De ärliga, arbetsamma och framgångsrika spelarnas metod.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De ärliga, arbetsamma och framgångsrika spelarnas metod."

Transkript

1

2 De ärliga, arbetsamma och framgångsrika spelarnas metod. Inledning: Division 1, division 2 eller rent av allsvenskan. Det låter kanske för pretentiöst, men för att lyckas att nå den nivån gäller det att alla i föreningen arbetar efter de mål och riktlinjer som vi har kommit överrens om. (IF Leikins Ungdomskommitté 2001) Så inleds de tidigare riktlinjer som Ungdomskommittén författade år Nu tio år senare är IF Leikins ungdomsverksamhet svagare än innan riktlinjerna från 2001 skrevs. Något måste göras och det med gemensam kraft med ett gemensamt dokument som är tydligare, bättre och mer realistisk än det förra. Vi ska inte vara pretentiösa vad gäller A-lagets resultat den här gången. Vi ska satsa på att utbilda våra ungdomar.

3 I så stor utsträckning som möjligt ska vi i IF Leikin våga gå vår egen väg för att nå dit IF Leikin en gång var. Främst i Halmstad på ungdomssidan! IF Leikins ungdomsverksamhet har fostrat allsvenska spelare (se baksidan) när vi var bäst och tränade mest. Det går inte att stå stolta och skryta om gamla tider. Ska vi lyckas med det igen måste vi våga utmärka oss. Vi vill inte vara en i mängden! Peter Blomqvist, Ungdomsansvarig, IF Leikin, 2010

4 Vi har en dröm som kan bli verklighet. Inom en 5 års period ska IF Leikin ha lag i alla åldrar från fotbollskola till 16 årslag. IF Leikins lag ska spela en anfallsriktad fotboll med hög spelhastighet som går ut på att göra mycket mål. Fotbollen som spelas ska ha ett högt underhållningsvärde för spelare, ledare, föräldrar och övrig publik. Att kunna passa, skjuta och ta emot bollen är grunden i fotboll. Men vi i Leikin vill att våra spelare ska kunna mer än bara grunderna. De ska vara trygga med bollen i många i olika situationer och fostras till kreativa uppmärksamma problemlösare. IF Leikins verksamhet ska vara en plats där människor från olika delar av samhället och olika kulturer möts och finner gemenskap med fotboll i centrum. IF Leikin ska ge barn och ungdomar goda värderingar. Spelare ska stå på kö för att få utbildas i vår förening.

5 De ärliga, arbetsamma och framgångsrika spelarnas metod är ett hjälpmedel för tränarna. Tanken med dokumentet är att det ska vara en metod för hur vi kan utbilda våra ungdomar på ett genomtänkt sätt. Det ska vara ett verktyg som vi tror på och har tålamod att arbeta med för att nå framgång. Det ska vara en hjälp för tränaren i vad som ska tränas på och varför vi ska göra det sen är det tränarens fantasi som avgör valet av övningar och varianter på spel.

6 Utbilda rätt och bli en vinnare i det långa loppet! Ett seniorlag tränas till största delen för att bli ett vinnande lag. Men det finns ändå ett litet utrymme för individen att utvecklas. I ett ungdomslag utbildar man ungdomsspelare till att bli en spelare trygg med bollen och kunna orientera sig i omgivningen på ett mångsidigt sätt. Men det finns ändå ett utrymme för laget att utvecklas och bli vinnande. Du som ledare bör förstå skillnaden på att träna laget och att träna individen. När laget hamnar i fokus är det taktik och organisation som går i första hand och spelare specialiseras i positioner. När individen hamnar i fokus öppnas möjligheten till att ge spelaren en så bred utbildning som möjligt och det gör spelaren användbar överallt på planen. I vår verksamhet ska vi göra både och. Vi vill ha välutbildade spelare men också framgångsrika lag. Lär dina spelare spela fotboll men även att vinna matcher.

7 De fyra ellen. Leikins utbildning ska vara genomtänkt för då får vi behålla de bästa spelarna länge. Men att även ha en god laganda är oerhört viktigt. Laganda är glädje. Glädje ger spelaren energi till att träna och utvecklas. Den främsta anledning till att barn idrottar är att få uppleva glädje. I IF Leikin följer vi de fyra ellen : Laganda Lustfyllt Leverera Lärande Lagandan bygger man genom ordning, disciplin och värdegrund. Då kan man ha en lustfylld miljö där spelarna får leverera på sina villkor och lärandet blir stort.

8 Att vara ledare är en utmaning. Att arbeta med barn ska du som ledare alltid se som en utmaning. Om en spelare inte gör som ledaren säger eller spelar mindre bra, bör ledaren alltid fundera om han kan göra någonting annorlunda för den killen. Följande råd är bra att ha med sig i sitt ledarskap: Fånga barnen när de gör rätt. Beröm dem ofta. Klapp på ryggen och ett vänligt leende. Fokusera på det positiva. Berömmet ska vara ärligt. Säg inte att ngn varit bra när han vet att det inte var så. Det kan förstöra din trovärdighet som ledare. Uppmuntra i stället med armen runt barnet. Kämpa på även om det är tufft då lossnar det Utveckla realistiska förväntningar. Vad ska en 7-åring klara? Inte samma som en 11-åring! Uppmuntra barnens insats. Även om prestationen var sämre och laget förlorade så beröm dem om de gjorde sitt bästa. Ställ krav på att de ska göra sitt bästa. Insatsen är viktigare än resultatet.

9 Barnen måste få möjlighet att utveckla sina skills för att trivas. Organisera träningen så de får chans att utvecklas. Viktigt att få barn att lyckas. Anpassa aktiviteterna till barnen. Anpassa reglerna så deltagande och aktiviteten blir så hög som möjligt. Beröm rätt teknik och inte bara resultaten. Använd Sandwich metoden när du berömmer. Gå in med något positivt och sen rättar du till och avsluta med något positivt. Skapa en miljö där man vågar misslyckas för att lyckas. Misstag är en naturlig del i utvecklingen. Var en entusiastisk ledare! Le, mana på, interagera och lyssna. Ge dem utmaningar som lockar dem till egna beslut.

10 Ju fler instruktioner du ger desto mindre tänker spelaren, ju färre desto oftare sker tankeprocessen. Följande råd kommer ge dig som tränare mindre kontroll över dina spelares utveckling men det ger spelaren större kontroll över sin egen inlärning. Men en förutsättning för att följande råd ska fungera är att du som ledare har ordning och disciplin. Den bör du aldrig tappa kontrollen över. Följande pedagogiska metod bör du som ledare i IF Leikin arbeta efter: Samarbete och ömsesidig respekt med spelaren. Ställ öppna frågor till spelaren istället för att bara ge instruktioner. Frågor utan ja och nej. Då får spelaren tänka efter och utveckla sin kognitiva förmåga. Få gruppinstruktioner ska ges. Du når vissa med instruktioner i grupp men många når du tyvärr inte. Ge däremot anvisningar i grupp. Maximalt med individuell positiv feedback ska ges. 80% positiv feedback. Men ge positiv feedback när det är relevant. Individuell återkoppling så snart efter spelet som möjligt.

11 Jag kan inte lära någon något, jag kan få dem att tänka! Socrates sa för mycket länge sen att jag kan inte lära någon något, jag kan få dem att tänka. Fotbollstränaren har en tendens att berätta för spelaren vad den ska göra. Skapa istället situationer där spelaren tänker ut hur han ska göra och genom att ställa öppna frågor startar spelarens tankeprocess. När du utbildar en fotbollspelare bör hjärnan alltid vara med. Du som tränare bör inte bestämma vad spelaren ska göra. Du kan ge honom råd och tvinga honom att ta beslut genom att organisera träningen på ett motiverande sätt. Det klassiska sättet att organisera träning på är att du anvisar 2 spelare att gå ihop för att stå 10 meter ifrån varandra och passa bollen med fotens insida. Det gör ni i några minuter. Under tiden har du talat om för spelaren hur han ska slå passningen och kanske till och med visat hur han ska göra. Redan efter några passningar så har spelarens hjärna kopplat av. Han vet hela tiden vad som kommer att hända. Motivationen är låg. Om du istället ber 2 spelare gå ihop och passa bollen till varandra. De får inte stå stilla utan ska röra sig runt inom ett begränsat område. Där inne ska de passa bollen till varandra och försöka hålla ett avstånd på 7-10 meter. Alla andra spelare gör samma sak. Ska de klara av den extrema situationen så måste de ha koll på alla andra spelare och alla andra bollar för att överleva. Det uppstår hela tiden ovana situationer och hjärnan får aldrig koppla av. Inlärningen blir på det viset effektivare. Tränaren kan frysa och fråga spelarna vad de ska tänka på för att överleva.

12 Pussla metodiskt. Fotboll är en komplex idrott där en metodisk strategi för inlärning underlättar. Om man ser på barns utveckling som ett pussel där vissa pusselbitar måste läggas plats innan nästa pusselbit läggs blir det enklare att skapa sig en metod. Vissa pusselbitar kan lättast läggas under en viss tid i en spelares liv. De flesta pusselbitar kan lättast läggas från sju år till puberteten. Lägger man pusslet fel från början kommer det bli svårt att lägga om. Varje bit behöver inte vara helt på plats innan man går vidare men du som tränare bör vara medveten om att en spelare inte klarar slå passningar om han inte har kontroll på bollen först. Vi ska givetvis våga gå vidare i pusslet men samtidigt ta ett steg tillbaka för att lägga bitarna på rätt plats i rätt ordning. Även om en pusselbit ligger på plats får man inte glömma repetera och förstärka dem. Efterhand som pusslet läggs blir det mer och mer att träna på. För allt kan återigen tränas in men med högre fart i utförandet.

13 Pusselbit 1: Kontroll på bollen (mottagning och driva/dribbla). Kroppskontroll utan boll (hinderbanans moment). Ha koll på läget (bollhållaren har koll på fria ytor och motståndaren). Pusselbit 2: Kontroll på bollen (vända och passa med fotens insida). Kroppskontroll utan boll (balans och koordinationsträning). Ha koll på läget (bollhållaren har koll på fria ytor och medspelaren). Pusselbit 3: Kontroll på bollen (mottagning/förflyttning och passningar med lågrisk). Kroppskontroll utan boll (frekvensstegen och bålstabilitet). Ha koll på läget (spelbarhet).

14 Pusselbit 4: Kontroll på bollen (passningar med högrisk). Kroppskontroll utan boll (dynamiskrörlighet och knäkontroll). Ha koll på läget (spelbarhet och spelavstånd). Pusselbit 5: Kontroll på bollen (2-3 tillslag) Kroppskontroll utan boll (styrketräning med kroppen). Ha koll på läget (spelbredd och speldjup). Pusselbit 6: Kontroll på bollen (1-2 tillslag). Kroppskontroll utan boll. (fotbollsspecifik konditionsträning). Ha koll på läget (anfallsvapen). Försvarsspel (press, täckning, understöd och markering). Pusselbit 7: Seniorfotboll. Specialisering i positioner. Finslipning av detaljer. Hård fysisk träning. Våra spelare bör vid årsålder ha kontroll på boll, kontroll på kropp och koll på läget att de kan ta steget upp i vår seniorverksamhet.

15 Prioritera teknik momenten och skapa en rödtråd i inlärningen. Spelaren och bollen är ett begrepp som används för att bli vän med bollen (SvFF). Begreppet kan du som ledare i IF Leikin använda men var uppmärksam på att spelaren lär sig titta på det som finns runt omkring och inte tittar på bollen så mycket. När bollen kommer emot dig ska du lära spelaren att alltid ta emot den först. Sen kan han driva boll och vända eller eventuellt dribbla förbi en motståndare. Har spelaren lärt sig att se sig omkring kan han sen lära sig passa bollen. Mottagningen kan efterhand bli en mottagning/förflyttning med boll för att få mer tid och rum för nästa moment. Just mottagning/förflyttning är ett av de viktigaste teknikmomenten som spelaren måste behärska om han ska kunna spela en snabb fotboll. Lägg mycket tid på mottagning/förflyttning, driva och passa. Finter, nick och skott är moment som inte ska uppta för mycket träningstid. Uppmuntra spelarna till att träna finter och skott på egenhand istället. Att finta och skjuta är moment som ett litet antal spelare i ett lag behöver. De som har stort intresse kommer träna in det på egenhand. Att nicka kräver mod. Stort mod och det modet kan spelare få utan att just träna nick. Spelare som kämpar och vill vinna kommer att nicka om de måste. Tekniken bakom anfallsnicken och försvarsnicken kan man helt klart träna en del men det är inget måste när bollen ska spelas på marken. Vi måste prioritera träningstiden och fokusera på de bitar som är viktigast.

16 Kroppen får aldrig svika spelaren. Hårdträning av barnens/ungdomarnas fysik får ta tid från träning med boll. Vi ska erbjuda en allmän och bred fysträning utan boll för att utveckla barnens/ungdomarnas motorik och koordination. God motorik och koordination är en förutsättning för att utveckla en bra teknik och en snabb och mångsidig bollbehandling. Koordinationsförmågan tränar spelaren när han utför ovana rörelser. Så fort rörelsen blivit av vana ska tränaren ställa till det för spelaren och skapa en ovana för att utmana nervsystemet. Om spelaren ska ha koll på vad som händer runt sig måste han först ha god kroppskontroll. Kroppen får aldrig svika spelaren i extrema situationer som uppstår i spelet. En fotbollspelare behöver behärska följande moment i spelet med och utan boll: acceleration inbromsning vänding hopp balans rumsuppfattning Träna spelarna på färdigheterna med och utan boll i övningar, lekar, tävlingar och hinderbanor. Att vara skadefri är oerhört viktigt om spelaren ska få utvecklas. Upplägget av träningen kan öka chansen att vara skadefri. Bålstabilitet, rörlighet, knäkontroll och styrketräning är viktiga bitar i träningsinnehållet för att spelaren ska vara skadefri.

17 Hinderbanan. Hinderbanan kan praktiseras inomhus som utomhus. Den innehåller momenten acceleration, inbromsning, vändning, sidledsförflyttning, hopp, backa och rumsuppfattning. Delar av den kan bytas ut och anpassas till de material som finns tillgängliga. Så länge momenten som avses träna finns med kan banan varieras.

18 Se runt på spelet för att ta rätt beslut. Enligt forskning så finns det 2 egenskaper som är viktigare än andra för att bli en bra fotbollsspelare. Den ena är perception, som innebär att du tar in väsentlig information. Det andra är kognition som innebär att du tar beslut utifrån den information du tagit in. De bästa spelarna i världen agerar hela tiden när de inte har bollen. Deras agerande bygger på att de har koll på vad som händer runt dem hela tiden för att tänja på tiden och se in i framtiden. De vet vad de ska göra innan de fått bollen. Deras huvud är aldrig stilla utan de vrider till höger och vänster för att titta vad som finns 360ᵒ runt dem. De ser till att skaffa sig information som de sedan hanterar i sina beslut. De tittar efter följande faktorer: medspelare motståndare taktiska möjligheter ytor mål och linjer boll

19 Spelarens pussel. Varje spelare har sitt egna pussel men de flesta spelarna i samma lag bör vara lika långt i sin utveckling. Tränare måste ha koll på vilka moment spelaren behärskar. Det är din subjektiva bedömning som ligger till grund för planering av träningen och därmed planering av hur pusslet ska läggas. För att ha koll på läget är det du som ledare som måste vara uppmärksam och själv ha koll på vad som spelarna kan.

20 Spelar du mycket får du motiverade spelare. Spel och tävlingar i olika former är ett oerhört viktigt inslag i träningen. Spelarna älskar det och motivationen är hög. Tvinga in spelarna i komplexa situationer där de tvingas till att vara uppmärksam och ta rätt beslut för att överleva. Ha olika typer av styrt spel för att komma åt just det momenten du vill träna. Om du bara låter spelarna spela utan anvisningar och instruktioner så är risken stor att de spelar som de kan och inte som de ärliga, arbetsamma och framgångsrikas metod vill att de ska lära sig spela. Att göra mål blir väldigt viktigt och vägen dit blir mindre viktig för spelaren. Du som tränare bör styra spelet och ändra regler för spelet för att uppnå metodens syfte. Följande faktorer kan du förändra: planens storlek antal mål målens placering hur mål görs antal bollar storlek på boll antal spelare antal tillslag ovana regler olika zoner på planen med vissa förutsättningar Spel ger spelaren möjlighet att uppleva realistiska och extrema situationer som kan utveckla speluppfattningen d.v.s. förmågan att ta in väsentlig information och utifrån det ta ett beslut för att lösa problem i spelet.

21 Tränaren får aldrig tveka att bryta spelet för att diskutera situationer som uppstår för att medvetengöra spelaren och få honom att tänka till. Spela gärna i smålag där varje spelare får många upplevelser med och utan boll. Om du har avbytare eller vilande lag så ordna någon form av aktivitet för dem. Använd gärna väggspelare i spelet så att bollen befinner sig på planen så ofta som möjligt och stimulera till att ha många alternativ i anfallsspelet. Andra aktiviteter för avbytare kan vara slalombana, kickning, fotbollsworkout, balansgång, koordinationsbana eller annan form av motorisk träning. Lär spelarna kämpa men instruera inte för mycket i försvarsspelet. Försvarsspel och dess tekniker är av mindre omfattning än anfallsteknikerna. De är dessutom lättare för spelaren att lära sig och kommer därför först in i pusslets senare år. men vi ska alltid uppmuntra våra spelar till att kämpa och göra det svårt för motståndarna. Om ni förlorar matcher p.g.a. för dåligt försvarsspel ska du som tränare självklart arbeta med det och rätta till det som behövs oavsett ålder. Spelarna bör ganska tidigt vara medvetna om backarnas uppgifter i spelet. Men för den delen behöver man inte träna försvarsspelet metodiskt. Uppmuntra alltid spelarna till att behålla bollen på planen.

22 Hur ska träningen anpassas för respektive ålder? Leken är viktig i alla åldrar. Leken ger individen möjlighet att ta egna beslut och tvingar också individen till att ta beslut. Fotboll ska vara kul i alla åldrar. Leken är de yngre spelarnas glädje men även de äldres. Leken kan successivt övergå till ett mer komplext spel och på det viset bli mer utmanande med mognaden. Träna inte som alla andra eller som du tränade när du själv spelade. Valet av övning är oerhört viktigt för utvecklingen av spelaren. Forskning visar att tränaren tar beslut 65% av träningstiden genom att ha övningar med förutbestämda passnings- och löpvägar. Det är isolerad fotbollsträning som kopplar bort spelarens egna beslutsfattande och kan ge låg motivation. Ge spelarna utmaningar där de själva får ta besluten, där de själva får bestämma passningsvägarna. Spelaren vill träna funktionellt och ha kul. Bristen på glädje är oftast orsaken till att spelare slutar. När spelaren blir äldre jämför han sig med andra. Tränaren har en skyldighet att ju äldre spelaren blir hjälpa spelaren fokusera på hans egen utveckling och inte jämföra sig med andra. Glöm inte le och skapa relationer till dina spelare. Va överdrivet positiv!

23 Träningsmängden är avgörande för mycket. Om vi ska fostra egna spelare till vårt A-lag så måste vi träna med kunskap och vi måste ha ordentligt med träningsmängd året runt. Under många år fostrade IF Leikins ungdomslag spelare till seniortruppen. Vi har även fostrat flera Allsvenska spelare. Det var tider då ungdomsverksamheten i Leikin var störst i Halmstad. Vi tränade mest och bäst. Det är det som krävs om vi ska göra om samma bedrifter. Fotboll blir roligare ju fler gånger du tränar om innehållet stimulerar spelarna. De regler som finns för din träningsgrupp blir tydligare ju fler gånger ni ses. Disciplin och ordning är lättare att upprätthålla om ni ses ofta. Barn gillar när det är ordning och reda. Framgång ger spelaren glädje. Kunskap och träningsmängd ger spelaren framgång och glädje. Kvalitativ träningsmängd är avgörande när det gäller att bli bra på fotboll d.v.s. representera vårt seniorlag. Spelare som får mer organiserad träning får oftast ett intresse som får spelare att träna på egenhand. Ju mer kunskap varje spelare får under den organiserade träningen desto mer medveten träning kan spelaren bedriva på egenhand. Vi har spelare som vill träna en gång men vi har spelare som vill träna flera gånger och de ska få plats i vårt klassrum. I IF Leikins klassrum.

24 Rekommenderade antal träningar i veckan. Fsk 1 st 7 år 2-3 st 8 år 2-3 st 9 år 2-3 st 10 år 2-3 st +egenträning 11 år 2-3 st +egenträning 12 år 3-4 st +egenträning 13 år 3-4 st +egenträning 14 år 3-4 st +egenträning 15 år 3-4 st +egenträning 16 år 3-4 st +egenträning 17 år 3-4 st +egenträning

25 Riktlinjer för match. För att få spela match i IF Leikin så måste spelaren ha betalat de avgifter som finns. Träningsnärvaron och träningsaktivitet ska avgöra varje spelares delaktighet i match. Matcher är en viktig del i barnens/ungdomarnas utbildning. Matchen kan skapa en vi känsla som i sin tur ger en grund för god kamratanda. Matchen är ett test på om träningen har varit givande. De moment som träningen bygger på ska också utvärderas under matchen. Lägg inte fokus på resultat eller moment som inte tränats på. Därför ska de spelare som tränar mest och gör sitt bästa på träning också få en mer betydande roll på match. Det är inte samma sak som begreppet toppning utan det handlar om att stimulera spelare och lagets prestation till föreningens fördel. Spelare som har hög träningsnärvaro och hög aktivitet under träningstid ska vara normbärare för spelare i Leikin. Spelare i Leikin som gör sitt bästa är normbärare oavsett utgången av matchens resultat. Spelare som inte följer träningens regler eller skapar dålig ordning bör inte få samma delaktighet i match. Om spelaren gör sitt bästa på varje träning och match kommer det i slutändan ge en framgång i utvecklingen och det ska vi uppmuntra. Matchen är en belöning för de som vill lära.

26 Riktlinjer för föräldrar. Befinn dig i publikens område. Ge inte coachen råd. Säg inte nedsättande kommentarer till coachen eller andra vuxna. Coacha inte ditt barn under träning/match. Heja på ditt barns lag. Visa intresse, stöd och entusiasm för ditt barn. Ha kontroll på dina känslor. Hjälp till när coachen ber om hjälp. Tacka alltid för träning och match. Se till så ditt barn kommer i tid.

27 Sammanfattning. Utbildning av ungdomar kräver kunskap. Vad som är rätt och fel visar sig inte förrän efteråt. Vi i IF Leikin vågar gå vår egen väg för att lyckas. Vi måste tro på det vi gör. Det vi gör är genomtänkt och ger ledare och spelare en drivkraft. Även föräldrar ska få energi av att veta att vi har en idé om hur vi vill göra. Det ska pratas om Leikins modell och folk ska undra varför vi har bra lag och egna spelare i seniortruppen. Om 5 år ska vi ha lag i alla åldrar från Fotbollsskola till 16 år. Då ska vi skörda framgångarna av ett gediget arbete under flera år. Om ytterligare 5 år ska vi ha majoriteten av våra ungdomar i seniortruppen. Nu kör vi åt samma håll på samma väg för att komma långt.

28 Visste ni att Leikin bildades den 5 december Fyllebro FF, Strandgårdens IF och Fylgiakamraterna hette vi innan IF Leikin. Leikin kommer från fornnordiskan och betyder Ärlig, Arbetsam och Framgångsrik Leikin sedan 1964 har haft Sannarps IP (Halmstad Arena IP) som hemmaplan. Leikin har fostrat ett tjugotal allsvenska spelare. Bl.a. Tomas Stierna, Stefan och Roger Lindqvist, Håkan Martinsson, Conny Johansson och senast Tibor Joza spelade vi i serien under Allsvenskan. Där blev det härliga derbyn mot HBK med över 2000 i publiken på Sannarp. Leikin är den enda fotbollsföreningen som är helt hemmahörande med ungdomslag och seniorlag på Halmstad Arena IP. Idrottsföreningen Leikin Adress: Kristinehedsvägen Halmstad Hemsida: E-post: info@leikin.se Telefon: Fax: Foto: Niclas Håkansson, Åsa Karlsson, Peter Karlsson, Dan Ribom och Göran Pehrsson

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

Inledning. Om spelarutbildningsplanen. Spelarutbildningsplanens utformning och utgångspunkter

Inledning. Om spelarutbildningsplanen. Spelarutbildningsplanens utformning och utgångspunkter Spelarutbildningsplan Fotboll 2019 Inledning Om spelarutbildningsplanen Detta dokument förklarar hur Ängby IF Fotboll bedriver sin verksamhet i åldrarna 6 19 år. Dokumentet ska förmedla såväl en vision

Läs mer

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Ledarhäfte Enskede IK - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Inledning Träningen ska främst vara rolig och lekbetonad i åldrarna 6-9 år. Leka, spela, lära och ha kul tillsammans med

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Inledning V/D IF:s viktigaste uppgift är att långsiktigt bygga och erbjuda en sund lärandemiljö. En sund lärandemiljö är en tillåtande miljö där vi förstår,

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING Uppdaterad: Godkänd av: Styrelsen

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING Uppdaterad: Godkänd av: Styrelsen 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 1/15 MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING 2017-2021 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 2/15 Ingress Denna verksamhetsplan kallad Blå Tråden syftar till att tydliggöra

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 2 TRÄNARUTBILDNING C PROGRAM KURSMODUL 2 08.30 10.30 Teori 3 Återkoppling till Webbuppgift 1-6 Att kunna och

Läs mer

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna Vid denna ålder börjar matcher komma då med samlingar (oftast helgerna)som sker geografiskt i Uppland mot andra motståndare. I denna ålder blir det sammandragningar samt eventuellt deltagande i några cuper.

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år NIVÅ 1 Fotbollsglädje 6 9 år Fysisk utveckling Inleds med en liten växtspurt, därefter en lugn period Ingen fysisk skillnad mellan flickor och pojkar Stort rörelsebehov och stora muskelgrupper är mer utvecklade

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 9-12 år Lära för att träna Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Barnfotboll Fotbollsglädje

Barnfotboll Fotbollsglädje Barnfotboll Fotbollsglädje Att vara Fotbollsförälder Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se Bra att tänka på och viktigt att veta om barn: Barn lär

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

SPELARE ÄLVSBORG FF UTBILDNINGSPLAN FÖR SPELARE POJKAR OCH FLICKOR 6-16 ÅR

SPELARE ÄLVSBORG FF UTBILDNINGSPLAN FÖR SPELARE POJKAR OCH FLICKOR 6-16 ÅR SPELARE ÄLVSBORG FF UTBILDNINGSPLAN FÖR SPELARE POJKAR OCH FLICKOR 6-16 ÅR MÅLSÄTTNING Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

ÅRSPLANERING POJKAR 03

ÅRSPLANERING POJKAR 03 ÅRSPLANERING POJKAR 03 Bakgrund: Under ett par år har SvFF arbetat med att FN:s barnkonvention ska ligga till grund för barn- och ungdomsfotbollen. Det har nu godkänts av fotbollsrörelsen och införts i

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Föreningsträdet Idrottskunskap. Handledning Aktiva 13 år. Fotbollstermer Vårt lag Hur kan ni utvecklas som spelare?

Föreningsträdet Idrottskunskap. Handledning Aktiva 13 år. Fotbollstermer Vårt lag Hur kan ni utvecklas som spelare? Föreningsträdet Idrottskunskap Handledning Aktiva 13 år Fotbollstermer Vårt lag Hur kan ni utvecklas som spelare? Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Explosiv Fotbollsträning

Explosiv Fotbollsträning Snabbhet och explosivitet Snabbhet är en mycket viktig fysisk egenskap för alla fotbollsspelare och fotbollsspecifik snabbhet är beroende av ett bra samspel mellan ett antal faktorer, t ex koordination,

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Tränarutbildning i förening

Tränarutbildning i förening Tränarutbildning i förening Svenska Fotbollsakademin 2010 Information om tränarutbildningarna i Svenska Fotbollsakademins utbildningsprogram Tränarutbildning - Fotbollsträning Barn- och ungdomsträning

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Spelarutbildningsplan GIF Nike. Glädje Utveckling Tydlighet & respekt

Spelarutbildningsplan GIF Nike. Glädje Utveckling Tydlighet & respekt Spelarutbildningsplan GIF Nike Glädje Utveckling Tydlighet & respekt 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 GIF Nikes organisation... 4 Att vara tränare i GIF Nike... 4 Ytterligare krav

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 1/19 MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING 2015-2018 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 2/19 Ingress Denna verksamhetsplan kallad Blå Tråden syftar till att tydliggöra

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

Driva bollen. Delad syn

Driva bollen. Delad syn bollen Öva att driva med båda fötternas in- och utsidor, även i högsta fart Då kan du snabbare driva bollen åt olika håll, ändra riktning och tempo Du kan även driva bollen med den bortre foten i olika

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

Agenda. Säsongsplanering & Info. Vad ska vi träna på och varför

Agenda. Säsongsplanering & Info. Vad ska vi träna på och varför Agenda Säsongsplanering & Info Vad ska vi träna på och varför Ledare Tränare Carina, Sara, Jenny, Ingalill, Patrik, Niclas, Kristian, Håkan Bootcamp mars Tränarutbildning C; 24/4 och 8/5 Lagledare Dilhani,

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior Förord Inledning Ett fotbollslag som har ett väl utvecklat passningsspel har stora förutsättningar för att spela bra anfallsfotboll och skapa målchanser. Passningsspelet är fundamentet i fotbollens anfallsspel.

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 6-9 år Fotbollsglädje Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

Ungdomsevent vid A-lagspremiären 20/4 2013

Ungdomsevent vid A-lagspremiären 20/4 2013 Ungdomsevent vid A-lagspremiären 20/4 2013 I anslutning till A-lagets säsongspremiär lördagen den 20:e april kommer Piteå IF:s ungdomssektion med ungdomslag från 7-11 manna presentera föreningens ungdomsverksamhet

Läs mer

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Innehållsförteckning Hur börjar man?... 3 Vem frågar man om man vill starta ett lag?... 3 Var hittar man spelarna?... 3 Vem får vara med?... 3 Vart vänder man sig om man önskar

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll

Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Utvecklingsplan för HITTARPS IK:s ungdomsfotboll Hittarps IK är en kamratförening som vill att verksamheten ska genomsyras av våra ledord kamratskap, kul och kvalitet. Vi arbetar efter ambitionen att utveckla

Läs mer

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas Lagträff Spånga IS Fotboll P01 Bas Vad ska vi prata om? 1. Presentera oss för varandra 2. SvFF och Spångamodellen 3. Lag och lagindelning 4. Spelsystem spelidé färdigheter 5. Träningsupplägg som stöder

Läs mer

Lions Hockey Ungdomsverksamhet. En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun.

Lions Hockey Ungdomsverksamhet. En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun. Lions Hockey Ungdomsverksamhet En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun. Vi skall vara en förening som genom välutbildade ledare och stort engagemang i

Läs mer

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen ska vara ett styrande dokument som anger riktlinjerna för hela verksamheten inom föreningen. Innehållet och grundprinciperna i dokumentet är allmängiltiga för ungdomsfotbollen. Detta dokument är en utveckling

Läs mer

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att

Läs mer

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE?

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE? DEN STÖDJANDE FÖRÄLDERN Du som förälder kommer finnas där för ditt barn oavsett om han lyckas eller misslyckas Vi ledare vill inte att du som förälder skall vara tyst En förälder blandar ofta ihop vägskylten

Läs mer

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att:

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att: Fair play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. Fair Play handlar om att främja goda värderingar, sprida kunskap och motarbeta kränkningar inom fotbollen.

Läs mer

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 2 (ca 9-12 år)

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 2 (ca 9-12 år) Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 2 (ca 9-12 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling

Läs mer

Säsongen 2016/2017. IK Oden P IK Oden P08

Säsongen 2016/2017. IK Oden P IK Oden P08 Säsongen 2016/2017 2016-10-27 IK Oden P08 Säsongen 2016/2017 1 Ett stort tack till våra IK Oden P08 Sponsorer! 2016-10-27 IK Oden P08 Säsongen 2016/2017 2 Ett stort tack till alla IK Oden P08 Föräldrar!

Läs mer

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 1 (ca 6-9 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling sid.3

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Utvecklingssamtal Spelare

Utvecklingssamtal Spelare Utvecklingssamtal Spelare Hemuppgift Fanna BK P/F Spelarutveckling. Detta är en hemuppgift som vi tränare vill att ni går hem och svarar på. Den tar max 10-15 minuter att göra. Lämna tillbaka uppgiften

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Spelarutvecklingsplan för Boo FF Spelarutvecklingsplan för Boo FF 5-mannafotboll Jan Mian, Boo FF Innehåll FEMMANNAFOTBOLL (SEX-NIO ÅR)... 4 Målsättning... 4 Teknisk träning... 4 Fysisk träning... 4 Psykologisk/social träning... 4 Organisation/träning...

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

SPELMODELLER 7-16 år

SPELMODELLER 7-16 år SPELMODELLER 7-16 år 1-4-3-3 Spelmodell ( organisation) Spelsätt ( arbetssätt och individuella kvalitéer) Filosofi i match 7-12 år Träna för spela 13-16 år Träna för att tävla 17-19 år Träna för att vinna

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Passning och mottagning

Passning och mottagning Passning och mottagning Vad vi ska lära oss: Passa bollen (bredsida och utsida) Ta emot bollen på olika sätt Passa och ta emot bollen när vi springer Hålla avstånd till våra medspelare Varför Att passa

Läs mer

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell Svensk Innebandys Utvecklingsmodell Bakgrund behovet av en spelarutvecklingsmodell Föreningsfostran och tävlingsfostran Idrotten vill men gör något annat? - Vad skall vi göra Röd tråd - Hjälpa till med

Läs mer

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små Idrottsföreningen kamraterna 1898 En fotbollsklubb för stora och små IFK Västerås Fotboll IFK Västerås är en förening med lång och stolt historia. Klubben bildades den 19 mars 1898. Idag finns totalt 170

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Finta/dribbla Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Inledning. Organisation

Inledning. Organisation Föreningsfolder Inledning Rissne IF grundades 1984 och har sedan dess vuxit från endast ett seniorlag i fotboll till det vi är i dag, med verksamhet inom både fotboll och volleyboll. Fotbollen, som är

Läs mer