Det framgår vidare att det skulle varit svårt för Tarja Kangas, i det tillstånd hon befann sig, att på egen hand ta sig ut från köksfönstret.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det framgår vidare att det skulle varit svårt för Tarja Kangas, i det tillstånd hon befann sig, att på egen hand ta sig ut från köksfönstret."

Transkript

1 Lennart Värn svarade på frågan om korsdraget enl. följande 2003 och 2010, nytt 2010 är 3 mätpunkter för luften, det har även gjorts en enkät i huset där de boende bekräftat att korsdrag förekommer i huset per automatik när balkong och köksfönstret är öppet, de boende har kilar för kök och vardagsrumsdörren. Så är fallet även hos Ari Mattinen. Den verkstads ansvarige på Järfälla Hus bekräftar i intervju att det förekommer korsdrag per automatik i huset och att de även konstaterat detta i Ari Mattinens lägenhet, i samband med avflyttnings arbeten. Tingsrättens dom: Man undersökte ifall ett korsdrag kunde stänga till köksfönstret. Det konstaterades att köksfönstret rörde sig några centimeter när entredörren öppnades, men i övrigt kom fönstret inte i rörelse av något luftdrag. När dessa försök utfördes var balkongdörren i vardagsrummet öppen lite grann och väringsfönstret i sovrummet stod helt öppet. Det kan emellertid inte dras några säkra slutsatser av dessa försök. Hovrättens dom: Dessa förhållanden talar med styrka för att det är Ari Mattinen som förpassat Tarja Kangas ut från fönstret. Härtill kommer främst följande förhållanden. Utredningen visar att fönstret, som kärvade något i ramen, var tillslutet strax efter dödsfallet. Utredningen visar också att det är mindre sannolikt att fönstret genom drag skulle kunnat gå igen på det viset, vinden var sålunda den natten fram till kl svag, 1-2meter/sekund. Det har inte säkrats några handavtryck vid fönstret utanför de fingeravtryck som naturligt uppstår då någon öppnar eller stänger fönster medan det däremot funnits avskrapsmärken på fönsterblecket. Det framgår vidare att det skulle varit svårt för Tarja Kangas, i det tillstånd hon befann sig, att på egen hand ta sig ut från köksfönstret. Tarja Kangas har haft blåmärken på överarmarna, vilkas utseende talat för att de uppkommit genom grepp med händer. Dessa blåmärken kan ha uppkommit alldeles före dödsfallet. Sammantaget finner hovrätten att omständigheterna är sådana att det måste anses helt osannolikt att Tarja Kangas självmant hoppat ut genom fönstret. Uppgift i förundersökningen sida 144:

2 Åklagarens yttrande till Högsta Domstolen Har Ari Mattinen stängt köksfönstret på sätt som hovrätten funnit? Rörande denna frågeställning kan jag endast hänvisa till det som framgår av det tekniska undersökningsprotokollet sid 17 samt vad kriminaltekniker Evald Knutsson uppgivit i samband med de förhör som hölls med honom i såväi i tingsrätt som hovrätt. Av teknikerprotokollet framgår "Det har ej varit möjligt att fastställa huruvida korsdrag genom lägenheten kan ha orsakat att köksfönstret stängts men... " "Vid undersökningstillfället har inget nämnvärt korsdrag konstaterats då köksfönstret ställts upp med olika öppningsgrader (från liten springa till helt öppet). Med öppen entredörr erhölls en kännbar lufttrycksförändring men inte vid något tillfälle fick detta som följd att koksfönstret trycktes igen". Samma uppgifter lämnade Evald Knutsson vid förhören i tingsrätten och hovrätten. Han påtalade dock att det inte kunde dras några säkra slutsatser av dessa försök. Det är för mig okänt om det vidtagits några åtgärder med huset vid Nibblevägen 27 i Järfälla sedan tiden for brottet fram till idag som på något sätt påverkar korsdraget. Enligt uppgift från Stadsbyggnadskontoret har det inte vidtagits några åtgärder i huset efter att rekonstruktionen skapade brottet. Se bif. fil längst ned. Evald Knutsson säger i intervju inspelad 2006: att han inte ger sig inpå att rekonstruera vindförhållanden och att de på sin höjd konstaterat att korsdrag inte förekom vid något tillfälle i samband med undersökningsarbeten. Däremot säger han att det är inte utrett som det är skrivet i domen. Smhi Lennart Värn svarar på de i rätten framförda förhållanden gällande lägenheten på Nibblevägen 27 7trappor. Hej Johan, Bromma har rapporterat medelvinden från öster 2 m i s förr datumet kl 4. Vinden har alltså i medeltal blåst mot köksfönstret. Åt vilket håll öppnas köksfönstret? Man måste dock komma ihåg att vindriktningen kan ha varierat och kommit från andra håll. Bromma mäter vinden 10 meter over mark och lägenheten i det aktuella huset ligger på ca 20 meter över mark. Detta gör att det blåst något mer på denna höjd. Till denna vind kommer vindbyar.

3 Uppskattningsvis kan det ha blåst 3-5 m 1s i vindbyarna det aktuella tillfället. Vindhastigheten är fullt tillräckligt för att ha kunnat öppna eller stänga ett fönster som inte varit haspat. Slutsatsen är att man inte med säkerhet kan säga om fönstret i köket kan ha stängts av vinden eller inte. Båda alternativen är fullt möjliga. SMHI Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut Miljö - Säkerhet NORRKOPING t-met Besoksadress: Folkborgsvagen 1 E-post: lennart.wem@smhi.se Tel: Fax: Karta över Jakobsberg. Hus placering i Jakobsberg Centrum. Hus nr 5 är Nibblevägen 27.

4 Nibblevägen 27 pil pekar på hus nr. 5 fastighet 2: 2258 Jakobsberg. Aktuell lägenhet plan 7. Höjd vid fönstret 20,1meter. Pil nedan visar kart riktning.

5 Aktuell lägenhet och fönster pil till höger riktning norr. NO RR Nor r Samtliga lägenheter identiska. Nedan uppsamlingskanaler för inbyggd frånlufts ventilation, frånluftsdonen placerade i kök, badrum och klädkammare. På tak vertikal uppsamlingskanal till gemensam frånlufts fläkt. Röd pil aktuell lägenhet.

6 Kök Lägenhetens ytterdörr Sovrum Nibblevägen 27 aktuell lägenhet våningsplan 7. Enligt aktuella förhållanden

7 Sångvägen från öst. Sångvägen från väst.

8 Nedan hus från söder.

9 Hus på östra sidan bild mot söder. Hus på östra sidan bild mot syd ost.

10 Lennart Värn avlämnat kompletterade uppgifter gällande mätning av korsdrags förhållanden i Stockholmsområdet till Rättskonsulterna 2010: Vind i Stockholm I tabell 1, 2 och 3 nedan visas observationer av vindriktning, vindhastighet och byvind mellan kl 0 och 6 UTC-tid från tre platser i Stockholmsområdet. Alla tre platserna är relevanta. Observera att tiden är angiven i UTC. Svensk normaltid är UTC + 1 timme. Observationerna kl 3 UTC (kl 4 svensk normaltid) är fetmarkerade. Både vindriktning och vindhastighet varierar under mättillfället. Med vindriktning och vindhastighet avses medelvärden under 10 minuter medan med byvind menas den största kortvariga vindstöten (2 sekunder) den senaste timmen. På våra mätstationer är det generellt en tumregel att byvinden är gånger så hög som medelvinden. Vid en medelvind på 2-3 m/s, på någon av våra mätstationer, kan byvinden således vara 3-6 m/s. Vindriktningen är angiven i grader. Vid 90 graders vindriktning kommer vinden rakt från öster, vid 135 graders vindriktning kommer vinden från sydost och vid 180 graders vindriktning rakt från söder. Vinden mäts på nivån 10 meter över mark på en plats som är relativt ostörd från omgivande hus, topografi och vegetation. Generellt sett blåser det oftast mer ju högre upp man kommer. Som vi ser från tabellerna har det blåst från öster 2-3 m/s på de tre observationsplatserna. Vi ser också att vindhastigheten har ökat mellan kl 0 och kl 6 UTC. I närheten av hus uppstår ett komplicerat vindmönster med virvlar och vindriktningen kan därför ofta vara mycket växlande i bebyggelse. Både vindriktning och vindhastighet fluktuerar således en hel del. Den som som ställer sig i ett bostadsområde, nära ett hus, en stund, kan uppleva hur vinden varierar. Ibland blåser det från ett håll, en stund senare från ett annat. Ibland är det nästan vindstilla och i nästa stund kommer det en vindstöt. Vilken vindhastighet och vindriktning som rådde kring det aktuella huset i Jakobsberg på 20 meters höjd kan därför inte SMHI säga. De observerade värdena ger dock en indikation i vilken härad vindhastigheten kan ha varit. Det är dock omöjligt att säga vad vindriktningen var. SMHI kan inte heller säga om fönster i lägenheten kunnat blåsa upp eller stängas pga. drag. Med vänlig hälsning Lennart Wern Meteorolog Information och Statistik Direkttel: lennart.wern@smhi.se Tabell 1. STOCKHOLM-BROMMA DATUM TID [UTC] Vindriktning [grader] Vindhastighet [m/s] Byvind [m/s] (enl. tidigare lämnad uppgift)

11 Tabell 2. TULLINGE DATUM TID [UTC] Vindriktning [grader] Vindhastighet [m/s] Byvind [m/s] Tabell 3. ARLANDA DATUM TID [UTC] Vindriktning [grader] Vindhastighet [m/s] Byvind [m/s] : : : : : DATUM TID [UTC] Vindriktning [grader] Vindhastighet [m/s] Byvind [m/s] : : : : : : : : : Samtliga stationer visar på ökande vind samt variation i vindriktning, dock avger Bromma endast 2 tider mellan Nedan utdrag Stadsbyggnadskontoret/ Åklagarens yttrande Högsta Domstolen Diark / W - Ärendelista :01:11 Fastighetsbeteckning År Beskrivning JAKOBSBERG 2:2528 LOV Inglasning av balkong på flerbostadshus JAKOBSBERG 2:2528 LOV Ändring av f1erbostadshus (inglasning av balkong) JAKOBSBERG 2:2528 LOV Ändring av f1erbostadshus (inglasning av balkong) JAKOBSBERG 2:2528 LOV 09 Fasadändring av flerbostadshus (omfärgning och tillägg. JAKOBSBERG 2:2528 LOV Ändring i flerbostadshus inkl VA, uppdelning av käliarplan. JAKOBSBERG 2:2528 LOV Ändring i flerbostadshus (badrum och kök) inkl VA JAKOBSBERG 2:2528 LOV Uppsättande av skyltar JAKOBSBERG 2:2528 LOV Uppsättande av tak över källartrappor JAKOBSBERG 2:2528 LOV Uppsättande av tak över källartrappa JAKOBSBERG 2:2528 LOV Förlängn. av bygglov f bilklubbsverks (747/76-339,5 86/78) JAKOBSBERG 2:2528 LOV Inglasning av balkong på flerbostadshus

För en verksamhet eller åtgärd som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde ska det väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att ändamålet

För en verksamhet eller åtgärd som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde ska det väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att ändamålet För en verksamhet eller åtgärd som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde ska det väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att ändamålet ska kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för

Läs mer

Godkänt dokument - Arne Fredlund, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Arne Fredlund, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Pärmbild Visualisering av det planerade bostadshöghuset, tillhandahållen av AB Svenska Bostäder. RAPPORT NR 2013-5 Författare: Uppdragsgivare: Leandra Caldarulo AB Svenska Bostäder Granskningsdatum: Granskare:

Läs mer

Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem

Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem Rapport Nr. 62 Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem David Segersson Pärmbild. Bilden föreställer strömningen kring planerad bebyggelse i Danvikshem vid sydvästliga vindar. Rapport Författare:

Läs mer

Ansökan om godkännande av större ombyggnation / renovering av lägenhet i Brf Högborgen. Definition av större ombyggnation och renovering

Ansökan om godkännande av större ombyggnation / renovering av lägenhet i Brf Högborgen. Definition av större ombyggnation och renovering Ansökan om godkännande av större ombyggnation / renovering av lägenhet i Brf Högborgen Introduktion På förekommen anledning och för att undvika problem och störningar vid större ombyggnation och/eller

Läs mer

Magnus Asp ABC D BFDCDC. Godkänt dokument - Lena Nordenlöw, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Magnus Asp ABC D BFDCDC. Godkänt dokument - Lena Nordenlöw, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Magnus Asp ABC AABCDEF- D BFDCDC Pärmbild Visualisering av det planerade höghuset, framtagen av Wingårdh Arkitektkontor AB. ABC Författare: Uppdragsgivare: Magnus Asp Trygg-Hansa Granskningsdatum: Granskare:

Läs mer

Vindkomfortstudie för Havtornet (del av Norra Djurgården 1:37), Östermalm, Stockholm stad

Vindkomfortstudie för Havtornet (del av Norra Djurgården 1:37), Östermalm, Stockholm stad Sofia Malmsten ABC B Vindkomfortstudie för Havtornet (del av Norra Djurgården 1:37), Östermalm, Stockholm stad Pärmbild. Bilden visar ett av vindkomfortkriterierna; procent av tiden som vinden överstiger

Läs mer

De analyserade vindriktningarna har baserats från en vindros som visar vindens riktningar och hastigheter som förkommer oftast runt Ystad.

De analyserade vindriktningarna har baserats från en vindros som visar vindens riktningar och hastigheter som förkommer oftast runt Ystad. 2013-06-14 Projektnr: 11002512 Linn Adolfsson Vindanalys Vindanalys har genomförts i syfte för att se vilka olika rörelsetendenser vinden får runt det förslag som tagits fram för Ystad Hamnstad. Vinden

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Rapport Nr. 54 Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Sten Bergström, Johan Andréasson Pärmbild. Bilden av Karlstad från luften är tagen 2003 av Lars Furuholm (lars.furuholm@lansstyrelsen.se).

Läs mer

Bedömning av vindmiljön vid Kvarnholmen etapp 5, Nacka kommun

Bedömning av vindmiljön vid Kvarnholmen etapp 5, Nacka kommun Sofia Malmsten RAPPORT NR 2013-18 Bedömning av vindmiljön vid Kvarnholmen etapp 5, Nacka kommun September 2014 Pärmbild Visualisering av Norrhusen vid nordvästra kajen, framtagen av Brunnberg & Forshed

Läs mer

Välkomna! Möte om radon torsdagen den 22 sept 2011

Välkomna! Möte om radon torsdagen den 22 sept 2011 Välkomna! Möte om radon torsdagen den 22 sept 2011 Nytt myndighetskrav sedan några år är 200 Bq/m3 luft ( var tidigare 400 ) en mätperiod av 2 månader under eldningssäsongen 1 okt till 31 mars i sov- och

Läs mer

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga Anledning till undersökningen: Brand byggnad Hällefors Olycksutredning Datum 2013-03-06 Handläggare Peter Karlsson Diarienummer 11/13-309 Uppdragsgivare: Uppdrag: Undersökningen utförd: Bilagor: Bergslagens

Läs mer

Meteorologi. Läran om vädret

Meteorologi. Läran om vädret Meteorologi Läran om vädret Repetition Repetition Vad händer på partikelnivå? Meteorologi Meteorolog Är en person som arbetar med vädret SMHI Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Ligger i

Läs mer

VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET

VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET !! VÄRME Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute ju varmare blir vattnet som skickas till elementen.

Läs mer

Ventilation. För boende i äldre byggnader

Ventilation. För boende i äldre byggnader Ventilation För boende i äldre byggnader Luften i gamla hus Du kan själv påverka Luften kommer in I många gamla byggnader sköter de boende själva genom otätheter luft och ventilation. Det styrs med fläktar,

Läs mer

Bilaga A01 - Störningsdagbok Kvilla 2:28

Bilaga A01 - Störningsdagbok Kvilla 2:28 Bilaga A01 - Störningsdagbok Kvilla 2:28 Avläst från störningsdagbok för Kvilla 2:28 Kommentar från boende: 11-nov Vindstilla moln ca +8 Vindkraftverken stod stilla Kvilla 2:28 14-nov Ost ca 6-7 m/s, moln

Läs mer

Inför inspektionen boka följande instrument :

Inför inspektionen boka följande instrument : Ytterligare information om utredning vid klagomål finns att läsa om i Temperatur inomhus. Denna finns för nedladdning på: https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12940/temperatur-inomhus.pdf Inför

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

UTVÄRDERING AV FÖRSLAG INNERSTADEN NORR OM STRÖMMEN I NORRKÖPING

UTVÄRDERING AV FÖRSLAG INNERSTADEN NORR OM STRÖMMEN I NORRKÖPING UTVÄRDERING AV FÖRSLAG INNERSTADEN NORR OM STRÖMMEN I NORRKÖPING I den här rapporten presenteras resultatet från en vindberäkning som har utförts på förslag på utformning av innerstaden norr om strömmen

Läs mer

BOSTADSRÄTT - BREVIK - ACCEPTPRIS: 2 250 000:-

BOSTADSRÄTT - BREVIK - ACCEPTPRIS: 2 250 000:- BOSTADSRÄTT - BREVIK - ACCEPTPRIS: 2 250 000:- Bekvämt boende! Lägenhet med ljust och generöst vardagsrum med utgång till inglasad balkong med sjöglimt. Ljust kök med rejäl plats för matbord. Ett sovrum

Läs mer

Boulebana, Brf Adelsö 2

Boulebana, Brf Adelsö 2 Boulebana, Brf Adelsö 2 Motion 1 till årsstämman 2015 Maud Jonsson och Roland Jonsson i 62:an föreslår att uppdra åt styrelsen att anlägga en boulebana. Motivering till förslaget Vi vill här skicka en

Läs mer

Barn och ungdomars kontakter med BRIS

Barn och ungdomars kontakter med BRIS DELPROV DTK DIAGRAM, TABELLER OCH KARTOR Barn och ungdomars kontakter med BRIS Tabellen visar antalet gånger som olika områden berördes när barn och ungdomar kontaktade BRIS under 2011. Materialet är uppdelat

Läs mer

Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish. Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN

Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish. Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN JONEBERG Kvarteret Joneberg ligger på en höjd nära Simrishamns centrum, inbäddat i ett äldre villaområde,

Läs mer

Beräkning av vågklimatet utanför Trelleborgs hamn II

Beräkning av vågklimatet utanför Trelleborgs hamn II Rapport Nr. 2008-59 Beräkning av vågklimatet utanför Trelleborgs hamn II Ekaterini Kriezi och Walter Gyllenram Pärmbild. Bilden föreställer Rapport Författare: Uppdragsgivare: Rapportnr: E. Kriezi och

Läs mer

Värdering av vattenomsättningen i Valdemarsviken

Värdering av vattenomsättningen i Valdemarsviken Författare: Uppdragsgivare: Sture Lindahl Valdemarsviks kommun/envipro Granskare: Granskningsdatum: Dnr: Version: Cecilia Ambjörn 2003-08-27 2003/603/204 1.0-5 Rapport Värdering av vattenomsättningen i

Läs mer

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen Rapport Författare: Uppdragsgivare: Rapport nr 70 David Segersson Upplands-Bro kommun Granskare: Granskningsdatum: Dnr: Version: 2004/1848/203 2 Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen David Segersson

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Dialog Tranbärsvägen Enkätundersökning. Där du känner dig hemma

Dialog Tranbärsvägen Enkätundersökning. Där du känner dig hemma Dialog Tranbärsvägen Enkätundersökning Om enkäten Utdelade: 21 st brev 44 st mejl = 65 st Besvarade: 12 st brev 23 st mejl = 35 st Svarsfrekvens: brev = 57 procent mejl = 52 procent totalt = 51 procent

Läs mer

Holbergsgatan 57 Bromma Blackeberg

Holbergsgatan 57 Bromma Blackeberg Holbergsgatan 57 Bromma Blackeberg VÄLKOMMEN HEM Välkommen till bostadsrättsföreningen Parasollet, med suveränt läge alldeles nära Blackebergs torg, där det finns ett flertal trevliga små butiker och restauranger,

Läs mer

Vindkartering av Norra Sigtuna stad

Vindkartering av Norra Sigtuna stad Sofia Malmsten RAPPORT NR 2014-47 Vindkartering av Norra Sigtuna stad Pärmbild. Bilden visar Norra Sigtuna stad med omgivning. En vindros från Arlanda flygplats, baserad på data för hela året och perioden

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Lägenhet N4-1001 N5-1001. Storlek Placering. 4 rok, 106 kvm Hus N4, N5, våning 1

Lägenhet N4-1001 N5-1001. Storlek Placering. 4 rok, 106 kvm Hus N4, N5, våning 1 4-1001 5-1001 4 rok, 106 kvm Hus 4, 5, våning 1 Lägenhet i markplan med fönster i tre väderstreck som ger utblickar mot gården och Drottninggatan Stor uteplats på 22 kvm i förlängning av vardagsrum Balkong

Läs mer

RAPPORT VINDSTUDIER. Uppdrag. Vatthagen 1:103, Upplands Väsby. Datum

RAPPORT VINDSTUDIER. Uppdrag. Vatthagen 1:103, Upplands Väsby. Datum RAPPORT Uppdrag Vatthagen 1:103, Upplands Väsby Datum 2014-11-07 VINDSTUDIER Syfte Syftet med denna rapport är, genom att kartlägga den framtida vindsituationen i stora drag, ge ett underlag för att undvika

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

Lönngatan 54 A Lönngården Malmö

Lönngatan 54 A Lönngården Malmö Lönngatan 54 A Lönngården Malmö Lönngården Välplanerad och ljus 2 ½- rums gavellägenhet på 68 m² i välskött förening på Lönngården. Bra ljusinsläpp från tre väderstreck. Matrum och vardagsrum i fil. Ett

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

DP VALSKVARNSGATAN VINDSIMULERING

DP VALSKVARNSGATAN VINDSIMULERING (01)/05 En inledande vindstudie har utförts för planerad bebyggelse inom detaljplanen för Valskvarnsgatan. Syftet är att både visa platser där vindförhållandena är sämre och där de är bättre. Platser som

Läs mer

Rätt inomhusklimat så fungerar värmen

Rätt inomhusklimat så fungerar värmen Rätt inomhusklimat så fungerar värmen 1 20 21 grader i Stockholmshems lägenheter en temperatur de flesta är nöjda med. 2 Värme inomhus Ett bra inomhusklimat är viktigare än vad man kan tro, både för att

Läs mer

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd Temperatur inomhus Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande

Läs mer

AKTIELÄGENHET VID TORGGATAN 8 Centrala Mariehamn

AKTIELÄGENHET VID TORGGATAN 8 Centrala Mariehamn AKTIELÄGENHET VID TORGGATAN 8 Centrala Mariehamn Stor aktielägenhet om 4 rum och kök i Mariehamns absoluta centrum. Lägenheten är totalrenoverad 2010 och har klassisk inredning med ekparkettgolv, vita

Läs mer

Smakfullt renoverad tvåa med bekvämt läge på Klinten

Smakfullt renoverad tvåa med bekvämt läge på Klinten Smakfullt renoverad tvåa med bekvämt läge på Klinten Fräsch lägenhet i andra våningen med högt till tak i ett bekvämt läge på Klinten. Utmärkt för dig som vill bo modernt och slippa ta bilen till jobbet

Läs mer

Läs översättninig till svenska efter artikeln.

Läs översättninig till svenska efter artikeln. Läs översättninig till svenska efter artikeln. Översättning; Disenart Översättning; Disenart P2 PROJEKT 2 VILLA JENSEN VILLA JENSEN/FRANSON WRELAND NATURLIG KONSTRUKTION MED ETT BEGRÄNSAT ANTAL ELEMENT

Läs mer

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö Mål nr M 4224-13 KLAGANDE Niklas Josefsson Göstorp 8 571 94 Nässjö MOTPART 1. Bixia ProWin AB Box 1510 581 15 Linköping Ombud:

Läs mer

Diskussion av vindmiljön kring Silohusen och angränsande skolbyggnad på Kvarnholmen, Nacka kommun

Diskussion av vindmiljön kring Silohusen och angränsande skolbyggnad på Kvarnholmen, Nacka kommun Magnus Asp, Leandra Caldarulo RAPPORT NR 2013-56 Diskussion av vindmiljön kring Silohusen och angränsande skolbyggnad på Kvarnholmen, Nacka kommun Pärmbild Visualisering av Silohusen, framtagen av Sweco

Läs mer

Lägenhet med anor från 1921 och pool i centrala Mariehamn

Lägenhet med anor från 1921 och pool i centrala Mariehamn Lägenhet med anor från 1921 och pool i centrala Mariehamn I detta stiliga hus med anor från 1921, finns två lägenheter. Nu har du chansen att bli ägare till en av dessa om tre rum och kök, 91,1 m 2. Lägenheten

Läs mer

Ansökan om balkonginglasning

Ansökan om balkonginglasning Ansökan om balkonginglasning Lägenhetsnummer: Namn: Adress: Majrovägen: Trappa: Vi vill montera balkonginglasning på vår balkong: Montageritning bifogas: Leverantörsval: Val av balkonginglasningssystem:

Läs mer

Kontaktuppgifter kundtjänst

Kontaktuppgifter kundtjänst Kontaktuppgifter kundtjänst Öppettider Måndag torsdag 8.15-16.00 Fredag 8.15-15.00 Telefon: 08-508 39 000 E-post: epost@stockholmshem.se 8 Hornsgatan 128 Box 9003 102 71 Stockholm tel 08-508 39 000 epost@stockholmshem.se

Läs mer

Riktlinjer. BRF Älta 110:11 i Nacka 2014-12-10

Riktlinjer. BRF Älta 110:11 i Nacka 2014-12-10 Riktlinjer BRF Älta 110:11 i Nacka 2014-12-10 Innehållsförteckning Riktlinjer för markfrågor m.m. i Brf Älta 110:11... 2 1. Allmänt... 2 2. Byggnation... 2 Hur gör man?... 3 3. Markis... 3 4. Staket, plank,

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

BOSTADSRÄTTSLÄGENHET - LOMMA - PRIS: 1 395 000:- ELLER HÖGSTBJUDANDE

BOSTADSRÄTTSLÄGENHET - LOMMA - PRIS: 1 395 000:- ELLER HÖGSTBJUDANDE BOSTADSRÄTTSLÄGENHET - LOMMA - PRIS: 1 395 000:- ELLER HÖGSTBJUDANDE 3:a - i populära brf Magnolia Lomma Entrén tar hand om kläder och skor strax innanför dörren och garderober att stuva undan kläder i.

Läs mer

AKTIELÄGENHET i CENTRUM om 3 4 R+K, 82,7 m 2 i vån. III med balkong på Skarpansvägen 17, Mariehamn

AKTIELÄGENHET i CENTRUM om 3 4 R+K, 82,7 m 2 i vån. III med balkong på Skarpansvägen 17, Mariehamn AKTIELÄGENHET i CENTRUM om 3 4 R+K, 82,7 m 2 i vån. III med balkong på Skarpansvägen 17, Mariehamn Presentation Rymlig och väldisponerad lägenhet om 3 4 R+K i våning III på Skarpansvägen 17 i Mariehamn.

Läs mer

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Miljö- och byggnadsförvaltningen 2014-08-13 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Meteorologiska förhållanden... 3 Mätningar... 4 Resultat... 4 Partikeldeposition... 4

Läs mer

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Räddningstjänsten 2013-01-18 Handläggare, telefon Vår beteckning Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Datum 1(6) BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2012/01229 Larmtid 2012-11-03 kl. 07,37

Läs mer

Anvisning altanbyggnation Brf Brunnby Park 0803

Anvisning altanbyggnation Brf Brunnby Park 0803 Anvisning altanbyggnation Brf Brunnby Park 0803 Det här är en hjälp för dig som planerar för att bygga ut din altan på markplan. Bifogat finns skisser på de olika altanalternativen för respektive lägenhet

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Februari 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, februari 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler

Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler Bakgrund På uppdrag av Stockholmshem, Peter Axelsson har Bengt Bergqvist Energianalys AB utfört täthetsprovningar av murade frånluftskanaler

Läs mer

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Kungsörninventering vid FJÄLLBOHEDEN i Skellefteå kommun, Västerbottens län Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Miljötjänst Nord Bondevägen 4 923 32 Storuman Tel. 0951-120 00 Fax. 0951-121 11 Mobil.

Läs mer

INOMHUSMILJÖENKÄT. Min inomhusmiljö

INOMHUSMILJÖENKÄT. Min inomhusmiljö Min inomhusmiljö 13640001 Syftet med denna enkätundersökning är att fånga upp de boendes upplevelse av inomhusmiljön och ge en sammanfattande värdering av innemiljön i fastigheten. Närmare uppgifter om

Läs mer

DOM 2013-07-03 Stockholm

DOM 2013-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 2013-07-03 Stockholm Mål nr M 2177-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-13 i mål nr M 4360-12, se bilaga KLAGANDE Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4 ALLRUM PLA 2 Exteriör perspektiv VILLA SADELTAK AREA: 160m² RUM: 4 WC TT TV Jag kommer hem med matkassarna och ser mig omkring i området där vi bor. Här finns både nya och gamla byggnader. Vi ville att

Läs mer

Sundbybergs stad. Exempelritningar. Nybyggnad Tillbyggnad Mur och mark Plank Garage Inglasning

Sundbybergs stad. Exempelritningar. Nybyggnad Tillbyggnad Mur och mark Plank Garage Inglasning Sundbybergs stad Exempelritningar Nybyggnad Tillbyggnad Mur och mark Plank Garage Inglasning Det här behöver du för att söka bygglov Handlingar Nedan ser du en checklista för de flesta typer av bygglovsansökningar.

Läs mer

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Skrivelse Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 1075-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Högsta domstolen har berett

Läs mer

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060105 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 4796-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-04 i mål nr P 352-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Ärenden söndag 1 december 13

Ärenden söndag 1 december 13 Ärenden 2013 Fönsterbyte i slutskede - återstår att åtgärda vissa brister och återställning Målning genomförd utomhus (återstår lite) Övernattningsrum klart egain för att följa och styra värme och energi

Läs mer

Bergkristallsgatan 44

Bergkristallsgatan 44 Bergkristallsgatan 44 Tynnered, Göteborg Ansvarig mäklare Fastighetsmäklare Att arbeta med människor är något jag trivs med och har erfarenhet av. RUM: 3 rum + Kök TYP: Lägenhet 031-7344950 BOAREA: 77

Läs mer

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas.

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas. SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT DOM meddelad i Huddinge Mål nr B 12756-12 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Mikael Ström Åklagarmyndigheten Söderorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Radjabali

Läs mer

BEDÖMNING AV VÅGHÖJDER I INRE HAMNEN

BEDÖMNING AV VÅGHÖJDER I INRE HAMNEN PM BEDÖMNING AV VÅGHÖJDER I INRE HAMNEN SLUTRAPPORT 2017-01-12 1 INLEDNING I Oskarshamn pågår sedan en tid tillbaka ett arbete med att utveckla Inre hamnen. Ett planprogram har tagits fram som ska leda

Läs mer

Trevligt bostadshus i Godby

Trevligt bostadshus i Godby Trevligt bostadshus i Godby Detta bostadshus är uppfört 1982 på Björkvägen 21 i Godby. Huset har trevlig planlösning med sällskapsytor i bottenvåningen och tre sovrum på övervåningen. Balkong och altan

Läs mer

VINDAR, VINDENERGI OCH VINDKRAFTVERK LATORP 2008-02-12

VINDAR, VINDENERGI OCH VINDKRAFTVERK LATORP 2008-02-12 VINDAR, VINDENERGI OCH VINDKRAFTVERK LATORP 2008-02-12 VINDAR OCH VINDENERGI VINDKRAFTVERK JBA VIND VINDKRAFTEN I VÄRLDEN VINDAR OCH VINDENERGI VAR KOMMER VINDEN FRÅN? HUR MYCKET BLÅSER DET? VINDEN VARIERAR

Läs mer

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Bilaga SBN 32.2013 Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Riktlinjer för när bygglov och kontrollansvarig krävs, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryds Kommun 2013-03-12, 32. Utgår

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt Modernt funktionellt Bertil och Ingrid hade bott i området i nästan tjugo år när granntomten blev till salu. På tomten stod en sommarstuga och paret bestämde sig snabbt för att ta tillfälle i akt och köpa

Läs mer

Bestämning av insättningsdämpning

Bestämning av insättningsdämpning RAPPORT 1 (7) Handläggare Mikael Ekholm Tel +46 10 505 38 45 Mobil +46 72 239 61 94 Fax +46 10 505 38 01 mikael.ekholm@afconsult.com Datum 2014-01-09 CHRISTIAN BERNER AB Johan Westerlund 435 22 Mölnlycke

Läs mer

2012-04-04 meddelad i Hudiksvall

2012-04-04 meddelad i Hudiksvall Mål nr meddelad i Hudiksvall 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Helena Swahn Åklagarkammaren i Gävle Tilltalad Elsie ANN-KRISTIN Ros, 520510-3509 Renskullen 1 821 50 Bollnäs Ombud och

Läs mer

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 Författningssamling Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 RIKTLINJER FÖR ALTANER, UTEPLATSER OCH BALKONGER Ibland kan det vara svårt

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Totalrenoverad trea med inglasad balkong i Västernäs

Totalrenoverad trea med inglasad balkong i Västernäs Totalrenoverad trea med inglasad balkong i Västernäs Perfekt planerad trea med balkong i ett mycket bra läge på Skrakvägen 1 i Västernäs. Lägenheten om 76,6 m 2 är ljus och trivsam med stor inglasad balkong

Läs mer

DOM 2015-07-23 Stockholm

DOM 2015-07-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060303 DOM 2015-07-23 Stockholm Mål nr P 121-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-12 i mål nr P 2590-14, se bilaga KLAGANDE H F MOTPARTER 1. A

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2012-06-15 Stockholm Mål nr M 2940-12 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-09 i mål nr M 4411-11,

Läs mer

Bullermätning Koppersvägen, Stenungsund

Bullermätning Koppersvägen, Stenungsund Author Inger Wangson Phone +46 10 505 84 40 Mobile +46701847440 E-mail inger.wangson@afconsult.com Recipient Stenungsundshem AB Kenneth Funeskog Date 2015-06-25 rev.1 2015-09-15 707880 Bullermätning Koppersvägen,

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

Tidsaxel Slånbärsvägen 2 14 och U.Guttman

Tidsaxel Slånbärsvägen 2 14 och U.Guttman Tidsaxel Slånbärsvägen 2 14 och 1-3 2 Enkäter Den 23 november 2018 aviserades enkäten direkt i brevlådorna 91 st Hushåll aviserades 78% 26 st Korttidsavtal (ej aviserade) 22% 45 st Svarade 49,5% Svarsfrekvens

Läs mer

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner Author Paul Appelqvist Phone +46 10 505 60 24 Mobile +46701845724 Paul.Appelqvist@afconsult.com Date 2014-11-20 Project ID 593868 Recipient Statkraft SCA Vind II AB Urban Blom Mätprogram ljud under byggtiden

Läs mer

ARKITEMA ARCHITECTS. SVARTVIKS STRAND / VINDSTUDIER II sep 2017

ARKITEMA ARCHITECTS. SVARTVIKS STRAND / VINDSTUDIER II sep 2017 SVARTVIKS STRAND / VINDSTUDIER II sep 2017 Weather Station: GBS_06M12_02_181220 Distance to your project 3.4 mi (5.4 km) Latitude = 59.4500, Longitude = 17.8333 vindros / år vindros / vinter Beskrivning

Läs mer

Mätning av partiklar och kolväten på Hornsgatan

Mätning av partiklar och kolväten på Hornsgatan RAPPORTER FRÅN SLB-ANALYS NR 5: Mätning av partiklar och kolväten på Hornsgatan APRIL - JUNI 1999 MILJÖFÖRVALTNINGEN I STOCKHOLM, AUGUSTI 2 Innehållsförteckning MÄTNING AV PM 1, PM 2.5, VOC OCH PAH VID

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Östersund Törnrosen 4 Hårdängegatan 7, 831 47 Östersund Datum 15 05 27 Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 06312 35 30 Organisation Nummer: 5566690144, Fskattesedel

Läs mer

Olycksundersökning Brand i byggnad Sidan 1 (5)

Olycksundersökning Brand i byggnad Sidan 1 (5) Handläggare: Datum: Diarienummer: Tommy Johansson 2017-01-12 Brandinspektör 018-727 31 22 Olycksundersökning Brand i byggnad Sidan 1 (5) Anledning till undersökningen En räddningsinsats mot brand i ett

Läs mer

Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT. Energi. Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst.

Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT. Energi. Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst. Lghnr Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT Energi Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst. Skicka in det ifyllda formuläret så fort som möjligt.

Läs mer

Vindkraftpark Kvilla. Utredning om risk för lågt bakgrundsljud på grund av vindskyddat läge

Vindkraftpark Kvilla. Utredning om risk för lågt bakgrundsljud på grund av vindskyddat läge Handläggare Martin Almgren Telefon +46 10 505 84 54 SMS +46 701 84 74 74 martin.almgren@afconsult.com Datum 2015-04-02 Projekt nur 700926 Kund Samhällsbyggnadsförvaltningen i Torsås kommun Vindkraftpark

Läs mer

UT o IN DALSLANDSSTUGAN 2.0

UT o IN DALSLANDSSTUGAN 2.0 UT o I DLSLDSSTUG 2. 2 2 HUSET Skala 1: [1] 2 2 Ett boende nära vatten ställer krav på en varsam hantering av skala, material och uttryck. Typhuset Ut o In vänder sig mot vattnet utan att breda ut sig

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus FoHMFS 2014:17 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens föreskrifter

Läs mer

Lägenhet Ö1 -0901. 3 rok, 95 kvm Hus Ö1, våning 1. Storlek Placering

Lägenhet Ö1 -0901. 3 rok, 95 kvm Hus Ö1, våning 1. Storlek Placering -0901 3 rok, 95 kvm Hus Ö1, våning 1 Lägenhet i markplan med fönster i tre väderstreck som ger utblickar mot gården och intilliggande park Stor uteplats på 23 kvm Öppet samband mellan kök och vardagsrum

Läs mer

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU.

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. HFD 2014 ref 50 Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. Lagrum: 21 första stycket lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av

Läs mer

Kvadratsmart tvåa med balkong i centrala Mariehamn

Kvadratsmart tvåa med balkong i centrala Mariehamn Kvadratsmart tvåa med balkong i centrala Mariehamn Välkomna till ett modernt boende i populärt kvarter! Lägenheten finns en halv trappa upp på Norragatan 20 B och är optimalt planerad med öppen planlösning

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

EgendomsMäklarna GAMLA RÖRVIKSVÄGEN 2 NORRTÄLJE. Boarea: 114 m 2 Tomtarea: m 2 Pris: kr

EgendomsMäklarna GAMLA RÖRVIKSVÄGEN 2 NORRTÄLJE. Boarea: 114 m 2 Tomtarea: m 2 Pris: kr EgendomsMäklarna NORRTÄLJE GAMLA RÖRVIKSVÄGEN 2 Boarea: 114 m 2 Tomtarea: 4 166 m 2 Pris: 1 900 000 kr GAMLA RÖRVIKSVÄGEN 2 GAMLA RÖRVIKSVÄGEN 2 Rörvik ligger i Norrtäljes norra skärgård med bara 200 m

Läs mer