KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7"

Transkript

1 Ärende 7

2 sid 9 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll Motion - Inrätta en social investeringsfond Dnr KS Dpl11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Motionens första punkt bifalls genom att en social investeringsfond inrättas. 2. Motionens andra punkt avslås med hänvisning till att kommunledningskontoret får i uppdrag att utreda och lämna forslag till riktlinjer for fondens konstruktion och omfattning samt det fortsatta arbetet med kriterier och krav for beviljande av och uppfoljning av resurser från fonden. 3. Ärendet ska återrapporteras till kommunstyrelsen i december Sammanfattning av ärendet Håkan Svenneling (V) och Lena Grip (V) foreslår i en motion till kommunfullmäktige att: 1. En social investeringsfond inrättas miljoner avsätts till fonden. Beslutsunderlag Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 17 juli Kommunledningskontorets tjänstemannayttrande den 16 juli Arbetsmarknads- och socialnämndens protokoll den 25 april Arbetsmarknads- och socialforvaltningens tjänsteskrivelse den 11 april Håkans Svennelings (V) och L ena Grips (V) motion den 8 november Yrkanden Håkan Svenneling (V) yrkar för Vänsterpartiets räkning bifall till kommunledningskontorets forslag med tillägg i punkten 3: 1. Motionens första punkt bifalls genom att en social investeringsfond inrättas. 2. Motionens andra punkt avslås med hänvisning till att kommunledningskontoret rar i uppdrag att utreda och lämna forslag till riktlinjer for fondens konstruktion och omfattning samt det fortsatta arbetet med kriterier och krav for beviljande av och uppfoljning av resurser från fonden. 3. Ärendet ska återrapporteras till kommunstyrelsen i december Postadress: Kommunledningskontoret Karlstad Besöksadress: Tage Erlandergatan 8 Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

3 sid 10 (26) Per-Samuel Nisser (M) yrkar för Moderaternas, Miljöpartiets, Folkpartiets, Centerpartiets och Kristdemokraternas räkning bifall till Håkan Svennelings (V) yrkande. Beslutet skickas till Arbetsmarknads- och socialnämnden Håkan Svenneling Lena Grip Postadress: Kommunledningskontoret Karlstad Besöksadress: Tage Erlandergatan 8 Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

4 Dnr KS Dpl 11 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse Lars Sätterberg, lars. satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond Dnr KS Dpl 11 Kommunledningskontorets förslag 1. Motionens första punkt bifalls genom att en social investeringsfond inrättas. 2. Motionens andra punkt avslås med hänvisning till att kommunledningskontoret får i uppdrag att utreda och lämna förslag till riktlinjer för fondens konstruktion och omfattning samt det fortsatta arbetet med kriterier och krav för beviljande av och uppföljning av resurser från fonden. Sammanfattning av ärendet Håkan Svenneling (V) och Lena Grip (V) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att: 1. En social investeringsfond inrättas miljoner avsätts till fonden. Beslutsunderlag Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 17 juli Kommunledningskontorets tjänstemannayttrande den 16 juli Arbetsmarknads- och socialnämndens protokoll den 25 april Arbetsmarknads- och socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 11 april Håkans Svennelings (V) och Lena Grips (V) motion den 8 november Ekonomidirektör Beslutet skickas till Arbetsmarknads- och socialnämnden Håkan Svenneling Lena Grip' Postadress: Kommunledningskontoret, Besöksadress: Webb: karlstad.se Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

5 Dnr KS Dpl 11 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänstemannayttrande Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond Dnr KS Dpl 11 Ärende Håkan Svenne lin g (V) och Lena Grip (V) föreslår i en motion att kommunen skall inrätta en social investeringsfond och att 100 mnkr skall avsättas till fonden. Vad är då en socialinvesteringsfond? Begreppet social investeringsfond eller socialt investeringskonto har i stor utsträckning myntats för att få i gång en diskussion som går ut på att jämföra sociala insatser i människor med hur vi ser på att bygga ett hus eller köpa in maskiner och utrustning. Synsättet känns i grunden tilltalande eftersom det naturligtvis är så att samhället på ett sätt "investerar" i människor med någon form av grundsyfte att få individer att utvecklas och skapa sig goda liv med möjlighet till egen försörjning. Redovisningsmässigt uppstår dock ett litet definitionsproblem eftersom en investering då handlar om att vi, d v s kommunen, bygger eller köper något som vi skall äga och använda under lång tid och att vi sedan skriver av byggnaden/anläggningen/utrustningen med en årlig kostnad under den tid vi nyttjar den. Investeringens värde skall vid vatje tid också motsvaras av någon form av marknads- eller bruksvärde. En social investering kan därför inte jämställas med en investering redovisningsmässigt. Tankegången är dock i grunden positiv och de huvudsakliga syftena med s k sociala investeringsfonder är, förutom att :ra igång en diskussion och jämförelse med investeringar och anläggningar, framför allt att de skall bidra till ökat fokus på långsiktighet och förebyggande inom det sociala området. I tider av ekonomisk press är bilden ofta att de resurser som först försvinner är just de förebyggande insatserna och det diskuteras därför ofta hur dessa kan värnas för att öka långsiktigheten i arbetet. Iden med sociala investeringar är relativt ny och det finns ett fåtal kommuner som påbörjat något egentligt arbete med detta. I nuläget är dock ett flertal på väg att fatta beslut i någon form. Den kommun som sannolikt kommit längst i arbetet än så länge är Norrköping. De fattade beslut om att inrätta en social investeringsfond I tjänsteskrivelsen inför beslutet trycker de på att de insatser som genomförs Postadress: Kommunledningskontoret, Besöksadress: Webb: karlstad.se Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

6 Dnr KS Dpl 11 sid 2 (2) långsiktigt skall leda till minskade kommunala kostnader samtidigt som mänskliga vinster görs. Ekonomiskt är utgångspunkten i Norrköping att en verksamhet kan beviljas pengar från den sociala investeringsfonden under några år sedan dras dels det särskilda anslaget bort, dels skall verksamheterna under en för varje ansökan i förväg bestämd tidsperiod betala tillbaka de särskilda anslag man fått ur fonden. Genom denna återbetalningsprincip fylls fonden på igen. Norrköping trycker förutom kraven på uppföljning också på att det skall finnas vetenskaplig koppling och att de verksamheter som genomförs skall ha ett nämndövergripande perspektiv. Hela arbetet i Norrköping skall bl a med stöd av SKL följas av ett vetenskapligt råd. Eftersom arbetet startade först 20 l O finns ännu inga konkreta uppföljningar som visar på effekter av de insatser som gjorts. Hittills har dock mycket av fokus i de påbörjade verksamhetema varit gentemot målgruppen barn och unga. Det tydligaste långsiktiga syftet i Norrköping är att minska arbetslösheten. Kommunledningskontoret ser positivt på att prova nya arbetssätt inom den sociala hållbarheten, vilken är en av våra största utmaningar. Innan vi fullt går in i ett sådant arbete bör vi dock precis som i Norrköping arbeta fram tydliga riktlinjer för hur arbetet skall drivas. Vi behöver bl a fastställa kriterierna och kraven för hur ansökningar skall utformas och vilka som kan få stöd ur fonden samt vem och hur beslut skall fattas och följas upp. Sådana riktlinjer bör tas fram under hösten så att fonden kan starta inför Beslut kring omfattningen av fonden bör tas samtidigt. När det gäller den ekonomiska omfattningen bör vi utgå från den strikta tolkning Norrköping gjort kring krav på återbetalning annars blir fonden bara en pappersprodukt där det egentliga syftet bara blir att skapa en särskild "påse med pengar" vid sidan om de ordinarie nämndbudgetarna där någon form av överrock skall övervaka att verksamheterna samarbetar och arbetar med generellt förebyggandearbete. Kravet på tydliga återbetalningar är viktigt för att skapa legitimitet för fonden. Ekonomidirektör

7 Motion Till Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Vänsterpartiet Inrätta en social investeringsfond Karlstad kommun går under 2011 bra. Samtidigt ger oron i världsekonomin efterverkningar i även i Karlstads ekonomi framåt. Oro finns och vi vet att överskotten i kommunens budget inte kommer vara så stora framöver som vi tidigare sett. Vi har en Arbetsmarknads- och Socialnämnd som redovisar en prognos på ett underskott på- 27 miljoner för försörjnings stödet 2011 pga. bland annat regeringens förändringar i sjukförsäkringen och högre arbetslöshet. På grund av försäljning av tomträtter samt goda intäkter från elproduktionen kommer det att komma in uppskattningsvis 80 miljoner + 75 miljoner till kommunens kassa. Vänsterpartiet vill att dessa engångssummor investeras för att tidigt förebygga sociala problem och på så sätt på sikt slippa en större kostnad. Vi föreslår att pengarna används till att inrätta en Social investeringsfond för att göra just sociala investeringar. Att stärka människor är bland det mest kostnadseffektiva vi kan göra enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson. Han har räknat ut att en enskild individ som blir missbrukare eller kriminell kostar enorma summor jämfört att sätta in förebyggande insatser för att så inte ska bli fallet. Vi vill därför avsätta 100 miljoner till förvaltningsövergripande projekt som bidrar till att stärka barn och unga så att de får en bra chans till ett bra liv. 10 miljoner av dessa medel avsätts för att föreningslivet ska kunna söka dem. Vi yrkar: - Att en Social investeringsfond startas. - Att 100 miljoner avsätts till fonden. Vänsterpartiet Karlstad Lena Grip

8 sid 14 (16) ARBETSMARKNADS OCH SOCIALNÄMNDEN Protokoll 25 april 2012 Kommunstyrelsen O Dm. ~ -oc ol/- GT~ landl aggare. IDpijl 10 Motion - Inrätta en social investeringsfond Dnr ASN Dpl 11 Arbetsmarknads- och socialnämndens beslut 1. Att bifalla yrkande 1, dvs. Att en social investeringsfond im-ättas. 2. Att avslå yrkande 2, dvs. Att 100 miljoner kronor avsätts till fonden, med hänvisning till att beloppsnivå och annat behöver utredas närmare. 3. Att utreda hur fondens konstruktion skall se ut; dvs. hur stor summa som skall fonderas, varifrån pengarna skall tas, vem som skall besluta om utdelning av fondmedel, vilka kriterier som skall uppfyllas för att medel ur fonden skall erhållas samt hur utvärdering av de satsningar som fonden finansierat skall ske. Sammanfattning av ärendet I en motion till kommunfullmäktige föreslår Håkan Svenneling (V) och Lena Grip (V) att en social investeringsfond inrättas. Man vill att 100 miljoner av engångs summor från försäljning av tomträtter samt från goda intäkter från elproduktion skall användas till att inrätta en fond för sociala investeringar. Pengar ur fonden skall användas till att förebygga sociala problem. Beslutsunderlag Arbetsmarknads- och socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 11 april Kommunledningskontorets remiss den 23 november Kommunfullmäktiges protokoll den 17 november Vänsterpartiets motion den 8 november Yrkanden Parvane Assadbegli (V) yrkar bifall till motionen. Daniel Berghel (M), Christian Norlin (S) och Asso Zand (MP) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Beslutsgång Daniel Berghel (M) ställer de två yrkanden mot varandra och finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Parvane Assadbegli (V) begär omröstning. Postadress: Arbetsmarknads- och socialförvaltnngen, Karlstad Besöksadress: Kungsgatan 18 karlstad.se ~~ /:::-~-~'-J Tel: OS4-S E-post: arbetsmarknadsochsocialforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: S Bankgiro:40S-2213 _. ~.~

9 sid 15 (16) Daniel Berghel (M) föreslår följande beslutsgång: J a-röst för förvaltnigens förslag. Nej-röst för motionens förslag. Beslutsgången godkänns. Omröstningsresultat Ledamot Daniel Berghel (M) ordförande Christian Norlin (8) 1:e vice ordförande Marianne Rahm (KD) Aida Alvinius (M) Asso Zand (MP) Erika Holmgren (FP) Peter Pettersson (C) Thomas Gustafsson (8) Mathias Casserlund (8) Amira Nahra (S) Parvane Assadbegli (V) Summa Ja Nej Avstår 10 1 Med 10 ja-röster mot 1 nej-röster har nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag. Beslutet skickas till Kommunledningskontoret Kommunfullmäktige Postadress: Arbetsmarknads- och socialförvaltnngen, Karlstad Besöksadress: Kungsgatan 18 karlstad.se ~) Tel: E-post: arbetsmarknadsochsocialforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro: '.' /

10 Dnr ASN Dpl11 sid 1 (2) Kommunstyrelsen ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Staben Tjänsteskrivelse Mats Fackel, mats.fackel@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond Dnr ASN Dpl 11 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens förslag 1. Att bifalla yrkande 1, dvs. Att en social investeringsfond inrättas. 2. Att avslå yrkande 2, dvs. Att 100 miljoner kronor avsätts till fonden, med hänvisning till att beloppsnivå och annat behöver utredas närmare. 3. Att utreda hur fondens konstruktion skall se ut; dvs. hur stor summa som skall fonderas, varifrån pengarna skall tas, vem som skall besluta om utdelning av fondmedel, vilka kriterier som skall uppfyllas för att medel ur fonden skall erhållas samt hur utvärdering av de satsningar som fonden finansierat skall ske. Sammanfattning av ärendet I en motion till kommunfullmäktige föreslår Håkan Svenneling (V) och Lena Grip (V) att en social investeringsfond inrättas. Man vill att 100 miljoner av engångs summor från försäljning av tomträtter samt från goda intäkter från elproduktion skall användas till att inrätta en fond för sociala investeringar. Pengar ur fonden skall användas till att förebygga sociala problem. Beslutsunderlag Arbetsmarknads- och socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 11 april Kommunfullmäktiges protokoll, 18, den 17 november Håkan Svennelings och Lena Grips motion den 8 november Ärende Sociala investeringsfonder är ett relativt nytt fenomen. Tanken med fonderna är att avsätta och skydda pengar till ett förebyggande arbete i syfte att bryta negativa händelseförlopp i ett tidigt skede. Modeller för socioekonomiska beräkningar, där man försökt visa de samhällsekonomiska konsekvenserna av ett uteblivet förebyggande arbete, har stimulerat framväxten av sociala investeringsfonder i flera av landets kommuner. Norrköpings kommun anses vara först ut med beslut i kommunstyrelsen miljoner av Norrköpings kommuns överskott skall Postadress: ASF/Staben, Karlstad Besöksadress: Kungsg 18 karlstad.se Tel: E-post: arbetsmarknadsochsocialforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

11 Dnr ASN Dpl11 sid 2 (2) användas till att stimulera satsningar som ger ökade kostnader på kort sikt, men som man på goda grunder tror sparar pengar på lite längre sikt. Sociala investeringar har en tydlig bäring på Karlstads kommuns strategiska plan och visionen Livskvalitet Karlstad Såväl folkhälsostrategin som tillväxtstrategin innehåller mål som förutsätter att kommunen arbetar framgångsrikt med utsatta grupper. Alla kommunens verksamheter som arbetar för medborgarnas hälsa och välfärd skulle därför potentiellt kunna göra anspråk på fondens medel. Inför ett eventuellt upprättande aven social fond, bör stor vikt läggas vid att utreda hur konstruktionen av fonden skall se ut. Det behövs bland annat tydliga regler för varifrån pengar till fonden skall tas, hur medlen skall användas, vilka kriterier som skall vara uppfyllda för att medel ur fonden skall erhållas samt hur uppföljning och utvärdering av de satsningar som fonden finansierat skall ske. ~~et~l!l Monica Persson socialdirektör Mats Fackel verksamhetsstrateg Beslutet skickas till Kommunledningskontoret Kommunfullmäktige

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 23 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 16 Aterbetalning av sjukförsäkringspremier (AFA). tilläggsanslag för ökade underhållsinsatser Dnr KS-2012-504 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 KARLSTADS KOMMUN Ärende 5 sid 12 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 6 Motion - Förskottera E18 väster om Bergvik över Sörmon Dnr KS-2011-758 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 9 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 4 Finansieringsmodell för kontaktcenter Dnr KS-2012-345 Dpl 11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Aterrapporten av principerna kring

Läs mer

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 8 Införande av kommunstyrelsens servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 Kommunstyrelsens beslut 1. Servicegarantierna godkänns enligt bilaga 1-4, med tillägg

Läs mer

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 7 Återredovisning av möjligheterna för Karlstad att bli en fristad för författare, dramatiker, journalister och andra professionella skribenter som lever

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 9 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 4 Motion - Ändra riktlinjerna för försörjningsstöd för internet Dnr KS-2011-750 Dpl 35 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 KARLSTADS KOMMUN Ärende 6 sid 11 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 5 Motion - Höj lönen för kommunens feriearbetare Dnr KS-2011-391 Dpl 15 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ärendet

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 19

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 19 Ärende 19 sid 24 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 15 Motion - Slutför plan processen för handelsområdet Eriksberg så att fler nya jobb kan skapas i Karlstad Dnr KS-2011-696 Dpl 80 Kommunstyrelsens

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 20 november 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr

Tid och plats Onsdag den 20 november 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 20 november 2013 Allmänna ärenden kl. 13.00-13.40 Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr Tjänstgörande Ersättare Justerare Johanna Larsson (M) ordförande Christian

Läs mer

Förslag på att införa sociala investeringsfonder

Förslag på att införa sociala investeringsfonder 2013-04-02 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förslag på att införa sociala investeringsfonder Beslutsunderlag Budget 2013 med plan för 2014 och 2015, beslutad i KF den 26 november 2012 Individ- och omsorgsförvaltningens

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 22 maj 2012, kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC

Tid och plats Tisdag den 22 maj 2012, kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC sid 1 (14) Tid och plats Tisdag den 22 maj 2012, kl. 15.00-15.10 Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC Tjänstgörande Ersättare Justerare Per-Samuel Nisser (M) ordförande Lena Melesjö Windahl (S) 1:e vice

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 17 april 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr Mötet ajourneras kl

Tid och plats Onsdag den 17 april 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr Mötet ajourneras kl sid 1 (11) Tid och plats Onsdag den 17 april 2013 Allmänna ärenden kl. 13.00-14.25 Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr Mötet ajourneras kl. 13.30 14.05 Tjänstgörande Ersättare Justerare Johanna Larsson

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 24 januari 2012, kl Norssalen, Stadshuset

Tid och plats Tisdag den 24 januari 2012, kl Norssalen, Stadshuset sid 1 (18) Tid och plats Tisdag den 24 januari 2012, kl. 15.00-15.15 Norssalen, Stadshuset Tjänstgörande Per-Samuel Nisser (M) ordförande tjänstgör ej i 8 p.g.a. jäv Helene Lundberg (C) tjänstgör för Per-Samuel

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14 KARLSTADS KOMMUN Ärende 14 sid 14 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 10 Motion - Utred möjligheterna för Karlstad att bli en fristad för författare, dramatiker, journalister och andra professionella

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4 Ärende 4 Dnr KS-2012-302 Dpl01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-05-30 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Nya och ändrade avgifter

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-13 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 33 457 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Riktlinjer för

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 17 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 8 Politiskt initiativ från majoriteten - Användande av sociala medier för medborgardialog - återrapportering Dnr KS-2011-535 Dpl

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V).

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V). SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-15 SN-2013/903.710 1 (3) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Inrätta

Läs mer

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V)

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-25 GN-2013/67.710 1 (3) HANDLÄGGARE Lindh, Hans-Erik 08-535 36015 Hans-Erik.Lindh@huddinge.se Gymnasienämnden Remiss Inrätta fond för sociala investeringar -

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

Motion - Seniorboende i ytterområdena

Motion - Seniorboende i ytterområdena Dnr KS-2012-141 Dpl 30 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-09-05 Elin Hedenkvist, elin.hedenkvist@karlstad.se Motion - Seniorboende i ytterområdena

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 Ärende 8 sid 16 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 7 Motion - Utred förutsättningarna för att erbjuda en yrkeshögskoleutbildning inom hydrauliska styrsystem Dnr KS-2011-643 DplOO s förslag till

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 8 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 3 Gemensam förtroendevald revisor för Landstinget och kommunerna i Dnr KS-2012-130 Dpl 00 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Införande av servicegarantier

Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-28 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun Ärende 2 Dnr VON-2012-208 Dpl 30 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Personalstaben Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Paulina Lindstedt, 054-540 55 97 paulina.lindstedt@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 4 juni 2013, kl Mötet ajourneras kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC

Tid och plats Tisdag den 4 juni 2013, kl Mötet ajourneras kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC sid 1 (14) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-06-04 Tid och plats Tisdag den 4 juni 2013, kl. 09.05 09.50 Mötet ajourneras kl. 09.25 09.35 Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC Tjänstgörande Ersättare Justerare

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ks 2010:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 20 mars 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr

Tid och plats Onsdag den 20 mars 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 20 mars 2013 Allmänna ärenden kl. 13.00-13.15 Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr Tjänstgörande Johanna Larsson (M) ordförande Christian Norlin (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7 Ärende 7 Dnr KS-2012-370 Dpl11 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-05-30 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Tilläggsanslag till kultur-

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 20

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 20 Ärende 20 ~AA -..,-.~., Q "'~;I '.'? sid 25 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 16 Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons

Läs mer

Riktlinje för hantering av Norrköpings kommuns sociala investeringsfond

Riktlinje för hantering av Norrköpings kommuns sociala investeringsfond Riktlinje 2010-12-15 Riktlinje för hantering av Norrköpings kommuns sociala investeringsfond KS-605/2010 Beslutad av kommunstyrelsen den 15 december 2012. Syftet med den sociala investeringsfonden är att

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 sid 8 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 6 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma lag Dnr KS-2012-164

Läs mer

Strategisk överenskommelse med Polismyndigheten Värmland

Strategisk överenskommelse med Polismyndigheten Värmland Ärende 11 Dnr KS-2012-388 Dpl 00 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-06-11 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Strategisk överenskommelse med

Läs mer

RIKTLINJER. för hantering av Norrköpings kommuns sociala investeringsfond

RIKTLINJER. för hantering av Norrköpings kommuns sociala investeringsfond RIKTLINJER för hantering av Norrköpings kommuns sociala investeringsfond... 15 december 2010 Riktlinjer för hantering av Norrköpings kommuns sociala investeringsfond Beslutade av kommunstyrelsen den 15

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 7 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 S Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 9 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och rapportering enligt 28 samma

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13 Ärende 13 sid 13 (46) KARLStADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 9 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 Dnr KS-2012-164 Dpl34 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-07-13 Madeleine N yva II, 054-540 1286 madeleine. nyvall@karlstad.se Rapport avseende ej verkställda

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 ,~~~//L ''f

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4 Ärende 4 sid 19 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 9 Medborgarförslag - Inför källsortering på alla skolor i Karlstad Dnr KS-2011-576 Dpl74 s förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget anses

Läs mer

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef Ärende 7 Dnr KS-2012-163 Dpl34 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-04-05 Madeleine Nyvall, 054-540 1286 madelein e. nyvall@karlstad.se Rapport avseende

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl sid 1 (7) Sekreterare Karin Holmgren, 054-540 10 12 karin.holmgren@karlstad.se Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl. 18.00 Fullmäktigevärdar Britt

Läs mer

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43)

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43) Dnr KS-2012-466 Dpl 00 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-10-05 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 23 oktober 2012, kl Marmorsalen, Gamla Wermlandsbanken

Tid och plats Tisdag den 23 oktober 2012, kl Marmorsalen, Gamla Wermlandsbanken sid 1 (28) Tid och plats Tisdag den 23 oktober 2012, kl. 15.05-15.40 Marmorsalen, Gamla Wermlandsbanken Tjänstgörande Ersättare Justerare Per-Samuel Nisser (M) ordförande Lena Melesjö Windahl (S) 1:e vice

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 6 (24) KA.U.&TADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 3 Utökning av möjligheter till bruttolöneavdrag för kommunens anställda - återrapportering av politiskt initiativ

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 10 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 4 Motion - Erbjud kulturskolan att uppträda inför kommunfullmäktige Dnr KS-2011-575 Dpl42 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Motionen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-378 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-30 Karin Holmgren, 064-640 10 12 karin. holmgren@karlstad.se Breddinförande

Läs mer

Medborgarförslag - Värmländsk saluhall som säljer närproducerade varor

Medborgarförslag - Värmländsk saluhall som säljer närproducerade varor Ärende 24 Dnr KS-2011-555 Dpl06 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-03-30 Petter Falk, 0545408024 petter. falk@karlstad.se Medborgarförslag - Värmländsk

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. (AU 289) Dnr KS 2013-125

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. (AU 289) Dnr KS 2013-125 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-10-08 218 Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i. (AU 289) Dnr KS 2013-125 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för social investeringsreserv (SIR) Riktlinje för social investeringsreserv

Riktlinje för social investeringsreserv (SIR) Riktlinje för social investeringsreserv Riktlinje för social investeringsreserv (SIR) Riktlinje för social investeringsreserv Innehållsförteckning Syfte 3 Målgrupper 3 Verksamhetsöverskridande arbete 3 Vetenskapligt stöd 4 Insats/Innovation

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 80 Dnr KS/2017:60. Extratjänster, äskande om medel från kommunstyrelsen

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 80 Dnr KS/2017:60. Extratjänster, äskande om medel från kommunstyrelsen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-04-23 1 (2) Sida 80 Dnr KS/2017:60 Extratjänster, äskande om medel från kommunstyrelsen Bakgrund Regeringen avsatte i höstens budgetproposition

Läs mer

Svar på motion om att öppna Strömstad på skärtorsdag

Svar på motion om att öppna Strömstad på skärtorsdag STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 12 (24) Kommunfullmäktige 2014-03-27 Kf 19 Ks 27 Au 45 Ks/2013-0222 Svar på motion om att öppna Strömstad på skärtorsdag Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14 Ärende 14 Dnr KS-2011-696 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutv. & universitet Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Sara Nilsson, 054540 1295 sara.nilsson@karlstad.se Motion - Slutför

Läs mer

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden sid 12 (34) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 8 Strategisk plan och budget 2014-2016, teknik- och fastighetsnämnden Dnr TFN-2013-53 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens beslut 1. Godkänna

Läs mer

Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50

Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50 sid 1 (14) Tid och plats Ledamöter Ersättare Onsdag den 24 oktober 2012 kl. 13.00-14.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajourneras för gruppmöte kl. 13.15-13.50 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 21 maj 2013, kl Magnus Ericsson, Karlstad CCC

Tid och plats Tisdag den 21 maj 2013, kl Magnus Ericsson, Karlstad CCC sid 1 (30) Tid och plats Tisdag den 21 maj 2013, kl. 15.00-15.20 Magnus Ericsson, Karlstad CCC Tjänstgörande Ersättare Justerare Per-Samuel Nisser (M) ordförande Lena Melesjö Windahl (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl. 14.30-14.45 Beslutande Anita Hultgren (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr (V) 2:e

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-08-06 Olle Wikberg, 054-540 1032 olle. wikberg@karlstad.se Remiss

Läs mer

Riktlinjer för sociala investeringar i Vingåkers kommun

Riktlinjer för sociala investeringar i Vingåkers kommun VK400S v1.0 040416 L:\Dokument\Författningssamling\Flik 6.34 Riktlinjer för sociala investeringar i Vingåkers kommun.doc FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.34 Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-24, 54. Riktlinjer

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Onsdag den 20 mars Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl

Onsdag den 20 mars Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl sid 1 (11) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 20 mars 2013 13.00-16.05 Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl. 14.35-15.30 Martin Oscarsson (MP) ordförande Håkan Svenneling (V) 1:e vice ordförande

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

«.,;l bfa4" KARLSTADS KOMMUN. Ärende 25

«.,;l bfa4 KARLSTADS KOMMUN. Ärende 25 «.,;l bfa4" Ärende 25 Dnr KS-2011-135 Dpl90 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Peter Thörn, peter. thorn@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utökad

Läs mer

Motion om kundbegreppet KS2017/541/01

Motion om kundbegreppet KS2017/541/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-11-26 1 (2) Kommunstyrelsen Motion om kundbegreppet KS2017/541/01 Förslag till beslut Motionen avslås med hänvisning till att om kundbegreppet avskaffas krävs ytterligare politiska

Läs mer

Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons ridklubb

Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons ridklubb Ärende 15 Dnr KS-2011-S72 Dpl 70 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ti I Iväxtcentru m Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Peter Thörn, peter. thorn@karlstad.se Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 KARLSTADS KOMMUN Ärende 10 sid 7 (14) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-05-22 5 Redovisning av synpunkter 2011 Dnr KS-2012-104 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Redovisningen

Läs mer

Anvisningar för Sociala investeringar

Anvisningar för Sociala investeringar [Kommunstyrelsen] [Utvecklingsavdelningen] Ärendenr: [KS 2015/353] Riktlinjer [Förslag 2016-01-27] Anvisningar för Sociala investeringar Ale Kommun 1 Innehåll Bakgrund... 3 Sociala investeringar... 3 Syfte...

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Svar på motion - Samlat grepp om kollektivtrafik

Svar på motion - Samlat grepp om kollektivtrafik KALLELSE/ÄRENDELISTA Kommunfullmäktige Sida 17 (37) 2015-12-17 Kf 147 Ks 181 Au 213 KS/2013-0042 Svar på motion - Samlat grepp om kollektivtrafik s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att motionen anses

Läs mer

30 FÖREDRAGNINGSLISTA

30 FÖREDRAGNINGSLISTA 30 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum 2015-05-19 10 (15) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2013/339 6 Svar på motion från Kristdemokraterna avseende integration av ensamkommande flyktingbarn. Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-491 DplOO sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-03 Lisa Berg, 054 540 10 06 lisa.berg@karlstad.se Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05 23 (32) 33 MOTION - EN SKOLA TILL ARBETE Dnr: LKS 2012-307-619 Klas Mellgren (S) och Klas-Göran Henriksson (S) har in en motion 2012-08-21

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma lag

KARLSTADS KOMMUN. Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma lag Ärende 8 Dnr KS-2012-164 Dpl34 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-04-05 Madeleine Nyvall, 054-540 12 86 madelein e. nyvall@karlstad.se Rapport avseende

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

139 Ansökan från socialnämnden om projektmedel för start av Fritidsbanken Kristinehamn

139 Ansökan från socialnämnden om projektmedel för start av Fritidsbanken Kristinehamn Protokoll Sammanträdesdatum 2015-06-02 Sida 30(39) Kommunstyrelsen Ks/2015:107 139 Ansökan från socialnämnden om projektmedel för start av Fritidsbanken Kristinehamn Beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Stadsledningskontoret Välfärdsutvecklingsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2015-10-01 Handläggare Johanna Barane Telefon: 08-508 29 473 Till Kommunstyrelsen Riktlinjer för Stockholms stads sociala

Läs mer

Socialinvesteringsfond Norrköpings kommun

Socialinvesteringsfond Norrköpings kommun Socialinvesteringsfond Norrköpings kommun Social investeringsfond i Norrköping 33,8 mkr (nu 6 ytterligare) Total politisk enighet Uppdrag till kommunstyrelsen kontor Ekonomidirektör sammankallande Varför

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470)

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Kommunstyrelsen 2012-11-05 Dnr KS/2012:470 Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-12-04 Ks/2013:187 041 Budget Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Sammanfattning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 15

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 15 KARLSTADS KOMMUN Ärende 15 sid 16 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 11 Motion Inför rätt till meddelarfrihet vid upphandlingar Dnr KS-2011-622 Dpl14 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter Ärende 21 Dnr KS-2012-181 Dpl01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontakcenter Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Ann Salomonsson, 0545401062 ann. salomonsson @karlstad.se Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

Läs mer