Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013"

Transkript

1 Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013 TI-30X Pro MultiView Med ekvationslösaren och exakta beräkningar, har du ett mycket bra stöd för matematik på alla nivåer. ver. 3.2 Ny uppdateringen av OS till TI-Nspire handenheter och av datorprogramvaran för PC och Mac. Navigator NC System Ett klassrumsnätverk där det finns undersökningar som tydligt visar att detta system ökar engagemanget och intresset för matematik i klassrummet! Your Expertise. Our technology. Student Success.

2 familjen ger dig en djupare förståelse för matematik och naturvetenskap TI-Nspire ger unika möjligheter att dynamiskt länka olika representationer med varandra, vilket resulterar i att man snabbare och lättare ser sammanhangen i matematik och naturvetenskap och därmed ökar förståelsen. PublishView Alla våra TI-Nspire CAS-program kan nu producera material i A4-storlek som du kan skriva ut. Här kan du skriva texter, infoga applikationer, bilder och videoklipp i olika format. Detta gör att du nu själv med enkla steg kan producera sidor med t.ex. uppgifter, hela lösningar av uppgifter eller text som beskriver och förklarar ett matematiskt begrepp. Naturligtvis kan du även lägga en sådan här sida på webben med Player. Alla applikationer som är med är interaktiva och dynamiska och ändrar du på en representation i en applikation så ändras den interaktivt i de andra applikationerna. En fantastisk möjlighet för lärare och elever att producera uppgifter, läxor med mera. Allt-i-ett hjälpmedel Denna paketlösning ger dig allt det du behöver för din matematikundervisning på ett och samma ställe. Du slipper använda och söka efter flera olika hjälpmedel eller programvaror. TI-Nspire finns både som portabel handenhet och som datorprogramvara, så det är bara att välja det som passar dig bäst. Här får du t.ex. ett CAS-verktyg, geometri, statistik, kalkylark, dataanalys, enkel textbehandling och datainmatning i ett och samma hjälpmedel. Handenheten säljs tillsammans med programvara för hemmabruk. Datorprogramvaran finns för PC och Mac och i olika licensformer.

3 Datauppsamling Datainsamlingsverktyg för matematik, fysik, kemi och biologi. Med hjälp av dessa verktyg samlar lärare och elever in verklighetens data från omgivningen och får på så sätt möjligheten att se hur matematiken och naturvetenskapen är kopplad till världen omkring dem. TI-Nspire Lab Cradle är en datainsamlingsplatta som gör det möjligt att koppla flera sensorer till en TI-Nspire CX eller TI-Nspire CX CAS handenhet. CX / CX CAS handenhet I handenheten finns ett uppladdningsbart batteri istället för stavbatteri, det gör att den har ett tunnare och smidigare format. Med en högupplöst färgskärm som är bakgrundsbelyst och med ett användargränssnitt som matchar smarta mobiler får du en enhet som är lika enkel att använda som datorprogramvara. Allt du kan göra på en dator kan du också göra på handenheten. nätadapter Med denna nätadapter kan man ladda det uppladdningsbara batteriet i TI-Nspire handenheten från ett enda eluttag och utan att man behöver ta ur batteriet i handenheten. AC/DC eladapter Modell: AC9910U-EU Input: 100~240V, 50-60Hz 200 ma Output: 5V DC ma ebook Nspirerande matematik Under läsår 2012/2013 bjuder vi på en fri prenumeration av e-läromedlet Nspirerande matematik när en skola beställer minst en klassuppsättning av TI-Nspire datorprogramvara eller TI-Nspire CX/ TI-Nspire CX CAS. Dessa läromedel består av e-böcker för Ma 1c och Ma 2c. Läromedlet finns även i tryckt form, och prenumeranter kan för en kostnad beställa dessa via nätet. Läs mer på Huvudförfattare till Nspirerande matematik är Lars Jakobsson och hans genomgående idé genom hela läromedlet är att eleverna först ska få utforska och laborera med matematiken innan den professionelle läraren samlar ihop klassen och gör sina genomgångar. I e-läromedlen så finns det massor med dokument, tns filer, som eleverna kan hämta ner till sin TI-Nspire CAS programvara eller handenhet och utforska matematiken vidare. Det ingår ett flertal aktiviteter som utmanar eleverna. För respektive kurs ingår även en väl utvecklad lärarhandledning. Den berättar hur man kan välja ut uppgifter samt planera hela kursen på ett mycket detaljerat sätt.

4 programvara Licensformer Med handenheter Vid köp av handenheterna TI-Nspire CX / CX CAS ingår alltid en-användarlicens av programvaran för hemmabruk. Programvarulicenser TI-Nspire finns som Elevprogramvara och Lärarprogramvara och i nedanstående licensformer: (För att klassrumsnätverket TI-Nspire Navigator NC krävs att eleverna har elevprogramvaran och läraren en lärarprogramvara som har Navigator som tillägg). 1 Enanvändarlicens Man betalar per licens och varje dator aktiveras med ett licensnummer över internet. När maximala antalet aktiveringar uppnåtts kontaktas TI kundservice, som kontrollerar att eleverna har högst en och lärare högst två aktiveringar på en licens. Programvarulicenser för skolor och kommuner (gäller även för TI-Nspire Navigator NC) Nedanstående licensformer finns som ett-årig prenumeration eller som köp: 2 SML-licens (School Managed license) Det totala antalet användare avtalas med TI. Om 200 elever ska kunna använda programvaran upprättas ett skriftligt avtal för 200 datorer oavsett om ett mindre antal är samtidiga användare. Med SML kan skolan på ett enkelt sätt ge eleverna tillgång till TI-Nspire CAS. Alla elever använder nämligen samma licens, som skolan själv kontrollerar via en Licens- Service på en dator i skolans nätverk. Elever och lärare kan använda TI-Nspire CAS utanför skolans nätverk (utan förbindelse med LicensServicen) i upp till 30 dagar åt gången. SML Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administrerar sina klienter i skolnätverket. 3 MAL-licens (Multi-Activation license) Aktivering av denna licens kräver inte någon speciell infrastruktur på skolan utan licensaktiveringen skickas som fil till datorerna och kan där aktiveras individuellt om så önskas utan att vara uppkopplad mot internet. För kommuner är det äver bra att veta att denna licens stöder imaging. Efter installation och aktivering kan programmet användas på respektive lokal dator utan att vara uppkopplad på internet. MAL Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administerar sina klienter i skolan och hemma. Passar bra till SkolPC miljöer där man centralt gör deployment (skickar programinstallationen från server ut till datorerna). Information till IT SML-licens MAL-licens Klienttyp Specifik Specifik Krav på internetanslutning Nej Nej Kräver licensservice Ja Nej Support för massdeployment/imaging Ja Offline-användning Begränsas automatiskt Ja Hur lång offline-användning Sammanfattning 30 dagar från senaste anslutning Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administrerar sina klienter i skolnäverket samt offline utanför skolnätverket. Ja Under hela licensperioden Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administerar sina klienter i skolan och hemma. Passar bra till SkolPC miljöer där man centralt gör deployment. För mer information om dessa licenser kontakta TI kundsupport på tel: eller mail:

5 Datauppsamling Med handenheter och programvara kan du med TI-Nspire Lab Cradle och den mångsidiga Vernier DataQuest -applikationen arbeta hela vägen från dataloggning till utforskning, analys och rapportering. Du kan på ett enkelt och bekvämt sätt visa olika aspekter av ett begrepp och därefter gå vidare med dina upptäckter så långt som du behöver. På detta sätt kommer du att hjälpa dina elever att uppnå bättre och djupare förståelse av naturvetenskap och matematik. Lab Cradle Lab Cradle enheten kan hantera och göra mätningar med upp till fem sensorer samtidigt och är ett enkelt och flexibelt alternativ för att samla in data oberoende av tid och plats. Med hjälp av sensorer som har USB-kontakt (tillbehör) och Vernier DataQuest applikationen kan eleven samla in data direkt till sin PC/ Mac eller handenhet för att där sedan mer i detalj utforska resultaten. EasyLink och GoLink (från Vernier) Anslut en av de 36 kompatibla Vernier probarna till TI-Nspire familjen, TI-84 Plus eller TI-84 Plus Silver Edition med applikationen EasyData och en EasyLink adapter. Adaptern vid namn GoLink används vid koppling mellan samma probar och en dator med TI-Nspire CAS eller TI-Nspire programvara. Skillnaden på EasyLink och GoLink är bl.a. storleken på USBkontakten (tillbehör). Easy Link är kompatibel med: TI-84 Plus / TI-84 Plus Silver Edition TI-Nspire / TI-Nspire CAS TI-Nspire med Touchpad TI-Nspire CAS med Touchpad TI-Nspire CX / TI-Nspire CAS CX. Fungerar med de flesta av Verniers stora sortiment av probar inom matematik, fysik, kemi och biologi. CBR 2 (Calculator-Based Laboratory ) En ultraljuds-rörelsedetektor för naturvetenskap och matematik. Det enkla och roliga sättet att koppla ihop matematik och naturvetenskap med den verkliga världen. Utformad för lärare och elever som vill börja samla in och analysera rörelsedata från den verkliga världen såsom avstånd, hastighet och acceleration. Ett inbyggt program skickas till din räknare genom att bara trycka på en knapp. Börja direkt samla in data med hjälp av de praktiska förvalda inställningarna eller ändra din konfiguration själv det är lätt! Den går att ansluta via CBL 2 och direkt till TI s grafräknare och TI-Nspire handenhet och programvara. Det medföljer en extra lång data-överföringskabel.

6 + + Tillbehör + + Navigator Navigator NC system Detta är en undervisningsprogramvara för klassrummet, som enligt nya forskningsresultat förbättrar och stimulerar elevernas engagemang, delaktighet och prestationer. Via ett kabelanslutet eller trådlöst skolnätverk möjliggör detta system interaktiv inlärning. Eleverna kan också visa sina arbeten från vilken plats som helst i klassrummet. Perfekt övervakningssystem vid nationella och lokala prov. Navigator System Du som lärare kan kommunicera med dina elevers handenheter som är trådlöst anslutna till din dator. Du kan se deras skärmar samt skicka ut snabbfrågor och små självrättande tester. Dessutom får du med en praktisk laddningsenhet. Access point Ger en trådlös anslutning mellan lärarens dator och tillkopplingsenheten på elevens handenhet. Adapter (för trådlös kommunikation) Till TI-Nspire Navigator systemet för handenheter behövs en liten adapter för trådlös kommunikation mellan lärarens dator och elevernas handenheter. Adaptern fästs på översidan av varje handenhet. Docking Station Enkel uppladdning, dokumentöverföring och uppdatering. TI-Nspire Docking Station gör det lättare för läraren att förbereda lektionerna och erbjuder effektiv överföring av dokument och uppladdning av handenheternas batterier. Med dockningsstationen kan läraren: Överföra dokument till eller från flera handenheter samtidigt med TI-Nspire - eller TI-Nspire CAS Lärarprogramvara. Ladda batteriet i TI-Nspire och TI-Nspire CAS handenheter. Uppdatera operativsystemet i flera handenheter samtidigt.

7 Grafräknare TI-89 Titanium Den kraftfulla symbolhanterande grafräknaren TI-89 Titanium är en CAS-räknare (Computer Algebra System) för gymnasiet och universitetet och en räknare som även passar bra för ingenjörer ut i arbetslivet. TI-89 Titanium har en inbyggd USB-port och medföljande USB-kabel som gör det lätt att dra fördel av de applikationer som finns tillgängliga för en rad ämnen. Denna räknare har även ett ROM-minne på 2,7 Mb tillgängligt för användaren samt ett RAM-minne på 188 kb. Några funktioner som finns med är exempelvis: Differentialkalkyl och matrisalgebra som gör att du kan manipulera matematiska uttryck och funktioner. Funktioner såsom: Graffunktioner, parametriska ekvationer, polära ekvationer, rekursivt definierade sekvenser, 3D-ytor och differentialekvationer. Den har inbyggd USB-port som medför extra snabb överföring mellan enhet till enhet och flexibilitet i kommunikation till en dator eller presentationsenhet. Möjlighet till programmering i TI-Basic och assembler. TI-84 Plus TI-84 Plus är en kraftfull grafräknare för gymnasiet och högskolan som kombinerar snabb processor och inbyggd datakommunikation. Den har en inbyggd USB-port och det ingår en USBkabel för datakommunikation. Räknaren lagrar upp till trettio applikationer och har tio förinstallerade applikationer. Denna räknare har ett ROM-minne på 480 kb tillgängligt för användaren samt ett RAM-minne på 24 kb. Genom den inbyggda USB-porten och EasyLink - adaptern (tillbehör) kan du koppla sensorer direkt till räknaren. Reella och komplexa tal beräknas med 14 siffrors noggrannhet och kan visas med tio siffror plus en tvåsiffrig exponent. Ritar tio rektangulära funktioner, sex parametriska uttryck, sex polära uttryck samt tre rekursivt definierade sekvenser med sju olika grafstilar. Interaktiv grafisk analys med derivator och integraler. Avancerade statistiska funktioner, bl.a. hypotestest och beräkning av konfidensintervall. Finansfunktioner (beräkningar av annuitetslån, penningvärdesberäkning, kassaflödesberäkningar och avskrivningar). TI-SmartView TI-84 Plus Presentationsprogramvara Kompletterar grafräknarfamiljerna TI-83 Plus och TI-84 Plus. Programmet gör det möjligt för läraren att för hela klassen projicera en interaktiv representation av grafräknaren. Det är ett utmärkt redskap att använda för läraren vid genomgångar av olika exempel inom matematik och naturvetenskap. Programmet är lätt att använda med lärarens dator och programmets visning av grafräknarens tangentbord. Här visas historiken av tangenttryckningar och man kan skapa och enkelt spara multipla skärmbilder. TI-SmartView TI-84 Plus finns som 1-användarlicens eller som samtidig användarlicens (tillgänglig för minst fem användare) för installation på skolans server. TI-82 Stats Grafritande räknare som passar väl in på grundskolans senare del och gymnasienivå med bl.a. väl utvecklade statistiska- och ekonomiska funktioner. TI-82 Stats består bl.a. av följande: Högupplösande åttaradigt teckenfönster med sexton tecken per rad, 64x96 bildpunkter med delad skärm. 32 kb RAM (24 kb minne tillgängligt för användaren). Statistiska funktioner bl.a. hypotestest och beräkning av konfidensintervall samt sannolikhetsfördelningar. Listor med upp till 99 element per lista Avancerade graffunktioner med många olika grafstilar och klarar att lösa ekvationer. Finansfunktioner som t.ex. penningvärdesutveckling, Cash Flows och avskrivningar.

8 + + Funktionsräknare + + TI-30X Pro MultiView Rullningsbar inmatningsrad med elva siffror samt plats för resultat med tio siffror och två siffror för exponent. Bra, flerradigt teckenfönster som gör det möjligt att se flera beräkningar, jämföra resultat och se samband. Matematisk notation liknande läroböcker. Enkel scrollning och redigering. Menystruktur som ger tillgänglighet till kommandon och mallar. En växlingstangent för att konvertera mellan bråk/decimaltal, decimal/procent, procent/bråktal, grader/radianer. Ekvationslösare för polynom, ekvationssystem och allmänna ekvationer. Boolska beräkningar. Beräkningar med komplexa tal. Fem minnen, 20 omvandlingar för måttenheter och elva fysikaliska konstanter. TI-30XB/XS MultiView TI-30XB/XS MultiView är en funktionsräknare som kombinerar statistik och avancerade vetenskapliga funktioner med ett fyrradigt teckenfönster. Det flerradiga fönstret gör bland annat att du får bättre överblick över dina uträkningar och kan räkna snabbare. Grundläggande vetenskapliga, trigonometriska och hyperboliska funktioner. Flerradigt fönster gör det möjligt att se mönster eller skillnader i matematiken och även se tidigare gjorda beräkningar. Tvåvariabelstatistik: Mata in/ta bort/infoga/ redigera enskilda statistiska dataelement. Möjlighet att lägga till en funktion till en lista av värden. Konverteringar: bråktal/decimaler, grader/radianer/grad, DMS (grader-minutersekunder)/decimal/grader. TI-30XA Lättanvänd funktionsräknare med bråktalsberäkningar. Teckenfönster med tio tecken. Variabelstatistik, grundpotensform och ingenjörsnotation. Konverteringar: bråktal/decimaler, grader/radianer/grad, DMS (grader-minutersekunder)/decimal/grader. Hårda, slagtåliga plasttangenter. Batteridrift. BA II PLUS En idealisk räknare för ekonomer. BA II PLUS kombinerar kraftfulla tekniska och ekonomiska funktioner som exempelvis betalningsflödesanalys och avancerad statistik. Några möjligheter som finns är: Listbaserad statistiskt funktion låter användaren lagra och redigera datapunkter med fyra typer av regression. Speciella tangenter för beräkningar som rör lån, amorteringar, leasing etc. Utför Cash Flow-analyser för upp till 24 olika kassaflöden med frekvenser på upp till fyra siffror; beräknar NPV och IRR.

9 TI-SmartView TI-30X MultiView Presentationsprogramvara Programvaran är framtagen för att stödja användningen av TI-30X MultiView -familjen i klassrummet (TI-30XS MultiView och TI-30XB MultiView ). Denna lättanvända programvara kompletterar TI-30XS/B MultiView -räknarna genom att låta lärarna interaktivt visa räknarens fönster för hela klassen samtidigt med hjälp av en projektor. Den är ett idealsikt demonstrationsverktyg för att göra presentationer i matematik och naturvetenskap och har samma räknesätt och funktioner som räknarna plus mycket mer. TI-SmartView TI-30X Pro MultiView Presentationsprogramvara TI-SmartView TI-30X Pro MultiView är ett bra hjälpmedel för matematikläraren. Denna programvara simulerar funktionsräknaren TI-30X Pro MultiView och har samma funktioner som denna. Programmet kan användas med eller utan interaktiv skrivtavla. En av fördelarna med programmet är att det visar gjorda tangenttryckningar, så att t.ex. elever som ligger efter kan se vad som tryckts tidigare. Programmet säljs som enanvändarlicens och licens för samtidiga användare, och fungerar då på hela skoldatanätet. Kostnaden för den licensen beror på det maximala antalet personer som måste kunna använda programmet samtidigt. Finns både för PC och Mac. TI-SmartView TI-30XS MultiView finns som 1-användarlicens eller som samtidig användarlicens (tillgänglig för minst fem användare) för installation på skolans server.

10 + + Service och support + + Kostnadsfria lån Texas Instruments lånar kostnadsfritt ut utrustning till skolor och lärare. Det ger bl.a. dig som lärare möjlighet att under en begränsad tid, prova hjälp-medlen i din klass, eller använda dem för ett speciellt evenemang. Boka lån ca 4 6 veckor innan lånet ska äga rum! Längsta låneperiod för lärare är 30 dagar. Enheterna skickas i en väska direkt till dig. Efter lånetidens slut packar du bara in allt i väskan igen, sätter på den bifogade adressetiketten och ringer en budbil enligt de anvisningar som medföljer varje lån. Följande produkter är tillgängliga genom låneservice: TI-84 Plus TI-89 Titanium TI-Nspire CX handenheter TI-Nspire CX CAS handenheter TI-Nspire Dockningsstation CBL 2 CBR 2 Ett antal Vernier sensorer för biologi, kemi, fysik och matematik Hur gör jag för att låna utrustning? Kontakta vårt kundservicecenter på tel: eller skicka e-post till Du kan även beställa lån via vår hemsida education.ti.com/sverige Volyminköpserbjudande Skolor har möjlighet att erhålla kostandsfri utrustning vid större inköp av grafräknare och vissa funktionsräknare. Gå in på Texas Instruments hemsida för att se det senaste erbjudandet som gäller för denna skolstart, education.ti.com/sverige och där välj rubrik Lärare och se närmare på Erbjudande till skolor och lärare. Så här gör du för att erhålla detta erbjudande: För att skolan ska erhålla erbjudandet måste Texas Instruments få något form av intyg som styrker inköpet. Som intyg för antal köpta räknare gäller följande alternativ: Kopia på faktura eller underlag från inköpsställe på t.ex. det totala antalet inköpta grafräknare. Som underlag gäller även ett brev (skolans eget papper) som undertecknas av rektor och där hen intygar antalet nyinköpta räknare eller programvarulicenser. I det fall förfrågan skickas som , måste köpebevisen skannas och bifogas som pdf-fil tillsammans med brev till nedanstående e-post adress. 3 års garanti Texas Instruments räknare håller för livet i en skolväska. Vi ger nämligen tre års garanti på alla skolräknare. Räknaren kan oftast bytas på samma plats där du köpte den, så du inte behöver vänta på att få en ny i utbyte. (Om du har en leverantör som inte känner till systemet så kan de kontakta TI: s kundtjänst på , så gör vi vad vi kan för att hjälpa dem). Det är däremot viktigt att du innan gör vissa kontroller för att säkerställa att felet inte bara beror på låga batterier eller låg/hög kontrast på räknarens teckenfönster eller dyligt. Faxa eller skicka epost med er förfrågan till följande adress eller faxnummer: Texas Instruments CSC Fax: Epost:

11 Kurser och Workshop T³ Teacher Teaching with Technology Texas Instruments T³ projekt erbjuder ett flertal olika typer av kurser för lärare som vill vidareutveckla pedagogiken för hur TI:s tekniska hjälpmedel kan användas på bästa sätt i undervisningen. T³ utbildningsteam bestående av ett flertal yrkesverksamma lärare och lärarutbildare som har lång erfarenhet av pedagogisk användning av tekniska hjälpmedel i undervisningen. Detta borgar för hög kvalitet på deras kurser. T³ kurserna är meningsfull kompetensutveckling för lärare och är därför utmärkta exempel på kvittningsbara aktiviteter. Målet för kurserna är främst att: n öka lärarnas förtroende för användning av tekniska hjälpmedel n höja lärarnas medvetenhet om dess möjligheter n identifiera exempel som har bra praktisk användning n förmedla grunden för att öka standarden på undervisningen n göra det möjligt för lärare att förbättra elevernas förståels För mer information, besök: Lärarerbjudande Texas Instruments har erbjudanden till lärare (endast en modelltyp/lärare). Erbjudandena gäller f.n. följande produktalternativ: TI-84 Plus Silver Edition med OH-uttag och lärarpaketen av TI-Nspire CX och TI-Nspire CX CAS samt TI-Nspire lärarprogramvara. Då våra lärarerbjudanden varierar över tiden så mejla oss direkt för att få information om aktuella erbjudanden. Skicka mejl till:

12 För ytterligare information besök vår webbplats education.ti.com/sverige Kundtjänst/support: Tel: alt (Fri samtalkostnad) Fax: E-post: education.ti.com/sverige Texas Instruments Sverige: Texas Instruments Kista Science Tower Kista Fax: E-post: Carina Kroninger Marknadschef Norden ET Education Technology Dir. tel: Bengt Åhlander Skolkonsult Dir. tel: E-post: Alla produkter som kan köpas i Europa har tillverkats enligt standard ISO Alla varumärken tillhör respektive ägare. Texas Instruments förbehåller sig rätten att ändra produkter, specifikationer, service och erbjudanden utan föregående meddelande Texas Instruments

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Survey&Report Produktblad

Survey&Report Produktblad Survey&Report Produktblad Survey&Report är ett webbaserat och flerspråkigt program som gör det enkelt att skapa professionella enkäter för undersökningar och utvärderingar. Du väljer frågor, utformar en

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08 Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013 Therése Haglind 2013-12-08 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Metod och genomförande... 3 1.1.1 Enkät... 3 1.1.2 Fokusgruppintervjuer... 4

Läs mer

MICS CRM. utan att krångla till det! CRM - Säljstödssystem AGILE IT SVERIGE AB

MICS CRM. utan att krångla till det! CRM - Säljstödssystem AGILE IT SVERIGE AB MICS CRM - Säljstödssystem CRM utan att krångla till det! Marknadens mest logiska system! Företags information Personer på företagen. Händelser, dokument och E-mail på dina företag. All information på

Läs mer

Utvärdering av lärplattor i undervisningen i Gislaveds grundskolor. Jan Hylén

Utvärdering av lärplattor i undervisningen i Gislaveds grundskolor. Jan Hylén Utvärdering av lärplattor i undervisningen i Gislaveds grundskolor Jan Hylén Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Bakgrund...4 3. Genomförande av undersökningen...4 4. Hur fungerar lärplattorna i skolans

Läs mer

nr18 katalog Med vår app blir inlästa läromedel enkelt

nr18 katalog Med vår app blir inlästa läromedel enkelt nr18 katalog Med vår app blir inlästa läromedel enkelt Inledning Mycket händer nya möjligheter för skolor och elever Innehåll: 2 Om oss 3 Inlästa läromedel gör skillnad! 4 Abonnemang på inlästa läromedel

Läs mer

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003.

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003. Icarus 2.6 Manual är utskriven 2003-08-27 22:44 Copyright Keylogic AB 2003. 1 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT...3 1.1 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...3 1.2 SYSTEMKRAV...3 1.3 HUR FUNGERAR ICARUS...4 1.4 STÖD FINNS

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Manual Innehållsförteckning Introduktion till programmet... 4 Möjligheter och begränsningar... 4 Installation... 5 Introduktion... 8 Kom igång... 9 Server & Klient... 11 Användare... 12 Användarinformation...

Läs mer

En guide till Software Asset Management (SAM) Licenshantering.

En guide till Software Asset Management (SAM) Licenshantering. En guide till Software Asset Management (SAM) Licenshantering. Hur du förvaltar och underhåller programvarulicenser som ditt företag har investerat i. Innehåll Vad är Software Asset Management (SAM)? Software

Läs mer

Control Your Money. Lärarhandledning. Ett undervisningsmaterial om finansiell kunskap för matematik och andra ämnen i årskurs 4 9.

Control Your Money. Lärarhandledning. Ett undervisningsmaterial om finansiell kunskap för matematik och andra ämnen i årskurs 4 9. 1 Control Your Money Lärarhandledning Ett undervisningsmaterial om finansiell kunskap för matematik och andra ämnen i årskurs 4 9. 2 Innehåll Inledning... 3 Översikt... 4 Undervisningsrelaterade överväganden...

Läs mer

IT-drift för skolan. Tunna klienter - om, hur och varför. Projekt Infrabas Svenska Kommunförbundet 2000-08-06

IT-drift för skolan. Tunna klienter - om, hur och varför. Projekt Infrabas Svenska Kommunförbundet 2000-08-06 IT-drift för skolan Tunna klienter - om, hur och varför. Projekt Infrabas Svenska Kommunförbundet 2000-08-06 Projekt INFRABAS För att stödja genomförandet av den nationella satsningen på IT i skolan, ITiS

Läs mer

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VÄRDEKEDJAN Marknadsföring, information och kommunikation är förmedling av tankar, idéer, fakta eller känslor. Men för att kunna förmedla måste ett budskap formuleras

Läs mer

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION

VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VERKTYGS- LÅDA FÖR MARKNADS- KOMMUNIKATION VÄRDEKEDJAN Marknadsföring, information och kommunikation förmedlar tankar, idéer, fakta eller känslor. Men för att kunna nå fram måste ett budskap formuleras

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

WebPublish. Sju fördelar med. WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat.

WebPublish. Sju fördelar med. WebPublish. Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat. WebPublish Faktaproduktion och formgivning i ett - för smidigt arbete och ett lyckat resultat. WebPublish är ett modernt och kraftfullt publiceringsverktyg som anpassas individuellt för varje organisation.

Läs mer

FileMaker 14. Guide för WebDirect

FileMaker 14. Guide för WebDirect FileMaker 14 Guide för WebDirect 2015 FileMaker Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och FileMaker Go är varumärken som tillhör FileMaker,

Läs mer

Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen.

Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen. Sektionen för lärande och miljö Specialpedagogprogrammet Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen.

Läs mer

Hal Skärmläsare version 9.0

Hal Skärmläsare version 9.0 Hal Skärmläsare version 9.0 för Microsoft Windows operativsystem Upphovsrätt 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom www.yourdolphin.com www.dolphinse.com/swedish

Läs mer

DÄCKDATA DET LEDANDE SYSTEMET FÖR DÄCKBRANSCHEN

DÄCKDATA DET LEDANDE SYSTEMET FÖR DÄCKBRANSCHEN DÄCKDATA FULL KONTROLL PÅ DÄCKHOTELLET PRISLISTOR & LEVERANTÖRER ALLTID ONLINE TIDBOKNING VIA INTERNET SMS-TJÄNST DET LEDANDE SYSTEMET FÖR DÄCKBRANSCHEN VÄLKOMMEN! Sedan jag startade Compilator för snart

Läs mer

Framtidens läxläsning

Framtidens läxläsning Framtidens läxläsning Hur mobilteknologi kan komma att förändra grundskolan JONATAN FOGELQUIST Examensarbete Stockholm, Sverige 2011 Framtidens läxläsning Hur mobilteknologi kan komma att förändra grundskolan

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer

Det obegränsade rummet DET MODERNA SKOLBIBLIOTEKET EN FRAMTIDSSKISS

Det obegränsade rummet DET MODERNA SKOLBIBLIOTEKET EN FRAMTIDSSKISS Det obegränsade rummet DET MODERNA SKOLBIBLIOTEKET EN FRAMTIDSSKISS Förord I den svenska skolan sker just nu stora förändringar, med ny skollag, nya läroplaner och ett nytt betygssystem. Samtidigt förändras

Läs mer

Det moderna skolbiblioteket - en framtidsskiss

Det moderna skolbiblioteket - en framtidsskiss Det moderna skolbiblioteket - en framtidsskiss ett uppdrag för Sveriges kommuner och landsting Skolbiblioteket finns där kompetens och resurser blir synliga och samverkar med elever och pedagoger. Skolbiblioteket

Läs mer

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna.

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. Södertörns högskola Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik Kandidatuppsats 15 hp Medieteknik Höstterminen 2012 Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. En fallstudie bland

Läs mer

HandWallet. Version 4.08 Palm Pilot handdatorer Senast uppdaterad: 24 Juni 2005. Användarmanual

HandWallet. Version 4.08 Palm Pilot handdatorer Senast uppdaterad: 24 Juni 2005. Användarmanual 1 HandWallet Version 4.08 Palm Pilot handdatorer Senast uppdaterad: 24 Juni 2005 Användarmanual MediaVision Computer Tech. LTD Alla Rättigheter Reserverade 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Snabb Start...8 2.

Läs mer

Innehåll. 1 Ställa in räknaren 4. 2 Mer om Inmatning av uttryck 7. 3 Bråkräkning 10. 4 Använda svarsknappen vid upprepade beräkningar 11

Innehåll. 1 Ställa in räknaren 4. 2 Mer om Inmatning av uttryck 7. 3 Bråkräkning 10. 4 Använda svarsknappen vid upprepade beräkningar 11 Innehåll 1 Ställa in räknaren 4 2 Mer om Inmatning av uttryck 7 3 Bråkräkning 10 4 Använda svarsknappen vid upprepade beräkningar 11 5 Listor - göra flera beräkningar på en gång 13 6 Arbeta med formler

Läs mer

Verklighetsbaserad matematikinlärning ur ett lokalt perspektiv

Verklighetsbaserad matematikinlärning ur ett lokalt perspektiv 2003:092 PED EXAMENSARBETE Verklighetsbaserad matematikinlärning ur ett lokalt perspektiv DANIEL FJÄLLBORG MIKAEL WISTRÖM PEDAGOGUTBILDNINGARNA GRUNDSKOLLÄRARPROGRAMMET ÅK 4 9 HT 2003 Vetenskaplig handledare:

Läs mer

IPAD-PROJEKTET VT12 EN RAPPORT FRÅN ÅRSTASKOLAN

IPAD-PROJEKTET VT12 EN RAPPORT FRÅN ÅRSTASKOLAN ÅRSTASKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN IPAD-PROJEKTET VT12 EN RAPPORT FRÅN ÅRSTASKOLAN Version 1 2012-09-06 Sammanställd av Martin Claesson SID 2 (21) Vi vill inledningsvis tacka Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Pekplattorna är inte skolans framtid, utan dess nutid. Lärares erfarenheter av projektet Pekplattans Pedagogiska Potential (PPP)

Pekplattorna är inte skolans framtid, utan dess nutid. Lärares erfarenheter av projektet Pekplattans Pedagogiska Potential (PPP) Pekplattorna är inte skolans framtid, utan dess nutid Lärares erfarenheter av projektet Pekplattans Pedagogiska Potential (PPP) Marie Håkans, 32098 Avhandling för pedagogie magisterexamen Pedagogiska fakulteten

Läs mer