Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013"

Transkript

1 Matematik och naturvetenskap Teknologi för lärare läsår 2012/2013 TI-30X Pro MultiView Med ekvationslösaren och exakta beräkningar, har du ett mycket bra stöd för matematik på alla nivåer. ver. 3.2 Ny uppdateringen av OS till TI-Nspire handenheter och av datorprogramvaran för PC och Mac. Navigator NC System Ett klassrumsnätverk där det finns undersökningar som tydligt visar att detta system ökar engagemanget och intresset för matematik i klassrummet! Your Expertise. Our technology. Student Success.

2 familjen ger dig en djupare förståelse för matematik och naturvetenskap TI-Nspire ger unika möjligheter att dynamiskt länka olika representationer med varandra, vilket resulterar i att man snabbare och lättare ser sammanhangen i matematik och naturvetenskap och därmed ökar förståelsen. PublishView Alla våra TI-Nspire CAS-program kan nu producera material i A4-storlek som du kan skriva ut. Här kan du skriva texter, infoga applikationer, bilder och videoklipp i olika format. Detta gör att du nu själv med enkla steg kan producera sidor med t.ex. uppgifter, hela lösningar av uppgifter eller text som beskriver och förklarar ett matematiskt begrepp. Naturligtvis kan du även lägga en sådan här sida på webben med Player. Alla applikationer som är med är interaktiva och dynamiska och ändrar du på en representation i en applikation så ändras den interaktivt i de andra applikationerna. En fantastisk möjlighet för lärare och elever att producera uppgifter, läxor med mera. Allt-i-ett hjälpmedel Denna paketlösning ger dig allt det du behöver för din matematikundervisning på ett och samma ställe. Du slipper använda och söka efter flera olika hjälpmedel eller programvaror. TI-Nspire finns både som portabel handenhet och som datorprogramvara, så det är bara att välja det som passar dig bäst. Här får du t.ex. ett CAS-verktyg, geometri, statistik, kalkylark, dataanalys, enkel textbehandling och datainmatning i ett och samma hjälpmedel. Handenheten säljs tillsammans med programvara för hemmabruk. Datorprogramvaran finns för PC och Mac och i olika licensformer.

3 Datauppsamling Datainsamlingsverktyg för matematik, fysik, kemi och biologi. Med hjälp av dessa verktyg samlar lärare och elever in verklighetens data från omgivningen och får på så sätt möjligheten att se hur matematiken och naturvetenskapen är kopplad till världen omkring dem. TI-Nspire Lab Cradle är en datainsamlingsplatta som gör det möjligt att koppla flera sensorer till en TI-Nspire CX eller TI-Nspire CX CAS handenhet. CX / CX CAS handenhet I handenheten finns ett uppladdningsbart batteri istället för stavbatteri, det gör att den har ett tunnare och smidigare format. Med en högupplöst färgskärm som är bakgrundsbelyst och med ett användargränssnitt som matchar smarta mobiler får du en enhet som är lika enkel att använda som datorprogramvara. Allt du kan göra på en dator kan du också göra på handenheten. nätadapter Med denna nätadapter kan man ladda det uppladdningsbara batteriet i TI-Nspire handenheten från ett enda eluttag och utan att man behöver ta ur batteriet i handenheten. AC/DC eladapter Modell: AC9910U-EU Input: 100~240V, 50-60Hz 200 ma Output: 5V DC ma ebook Nspirerande matematik Under läsår 2012/2013 bjuder vi på en fri prenumeration av e-läromedlet Nspirerande matematik när en skola beställer minst en klassuppsättning av TI-Nspire datorprogramvara eller TI-Nspire CX/ TI-Nspire CX CAS. Dessa läromedel består av e-böcker för Ma 1c och Ma 2c. Läromedlet finns även i tryckt form, och prenumeranter kan för en kostnad beställa dessa via nätet. Läs mer på Huvudförfattare till Nspirerande matematik är Lars Jakobsson och hans genomgående idé genom hela läromedlet är att eleverna först ska få utforska och laborera med matematiken innan den professionelle läraren samlar ihop klassen och gör sina genomgångar. I e-läromedlen så finns det massor med dokument, tns filer, som eleverna kan hämta ner till sin TI-Nspire CAS programvara eller handenhet och utforska matematiken vidare. Det ingår ett flertal aktiviteter som utmanar eleverna. För respektive kurs ingår även en väl utvecklad lärarhandledning. Den berättar hur man kan välja ut uppgifter samt planera hela kursen på ett mycket detaljerat sätt.

4 programvara Licensformer Med handenheter Vid köp av handenheterna TI-Nspire CX / CX CAS ingår alltid en-användarlicens av programvaran för hemmabruk. Programvarulicenser TI-Nspire finns som Elevprogramvara och Lärarprogramvara och i nedanstående licensformer: (För att klassrumsnätverket TI-Nspire Navigator NC krävs att eleverna har elevprogramvaran och läraren en lärarprogramvara som har Navigator som tillägg). 1 Enanvändarlicens Man betalar per licens och varje dator aktiveras med ett licensnummer över internet. När maximala antalet aktiveringar uppnåtts kontaktas TI kundservice, som kontrollerar att eleverna har högst en och lärare högst två aktiveringar på en licens. Programvarulicenser för skolor och kommuner (gäller även för TI-Nspire Navigator NC) Nedanstående licensformer finns som ett-årig prenumeration eller som köp: 2 SML-licens (School Managed license) Det totala antalet användare avtalas med TI. Om 200 elever ska kunna använda programvaran upprättas ett skriftligt avtal för 200 datorer oavsett om ett mindre antal är samtidiga användare. Med SML kan skolan på ett enkelt sätt ge eleverna tillgång till TI-Nspire CAS. Alla elever använder nämligen samma licens, som skolan själv kontrollerar via en Licens- Service på en dator i skolans nätverk. Elever och lärare kan använda TI-Nspire CAS utanför skolans nätverk (utan förbindelse med LicensServicen) i upp till 30 dagar åt gången. SML Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administrerar sina klienter i skolnätverket. 3 MAL-licens (Multi-Activation license) Aktivering av denna licens kräver inte någon speciell infrastruktur på skolan utan licensaktiveringen skickas som fil till datorerna och kan där aktiveras individuellt om så önskas utan att vara uppkopplad mot internet. För kommuner är det äver bra att veta att denna licens stöder imaging. Efter installation och aktivering kan programmet användas på respektive lokal dator utan att vara uppkopplad på internet. MAL Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administerar sina klienter i skolan och hemma. Passar bra till SkolPC miljöer där man centralt gör deployment (skickar programinstallationen från server ut till datorerna). Information till IT SML-licens MAL-licens Klienttyp Specifik Specifik Krav på internetanslutning Nej Nej Kräver licensservice Ja Nej Support för massdeployment/imaging Ja Offline-användning Begränsas automatiskt Ja Hur lång offline-användning Sammanfattning 30 dagar från senaste anslutning Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administrerar sina klienter i skolnäverket samt offline utanför skolnätverket. Ja Under hela licensperioden Passar för fleranvändarmiljö där skolan centralt administerar sina klienter i skolan och hemma. Passar bra till SkolPC miljöer där man centralt gör deployment. För mer information om dessa licenser kontakta TI kundsupport på tel: eller mail:

5 Datauppsamling Med handenheter och programvara kan du med TI-Nspire Lab Cradle och den mångsidiga Vernier DataQuest -applikationen arbeta hela vägen från dataloggning till utforskning, analys och rapportering. Du kan på ett enkelt och bekvämt sätt visa olika aspekter av ett begrepp och därefter gå vidare med dina upptäckter så långt som du behöver. På detta sätt kommer du att hjälpa dina elever att uppnå bättre och djupare förståelse av naturvetenskap och matematik. Lab Cradle Lab Cradle enheten kan hantera och göra mätningar med upp till fem sensorer samtidigt och är ett enkelt och flexibelt alternativ för att samla in data oberoende av tid och plats. Med hjälp av sensorer som har USB-kontakt (tillbehör) och Vernier DataQuest applikationen kan eleven samla in data direkt till sin PC/ Mac eller handenhet för att där sedan mer i detalj utforska resultaten. EasyLink och GoLink (från Vernier) Anslut en av de 36 kompatibla Vernier probarna till TI-Nspire familjen, TI-84 Plus eller TI-84 Plus Silver Edition med applikationen EasyData och en EasyLink adapter. Adaptern vid namn GoLink används vid koppling mellan samma probar och en dator med TI-Nspire CAS eller TI-Nspire programvara. Skillnaden på EasyLink och GoLink är bl.a. storleken på USBkontakten (tillbehör). Easy Link är kompatibel med: TI-84 Plus / TI-84 Plus Silver Edition TI-Nspire / TI-Nspire CAS TI-Nspire med Touchpad TI-Nspire CAS med Touchpad TI-Nspire CX / TI-Nspire CAS CX. Fungerar med de flesta av Verniers stora sortiment av probar inom matematik, fysik, kemi och biologi. CBR 2 (Calculator-Based Laboratory ) En ultraljuds-rörelsedetektor för naturvetenskap och matematik. Det enkla och roliga sättet att koppla ihop matematik och naturvetenskap med den verkliga världen. Utformad för lärare och elever som vill börja samla in och analysera rörelsedata från den verkliga världen såsom avstånd, hastighet och acceleration. Ett inbyggt program skickas till din räknare genom att bara trycka på en knapp. Börja direkt samla in data med hjälp av de praktiska förvalda inställningarna eller ändra din konfiguration själv det är lätt! Den går att ansluta via CBL 2 och direkt till TI s grafräknare och TI-Nspire handenhet och programvara. Det medföljer en extra lång data-överföringskabel.

6 + + Tillbehör + + Navigator Navigator NC system Detta är en undervisningsprogramvara för klassrummet, som enligt nya forskningsresultat förbättrar och stimulerar elevernas engagemang, delaktighet och prestationer. Via ett kabelanslutet eller trådlöst skolnätverk möjliggör detta system interaktiv inlärning. Eleverna kan också visa sina arbeten från vilken plats som helst i klassrummet. Perfekt övervakningssystem vid nationella och lokala prov. Navigator System Du som lärare kan kommunicera med dina elevers handenheter som är trådlöst anslutna till din dator. Du kan se deras skärmar samt skicka ut snabbfrågor och små självrättande tester. Dessutom får du med en praktisk laddningsenhet. Access point Ger en trådlös anslutning mellan lärarens dator och tillkopplingsenheten på elevens handenhet. Adapter (för trådlös kommunikation) Till TI-Nspire Navigator systemet för handenheter behövs en liten adapter för trådlös kommunikation mellan lärarens dator och elevernas handenheter. Adaptern fästs på översidan av varje handenhet. Docking Station Enkel uppladdning, dokumentöverföring och uppdatering. TI-Nspire Docking Station gör det lättare för läraren att förbereda lektionerna och erbjuder effektiv överföring av dokument och uppladdning av handenheternas batterier. Med dockningsstationen kan läraren: Överföra dokument till eller från flera handenheter samtidigt med TI-Nspire - eller TI-Nspire CAS Lärarprogramvara. Ladda batteriet i TI-Nspire och TI-Nspire CAS handenheter. Uppdatera operativsystemet i flera handenheter samtidigt.

7 Grafräknare TI-89 Titanium Den kraftfulla symbolhanterande grafräknaren TI-89 Titanium är en CAS-räknare (Computer Algebra System) för gymnasiet och universitetet och en räknare som även passar bra för ingenjörer ut i arbetslivet. TI-89 Titanium har en inbyggd USB-port och medföljande USB-kabel som gör det lätt att dra fördel av de applikationer som finns tillgängliga för en rad ämnen. Denna räknare har även ett ROM-minne på 2,7 Mb tillgängligt för användaren samt ett RAM-minne på 188 kb. Några funktioner som finns med är exempelvis: Differentialkalkyl och matrisalgebra som gör att du kan manipulera matematiska uttryck och funktioner. Funktioner såsom: Graffunktioner, parametriska ekvationer, polära ekvationer, rekursivt definierade sekvenser, 3D-ytor och differentialekvationer. Den har inbyggd USB-port som medför extra snabb överföring mellan enhet till enhet och flexibilitet i kommunikation till en dator eller presentationsenhet. Möjlighet till programmering i TI-Basic och assembler. TI-84 Plus TI-84 Plus är en kraftfull grafräknare för gymnasiet och högskolan som kombinerar snabb processor och inbyggd datakommunikation. Den har en inbyggd USB-port och det ingår en USBkabel för datakommunikation. Räknaren lagrar upp till trettio applikationer och har tio förinstallerade applikationer. Denna räknare har ett ROM-minne på 480 kb tillgängligt för användaren samt ett RAM-minne på 24 kb. Genom den inbyggda USB-porten och EasyLink - adaptern (tillbehör) kan du koppla sensorer direkt till räknaren. Reella och komplexa tal beräknas med 14 siffrors noggrannhet och kan visas med tio siffror plus en tvåsiffrig exponent. Ritar tio rektangulära funktioner, sex parametriska uttryck, sex polära uttryck samt tre rekursivt definierade sekvenser med sju olika grafstilar. Interaktiv grafisk analys med derivator och integraler. Avancerade statistiska funktioner, bl.a. hypotestest och beräkning av konfidensintervall. Finansfunktioner (beräkningar av annuitetslån, penningvärdesberäkning, kassaflödesberäkningar och avskrivningar). TI-SmartView TI-84 Plus Presentationsprogramvara Kompletterar grafräknarfamiljerna TI-83 Plus och TI-84 Plus. Programmet gör det möjligt för läraren att för hela klassen projicera en interaktiv representation av grafräknaren. Det är ett utmärkt redskap att använda för läraren vid genomgångar av olika exempel inom matematik och naturvetenskap. Programmet är lätt att använda med lärarens dator och programmets visning av grafräknarens tangentbord. Här visas historiken av tangenttryckningar och man kan skapa och enkelt spara multipla skärmbilder. TI-SmartView TI-84 Plus finns som 1-användarlicens eller som samtidig användarlicens (tillgänglig för minst fem användare) för installation på skolans server. TI-82 Stats Grafritande räknare som passar väl in på grundskolans senare del och gymnasienivå med bl.a. väl utvecklade statistiska- och ekonomiska funktioner. TI-82 Stats består bl.a. av följande: Högupplösande åttaradigt teckenfönster med sexton tecken per rad, 64x96 bildpunkter med delad skärm. 32 kb RAM (24 kb minne tillgängligt för användaren). Statistiska funktioner bl.a. hypotestest och beräkning av konfidensintervall samt sannolikhetsfördelningar. Listor med upp till 99 element per lista Avancerade graffunktioner med många olika grafstilar och klarar att lösa ekvationer. Finansfunktioner som t.ex. penningvärdesutveckling, Cash Flows och avskrivningar.

8 + + Funktionsräknare + + TI-30X Pro MultiView Rullningsbar inmatningsrad med elva siffror samt plats för resultat med tio siffror och två siffror för exponent. Bra, flerradigt teckenfönster som gör det möjligt att se flera beräkningar, jämföra resultat och se samband. Matematisk notation liknande läroböcker. Enkel scrollning och redigering. Menystruktur som ger tillgänglighet till kommandon och mallar. En växlingstangent för att konvertera mellan bråk/decimaltal, decimal/procent, procent/bråktal, grader/radianer. Ekvationslösare för polynom, ekvationssystem och allmänna ekvationer. Boolska beräkningar. Beräkningar med komplexa tal. Fem minnen, 20 omvandlingar för måttenheter och elva fysikaliska konstanter. TI-30XB/XS MultiView TI-30XB/XS MultiView är en funktionsräknare som kombinerar statistik och avancerade vetenskapliga funktioner med ett fyrradigt teckenfönster. Det flerradiga fönstret gör bland annat att du får bättre överblick över dina uträkningar och kan räkna snabbare. Grundläggande vetenskapliga, trigonometriska och hyperboliska funktioner. Flerradigt fönster gör det möjligt att se mönster eller skillnader i matematiken och även se tidigare gjorda beräkningar. Tvåvariabelstatistik: Mata in/ta bort/infoga/ redigera enskilda statistiska dataelement. Möjlighet att lägga till en funktion till en lista av värden. Konverteringar: bråktal/decimaler, grader/radianer/grad, DMS (grader-minutersekunder)/decimal/grader. TI-30XA Lättanvänd funktionsräknare med bråktalsberäkningar. Teckenfönster med tio tecken. Variabelstatistik, grundpotensform och ingenjörsnotation. Konverteringar: bråktal/decimaler, grader/radianer/grad, DMS (grader-minutersekunder)/decimal/grader. Hårda, slagtåliga plasttangenter. Batteridrift. BA II PLUS En idealisk räknare för ekonomer. BA II PLUS kombinerar kraftfulla tekniska och ekonomiska funktioner som exempelvis betalningsflödesanalys och avancerad statistik. Några möjligheter som finns är: Listbaserad statistiskt funktion låter användaren lagra och redigera datapunkter med fyra typer av regression. Speciella tangenter för beräkningar som rör lån, amorteringar, leasing etc. Utför Cash Flow-analyser för upp till 24 olika kassaflöden med frekvenser på upp till fyra siffror; beräknar NPV och IRR.

9 TI-SmartView TI-30X MultiView Presentationsprogramvara Programvaran är framtagen för att stödja användningen av TI-30X MultiView -familjen i klassrummet (TI-30XS MultiView och TI-30XB MultiView ). Denna lättanvända programvara kompletterar TI-30XS/B MultiView -räknarna genom att låta lärarna interaktivt visa räknarens fönster för hela klassen samtidigt med hjälp av en projektor. Den är ett idealsikt demonstrationsverktyg för att göra presentationer i matematik och naturvetenskap och har samma räknesätt och funktioner som räknarna plus mycket mer. TI-SmartView TI-30X Pro MultiView Presentationsprogramvara TI-SmartView TI-30X Pro MultiView är ett bra hjälpmedel för matematikläraren. Denna programvara simulerar funktionsräknaren TI-30X Pro MultiView och har samma funktioner som denna. Programmet kan användas med eller utan interaktiv skrivtavla. En av fördelarna med programmet är att det visar gjorda tangenttryckningar, så att t.ex. elever som ligger efter kan se vad som tryckts tidigare. Programmet säljs som enanvändarlicens och licens för samtidiga användare, och fungerar då på hela skoldatanätet. Kostnaden för den licensen beror på det maximala antalet personer som måste kunna använda programmet samtidigt. Finns både för PC och Mac. TI-SmartView TI-30XS MultiView finns som 1-användarlicens eller som samtidig användarlicens (tillgänglig för minst fem användare) för installation på skolans server.

10 + + Service och support + + Kostnadsfria lån Texas Instruments lånar kostnadsfritt ut utrustning till skolor och lärare. Det ger bl.a. dig som lärare möjlighet att under en begränsad tid, prova hjälp-medlen i din klass, eller använda dem för ett speciellt evenemang. Boka lån ca 4 6 veckor innan lånet ska äga rum! Längsta låneperiod för lärare är 30 dagar. Enheterna skickas i en väska direkt till dig. Efter lånetidens slut packar du bara in allt i väskan igen, sätter på den bifogade adressetiketten och ringer en budbil enligt de anvisningar som medföljer varje lån. Följande produkter är tillgängliga genom låneservice: TI-84 Plus TI-89 Titanium TI-Nspire CX handenheter TI-Nspire CX CAS handenheter TI-Nspire Dockningsstation CBL 2 CBR 2 Ett antal Vernier sensorer för biologi, kemi, fysik och matematik Hur gör jag för att låna utrustning? Kontakta vårt kundservicecenter på tel: eller skicka e-post till Du kan även beställa lån via vår hemsida education.ti.com/sverige Volyminköpserbjudande Skolor har möjlighet att erhålla kostandsfri utrustning vid större inköp av grafräknare och vissa funktionsräknare. Gå in på Texas Instruments hemsida för att se det senaste erbjudandet som gäller för denna skolstart, education.ti.com/sverige och där välj rubrik Lärare och se närmare på Erbjudande till skolor och lärare. Så här gör du för att erhålla detta erbjudande: För att skolan ska erhålla erbjudandet måste Texas Instruments få något form av intyg som styrker inköpet. Som intyg för antal köpta räknare gäller följande alternativ: Kopia på faktura eller underlag från inköpsställe på t.ex. det totala antalet inköpta grafräknare. Som underlag gäller även ett brev (skolans eget papper) som undertecknas av rektor och där hen intygar antalet nyinköpta räknare eller programvarulicenser. I det fall förfrågan skickas som , måste köpebevisen skannas och bifogas som pdf-fil tillsammans med brev till nedanstående e-post adress. 3 års garanti Texas Instruments räknare håller för livet i en skolväska. Vi ger nämligen tre års garanti på alla skolräknare. Räknaren kan oftast bytas på samma plats där du köpte den, så du inte behöver vänta på att få en ny i utbyte. (Om du har en leverantör som inte känner till systemet så kan de kontakta TI: s kundtjänst på , så gör vi vad vi kan för att hjälpa dem). Det är däremot viktigt att du innan gör vissa kontroller för att säkerställa att felet inte bara beror på låga batterier eller låg/hög kontrast på räknarens teckenfönster eller dyligt. Faxa eller skicka epost med er förfrågan till följande adress eller faxnummer: Texas Instruments CSC Fax: Epost:

11 Kurser och Workshop T³ Teacher Teaching with Technology Texas Instruments T³ projekt erbjuder ett flertal olika typer av kurser för lärare som vill vidareutveckla pedagogiken för hur TI:s tekniska hjälpmedel kan användas på bästa sätt i undervisningen. T³ utbildningsteam bestående av ett flertal yrkesverksamma lärare och lärarutbildare som har lång erfarenhet av pedagogisk användning av tekniska hjälpmedel i undervisningen. Detta borgar för hög kvalitet på deras kurser. T³ kurserna är meningsfull kompetensutveckling för lärare och är därför utmärkta exempel på kvittningsbara aktiviteter. Målet för kurserna är främst att: n öka lärarnas förtroende för användning av tekniska hjälpmedel n höja lärarnas medvetenhet om dess möjligheter n identifiera exempel som har bra praktisk användning n förmedla grunden för att öka standarden på undervisningen n göra det möjligt för lärare att förbättra elevernas förståels För mer information, besök: Lärarerbjudande Texas Instruments har erbjudanden till lärare (endast en modelltyp/lärare). Erbjudandena gäller f.n. följande produktalternativ: TI-84 Plus Silver Edition med OH-uttag och lärarpaketen av TI-Nspire CX och TI-Nspire CX CAS samt TI-Nspire lärarprogramvara. Då våra lärarerbjudanden varierar över tiden så mejla oss direkt för att få information om aktuella erbjudanden. Skicka mejl till:

12 För ytterligare information besök vår webbplats education.ti.com/sverige Kundtjänst/support: Tel: alt (Fri samtalkostnad) Fax: E-post: education.ti.com/sverige Texas Instruments Sverige: Texas Instruments Kista Science Tower Kista Fax: E-post: Carina Kroninger Marknadschef Norden ET Education Technology Dir. tel: Bengt Åhlander Skolkonsult Dir. tel: E-post: Alla produkter som kan köpas i Europa har tillverkats enligt standard ISO Alla varumärken tillhör respektive ägare. Texas Instruments förbehåller sig rätten att ändra produkter, specifikationer, service och erbjudanden utan föregående meddelande Texas Instruments

Vi introducerar grafräknaren TI-84 Plus C Silver Edition

Vi introducerar grafräknaren TI-84 Plus C Silver Edition Vi introducerar grafräknaren TI-84 Plus C Silver Edition Upplev grafräknaren TI-84 Plus C - nu förbättrad med färgskärm. Kommer snart Huvudfunktioner: Högupplöst färgskärm som är bakgrundsbelyst Uppladdningsbart

Läs mer

Klassrumshantering Av: Jonas Hall. Högstadiet. Material: TI-82/83/84

Klassrumshantering Av: Jonas Hall. Högstadiet. Material: TI-82/83/84 Inledning Det som är viktigt att förstå när det gäller grafräknare, och TI s grafräknare i synnerhet, är att de inte bara är räknare, dvs beräkningsmaskiner som underlättar beräkningar, utan att de framför

Läs mer

Komma igång med TI-Nspire Dockningsstation

Komma igång med TI-Nspire Dockningsstation Komma igång med TI-Nspire Dockningsstation Denna handbok avser TI-Nspire programvara version 3.0. För att erhålla den senaste versionen av dokumentationen, besök education.ti.com/guides. Viktigt information

Läs mer

TI-Nspire CAS. Exempel på flera moment för Ma 4 och Ma 5. Your Expertise. Our technology. Student Success.

TI-Nspire CAS. Exempel på flera moment för Ma 4 och Ma 5. Your Expertise. Our technology. Student Success. TI-Nspire CAS Exempel på flera moment för Ma 4 och Ma 5 Your Expertise. Our technology. Student Success. TI Nspire CAS Exempel på flera moment för Ma 4 och Ma 5 Här är ett material som visar hur man kan

Läs mer

TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008

TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008 TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008 Roberto Ricci 1 INVALSI 2 Inledning. Denna avhandling sammanfattar resultaten från en studie av TI- Nspire CAS pilotanvändning avseende undervisning

Läs mer

Programvarulicenser och aktivering: Implementera programvara med Apple Remote Desktop

Programvarulicenser och aktivering: Implementera programvara med Apple Remote Desktop Programvarulicenser och aktivering: Implementera programvara med Apple Remote Desktop Denna sida ändrades senast den 21 jan 2010 av s-robinson2@ti.com. Implementera programvara med Apple Remote Desktop

Läs mer

Din manual TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE http://sv.yourpdfguides.com/dref/2996223

Din manual TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE http://sv.yourpdfguides.com/dref/2996223 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för TEXAS INSTRUMENTS TI-NSPIRE. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK

TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK I detta kapitel skall vi titta lite närmare på några specifika tillämpningar inom datorteknik som har anknytning till El och Energiprogrammet. Om du som läser denna kurs

Läs mer

Komma igång med TI-Nspire Dockningsstation

Komma igång med TI-Nspire Dockningsstation Komma igång med TI-Nspire Dockningsstation Denna handbok avser TI-Nspire programvara version 4.2. För att erhålla den senaste versionen av dokumentationen, besök education.ti.com/guides. Viktigt information

Läs mer

LEGO MINDSTORMS Education EV3

LEGO MINDSTORMS Education EV3 LEGO MINDSTORMS Education EV3 Framtiden tillhör de kreativa πr ROBOTAR OCH IT KREATIVITET SAMARBETE PROBLEMLÖSNING EV3 en evolution av MINDSTORMS Education! LEGO MINDSTORMS Education har bevisat att det

Läs mer

MagniLink Pro. för en tillgänglig arbetsplats

MagniLink Pro. för en tillgänglig arbetsplats MagniLink Pro för en tillgänglig arbetsplats MagniLink Pro PRO För alla professionella användare MagniLink PRO är utvecklat med ambitionen att vara det ultimata systemet för alla yrkesverksamma användare,

Läs mer

Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk.

Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk. Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk. Möt de nya utgåvorna...4 Tre sätt att köpa Windows...10 Uppgradering på en befintlig dator...12 Navigera i Windows 8...14 Sälja in Windows 8...18 Möt Windows 8.

Läs mer

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. IP004 Sweex Wireless Internet Phone

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. IP004 Sweex Wireless Internet Phone IP004 Sweex Wireless Internet Phone Inledning Först och främst tackar vi dig till ditt köp av Sweex Wireless Internet Phone. Med denna internettelefon kan du snabbt och lätt kommunicera via röstsamtal

Läs mer

Bäste lärare, Tillgängliga nyhetsbrev TI-MAT. Support Nyhetsbrev. TI Produktnytt

Bäste lärare, Tillgängliga nyhetsbrev TI-MAT. Support Nyhetsbrev. TI Produktnytt Bäste lärare, Med detta nyhetsbrev vill vi ge dig en överblick över Texas Instruments tillgängliga support. Vi vill stödja dig i användandet av TI:s tekniska hjälpmedel. Detta gör vi bl.a genom att producera

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 4 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT04 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 4 Skriftligt prov (4h) Muntligt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

BIG PAD Rätta känslan som penna på papper

BIG PAD Rätta känslan som penna på papper BIG PAD Rätta känslan som penna på papper Med bättre samarbetsmöjligheter för medarbetarna lyfter din verksamhet /This is Why du behöver Sharps BIG PAD för större mötesupplevelser. Inledning Du vill göra

Läs mer

U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH

U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH COMMUNICATION S U PPOR T U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH CLASS I I BRU KSAN VISN I N G NI - 7075 2 0 C O M M U N I C AT I O N S U P P O R T U S B A D A P T E R B L U E T O O T H C L A S S I I F ö r s t

Läs mer

Snabbguide. till Mini-router

Snabbguide. till Mini-router Snabbguide till Mini-router Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa Mini-routern surfar du på ett smartare sätt. Dels kan flera personer surfa på ett och samma abonnemang, dels kan du

Läs mer

MINIX NEO A2 Användarguide

MINIX NEO A2 Användarguide MINIX NEO A2 Användarguide Produkt Information Tack för att du köpt en MINIX NEO A2. MINIX NEO A2 är en trådlös air mouse + dubbelsidigt tangentbord med inbyggd mikrofon och högtalare. MINIX NEO A2 utnyttjar

Läs mer

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Program september 2017 09.30 Styrdokumentsförändringar och presentation av moduler 10.15 Paneldebatt: Varför ska våra elever lära sig programmering?

Läs mer

Tack för att du har valt den här routern med XR-teknologi.

Tack för att du har valt den här routern med XR-teknologi. B R U K S A N V I S N I N G N I - 7 0 7 5 0 2 1 F Ö R P A C K N I N G E N S I N N E H Å L L 4 T E K N I S K A S P E C I F I K AT I O N E R 4 T I L L Ä M P N I N G 4 M A S K I N V A R U I N S TA L L AT

Läs mer

Komma igång med Grid Player

Komma igång med Grid Player Komma igång med Grid Player Grid Player for ios version 1.3 Sensory Software International Ltd 2011 1 Om Grid Player Grid Player är en Alternativ kommunikations App (AKK) för personer som inte kan tala

Läs mer

Mötet med CAS och DGS. Per-Eskil Persson, Matematikbiennetten 2013, Malmö

Mötet med CAS och DGS. Per-Eskil Persson, Matematikbiennetten 2013, Malmö Mötet med CAS och DGS Per-Eskil Persson, Matematikbiennetten 2013, Malmö En pågående digital utveckling Enkla miniräknare: de fyra räknesätten och kvadratrötter Funktionsräknare: matematiska funktioner,

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Priserna anger pris utan moms och frakt. Vid skolstarten har vi skolstartspriser på de flesta av räknarna. Begär offert!

Priserna anger pris utan moms och frakt. Vid skolstarten har vi skolstartspriser på de flesta av räknarna. Begär offert! Pisena ange pis utan moms och fakt. Vid skolstaten ha vi skolstatspise på de flesta av äknana. Begä offet! TI 106 TI 106 ä en mycket vanlig äknae i hela gundskolan. Den ha plasttangente och löstagbat skyddslock.

Läs mer

Komma igång med TI-Nspire CX/ TI-Nspire CX CASräknaren

Komma igång med TI-Nspire CX/ TI-Nspire CX CASräknaren Komma igång med TI-Nspire CX/ TI-Nspire CX CASräknaren Denna handbok avser TI-Nspire programvara version 3.2. För att erhålla den senaste versionen av dokumentationen, besök education.ti.com/guides. Viktigt

Läs mer

Installationsguide Huawei E367

Installationsguide Huawei E367 TA 00 000 Installationsguide Huawei E367 Med vårt mobila bredband ansluter du dig mycket enkelt till internet. Sätt in ditt SIM-kort i modemet Huawei E367 och anslut det till datorns USB-port. Installationsprogrammet

Läs mer

Komma igång med TI-Nspire Navigator Teacher Software

Komma igång med TI-Nspire Navigator Teacher Software Komma igång med TI-Nspire Navigator Teacher Software Denna handbok avser TI-Nspire programvara version 3.2. För att erhålla den senaste versionen av dokumentationen, besök education.ti.com/guides. Viktigt

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Din manual TEXAS INSTRUMENTS TI-83 PLUS

Din manual TEXAS INSTRUMENTS TI-83 PLUS Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för TEXAS INSTRUMENTS TI-83 PLUS. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok

Läs mer

FirstClass Manual. Följande sidor beskriver de två olika sätten att logga in till FirstClass. Pröva båda för att själv se skillnaden.

FirstClass Manual. Följande sidor beskriver de två olika sätten att logga in till FirstClass. Pröva båda för att själv se skillnaden. FirstClass Manual version 1 v 08 Här kan du hämta FirstClass www.fc.vxu.se (Välj Ladda ner ) eller om du vill använda webben www.fc.vxu.se (Välj Logga in ) Vad är FirstClass? FirstClass är ett mångsidigt

Läs mer

WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone. Om någon av ovanstående delar saknas, kontakta den butik där du köpte enheten.

WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone. Om någon av ovanstående delar saknas, kontakta den butik där du köpte enheten. WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone Introduktion Först och främst tackar vi dig till ditt köp av denna Sweex USB Webcam 100K with Microphone. Med denna webbkamera kan du enkelt kommunicera med

Läs mer

Juridik. Professional Dictation Systems. Juridik

Juridik. Professional Dictation Systems. Juridik Juridik Professional Dictation Systems Juridik 2 3 Den traditionella dikteringen måste utvecklas så att juridiskt yrkesverks amma kan arbeta snabbare och mer effektivt. Olympus förstår. Olympus har hjälpt

Läs mer

Manual. Telenor Mobilt Bredband Huawei E367

Manual. Telenor Mobilt Bredband Huawei E367 Manual Telenor Mobilt Bredband Huawei E367 Välkommen! Vårt Mobila Bredband erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt SIM-kort i modemet och anslut USB-modemet till datorn.

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö!

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö! kurskatalog vt-13 SIKTA står för Skolans IKT- Arbete i Lund. Det är en fortbildning som erbjuds kommunens pedagoger och skolledare. I fortbildningspaketet kan man välja bland kurser som på olika sän visar

Läs mer

HEM KURSER SKRIV UT HEM ÄMNE SKRIV UT

HEM KURSER SKRIV UT HEM ÄMNE SKRIV UT Matematik HEM KURSER SKRIV UT MA200 - Matematik A 110 poäng inrättad 1994-07 SKOLFS: 1994:9 et för kursen är att ge de matematiska kunskaper som krävs för att ta ställning i vardagliga situationer i privatliv

Läs mer

Med Leef Access 2.0 ökar du minneskapaciteten i din Android-telefon eller surfplatta och den är så liten att den får plats i din ficka.

Med Leef Access 2.0 ökar du minneskapaciteten i din Android-telefon eller surfplatta och den är så liten att den får plats i din ficka. SVENSKA För Leef, kommer design alltid främst. Faktum är att över hälften av vårt team utgörs av designers. Vi integrerar fullständigt kvalitetsmaterial,funktion och stil, resultatet är en serie produkter

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

MINIX NEO A1+ Användar Manual

MINIX NEO A1+ Användar Manual MINIX NEO A1+ Användar Manual 1 Produkt information Tack för att du har köpt en MINIX NEO A1+ MINIX NEO A1+ är en trådlös air mouse + tangentbord som kombinerar alla de kapaciteter av en vanlig mus och

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Handbok för Nero ImageDrive

Handbok för Nero ImageDrive Handbok för Nero ImageDrive Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ImageDrive och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Installationsinstruktioner

Installationsinstruktioner knfbreader Mobile kreader Mobile Installationsinstruktioner Copyright 2009 knfbreading Technology, Inc. www.knfbreader.eu Alla rättigheter förbehållna. Andra företagsnamn och produkter är varumärken eller

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. LC202 Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. LC202 Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps LC202 Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps Inledning Utsätt inte Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmeelement.

Läs mer

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming 9 Webbföreläsningar Webbföreläsningar innebär att en lärare håller en föreläsning vid sin dator och studenterna kan ta del av den live. För att fler ska kunna titta på detta samtidigt krävs att man använder

Läs mer

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram Sida 1 (9) SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram SBR-Net är en informations- och mötesplats på webben för SBR:s plusmedlemmar och förtroendevalda samt för

Läs mer

Perkins Smart Brailler Manual

Perkins Smart Brailler Manual Perkins Smart Brailler Manual Denna manual kommer att introducera grundläggande funktioner och hantering av produkten. Skrivhuvudet Läsplatta Spak för att lossa pappret On/off-knapp Anslutning för strömadapter

Läs mer

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Innan du börjar 1. Om du har köpt denna

Läs mer

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N77 är varukännetecken eller registrerade varumärken som

2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N77 är varukännetecken eller registrerade varumärken som Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N77 är varukännetecken eller registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Andra produkt-

Läs mer

FÖR MAC. Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument

FÖR MAC. Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument FÖR MAC Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET Cyber Security ger det allra bästa skyddet för din dator mot skadlig kod. Baserat på ThreatSense-genomsökningsmotor

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

ditt mobila bredband från Net 1

ditt mobila bredband från Net 1 Kom igång med ditt mobila bredband från Net 1 Gateway D-35 1 Innehållsförteckning Välkommen Välkommen...s 2 Välkommen som kund hos Net 1! Läs noga igenom denna quickguide. Här hittar du information om

Läs mer

Guide för Wi-Fi-inställningar

Guide för Wi-Fi-inställningar Guide för Wi-Fi-inställningar Wi-Fi-anslutningar till skrivaren Ansluta med en dator via en Wi-Fi-router Ansluta med en dator direkt Ansluta med en smartenhet via en Wi-Firouter Ansluta med en smartenhet

Läs mer

Matematik 3 Digitala övningar med TI-82 Stats, TI-84 Plus och TI-Nspire CAS

Matematik 3 Digitala övningar med TI-82 Stats, TI-84 Plus och TI-Nspire CAS Matematik 3 Digitala övningar med TI-8 Stats, TI-84 Plus och TI-Nspire CAS Matematik 3 digitala övningar med TI-8 Stat, TI-84 Plus och TI Nspire CAS Vi ger här korta instruktioner där man med fördel kan

Läs mer

HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION

HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION 200 MBPS BRUKSANVISNING NI-707526 SUOMI HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION 200 MBPS Tack för att du köpt den här ICIDU Homeplug-adaptern. Med den här 200 Mbps-adaptern kan du snabbt

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

Start-Up Customization Applikation för TI-83 Plus

Start-Up Customization Applikation för TI-83 Plus TI Start-Up Customization Applikation för TI-83 Plus Komma igång Börja här Hur Anpassa Start-Up med en bild Anpassa Start-Up med ett program Anpassa Start-Up med en applikation Stänga av Start-Up Customization

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Svensk version. Introduktion. Lådans innehåll. Specifikationer. PU052 Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card

Svensk version. Introduktion. Lådans innehåll. Specifikationer. PU052 Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card PU052 Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card Introduktion Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 2 Port USB 2.0 & 2 Port FireWire PC Card. Med detta kort kan du enkelt lägga till

Läs mer

DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter

DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter Denna produkt kan installeras med en vanlig, modern webbläsare t.ex. Internet Explorer 5.x och Netscape Navigator,4.x eller nyare.. DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter Innan du börjar 1. Om du

Läs mer

Slutrapport för Internetfonden

Slutrapport för Internetfonden Slutrapport för Internetfonden Webbprogrammering i matematik och fysikundervisning Mikael Tylmad mikael@roboro.se Fredrik Atmer fredrik.atmer@gmail.com Ella Kai-Larsen e@k-l.se 10 april 2014 http://www.profyma.se/

Läs mer

Skapa epublikationer för Webben & Mobila Enheter

Skapa epublikationer för Webben & Mobila Enheter emag PRODUKTION Skapa epublikationer för Webben & Mobila Enheter Med emag kan du omvandla statiska PDF-dokument till interaktiva on-linepublikationer för vanliga webbläsare och mobila enheter, och detta

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OWNIT!

VÄLKOMMEN TILL OWNIT! INSTALLATIONSMANUAL Bästa VÄLKOMMEN bredbandskund! TILL OWNIT! VÄLKOMMEN TILL OWNIT! Du har nu mottagit dina uppgifter från Ownit som är är nödvändiga för för dig dig för för att att du du skall skall

Läs mer

Ämne Matematik (före 2011) Ämnets syfte Gymnasieskolans utbildning i matematik bygger vidare på kunskaper motsvarande de eleverna uppnår i

Ämne Matematik (före 2011) Ämnets syfte Gymnasieskolans utbildning i matematik bygger vidare på kunskaper motsvarande de eleverna uppnår i Ämne Matematik (före 2011) Ämnets syfte Gymnasieskolans utbildning i matematik bygger vidare på kunskaper motsvarande de eleverna uppnår i grundskolan och innebär breddning och fördjupning av ämnet. Utbildningen

Läs mer

Mäter. Övervakar. Larmar. Dokumenterar. Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator

Mäter. Övervakar. Larmar. Dokumenterar. Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Cel s i c o m - s ys t emet Trådlösa radiogivare för t.ex. temperatur och fukt Basstation

Läs mer

KVM-dockningsstation för två bärbara datorer - dela tangentbord, mus, dubbla skärmar och filer - USB 3.0

KVM-dockningsstation för två bärbara datorer - dela tangentbord, mus, dubbla skärmar och filer - USB 3.0 KVM-dockningsstation för två bärbara datorer - dela tangentbord, mus, dubbla skärmar och filer - USB 3.0 StarTech ID: USB3DDOCKFT Denna KVM-dockningsstation för två bärbara datorer är den första av sitt

Läs mer

FluidSIM 5 Snabbare, större och ökad tillgänglighet

FluidSIM 5 Snabbare, större och ökad tillgänglighet FluidSIM 5 Snabbare, större och ökad tillgänglighet Revolutionerande: Nya FluidSIM 5 Ett FluidSIM för alla behov: P, H och E i samma simulering Nytt koncept: ett FluidSIM för alla teknologier och utbildningspaket

Läs mer

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering Snabbguide Denna snabbguide hjälper dig att installera och komma igång med Readiris TM 15. För detaljerad information om Readiris TM alla funktioner, läs hjälpfilen som medföljer programvaran, eller de

Läs mer

Ändringar i samband med aktivering av. Microsoft Windows Vista

Ändringar i samband med aktivering av. Microsoft Windows Vista Ändringar i samband med aktivering av Microsoft Windows Vista Volume Activation 2.0 Rutinerna som rör hantering av licensnycklar och aktivering finns nu i en ny version. I den tidigare versionen behövde

Läs mer

Wikinggruppen Föreningssystem 3.0

Wikinggruppen Föreningssystem 3.0 Wikinggruppen Föreningssystem 3.0 Färdig webbplats till din förening. Inget onödigt krångel. Slipp allt onödigt krångel. Med FSY får din förening en färdig webbplats med flera smarta funktioner och med

Läs mer

Med aktiveringsguiden för Widgitprodukter kan du aktivera dina program och hantera dina licenser.

Med aktiveringsguiden för Widgitprodukter kan du aktivera dina program och hantera dina licenser. Aktiveringsguide Widgit produktaktivering Med aktiveringsguiden för Widgitprodukter kan du aktivera dina program och hantera dina licenser. Aktiveringsguiden hanterar följande program och tillägg (du kanske

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 SW3674 Snabbguide Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 Starta din Eee PC Dessa är endast snabbinstruktioner för användning av din Eee PC. Läs hela manualen för detaljerad information. 1 1. Installera batteripaketet

Läs mer

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries och N76 är registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Andra produkt- och företagsnamn

Läs mer

router n. filer och en Inter net- uppkoppling över flera datorer.

router n. filer och en Inter net- uppkoppling över flera datorer. B R U K S A N V I S N I N G N I - 7 0 7 5 1 3 1 F Ö R P A C K N I N G E N S I N N E H Å L L 4 T E K N I S K A S P E C I F I K AT I O N E R 4 A N V Ä N D N I N G 4 M A S I N V A R U I N S TA L L AT I O

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 Snabbmanual för installation av bredband och telefoni Den här guiden visar dig hur du installerarr bredband och telefoni med modemet Zyxel 2812. Startboxen innehåller följande utrustning Bredbandsbolaget

Läs mer

Dockningsstation för två bärbara datorer med fildelning och perifer delning - USB 3.0

Dockningsstation för två bärbara datorer med fildelning och perifer delning - USB 3.0 Dockningsstation för två bärbara datorer med fildelning och perifer delning - USB 3.0 StarTech ID: USB3DDOCKFT Denna dockningsstation för två bärbara datorer omdefinierar begreppen produktivitet och innovation

Läs mer

Office 365. www.koneo.se. Du har tillgång till Office överallt. Verktyg för professionella. Verktyg för samarbete. Enkel installation och hantering

Office 365. www.koneo.se. Du har tillgång till Office överallt. Verktyg för professionella. Verktyg för samarbete. Enkel installation och hantering 1 (5) Office 365 Du har tillgång till Office överallt Oavsett om du arbetar på ditt kontor eller är ute på uppdrag, har du tillgång till en uppsättning välbekanta, professionella produktivitetsverktyg.

Läs mer

LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen. Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund

LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen. Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund LP2016: Utdrag ur matematiken M9 vägleda eleven att tillämpa informations- och kommunikationsteknik i matematikstudierna

Läs mer

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN Epson EB-1400Wi-serien SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN projicera upp till: flera användare kan anteckna skriv ut, spara och dela UTVECKLAD FÖR FÖRETAG INTEGRERAT SYSTEM FÖR INTERAKTIVA MÖTESRUM

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 9 Filmläge Filmning...

Läs mer

WC004 - Nightvision Chatcam. Viktigt! Installera drivrutinen innan anslutning av Sweex Nightvision Chatcam!

WC004 - Nightvision Chatcam. Viktigt! Installera drivrutinen innan anslutning av Sweex Nightvision Chatcam! WC004 - Nightvision Chatcam Inledning Utsätt inte Sweex Nightvision Chatcam för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Sweex Nightvision

Läs mer

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Manual Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Välkommen! Vårt Mobila Bredband ZTE MF190 erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt SIM-kort i modemet och

Läs mer

CleverTouch S- serien. CleverTouch C- serien ü ü ü ü ü. CleverTouch Plus ü ü ü ü ü ü ü. CleverTouch Fusion

CleverTouch S- serien. CleverTouch C- serien ü ü ü ü ü. CleverTouch Plus ü ü ü ü ü ü ü. CleverTouch Fusion Högupplöst interaktivitet Välj Clevertouch, marknadsledaren inom större interaktiva pekskärmar* med storlekar från 32 till 84. Den senaste tekniken är integrerad med skärmen och ger möjlighet till multitouch

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

ecampus min väg till KNX

ecampus min väg till KNX ecampus min väg till KNX Välkommen! Här följer en guide till hur man på egen hand med en dator och Internetåtkomst kan lära sig grunderna för KNX och hur verktyget ETS fungerar Lycka till! Side nr. 1 Innehåll

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

IT-strategi. Sida 1 (6)

IT-strategi. Sida 1 (6) Sida 1 (6) 2013-05-03 IT-strategi I en förskola och skola i världsklass är modern infrastruktur, hög tillgänglighet och hög digital kompetens självklarheter. Genom att it-verktygen används för lärande,

Läs mer

Program för skrivarhantering

Program för skrivarhantering Program för skrivarhantering Det här avsnittet omfattar: "Använda programvaran CentreWare" på sidan 3-10 "Använda funktioner för skrivarhantering" på sidan 3-12 Använda programvaran CentreWare CentreWare

Läs mer

Sweex Powerline 200 Adapter

Sweex Powerline 200 Adapter Sweex Powerline 200 Adapter Inledning Utsätt inte Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmeelement. Använd inte Sweex Powerline

Läs mer

PV Applications Manager. Instruktionshäfte

PV Applications Manager. Instruktionshäfte PV Applications Manager Instruktionshäfte Sw Microsoft, Windows och Windows NT är antingen registrerade varumärken eller varumärken tillhörande Microsoft Corporation i USA och/eller övriga länder. Övriga

Läs mer

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Tillgång och åtkomst till ArcGIS pro Hur får jag tag på nya ArcGIS Pro applikationen? - ArcGIS Pro är en ny applikation som är tillgänglig som del av ArcGIS for

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17 NO 7 9 Ladda ner vårt förslag på planering! NYHET! Utkommer HT17 SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! Tre anledningar till att Spektrum är så populär Gör naturvetenskapen engagerande Gör kunskapsstoffet lätt

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-08-29 Mål Laborationen skall

Läs mer