Årsredovisning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2013 2014-04-03 14-027"

Transkript

1

2

3 Datum Dnr Årsredovisning 2013 Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: Hemsida: Org nr: Sida 1(63)

4 INLEDNING... 4 REGIONFÖRBUNDETS ÄNDAMÅL ENLIGT FÖRBUNDSORDNINGEN... 5 FÖRBUNDETS UPPGIFTER ENLIGT LAGEN OM SAMVERKANSORGAN5 REDOVISNING AV MÅLUPPFYLLELSE... 6 HUVUDVERKSAMHET... 7 Det regionala utvecklingsprogrammet... 7 Uppdrag Att utveckla och genomföra Sörmlandsstrategin Mål 1 i Sörmlandsstrategin Uppdrag En säkerställd tillgång på kompetens och höjd utbildningsnivå Mål 2 i Sörmlandsstrategin Uppdrag Hållbara transporter och effektiv infrastrukturplanering Uppdrag Internationell samverkan Mål 3 i Sörmlandsstrategin Uppdrag Ett näringsliv med goda förutsättningar Uppdrag En hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring Uppdrag Ett gynnsamt innovationsklimat Uppdrag Ett effektivt nyttjande av EU:s strukturfonder Mål 4 i Sörmlandsstrategin Uppdrag Beakta de genomsyrande perspektiven Övrigt Uppdrag En aktiv kommunikation och medlemsdialog Politisk styrning Förbundskontoret REGIONFÖRBUNDETS RESULTAT OCH FINANSIELLA MÅL avstämning i mkr Huvudverksamhetens ekonomi Ekonomisk sammanställning över uppdrag inom huvudverksamheten Kommentarer till utfallet och budgetavvikelser Sidoverksamhetens ekonomi FoU i Sörmland Samverkansstrateg för vård och omsorg i Sörmland Sid 2(63)

5 Samverkansprojekt med Leningradsregionen Politiska styrningens ekonomi Förbundskontorets ekonomi och personalredovisning Personal Statlig ersättning för personal Pensionsskuld Administration och lokaler Allmänna redovisningsprinciper Årsredovisningen Värderingsprinciper Avskrivningar Finansiella anläggningstillgångar Löner Pensionsförpliktelser Ansvarsförbindelser Bidrag Resultaträkning Balansräkning Kassaflödesanalys Noter Sid 3(63)

6 Inledning 2013 var det första verksamhetsåret med det nya regionala utvecklingsprogrammet Sörmlandsstrategin Det har påverkat såväl regionförbundets arbete som strukturen på planerings- och uppföljningsdokumenten. Verksamhetsplanen för 2013 utformades så att kopplingen mellan en i Sörmlandsstrategin 2020 och förbundets verksamhet tydliggjordes. Vidare har ett tydligare fokus lagts på analys och uppföljning av den regionala utvecklingen. Under det gångna året har såväl förbundets politiska som tjänstemannaledningen genomfört en grundlig medlemsdialog för att stämma av landstingets och kommunernas utmaningar med Sörmlandsstrategins och strategier. Under större delen av 2013 har arbetet med en ny regional infrastrukturplan pågått. På regeringens uppdrag har närmare en miljard kronor fördelats till strategiska satsningar på länets transportinfrastruktur. Det har kunnat genomföras tack vare ett bra underlag från förbundskontoret och gott samarbete i den politiska beredningsgruppen. Ett gott politiskt samarbete har också utvecklats i den kompetensberedning som arbetat under året. Kompetensförsörjning och utbildningsfrågor är en huvudfråga för länets utveckling och det är därför betydelsefullt att kunna lyfta gemensamma utmaningar och insatser på regional nivå. Förstudien kring projektet Arbetsmarknadskunskap i skolan är ett exempel på detta. Andra viktiga insatser på detta område är samarbetet kring YH-Mälardalen och det strategiska samarbetet med Mälardalens högskola inleds en ny program- och budgetperiod för EU. Regionstyrelsen var därför mycket tydlig i sin ambition att landstinget, kommunerna och andra partners i länet skulle öka sina kunskaper kring sammanhållningspolitiken för att på att bättre sätt kunna dra nytta av EU:s strukturfonder och sektorsprogram. I regionförbundets regi har en rad insatser gjorts på detta område. Bland annat har ledande politiker och tjänstemän fått möjlighet att sätta sig in i sammanhållningspolitikens möjligheter genom återkommande information samt en ledningskonferens i Bryssel. Förbundskontoret har dessutom varit djupt engagerat i upprättandet av programmet för EU:s regionalfond i Östra Mellansverige. I augusti 2013 genomfördes Assembly of European Regions (AER:s) sommarskola i Nyköping. Regionförbundet höll i arrangemanget som hade cirka 130 deltagare från 18 länder i åldrarna 18 till 30 år. I övrigt har arbetet med en Innovationsstrategi för Sörmland påbörjats samtidigt som ett flerårigt Innovationsprojekt avslutats och utvärderats. Ett annat viktigt område där stora insatser gjorts av regionförbundet under 2013 är destinationsutvecklingen inom besöksnäringen där ett 50-tal företag trimmats till att bli exportmogna upplevelseleverantörer. Sid 4(63)

7 Regionförbundets ända enligt förbundsordningen Förbundet ska vara ett organ för kommunerna och landstinget i Sörmland för att ta vara på länets möjligheter och främja dess utveckling. I detta ska medborgarnas /länsbefolkningens möjligheter till delaktighet och insyn i verksamheten beaktas liksom subsidiaritet, strävan efter en uthållig utveckling, jämställdhet samt de mervärden som verksamheten inom förbundet ger upphov till. Förbundet ska vara medlemmarnas gemensamma organ för regional utveckling, samordna insatser inom området och vara medlemmarnas gemensamma företrädare i följande frågor: Särskilt främja inomregional samverkan beträffande trafik och infrastruktur, näringsliv och entreprenörskap samt kompetensutveckling och arbetskraftstillgång. Internationalisering, hållbar utveckling och ungdomars värderingar är perspektiv som ska genomsyra verksamheten. Verkställa regionala uppdrag från staten. Utse eller nominera representanter i regionala samverkansorgan inom förbundets uppgiftsområde. Ansvara för andra tillkommande regionala uppgifter från staten samt uppgifter som medlemmarna väljer att tillföra förbundet. Förbundets uppgifter enligt lagen om samverkansorgan Utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling som kommuner och landsting avser att genomföra i samarbete med andra parter. Samordna insatser för genomförandet av strategin. Besluta om användningen av vissa statliga medel för regionalt tillväxtarbete. Upprätta och fastställa länsplaner för regional transportinfrastruktur. Följa upp, låta utvärdera och årligen till regeringen redovisa resultaten av det regionala tillväxtarbetet. Sid 5(63)

8 Redovisning av uppfyllelse Med utgångspunkt från Sörmlandsstrategins utmaningar och EU 2020:s prioriteringar har ett antal politiskt prioriterade uppdrag formulerats. I verksamhetsplanen för 2013 har tio olika uppdrag angivits som regionstyrelsen beslutat att regionförbundet ska arbeta med under året. Uppdragen har långsiktiga inriktnings, men för att på ett tydligt sätt visa vad som uträttats under verksamhetsåret angavs i verksamhetsplanen vilka projekt och aktiviteter som ska genomföras för att uppdragen ska verkställas. För varje projekt och aktivitet angavs som skulle uppnås under året. Verksamheten och de som beskrevs i verksamhetsplanen följs nu upp på projekt- och aktivitetsnivå. Sid 6(63)

9 Huvudverksamhet Det regionala utvecklingsprogrammet Uppdrag Att utveckla och genomföra Sörmlandsstrategin 2020 Regionförbundets uppgift är att driva på genomförandet av Sörmlandsstrategin 2020 samt att följa upp dess och strategier. Under 2013 koncentrerades arbetet dels på att utveckla våra arbetsmetoder, dels på att göra Sörmlandsstrategin 2020 mer känd. Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt Introduktion av Sörmlandsstrategin 2020 Projekt Målet är att föra ut och förankra Sörmlandsstrategin 2020 hos medlemmarna samt partners inom och utom länet. Sörmlandsstrategin ska uppfattas som hela länets utvecklingsprogram och ansvaret för genomförandet ska fördelas mellan ett flertal aktörer i länet. Projektet påbörjades under året och gick in i en intensivare fas under hösten. Under våren distribuerades Sörmlandsstrategin 2020 till våra prioriterade grupper, det vill säga ledande politiker och tjänstemän i landsting och kommuner. Den nya strategin har även presenterats och förankrats i de nätverk som regionförbundet samordnar kronor kronor Sid 7(63)

10 Projekt Strategi för regional fysisk planering Projekt Målet är att, med utgångspunkt från Sörmlandsstrategin 2020, konkretisera strategierna och koppla länets utveckling tydligare samman med det fysiska utvecklingsperspektivet. Det ska ge stöd till kommunerna och landstinget i deras utvecklingsplanering och också positionera länet i en större geografi. Uppstart av projektet har genomförts och en första del med att ta fram bra underlagsmaterial har påbörjats. Processen och förankringen med framförallt länets kommuner är en viktig del av processen som kommer att förstärkas under kommande år kronor kronor Projekt Projekt Analyssamverkan i Mälardalen Målet är att tillsammans med de regionala organen i Västmanland, Örebro och Östergötland bygga en organisation för regionala analyser samt att påbörja uppbyggnaden av en gemensam databas. Uppbyggnaden av en gemensam organisation mellan de tre länen har påbörjats. Projektet leds av Regionförbundet Sörmland med särskilt komptensstöd från Östsam. En första upphandling av grunddata från SCB har genomförts. Samtliga kommuner och landstinget i Sörmland medverkar kronor kronor Sid 8(63)

11 Aktivitet Genomförande och uppföljning av Sörmlandsstrategin 2020 Aktivitets Målet är dels att driva på genomförandet, dels att samordna och följa upp de insatser som görs för att nå en i Sörmlandsstrategin Ett nytt regionalt arbetssätt ska etableras för att genomföra en och strategierna i Sörmlandsstrategin Utveckling av förbundskontorets arbetssätt för ovanstående kommer att hanteras som ett internt projekt under året. Uppföljning av Under året har ett projekt genomförts med syfte att utforma ett internt arbetssätt för regionförbundets arbete med att driva, genomföra och följa upp Sörmlandsstrategin De förslag som kommit fram kommer till en del att införas succesivt kronor kronor Sid 9(63)

12 Mål 1 i Sörmlandsstrategin 2020 I Sörmland finns goda förutsättningar för unga och vuxna att utbilda sig och arbeta. Arbetsgivare har goda möjligheter att rekrytera rätt kompetens. Att ha ett arbete är en av de viktigaste faktorerna för god livskvalitet. God tillgång till och hög kvalitet på utbildning är i sin tur en nödvändig förutsättning för att komma in i arbetslivet. En fungerande arbets- och utbildningsmarknad bidrar till välfärdens utveckling, till god folkhälsa och till att motverka utanförskap (ur Sörmlandsstrategin 2020). Uppdrag En säkerställd tillgång på kompetens och höjd utbildningsnivå På kompetensområdet har den regionala kompetensplattformen fortsatt att vara en viktig funktion för regionförbundet för att kommunicera med länets olika aktörer. Plattformen har etablerat sig och många frågor kanaliseras och lyfts vidare till det politiska bordet eller andra aktörer via plattformen. Frågan om utbildningsväsendets oförmåga att utbilda tillräckligt stor andel vård- och omsorgspersonal och personer med teknisk utbildning har belysts på olika sätt under året. Detta är också en av kompetensberedningens huvudfrågor. Ett arbetssätt där länets aktörer på kompetensområdet tillsammans strävar efter att möta utmaningarna i Sörmlandsstrategin med hjälp av medfinansiering från socialfonden är önskvärt. Sid 10(63)

13 Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt Regional kompetensplattform Projekt Regeringsuppdraget fortsätter och projektet ska uppfylla nedan angivna ambition i samarbete med länets aktörer på området. Analyser och studier tas fram och kommuniceras till berörda parter. Mötesplatser där näringslivet, kommunerna och utbildningsanordnare kan träffas ska anordnas för att matcha behov och utbud av kompetens. I regeringens villkorsbrev beskrivs kompetensplattformarnas syfte enligt följande: Kompetensplattformar ska inrättas för samverkan inom kompetensförsörjning och utbildningsplanering på kort och lång sikt. Varje län ska ta fram kunskapsunderlag och behovsanalyser som förhåller sig till funktionella arbetsmarknadsregioner. Under året har rapporten Sörmland 2030 en utbildnings- och arbetsmarknadsprognos diskuterats i olika forum. En förstudie med temat arbetsmarknadskunskap i skolan har genomförts. En dialog mellan regionförbundet och Arbetsförmedlingen har påbörjats. En fortbildningsdag för länets studie- och yrkesvägledare har anordnats. SYV-Barometern har genomförts, en undersökning bland länets studie- och yrkesvägledare. Plattformen var även med på länsstyrelsens och regionförbundets konferens Framtidens arbetsmarknad. Regionförbundet har bjudits in för att berätta om arbetet på regeringens Nationellt Forum kronor kronor Sid 11(63)

14 Projekt Projekt YH-Mälardalen (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Målet är att, tillsammans med Västmanland och Örebro, driva en storregional funktion för samverkan kring yrkeshögskoleutbildningar. Målet är att få fler YH-utbildningar i regionen. Dessutom ska projektet mynna ut i ett förslag på en permanent form att driva verksamheten vidare i. Det tre år långa projektet inom regionalfonden har avslutats under året. En viktig del har varit att erbjuda processtöd till de utbildningsanordnare som söker tillstånd att starta YH-utbildningar. En annan uppgift har varit att göra utbildningsformen känd. Området har under 2013 haft 38 procent beviljade utbildningar, jämfört med riksgenomsnittet på 31 procent. I Sörmland beviljades åtta nya utbildningar. Under året har fortsatt drift av YH-Mälardalen i Sörmland och Västmanland under 2014 beslutats kronor kronor Sid 12(63)

15 Projekt Projekt Satsning på Mälardalens högskola Att säkerställa Mälardalens högskolas status och dess möjlighet att vidareutveckla viktiga utbildningar och forskningsområden. Högskolan har en viktig roll att säkerställa länets behov av kompetens på många områden, särskilt de offentliga myndigheternas. Samarbetet är utformat i en överenskommelse. Högkolan har via samarbetet kunnat satsa på följande tre områden: tvärvetenskaplig teknik hälsoteknik, entreprenörskap i skolan och högskolans roll i regionen med avseende på nytta, värde och tillväxt. Regionförbundet har också deltagit vid högskolans olika arrangemang och aktiviteter, exempelvis konferensen Högskola och samhälle i samverkan, HSS kronor kronor Sid 13(63)

16 Projekt Projekt Beredning för kompetensfrågor I beredningen ska frågor om länets behov av kompetens, den låga utbildningsnivån, entreprenörskap i skolan, gymnasiesamarbete med mera diskuteras. I beredningen ska såväl politiker som tjänstemän ingå. Under våren startade kompetensberedningen med sju ledamöter ur regionförbundets styrelse sitt arbete. Beredningen har haft sex möten. Under hösten har beredningen fördjupat sig i orsakerna varför många elever inte fullföljer sin gymnasieutbildning och vad som kan göras för att vända utvecklingen, bland annat genom en länsgemensam konferens. Beredningen har också fördjupat sig i studie- och yrkesvägledning som ett strategiskt verktyg för färre avhopp i gymnasieskolan och bättre matchning på arbetsmarknaden. En studieresa genomfördes till Västsverige där beredningen tog del av flertalet goda exempel på regional och lokal nivå kring studie- och yrkesvägledning. Beredningen har rapporterat till regionstyrelsen vid två tillfällen kronor kronor Projekt Projekt Förstudie vård- och omsorgscollege Landstinget och kommunerna i Sörmland har under några år drivit ett gemensamt VO-College. Regionförbundet ska inför ett ställningstagande om en långsiktig satsning på verksamheten, genomföra en förstudie kring inriktning och resultat. Under slutet av 2013 beslutade styrelsen att finansiera en förstudie. Arbetet med förstudien påbörjades för att kunna leverera ett resultat tidigt kronor, extra beslut i regionsstyrelsen kronor kronor Sid 14(63)

17 Mål 2 i Sörmlandsstrategin 2020 Sörmland har starka samband med omvärlden Starka samband med omvärlden innebär möjligheter för människor att ta del av större utbud av utbildning, fritid och arbete. Sörmland har särskilda förutsättningar genom korta avstånd till större befolkningscentra och regionala kärnor i hela Stockholm-Mälardalen och Östergötland. En väl fungerande infrastruktur och kollektivtrafik är en grundläggande förutsättning för Sörmlands utveckling. Genom starka internationella samband till omvärlden ges möjligheter för näringslivet till en ökad konkurrenskraft och för besöksnäringen att växa (ur Sörmlandsstrategin 2020). Uppdrag Hållbara transporter och effektiv infrastrukturplanering 2013 har helt dominerats av arbetet med en ny regional plan för transportinfrastrukturen för Sörmland Arbetet har ägt rum genom en politisk process med en särskild beredningsgrupp för uppdraget som inte var känt vid framtagandet av verksamhetsplanen för Uppdraget kom från regeringen först vid årsskiftet 2012/2013 och har därmed varit väldigt intensivt och har, i viss mån, fått genomföras på bekostnad av insatser i några de andra uppgifterna som var planerade för året. Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt Godsstudie, regionalfondsprojekt i sju län i Stockholm- Mälarregionen Projekt Uppföljning av Ta fram kunskapsunderlag om hur godstransporter sker inom, genom samt in och ut ur länet. Alla slags godstransporter omfattas och koppling finns till det pågående strukturfondsprojektet, SATSA - Samverkan för effektivt transportsystem i Stockholmsregionen, vilket ingår i En Bättre Sits. Projektet har genomförts och avslutats i och med en regional redovisning den 25 april samt att rapporten tagits fram och distribuerats. Projektet är därmed uppfyllt kronor kronor Sid 15(63)

18 Projekt Projekt Uppföljning av Implementering och genomförande av cykelstrategin Ta fram en modell och struktur för hur cykelstrategins delar ska genomföras och stödja övriga berörda parter i dess arbete. Detta har på grund av det regionala planarbetet inte genomförts i sin helhet, däremot har regionförbundet i sitt förslag till regional plan infört en utbyggnadsplan för det regionala cykelnätet i länet. Därmed har et delvis uppfyllts kronor 0 kronor Projekt Projekt Uppföljning av Storregionala samverkansprojekt inom EBS - En bättre sits och ÖMS Östra Mellansverige Aktivt medverka i de pågående storregionala samverkansprojekten och ta fram planeringsunderlag för Sörmland och dess omvärld. Det storregionala samarbetet fick skjutas upp på grund av uppdraget från regeringen med den regionala och nationella infrastrukturplaneringen och startades formellt den 26 september. Därefter har nu fyra temagrupper med politiker och tjänstemän arbetat med kunskapsuppbyggnad inom respektive område kronor kronor Sid 16(63)

19 Projekt Projekt Uppföljning av Utredningar inom hållbara transporter, Ostlänkens vidare planering samt bytespunkter för en effektiv kollektivtrafik. Ta fram material som stödjer medlemmarnas planering och arbete för att utveckla och stärka de regionala sambanden och de hållbara transportsystemen inom länet och över länsgränserna. En rapport angående Skavstas utveckling har tagits fram under det första halvåret. En rapport som visar riksväg 55s nytta för den nationella trafiken har tagits fram men inte hunnit redovisas under året, detsamma gäller den del av TTP-projektet där Sörmland ingått och som visar den regionala nyttan med Ostlänken för orterna längs med den planerade banan och hur de kan utvecklas. Med dessa rapporter kan därmed et sägas vara uppfyllt kronor kronor Projekt Projekt Upprätta en regional plan för transportinfrastruktur i Sörmland Ta fram en ny regional plan i en bred och väl förankrad politisk process. Remissversionen remitteras brett och under lång tid så att en ny version kan beslutas av regionstyrelsen i december och skickas till regeringen för beslut om fast ram och därefter fastställelse i regionstyrelsen under Målet har uppfyllts i förhållande till tidplanen, ett förslag på ny plan lämnades till regeringen i december. 0 kronor kronor Sid 17(63)

20 Aktivitet Aktivitets Genomförande och uppföljning av länsplanen för regional transportinfrastruktur Utifrån de rutiner som är beslutade genomföra den regionala planen i nära samverkan med Trafikverket, kommunerna, Kollektivtrafikmyndigheten, länsstyrelsen och landstinget. Målet har uppfyllts, planen genomförs och följs upp kontinuerligt kronor kronor Aktivitet Aktivitets Bredband Ekonomiskt stöd till samordningsfunktionen på länsstyrelsen. Stödet till länsstyrelsen har utbetalats kronor kronor Sid 18(63)

21 Aktivitet Delta i framåtsyftande utvecklingsprojekt: Ostlänken, Räta Linjen och Biogas Öst Aktivitets Som delägare i Nyköping- Östgötalänken AB följa arbetet dels via styrelsen, dels via tjänstemannaberedning. För samverkansprojekt som Räta Linjen och eventuellt ytterligare projekt (E22-gruppen med flera) delta och stötta kommuner samt övriga parter. Medlemskap i organisationen Biogas Öst inklusive medverkan i projekt om produktion och distribution av biogas. Diskussioner kring ett djupare samarbete pågår. Målen har uppfyllts i olika grader, regionförbundet har stöttat och följt projekten i den mån det varit möjligt kronor kronor Sid 19(63)

22 Uppdrag Internationell samverkan Sörmland har nytta av influenser från omvärlden som kan omsättas i nya kunskaper och erfarenheter inte minst från Europas regioner och EU:s institutioner. Regionförbundet har under året fokuserat dels på ökad kunskap om EU:s sammanhållningspolitik, dels på goda relationer med medlemmarna i AER (Assembly of European Regions). Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt AER:s sommarskola Projekt Involvera unga vuxna i Europa i arbetet med EU:s strategi EU 2020 samt bidra till att AER:s ungdomsnätverk Youth Regional Network engageras tydligare i frågor kring regional utveckling. Målet är också att stärka AER:s ungdomsnätverk samt att få fler sörmländska ungdomar engagerade i dess arbete. Sommarskolan genomfördes i Sörmland den augusti med cirka 130 deltagare från 18 länder. Ungefär hälften av dessa var ungdomar eller unga vuxna. Temat för sommarskolan var Hållbar grön tillväxt, vilket stämmer väl med tillväxtstrategin EU Basort under veckan var Nyköping och studiebesök gjordes i Eskilstuna, Mariefred, Ökna samt Stockholm kronor kronor Sid 20(63)

23 Aktivitet Aktivitets Nätverk för EU-samordnare Utveckla nätverket för länets EU-samordnare så att de kan stödja sina lokala politiker i det internationella och europeiska arbetet. Med anledning av 2013 års ledningskonferens i Bryssel kommer särskilda insatser att vidtas innan och efter konferensen. Detta för att följa upp det som politikerna kommer fram till i Bryssel när det gäller strukturfondernas nya programperiod som påbörjas Särskilda insatser vidtogs under året genom förberedande studiebesök på SEF-kontoret i Stockholm, deltagande i regionstyrelsemöte inför ledningskonferensen samt ytterligare sammanträden för att följa upp det som kom fram vid ledningskonferensen i Bryssel. Verksamhetsåret avslutades med en studieresa till Bryssel med besök på flertalet EU-institutioner kronor kronor Aktivitet Aktivitets Medlemsavgifter till Stockholmregionens Europaförening (SEF) och Assembly of European Region (AER) Fortsätta att utveckla regionförbundets engagemang och medlemskap i nämnda organisationer, bland annat genom att arrangera en ledningskonferens till Bryssel och en sommarskola i Sörmland under sommaren Medlemsavgifterna är betalda. Utöver genomförandet av sommarskolan har regionförbundet varit representerat i arbetet inom AER med fokus på ungdoms- och utbildningsfrågor. Ett medvetet arbete har under året gjorts för att öka kunskaperna hos kommun- och landstingsledningarna om EU och sammanhållningspolitiken. Bland annat genomfördes ledningskonferensen till Bryssel den maj kronor kronor Sid 21(63)

24 Mål 3 i Sörmlandsstrategin 2020 Sörmland har ett konkurrenskraftigt näringsliv Ett starkt näringsliv och en hög grad av innovation och förnyelse är centrala frågor för en hållbar ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning. Företagen behöver bli fler och befintliga företag behöver växa. Regionen behöver ett flexibelt och konkurrenskraftigt näringsliv som tar tillvara på möjligheter och står starkt vid förändringar (ur Sörmlandsstrategin 20202). Uppdrag Ett näringsliv med goda förutsättningar Sörmland arbetar likt andra regioner i Europa med tillväxt. Tillväxt är en förutsättning för att kunna påverka de utmaningar som vi står inför. Några av de mest angelägna utmaningarna är den demografiska utvecklingen, ökad arbetslöshet, finansiell instabilitet och ökad global konkurrenskraft. Regionförbundet medfinansierar och driver en rad inriktade aktiviteter för ett förbättrat näringsliv och därmed ökad tillväxt och sysselsättning. Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt Kompetens för tillväxt (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Projekt Via kompetenscheckar underlätta för små och medelstora företag att få tillgång till kompetens från universitet och högskolor i närområdet. I projektet samverkar Östsvenska Handelskammaren, Almi, Mälardalens högskola och Linköpings universitet. Uppföljning av Projektet som startade 2011 är i sitt slutskede. 70 företag har beviljats kompetenscheckar och höjt sin kompetens eller konkurrenskraft genom samarbete med studenter eller forskare vid Linköpings universitet eller Mälardalens högskola. Alla sörmländska kommuner har varit representerade. Projektet har medfinansierats av regionalfonden kronor kronor Sid 22(63)

25 Projekt Projekt Uppföljning av Handlingsprogrammet för näringslivsutveckling Utifrån handlingsprogrammets genomföra utvecklingsinsatser i samråd med länets näringslivschefer. I samarbete med kommunerna och med medverkan av näringslivscheferna har det under året pågått studier och workshops kring länets viktiga utvecklingsbranscher. En länsomfattande studie och fem kommunstudier har genomförts kronor kronor Projekt Projekt Robotdalen (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Projektet är ett tioårigt projekt under Vinnovas Vinnväxprogram som avslutas Projektet arbetar inom områdena fältrobotik, industrirobotik och hälsorobotik. Regionförbundet följer att projektet uppnår de som Vinnova och EU:s regionalfond ställer på projektet. Vinnova överväger en förlängning av projektet kronor kronor Sid 23(63)

26 Projekt Projekt Nova Med Tech (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Utveckla nya idéer inom det medicintekniska området. Projektet fokuserar på att stärka de entreprenöriella aktiviteterna för att säkerställa att resultaten omsätts i kliniskt användbara produkter som kommersialiseras. Projektet som medfinansierats av regionalfonden och ytterligare 16 offentliga medfinansiärer har haft en projektbudget på 65 miljoner för de tre åren. Projektet har avslutats. Regionförbundet har medfinansierat Katrineholms kommuns deltagande i projektet kronor kronor Projekt Projekt Uppföljning av Främja kvinnors företagande Att under programperiodens två sista år utlysa projektpengar till projekt inom ordinarie företagsfrämjande system. Detta i enlighet med den förstudie som genomfördes under Regionförbundet tar över administrationen av programmet som tidigare handlades av länsstyrelsen. Fem projekt beviljades medel i utlysningen under våren, i och med det är alla medel i programmet bundna. Projekten började sin verksamhet och drivs främst av aktörer i det ordinarie företagsfrämjande systemet. Administrationen av de sju tidigare beviljade projekten fortsatte, varav fyra avslutades under året kronor kronor Sid 24(63)

27 Projekt Projekt Sörmlandsfonden (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Sörmlandsfonden ska ge företagare och investerare förutsättningar att utvecklas och skapa affärer. Fonden är ett komplement till traditionell bankfinansiering i regionen. Regionförbundet bidrar till administrationen av Sörmlandsfonden tillsammans med länsstyrelsen. Sörmlandsfonden har i slutet av året gjort sin första investering i ett företag. Sedan starten av fonden har cirka 70 företag ansökt och analyserats av fonden. Flera företag har presenterat sina idéer för affärsängelnätverket Sörmlandsnästet. Sörmlandsfonden har i några fall godkänt investeringarna men affärsänglarna och företagen har inte kommit överens om villkoren. Under april genomfördes två heldagsworkshops för entreprenörer i Eskilstuna och Katrineholm. I Nyköping har en finansieringsdag genomförts kronor kronor Sid 25(63)

28 Projekt Projekt Teknikcollege (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Följa upp att samverkansprojektet mellan regionförbundet, Nyköpings, Oxelösunds, Trosas och Gnestas kommuner uppfyller sina kring samverkan mellan näringsliv och det offentliga, bland annat om behov av kompetens. Teknikcollege har inlett ett samarbete med Östsvenska Handelskammarens projekt Trampolinen. Tillsammans ska de informera på högstadiet om vägen till arbete på de olika teknikföretagen i regionen. Företagen har en nyckelroll i Teknikcollege och är också aktiva när det gäller teknikutbildningarnas inriktning och utformning kronor kronor Projekt Projekt Miljödrivna marknader (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Skapa en plattform för forskning på miljöteknikens område i syfte att utveckla samverkan mellan små och medelstora företag och offentliga aktörer. Projektet är i en uppbyggnadsfas av en affärsutvecklingsplattform för att utveckla regional kompetens. En kartläggning av miljöteknikföretag i Västmanland och Sörmland angående företagens verksamhet, marknad och utvecklingsbehov har gjorts. 21 miljöteknikföretag intervjuades kronor kronor Sid 26(63)

29 Projekt Projekt MITC Mälardalen Industrial Technology Center (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Få till en samverkan mellan företag, akademi och samhälle inom området industriell teknik. I samarbetet ingår industriföretag i Mälardalen och Mälardalens högskola. Målet är att planera, finansiera och koordinera utbildnings-, utvecklingsoch forskningsprojekt tillsammans. En plattform med medverkande från tillverkningsindustrin, Mälardalens Högskola, kommunerna, Teknikcollege och skolan har etablerats. Tio parter har kopplats till samarbetet. MITC fokuserar på fyra områden, innovation, effektivare produktutveckling, effektivisering av produktion samt energi och miljöeffektivisering. Varje fokusområde har en ansvarig koordinator som arbetar mot företagen och MDH i att matcha behov samt genomföra valda aktiviteter. Under slutet av året fattade regionsstyrelsen beslut om att intensifiera verksamheten utifrån de behov av förnyelse i industrin som identifierats kronor, extra beslut i regionsstyrelsen kronor kronor Sid 27(63)

30 Projekt Projekt Uppföljning av Utveckling av de kulturella och kreativa näringarna (KKN) Ta fram en handlingsplan och påbörja genomförandet av den utifrån erfarenheter från tidigare projekt. Projektet fanns inte med i budgeten för 2013 och beslut har tagits under året av regionsstyrelsen. Projektet, som drivits under året, har finansierats av landstinget, länsstyrelsen och regionförbundet, och har samarbetat med Tillväxtverkets projekt Generator för att sprida information om KKN till företagsfrämjare. Ett samarbete med projektet för destinationsutveckling har genomförts. 0 kronor, extra beslut i regionsstyrelsen kronor kronor Aktivitet Aktivitets Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, basuppdrag Följa upp genomförandet av den politiskt beslutade ägaranvisningen. Enligt denna är Almis uppdrag att främja utvecklingen av konkurrenskraftiga små och medelstora företag samt stimulera nyföretagande i syfte att skapa tillväxt och förnyelse. Verksamheten ska vara inriktad på företagsutveckling genom rådgivning och finansiering med utlåning till små och medelstora företag. Aktiviteten rapporteras löpande via rapporter och insyn i styrelsen av regionen utsedda styrelseledamöter kronor kronor Sid 28(63)

31 Aktivitet Aktivitets Almi regionspecifikt uppdrag (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Utforma ett regionspecifikt uppdrag kring företagsrådgivning i Östra Mellansverige samt följa upp genomförda insatser. I projektet Företagsrådgivning Östra Mellansverige samverkar de fem Almibolagen i Östra Mellansverige och erbjuder på så sätt företagen en bredare och mer fördjupad företagsrådgivning. Femlänsprojektet FÖM är en fortsättning på det tidigare strukturfondsprojektet med samma inriktning. Projektet rapporterar till Tillväxtverket och regionförbundet tar del av rapporterna. I det regionspecifika uppdraget ingår även de nationellt initierade insatserna, ägarskiften, kvinnor och mentorskap. FÖM-projektet arbetar med att stärka ledarroller, varumärkesfrågor samt innovativa och föränderliga affärsmodeller. Sju externa konsulter är kontrakterade. Projektet kommer att fortsätta under första delen av kronor kronor Sid 29(63)

32 Aktivitet Aktivitets Almi IFS Via IFS verksamhet ska ett flertal företagare med invandrarbakgrund få rådgivning så att de kan starta företag. Nystartade invandrarföretag ska också få rådgivning. En speciell satsning på invandrarkvinnor ingår också. IFS är en ideell förening som har till uppgift att främja invandrarföretagandet i Sverige. Syftet är att hjälpa och stödja personer med utländsk bakgrund att starta eller att utveckla befintliga företag. Insatserna ska vara långsiktigt hållbara, både för ekonomin och för människors jämställdhet och kulturella integration. IFS affärsrådgivning har under året fått många nya kunder men håller också kontakt med de befintliga kunderna. IFS arbetar även de nationella initierade insatserna invandrarkvinnor nyföretagande och invandrarkvinnor lönsamhetsstyrning. På Almi finns två rådgivare för invandrare. I slutet av året påbörjades rekryteringen av ytterligare en kronor, extra beslut i regionsstyrelsen kronor kronor Sid 30(63)

33 Aktivitet Aktivitets Samarbete med Östsvenska Handelskammaren Träffa en överenskommelse om samverkan kring tillväxtprojekt i länet, bland annat genom insatser för internationalisering i sörmländska företag, samt följa upp genomförda insatser. Handelskammaren ska genom sina insatser inom området näringslivsutveckling medverka till förverkligandet av Sörmlandsstrategin Följande insatser ska genomföras: Internationalisering av små och medelstora företag i Sörmland, administrativt bidra till förverkligandet av ett partnerskap för hanteringen av Tillväxtverkets olika checkar för företagsstöd, genomföra projektet Trampolinen som har som syfte att skapa kontakter mellan grundskolan och företag samt fortsätta initiativet kring former för samverkan mellan näringsliv, universitet och högskolor. Handelskammaren har deltagit i flera internationaliseringsprojekt i länet bland annat Internationell handel i Katrineholm och samarbete kring exportmognad i projektet för destinationsutveckling. Handelskammaren leder det partnerskap som hanterar Tillväxtverkets program för checkar för affärsutveckling och internationalisering. Totalt erhöll 14 företag checkar. Projektet Trampolinen har under våren sökt nya företag. Företagen som deltar blir faddrar för en eller två skolklasser från årskurs 7 till 9. Deltagande kommuner är Nyköping, Oxelösund, Katrineholm, Flen och Eskilstuna kronor kronor Sid 31(63)

34 Aktivitet Aktivitets Samarbete med Nyföretagarcentrum Träffa överenskommelse om samverkan kring insatser för ökat nyföretagande i Sörmland. Regionförbundet medfinansierar Nyföretagarcentrums verksamhet i Nyköping och Strängnäs kronor kronor Aktivitet Aktivitets Ung företagsamhet Medfinansiera Ung Företagsamhets verksamhet kring UFföretagande i länets gymnasieskolor. Visionen för Ung Företagsamhet är att alla elever i Sörmland som vill ska ha möjlighet att driva ett UF-företag under sin gymnasietid. Ett viktigt arbete är att inspirera fler lärare att handleda ungdomar i företagande. Ung Företagsamhet har haft sitt främsta verksamhetsår någonsin. Länet hade 982 UF-företagare och den regionala UF-mässan lockade över besökare när den arrangerades i Nyköping i mars. På SM i UF-företagande representerades länet av tio sörmländska UF-företag. Under året fortsatte föreningens arbete med entreprenörskap i grundskolan och över ungdomar deltog vilket gör Sörmland till Sveriges främsta UF-region på entreprenörskap i grundskolan kronor kronor Sid 32(63)

35 Aktivitet Aktivitets Reglab Medlemskap och deltagande i det nationella forumet för lärande om regional utveckling. I forumet möts bland annat regioner, myndigheter och forskare för att lära sig mer. Reglab driver gemensamma utvecklingsprojekt och fördjupar de regionala analyserna. Regionförbundet är medlem och har under året deltagit i lärprojektet uppdatering av innovationsindex och seminarier bland annat om kompetensplattformar kronor kronor Aktivitet Aktivitets Landsbygdsutveckling Ta fram en matstrategi kopplat till offentlig upphandling av mat samt matturism som framtidsnäring. Utveckla småföretag och service på landsbygden via utlysning av utvecklingsmedel. Utveckla kommersiell och offentlig service i länet via utlysning av utvecklingsmedel. Uppföljning av Projektet fanns inte med i budgeten för 2013 och beslut har tagits under året av regionsstyrelsen. Regionförbundet är med och finansierar en tjänst på länsstyrelsen som ska arbeta med att uppfylla projekten. 0 kronor, extra beslut i regionstyrelsen kronor kronor Sid 33(63)

36 Uppdrag En hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring Besöksnäringen är en av de näringar som växer allra starkast. Internationellt sett (enligt OECD) är Sverige ett av de länder som har störst möjligheter att utveckla besöksnäringen i världen, öka omsättningen samt skapa fler arbetstillfällen. För att ta till vara de möjligheter som finns med denna bransch gäller det att arbetet genomförs på ett systematiskt och genomtänkt sätt. Besöksnäringen är en komplex näring som berör en rad olika branscher. För att få besöksnäringen att växa krävs att de berörda branscherna kan samverka sinsemellan och skapa attraktiva produkter tillsammans. Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt Destinationsutveckling Projekt Uppföljning av Den regionala strategi som beslutats under 2012 anger det långsiktiga et att fördubbla omsättningen i besöksnäringen. För att förverkliga det måste ett omfattande destinationsutvecklingsarbete genomföras. Regionförbundet ska också ansvara för att ta fram en handlingsplan för att nå det långsiktiga et. Nationellt ska Sörmland arbeta för att bli en av Sveriges 35 destinationer som marknadsförs internationellt. Destinationsutveckling Sörmland har efter en framgångsrik projektperiod blivit en del av det regionala turismuppdraget. I varje kommun finns en eller två coacher som samordnar verksamheten lokalt. Coacherna har träffats regelbundet för att stämma av uppnådda resultat och planera den framtida verksamheten. Vid årsskiftet var ett 70-tal företag med i processen. Drygt 160 bokningsbara paket har tagits fram. Företagen har träffats i små och stora grupper. Ett gemensamt beslut har tagits att det är kring profilen slott och herresäten som produkter och erbjudanden ska tas fram kronor kronor Sid 34(63)

37 Projekt Projekt Uppföljning av Det regionala turismuppdraget, inklusive ett eventuellt regionalfondsprojekt Slutföra den upphandling av det regionala turismuppdraget som påbörjades under Därefter följa upp så att det regionala uppdraget utförs enligt upphandlingen. Skapa ett regionalfondsprojekt med syfte att åstadkomma konkurrenskraft för företag inom outdoor -marknaden och hitta möjligheter till internationell affärsutveckling. Fortsatt implementering av konceptet Skavsta Access för etablering av fler flyglinjer till Skavsta. Under år 2013 slutfördes upphandlingen av det regionala uppdraget. Uppdraget gick till Sörmlands turismutveckling AB. Fokus i uppdraget ligger på destinationsutveckling. Projektetet Business Boost, ett projekt för att utveckla företag inom outdoor -marknaden för den internationella marknaden, beviljades EU-medel. Det pågår fram till slutet av år Hållbar besöksnäring (nu benämnt Swedish Welcome) och Skavsta Access ingår i det nya avtalet. Under slutet av 2013 beslutade styrelsen att påbörja ett intensivt arbete med att skapa en nätbutik för att attrahera besökare kronor, extra beslut i regionstyrelsen 1 miljon kronor kronor Sid 35(63)

38 Projekt Projekt Hållbar besöksnäring (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) En nationell modell för kvalitets- och hållbarhetssäkring ska i detta pilotprojekt testas och vidareutvecklas. I projektet får företagare möjlighet att utveckla sitt företag och sina produkter med en hållbar inriktning. Ett nationellt system kommer att vara klart år Sedan några år tillbaka pågår arbetet med att ta fram ett nationellt miljö- och kvalitetssystem för besöksnäringen. Namnet är nu Swedish Welcome. Sörmland har varit med som pilotlän och arbetet fortsätter. Tidigare var vi tillsammans med Västmanland. Nu står Sörmland på egna ben. Ansvaret ligger från år 2014 inom det regionala uppdraget. Drygt 30 verksamheter i de båda länen har hittills säkrats inom systemet. Andra företag och verksamheter har möjlighet att ta del av kunskapshöjande seminarier, nätverk och övrig information kronor kronor Sid 36(63)

39 Uppdrag Ett gynnsamt innovationsklimat Innovationer och förnyelse i företag och i övriga samhället är en viktig drivkraft för tillväxt i en region. Sörmland befinner sig i dag i den situationen att det finns få forskningsintensiva miljöer i länet. Ett komplett innovationssystem måste ta hand om alla sorters innovationer, oavsett om de kommer fram ur forskning eller i företag, organisationer eller via idérika personer oavsett kön, ålder och bakgrund. Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt Fler innovationer helt enkelt - en del av Innovationsmotorn Projekt Uppföljning av Projektet ska: vidareutveckla ett fungerande innovationssystem; i en region med brist på forskningsintensiva innovationsmiljöer uppmuntra unga människor över gymnasienivå, personer med utländsk bakgrund och småföretagare att våga förverkliga sina idéer: öka antalet idéer till innovationssystemet samt få fler idéer att bli kommersiella produkter på marknaden, inte minst inom miljöområdet och bland tjänstenäringarna. Projektet ledde under året till ett ökat inflöde av idéer samt en ökad kunskap om innovationsprocesser hos idébärarna. Innovationsnoderna har utvecklat sina erbjudanden. Projektet har bidragit till en förändrad syn på innovation. Det finns en ökad samverkan bland aktörerna och mer lärande på grund av bland annat ett flertal erfarenhetsutbyten/-träffar. En gemensam bild av förutsättningarna för innovation och sättningar för det framtida arbetet i innovationsstödsystemet har tagits fram, det vill säga en innovationsstrategi kronor kronor Sid 37(63)

40 Aktivitet Aktivitets Munktell Science Park Utveckla ett djupare samarbete med Munktell Science Park för att stärka det sörmländska innovationssystemet. Samarbetet är utformat i en överenskommelse och ska tillföra ökad kompetens med bland annat innovationsstöd, stöd till företag i tidiga skeden och inkubatorsverksamhet. Munktell Science Park ska utvecklas till ett kompetenscentrum för hela länets innovationssystem. Kontakter med Innovationsmotorns noder har etablerats. Inkubatorn Creates tjänster erbjuds för företag i hela Sörmland. Regionförbundet tar del av Munktell Science Parks verksamhet bland annat genom en adjungerad plats i AB Jernmaufakturs (officiellt namn) styrelse. Munktell Science Park har under året fått en ny ägare i form av Eskilstuna kommunföretag kronor kronor Sid 38(63)

41 Uppdrag Ett effektivt nyttjande av EU:s strukturfonder EU har fyra olika strukturfonder, regional-, social-, havs och fiskeri- och landsbygdsfonden. En programperiod mellan har avslutats och en ny, , är på väg att starta. Syftet med strukturfonderna är att öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen mellan EU:s medlemsländer och regioner. Fonderna finansierar projekt i EU:s regioner som ska hjälpa utsatta grupper i samhället och bidra till utveckling. Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Aktivitet Slutförande av arbetet med nuvarande strukturfondsperiod och förberedelser inför den kommande perioden. Aktivitets Målet är att stödja det återstående arbetet inom nuvarande strukturfondsperiod samt att underlätta för medlemmarna och andra aktörer att utnyttja befintliga EU-medel på ett effektivt sätt. Ett annat är att aktivt delta i programskrivningen och andra förberedelser inför den kommande perioden. Under året har ett intensivt arbete med programskrivningen för den regionala utvecklingsfonden pågått. Intresset från olika nationella och regionala aktörer har varit stort. Många har velat vara med och påverka programskrivningarna och därför gjort inspel av olika slag. De regionala tillväxtansvariga fick uppdraget att skriva det regionala programmet. Under sommaren blev det också klart att landets tillväxtansvariga även ska medverka i skrivandet av socialfondens regionala handlingsplaner. ESF-rådet i Östra Mellansverige bjöd in de regionalt tillväxtansvariga att genomföra förstudier för ett förändrat arbetssätt för nyttjande av socialfonderna. Under hösten genomförde regionförbundet en mobiliseringsrunda i länet för att tydliggöra förbundets roll i detta kronor kronor Sid 39(63)

42 Mål 4 i Sörmlandsstrategin 2020 Sörmland har hållbara och attraktiva livsmiljöer Ett attraktivt Sörmland lockar fler människor att bosätta sig i regionen och ger de människor som redan bor här ett gott liv. Sörmland är unikt genom sin flerkärniga ortsstruktur, den täta kopplingen mellan angränsande län, större städer, landsbygd, naturmiljö och vatten. Geografin och tillgängligheten ger förutsättningar för unika och attraktiva livsmiljöer. Attraktiviteten är nära kopplad till övriga områden i Sörmlandsstrategin. Att människor har tillgång till arbete är till exempel grundläggande för en regions attraktivitet (ur Sörmlandsstrategin 2020). Uppdrag Beakta de genomsyrande perspektiven Hållbarhet och attraktivitet binds samman i Sörmlandsstrategins fjärde men dessa perspektiv är också nära kopplade till övriga områden i strategin. Mål 4 har beaktats i projekt och aktiviteter som finns redovisade under andra uppdrag såsom bland annat Hållbara transporter och effektiv infrastrukturplanering, En hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring samt Att utveckla och genomföra Sörmlandsstrategin Övrigt Uppdrag En aktiv kommunikation och medlemsdialog 2013 har framförallt präglats av förankringen av Sörmlandsstrategin 2020, dess fyra och tillhörande strategier. Den nya strategin har genomsyrat det mesta vi har kommunicerat, bland annat i nyhetsbrev och på hemsidan. Under våren genomfördes den årligen återkommande ledningskonferensen som 2013 var förlagd till Bryssel för att öka kännedomen om förutsättningarna för den nya strukturfondsperioden och sammanhållningspolitiken. Vidare har arbetet med de uppskattade Morgonsofforna fortsatt där Oxelösunds kommun beslutat sig för att bli medarrangör i Nyköping. Under 2013 påbörjades även förberedelser för att byta publiceringsverktyg på hemsidan. Med anledning av att regionförbundet firade 10-års jubileum 2013 tog vi fram en jubileumsutställning som hade sin premiärvisning på NK-villan i Nyköping i början av juli. Utställningen har därefter visats på Qvarnen i Nyköping och biblioteket i Flen. Sid 40(63)

43 Projekt och aktiviteter inom uppdraget 2013 Projekt Ledningskonferens 2013 Projekt Målet med ledningskonferensen är att öka kunskapen om hur Sörmland påverkas av den globala ekonomin, inspirera till nytänkande för Sörmland i Stockholm-Mälarregionen samt att utveckla relationerna mellan regionförbundet och dess medlemmar går ledningskonferensen till Bryssel med anledning av den nya programperioden för strukturfonderna med start från var inriktningen på ledningskonferensen att öka kunskapen och förståelsen om EU:s strategi EU2020 med särskilt fokus på EU:s långtidsbudget och sammanhållningspolitik. Målet var att deltagarna skulle ha en djupare insikt om att vi i Sörmland ska vara aktiva när det gäller att ta vara på strukturfondernas möjligheter under kommande strukturfondsperiod vilket också infriades kronor kronor Sid 41(63)

44 Projekt Projekt Morgonsoffor Marknadsföra och öka kännedomen om Regionförbundet Sörmland i ett positivt sammanhang när det gäller företagande, marknadsföring och regional utveckling. Morgonsoffor arrangeras numera i samtliga kommuner i länet med undantag av Strängnäs och Trosa. Nytt för i år är att Oxelösund har gått med som medarrangör till Morgonsoffan i Nyköping. Ett mycket framgångsrikt samarbete bedrivs också i den så kallade KFV-regionen där Katrineholm, Flen och Vingåker turas om att vara värd. Även Gnesta har välbesökta morgonsoffor och i anslutning till politikerveckan i Almedalen var Regionförbundet Sörmland med och arrangerade en Morgonsoffa tillsammans med bland annat Gnesta kommun och Mälardalsrådet kronor kronor Projekt Projekt Mediakommunikation Upprätta en plan för kommunikation med media. Någon sådan plan har inte tagits fram under Egna personella resurser Sid 42(63)

Årsredovisning 2013 1

Årsredovisning 2013 1 Årsredovisning 2013 1 ÅRSREDOVISNING 2012 Årsredovisning 2013 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 4 Carina Wilhelmsson sidan 15

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Regionstyrelsens 24-timmarsmöte 24-25 oktober Båsenberga Hotel & Konferens Vingåker Program torsdag 24 oktober 12.15 Gemensam lunch 13.00 Välkommen till regionstyrelsens 24-timmarsmöte! Viking Jonsson

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014

Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014 Datum Dnr 2014-09-26 14-076 Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 D a t u m D n r 2015-01-15 15-001 Regionstyrelsen Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 Bakgrund Människors kunnande och kraft bygger Sörmland. En bättre matchning mellan arbetsgivarnas

Läs mer

Datum Dnr 2011-12-08 11-074 Verksamhetsplan och budget 2012 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se Hemsida: www.region.sormland.se

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget

verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget 2016 1 Verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget 2016 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: carina Wilhelmsson,

Läs mer

Verksamhetsplan och budget

Verksamhetsplan och budget Verksamhetsplan och budget 2014 1 Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Innehåll Sörmland i omvärlden...4 Regionförbundets uppdrag... 5 Regionförbundets ändamål enligt förbundsordningen...5

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Kommunfullmäktige Tid och plats: Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2013-06-19 18.00 i Eventsalen, Koordinaten.

Kommunfullmäktige Tid och plats: Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2013-06-19 18.00 i Eventsalen, Koordinaten. REVIDERAD KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare m.fl. Kommunfullmäktige Tid och plats: Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2013-06-19 18.00 i Eventsalen, Koordinaten. Mayvor Lundberg

Läs mer

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Fler jobb och fler i jobb Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Så skapar vi fler jobb i Eskilstuna Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Datum Dnr 2014-11-25 14-102 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se Hemsida: www.region.sormland.se

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Årsredovisning 2012 1 ÅRSREDOVISNING 2012 Årsredovisning 2012 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 6 STUA sidan 9 Thiago Tavares

Läs mer

verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget

verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 1 Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: carina Wilhelmsson,

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Årsredovisning

Årsredovisning Årsredovisning 2012 1 Årsredovisning 2012 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 6 STUA sidan 9 Thiago Tavares www.sxc.hu sidan 13

Läs mer

Årsredovisning 2012 1 Årsredovisning 2012 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: Carina Wilhelmsson, Regionförbundet Sörmland Foto: sidan 6 STUA sidan 9 Thiago Tavares www.sxc.hu sidan 13

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 Det välkomnande Sörmland - en attraktiv och tillgänglig destination i närheten av Stockholms storstadsområde Foto: Parken Zoo Vision och mål för

Läs mer

Regionalt Utvecklingsansvar- Landstingets uppdrag växer

Regionalt Utvecklingsansvar- Landstingets uppdrag växer 1 (8) Landstinget har ansökt hos regeringen om att få bilda en regionkommun från och med den första januari 2017. Om regeringen säger ja, betyder det att uppdraget för landstinget växer. Förutom nuvarande

Läs mer

Sörmlandsstrategin 2020

Sörmlandsstrategin 2020 En kortversion av Sörmlandsstrategin 2020 Sörmlandsstrategin 2020 ANTAL PRIORITERADE MÅL 1 2 3 4 66 Sala 72 Uppsala Skinnskatteberg 56 E4 70 68 Hallstahammar Västerås Enköping E18 E18 50 E20 E18 Eskilstuna

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-06-01 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Från idéer Vår till framgångsrika värdegrund företag Glädje i arbetet Flexibla i tanke och handling Affärsmässiga i utförandet Vision

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2015:126-141 Näringslivskontoret 2015-02-27 1/2 KS 14:1 Handläggare Gunilla Malm Tel. 0722-269 125 Kommunstyrelsen Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling Förslag till

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

Samordningsförbundet RAR i Sörmland Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. RAR ska stödja

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Nationell besökshantering

Nationell besökshantering Nationell besökshantering Access Days Besöksprogram Anna Sjöström, Miljöstrateg anna.sjostrom@tyrens.se 070 279 30 68 Miljöteknik vad menar vi? Miljöteknik innefattar sådana produkter, system, processer

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 FAKTA I KORTHET Nr. 10 2016 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2015. Den visar hur

Läs mer

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Marie Sjövall Västra Götalandsregionen 1. Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser Inriktning på insatserna utifrån regionala behov

Läs mer

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde. " Företagsamhet " Attraktionskraft " Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde.  Företagsamhet  Attraktionskraft  Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar Gävleborgs län Introduktion Det övergripande målet för Gävleborgs läns tillväxtavtal är kunskapsdriven tillväxt. De parter som står bakom avtalet anser att det skall vara den gemensamma handlingsplanen

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Beslutad RS 6 Datum Dnr 2012-03-22 12-008 Årsredovisning 2011 Box 325 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, V Kvarngatan 64 Telefon: +46 155-778 90 Fax: +46 155-21 59 10 E-mail: Info@region.sormland.se

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Sandra Lindeskog. Kompetenssamverkan Skåne

Sandra Lindeskog. Kompetenssamverkan Skåne Sandra Lindeskog Kompetenssamverkan Skåne Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Region Skåne i januari 2010: Ökad kunskap och översikt inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet Samordning av

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län Regionalt kompetenskansli 26 april 2016 Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län TEMA Kompetensplattform 2.0 hur går vi vidare? Omvärdsbevakning

Läs mer

Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016

Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016 Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Vårt arbete börjar hos företagen. Ett starkt näringsliv skapar arbetstillfällen och intäkter till Eskilstuna.

Läs mer

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) HANDLÄGGARE Ann-Mari Bartholdsson, Avdelningen för Näringslivsutveckling 035-179887 Datum Diarienummer 2012-11-15 RS120436 Regionstyrelsen Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Vision I Gävleborg har DU alltid inflytande och delaktighet i de frågor

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning , REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning Handlingsplanen framtagen av: Conny Danielsson Dan Gustafsson Region Dalarna, Tillväxtenheten Avdelningen för kompetensförsörjning Mars 2017 0 Regionala

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Internationell strategi - Åmåls kommun

Internationell strategi - Åmåls kommun Internationell strategi - Åmåls kommun Det internationella arbetet ska vara ett verktyg för att tillföra kompetens, erfarenhet, ekonomiska resurser och skapa framtidstro i utvecklingen av Åmåls kommuns

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer