PM gällande budgetförslag (S)(MP)(V)(FI) 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM gällande budgetförslag (S)(MP)(V)(FI) 2015"

Transkript

1 PM gällande budgetförslag (S)(MP)(V)(FI) 2015 Dokumentet är en kort sammanfattning av de budgetsatsningar som vi föreslår. Vänligen notera att dessa är utöver uppräkningar vi gör p.g.a. index, befolkningsförändringar mm. Övergripande Vi behåller dagen skattesats på 21:12 per skattekrona. Kravet på sund och god ekonomi med ett överskott på ca 2 procent över tid nås. För 2015 blir det ett överskott på ca 400 mkr. Vi räknar med en intäkt av vinst från försäljning på 400 mkr. Detta kan komma från bolag, fastigheter, mark eller från den tidigare leasingen av hamnen. Stadshus AB gör en särskild utdelning på 150 mkr till kommunen. Då regeringens budget ännu inte passerat riksdagen så finns det en osäkerhet för kommunen att planera utifrån denna. Regeringen tycks försiktig i beskrivningen av sina satsningar för att undvika att kommunerna räknar med satsningar som oppositionen i riksdagen kan skjuta sönder. Regeringen har i sitt underlag aviserat satsningar inom skola och äldreomsorg, men inte specificerat hur stor del Göteborg får. Regeringen har även aviserat att vissa av dessa medel kommer gynna kommuner som gör specifika satsningar inom dessa områden. Vi väljer därför att reservera vissa av våra medel inom dessa områden för att möjliggöra ytterligare satsningar efter att riksdagen behandlat budgeten. Vi har genomfört en utredning och omorganisation av SDN och har en pågående process och omorganisering av stadens bolag. Vi ser nu att det är dags för facknämnderna att ses över. Skola Vi ökar grundbemanningen för förskolan med 50 mkr. Vi vill minska barngrupperna och stärka kvalitén med dessa medel. Grundskolan ges en ökad grundbemanning på 80 mkr. I grund och botten handlar det om fler lärare, men även fler specialpedagoger och speciallärare som kommunen har en brist av. Vi reserverar ytterligare 100 mkr till grundskolan inför riksdagens budgetbeslut. Vi gör en reservation för att öka resurserna för elever med särskilda behov med 5 mkr. Det ligger idag ett uppdrag hos förvaltningen att förbättra dessa elevers situation. I uppdraget ligger det en dialog med vårdnadshavare för barnen. Vi reserverar dessa medel för att kunna möta upp önskemål som framkommer i denna. Vi fortsätter den satsning som gjorts mot de elva mest utsatta skolorna med 15 mkr från utvecklingsfonden ett halvår. Detta då läsåret sträcker sig dit. Vi behöver under våren göra en ny bedömning kring medlen.

2 Vi förstärker gymnasieskolan med 30 mkr för att förbättra kvalitén. Lärarlönerna höjs i enlighet med uppskattad lönehöjning. Sedan skjuts 50 mkr till för att höja dem ytterligare. För en lärare som tjänar i månaden innebär det ca 250 kronor extra i månaden utöver avtalshöjningar. Satsningen inkluderar både grundskola, förskola och fritidsverksamhet. Skolorna tilldelas 5 mkr i stimulansmedel för att arbeta med feministiskt självförsvar. Detta för att förstärka tjejers självkänsla och ge dem större trygghet. Vi lägger ett uppdrag om att minska lärarnas administrativa uppgifter. Under 2015 kommer vi göra följande investeringar inom utbildningsområdet. Förskola Grundskola Gymnasieskola 400 mkr 647 mkr 20 mkr Utöver dessa lägger vi 150 mkr centralt reserverade och ger förvaltningen i uppdrag att finna fler objekt inom förskola och grundskola att investera i. Vi fortsätter den tillfälliga satsningen på upprustning av lokaler inom skola och äldreboende med 175 mkr och lägger en hög reinvesteringsnivå på 58 mkr under Vi fortsätter med ett stort antal satsningar inom skolområdet, såsom särskilda stödprojekt för barn i fosterhemsfamiljer, Universeumbesök och särskilda satsningar på studiehandledning och undervisning på modersmål. Äldreomsorg Vi förstärker upp grundbemanningen i äldreomsorgen med 130 mkr och reserverar ytterligare 50 mkr till inför riksdagens budgetbeslut. Då det finns ett behov, föreslår vi 100 nya platser för ett äldreboende för missbrukare. Finansieringen av detta sker via stadsdelarna vars invånare använder det. Äldreboendekriterium för 85+ Många äldre känner sig ensamma och oroliga. Att sätta ett ålderskriterium för när en som äldre har rätt att få äldreboende skulle skapa en trygghet för den enskilde. Detta oavsett om en väljer att använda möjligheten eller inte. I dagsläget finns det inget ålderskriterium i lag gällande äldreboende, men heller inte något direkt förbud emot att använda sig ett sådant. Därför vill vi utreda konsekvenserna; juridiska, ekonomiska och sociala, av att göra det möjligt för den person som fyller 85 år att få rätt till äldreboendeplats utan biståndsbedömning. Seniorhotell Vi vill utreda konsekvenserna av att skapa ett seniorhotell. Syftet är att skapa större trygghet för äldre personer som bor i egen bostad. Personer som tillfälligt kan känna svaghet, oro, ensamhet eller

3 andra sociala behov, ska under en kortare period kunna checka in på hotellet på eget initiativ utan biståndsbeslut enligt SOL. Där ska hen kunna skapa nya kontakter och delta i aktiviteter utifrån lust, förmåga och behov. Den som checkar in behöver vara minst 67 år och folkbokförd med fast adress i Göteborg. När par checkar in gäller att den ena parten måste vara minst 67 år. Vistelsetid ska vara maximalt två veckor. Mellan varje period ska det vara ett intervall om minst 30 dagar. Boende bör inte gälla för personer som har biståndsbeslut om korttidsplats/växelvårdsplats, har diagnosticerad demenssjukdom eller liknande utmaningar. Tanken är att den enskilde, inte kommunen, väljer att checka in personerna. Boendet ska därför inte vara en del i en vårdplanering. Vi ser att utredningen bör se på kostnaderna både för kommunen och för den enskilde. Vi ser gärna att avgiften för den enskilde skulle vara i samma storlek som dygnsavgiften för särskilt korttidsboende med biståndsbeslut. Vi gör nya investeringar i äldreboenden om 45 mkr under Miljö och klimat Klimatstrategiska programmet tillskjuts 1,5 mkr för att stärka upp arbetet. Vi fortsätter 2014 års satsningar på naturreservat och Kvilledalen. Stadsbyggnad och trafik För att möta bostadsbehoven, så ökar vi planeringsresurserna med 20 mkr. Vi har redan gjort satsningar gällande enkelt avhjälpta hinder för funktionsnedsatta. Vi väljer nu att lägga in tre miljoner extra för att minska dem. Jordbruksmark och stadsnära odling har vi tidigare gjort satsningar på. Dessa ökas med ytterligare 4 mkr. Efter att förstudierna om spårvagn till Backa och Norra Älvstranden är klara vill vi gå vidare med att se en spårutredning från Linnéplatsen till Askim via Dag Hammarskjöldsboulevard. Vi utökar investeringarna för fotgängare 2015 till 34 mkr och för cykeltrafik till 56 mkr. Jämställdhet Vi underlättar för kvinnors organisering med 5 mkr. Kvinnojourerna stärks upp med 2 mkr. Vi kommer även se närmare på möjligheten att ge jourerna mer långsiktiga planeringsförutsättningar. Kvinnofridsarbetet tillskjuts 6 mkr. Jämställda löner förstärks med 30 mkr. Målgrupperna för medlen är sjuksköterskor med särskilt kvalificerade uppdrag, sjukgymnaster/fysioterapeuter, arbetsterapeuter, stödpedagoger, personliga assistenter, fritidsassistenter samt vissa särskilt kvalificerade socialsekreterare. Vård och omsorgslönerna satsar vi ytterligare 26 mkr på. Även dessa yrken är ofta kvinnodominerade.

4 Örgrytehallen, som kommer vara särskilt inriktad på tjejidrott, väljer vi att börja investera i. Vi lägger ett nytt uppdrag till förvaltningarna om stadens investeringar. Det är att samtliga investeringar ska jämställdhetsberäknas. Vi vet idag att olika investeringar ger olika resultat ur ett könsperspektiv; kollektivtrafik gynnar ofta kvinnor medan bilvägar gynnar män. Men vi har inte haft någon systematik i hur vi viktar investeringarna utifrån detta, även om vi har haft med perspektivet. Genom att strukturera detta mer formellt blir det lättare att eftersträva jämställda investeringar. Kultur Fri konst och kultur förstärks med 5 mkr. Ungt skapande fortsätter. För detta avsätts 2 mkr. Kulturskolan ges 9 mkr för att ge fler möjlighet att få det förstahandsval de önskar. Blå stället förstärks med 1,1 mkr. Konstepidemin rustas upp. 2 mkr avsätts Totala kostnaden över tid förväntas bli 15 mkr. Övriga poster Stadsledningskontoret - 20 mkr SLK ges en besparing om 20 mkr. Budgeten för 2015 blir 287,1 mkr. Fem kuratorstjänster ungdomsmottagning 4 mkr Finansiering till regionens ungdomsmottagningar. Kungälvsmodellen 1,5 mkr Ny verksamhet i staden som riktar sig mot främst högstadieelever i riskzonen för att gå med i fascistiska och rasistiska grupperingar. Framgångsrikt använt i Kungälvs kommun sedan Arbetstidsförkortning sex timmar (fortsättning) Partierna är överens om att utöka projektet till ytterligare ett år för att få en högre kvalitet i resultaten. Stadsdelsnämnden Västa Hisingen kommer inte att få några ökade kostnader för projektet, då dessa kommer att täckas av centrala medel. Låglönesatsning 12 mkr Helårseffekten blir 15 mkr. Satsningen riktar sig främst till grupper inom SDN-verksamheterna funktionshinder och äldreomsorg. Hemlösa EU-medborgare 6,4 mkr Medel till social resursnämnd för att lösa de akuta sociala problem som de hemlösa EU-migranterna upplever. Ökat valdeltagande 1 mkr En central avsättning till en ny satsning för att öka valdeltagandet Vilken nämnd som kommer att ansvara för arbetet är ej bestämt.

5 Interreligiösa centret, bidrag permanentas 1 mkr Tidigare finansierat av statliga medel som upphör. Går in i kommunens ordinarie finansiering. Individuell människohjälp BIS/BIV 1,5 mkr Fortsatt bidrag till Individuell människohjälp. Barn i Start och Barn i Väntan. BIV vänder sig till barn och ungdomar i asylsökande familjer och BIS till barn och ungdomar som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Utvecklingsmedel social ekonomi 6 mkr Medel till BRG för att stimulera den sociala ekonomin. En del ska användas som mikrokrediter för att stötta företag inom sektorn.

6 Löne- och prisindex ,4 procent som grund för löneindex Ett antagande görs om att den generella löneökningen 2015 blir 2,4 procent. 2,8 procent för vård och omsorg 26 mkr Inom vård och omsorgssektorerna görs ett högre antagande vilket resulterar i en särskild satsning till dessa grupper på 26 mkr. 3,2 procent för skola, skolbarnomsorg, förskola 50 mkr Inom dessa verksamheter antas en högre löneökningsnivå vilket medför 50 mkr utöver 2,4 procent. 30 mkr i jämställdhetssatsning (sjuksköterskor med särskilt kvalificerade uppdrag, sjukgymnaster/fysioterapeuter, arbetsterapeuter, stödpedagoger, personliga assistenter, fritidsassistenter samt vissa särskilt kvalificerade socialsekreterare) Ytterligare 30 mkr satsas på jämställda löner. Fokus på dessa grupper. Låglönesatsning 12 mkr Ny satsning med fokus på de yrkesgrupper med de faktiska lägstalönerna. De återfinns inom funktionshinderområdet och äldreomsorgen. Exempel på dessa yrkesgrupper är personliga assistenter och vårdbiträden. 2,5 procent lokalindex Ett antagande om att priserna för kommunens lokaler höjs med 2,5 procent ,2 procent prisindex Ett antagande om att priserna generellt höjs med 2,5 procent Västsvenska paketet För att finansiera de tillkommande kostnaderna för stadens planerande nämnder avseende Västsvenska paketet tillskjuts dessa medel. Trafik 35 mkr Byggnadsnämnden 16 mkr Fastighetsnämnden 6 mkr Kretslopps- och vattennämnden 2 mkr Planeringsresurser Park- och naturnämnden 1 mkr Planeringsresurser Kulturnämnden 1 mkr

7 Investeringar i lokaler Lokalnämnden får följande investeringsram Utöver detta finns en central beredskap om 150 mkr med särskild bäring på förskola och grundskola ifall nämnden kan få fram projekt. Förskola 400 mkr Grundskola 647 mkr Gymnasieskola 20 mkr Äldreboende 45 mkr BmSS 117 mkr Övriga 62 mkr

8 Investeringar Övrigt De totala investeringsramarna för övriga nämnder för 2015 ser ut som följer. Idrott och förening 110 mkr Fastighetsnämnden 395 mkr Kretslopp & Vatten 503 mkr Park och Natur 46 mkr Trafiknämnden mkr Kommunövergripande 200 mkr

Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016. Budget för Göteborg 2016

Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016. Budget för Göteborg 2016 Jämlik hållbar stad Budget för Göteborgs stad 2016 Budget för Göteborg 2016 Omvärld Stark ekonomi trots svag europeisk utveckling Stora investeringsbehov på grund av befolkningsutvecklingen Miljö- och

Läs mer

Organisation och styrning i Göteborgs Stad

Organisation och styrning i Göteborgs Stad Organisation och styrning i Göteborgs Stad INTRODUKTION SOCIALSEKRETERARE 2017-03-29 LISBETH NILSSON Avdchef IFO/FH Stadsledningskontoret En hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Ett Stockholm där alla kan arbeta, utbilda sig och växa

Ett Stockholm där alla kan arbeta, utbilda sig och växa Budget 2012 264 miljoner till utbildning 140 miljoner för att bryta arbetslösheten 10 öres skattehöjning Stadens resurser används mer aktivt för att investera i utbildning och jobb Ett Stockholm där alla

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT Vänsterpartiets budgetförslag för 2016 Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se Vi vill se ett Solna för alla! Vänsterpartiet vill att Solnabornas gemensamma tillgångar ska

Läs mer

Möjligheternas stad. Liberalernas budgetförslag för Stockholm 2018

Möjligheternas stad. Liberalernas budgetförslag för Stockholm 2018 Möjligheternas stad Liberalernas budgetförslag för Stockholm 2018 Liberala svar för frihet och trygghet TRYGGHETEN SKOLAN JOBBEN INTEGRATIONEN Investeringar för trygghet: Trygghetsmiljarden 100 miljoner

Läs mer

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Budget 2015-2017 Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Konjunkturen Beräknad BNP-tillväxt på 1,8 procent 2014 och 3 procent under 2015 Svag efterfrågan i omvärlden dämpar exporten Återhämtningen

Läs mer

BUDGET Mittenmajoritetens första budget

BUDGET Mittenmajoritetens första budget BUDGET 2019 Mittenmajoritetens första budget 2019 TAR VI NYA STEG Mittenmajoritetet tänker ta till vara på Botkyrkas utvecklingsprocess som precis startat och ta tag i Botkyrkas största utmaningar, som

Läs mer

Ledning och styrning

Ledning och styrning Ledning och styrning för jämställdhetsintegrering på riktigt Långsiktighet Systematik Integrering i det ordinarie Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Delegationer Stadsledningskontoret Valberedning Stadsrevisionen

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar

Ekonomiska förutsättningar 2013-05-21 Göteborg Den Rödgröna majoritetens förslag till budget 2014 Ekonomiska förutsättningar Oförändrad skattesats under 2014. Cirka 500 miljoner återbetalning AFA, pengar som med största sannolikhet

Läs mer

Förslag till slutlig ekonomi- och verksamhetsplan, EVP 2015-2017. Kommunfullmäktigegruppen 4 november 2014

Förslag till slutlig ekonomi- och verksamhetsplan, EVP 2015-2017. Kommunfullmäktigegruppen 4 november 2014 Förslag till slutlig ekonomi- och verksamhetsplan, EVP 2015-2017 Kommunfullmäktigegruppen 4 november 2014 En budget för ett bättre, mer hållbart och jämlikt Lund Finansieringsprinciper för en stärkt budget

Läs mer

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd FINSPÅNGARE INTE TILL SALU VALET 2014 En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd För att kunna må bra, trivas och känna sig trygg, måste man veta att samhället finns för omtanke och stöd till behövande.

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-09 Ärende 2.2.5 Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Göteborgs stads Stadsledningskontor fick 2014-11-26 i uppdrag att

Läs mer

Förtroendekrisen och kommunikationsarbetet inom Göteborgs Stad

Förtroendekrisen och kommunikationsarbetet inom Göteborgs Stad Förtroendekrisen och kommunikationsarbetet inom Göteborgs Stad Helena Mehner, kommunikationsdirektör Jens Lisell, senior kommunikationsstrateg Detta har hänt Göteborgs Stad vi har stått i fokus för medias

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun TILLIT OCH TRYGGHET Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun 2018-2020 Ökad tillit och trygghet gör Strängnäs kommun till en ännu bättre kommun Bakom varje politiskt förslag finns en värdering -

Läs mer

Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017

Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017 Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017 Ett grönt, hållbart och feministiskt Gnesta 2015-2017 Vår gröna feministiska framtidsplan och budget ser

Läs mer

Höstbudget 2018 S-MP-V

Höstbudget 2018 S-MP-V Höstbudget 2018 S-MP-V Delårsrapport 2 för Region Gotland 2017 Utfall Jan-aug Totalt Utfall Jan-aug Nämnd Års-prognos Totalt Års-prognos Nämnd 2015 + 18 mkr - 26 mkr - 72 mkr - 99 mkr 2016 + 95 mkr + 15

Läs mer

Komplettering Kommunstyrelsens sammanträde

Komplettering Kommunstyrelsens sammanträde Komplettering Kommunstyrelsens sammanträde 2018-11-07 Ärende 14 Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) 2019-2021 med budget för 2019 EVP 2019-2021 - uppdaterat förslag från Vänsterpartiet Vänsterpartiets budget

Läs mer

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Skolhuvudmän Publicerad 01.11.2007 Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning I Sverige delas ansvaret för förskolan, skolan och vuxenutbildningen mellan riksdag, regering,

Läs mer

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna Så inleds vår samverkansöverenskommelse för mandatperioden. Kraftsamling kring Eskilstunas budget för 2016 - Vi gasar och bromsar samtidigt

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Alliansens förslag till Verksamhet och budget 2016-2018

Alliansens förslag till Verksamhet och budget 2016-2018 Alliansens förslag till Verksamhet och budget 2016-2018 Kommunfullmäktige föreslås besluta att 1. Fastställa Verksamhet och budget 2016-2018 som kommunens mål- och budgetdokument för perioden. 2. Fastställa

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

at tillföra stadsdelsnämnderna 23 500 tkr för 2011 enligt fördelningen nedan

at tillföra stadsdelsnämnderna 23 500 tkr för 2011 enligt fördelningen nedan Yrkande Kommunstyrelsen 2011-06-01 Kompletterande budgetbeslut våren 2011 (S) (MP) (V) Vi föreslår följande kompletteringar för budget 2011. I förekommande fall avser finansieringen också åren därefter.

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer

Tankarna bakom styrkortet. Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11

Tankarna bakom styrkortet. Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11 Tankarna bakom styrkortet Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11 Varför ett styrkort? En del av ordinarie uppföljning Skarp uppföljning och verksamhetsutveckling Balanserad styrning

Läs mer

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg.

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-19 Diarienummer 0310/15 Social utveckling Ulrika Lantz Westman Telefon 031-367 94 62 E-post: ulrika.lantz.westman@socialresurs.goteborg.se Arbete för att långsiktigt stärka

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl 10.00-11.15 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Lennart Daghed (FP) 1:e vice ordförande Sture Pettersson (S) 2:e vice

Läs mer

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD Lärarlönelyftet Nyckeln för att vända utvecklingen i den svenska skolan är skickliga och engagerade lärare. Regeringen kommer därför att investera 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft. Syftet är

Läs mer

Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014

Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014 Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokollsanteckning Socialdemokraterna Vård- och

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

En ljus framtid för alla stockholmare

En ljus framtid för alla stockholmare En ljus framtid för alla stockholmare Budgetreservation 2011 Innehåll 1. Lägesbild Stockholm 2010 2. De borgerligas budget 3. Våra satsningar för en ljus framtid för alla stockholmare 4. Analys av kommunens

Läs mer

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Utlåtande 2015:79 RI+IV (Dnr 131-922/2015) Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Feriearbeten sommaren 2003

Feriearbeten sommaren 2003 Bilaga 6:18 till kommunstyrelsens protokoll den 19 mars 2003, 21 PM 2003 RVI (Dnr 331-934/2003) Feriearbeten sommaren 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsdelsnämnderna

Läs mer

Ändringsyrkanden - Budget 2017

Ändringsyrkanden - Budget 2017 Ändringsyrkanden - Budget 2017 Förändringar i förhållande till kommunstyrelsens förslag (tkr) Ordf KS ÖVERGRIPANDE MÅL Yrkande, nytt övergripande mål "Danderyds kommun ska verka för att skydda, tillgodose

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Välfärden och jobben går före skattesänkningar

Välfärden och jobben går före skattesänkningar PRESSMEDDELANDE Umeå 2010-05-25 Välfärden och jobben går före skattesänkningar Socialdemokraternas förslag till budget för 2011 - avsiktsförklaring Med det budgetförslag som vi socialdemokrater presenterar

Läs mer

En stad för frihet och öppenhet

En stad för frihet och öppenhet En stad för frihet och öppenhet Liberala svar på Stockholms utmaningar SKOLAN TRYGGHETEN EKONOMIN FRIHETEN Så mycket mer går till skola med liberalt styre +571 miljoner Jämfört med finansborgarrådets

Läs mer

Pressmeddelande. Ny start för Malmö! 2013-06-12

Pressmeddelande. Ny start för Malmö! 2013-06-12 Pressmeddelande 2013-06-12 Ny start för Malmö! Idag presenterar Moderaterna i Malmö sin budget för verksamhetsåret 2014. Moderaterna föreslår skarpa satsningar för att förbättra skolan, arbetsmarknaden

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Välkommen på chefsmöte!

Välkommen på chefsmöte! Välkommen på chefsmöte! Återkoppling budgetkonferens Majoritetens budget 2016 Kommunikationsstrategi Göteborgs Stad 1 Program 3 juni 8.30-8.45 Återkoppling budgetkonferens 8.45-9.30 Budget 2016 konsekvenser

Läs mer

Dokumentet gäller för Chefer, tjänstemän och politiker i kommunen som har ansvar för nyanlända barn och ungdomar i kommunen.

Dokumentet gäller för Chefer, tjänstemän och politiker i kommunen som har ansvar för nyanlända barn och ungdomar i kommunen. RIKTLINJE Mottagande av nyanlända barn och elever i Nackas förskolor och skolor Dokumentets syfte Tydliggöra regelverket om mottagande av s förskolor och skolor per skolform samt Nacka s tillämpning av

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

KELP Bilaga till Strategi- och budgetplan Kommunfullmäktiges beslut

KELP Bilaga till Strategi- och budgetplan Kommunfullmäktiges beslut KELP 2010 2012 Bilaga till Strategi- och budgetplan 2010 Kommunfullmäktiges beslut 2009-11-18 Innehållsförteckning KELP 2010 2012 2 Bilagor Bilaga 1 Driftbudget på anslagsnivå Bilaga 2 Finansförvaltning

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

2014-03-13. Mer kunskap med sommarskola

2014-03-13. Mer kunskap med sommarskola 2014-03-13 Mer kunskap med sommarskola Mer kunskap med sommarskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Med en utbildning av hög kvalitet kan fler elever nå målen och få en god grund

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen. Göteborgs kommunfullmäktige goteborg.se

Hållbar stad öppen för världen. Göteborgs kommunfullmäktige goteborg.se Hållbar stad öppen för världen Göteborgs kommunfullmäktige 2018 2022 goteborg.se Göteborgs kommunfullmäktige Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i Göteborgs Stad. Här fattas de övergripande

Läs mer

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner före 2018. Vårt mål är att halvera andelen obehöriga till

Läs mer

Sverigedemokraterna Skurup budget 2017 för Skurup kommun

Sverigedemokraterna Skurup budget 2017 för Skurup kommun 1 Innehållsförteckning Sida 2: Allmänt, skattesats, Kommunövergripande stab Sida 3: Skolan Sida 4: Service förvaltningen Sida 5: Individ och omsorgsförvaltningen Sida 6- Budget i siffror Sverigedemokraterna

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Prognos 2018 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt de senaste åren endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning,

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige.

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige. Miljöpartiets förslag till preliminär årsplan för år 2020 Prognos 2019 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är enligt indikatorerna endast två uppfyllda, ekonomimålet och målet för vård och omsorg.

Läs mer

Skattesatsen SD,s budget baseras på en oförändrad kommunal skattesats på Kommunövergripande stab

Skattesatsen SD,s budget baseras på en oförändrad kommunal skattesats på Kommunövergripande stab 1 Innehållsförteckning Sida 2: Allmänt, skattesats, Kommunövergripande stab Sida 3: Skolan Sida 4: Serviceförvaltningen Sida 5: Individ och omsorgsförvaltningen Sida 5: Investeringsbudget Sverigedemokraterna

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016 Moderaternas kansli PM Sida 1 (5) 2015-10-22 budgetförslag för Stockholms stad Vad är Moderaternas viktigaste prioriteringar i budgeten? Vår budget utgör ett alternativ till den rödgrönrosa majoritetens

Läs mer

Stimulans för Stockholm

Stimulans för Stockholm SIDAN 1 Stimulans för Stockholm Finansborgarrådets förslag 14/10-09 Stockholm ska vara attraktivt för alla, en stad där det är möjligt att förverkliga sina drömmar. Sammanhållningen mellan olika grupper

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

Dialogforum 2014-02-12

Dialogforum 2014-02-12 Dialogforum 2014-02-12 Lagmansgymnasiet Senaste nytt! Första valomgången är gjord och gymnasium Skaraborg visar på 82 förstahandväljare + 10 som tillkommer från Grästorp Länk: http://www.gymnasiumskaraborg.se/index.php/intagning-resultat

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Stora satsningar på skolan och det sociala området

Stora satsningar på skolan och det sociala området PRESSMEDDELANDE Umeå 2011-05-24 Stora satsningar på skolan och det sociala området Socialdemokraterna och Vänsterpartiets förslag till budget för 2012 Det budgetförslag som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till budget/plan för Mölndals Stad 2013-2015

Socialdemokraternas förslag till budget/plan för Mölndals Stad 2013-2015 Socialdemokraternas förslag till budget/plan för Mölndals Stad 2013-2015 Mölndal 2012-10-23 Socialdemokraternas budgetförslag för 2013 och plan 2014-2015. Socialdemokraterna presenterar här sitt förslag

Läs mer

Världens bästa Karlskrona. Budget för 2014 samt planer för 2015-2016

Världens bästa Karlskrona. Budget för 2014 samt planer för 2015-2016 Världens bästa Karlskrona Budget för 2014 samt planer för 2015-2016 Alla är vi olika och har olika behov. En del av oss behöver förskoleplats på obekväm arbetstid, andra behöver ett rum på äldreboendet.

Läs mer

Uppföljning av Lärarlönelyftet

Uppföljning av Lärarlönelyftet 1 (17) Uppföljning av Lärarlönelyftet hösten 2016 Denna redogör för hur Lärarlönelyftet har fördelats under höstterminen 2016 (perioden 1 juli - 31 december 2016). Hösten 2016 var första gången som skolhuvudmän

Läs mer

Varför behövs sociala investeringar och hur kan man som region arbeta med det?

Varför behövs sociala investeringar och hur kan man som region arbeta med det? Varför behövs sociala investeringar och hur kan man som region arbeta med det? Västra Götalandsregionen 9 september 2015 Tomas Bokström & Christina Wahlström Disposition 1. Varför sociala investeringar?

Läs mer

Sociala investeringar. - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap i Örebro kommun

Sociala investeringar. - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap i Örebro kommun Sociala investeringar - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap i Örebro kommun Vad är sociala investeringar? Förebyggande, tidigt genomförda insatser tidigt i processen eller tidigt i ålder

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun

Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun Barn och utbildningsförvaltningen Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2011-11-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. INLEDNING... 3

Läs mer

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Hägglund Ola Opard Ylva Datum 2017-10-17 Diarienummer KSN-2016-2268 Kommunstyrelsen Mål och budget 2018-2020 samt fastställande av skattesats för 2018 Förslag

Läs mer

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017 Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Utmaningar som bakgrund till prioriteringarna Arbetslösheten ligger fast på

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

Skolakut i Skärholmen

Skolakut i Skärholmen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2007-11-13 Handläggare: Elisabet Sjöberg Telefon: 508 33 947 Till Utbildningsnämnden 20071213 Skolakut i Skärholmen Svar på hemställan

Läs mer

Nyanländas lärande inget för eldsjälar. Jennypher Löfgren Åsa Önander

Nyanländas lärande inget för eldsjälar. Jennypher Löfgren Åsa Önander Nyanländas lärande inget för eldsjälar Mål och syfte Agenda Att berätta hur vi i Örebro kommun har strukturerat en stöttande organisation kring nyanländas lärande, med syfte att motverka att arbetet endast

Läs mer

Förslag till budget 2007

Förslag till budget 2007 Förslag till budget 2007 -för ett grönare Sollentuna Budget och verksamhetsplan Sollentuna kommun 2007 -förslag till beslut Det är viktigt att vi som lever nu inte lever över våra tillgångar. En god ekonomisk

Läs mer

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021 1 Tjänsteutlåtande 2017-10-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott 2017-08-30 73 Lönepolitisk

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

Höstbudgett 2018 S-MP-V

Höstbudgett 2018 S-MP-V Höstbudgett 2018 S-MP-V Det går bra för Gotland. Vi ser en positiv befolkningsutveckling och vi har lägst arbetslöshet i landet. Gotlands attraktivitet är stor och ön attraherar både besökare och nya gotlänningar.

Läs mer

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 Lärarlönelyftet Rev 201605120 Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 1 Lärarlönelyftet i korthet En regeringssatsning på kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9.

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9. Resursfördelningsmodellens syfte är att beskriva hur ekonomiska resurser fördelas till enheterna inom förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. Utöver dessa verksamheter finns det ett antal anslagsfinansierade

Läs mer