Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013"

Transkript

1 Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013 TI-30X Pro MultiView Med ekvationslösaren och exakta beräkningar, har du ett mycket bra stöd för matematik på alla nivåer. ver. 3.2 Ny uppdateringen av OS till TI-Nspire handenheter och av datorprogramvaran för PC och Mac. Navigator NC System Ett klassrumsnätverk där det finns undersökningar som tydligt visar att detta system ökar engagemanget och intresset för matematik i klassrummet! Your Expertise. Our technology. Student Success.

2 familjen ger dig en djupare förståelse för matematik och naturvetenskap TI-Nspire ger unika möjligheter att dynamiskt länka olika representationer med varandra, vilket resulterar i att man snabbare och lättare ser sammanhangen i matematik och naturvetenskap och därmed ökar förståelsen. PublishView Alla våra TI-Nspire CAS-program kan nu producera material i A4-storlek som du kan skriva ut. Här kan du skriva texter, infoga applikationer, bilder och videoklipp i olika format. Detta gör att du nu själv med enkla steg kan producera sidor med t.ex. uppgifter, hela lösningar av uppgifter eller text som beskriver och förklarar ett matematiskt begrepp. Naturligtvis kan du även lägga en sådan här sida på webben med Player. Alla applikationer som är med är interaktiva och dynamiska och ändrar du på en representation i en applikation så ändras den interaktivt i de andra applikationerna. En fantastisk möjlighet för lärare och elever att producera uppgifter, läxor med mera. Allt-i-ett hjälpmedel Denna paketlösning ger dig allt det du behöver för din matematikundervisning på ett och samma ställe. Du slipper använda och söka efter flera olika hjälpmedel eller programvaror. TI-Nspire finns både som portabel handenhet och som datorprogramvara, så det är bara att välja det som passar dig bäst. Här får du t.ex. ett CAS-verktyg, geometri, statistik, kalkylark, dataanalys, enkel textbehandling och datainmatning i ett och samma hjälpmedel. Handenheten säljs tillsammans med programvara för hemmabruk. Datorprogramvaran finns för PC och Mac och i olika licensformer.

3 Datauppsamling Datainsamlingsverktyg för matematik, fysik, kemi och biologi. Med hjälp av dessa verktyg samlar lärare och elever in verklighetens data från omgivningen och får på så sätt möjligheten att se hur matematiken och naturvetenskapen är kopplad till världen omkring dem. TI-Nspire Lab Cradle är en datainsamlingsplatta som gör det möjligt att koppla flera sensorer till en TI-Nspire CX eller TI-Nspire CX CAS handenhet. CX / CX CAS handenhet I handenheten finns ett uppladdningsbart batteri istället för stavbatteri, det gör att den har ett tunnare och smidigare format. Med en högupplöst färgskärm som är bakgrundsbelyst och med ett användargränssnitt som matchar smarta mobiler får du en enhet som är lika enkel att använda som datorprogramvara. Allt du kan göra på en dator kan du också göra på handenheten. nätadapter Med denna nätadapter kan man ladda det uppladdningsbara batteriet i TI-Nspire handenheten från ett enda eluttag och utan att man behöver ta ur batteriet i handenheten. AC/DC eladapter Modell: AC9910U-EU Input: 100~240V, 50-60Hz 200 ma Output: 5V DC ma ebook Nspirerande matematik Under läsår 2012/2013 bjuder vi på en fri prenumeration av e-läromedlet Nspirerande matematik när en skola beställer minst en klassuppsättning av TI-Nspire datorprogramvara eller TI-Nspire CX/ TI-Nspire CX CAS. Dessa läromedel består av e-böcker för Ma 1c och Ma 2c. Läromedlet finns även i tryckt form, och prenumeranter kan för en kostnad beställa dessa via nätet. Läs mer på Huvudförfattare till Nspirerande matematik är Lars Jakobsson och hans genomgående idé genom hela läromedlet är att eleverna först ska få utforska och laborera med matematiken innan den professionelle läraren samlar ihop klassen och gör sina genomgångar. I e-läromedlen så finns det massor med dokument, tns filer, som eleverna kan hämta ner till sin TI-Nspire CAS programvara eller handenhet och utforska matematiken vidare. Det ingår ett flertal aktiviteter som utmanar eleverna. För respektive kurs ingår även en väl utvecklad lärarhandledning. Den berättar hur man kan välja ut uppgifter samt planera hela kursen på ett mycket detaljerat sätt.

4 programvara Licensformer Med handenheter Vid köp av handenheterna TI-Nspire CX / CX CAS ingår alltid en-användarlicens av programvaran för hemmabruk. Programvarulicenser TI-Nspire finns som Elevprogramvara och Lärarprogramvara och i nedanstående licensformer: (För att klassrumsnätverket TI-Nspire Navigator NC krävs att eleverna har elevprogramvaran och läraren en lärarprogramvara som har Navigator som tillägg). 1 Enanvändarlicens Man betalar per licens och varje dator aktiveras med ett licensnummer över internet. När maximala antalet aktiveringar uppnåtts kontaktas TI kundservice, som kontrollerar att eleverna har högst en och lärare högst två aktiveringar på en licens. Programvarulicenser för skolor och kommuner (gäller även för TI-Nspire Navigator NC) Nedanstående licensformer finns som ett-årig prenumeration eller som köp: 2 SML-licens (School Managed license) Det totala antalet användare avtalas med TI. Om 200 elever ska kunna använda programvaran upprättas ett skriftligt avtal för 200 datorer oavsett om ett mindre antal är samtidiga användare. Med SML kan skolan på ett enkelt sätt ge eleverna tillgång till TI-Nspire CAS. Alla elever använder nämligen samma licens, som skolan själv kontrollerar via en Licens- Service på en dator i skolans nätverk. Elever och lärare kan använda TI-Nspire CAS utanför skolans nätverk (utan förbindelse med LicensServicen) i upp till 30 dagar åt gången. SML Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administrerar sina klienter i skolnätverket. 3 MAL-licens (Multi-Activation license) Aktivering av denna licens kräver inte någon speciell infrastruktur på skolan utan licensaktiveringen skickas som fil till datorerna och kan där aktiveras individuellt om så önskas utan att vara uppkopplad mot internet. För kommuner är det äver bra att veta att denna licens stöder imaging. Efter installation och aktivering kan programmet användas på respektive lokal dator utan att vara uppkopplad på internet. MAL Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administerar sina klienter i skolan och hemma. Passar bra till SkolPC miljöer där man centralt gör deployment (skickar programinstallationen från server ut till datorerna). Information till IT SML-licens MAL-licens Klienttyp Specifik Specifik Krav på internetanslutning Nej Nej Kräver licensservice Ja Nej Support för massdeployment/imaging Ja Offline-användning Begränsas automatiskt Ja Hur lång offline-användning Sammanfattning 30 dagar från senaste anslutning Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administrerar sina klienter i skolnäverket samt offline utanför skolnätverket. Ja Under hela licensperioden Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administerar sina klienter i skolan och hemma. Passar bra till SkolPC miljöer där man centralt gör deployment. För mer information om dessa licenser kontakta TI kundsupport på tel: eller mail:

5 Datauppsamling Med handenheter och programvara kan du med TI-Nspire Lab Cradle och den mångsidiga Vernier DataQuest -applikationen arbeta hela vägen från dataloggning till utforskning, analys och rapportering. Du kan på ett enkelt och bekvämt sätt visa olika aspekter av ett begrepp och därefter gå vidare med dina upptäckter så långt som du behöver. På detta sätt kommer du att hjälpa dina elever att uppnå bättre och djupare förståelse av naturvetenskap och matematik. Lab Cradle Lab Cradle enheten kan hantera och göra mätningar med upp till fem sensorer samtidigt och är ett enkelt och flexibelt alternativ för att samla in data oberoende av tid och plats. Med hjälp av sensorer som har USB-kontakt (tillbehör) och Vernier DataQuest applikationen kan eleven samla in data direkt till sin PC/ Mac eller handenhet för att där sedan mer i detalj utforska resultaten. EasyLink och GoLink (från Vernier) Anslut en av de 36 kompatibla Vernier probarna till TI-Nspire familjen, TI-84 Plus eller TI-84 Plus Silver Edition med applikationen EasyData och en EasyLink adapter. Adaptern vid namn GoLink används vid koppling mellan samma probar och en dator med TI-Nspire CAS eller TI-Nspire programvara. Skillnaden på EasyLink och GoLink är bl.a. storleken på USBkontakten (tillbehör). Easy Link är kompatibel med: TI-84 Plus / TI-84 Plus Silver Edition TI-Nspire / TI-Nspire CAS TI-Nspire med Touchpad TI-Nspire CAS med Touchpad TI-Nspire CX / TI-Nspire CAS CX. Fungerar med de flesta av Verniers stora sortiment av probar inom matematik, fysik, kemi och biologi. CBR 2 (Calculator-Based Laboratory ) En ultraljuds-rörelsedetektor för naturvetenskap och matematik. Det enkla och roliga sättet att koppla ihop matematik och naturvetenskap med den verkliga världen. Utformad för lärare och elever som vill börja samla in och analysera rörelsedata från den verkliga världen såsom avstånd, hastighet och acceleration. Ett inbyggt program skickas till din räknare genom att bara trycka på en knapp. Börja direkt samla in data med hjälp av de praktiska förvalda inställningarna eller ändra din konfiguration själv det är lätt! Den går att ansluta via CBL 2 och direkt till TI s grafräknare och TI-Nspire handenhet och programvara. Det medföljer en extra lång data-överföringskabel.

6 + + Tillbehör + + Navigator Navigator NC system Detta är en undervisningsprogramvara för klassrummet, som enligt nya forskningsresultat förbättrar och stimulerar elevernas engagemang, delaktighet och prestationer. Via ett kabelanslutet eller trådlöst skolnätverk möjliggör detta system interaktiv inlärning. Eleverna kan också visa sina arbeten från vilken plats som helst i klassrummet. Perfekt övervakningssystem vid nationella och lokala prov. Navigator System Du som lärare kan kommunicera med dina elevers handenheter som är trådlöst anslutna till din dator. Du kan se deras skärmar samt skicka ut snabbfrågor och små självrättande tester. Dessutom får du med en praktisk laddningsenhet. Access point Ger en trådlös anslutning mellan lärarens dator och tillkopplingsenheten på elevens handenhet. Adapter (för trådlös kommunikation) Till TI-Nspire Navigator systemet för handenheter behövs en liten adapter för trådlös kommunikation mellan lärarens dator och elevernas handenheter. Adaptern fästs på översidan av varje handenhet. Docking Station Enkel uppladdning, dokumentöverföring och uppdatering. TI-Nspire Docking Station gör det lättare för läraren att förbereda lektionerna och erbjuder effektiv överföring av dokument och uppladdning av handenheternas batterier. Med dockningsstationen kan läraren: Överföra dokument till eller från flera handenheter samtidigt med TI-Nspire - eller TI-Nspire CAS Lärarprogramvara. Ladda batteriet i TI-Nspire och TI-Nspire CAS handenheter. Uppdatera operativsystemet i flera handenheter samtidigt.

7 Grafräknare TI-89 Titanium Den kraftfulla symbolhanterande grafräknaren TI-89 Titanium är en CAS-räknare (Computer Algebra System) för gymnasiet och universitetet och en räknare som även passar bra för ingenjörer ut i arbetslivet. TI-89 Titanium har en inbyggd USB-port och medföljande USB-kabel som gör det lätt att dra fördel av de applikationer som finns tillgängliga för en rad ämnen. Denna räknare har även ett ROM-minne på 2,7 Mb tillgängligt för användaren samt ett RAM-minne på 188 kb. Några funktioner som finns med är exempelvis: Differentialkalkyl och matrisalgebra som gör att du kan manipulera matematiska uttryck och funktioner. Funktioner såsom: Graffunktioner, parametriska ekvationer, polära ekvationer, rekursivt definierade sekvenser, 3D-ytor och differentialekvationer. Den har inbyggd USB-port som medför extra snabb överföring mellan enhet till enhet och flexibilitet i kommunikation till en dator eller presentationsenhet. Möjlighet till programmering i TI-Basic och assembler. TI-84 Plus TI-84 Plus är en kraftfull grafräknare för gymnasiet och högskolan som kombinerar snabb processor och inbyggd datakommunikation. Den har en inbyggd USB-port och det ingår en USBkabel för datakommunikation. Räknaren lagrar upp till trettio applikationer och har tio förinstallerade applikationer. Denna räknare har ett ROM-minne på 480 kb tillgängligt för användaren samt ett RAM-minne på 24 kb. Genom den inbyggda USB-porten och EasyLink - adaptern (tillbehör) kan du koppla sensorer direkt till räknaren. Reella och komplexa tal beräknas med 14 siffrors noggrannhet och kan visas med tio siffror plus en tvåsiffrig exponent. Ritar tio rektangulära funktioner, sex parametriska uttryck, sex polära uttryck samt tre rekursivt definierade sekvenser med sju olika grafstilar. Interaktiv grafisk analys med derivator och integraler. Avancerade statistiska funktioner, bl.a. hypotestest och beräkning av konfidensintervall. Finansfunktioner (beräkningar av annuitetslån, penningvärdesberäkning, kassaflödesberäkningar och avskrivningar). TI-SmartView TI-84 Plus Presentationsprogramvara Kompletterar grafräknarfamiljerna TI-83 Plus och TI-84 Plus. Programmet gör det möjligt för läraren att för hela klassen projicera en interaktiv representation av grafräknaren. Det är ett utmärkt redskap att använda för läraren vid genomgångar av olika exempel inom matematik och naturvetenskap. Programmet är lätt att använda med lärarens dator och programmets visning av grafräknarens tangentbord. Här visas historiken av tangenttryckningar och man kan skapa och enkelt spara multipla skärmbilder. TI-SmartView TI-84 Plus finns som 1-användarlicens eller som samtidig användarlicens (tillgänglig för minst fem användare) för installation på skolans server. TI-82 Stats Grafritande räknare som passar väl in på grundskolans senare del och gymnasienivå med bl.a. väl utvecklade statistiska- och ekonomiska funktioner. TI-82 Stats består bl.a. av följande: Högupplösande åttaradigt teckenfönster med sexton tecken per rad, 64x96 bildpunkter med delad skärm. 32 kb RAM (24 kb minne tillgängligt för användaren). Statistiska funktioner bl.a. hypotestest och beräkning av konfidensintervall samt sannolikhetsfördelningar. Listor med upp till 99 element per lista Avancerade graffunktioner med många olika grafstilar och klarar att lösa ekvationer. Finansfunktioner som t.ex. penningvärdesutveckling, Cash Flows och avskrivningar.

8 + + Funktionsräknare + + TI-30X Pro MultiView Rullningsbar inmatningsrad med elva siffror samt plats för resultat med tio siffror och två siffror för exponent. Bra, flerradigt teckenfönster som gör det möjligt att se flera beräkningar, jämföra resultat och se samband. Matematisk notation liknande läroböcker. Enkel scrollning och redigering. Menystruktur som ger tillgänglighet till kommandon och mallar. En växlingstangent för att konvertera mellan bråk/decimaltal, decimal/procent, procent/bråktal, grader/radianer. Ekvationslösare för polynom, ekvationssystem och allmänna ekvationer. Boolska beräkningar. Beräkningar med komplexa tal. Fem minnen, 20 omvandlingar för måttenheter och elva fysikaliska konstanter. TI-30XB/XS MultiView TI-30XB/XS MultiView är en funktionsräknare som kombinerar statistik och avancerade vetenskapliga funktioner med ett fyrradigt teckenfönster. Det flerradiga fönstret gör bland annat att du får bättre överblick över dina uträkningar och kan räkna snabbare. Grundläggande vetenskapliga, trigonometriska och hyperboliska funktioner. Flerradigt fönster gör det möjligt att se mönster eller skillnader i matematiken och även se tidigare gjorda beräkningar. Tvåvariabelstatistik: Mata in/ta bort/infoga/ redigera enskilda statistiska dataelement. Möjlighet att lägga till en funktion till en lista av värden. Konverteringar: bråktal/decimaler, grader/radianer/grad, DMS (grader-minutersekunder)/decimal/grader. TI-30XA Lättanvänd funktionsräknare med bråktalsberäkningar. Teckenfönster med tio tecken. Variabelstatistik, grundpotensform och ingenjörsnotation. Konverteringar: bråktal/decimaler, grader/radianer/grad, DMS (grader-minutersekunder)/decimal/grader. Hårda, slagtåliga plasttangenter. Batteridrift. BA II PLUS En idealisk räknare för ekonomer. BA II PLUS kombinerar kraftfulla tekniska och ekonomiska funktioner som exempelvis betalningsflödesanalys och avancerad statistik. Några möjligheter som finns är: Listbaserad statistiskt funktion låter användaren lagra och redigera datapunkter med fyra typer av regression. Speciella tangenter för beräkningar som rör lån, amorteringar, leasing etc. Utför Cash Flow-analyser för upp till 24 olika kassaflöden med frekvenser på upp till fyra siffror; beräknar NPV och IRR.

9 TI-SmartView TI-30X MultiView Presentationsprogramvara Programvaran är framtagen för att stödja användningen av TI-30X MultiView -familjen i klassrummet (TI-30XS MultiView och TI-30XB MultiView ). Denna lättanvända programvara kompletterar TI-30XS/B MultiView -räknarna genom att låta lärarna interaktivt visa räknarens fönster för hela klassen samtidigt med hjälp av en projektor. Den är ett idealsikt demonstrationsverktyg för att göra presentationer i matematik och naturvetenskap och har samma räknesätt och funktioner som räknarna plus mycket mer. TI-SmartView TI-30X Pro MultiView Presentationsprogramvara TI-SmartView TI-30X Pro MultiView är ett bra hjälpmedel för matematikläraren. Denna programvara simulerar funktionsräknaren TI-30X Pro MultiView och har samma funktioner som denna. Programmet kan användas med eller utan interaktiv skrivtavla. En av fördelarna med programmet är att det visar gjorda tangenttryckningar, så att t.ex. elever som ligger efter kan se vad som tryckts tidigare. Programmet säljs som enanvändarlicens och licens för samtidiga användare, och fungerar då på hela skoldatanätet. Kostnaden för den licensen beror på det maximala antalet personer som måste kunna använda programmet samtidigt. Finns både för PC och Mac. TI-SmartView TI-30XS MultiView finns som 1-användarlicens eller som samtidig användarlicens (tillgänglig för minst fem användare) för installation på skolans server.

10 + + Service och support + + Kostnadsfria lån Texas Instruments lånar kostnadsfritt ut utrustning till skolor och lärare. Det ger bl.a. dig som lärare möjlighet att under en begränsad tid, prova hjälp-medlen i din klass, eller använda dem för ett speciellt evenemang. Boka lån ca 4 6 veckor innan lånet ska äga rum! Längsta låneperiod för lärare är 30 dagar. Enheterna skickas i en väska direkt till dig. Efter lånetidens slut packar du bara in allt i väskan igen, sätter på den bifogade adressetiketten och ringer en budbil enligt de anvisningar som medföljer varje lån. Följande produkter är tillgängliga genom låneservice: TI-84 Plus TI-89 Titanium TI-Nspire CX handenheter TI-Nspire CX CAS handenheter TI-Nspire Dockningsstation CBL 2 CBR 2 Ett antal Vernier sensorer för biologi, kemi, fysik och matematik Hur gör jag för att låna utrustning? Kontakta vårt kundservicecenter på tel: eller skicka e-post till Du kan även beställa lån via vår hemsida education.ti.com/sverige Volyminköpserbjudande Skolor har möjlighet att erhålla kostandsfri utrustning vid större inköp av grafräknare och vissa funktionsräknare. Gå in på Texas Instruments hemsida för att se det senaste erbjudandet som gäller för denna skolstart, education.ti.com/sverige och där välj rubrik Lärare och se närmare på Erbjudande till skolor och lärare. Så här gör du för att erhålla detta erbjudande: För att skolan ska erhålla erbjudandet måste Texas Instruments få något form av intyg som styrker inköpet. Som intyg för antal köpta räknare gäller följande alternativ: Kopia på faktura eller underlag från inköpsställe på t.ex. det totala antalet inköpta grafräknare. Som underlag gäller även ett brev (skolans eget papper) som undertecknas av rektor och där hen intygar antalet nyinköpta räknare eller programvarulicenser. I det fall förfrågan skickas som , måste köpebevisen skannas och bifogas som pdf-fil tillsammans med brev till nedanstående e-post adress. 3 års garanti Texas Instruments räknare håller för livet i en skolväska. Vi ger nämligen tre års garanti på alla skolräknare. Räknaren kan oftast bytas på samma plats där du köpte den, så du inte behöver vänta på att få en ny i utbyte. (Om du har en leverantör som inte känner till systemet så kan de kontakta TI: s kundtjänst på , så gör vi vad vi kan för att hjälpa dem). Det är däremot viktigt att du innan gör vissa kontroller för att säkerställa att felet inte bara beror på låga batterier eller låg/hög kontrast på räknarens teckenfönster eller dyligt. Faxa eller skicka epost med er förfrågan till följande adress eller faxnummer: Texas Instruments CSC Fax: Epost:

11 Kurser och Workshop T³ Teacher Teaching with Technology Texas Instruments T³ projekt erbjuder ett flertal olika typer av kurser för lärare som vill vidareutveckla pedagogiken för hur TI:s tekniska hjälpmedel kan användas på bästa sätt i undervisningen. T³ utbildningsteam bestående av ett flertal yrkesverksamma lärare och lärarutbildare som har lång erfarenhet av pedagogisk användning av tekniska hjälpmedel i undervisningen. Detta borgar för hög kvalitet på deras kurser. T³ kurserna är meningsfull kompetensutveckling för lärare och är därför utmärkta exempel på kvittningsbara aktiviteter. Målet för kurserna är främst att: n öka lärarnas förtroende för användning av tekniska hjälpmedel n höja lärarnas medvetenhet om dess möjligheter n identifiera exempel som har bra praktisk användning n förmedla grunden för att öka standarden på undervisningen n göra det möjligt för lärare att förbättra elevernas förståels För mer information, besök: Lärarerbjudande Texas Instruments har erbjudanden till lärare (endast en modelltyp/lärare). Erbjudandena gäller f.n. följande produktalternativ: TI-84 Plus Silver Edition med OH-uttag och lärarpaketen av TI-Nspire CX och TI-Nspire CX CAS samt TI-Nspire lärarprogramvara. Då våra lärarerbjudanden varierar över tiden så mejla oss direkt för att få information om aktuella erbjudanden. Skicka mejl till:

12 För ytterligare information besök vår webbplats education.ti.com/sverige Kundtjänst/support: Tel: alt (Fri samtalkostnad) Fax: E-post: education.ti.com/sverige Texas Instruments Sverige: Texas Instruments Kista Science Tower Kista Fax: E-post: Carina Kroninger Marknadschef Norden ET Education Technology Dir. tel: Bengt Åhlander Skolkonsult Dir. tel: E-post: Alla produkter som kan köpas i Europa har tillverkats enligt standard ISO Alla varumärken tillhör respektive ägare. Texas Instruments förbehåller sig rätten att ändra produkter, specifikationer, service och erbjudanden utan föregående meddelande Texas Instruments

Vi introducerar grafräknaren TI-84 Plus C Silver Edition

Vi introducerar grafräknaren TI-84 Plus C Silver Edition Vi introducerar grafräknaren TI-84 Plus C Silver Edition Upplev grafräknaren TI-84 Plus C - nu förbättrad med färgskärm. Kommer snart Huvudfunktioner: Högupplöst färgskärm som är bakgrundsbelyst Uppladdningsbart

Läs mer

Klassrumshantering Av: Jonas Hall. Högstadiet. Material: TI-82/83/84

Klassrumshantering Av: Jonas Hall. Högstadiet. Material: TI-82/83/84 Inledning Det som är viktigt att förstå när det gäller grafräknare, och TI s grafräknare i synnerhet, är att de inte bara är räknare, dvs beräkningsmaskiner som underlättar beräkningar, utan att de framför

Läs mer

Din manual TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE http://sv.yourpdfguides.com/dref/2996223

Din manual TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE http://sv.yourpdfguides.com/dref/2996223 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Programvarulicenser och aktivering: Implementera programvara med Apple Remote Desktop

Programvarulicenser och aktivering: Implementera programvara med Apple Remote Desktop Programvarulicenser och aktivering: Implementera programvara med Apple Remote Desktop Denna sida ändrades senast den 21 jan 2010 av s-robinson2@ti.com. Implementera programvara med Apple Remote Desktop

Läs mer

Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk.

Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk. Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk. Möt de nya utgåvorna...4 Tre sätt att köpa Windows...10 Uppgradering på en befintlig dator...12 Navigera i Windows 8...14 Sälja in Windows 8...18 Möt Windows 8.

Läs mer

TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK

TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK I detta kapitel skall vi titta lite närmare på några specifika tillämpningar inom datorteknik som har anknytning till El och Energiprogrammet. Om du som läser denna kurs

Läs mer

Bäste lärare, Tillgängliga nyhetsbrev TI-MAT. Support Nyhetsbrev. TI Produktnytt

Bäste lärare, Tillgängliga nyhetsbrev TI-MAT. Support Nyhetsbrev. TI Produktnytt Bäste lärare, Med detta nyhetsbrev vill vi ge dig en överblick över Texas Instruments tillgängliga support. Vi vill stödja dig i användandet av TI:s tekniska hjälpmedel. Detta gör vi bl.a genom att producera

Läs mer

Priserna anger pris utan moms och frakt. Vid skolstarten har vi skolstartspriser på de flesta av räknarna. Begär offert!

Priserna anger pris utan moms och frakt. Vid skolstarten har vi skolstartspriser på de flesta av räknarna. Begär offert! Pisena ange pis utan moms och fakt. Vid skolstaten ha vi skolstatspise på de flesta av äknana. Begä offet! TI 106 TI 106 ä en mycket vanlig äknae i hela gundskolan. Den ha plasttangente och löstagbat skyddslock.

Läs mer

Med Leef Access 2.0 ökar du minneskapaciteten i din Android-telefon eller surfplatta och den är så liten att den får plats i din ficka.

Med Leef Access 2.0 ökar du minneskapaciteten i din Android-telefon eller surfplatta och den är så liten att den får plats i din ficka. SVENSKA För Leef, kommer design alltid främst. Faktum är att över hälften av vårt team utgörs av designers. Vi integrerar fullständigt kvalitetsmaterial,funktion och stil, resultatet är en serie produkter

Läs mer

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö!

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö! kurskatalog vt-13 SIKTA står för Skolans IKT- Arbete i Lund. Det är en fortbildning som erbjuds kommunens pedagoger och skolledare. I fortbildningspaketet kan man välja bland kurser som på olika sän visar

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Komma igång med Grid Player

Komma igång med Grid Player Komma igång med Grid Player Grid Player for ios version 1.3 Sensory Software International Ltd 2011 1 Om Grid Player Grid Player är en Alternativ kommunikations App (AKK) för personer som inte kan tala

Läs mer

MINIX NEO A2 Användarguide

MINIX NEO A2 Användarguide MINIX NEO A2 Användarguide Produkt Information Tack för att du köpt en MINIX NEO A2. MINIX NEO A2 är en trådlös air mouse + dubbelsidigt tangentbord med inbyggd mikrofon och högtalare. MINIX NEO A2 utnyttjar

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Installationsguide Huawei E367

Installationsguide Huawei E367 TA 00 000 Installationsguide Huawei E367 Med vårt mobila bredband ansluter du dig mycket enkelt till internet. Sätt in ditt SIM-kort i modemet Huawei E367 och anslut det till datorns USB-port. Installationsprogrammet

Läs mer

Installationsinstruktioner

Installationsinstruktioner knfbreader Mobile kreader Mobile Installationsinstruktioner Copyright 2009 knfbreading Technology, Inc. www.knfbreader.eu Alla rättigheter förbehållna. Andra företagsnamn och produkter är varumärken eller

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN Epson EB-1400Wi-serien SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN projicera upp till: flera användare kan anteckna skriv ut, spara och dela UTVECKLAD FÖR FÖRETAG INTEGRERAT SYSTEM FÖR INTERAKTIVA MÖTESRUM

Läs mer

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH

U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH COMMUNICATION S U PPOR T U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH CLASS I I BRU KSAN VISN I N G NI - 7075 2 0 C O M M U N I C AT I O N S U P P O R T U S B A D A P T E R B L U E T O O T H C L A S S I I F ö r s t

Läs mer

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. IP004 Sweex Wireless Internet Phone

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. IP004 Sweex Wireless Internet Phone IP004 Sweex Wireless Internet Phone Inledning Först och främst tackar vi dig till ditt köp av Sweex Wireless Internet Phone. Med denna internettelefon kan du snabbt och lätt kommunicera via röstsamtal

Läs mer

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering Snabbguide Denna snabbguide hjälper dig att installera och komma igång med Readiris TM 15. För detaljerad information om Readiris TM alla funktioner, läs hjälpfilen som medföljer programvaran, eller de

Läs mer

Manual. Telenor Mobilt Bredband Huawei E367

Manual. Telenor Mobilt Bredband Huawei E367 Manual Telenor Mobilt Bredband Huawei E367 Välkommen! Vårt Mobila Bredband erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt SIM-kort i modemet och anslut USB-modemet till datorn.

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

Slutrapport för Internetfonden

Slutrapport för Internetfonden Slutrapport för Internetfonden Webbprogrammering i matematik och fysikundervisning Mikael Tylmad mikael@roboro.se Fredrik Atmer fredrik.atmer@gmail.com Ella Kai-Larsen e@k-l.se 10 april 2014 http://www.profyma.se/

Läs mer

ditt mobila bredband från Net 1

ditt mobila bredband från Net 1 Kom igång med ditt mobila bredband från Net 1 Gateway D-35 1 Innehållsförteckning Välkommen Välkommen...s 2 Välkommen som kund hos Net 1! Läs noga igenom denna quickguide. Här hittar du information om

Läs mer

Snabbguide. till Mini-router

Snabbguide. till Mini-router Snabbguide till Mini-router Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa Mini-routern surfar du på ett smartare sätt. Dels kan flera personer surfa på ett och samma abonnemang, dels kan du

Läs mer

CleverTouch S- serien. CleverTouch C- serien ü ü ü ü ü. CleverTouch Plus ü ü ü ü ü ü ü. CleverTouch Fusion

CleverTouch S- serien. CleverTouch C- serien ü ü ü ü ü. CleverTouch Plus ü ü ü ü ü ü ü. CleverTouch Fusion Högupplöst interaktivitet Välj Clevertouch, marknadsledaren inom större interaktiva pekskärmar* med storlekar från 32 till 84. Den senaste tekniken är integrerad med skärmen och ger möjlighet till multitouch

Läs mer

PV Applications Manager. Instruktionshäfte

PV Applications Manager. Instruktionshäfte PV Applications Manager Instruktionshäfte Sw Microsoft, Windows och Windows NT är antingen registrerade varumärken eller varumärken tillhörande Microsoft Corporation i USA och/eller övriga länder. Övriga

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 9 Filmläge Filmning...

Läs mer

KÖPGUIDE. Toshiba FEATURE

KÖPGUIDE. Toshiba FEATURE Toshiba FEATURE DAGS FÖR SKOLAN DAGS FÖR SKOLAN KÖPGUIDE I Toshibas utbud av bärbara datorer finns mycket att välja bland, antingen du själv studerar eller är lärare, eller kanske letar efter lämplig utrustning

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Precis som var fallet med förra artikeln, Geogebra för de yngre i Nämnaren

Precis som var fallet med förra artikeln, Geogebra för de yngre i Nämnaren Publicerad med tillstånd av Nämnaren Thomas Lingefjärd Geogebra i gymnasieskolan En tilltalande egenskap med Geogebra är att programmet kan användas tvärs över stora delar av utbildningssystemets matematikkurser.

Läs mer

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Innan du börjar 1. Om du har köpt denna

Läs mer

LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen. Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund

LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen. Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund LP2016: Utdrag ur matematiken M9 vägleda eleven att tillämpa informations- och kommunikationsteknik i matematikstudierna

Läs mer

Henrik Asp. Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR

Henrik Asp. Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR Henrik Asp DEL 1 KOMPONENTER OCH PROGRAMVARA DEL 3 EFTER KÖPET 1. INTRODUKTION TILL BOKEN... 3 2. DATORNS HISTORIA... 4 A. Pc...5 B. Mac...6 C. HTPC...7 3. DATORNS

Läs mer

NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON

NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON OBS! Den begränsade tillverkargarantin (nedan kallad garantin) gäller endast för äkta Nokia-produkter med Windows-telefoner som säljs via

Läs mer

LEGA ONLINE. Bli lönsammare med Lega Online. www.legaonline.se. - Sveriges största internetbaserade bokningssystem.

LEGA ONLINE. Bli lönsammare med Lega Online. www.legaonline.se. - Sveriges största internetbaserade bokningssystem. LEGA ONLINE - Sveriges största internetbaserade bokningssystem Bli lönsammare med Lega Online Tänk om alla dina bokningar, kunder och artiklar fanns samlade i ett system, med fullständig statistik och

Läs mer

When meetings really matter

When meetings really matter When meetings really matter Webbmöte Pratar du med kunder och kollegor via Skype, Microsoft OSC eller andra kommunikationsverktyg i datorn? Använd Konftel som ljudkälla. Möte via mobilen Anslut din mobiltelefon

Läs mer

5.3 Eleven ansvarar själv för att data som lagras i Datorutrustningen säkerhetskopieras.

5.3 Eleven ansvarar själv för att data som lagras i Datorutrustningen säkerhetskopieras. AVTALSVILLKOR VID LÅN AV DATORUTRUSTNING 2014-08-18 1 Allmänna villkor 1.1 Detta avtal reglerar villkoren för elevens lån av en bärbar persondator med kringutrustning inklusive programvaror (nedan kallat

Läs mer

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Viktiga anslutningar som är idealiska för arbetsstationer med flera användare

Viktiga anslutningar som är idealiska för arbetsstationer med flera användare HDMI-dockningsstation för bärbara datorer - USB 3.0 StarTech ID: USB3VDOCKH Denna HDMI -dockningsstation för bärbara datorer är ett kostnadseffektivt sätt att skapa en arbetsstation i full storlek som

Läs mer

2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N77 är varukännetecken eller registrerade varumärken som

2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N77 är varukännetecken eller registrerade varumärken som Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N77 är varukännetecken eller registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Andra produkt-

Läs mer

PJ-600 Mobila skrivare. www.brother.se

PJ-600 Mobila skrivare. www.brother.se PJ-600 Mobila skrivare Dessa kompakta mobila skrivare erbjuder en hållbar mobil utskriftslösning. Denna lösning kan användas ute på fältet av alla som arbetar med försäljning, service, logistik samt säkerhets-

Läs mer

Allt du behöver veta om ditt mobila bredband.

Allt du behöver veta om ditt mobila bredband. Allt du behöver veta om ditt mobila bredband. Du är bara ett par minuter från att kunna surfa överallt. Följ bara instruktionerna i den här manualen. Det enda du behöver är en dator och ditt USB-modem.

Läs mer

Mobisma Support Policy nextg Mobile UC Client & MCB Server licenser

Mobisma Support Policy nextg Mobile UC Client & MCB Server licenser Mobisma Support Policy nextg Mobile UC Client & MCB Server licenser Datum: februari - 2014 Vid information kontakta: salesnordic@mobisma.com Inledning Denna presentation omfattar Mobismas supportpolicy

Läs mer

HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION

HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION 200 MBPS BRUKSANVISNING NI-707526 SUOMI HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION 200 MBPS Tack för att du köpt den här ICIDU Homeplug-adaptern. Med den här 200 Mbps-adaptern kan du snabbt

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Snabbstartguide PC, Mac och Android

Snabbstartguide PC, Mac och Android Snabbstartguide PC, Mac och Android Installation på PC Se filen Viktigt på installationsskivan eller Trend Micros webbplats för utförliga systemkrav. Du kan också ladda ner installationsprogrammet på www.trendmicroupdate.com.

Läs mer

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Tillgång och åtkomst till ArcGIS pro Hur får jag tag på nya ArcGIS Pro applikationen? - ArcGIS Pro är en ny applikation som är tillgänglig som del av ArcGIS for

Läs mer

Wikinggruppen Föreningssystem 3.0

Wikinggruppen Föreningssystem 3.0 Wikinggruppen Föreningssystem 3.0 Färdig webbplats till din förening. Inget onödigt krångel. Slipp allt onödigt krångel. Med FSY får din förening en färdig webbplats med flera smarta funktioner och med

Läs mer

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard Grundkurs smartboard Inledning Smartboard är en interaktiv skrivtavla. Det finns många olika märken av interaktiva skrivtavlor, Smartboard är ett märke. Andra märken är Activeboard, ebeam, Teamboard mfl.

Läs mer

CAS-vuxenutbildning för dig

CAS-vuxenutbildning för dig SÄRVUX- värmdö CAS-vuxenutbildning för dig Särskild utbildning för vuxna Särvux Värmdö är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning

Läs mer

Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10

Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10 www.konicaminolta.com www.konicaminoltasupport.com Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10 I det här avsnittet beskrivs hur du installerar den inbyggda programvaran v 1.10 för DiMAGE X1; programvara

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Missbrukas enheten Easi-Scop eller öppnas enheten upphör denna garanti. Allt arbete utöver garantireparationer

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Apple Remote Desktop 3. Viktor Glemme Systemingenjör - Apple glemme.v@euro.apple.com 2006-06-07

Apple Remote Desktop 3. Viktor Glemme Systemingenjör - Apple glemme.v@euro.apple.com 2006-06-07 Apple Remote Desktop 3 Viktor Glemme Systemingenjör - Apple glemme.v@euro.apple.com 2006-06-07 Datorer Kontrollerade datorer har 40% lägre TCO! Kontrollerad Hård och mjukvara Drift Administration Slutanvändare

Läs mer

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter Innehåll Vad finns i paketet. 2 Lär känna ditt modem.. 3 Förbered modemet för användning 5 Starta modemet första gången. 6 Koppla upp en dator via USB.. 8 Koppla upp en eller flera enheter via WiFi.. 9

Läs mer

Fyll din interaktiva skrivtavla med innehåll och lustfyllda lektioner!

Fyll din interaktiva skrivtavla med innehåll och lustfyllda lektioner! Fyll din interaktiva skrivtavla med innehåll och lustfyllda lektioner! Bli en SMART Diplomerad skola - utbildning i 4 steg www.smartboard.se/utbildning SMART Diplomerad skola För en lyckad investering

Läs mer

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 SW3674 Snabbguide Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 Starta din Eee PC Dessa är endast snabbinstruktioner för användning av din Eee PC. Läs hela manualen för detaljerad information. 1 1. Installera batteripaketet

Läs mer

OneNote i skolan. En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. microsoft.se/skola

OneNote i skolan. En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. microsoft.se/skola En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. ! Av programmen i Microsoft Office är OneNote det som är mest uppskattat i skolmiljö. Jerker Porat undervisar i fysik, matematik, biologi och idrott

Läs mer

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 MINI DESIGN XS4 MINI DESIGN : Modern och stilren design är SALTO:s varumärke. Med XS4 Mini

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Prislista. Hyr eller köp av mentometersystem

Prislista. Hyr eller köp av mentometersystem Prislista Hyr eller köp av mentometersystem Hyr ett mentometersystem om du bara har ett tillfälligt behov det är enklare och roligare än du tror Hyr mentometersystem Startavgift Hyra (max 7 kalenderdagar)

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål.

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål. NSI Ramverk Beskrivning WEBfactory är tredje generationens SCADA-system och är det första helt baserad på standardiserad webb-teknik. Fördelen med denna teknik är många, förutom att Internet Explorer är

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online 2013-09-27 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen till Advance Online!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt...

Läs mer

Svensk version. Introduktion. Lådans innehåll. Specifikationer. PU052 Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card

Svensk version. Introduktion. Lådans innehåll. Specifikationer. PU052 Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card PU052 Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card Introduktion Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card. Med detta kort kan du enkelt lägga till

Läs mer

Etikettskrivare för kontor och professionell användning

Etikettskrivare för kontor och professionell användning Etikettskrivare för kontor och professionell användning Innehåll 2 Professionell DYMO-märkning kan öka effektiviteten på ditt kontor. Namn- och identifieringsdokumentation, arkiveringsfack och datormedia

Läs mer

1. PASCO Spark SLS och SparkVue. om uppgradering, filbehandling, Journal m.m.

1. PASCO Spark SLS och SparkVue. om uppgradering, filbehandling, Journal m.m. PASCO Spark SLS och SparkVue om uppgradering, filbehandling, Journal m.m. 1. PASCO Spark SLS och SparkVue Art. PS 2008A Spark SLS är en modern datalogger med stor pekskärm i färg (11,6 x 8,8 cm/640 x 480

Läs mer

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services FileMaker Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services 2004 2009, FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker, filmappslogotypen,

Läs mer

TEKNIKMAGASINET MANUAL

TEKNIKMAGASINET MANUAL TEKNIKMAGASINET MANUAL Art 490723 Slim USB Multimedia Remote Control OBS! Ändringar och modifi eringar som inte är godkända av Teknikmagasinet resulterar i att garantin upphör. Om det skulle uppstå ett

Läs mer

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Snabbguide Duxbury Braille Translator Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Innehåll Installation... 3 Installera SWIFT mall för Word... 7 Anpassa DBT... 8 Registrera

Läs mer

Digitalkamera Bruksanvisning för programmet

Digitalkamera Bruksanvisning för programmet EPSON Digitalkamera / Digitalkamera Bruksanvisning för programmet Svenska Alla rättigheter förbehålles. Ingen del av denna skrift får återges, lagras i något system, eller överföras i någon form eller

Läs mer

QL PROFESSIONELLA ETIKETTSKRIVARE

QL PROFESSIONELLA ETIKETTSKRIVARE www.brother.se * Vanliga standard-adressetiketter ** För senaste supportinformation om operativsystem, se http://solutions.brother.com Övrigt Cd-rom-enhet för installation Övrigt Cd-rom-enhet för installation

Läs mer

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Manual Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Välkommen! Vårt Mobila Bredband ZTE MF190 erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt SIM-kort i modemet och

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton.

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton. Snabbstartsguide Microsoft OneNote 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Växla mellan pekskärm och mus

Läs mer

ecampus min väg till KNX

ecampus min väg till KNX ecampus min väg till KNX Välkommen! Här följer en guide till hur man på egen hand med en dator och Internetåtkomst kan lära sig grunderna för KNX och hur verktyget ETS fungerar Lycka till! Side nr. 1 Innehåll

Läs mer

Snabbguide. för TellStick Net. Telldus Technologies AB www.telldus.com

Snabbguide. för TellStick Net. Telldus Technologies AB www.telldus.com för TellStick Net Telldus Technologies AB Kära kund Denna snabbguiden hjälper dig genom installationen samt visar hur du använder grundfunktionerna i TellStick Net. Vi rekommenderar att du regelbundet

Läs mer

Antivirus: Identifierar och inaktiverar proaktivt mer känd och till och med okänd skadlig kod än många andra säkerhetsprodukter.

Antivirus: Identifierar och inaktiverar proaktivt mer känd och till och med okänd skadlig kod än många andra säkerhetsprodukter. Snabbstartsguide ESET Cybersecurity ger ett avancerat skydd för din dator mot skadlig kod. Baserat på ThreatSense genomsökningsmotor som först introducerades i det prisbelönta NOD32 antivirussystemet,

Läs mer

DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter

DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter Denna produkt kan installeras med en vanlig, modern webbläsare t.ex. Internet Explorer 5.x och Netscape Navigator,4.x eller nyare.. DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter Innan du börjar 1. Om du

Läs mer

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 Office datautbildningar Innehåll Anmälan, avbokning och garanti... 3 IT-kurser våren 2015... 4 Microsoft Word grund... 5 Microsoft PowerPoint... 5 SharePoint 2013

Läs mer

FRÅttwtKrsTlLL MATTEFILMER. - omikt i skolan. ';j, :d- r..'11*{s"n"-' :Jr. i ri:sslr:,iriitlr

FRÅttwtKrsTlLL MATTEFILMER. - omikt i skolan. ';j, :d- r..'11*{sn-' :Jr. i ri:sslr:,iriitlr FRÅttwtKrsTlLL MATTEFILMER - omikt i skolan :Jr r..'11*{s"n"-' :d- ';j, i ri:sslr:,iriitlr ffiffihxxnffi ffi*# ffiasfrfrgä Smxsrfrillem Konkret, Lekfullt. Roligt. Det är några omdömen om Rutiga familjen,

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 DEL 3 ITUNES INNEHÅLL DEL 1 IPHOTO 2. IMPORTERA BILDER... 8 A. Importera från kamera...8 B. Importera från andra medier...12 3. ORGANISERA

Läs mer

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 Snabbmanual för installation av bredband och telefoni Den här guiden visar dig hur du installerarr bredband och telefoni med modemet Zyxel 2812. Startboxen innehåller följande utrustning Bredbandsbolaget

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Du hittar svar på alla dina frågor i F-SECURE

Läs mer

Din Android enhet skall ha Appen MarineNavigator (paid) app, installerad från Google Play Store.

Din Android enhet skall ha Appen MarineNavigator (paid) app, installerad från Google Play Store. Installation av Sjökort för MarineNavigator via nedladdning Denna instruktion är för nedladdning av sjökort/kartor till Androidappen MarineNavigator (som kan köpas på Google Play Store, priset på appen

Läs mer

IT Handlingsplan Ankarsviks skola

IT Handlingsplan Ankarsviks skola IT Handlingsplan Ankarsviks skola Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 2.1 Varför behövs en IT- handlingsplan?... 2 2.2 Varför IT i skolan?... 2 2.2.1 Skolans pedagogiska utveckling... 3 2.2.2 En

Läs mer

Vi finns nära dig. Telia Connect 4.1 Installationshandbok för PC Uppkopplingsprogram för Telia Mobilt bredband

Vi finns nära dig. Telia Connect 4.1 Installationshandbok för PC Uppkopplingsprogram för Telia Mobilt bredband Vi finns nära dig TSPxxxx xxxx Telia Connect 4.1 Installationshandbok för PC Uppkopplingsprogram för Telia Mobilt bredband Personlig kundtjänst Privat: tel. 90 200 Företag: tel. 90 400 Öppet vardagar kl

Läs mer