VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING årsredovisning och verksamhetsuppföljning 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING årsredovisning och verksamhetsuppföljning 2012"

Transkript

1 VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING årsredovisning och verksamhetsuppföljning

2

3 Innehåll Förvaltningsberättelse... 4 Resultaträkning koncernen Balansräkning koncernen Kassaflödesanalys koncernen Resultaträkning moderbolaget Balansräkning moderbolaget Kassaflödesanalys moderbolaget Tilläggsupplysningar Noter, gemensamma för moderbolag och koncernen VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Inledning Gudstjänster och kyrkliga handlingar Kyrkomusik Konfirmandverksamhet Diakoni Barn- och familjeverksamhet Den andliga vården inom hälso- och sjukvård/sjukhuskyrkan Internationellt arbete Frivilligarbete i församlingen Forum för vuxna Begravningsverksamhet Lindgårdsskolan Kök och konferens Club Jam Studio Senses Rockskola Information Fastigheter Vaktmästeri Administration Personal Ledning Driftsredovisning sammanställning Investeringsredovisning Intäktsutveckling Västanfors Västervåla församlings koncern... 71

4 Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Västanfors Västervåla församling, org nr , är en församling inom Svenska Kyrkan. Församlingen bedriver en bred och utåtriktad kyrklig verksamhet inom områdena gudstjänster och förrättningar, diakoni, musik, barn- och ungdomsarbete, konfirmation samt olika vuxengrupper. Förutom den traditionella verksamheten bedrivs också Lindgårdsskolan som är en friskola med år F-9 och en enskild förskola, köks- och konferensverksamhet, samt näringsverksamhet i bolagsdrift. Tilläggas kan också att församlingen har eget krematorium. Församlingens högsta beslutande organ är kyrkofullmäktige med 19 ledamöter. Kyrkofullmäktige fastställer budget, beslutar om kyrkoavgift och andra större ekonomiska frågor. Styrelsen består av ett kyrkoråd med 10 ledamöter. Kyrkorådets uppgift är att se till att församlingens grundläggande uppgift, det vill säga gudstjänst, undervisning, diakoni och mission, blir utförd. Kyrkorådet är också arbetsgivare och ansvarar för den ekonomiska förvaltningen. Under mandatperioden har Politiskt obundna i Svenska Kyrkan (POSK) egen majoritet och övriga mandat innehas av Arbetarepartiet Socialdemokraterna. Kyrkorådet har ett arbetsutskott med fem ledamöter. Det finns fem verksamhetskommittéer. Kommittéerna finns inom områdena: barn/ungdom, skola/förskola, gudstjänst/musik, kyrkogård/fastigheter samt övergripande strategiska frågor. Ledamöterna består av både förtroendevalda och tjänstemän. Syftet är att fördjupa samarbetet, öka kunskapen och arbeta med målformulering. Kommittéerna fattar inga beslut. Församlingen tillämpar Svenska kyrkans kollektivavtal. Det innebär att samtliga anställda omfattas av olika typer av försäkringar, bland annat tjänstepensionsförsäkring, sjukförsäkring och arbetsskade- och olycksfallsförsäkring. Vid sidan av detta finns även ett omställningsavtal som träder in vid arbetsbrist och ett utvecklingsavtal som innebär rätt till fortbildning med mera. Församlingen har även upprättat olika typer av policys och handlingsplaner för till exempel jämställdhet, hot och våld samt kränkande särbehandling. Koncernstruktur Västanfors Västervåla församling är moderbolag i en koncern. I koncernen ingår det helägda dotterbolaget Svenska Kyrkan i Fagersta AB, org nr Bolagets verksamhet är att äga och förvalta värdepapper. Svenska Kyrkan i Fagersta AB äger i sin tur 100 % av bolagen Malingsbo Rehabcenter AB, org nr som bedriver behandlingshem, Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB, org nr , som bedriver begravningsbyråverksamhet och juridisk byrå samt Kyrkans Vård och Omsorg i Sverige AB, org nr som driver enskild förskola. 4(71)

5 Resultat och ställning Målsatt kapital Församlingens mål för det egna kapitalets storlek uppgår till (24 000) tkr. Eget kapital överstiger fastställt målkapital med 558 (1 163) tkr. Moderbolaget Västanfors Västervåla församling Det totala resultatet uppgår till -605 tkr vilket är 816 tkr sämre än det budgeterade resultatet 211 tkr. Rörelsens totala intäkter under räkenskapsåret är kr, vilket är en minskning med 5,4 % eller tkr jämfört med föregående års utfall. De budgeterade intäkterna uppgick till tkr. Den negativa avvikelsen på tkr jämfört med budget beror bland annat på lägre skolpeng, beräknad kapitalvinst vid försäljning av fastighet som reglerades i slutet av år 2011 samt uppskjuten utdelning av arv, där församlingen är testamentstagare, på grund av överklagande från annan dödsbodelägare. Kyrkoavgiften efter lämnad ekonomisk utjämning uppgick till tkr vilket är en minskning med 4,5 %. Begravningsavgiften uppgick till tkr, en minskning med 2,5 %. Kyrko- och begravningsavgiften, sammanlagt tkr, utgör 46,3 % av de totala intäkterna. I förhållande till budget 2012 är de totala verksamhetskostnaderna 900 tkr lägre. Verksamhetens kostnader minskade med 175 tkr jämfört med utfall 2011 till tkr. Det är en minskning med cirka 0,4 %. Den enskilt största kostnadsposten som påverkar resultatet är personalkostnader som är tkr lägre än budgeterat. Det beror bland annat på att FORA har återbetalat inbetalda premier under åren 2007 och 2008 avseende avtalsgruppsjukförsäkring och avgiftsbefrielseförsäkring på 761 tkr samt att återbesättning av personal som slutat sin anställning inte har skett i motsvarande grad. Räntekostnaderna har minskat och uppgår till 615 (635) tkr. Under året har investeringar genomförts för 125 tkr och investeringar har påbörjats för 595 tkr. Begravningsverksamhetens resultat uppgick till -425 tkr jämfört med det budgeterade som var 250 tkr. Budgeterade intäkter blev 240 tkr högre än beräknat och budgeterade kostnader blev drygt 900 tkr högre och det är främst konsultarvoden och personalkostnader förknippade med en arbetsrättslig tvist. Koncernen Koncernens resultat 2012 är 62 (549) tkr. Koncernens intäkter uppgår till tkr, vilket är en minskning med tkr eller 6% jämfört med resultat Verksamhetens kostnader är tkr och det är en minskning med tkr eller 3,5 % jämfört med förra årets. Bolagen har bidragit till koncernens resultat enligt följande: 5(71)

6 Kyrkans Begravningsbyrå i Sverige AB visar ett resultat på 124 tkr. Från bolaget har koncernbidrag med 182 tkr lämnats till Svenska Kyrkan i Fagersta AB och 8 tkr till Malingsbo Rehabcenter AB. Verksamheten är i stort sett stabil men en del förändringar i marknadsandelar på de olika orterna inträffar varje år. Den juridiska byrån har på grund av upplärningskostnader inte lyckats nå förväntat resultat. Kyrkans Vård och Omsorg i Sverige AB redovisar ett resultat på 41 tkr. Ett koncernbidrag på 45 tkr har lämnats till Svenska Kyrkan i Fagersta AB. Den enskilda förskolan Västanvinden uppvisar ett positivt resultat och har en trygg och inarbetad verksamhet. Uthyrning av fastigheten Sturen 9 genererar också ett litet positivt resultat. Under året har Västerskolans nedläggning i fjol belastat bolagets kostnader med 65 tkr. I Malingsbo Rehabcenter AB, som firat 10-årsjubileum, fullföljde 77 klienter sin behandling under året vilket är fyra stycken fler än i fjol. I slutet av året minskade efterfrågan på behandlingar. Redovisat resultat i Malingsbo Rehabcenter AB är 451 tkr. I Svenska Kyrkan i Fagersta AB, där ingen verksamhet bedrivs, är resultatet 244 tkr genom de erhållna koncernbidragen. Väsentliga händelser under räkenskapsåret En organisatorisk förbättring har skett i och med att en komminister blivit arbetsledare för övriga komministrar, musiker och diakoner. Syftet är att stärka den traditionella verksamheten och säkra en hög kvalitet. Under hösten gjordes en stor personalsatsning då vi genomförde några planerings-, arbets- och kick-offdagar i Portugal. Praktiskt taget all personal och några förtroendevalda deltog. Nya begravningsbyråer har startat i Vittinge (filial) och Järfälla (franchise) vilket är glädjande. Smolket i glädjebägaren består av kyrkostyrelsens och därmed ärkebiskopens tydligt uttalade motstånd mot företeelsen Kyrkans begravningsbyrå. Viktiga negativa händelser är att de rättsprocesser vi driver mot Fagersta kommun inte är avslutade vid årsskiftet. Väsentliga händelser efter räkenskapsårets utgång En stor brand i mitten av mars ödelade stora delar av församlingshemmet Lindgården i Västanfors. Fastigheten är fullvärdeförsäkrad. Olyckan medförde vissa driftsstörningar, men många verksamheter fungerar som vanligt. Arbetet med Nya Lindgården har inletts. Efter beslut om nedläggning av högstadieskolan i Virsbo har vi sett en ökad tillströmning av elever därifrån. Installation av den planerade, budgeterade och beslutade rökgasreningsanläggningen i krematoriet har påbörjats. Församlingen har börjat kremera åt Järfälla vilket kommer att innebära en ökning med cirka 250 kremationer per år. Framtida utveckling 6(71)

7 Precis som tidigare år finns inget som tyder på att antalet utträden kommer att minska. Intäkterna från kyrkoavgiften kommer sannolikt att minska även vid högkonjunkturer. En utmaning för kyrkan, som för alla som driver verksamhet, är att i varje tid hitta rätt bemanning i tjänstemannaorganisationen. Det finns helt enkelt inga pengar kvar till en för stor kostym. Väldigt många goda krafter arbetar hårt och målmedvetet med att förbättra och effektivisera så att vi fortsatt kan leva i en behagligt stor kostym. Det finns goda skäl att vara hoppfull därvidlag. Belopp i tkr Plan 2015 Plan 2014 Budget 2013 Utfall 2012 Förändring jfrt med 2011 (%) Kyrkoavgift ,0 Begravningsavgift ,5 Ekonomisk utjämning , ,0 Prognos , Kyrko- och begravningsavgift Miljöinformation Församlingen bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken. Tillståndet avser krematorieverksamhet. Den tillståndspliktiga verksamheten motsvarar cirka 4,0 % av församlingens intäkter. Verksamheten påverkar miljön genom utsläpp av rökgaser och stoft i luften. Kollekter En riks- eller stiftskollekt tas upp till samma ändamål och på samma dag i hela landet/hela stiftet. Kollektändamål och dag fastställs i Kyrkostyrelsen respektive Domkapitlet. Församlingskollekten beslutas i församlingen. En förmedlad församlingskollekt tas upp till förmån för en annan juridisk person. Förmedlade kollekter tas inte upp i församlingens resultaträkning. Belopp i tkr Förmedlade rikskollekter Förmedlade stiftskollekter Förmedlade församlingskollekter Församlingskollekt till egen verksamhet Summa kollekter (71)

8 Nyckeltalsdefinitioner Här definieras nyckeltal som visas i flerårsöversikten på nästa sida. Kyrko- och begravningsavgift (%) - Anges i procent av den kommunalt beskattningsbara inkomsten. Varav slutavräkning - För förklaring se redovisningsprinciper. Personalkostnader/verksamhetsintäkter (%) - Uppgiften beräknas som resultaträkningens personalkostnader dividerat med resultaträkningens summa verksamhetens intäkter. Av- och nedskrivningar/verksamhetens intäkter (%) - Uppgiften beräknas som resultaträkningens av- och nedskrivningar av anläggningstillgångar dividerat med resultaträkningens summa verksamhetens intäkter. Soliditet (%) - Uppgiften beräknas som utgående eget kapital dividerat med balansomslutningen (totala tillgångar i balansräkningen). Värdesäkring av det egna kapitalet (%) - Uppgiften beräknas som årets resultat dividerat med ingående eget kapital. 8(71)

9 Flerårsöversikt Allmänna förutsättningar Tillhöriga per den 31 december, (antal) Tillhöriga per den 31 december (andel av invånarna, %) 67,8 69,9 71,9 74,4 76,2 Kyrkoavgift exkl begravnings- och stiftsavgift (%) 1,13 1,13 1,13 1,13 1,13 Begravningsavgift (%) 0,28 0,28 0,28 0,28 0,28 Medelantalet anställda Intäkts- och kostnadsanalys (tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Förändring av ändamålsbestämda medel Eliminering av begravningsverksamhetens resultat * Verksamhetens resultat Resultat från finansiella investeringar Skatt på näringsverksamhet Årets resultat Kyrkoavgift exkl. begravnings- och stiftsavgift (tkr) ** varav slutavräkning (tkr) Personalkostnader/verksamhetens intäkter (%) 66,1 63,5 64,1 61,1 65,4 Avskrivningar/verksamhetens intäkter (%) 5,3 5,4 5,8 5,7 5,7 Ekonomisk ställning Fastställt mål för det egna kapitalets storlek (tkr) Eget kapital (tkr) Soliditet (%) 50,5 50,1 48,6 50,7 46,7 Värdesäkring av eget kapital (%) -2,4 2,8-5,9 4,9-3,2 * För specifikation av begravningsverksamhetens resultat se not 1. ** Se redovisningsprinciper, kyrkoavgift och begravningsavgift, för definitioner. 9(71)

10 Resultaträkning koncernen Belopp i tkr Not Verksamhetens intäkter Kyrkoavgift Begravningsavgift Ekonomisk utjämning Utdelning från prästlönetillgångar Erhållna gåvor och bidrag Övriga verksamhetsintäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Kostnader för material och vissa köpta tjänster Övriga externa kostnader 7, Personalkostnader Avskrivning av anläggningstillgångar Övriga verksamhetskostnader Summa verksamhetens kostnader Förändring av ändamålsbestämda medel Eliminering av begravningsverksamhetens resultat Verksamhetsresultat Resultat från finansiella investeringar 10 Resultat från finansiella anläggningstillgångar Övriga ränteintäkter och liknade resultatposter Räntekostnader och liknande resultatposter Resultat från finansiella investeringar Resultat efter finansiella poster Skatt på näringsverksamhet -7 - ÅRETS RESULTAT (71)

11 Balansräkning koncernen Belopp i tkr Not Tillgångar Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Byggnader och mark Inventarier, verktyg och installationer Pågående nyanläggningar och förskott avseende 13 materiella anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar Långfristiga värdepappersinnehav Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager Kortfristiga fordringar Kundfordringar Skattefordringar 13 5 Övriga kortfristiga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Kortfristiga placeringar Kassa och bank Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar (71)

12 Belopp i tkr Not Eget kapital och skulder Eget kapital 18 Balanserat resultat Årets resultat Summa eget kapital Ändamålsbestämda medel Avsättningar för pensioner och liknande förpl Långfristiga skulder 20 Skulder till kreditinstitut Checkräkningskredit - - Gravskötselskuld Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Skulder till kreditinstitut Skuld till begravningsverksamheten Leverantörsskulder Skatteskuld Gravskötselskuld Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Övriga skulder Summa kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder Ställda säkerheter Ansvarsförbindelser Inga Inga 12(71)

13 Kassaflödesanalys koncernen Belopp i tkr Den löpande verksamheten Resultat efter finansiella poster Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet Avskrivningar Ökning/minskning av avsättningar 6 17 Resultat vid försäljning av anläggningstillgångar Betald inkomstskatt avseende näringsverksamhet -7 0 Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapitalet Kassaflöde från förändring i rörelsekapital Ökning(-)/minskning(+) av varulager Ökning(-)/minskning(+) av kortfristiga fordringar Ökning(+)/minskning (-) av kortfristiga skulder Ökning(+)/minskning(-) av långfristig gravskötselskuld Ökning(+)/minskning(-) av ändamålsbestämda medel Kassaflöde från den löpande verksamheten Investeringsverksamheten Förvärv/tillverkning av materiella anläggningstillgångar Avyttring av materiella anläggningstillgångar Ökning (-)/minskning (+) av kortfristiga placeringar Kassflöde från investeringsverksamheten Finansieringsverksamheten Upptagna lån Amortering av lån Kassaflöde från finansieringsverksamheten Årets kassaflöde Likvida medel vid årets början Likvida medel vid årets slut Specifikation av likvida medel vid årets slut Kassa och bank (71)

14 Resultaträkning moderbolaget Belopp i tkr Not Verksamhetens intäkter Kyrkoavgift Begravningsavgift Ekonomisk utjämning Utdelning från prästlönetillgångar Erhållna gåvor och bidrag Övriga verksamhetsintäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Kostnader för varor, material och vissa köpta tjänster Övriga externa kostnader 7, Personalkostnader Avskrivningar av anläggningstillgångar Summa verksamhetens kostnader Förändring av ändamålsbestämda medel Eliminering av begravningsverksamhetens resultat Verksamhetens resultat Resultat från finansiella investeringar 10 Resultat från finansiella anläggningstillgångar Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter Räntekostnader och liknande resultatposter Summa resultat från finansiella investeringar ÅRETS RESULTAT (71)

15 Balansräkning moderbolaget Belopp i tkr Not Tillgångar Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Byggnader och mark Inventarier, verktyg och installationer Pågående nyanläggningar och förskott avseende materiella anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar Långfristiga värdepappersinnehav 14, Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager Kortfristiga fordringar Kundfordringar Fordringar hos koncernföretag Övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Kortfristiga placeringar Kassa och bank Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar (71)

16 Belopp i tkr Not Eget kapital och skulder Eget kapital 18 Balanserat resultat Årets resultat Summa eget kapital Ändamålsbestämda medel Avsättningar Långfristiga skulder 20 Skulder till kreditinstitut Gravskötselskuld Summa långfristiga skulder Kortfristiga skulder Skulder till kreditinstitut Skuld till begravningsverksamheten Leverantörsskulder Skulder till koncernföretag Gravskötselskuld Skatteskulder Övriga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Summa kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder Ställda säkerheter Ansvarsförbindelser Inga Inga 16(71)

17 Kassaflödesanalys moderbolaget Belopp i tkr Den löpande verksamheten Resultat efter finansiella poster Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet Avskrivningar Ökning/minskning av avsättningar 6 17 Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapitalet Kassaflöde från förändring i rörelse, långfristig gravskötselskuld och ändamålsbestämda medel Minskning/ökning av kortfristiga fordringar Ökning/minskning av kortfristiga skulder Ökning/minskning av långfristig gravskötselskuld Ökning/minskning av ändamålsbestämda medel Kassaflöde från den löpande verksamheten Investeringsverksamheten Förvärv/tillverkning av materiella anläggningstillgångar Ökning/minskning av kortfristiga placeringar Kassaflöde från investeringsverksamheten Finansieringsverksamheten Utnyttjad checkräkningskredit Amortering av lån Kassaflöde från finansieringsverksamheten Årets kassaflöde Likvida medel vid årets början Likvida medel vid årets slut (71)

18 Tilläggsupplysningar Allmänna redovisningsprinciper Grunder för upprättande Redovisningsprinciperna är oförändrade i jämförelse med föregående år, om inget annat anges. Årsredovisning Årsredovisningen har upprättats enligt årsredovisningslagen (1995:1554), begravningslagen (1999:728) och Bokföringsnämndens (BFN) allmänna råd. Kassaflödesanalysen har upprättats med utgångspunkt i Redovisningsrådets rekommendation RR7 - Redovisning av kassaflöden. Vidare tillämpas rekommendationer utgivna av Svenska Kyrkans Redovisningskommitté (KRED). Värderingsgrund Tillgångar och skulder värderas till anskaffningsvärde om inget annat anges. Belopp Samtliga belopp är angivna i tusentals kr (tkr) om inget annat anges. Beloppen inom parentes anger föregående års värden. Koncernredovisning Koncernredovisningen har upprättats enligt Redovisningsrådets rekommendation (RR1:00) och med tillämpning av förvärvsmetoden. I koncernredovisningen ingår dotterföretag där moderföretaget direkt eller indirekt innehar 50 % eller mer av rösterna. Intäktsredovisning Intäkter redovisas till det verkliga värde av vad som erhållits eller kommer att erhållas. Kyrkoavgift och begravningsavgift Svenska kyrkans huvudintäkt utgörs av kyrkoavgiften. Staten svarar för uppbörd, taxering och indrivning av kyrkoavgiftsmedlen. Det slutliga utfallet av kyrkans avgiftsunderlag erhålls först två år efter avgiftsgrundande år och därför är Svenska kyrkan berättigad att uppbära ett förskott från staten, fördelat med en tolftedel per månad. Samtidigt med utbetalningen av förskottet erhålls en avräkning av det slutliga avgiftsunderlaget två år tillbaks. Kyrkoavgiften intäktsredovisas i takt med utbetalningarna från staten. Begravningsavgiften intäktsredovisas på motsvarande sätt. Erhållna gåvor Erhållna gåvor redovisas enligt BFNAR 2002:10, Redovisning av gåvor i ideella föreningar och registrerade trossamfund, vilket innebär att de intäktsredovisas i den period de har mottagits. Intäkten motsvarar tillgångens anskaffningsvärde. För ändamålsbestämda gåvor tillämpas KRED:s rekommendation, Redovisning av ändamålsbestämda gåvor, vilket innebär att under året erhållna men ej förbrukade 18(71)

19 gåvor, tillsammans med under året förbrukade gåvor erhållna under tidigare år, redovisas i resultaträkningen på raden Förändring av ändamålsbestämda medel. Se vidare under rubriken Ändamålsbestämda medel. En ändamålsbestämd gåva innehåller ett av givaren, i samband med överlämnandet av gåvan, angivet villkor för användningen vilket innebär att den har ett rättsligt skydd och inte får användas till annat ändamål. Erhållna bidrag Erhållna bidrag redovisas enligt BFNAR 2002:11, Redovisning av bidrag av likvida medel till ideella föreningar och registrerade trossamfund från offentligrättsliga organ, vilket innebär att intäkten ställs mot den kostnad bidraget är avsett att täcka. Materiella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärdet efter avdrag för avskrivningar och eventuella nedskrivningar. Avskrivning sker linjärt över den bedömda nyttjandeperioden. Mark, utöver kyrkogårdsmark, skrivs inte av, då nyttjandeperioden är obegränsad. Följande avskrivningstider tillämpas: Kyrkogårdsmark Markanläggning Byggnader Bilar Datautrustning Övriga inventarier, installationer och verktyg Kyrkoorgel 50 år (2%/år) år (10-5%/år) år (5-1%/år) 5-10 år (20-10%/år) 3-5 år (33-20%/år) 5-10 år (20-10%/år) 25 år (4 %/år) Vid varje balansdag sker en prövning av anläggningstillgångens värde och den skrivs ned ifall den bedöms ha ett lägre värde än bokfört värde och det kan antas att värdenedgången är bestående. Om det inte längre finns skäl för nedskrivningen återförs den. Nedskrivningen och återföringen redovisas i resultaträkningen. Finansiella instrument Finansiella anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar i form av aktier, obligationer och andra långfristiga värdepappersinnehav redovisas till anskaffningsvärdet minskat med eventuell nedskrivning. Vid varje balansdag sker en prövning av anläggningstillgångens värde och den skrivs ned ifall den bedöms ha ett lägre värde än bokfört värde och det kan antas att värdenedgången är bestående eller om värdenedgången bedöms vara väsentlig. Om det inte längre finns skäl för nedskrivningen återförs den. Nedskrivningen och återföringen redovisas i resultaträkningen. Fordringar Fordringar har efter individuell värdering upptagits till de belopp varmed de beräknas inflyta. 19(71)

20 Kortfristiga placeringar Kortfristiga placeringar värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och verkligt värde, det vill säga marknadsvärdet. Ändamålsbestämda medel Ändamålsbestämda medel redovisas enligt KREDs rekommendation, Redovisning av ändamålsbestämda gåvor. Enligt BFNAR 2002:10, Redovisning av gåvor i ideella föreningar och registrerade trossamfund, skall ej förbrukade ändamålsbestämda medel ingå i årets resultat och eget kapital. Svenska kyrkan finner det dock angeläget att gentemot givare och andra intressenter tydligt visa att erhållna medel hålls åtskilda från övriga medel och inte är möjliga att använda för andra ändamål. För att uppnå detta görs en avvikelse från BFNAR 2002:10 som består i att ej förbrukade ändamålsbestämda medel redovisas i särskild post i balansräkningen mellan eget kapital och avsättningar och att förändringen av denna post redovisas i resultaträkningen. Anpassningen av uppställningsformen för balans- och resultaträkningen har skett med stöd i Årsredovisningslagens 2 kap. 3 och 3 kap. 4 3st. Genom den tillämpade redovisningsprincipen anser Svenska kyrkan att arten av ej förbrukade ändamålsbestämda medel tydligare markeras och att redovisningen av förändringen av ej förbrukade ändamålsbestämda medel i resultaträkningen ger bättre information till en läsare än om BFNAR 2002:10 tillämpas. Avsättningar Med avsättningar avses förpliktelser på balansdagen som är säkra eller sannolika till sin förekomst men ovissa till belopp eller till den tidpunkt då de skall infrias. Avsättning redovisas med det belopp som motsvarar den bästa uppskattningen av den utbetalning som krävs för att reglera åtagandet. Kassaflödesanalys Kassaflödesanalysen visar församlingens in- och utbetalningar hänförliga till den löpande verksamheten, investeringsverksamheten eller finansieringsverksamheten under en period. Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod, vilket innebär att nettoresultatet justeras för transaktioner som inte medfört in- eller utbetalningar under perioden samt för eventuella intäkter och kostnader, där kassaflödeseffekt hänförs till investerings- eller finansieringsverksamheten. Leasing Leasingavgifter redovisas som en kostnad i resultaträkningen och fördelas linjärt över leasingperioden. Med leasingperiod avses den period som leasingtagaren har avtalat att leasa en tillgång. Skatt Inkomstskatt är skatt som grundas på näringsverksamhetens skattepliktiga resultat. Aktuell skatt redovisas som intäkt eller kostnad och inkluderas i årets resultat. Varulager 20(71)

21 Varulagret redovisas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Anskaffningsvärdet fastställs med användning av först-in-först-ut-principen. Nettoförsäljningsvärdet är försäljningsvärdet efter avdrag för beräknad försäljningskostnad. Ansvarsförbindelser En ansvarsförbindelse redovisas när det finns: a) ett befintligt åtagande som härrör från inträffade händelser, men som inte redovisas som skuld eller avsättning på grund av att det inte är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas eller att åtagandets storlek inte kan beräknas med tillräcklig tillförlitlighet, eller b) när det finns ett möjligt åtagande som härrör från inträffade händelser och vars förekomst bekräftas endast av en eller flera osäkra framtida händelser. 21(71)

22 Noter, gemensamma för moderbolag och koncernen Not 1 Begravningsverksamhet Västanfors Västervåla församling är huvudman för begravningsverksamheten inom församlingens geografiska område. Begravningsverksamheten finansieras av begravningsavgiften. Begravningsavgiften får inte användas till annat än de uppgifter som anges i begravningslagen Verksamhetens intäkter Begravningsavgift Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Övriga kostnader Av- och nedskrivningar av anläggningstillgångar Summa verksamhetens kostnader Finansiella poster Ränteintäkter Räntekostnader Begravningsverksamhetens resultat Begravningsverksamhetens ackumulerade resultat Ingående ackumulerat resultat Årets resultat Utgående ackumulerat resultat Resultat och ställning Begravningsverksamhetens resultat 2012 blev -425 tkr vilket är 675 tkr sämre än budgeterat resultat på 250 tkr. Den negativa avvikelsen mot budget är hänförlig till både högre rörelsekostnader med 369 tkr och högre personalkostnader med 526 tkr än beräknat. Resultatet kompenseras av att intäkterna blev högre än budgeterat. Utgående ackumulerat resultat i förhållande till begravningsavgiften är 8,35% (15,26). Församlingens skuld till begravningsverksamheten uppgår till 487 (912) tkr. Not 2 Ekonomisk utjämning Alla församlingar och kyrkliga samfälligheter omfattas av ett inomkyrkligt utjämningssystem. Syftet med utjämningen är att omfördela en del av kyrkoavgiften och därigenom bibehålla möjligheten till en rikstäckande kyrklig verksamhet. Kyrkomötet beslutar om kriterierna för utjämningen. 22(71)

23 Not 3 Utdelning från prästlönetillgångar Församlingen innehar 1,415 andelar i avkastningen från de stiftvis förvaltade prästlönetillgångarna. Prästlönetillgångarna är stiftelseliknande förmögenheter. Minst 50 % av avkastningen går till andelsägande församlingar och resterande går till det inomkyrkliga utjämningssystemet. Andelarna innebär inget inflytande i förvaltningen och går ej heller att överlåta. Avkastningen för år 2012 uppgick till 354 (269) tkr. Not 4 Erhållna gåvor och bidrag Koncernen Moderbolaget Gåvor Församlingskollekter till egen verksamhet Ändamålsbestämda gåvor Övriga gåvor Bidrag Bidrag från stiftet Skolpeng Statligt bidrag EU-bidrag Summa erhållna gåvor och bidrag Ändamålsbestämda medel Ingående värde Erhållna gåvor under året Intäktsränta på bankmedel 5 8 Utdelning på värdepapper 11 - Ianspråktagna gåvor Värdeförändring värdepapper Utgående värde Specifikation av utgående värde Stiftelser omvandlade till ändamålsbestämda medel Blomsterfonden Sjukvårdsfonden Summa (71)

24 Not 5 Övriga verksamhetsintäkter Jämförelsestörande poster Realisationsvinst vid försäljning av fastighet Säteriet 12: Övriga verksamhetsintäkter Not 6 Inköp och försäljning mellan koncernföretag Av församlingens inköp avser inköp från andra koncernföretag Av församlingens omsättning avser försäljning till andra koncernföretag Not 7 Leasing Församlingens totala leasingkostnader under året uppgick till 262 (205) tkr. Koncernens totala leasingkostnader under året uppgick till 263 (217) tkr. Not 8 Arvode och kostnadsersättning till revisorer Koncernen Moderbolaget Kvalificerade revisorer Grant Thornton Revisionsuppdrag Övriga tjänster Med revisionsuppdrag avses arbetsuppgifter som enligt lag ankommer på församlingens och aktiebolagens revisorer att utföra, rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådana arbetsuppgifter samt verksamhetsrevision och granskning av kollekträkenskaper enligt kyrkoordningen. 24(71)

25 Not 9 Personal Koncernen Moderbolaget Medelantalet anställda Kvinnor 62,44 62,65 51,89 52,02 Män 25,59 28,34 22,44 22,10 88,03 90,99 74,33 74,12 I medelantalet anställda för moderbolaget ingår inte anställda som uppburit ersättning som understiger ett halvt prisbasbelopp (21 400) kr. Detta har gjorts med stöd av BFNAR 2002: Könsfördelningen i kyrkoråd, % Kvinnor ,00 40,00 Män ,00 60,00 Löner, arvoden och andra ersättningar Ledamöter i kyrkoråd* Styrelse och VD Anställda I uppgiften om löner och arvoden för moderbolaget ingår inte anställda som uppburit ersättning som understiger ett halvt prisbasbelopp (21 400) kr. Församlingen har betalt ut sådan ersättning med totalt 238 (238) tkr vilket inte tagits med i uppgiften om löner och andra ersättningar. Detta har gjorts med stöd av BFNAR 2002:9. Ersättning till ordförande i kyrkoråd *Till ordförande i kyrkorådet har ersättning utgått med 35 (35) tkr. Pensionskostnader och andra sociala avgifter Pensionskostnader, anställda Andra sociala avgifter enligt lag och avtal Församlingen har inga övriga utfästelser om pensioner eller avgångsvederlag till personer i ledande ställning. 25(71)

26 Not 10 Resultat från finansiella investeringar Koncernen Moderbolaget Resultat från finansiella anläggningstillgångar Utdelningar Nedskrivning Återföring av nedskrivning Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter Ränteintäkter Räntekostnader Not 11 Byggnader och mark Koncernen Moderbolaget Ingående ack anskaffningsvärden Inköp under året Försäljningar och utrangeringar Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ingående ackumulerade avskrivningar Försäljningar och utrangeringar Årets avskrivningar Utgående ackumulerade avskrivningar Utgående bokfört värde Not 12 Inventarier, verktyg och installationer Koncernen Moderbolaget Ingående ack anskaffningsvärden Inköp under året Försäljningar och utrangeringar Aktivering pågående investering Utgående ack anskaffningsvärden (71)

27 Koncernen Moderbolaget Ingående ackumulerade avskrivningar Försäljningar och utrangeringar Årets avskrivningar Utgående ackumulerade avskrivningar Utgående bokfört värde Not 13 Pågående nyanläggningar och förskott avseende materiella anläggningstillgångar Koncernen Moderbolaget Ingående balans Utgifter under året Under året färdigställda tillgångar Utgående balans Not 14 Andelar i koncernföretag Kapitalandel röster (%) Antal andelar Bokfört värde (tkr) Svenska Kyrkan i Fagersta AB, 100(100) Fagersta, Redovisat resultat i koncernen Not 15 Värdepappersinnehav Ingående ackumulerade anskaffningsvärden Årets förändringar Utgående ackumulerade anskaffningsvärden Ingående ackumulerade nedskrivningar Årets förändringar Utgående ackumulerade nedskrivningar Utgående bokfört värde (71)

28 Konto 1810 Värderpapper övertagna vid omvandling av stiftelser till ändamålsbestämda medel Electrolux B Husqvarna A Husqvarna B SEB A 5 4 SEB C - - Utgående bokfört värde Anskaffnings- Bokfört Marknadsvärde Värdepappersinnehav (tkr) värde värde bokslutsdag Övriga långfristiga värdepappersinnehav Finnåkers Kursgård ek. för, Kyrkans Försäkring AB, Summa värdepappersinnehav Not 16 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Koncernen Moderbolaget Försäkringspremier Förutbetalda hyror Bidrag sjukhuskyrkan Lönebidrag okt-dec Skolpeng Fagersta kommun dec Försäljningsintäkt Säteriet 1: Ränteintäkter Övriga poster Not 17 Kassa och bank Av kassa och bank utgör (577) tkr behållningen på det så kallade Kyrkkontot. Kyrkkontot utgör i juridisk mening en fordran på Svenska kyrkans nationella nivå eftersom det är en del av Svenska kyrkans koncernkonto. De regelverk som styr Kyrkkontot är dock av en sådan karaktär att fordran i redovisningssammanhang ses som ett ordinärt banktillgodohavande. Församlingen har en beviljad checkräkningskredit på (1 700) tkr på Kyrkkontot samt (2 350) tkr i Svenska Handelsbanken. 28(71)

29 Not 18 Eget Kapital Koncernen Moderbolaget Eget kapital Årets resultat Enligt kyrkoordningen skall kyrkofullmäktige fastställa ett mål för det egna kapitalets storlek. Församlingens målkapital uppgår till tkr. Not 19 Avsättningar Förmånsbestämd ålderspension Enligt kyrkans tjänstepensionsavtal har anställda med en månadslön överstigande cirka 32 tkr (2011) under vissa förutsättningar rätt till förmånsbestämd ålderspension. Försäkring av intjänad pensionsrätt sker året efter inkomståret. Vid upprättande av denna årsredovisning är premiekostnaden inte känd för inkomståret 2011 varför den förmånsbestämda ålderspensionen redovisas som en avsättning. Not 20 Långfristiga skulder Koncernen Moderbolaget Andel av långfristiga skulder som förfaller till betalning senare än fem år efter balansdagen: Skulder till kreditinstitut Gravskötselskuld Koncernen Moderbolaget Beviljad checkkredit Outnyttjad del Utnyttjad del (71)

30 Not 21 Gravskötselskuld Långfristig gravskötselskuld Begravningsverksamhetens åtaganden Församlingens åtaganden (serviceverksamhet) Kortfristig gravskötselskuld Begravningsverksamhetens åtaganden Församlingens åtaganden (serviceverksamhet) Skötselåtaganden påbörjade före år 2000 utgör begravningsverksamhet medan åtaganden påbörjade från år 2000 utgör församlingsverksamhetens åtaganden (serviceverksamhet). Not 22 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Koncernen Moderbolaget Semesterlöneskuld Sociala avgifter Komptidsskuld Upplupen utgiftsränta Tvistig fordran Fagersta kommun Övriga poster Not 23 Ställda säkerheter Koncernen Moderbolaget Fastighetsinteckningar Företagsinteckningar Summa ställda säkerheter (71)

31 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Inledning När jag ser tillbaka på 2012 är det som vanligt lätt att se många positiva händelser och förbättringar som gör att framtiden ser ljus ut. Jag ser att vi när det gäller personal är lyckligt lottade. Vi besitter en samlad hög kompetens som i kombination med ett exceptionellt engagemang leder till att väldigt mycket bra verksamhet skapas av personalen och även av förtroendevalda och lekmän. Vi är underbemannade vad gäller präster och om det hade funnits större ekonomiska möjligheter hade vi förstås också kunnat sysselsätta fler personer även i andra yrkesgrupper. Vi har under hösten förberett den stora investeringen i krematoriet som kommer att färdigställas sommaren 2013 och som innebär att rökgaserna kommer att renas i ett kolfilter och att vi får möjlighet att återvinna värme. Efter flera år utan kick-off gjorde vi under hösten en stor satsning på personal då vi förlade några utbildnings- och planeringsdygn i Portugal. Det ansågs allmänt vara väl använda resurser. Allt vardagsarbete som ofta sker i det tysta och som på grund av det lätt glöms bort är på många sätt själva motorn eller hjärtat i kyrkan. Som vanligt har det också under 2012 förekommit motorproblem eller visst mått av kärlkramp som ställer till problem för verksamheten. Fagersta kommun fortsätter att trakassera församlingens friskoleverksamhet på ett smaklöst sätt som till exempel visar sig i polisanmälningar där församlingen anklagas för bedrägeri. Ett högst omoraliskt beteende som man egentligen inte borde fästa någon vikt vid men som ändå i någon mån kan skada kyrkans rykte och anseende. Även denna gång lades utredningen ner. Den inomkyrkliga centralbyråkratin, styrd av partipolitiska intressen, fortsätter att försöka hindra nyetableringar av kyrkliga begravningsbyråer runt om i landet. Under året har trots allt två nya byråer startat i samarbete med vår begravningsbyrå och det är glädjande. När man betraktar det ekonomiska resultatet för 2012 kan man vid en första påsyn konstatera att det blev sämre än budgeterat. Trots många försiktighetsprinciper som vi tillämpar i budgetarbetet så inträffar oförutsedda händelser som spräcker den. Vi har några stora engångsposter på intäktssidan som har blivit försenade (bl.a. ett arv) och några oförutsedda utgifter som förklarar en stor del av avvikelserna. Om man ser till hur själva verksamheten drivs och hur mycket verksamhet som kommer ut av pengarna är jag fortsatt väldigt nöjd och jag är övertygad om att vi står oss bra i konkurrensen. Med dessa, ganska få ord, men med ofantligt stor tacksamhet vill jag tacka alla som deltagit i arbetet för att göra också 2012 till ett bra år i Västanfors Västervåla församlings historia. Mycket är roligt när man ser bakåt men det är ännu roligare att se framåt. Henrik Rydberg Kyrkoherde 31(71)

32 Gudstjänster och kyrkliga handlingar Beskrivning av verksamheten Gudstjänster och förrättningar är en grundläggande och församlingsdefinierande verksamhet. I huvudsak är denna koncentrerad till våra tre kyrkor (Västanfors, Västervåla och Brukskyrkan) samt Skogskapellet, men gudstjänster firas också på andra platser: i naturen, som by- eller vandringsgudstjänst och hemma hos församlingsbor. Gudstjänstutbudet ska vara brett för att så många som möjligt ska kunna känna sig tilltalade av någon form. Arbetet ska också hålla god kvalitet, med genomarbetade gudstjänster och förrättningar, där människors liv ryms och tolkas inom ramen för en kristen troslära. Mål och måluppfyllelse Arbetet kring gudstjänster kan kategoriseras utifrån nedanstående fyra nivåer, vilka kommenteras där så krävs. Söndagsmässa/ -gudstjänst Veckomässa Antal Deltagare Antal Deltagare ) Ett regelbundet gudstjänstfirande för dem som söker kontinuitet, igenkännande och relation. Dessa är främst söndagsmässa/-gudstjänst i Brukskyrkan varannan vecka (27 av ovanstående 48 gudstjänster, därtill nio stycken finskspråkiga firades i Brukskyrkan) och terminernas veckomässor i Västanfors kyrka på torsdagskvällar (37/46) och tisdagmorgnar (9/46). Dessa gudstjänster följer en given agenda som är densamma från gång till gång. Brukskyrkans gudstjänster är inte väldigt välbesökta, men stabila, och det finns en församlingskärna som ser Brukskyrkan som sin kyrka. Som synes har snittantalet besökare ökat under de senaste åren. Församlingens tacksägelser, dit sorgehusen bjuds in, sker alltid i Brukskyrkan. Det är ett tryggt sammanhang att landa i och här serveras alltid kyrkkaffe som en del av helheten. Nedgången i antalet besök vid veckomässorna kan åtminstone till viss del förklaras av att konfirmandkullen är liten i förhållande till tidigare. Eftersom vi normalt förlägger konfirmandträffar (liksom exempelvis text och tanke, Liv & Lugn och kvinnogruppen) i anslutning till torsdagsmässan återspeglar sig detta i statistiken. Traditionella gudstjänster som jul- och nyårsbön, julotta och allhelgonadagens gudstjänster räknas också till denna kategori. 32(71)

33 2) Tematiska gudstjänster som är planerade kring ett visst ämne, viss sorts musik, en speciell plats, en viktig tradition eller en särskild åldersgrupp. Temagudstjänst/- mässa Antal Deltagare Den stora minskningen i antalet temagudstjänster har flera orsaker. Rock och popgudstjänsterna med projektkör har tidigare redovisats här, men återfinns nu under Musikgudstjänst nedan. Vidare firade inga skolor adventsgudstjänst under året och konfirmandernas helgläsningar innehöll som regel enklare andakter på Lindgården, vilka inte syns i statistiken. I statistiken ovan ingår nu bland annat sommarens friluftsoch bygudstjänster, diakonins dag och konfirmandernas gudstjänst Antal Deltagare Arbetet med familjegudstjänst är tydligt och gediget. Det är en styrka att arbetslaget kring dessa till stora delar är detsamma från gång till gång, med musiker, kyrkvärd och personal från barnverksamheten. Dessa gudstjänster har olika karaktär: från de högtidliga (dopfesten och påskdagens gudstjänst) via de barncentrerade och nyskapande (Pippi på de sju haven) till enkla vandringsgudstjänster. Familjegudstjänst/-mässa Musikgudstjänst Antal Deltagare Att musikgudstjänster lockar människor till kyrkan ser man lätt när man tittar på snittantalet besökare (160 st för 2012). Rock och pop-mässor samt Musik i sommarkväll drar upp snittet. Allsång på bryggan genomfördes inte under året och antalet externa konserter var något lägre, vilket medför att det totala antalet musikgudstjänster minskat. Att arbeta med musikgudstjänster är givande, eftersom det visar sig att man får betalt för det arbete som läggs ned. Dock kräver arbetet mycket av musikerna. 3. De riktade vardagsgudstjänsterna firas uppsökande där behov kan identifieras. De kombineras ofta med andra typer av gemenskap, som allsång och kaffe/mat. Hit räknas gudstjänster på våra äldreboenden, middagsbön i Brukskyrkan, växelspel på sjukhuset och måndagsträffar i Västervåla. Vardagsgudstjänst Antal Deltagare (71)

34 4. De kyrkliga handlingarna Dopgudstjänst Antal Deltagare Vigselgudstjänst Antal Deltagare Begravnings- Antal gudstjänst Konfirmationsgudstjänst Deltagare Antal Deltagare Traditionen med kyrkliga handlingar enligt Svenska kyrkans ordning är alltjämt stark i Fagersta. Antalet dopgudstjänster har återhämtat sig något och ligger i nivå med de senaste åren. De allra flesta dop (56/65) hålls i Västanfors kyrka och den absoluta merparten är enkeldop. Vid ett fåtal av gudstjänsterna har mer än en person döpts, och då rör det sig uteslutande om flera personer i samma familj var ett rekordvigselår. Även de flesta vigslarna sker i Västanfors, men fördelningen är jämnare än vid dop (18 vigslar i Västanfors, 6 i Västervåla och 6 på annan plats). Deltagandet vid begravningsgudstjänster ökar medan konfirmationsgudstjänsterna i hög grad är beroende av antalet konfirmander respektive år. Vi fortsätter att möta många människor i samband med kyrkliga handlingar, totalt under året. Detta är en högre siffra än de senaste åren. Sammanfattning, måluppfyllelse De gudstjänster som behåller eller ökar antal besökare är Brukskyrkans, familjegudstjänster samt de kyrkliga handlingarna. Även den utåtriktade gudstjänstverksamheten är stabil. Musikgudstjänsterna har ett minskat totalt antal besökare, men snittantalet är stabilt. Nedgångar kan ses vid tema- och samt veckomässan. Gudstjänstutbudet under 2012 har varit gott och resurseffektivt, även om förbättringspotential inte saknas. Vi har under året haft mer än deltagare i våra gudstjänster. Det fördjupade kyrkoåret, som provats under året, blev inte den framgång som man hoppades och lades därför på is i slutet av året. Framtiden Antalet gudstjänster har varit lägre under 2012 som en följd av ett medveten utvärdering av vilka gudstjänster som funkar. Givetvis är det en balansgång, då det totala besöksantalet blir lägre vid färre antal gudstjänster. En fortsatt noggrann avvägning är nödvändig. Det är viktigt att också fortsättningsvis arbeta med god kvalitet, för att gudstjänsterna ska upplevas som meningsfulla. Detta är i synnerhet viktigt i samband med de kyrkliga handlingarna. Daniel Eklund Komminister 34(71)

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

BOKSLUT. Sunnersbergs församling

BOKSLUT. Sunnersbergs församling BOKSLUT Sunnersbergs församling År 2010 Svenska kyrkan i Sunnersbergs församling Besöks och leveransadress: Kyrkans gård-lockörn Gamla Läckövägen 43 531 55 LIDKÖPING Tel 0510-48 40 80 Fax 0510-48 40 99

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 1(13) Skellefteå Golfklubb Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 Osby-Visseltofta församling, 252004-0425 1 Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 Kyrkorådet för Osby-Visseltofta församling avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2

Läs mer

ÅRETS SIFFROR. Affärsverken Energi i Karlskrona AB

ÅRETS SIFFROR. Affärsverken Energi i Karlskrona AB ÅRETS SIFFROR Affärsverken Energi i Karlskrona AB RESULTATRÄKNING KSEK Not Nettoomsättning 1 293 017 321 292 Rörelsens kostnader Råvaror och förnödenheter -252 976-274 959 Övriga externa kostnader 2,3-19

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT DELÅRSRAPPORT 2010-01-01-2010-06-30 Styrelsen och verkställande direktören för AU Holding AB (publ) avger härmed följande delårsrapport för perioden 2010-01-01-2010-06-30. Innehåll Sida Allmänna kommentarer

Läs mer

VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING Årsredovisning och Verksamhetsuppföljning 2013

VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING Årsredovisning och Verksamhetsuppföljning 2013 VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING Årsredovisning och Verksamhetsuppföljning 2013 www.svenskakyrkan.se/vastanfors Innehåll Förvaltningsberättelse... 2 Resultaträkning koncernen... 8 Balansräkning koncernen...

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan 838800-5517 Räkenskapsåret 2009 07 01 2010 06 30 Org.nr 838800-5517 1 (9) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 1(11) Hedmans Fjällby Aktiebolag i likvidation Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 Likvidatorn avger följande årsredovisning Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB 2004-01-01-2004-06-30 Vilhelmina Bostäder AB 1(11) Styrelsen och verkställande direktören för Vilhelmina Bostäder AB får härmed avge delårsrapport för perioden

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Växjö Golfklubb Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 1(13) Skellefteå Golfklubb Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2

Läs mer

www.qicon.se Årsredovisning 2011

www.qicon.se Årsredovisning 2011 www.qicon.se www.qicon.se Årsredovisning 2011 Styrelsen och verkställande direktören för QI Construction AB (556521-7352) får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30

Årsredovisning för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30 UTKAST för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30 Styrelsen och verkställande direktören för Lyxklippare Aktiebolag avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

Läs mer

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP Årsredovisning För THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP 829502-2472 Räkenskapsår 2018 1 (8) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Allmänt om verksamheten är

Läs mer

Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Sveriges Kommunikatörer AB

Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Sveriges Kommunikatörer AB Konsoliderad sammanställning Moderföreningen och Serviceaktiebolaget Föreningen Sveriges Kommunikatörer Org nr Sveriges Kommunikatörer AB Org nr 556155-0202 för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Föreningen

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Styrelsen och Verkställande direktören för Inev Studios AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Nettoomsättning 10 006 434 11 812 227 Övriga rörelseintäkter 1 3 000 152 967 741 13 006 586 12 779 968 Rörelsens

Läs mer

Årsredovisning. Onsjö Golfklubb

Årsredovisning. Onsjö Golfklubb Årsredovisning för Onsjö Golfklubb 862500-5403 Räkenskapsåret 2015 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar 5-8 1 (8) Styrelsen för Onsjö Golfklubb,

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2014

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2014 1(14) Sundsvalls Golfklubb Org nr 889200-5383 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan Räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30 Stiftelsen Sophiaskolan 1(8) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30.

Läs mer

Årsredovisning. När Golfklubb

Årsredovisning. När Golfklubb Årsredovisning för När Golfklubb 834001-2106 Räkenskapsåret 2015 1 (8) Styrelsen för När Golfklubb, med säte i Gotland, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Årsredovisning för Barnens Framtid

Årsredovisning för Barnens Framtid 1 Årsredovisning för Barnens Framtid 802467-1573 Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Barnens Framtid 3 Org.nr 802467-1573 Ekonomisk översikt Ekonomisk översikt 2017 2016 Verksamhetsintäkter 416 501 736

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning Idrottsklubben Studenterna i Umeå

Årsredovisning och koncernredovisning Idrottsklubben Studenterna i Umeå Årsredovisning och koncernredovisning Räkenskapsår 2018-01-01-2018-12-31 1 (22) Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2018-01-01-2018-12-31 Styrelsen för avger härmed följande årsredovisning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Fridhems Folkhögskola. för 844000-2411. Räkenskapsåret

ÅRSREDOVISNING. Fridhems Folkhögskola. för 844000-2411. Räkenskapsåret ÅRSREDOVISNING för Fridhems Folkhögskola 844000-2411 Räkenskapsåret 2009 Fridhems Folkhögskola 844000-2411 Styrelsen för Fridhems Folkhögskola får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2009. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP

THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP Årsredovisning För THELEBORGS RYTTARSÄLLSKAP 829502-2472 Räkenskapsår 2015 1 (7) Styrelsen för Theleborgs Ryttarsällskap får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information

Läs mer

Årsredovisning för BRF EGEN HÄRD 775000-0155. Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31

Årsredovisning för BRF EGEN HÄRD 775000-0155. Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 Årsredovisning för BRF EGEN HÄRD Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 BRF EGEN HÄRD 2(9) Resultaträkning Belopp i kr Not 2009-01-01-2008-01-01- Nettoomsättning 1 4 348 675 4 140 571 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010

Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 1(12) Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5 - noter 7 Om inte annat särskilt

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB ÅRSREDOVISNING 2010 för Effnet AB Årsredovisning omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 5 Effnet AB Årsredovisning 2010 Sida 2 / 7 Styrelsen och

Läs mer

Förslag till behandling av årets överskott Föreslås läggas till kapitalet. Monica Göransson, Kyrkoherde

Förslag till behandling av årets överskott Föreslås läggas till kapitalet. Monica Göransson, Kyrkoherde Svenska kyrkan i Sunnersbergs församling Besöks och leveransadress: Kyrkans gård-lockörn Gamla Läckövägen 43 531 55 LIDKÖPING Tel 0510-48 40 80 Fax 0510-48 40 99 info@sunnersberg.se www.sunnersberg.se

Läs mer

Lessebo Åkericentral AB

Lessebo Åkericentral AB Årsredovisning för Lessebo Åkericentral AB Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 )

RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 ) RESULTATRÄKNING 2005 2004 ( 31/3-31/12 ) Nettoomsättning Not 2 2 913 083 2 242 855 Fastighetskostnader Reparationer och underhåll -960 055-99 176 Drift -1 613 350-627 416 Förvaltningskostnader -215 522-299

Läs mer

Resultaträkningar. Göteborg Energi

Resultaträkningar. Göteborg Energi Göteborg Energi Resultaträkningar Koncernen Moderföretaget Belopp i mkr Not 2016 2015 2016 2015 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 4 5 963 5 641 3 438 3 067 Anslutningsavgifter 88 88 35 45 Aktiverat arbete

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för SchoolSoft Svenska AB Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01 -- 2010-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 1 (8) Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Styrelsen för Borås Golf AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4

Läs mer

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet.

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet. 1(13) Styrelsen och verkställande direktören för NPP Holding AB får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 1(17) Handelskammaren Mälardalen för Örebro och Västmanlands län Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning

Läs mer

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 Belopp i kkr 2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Intäkter 88 742 114 393 391 500 294 504 88 742 114

Läs mer

Enligt tidigare redovisningsprinciper. Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187. Personalkostnader -4 548-4 548

Enligt tidigare redovisningsprinciper. Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187. Personalkostnader -4 548-4 548 resultaträkning Enligt Nettoomsättning 10 511 10 511 Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187 Personalkostnader -4 548-4 548 Avskrivningar materiella anläggningstillgångar -33-33 Avskrivningar

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Formtoppen Höllvikens Atlet Club Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Resultaträkning 2009-01-01 2008-01-01 Belopp i kr Not -2009-12-31-2008-12-31

Resultaträkning 2009-01-01 2008-01-01 Belopp i kr Not -2009-12-31-2008-12-31 18 (32) 19 (32) 20 (32) Resultaträkning 2009-01-01 2008-01-01 Belopp i kr Not -2009-12-31-2008-12-31 Verksamhetens intäkter Kyrkoavgift 1 14 126 452 13 142 291 Erhållen ersättning från Stockholms kyrkogårdsförv.

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 9 DELÅRSRAPPORT För perioden 26-9-1 27-2-28 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda dotterbolagen Kattegatt

Läs mer

Årsredovisning. Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB

Årsredovisning. Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Årsredovisning för Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Räkenskapsåret 2008 Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB Styrelsen för Sveriges Spannmålsodlare (SpmO) AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006. Nettoomsättning 0 58 0 84 443. Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386

Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006. Nettoomsättning 0 58 0 84 443. Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386 Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006 Nettoomsättning 0 58 0 84 443 Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386 Balansomslutning 1 227 5 726 36 145 68 186 Eget kapital 1 148 675 12 995 22 029 Soliditet

Läs mer

- förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

- förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 1(10) Botkyrka Ridsällskap Org nr Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte annat särskilt anges, redovisas

Läs mer

Årsredovisning. Koncernredovisning. Abelco AB

Årsredovisning. Koncernredovisning. Abelco AB Årsredovisning och Koncernredovisning för Abelco AB 556775-2745 Räkenskapsåret 2015 1 (18) Styrelsen och verkställande direktören för Abelco AB får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för

Läs mer

Resultaträkning Not

Resultaträkning Not Årsbokslut 2017 1 Resultaträkning Not 2017 2016 Föreningens Intäkter Nettoomsättning 2 4 016 169 4 065 484 Offentligrättsliga bidrag 3 610 872 512 363 Gåvor och övriga bidrag 4 164 483 105 842 Medlemsavgifter

Läs mer

Lessebo Åkericentral AB

Lessebo Åkericentral AB Årsredovisning för Lessebo Åkericentral AB Räkenskapsåret 2005-01-01-2005-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016 1(14) Handelskammaren Mittsverige Org nr 262000-0352 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2016 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. ASVH Service AB

Årsredovisning. ASVH Service AB Årsredovisning för ASVH Service AB Räkenskapsåret 2004 ASVH Service AB 1(8) Styrelsen och verkställande direktören för ASVH Service AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2004. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (10) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016 05 01 2017 04 30. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Singöaffären har under 2015/2016

Läs mer

Årsredovisning. för MDM Sverige Läkare i Världen Räkenskapsåret

Årsredovisning. för MDM Sverige Läkare i Världen Räkenskapsåret Sida 1 av 10 Årsredovisning för 802016-1306 Räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31 Innehåll Sida - verksamhetsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - tilläggsupplysningar 6 - noter 8 - underskrifter

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Styrelsen för Kävlinge Golfbana AB (publ) avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 1(14) Torsås Fjärrvärmenät AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Tekniska Högskolans Studentkår (Org.nr. 802005-9153)

Tekniska Högskolans Studentkår (Org.nr. 802005-9153) ÅRSREDOVISNING Tekniska Högskolans Studentkår (Org.nr. ) Räkenskapsåret 2009-07-01--2010-06-30 ÅRSREDOVISNING Styrelsen får härmed avge följande redovisning för räkenskapsåret 2009-07-01 -- 2010-06-30.

Läs mer

Årsredovisning verksamhetsåret 2014

Årsredovisning verksamhetsåret 2014 Årsredovisning verksamhetsåret 2014 Resultaträkning Not År 2014 År 2013 Verksamhetsintäkter 2 Medlemsavgifter 501 922,00 534 289,00 Gåvor 940 148,90 3 069 000,00 Bidrag 2 322 752,20 1 961 000,00 Nettoomsättning

Läs mer

Årsredovisning. Österåkers Montessori Ek.För.

Årsredovisning. Österåkers Montessori Ek.För. Årsredovisning för Österåkers Montessori Ek.För. 769602-4020 Räkenskapsåret 2013 2 (11) Styrelsen för Österåkers Montessori Ek.För. får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Årsredovisningen

Läs mer

Årsredovisning. ASVH Service AB

Årsredovisning. ASVH Service AB Årsredovisning för ASVH Service AB Räkenskapsåret 2003 ASVH Service AB Styrelsen för ASVH Service AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2003. Förvaltningsberättelse Verksamhet ASVH Service

Läs mer

Lessebo Åkericentral AB

Lessebo Åkericentral AB Årsredovisning för Lessebo Åkericentral AB Räkenskapsåret 2008-01-01-2008-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

ÅRETS SIFFROR. Affärsverken Elnät i Karlskrona AB

ÅRETS SIFFROR. Affärsverken Elnät i Karlskrona AB ÅRETS SIFFROR Affärsverken Elnät i Karlskrona AB Å RS R E D OV I S NI NG 2 0 1 7 67 RESULTATRÄKNING KSEK Not Nettoomsättning 1 126 276 129 898 Aktiverat arbete för egen räkning 3 827 2 978 SUMMA INTÄKTER

Läs mer

Lessebo Åkericentral AB

Lessebo Åkericentral AB Årsredovisning för Lessebo Åkericentral AB Räkenskapsåret 2007-01-01-2007-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

FRISKIS & SVETTIS IF SÖDERTÄLJE

FRISKIS & SVETTIS IF SÖDERTÄLJE 1(9) FRISKIS & SVETTIS IF SÖDERTÄLJE Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT Verkställande direktören och styrelsen för New Equity Ventures International AB avger härmed följande delårsrapport för perioden 2013-01-01-2013-06-30. * Periodens intäkter under första halvåret minskade

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för AB Maleviks Villasamhälle Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01 -- 2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Räkenskapsåret har främst kännetecknats av fortsatt renodling av verksamheten och fortsatt utveckling av organisationen.

Räkenskapsåret har främst kännetecknats av fortsatt renodling av verksamheten och fortsatt utveckling av organisationen. Årsredovisning 2008 556447-6140 Verksamhet Bolaget är helägt dotterbolag till Unikaboxen AB org nr 556320-8452 med säte i Stockholm, och utgör moderbolag i en koncern bestående av dotterbolagen Mark och

Läs mer

ÅRSBOKSLUT. för Alingsås Ryttarsällskap Org.nr

ÅRSBOKSLUT. för Alingsås Ryttarsällskap Org.nr ÅRSBOKSLUT för Alingsås Ryttarsällskap Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 5

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2009 2008

RESULTATRÄKNING 2009 2008 6(15) RESULTATRÄKNING 2009 2008 Nettoomsättning Not 1 2 176 558 2 147 487 Fastighetskostnader Reparationer och underhåll -123 230-173 395 Drift Not 2-767 052-710 885 Administrationskostnader Not 2-116

Läs mer

Styrelsen och verkställande direktören för Vindico Security AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Styrelsen och verkställande direktören för Vindico Security AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret Årsredovisning 2006 Styrelsen och verkställande direktören för Vindico Security AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006. Förvaltningsberättelse Verksamhet Bolaget bedriver handel med

Läs mer

Handelsbolagets sista ÅRSREDOVISNING 2014-01-01 2014-12-17

Handelsbolagets sista ÅRSREDOVISNING 2014-01-01 2014-12-17 Handelsbolagets sista ÅRSREDOVISNING 2014-01-01 2014-12-17 Solrosen Fastighetsförvaltning HB Org nr 916624-1837 SOLROSEN FASTIGHETSFÖRVALTNING HB Org.nr. 916624-1837 Förvaltningsberättelse Styrelsen för

Läs mer

Årsredovisning. Koncernredovisning. Ideella föreningen Livsmedel i Väst

Årsredovisning. Koncernredovisning. Ideella föreningen Livsmedel i Väst Årsredovisning och Koncernredovisning för Ideella föreningen Livsmedel i Väst 868401-1649 Räkenskapsåret 2014 1 (14) Styrelsen för Ideella föreningen Livsmedel i Väst får härmed avge årsredovisning och

Läs mer

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK Årsredovisning Styrelsen får härmed avge årsredovisning för avseende räkenskapsåret 2013 (Org nr 802004-7802) Resultaträkning, kr 2013 2012 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 2 069 593 1 706 453 Summa

Läs mer

Årsredovisning. Skellefteå Golfklubb

Årsredovisning. Skellefteå Golfklubb 1 (8) Årsredovisning för Skellefteå Golfklubb 894700-4423 Räkenskapsåret 2017 2 (8) Styrelsen och verkställande direktören för Skellefteå Golfklubb får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017.

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Svenska Samernas Riksförbund Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01--2014-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning. räkenskapsåret 2010

Årsredovisning. räkenskapsåret 2010 Kropps församling 252004-1928 Sida 1 (20) Årsredovisning för räkenskapsåret 2010 Kyrkorådet i Kropps församling avger härmed årsredovisning för 2010. Innehåll Förvaltningsberättelse sida 2 Resultaträkning

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm. Årsbokslut

Hörselskadades förening i Stockholm. Årsbokslut Org nr Årsbokslut för räkenskapsåret 2016 Styrelsen avger följande årsbokslut. Innehåll Sida - resultaträkning 2 - balansräkning 3, 4 - noter 5, 6 Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - tilläggsupplysningar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för. Svenska Orienteringsförbundet Årsredovisningen omfattar:

ÅRSREDOVISNING för. Svenska Orienteringsförbundet Årsredovisningen omfattar: ÅRSREDOVISNING 2007-01-01 -- 2007-12-31 för Årsredovisningen omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 6 Sid 2 (9) ÅRSREDOVISNING FÖR SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Ekonomisk Översikt i kkr 2008 2007 2006 2005. Nettoomsättning 58 0 84 443 126 924. Årets resultat -16 471-9 104-37 386-17 546

Ekonomisk Översikt i kkr 2008 2007 2006 2005. Nettoomsättning 58 0 84 443 126 924. Årets resultat -16 471-9 104-37 386-17 546 Ekonomisk Översikt i kkr 2008 2007 2006 2005 Nettoomsättning 58 0 84 443 126 924 Årets resultat -16 471-9 104-37 386-17 546 Balansomslutning 5 726 36 145 68 186 90 673 Eget kapital 675 12 995 22 029 35

Läs mer

* Resultat före räntor, skatt, samt materiella och immateriella avskrivningar Gustavslundsvägen 143

* Resultat före räntor, skatt, samt materiella och immateriella avskrivningar Gustavslundsvägen 143 Delårsrapport, Fortsatt fokus på att öka antalet kunduppdrag Under tredje kvartalet 2014 visade Vendator ett negativt resultat. Rörelsemarginalen för koncernen uppgick till -3,2 procent och rörelseresultatet

Läs mer

Årsredovisning. FC Djursholm

Årsredovisning. FC Djursholm Årsredovisning för FC Djursholm 802416-2276 Räkenskapsåret 2015 1 (8) Styrelsen för FC Djursholm, med säte i Djursholm, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. Förvaltningsberättelse Årsredovisningen

Läs mer

Årsredovisning. När Golfklubb

Årsredovisning. När Golfklubb 1(10) Årsredovisning Styrelsen för får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2018-01-01 - Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i hela kronor (sek).

Läs mer

NYSÄTRA FASTIGHETS AB Årsredovisning 1 januari 31 december 2016

NYSÄTRA FASTIGHETS AB Årsredovisning 1 januari 31 december 2016 ÅRSREDOVISNING NYSÄTRA FASTIGHETS AB Styrelsen och verkställande direktören för Nysätra Fastighets AB (556584-6077) avger härmed följande årsredovisning för tiden 1 januari 31 december 2016. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (9) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015 05 01 2016 04 30. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Singöaffären har under 2015/2016

Läs mer

Årsredovisning plats för bild

Årsredovisning plats för bild Årsredovisning 2012 uppsal a k yrkliga samfällighet plats för bild 1 Uppsala kyrkogårdar, alla helgons dag 2012 foto: Hampus Angelborg Årsredovisning 2012 u p p s a l a k y r k l i g a s a m f ä l l i

Läs mer

BRF Byggmästaren 13 i Linköping

BRF Byggmästaren 13 i Linköping Årsredovisning för BRF Byggmästaren 13 i Linköping Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Tvätteriförbundets Service AB Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för AB Maleviks Villasamhälle Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Årsredovisning 2013 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Styrelsen för Solrosen Fastighetsförvaltning HB avger härmed årsredovisning för 2013, bolagets tjugofemte verksamhetsår. Verksamhet Bolagets verksamhet består

Läs mer

Årsredovisning 2006. AB Stuvaren i Sundsvall. Org.nr. 556545-3254

Årsredovisning 2006. AB Stuvaren i Sundsvall. Org.nr. 556545-3254 Årsredovisning 2006 AB Stuvaren i Sundsvall Org.nr. 556545-3254 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE AB STUVAREN I SUNDSVALL Org.nr. 556545-3254 INFORMATION OM VERKSAMHETEN Bolaget äger och förvaltar fastigheten Stuvaren

Läs mer

KB Öckerö Sörgård 2:446

KB Öckerö Sörgård 2:446 1(8) Årsredovisning för KB Öckerö Sörgård 2:446 916838-1722 Räkenskapsåret 2014 2(8) Delägarna i KB Öckerö Sörgård 2:446 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2014. Förvaltningsberättelse Bolagsmännen

Läs mer

VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING årsredovisning och verksamhetsuppföljning 2010

VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING årsredovisning och verksamhetsuppföljning 2010 VÄSTANFORS VÄSTERVÅLA FÖRSAMLING årsredovisning och verksamhetsuppföljning 2010 www.svenskakyrkan.se/vastanfors Innehåll ÅRSREDOVISNING Förvaltningsberättelse... 1 Resultaträkning koncernen... 6 Balansräkning

Läs mer

Swedwatch. Års redovisning. Org nr för räkenskapsåret (8) Styrelsen avger följande årsredovisning. Sida.

Swedwatch. Års redovisning. Org nr för räkenskapsåret (8) Styrelsen avger följande årsredovisning. Sida. 1(8) Swedwatch Org nr 802415-4737 Års redovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse - resultaträkning - balansräkning - noter 2 3 4

Läs mer

Årsredovisning. Kinds Golfklubb

Årsredovisning. Kinds Golfklubb Årsredovisning för Kinds Golfklubb Räkenskapsåret 2009 Kinds Golfklubb 1(9) Styrelsen för Kinds Golfklubb får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2009. Förvaltningsberättelse Verksamhet Kinds

Läs mer

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a.

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. Årsredovisning för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. 769000-0356 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a., med säte i Lidköping, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874 1(7) Årsredovisning för Fjällbete i Åredalens ek förening 76968-9874 Styrelsen får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 212-1-1-212-12-31. Innehållsförteckning Sida

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (9) Styrelsen för Brf Kirseberg får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2014. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse Verksamheten Allmänt om verksamheten

Läs mer

Årsredovisning. Koncernredovisning

Årsredovisning. Koncernredovisning Årsredovisning och Koncernredovisning för N.P. Nilssons Trävaru AB Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisningen och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01 2012-12-31

Läs mer

BRF SOLREGNET. Org nr 716421-9631 ÅRSREDOVISNING

BRF SOLREGNET. Org nr 716421-9631 ÅRSREDOVISNING BRF SOLREGNET Org nr ÅRSREDOVISNING för räkenskapsåret 2001 Styrelsen för Brf Solregnet får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2001. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VERKSAMHET Föreningen har till ändamål

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 1(11) Vita Huset i Nyköping AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer