marknadsförings- och informationschef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "marknadsförings- och informationschef"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (27) Tid och plats Kl Omfattning Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson (C) Kerstin Koivisto (Vägv) Lena Palmén (S) Petter Löberg (S) Micael Svensson (S) Lennart Andreasson (V) Rose-Marie Liljenby Andersson (S) ordförande vice ordförande tjg för Yvonne Persson (S) Ersättare Marie Fridén (M) Annette Persson Carlson (M) Olle Engström (M) Hamid Fard (FP) Sara Degerman-Carlsson (KD) Mats Brandt (C) Tom Andersson (MP) Kjell Classon (S) Malin Carlsson (S) Kent Hedberg (S) Sara Andersson (S) Ida Legnemark (V) Övriga Svante Stomberg Christer Johansson Annica Berg Per Olsson Bengt Himmelman Ingegerd Eriksson kommunchef ekonomichef marknadsförings- och informationschef personalchef tf. samhällsplaneringschef tf verksamhetssamordningschef

2 PROTOKOLL 2 (27) Elin Hjalmarsson Bertil Ekwall Göran Björklund blocksekreterare blocksekreterare sekreterare Ordföranden tillkännager följande: "Detta sammanträde direktsänds. Borås Stad har beslutat att i stället för utgivaren, var och en som framträder i programmet själv skall svara för yttrandefrihetsbrott som han/hon begår. Det meddelas härmed enligt SFS 1991:1559 att alla som medverkar här svarar själv för yttrandefrihetsbrott som han/hon begår". 381 Justering Att jämte ordföranden justera protokollet utses Micael Svensson (S) med Lena Palmén (S) som ersättare. 382 Föredragning och ajournering Efter föredragning i ett antal ärenden ajournerar Kommunstyrelsen sammanträdet under tiden kl för politisk beredning i partigrupperna /KS Förbundsordning för Sjuhärads Kommunalförbund Direktionen för Sjuhärads Kommunalförbund har den 27 maj 2010 beslutat att föreslå medlemskommunerna besluta att fastställa ett förslag till ny förbundsordning för kommunalförbundet att gälla fr.o.m. den 1 januari Enligt gällande förbundsordning kan denna ändras genom samstämmiga beslut av varje medlems fullmäktige. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Förbundsordning för Sjuhärads Kommunalförbund, med lydelse enligt direktionens beslut den 27 maj 2010, fastställs.

3 PROTOKOLL 3 (27) /KS Kvittering av checkar och postväxlar m.m. Kommunstyrelsen har den 22 mars 2010, 156 beslutat om kvittering av kommunens på bank- och plusgiro innestående medel för Detta beslut föreslås förändras enligt nedan. Kommunens på bank- och plusgiro innestående medel samt på kommunen, dess nämnder och styrelser utställda checkar, postväxlar och postanvisningar tills vidare och tills dess annorlunda beslutats, dock längst intill 2010 års utgång ska kvitteras av Kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) dess vice ordförande, kommunalrådet Ulf Olsson (S) finanschef Martin Jacobsson redovisningschef Ronny Gabrielsson ekonom Jonny Ekunger i samtliga fall med kontrasignation av assistent Catrin Andersson ekonom Paul Green ekonom Saied Najafi /KS Dokumenthanteringsplan för de Kulturhistoriska Museerna (Borås Museum och Textilmuseet) Enligt arkivreglemente för Borås Stad får myndighet gallra arkivhandlingar "enligt av myndigheten och Kommunstyrelsen gemensamt fastställd gallringsplan". I arkivreglementet anges även att det för varje myndighet ska upprättas en arkiveringsplan, en dokumenthanteringsplan. En dokumenthanteringsplan är en förteckning över de aktuella handlingstyper som finns på förvaltningen. Planen ligger till grund för om en handling ska bevaras eller gallras. Stadsarkivet har tillsammans med berörd personal utarbetat ett nytt förslag till ny dokumenthanteringsplan för de Kulturhistoriska Museerna. Planen har granskats av Borås stadsjurist och tjänsteman på Revisionskontoret. Vid sammanträde den 29 april 2010, 74 godkändes dokumenthanteringsplanen av Borås Kulturnämnd (Dnr 2010/KN ). Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Dokumenthanteringsplan för bevarande och gallring i arkiv för de Kulturhistoriska Museerna fastställs.

4 PROTOKOLL 4 (27) /KS Klagomål på handläggning av ett enskilt skadeståndsanspråk Bengt Leander har tillskrivit bl a kommunchefen och framfört klagomål på det sätt hans skadeärende har handlagts. Han önskar att Kommunstyrelsen skall bevilja honom ersättning, utöver den som har erhållits från Gatunämnden, för en skada efter en vattenläcka på Vedensgatan den 9 mars Stadsjuristen har upprättat ett förslag till svarsskrivelse där Kommunstyrelsen förklarar att det är Gatunämnden som handlägger skadeärende i anledning av driften av den allmänna VA-anläggningen. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Kommunstyrelsen beslutar att tillskriva Bengt Leander, i enlighet med upprättat förslag från stadsjuristen, med besked om att det är Gatunämnden som ansvarar för frågor om skadestånd i anledning av driften av den allmänna VA-anläggningen /KS Förslag till skuldsanering Kommunstyrelsen har i föreläggande daterad den 28 maj 2010 förelagts yttra sig över Kronofogdemyndighetens förslag till skuldsanering. För att en gäldenär ska beviljas skuldsanering krävs enligt 4 första stycket skuldsaneringslagen att gäldenären är på obestånd och så skuldsatt att han eller hon inte kan antas ha förmåga att betala sina skulder inom överskådlig tid (s.k. kvalificerad insolvens) och att det är skäligt med hänsyn till gäldenärens personliga och ekonomiska förhållanden att skuldsanering beviljas honom eller henne. Kommunstyrelsens ordförande har i ett yttrande den 21 juni 2010 medgivit att sökanden får skuldsanering enligt kronofogdemyndighetens förslag. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Godkänna vidtagen åtgärd /KS Delegationsbeslut; yttrande om antagande av hemvärnsmän Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 10 juni 2010 (ärendenummer 12 14/2010).

5 PROTOKOLL 5 (27) /KS Delegationsbeslut; upplåtelse av sessionssalen i Fullmäktigehuset Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 15 juni 2010 (ärendenummer 1/2010) /KS m.fl. Kommunchefen, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Inspektion enligt 19 kap 17 föräldrabalken och 20 förmyndarskapsförordningen (Överförmyndaren) (Länsstyrelsens förra inspektion skedde den 18 februari Länsstyrelsens intryck från inspektionen den 27 april 2010 är att verksamheten sköts på ett föredömligt sätt. Inspektionen är därmed avslutad från Länsstyrelsens sida) (2008/KS ) b) Synpunkter på Byggnadsnämndens förhandsbesked om byggnation av vindkraftverk. (Föreningen för Svenskt Landskapsskydd har i skrivelse, daterad den 23 september 2009, ställd till Kommunfullmäktige i Borås Stad bl.a. begärt offentlig information om ordföranden i Byggnadsnämnden, annan ledamot i Byggnadsnämnden eller annan anställd i Borås Stad har egna vindkraftverk, andelar i vindkraftverk, är konsulter för vindkraftverk, sitter i styrelsen för bolag som har vindkraftverk. Borås Stad har tidigare svarat föreningen med anledning av en liknande begäran, att de uppgifter som efterfrågas inte finns hos Borås Stad. I skrivelsen efterfrågas också om två namngivna personer är anställda eller är tjänstemän i Borås Stad. Utifrån de uppgifter (namn + adress) som lämnats kan efter kontroll med vår löneavdelning inte härledas att det finns några personer anställda i Borås Stad registrerade med de uppgifterna. Föreningen har fått ett skriftligt svar den 1 oktober 2009) (2009/KS ) c) Skrivelser om Textilmuseet i kvarteret Kamelian (Druveforsvägen 8). (Henrik Brinck har, tillsammans med Bengt Carlsson och Sune Löngårdh, vid tre tillfällen skrivit till Kommunstyrelsen om Textilmuseets nuvarande placering, hyresvillkor m.m. i kvarteret Kamelian och en eventuell flytt till Simonsland. Kommunstyrelsens ordförande har svarat brevskrivarna. Kommunstyrelsen kommer under augusti månad att behandla frågan i samband med beslut om konceptet Simonsland) (2009/KS )

6 PROTOKOLL 6 (27) d) Önskemål om etablering av en ny Systembutik i den södra delen av Borås. (Kommunstyrelsen har den 26 april 2010 skrivit till Systembolaget och framfört ett starkt önskemål om att ytterligare en Systembutik placeras i den södra delen av staden. Systembolaget har meddelat att Borås är en stad där Systembolaget följer utvecklingen och att man inte utesluter en ytterligare butiksetablering trots att det i dagsläget inte är aktuellt) (2010/KS ) e) om ersättning till kommunerna för uppgifter i krishanteringssystemet från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. (2010/KS ) f) Anmälan av fackliga företrädare. (Fackförbundet SKTF, Boråsavdelningen 014, har anmält fackliga företrädare enligt sektionens årsmötesprotokoll (som förhandlare enligt 11, 12 och 38 MBL samt som informationsmottagare enligt 19 MBL och som representanter i Kommunledningskansliets Samverkansgrupp) (2010/KS ) g) Insatser för cirkuskonstens bevarande. (Akademien för Cirkuskonstens bevarande har skrivit till samtliga kommuner och framfört synpunkter på förutsättningarna för turnerande cirkusar och lämnat förslag på hur dessa kan förbättras) (2010/KS ) h) Sammanträdestider för regionfullmäktige och regionstyrelsen (2010/KS ) i) Sammanträdesplan 2011 för Sveriges Kommuner och Landsting. (2010/KS ) j) Förbundsavgift år 2011 till Sveriges Kommuner och Landsting. (Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har beslutat om nominellt oförändrad förbundsavgift för år 2011 (beräknat på medelskattekraften i riket 2010 och kommunens invånarantal 2009). För Borås del innebär det en avgift om kronor) (2010/KS ) k) Utredningen om eventuell regionbildning Värmland Västra Götaland. (Rapporten har överlämnats till respektive regionstyrelse för ställningstagande. De politiska partierna ska redovisa sina ställningstagande senast den 30 april om att inleda förhandlingar om att bilda en ny region behöver tas av respektive fullmäktige senast den 1 juli En ny region kan bildas tidigast den 1 november 2014) (2010/KS )

7 PROTOKOLL 7 (27) l) Servicekontorets upphandlingar. (2010/KS ) m) Begäran om ersättning för utebliven slamsugning. (Axel Eriksson är abonnent på slamsugningar som utförs av LBC på uppdrag av Borås Energi och Miljö AB. Eriksson har i skrivelser, bland annat till Kommunstyrelsen, gjort gällande att hans trekammarbrunn inte blev tömd den 15 mars år 2010 trots att Eriksson har betalat för slamsugning för det datumet. Borås Energi och Miljö AB är av den uppfattningen att brunnen blev tömd. Eriksson har begärt ersättning både av Kommunstyrelsen och av Borås Energi och Miljö AB. Ärendet har dock handlagts av Borås Energi och Miljö AB och är numera avslutat där. Slamsugningsärenden ombesörjs av Borås Energi och Miljö AB vilket framgår av dess bolagsordning. Kommunstyrelsen är därav förhindrad att överpröva deras beslut) (2010/KS ) n) Kronofogdemyndigheten; ansökan om skuldsanering, dnr S , kommunens fordran understigande ett halvt basbelopp. (Borås Stad har i föreläggande daterat den 21 juni 2010 förelagts att yttra sig över Kronofogdemyndighetens (KFM) förslag till skuldsanering för C.C. KFM bedömer att C.C. är på obestånd och inte kan antas ha förmåga att betala sina skulder inom överskådlig tid. Därmed är hon kvalificerat insolvent. Vid en samlad bedömning där hänsyn tagits till hennes starka behov av ekonomisk rehabilitering finner KFM att C.C. uppfyller kraven för skuldsanering och att hon bör beviljas sådan. På grund av vad som ovan anförts medger Borås Stad C.C:s begäran om skuldsanering på så sätt som föreslagits i KFM:s föreläggande om förslag till skuldsanering) (Ärende 2/2010) (2010/KS ) o) Kronofogdemyndigheten; ansökan om skuldsanering, dnr S , kommunens fordran understigande ett halvt basbelopp. (Borås Stad har i föreläggande daterat den 14 juni 2010 förelagts att yttra sig över Kronofogdemyndighetens (KFM) förslag till skuldsanering för M.G. Kronofogdemyndigheten bedömer att M.G. är på obestånd och inte kan antas ha förmåga att betala sina skulder inom överskådlig tid. M.G. har också varit överskuldsatt tillräckligt länge för att det skall anses skäligt att bevilja M.G. skuldsanering. Vid en total bedömning anser KFM att det är skäligt med skuldsanering. På grund av vad som ovan anförts har Borås Stad medgett M.G:s begäran om skuldsanering på så sätt som föreslagits i KFM:s föreläggande om förslag till skuldsanering)(ärende 1/2010) (2010/KS )

8 PROTOKOLL 8 (27) p) Dom rörande folkbokföring. (Förvaltningsrätten i Jönköping har i dom den 21 april 2010 avslagit ett överklagande av Skatteverkets beslut att avslå en begäran om att få folkbokföringsadress retroaktivt ändrad) (2010/KS ) q) Dom rörande folkbokföring. (Förvaltningsrätten i Jönköping har i dom den 18 maj 2010 avslagit ett överklagande av Skatteverkets beslut att avslå en begäran om folkbokföring i Borås för studerande som skall vistas i Borås för studier i ett år) (2010/KS ) /KS Svar på frågor från Konkurrensverket Då Konkurrensverket gav Borås Stad en mycket kort svarstid, dessutom i semestertider, så skickades ett tjänstemannasvar, utan politisk ställningstagande. Borås Stad meddelade också att ärendet kommer att behandlas i Kommunstyrelsen under augusti. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD): Kommunstyrelsen beslutar att godkänna insänd svarsskrivelse /KS Initiativärende av Lena Palmén (S): Valet 2010 Lena Palmén (S) lämnar ett initiativärende, se bilaga. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Lena Palmén (S) yrkar att Kommunstyrelsen beslutar: Kommunledningskansliet ger information till någon kontaktperson i kommundelarna om valet Dessa personer ska säkerställa att alla äldre som önskar rösta i årets val får möjlighet till detta. Kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) yrkar bifall till Lena Palméns yrkande. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Lena Palmén (S): Kommunledningskansliet ger information till någon kontaktperson i kommundelarna om valet 2010.

9 PROTOKOLL 9 (27) Dessa personer ska säkerställa att alla äldre som önskar rösta i årets val får möjlighet till detta /KS Anställning av förvaltningschefer i den nya organisationen Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Till chef för stadsdelsförvaltningen Norr föreslås Bo Drysén, för stadsdelsförvaltningen Väster Malin Aronsson och för stadsdelsförvaltningen Öster Rita Johansson. Till chef för den sociala omsorgsförvaltningen föreslås Roland Axelsson. Samtliga tjänster tillträds den 1 januari /KS Anställning av förvaltningschef för Arbetslivsförvaltningen Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Ulrik Nilsson (M): Dag Forsström anställs som förvaltningschef för Arbetslivsförvaltningen fr.o.m. den 1 januari /KS Personal- och utveckling, anmälningsärende Följande ärende anmäls och läggs till handlingarna: a) Samverkansavtal mellan Sjuhärads Kommunalförbund och Göteborgsregionens Kommunalförbund rörande kompetensutvecklingsinsatser för medlemskommunerna inom Sjuhärads Kommunalförbund. (Information kring avtalet har genomförts i olika grupperingar. Synergieffekter av samverkan mellan GR och Borås Stads kompetenssamordning eftersträvas/förväntas) (2010/KS )

10 PROTOKOLL 10 (27) /KS Prestationsbaserat statsbidrag till stöd för ett långsiktigt och systematiskt förbättringsarbete I samverkan mellan länssjukvård, primärvård och kommunerna i Sjuhärad har en modell för omhändertagande av multisjuka och multisviktande utarbetats (Tryggve). Huvudmännen har ansökt till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att bedriva försöksverksamhet kring de mest sjuka äldre. Det handlar om att implementera, vidareutveckla och utvärdera modellen Tryggve. SKL har nu meddelat att Tryggveprojektet valts ut bland 94 ansökningar. För att ta del av de ca kronor måste respektive nämnd/styrelse godkänna ansökan. Tryggve står för TRYGGHET, Vårdsamverkan och Effektivitet. Ökad Trygghet för patienten är grunden för hela modellen. Genom att på ett strukturerat sätt arbeta med att identifiera riskområden för patienten skall det testas om riktade åtgärder mot områdena trygghet, vårdsamverkan och effektivitet kan förbättra patientens livssituation. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD): Godkänna ansökan Tryggve - en modell för ett tryggt och strukturerat omhändertagande av multisjuka äldre /KS Delegationsbeslut; enskilt bedriven barnomsorg Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 14 juni /KS m.fl. Verksamhetssamordning, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Ansökan om medel för särskilda insatser på skolområdet, SIS, (Borås Stad har ansökt om medel hos Specialpedagogiska skolmyndigheten för särskilda insatser på skolområdet, SIS, Medel har beviljats med 2 272,8 kkr. Medlen används till Regional undervisningsinsats vid Bodaskolan, Sjukhusundervisning vid BUP-klinik samt sjukhusundervisning vid somatisk avdelning) (2009/KS )

11 PROTOKOLL 11 (27) b) Statsbidrag till Förskolelyftet vårterminen (Borås Stad har rekvirerat statsbidrag till Förskolelyftet för vårterminen Statsbidrag har utbetalats med kr. Arton barnskötare och förskollärare har deltagit i Förskolelyftet) (2009/KS ) c) Primärvård Närområdesplaner och jour- och beredskapsplaner Sjuhärad. (Information om reviderad närområdesplan Borås har delgetts berörda förvaltningar) (2009/KS ) d) Förbud mot förekomst av trädnötter, jordnötter, mandel och sesamfrö i förskolor och skolor. (Astma- och Allergiförbundet har skrivit till Borås Stad och föreslår att samtliga kommuner, i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer fattar beslut om att nötter (trädnötter), mandel, jordnötter och sesamfrö inte ska få förekomma i förskolor och skolor. Pernilla Landström, kostsamordnare, har tillfrågats om hur frågan hanteras i Borås Stad. Kostsamordnaren har svarat enligt följande: Det finns inget centralt beslut i Borås Stad vad gäller förbud mot förekomst av nötter, mandlar, jordnötter och sesamfrö. Däremot har kommunen antagit Livsmedelsverkets riktlinjer vad gäller skolmat där rekommendationen är att helt utesluta det. Enligt kostcheferna är detta helt förankrat i deras samtliga måltidsverksamheter och det är stängt förbjudet att ta in nötter, mandlar och jordnötter i köken där man lagar mat till förskola/skola/fritids. För övrigt håller kostsamordnaren tillsammans med kostcheferna i Borås Stad på att förtydliga den handlingsplan som finns för hantering av specialkost och i samband med det informera ut till personal i förskola/skola/fritidshem angående regler/riktlinjer kring detta) (2010/KS ) e) Dialog om samhällets värdegrund. (2010/KS ) f) Välfärdsbokslut (Fritids- och folkhälsonämnden har gjort en sammanfattning av nämndernas välfärdsbokslut. Delar av välfärdsbokslutet har redovisats i årsredovisningen tidigare i år) (2010/KS ) g) Samverkan för den palliativa vården i livets slut. (2010/KS ) h) Välja hemtjänstpersonal. (Kommunledningskansliet har besvarat brevet) (2010/KS ) i) Rätt att välja äldreomsorg. (2010/KS )

12 PROTOKOLL 12 (27) j) Projekt Digitala trygghetslarm (DTL). (2010/KS ) k) Invandrarrådets protokoll från sammanträde den 24 maj (2010/KS ) l) Kommunala funktionshinderrådets protokoll från sammanträde den 11 maj (2010/KS ) m) Centrala Pensionärsrådets protokoll från sammanträde den 3 juni (2010/KS ) /KS Ansökan om bidrag för förebyggande hälsovård till pensionärsläger Socialnämnden har vidarebefordrat ansökan om bidrag till lägret avseende förebyggande hälsovård för pensionärer. Kommunstyrelsen fördelar inte medel för deltagande i pensionärsläger. Borås Stad ingår i förvaltningsområde för finska, och kommer under hösten att bjuda in finska föreningar till dialog för att kartlägga de behov som finns i kommunen av åtgärder men också planera för ett genomförande av insatser. Pensionärssektionen Varttuneet i Föreningen Kultur 75 har ansökt om bidrag för att deltaga på ett pensionärsläger för förebyggande hälsovård. Lägret hålls i Axevalla folkhögskola, augusti 2010, samtliga föreläsningar under lägret är på finska. Totalt ansöker sektionen om kronor. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD): Avslag på ansökan från Kultur 75 om bidrag till lägret förebyggande hälsovård för pensionärer /KS Förändring av förbundsordning för Borås Samordningsförbund Borås Samordningsförbund har gjort en översyn av gällande förbundsordning och tagit fram ett förslag. Förslaget till ny förbundsordning är ett led i att likrikta reglerna för samtliga Samordningsförbund som finns inom Västra Götalandsregionens verksamhetsområde. Förändringarna utgår till stor del ifrån ställningstaganden som det Nationella rådet för finansiell samordning har gjort. Borås Stad var i ett remissvar till förslaget i huvudsak positiv men synpunkter framfördes vad gäller de ändringar som gjorts under 18. Dessa ändringar gällde ersättning till ordföranden och vice ordföranden som gjorts.

13 PROTOKOLL 13 (27) Förslaget till ny förbundsordning för Borås Samordningsförbund har inte förändrats efter det att remissvaren kommit in till förbundet. Kommunstyrelsen menar dock att de invändningar som lämnades i Borås Stads remissvar inte var av så allvarlig natur att förändringarna inte skulle kunna godkännas. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Ny förbundsordning för Borås Samordningsförbund fastställs, under förutsättning att övriga medlemmar fattar motsvarande beslut /KS Investerings- och driftsbudget till baslägenheten på Vargen Kommunen äger ett antal bostadsrättslägenheter på Sturegatan 7, 9 och 11, Engelbrektsgatan 1 och Skolgatan 44. Dessa har tidigare varit avsedda för äldre personer med biståndsbeslut om särskilt boenden enligt SoL. Enligt tidigare beslut skall dessa lägenheter i takt med att de blir lediga successivt övergå till att bli servicelägenheter enligt LSS. I dagsläget kvarstår 11 lägenheter där det fortfarande bor äldre personer. I takt med att dessa lägenheter blir tillgängliga för personer med beslut om bostad enligt LSS behövs en baslägenhet. Socialnämnden har för detta ändamål hyrt in en lägenhet på Kungsgatan 7A, Vargen. Beräknad start för verksamheten är den 1 september Socialnämnden äskar för investeringar och drift av baslägenheten under kronor. Kommunstyrelsen anser att denna utökning av verksamhet är i linje med den lokalplan för bostäder med särskild service (LSS), som nämnden har antagit, och att nämnden skall tilldelas de extra resurser som behövs för ändamålet. När det gäller ytterligare medel för 2011 behandlas detta i vanlig ordning i Kommunfullmäktiges budget. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Socialnämnden beviljas utökat kommunbidrag för 2010 med kronor.

14 PROTOKOLL 14 (27) /KS Utökat kommunbidrag för Socialnämnden I den delårsrapport för januari till april 2010, som redovisades för Kommunfullmäktige i juni, prognostiserade Socialnämnden ett resultat på -13,9 miljoner kronor. Orsaken var framför allt IFO Barn och familj -27,0 miljoner kronor och IFO Missbruksverksamhet -3,0 miljoner kronor. Dessa prognostiserade underskott vägdes till viss del upp av ett prognostiserat överskott inom Introduktionscentrum samt av avsatta buffertar på olika nivåer. Med hjälp av en extern konsult gjordes en översyn av IFO Barn och familj. Socialnämnden beslutade om en åtgärdsplan, som byggde på resultatet av konsultens rapport. I samband med detta begärde Socialnämnden ett ramtillskott med 9,0 miljoner kronor som kompensation för omställningskostnader. Enligt Borås Stads regler och principer för ekonomisk styrning skall en nämnd vid befarade budgetavvikelser redovisa en analys och en åtgärdsplan för att nå ekonomisk balans. Socialnämnden har beslutat att en rad åtgärder skall vidtas för att komma till rätta med problemen inom IFO Barn och familj; förändrad ledningsstruktur, organisationsöversyn för att bland annat förkorta ledtiderna mellan beslut och insats, inriktning mot tidiga insatser samt utveckling av verksamhetsuppföljningen. Dessutom skall institutionsplaceringarna minskas för att åstadkomma en kostnadsminskning. Kommunstyrelsen menar att Socialnämnden genom den översyn som gjorts av verksamheten nu har tagit tag i de problem som funnits en längre tid. Det kommer att krävas ett omfattande arbete för att fullfölja de åtgärder som beskrivits ovan. Allt detta sammantaget gör att Kommunstyrelsen tycker att det är rimligt att frångå grundprincipen att inte dela ut tilläggsbidrag under innevarande år. Socialnämndens begäran om ramtillskott med 9,0 miljoner kronor för de omställningskostnader som kommer att uppkomma under arbetet med att förändra verksamheten inom IFO Barn och Familj bör därför bifallas. Den förestående omorganisationen av verksamheten talar också för att nämnden bör få ett visst stöd i sina åtgärder genom ett omställningsstöd. I sin delårsrapport per april 2010 begärde Socialnämnden även 4,5 miljoner kronor i kompensation för tre särskilt svåra barnärenden inom Funktionshinderverksamheten. Kommunstyrelsen har i budgeten för 2010 avsatt centrala medel för sådana här fall. Dessa barnärenden är så exceptionella att det inte kan begäras att nämnden skall anpassa övrig verksamhet för att klara dem. Kommunstyrelsen godkänner att Socialnämnden får den ersättning som begärs.

15 PROTOKOLL 15 (27) Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Socialnämndens kommunbidrag för 2010 utökas med kronor /KS Årsredovisning 2009 för Sjuhärads Kommunalförbund Direktionen för Sjuhärads Kommunalförbund har inkommit med årsredovisning och revisionsberättelse för verksamhetsåret Det ankommer förbundsmedlemmarna, dvs. respektive kommun, att besluta om ansvarsfrihet för förbundsdirektionen. Revisorerna har föreslagit ansvarsfrihet. Resultatet för 2009 redovisas till tkr jämfört med +231 tkr Det egna kapitalet uppgår vid årets utgång till 976 tkr jämfört med tkr vid årets ingång. Den främsta orsaken till det försämrade resultatet är ändrade redovisningsprinciper avseende externa projektbidrag. Från och med december 2009 kostnadsförs dessa bidrag när beslut tas i direktionen (tidigare har bokföringen skett i samband med utbetalningen). Likaså bokas bidrag som förbundet förväntas erhålla upp för att få ett rättvisande resultat. Jäv På grund av jäv deltar inte Ulrik Nilsson (M), Morgan Hjalmarsson (FP), Karl- Gustav Drotz (KD), Ulf Olsson (S), Lena Palmén (S) och Lennart Andreasson (V) i handläggning och beslut i detta ärende. För Ulrik Nilsson (M) tjänstgör Marie Fridén (M) För Morgan Hjalmarsson (FP) tjänstgör Hamid Fard (FP) För Karl-Gustav Drotz (KD) tjänstgör Sara Degerman-Carlsson (KD) För Ulf Olsson (S) tjänstgör Kjell Classon (S) För Lena Palmén (S) tjänstgör Malin Carlsson (S) För Lennart Andreasson (V) tjänstgör Ida Legnemark (V) Kommunstyrelsen beslutar på förslag av Ingegerd Nyborg (M) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Kommunfullmäktige beviljar för sin del direktionen för Sjuhärads Kommunalförbund ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2009.

16 PROTOKOLL 16 (27) /KS m.fl. Ekonomistyrning, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Kösituationen och lediga platser till särskilda boendeformer för äldre. (2010/KS ) b) Idrottshallen i Viskafors, om och tillbyggnad. (Kommundelsnämnden Viskafors har inbjudit föreningar till en arbetsgrupp om idrottshallen) (2010/KS ) c) Frufällegårdens förskola, tillbyggnad. (Ärendet behandlat av Kommunstyrelsen ) (2008/KS ) d) Ansökan om utvecklingsmedel till förebyggande insatser inom alkohol-, narkotika-, dopning och tobaksområdet. (Fritids- och folkhälsonämnden har ansökt om kr och fått kr från Länsstyrelsen) (2010/KS ) e) Överförmyndarnämnden, ianspråktagande av ackumulerat överskott. (Överförmyndarnämnden har beslutat om att ta i anspråk 2009 års överskott) (2010/KS ) f) Östermalmsgårdens förskola, nybyggnad. (Ärendet behandlat av Kommunstyrelsen ) (2010/KS ) g) Fritids- och folkhälsonämnden, inriktning av folkhälsoarbetet (2010/KS ) h) Förstärkning av Gatunämndens budget för (Beläggningsunderhållet förstärks med 7,0 mnkr och merkostnader för den stränga vintern behandlas i bokslut 2010) (2010/KS ) i) Våra Gårdar, satsning på föreningsdrivan samlingslokaler. (Ärendet är översänt till Fritids- och folkhälsonämnden och Kulturnämnden för handläggning) (2010/KS ) j) Synpunkter på nedskräpning i Borås Stad. (Ärendet är översänt till Gatunämnden för handläggning) (2010/KS ) k) Kartläggning av genusperspektivet vid fördelning av bidrag och träningstider samt förslag till åtgärder. (Fritids- och folkhälsonämnden har antagit förslag till åtgärder för att utveckla genusperspektivet inom föreningsverksamheten) (2008/KS )

17 PROTOKOLL 17 (27) /KS Godkännande av vattenresursprogram Kommunledningskansliet har tillsammans med Fritids- och folkhälsokontoret, Gatukontoret, Lokalförsörjningskontoret och Miljökontoret upprättat ett vattenresursprogram. Programmet har varit på samråd under perioden 15 februari 31 mars Synpunkter från samrådet har sammanfattats och bemötts i en samrådsredogörelse, som bifogas vattenresursprogrammet. Syftet med vattenresursprogrammet är att ge en förbättrad och samlad kunskapsbild samt en önskad framtidsbild över vattnet i Borås Stad. I programmet presenteras en åtgärdslista, som redovisar vilka åtgärder som krävs för att uppnå en god vattenkvalitet. Vattenresursprogrammet gäller under perioden för samtliga kommunala nämnder och bolag. Målgruppen för dokumentet är framförallt kommunens politiker och tjänstemän. Planen kommer dock även vara ett underlag i det regionala och nationella arbete som pågår i vattenråden och tillsammans med Västerhavets vattenmyndighet. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP) föreslå Kommunfullmäktige besluta: Godkänna vattenresursprogrammet /KS Yttrande över detaljplan för del av Viared, Viared 5:1 m.fl, Verksamheter på Viared Väster, upprättad den 3 maj 2010 Byggnadsnämnden har översänt rubricerat förslag till detaljplan för yttrande (utställning). Detaljplanens syfte är att skapa förutsättningar för ett attraktivt verksamhetsområde utmed riksväg 40, mot Landvetter och Göteborg. Området ligger på södra sidan av vägen och utgör en direkt fortsättning av befintligt verksamhetsområde i Viared. Ambitionerna med områdets gestaltning är höga då området exponeras mot Rv 40. Planområdet är beläget väster om Viareds verksamhetsområde. Området avgränsas i norr av Rv 40 och i söder av väg 637, Segloravägen. I väster ansluter området till Boråstorpets rastplats. I öster ansluter planområdet till Ellos fastighet. Från planområdet till centrum är avståndet ca 7 km. Arealen är ca 112,6 ha varav tomtmark uppgår till ca 88,3 ha. Detaljplanen innebär ett betydande och välkommet tillskott av mark för etablering av företag mellan Viared och Boråstorpet.

18 PROTOKOLL 18 (27) För att hushålla med mark ska största byggnadsarea uppgå till 50 % av fastighetsarean inom hela planområdet. Planbestämmelserna ska kompletteras med att kontorsanvändning medges inom hela planområdet och sällanköpshandel utmed hela Rv40. Bestämmelser bör ange att skyltar utmed Rv40 ska placeras på fasad. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Skrivelse avges enligt upprättat förslag /KS Yttrande över utställning av detaljplan för del av Fristad, Fristads Prästgård 1:100 m fl, Åsboplan och Prästskogen, upprättad den 31 maj 2010 Byggnadsnämnden har översänt rubricerat förslag till detaljplan för yttrande (utställning). Planens syfte är att möjliggöra för bostäder på aktuella fastigheter som i gällande planer är allmänplats, parkmark samt utöka och anpassa byggrätten till verkligheten för befintliga bostäder vid Åsboplan. Fristadbostäder AB önskar uppföra flerbostadshus med hyresrätter och inriktning mot plusboende i anslutning till Åsboplan och Prästskogen. Fristadbostäder AB önskar uppföra flerbostadshus med hyresrätter och inriktning mot plusboende i anslutning till Åsboplan och Prästskogen. Området är centralt beläget i Fristad med god tillgång till service. Detaljplanens syfte är att möjliggöra för bostadsändamål på aktuella fastigheter samt utöka och anpassa byggrätterna för befintliga bostäder vid Åsboplan. För bebyggelse närmast centrum finns möjlighet till centrumverksamhet i bottenplan. Fristadbostäder jobbar för att bebyggelsen ska bli Bokvämt certifierad. Nyckelbegrepp för Bokvämt är: trygghet, gemenskap, service och tillgänglighet och avser både inne- och utemiljö. Läs mer på www. boras.se/bokvamt. Föreslagen exploateringen ingår i Trästad 2012 som är en satsning på klimat och rationellt byggande anpassat till den hållbara staden. Projektet är en fortsättning av den Nationella träbyggnadsstrategin, som under perioden verkat för ökat modernt träbyggande. Satsningen ska också tjäna som en inspirationskälla för lokala byggare, arkitekter, planerare och politiker att utveckla planer och arkitektur som inte har någon motsvarighet i landets tidigare byggnadshistoria. Syftet är att

19 PROTOKOLL 19 (27) utveckla svensk kompetens och teknik, och på sikt skapa en europeisk och global marknad för modern industriell träbyggnadsteknik. 16 kommuner är involverade varav Borås Stad är en. Planområdet är beläget utmed Nya Kyrkvägens södra sida mellan Åsbovägen ock Nya Kyrkvägen i Fristad kommundel. Arean uppgår till 8,7 ha. Kommunstyrelsen har inget att erinra mot förslaget till detaljplan för del av Fristad, Fristads Prästgård 1:100 m fl. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Kommunstyrelsen har inget att erinra /KS Överenskommelse avseende ombyggnad av anslutningar till Rv 42 i Sparsör En överenskommelse har upprättats med Trafikverket som reglerar parternas åtagande gällande projektering, byggande och drift och underhåll. Överenskommelsen innebär att Borås Stad genomför och bekostar åtgärderna. Trafikverket svarar för framtida drift och underhåll. Åtgärderna är en förutsättning för framtida exploatering av bostäder och förskola i området. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Godkänna upprättad överenskommelse med Trafikverket för ombyggnad av anslutningar till Rv 42 i Sparsör /KS Strandskyddsdispens för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Vatthult 1:3, vid Vatthult sjö, i Borås Stad Peder Fogelberg har ansökt om dispens från strandskyddsbestämmelserna för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten Sandared 1:337, vid sjön Viaredssjön, i Borås Stad Ärendet har skickats på remiss till Byggnadsnämnden och Miljönämnden. Byggnadsnämnden har tillstyrkt ansökan om strandskyddsdispens. Miljönämnden har avstyrkt ansökan om strandskyddsdispens.

20 PROTOKOLL 20 (27) Det finns sex olika skäl vid dispensgivning. Ett av de särskilda skälen är att området genom en väg, järnväg, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen. Den aktuella tomtplatsen avskiljs av en allmän väg från vatten. Väg 853 är trafikerad och en viktig länk mellan Sjömarken/ Sandared till Sandhult. Tomtplatsen saknar därmed direkt koppling till Vatthulta sjö. Syftet med strandskyddet påverkas inte, d v s att djur- och växtlivet inte kommer påverkas på ett oacceptabelt sätt och att allmänhetens tillgång till strandområdet inte kommer försämras för dispens för att tillbyggnad av fritidshus ges. Kommunstyrelsen bedömer därför att det finns särskilda skäl för dispens. Kommunstyrelsen bedömer att tillbyggnaden av fritidshuset är förenlig med kraven på en från allmän synpunkt lämplig hushållning med mark- och vattenresurserna (3 och 4 kap miljöbalken) samt med den för området gällande kommunala översiktsplanen. Området utgör inte riksintresseområde enligt 3 eller 4 kap miljöbalken. Området omfattas inte av områdesskydd enligt 7 kap miljöbalken. Förslag och yrkanden Kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP) har föreslagit att Kommunstyrelsen beslutar: Ge dispens från strandskyddsbestämmelserna för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Vatthult 1:3. Avge beslut enligt upprättat förslag. Kommunalrådet Ulf Olsson (S) yrkar att Kommunstyrelsen beslutar: Att inte ge dispens från strandskyddsbestämmelserna för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Vatthult 1:3. Lennart Andreasson (V) yrkar bifall till Ulf Olssons yrkande. Proposition Ordföranden ställer proposition på bifall dels till Morgan Hjalmarssons förslag och dels till Ulf Olssons yrkande och finner förstnämnda proposition med övervägande ja besvarad. Votering begärs. Följande voteringsproposition föreslås och godkänns: "Den som bifaller Morgan Hjalmarssons förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej; vinner nej har Kommunstyrelsen beslutat enligt Ulf Olssons yrkande". Omröstning Vid omröstningen röstas ja av Kerstin Koivisto (Vägv), Lars Dahlén (M), Ingegerd Nyborg (M), Karl-Gustav Drotz (KD), Kerstin Hermansson (C), Morgan Hjalmarsson (FP) och Ulrik Nilsson (M) samt nej av Rose-Marie Liljenby Andersson (S), Micael Svensson (S), Petter Löberg (S), Lena Palmén (S), Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S).

21 PROTOKOLL 21 (27) Kommunstyrelsen beslutar med 7 röster mot 6 på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Ge dispens från strandskyddsbestämmelserna för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Vatthult 1:3. Avge beslut enligt upprättat förslag. Reservation Mot beslutet reserverar sig Rose-Marie Liljenby Andersson (S), Micael Svensson (S), Petter Löberg (S), Lena Palmén (S), Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S) till förmån för Ulf Olssons yrkande. Särskilt yttrande Tom Andersson (MP) avger särskilt yttrande, se bilaga /KS Strandskyddsdispens för nybyggnad av friggebod på fastigheten Mjöshult 1:114, vid sjön Säven, i Borås Stad Göran Stegersjö har ansökt om dispens från strandskyddsbestämmelserna för nybyggnad av friggebod på fastigheten Mjöshult 1:114, vid sjön Säven, i Borås Stad Ärendet har skickats på remiss till Byggnadsnämnden och Miljönämnden. Båda har tillstyrkt ansökan om strandskyddsdispens. Det finns sex olika skäl vid dispensgivning. Ett av de särskilda skälen är att området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddet syften. Den planerade friggeboden ligger inom ianspråktagen tomtplats för bostadsändamål, där allmänheten inte har tillträde. Syftet med strandskyddet påverkas inte, d v s att djur- och växtlivet inte kommer påverkas på ett oacceptabelt sätt och att allmänhetens tillgång till strandområdet inte kommer försämras för att dispens för nybyggnad av friggebod ges. Kommunstyrelsen bedömer därför att det finns särskilda skäl för dispens. Kommunstyrelsen bedömer att nybyggnaden av friggeboden är förenlig med kraven på en från allmän synpunkt lämplig hushållning med mark- och vattenresurserna (3 och 4 kap miljöbalken) samt med den för området gällande kommunala översiktsplanen. Området utgör inte riksintresseområde enligt 3 eller 4 kap miljöbalken. Området omfattas inte av områdesskydd enligt 7 kap miljöbalken.

22 PROTOKOLL 22 (27) Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Ge dispens från strandskyddsbestämmelserna för nybyggnad av friggebod på fastigheten Mjöshult 1:114. Avge beslut enligt upprättat förslag /KS Strandskyddsdispens för ändrad användning av kontorshus till flerbostadshus kontorshus på fastigheten Viared 8:59, vid sjön Viaredssjön, i Borås Stad Hans Johansson har ansökt om dispens från strandskyddsbestämmelserna för ändrad användning av kontorshus till Flerbostadshus kontorshus på fastigheten Viared 8:59, vid sjön Viaredssjön, i Borås Stad Ärendet har skickats på remiss till Byggnadsnämnden och Miljönämnden. Båda har tillstyrkt ansökan om strandskyddsdispens. Det finns sex olika skäl vid dispensgivning. Ett av de särskilda skälen är att området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Befintligt kontorshus är beläget på ianspråktagen mark. För området är det lämpligare med bostäder än verksamheter. Verksamheter medför trafik med transporter på en bostadsgata, risk för upplag och att verksamheten kan uppfattas som stridande mot karaktären i bostadsområdet. Syftet med strandskyddet påverkas inte, d v s att djur- och växtlivet inte kommer påverkas på ett oacceptabelt sätt och att allmänhetens tillgång till strandområdet inte kommer försämras för att dispens för användningen ändras från kontorshus till flerbostadshus-kontorshus. Kommunstyrelsen bedömer därför att det finns särskilda skäl för dispens. Fastigheten utgörs delvis av sumpskog utmed Kvarnbäcken. Kvarnbäcken och dess omgivningar har mycket högt naturvärde (klass 2). En ändring av användning av byggnaden från kontor till bostäder kan få negativ påverkan på allmänhetens rätt och vilja att vistas i det allemansrättligt tillgängliga området mellan tomtplatsen och Kvarnbäcken. Därför förenas dispensen med villkor om att tomtplatsen utmed Kvarnbäcken markeras med staket. Det medför att området utmed Kvarnbäcken inte upplevs som privatiserat och att allmänheten ges möjlighet att beträda området.

23 PROTOKOLL 23 (27) Kommunstyrelsen bedömer att den ändrade användningen är förenlig med kraven på en från allmän synpunkt lämplig hushållning med mark- och vattenresurserna (3 och 4 kap miljöbalken) samt med den för området gällande kommunala översiktsplanen. Området utgör inte riksintresseområde enligt 3 eller 4 kap miljöbalken. Området omfattas inte av områdesskydd enligt 7 kap miljöbalken. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Ge dispens från strandskyddsbestämmelserna för ändrad användning av kontorshus till flerbostadshus-kontorshus på fastigheten Viared 8:59. Avge beslut enligt upprättat förslag /KS Yttrande över utställning av översiktsplan 2009 för Tranemo kommun Borås Stad har tidigare fått förslaget till översiktsplan 2009 för Tranemo kommun på samråd och då framfört att kommunen inte har något att erinra mot förslaget. Vissa förändringar har gjorts i utställningsversionen i förhållande till samrådsversionen. Borås Stad har heller inget att erinra mot utställningshandlingen av översiktsplan för Tranemo kommun. Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Kommunstyrelsen har inget att erinra. Upprättat skrivelse översänds till Tranemo kommun /KS Förvärv av Viared 8:118 Fastigheten Viared 8:118, en privatägd skogsgård med ca 25 ha mark, har erbjudits till försäljning via mäklare. Kommunen har efter budgivning blivit erbjuden att förvärva fastigheten. Fastigheten ligger strategiskt rätt för utvidgning av industriområdet Viared. Kommunen äger mark som gränsar till fastigheten. Byggnaderna på fastigheten är i dåligt skick och kommer rivas. Priset är satt till kronor. Betalning och tillträde sker den 1 september Kommunstyrelsen beslutar på förslag av kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP): Kommunen köper fastigheten Borås Viared 8:118 för en köpeskilling om kronor.

24 PROTOKOLL 24 (27) /KS Delegationsbeslut; yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövning utanför detaljplanelagt område Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 5 juli (ärendenummer 6/2010) /KS Delegationsbeslut; rivning av kommunala byggnader av ringa värde med undantag av byggnader av kulturhistoriskt intresse och rivningar av principiell betydelse Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 29 juni 7 juli 2010 (ärendenummer 3 7 och 9/2010) /KS Delegationsbeslut; yttrande över bygglov, tomtindelningar, lantmäteriförrättningar m.m. Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 29 juni 7 juli 2010 (ärendenummer 7 10/2010) /KS m.fl. Samhällsplaneringsavdelningen, anmälningsärenden Följande ärenden anmäls och läggs till handlingarna: a) Slutrapport Stråkstudie av Älvsborgsbanan och Viskadalsbanan. (Under 2008 och 2009 genomförde Västtrafik en stråkstudie av Älvsborgsbanan och Viskadalsbanan. Rapporten remitterades under Samtliga remissinstanser förordade alt. A för år 2013, som innebär en uppsnabbning av tågtrafiken och som kan genomföras först när infrastrukturen uppgraderats. Västra Götalandsregionen anser inte att tidsplanen är realistisk, varför Västtrafik har senarelagt uppsnabbningen av trafiken till 2017 och framhåller att det krävs kraftiga åtgärder i infrastrukturen för att klara de önskade restiderna) (2009/KS ) b) Västtrafik AB, ekonomisk rapport prognos 2, (Västtrafik har översänt prognos 2 för 2010 till ägarna. Denna andra prognos visar på ett resultat före ägarersättning på mnkr på helåret, vilket är en positiv avvikelse mot budget med + 30 mnkr. När det gäller affärsområde Sjuhärad så visar denna andra prognos på en positiv avvikelse mot budget med + 2 mnkr jämfört med budget. Det beror främst på minskat resande på kontoladdning samt prisavvikelse och överströmning till periodkort.

25 PROTOKOLL 25 (27) När det gäller Borås Stad visar prognosen på ett aktieägartillskott på 92,4 mnkr för helåret, vilket är ca 2,0 mnkr lägre än budget. (2010/KS ) c) Förstudien Linköping Borås, slutrapport och beslut. (Banverket har beslutat att förstudien för sträckan Linköping Borås kan drivas vidare i en järnvägsutredning. De områden som valts bort i förstudien har visat sig sakna fördelar för trafik, miljö och ekonomi. Förstudiens utredningsområde har avgränsats enligt beslutskartan. Banverket säger i sitt beslut att i förstudien Linköping Borås är den viktigaste frågan att svara på om Banverket ska fortsätta utreda förutsättningarna för en höghastighetsbana på den här delsträckan enligt ändamålet för Götalandsbanan ) (2009/KS ) d) Ansökan om statlig medfinansiering till regionala kollektivtrafikanläggningar för år 2011 samt 2012 och (Överlämnas till Gatunämnden för handläggning)(2010/ks ) /KS Delegationsbeslut; bidrag till litterära verk Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 4 juni 2010 (ärendenummer 1/2009) /KS Delegationsbeslut; bidrag till litterära verk Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 18 juni 2010 (ärendenummer 1/2010) /KS Delegationsbeslut; prövning jämlikt tryckfrihetsförordningen och sekretesslagen i frågor om utlämnande av handlingar Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 1 februari 14 juli 2010 (ärendenummer 1 10/2010) /KS Delegationsbeslut; förhandlingsärenden/lönebestämmelser löneinplaceringsbeslut (ingångslöner) Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 18 maj 30 juni 2010 (ärendenummer /2019).

26 PROTOKOLL 26 (27) /KS Delegationsbeslut; anställning och entledigande av personal under verksamhetsansvarig samt för vikariatsförordnanden Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna 2010 (ärendenummer /2010) /KS Delegationsbeslut; förhandlingsärenden/lönebestämmelser förhandling som leder till kollektivavtal respektive beslut om riktlinjer, kostnadsramar och prioritering i förhandlingsärenden som delegerats till tjänstemän Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 14 juni 2010 (ärendenummer 25 26/2010) /KS Delegationsbeslut; förhandlingsärenden/lönebestämmelse - centrala träffade kollektivavtal Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 12 maj 2010 (ärendenummer 24/2010) /KS Delegationsbeslut; förhandlingsärenden/pensionsfrågor Följande delegationsbeslut anmäls och läggs till handlingarna: den 29 juni 2010 (ärendenummer /2010) /KS Administrativa kontoret, anmälningsärende Följande ärende anmäls och läggs till handlingarna: a) Likviditetsrapport; Borås Stad, extern upplåning. (2010/KS ) Vid protokollet Göran Björklund

27 PROTOKOLL 27 (27) Justeras Ulrik Nilsson (M) Ingegerd Nyborg (M) , Micael Svensson (S) Justeringen tillkännagiven på kommunens anslagstavla den 1 september 2010 Göran Björklund

28

29

PROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (17) Tid och plats Kl 14.04 15.25 Omfattning Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Morgan Hjalmarsson

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2012-01-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 januari 201 012,, kl 14.00. Ulf Olsson Göran

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02 PROTOKOLL 1 (9) Tid och plats Kl 14.00 15.00 Omfattning 494-506 Närvarande Annette Carlson (M) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Marie Fridén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

2014-08-08. Göran Björklund

2014-08-08. Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2014-08-08 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 18 augusti 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (4) Sammanträdesdag 2014-03-17

PROTOKOLL 1 (4) Sammanträdesdag 2014-03-17 PROTOKOLL 1 (4) Tid och plats Kl 14.00 14.15 Omfattning 7-11 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

2012-01-27. Göran Björklund

2012-01-27. Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2012-01-27 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 6 februari 2012. Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

OBS! tiden måndagen den 26 oktober 2015 kl

OBS! tiden måndagen den 26 oktober 2015 kl KALLELSE 1 (7) 2015-10-16 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, OBS! tiden måndagen den 26 oktober 2015 kl 09.30. Ulf Olsson

Läs mer

måndagen OBS! tiden den 6 maj 2013 kl

måndagen OBS! tiden den 6 maj 2013 kl KALLELSE 1 (6) 2013-04-26 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen OBS! tiden den 6 maj 2013 kl 15.30. Ulf Olsson Göran

Läs mer

marknadsförings- och informationschef

marknadsförings- och informationschef PROTOKOLL 1 (11) Tid och plats Kl 13.30 13.37 Omfattning 491 508 Närvarande Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson (C) Kerstin

Läs mer

SP5. Strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten Asklanda 1:12 vid Öresjö, Borås Stad BESLUTSFÖRSLAG

SP5. Strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten Asklanda 1:12 vid Öresjö, Borås Stad BESLUTSFÖRSLAG SP5 BESLUTSFÖRSLAG Strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten Asklanda 1:12 vid Öresjö, Borås Stad Ärendet har sänts på remiss till Samhällsbyggnadsnämnden och Miljö- och konsumentnämnden.

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-05-25 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndage agen den 4 juni 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2016-02-26 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 7 mars 2016 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2012-03-02 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 12 mars 2012. Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2016-05-20 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 30 maj 2016 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (5) 2014-04-11 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, tisdagen den 22 april 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Direktionsprotokoll

Direktionsprotokoll Direktionsprotokoll 2015-05-08 Plats och tid Borås, kl. 09.30-11.30 Omfattning 33-42 Beslutande Ersättare Adjungerade Övriga Ulf Olsson (S) ordförande Margareta Lövgren (M) 1-e vice ordförande 33-36 (930-1040)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdag 2009-03-30. Tid och plats Kl 13.36 14.44. Omfattning 165 184. Närvarande

PROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdag 2009-03-30. Tid och plats Kl 13.36 14.44. Omfattning 165 184. Närvarande PROTOKOLL 1 (12) Tid och plats Kl 13.36 14.44 Omfattning 165 184 Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

2011-08-12. 011, 1, kl 14.00. Göran Björklund

2011-08-12. 011, 1, kl 14.00. Göran Björklund KALLELSE 1 (9) 2011-08-12 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 22 2 augusti 201 011, 1, kl 14.00. Ulf Olsson

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 ( 6) 2012-10-12 OBS! dagen och tiden Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, onsdagen den 24 oktober 2012 kl 09.30.

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-04-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 april 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12 PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats Kl 14.00 15.30 Omfattning 1-15 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Morgan

Läs mer

marknadsförings- och informationschef

marknadsförings- och informationschef PROTOKOLL 1 (12) Tid och plats Kl 13.30 14.30 Omfattning 509 530 Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

2014-05-16. Göran Björklund

2014-05-16. Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2014-05-16 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 26 maj 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

2015-06-04. Göran Björklund

2015-06-04. Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2015-06-04 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 15 juni 2015, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

2011-11-18. Göran Björklund

2011-11-18. Göran Björklund KALLELSE 1 (9) 2011-11-18 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till extra sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 28 november 201 011, 1, kl 14.00. Ulf Olsson

Läs mer

2015-08-07. Göran Björklund

2015-08-07. Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2015-08-07 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 17 augusti 2015 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2016-01-15 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 25 januari 2016 Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

2013-01-11. Göran Björklund

2013-01-11. Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2013-01-11 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 21 januari 2013 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag 2015-12-14

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag 2015-12-14 PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats Kl 14.00 14.05 Omfattning 11 16 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl. 13:30

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl. 13:30 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2013-10-04 kl. 13:30 Beslutande: Övriga närvarande: Åsa Herbst (M) Kjell Erixon (MP), tjg. ersättare för Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Ola Carlsson

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2016-08-26 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 5 september 2016 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (20) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (20) Tid och plats Kl 14.00 15.30 Omfattning 1 38 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Per

Läs mer

Yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövningar utanför detaljplanelagt område (bygglovsärenden utom plan) Sik 1:6, Lilla Sik 1, Fristad

Yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövningar utanför detaljplanelagt område (bygglovsärenden utom plan) Sik 1:6, Lilla Sik 1, Fristad SP4 BESLUTSFÖRSLAG Yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövningar utanför detaljplanelagt område (bygglovsärenden utom plan) Sik :6, Lilla Sik, Fristad Kommunstyrelsen föreslås besluta: Kommunstyrelsen

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2016-06-10 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 20 juni 2016 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2017-05-05 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 15 maj 2017 Ulf Olsson Göran Björklund OBS! Kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (37) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (37) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (37) Tid och plats Kl 14.00 16.40 Omfattning 184 228 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Kjell Classon (S) Per Carlsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP)

Läs mer

2014-10-03. Göran Björklund

2014-10-03. Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2014-10-03 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 13 oktober 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2015-05-12 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 25 maj 2015 Ulf Olsson Göran Björklund OBS! Kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2010-02-08. Tid och plats Kl 13.32 15.44. Omfattning 58 92. Närvarande

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2010-02-08. Tid och plats Kl 13.32 15.44. Omfattning 58 92. Närvarande PROTOKOLL 1 (21) Tid och plats Kl 13.32 15.44 Omfattning 58 92 Närvarande Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson (C) Kerstin

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09. Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.35 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) ej 10 Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

2015-02-27. Göran Björklund

2015-02-27. Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2015-02-27 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 9 mars 2015 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL

TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL 1 TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL Ärenden behandlade på Tekniska nämndens sammanträde den 26 juni 2014: 84 Upprop och val av justeringsmän och justering 85 Godkännande av föredragningslista 86 Tekniska förvaltningen

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15. 2010-04-06 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.00 Britt-Inger Fröberg (S) Ordförande Tobias Nordlander (S) Leif Carlberg (S) Christina

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2014-12-05 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 15 december 2014 Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

Regionfullmäktige 69-83

Regionfullmäktige 69-83 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping Närvarande: Se 70 69 Öppnande Ordföranden hälsar samtliga ledamöter välkomna och förklarar sammanträdet för öppnat. 70 Upprop

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2017-06-02 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 12 juni 2017 kl 14.00 Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81 BYGGNADSNÄMNDEN 2010-11-09 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 14.00 15.25 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Katarina Rosenlund-Svensson

Läs mer

Göran Björklund. Fotografering av Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare

Göran Björklund. Fotografering av Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare KALLELSE 1 (6) 2014-10-17 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 27 oktober 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

2013-09-27. OBS! måndagen den 7 oktober 2013, kl 09.30 tisdagen den 8 oktober 2013, kl 09.30. Göran Björklund. Tidsprogram för Kommunstyrelsen

2013-09-27. OBS! måndagen den 7 oktober 2013, kl 09.30 tisdagen den 8 oktober 2013, kl 09.30. Göran Björklund. Tidsprogram för Kommunstyrelsen KALLELSE 1 (5) 2013-09-27 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset: OBS! måndagen den 7 oktober 2013, kl 09.30 tisdagen den 8

Läs mer

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, 14.00-16.10 1 (14) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Hans Stifors (PF), tjänstgörande ersättare Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

2012-11-23. Göran Björklund

2012-11-23. Göran Björklund KALLELSE 1 (5) 2012-11-23 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 3 december 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2009-01-26. Tid och plats Kl 13.30 15.20. Omfattning 40 78. Närvarande

PROTOKOLL 1 (21) Sammanträdesdag 2009-01-26. Tid och plats Kl 13.30 15.20. Omfattning 40 78. Närvarande PROTOKOLL 1 (21) Tid och plats Kl 13.30 15.20 Omfattning 40 78 Närvarande Ulrik Nilsson (M) Ulf Olsson (S) Morgan Hjalmarsson (FP) Karl-Gustav Drotz (KD) Ingegerd Nyborg (M) Lars Dahlén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2014-02-14 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 24 februari 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

2014-03-27 1(13) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M)

2014-03-27 1(13) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M) 1(13) Plats och tid Tingshuset torsdagen den 27 mars 2014 kl. 16.00-18.35 Ajournering kl. 17.20-17.50 Ordförande Beslutande Bente Johansson (M) Elving Johansson (C) 20-22 tjg för Nicolas Bremell (M) Enar

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-09-12 kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson,

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2008-11-11 1 (13) Plats och tid Kullingshemmet, Vårgårda, tisdagen den 11 november 2008, kl. 14.00-16.45 Beslutande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sic!nr Sammanträdesdatum Revisions- och demokratiberedningen 2014-04-11

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sic!nr Sammanträdesdatum Revisions- och demokratiberedningen 2014-04-11 VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sic!nr 1(1) Plats och sammanträdestid Tunasalen, stadshuset, Vimmerby Fredagen den 11 april 2014 Klockan 13.00-14.15 Beslutare Tjänstgörande ersättare Ingela Nilsson

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 BESLUTANDE

PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 BESLUTANDE PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Leif Askeröd (C), Ordförande Björn Tholén (M), Vice ordförande Thomas Grönberg (S) Eilert Carlsson (S) Kenneth

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (5) 2017-02-03 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 13 februari 2017 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6 ) 2011-08-26 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 5 september 2011. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Sammanträdesdag

PROTOKOLL 1 (20) Sammanträdesdag PROTOKOLL 1 (20) -10 Tid och plats!"# $!"# Omfattning Närvarande &' ( )!* ' + ),* ' "-'.# ),/* "-' 0/#1)!* 20#)3* 4 4 5+ )!* 4 4 6"/ )!* /+ )!* 4 4 57" 4 4,85# )9/*,91),* 8# )+* 4 4 $ 9-:;')*,-)!* < 7

Läs mer

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl Socialnämnden 2018-11-21 1 Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl. 09.00 11.20 Ajournering, kl. 10.40 11.05 Beslutande: Anders Nilsson (S), ordförande Britt-Marie Wall (S) Christer Olsson

Läs mer

2013-12-06. Göran Björklund

2013-12-06. Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2013-12-06 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 16 december 2013 Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande.

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande. 1 (26) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.40 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 4 mars 1998, klockan 17.00-17.50 Beslutande Annica Eriksson, ordf Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Anette Larsson, tjg ers Åke Sundeqvist, tjg ers Torbjörn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsutskottet 2013 11 18 1 (8) Plats och tid: Astrakanen, kommunkontoret i Båstad kl 13.00 14.55. Beslutande: Thomas Andersson (FP), ordförande Pelle Höglund (M), ledamot

Läs mer

Sammanträdet äger rum torsdagen den 14 april 2011 kl 15.00 i nämndens sessionssal i stadshusets våning 7. 2. Val av sekreterare.

Sammanträdet äger rum torsdagen den 14 april 2011 kl 15.00 i nämndens sessionssal i stadshusets våning 7. 2. Val av sekreterare. SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BESLUTSLISTA BORÅS 2011-04-14 SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDENS SAMMANTRÄDE Sammanträdet äger rum torsdagen den 14 april 2011 kl 15.00 i nämndens sessionssal i stadshusets våning 7. Kjell

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 april 2001 kl. 17.15 18.00 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Per Holm (kd) Annica Eriksson (s) Peter Agerhäll (fp) Sven-Ove Cederstrand (s) Göran Arveståhl

Läs mer

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10)

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Plats och tid Tingshuset, onsdagen den 27 augusti 2008, kl. 16.30 18.40 Ajournering kl. 17.40-18.05 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp)

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2017-04-21 OBS! dagen Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, tisdagen den 2 maj 2017 kl 14.00. Ulf Olsson Göran

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP)

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP) PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 17.30 18.25 Omfattning 114 127 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Heléne Vistbacka Roth (FP) Gunbritt Johansson (V) Ernad Suntic (S) Rauno

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer