flash-filen ska placeras i mappen movies i kursarkivet (Course archive). Gå till Edit page i Content Creator. Skriv in namnet på flash-filen i fältet Movie. Spara i Edit Page, stäng fönstret och uppdatera webbläsaren. Att lägga in video Videofilmer som ska läggas in i mallen ska vara av formatet.flv. Filerna som ska användas ska läggas i kursarkivet. I Presentations-mappen skapar du en ny mapp och namnger den efter mallens Page ID. Namnge videofilen (.flv) efter det nummer i turordningen som PowerPoint-bilden har i navigationen, exempelvis 4.flv. När den bilden är aktiv startar videofilmen. För att ladda upp filen till kursarkivet, gå till Edit Page, klicka på Select bredvid Presentation files. Gå till mappen för sidan (pagex-x-x-xxxxxx). Klicka på Upload för att ladda upp filen. Klicka sedan på Browse. Välj filen som ska laddas upp. Observera att filen måste ha rätt namn, det vill säga det namn som motsvarar turordningen på bilden som den ska visas till, exempelvis 5.flv. Klicka OK. Spara i Edit Page-fönstret och gör en uppdatering av webbläsaren. Att lägga in text Gå till Edit text. Skriv in texten i textfältet och spara. Denna text ligger fast i fältet oavsett vilken bild som visas. Text som visas till varje enskild bild läggs i en textfil (.txt) och placeras i PageID-mappen i kursarkivet. Texten i textfilen inleds med &slidetext= och sparas som unicode. Namnge textfilen (.txt) efter det nummer i turordningen som PowerPoint-bilden har i navigationen, exempelvis 4.txt. När den bilden är aktiv visas texten. För att ladda upp till kursarkivet, se ovan Att lägga in video. (Vid uppladdning av textfil till kursarkivet, ange själv filändelsen.txt.) LUVIT Education 2.2 Användarmanual 31(37)

32 Test/Assessment - mall Gå in på Edit page och välj mallen Test/assessment (5), spara och stäng fönstret. Test/assessment är uppdelad i två fält. Vänstra fältet är ett textfält där frågan skrivs in. I högra fältet visas svarsalternativen. Gå in på Edit text i vänstra fältet, skriv in frågan, spara och stäng sedan Edit text-fönstret. Filen med svarsalternativ laddas upp till mappen quiz som ligger i kursarkivet (Course archive), i form av en xml-fil. Xml-filen namnges efter Page ID som finns på Edit Page-sidan. För att ladda upp till filarkivet, gå till Edit page. Klicka på select-knappen bredvid Quiz files. Ladda upp xml-filen och stäng fönstret. Det räcker alltså att filen med svarsalternativen ligger i kursarkivet för att den ska visas på sidan, under förutsättning att namnet stämmer överens med PageID. Skapa svarsalternativ Använd mallen mall.xml som finns i quiz-mappen för att skapa svarsalternativ. Gå till mappen quiz i kursarkivet (course archive). Högerklicka på mall.xml-filen. Välj Save target as... och spara ner filen lokalt på din hårddisk, exempelvis på skrivbordet. Öppna filen genom att högerklicka och välj öppna med- anteckningar. Xml-filen öppnas nu som ett textdokument. Exemplet har fyra svarsalternativ. Bestäm hur många svarsalternativ som frågan ska ha genom att lägga till eller ta bort rader under <allanswers>. Bestäm vilka svarsalternativ som är rätt och vilka som är fel i Answer correct = om svaret är rätt = true eller fel = false. Ersätt Answer 1 efter description= med svarsalternativtexten. Observera att texten ska påbörjas och avslutas med. Välj Spara som och namnge filen med samma namn som Page ID (pagex-x-x-xxxxxxx) för sidan i Content Creator. OBS! Filen måste sparas som en XMLfil. Du måste själv skriva filändelsen (.xml) efter File name. Välj save as type All files och välj Unicode som Encoding. LUVIT Education 2.2 Användarmanual 32(37)

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING TILL MANUALEN... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 INLOGGNINGSFÄLT... 5 2.2 LOGGA IN... 5 2.3 GLÖMT LÖSENORD... 5 2.4 ÖPPNA KURSER...

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer Innehållsförteckning 1. INLEDNING 7 2. BEGREPP 8 3. GENERELLA FUNKTIONER 9 3.1. RSS 9 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 9 3.1.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 6 2. BEGREPP 7 3. GENERELLA FUNKTIONER 8 3.1. RSS 8 3.1.1. RSS i Internet Explorer 8 3.1.2. RSS i FireFox 9 3.1.3.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer Innehållsförteckning 1. INLEDNING 8 2. BEGREPP 9 3. GENERELLA FUNKTIONER 10 3.1. RSS 10 3.1.1. RSS i Internet Explorer 10 3.1.2. RSS

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal Manual

www.grade.com LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS utanför webbläsaren 7 2.2. LISTOR 7 2.3. VERKTYGSFÄLT

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports Att använda LUVIT Reports I LUVIT Administration finns menyn LUVIT Reports där ett antal fördefinierade standardrapporter finns tillgängliga.

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual LUVIT Resource Centre 1.4 Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 PORTALEN... 2 LOGGA IN... 2 SJÄLVREGISTRERING... 2 ÖPPNA KURSER... 3 NYHETER... 4 DEN PERSONLIGA MENYN... 4 MENYN...

Läs mer

Blackboard CE8 Användarmanual Student

Blackboard CE8 Användarmanual Student Blackboard CE8 Användarmanual Student 2009-09-02 (CE 8.0.3) Inledning 1 Logga in på Blackboard 1 Verktyg 2 Diskussionsforum 2 Läsa ett diskussionsinlägg (trådade forum) 3 Läsa ett diskussionsinlägg (bloggforum)

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Inlämning i Studentportalen

Inlämning i Studentportalen Guide Inlämning i Studentportalen Via en inlämning kan studenter ladda upp filer som lärare kan bedöma. Det kan vara en individuell inlämning eller en gruppinlämning. Här kan även lärare och studenter

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 7 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 7 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogisk utveckling och forskning, Högskolan i Borås. 2016-08-31 1 ATT LOGGA

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE)

HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (11) 2011-03-01 VERSION 0.1 Guide HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE) I Live@edu kan du i Internetläsaren med Microsoft Webb Apps skapa, redigera och dela dokument

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Administration 2.2 Manual

www.luvit.com LUVIT Administration 2.2 Manual www.luvit.com LUVIT Administration 2.2 Manual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 7 2 GRUNDER OM ARBETSSÄTT, BEGREPP OCH GRÄNSSNITT... 7 2.1 ÖVERSIKT OM STRUKTUR OCH ARBETSSÄTT... 7 2.2 ADMINISTRATIONFÖNSTRETS

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter Inlämningsuppgifter i LUVIT För kurser med moment som innebär att kursdeltagarna ska lämna in material föreslår vi att funktionen inlämningsuppgifter

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. BEGREPP 4 3. ÖVERSIKT 5 4. FUNKTIONER 6 4.1. ANSLAGSTAVLA 6 4.2. AKTIVITETER 6 4.3. INNEHÅLL 7 4.4. INKORG 8 4.5. KALENDER 8

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Microsoft Outlook 2007... 2 Starta Outlook... 2 Arbetsytan... 2 Mapplistan... 2 Visa-menyn... 3 Skicka meddelande... 3 Adressboken... 4 Öppna meddelande... 4 Svara på

Läs mer

Utbildningsplattformen Lecando

Utbildningsplattformen Lecando Handledning till Utbildningsplattformen Lecando Elever Kurs- och kommunikationsdelen Lecandoversion: 4.3 Januari 2002 Stockholms stad 2001 IT-center Box 8302 104 22 STOCKHOLM Besöksadress: Polhemsgatan

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER - ARKIVERA UPPSATSER/EXAMENSARBETEN I DiVA Bilden visar processen för hur uppsatser/examensarbeten ska hanteras. Den inringade aktiviteten beskrivs i den här manualen.

Läs mer

Introduktion till Gmail

Introduktion till Gmail Introduktion till Gmail Innehållsförteckning Logga in till Gmail (webbläsare)... 2 Översikt Gmail... 2 Läsa e-post... 3 Svara på och vidarebefordra e-post... 3 Skicka e-post... 4 Bifoga bilagor med e-post...

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Användarmanual Vklass lärplattform. Student

Användarmanual Vklass lärplattform. Student Användarmanual Vklass lärplattform Student Användarmanual Vklass lärplattform (Lärare) Sida 2 av 52 Innehållsförteckning Om Vklass lärplattform... 4 Videomanualer... 5 Inloggning till Vklass... 6 Vad är

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Webbmejlens gränssnitt

Webbmejlens gränssnitt SoftIT Webbmejl Denna manual ger dig information om hur du använder ditt e-postkonto via webbläsaren. Webbmejlen når du via vår hemsida http://www.softit.se. Välj sedan webbmejl från menyn eller gå via

Läs mer

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Skapa ny Importera Kopiera Sida Skapa en sida med text, bild, ljud eller film. Mapp Skapa en mapp som kan innehålla annat innehåll. Test Skapa ett test med poängsatta

Läs mer

Lathund - webbsidor och filer

Lathund - webbsidor och filer Lathund - webbsidor och filer 2005-09-07 Manualen nås via denna webbadress: http://www.med.lu.se/support Lathund - webbsidor och filer... 1 1. Inloggning... 2 Efter inloggningen... 2 2 Översikt över gränssnittet...

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Instruktion för Betanias Kundportal

Instruktion för Betanias Kundportal Instruktion för Betanias Kundportal Att bli användare När er organisation godkänt att bli användare av systemet får du ett välkomstmeddelande första gången vi skickar en rekvisition till dig. Klicka eller

Läs mer

Verktyg i Fronter, för student

Verktyg i Fronter, för student Verktyg i Fronter, för student Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Skapad: 2011-08-17 Innehåll Vilka verktyg finns det i Fronter?...

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Byalag.se Administrationsmanual

Byalag.se Administrationsmanual Byalag.se Administrationsmanual Snabbmeny: Återgå till huvudmenyn - Ladda hem Manual Skriv ut denna sida Inledning Du läser nu ett kompendie på hur man uppdaterar www.byalag.se på ett enkelt och smidigt

Läs mer

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle Elevmanual Inledning Inledning Den här manualen ska vara en hjälp för eleverna hur Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal fungerar och hur den används. Bearbetning

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg Introduktion till kursbyggarverktyg Contento Svenska AB Hornsgatan 103 117 28 Stocholm Table of Contents KAPITEL 1 Introduktion 2 Begrepp

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer