Reglab-nätverket för kompetensförsörjning 8 april Information från Myndigheten för yrkeshögskolan Linda Wiklund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reglab-nätverket för kompetensförsörjning 8 april 2013. Information från Myndigheten för yrkeshögskolan Linda Wiklund"

Transkript

1 Reglab-nätverket för kompetensförsörjning 8 april 2013 Karin Botås, Regionförbundet Sörmland och Diana Unander Nordle, Regionförbundet södra Småland hälsade välkomna och berättade om planerna för dagen. Då Tillväxtverket i februari skickade ut en inbjudan till workshop för att diskutera kompetensplattformspengarna så beslutade vi att samköra dessa två träffar. Detta innebar att den tid vi ville ägna till att diskussioner kring vad vi vill med nätverket etc. blev ytterst begränsad under förmiddagen, men en speed-thinkingövning för att samla upp tankar och funderingar. Information från Myndigheten för yrkeshögskolan Linda Wiklund Regionala rapporten Uppdatering av rapporten, nytt för i år är att även in- och utpendling kommer att finnas med. Tidplan - 15 april, enkätsvar skickas till myndigheten - Första delen av maj utkast till länsbeskrivningar - Mitten av juni lämna synpunkter på länsbeskrivningar - Slutet av juni sista snabbkorrektur av länsbeskrivningarna innan de presenteras Regionala besök Besök i Östergötland och Värmland har genomförts, vissa saker förändras. På dessa träffar försökte man samla och träffa arbetslivet, utbildningsanordnare, regionala företrädare för att diskutera YH i stort, framtida kompetensbehov, analysarbetet, validering. Upplevde att det blev alltför mkt och det kommer inte att finnas resurser att göra detta i alla regioner. Därför har man nu tänkt om lite - Regionala besök för att möta arbetslivet (ledningsgrupp) Arbetslivets roll i yrkeshögskolan, förslag 8 träffar runt om - Regionala besök för att möta anordnare, inga under 2013, endast då man blir specifik inbjuden - Regionala besök för att möta regionen, diskutera analys, hur plattformen är upplagt osv förslag 3 till fyra träffar då flera regioner samlas, antingen i Stockholm eller ute i landet - Validering detta kommer att ske separat Östsam utbildningsanordnarna uppskattade att få träffa myndigheten men inte att det kom fram så mkt nytt. Mötet med arbetsgivarna var mycket uppskattat, deltagarna var förberedda fick en ökad förståelse för hur processerna ser ut. Värmland instämmer med det som Östsam framförde. Arbetslivets uppskattade mötet mycket och det finns en hel del man kan arbeta vidare med. Arbetsgivarna fick en ökad förståelse för processen men besvikelsen blev ändå stor när man inte fick hem utbildningarna man sökt för. Förslag träffar med potentiellt nya anordnare, och väcka intresset hos arbetslivet. Detta är ett annat spår som inte kommer att ligga inom ramen för detta.

2 De regionala träffarna kommer att ligga under hösten, man ligger inte så långt fram i planeringen ännu. Myndigheten kommer försöka se till de nätverk och sammanslutningar av regioner som redan finns i den mån det går. Kompetensförsörjningsindex Eva Moe, Reglab En arbetsgrupp har tillsatts för att ta fram vad som egentligen menas med kompetensindex, vad man vill uppnå, vad man menar osv. arbetet har varit mycket komplext. Lejla Gros från Östsam, Maria Svensson, Regionförbundet i Örebro, Eva Moe, Tillväxtanalys, regionala analytiker, Arena för tillväxt har ingått i arbetsgruppen Indikatorsmodell för regional kompetensförsörjning målet är att utveckla en uppsättning indikatorer för kompetensförsörjning på regional nivå som beskriver regionernas matchning på arbetsmarknaden. Ambition att det ska gå att uppdatera regelbundet. Man kommer att fokusera på att basera indikatorerna på den statistik som finns tillgänglig, uppkommer särskilda behov så kommer det att gå att köpa in statistik. Nästa steg blir ett lärprojekt enligt modell för innovationsindex, med en extern utförare, referensgrupp som stöd för konsulten, hela gruppen kommer att bidra med diskussion, förankring och förslaget är att man träffas 2-3 workshopar där det kommer finnas konkreta förslag att ta ställning till. Utföraren bör ha erfarenhet av uppföljning inom regional tillväxtpolitik och arbete med kompetensförsörjning, det är även uppskattat om utföraren har viss internationell erfarenhet/utblick Ett projekt i flera steg? Det kan finnas intresse av att göra ett mer djupgående arbete - Utveckling av indikatorsmodellen - Kunskapsseminarier - Ren regional exempelsamling. Tidplan - Upphandling konsult, av Reglabs kansli och en mindre arbetsgrupp maj - Inbjudan om att delta i lärprojektet går ut till Reglabs medlemmar - juni - Projektstart augusti -september - Indikatorsmodellen bör vara klart i december - januari - Presentation, Reglabs årskonferens februari 2014 Just nu pågår ett arbete med att uppdatera raps. Den diskussion om att ta fram ett baspaket ligger nu vilande och Tillväxtverket har tillsammans med övriga myndigheter beslutat att avvakta tills vidare. Kostnader - Antingen så går intresserade regioner in och betalar sin del - Annars kan regionerna gå samman och ansöka om kompetensplattformspengarna för att få till stånd ett gemensamt projekt. - Gemensamt strukturfondsprojekt, få med det i de regionala planerna så att den här typen av aktiviteter kan bli sökbara.

3 Speed-thinking Nätverket framåt En workshop i tre delar, individuella reflektioner, gruppdiskussioner och summering av de mest angelägna frågorna för nätverket. Så här har jag/vi nytta av nätverket. Flera punkter var återkommande så vi har här försökt klustra dem lite för att det inte ska bli en alltför lång lista, men alla synpunkter har fångats upp. Erfarenhetsutbyte, dialog med kollegor runt om i landet och med nationella aktörer (myndigheter/departement) var de absolut mest frekvent förekommande. Nedan följer en lista med vilken nytta deltagarna ser av nätverket, ingen inbördes prioriteringsordning. - Får bra info, kan ställa frågor - Nätverka, lära känna kollegor som arbetar med liknande frågor - Utbildningssidan Bevakning, få kommuner (ingen kan jobba ensam med utbudet.) - Positivt med nätverk inom kompetensförsörjningsfrågan - Höra hur gör andra/erfarenhetsutbyte/ kunskapsutbyte - Erfarenhetsutbyte kring arbetsmetoder och problemställningar - Omvärldsbevakning - På regional nivå, större förutsättningar att samla politikområden - Viktig myndighetsinformation/dialog - Ny kunskap/nya idéer - Får tankar som utvecklar det egna regionala arbetet - Arbetsmarknaden alltmer regional, skapa drivkrafter på regional nivå. - Möjlighet att påverka vad regionerna behöver stöd med, information om osv. - Tillsammans utveckla arbetet med/i kompetensplattformar - Dialogforum - Samlat få ta del av information/kunskap inom området från externa aktörer, tex Tillväxtverket och YH-myndigheten - Tillgång till nätverkets samlade kompetens - Ett gemensamt forum för personer som arbetar med kompetensplattformsuppdraget, ett uppdrag som är mycket komplext och lämnar mycket öppet för regionala tolkningar - Nödvändiga kontaker för gränsöverskridande arbete (arbetsmarknadsregioner) - Kompetensplattformsuppdraget innebär nätverkande på såväl regional som nationell nivå, nätverket fyller en viktig roll för nätverkande med andra regioner, myndigheter och departement - Lärande, hur ser det ut i andra regioner av liknande storlek, vilka är utmaningarna? - Samordna kritik, behov av förändringar med myndigheterna tex YH-myndigheten - Ta del av goda exempel - Ovärderligt med regelbundna möten som jag prioriterar högt - Lyfta och synliggöra regionala behov - Träffar med aktiva inslag - Avslappnat sätt att mötas - Dialog med nationella företrädare - Diskussion om olika insatser, vilka har varit mer eller mindre framgångsrika och varför? - Möjlighet för SKL att ta med sig och/eller lyfta frågor - Nå ut till regionerna med möjligheterna med validering - Få in exempel på hur olika regioner arbetar med validering idag och även utvecklingsmöjligheter, förmedla fördelarna och möjligheterna med en ingång när det gäller validering - Informationsutbyte. - Metodutveckling, tips konkreta arbetsmetoder

4 - Genom nätverket har jag fått bättre vetskap om vem/vilka man kan vända sig till i olika frågor - Gemensamma utvecklingsprojekt - Relevanta myndigheter i nätverket, nära dialog - Behov av mer regelbundna träffar, två känns för lite - Pysventil när något känns svårt, kraft och energi från andra - Benchmarking - Specifika lärprojekt - Bolla idéer - Prata ihop oss och driva gemensamma frågor, gemensam påverkan starkare tillsammans - Viktigt för nationella aktörer att få en samlad bild av vad som sker regionalt - Få samlad input till fortsatt utvecklingsarbete - Möjlighet att skapa nya nätverk inom nya områden/utmaningar - Ensam roll regionalt, bra med nätverket för kontakter - Få inspiration till nya sätt att arbeta - Hitta lösningar - Få in regional digital agenda, hur kan vi använda e-tjänster - Ekonomiskt - seminarium, upphandlingar av system - Tydligt fokus i nätverket kompetensplattformsuppdraget - Driv och delta i nästa lärprojekt Hur kan vi göra nätverket bättre? - Tydliggör och få fler att använda webben/bloggen för utbyte mellan träffarna - Kontinuitet i planeringen av träffarna genom att inte byta ut hela planeringsgruppen - Identifiera relevanta myndigheter och gör dem delaktiga i nätverket - Ta fram gemensam lista på diskussionsämnen - Utveckla ett digitalt forum kopplat till nätverket (finns redan men kan bli bättre) - Flera representanter från berörda departement borde nyttja möjligheten att träffa regionala representanter (arbetsmarknadsdepartementet och utbildningsdepartementet) - Alla politikområden och berörda myndigheter bör vara med vid nätverksträffarna - Avsatt tid för att prata - Mer regelbundna träffar, två gånger per år räcker inte - Fortsätta dela ansvaret för planeringen - Analysera och problematisera frågeställningarna - Fokusera och fördjupning av en fråga i taget - Göra en gemensam SWOT - Agera för eventuell förändring - Systematisera lärandet i nätverket - Intressant innehåll - Möjliggöra konkreta projektdiskussioner/möten - Arbeta med gemensamma utvecklingsfrågor - Lite mer organisering av administrationen, ex övergripande ansvariga enligt Barbros förslag - Samarbete med klusternätverket och analytikernätverket - Ett gemensamt utvecklingsprojekt är bra för nätverket, bra att komma ifrån information - Samverka inom omvärldsbevakning - Förbereda frågor - Mer undertematiska träffar så att man kan välja - Regionala förväntningar på SKLs insatser - Gå på djupet med några frågor

5 - Möjligheter till fördjupade diskussioner med utgångspunkt i regioner med liknande förutsättningar - Bli mer konkreta - Nationella myndigheter bör använda nätverket istället för att kalla till ytterligare möten - Fördjupad dialog med myndigheter - Ta fram indikatorer för kompetensförsörjning - Mer tid för erfarenhetsutbyte och goda exempel - Tematiska seminarier, lyfta utmaningarna - Om inte REGKOMP fortsätter är det viktigt att hela landet representeras i nätverket. - Idébank med lyckade initiativ och projekt kort beskrivning och kontaktperson - Fokusfrågor med förberedelser - Ämnesspecifika videokonferenser kring aktuella frågor - Mindre grupperingar inom/i anslutning till det större nätverket - Lägga ut träffarna i landet?! - Översikt över personer på regional och nationell nivå, kontaktuppgifter, vem gör vad? Underlätta samverkan - Några nationella möten med stor betoning på inspiration - Fokusera - Väl förberedda möten - Prioritera närvaro - Våga berätta om misstag, högt i tak - Mindre arbetsgrupper (digitala möten), mer regelbundna träffar, små öar i ett större hav - Tema med någon intressant föreläsare - Dynamiska gruppövningar med problemlösning - Myndigheterna agera som bollplank, stöd och hjälp i arbetet med tex.validering, EQF eller andra frågor - Hur håller man på bästa sätt kontakten mellan träffarna? Sociala medier? Fysiska möten? Hur går vi vidare? De två första uppgifterna fokuserade på individuella reflektioner som sedan diskuterades i gruppen. Den tredje och sista uppgiften handlade om att prioritera vilka av insatserna som var mest prioriterade i grupper. - Strukturen nationell kompetensplattformssamordning, grundstruktur (ansvaret) för nätverket, Samordnare av nätverket (2 fasta och 2 rullande för att uppnå kontinuitet) viktigt med kontaktperson/koordinator för nätverket så myndigheter och departement vet var man skall vända sig om man vill delta, har frågor att ta upp etc. - Innehåll nulägesanalys om vad som står högst på agendan, prioriteringar för nätverket 2020 inklusive handlingsplan, lättare att planera träffar, få en röd tråd i arbetet samtidigt som det måste finnas utrymme för aktuella problem/frågeställningar. Fokusfrågor på träffarna utifrån nulägesanalys över vad som är gemensamt och viktigt. Förberedelser inför mötet kan krävas. Viktigt med tid för erfarenhetsutbyte, pysventil, möjlighet till dialog, omvärldsbevakning. - Tema prioriterade fokusområden kan både gälla nätverket som helhet och mindre grupperingar (se nedan) - Mindre grupperingar träff i samband med Reglabs nätverksträff eller videokonferenser. Tematiska grupper som kan arbeta mellan stormötena/nätverksträffarna utifrån intresse. Fokus på fördjupande och mer konkreta frågor

6 - Baspaket två grupper vill att den här dialogen återaktualiseras. Utred frågan igen, hur ser behovet ut? koppla arbetet till kompetensförsörjningsindex, riktlinjer och analyser. - Idéutbyte idébank, samlad information med korta beskrivningar av lyckade initiativ och projekt sökbart på ämne och rubrik, kontaktpersoner som kan berätta mer. Input från hur andra arbetar, djupdykningar inom specifika områden för ett ökat lärande. SYV-temat hösten 2012 är ett exempel på hur man kan arbeta. - Gemensamma utvecklingsprojekt, lärresor, utbyten bli mer konkreta gå från dialog till samhandling - Träffar ute i landet också, kan dock vara svårare att få med departement och myndigheter men kan trots allt ge ett mervärde genom att vara där det händer, inspirerande att vara på plats och se hur olika regioner arbetar. Positivt för lärandet. - Deltagare viktigt att få med de olika politikområdena, nu har vi haft nöjet att ha representation från näringsdepartementet men vi behöver få med övriga departement som är kopplade till kompetensplattformsarbetet (utbildning och arbetsmarknad). Detta gäller även de myndigheter som är kopplade till de olika politikområdena, flernivåstyre. - Värna våra framgångsfaktorer; avslappnad, informell och öppen stämning i nätverket. Engagemang och seriositet från alla som deltar. Ta vara på det vi har och ta ett steg till för att bli lite bättre, lite spetsigare och hitta det extra mervärdet. - Kommunikation webb, blogg, Reglab bör ha huvudansvar för att det finns en uppdaterad deltagarlista Nästa steg En arbetsgrupp tillsattes för att arbeta vidare med förslagen och presentera ett förslag på hur vi går vidare i samband med höstmötet; - Diana Unander Nordle, Regionförbundet södra Småland (sammankallande) - Karin Åkerman, Länsstyrelsen Västmanland, - Tove Kullberg, Länsstyrelsen Norbotten, - Therese Kullåker, Region Gotland, - Thomas Gustafsson, Region Värmland, - Eva Moe, Reglab, - Clas Alenius, Regionförbundet Jämtland - Örjan Johansson, Tillväxtverket - Mats Söderberg, SKL Inget nytt datum sattes, arbetsgruppen återkommer med datumförslag innan sommaren. Eftermiddagen arrangerades av Tillväxtverket vilket innebar att även dokumentationen sköttes separat. Vid tangenterna, Diana Unander Nordle, Regionförbundet södra Småland

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm Nytt socialfondsprogram och gemensamma möjligheter DATUM 8 maj 2014 TID Kl. 10.30 17.00, fika från kl. 10.00 PLATS Näringsdepartementet,

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter DATUM 20 oktober 2015 TID PLATS DAGENS VÄRD Kl. 10.30

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm Att ta tillvara en outnyttjad arbetskraftsresurs: Integration som kompetensförsörjningsstrategi och validering som verktyg DATUM

Läs mer

Yh Mälardalen. Örebroregionen. Sörmland. Västmanland. En huvudprojektledare samt en delprojektledare i varje län

Yh Mälardalen. Örebroregionen. Sörmland. Västmanland. En huvudprojektledare samt en delprojektledare i varje län Yh Mälardalen Örebroregionen En huvudprojektledare samt en delprojektledare i varje län Västmanland Sörmland Samarbete mellan tre län inom ramen för ett regionalfondsprojekt under 3 år Historik Yh Mälardalen

Läs mer

Reglab 2015-2019. Projektplan

Reglab 2015-2019. Projektplan 141001 Reglab 2015-2019 Projektplan Inledning Projektet Reglab är ett forum för lärande om regional utveckling, där regionala utvecklare, myndigheter, forskare och andra intresserade möts för kunskaps-

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

26 april 2018 Kompetensförsörjningsdagarna. Djupdykning i regionala analyser

26 april 2018 Kompetensförsörjningsdagarna. Djupdykning i regionala analyser 26 april 2018 Kompetensförsörjningsdagarna Djupdykning i regionala analyser Bakgrund Regional analys ett angeläget och aktuellt utvecklingsområde. Erbjudandet om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Läs mer

Rätt kompetens i rätt tid! Myndighetens analysarbete av arbetslivets efterfrågan på kompetens och anordnarnas ansvar att beskriva efterfrågan

Rätt kompetens i rätt tid! Myndighetens analysarbete av arbetslivets efterfrågan på kompetens och anordnarnas ansvar att beskriva efterfrågan Rätt kompetens i rätt tid! Myndighetens analysarbete av arbetslivets efterfrågan på kompetens och anordnarnas ansvar att beskriva efterfrågan Analys och omvärldsbevakning Syftet med analysarbetet att bedöma

Läs mer

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling REGLAB en mötesplats för regional utveckling REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna Region Gotland Region

Läs mer

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september Processen Kartläggning av aktörer/etablerade samverkansformer/branscher/utbildningsanordnare Dialog, april juni Dialogmötena i syfte att diskutera vilka behov och frågor nuvarande plattformar tar hand

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Resultatmål Nr Aktivitet Aktivitetsmål Ansvar Målgrupp Uppföljning/ utvärdering Internt Antal underlag över. som finns och arbetsmarknadens

Resultatmål Nr Aktivitet Aktivitetsmål Ansvar Målgrupp Uppföljning/ utvärdering Internt Antal underlag över. som finns och arbetsmarknadens Aktivitets- och kommunikationsplan för Länsgrupp kompetensplattform Konkretisering av länsgruppens uppdrag som beslutades av styrgruppen för Kompetensplattform Västerbotten den 17 november 2011. A: Ta

Läs mer

Minnesanteckningar workshop Framtidens kompetensbehov IT, Kosta 30 november 2012

Minnesanteckningar workshop Framtidens kompetensbehov IT, Kosta 30 november 2012 2013-01-22 Minnesanteckningar Diana Unander Nordle Tel: 0470-79 48 78 Minnesanteckningar workshop Framtidens kompetensbehov IT, Kosta 30 november 2012 Dagen inleddes med en genomgång av vilka förväntningar

Läs mer

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015 REGLAB en mötesplats för regional utveckling Medlemsgrupp 12 feb 2015 Reglabs styrelse Magnus Persson, Regionförbundet Örebro (ordf) Lars Christensen, Region Värmland Carin Daal, Region Skåne Anna Bünger,

Läs mer

Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund

Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund Syftet med analysarbetet Bedöma vilka yrken och kompetenser som efterfrågas av arbetslivet Planera omfattning

Läs mer

REGLAB. RUS-nätverket 21 nov 2018

REGLAB. RUS-nätverket 21 nov 2018 REGLAB RUS-nätverket 21 nov 2018 Välkommen! Dagens program 10.00 Välkommen! 10.30 Återblick från analytikernätverket Genomförande av RUS vad menar vi? Genomförande av RUS vad gör vi? 11.30 Myndigheternas

Läs mer

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län Regionalt kompetenskansli 26 april 2016 Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län TEMA Kompetensplattform 2.0 hur går vi vidare? Omvärdsbevakning

Läs mer

Svenska Reglab nästa steg

Svenska Reglab nästa steg Eva Moe 110419 Reglab Svenska Reglab nästa steg Projektet Svenska Reglab har drivits i 18 månader och byggt upp ett fungerande forum för lärande kring regional utveckling, där regionala utvecklare möts

Läs mer

Reglab. Medlemsmöte 6 feb

Reglab. Medlemsmöte 6 feb Reglab Medlemsmöte 6 feb Reglab nästa period Inriktningsmål: Vara ett stöd för utvecklingen av regionerna efter 2019 Ökat samarbete med högskolor och universitet Bidra till stärkt flernivåsamarbete En

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli. 2 september 2015

Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli. 2 september 2015 Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli 2 september 2015 Handlingsplan för kompetensförsörjning Antagen av Regionstyrelsen, Regionförbundet Januari 2014. 22 Åtgärder Processansvariga

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Reglabs verksamhetsplan

Reglabs verksamhetsplan Reglabs verksamhetsplan 2016 20151217 INLEDNING Inför 2016 finns ett stort antal aktiviteter planerade. Många av dem har startat under 2015 eller tidigare, som seminarieserien Jobbregionen, utvecklingsprojekten

Läs mer

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 Det regionala brukarrådet med inriktning på missbruk och beroende 1 bjöd, den 9 november

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Översikt alla Frågor - Reglab - Lärprojektet Integration - uppföljningsenkät

Översikt alla Frågor - Reglab - Lärprojektet Integration - uppföljningsenkät Översikt alla Frågor - Reglab - Lärprojektet Integration - uppföljningsenkät Statistik - Veldig kunnskapsrike deltakere, bra prosess og læring mellom deltakerne Har varit ett mycket bra projekt som gjort

Läs mer

Integration & tillväxt. Välkommen!

Integration & tillväxt. Välkommen! Integration & tillväxt Välkommen! Dagens program Framtid Dåtid Förmiddag Projekt Kompetensplattform BD Eftermiddag Integration & tillväxt Nutid Projekt Kompetensplattform Norrbotten Bakgrund Innehåll Resultat

Läs mer

WORKSHOP II REGIONAL KOMPETENSPLATTFORM ULRIKA EKSTRÖM

WORKSHOP II REGIONAL KOMPETENSPLATTFORM ULRIKA EKSTRÖM WORKSHOP II REGIONAL KOMPETENSPLATTFORM ULRIKA EKSTRÖM INNEHÅLL 01 Nulägesbild 02 03 04 Behov och nytta (förväntningar på resultat) Presentation - gruppdiskussion Kaffe Målgrupp 05 Form och innehåll 06

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi 1 Örjan Johansson Tillväxtverket Enhet: Regional tillväxt 2 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet. Vi skapar

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

Regional kompetensförsörjning Uppföljning hösten 2011

Regional kompetensförsörjning Uppföljning hösten 2011 Regional kompetensförsörjning Uppföljning hösten 2011 Presentation 2012-03-23 Örjan Johansson 1 Bakgrund Regeringsuppdraget till länen och kompetensfrågornas ökande betydelse. Uppföljningen ger kunskap

Läs mer

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar Dokumentation planeringsmöte 23 januari 2017 1. Inledning Inför den kommande konferensen

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm Att ta tillvara en outnyttjad arbetskraftsresurs: Integration som kompetensförsörjningsstrategi och validering som verktyg DATUM

Läs mer

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 Maria Svensson Hallberg Utvecklingsledare - målområdesansvarig Regionförbundet Örebro Agenda Uppdrag och bakgrund Hur arbetar

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

Verksamhetsplan Reglab 2013

Verksamhetsplan Reglab 2013 Verksamhetsplan Reglab 2013 121113 INLEDNING Reglab är efter tre år en etablerad plattform för kunskaps- och kompetensutveckling inom regional utveckling och verksamheten växer successivt utifrån medlemmarnas

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik Barnets rättigheter - från teori till praktik 18 september - 11 december 2013 Dokumentation Tillfälle 4-11 december Jättebra och inspirerande. Bra upplägg. Nu är jag peppad att jobba vidare och jag har

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Reglabs verksamhetsplan

Reglabs verksamhetsplan Reglabs verksamhetsplan 2017 20161117 INLEDNING Reglab är ett forum för lärande och kompetensutveckling inom regional utveckling, med 24 medlemmar och 17 partner. Den utveckling som pågått under några

Läs mer

Lärprojekt Uppföljning och utvärdering av regional tillväxt Minnesanteckningar 28-29/9 Foresta

Lärprojekt Uppföljning och utvärdering av regional tillväxt Minnesanteckningar 28-29/9 Foresta Lärprojekt Uppföljning och utvärdering av regional tillväxt Minnesanteckningar 28-29/9 Foresta Deltagare: se separat förteckning Dag 1, 28/9 Välkommen, inledning - Eva Moe, Bo Josef Eriksson och Ann Otto

Läs mer

Förenkla helt enkelt

Förenkla helt enkelt FÖR ER SOM GENOMFÖR Förenkla helt enkelt INFORMATION OM GENOMFÖRANDET Förenkla helt enkelt 1 Utbildningens syfte Ett bra lokalt företagsklimat bidrar till sysselsättning och att det skapas resurser till

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Regionala dialoger inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Det finns behov och en efterfrågan av medarbetare med eftergymnasial

Läs mer

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete e Regeringen Regerings beslut 2017-12-21 N2017/07839/RTS IV5 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018-2020 Regeringens

Läs mer

Styrgrupp för Kompetensplattform Västerbotten

Styrgrupp för Kompetensplattform Västerbotten PROTOKOLL 2012-02-15 Dnr: 10RV155 Styrgrupp för Kompetensplattform Västerbotten Tid: Onsdag den 15 februari, 2012 mellan kl 10.00 och 12.15. Plats: Region Västerbotten, rum Aspen Ledamöter: Hans Lindberg,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Uppdraget Föreningen skapar förutsättningar för hållbara

Läs mer

Vad är syftet med Region 2050?

Vad är syftet med Region 2050? Vad är syftet med Region 2050? Placera regionerna i en framtida samhällsutveckling Skapa beredskap rusta medarbetare och beslutsfattare Grund för strategiska beslut och processer stöd för RUP/RUS-arbete

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Kompetensrådsträff 2011-03-17

Kompetensrådsträff 2011-03-17 Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Kompetensrådsträff 2011-03-17 Inledning Det nationella kompetensrådet träffades för tredje gången dagen efter den nationella konferensen om Möjligheter,

Läs mer

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 1 (8) FÖRSLAG Datum 2018-01-10 Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 Partsgemensamt forums uppdrag I propositionen (2009/10:55) om en politik för det civila samhället finns följande direktiv om Partsgemensamt

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Marja-Leena Lampinen Frågor i fokus idag Kompetensplattform - vad har det lett till? Strategi för tillväxt- och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 -

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats. Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408. Dokumentation av gruppdiskussioner

En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats. Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408. Dokumentation av gruppdiskussioner En lärande och utvecklingsinriktad arbetsplats Seminarium med Per-Erik Ellström, Aros Congress Center, 140408 Dokumentation av gruppdiskussioner Vad vill vi fokusera på och hur ska vi göra för att skapa

Läs mer

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat VAD ÄR UPPHANDLINGSDIALOG DALARNA? Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling,

Läs mer

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur?

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen 2015-2019 Uppdrag: Följa, stödja och driva på en samordnad utveckling av validering Valideringsdelegationen

Läs mer

Validering för kompetensförsörjning

Validering för kompetensförsörjning Validering för kompetensförsörjning Linda Wiklund Omvärldsanalytiker Anna Kahlson Nationell samordnare validering Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Nätverksträff för näringslivsansvariga 4-5 februari. WiFi - wguest Inget lösenord

Nätverksträff för näringslivsansvariga 4-5 februari. WiFi - wguest Inget lösenord Nätverksträff för näringslivsansvariga 4-5 februari WiFi - wguest Inget lösenord torsdag Program fredag WiFi - wguest Inget lösenord 12,00 13,00 Lunch 13,00 14,10 Inledning Aktuellt från SKL - Kompetensförsörjning

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige SLUTRAPPORT 2008-09-23 Sören Johansson FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige Period: 2008-01-01 2008-06-30 Projektorganisation Projektägare:

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan

Projektplan med kommunikationsplan Projektplan med kommunikationsplan Projekt E-serviceverkstad 2013-09-01 2014-08-31 Projektägare Regional samarbetspartner Genomförs i Projektbidrag Projektets syfte Regionförbundet i Kalmar län, Christer

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18 Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Sammanfattning Digitaliseringskommissionen tillsattes den

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

SAMHANDLING PÅ RIKTIGT

SAMHANDLING PÅ RIKTIGT SAMHANDLING PÅ RIKTIGT FREDAGSAKADEMIN 22 APRIL 2016 CAJalma AB Christina Johannesson Var det bättre förr? Resan - uppåt, nedåt, utåt Utbildningsnivå Digital kunskap Vilja till entreprenörskap EU Globalt

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014 Vision100 mars 2014 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE Vision100 Vision 100, Kost & Närings färdplan mot föreningens 100-årsjubileum 2021, består av tre delar: En övergripande vision för föreningens roll för sina

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i e-samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna

Läs mer

Lovprocessen med exemplet Tillgänglighet

Lovprocessen med exemplet Tillgänglighet Handledning Workshop november 2011 Lovprocessen med exemplet Tillgänglighet INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte med workshops - allmänt... 2 Specifikt syfte för er?... 2 Dokumentation som underlag/arbetsmaterial...

Läs mer

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Bakgrund: Förskolan spelar en viktig roll för våra flerspråkiga barn och deras språkutveckling eftersom den mest intensiva språkinlärningen

Läs mer

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg Nätverksträff den 28 februari Dagordning Erfarenhetsutbyte Alingsås E-learningplattform (Susanne Bergqvist) Tillbakablick från föregående möte Dagens tema:

Läs mer

Nätverksdag samordnare

Nätverksdag samordnare Nätverksdag samordnare Deltagare: se bifogad anmälningslista Möte: 22 september 2011 kl 9-12 (lunch 12-13) Plats: Bohusläns museum, Spisrummet 1. Disa Hansson, från Fyrbodals kommunalförbund hälsade välkomna

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Förenkla helt enkelt

Förenkla helt enkelt FÖR ER SOM GENOMFÖR Förenkla helt enkelt INFORMATION OM GENOMFÖRANDET Förenkla helt enkelt 1 Utbildningens syfte Ett bra lokalt företagsklimat bidrar till sysselsättning och att det skapas resurser till

Läs mer

Kommunikation för regional utveckling 27-28 april, Vår Gård. Mötesanteckningar

Kommunikation för regional utveckling 27-28 april, Vår Gård. Mötesanteckningar Kommunikation för regional utveckling 27-28 april, Vår Gård. Mötesanteckningar DAG 1 Inledning. Eva inledde med att presentera sig själv och Reglab. Därefter presenterade Ulla sig och pratade lite övergripande

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14 FÖRETAGSINFORMATION OCH ANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Regional och kommunal guide för e-utveckling

Regional och kommunal guide för e-utveckling Regional och kommunal guide för e-utveckling Jan Pihl, Regionförbundet Bertil Thunberg, Knowit 2013-11-07 E-utvecklingsrådet bildades 2011 med länets 13 kommuner och landstinget. Fr o m oktober 2013 ingår

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli, 2011-06-20

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli, 2011-06-20 Anette Granberg 2011-06-20 1(5) Närvarande Stefan Ask - Arbetsförmedlingen Anders Bro Örebro läns landsting Lena Nyquist Handelskammaren Mälardalen YHM Henrik Arenvang - Masugnen, Lindesberg kommun Sören

Läs mer

Reglab - Lärprojektet Regional fysisk planering

Reglab - Lärprojektet Regional fysisk planering Reglab - Lärprojektet Regional fysisk planering Bra upplägg och väl förberedda samlingar under lärprojektet. Stort utrymme för diskussioner med kollegor från andra regioner och delar av landet. "spetsiga

Läs mer